20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

PEOPLE ON THE MOVE

Luc Coussement weg bij TUI

De 53-jarige Luc Coussement, sedert vijf jaar Guest Experience & Service Design Director bij TUI Destination Services, verlaat per einde mei na 30 jaar carrière bij Jetair/TUI het bedrijf. Hij stelt uiteraard ook zijn ABTO-mandaat als voorzitter van het bestuur ter beschikking, en dit tegen eind april.

Het concern is inderdaad sedert vorig jaar aan een afslanking van de structuur aan het werken in het kader van de omvorming van het toeristisch concern naar een digitaal bedrijf met toerismespeerpunten als eigen hotelbrands, cruises en travel experiences. Het was al langer bekend dat TUI na de overname (en gedeeltelijk verkopen) van hotelbeds en het Italiaanse Musement de directiestructuren ook op die afdeling zou afslanken.

Luc Coussement (uiterst links) met de ABTO Board of Directors op de Travel Awards in 2018. ABTO 2.0 won er de ‘Man/Woman of the Year Award’. © Fotostudio

Luc Coussement heeft sedert zijn start bij Jetair in 1989 als Jetair rep in Benidorm (en Athene, etc.) een hele weg afgelegd (“wat uiteraard als helikopter-specialist niet ongewoon is”) in de rangen van de Oostendse touroperator. Van Jetaccess coordinator (’92-’96), het Jetair-resasysteem van de reisbureaus, over directeur autovakanties (’96-’99), tot new media director, 10 jaar distributiedirecteur (2004-2014) tot chief digital officer, call center director, directeur customer experience tot zijn huidige functie binnen de board van TUI Destination Experiences vandaag.

In 2017 werd hij ook voorzitter van ABTO (Belgian Association of Travel Organisers). Hij kreeg hiervoor eind 2018 samen met zijn collega’s directieleden de ‘Man & Woman of the Year TM Travel Award’ (foto). De komende maanden zal Luc deze taak nog verderzetten en intussen worden de nodige stappen genomen om zijn opvolging te verzekeren.

Luc gaat vanaf deze zomer aan de slag binnen zijn eigen consultancybedrijf. TUI meldt in een persmededeling: “We willen Luc niet laten vertrekken zonder hem uitdrukkelijk te bedanken voor zijn jarenlange enthousiaste en toegewijde inzet voor ons bedrijf. Velen zullen zijn passie voor touroperating en zijn vriendelijke en positieve ingesteldheid missen.”

TM-CHARTER

ITB Berlijn: praktische informatie

ITB Berlin

Volgende week donderdag 5 maart organiseert Travel Magazine zijn jaarlijkse charter naar ITB Berlijn. In samenwerking met Bussels Airlines, Europa-Park en AHK debelux brengt Travel Magazine dit jaar een 40-tal reisprofessionals naar de vakbeurs. De Belgische delegatie reist in Light&Relax en zal op de beurs meteen worden verwend met een heerlijk ontbijt, aangeboden door Europa-Park. De deelnemers kregen reeds een mail met alle praktische informatie. Vliegtickets worden op de luchthaven uitgedeeld . Hier alvast nog even alle informatie op een rijtje.

Heenreis: vlucht SN 2579 BRU-TXL
Vertrek > 06u20
Aankomst > 07u45

Samenkomst op Brussels Airport, ten laatste om 05u10 aan de check-in desk van Brussels Airlines. Transfer naar de beurs gebeurt in groep per autocar. Toegangskaarten ITB worden uitgedeeld na aankomst op de bus.

Terugreis: vlucht SN 2590 TLX-BRU
Vertrek > 20u50
Aankomst > 22u10

Samenkomst om 17u50 aan de verzamelplaats (deze zal ’s morgens op de autocar worden meegedeeld). Autocar vertrekt stipt om 18u00.

Ingeschreven voor de TM-charter maar nog geen informatiemail gekregen? Contacteer Marleen via marleen@travel-magazine.be
De charter wordt vanuit België begeleid door Yannick Melsen (te bereiken via +32 4 75 28 49 82).

ITB verscherpt voorwaarden voor exposanten

ITB verscherpt de deelnamevoorwaarden voor exposanten. In opdracht van de lokale autoriteiten wordt hen gevraagd om een verklaring in te vullen, om na te gaan of de exposanten tot een zogenaamde ‘risicogroep’ behoren. In die verklaring moeten de exposanten aangeven of ze de afgelopen 14 dagen in bepaalde steden en regio’s in China, Italië, Zuid-Korea en Iran zijn geweest. Ook wordt hen gevraagd of ze contact hebben gehad met een persoon die in de afgelopen 14 dagen positief heeft getest op het coronavirus. Dit formulier is beschikbaar op de website van de ITB.

Zoals eerder aangekondigd wordt de situatie nauwgezet opgevolgd en wordt er steeds geluisterd naar de lokale gezondheidsinstanties. Zo zijn er de extra hygiënemaatregelen zoals meer desinfectiestations in de toiletten en zal er meer gereinigd worden dan normaal. Er wordt ook gevraagd aan bezoekers om hun handen regelmatig te wassen en correct te hoesten en niezen, en geen handen te schudden. Deze adviezen staan te lezen op de website van ITB Berlin, in samenwerking met het Robert Koch Institute.

BESTEMMING

Toeristisch Europa ondersteunt China

Naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) roept de Europese reissector op tot solidariteit en steun voor China. De European Tourism Manifesto Alliance, waartoe ook Amadeus, Airlines4Europe, ECTAA, CLIA Europe, de TUI Group, Travelport en het WTTC behoren, onderstreept het belang van een goede relatie tussen Europa en China. Die sterke band, zowel cultureel als commercieel, werd in 2018 reeds benadrukt met de EU-China Year of Tourism. Om ervoor te zorgen dat het toerisme van en naar China terug vlot herstelt, dringt de alliantie aan op een versnelde visumversoepeling, aantrekkelijke aanbiedingen en samenwerkingen tussen de publieke en private toeristische spelers. De alliantie roept op tot solidariteit en erkent de grote impact van het virus. Reisbeperkingen gebaseerd op feitelijke informatie en ter bescherming van de wereldgezondheid zijn daarbij primordiaal.

TOERISTISCHE DIENST

Limburg Vakantiegids 2020

Met de Limburg Vakantiegids 2020 trapt Toerisme Limburg het nieuwe toeristische seizoen op gang. En dat mag je gerust letterlijk nemen, want het Limburgse fietsroutenetwerk bestaat 25 jaar. Daarom staat 2020 in het teken van de fiets als verbindingsmiddel tussen alle troeven die Limburg te bieden heeft. Dat geldt ook voor de nieuwe vakantiegids. Reisjournalist Jonathan Ramael neemt in de nieuwe vakantiegids de lezer mee achterop de fiets door Limburg. Igor Philtjens (gedeputeerde en voorzitter Toerisme Limburg): “We zijn samen met meer dan tweehonderd partners uit de toeristische sector in het zadel gesprongen voor de zesde editie van deze gids. Met de oproep ‘Kom Opladen in Limburg’ blijven we gasten inspireren om onze provincie te ontdekken. Dit jaar meer dan ooit per fiets!”

De gratis Limburg Vakantiegids 2020 werd verspreid in heel Vlaanderen. Een digitaal exemplaar is te vinden via altijdwelkominlimburg.be

CONGRES

#BEtravelCongress: tweede spreker

Het #BEtravelCongress, een organisatie van de VVR, dat van 8 t.e.m. 12 mei zal plaatsvinden in Bodrum (Lujo Hotel), kondigt een tweede keynote spreker aan. Het gaat om ‘Captain of Retail’ Jorg Snoeck, een internationale spreker en oprichter van RetailDetail en een bekroonde auteur van het boek ‘The Future of Shopping’. Met het laatste nieuws, trends en expertise in retail binnen handbereik, is Jorg een uitstekende, energieke spreker die leiders inspireert en iedereen die geïnteresseerd is in retail. Het is zijn persoonlijke missie om ervoor te zorgen dat meer ondernemers en bedrijven kunnen blijven gedijen in het uitdagende en snel veranderende winkellandschap. Gezien zijn achtergrond als ondernemer en bekroonde auteur, ligt zijn passie vooral bij de analyse van winkelgedrag en de controle van de veranderende consument.

Meer info en inschrijvingen via https://betravelcongress.be/

OPLEIDING

Workshop Thomas More: ‘de nieuwe reiswet, praktisch belicht’

Op dinsdag 10 maart 2020 organiseert de Toerisme-opleiding van Thomas More Mechelen een Seminarie. Als senior partner van de geïntegreerde associatie Nelissen-Grade zal meester Pascal Nelissen-Grade, gespecialiseerd in het reisrecht, deze avond een korte, kritische en theoretische analyse doen van de Reiswet. Hij zal daarbij de pijnpunten die door de praktijk in de verf worden gezet aanhalen en feiten – mede gebracht uit zijn ervaring als praktijkadvocaat waarbij hij diverse spelers uit de reissector bijstaat met juridisch advies alsook in gerechtelijke procedures waar hij onder meer als voorzitter van de Geschillencommissie Reizen opereert – toetsen aan het recht. Bovendien zal hij het standpunt van FOD Economie over bepaalde items toelichten. De avond start stipt om 19u, einde voorzien om 20u. Locatie: Campus De Vest, Aula 2, Zandpoortvest 60, Mechelen (parking naast de deur/ op 8 minuten wandelafstand van het station van Mechelen). Aansluitend wordt u uitgenodigd voor een netwerkdrink. Deelname is gratis maar inschrijven is wel verplicht en kan via deze link. Er zijn op dit moment nog 10 plaatsen beschikbaar.

Masterclasses

Naar aanleiding van het seminarie, organiseert Thomas More eveneens drie Masterclasses. Mr. Pascal Nelissen Grade zal vanuit zijn functie als voorzitter van de Geschillencommissie Reizen en vanuit zijn dagdagelijkse expertise niet alleen de reiswet in detail belichten, maar vooral ook praktijkgericht en hands-on concrete issues bespreken en adviseren. Hij wenst daarbij volledig in te gaan op de wensen en vragen van de deelnemers zodat hij voor 100% tegemoet kan komen aan de verwachtingen. De masterclasses zullen plaatsvinden op 28 april, 5 mei en 19 mei, steeds van 19u tot 21u op Campus De Vest (Mechelen). Parking, drank en sandwiches worden voorzien. Deelname kost 165 euro voor de drie avonden (mogelijkheid tot betalen met opleidingscheques en via de KMO Portefeuille). Maximaal 15 deelnemers. Opgelet: er zijn nog slechts 5 plaatsen beschikbaar. De workshops zijn bedoeld voor eenieder die geconfronteerd wordt met een reisgeschil of die op een professionele wijze betrokken is bij het reisrecht, maar eveneens eenieder die belangstelling heeft in deze materie.
Meer informatie via Dominique Verbeeck – dominique.verbeeck@thomasmore.be

PEOPLE ON THE MOVE

Air Europa: nieuwe sales executive

Peter Doise (sales executive sinds 2 december 2012) verlaat Air Europa en gaat een nieuwe uitdaging aan. Peter Doise blikt tevreden terug en droeg bij aan de goede resultaten op de Belgische markt. Peter verlaat vandaag, 28 februari, het bedrijf. Peter wordt opgevolgd door Malack Benaisa (foto). Zij trad op 20 januari 2020 in dienst. Malack is verantwoordelijk voor de leisure. Ze startte haar carrière bij een luchtvaartmaatschappij en heeft ook geruime tijd op Brussels Airport gewerkt alsook bij een reisagentschap (Amex). Malack is te bereiken via malack.benaisa@air-europa.com

Alain Callewaert blijft verantwoordelijk voor de coporate-klanten.

VAKANTIEPARK

Center Parcs België: Green Key certificatie

Erwin Dezeure (CSR Director Center Parcs Europe) en Paul Renders (Operations Director Center Parcs Europe)

Alle parken van Center Parcs in België zijn vanaf nu Green Key gecertificeerd. Center Parcs Erperheide en Vossemeren waren al Green Key gecertificeerd, maar vanaf nu is ook Center Parcs Les Ardennes dat. Naast deze parken zijn ook de door Center Parcs geëxploiteerde parken van Sunparks in België allen Green Key gecertificeerd. De uitreiking van het keurmerk is een belangrijke mijlpaal voor Center Parcs dat al sinds haar oprichting een sterke focus heeft op mens en milieu. Ook betekent het dat gasten nu bij alle vestigingen van Center Parcs en Sunparks kunnen betalen met ecocheques. Tegelijkertijd met de aankondiging dat België volledig voldoet aan de verplichte en optionele vereisten van de Green Key, is ook het laatste Nederlandse park gecertificeerd. Hiermee heeft Center Parcs Europe al haar parken, naast de strengste ISO-normeringen op het gebied van milieu en energie, voorzien van de Green Key. Duurzaamheid is één van de belangrijkste strategische pijlers van Center Parcs. “We hebben op 1 januari 2020 bijvoorbeeld afscheid genomen van wegwerpplastic en alle elektriciteit in onze parken is groen. Ook zorgen slimme thermostaten en zuinige douchekoppen in onze cottages voor een aanzienlijke energiebesparing, bovendien worden alle parken in België uitgerust met warmtekrachtkoppelingen die lokaal elektriciteit opwekken en de vrijgekomen restwarmte gebruiken om de centrale gebouwen te voorzien van warmte. Onze CO2-voetafdruk is ten opzichte van 2010 al met ruim de helft afgenomen. Bovendien richten we ons met een biodiversiteitsplan voor elk park op een goede mix zodat mens en natuur in volledig evenwicht met elkaar zijn,” aldus Erwin Dezeure (CSR directeur Center Parcs Europe). “We zijn erg blij dat een toonaangevende speler als Center Parcs zich op Europees niveau aansluit bij Green Key. In al haar vakantieparken in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk laat Center Parcs zien hoe serieus zij mens, gastvrijheid, klimaat en milieubewustzijn neemt. Onze strenge audits tonen aan dat Center Parcs in Europa een voortrekkersrol vervult”, vertelt Finn Bolding Thomsen (directeur Green Key Worldwide).

CAR BROKER

Sunny Cars: nieuwe Smile Society Top 100

Lindsay de Groote

Sunny Cars heeft ook voor het afgelopen kwartaal (november, december en januari), een nieuwe Smile Society Top 100 bekendgemaakt. Deze Smile Society bevat 100 reisagenten die in het afgelopen kwartaal de meeste autohuurboekingen bij Sunny Cars hebben gemaakt. Dit kwartaal mag Lindsay de Groote zich de beste van België noemen en zo is zij gegarandeerd van een plek op de Grand Prix Sunny Cars studiereis dit jaar. De Smile Society is een aantal jaar geleden in het leven geroepen om reisagenten persoonlijk te belonen. “De retail is voor Sunny Cars nog altijd heel belangrijk. Die waardering laten we graag blijken,” vertelt Marco Ammerlaan (director of sales Nederland, België en Frankrijk). De 100 beste reisagenten worden drie maanden lang in het zonnetje gezet met het Sunny Smile pakketje, 30% agentenkorting in plaats van de gebruikelijke 20%, cadeaubon t.w.v. €10 en een grote reep Tony’s Chocolonely. De Smile Society wordt ieder kwartaal vernieuwd.

Nieuw: Powerstarter en Speedmaster

“Dit toeristische boekjaar hebben we de opbouw van de Smile Society aangepast door de Powerstarter en de Speedmaster in het leven te roepen”, legt Marco Ammerlaan uit. “Op deze manier kunnen we meerdere reisagenten uit de Smile Society in het zonnetje zetten die een bijzondere prestatie hebben geleverd.” De Powerstarter is de beste nieuwkomer, een reisagent die vorig kwartaal niet tot de Smile Society behoorde. Dit kwartaal is dat Annelies Vandendriessche. Een mooie titel! De Speedmaster is de grootste stijger. Eve Mellemans stond vorig kwartaal op plek 98 in de top 100 en nu op plek 26. Ook dat is iets om trots op te zijn. Zij ontvangen een certificaat met deze titel en worden in de spotlight gezet door middel van een interview, dat gepubliceerd wordt in de nieuwsbrief van Sunny Cars.

MICE

BCD Travel: financiële resultaten 2019

BCD Travel heeft haar financiële resultaten van 2019 bekendgemaakt. De totale omzet in 2019 bedroeg 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard aan partneromzet. De omzet steeg met 1% in vergelijking met 2018, ondanks de wereldwijde economische onzekerheid en de politieke onrust in vele delen van de wereld. De omzet uit nieuwe sales overtrof opnieuw de grens van 1 miljard. “We zijn blij met onze groei van vorig jaar en zullen eind maart meer financiële informatie over 2019 bekendmaken”, aldus Cees Batenburg, Global Chief Financial Officer bij BCD. “2020 begon met een industriebrede afname van reizen, met name in Azië vanwege het coronavirus. Wij zijn er op voorbereid om het reisbeleid van onze klanten uit te voeren en reizigers en travelmanagers bij te staan met alle middelen die wij tot onze beschikking hebben.”

BCD heeft haar ambitieuze acquisitiestrategie in 2019 voortgezet. Het bedrijf kocht Adelman Travel Group, een van de grootste full-service zakenreisorganisaties in Noord-Amerika en nam een meerderheidsbelang in haar partner in Japan, een van de belangrijkste markten voor zakenreizen in Azië. BCD Meetings & Events kocht L37 Creative (L37), actief op het gebied van evenementenproductie en creatieve media met haar hoofdkantoor in Chicago, en breidde haar wereldwijde partnernetwerk uit in Taiwan, de 15e markt die in de afgelopen drie jaar aan het partnernetwerk werd toegevoegd.

CRUISE

Hapag-Lloyd Cruises lanceert nieuwe brochure Hanseatic inspiration

© Hapag-Lloyd Cruises

Hapag-Lloyd Cruises heeft de afvaarten voor het seizoen 2021-2022 voor haar tweetalige expeditieschip Hanseatic inspiration gelanceerd. De 144 pagina’s tellende brochure bevat alle vertrekken tussen november 2020 en september 2022. Centraal in het programma staan de poolgebieden. Het expeditieschip zal onder meer Antarctica half rondvaren en in augustus/september 2022 de Noordoost Passage doorkruisen. Daarnaast verzorgt het schip vaarschema’s in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, de Atlantische eilanden, Noord- en West-Europa, Schotland, Groenland, het Canadese poolgebied, de Stille Zuidzee, Nieuw-Zeeland, Japan, het Russische Verre Oosten en Alaska. De Hanseatic inspiration zal eveneens de Grote Meren in Noord-Amerika bezoeken waar de intrekbare brugvleugels het schip toelaten door de smalle sluizen te varen. Opvallend zijn drie expeditiecruises gericht op ‘Young Explorers’ tussen de 10 en 17 jaar. Deze reizen tijdens de schoolvakanties bevatten een speciaal activiteitenprogramma voor jongeren die met hun ouders meereizen. Reisagenten en touroperators kunnen de nieuwe brochure vanaf deze week bestellen. Alle afvaarten zijn boekbaar en terug te vinden op de website. De Hanseatic inspiration is het tweede in een reeks van drie expeditieschepen die de luxe- en expeditierederij lanceert. Het vaartuig is volledig tweetalig. Dat betekent dat onder meer de reisdocumenten alsook de aankondigingen, lezingen en menu’s aan boord tweetalig zijn. Zoals eerder aangekondigd, wordt de Hanseatic inspiration in oktober 2020 volledig rookvrij. Dat betekent dat er aan boord nergens nog mag worden gerookt.

TOUROPERATING

Club Med: Amazing Week ‘Health & Wellness’

Dit jaar organiseert Club Med speciaal voor Belgische klanten een ‘Amazing Week’ rond het thema Health & Wellness. “Van 4 tot 11 juli 2020 kunnen uw klanten in ons Resort Les Arcs Panorama een speciaal programma volgen met workshops, lessen en lezingen in samenwerking met Dôme, het wellnesscentrum uit Sint-Genesius-Rode. Tien experten delen hun kennis en leren deelnemers om lichaam en geest te ontspannen. Een week om te relaxen en te herbronnen in de handen van ervaren professionals. Op het programma: workshops rond voeding, lessen shiatsu, mediteren hoog in de bergen, lezingen over de heilzame werking van water…. Heberson Oliveira, uitvinder van de yogamethode ‘Vibhava Yoga’, en de Spa Cinq Mondes zijn ook aanwezig om het programma aan te vullen met yogalessen, massages en behandelingen. Deze themaweek staat dus volledig in het teken van ontspanning, rust, ontstressen en tijd nemen om goed voor jezelf te zorgen. Herbronnen, de batterijen opladen, onthaasten, energie opdoen… Hoe u het ook noemt, één ding is zeker: uw klanten komen thuis met zoveel meer dan alleen herinneringen.”

CRUISE

AIDA: additionele cruises met AIDAbella en AIDAvita

© AIDA Cruises

AIDA Cruises heeft de routes van twee schepen veranderd, zodat er op korte termijn een aantal nieuwe cruises worden aangeboden. AIDAbella wordt in de Westelijke Middellandse Zee gepositioneerd. De kleinere AIDAvita zal de Emiraten aanlopen. Tussen 10 maart en 30 april 2020 zal AIDAbella vanuit Palma de Mallorca korte cruises maken van vier en vijf dagen. Die cruises kunnen eventueel gecombineerd worden tot langere cruises van negen dagen.

Naast de klassiekers als Barcelona en Rome (Civitavecchia) bezoekt het schip de haven van Sète in de Camargue, Olbia (Sardinië) en Ajaccio (Corsica). Vanaf 30 april 2020 cruiset AIDAbella zoals oorspronkelijk voorzien. Na een vierdaagse cruise zet het schip op 4 mei koers naar Kiel (13 dagen). Daar start het zomerseizoen op 17 mei. AIDAvita gooit op 7 en 16 maart 2020 de trossen los voor twee nieuwe cruises naar de Perzische Golf, de Emiraten en de Golf van Oman. Beide cruises vertrekken uit Dubai en duren negen dagen. De eerste twee dagen blijft het schip in Dubai. Daardoor heeft men genoeg tijd om Dubai te ontdekken, zonder een extra hotelnacht te moeten boeken. Hetzelfde geldt in Abu Dhabi, waar het schip overnacht. Deze formule laat toe om intensief de regio te verkennen, of om lang op het strand te kunnen liggen. Andere bestemmingen zijn Doha (Qatar), Khalifa Bin Salman (Bahrein) en zowel Muscat als Khasab in Oman. Op 14 april 2020 wordt via de Golf van Oman, de Indische Oceaan, de Rode Zee en het Suezkanaal in een cruise van 19 dagen koers gezet naar zomerthuishaven Palma de Mallorca. De verkoop is gestart op 26 februari.

TOUROPERATING

Transeurope: Charming Benelux-Duitsland

Romantische Strasse © Transeurope

Met Benelux-Duitsland verscheen vorige week de laatste nieuwe Charming-brochure voor komend seizoen. Kevin Van Nieuwenhuyse (sales & marketing): “Daarin opnieuw een selectie van de allerleukste charmehotels en arrangementen voor een korte vakantie dicht bij huis, van een beklijvend bezoek aan het In Flanders Fields Museum tot een romantische fotoshoot in onze thuisstad Brugge. Belangrijkste nieuwigheid is de uitbreiding van de Duitse regio Beieren met 6 nieuwe hotels en een kant-en-klaar uitgestippelde rondreis langs een van Duitslands mooiste autoroutes: de 385 kilometer lange Romantische Strasse tussen Würzburg en Füssen. Na het succes van onze fietsrondreizen in de Veluwestreek bij onze noorderburen, voegden we 2 extra routes toe met verblijf in comfortabele Bilderberg en Amadore hotels. Voorts een tiental aantrekkelijke nieuwe logeeradresjes en Charming+ pakketten, zoals het hippe Vienna House in München met kamers in het thema van de cinema en film, of een nostalgische rit met een tractor langs landelijke weggetjes in de Moezelstreek.” Brochures bijbestellen doe je via https://portal.serqua.be

CRUISE

Branson heft glas op Scarlet Lady

Het was een feestelijk cruiseweekend met de doop van de Costa Smeralda door Penelope Cruz, en de doop van de Regent Seven Seas Splendor. Ook in Dover stelden Virgin Voyages en Richard Branson afgelopen weekend de Scarlet Lady voor. De Scarlet Lady is het eerste in een reeks van drie schepen voor de jonge rederij. Met Virgin Voyages introduceert de groep een nieuw concept van cruises waarbij muziek, gastronomie en design centraal staan. Belangrijk is voor CEO Tom McAlpin dat de gasten voor geen verborgen uitgaven staan. “Ons idee was een cruisebeleving te creëren zonder extra kosten. In de ticketprijs zitten 20 eetgelegenheden, wifi en fooien inbegrepen.” Het schip bevat ook geen traditioneel buffet- noch hoofdrestaurant, maar een uiteenlopend aanbod van vegetarische, Mexicaanse en Italiaanse gerechten tot een food hall met pasta’s, burgers, taco’s, broodjes en salades. Scarlet Lady en Valiant Lady die volgend jaar volgt, richten zich tot een volwassen publiek. De minimumleeftijd om mee te varen is 18 jaar. Scarlet Lady cruiset het hele jaar door vanuit PortMiami naar de Bahama’s en de Caraïben.

LUCHTVAART

Brussels Airport: ultrafijnstof onderzoek

In het kader van Forum 2040, de open dialoog over de verdere ontwikkeling van de luchthaven, heeft Brussels Airport zich geëngageerd tot verder onderzoek op het vlak van ultrafijnstof (UFS) en op het vlak van grondgeluid door proefdraaien. Uit de ultrafijnstof meting in 2019 blijkt nu dat de resultaten voor UFS vergelijkbaar zijn met die uit het onderzoek van de Vlaamse Milieu Maatschappij vier jaar eerder en met die van andere luchthavens. De gemiddelde resultaten zijn ook vergelijkbaar met die in een stedelijke omgeving. Het verbeteren van de lokale luchtkwaliteit is deel van het duurzaamheidsbeleid van Brussels Airport en een prioriteit voor de luchthaven. Er zijn intussen verschillende maatregelen genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo is onder andere de taxitijd van de vliegtuigen ingekort en zijn passagiers- en dienstvoertuigen op de luchthaven vervangen door meer milieuvriendelijke voertuigen. Daarnaast heeft Brussels Airport beslist om de proefdraailocatie te verplaatsen om het grondgeluid voor de omwonenden te verminderen.

HOTELLERIE

MEININGER Hotels: ‘Local Event Displays’

© MEININGER Hotels

Voortaan informeren de Local Event Displays (LED) in de MEININGER Hotels over aanbevelingen en lokale evenementen in de buurt. Of het nu gaat om optredens, festivals, tentoonstellingen of een rommelmarkt, de LED’s trachten de MEININGER gasten te laten genieten van het unieke karakter en de authentieke beleving van het stadsleven, weg van de veelbetreden paden. Pieter Bas van Lisenburg (Regional Manager Denemarken, Nederland en België): “Ons personeel is voortdurend in nauw contact met onze gasten, om ze te informeren en om ze persoonlijke insider tips te geven. Eén trend komt daarbij naar voren: gasten willen meer dan vroeger leven als locals, ver weg van de ‘mainstream’. Dat betekent niet dat grote stedelijke attracties zoals Manneken Pis aan belang verliezen. Maar reizigers hebben meer en meer zin om zich gedurende hun verblijf echt onder te dompelen in de levensstijl van de stad. Wij spelen daarop in met deze nieuwe informatiebron. Op onze ‘Local Event Display’ in de lobby, zal ons personeel vanaf nu persoonlijk gekozen lokale, en soms zelfs hyperlokale events en inspiratie aanprijzen bij onze gasten.”

TOUROPERATING

Pegase: Cayo Exclusive Resort & Spa – Kreta

Cayo Grand Pool Villa Sea View – Pegase

Cayo Exclusive Resort & Spa (HHER017) is nieuw in het aanbod van Pegase. Het hotel ligt in het noordoosten van Kreta, in de baai van Elounda met uitzicht op het eilandje Spinalonga, een kandidaat voor de UNESCO-lijst van werelderfgoed. “Het concept achter de ontwikkeling van Cayo Exclusive Resort & Spa is gericht op de tijdloze waarden van de Griekse cultuur, Griekse gastvrijheid en de duurzame Kretenzische traditie. Het architecturale ontwerp van de Cayo Exclusive Resort & Spa is bedoeld om de ongelooflijke schoonheid van het landschap vanuit elke hoek te laten zien. Modern comfort en luxe, harmonieus naast elkaar in een omgeving die het cultureel erfgoed respecteert,” aldus Pegase.

Iberostar Roadshow

In maart en april gaat Steven Van Oost (sales Pegase) op de baan met An Reynders (sales Iberostar). Samen doorkruisen ze het hele land om hun partnership in de kijker te plaatsen. Daarnaast lichten ze de unieke upgrade actie op de Caraïben toe. Wie weet bent u het volgende kantoor dat door hen bezocht wordt? De kantoren worden verwend met ontbijt, pralines, een fles Champagne en krijgen POS materiaal toebedeeld. Ook een fotomoment met het fameuze Instagram-kader met Pegase kan niet ontbreken. Steven en An verplaatsen zich met een volledig bestickerde wagen met Pegase en Iberostar. Als u ze zou kruisen op de baan, doe zeker eens teken!

LUCHTVAART

Lufthansa en United Airlines: geïnteresseerd in TAP Portugal

Portugese media meldden op maandag dat Lufthansa Group en United Airlines met TAP Portugal onderhandelen om het aandelenbelang van David Neeleman in de maatschappij over te nemen. TAP Portugal is voor 50% eigendom van de Portugese overheid, 5% van de aandelen zit bij de werknemers en de overige 45% bij Atlantic Gateway, een consortium rond David Neeleman, Azul en zakenman Humberto Pedrosa. Eerder raakte bekend dat luchtvaarticoon David Neeleman aan de oprichting werkt van een nieuwe luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten. Breeze Airways wil eind dit jaar van start gaan met binnenlandse vluchten met dertig Embraer E195’s.

HOTELLERIE

© PALOMA Hotels

PALOMA Hotels: Tour of Antalya

PALOMA Hotels sponsorde twee Belgische UCI Pro Teams tijdens de Tour of Antalya 2020. De derde editie van deze wielerwedstrijd, gesponsord door AKRA, vond plaats van 20 tot 23 februari 2020. Voor het eerst in drie jaar tijd verwelkomende Antalya één World Tour Team en vijf Pro-Continental teams. In totaal reden 29 teams en 174 wielrenners uit 23 landen mee. De Turkse hotelketen PALOMA Hotels ondersteunde twee Belgische teams: BINGOAL WALLONIE BRUXELLES en SPORT VLAANDEREN BALOISE.

HOTELLERIE

BWH Hotel Group: nieuwe directeur BeNe

Stefan Dubbeling

Stefan Dubbeling (48) start per 1 maart aanstaande als Regional Director België & Nederland voor de BWH Hotel Group. Hij volgt daarmee Wytze van den Berg op die, na ruim 14 jaar, aan de slag gaat als Managing Director EMEA voor WorldHotels Collections. In de rol van Regional Director wordt Stefan Dubbeling verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de 18 hotelmerken van de BWH Hotel Group in België en Nederland, het waarborgen van de tevredenheid van de aangesloten hotels en het aansturen van het Belgisch-Nederlandse hoofdkantoor. Stefan heeft ruim 20 jaar ervaring in de Nederlandse en internationale hotellerie. Na een carrière bij Hotel Amsterdam/De Roode Leeuw, Golden Tulip Hotels, NH Hotels en het luxueuze 5-sterren Palace Hotel in Noordwijk aan Zee (tegenwoordig Radisson) heeft Stefan 10 jaar op Curaçao gewerkt. Hij was daar General Manager bij het Floris Suite Hotel, Kura Hulanda Hotels en Blue Bay Golf & Beach Resort. De afgelopen 3 jaar was hij General Manager bij Center Parcs Port Zélande, waar hij verantwoordelijk was voor de dagelijkse operatie van ruim 720 bungalows met in totaal meer dan 3.800 bedden.

LUCHTVAART

ANR: meer pakketreizigers

Deze krokusvakantie bleef het aantal vakantiegangers uit Antwerpen stabiel, maar opvallend is dat er een stijging was in het aantal pakketreizigers. De bestemming die een vaste waarde blijft voor de vakantiegangers die vertrekken vanuit de luchthaven van Antwerpen zijn de Spaanse Costa’s. 36% van de reizigers vlogen deze krokusvakantie naar onder andere de badplaatsen Benidorm en Calpe en een op de vijf vloog naar Malaga. Steeds meer toeristen vertrokken vanuit Antwerpen voor een week vakantie met transfer en all-in hotel inbegrepen. De krokusvakantie bleek een belangrijke vakantieperiode te zijn voor de Antwerpse luchthaven: 96% van de stoelen naar de vakantiebestemmingen waren gereserveerd.

LUCHTVAART

Thai Smile Airways bij Star Alliance

© Star Alliance

Thai Smile Airways, dochterbedrijf van Thai Airways International, mag zich voortaan Connecting Partner noemen van luchtvaartalliantie Star Alliance. De Thaise regionale luchtvaartmaatschappij is daarmee de tweede maatschappij die als Connecting Partner deel uit maakt van ’s werelds grootste luchtvaartalliantie. Eerder werd Juneyao Airlines uit China al bij de alliantie betrokken. Star Alliance krijgt er met de aansluiting van Thai Smile tien nieuwe bestemmingen bij. Thai Smile Airways voert wekelijks tot 396 vluchten uit op 32 bestemmingen. In Thailand werkt de carrier al samen met Lufthansa, Austrian Airlines en SWISS en uiteraard ook met Thai Airways.

TOUROPERATING

Footprints: Masterclasses

Footprints organiseert 3 Masterclasses met een keur aan cruisepartners. Dinsdag 17 maart 2020 brengen Regent Seven Seas Cruises, Scenic Luxury Cruises, Sea Cloud Cruises en Quark Expeditions het beste van zichzelf. Donderdag 23 april 2020 passeren Crystal Cruises, Ponant, Oceanwide Expeditions en Silversea de revue. Deelname is gratis en omvat een ontbijt en broodjeslunch. De Masterclasses gaan van start om 9u en eindigen om 16u30. Locatie is het nieuwe Footprints Training Center in Vilvoorde. Donderdag 26 maart 2020 doen ze een speciale Masterclass rond Polynesië met Ponant, Paul Gauguin Cruises en zetten ze het Footprints landaanbod voor deze bestemming in de kijker. Plaats van gebeuren is Le Pavillon Ponant in hartje Brussel van 10u tot 13u30 met broodjeslunch. Interesse? Schrijf je dan in via cruises@footprints.be. Specifieer op welke Masterclasses je aanwezig wilt zijn. Meer info bij Chris, Lynn en Manuelle via 03/242.82.80

Anakonda Amazon Cruises

© Anakonda Amazon Cruises

De Footprints Riviercruises focussen op het Europese patrimonium langs de oevers van de Donau, Elbe, Douro,… Terwijl klanten aan boord van de gemoedelijke sfeer en luxe genieten, beleven ze de bestemming in detail met een uitgebreid excursie-aanbod. Op de exotische bestemmingen, zoals o.a. de Mekong of de Amazone, laat Footprints de klanten in beperkt gezelschap genieten aan boord van kleine luxeschepen. Footprints stelt deze week Anakonda Amazon Cruises voor. “Hun 2 schepen zijn de enige boetiekschepen die dit stukje ongerept regenwoud aandoen met keuze uit 8-, 5- of 4-daagse programma’s. De bemanning is volledig Ecuadoriaans en staat garant voor een persoonlijke service. Er is ook steeds een deskundige lokale natuurgids aan boord. Momenteel biedt deze rederij een vroegboekkorting aan van 20%, geldig op reservaties tot 30/03/2020. Kijk op de website en facebookpagina voor alle info over de 8-daagse Coca-Cocaya-Coca.” Meer weten? Contacteer Lynn op 03/242.82.88 en Chris op 03/242.82.80 of via cruises@footprints.be of www.footprints.be

HOTELLERIE

Metamorfose voor Hotel The Memlinc in Knokke

Deze week heropende Hotel The Memlinc haar deuren na een grondige renovatie van enkele weken. Het viersterren familiehotel pur sang aan het Albertplein is nog het enige hotel in Knokke met frontaal zeezicht. In de bijna 100-jarige geschiedenis van de familie Deklerck is nu de derde en vierde generatie aan de beurt. Enkele jaren geleden werd op het dak van The Memlinc de eerste skybar langs de kust geopend en begin 2020 kreeg de bistro een grondige make-over. De authentieke hal betekent voor duizenden gasten al 100 jaar de toegangspoort naar vakantie in een van de 74 moderne kamers. Van een romantische suite met pleine vue sur mer tot een ruime kamer met werkplek voor businessgasten, er is voor elk wat wils. Als kindvriendelijk hotel in Knokke hebben ze ook enkele appartementen voor een zorgeloze vakantie aan zee. Reisagenten krijgen de gebruikelijke commissie. Meer info via www.memlinc.be

HOTELLERIE

Accor 2019: financiële jaarresultaten

In 2019 groeide het portfolio van Accor naar 739.537 kamers (in 5.036 hotels), goed voor een omzet van 4.049 miljoen euro, een groei van 16% in vergelijking met 2018. Ook het geconsolideerde EBITDA steeg in 2019, met 14,8% ten opzichte van het jaar ervoor. Het geconsolideerde EBITDA van 2019 bedraagt 825 miljoen euro. Accor zal op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering een uitkering van 1,05 euro dividend per aandeel voorstellen.

Sébastien Bazin, chairman en CEO van Accor: “De Accor Group heeft een recordprestatie geleverd voor het financiële jaar 2019. Dit tegen een moeilijke macro-economische achtergrond maar anderzijds in het licht van onze succesvolle transformatie. Vandaag de dag is Accor meer gediversifieerd dan ooit. In de toekomst zullen we de uitvoering van onze nieuwe strategie voortzetten, waarbij we ons richten op onze ‘roadmap’ en waardecreatie voor de aandeelhouders. Terwijl het uitdagende tijden zijn voor China, gaan onze gedachten uit naar de Chinese bevolking, onze teams, onze klanten en onze partners daar. We managen de situatie in de regio actief, richten ons op onze hoekstenen van ons businessmodel: de uitmuntendheid van onze 300.000 medewerkers, onze krachtige merken, onze beste distributietools en loyaliteitsprogramma’s, onze geconsolideerde leiderspositie in regio’s met een groot potentieel en onze zeer sterke financiële positie. Door gebruik te maken van deze troeven hebben we vertrouwen in ons vermogen om onze groeidoelstellingen na te streven en het duurzaam rendement voor de aandeelhouders te verbeteren.”

TOUROPERATING

TUI: Ohrid (Macedonië)

Ohrid © TUI

Deze zomer heeft TUI een nieuwe bestemming in het aanbod Vliegvakanties: Ohrid in Noord-Macedonië. “Ohrid is een unieke bestemming. Deze vakantieplaats ligt namelijk niet aan zee maar aan een prachtig meer. Het stadje Ohrid herbergt tal van monumenten en fotogenieke plaatsen en is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Langs de oevers van het meer heerst er een bijzonder ontspannen vakantiesfeer. De zuiverheid van het water, de prachtige uitzichten en de activiteiten op het water geven Ohrid een uniek cachet. Nog meer authentiek natuurschoon vindt de sportieve reiziger in het Nationale Park Galičica vlakbij Ohrid. De verhouding kwaliteit/prijs is een extra troef: Ohrid behoort tot de meest prijsgunstige Europese bestemmingen,” klinkt het bij TUI. TUI biedt er 11 hotels aan, gelegen aan het meer. Er is 1 TUI fly vlucht per week, op zaterdag. De eerste vlucht is gepland op 6 juni 2020.

Lindian Village: nieuw culinair aanbod

Hotel Lindian Village 5* (VIP Selection) op Rhodos heeft vanaf zomer 2020 heel wat vernieuwingen in hun culinaire aanbod. “De focus komt op een meer lokale aanpak. De gerechten zullen bestaan uit verse producten van nabije boerderijen en uit elk hoekje van Griekenland. Hierbij hoort een lokale wijn of huisgemaakte cocktails met zeldzame Griekse kruiden en drank. De bekende Griekse chef Yiannis Baxevanis zal hier de leiding nemen en de menu’s in de restaurants bepalen. Klanten kunnen naast het hoofdrestaurant ook genieten van een lokaal menu in de unieke sfeer van het Basil restaurant, met Griekse livemuziek, en van verse vis en zeevruchten in het romantische Astroscopus restaurant. Opdat klanten het meeste uit deze culinaire ervaring kunnen halen, hebben we de volgende aanbieding geldig op het zomerseizoen (25/04 – 30/10): Alle boekingen gemaakt tussen 20/02 en 06/03 genieten van halfpension voor de prijs van kamer en ontbijt.

HOTELLERIE

OHG: Hawai Island Resort

Outrigger Hospitality Group (OHG) heeft het Sheraton Kona Resort & Spa in Keauhou Bay (Hawai), met 509 kamers, gekocht. De overname zou midden april 2020 rond moeten zijn. Hierna zal het pand worden omgedoopt tot een Outrigger Resort. De investering kadert in het strategische businessplan van Outrigger Hospitality Group om zijn aanwezigheid in Hawaï en daarbuiten uit te breiden. Het doel? Het belangrijkste merk in de wereld te worden voor strandresorts. De overname van een nieuw full-service vastgoedproject markeert een andere belangrijke investering van Outrigger Hospitality Group op de Hawaiaanse markt. Deze acquisitie volgt op een belangrijke herinvestering in het lifestyle hotel Waikiki Beachcomber by Outrigger en de overname van het luxeresort Honua Kai Resort & Spa in Maui. Zodra de verkoop is afgerond, zal OHG beginnen met het opstellen van een plan om het pand te moderniseren in lijn met de lokale cultuur, terwijl ook gewerkt wordt aan het optimaliseren van de gastbeleving. Reserveringen voor een verblijf in het nieuwe resort worden medio maart geopend.

CRUISE

Restricties voor Italiaanse cruisepassagiers

© CDC

De besmetting met het coronavirus in Noord-Italië kan ernstige gevolgen hebben voor het Europese zomerseizoen. Onder meer MSC Cruises en Royal Caribbean hebben hun reisrestricties al uitgebreid. Tot nader order kunnen niet alleen gasten die de voorbije 15 dagen een hele reeks Aziatische landen hebben bezocht, maar nu ook zij die in een tiental gemeenten in de Italiaanse regio’s Lombardije en Veneto waren, niet meer inschepen. Verder kondigt Royal Caribbean aan dat de schepen voor en na elke afvaart volledig worden ontsmet. Zones waar veel mensen samenkomen worden meerdere keren per dag gereinigd. Tevens zal op elke afvaart bijkomend medisch personeel meevaren en zal de kapitein elke dag tijdens twee aankondigingen de gasten eraan herinneren hoe ze aan boord gezond kunnen blijven. MSC Cruises zet voor het screenen van de opvarenden ook thermische camera’s in. Passagiers met hoestbuien, ademhalingsmoeilijkheden, rillingen en temperaturen van 38° en meer alsook hun reisgenoten komen het schip niet meer op.

De Federale overheidsdienst Volksgezondheid in ons land ziet met uitzondering van een reeks gemeenten in Noord-Italië geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar Italië. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wijst voor de regio rond Rome (Civitavecchia) en Venetië wel al op veiligheidsrisico’s. Voor de inscheephavens Savona, Genua, Livorno en Triëste gelden geen bijzondere risico’s. De situatie kan echter elke dag wijzigen, zeker nu het virus ook is opgedoken op de Canarische Eilanden.

De Amerikaanse regering raadt intussen het cruisen in Azië helemaal af. Ze waarschuwt voor verstoorde vaarschema’s en de mogelijkheid dat schepen in quarantaine worden geplaatst. De Amerikaanse gezondheidsdiensten (CDC) wijzen in een afzonderlijk bericht op het verhoogde risico van de overdracht van het virus onder cruisepassagiers. Beide instanties laten ook weten dat passagiers niet moeten rekenen op repatriëring georganiseerd door de overheid. Dat was de voorbije weken wel gebeurd voor de passagiers die vast zaten op de Diamond Princess. Intussen hebben de rederijen het gros van hun cruiseactiviteiten in Azië opgeschort, nemen ze schepen tijdelijk uit de vaart en ontplooien ze de volgende maanden in andere vaargebieden.

MICE

American Express Global Business Travel: Rest Assured Solutions

American Express Global Business Travel (GBT) introduceert Rest Assured Solutions, een uitgebreid pakket aan end-to-end producten en diensten voor het boeken van accommodaties. Rest Assured Solutions geeft reismanagers het vertrouwen dat ze het meeste uit hun hotelprogramma halen, terwijl het reizigers toegang biedt tot de accommodaties die ze willen tegen de beste tarieven, allemaal op één plek.

Rest Assured Solutions, geïntroduceerd tijdens de Business Travel Show van dit jaar in Londen, helpt reismanagers en beslissers om boekingen buiten het beleid, als gevolg van goedbedoeld reizigersgedrag en bijbehorende boekingsbeslissingen, te verminderen. Het belang van keuze, kosten, locatie en voorzieningen was slechts een van de zorgen die naar voren kwam in GBT’s nieuwe Hotel Traveller 360° onderzoek, dat in kaart brengt wat het hotelboekingsgedrag van zakenreizigers bepaalt.

Volgens Hotel Traveller 360° gaf 73% van de zakenreizigers wereldwijd aan dat het besparen van geld een acceptabele reden was om buiten het reisbeleid van hun bedrijf te boeken, terwijl 68% betere hotelkeuzes noemde. Met Rest Assured Solutions krijgen GBT-klanten onder andere toegang tot exclusieve hoteltarieven bij duizenden accommodaties wereldwijd via het Preferred Extras hotelprogramma, in alle kanalen inclusief mobiel, met kortingen tot 25% en de beschikbaarheid van speciaal onderhandelde voorzieningen en extra’s zoals gunstige annuleringsvoorwaarden, beschikbaarheid van de laatste kamer en gratis wifi en ontbijt. Meer informatie over Rest Assured Solutions vindt u hier.

LUCHTVAART

Brussels Airlines: nieuwe Chief Financial Officer

© Oliver Roesler

Vanaf 1 juli treedt Nina Öwerdieck (47) toe tot de Management Board van Brussels Airlines als Chief Financial Officer (CFO), een functie die ze overneemt van Dieter Vranckx, de huidige CEO en CCO van de luchtvaartmaatschappij sinds 1 januari. Nina Öwerdieck, momenteel Head of Finance bij Lufthansa German Airlines, zal vanaf 1 juli verschillende teams leiden in het CFO-departement van Brussels Airlines: Human Resources, Finance & Controlling, IT, Legal, Compliance & Audit, Procurement & Facility Management en ook het PMO‑team dat verantwoordelijk is voor de projectleiding van het herstructureringsplan “Reboot” van de luchtvaartmaatschappij. Nina Öwerdieck kan terugblikken op een uitgebreide ervaring binnen de luchtvaart. Gedurende haar 13 jaar bij Lufthansa Technik, de onderhoudsdivisie van Lufthansa, bekleedde ze verschillende belangrijke functies in de Finance & Project Management afdeling. In 2014 startte Nina Öwerdieck een nieuwe carrière bij SWISS, waar ze verantwoordelijk was voor Controlling, Financial Steering en Risk Management. In 2017 begon Öwerdieck bij Lufthansa German Airlines als Head of Finance en werd ze lid van het Lufthansa Airlines Executive Team, functies die ze momenteel nog altijd bekleedt. Bij de grootste divisie van de Lufthansa Group is ze verantwoordelijk voor Controlling, Procurement, Accounting, Financial Steering en Risk Management.

LUCHTVAART

Qatar Airways: codeshare American Airlines

Qatar Airways heeft een codeshare-overeenkomst getekend met American Airlines. De nieuwe overeenkomst brengt een internationaal samenwerkingsverband tot stand tussen de twee luchtvaartmaatschappijen. Zo worden enkele van de grootste luchthavenhubs in de Verenigde Staten verbonden met Hamad International Airport in Doha. Akbar Al Baker (Group Chief Executive Qatar Airways): “Ons gemeenschappelijk doel is het verbeteren van de klantenervaring. De overeenkomst zal twee van ’s werelds grootste luchtvaartnetwerken samenbrengen, waardoor de keuze voor miljoenen passagiers wordt uitgebreid en een naadloze aansluiting op een aanzienlijk aantal nieuwe bestemmingen mogelijk wordt, in lijn met de succesvolle groeistrategie van Qatar Airways.”

De codeshare-overeenkomst met American Airlines (AA) biedt passagiers van Qatar Airways de mogelijkheid om te reizen op binnenlandse AA-vluchten met vertrek uit Boston (BOS), Dallas (DFW), Chicago (ORD), Los Angeles (LAX), Miami (MIA), New York (JFK) en Philadelphia (PHL), alsook op internationale AA-vluchten van en naar Europa, de Caraïben, Midden- en Zuid-Amerika. Passagiers van American Airlines kunnen reizen boeken op alle vluchten van Qatar Airways tussen de Verenigde Staten en Qatar en verder naar een aantal bestemmingen in het Midden-Oosten, Oost-Afrika, Zuid-Azië, de Indische Oceaan en Zuidoost-Azië. Na de herinvoering van de codeshare zullen beide luchtvaartmaatschappijen ook de mogelijkheid bekijken voor American Airlines om vluchten tussen de Verenigde Staten en Qatar uit te voeren, samen met een aantal gezamenlijke commerciële en operationele initiatieven om dit vernieuwde partnership verder te versterken.

MICE

BCD Travel Cities & Trends rapport

Volgens het BCD Travel 2019 Cities & Trends rapport blijven Londen en New York de belangrijkste steden voor Europese zakenreizigers. Europa is een volwassen zakenreismarkt. Het is dus niet zo verrassend dat de top 10 van Europese steden weinig verandert. Londen, Amsterdam, Wenen, Barcelona, Kopenhagen, Madrid en Milaan behielden hun positie van 2018 ook in 2019. Alleen Parijs en Zürich zijn van plek gewisseld, waarbij de Zwitserse stad naar de vierde positie steeg. De protestacties van de gele hesjes hebben mogelijk een rol gespeeld in de daling van de Franse hoofdstad naar de vijfde positie. Verder is Frankfurt uit de top 10 gezakt en heeft plaatsgemaakt voor Stockholm. Dit komt waarschijnlijk door de tegenvallende economische prestaties van Duitsland in 2019. De economische groei vertraagde van 1,5% naar slechts 0,6% en de Duitse exportgerichte economie ontsnapte ternauwernood aan een recessie. De Zweedse economische groei vertraagde ook, maar is veerkrachtiger gebleken. De intercontinentale bestemmingen laten iets meer verschuiving zien, alhoewel de steden in de top 10 hetzelfde zijn gebleven. New York en Shanghai behielden hun eerste en tweede positie. San Francisco, Chicago en Tokyo zijn iets gestegen, terwijl Peking, Dubai en Singapore lichtjes zijn gezakt. San Francisco steeg van de vijfde naar de derde positie, waardoor Singapore en Dubai elk een positie zijn gezakt. Een mogelijke factor is de luchtvaartcapaciteit. Vorig jaar nam het aantal directe vluchten tussen EMEA (voornamelijk Europa) en San Francisco met 8% toe en steeg het aantal beschikbare stoelen met 9%. Peking daalde van de zesde naar de achtste plaats. Dit zou te maken kunnen hebben met de vertraging van de economische groei in China en de naweeën van de handelsoorlog tussen de VS en China, waardoor Amerikaanse bedrijven die vanuit Europa opereren minder naar China gereisd hebben. Het Verenigd Koninkrijk bleef in 2019 het populairste land voor Europese zakenreizigers, gevolgd door Duitsland en Spanje. De Verenigde Staten, China en India bleven de meest bezochte intercontinentale bestemmingen. Dit komt door de sterke handelsbetrekkingen van Europa met China en India. Klik hier voor het rapport met de belangrijkste bestemmingen voor Europese zakenreizigers. Het rapport met de belangrijkste bestemmingen voor Belgische en Luxemburgse zakenreizigers volgt over twee weken.

ImagineTravel: reis van de maand

Mazquita / Cordoba © ImagineTravel

ImagineTravel stelt voor: ‘Hoogtepunten van Andalusië’, een tiendaagse rondreis met de huurwagen. Wie de meeste Spanje-dossiers boekt bij ImagineTravel in de loop van maart, wordt beloond met 10 flessen champagne. Paul Ryckaseys: “’De hoogtepunten van Andalusië’ is een 10-daagse individuele rondreis met huurwagen die de natuurpracht en het culturele erfgoed van deze regio harmonieus combineert. De rondreis start en eindigt in Malaga. De klant overnacht in uitstekende 4*-hotels in Granada, Cordoba, Estepona en zelfs een nachtje in de Parador de Antequera. Het bezoek aan Malaga laten we voor het einde van je rondreis. Bij aankomst staat eerst Granada op het programma, waar de klant alvast een bezoek kan brengen aan een van de hoogtepunten van de reis: het Moorse meesterwerk ‘Alhambra’. Vergeet er ook niet de Moorse wijk ‘Albaicin’ met zijn stille steegjes en pittoreske patio’s te gaan ontdekken. Granada is ook de ideale uitvalsbasis om naar de bergregio Las Alpujarras te trekken. Langs smalle, bochtige bergwegen kan je de spectaculaire natuur en de witte, pittoreske bergdorpjes Pampaneira, Bubion en Capileira bezoeken. Rij zeker ook langs het Tibetaans Boeddhistenklooster net buiten Pampaneira van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt over de Sierra Nevada en de Costa Tropical. Ook Cordoba mag natuurlijk niet ontbreken. De hele stad is door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. De prachtige ‘Mezquita’ verenigt twee godsdiensten, want midden in de moskee werd een kathedraal gebouwd. Ook de ‘Juderia’, de joodse wijk, is uitermate authentiek en sfeervol. Trek zeker ook op verkenning naar het aangename stadje Antequera en het nabijgelegen Torcal National Park met zijn indrukwekkende rotsformaties. Dit is de ideale plek voor wie zin heeft in een stevige wandeling. Via het witte bergdorp Ronda gaat de reis verder naar Estepona aan de Costa del Sol. Vanuit Estepona staat er een begeleide busuitstap naar Gibraltar op het programma. Estepona is de laatste etappe voordat je klanten weer richting Malaga rijden om deze boeiende stad met zijn indrukwekkende kathedraal, het Picassomuseum en het Romeins theater te bezichtigen en van daaruit terug te vliegen.” Meer info via www.imaginetravel.be