20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

TM CHARTER

Met Travel Magazine naar ITB Berlijn

Dankzij onze sponsors Brussels Airlines, Europa-Park, AHK debelux en FTI Ticketshop kunnen we onze jaarlijkse charter naar ITB Berlijn aanbieden tegen het voordelige tarief van €340 (10 euro korting voor VVR/VLARA/UPAV-leden). Op donderdag 5 maart 2020 vliegen we in Light&Relax met een Belgische delegatie naar één van de grootste vakbeurzen ter wereld! Het ontbijt met heerlijke gevulde croissants en warme koffie wordt u aangeboden door de vrijgevige mensen van Europa-Park. Opgelet: inschrijven kan tot en met 20 februari 2020. Meer informatie en inschrijven kan via onze website.

TRAVEL MAGAZINE

Precisering: TM Krant van Morgen

In de Krant van Morgen, verschenen samen met Travel Magazine 438 van 27 december 2019, is een fout geslopen. Er staat dat Qatar Airways voor het eerst de TM Travel Award voor Long Haul ex-BRU wint, maar het is reeds de tweede maal dat Qatar Airways deze award in ontvangst mag nemen. De eerste keer was in 2015. De naam van de winnaar bij het beeldje, moet uiteraard ook Qatar Airways zijn.

REISINDUSTRIE

Sunweb en Corendon voortaan bij SGR

In een persbericht meldt Tim Van den Bergh, CCO Sunweb Group, dat het Garantiefonds Reizen het verzekeringscontract met Sunweb Group Belgium per 31 december 2019 heeft opgezegd.

Lees de volledige berichtgeving hier.

PEOPLE ON THE MOVE

Jan Dekeyser (44), ex-GM TC Benelux, terug aan de slag

Zoals verschenen op de Travel Magazine facebook-pagina en -website op 21 december, gaat Jan Dekeyser, tot het faillissement van TC Belgium directeur Thomas Cook Benelux, een nieuwe uitdaging aan buiten de reissector. Hij wordt operationeel directeur van Adecco België, het uitzend- en HR-kantoor, waar hij de Belgische equipe gaat aansturen. Dit alles onder leiding van algemeen directeur Adecco Belgium Nico Reeskens. Laatstgenoemde is ook voor de oudere generatie uit de reisindustrie bekend als een van de ‘Apple boys’ van Sunair, die samen met Patrick de Maeseneire (zelf ook ex-directeur Adecco Belgium), Frank Van den Eynde, en nog enkele anderen, het mooie weer maakten bij Sunair onder leiding van Mark Vanmoerkerke, einde jaren 80, begin jaren 90.

LUCHTVAART

IATA: belastingheffing helpt niet voor CO2-reductie

IATA kant zich nadrukkelijk tegen belastingheffingen op vliegtuigbrandstof. “Een belastingheffing om mensen te beletten om nog te vliegen, maakt vliegreizen duurder maar doet weinig om de uitstoot te verminderen”, zegt directeur-generaal en ceo Alexandre de Juniac van IATA. “Het is een feel-good oplossing van een politicus, zonder verantwoordelijkheid te nemen voor de negatieve impact die het heeft op de economie of de mobiliteitsbeperkingen die het oplegt aan mensen met een lager inkomen.” Een analyse van de brancheorganisatie laat zien dat de CO2-uitstoot per passagier sinds 1990 met meer dan 50% is gedaald, en dit is grotendeels te wijten aan verbeteringen in brandstofefficiëntie, die de doelstellingen zelfs overtreffen. “De helft van de uitstoot per passagier is een verbazingwekkende prestatie van de technische expertise en innovatie in de luchtvaartindustrie. Maar we hebben nog grotere ambities. Vanaf 2020 zullen we de netto-uitstoot beperken. En tegen 2050 zullen we de uitstoot terugbrengen tot het niveau van half 2005. Het behalen van deze doelstellingen betekent voortdurende investeringen in nieuwe technologie, duurzame brandstoffen en operationele verbeteringen”, aldus de Juniac. Deze vooruitgang is een combinatie van investeringen in efficiëntere vliegtuigen en operationele efficiëntie. Luchtvaartmaatschappijen hebben sinds 2009 meer dan een miljard dollar geïnvesteerd in nieuwe vliegtuigen en hebben koopovereenkomsten gesloten voor het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof ter waarde van 6 miljard dollar. IATA haalde als voorbeeld aan de beslissingen of voorstellen om een vliegbelasting te heffen in landen als Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland. “Vliegen stimuleert welvaart. Het is niét de vijand” zegt de Juniac. “Koolstof moet voorop staan. Er is leiderschap van de regeringen nodig om de commercialisering van duurzame vliegtuigbrandstoffen te stimuleren, efficiëntie in luchtverkeersbeheer aan te moedigen en tot slot moet er meer onderzoek worden gedaan naar koolstofarme energiebronnen.”

CRUISE

2020 wordt indrukwekkend cruisejaar

2020 belooft een indrukwekkend cruisejaar te worden op het vlak van nieuwbouw. De sector lanceert dit jaar 23 nieuwe zeeschepen, goed voor maar liefst 37.700 bijkomende bedden. Deze schepen vertegenwoordigen een investering van ruim 9 miljard euro. In 2020 kiezen ook twee nieuwe rederijen het ruime sop. In maart lanceert Virgin Voyages haar eerste schip Scarlet Lady. In juni komt met de Evrima het eerste cruiseyacht van The Ritz-Carlton Yacht Collection in de vaart. Daarnaast zien we in 2020 ook twee nieuwe schepen op vloeibaar aardgas. Dit voorjaar introduceert P&O Cruises haar Iona. Dit najaar loopt bij Meyer Turku de Mardi Gras voor Carnival Cruise Line van stapel. Dit schip wordt tevens het eerste LNG-cruiseschip dat vanuit Noord-Amerika zal varen. Voor de Mardi Gras bouwt Carnival momenteel een nieuwe terminal in Port Canaveral nabij Orlando. Verder nemen alle grote rederijen zusterschepen in de vaart. We denken hierbij onder meer aan de Celebrity Apex, MSC Virtuosa, Odyssey of the Seas, Costa Firenze, Seven Seas Splendor, Silver Moon, Spirit of Adventure en de Enchanted Princess. Op expeditievlak kunnen gasten dit jaar voor het eerst inschepen op de Crystal Endeavor van Crystal Cruises, de Ultramarine van Quark Expeditions, de Fridtjof Nansen van Hurtigruten, Le Bellot en Le Jacques Cartier van Ponant en de Silver Origin van Silversea Cruises.

TOUROPERATING

TUI Group: financieel resultaat 2019

De omzet van de TUI Group steeg in 2019 met 2,71 procent naar 18,9 miljard euro. In lijn met de aankondiging van TUI daalt de onderliggende EBITA met 25,6 procent op jaarbasis tot 893 miljoen euro (vorig jaar 1,183 miljard euro) als gevolg van de 737 MAX problematiek.

Exclusief de impact van de 737 MAX (goed voor een impact van 293 miljoen euro) was de onderliggende EBITA van TUI in lijn met het in 2018 geleverde recordniveau van 1,186 miljard euro. De segmenten Hotels & Resorts, Cruises en Destination Experiences leveren sterke operationele prestaties en er is plaats voor investeringen in verdere groei.

Traditionele touroperators (Markets & Airlines) worden geconfronteerd met aanhoudende externe tegenwind. Het doel in de toekomst is dan ook om marktaandeel veilig te stellen in een tijdperk van consolidatie binnen de sector.

Fritz Joussen, ceo van TUI: “TUI heeft het boekjaar 2019 met succes afgesloten met een winst van bijna 900 miljoen euro. De lopende transformatie wordt voortgezet. De tweede fase, de transformatie naar een digitale groep, zal ons bedrijf meer transformeren dan in de eerste fase, die in de afgelopen vijf jaar werd nagestreefd, de transformatie van een traditionele touroperator naar een zeer winstgevende hotel- en cruisegroep. Onze huidige strategie, investeringen en een aangepast dividendbeleid zijn ontworpen om die verandering te ondersteunen en zullen de positie van TUI in de toekomst versterken”.

EVENT

Silverjet: Greek Night

Silverjet nodigt u uit voor hun Griekse avond op 23 januari 2020 in het Kasteel van Lebbeke, te Lebbeke. De avond start met een hapje en een drankje, gevolgd door de presentaties van de aanwezige partners. Daarna kunt u genieten van een typisch Grieks menu met aangepaste wijnen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de snelle beslissers. Neem contact op met renke@silverjet.be voor meer info en inschrijvingen.

PEOPLE ON THE MOVE

Javier Equisoain Blanco versterkt Air Belgium

Air Belgium stelt Javier Equisoain Blanco aan om het salesteam te versterken. Javier vervoegt zo Laurence Dumortier bij Air Belgium. Javier werkte sinds 1 juni 2018 bij Airtrade voor België en Nederland. Javier heeft heel wat ervaring in het toerisme, veelal als sales, onder andere voor verschillende luchtvaartmaatschappijen: KLM, SAS Scandinavian Airlines, US Airways en American Airlines en in de hotellerie bij NH Hotels en Maritim Hotels.

REISINDUSTRIE

TUI Ticket Shop superdeals

Reserveer tot 10 februari fantastische promoties voor je klant bij TUI Ticket Shop en maak kans op een mooie reiskoffer.

Hoe meer verkochte tickets, hoe meer kans om te winnen!

Alle Super Deal tarieven zijn terug te vinden in Cameleon. Goede verkoop!

ZAKENREIZEN

BCD: duurzaam zakenreizen

Er is geen universele dresscode voor zakenreizen, maar BCD Travel voorspelt een groeiende voorkeur voor groen. Groen, als in duurzamer reizen en het streven naar klimaatneutraal reizen. In een nieuw online rapport ‘How to Travel Beyond 2020’ identificeert BCD de belangrijkste trends op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit voor 2020 en daarna.

Uit onderzoek blijkt dat elke euro die wordt besteed aan zakenreizen, leidt tot €12,50 aan extra omzet, en dat het 50% waarschijnlijker is dat prospects een contract tekenen wanneer er een face-fo-face meeting aan is voorafgegaan.

Gelukkig is de transport- en mobiliteitssector de uitdaging aangegaan en zijn bedrijven volop bezig oplossingen te ontwikkelen voor het duurzaamheidsvraagstuk. Misschien zijn sommige oplossingen zelfs volgend jaar al beschikbaar, voorspelt Miriam Moscovici, senior director voor Research & Innovation bij BCD. “Wij mensen zijn er de afgelopen twintig jaar in geslaagd om extreme armoede wereldwijd te halveren. Tachtig procent van de wereldbevolking heeft inmiddels toegang tot elektriciteit,” zegt ze. “Als we dat allemaal kunnen realiseren, stel je dan eens voor wat we kunnen doen voor een wereld waar we kunnen reizen zonder het milieu te beschadigen. De oplossing voor duurzame mobiliteitssystemen en snel, schoon transport ligt misschien wel om de hoek.” Enkele technologieën en oplossingen zijn reeds in volle ontwikkeling. Lees er meer over in het BCD’s online rapport.

LUCHTVAART

Luchtvaartmaatschappijen passen vliegroutes aan boven Midden-Oosten

Na de Iraanse raketaanval dinsdagnacht op twee Iraakse luchtmachtbases waar Amerikaanse soldaten ondergebracht zijn, passen verschillende luchtvaartmaatschappijen hun vliegroutes boven het Midden-Oosten aan. Onder meer Air Canada, Malaysia Airlines en Singapore Airlines nemen maatregelen. En Lufthansa schrapte woensdag een vlucht naar de Iraanse hoofdstad Teheran. KLM besliste om voorlopig geen vluchten boven Irak en Iran te laten vliegen. Air France nam dezelfde beslissing. De maatregel betekent dat verschillende vluchten naar Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten alternatieve routes moeten vliegen. Dat zorgt gemiddeld voor twaalf minuten extra reistijd. Iran Air vliegt vooralsnog gewoon vanaf verder vanaf Schiphol naar Teheran, zowel op donderdag als op zondag. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA schortte eerder al alle Amerikaanse commerciële vluchten op in het luchtruim boven de Perzische Golf, de Golf van Oman, Irak en Iran.

TOUROPERATING

TUI: aanbod live voor Ohrid

Het merendeel van het TUI aanbod voor Ohrid (Noord-Macedonië) staat live voor zomer 2020. Ohrid is een bestemming waar natuur centraal staat: het prachtige meer en de groene omgeving spreken tot de verbeelding. Maar ook cultuurliefhebbers kunnen hier terecht voor een portie cultuur, gezien deze stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO werd opgenomen. TUI fly vliegt vanaf 06/06/2020 t.e.m. 05/09/2020 wekelijks op zaterdag naar Ohrid, in combinatie met Tivat.

TUI fly Ticket Sale

Tijdens de hele maand januari loopt de TUI fly Ticket Sale, waar je vluchten boekt aan scherpe tarieven. Tot en met 12 januari genieten boekers ook van 10% korting met kortingscode 10TFTS0120 en TFTSJAN20. Info en voorwaarden op www.tuifly.be.

VTB Reishappening 2020

Dit weekend (11 en 12 januari) vindt de VTB Reishappening plaats. Van 10 tot 18u kunnen bezoekers genieten van een gezellig weerzien met reisleiders en -genoten, interessante presentaties bijwonen over de komende VTB rondreizen en rondwandelen op de beurs met infostandjes. Het gedetailleerde programma vind je op de website. Er is bovendien de mogelijkheid om aan een voordeeltarief tickets voor ZOO Antwerpen en voor het Jungle Book Light spektakel te kopen.

PEOPLE ON THE MOVE

Tom Roelens weg bij Four Seasons KL

De Belgische tophotelier Tom Roelens – tot eind december gm Four Seasons Kuala Lumpur (65 verdiepingen naast de Petronas Towers), verlaat na 20 jaar trouwe dienst bij de Four Seasons hotelketen de groep om vanaf begin januari de opening te sturen van de The Royal Atlantis Resort and Residences, als gm en senior vp operations (de hotelgroep van de iconische Sol Kerzner.

De Atlantis 2 die eind 2020 zijn deuren opent (n.a.v. de Wereldexpo 2020) is een uitbreiding van het ondertussen beroemde Atlantis Resort op de Palm Jumeirah in Dubai. Het nieuwe complex is een investering van 1,2 miljard euro, met 795 kamers en suites verdeeld over 43 verdiepingen, privéclubs, restaurants en bars. Daarbij komen 231 luxe-appartementen waarvan de startprijs 2 miljoen euro is. Het 43 verdiepingen tellende hotelcomplex bevat liefst 90 zwembaden, met als showcase een spectaculaire 98 meter infinity pool. Culinair komen er 23 nieuwe toprestaurants en ‘dining experiences’ waaronder signature-keuken met topchefs à la Heston Blumenthal (The Fat Duck), Gastón Acurio, Costas Spiliadis, Ariana Bundy en José Andrés. De lobby gaat 3 aquaria tellen waaronder de grootste kwallentank ter wereld.

Tom Roelens startte 30 jaar geleden zijn carrière in de Brusselse Hilton en het Radisson Blu Royal Hotel (toen SAS Royal Brussels) met collega’s als Roland Gaelens en Dino Van Eeckhaut. Via Bangkok, de Malediven, Jakarta en het unieke Lanai (in Hawaï) verwierf hij de jongste 20 jaar een top-reputatie bij de Four Seasons hotelketen.

TM was exact een jaar geleden op bezoek bij Tom Roelens in het Four Seasons Kuala Lumpur.

LUCHTVAART

Brussels Airlines Miles & More vervangt LOOP

Het getrouwheidsprogramma LOOP van Brussels Airlines verdwijnt. Het in 2015 gelanceerde programma wordt vanaf 1 februari stopgezet. LOOP-leden kunnen wel nog gebruikmaken van hun LOOP’s voor een periode van 12 maanden, tot 31 januari 2021. Meer dan vier jaar geleden richtte Brussels Airlines LOOP op, ontworpen voor klanten die op regelmatige basis reizen maar niet genoeg vliegen om te genieten van de voordelen van de traditionele frequent flyer programma’s. In tussentijd heeft Miles & More – het andere loyaliteitsprogramma van Brussels Airlines en de Lufthansa Group – haar aanbod en de mogelijkheden om mijlen te verdienen en uit te geven echter uitgebreid. Miles & More komt hiermee dicht in de buurt van LOOP. Omdat veel LOOP-leden ook lid zijn van Miles & More en gezien de recente ontwikkelingen van het Miles & More getrouwheidsprogramma, heeft de Belgische luchtvaartmaatschappij besloten om LOOP niet langer aan te bieden en zich in plaats daarvan te richten op Miles & More.

LUCHTVAART

Luchthavens van Oostende-Brugge en Antwerpen kennen goed 2019

De luchthavens Antwerpen en Oostende-Brugge, beiden uitgebaat door het Franse Egis, kenden een uitzonderlijk goed jaar. Het verbreken van bijna alle maandrecords in passagiersaantallen is kenmerkend voor Oostende. Op twee maanden na (maart en april) werd in 2019 het record aan reizigers maand na maand verbroken. In totaal reisden het afgelopen jaar 457.423 passagiers via de luchthaven Oostende. Dat is een stijging met 8,9% ten opzichte van het voorgaande jaar. In Antwerpen noteerde men voorbije zomer ‘de drukste zomer ooit’. Over het ganse jaar waren er 306.330 passagiers, een toename met 2,6% vergeleken met 2018. CEO Marcel Buelens: “Niet alleen slaan wij onze eigenaars – de Egis groep – met verstomming, we zetten in Oostende ook het beste jaar neer sinds 1966. Voor de luchthaven Antwerpen behalen wij de doelstelling vooropgesteld voor 2024. 2019 was het beste jaar ooit in de geschiedenis van de luchthaven in Deurne. En het einde is nog niet in zicht, want de vragen blijven binnenkomen.”

LUCHTVAART

15.000 passagiers vervoerd tussen Antwerpen en LCY

Air Antwerp heeft naar eigen zeggen zijn start niet gemist. De regionale luchtvaartmaatschappij vervoerde in de eerste vier maanden bijna 15.000 passagiers tussen Antwerpen en London City Airport. “Begin september 2019 hebben we meegedeeld dat wij mikten op zo’n 50.000 passagiers per jaar. De vervoerscijfers tot dusver zijn volledig in lijn met deze prognose”, aldus Johan Maertens, ceo van Air Antwerp. “December was trouwens een topmaand. Toen hebben wij op onze enige route maar liefst 4179 passagiers vervoerd. Dat zijn er 90 meer dan het maandrecord van het vroegere VLM. Een mooie prestatie als je weet dat wij vorige maand 700 stoelen minder hebben aangeboden dan onze voorganger deed in de decembermaanden. Een van de redenen is de goede samenwerking met onze codeshare-partner KLM.” Air Antwerp, eigendom van het Ierse CityJet (75%) en KLM (25%), vliegt 16 keer per week tussen Antwerpen en London City Airport met een Fokker 50 (50 stoelen). Met slechts 15 medewerkers in loondienst moet Air Antwerp zowat een van de kleinste luchtvaartmaatschappijen in Europa zijn.

HOTELLERIE

© Qbic

Nieuw Qbic hotel Brussel

Naast een vestiging in Amsterdam en Londen, heeft Qbic zijn deuren geopend in het hippe Elsene. De strategisch uitgedachte locatie, met op wandelafstand het bruisende nachtleven van Flagey en de winkels en kantoren op de Louizalaan, zorgt ervoor dat het hotel een uitvalbasis is voor werk en plezier. Qbic staat voor design, lokaal en duurzaam. Dit laatste kan je letterlijk nemen, gezien de Qbic-familie groene principes hanteert zoals waterbesparende inloopdouches, gefilterd drinkwater, energiebesparende lichtsensoren en handgemaakte organische matrassen. De inrichting is een mix van internationaal en lokaal met veel kleur. Elke kamer wordt gekenmerkt door een Qbi, een kubus waarin het bed en de badkamer zijn geïntegreerd en van waaruit je de hele kamer bedient. De achterwand van deze Qbi is geanimeerd door de Avonturen van Kuifje en Nero.

TECHNOLOGIE

Exclusive Destinations: nieuwe brochures

Voor 2020 zijn er 8 brochures.

De Middellandse Zee brochure wordt zoals vroeger gesplitst in 3 brochures.

  1. Frankrijk & Benelux
  2. Middellandse Zee I: Spanje & Portugal
  3. Middellandse Zee II: Italië
  4. Middellandse Zee III: Oostelijk gedeelte + Noord Afrika
  5. Midden-Oosten: Dubai, Abu Dhabi, Ajman, Ras-Al-Khaimah, Oman
  6. Worldwide & cruises
  7. USA & Canada (bestellen bij portal.serqua.be, het vroegere Connect2)
  8. Afrika (bestellen bij portal.serqua.be, het vroegere Connect2)

De brochures 1 tot en met 5 worden volgende week bij de reisagenten geleverd. De Worldwide brochure volgt eind januari. Exclusive Destinations promoot 2 nieuwe bestemmingen: enerzijds Tunesië met de exclusieve hotels Four Seasons en The Residence en anderzijds Guadeloupe met o.m. La Toubana, Creole en Mahogany. In totaal zijn zo’n 80 nieuwigheden terug te vinden in de brochures. Een overzicht zal vanaf volgende week op een banner in de Exclusive Destinations website te consulteren zijn.

Er zijn niet langer gedrukte prijslijsten maar alle prijzen en promoties (dagelijkse update) zijn gedetailleerd terug te vinden op de website. Voortaan wordt ook een nieuw logo aangewend . Dit wordt toegekend aan hotels met een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding. De gegarandeerde dollarkoers blijft ook in 2020 geldig. De performante commissiestructuur en het gratis vakantiebudget blijven van toepassing.

EVENT

Gastronomische Ontmoetingen 3 & 4 februari

Productkennis blijft belangrijk, vinden ze bij ED en die kennis delen ze graag met de reisagent. Tijdens deze befaamde diners maak je niet enkel kennis met het ED team, maar ook met een fijne selectie van hoteliers. Op maandag 3 februari staat ’t Aards Paradijs (Merendree) op de agenda, dinsdag 4 februari  kiezen ze voor Restaurant Franq (Hotel Franq Antwerpen). Voor meer info en inschrijvingen kunt u terecht bij Nathalie via sales@exclusivedestinations.be

TECHNOLOGIE

Brussels Airport: privaat 5G netwerk

© Brussels Airport

Brussels Airport Company bouwt met het Finse Nokia en Belgische operator Citymesh een 5G-ready netwerk uit op de luchthaven. “Brussels Airport bevestigt haar koploperspositie in digitale innovatie door een eigen 5G ready netwerk te installeren als een van de eerste sites in België en als één van de eerste Europese luchthavens. Behalve een verdere optimalisering van de operaties op de luchthaven, zal de 5G technologie ons ook in staat stellen om digitale innovaties te versnellen en toekomstige technologieën eenvoudig te integreren”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Een privaat 5G-ready netwerk biedt een efficiëntere, meer betrouwbare en snellere connectiviteit dan WiFi of publieke 4G over het hele luchthaventerrein. Dankzij de hogere capaciteit van 5G, kan de luchthaven nog meer technologieën inzetten, zoals IoT (Internet of Things), geautomatiseerde voertuigen, mobiele veiligheidssystemen of track & trace technologie. Zo verhoogt de operationele efficiëntie en tegelijk de betrouwbaarheid van de systemen op Brussels Airport.

MICE

CONVENE in Vilnius

Van 12 en 13 februari 2020 vindt in de Litouwse hoofdstad Vilnius de achtste editie van de MICE vakbeurs CONVENE plaats, georganiseerd door Go Vilnius. Dit tweedaags event focust in de eerste plaats op de meetings en incentives mogelijkheden van de Baltische staten Litouwen, Letland en Estland. Opmerkelijk is eveneens de sterke vertegenwoordiging van Polen. Daarnaast zijn ook aanbieders uit Finland, Zweden, Rusland, Georgië, Ukraïne en Slovakije van de partij. De naar verwachting 165 hosted buyers, vooral uit Europa, kunnen tijdens CONVENE terecht bij een tachtigtal aanbieders; Alles samen zijn zo’n 2600 vooraf gemaakte afspraken vastgelegd. Zowat de helft van de buyers neemt achteraf deel aan een post-tour in de regio.

Ook de CONVENE Professional Academy is dit jaar opnieuw op de afspraak. Tijdens het tweedaags educatief programma met conferenties, presentaties en panelgesprekken zal veel aandacht gaan naar technologie en innovatie en hoe deze een meerwaarde kunnen betekenen voor meeting planners en voor betere ervaringen kunnen zorgen bij de deelnemers aan meetings en events. Het uitgebreide programma van de Professional Academy kan u bekijken op www.convene.lt/professional-academy-agenda/.

CONVENE vindt plaats in het Lithuanian Exhibition and Congress Centre, LITEXPO en wordt georganiseerd door Go Vilnius. Buyers en bezoekers kunnen zich registreren via www.convene.lt. Travel Magazine is een officiële mediapartner van CONVENE 2020.

TOUROPERATING

Go Chic European Resorts

Elk reiskantoor dat actief Go Chic verkoopt, mocht onlangs de Go Chic European Resorts brochure ontvangen. Kantoren die het afgelopen jaar geen Go Chic verkocht hebben en toch graag de brochures zouden ontvangen, kunnen deze bestellen via deze link:  https://portal.connect2.be. Nieuw vanaf zomer 2020 is Cyprus, het eiland van de goden en van Aphrodite en een mix van cultuur en natuur, stranden, het Troödosgebergte, archeologie, een heerlijke keuken, een gastvrije bevolking… Go Chic heeft er Limassol en Paphos. Op de Canarische Eilanden biedt Go Chic – naast de gevestigde waarden Tenerife en Gran Canaria – vanaf komend zomerseizoen ook het vulkanische eiland Lanzarote aan. Dankzij het milde klimaat, het typerend maanlandschap en de bekende architect César Manrique een unieke vakantiebestemming. Ook hier 2 prima verblijfsadresjes. Daarnaast werd ook het aanbod op Griekenland én Frankrijk gevoelig uitgebreid. Zo kan de reisagent vanaf nu ook rechtstreeks contact opnemen met Jacinta Goormans, het aanspreekpunt voor alle aanvragen en offertes (050/44.44.94 en info@gochic.be).

EVENT

Footprints: cruisebrochure 2020-2022

Footprints komt naar je toe om zijn nieuwe cruisebrochure 2020-2022 met jou te delen tijdens een lekker diner. Er zullen telkens een aantal cruisepartners aanwezig zijn die hun troeven komen toelichten. Die partners verschillen van avond tot avond.

De avonden op 23/01, 28/01 en 29/01 zitten helaas al vol, maar er is nog plaats in Kallo: HAPAG-LLOYD CRUISES, OCEANIA CRUISES, PONANT, QUARK EXPEDITIONS, SCENIC° CRUISES op 30/01/2020 in Salons Hof Ten Damme, Hoog-Kallostraat 4, 9120 Kallo.

Starten doen ze vanaf 18 uur met een cocktail en persoonlijk inspiratiemoment. Om 19u worden de gasten aan tafel verwacht voor het diner, afgewisseld met presentaties. Wil je er bij zijn? Stuur dan snel een mail met je naam, voornaam, naam kantoor naar Eric Morren via eric@footprints.be Deelname is gratis.

REISINDUSTRIE

FlixBus lanceert FlixCar in Frankrijk

FlixMobility lanceert het carpool-platform FlixCar in Frankrijk. Het nieuwe product is gratis te gebruiken, voor zowel aanbieder als medereiziger, en vormt een aanvulling op het FlixBus- en FlixTrain-netwerk. FlixCar vraagt geen vergoedingen of commissies van zijn gebruikers, de transactie vindt direct tussen passagier en bestuurder plaats. Bovendien wil FlixCar carpoolen vereenvoudigen door middel van een gemakkelijk boekingsproces voor bestuurders en passagiers. Een rit is met 3 muisklikken geboekt. Bestaande carpoolers met een account bij een ander carpool-platform, hebben de mogelijkheid om hun profiel, inclusief ervaringen en beoordelingen, over te zetten naar het FlixCar-platform.

TOUROPERATING

Club Med: ☮ Amazing Weeks by CLUB MED – Belgische Editie ☮

Health & Wellness @ Arcs Panorama

Voor de allereerste keer organiseert Club Med speciaal voor Belgische klanten een week in de Franse Alpen rond het thema Health & Wellness. Van 4 t/m 11 juli 2020 ontdekken uw klanten in avant-première nieuwe disciplines: wellness, yoga, spabehandelingen… Tijd voor een unieke break in de bergen met Club Med!
Herbronnen, de batterijen opladen, onthaasten, energie opdoen… Hoe u het ook noemt, één ding is zeker: uw klanten komen thuis met zoveel meer dan alleen herinneringen.

LUCHTVAART

Hahn Air 40 nieuwe partners

Hahn Air kan naar eigen zeggen terugkijken op een succesvol jaar. Hahn Air voegde in de loop van 2019 39 nieuwe maatschappijen toe aan zijn toonaangevende netwerk van meer dan 350 partnerluchtvaartmaatschappijen. De vluchten van alle nieuwe partners kunnen door reisbureaus over de hele wereld worden uitgegeven op een Hahn Air-ticket.

17 van de nieuwe partnermaatschappijen maken gebruik van het product HR-169 en hebben een interline-overeenkomst met Hahn Air gesloten. De overige 23 luchtvaartmaatschappijen maken gebruik van de producten H1-Air of X1-Air voor luchtvaartmaatschappijen die hun GDS-aanwezigheid willen uitbreiden, waardoor hun bereik via tien grote GDS’en wordt uitgebreid tot 100.000 reisbureaus in 190 markten.

BELGEN IN HET BUITENLAND

“Fotoreizen zitten in de lift”

Zelenaar David Van Driessche, reisagent en fotograaf, woont al 16 jaar in Bangkok. Hij begon er als webdesigner, maar is nu beroepsfotograaf voor enkele internationale reismagazines, organiseert fotoreizen én heeft een erkend reisbureau in de Thaise hoofdstad. Hij is, al neemt hij het woord zelf niet in de mond, een specialist wat Zuidoost Azië betreft, en is daarom een interessant contact voor de Belgische reisagent.

Hoe zit zo’n fotoreis in elkaar?

Dat zijn groepjes van maximum 15 deelnemers. We zoeken speciale plekjes op, en daar blijven we dan langer dan dat bij traditionele groepsreizen het geval is. Alle deelnemers krijgen ter plekke adviezen en tips terwijl ze foto’s maken. Vandaar dat ik niet méér dan 15 deelnemers toelaat, anders kan je je niet intensief met hen bezighouden als het er teveel zouden zijn. ’s Avonds bekijken we samen in het hotel op een groot scherm het resultaat, en bespreek ik met hen wat er eventueel nog kan worden verbeterd aan de foto’s. Op een andere avond is er dan in het hotel een avond over bewerkingsprogramma’s zoals Photoshop of Lightroom. Voor de ideale foto heb je die bewerkingen wel nodig.

Wat doe jij en wat doet de reisagent?

Ik ben niet alleen de fotoleraar, maar ook de incoming agent. Ik zorg voor het vervoer, voor de maaltijden, voor de hotels, kortom de hele trip. De reisagent ter plaatse moet enkel voor de vluchten zorgen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het reisagentschap neemt rechtstreeks contact op met mij. Ik heb hier een officieel erkend reisagentschap, in Bangkok, met een vergunning. Door mijn vorige werkzaamheden als webdesigner ken ik heel veel hotels in Thailand en omliggende landen. Ik weet welke hotels het best zijn wat prijs-kwaliteit betreft. Reisbureaus in België hoeven geen tussenpersonen in te schakelen. Het kan gaan om groepsreizen, om gastronomische trips, om religieuze reizen, om fotoreizen. Maar ik heb in het verleden ook Thaise huwelijken geregeld, zoals bvb. voor Daan Hugaert en Davy Gilles. Verleden maand nog heb ik een reis georganiseerd voor Rita Van Holder, de vertrouwenspersoon van zanger Christoff. We hebben bijvoorbeeld een halve voormiddag in een tempelcomplex doorgebracht, met een monnik die alles over het boeddhisme uitlegde. In het Thais, en ik heb dat dan vertaald.

Fotoreizen zijn niet echt ingeburgerd bij ons?

Nee, in Europa is dat nog een relatief onbekend gegeven. In Amerika is National Geograhic daar mee begonnen, maar die prijzen liggen héél hoog. Je betaalt daar voor een groot deel de merknaam mee. Hier in Azië loopt het vlot, ik heb niet alleen klanten uit Thailand, maar ook uit de omliggende landen. Ik wil nu ook Europeanen – en zeker landgenoten – naar hier halen voor zo’n fotoreizen. De reisagent is daar de ideale partner voor. Hij kent misschien de lokale fotoclub, of kan zelf een fotoreis uitschrijven. Wereldwijd is dit een nieuw fenomeen, fotoreizen zitten echt in de lift.

Voor wie is zo’n reis bedoeld?

Voor iedereen die een degelijk toestel heeft en die wat wil bijleren, op een aangename manier. En voor de meereizende partner, die minder interesse heeft in fotografie, hebben we een aangepast programma. Shopping bijvoorbeeld, want hier in Thailand is de verhouding prijs-kwaliteit van kledij ook optimaal. Als je weet waar naartoe, natuurlijk.

David kan je contacteren via telefoon op +66 869 777 027, of via mail info@thai.be

Zijn foto’s zijn te bekijken op www.davidvandriessche.com en zijn reiswebsite is www.thai.be

REISINDUSTRIE

Davidsfonds Cultuurreizen lanceert reisaanbod 2020

Davidsfonds Cultuurreizen stelde het nieuwe reisaanbod voor 2020 voor. Er staan 75 nieuwe cultuurreizen op het programma, zowel veraf als dichtbij. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Natuurpunt voor de eerste natuur- en cultuurreis naar Corsica. En de reis in samenwerking met het Museum Plantin-Moretus naar Keulen, Mainz, Frankfurt en Bazel, naar aanleiding van 500 jaar Christoffel Plantin. Verder blijft Davidsfonds Cultuurreizen ook inzetten op de ‘Kort&Krachtig’-formule, een reisformule waarbij de deelnemers op enkele dagen een mooi idee krijgen van de cultuur van een bepaald land. In 2020 kan dat o.a. in Cambridge, Scandinavië, Iran, India en Oeganda.Er vindt een jaarlijkse Reisevenement plaats op zaterdag 18 januari 2020 in het Provinciehuis van Leuven met meer dan 50 infosessies over die reizen of op zaterdag 25 en zondag 26 januari 2020 zijn er voor het eerst de kennismakingsontbijten in Antwerpen en Gent.

BINNENLAND

De Kust blikt tevreden terug op de kerstvakantie

De toeristische sector aan de Kust kan terugblikken op een degelijke kerstvakantie. Westtoer schat in dat zo’n 600.000 dagtoeristen de Kust bezocht hebben gedurende de twee vakantieweken. Topper voor de hotels was eindejaar met een gemiddelde bezetting van 80 procent of meer. De vele evenementen in alle kustgemeenten hebben gezorgd voor een unieke vakantiesfeer met zicht op zee.

THEMAPARKEN

10e editie Diamond ThemePark Awards

Al voor de 10e keer organiseren twee parkfan-vrienden, Patrick Joossens (Parkworld/Zoo.be) en Vincent De Vriendt (Pretparkbeest.be), deze populaire verkiezingsslag. Wat vind jij het beste pretpark of beste dierentuin? Op deze en vele andere vragen proberen ze elk jaar opnieuw een antwoord te vinden. In totaal zijn er 21 categorieën waarvoor de bezoeker zijn of haar stem kan uitbrengen. Hun stem telt voor de helft mee. De andere helft wordt bepaald door een jury.

“Met de Diamond ThemePark Awards willen we graag de pretparken en dierentuinen op een positieve manier in de kijker zetten.”, aldus Patrick Joossens. “We zetten in op Europese parken, en dan nog voornamelijk parken uit de regio van België en Nederland. We beseffen dat we in Nederland niet de enigen zijn, maar in België is dat eerder beperkt. Daarom is het belang van de Awards niet te onderschatten. Ons initieel doel was om de sector op een leuke manier in de kijker te zetten, maar we hadden nooit op voorhand durven inschatten dat ons initiatief zo populair zou worden, en vooral zo belangrijk zou zijn voor de parken zelf. We zijn daar best trots op.”

ImagineTravel: reis van de maand

Combinatiereis Thailand – Laos – Cambodja

ImagineTravel’s reis van de maand is een individuele rondreis met chauffeur langs de hoogtepunten van Thailand, Laos en Cambodja. Je komt aan in Bangkok en vliegt 17 dagen later terug vanuit Siem Reap.

De kennismaking met Bangkok start met een schilderachtige boottocht in een langstaartboot over de Chao Phraya en in Wat Phra Kaew sta je ook in oog met de prachtige Smaragden Boeddha. Je bezoekt o.a. Chiang Rai en het drielandenpunt Thailand-Myanmar en Laos.

In Laos staan zowel cultuur als inkijk in het dagelijkse leven van de bevolking op het programma. Je gaat op ontdekking langs de grotten met honderden Boeddhabeelden van Pak Ou,, de Kuang Si watervallen en de mooiste tempel van de regio Wat Xieng Thong. Vanuit Hat Xay Khun stap je op een gemotoriseerde kano om op verkenning te gaan naar de ‘4000 eilanden’ van de Mekong.

Op dag 11 kom je aan in Cambodja waar je zelfs de kans krijgt om de zeldzame Irrawaddy-dolfijnen te spotten. De hoogtepunten Phnom Penh en Siem Reap zijn natuurlijk must see’s en vanuit Seam Reap ga je met een tuk-tuk naar Angkor Thom voor een bezoek aan de laatste hoofdstad van het Khmer-rijk. Ook is er uiteraard ruim de tijd voorzien om de wereldberoemde Hindoe-tempel Angkor Wat te bekijken. De rondreis eindigt in Siem Reap.

Deze verkenningstocht van 18 dagen combineert cultuur, natuur, proeven van regionale specialiteiten, boottochten en zelfs een ontspannende massage als afsluiter en geeft je een goed beeld van deze 3 prachtige en veelzijdige landen.