20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

TRAVEL MAGAZINE

TM 440: nu uit!

Vandaag, op Valentijn, presenteren wij u het jongste nummer van uw geliefde vakblad: Travel Magazine n° 440.
Waaraan mag u zich verwachten?

 • Coverinterview met Pierre Coenegrachts (Wallonië België Toerisme)
 • Dossiers ‘MICE Belgium’, ‘Zomer Deel II’ en ‘Turkije’
 • De vertrouwde actua-pagina’s waarin we terugblikken op enkele events, workshops,…
 • Bestemmingsverhalen over Montclar, Senegal en de Franse Alpen
 • Het verslag van de TUI Experience Trip Ski in Zuid-Tirol

Nummer niet ontvangen of nog niet geabonneerd? Contacteer Marleen via abo@travel-magazine.be

Volgende afspraak op 6 maart 2020!

TRAVEL MAGAZINE

TM-redactie verwelkomt stagiair Jonathan

Sinds kort krijgt de redactie van Travel Magazine versterking van Jonathan Cieters (22). Jonathan is laatstejaarsstudent Journalistiek aan de AP Hogeschool Antwerpen en koos in het secundair voor een toerisme-opleiding: een ideale combinatie om bij Travel Magazine stage te lopen. Jonathan deed al reeds eerder ervaring op bij StampMedia waar enkele artikels en opiniestukken van hem werden gepubliceerd. Jonathan is nog tot en met 3 april op de redactie van Travel Magazine aan de slag. Jonathan is te bereiken via stagiair@travel-magazine.be

COACH

FlixBus: zonnepanelen

FlixBus heeft zonnepanelen geïnstalleerd op zijn groene bus die van Dortmund, via Eindhoven, Antwerpen en Brugge naar Londen rijdt. De zonnepanelen wekken zonne-energie op voor het elektrische verbruik van de bus. Hierdoor wordt het brandstofverbruik effectief teruggedrongen en de CO2-uitstoot verminderd. In de proefperiode werd gemiddeld 1,7 liter diesel per 100 km bespaard. Met een afstand van gemiddeld 600 kilometer per dag is dit een dagelijkse brandstofbesparing van ongeveer 10 liter. Zoals gebruikelijk bij FlixBuss is ook de bus met zonnepanelen uitgerust met USB-poorten, stopcontacten, airconditioning, Wi-Fi en een media entertainmentsysteem. Door de plaatsing van de nieuwe technologie wordt al deze apparatuur aan boord nu aangedreven door zonne-energie. Niet alleen de elektra van de bus werkt op duurzame energie maar ook het stroomverbruik van de reiziger. Voor dit proefproject werkt FlixBus samen met TRAILAR, een Brits bedrijf dat innovatieve transportoplossingen biedt, om de milieu-impact van bedrijfsvoertuigen te verminderen. FlixBus is de eerste die deze techniek op een internationale langeafstandsbus toepast.

Klimaatneutraal reizen

© FlixBus

“In de meeste landen is het reizen met de FlixBus of FlixTrain nu al de meest klimaatvriendelijke manier om over lange afstanden te reizen,” klinkt het. “De bussen voldoen aan de hoogste Europese emissiestandaarden. Met het reizen met de bus wordt er minder CO2 uitgestoten dan bij het reizen met de auto of het vliegtuig. FlixBus is van plan om uiterlijk in 2030 alle bussen en treinreizen, alsmede bedrijf gerelateerde processen, volledig CO2-neutraal te maken. In 2018 lanceerde FlixBus al proefprojecten met ’s werelds eerste elektrische langeafstandsbussen in Frankrijk en Duitsland en afgelopen jaar was er een testrit in de VS. Bovendien biedt FlixMobility zijn passagiers ook de mogelijkheid om de exacte CO2-uitstoot van hun reis te compenseren. Daarvoor heeft FlixMobility een langdurige samenwerking met atmosfair, een internationaal gerenommeerde organisatie die projecten aanbiedt die door de VN zijn erkend met de zogenaamde Gold Standard. Momenteel kiezen wereldwijd ongeveer 6% van de FlixBus reizigers voor deze compensatie.

REISINDUSTRIE

GFG: update uitbetalingen reizigers Thomas Cook/Neckermann

Deze week heeft het Garantiefonds Reizen de kaap van 10 miljoen euro uitbetalingen overschreden. Zo zijn ca. 30% van de dossiers afgewerkt en werden ca. 14.300 reizigers terugbetaald. Dit naast de 13.000 reizigers die ze in de weken na het faillissement terug thuis hebben gebracht. Als de dossiers administratief in orde zijn, worden vanaf heden de vertrekken tot en met de tweede helft van november 2019 terugbetaald. Het Claim Center van het Garantiefonds Reizen blijft aldus op schema om de grote meerderheid van de dossiers tegen mei af te ronden.

EVENT

AVIAREPS Around The World

Op 18 maart 2020 organiseert AVIAREPS reeds voor de vierde maal hun Around The World workshop. De locatie van deze vierde editie is het Grand Café Horta in Antwerpen. Het concept blijft ongewijzigd, namelijk een rondje rond de wereld maken op één avond door 45 suppliers te bezoeken. De sponsors van deze editie zijn Brussels Airport en MisterFly, het gastland is het Sultanaat Oman. Graag deelnemen? Vraag je uitnodiging als reisagent aan via Evy Gordts van AVIAREPS: egordts@aviareps.com.

REISINDUSTRIE

Nouvelair terug op de Belgische markt

Nouvelair-vertegenwoordiger naast Ulrich De Smet (Vakantiesalon Brussel)

Nouvelair, de Tunesische luchtvaartmaatschappij die voor Thomas Cook chartervluchten uitvoerde naar Tunesië, zal een lijndienst opstarten tussen Tunesië en Brussel. Van 31 maart tot 12 september 2020 vliegt Nouvelair rechtstreeks van Tunis naar Brussel, en dat drie keer per week met een A320. Nouvelair zal vanuit België ook Djerba als vakantiebestemming aanbieden. Om de vluchten te vullen, zal de Tunesische luchtvaartmaatschappij kunnen rekenen op een samenwerking met een nieuwe touroperator op de Belgische markt, namelijk Yellosun. Dat is een 100% Belgische dochteronderneming van de Franse speler Mondial Tourisme. Yellosun is een B2B-merk en staat onder leiding van Ulrich De Smet.

CRUISES

Bouwt Hapag-Lloyd Cruises een Europa 3?

De TUI Group gaat voor haar dochteronderneming Hapag-Lloyd Cruises een joint-venture aan met Royal Caribbean Cruises Ltd. In de nieuwe structuur hebben TUI AG en RCCL elk 50 procent van de aandelen. Met de steun van Royal Caribbean wil TUI de internationale aanwezigheid van haar luxe- en expeditiebrand de volgende jaren verder uitbreiden. Volgens TUI-woordvoerder Kuzey Esener wordt daarbij vooral gedacht aan een expansie in het segment van de ultraluxueuze reizen. Hij sluit niet uit dat er wordt geïnvesteerd in een zogenaamde ‘Europa 3’, een mogelijk zusterschip voor de Europa 2. Lees de details in de analyse in deze TM Newsletter.

STUDIEREIS

ImagineTravel: studiereis Faeröer-eilanden

© ImagineTravel

ImagineTravel nodigt u uit voor een studiereis naar de Faeröer-eilanden!
Wanneer? 24 april tot en met 29 april
Programma? Stadsbezoek Tórshavn, de kliffen van Vestmanna, de watervallen van Gasadalur, Traelanipan, Trollkonufigur, Saksun, Gjogv… en uiteraard enkele hotelbezoeken.
Praktisch? Vluchten met Atlantic Airways vanuit CDG, treinrit vanuit Brussel-Zuid met TGV.
Verblijf in Hotel Hafnia op basis van een twin-kamer, volpension.

Klik hier voor meer info.

Interesse? Stuur uw aanvraag met korte motivatie naar info@imaginetravel.be. ImagineTravel maakt de selectie eind februari bekend.

TOUROPERATING

Travelworld: zomeraanbod

Dubai © Travelworld

Lieven Bossaert: “Bij Travelworld bestaat het zomeraanbod uit meer dan 40 bestemmingen. Onze 3 bestverkopende bestemmingen voor de zomer van 2020 zijn Malta, Mauritius én (misschien verrassend) Dubai. Malta is al jaar en dag onze best scorende bestemming tijdens de zomermaanden. Ook dit jaar boekten al heel wat Travelworld klanten hun zomervakantie richting de Maltese eilanden. Na topjaar 2018 met Valletta als Culturele Hoofdstad van Europa was er in 2019 een kleine terugval. 2020 belooft echter weer erg positief te worden, mede door de opening van een aantal nieuwe (boetiek)hotels in de afgelopen 12 maanden. Op exotisch vlak neemt Mauritius voorlopig het voortouw. Het groene eiland in de Indische Oceaan wint al jaren aan populariteit en is ook tijdens de zomer erg geschikt om naartoe te reizen gezien het milde klimaat. Opvallende nieuwkomer is het kleurrijke SALT of Palmar, waar echt alles afkomstig is van het eiland zelf. Dit gaat van de ingrediënten voor de heerlijke maaltijden tot de lakens op de bedden en de kunstwerken aan de muur. SALT is het nieuwste merk van de LUX* hotelgroep, die het afgelopen jaar ook investeerde in de herlancering van het knappe LUX* Grand Gaube, één van de bestsellers binnen het Travelworld aanbod. Mauritius is natuurlijk ook een ideale bestemming om te combineren met o.m. La Réunion of Dubai. Die laatste vervolledigt trouwens onze top 3 van zomerbestemmingen en dat is opvallend. Vroeger zakte de verkoop voor het Midden-Oosten tijdens de zomer als een pudding in mekaar, maar sinds vorig jaar lijkt daar verandering in te komen. Emirates blijft dan ook twee maal daags rechtstreeks vliegen én hotels smijten met de meest agressieve aanbiedingen. Voor wie de hitte niet ontziet, is Dubai dus zelfs in de zomer een optie. De meeste bezienswaardigheden zijn sowieso geklimatiseerd en ook de hotels voorzien in verkoeling, tot zelfs strandstoelen met airco toe. In de aanloop naar Expo2020 blijven er hotels en hotspots openen. Nieuwe tophotels zijn o.m. W Dubai The Palm, Andaz Dubai The Palm en Mandarin Oriental Jumeira. Travelworld is in België trouwens één van de officiële partners van de Wereldexpo en verkoopt al sinds augustus 2019 dagtickets en speciale arrangementen voor de grootste expo aller tijden. De brochure voor 2020 is sinds vorig jaar in verdeling en kan makkelijk besteld worden via Serqua. Net na de zomer verschijnt een nieuwe Verre Reizen brochure met opnieuw wat opvallende nieuwigheden, waarover later meer. Travelworld lanceerde eind 2019 ook haar nieuw offertesysteem waarbij reisvoorstellen helemaal tot leven komen met dynamische beelden, interactieve routebeschrijvingen en leuke tips & tricks. Een extra tool voor de reisagent!”

Meer zomerideeën en -trends leest u in TM 439 en TM 440 ‘Dossier Zomer’.

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: gastronomische ontmoetingen

Intussen organiseert Exclusive Destinations al meer dan 15 jaar zijn ‘Gastronomische Ontmoetingen’. Reisagenten maken er niet enkel kennis met het team van Exclusive Destinations, maar ook met een fijne selectie van hoteliers. Op maandag 9 maart staat Restaurant Auberge De Herborist in Brugge op de agenda, dinsdag 10 maart kiest Exclusive Destinations opnieuw voor Restaurant Franq in Antwerpen. “Onder leiding van de ervaren chef Alex Hanbuckers, die in 2005 een Michelinster verwierf, geniet men van een uitmuntend diner in Brugge. In Hotel Franq vertegenwoordigen MasterChef Tim Meuleneire en zijn team hun uitzonderlijke reputatie in het restaurantwezen (1 Michelinster),” klinkt het. De aanwezige hotelpartners zijn Forte Village/Castel Monastero (Italië), The Oberoi Marrakech (Marrakech), Royal Hideaway Corales Resort (Tenerife), Anantara Villa Padierna (Costa del Sol), Elounda Gulf Villas (Kreta), Fregate Private Island (Seychellen), Hapag Lloyd Cruises, The St.-Regis Mauritius/The Westin Turtle Bay (Mauritius), Radisson Blu Beach (Kreta) en Lifestyle Retreats (Bali).

Reisagenten zijn welkom vanaf 18u15 en de aanwezige hotelpartners starten hun presentatie stipt om 19u00. Als afsluiter wordt er een tombola georganiseerd met interessante en mooie prijzen. Inschrijving per mail via sales@exclusivedestinations.be met vermelding van: voorkeur datum/locatie + voornaam/naam + reisbureau (1 persoon/kantoor).

Nieuwe bekroningen van Michelin

Op 27 januari 2020 vond de jaarlijkse selectie plaats van de gerenommeerde Michelinsterren. Restaurant La Voile onder leiding van chef Eric Canino werd hierbij gelauwerd met een tweede ster. Het etablissement maakt deel uit van het luxueuze 6-sterren Palacehotel La Réserve Ramatuelle, Spa & Villas op slechts 10 minuten van Saint-Tropez. “Chef Canino presenteert een gastronomische creativiteit in combinatie met een bijzondere aandacht voor het wellness-aspect. Deze specifieke keuken kadert ideaal in de contouren van de prachtige 1000m²-grote Spa van het hotel,” aldus Exclusive Destinations. Klik hier voor meer informatie.

Monaco Paspoort

In het laagseizoen (2 januari – 31 maart en 1 oktober tot 30 december) kunnen klanten gratis gebruik maken van het Monaco Paspoort. Met dit Paspoort hebben de klanten niet alleen een gratis helikoptervlucht Nice-Monaco (7 min.) inclusief hoteltransfer naar de helihaven, maar ook gratis toeging tot de meeste musea en andere attracties. Het Paspoort vereist wel dat klanten min. 3 nachten boeken in één van de 6 ED-hotelpartners: Hôtel Métropole Monte-Carlo (5*GL), Hôtel de Paris Monte-Carlo (6*), Hôtel Hermitage Monte-Carlo (5*L), Monte-Carlo Bay Hotel & Resort (4*), Fairmont Monte-Carlo (5*) en Columbus Monte-Carlo (3*L). Klik hier voor meer info.

CRUISE

Familie de Gerlache en Ponant varen uit in het spoor van de Belgica

L’Austral van Ponant is vanuit de haven van Ushuaia vertrokken voor een cruise in de voetsporen van de Belgica. De 10-daagse cruise wordt begeleid door niemand minder dan Henri de Gerlache, achterkleinzoon van Adrien de Gerlache en zijn broer en zussen Astrid, Gauthier, Savina en Adélie. Zij zullen de passagiers – waarvan 103 Belgen – aan boord van het expeditieschip l’Austral verrassen met lezingen waarbij ze de herinnering aan hun voorouders herbeleven met tal van documenten, foto’s, films, boeken, geschriften en voorwerpen van de Belgica-expeditie. Op dinsdag 18 februari wordt het schip terug in Argentinië verwacht. Klik hier om verder te lezen.

BINNENLAND

Feniks 2020: nieuw topthema in de Westhoek

Westtoer © Jan D’Hondt

Feniks 2020 is een nieuw en uniek cultuur-toeristisch programma gepresenteerd door het provinciebedrijf Westtoer/Toerisme Westhoek. Het project vertelt het verhaal van de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog. Je kan een hele reeks exposities en evenementen gaan bijwonen. In het kader van Horizon 2025 worden dit jaar drie uitkijktorens geopend in de Westhoek en twee fietsroutes, een landschapswandelroute en een stadsroute zouden het recreatief aanbod vernieuwen. Sabien Lahaye-Battheu, afgevaardigde en voorzitter Westtoer: “Feniks 2020 is het eerste nieuwe thema om de toekomst van het herdenkingstoerisme in te vullen. De invalshoeken die we nu hebben, de wederopbouw van de regio, kan de hedendaagse toerist inspireren voor een herhaalbezoek.”

Toerisme Vlaanderen

Westtoer kan voor de uitwerking van het project rekenen op de medewerking van 13 steden en gemeenten in de regio. Ook Toerisme Vlaanderen is nauw betrokken. “We investeren dit jaar vanuit Toerisme Vlaanderen 500.000 euro in de Feniks-projecten,” zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “En daar hebben we goede redenen voor. De Groote Oorlog blijft ook na de herdenkingsperiode 2014/2018 een deel van het DNA van onze toeristische bestemming. Het is erfgoed dat we delen met vele landen en dat we ook in de toekomst met de nodige zorg zullen blijven omringen. We doen dat niet alleen omwille van het belang voor de lokale economie, maar ook en vooral voor de persoonlijke en de maatschappelijke waarde van de ervaringen die al deze herdenkingstoeristen komen opdoen in Vlaanderen.”

Feniks 2020 start begin maart en loopt tot eind november.

TOUROPERATING

Africa by Excellence: kerstvakantie ’20-’21

Manu Donck: “De kerstvakantie is een uitstekende periode om naar Afrika te reizen, al dan niet met het gezin. Het Zuid-Afrikaanse Kaapstad en de Tuinroute, Kenia en Tanzania, Oeganda en Rwanda zijn toppers om tijdens deze periode te bezoeken. Of wat dacht je van Senegal 4 Kids of Gambia 4 Kids? Vluchtprijzen voor de kerstvakantie zijn nu beschikbaar en staan op hun laagst. Deze worden doorgaans snel duurder gezien de grote vraag. Het lijkt nog veraf maar eigenlijk is het nú het moment om de kerstvakantie te boeken. Zeker wanneer je met een gezin reist, is het zaak om er vroeg bij te zijn en om de familiekamers nog op de kop te kunnen tikken.”

Botswana en Zimbabwe

© Africa By Excellence

Manu Donck: “Doorgaans zijn Botswana en Zimbabwe gekend als duurdere en exclusieve bestemmingen. Africa by Excellence stelt echter 2-weekse rondreizen voor door Botswana en Zimbabwe die zeer prijsaantrekkelijk zijn en deze landen toegankelijk maken voor iedereen. In internationaal gezelschap (maximum 12 personen), per safaritruck en begeleid door 2 Engelstalige gidsen/chauffeurs verkennen je klanten de hoogtepunten van twee van Afrika’s meest pure bestemmingen. De gegarandeerde zomerafreizen geschieden op bijna wekelijkse basis en de prijzen zijn zeer gunstig. Een ideale avontuurlijke formule met lage instapdrempel!”

2 belangrijke tips:
– juli & augustus zijn absoluut de beste maanden om Botswana & Zimbabwe te bezoeken;
– deze reis is uiterst geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 12 jaar.

“Wacht dus niet langer en neem een kijkje op de ABE-website: ‘De wildparken van Botswana’ & ‘Zimbabwe & Botswana Safari Explorer’.”
Meer info via 09/395.10.20 of info@africa-by-excellence.be.

TOUROPERATING

Club Med: opening Resort La Rosière

“De Franse Alpen hebben er weldra een parel bij! In het Beaufortin-gebergte ligt het Resort La Rosière op 1850 meter in de volle zon. Vanaf december 2020 beleven uw klanten hier een authentieke bergvakantie in een natuurlijke setting. Het kleine skistation bestaat uit chalets in traditionele bergstijl, typische kapelletjes en alpenweides. Het Club Med Resort bevindt zich vlakbij de legendarische Sint-Bernhardpas en dus bijna al in Italië. Ski even de grens over tot in La Thuile om van de streekgerechten van de Val d’Aoste te proeven,” aldus Club Med.

Het Resort van La Rosière is zuidgeoriënteerd en kijkt uit over de pistes. Voor de architectuur van het gebouw werd gekozen voor de traditionele bouwstijl uit de streek met veel hout en natuursteen. “Naast skiën valt hier nog zo veel anders te beleven met zowel indoor (spa, zwembad met zicht op de bergen, 240 m² voor indoor sporten…) als outdoor activiteiten (iglodorp, ‘Snake Gliss’, ‘paret’-sleeën bij valavond, wandelroute met info over de dieren uit de Savoie, huskytocht, paragliding, snowkite, sleeën op een monorail…). “Zin in meer luxe? Kom dan de Exclusive Collection 5T Zone van het Resort ontdekken: een spectaculair uitzicht, verfijnde kamers en premium services.” Meer informatie over het Resort vindt u hier.

BINNENLAND

UNWTO World Forum on Gastronomy

Tijdens de 5e editie van het UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism in San Sebastian in 2019 werd Vlaanderen samen met de stad Brugge officieel voorgesteld als gastbestemming voor de 6e editie van het congres in 2020. Het Forum wordt jaarlijks georganiseerd door UNWTO en het Baskisch Culinair Centrum (BCC), afwisselend in San Sebastian, Spanje en een ander gastland. Het forum brengt ieder jaar opnieuw verschillende ministers van Toerisme, chef-koks, ondernemers, producenten, vertegenwoordigers uit de academische wereld en andere belanghebbenden uit de toeristische en gastronomische sector samen.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir: “In 2020 komt de gastronomie terug thuis. Tijdens het UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism in Brugge willen we aan de hele wereld laten zien dat je bij ons kan genieten aan elke tafel en elke toog. Nergens ter wereld vind je op zo’n beperkte oppervlakte zoveel Michelinsterren en nergens ter wereld is het verschil tussen de sterrenkeuken en de ‘gewone’ gastronomie zo verwaarloosbaar. We moeten ons daar meer bewust van zijn én we moeten zorgen dat de hele wereld het weet.”

Het congres zal plaatsvinden van 1 tot 4 juni 2020 in het Concertgebouw. Het thema voor de editie van 2020 zal ‘Gastronomy Tourism: Promoting Rural and Regional Development’ zijn.

TOUROPERATING

TUI: Valentijn heeft ‘verlengd weekend’-effect

Dit jaar valt 14 februari op een vrijdag. En dat is blijkbaar voor veel koppels een goede reden om er met Valentijn op uit te trekken. “In vergelijking met de overige vrijdagen van februari kiezen 85% meer Belgen voor een verlengd weekendje weg. Op valentijnsdag 2020 vertrekken liefst 123% meer reizigers dan op dezelfde datum vorig jaar: liefst 85% meer koppels vertrekken voor een kortbijvakantie dan de drie andere vrijdagen in februari. Voor een citytrip kozen 70% meer reizigers 14 februari als vertrekdag,” aldus Piet Demeyere.

Duitsland is met de Eifel en de Moezel veruit de populairste bestemming voor de verliefde stellen. Meteen daarop volgt een korte vakantie in eigen land, vooral aan de kust. België klokt af op 40% meer bezoekers. Frankrijk verdubbelt zelfs het aantal reizigers en vervolledigt de top drie. De Champagnestreek, de perfecte plaats om op de liefde te klinken, is de populairste Franse regio.

De best scorende citytrip-bestemming is geen grote verrassing: Parijs, de stad van de liefde bij uitstek, blijft favoriet en groeit zelfs spectaculair met 50% tegenover Valentijn 2019. Barcelona, de stad van Gaudí met de zachte temperaturen, doet het 30% beter dan vorig jaar. Ook het poëtisch kader van Praag kan steeds meer koppels bekoren. De Tsjechische hoofdstad is de derde best geboekte bestemming en stijgt met liefst 275% t.o.v. 2019.

HOTELLERIE

Parīlio – Paros

© Parīlio

Paros heeft er een nieuw hotel bij: het vijfsterren boetiekhotel Parīlio (lid van Design Hotels). Het hotel opende zijn deuren in juli 2019. Het luxueuze design hotel ligt aan de noordoostelijke kust van Paros, tussen het Kolympithres-strand en het vissersdorpje Naoussa. De 33 suites kijken uit over de zonnige binnenplaats, het zwembad of de omliggende heuvels. Verse, seizoensgebonden Griekse en mediterrane bereidingen worden met zorg geserveerd in het stijlvolle Mr. E restaurant. Parīlio is opgenomen in het aanbod van de luxespecialisten Caractère, Silverjet en Odysseus.

TOUROPERATING

Odysseus: zomeraanbod

Adriaan De Keuster: “Ons zomeraanbod is een volledig nieuw project met een 150 pagina’s dikke brochure die bol staat van unieke belevingscircuits en meer dan 130 luxehotels. We spelen in op de klassieke bestemmingen zoals de bekende costa’s in Spanje en Tenerife. Verder werd het Iberisch schiereiland uitgebreid met een mooie hotelproductie in Portugal met enkele kleppers langs de Douro-vallei en in de Algarve. De meest verbazende collectie aan hotels en circuits is misschien wel te vinden in Italië met de verschillende Belmond hotels en enkele minder bekende maar kwalitatief hoogstaande boetiekhotels. Griekenland blijft met zijn verschillende eilanden een droom voor elke reiziger en ook hier hebben we een uitgebreide selectie aan fantastische resorts in combinatie met enkele complete circuits. We hebben een mooi programma geschreven met gekende en ook nieuwe hotels in de verschillende landen van de Balkan. Kroatië is al enkele decennia bekend als een toeristische trekpleister van Istrië tot aan de Dalmatische kust. Daarnaast brengen we in Montenegro een uitgebreide hotelproductie met als absoluut tophotel Aman Sveti Stefan met zijn unieke ligging en het nieuwe One & Only hotel Portonovi. Tot slot werd ook aan de andere kant van de Middellandse Zee een prachtig circuit samengesteld in Marokko in combinatie met enkele tophotels in en rond Marrakesh. Al onze circuits en rondreizen dienen steeds ter inspiratie en zijn een voorbeeld voor de klant. Ze zijn steeds aanpasbaar naar ieders wens. Onze brochure ‘Mediterranee 2020’ zal ten laatste half februari geleverd worden aan alle reiskantoren.”

Meer zomerideeën en -trends leest u in TM 439 en TM 440 ‘Dossier Zomer’.

LUCHTVAART

TUI verwacht minder winst door problemen met Boeing B737 MAX

Bij de bekendmaking van de resultaten over het eerste kwartaal, heeft reisorganisatie TUI de winstverwachting voor het hele jaar aangescherpt. Dat komt omdat er nu een duidelijker beeld is van de kosten die de problemen met de Boeing B737 MAX met zich meebrengen. TUI zei dat het jaar in termen van boekingen “uitzonderlijk goed” is begonnen, waarbij het Verenigd Koninkrijk zelfs de sterkste maand qua volumes liet zien in de geschiedenis van het bedrijf. In het eerste kwartaal werd wel een nettoverlies van 128,7 miljoen euro geboekt, in vergelijking met een verlies van 139,3 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg van 3,6 miljard euro in het eerste kwartaal van 2019 naar 3,9 miljard euro het afgelopen kwartaal. Tegelijk meldt TUI op basis van de recente aankondiging van Boeing dat de B737 MAX halverwege dit jaar weer in commercieel gebruik zal worden genomen en dat de daarmee gepaard gaande kosten waarschijnlijk 220 miljoen euro tot 245 miljoen euro zullen bedragen. Eerder werd nog uitgegaan van 220 tot 270 miljoen euro aan kosten. Als gevolg hiervan voorziet de reis- en luchtvaartgroep nu voor het hele boekjaar een gecorrigeerde winst van 850 tot 1.050 miljoen euro. Eerder werd nog uitgegaan van 950 tot 1.050 miljoen euro.

BINNENLAND

TUI: jaarvergadering en duurzaamheid

© Hapag-Lloyd Cruises

Begin deze week, op dinsdag, presenteerde TUI chief Fritz Joussen in Hannover de cijfers van het eerste kwartaal (oktober tot december) van het lopende boekjaar. Vooral de kosten voor de vervanging van de Boeings 737 MAX dreven de seizoengebonden kosten in de hoogte (zie aviation-artikel ‘TUI verwacht minder winst door problemen met Boeing B737 MAX’ in deze nieuwsbrief). In de marge van de vergadering kwamen enkele punten over ‘duurzaam beleid’ uitvoerig aan bod in verband met de inspanningen van TUI-Cruises en Hapag-Lloyd Cruises voor een ‘cleaner operationeel beleid’. De TUI-topman stelde nog eens duidelijk dat hij voor de cruisewereld “LNG alleen als een overgangstechnologie ziet en dat op lange termijn waterstof en power-to-liquid techniek de vervanging vormt voor fossiele brandstoffen.” Op dit thema komt onze TM-senior cruise reporter Patrick Parez uitvoerig terug in ons cruise dossier in juni – TM 446.

TOUROPERATING

TUI Ticket Shop: superdeals tombola & incentive

De laatste winnaars van de Superdeals tombola & incentive zijn gekend! De 5 best verkopende kantoren zijn:

TUI Shop Oostakker
Generaltour Boncelles
TUI Shop Tournai
Avitour U-Go Travel Ixelles
Caribou Club

De winnaar van de reiskoffer is Selectair Brasschaat Travel.

De winnaars konden zich inschrijven voor de Airline Workshop op donderdag 20 februari waar ze in de supertombola kans maken om een all-in duo ticket te winnen naar één van de wereldwijde bestemmingen en dit in samenwerking met de volgende airline partners: Aegean Airlines, Air Austral, Air Baltic, Air Belgium, Air Canada, Air Europa, Air France, Air Malta, Air Transat, Alitalia, American Airlines, Bristish Airways, Brussels Airlines, Delta Airlines, El Al, Emirates, Etihad Airways, Hainan Airlines, Iberia, Icelandair, KLM, Qatar Airways, Singapore Airlines, Tap Air Portugal, Thai Airways, Turkish Airlines, United Airlines.

De inschrijvingen zijn ondertussen afgesloten en er zijn geen plaatsen meer beschikbaar. Een uitgebreid verslag van de workshop kan je lezen in  Travel Magazine 441 – 6 maart 2020.

TOUROPERATING

TUI: extra capaciteit Paasvakantie

De paasvakantie is al in zicht en bij TUI staan er promoties live voor deze periode! Ook hebben ze extra capaciteit ingezet vanaf 2 tot 20 april op volgende bestemmingen:

 • Brussel – Lanzarote: 4, 11 en 18 april
 • Brussel – Tenerife: 4, 11 en 18 april
 • Brussel – Gran Canaria: 5, 12 en 19 april
 • Brussel – Antalya: 4 en 8 april
 • Brussel – Hurghada: 5, 12, 16 en 19 april
 • Brussel – Sharm El Sheikh: 3, 10 en 17 april
 • Brussel – Rhodos: eerste vlucht op 12 april
 • Brussel – Marrakech:  2, 10 en 16 april
 • Brussel – Malaga: 3, 6, 13 en 18 april
 • Antwerpen – Malaga: 5, 6, 12, 13 , 16 en 18 april
 • Antwerpen – Palma de Mallorca: 10 april
 • Luik – Malaga, Alicante, Gran Canaria en Tenerife
 • Lille – Athene: 9 april
 • Lille – Heraklion: 9 april (Seat Only)

Regionale luchthaven: Rijsel

© TUI

“Woont je klant in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Henegouwen of Noord-Frankrijk, dan is het een goed idee om op reis te vertrekken vanaf de luchthaven van Rijsel! Vanaf deze luchthaven bieden we zowel Flight Only als pakketreizen aan,” aldus TUI.

Welke bestemmingen worden aangevlogen uit Rijsel?

 • Pakket + Flight Only: Mallorca, Tenerife, Rhodos, Kreta, Malaga, Athene, Palermo, Corfu, Izmir, Antalya
 • Enkel Flight Only: Bejaia, Tlemcen, Casablanca, Agadir, Marrakech, Nador, Cagliari
 • Enkel pakket: Djerba

All Ways cruises: korting

In februari genieten klanten van een korting van 50% op de 2de persoon, voor twee cruiseproducten:

Cruise MS Astoria: ‘de mooiste fjorden van Noorwegen’

 • 10 dagen, 9 overnachtingen (4-13 juli 2020)
 • Cruise zonder vlucht, vertrek en retour vanuit Zeebrugge
 • Busvervoer h/t naar Zeebrugge vanuit de belangrijkste Belgische steden

Cruise MS Astoria: de charmes van de Britse Eilanden

 • 14 dagen, 13 overnachtingen (10-23 mei 2020)
 • Cruise zonder vlucht, vertrek en retour vanuit Zeebrugge
 • Busvervoer h/t naar Zeebrugge vanuit de belangrijkste Belgische steden

VAKANTIEVERHUUR

Pierre & Vacances koopt RendezvousCheznous.com

Pierre & Vacances heeft de online marktplace van het Franse start-up bedrijf RendezvousCheznous.com gekocht, een website die dient als tussenpersoon tussen reizigers en lokale hosts om zo authentieke belevingen te creëren. Deze overname maakt deel uit van de strategie van Pierre & Vacances om zijn aanbod aan authentieke reiservaringen te verbeteren. Pascale Roque, CEO van Pierre & Vacances Tourisme: “De overname van RendezvousCheznous past perfect in onze strategie die gericht is naar het blijven verbeteren van de vakantie-ervaringen van onze klanten. Het illustreert ons vermogen om innovatieve partnerschappen te vormen die volledig zijn geïntegreerd in het digitale tijdperk, om aan de verwachtingen van de vakantiegangers van vandaag te voldoen.”

LUCHTVAART

Air Italy in liquidatie, buitengewoon plan voor 35.000 passagiers

Twee jaar na de herlancering sluit Air Italy, het voormalige Meridiana, de boeken. De tweede grootste luchtvaartmaatschappij in Italië werd op dinsdag 11 februari om 14u30 geliquideerd. Het bedrijf sloot de reserveringen en startte een buitengewoon plan om de komende twee weken de vlucht te garanderen van ongeveer 35.000 passagiers die een ticket hadden gekocht. “De aandeelhouders van Air Italy, Alisarda en Qatar Airways via AQA Holding hebben vanwege de aanhoudende en structurele moeilijke marktomstandigheden unaniem besloten Air Italy te liquideren”, bevestigt het bedrijf in een mededeling op haar website. In 2019 maakte de maatschappij zowat 200 miljoen euro verlies. Ongeveer 1.200 banen zijn nu in gevaar. Air Italy is een lagekostenmaatschappij met als thuisbasis de luchthaven Olbia-Costa Esmeralda op het Italiaanse eiland Sardinië. De maatschappij is voor 51% in handen van AQA Holding, eigendom van Alisarda (51%) en voor 49% van Qatar Airways. Air Italy werd twee jaar geleden opgericht en wilde profiteren van de moeilijkheden bij Alitalia, de belangrijkste Italiaanse luchtvaartmaatschappij. Vluchten naar het Indiase Delhi en naar Bangkok in Thailand werden al enkele weken na hun opstart weer afgevoerd. Alle andere langeafstandsvluchten, zowel binnen als buiten het seizoen, werden uitgevoerd met toestellen die gehuurd worden van Qatar Airways. Air Italy heeft een vloot van Boeing B737 Next Generation, Boeing B737 MAX 8 en Airbus A330’s waarmee naar meer dan 34 binnenlandse, Europese en intercontinentale bestemmingen werd gevlogen.

THEMAPARK

Familie Mack (Europa-Park): ‘Hotelier van het Jaar’

© Europa-Park

Recentelijk mochten Thomas, Michael en Ann-Kathrin Mack de in Duitsland gerenommeerde prijs voor ‘Hotelier van het Jaar’ in Berlijn in ontvangst nemen. De jury prees de visie en de moed om het huidige aanbod met een zesde hotel en een mega-waterpark uit te breiden en daarmee een nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van Europa-Park toe te voegen. Thomas, Michael en Ann-Kathrin vormen de achtste generatie van de ondernemersfamilie Mack. Thomas Mack: “We zijn ontzettend blij om met deze onderscheiding in de voetsporen van onze vader te treden die deze prijs in 2000 ontving. Dit was ons nooit gelukt zonder onze familie en de steun van een geweldig team en sterke partners. We zullen er alles aan doen om het succes van Europa-Park voort te zetten’. De titel ‘Hotelier van het Jaar’ wordt sinds 1990 jaarlijks toegekend door het vakblad ‘Allgemeine Hotel-und Gastronomie-Zeitung’.

Europa-Park wordt op dit moment geleid door de broers Roland en Jürgen Mack (de zevende generatie) en Michael en Thomas Mack: de zonen van Roland Mack. Ann-Kathrin, de dochter van Roland, is als architect voor het eerst betrokken bij de nieuwe projecten. De verschillende taken worden in fases overgedragen aan de achtste generatie.

TOUROPERATING

Pegase: hernieuwde opening hotel Faro ‘a Lopesan Collection Hotel’

Hotel Faro

Hotel Faro (5*) in Gran Canaria opent op 1 maart 2020 na een volledige renovatie opnieuw de deuren. Dit hotel zal deel uitmaken van het nieuwe merk ‘The Lopesan Collection Hotels’. “Dit merk werd speciaal ontworpen voor klanten die een innovatieve, stijlvolle inrichting zoeken in een unieke locatie met een gepersonaliseerde service,” aldus Pegase. “Het hotel beschikt in de eerste plaats over een fantastische locatie in het mondaine Meloneras. Het ligt vlakbij de zee, op het einde van de promenade in de schaduw van een vuurtoren waaraan het hotel zijn naam ontleent. Natuurlijke materialen zoals hout, natuursteen, beton en zachte aardse kleuren zorgen voor een heel serene look-and-feel. Daarnaast is de rooftopbar met zwembaden een van de allermooiste nieuwe verwezenlijkingen. Het hotel biedt een breed scala aan kamertypes om aan de behoeften van uw klanten te voldoen: van Deluxe en Superior kamers tot kamers aangepast voor gasten met beperkte mobiliteit, evenals Junior Suites voor klanten die het allerbeste willen.”

Nieuw: Los Fariones op Lanzarote

Los Fariones

Pegase voegt het vijfsterrenhotel Los Fariones toe aan zijn hotelaanbod. “Het prachtige vernieuwde hotel Los Fariones op Lanzarote beschikt over 213 kamers, verdeeld over verschillende kamertypes, telkens ingericht verwijzend naar de specifieke kenmerken van het eiland Lanzarote. Het hotel geniet een topligging met bevoorrechte locatie aan zee en een outdoor space met solarium bij de pier, omgeven door prachtige palmbomen. Genieten doet uw klant in het verwarmde zwembad of in een van de twee outdoor jacuzzi’s aan de zee. Tegenover het hotel vindt u een prachtige promenade en het lange zandstrand Playa Grande. Klanten die verblijven in een van de verschillende suites of in de Double Superior Relax genieten van toegang tot het adults-only dakterras met verwarmde infinity pool en chill out bar. In het hoofdrestaurant genieten uw klanten van een hedendaagse internationale keuken gecombineerd met de traditionele Canarische keuken. In het a-la-carte Aziatisch restaurant staat een uitstekende selectie van Thaise, Japanse, Vietnamese en Indonesische specialiteiten op de kaart met een prachtig uitzicht over de oceaan als kers op de taart. Daarnaast worden in de verschillende bars de ganse dag lokale kazen en delicatessen geserveerd. Een mooie verblijfplaats voor een bezoek aan vuureiland Lanzarote. De geplande heropening is februari 2020,” aldus Pegase.

TECHNOLOGIE

Transavia Ventures investeert in Secret City Trails

De investeringstak van Transavia, Transavia Ventures, investeert 200.000 euro in Secret City Trails. Dat zijn games waarmee je aan de hand van raadsels en aanwijzingen leuke plekken in verschillende steden kan ontdekken. “Secret City Trails biedt een nieuwe en vooral heel leuke manier om een stad beter te leren kennen” zegt Kristina Palovicova, CEO van Secret City Trails. Ondertussen zijn meer dan 50 Europese steden in de database van Secret City Trails opgenomen. Secret City Trails is de vijfde onderneming waarin Transavia Ventures investeert. Transavia biedt voortaan de Secret City Trails aan in de eigen Transavia Tip app.

LUCHTVAART

Brussels Airlines ‘Bike For Africa’: €41.000

© Brussels Airines

In februari legden 52 medewerkers van Brussels Airlines, Eurowings en Lufthansa een 320 kilometer lange mountainbiketocht af tijdens de vijfde editie van Bike for Africa, in Kigali – Rwanda. Bike for Africa is een initiatief van Brussels Airlines medewerkers om lokale ondernemers en organisaties in Afrika – de belangrijkste markt van de Belgische luchtvaartmaatschappij – te ondersteunen en de troeven van het continent in de kijker te zetten. Op de laatste dag van hun traject overhandigde de groep een cheque van 41.000 euro aan het Rwanda Charity Eye Hospital, een lokaal koffiebedrijf (Kinunu Agroprocessing) en een diervoederproducent (Kokka). Alle drie de projecten bevinden zich op de Bike for Africa route, die door de Noordwestelijke provincies van Rwanda, rond het Kivu-meer liep en eindigde in de hoofdstad van het land, Kigali.

Kigali maakt deel uit van het netwerk van Brussels Airlines sinds het begin van de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij 18 jaar geleden. Het is één van de 17 Sub-Sahara bestemmingen van de maatschappij. Met bestemmingen in 16 West-, Centraal- en Oost-Afrikaanse landen is het continent de kernactiviteit van de Belgische luchtvaartmaatschappij en een heel belangrijk bedrijfssegment voor de hele Lufthansa Groep. Samen met Lufthansa en Swiss is de Lufthansa Groep – waar Brussels Airlines deel van uitmaakt – de tweede grootste luchtvaartgroep in Afrika, met 41 bestemmingen in 29 landen en in totaal 166 wekelijkse vluchten. De Groep creëert meer dan 2.000 lokale jobs in Afrikaanse landen, wat de ontwikkeling van het continent ten goede komt.

BESTEMMING

Steun Australië

De beelden van Australië liggen nog erg vers in het geheugen, maar het land doet er alles aan om zichzelf terug op de kaart te zetten. “Australië is en blijft één van de mooiste landen op aarde en het overgrote gedeelte van de toeristische plekken is intact,” klinkt het in een persmededeling van Antipodes Voyages. De touroperator roept op om Australië extra te ondersteunen. Na het ecologische verlies volgt er nu een economisch verlies, naar schatting zo’n 4,5 miljard dollar. Om dit tegen te gaan, heeft de regering een grote internationale (en ook nationale) mediacampagne ter waarde van 76 miljoen dollar op poten gezet om de toeristen gerust te stellen. Australië is een uitgestrekt land van 7,7 miljoen km² waarvan 132.000 km² werden afgebrand, m.a.w. minder dan 2% van de totale oppervlakte. “Waarom zouden we Australië links laten liggen, aangezien de meest bezochte steden niet werden geraakt door de brand?” klinkt het. De gebieden die gedeeltelijk werden getroffen in South Australia zijn de heuvels rond Adelaide (Adelaide hills), waar nog steeds toeristen naartoe trekken, net als Kangaroo Island. In New South Wales werden de Blue Mountains, Snowy Mountains en South Coast gedeeltelijk geraakt, maar toeristen worden er tot vandaag de dag verwelkomd. Wat Sydney betreft, afgezien van de rook, zijn de toeristen er steeds welkom. Tenslotte werd de staat Victoria gevrijwaard, met uitzondering van East Gippland en Upper Murray, en is deze open voor toeristen. Wat Northern Territories, Queensland, Western Australia en Tasmanië betreft, zoals al de andere meest bezochte steden en bestemmingen, werden deze niet betrokken bij de hevige branden.