20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

VOORWOORD

Welkom lezer!

In tijden van omnipresente social media en internet proberen wij u zo gedegen mogelijk geïnformeerd te houden over de recente ontwikkeling rond Corona, en rond al het andere nieuws in de sector. Maar de informatie voorhanden wijzigt snel en kan achterhaald zijn op het moment dat u leest. Gelieve hiermee rekening te houden en onze diverse kanalen zoals www.travel-magazine.be en onze Facebook-pagina te raadplegen voor de laatste nieuwtjes.

We wensen u veel leesgenot en goede moed in deze niet vanzelfsprekende tijden.

-JVA

ANALYSE

Analyse

Deze week leest u de analyse van het FBAA Symposium en lentereceptie.

CORONA

Trump bant Schengen-Europeanen

“Al het reisverkeer vanuit Europa naar de Verenigde Staten is de komende 30 dagen verboden.” De maatregel komt van de Amerikaanse president Donald Trump. Lees hier.

RIVIERCRUISES

CroisiEurope: uitzonderlijke reserveringsvoorwaarden

Met het oog op het nieuwe seizoen past CroisiEurope strengere hygiënische maatregelen toe. De gezondheid en veiligheid van de passagiers, de crew en de medewerkers aan boord van de schepen staan centraal. Klik hier om te weten welke bijkomende hygiëneprocedures CroisiEurope aan boord heeft toegepast. De rederij versoepelt ook tijdelijk haar voorwaarden, zodat klanten in alle rust nieuwe cruises kunnen boeken. Dit houdt in dat klanten kosteloos kunnen annuleren tot 30 dagen voor vertrek. Geldig tussen 9/03 en 1/05/2020 voor elke nieuwe reservatie op alle geplande vertrekdata van haven naar haven tot en met 31/08/2020.

LUCHTVAART

Finnair volgende winter non-stop ex-BRU naar Kittilä

Finnair start op 19 december met een wekelijkse vlucht op zaterdag vanuit Brussel naar Fins Lapland. De vluchten worden uitgevoerd met een Airbus A320 (174 passagiers) die vertrekt om 13u50 en landt in Kittilä om 18u05. Kittilä beschikt over een uitgebreide hotelinfrastructuur en geldt als één van de populaire toegangsoorden om Lapland te ontdekken.

CORONA

Overheidsmaatregelen regering COVID-19

De VVR gaf deze week een overzicht van maatregelen die de regering goedkeurde op basis van de vragen van onder andere VVR, UPAV en FBAA via UNIZO en UCM n.a.v. COVID-19. Naast de mogelijkheid om tijdelijke economische werkloosheid in te roepen wat de VVR reeds begin februari communiceerde, werden het proces, de termijn en de duur aangepast. Daarnaast werden heel wat beschermende maatregelen genomen die ervoor zorgen dat de cashflow binnen jouw bedrijf beter kan beheerd worden in deze moeilijke situatie.  Lees de volledige communicatie van de VVR hier

STUDIEREIS

Exclusive Destinations: studiereis Tenerife

Donderdagochtend 12 maart vertrokken vijf reisagenten met Exclusive Destinations op studiereis naar Tenerife. In samenwerking met Tenerife Select en Tenerife Tourism Corporation werkte Exclusive Destinations een mooi programma uit waarbij interessante hotelbezoeken worden afgewisseld met ontspannende sightseeing. Jill Vanderhaegen en Els Vanlooy begeleiden de reisagenten. Travel Magazine reist mee, en brengt achteraf uitgebreid verslag. Wij zijn nu al te volgen via Instagram @travmag.

CRUISE

Cruiserederijen in Coronamodus

De cruiserederijen meten voortaan de temperatuur van iedereen die aan boord komt of het schip verlaat. De maatregel werd in het weekend gelanceerd in de Amerikaanse havens en wordt de volgende weken over de hele wereld uitgerold. De bedoeling is onder meer om de cruiseterminals uit te rusten met warmtescanners. Dat is zaterdag in Fort Lauderdale meegedeeld op een bijeenkomst van de Cruise Lines International Association en vertegenwoordigers van de Carnival Corporation, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line Holdings en Royal Caribbean Cruises met vicepresident Mike Pence. Die heeft binnen de Amerikaanse regering de leiding over de bestrijding van het coronavirus. Volgens CLIA-voorzitter Adam Goldstein wil de cruisesector nauw samenwerken met de Amerikaanse regering en alles in het werk stellen om het coronavirus te bestrijden. De temperatuurmeting van de gasten en bemanningsleden maakt daar deel van uit. De volgende dagen zal de sector een volledig plan uitwerken om de opvarenden te beschermen tegen het virus en financieel tussen te komen in de kosten van zieke passagiers en bemanningsleden.

Maar tegelijk is het volgens Goldstein voor de toeristische industrie belangrijk dat de mensen blijven reizen. Deze opmerking komt er nadat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vakantiegangers – en in het bijzonder oudere personen en zij met een zwakkere gezondheid –  adviseerde om voorlopig niet op cruise te vertrekken. Deze mededeling kan samen met het negatieve reisadvies voor Italië een domper zetten op het cruiseseizoen in de Middellandse Zee. Om de vakantiegangers te overtuigen wel nog cruises te boeken, hebben diverse rederijen hun annuleringsvoorwaarden de jongste dagen verder aangepast. Reizigers kunnen bij sommige maatschappijen zelfs tot 48 uren voor de afvaart hun boeking afgelasten en krijgen het volledige bedrag terugbetaald in de vorm van een future cruise credit.

VAKBEURS

BTExpo: registreren vanaf nu!

De registratie voor BTExpo 2020 is gestart! De organisatie is klaar voor de 17e editie. De editie van dit jaar zal plaatsvinden op maandag 26 oktober in Nijvel en op dinsdag 27 oktober in Gent. Telkens van 10u ’s morgens tot 22u ’s avonds. Deelnemers en exposanten mogen zich verwachten aan verschillende meetings en conferenties, gevolgd door een networkinglunch, workshop en walking dinner. BTExpo krijgt opnieuw de steun van UPAV en de VVR, alsook van NMBS Internationaal die het transport van de deelnemers sponsort. Exposanten die graag wensen deel te nemen aan BTExpo, kunnen hier terecht om zich aan te melden.

REISINDUSTRIE

Update: uitbetalingen reizigers Thomas Cook/Neckermann

Het Garantiefonds Reizen laat weten dat meer dan de helft van de dossiers en 25 000 reizigers zijn terugbetaald na het faillissement van Thomas Cook en Neckermann. Het Garantiefonds Reizen heeft in de weken na het faillissement 13 000 reizigers terug thuis gebracht. Indien de dossiers administratief in orde zijn, zullen de dossiers van reizigers vanaf vandaag tot en met de tweede helft van december 2019 worden terugbetaald. Het Garantiefonds laat weten dat ze op schema zitten en de grote meerderheid van de lopende zaken tegen mei wil afronden.

LUCHTVAART

Brussels Airport: informeren en sensibiliseren

In februari verwelkomde Brussels Airport meer dan 1,7 miljoen passagiers, een toename met 6% in vergelijking met februari 2019. Deze stijging moet wel worden genuanceerd, omdat de krokusvakantie dit jaar al in februari viel en niet in maart en door de schrikkeldag. Indien dit niet het geval was geweest, zou de groei negatief zijn. De impact zal de komende maanden groter zijn, vooral omdat veel vluchten naar Italië geannuleerd worden. In deze context volgt Brussels Airport de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid, en geeft zij prioriteit aan het informeren, sensibiliseren en voorbereiden van alle spelers op de luchthaven. “De luchtvaartsector gaat door een moeilijke periode”, licht Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company toe. “De resultaten van Brussels Airport waren in de maand februari lager dan de verwachtingen vanwege de impact van het coronavirus. In de maanden maart en april zullen de gevolgen groter zijn, vanwege het grote aantal geannuleerde vluchten. We blijven alle actoren die op de luchthaven actief zijn, informeren, sensibiliseren en voorbereiden op het nemen van eventuele specifieke bijkomende maatregelen die door de FOD Volksgezondheid zouden kunnen opgelegd worden. We zijn ervan overtuigd dat de sector deze crisis te boven zal komen, zelfs wanneer deze tijdens een groot gedeelte van het jaar economische gevolgen zal ondervinden, met name wat betreft de zakelijke reizen.”

Het resultaat voor de hele maand februari ligt dus lager dan verwacht. Zonder de hierboven toegelichte verschuivingen in de kalender zou de groei zelfs negatief zijn geweest. De eerste indicaties voor maart wijzen op een belangrijke vermindering van het aantal passagiers, met name voor de zakenreizen.

VAKBEURS

© Marshall Gerometta/CTBUH

ATM Dubai: nieuwe datum

De jaarlijkse toeristische vakbeurs Arabian Travel Market (ATM) is in het licht van de corona-virus problematiek uitgesteld. De oorspronkelijke datum was van 19 tot 22 april. De nieuwe datum wordt 28 juni tot 1 juli in het Dubai World Trade Center. Reed Exhibitions heeft deze beslissing tijdens het voorbije weekend genomen. Vorig jaar telde de beurs tijdens de 4 dagen zo’n 40 000 bezoekers, wat ze tot de belangrijkste beurs van het Midden-Oosten maakt.

IMEX Frankfurt afgelast

De organisatie van de vakbeurs IMEX Frankfurt heeft beslist de beurs, die normaal gezien van 12 – 14 mei zou plaatsvinden, af te gelasten. “We weten dat dit een grote teleurstelling is, zowel voor de exposanten, de buyers als de reisprofessionals, maar eveneens ook voor de globale event-community. We zijn hier niet licht overgegaan, en er zijn twee belangrijke bedenkingen waardoor we de beslissing hebben genomen. Het onzekere klimaat en de twijfel dat een groot aantal van onze buyers niet zou kunnen deelnemen, heeft ons doen beslissen de IMEX af te gelasten”, klinkt het in een persmededeling.

Rendez-vous en France afgelast

Ook Rendez-vous en France 2020 werd gecanceld. Zondag 8 maart besliste de Franse overheid om alle events met meer dan 1000 mensen te annuleren. Rendez-vous en France zou plaatsvinden van 24-25 maart. De nieuwe data voor Rendez-vous en France zijn 23 – 24 maart 2021.

Travel Counsellors conferentie afgelast

De Travel Counsellors Nederland & België Conferentie die tijdens het weekend van 20-22 maart plaats zou vinden in het Van der Valk Hotel in Tiel is uitgesteld naar het weekend van 25-27 september. Dit besluit werd genomen naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen rondom de uitbraak van het corona-virus.

CONGRES

#BEtravelCongress: vierde spreker

Het #BEtravelCongress, een organisatie van de VVR, dat van 8 t.e.m. 12 mei zal plaatsvinden in Bodrum (Lujo Hotel), kondigt een vierde keynote spreker aan. Het gaat om Kaat De Ridder. Ze is werkzaam als onderzoeker innovatief toerisme aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen. Ze ontwikkelde mee de Futureproof Business Radar voor Reisprofessionals en heeft ervaring met toekomstbestendigheid, innovatie en duurzaamheid binnen ondernemingen in de toeristische sector. Als doctorandus in spe gelooft ze niet in het stereotiepe beeld van de onderzoeker in de ivoren toren. Een échte impact voor de sector begint met de twee voeten stevig in het werkveld.

De Futureproof Business Radar brengt de toekomstbestendigheid en innovatiematuriteit van de reisprofessional in kaart. Het instrument, gemaakt voor en mede door de reisprofessional, is op maat gemaakt, onderbouwd, en functioneert tevens als hulpmiddel in de verdere professionalisering. De Futureproof Business Radar betekent een win inzake tijd en middelen voor de reisprofessional. Nieuwsgierig naar wat Kaat u te vertellen heeft over deze innovatieve tool voor reisprofessionals? Schrijf je dan vóór 31 maart in via betravelcongress.be

Meer info en inschrijvingen via https://betravelcongress.be/

CAR BROKER

Sunny Cars activeert gratis Flexservice om boekingen te stimuleren

Sunny Cars activeert opnieuw de gratis Flexservice. Hierdoor kan een reisagent een huurauto reserveren en de boeking altijd kosteloos annuleren, zonder opgaaf van reden. De autohuurspecialist biedt de gratis Flexservice aan wegens de huidige boekingsontwikkelingen door het coronavirus.

De reisagent kan de gratis Flexservice gebruiken als extra verkoopargument om de klant te overtuigen nu een huurauto te reserveren, ondanks de onrust in de wereld. Door de actie hoopt Sunny Cars reisagenten te helpen bij het binnenhalen van boekingen. De klant kan dankzij de Flexservice tot vier uur voor huuringang kosteloos annuleren, zonder een reden te hoeven opgeven. “We merken dat onze reisagenten het zwaar hebben, omdat er minder klanten zijn”, aldus managing director Hans Knottnerus. “Daarom willen we hen helpen om die klanten ondanks deze onzekere situatie toch te overtuigen met de gratis Flexservice. Zo kan de reisagent de huurauto met een gerust hart voor zijn klant reserveren, omdat de boeking altijd gratis geannuleerd kan worden.” Als een klant zijn aanstaande reisplannen wil wijzigen of annuleren vanwege het coronavirus, gaat de autohuurspecialist daar soepel mee om. Bij Sunny Cars kan een reisagent een reservering altijd wijzigen, zowel de reisdata als de bestemming kunnen aangepast worden. Op bestemmingen waar een negatief reisadvies is vanwege het coronavirus, kan de reisagent in dat geval ook de boeking kosteloos annuleren.

De gratis Flexservice actie is automatisch in het boekingssysteem verwerkt. Deze optie staat aangevinkt en op 0 euro. De actie loopt tot en met 30 april 2020. Tegen die tijd zal Sunny Cars de situatie opnieuw bekijken.

Sunny Cars vernieuwt: servicepakketten worden losse services

Sunny Cars gaat vanaf 17 maart 2020 de servicepakketten opsplitsen in losse services. De pakketten Premium, Express en Premium Plus verdwijnen en ervoor in de plaats komen services met heldere namen zodat direct duidelijk wordt wat er is geboekt. Reisagenten kunnen hierdoor de huurauto beter op maat maken door bovenop de all-in formule de gewenste extra’s selecteren. Lees het artikel hier.

HOTELLERIE

Grecotel: Lux Me White Palace

Eva Van Herbruggen (Sales & Marketing Grecotel): “Het vernieuwde Lux Me White Palace zal uw klanten in 2020 verbazen. Dit is het leven aan het water op zijn best! Het resort ligt meteen aan de kust, met bamboeparasols op het strand en een adult-only zone. Ga voor waterpret in de gezellige swim-up tweepersoons- of familiekamers in de tuinen. Blijf in vorm in het nieuwe fitnesscentrum. Het resort is de speeltuin van uw familie, met een nieuw hoofdzwembad, nieuw familiebad, nieuw kinderbad (verwarmd) en nieuw Grecoland met een schat aan leuke dingen om te doen voor alle leeftijdsgroepen. Of neem de kinderen mee naar het Aqua Park van Poseidon in de buurt! Voor zakelijke bijeenkomsten of incentives voor groepen tot 100 personen is er een volledig uitgeruste conferentieruimte met daglicht. Kom genieten van het LUX ME luxe all-inclusive concept, met onbeperkte à la carte maaltijden, sommeliersservice, chocolatier & patissier, 24/7 hapjes en premium drankjes. En nog veel meer voor u om te ontdekken in 2020!”

TOUROPERATING

Woni Safaris: digitale brochures 2020

Yves Coppens: “Woni Safaris, dé specialist voor maatwerk en groepsreizen naar Oostelijk en Zuidelijk Afrika vermindert weerom de ecologische voetafdruk door de 2020 brochures eveneens online beschikbaar te maken. Door een eenvoudige klik kan er door de brochures worden gebladerd in full-screen modus.  Uiteraard leveren wij op aanvraag nog steeds papieren versies af in de reiskantoren, tevens geprint op kwaliteitsvol ecologisch papier.” Woni Safaris heeft recentelijk ook plastic drinkflessen voor hun klanten vervangen door ecologische, herbruikbare drinkflessen, die de klanten kunnen houden na hun reis. “Mocht u bezoek willen van Woni Sales, stuur dan een berichtje naar sales@wonisafaris.be

Digitale Algemene brochure Woni Safaris 2020Digitale Nederlandstalige groepsreizen 2020

HOTELLERIE

Sheltered villa’s © Costa Navarino

Costa Navarino gaat uitbreiden

Costa Navarino gaat uitbreiden door drie nieuwe domeinen voor de bouw van twee eco resorts en twee golfbanen. Beide resorts bevinden zich tien kilometer ten zuiden van het eerste resort, de Navarino Dunes. Het eerste hotel, Navarino Bay, ligt aan de historische Baai van Navarino (die een prominente rol speelde in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog) en zal het meest luxueuze hotel worden. Met 99 suites en villa’s met aangebouwde zwembaden, zal het zich uitstrekken over een waterfront van twee kilometer. Het zal uitgerust zijn met een exclusieve beachclub, een groot zwembad met spa, een restaurant en een bar en verschillende lounges en terrassen die uitkijken over de Baai van Navarino. Het tweede hotel, Navarino Waterfront, zal naast de Baai van Navarino liggen en zal er uitzien als een traditioneel havenstadje. Er zal ook een Agora worden gebouwd met verschillende winkels, restaurants en een openluchtcinema. Het hotel zal 174 kamers en suites en 26 bungalows tellen. Vijf kilometer verder het binnenland in, zullen twee nieuwe golfbanen worden aangelegd. Uitgestrekt over 150 hectare zullen de nieuwe banen 18 holes hebben die hoog boven de kustlijn zullen aangelegd worden. De nieuwe domeinen zouden klaar zijn tegen 2021.

TECHNOLOGIE

BCD Travel’s Women of Distinction Awards 2020

BCD Travel roept Mari Afonso uit tot winnaar van de Women of Distinction Award 2020. BCD introduceerde de award vorig jaar om vrouwen te eren die buitengewoon leiderschap tonen binnen BCD én de maatschappij. Mari Afonso bekleedt de functie van Operations Manager bij BCD Travel Brazilië, waar ze meer dan 40 medewerkers in het Business Travel Center en het Emergency Services team aanstuurt. Ze heeft ruim 30 jaar ervaring in de reisbranche en haar inzet voor de persoonlijke ontwikkeling van anderen maakt haar een opvallende verschijning.

“De gelijke behandeling van mannen en vrouwen maakt deel uit van BCD’s bedrijfscultuur. Door succesvolle vrouwen op het gebied van prestaties en innovatie in de schijnwerpers te zetten, willen we andere vrouwen binnen de organisatie inspireren om hun carrièreambities binnen BCD waar te maken”, aldus John Snyder, President en CEO van BCD.

Bij BCD werken zo’n 13.800 mensen in 109 landen. Wereldwijd bestaat bijna 70% van het huidige personeelsbestand van BCD uit vrouwen. Op directieniveau en hoger is dat 50%.

THEMAPARK

Max & Moritz © Efteling- Levin Den Boer

Efteling: vooruitgang achtbaan Max & Moritz

Begin deze week werd het allereerste treinstel van de nieuwe familieachtbaan Max & Moritz geplaatst in de Efteling. De dubbele achtbaan heeft twee treinen die in tegengestelde richting zullen rijden. Beide sporen bieden een avontuurlijke rit voor jong en oud. De locomotief van Max, met een gewicht van meer dan 1300 kg, werd op de rails geplaatst. “Dit is weer een grote mijlpaal tijdens het project en bijzonder spannend. Het monteren van de gehele trein duurt ongeveer drie dagen en daarmee komen de belangrijkste elementen – baan en trein – samen. De volgende stap is het testen, daar kijken we allemaal erg naar uit”, vertelt Parkdirecteur Coen Bertens. In de loop van deze maand volgt de trein van Moritz. Als de treinen compleet zijn, starten de testritten. Een gehele trein van de achtbaan Max & Moritz bestaat uit één locomotief en negen treinstellen. In het totaal is er plek voor 38 bezoekers per trein. Voordat de familieachtbaan opent, worden er testritten uitgevoerd en komt alles voor het eerst samen. “Tijdens de bijna 500 testritten wordt gekeken hoe de trein op de baan ligt, hoe de snelheid is en hoe het licht en geluid reageren. Daarnaast wordt de veiligheid uitvoerig gecheckt”, vertelt Bertens.

LUCHTVAART

Emirates-app: 20 miljoen downloads

Terwijl de race naar ‘een mobiel aandeel’ voortduurt, behaalt Emirates een belangrijke mijlpaal met 20 miljoen downloads van de mobiele app. Een sterke mobiele en digitale strategie heeft geleid tot een belangrijke introductie vooral in Afrika, de Golfstaten en Azië. De Emirates-app is geschikt voor het wereldwijde klantenbestand en is beschikbaar in meer dan 19 talen, waaronder Arabisch en Mandarijn. De app is beschikbaar in de Apple Store, Google Play Store en recentelijk de Huawei AppGallery, en behoort tot de best beoordeelde luchtvaartmaatschappij-apps ter wereld. In lijn met de belofte “Fly Better”, investeert de luchtvaartmaatschappij voortdurend om de best mogelijke klantervaring te bieden, zowel aan boord, aan de grond, of online.

BESTEMMING

USA Discovery Program: uitgelichte training

Het USA Discovery Program, het e-learning portaal waar je aan de hand van een aantal testjes USA expert kunt worden, lanceert een nieuwe quiz. Deze maand gaat het over de befaamde ‘Civil Rights Movement’, een beweging die zich in de jaren ’50 en ’60 inzette voor de burgerrechten van de Afro-Amerikaanse inwoners. Zoals vorige maand kan je ook nu enkele badges winnen. Hoe meer badges je verzamelt, hoe meer kans je maakt op een reis naar de Verenigde Staten. Meer info via https://travel-magazine.be/usa-discovery-program/ en https://usadiscoveryprogram.com/

TOUROPERATING

Club Med: reservaties winter 2021 zijn open

De reservaties voor de winter 2021 zijn geopend bij Club Med. Yaël Vrankcx: “Laat uw klanten kennismaken met onze ‘Happy First’-actie. Hun volgende vakantie in het winterseizoen ziet er mooi uit: zowel op de skipistes als op een fijn zandstrand profiteren ze van kortingen tot -15%. Vanaf 13 maart 2020 krijgen uw klanten 15% korting per persoon. Bovendien is het verblijf gratis in de bergen voor kinderen jonger dan 4 jaar en op zonbestemmingen voor kinderen tot 6 jaar.

Vergeet uw klanten niet te vertellen over onze nieuwe Resorts die komend seizoen openen. De Alpen hebben er een nieuwe parel bij! La Rosière ligt tegenover de Mont Blanc op de Frans-Italiaanse grens, een droom voor wintersportliefhebbers. Voor een luxe-avontuur in Robinson Crusoë-stijl op een privé-eiland stellen wij ons Resort op de Seychellen voor: verlaten stranden en de dichte jungle wachten om verkend te worden door uw klanten! Ons Resort van Cap Skirring in Senegal gaat weldra weer open na renovaties. De Afrikaanse vibes en het plaatselijke vakmanschap komen nog meer tot hun recht in het vernieuwde Resort. Vanaf 21 december 2020 is Cap Skirring trouwens rechtstreeks bereikbaar vanaf Brussel Airport!”

TOUROPERATING

Silverjet: extra callcenter Franstalige markt

Silverjet heeft nu ook een extra callcenter voor de Franstalige markt. Sinds 2 maart vervoegde Kristin Broeckaert (foto) het team. Ze is tweetalig en heeft jarenlang ervaring in de sector. Ook Victoria Verdonck vervoegt als administratieve kracht het team in Brugge. Silverjet laat weten dat het algemene telefoonnummer hetzelfde blijft; Franstalige kantoren zullen worden doorverwezen naar het kantoor in Waver en Nederlandstalige reisagenten naar het kantoor in Brugge. Zo wil Silverjet zich focussen op de servicelevering naar de reisagent toe.

CRUISE

Costa Cruises schrapt aanloophavens Middellandse Zee

Als rechtstreeks gevolg van de beslissing van de Italiaanse regering om het hele land in quarantaine te plaatsen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft Costa Cruises beslist tot 3 april geen Mediterraanse havens meer aan te lopen. President Neil Palomba: “Als een Italiaans bedrijf en enige cruisemaatschappij die onder Italiaanse vlag vaart, willen we de voorschriften van de autoriteiten strikt naleven en de gemeenschap ondersteunen in haar buitengewone inspanning om de huidige noodsituatie het hoofd te bieden.” De huidige afvaarten lopen alleen Italiaanse havens aan om gasten toe te laten te ontschepen en naar huis terug te keren. Costa Cruises scheept geen nieuwe passagiers in Italië in en stelt er ook geen excursies voor. De rederij heeft alle huidige en toekomstige gasten die getroffen zijn door de maatregel ingelicht en stelt hen een cruisekrediet voor een toekomstige reis voor. Onder meer de Costa Smeralda, Costa Luminosa en Costa Pacifica hebben Italiaanse havens op hun vaarschema’s staan. Het vlaggenschip Costa Smeralda meert op haar weekcruises in de Westelijke Middellandse Zee donderdag af in Civitavecchia (Rome). Daar zullen alleen de Italiaanse passagiers ontschepen. Hetzelfde zal vrijdag in La Spezia en zaterdag in Savona gebeuren. Het schip zet daarna zijn weg verder naar Marseille en Barcelona. Op dit ogenblik is nog onduidelijk wat er de volgende weken zal gebeuren. Zal Costa Cruises met een wellicht half vol schip verder varen of zal zij de volgende afvaarten schrappen?

De voorbije dagen heeft Costa Cruises reeds alle boekingen van Italiaanse passagiers buiten de Middellandse Zee geannuleerd in een poging om het risico op verspreiding van het virus tegen te gaan. De rederij stelt verder dat de bescherming van de gezondheid en veiligheid van de gasten en bemanningsleden haar hoogste prioriteit is. Aan boord van de Costa-schepen is het saneringsniveau opgetrokken. De rederij heeft ook strikte screeningsprocedures ingesteld voor iedereen die de schepen betreedt.

Ook bij concurrent MSC Cruises hebben de maatregelen van de Italiaanse regering gevolgen voor de vaarschema’s. De MSC Opera heeft de cruises vanuit Genua al uitgesteld. Ook de MSC Grandiosa vaart in Italiaanse wateren en moet haar programma aanpassen.

BINNENLAND

Wallonië in Brugge uitgesteld

Voor de 18de keer –en voor de achtste keer in Brugge- zou Wallonië haar Vlaamse gasten laten kennismaken met haar vele toeristische en smakelijke troeven in Brugge. Dat zou tijdens het weekeinde van 20,21 en 23 maart gebeuren maar organisatoren Filip Van Driessche van Idee Productions en Wallonië België Toerisme kregen zopas het bericht van de overheid dat de beurs omwille van het Covid-19 virus niet mag doorgaan en naar een nader te bepalen datum moet verschoven worden. Filip Van Driesche: “We gaan met alle partijen binnenkort bijeen zitten om een nieuwe datum af te spreken. Dat zal wellicht begin juni of september zijn.”

Foto: Ook burgemeester Dirk De fauw van Brugge (tweede van rechts) was present op de persvoorstelling van afgelopen dinsdag. Hij liet zich omringen v.l.n.r. door Grégory Salemi van Lekker Waals, persverantwoordelijk van Wallonië België Toerisme Morgane Vander Linden, organisator Filip Van Driessche van Idee Productions en Fréderic Trauwaen die de vertegenwoordiging Wallonië België Toerisme voor de Nederlandstalige markt voor zijn rekening neemt.

Euro Space Center: grootse heropening op 1 juli 2020

Een van de grootste toeristische gebeurtenissen in Wallonië wordt de heropening van het themapark Euro Space Center nabij Rochefort. Sinds 1 september van vorig jaar is het park gesloten maar het wordt volgens persverantwoordelijke Morgane Vander Linden van Wallonië België Toerisme grootser dan ooit. Op een ruimte van maar liefst 7.000 m2 zullen de ruimtedromen voor elke bezoeker een realiteit worden. Met echte gewichtsloosheidssimulaties wordt dit het enige centrum in Europa waar je in de huid van een astronaut kan kruipen. De nieuwe attractie ‘Space Flight Unit’ is een virtual reality simulator. Tussen exoskelet en luchtvaartuig vertrek je op ontdekkingsreis van de verschillende planeten van het zonnestelsel. De eerste halte: de planeet Mars. Onze eigen astronaut Dirk Frimout heeft nu al bevestigd op de heropening aanwezig te zijn.

TOUROPERATING

Imagine: ‘easy selling pakketjes’ Lapland

© ImagineTravel

In de nieuwe brochure ‘Het Noorden’ pakt Imagine Travel voor volgende winter uit met ‘easy selling pakketjes’ in het hoge noorden: in Fins, Zweeds en Noors Lapland. Wouter Debaets, Product Manager: “Heb je gezinnen in je klantenbestand die naar Santa Claus Village in Rovaniemi willen, overtuig hen dan zo snel mogelijk om te boeken voor de kerstvakantie, want we hebben als een van de enige touroperators kamers in allotment. Dat betekent onmiddellijk bevestigbaar en dus onmiddellijk verkocht.”

Met het uitgebreide aanbod aan kant-en-klare pakketjes vindt elk soort klant er wel zijn gading. Imagine biedt pakketjes met focus op natuur, wellness, Lapland dichtbij een gezellig centrum… en de adults only-pakketjes zoals Fins Lapland Nangu (5 dagen) of Fins Lapland Saariselkä (5 dagen). Lapland is niet alleen heerlijk om te cocoonen met z’n tweeën, Imagine biedt er ook appartementen tot 6 personen aan om heerlijk te genieten onder vrienden. Meer info via deze link.

CRUISE

Cruiserederijen leggen corona-actieplan voor

De cruiserederijen hebben de Amerikaanse overheid zoals aangekondigd een uitgebreid plan bezorgd waarin ze omschrijven hoe ze de strijd aanbinden tegen het coronavirus. Het document stelt onder meer een grondige screening van alle gasten, extra medisch personeel aan boord van de schepen, evacuatieprocedures op zee en aan land en een tussenkomst in de medische kosten als gevolg van het coronavirus of andere ernstige aandoeningen voor. Met deze maatregelen wil de sector vermijden dat de Amerikaanse regering bij een verdere verspreiding van het coronavirus de sector aan banden legt of de cruiseschepen weert uit Amerikaanse havens.

De regering zal het document doornemen en nog deze week haar reactie bekendmaken. Volgens vicepresident Mike Pence is het de bedoeling de cruiserederijen veiliger te maken. Maar tegelijk herhaalde hij dat vooral mensen met een zwakkere gezondheid in de nabije toekomst beter niet op cruise vertrekken. Maar zoals op de persconferentie al bleek, zit er ook nog een addertje onder het gras. De cruiserederijen varen onder een goedkope vlaggenstaat en betalen geen of weinig belastingen in de Verenigde Staten, hoewel hun hoofdkantoren er gevestigd zijn. Dit is al langer een doorn in het oog van de Amerikaanse overheid. Het is bijgevolg niet uitgesloten dat de regering Trump ook deze taksvoordelen zal opnemen in de verdere discussie.

LUCHTVAART

EU slots: versoepeling

In een reactie op het coronavirus versoepelt de Europese Commissie tijdelijk de regels voor start- en landingsrechten op luchthavens. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag aangekondigd, nadat was gebleken dat luchtvaartmaatschappijen met bijna-lege toestellen vlogen uit schrik om hun slots op luchthavens te verliezen. Die slots worden toegewezen volgens bepaalde regels. Een maatschappij behoudt haar slots op voorwaarde dat ze die minstens 80% van de tijd ook effectief gebruikt. Door het coronavirus kent het luchtvaartverkeer echter een flinke terugval, wat maatschappijen ertoe verplicht met bijna lege toestellen te vliegen om toch maar hun slots te behouden. “De Commissie wil het luchtvaartmaatschappijen gemakkelijker maken hun slots te behouden, ook als ze daarin geen vluchten uitvoeren”, kondigde von der Leyen aan.

TOUROPERATING

Pegase: nieuwe collega

Anita La Meir is de nieuwe collega die het Pegase-team heeft versterkt afgelopen week. Ze werkt als Sales Manager voor Wallonië, Brussel en Noord-Frankrijk. Anita heeft heel wat ervaring opgedaan. Ze werkte o.a. als sales manager bij Jetair (6 jaar lang), Odysseus (8 jaar) en Footprints (6 jaar). Pegase: “Zij zal met veel plezier uw kantoor bezoeken. Heeft u nood aan een opfrissing van uw kennis over onze producten, meer informatie nodig over onze privileges, heeft u een probleem of wenst u onze samenwerkingsvoorwaarden bij een koffie te bespreken? Aarzel niet om Anita te contacteren op het nummer 0479/90.14.29 of via anita.lameir@pegase.be.

Uiteraard blijft ook Steven Van Oost steeds bereikbaar voor al uw vragen. Wij zijn ervan overtuigd dat Anita & Steven een mooie tandem zullen vormen & wensen haar veel succes!”

TOUROPERATING

Met 7Plus naar Caïro

Willen uw klanten aan het Belgische klimaat even ontsnappen, met zijn wind en regen? Dan kunnen ze met 7Plus dit klimaat tijdens de Paasvakantie tijdelijk ruilen voor het warme en zonnige weer van Caïro, Egypte. Ervaar de hoofdstad Caïro met zijn soeks waar verschillende specerijen worden verkocht, zijn eeuwenoude piramides, zijn onschatbare schatten in de musea en de schoonheid van de Moskee van Sultan Hassan of de Citadel van Saladin.

TOUROPERATING

TUI: korting autovakanties

Klanten genieten tot 50% korting op TUI Autovakanties, én krijgen bij boeking een waardebon van 50 euro op een volgende vakantie. Hiervoor lanceren ze het Big Smile Weeks krantje Autovakanties met een selectie aan accommodaties aan mooie promotieprijzen. Deze aanbiedingen gelden op alle nieuwe boekingen gemaakt vanaf 06/03/2020 t.e.m. 04/05/2020, voor een verblijf tussen 26/06/2020 en 05/09/2020, tenzij anders vermeld. Na boeking krijgt de klant een kortingscode in zijn reisdocumenten geldig op een nieuwe boeking uit het aanbod Autovakanties, Dichtbijvakanties, Citytrips of Sneeuwvakanties.

Big Smile Weeks: tot 45% korting op RIU

T.e.m. 20 maart genieten klanten ook van kortingen tot 45% op RIU hotels in het aanbod TUI Vliegvakanties, en tot 25% korting op de RIU Plaza’s uit het aanbod TUI Citytrips. Meer info op www.tui.be/nl/big-smile-weeks.

Sunny Cars actie

Zowel bij TUI als bij TUI fly kunnen klanten deelnemen aan de Sunny Cars actie. T.e.m. 22/03/2020 maken klanten die een TUI fly boeking maken voor een reis in de paasvakantie kans om een waardebon van €300 te winnen voor Sunny Cars. In totaal geven TUI en TU Ifly 10 bonnen weg. Info en voorwaarden op www.tuifly.be/nl/autoverhuur. Bij TUI kunnen klanten vanaf 13/03/2020 tot 02/04/2020 deelnemen aan een wedstrijd om het bedrag van de huurwagen terug te winnen. TUI geeft 20 waardebonnen t.w.v. €250 weg.

LUCHTVAART

Lufthansa Group schrapt tot eind april 23.000 vluchten

Lufthansa Group (Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines, Eurowings en Brussels Airlines) schrapt van eind maart tot eind april 23.000 vluchten vanwege de uitbraak van het coronavirus. De Duitse luchtvaartmaatschappij verwacht in de komende weken nog meer vluchten te annuleren. Het gaat nu om 23.000 vluchten in de periode 29 maart tot 24 april. De maatregelen raken vooral vluchten in Europa, Azië en het Midden-Oosten, schrijft Lufthansa. De luchtvaartbranche wordt hard geraakt door de uitbraak van het COVID-19-virus. De vraag naar vliegtickets is de laatste weken ingestort, waardoor verschillende maatschappijen ervoor kiezen om vluchten met weinig passagiers te schrappen. Zo kondigde KLM in februari aan tot eind maart niet meer naar China te vliegen en vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen tot begin april niet meer op Italië. Waarschijnlijk zullen luchtvaartmaatschappijen er in de komende periode nog vaker voor kiezen om vluchten te schrappen. De Europese Commissie maakte dinsdag al bekend de slotregels tijdelijk op te willen schorten. Daarin is bepaald dat luchtvaartmaatschappijen in een seizoen minimaal 80% van hun slots moeten benutten. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico deze slots in het volgende seizoen weer te verliezen. Door het risico op het verliezen van start- of landingsrechten weg te nemen, zullen luchtvaartmaatschappijen er sneller voor kiezen om vluchten te annuleren. Eerder moesten ze het verliezen van slots en de kosten van het schrappen van vluchten afwegen, maar dat hoeft door de beslissing van de Commissie niet langer.

SERVICE FACILITATOR

EURAM: website update

Olivier Dewit: “Afgelopen weekend vond er een grote update plaats op de EURAM-website. De volgende veranderingen zijn zichtbaar als je nu een reisvoorstel/roadbook maakt.

  • Het woord offerte is op veel verzoek veranderd in ‘reisvoorstel’,
  • Het aanmeldscherm voor consumenten werd duidelijker gemaakt,
  • Er is een knop TEASER naast eigenschappen bij het maken van een reisvoorstel/roadbook. Hier kan de welkomsttekst geplaatst worden,
  • De opties bij prijs bij het reisvoorstel zijn duidelijker weergegeven,
  • De weergave van prijs op het digitale en PDF reisvoorstel is verbeterd,
  • Je kunt nu na boeking een boekingsbevestiging creëren via Planisto.

Belangrijk: verwijder je browsergeschiedenis om de verbeteringen te zien!

INCENTIVE

MisterFly & Iberostar: ‘Enjoy being a star’

MisterFly en Iberostar Hotels & Resorts werken samen om je klanten gelukkig te maken… en bovenal om hen een mooie vakantie aan te bieden in meer dan 120 vier- en vijfsterrenhotels, verspreid over de belangrijkste bestemmingen in Europa, Afrika en Amerika. “Strandhotels, stadshotels, hotels vol geschiedenis of Grand Categorie, alles is aanwezig om het meeste uit je vakantie te halen met familie, als koppel of zelfs met vrienden! En dit op de volgende bestemmingen: Mallorca, Tenerife, Costa del Sol, Cuba, Mexico, Dominicaanse Republiek, Jamaica, Brazilië, Madrid, Barcelona, New York, Santiago de Cuba, Montenegro…”

Reisagenten die een Iberostar hotel via MisterFly Pro boeken, maken kans om één van de twee free stays te winnen:

–        Iberostar Selection Lanzarote Park 5* – 1 week– 2 personen – Halfpension
–        Iberostar Cala Domingos 4* (Nieuw) – 1 week– 2 personen – All-inclusive

LUCHTVAART

Brussels Airlines: opschorting vluchten van en naar Italië 12/03 – 3/04

Door de aankondiging van de Italiaanse regering om verdere quarantainebeperkingen in te voeren om de verdere verspreiding van de coronavirusepidemie in te dijken en door de beperkingen van de nationale overheid, is Brussels Airlines genoodzaakt om tussen 12 maart en 3 april haar resterende vluchten van en naar Italië te annuleren. De annuleringen worden momenteel in de reservatiesystemen geïmplementeerd en de getroffen passagiers worden op de hoogte gebracht van de wijzigingen en omboekingsmogelijkheden. Klanten wiens contactgegevens beschikbaar zijn in hun reservatiedossier, zullen proactief worden geïnformeerd als hun vlucht wordt geannuleerd.