20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Internationale hotels dicht in China

’s Werelds grootste hotelbrand Wyndham Hotels & Resorts heeft vorige week n.a.v. het Coronavirus zo’n 70% van zijn 1500 hotels in China gesloten omwille van de lockdown in diverse Chinese steden. Hiermee volgt Wyndham het voorbeeld van de Hilton Corporation en Best Western.

De Wyndham hotels die nog open zijn, kennen een bezettingsgraad van maximum 25 à 30 percent. China tekent voor zo’n 2% van Wyndham’s gecorrigeerde EBITDA. Wyndham is ’s werelds grootste hotelketen in aantal hotels met zo’n 9.300 verspreid over 90 landen.

Best Western heeft op dit ogenblik 65% van zijn 52 hotels in China gesloten en Hilton deed met 60% sluitingen van zijn 225 hotels in China en de regio hetzelfde (dit wil zeggen zo’n 150 hotels). Hilton telt of managet 6.000 eenheden via 18 brands in 117 landen en China vertegenwoordigt 2,5% van Hilton’s hotels wereldwijd. Ondertussen heeft ook Airbnb alle boekingen tot 30 april in Beijing stopgezet. Ook alle MGM hotels en casino’s in Macau zijn dicht. Begin februari hadden de meeste internationale hotels in Macau 16% bezettingsgraad. Andere hotelgrootheden, zoals de Accor groep, Hyatt, Intercontinental, Marriott, etc… zijn erg soepel in gratis annulaties voor hun klanten, tot zeker eind februari, begin maart.

Lees de volledige analyse over de impact van COVID-19 op het toerisme hier verder.

TRAVEL MAGAZINE

Travel Magazine zkt. M/V/X

Op 27 maart verlaat onze Franstalige redacteur Laurent Versin de redactie van Travel Magazine. Na zijn stage bij TM, vervolgde Laurent zijn parcours bij de vaste Franstalige redactie sinds de zomer van 2017 om alle evoluties in de reisindustrie op te volgen. Laurent verzorgt tot 27 maart artikels voor online platformen en printedities, interviews en reis- en eventverslagen. Hij start een nieuw professioneel hoofdstuk buiten de toeristische sector in de regio Luik, waar hij tegenwoordig woont. De hele redactie van TM wenst hem veel succes in zijn nieuwe uitdaging en bedankt hem voor zijn inzet.

Travel Magazine is dus ook op zoek naar een nieuwe medewerker voor vertalingen Frans-Nederlands en Franstalig toeristisch redactiewerk. Je vindt hier de volledige functieomschrijving. Kandidaturen mogen toegestuurd worden naar laurent@travel-magazine.be

PRECISERING

Precisering TM440

Er is een zetduivel geslopen in ons jongste Travel Magazine nummer 440. Daar stond namelijk een verkeerde link op p.36, de agenda bij Germany Travel Mart. De correcte link is https://www.germany.travel/ en dan doorklikken naar de Germany Travel Mart via Trade.

VAKBEURS

ITB en het Coronavirus

In totaal komen 0,3 procent van de jaarlijkse ITB-Berlijn exposanten (begin maart) en 0,02 procent professionals uit China. Daarmee is het effect van de epidemie op de vakbeurs extreem beperkt, aldus een mededeling begin deze week van de ITB-directie. Toch heeft de directie voor eventuele noodgevallen enkele extra maatregelen genomen zoals bijkomend Engelstalig medisch personeel en alle sanitaire vertrekken worden extra gereinigd en gedesinfecteerd. Ook worden nog bijkomende handdesinfectie-apparaten geïnstalleerd aan de ingangen van de verschillende hallen. Op dit ogenblik hebben zo’n twintig Chinese exposanten hun deelname geannuleerd. Nochtans wordt het grootste deel van deze standen bemand door Duits of Europees personeel.

Van de 160.000 te verwachten bezoekers, onder wie zo’n 113.500 reisprofessionals, vertegenwoordigt China 0,02 procent, dus zo’n 30 bezoekers. Ook bij de vorige beurs – een tweetal weken geleden – Fruit Logistica, heeft deze problematiek geen enkel probleem opgeleverd op grond van de Coronacrisis. De ITB is ook dit jaar helemaal volgeboekt met 10.000 exposanten uit 180 landen.

TOUROPERATING

Live To Travel start op Franstalige markt

De touroperator Live To Travel uit Aalst mikt voortaan ook op de Franstalige markt: Wallonië, Luxemburg en Noord-Frankrijk. Dat betekent dat Live To Travel een compleet Franstalige werking opzet. De offertes zijn al beschikbaar in het Frans, de reisdocumenten en de website zullen vanaf september 2020 in het Frans beschikbaar zijn. “Er is voor Live To Travel heel wat potentieel op de Franstalige markt”, aldus Hans Van der Stock van Live To Travel. Lees hier verder.

PARTNERSHIP

Corendon investeert sterk met KLM op Curaçao

Corendon heeft vorige week met de Nederlandse carrier KLM een nieuwe overeenkomst ondertekend voor vluchten naar Curaçao en breidt hiermee het partnership aanzienlijk uit. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar bijna een kwart miljoen stoelen af bij KLM. Met deze overeenkomst verzekert Corendon zich gedurende het hele jaar van capaciteit bij KLM op vluchten van en naar Curaçao, hetgeen naadloos aansluit bij de groeiambities die Corendon op Curaçao heeft. In april wordt het spiksplinternieuwe 5-sterren Corendon Mangrove Beach Resort geopend vlakbij Willemstad. Enkele jaren geleden werd Corendon al eigenaar van het bekende Livingstone Resort op Jan Thiel. Voor KLM draagt de overeenkomst bij aan het verder versterken van de positie op de markt voor pakketreizen naar het populaire vakantie-eiland.

TOUROPERATING

Sani Resort: Bear Grylls Survival Academy

Liesbeth Balthazar (Into the sails): “Veel mensen zoeken tijdens de vakantie unieke ervaringen en avontuur op en dat hebben ze bij Sani Resort goed begrepen. Als een vervolg op het succes van de Chelsea FC Football Academy, het Rafa Nadal Tennis Centre en het Sani Adventure Park, lanceert Sani voor 2020 de Survival Academy van Bear Grylls in Sani Resort. Sani Resort is het eerste luxeresort in Europa met dit avontuurlijke aanbod. Sensatiezoekers onder je klanten kunnen zich wagen aan een indrukwekkend outdoor avontuur van de wereldbekende TV presentator Bear Grylls. In de Academy worden de belangrijkste overlevingstechnieken aangeleerd. Elke cursus is ontworpen door de gerenommeerde Bear Grylls Academy en wordt gegeven door een team van zorgvuldig uitgekozen instructeurs.” Op het programma staan cursussen voor families en Teenagers Club avondactiviteiten. Deelnemers krijgen de kans om basisoverlevingstechnieken aan te leren en deel te nemen aan een overlevingstrip door de Sani Wetlands, het natuurgebied van San Resort. Alles om families een onvergetelijke en uitdagende ervaring te kunnen bieden! Meer info is hier te vinden.

Sani Resort is opgenomen in het aanbod van volgende touroperators: Essential Greece, Exclusive Destinations, Odysseus, Go Chic, Pegase, Silverjet, TUI, VIP Selection.

TECHNOLOGIE

Lufthansa Group: vernieuwing en verlenging Amadeus-partnership

Lufthansa Group, waaronder Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Swiss International Air Lines en Air Dolomiti vallen, zet zijn samenwerking met Amadeus voort. Het IT-systeem van Amadeus heet het Altéa Passenger Service System en is bedoeld om onder andere reservaties, inventarissen en ticketing te behandelen. Lufthansa Group wil met deze samenwerking verzekeren dat hun passagiers zonder problemen en snel op hun bestemming geraken. “Met dit akkoord versterken we niet alleen onze samenwerking en onze operationele stabiliteit, maar maken we ook plaats voor digitale innovatie binnen ons bedrijf,” aldus Roland Schütz, Executive Vice President Information Management en Chief Information Officer bij Lufthansa Group. Dit akkoord zorgt voor meer flexibiliteit voor alle airlines binnen deze groep wat hen toelaat om nieuwe dingen te proberen wanneer ze dat wensen.

LUCHTVAART

Skeyes wil digitale controletorens

Op maandag 17 februari heeft Skeyes, voormalig bekend als Belgocontrol, besloten om de oproepingsprocedure op te starten voor de bouw van digitale controletorens. Deze torens zullen op 6 Belgische luchthavens worden gebouwd. Via deze oproepingsprocedure wil Skeyes een industriële partner selecteren die de Belgische luchthavens kan uitrusten met de digitale controletorens. Het besluit valt binnen het nieuwe strategische plan van Skeyes om zichzelf voor te bereiden op toekomstige uitdagingen.

VAKANTIEVERHUUR

Roompot: verhuur strandhuisjes Julianadorp

Julianadorp © Roompot

Vanaf 2021 gaat Roompot ook de strandhuisjes in Julianadorp verhuren. Na de aankondiging dat de 74 Beach Villa’s van Hoek van Holland op 1 januari 2021 richting Roompot verhuizen, komen ook 90 strandhuizen in Julianadorp die dag het Roompot aanbod versterken. De 90 vrijstaande strandhuisjes bevinden zich rechtstreeks op het strand en kunnen elk vier tot zes gasten ontvangen. Elk strandhuis telt twee slaapkamers op twee verdiepingen. In de woonkamer is de bedbank ook geschikt voor 2 kinderen, waardoor een gezin er zich zo thuis en welkom voelt. De totale oppervlakte van elk strandhuis is 45 m². De 90 strandhuizen in Julianadorp zijn eigendom van particuliere eigenaren die hun vakantiewoning vanaf volgend jaar via Roompot zullen verhuren. Tot eind dit jaar gebeurt dit door Landal. Het beheer ervan was al in handen van Roompot.

BEURS

© hicle

Fiets- en wandelbeurs Gent: recordaantal bezoekers

Van 15 tot 16 februari kon je naar de Fiets- en Wandelbeurs in Flanders Expo, Gent. De organisatie telde een recordaantal bezoekers. Dit jaar zijn maar liefst 16.605 mensen naar de beurs afgezakt. Volgens de organisatie was de stand van ‘Fietsroutes in Frankrijk’ het populairst. Op de beurs zelf waren er veel activiteiten, waaronder verschillende testtracks. Er was een E-bike Challenge opgezet waar bezoekers de nieuwste modellen in E-bikes konden testen (op een circuit), er was een mountainbikeparcours aangelegd en zaterdag was wielericoon Eddy Planckaert te gast op de beurs. Op het Workshopplein was er Mount Expo, hier konden de bezoekers lezingen bijwonen, de nieuwste artikelen voor bergbeklimmen kopen en deelnemen aan verschillende workshops. Bij Hicle Family stond alles in het teken van de familie en de jongste bezoekers. En tot slot waren er veel infomarkten waar de wandelaar terecht kon.

TOUROPERATING

Club Med: 4T Resort Cap Skirring Senegal

“Herontdek het 4T Resort Cap Skirring in het uiterste zuiden van Senegal. De Casamance-regio staat bekend om de schoonheid van de ruige natuur en de verscheidenheid aan landschappen. Het Club Med Resort kreeg een volledige make-over! Voor de architectuur inspireerden we ons op de omliggende dorpjes uit de Casamance. In de 122 nieuwe kamers en de volledig vernieuwde Beach Lounge vertoeven uw klanten helemaal in de authentieke Senegalese sfeer. Sporters zullen in hun nopjes zijn met de nieuwe zaal voor cardio-training.  Doen ze het liever wat rustiger aan? Laat hen dan van de stilte genieten aan de nieuwe Zen Pool of in de nieuwe Wellness Zone… Cap Skirring zet ook in op duurzaam ondernemen. Al meer dan 40 jaar steunt de Club Med Foundation ondernemers uit de buurt. Dankzij de samenwerking met zo’n 200 tuinbouwers – voornamelijk vrouwen – krijgen onze gasten iedere dag kraakverse seizoensproducten op hun bord. Cap Skirring 4T zet bovendien bewuste reizigers aan om deel te nemen aan acties om de natuur te beschermen en de plaatselijke bevolking te steunen. Meer informatie over de renovaties in het Resort vindt u op www.clubmed.be.”

LUCHTVAART

Brussels Airport: klaar voor de krokusvakantie

Vanaf vandaag, vrijdag 21 februari, zullen duizenden passagiers van Brussels Airport naar wintersportbestemmingen, of exotische, of simpelweg zonnige bestemmingen vliegen. Om die grote reizigersstroom in goede banen te leiden, mikt Brussels Airport eens te meer op comfort en een warm welkom. Tijdens de krokusvakantie zullen op 10 dagen tijd – van vrijdag 21 februari tot en met zondag 1 maart – haast 650.000 passagiers Brussels Airport aandoen. De drukste dag is net als vorig jaar de eerste vrijdag: op die dag verwacht Brussels Airport 74.000 passagiers, waarvan 40.000 op uitgaande vluchten. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met die van 2019. Net als op andere dagen van het jaar zijn ook tijdens deze periode de korteafstandvluchten in de meerderheid: Madrid, Barcelona, Rome, Lissabon en Genève vormen de top 5. Voor de verder weg gelegen bestemmingen staat Dubai op kop (op de 7de plaats van alle bestemmingen), op afstand gevolgd door Moskou, Doha en New York. Europese bestemmingen zijn dus het populairst tijdens deze krokusvakantie.

Tijdens de schoolvakanties gaan veel gezinnen samen op reis via Brussels Airport. Daarom wordt bij de security check opnieuw een speciale rij voor gezinnen voorzien. De Family Lane is zeer in trek bij kinderen. Hij is sedert woensdag 19 februari geopend en is versierd in het thema carnaval. Er worden maskers en kleurpotloden uitgedeeld aan de kinderen.

Omdat zondag 1 maart Wereldcomplimentendag is, zal op die dag een groep zangers in de terminal aanwezig zijn. Passagiers zullen worden uitgenodigd om met hen mee te zingen.

REISINDUSTRIE

TUI jobdag was succes

Zoals waarnemers in de sector opmerken, moet de TUI jobdag gezien worden in een soort revival van het beroep van de reisagent. Als de marktleider een dergelijke jobdag met succes organiseert, dan straalt dat af op de hele toeristische sector en draagt dit bij tot een positief imago voor de industrie.

Piet Demeyere: “Er zijn vorige dinsdag 60 mensen ingegaan op de jobdag voor de 30 vacatures reisagent bij de TUI shops. De 30 vacatures stonden open voor een extra medewerker in diverse kantoren over het gehele land en met een verhouding van ongeveer 50/50 Nederlands/Frans. De geïnteresseerde bezoekers waren bijzonder divers: zowel schoolverlaters als ex-reisagenten van andere bedrijven tot zelfs ex-cabin crew waren hierop afgekomen. Ook de verhouding mannen/vrouwen was quasi gelijk. Er waren onder de geïnteresseerden ook vrij veel mensen met een andere culturele achtergrond. Ongeveer de helft van de bezoekers werd positief beoordeeld voor een tweede gesprek. Een aantal mensen kreeg meteen al een arbeidscontract aangeboden.

Best een succesvolle dag dus, die ook door verschillende media werd opgepikt, waaronder RTBF die is komen filmen. Dat verslag vind je hier

CRUISES

Footprints: Scenic Luxury Cruises

Nieuw in het cruise-aanbod van Footprints: Scenic Luxury Cruises. “Al meer dan 30 jaar organiseert de Australische rederij Scenic unieke cruises naar bestemmingen in alle delen van de wereld. De blijvende vernieuwing heeft geholpen om het comfort van de gasten te optimaliseren op alle Scenic Space-Ships. Zo hebben de schepen op de Rijn, Main en Donau, de Scenic Diamond en Scenic Sapphire in Frankrijk, een exclusieve zouttherapie lounge, om voor de gasten een holistische helende atmosfeer te creëren. De schepen in Bordeaux en het zuiden van Frankrijk hebben een exclusief Scenic Culinary Center aan boord, om unieke gastronomische hoogstandjes aan te bieden. Het was niet meer dan normaal dat Scenic Luxury Cruises ook de wereld van de expeditiecruises ging ontdekken. De Scenic Eclipse belooft de hoog gespannen verwachtingen te overtreffen. Het schip ziet er uit als een megajacht, zowel binnen als buiten. Luxe krijgt hier een nieuwe betekenis: ruime suites met balkon, zes restaurants die internationale gerechten serveren, zeer goed opgeleide en ervaren expeditieleden en een warme sfeer aan boord. Met de hoogste ijsklasse PC6 is de Scenic Eclipse gebouwd voor het ontdekken van de poolgebieden. Met een vloot van zodiacs en kajaks verken je een wereld die nog weinigen hebben ontdekt. Onze wekelijkse newsletter, facebookposts en website zetten deze week een paar originele routes in de kijker. Ook in onze brochure vind je Scenic Luxury Cruises terug,” klinkt het bij Footprints.

De allernieuwste Footprints cruisebrochure nog niet ontvangen? Bestel online op SerQua.be of download ze via de website van Footprints. Meer weten? Contacteer dan de cruise collega’s: Lynn op 03/242.82.88 en Chris op 03/242.82.80 of via cruises@footprints.be of www.footprints.be en de diverse sociale mediakanalen.

TOUROPERATING

Caractère gaat naar Nederland

Caractère gaat in het najaar van 2020 een eerste kantoor openen in Nederland, meer bepaald in Maastricht. “De opening van dit eerste Nederlandse kantoor past perfect in onze groeistrategie. Wij zorgen dat onze klanten unieke plekjes ontdekken, verrukkelijke momenten beleven en heerlijke herinneringen creëren in Europa. Wij zijn ervan overtuigd dat er ook in Nederland een markt is hiervoor. We starten met een kantoor in Maastricht waar we naast ons eigen aanbod ook reizen buiten Europa willen aanbieden. Hiervoor zijn we in gesprek met een aantal touroperators die een gelijkaardige visie en strategie hebben als het op reizen aankomt. Wij beginnen alvast met heel veel goesting en enthousiasme aan dit nieuwe hoofdstuk voor Caractère,” zeggen eigenaars Wim Van Cauter en Ilona Stieners.

CRUISE

Viva Cruises lanceert in juni 2021 haar allereerste nieuwbouw

© rendering Viva Cruises

Riviercruisespecialist Viva Cruises bouwt momenteel haar eerste eigen schip dat in juni 2021 aan de tien schepen tellende vloot wordt toegevoegd. Viva One beschikt over 95 hutten en suites, drie verschillende restaurants en veel voorzieningen waar gasten van kunnen genieten als zij over de schilderachtige Donau varen. Het vaartuig reflecteert de casual lifestyle van Viva Cruises. Viva One is het eerste schip van de rederij dat beschikt over een state-of-the-art hybride technologie die vriendelijker voor het milieu is. Het gebruikt zwavelvrije GTL (gas to liquids) dat een significante lagere CO2-uitstoot heeft. Het rivierschip maakt haar maiden voyage van 26 juni tot 3 juli 2021 wanneer het van Frankrijk naar het pittoreske Duitse stadje Passau vaart. Het schip vaart over de Donau en bezoekt diverse Duitse steden waaronder Frankfurt, Miltenberg, Würzburg en Nürnberg. Andrea Kruse, COO van VIVA Cruises: “Viva One is één van de vele schepen die we in de komende jaren gaan bouwen. We zijn ontzettend enthousiast dat het nieuwbouwschip onze ideeën, concepten en ontwerpen op de voorgrond zet.”

Viva Cruises is een filiaal van  de Zwitserse rederij Scylla AG. Het bedrijf ging in 2018 van start en breidt haar activiteiten snel uit. Vanaf volgend jaar zal de riviercruisespecialist ook expeditiecruises aanbieden. Dat gebeurt met de MS Bremen die de vloot van Hapag-Lloyd Cruises verlaat en wordt omgedoopt tot MS Seaventure. Voor wie meer wil vernemen over Viva Cruises organiseert Cruise Selection op 25 maart in Gent en op 26 maart in Antwerpen een workshop aan boord van een van de schepen van de rederij. Na het bezoek achter de schermen vindt aan boord een workshop plaats over Viva Cruises, Cunard, Princess Cruises en Visit Malta. Inschrijven kan op river@cruiseselection.be.

HOTELLERIE

Nana Princess in Kreta

Delfine Mestdagh (Into The Sails): “De recente opening van het topluxeresort Nana Princess brengt een eersteklas aanbod aan gepersonaliseerde service en exclusieve voorzieningen naar Kreta. Het vijfsterrenresort is een oase van luxe en biedt zijn gasten een absolute privacy in een prachtige setting. Nana Princess heeft een bevoorrechte ligging, onmiddellijk aan een idyllische baai met een privéstrand dat enkel en alleen toegankelijk is voor de gasten. De 112 stijlvolle suites en villa’s zijn in perfecte harmonie met de natuurlijke omgeving en voldoen aan de allerhoogste verwachtingen. De inrichting is luxueus en modern, verzorgd tot in de kleinste details, met de nieuwste hightech snufjes. Alle suites en villa’s bieden een ruim zonneterras met een verwarmd privézwembad of jacuzzi en een adembenemend uitzicht over de baai. In elk van de drie restaurants van het vijfsterrenresort worden de gasten culinair verwend. Een Griekse Michelin sterren chef werkte zorgvuldig exclusieve menu’s uit die stuk voor stuk geserveerd worden in een prachtige setting. Daarnaast kunnen de gasten zich heerlijk laten verwennen in het 1500 m2 grote wellness centrum, uitgerust met de allernieuwste faciliteiten. Nana Princess streeft ernaar een service op het allerhoogste niveau te bieden aan elke gast, van bij aankomst tot aan het vertrek en beoogt één van de allerbeste hotels van het eiland te zijn.”

Nana Princess is opgenomen in het aanbod van de touroperators ​Exclusive Destinations en Silverjet.

CRUISE

10 miljoen cruisepassagiers in Spaanse havens

Het cruiseverkeer in de Spaanse havens steeg vorig jaar met 4,83 procent tot 10,661 miljoen passagiersbewegingen. Dit blijkt uit de jaarcijfers van Puertos del Estado van het Spaanse ministerie van Verkeer. In het cijfer zitten zowel de passagiers die hun cruise startten of eindigden in een Spaanse haven als zij die er onderweg in transit waren. Barcelona (3,14 miljoen passagiers) en de Balearen (2,65 miljoen) namen daarvan meer dan de helft voor hun rekening. Zij realiseerden een winst van respectievelijk 3,3 en  9,3 procent. De Canarische Eilanden en in het bijzonder Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife mochten 2,6 miljoen cruisepassagiers verwelkomen. De vijfde plaats ging naar Bahia de Cadiz (477.000), gevolgd door Malaga (476.000), Valencia (436.000), Cartagena (250.000), A Coruna (160.000) en Vigo (141.000).

Het aantal cruise-aanlopen daalde in 2019 met 2,55 procent tot 4.250, wat andermaal wijst op een schaalvergroting van de schepen. In Barcelona meerden 800 cruiseschepen af. Dat waren er 3,5 procent minder dan in 2018. De havens op de Balearen noteerden 818 aanlopen (-4,88 procent). Las Palmas en Tenerife zagen het aantal aanlopen zakken tot respectievelijk 560 (- 4,44 procent) en 511 (- 6,9 procent).

TOUROPERATING

Sudamerica Tours: exotisch Cuba

Op het Vakantiesalon in Brussel presenteerde Sudamerica Tours een nieuwe Cuba-rondreis. “Een exclusieve rondreis om het exotische Cuba te ontdekken, dit alles in de gezelligheid en het comfort van onze charmelogies. Klanten bezoeken de voornaamste bezienswaardigheden van de hoofdstad Havana in een klassieke Amerikaanse oldtimer waarmee je als het ware 50 jaar terugkeert in de tijd. In de oude stad is een wandeling voorzien. Het gaat daarna verder naar Viñales, de regio van de wereldberoemde Cubaanse tabak, waaruit de legendarische sigaren worden vervaardigd. Hier kiezen klanten een leuke activiteit te paard of zipline voor de mensen die van adrenaline houden. De monumentale stad van Cienfuegos is de volgende etappe. Trinidad is de mooiste stad van Cuba met zijn gekleurd historisch centrum en de vallei van de suikermolens. Bezoek aan de Sierra del Escambray, één van de talrijke bergketens van Cuba. U bezoekt er het nationale park van Topes de Collentes met zijn wondermooie watervallen. In Santa Clara zult u het Mausoleum van ‘Che Guevara’ kunnen bezoeken. Na een gevarieerde rondreis zullen klanten kunnen genieten van de rustige stranden van Playa Tarara, al dan niet met een verlenging.” Meer info via Sudamerica Tours.

CRUISE

ATC Cruises en Cruise Plus gaan opnieuw hun eigen weg

ATC Cruises (All Travel Consultants), Cruise Plus en Reizen De Cauwer hebben een herstructurering van hun merkenstrategie doorgevoerd. TCC (Travel & Cruise Company) houdt als overkoepelende naam op te bestaan. Dit laat de afzonderlijke merken/brands (ATC Cruises, Cruise Plus en Reizen De Cauwer) toe om dit nieuwe decennium met nog meer autonomie en slagkracht in te zetten. De bedrijven blijven hun huidige activiteiten onverminderd verderzetten, onder dezelfde bedrijfsnamen en met dezelfde vertrouwde medewerkers. Lees hier verder.

CONGRES

#BEtravelCongress: eerste spreker

Het #BEtravelCongress, een organisatie van de VVR, dat van 8 t.e.m. 12 mei zal plaatsvinden in Bodrum (Lujo Hotel), kondigde deze week een eerste keynote spreker aan. In een taboedoorbrekende presentatie zal Veerle Franqui een rijkelijke reeks concrete oplossingen aanreiken om alerter met energie om te gaan. Verwacht je aan actie, een hoog animogehalte én serieuze boodschappen die zullen blijven nazinderen. De VVR kreeg recent van z’n leden vragen zoals ‘Wat als ik als zelfstandige een burn-out krijg?’ of ‘Hoe ga ik om met werknemers of collega’s die een burn-out krijgen?’. “De gezondheid van onze leden ligt ons nauw aan het hart,” klinkt het bij de VVR. “Voorkomen blijft nog steeds beter dan genezen en daarom is burn-out een onderwerp dat wij niet uit de weg willen gaan. We gaan samen met onze leden de strijd aan!” De presentator van dienst is dus Veerle Franqui, Lic. in de Lichamelijke Opvoeding en European Master in Sport and Exercise Psychology. “Haar enthousiasme werkt ontzettend aanstekelijk en gaat je ongetwijfeld aanzetten tot actie. Ze zal je verbazen met een gefundeerde materie én een fijne spontaniteit en spitsvondigheid. Haar expertise? Een rasechte allrounder in vitaliteit. Ze kan vlotjes verschillende vitaliteitstopics met elkaar verbinden.”

Workshop: Ergo Wake Up Call

De VVR geeft ook al het onderwerp van de eerste workshop prijs. Het gaat om de ‘Ergo Wake Up Call’ en brengt op een humoristische manier de serieuze principes uit de ergonomie. Het wordt een bijzondere interactieve en actieve presentatie. Ontdek de belangrijkste ergonomische checkpoints in functie van een veilige bureausetting, leer je lichaam ook écht beschermen tegen het zware bureauwerk, kom te weten hoe je (samen met je collega’s) de mentale en fysieke gevolgen van langdurig zitten kan voorkomen,…

Meer info en inschrijvingen via https://betravelcongress.be/

VAKVERENIGING

UPAV ‘vergroent’ zijn congres

Afgelopen donderdagavond vonden de algemene vergaderingen van de UPAV en de Belgian Travel Academy plaats in het Golf du Château de la Tournette in Nijvel. Niet minder dan 86 leden en gasten verzamelden zich voor de jaarlijkse bijeenkomst waar de twee organisaties de resultaten deelden van het afgelopen jaar. Eventuele structurele veranderingen binnen de verenigingen werden beoordeeld.

Wijzigingen in de raad van bestuur

Het afscheid van Benoît Dieu uit de raad van bestuur van de UPAV was al even aangekondigd, maar tijdens de algemene vergadering van gisteren werd het concreet. Benoît nam ontslag als voorzitter en bestuurder van de UPAV, nadat hij het mandaat opnieuw had aanvaard voor de periode van een jaar. Overeenkomstig het interne reglement zal daarom tijdens de volgende vergadering van de raad van bestuur in maart een nieuwe voorzitter worden verkozen.

Een duurzaam congres

De algemene vergadering was voor de UPAV ook de gelegenheid om alvast een tipje van de sluier op te lichten van haar jaarlijks congres. Na de 2019-editie in Chantilly, zal het UPAV 2020-congres worden georganiseerd in samenwerking met NMBS Internationaal en ICE. Keulen, Hamburg en Düsseldorf verwelkomen de reisprofessionals van 2 tot 5 oktober voor een congres dat milieuvriendelijk en duurzaam wil zijn. Noteer alvast de data in uw agenda, want het is tijdens dergelijke bijeenkomsten dat de toekomst van de reisindustrie wordt bepaald.

REISINDUSTRIE

Davidsfonds Cultuurreizen: fotowedstrijd

In 2019 organiseerde Davidsfonds Cultuurreizen een fotowedstrijd. Elke maand konden reizigers maximaal 3 foto’s, genomen tijdenseen Davidsfonds cultuurreis, insturen. De mooiste foto van de maand was goed voor een reischeque van 100 euro. Elke maandwinnaar maakte vervolgens kans op de hoofdprijs: een 5-daagse cruise naar Venetië van CroisiEurope. Jenny Kimpen uit Leuven is de gelukkige winnaar! Van 1 tot 31 januari 2020 kon iedereen die wilde, stemmen op een van de maandwinnaars van de fotowedstrijd van 2019. De foto van Jenny Kimpen kreeg de meeste stemmen. Ze nam de foto tijdens een Davidsfonds cultuurreis naar Marseille, in de hippe wijk Cours Julien. Dat levert haar nu een mooie prijs op: een 5-daagse cruise in volpension voor 2 personen, met dank aan de gulle sponsoring van CroisiEurope.

TOUROPERATING

TUI: “Belg houdt vast aan winterbreak zon”

Met de krokusvakantie trekken traditioneel veel Belgen naar het buitenland. Spanje blijft de topbestemming bij TUI en Egypte versterkt nog zijn positie als tweede favoriet. Dat blijkt uit de cijfers van TUI. De Belg spendeert gemiddeld 1.157 euro per persoon maar de verschillen zijn groot: voor de Malediven, de duurste bestemming, betaal je vijf keer meer dan voor Tunesië, de goedkoopste. Spanje is en blijft de topbestemming voor dit krokusverlof. Liefst 50% van de reizigers kiest voor deze vaste waarde onder de zonbestemmingen. Twee derde onder hen vliegt naar de zonzekere Canarische Eilanden. Tenerife is al jaren de favoriete winterbestemming van de Belg. Dit jaar trekt 19% van alle TUI-reizigers naar dit “eiland van de eeuwige lente”.  Egypte is de tweede populairste bestemming, en ook de grootste stijger: liefst dubbel zoveel reizigers trekken deze krokusvakantie naar de badplaatsen Hurghada en Sharm El Sheikh. Marokko, de Dominicaanse Republiek en Tunesië vervolledigen de top 5.

Wie krokus zegt, zegt ook skiën. Het aantal skiërs blijft dit jaar stabiel. Een op twee skifanaten kiest voor de Franse Alpen. Daarnaast zijn Oostenrijk en Zwitserland de sportieve topbestemmingen. Veel Belgen houden vast aan hun jaarlijkse skivakantie maar niet noodzakelijk voor een week. Shortski, een verlengd weekend naar de sneeuw, wint nog steeds aan populariteit. Door de korte tijd ter plaatse nemen deze reizigers vaak het vliegtuig. Door de grote vraag zijn de TUI fly vluchten uit Antwerpen naar Innsbruck (Oostenrijk) en uit Brussel naar Kittila (Finland) al enige tijd volgeboekt.

TUI organiseert ‘Design The Sky’

Met Design The Sky wil TUI mensen uitnodigen om hun vliegtuigen op te fleuren. Zij gaan voor de drukke zomermaanden extra vliegtuigen inhuren en willen afstappen van hun blauw/witte vliegtuigen. Met dit project wil TUI een kans geven aan de mensen om hun eigen vliegtuigen te ontwerpen, om zo een variatie te creëren in hun vloot. Hoe kunnen je klanten of jij deelnemen? Maak een ontwerp voor de staart en de romp van het vliegtuig in een pdf of jpg van maximum 2 MB groot en stuur deze op voor zondag 1 maart.

Meer info via: https://www.tui.be/nl/designthesky

TOUROPERATING

Barcelona TUI: voldoende plaats

© TUI

Door de annulering van een belangrijke beurs in Barcelona tijdens de krokusvakantie van 24/02 tot 27/02, komt er veel beschikbaarheid vrij voor de krokusvakantie. Informeer je klanten over dit buitenkansje!

De TUI hoteltip: Hotel H10 Marina Barcelona 4*: een modern en rustig gelegen hotel vlak bij de Olympische haven, met uitgebreid ontbijtbuffet en wellness met zwembad.

Nieuw: met Sabine Appelmans naar Mallorca

Tijdens de tennisvakantie met Sabine Appelmans op Mallorca genieten tennisliefhebbers van een ontspannende vakantie waar ze hun tennisniveau opkrikken. Per dag krijgen ze 2 uur les op topniveau met nuttige tips en tricks van deze ex-professional. Naast de tennislessen zijn er ook interessante workshops rond videoanalyse, conditietraining, stretching, core stability… Deze tennisvakantie is toegankelijk voor iedereen, want er wordt getraind in verschillende niveaus.
Wanneer? 4-7 juli 2020
Waar? Beach Club Font de Sa Cala, Mallorca
Meer informatie op http://www.tui.be/nl/tennis.

TUI Sports voetbalreizen

Wie wordt er kampioen in Spanje en Engeland? In Engeland is het zo goed als zeker dat Liverpool de titel zal pakken, daarachter wordt het nog een spannende strijd voor het behalen van Europees voetbal. In Spanje is het een nek-aan-nekrace met Real Madrid en FC Barcelona die strijden om de titel. Wordt het Eden Hazard of toch Lionel Messi die de titel pakt?

Reserveer nu de laatste plaatsen voor dit seizoen en volg de ontknoping van dichtbij! Een ervaring voor jong en oud, vriendengroepen, families… een kolkend stadion en de beste spelers ter wereld laten je niet onbewogen.

TUI Sports: yoga met Evy

© TUI

Er zijn nog slechts enkele plaatsen vrij voor de Yoga met Evy naar Mallorca van 29 april tot en met 3 mei. Deze is voor iedereen toegankelijk gemaakt, dus niet enkel dames maar ook mannen kunnen meegaan op deze retreat.

Deze Yoga met Evy getaway staat voor me-time, interessante workshops, inspanning en ontspanning, en dit allemaal onder begeleiding van Evy Gruyaert. Klanten ontdekken hoe Evy sport en ontspanning in haar drukke agenda inplant en wat haar persoonlijke tips & tricks zijn. In deze getaway volgen ze een goedgevuld programma, maar het allerbelangrijkste is dat iedereen doet waar hij of zij zin in heeft. Uitvalsbasis is nog steeds het Inturotel Cala Esmeralda (adults only).

TUI Sports: WK Wielrennen

Net zoals bij alle andere edities kan je met TUI opnieuw naar het WK Wielrennen in september. De regenboogtrui bij de mannen zal op zondag 27 september uitgedeeld worden op het heuvelachtige parcours in het Zwitserse Martigny.

Op donderdag 24 september vertrek vanuit Brussel richting Genève. De ideale uitvalsbasis om het WK van dichtbij te volgen is Lausanne, de internationale sporthoofdstad en tevens de stad van het Olympisch Comité, Hof van Arbitrage van de Sport en de Olympische Jeugdwinterspelen van 2020. Hier verblijven klanten in het fantastische Agora Swiss Night Hotel 4* in het centrum van de stad. Op zondag zien ze de grote finale live van dichtbij. Met TUI zit je dus echt op de eerste rij!

TUI Sports: marathons

Discover Dublin while running: U2, Guinness bier en die typische gastvrijheid horen net zo bij Ierland als een passie voor sport. Vandaar dat de marathon van Dublin steeds populairder wordt. Het is de 4de grootste marathon van Europa met 20.000 deelnemers. Tijdens de laatste editie telden de organisatoren maar liefst 62 verschillende nationaliteiten, die allemaal weg waren van deze bruisende en gastvrije stad.

Ook Chicago, de 3de Major in het TUI-aanbod, komt er snel aan, en ook voor deze marathon komen de aanvragen vlot binnen. De marathon van Berlijn is intussen volledig uitverkocht! Deze week komt ook de Disneyland Paris Run Weekend 5de editie in het aanbod van TUI Sports. Wat is er leuker om met je hele gezin door Disneyland te lopen? Deze gaat door het weekend van 24 september 2020.

VAKANTIEVERHUUR

© Interhome

Interhome: “meer buitenlandse trouwfeesten”

De aanvraag naar buitenlandse trouwpartijen stijgt opmerkelijk volgens Interhome en daarom opent de vakantiewoningverhuurder een nieuw aanbod op zijn website: de huwelijkscollectie. Dat is een portfolio bestaande uit vakantiewoningen die geschikt zijn voor trouwfeesten, bruiloftsceremonies of huwelijksreizen in het buitenland. Volgens Interhome is de populariteitstoename te danken aan de opmars van sociale media.

Belgische en Nederlandse koppels zoeken steeds meer naar exotische locaties om hun huwelijk te vieren. Althans, dat merkt Interhome aan de toenemende vraag naar geschikte trouwlocaties. Daarom breidt het zijn aanbod uit met de nieuwe huwelijkscollectie. De oorzaak van die opwaartse trend legt Thibault van Look, Commercial Sales Manager bij Interhome België, bij sociale media: “We zien dat Instagram steeds meer invloed uitoefent op de beslissing om in het buitenland te trouwen. Waar vroeger de regelgeving rond trouwen de doorslag gaf, lijkt nu de schoonheid van de locatie de belangrijkste beslissingsfactor”, aldus Thibault.

TOUROPERATING

Pegase: “Kamerupgrade is back”

Grand Paraiso © Pegase

Pegase’s succesvolle kamerupgrade actie is terug & ditmaal exclusief in samenwerking met hun hotelpartner Iberostar! Volgens onze filosofie heeft uw klant recht op de allerbeste service: op vakantie gaan moet een ervaring op zich zijn. Hierdoor gaat Pegase nog een stap verder om aan die belofte tegemoet te komen. Boeken uw klanten vóór 30 april 2020 een vakantie naar een van de Iberostar hotels op de Caraïben, dan genieten zij van een unieke kamerupgrade, een echte buitenkans. Om te genieten van deze upgrade actie, contacteer de collega’s van de reservatiedienst & zij passen uw boeking onmiddellijk aan. Het hoger kamertype wordt meteen ingeboekt en de prijs wordt manueel voor u aangepast, op die manier is uw klant reeds bij boeking zeker van het hoger kamertype.

Voorwaarden:

  • Upgrade naar eerstvolgend duurder geprijsd kamertype. Kamertype afhankelijk van hotel (bv. eenzelfde kamer met mooier panorama of additioneel kenmerk) en beschikbaarheid.
  • Geldig bij nieuwe boeking tot en met 30/04/2020 van een Pegase exotische vakantie in een Iberostar Hotel op de Caraïben (pakket hotel + vlucht) met afreis gedurende winter en zomer 2020
  • Niet cumuleerbaar met enige andere acties of promoties.
  • Upgrade tot maximum 500 euro.

PEOPLE ON THE MOVE

Gianni Sacco naar Worldia

Gianni Sacco (40 jaar) heeft een nieuwe uitdaging beet. Hij gaat aan de slag als accountmanager Belux bij Worldia. Gianni begon zijn carrière 18 jaar geleden als reisagent bij Généraltour, onder de vleugels van Carmen Carillo. Na tien jaar in het reiskantoor trad hij in dienst als sales bij MSC Cruises, een functie die hij meer dan zeven jaar bekleedde. Gianni was van september 2014 tot februari 2019 aan de slag als sales manager bij LuxairTours en was er het aanspreekpunt voor de Belgische en Luxemburgse reiskantoren. Daarnaast was hij voor LuxairTours het gezicht op vele evenementen, beurzen en vakantiesalons.

Gianni versterkt voortaan dus het Worldia-team als Belux accountmanager. Hij zal instaan voor het contact met de reisagenten. Worldia is een Franse start-up met 8 jaar ervaring in à la carte en op maat gemaakte reizen. Het vertrouwt sterk op zijn technologische ontwikkeling en alles wat high tech is. “Het online platform Worldia werkt bijna uitsluitend met reiskantoren, slechts 1% van de omzet wordt direct gegenereerd”, aldus Gianni. “Het doel van worldia is om de reisagenten een hulpmiddel te bieden waarmee ze in slechts 15 minuten een klant-en-klaar aanbod op maat kunnen samenstellen, met vluchten, hotels en aanverwante producten. Bij het verlaten van het reiskantoor heeft de klant op die manier een concreet aanbod in handen, zonder 24 of 48 uur te moeten wachten om een eerste reisvoorstel te ontvangen. Worldia is een touroperator, geen reservatiecentrale. Het is mogelijk om via Worldia traditionele vlucht-hotelpakketten te boeken, maar we zijn vooral gespecialiseerd in à la carte reizen…

Gianni is te contacteren via gsacco@worldia.com of +33 763 722 205

Foto: Gianni Sacco en zijn collega Alison Herbreteau, head of Sales Development.

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: Ontdek Utah met specialisten

© Exclusive Destinations

Exclusive Destinations organiseert een uitgebreide voorstelling van de staat UTAH op 17 maart met tips, weetjes, bezienswaardigheden en nationale parken. Bergen in allerlei tinten rood, diepe kloven, grillige rotsformaties, geweldige uitzichtpunten en andere natuurpracht maken Utah tot één van de mooiste staten van de Verenigde Staten. De bergen van Utah zijn ook ideale wintersportgebieden en zijn 5 maanden per jaar open. Maar hoe werk ik nu die perfecte reis uit naar Utah? Wat stel ik voor aan mijn veeleisende klant? Welke parken en bezienswaardigheden mogen zeker niet ontbreken? En wat moet ik op voorhand reserveren? Organisatie samen met ED’s airline partner DL, de toeristische dienst en Wintersport Utah. Aantal plaatsen beperkt.

Praktisch

Dinsdag 17 maart 2020 – Sint-Martens-Latem: Pleasures Boutique – Kortrijksesteenweg 140, 9830 Sint-Martens-Latem
Exclusive Destinations en haar partners trakteren met een lunch om 12u00
Aanvang presentatie : stipt om 13u00 – Einde voorzien om 16u00.

Dinsdag 17 maart 2020 – Antwerpen : Ellis Gourmet Burger Zuid
Leopold de Waelplaats 2, 2000 Antwerpen

Exclusive Destinations en haar partners trakteren met een diner om 18u00
Aanvang presentatie: stipt om 19u00 – Einde voorzien om 22u00
Inschrijven: kris@exclusivedestinations.be

Famtrip Tenerife 12-17 maart 2020

Last call voor deze 6-daagse trip langs de tophotels van het Canarische eiland Tenerife. Exclusive Destinations voorziet overnachtingen op basis van dubbele kamers in volgende hotels :Hotel Melia Hacienda Del Conde *****, Hotel The Ritz-Carlton Abama ******, Hotel Bahía Del Duque ******, Hard Rock Hotel Tenerife *****, en Corales Hideaway Resort ***** GL. Max. 8 deelnemers. Inschrijven voor 24 februari 12.00. Voor bijkomende info contacteer Jill Vanderhaegen: jill@exclusivedestinations.be

HOTELLERIE

Postillion Hotels partnership Ticketsplus

Willem-Jan Brabers Ticketsplus, Mark Struik, Commercieel directeur Postillion Hotels © Ticketsplus

Ticketsplus en Postillion Hotels zijn hun samenwerking officieel gestart met de lanceringvan het ticketplatform voor alle Postillion Hotels. Onder het label Ticketsplus | regio, bieden receptionisten viadit platform tickets

aan voor de leukste daguitstappen. Deze extra service wordt verleend met oog op het verhogen van de gasttevredenheid en het opzetten van een sterke regio in de omgeving van de hotels.

Ondanks dat Postillion Hotels zich erg richt op de zakelijke markt, verwelkomen ze ook steeds meer Leisure gasten. De lancering van het online platform biedt gasten de mogelijkheid om hun vakantie compleet te maken met een dagje uit wat de gastbeleving zal verhogen. “Wij merken dat onze gasten steeds vaker op zoek zijn naar beleving. Het partnership met Ticketsplus stelt ons in staat om die in een ‘one-stop-shop’ aan te bieden aan onze gasten: nu boek je bij Postillion én een prachtig verblijf in één van onze hotels.. én een fantastische belevenis in de omgeving”, aldus Mark Struik, Commercieel Directeur van Postillion Hotels. Met een divers aanbod aan uitjes die zijn afgestemd op de doelgroep wordt de focus steeds meer gelegd op relevante samenwerkingen in de regio.