20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

Latina Experience 2019: Ecuador & Panama

ANVR Congres in Belfast: “een wereld te winnen”

Hahn Air viert 20 jaar

CHARTER

TM-Charter Vakdag Vakantiebeurs

Voor het vijfde jaar organiseren we onze charter naar de Vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht. De Nederlandse reisbeurs viert trouwens haar 50ste verjaardag. Travel Magazine en NMBS Internationaal voorzien dit jaar 30 tickets voor Belgische reisprofessionals. Op woensdag 15 januari 2020 gaan we op dagbezoek tijdens de vakdag van de beurs. Om nog beter aan jullie wensen te voldoen, kunnen jullie kiezen tussen twee opstapmogelijkheden: Brussel-Zuid of Antwerpen-Centraal. Perfect toch?!

Sunny Cars toonde zich opnieuw bereid om de Belgische delegatie te voorzien van een heerlijk ontbijt met lekker warme espresso, croissants en smoothies. Wij kunnen jullie een charterpakket aanbieden tegen een uitzonderlijk tarief van €75, met treinritten in 1ste klasse. Voor dat bedrag geraak je er op eigen krachten nooit!

Wat is er inbegrepen?

  • Heen- en terugrit met Thalys (Comfort 1) tot Rotterdam-Centraal en Intercity tot Utrecht Centraal
  • Toegangskaarten tot de beurs
  • Ontbijt aangeboden door Sunny Cars

We geven jullie uiteraard nog graag even de verschillende vertrekuren mee.

  • Samenkomst Brussel-Zuid aan de Prèt-à-Manger tegenover de ingang van het Thalys-perron omstreeks 8u30.
  • Voor Antwerpen-Centraal : 9u30 (samenkomst aan het Thalys spoor omstreeks 9u15: zie berichtgeving schermen voor het exacte perron).

We verdelen de stoelen via een first-come, first served. Wil je mee… schrijf je dan snel in via onze website. Inschrijven vóór 30 december 2019.

TRAVEL MAGAZINE

TM 437 in de bus

Naast veel zoets en lekkers ontvangen jullie vandaag ook het jongste nummer van Travel Magazine – tenminste voor wie braaf was! Wat mogen jullie verwachten?

– Coverinterview met Annick Desmet (gm Reizen Asteria Expeditions), verkozen tot ‘Woman of the Year 2019’ op de TM Awards,
Dossiers ‘Toekomstbestemmingen’ en ‘USA & Canada’ met de nieuwste trends en nieuwigheden,
– Een terugblik op de voorbije TM Travel Awards in woord en beeld,
– De vertrouwde actua pagina’s,
– Tal van bestemmingsreportages, met onder meer Québec, Maleisië, Utah, Kazachstan,…

Bijgevoegd bij dit nummer van Travel Magazine, ontvangt u eveneens een wikkel van de Lufthansa Group.

De voltallige TM-redactie werkt ondertussen al aan het volgende nummer, TM 438, dat zal verschijnen op 27 december. Volgende week verschijnt eveneens de laatste nieuwsbrief van 2019, daarna gaat de TM-Newsletter even met vakantie. Maar het nieuws gaat door, want tijdens de kerstperiode blijft de redactie actief.  Hou zeker de TM-website, de cruise– en aviation newsletter, eventuele breaking news en uiteraard onze facebookpagina en mailbox voor speciale edities in de gaten. Uw wekelijkse TM-Newsletter is terug op 10 januari 2020.

TRAVEL MAGAZINE

TM Golf Trophy 2020

Voor de actieve golfers onder onze lezers, melden we graag – en goed op voorhand – dat onze TM Golf Trophy zal doorgaan op vrijdag 19 juni. Het golftoernooi, voorbehouden aan reisprofessionals, zal opnieuw doorgaan in de Golf Club d’Hulencourt, 18 holes! We brengen jullie tijdig op de hoogte bij de start van de inschrijvingen, maar door dit kleine nieuwsitem kunnen jullie de datum alvast noteren in jullie agenda’s!

TOEGANKELIJK REIZEN

Kristof Steegmans over toegankelijk reizen

In Europa leven vijftig miljoen mensen met een beperking of extra noden. Maar wie is er echt klaar voor om hen als gast te ontvangen? Mensen met een beperking hebben ook zin in vakantie of een uitstap. Maar niet in gedoe. Wie hen met open armen ontvangt op een toegankelijke plek, met praktische ondersteuning en aangepast vervoer, heeft er meteen een pak tevreden klanten bij. Kristof Steegmans (WeTravel2) zet zijn schouders onder toegankelijker toerisme. In 2014 gaf Kristof zijn eerste voordracht op het congres Destinations For All in Montreal. Sindsdien is hij niet meer gestopt met vertellen. En luisteren. Op 5 en 6 november 2019 was hij gastspreker op het Dubai Accessible Tourism International Summit (accessabilitiesexpo.com). Een prachtkans om zelf nog eens toegankelijk te reizen. De essentie van Kristofs presentatie in het Dubai World Trade Center: “Reizen en andere culturen ontdekken, is bereikbaar voor een groeiend deel van de wereldbevolking. De spectaculaire groei van China en andere Aziatische landen laat zich zeker in Dubai voelen. Deze stad is een mondiale aantrekkingspool met een groot potentieel voor de toekomst. Maar geldt die toegankelijkheid van de wereld ook voor mensen met een beperking? Voor wie fysiek beperkt is, rolstoelgebruiker, blind, doof, moeilijk te been – tijdelijk of permanent? Wat met ouderen die door hun leeftijd niet alles meer kunnen en een beroep moeten doen op anderen om ergens te geraken? Voor hen is de wereld nog steeds geen dorp. Van alle mensen wereldwijd die het zich kunnen veroorloven om te reizen, heeft minstens 15 % een beperking. Die groep beschikt over de financiële middelen om op vakantie te gaan, maar niet over de nodige aangepaste ondersteuning. Daarom heeft elke bestemming er belang bij om toegankelijk te worden voor mensen met een beperking en zich ook zo te positioneren. Toegankelijkheid is een mindset. Wanneer we toegankelijkheid als het nieuwe normaal beschouwen, volgt de transformatie van onze infrastructuur op organische wijze. Toegankelijkheid hangt dus in grote mate af van sensibilisering, marketing, promotie en de continuïteit van die inspanning. Integraal Toegankelijke Verblijven kunnen in de praktijk niet gerealiseerd worden zonder maatschappelijk draagvlak of minstens facilitering door overheden op elk beleidsniveau. Het is een non-stop proces, waarvan uiteindelijk de maatschappij – op micro- en macroniveau – moet doordrongen zijn. Dan pas wordt ‘accessible hospitality’ gewoon ‘hospitality’.”

Meer info via www.kristofsteegmans.com

FOCUS – LUCHTVAART

Waarom kiezen voor Aegean Airlines?

Gisteren ontving u een bijzondere mail in uw inbox waarin we de troeven van Aegean Airlines (A3) aan u voorstelden. Voor het negende jaar op rij is Aegean door Skytrax uitgeroepen als de beste regionale airline in Europa. Ze biedt twee dagelijkse vluchten naar Athene vanuit Brussel en een zomerregeling vanuit Düsseldorf en Luxemburg. Zelfs voor vluchten op korte en middellange afstand biedt het Star Alliance lid een volwaardige maaltijd. Wil je nog meer te weten komen over deze Griekse luchtvaartmaatschappij? Consulteer dan onze Focus of begeef je naar www.aegeanexpertsbe.com!

LUCHTVAART

Brussels Airlines: samenwerking Tim Boury

© Brussels Airlines

Brussels Airlines gaat een culinaire samenwerking aan met de Belgische chef Tim Boury van Restaurant Boury(**) in Roeselare. Gedurende 2020 zal Tim, Chef Van Het Jaar in 2017, een gastronomische ervaring creëren voor de Business Class klanten van Brussels Airlines op haar langeafstandsvluchten.

“Ik ga de uitdaging aan om op 10.000 meter hoogte dezelfde culinaire restaurantvisie te ontwikkelen als in mijn restaurant. Daarbij moet de smaak van de gerechten zo identiek mogelijk zijn als ‘aan land’ en is vooral de bereidingswijze van belang. Het was een zeer uitdagend project, maar ik denk dat we erin geslaagd zijn om de Brussels Airlines klanten vier smaakvolle menu’s te kunnen presenteren vanaf januari 2020,” aldus Tim Boury.

“We blijven investeren in de reiservaring van onze klanten. Binnen het concept van ons Boutique Hotel in de lucht dat we eerder dit jaar lanceerden op onze langeafstandsvluchten naar de States en Afrika, willen we een echte restaurantervaring aanbieden aan onze Business Class klanten. We zijn verheugd dat we samen met Tim een Belgische culinaire ervaring van topklasse kunnen serveren. Daarnaast blijven we naar goede gewoonte ook andere Belgische producten aanbieden, zoals Belgische bieren en wijnen en de chocolade van Neuhaus, om het beste van België uit te dragen,” aldus Grégory Baillet, Head of Product bij Brussels Airlines.

HOTELLERIE

RIU opent nieuw kinderziekenhuis

© RIU

RIU Hotels & Resorts heeft afgelopen dinsdag het nieuwe Kinderziekenhuis in Guanacaste, Costa Rica, geopend. Dit project maakt deel uit van de investeringen van de keten in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) op haar bestemmingen en geeft hiermee invulling aan haar belangrijkste speerpunt: de bescherming van kinderen.

Lola Trian Riu, hoofd van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, reisde naar Costa Rica om de openingsceremonie bij te wonen. Zij sprak de aanwezigen toe en benadrukte dat het “mijn grootste uitdaging en tegelijkertijd mijn grootste droom is om projecten te kunnen ontwikkelen zoals het project dat ons allemaal samen heeft gebracht vandaag”. Bovendien voegde zij eraan toe dat “spreken van betrokkenheid en verantwoordelijkheid vanuit mijn nederige standpunt, gelijk is aan spreken over MVO. Het gaat over hoe onze activiteit kan en moet bijdragen aan en helpen bij de sociale ontwikkeling van een gemeenschap”. Tot slot sloot zij haar toespraak af met het benadrukken dat “het doel heel duidelijk is: de kliniek bekend maken bij alle inwoners van de regio en dat we elk jaar een positieve bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van de kinderen.”

DUURZAAM TOERISME

Eilandeninitiatief tegen plasticvervuiling

Het Nederlandse Searious Business en International Union for Conservation of Nature (IUCN) komen in actie tegen de groeiende plastic afvalberg op eilanden. De partners lanceren het initiatief ‘Plastic Waste Free Islands’. Searious Business, die het oorspronkelijke initiatief heeft ontwikkeld, wil de eilanden de komende twee jaar zo goed als afvalvrij maken en zet daarom in op een systeemverandering. De initiatiefnemers krijgen steun van de Norwegian Agency for Development Cooperation (NORAD) dat zes miljoen euro beschikbaar stelt.

Searious Business en IUCN starten op de eilanden St Lucia, Antigua/Barbuda, Grenada, Fiji, Vanuatu en Samoa. Omdat de veranderingen grote impact hebben, wordt eerst samen met de lokale visserij, de overheid, afvalverwerkingsbedrijven en de toeristische sector een actieplan opgesteld. Hoe die veranderingen eruit gaan zien, verschilt per eiland. “Denk aan toeristen die tijdens hun verblijf op een eiland slechts één plastic fles krijgen aangereikt die ze telkens kunnen bijvullen. Of miniflesjes shampoo in hotels en spa’s die worden vervangen door tappunten. Op deze manier hopen we het wegwerpplastic met tachtig procent te kunnen terugdringen”, zegt Willemijn Peeters, CEO van Searious Business.

Volgens Peeters is het milieuvriendelijker inrichten van de afvalketen van vitaal belang als iedereen in de toekomst wil blijven genieten van hagelwitte stranden en de helderblauwe zee. Idyllische eilanden trekken momenteel vliegtuigladingen vol met toeristen die allemaal moeten eten en drinken. “We willen voorkomen dat eilanden een grote vuilstort vormen in de toekomst.”

Wanneer de maatregelen succesvol uitpakken, kunnen ze daarna ook op andere eilanden worden doorgevoerd. En zelfs op het vasteland.

LUCHTVAART

EVA Air: interline-samenwerking NMBS International

Reizigers met een EVA Air ticket naar Bangkok en Taipei vanuit Amsterdam Schiphol Airport, kunnen voortaan gebruik maken van de Intercity trein tussen Amsterdam en Brussel. Door een nieuwe samenwerking tussen EVA Air en NMBS Internationaal kunnen klanten sinds 2 december op één boeking vanuit verschillende plekken in België met de trein naar Schiphol reizen. Vertrekpunten zijn ZRY en ZWE. Klanten kunnen opstappen in volgende stations: Brussel-Zuid, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Mechelen, Antwerpen Berchem, Antwerpen Centraal en Noorderkempen. Vertrek vanuit het station Brussels Airport is niet toegestaan.

Deze nieuwe dienst is in de GDS beschikbaar onder 9B met de nummers 9200 tot 9299. GDS’en werden reeds geüpdatet met deze nieuwe dienst. Meer info via salesams@evaair.com

FORUM

Forum Thomas More: “het Belgische TO-landschap na Thomas Cook”

Pieter Demuynck, Thierry Coppejans, Ilse Meyers, Yves Coppens en Leen Segers.

De opleiding Toerisme- en Recreatiemanagement van Thomas More Mechelen organiseerde op dinsdag 3 december het tweede forum van het academiejaar. Thomas More en Travel Magazine slaagden erin om een brede waaier aan sprekers aan bod te laten komen. Zo zetelden Pieter Demuynck (Selectair), Yves Coppens (Copco Travel), Thierry Coppejans (TUI Belgium) en Ilse Meyers (ABTO) in het panel. Ook Leen Segers, ex-studente Coloma/Thomas More, maakte haar eerste publieke optreden (op enkele media-presentaties na) in de Belgische reisindustrie sinds ze aangesteld werd als sales Vlaanderen en woordvoerder bij Wamos Benelux. TM hoofdredacteur Robrecht Willaert was zoals steeds moderator van dienst. De studenten van Dominique Verbeeck, docente Hospitality, zorgden voor het goede verloop van de avond.

LUCHTVAART

Christina Foerster verlaat Brussels Airlines voor functie bij Lufthansa

© Brussels Airlines

Christina Foerster verlaat Brussels Airlines na amper drie jaar. De 47-jarige Duitse manager, die sinds april vorig jaar aan het hoofd stond van de Belgische luchtvaartmaatschappij, wordt bij Lufthansa op 1 januari verantwoordelijk voor het nieuwe domein ‘Customer & Corporate Responsibility’, zeg maar “product management, catering interface en marketing en het loyaliteitsprogramma Miles & More”. Foerster treedt ook toe tot het managementcomité van Lufthansa Group. Na een loopbaan in Duitsland, waar ze ondermeer verantwoordelijk was voor het uitstippelen van het netwerk van Lufthansa, kwam ze in 2016 naar Brussel. Aanvankelijk als commercieel directeur van Brussels Airlines, in april 2018 als ceo. Het vertrek van de ceo is opvallend, net nu het bedrijf een ‘reboot’-plan aankondigde. Daarbij zou de winstmarge moeten stijgen tot 8%. Brussels Airlines kondigde eerder al aan 160 miljoen euro te moeten besparen. Daarbij zou gewerkt worden met een ‘vrijwillig vertrekplan’. Volgens co-voorzitter Etienne Davignon van SN Airholding zal er binnenkort een nieuwe ceo en opvolger voor Foerster aangesteld worden. In de wandelgangen van B.house, de hoofdzetel van Brussels Airlines in Diegem, wordt geopperd dat huidig financieel directeur Dieter Vranckx de beste kansen maakt. Vranckx is sinds mei vorig jaar ook lid van de management board en deputy ceo van Brussels Airlines.

TOUROPERATING

TUI: TUI BLUE eductour video

TUI BLUE Palm Garden

Met de lancering van het zomeraanbod 2020, werd ook meteen het startschot gegeven voor het nieuwe flagship hotelmerk van TUI: TUI BLUE. In een niet te missen nieuwe Educ Video van een kwartiertje overloopt Samyra Schuermans (Sales Manager Western Region, TUI BLUE, TUI MAGIC LIFE & ROBINSON) nog eens alle veranderingen en USP’s die belangrijk zijn om klanten correct te informeren over waar TUI BLUE voor staat. Daarnaast krijg je ook 3 promovideo’s te zien, die de nieuwe look and feel perfect illustreren. Doe voor 15/12/2019 ook mee aan de kennistest van TUI. TUI beloont achteraf opnieuw 3 correcte inzendingen met maar liefst 200 Smileys (= € 100).

VTB Reishappening 2020

De volgende editie van de VTB Reishappening vindt plaats op zaterdag 11 en zondag 12 januari 2020. “Van 10 tot 18u kunnen bezoekers in het congrescentrum van de Zoo van Antwerpen genieten van een gezellig weerzien met reisleiders en -genoten, interessante presentaties bijwonen over de komende VTB rondreizen en rondwandelen op de beurs met infostandjes. Het specifieke programma vind je binnenkort op de website. Er is bovendien de mogelijkheid om aan een voordeeltarief tickets voor ZOO Antwerpen en voor het Jungle Book Light spektakel te kopen,” aldus TUI. Meer info via www.reishappening.be

In de kijker: Club Adakoy Resort

Club Adakoy Resort 4* in Dalaman is nieuw in het TUI-aanbod. “Dit uniek en charmant resort, rustig gelegen in een baai op het schiereiland Adaköy, focust zich op de nieuwe generatie reizigers. Het is een aanrader voor een jong publiek vanaf 16 jaar, die er geniet van een relaxte sfeer aan het zwembad met de nodige ambiance van een live dj. Yogasessies met zicht op de baai of watersporten onder de Turkse zon, het kan er allemaal. Zes foodstations met lokale en internationale smaken staan klaar om gasten culinair te verwennen met een ruim aanbod cocktails, streetfood, vegan gerechten… Leuke tip: dit resort is Instaproof! Het hip en trendy design van Club Adakoy Resort leent zich perfect tot prachtige Instagram foto’s.”

REISINDUSTRIE

MisterFly Pro: 100% Travelpoints bij Smile Angels

Van 3 tot 31 december 2019 worden alle hoteldossiers bij MisterFly (zowel hotel only als in een pakket ‘vlucht + hotel’) voor 100% omgezet bij Smile Angels. Bijvoorbeeld: als je een dossier hebt van €2500, krijg je 2500 Travelpoints bij Smile Angels. De punten worden automatisch toegekend wanneer je op het einde van het boekingsproces je e-mailadres invult.

LUCHTVAART

‘Lufthansa plannen voor nieuwe longhaul carrier’

Volgens het Duitse blad WirtschaftsWoche broedt Lufthansa Group op de lancering van een nieuwe luchtvaartmaatschappij met een nieuwe merknaam. De nieuwe carrier zou vanaf volgend jaar de langeafstandsvluchten van Eurowings overnemen. De Europese vluchten van Eurowings zouden onder de huidige merknaam voortgezet worden. De nieuwe naam van de carrier voor vluchten naar bestemmingen in het Caribisch gebied en de Verenigde Staten, die nu nog worden uitgevoerd door lagekostenmaatschappij Eurowings, zou al begin 2020 voorgesteld worden. Hoewel de precieze naam nog niet bekend is, zal het hoe dan ook geen exotische naam worden zoals het ter ziele gegane Joon van Air France-KLM. De operationele verantwoordelijkheid voor de langeafstandsvluchten wordt sinds oktober geleidelijk overgedragen van Eurowings naar de moedermaatschappij. Met andere woorden wordt ook de verantwoordelijkheid overgedragen van Thorsten Dirks, ceo van Eurowings, naar Harry Hohmeister, bij Lufthansa verantwoordelijk voor de premiummerken Lufthansa en Swiss. Tegelijkertijd zullen de meeste langeafstandsvluchten niet langer worden uitgevoerd vanuit Düsseldorf, maar eerder vanaf de twee belangrijkste luchthavens van de Lufthansa Groep: Frankfurt en München. Het bedrijfsmodel dat volgens WirtschaftsWoche zou gehanteerd worden, is dat van het Zwitserse vakantiemerk Edelweiss, dat op een vergelijkbare manier samenwerkt met Swiss in Zürich. De conversie verloopt onder de projectnaam Purple Moon, maar wordt ook intern “Edelwings” genoemd, een woordspeling op de Zwitserse zustermaatschappij en het huidige Eurowings.

DUURZAAMHEID

BCD Travel: 4e jaar op rij gouden duurzaamheid

BCD Travel behaalde een gouden rating in een onafhankelijk onderzoek naar de duurzaamheidsprestaties van het bedrijf. BCD is daarmee de enige zakenreisorganisatie die vier jaar op rij de hoogste score krijgt.

Met deze score behoort BCD Travel tot de beste 1% van alle leveranciers die zijn beoordeeld door EcoVadis, het wereldwijd toonaangevende beoordelingsplatform voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). BCD gebruikt deze onafhankelijke beoordeling om transparantie te creëren, supply chains van klanten te beveiligen en juridische risico’s te minimaliseren. Daarnaast heeft WINiT by GBTA, een netwerk dat pleit voor positieve verandering voor carrièrekansen van vrouwen in de reisindustrie, onlangs de werkzaamheden van BCD voor het promoten van een MVO-project voor vrouwen erkend.

PEOPLE ON THE MOVE

Nieuwe uitdaging voor Jeroen Desaer

Jeroen is sinds november 2016 in dienst bij Singapore Airlines als Key Account Manager voor België en Luxemburg. Met ingang van 1 januari 2020 gaat Jeroen bij Singapore Airlines een nieuwe uitdaging aan als Cargo Manager België en Luxemburg en zal hij gestationeerd zijn op de luchthaven Brussel. Singapore Airlines zal binnenkort de procedure opstarten om een vervanger voor Jeroen aan te werven.

LUCHTVAART

Nieuwe luchthaven Berlijn volgend jaar open?

Berlin Brandenburg Airport (BER), de nieuwe luchthaven van Berlijn die in 2011 al had moeten opengaan, zou tegen 31 oktober 2020 volledig klaar moeten zijn om de deuren officieel te openen. De vertraging met bijna negen jaar is vooral te wijten aan malfuncties bij de bouw en bij de afwerking. Een rapport van de onderzoeksgroep TÜV Rheinland sprak eerder dit jaar nog van ruim 11.500 defecten waarvan er ruim 9400 omschreven staan als ‘ernstige tekortkomingen’. En dus wordt ook nu weer de vooropgestelde openingsdatum eind 2020 door kenners in twijfel getrokken. Er gingen de voorbije maanden ook al stemmen op om het luchthavengebouw helemaal te slopen en te herbouwen. Door het jarenlange uitstel zou de huidige capaciteit niet langer voldoen aan de sterk toegenomen capaciteit in het vliegverkeer. Uitbater Flughafen Berlin Brandenburg GmbH heeft er het volste vertrouwen in dat de geplande openingsdatum deze keer wél gehaald wordt. Berlin Brandenburg Airport bevindt zich naast de bestaande luchthaven Berlin-Schönefeld (SXF), en is 18 km van het stadscentrum verwijderd, verder dan de de huidige internationale luchthaven Berlin Tegel (TXL). Berlin Brandenburg zal de drie Berlijnse luchthavens vervangen. Berlin-Tempelhof werd reeds in 2008 gesloten. Berlin-Tegel wordt gesloten bij de opening van Berlin Brandenburg.

TOUROPERATING

Joker: vergeten routes

Tussen het nieuwe reisaanbod voor 2020-2021 van reisorganisatie Joker prijken 10 groepsreizen met het label ‘Vergeten Route’. Tijdens deze trips verkent Joker met zijn reizigers minder gekende regio’s op populaire reisbestemmingen. Zo wordt er dus letterlijk langs minder platgetreden paden gereisd. Het volledige aanbod groepsreizen voor 2020-2021 staat ondertussen online op www.joker.be. Op de Reisbeurs Landencocktail (zondag 8 december) vind je meer info over alle groepsreizen.

TOUROPERATING

Transasia: and the winner is…

© Transeurope

Deze week kreeg Uniglobe Universal Travel in Hoeilaart een verrassingsbezoek van nieuw salesgezicht Xavier. Alles in het kader van de incentive die Transasia tussen 15 augustus en 15 november in samenwerking met Emirates had lopen. Julie Godts stelde in die drie maanden haar pakketreizen naar de Emiraten samen via Transasia. Haar beloning? Een 6-daagse combitrip Dubai-Abu Dhabi voor 2 personen op basis van vijfsterrenhotels, vluchten heen en terug, transfers, een panoramische vlucht boven Dubai en plaatsen voor een wervelend totaalspektakel van Franco Dragone.

Nieuwe bestemmingsspecialist

Tot voor kort was Xavier Samyn het aanspreekpunt voor Dubai, Abu Dhabi, Ras Al Khaimah en Ajman bij Transasia. Na zijn overstap naar sales ontfermt Dries Vindevoghel zich over alle aanvragen. Dries combineert de Emiraten met zijn maatwerk op de USA voor Transeurope en keert volgende week Dubai en Abu Dhabi binnenstebuiten om iedereen nog beter van dienst te kunnen zijn. Op zijn reisplanning: meer dan 20 hotels, van budgetvriendelijke stadshotels tot top of the bill luxeresorts, maar ook een woestijnsafari en een bezoek aan het Louvre Abu Dhabi.

Transeurope: Da Vinci uitverkocht

De Da Vinci tentoonstelling in Parijs beloofde populair te worden, en dat is ook zo gebleken. Alle time slots tussen nu en 24 februari 2020, de einddatum van de tentoonstelling in het Louvre, zijn volzet. Transeurope kon 474 klanten op tijd aan een ticket helpen. Vijfhonderd jaar na zijn dood in Frankrijk brengt het Louvre hulde aan de Renaissancemeester met de grootste overzichtstentoonstelling ooit van zijn artistieke loopbaan.

LUCHTVAART

skeyes en Defensie: beheer Belgisch luchtruim

© Erwin Ceuppens

Op 2 december namen luchtverkeersleiders van Defensie definitief plaats naast hun collega’s van skeyes in de gebouwen in Steenokkerzeel. Door militaire en civiele luchtverkeersleiding samen te brengen, zal het Belgisch luchtruim nog efficiënter, veiliger en ecologischer kunnen gebruikt worden. Het luchtruim boven België is beperkt en uiterst complex want druk bevlogen. Naast een commerciële – en in mindere mate recreatieve – functie heeft het luchtruim ook een strategische functie voor militaire opdrachten en training. Om de veiligheid van alle luchtverkeer te garanderen, werd het militaire luchtruim maximaal ingezet tijdens die militaire taken, zowel in ruimte als in tijd. Door een nauwere samenwerking tussen de beide luchtverkeersleidingsdiensten op dezelfde locatie kunnen ze hun operaties nu veel beter op elkaar afstemmen. Van zodra het militaire luchtruim vrij is, kunnen andere vliegtuigen er weer gebruik van maken. De synergie tussen skeyes en Defensie stond ingeschreven in het regeerakkoord. Een efficiënter gebruik van het luchtruim komt alle gebruikers ervan ten goede. Door het toenemende luchtverkeer is luchtruim een schaars goed geworden waar iedereen zoveel mogelijk gebruik van wil maken.

SERVICE FACILITATOR

EURAM: Webinar Denver en Webinar Premium Features

Op dinsdag 10 december staat de stad Denver centraal in een webinar van EURAM. De presentatie is gepland van 10u00 tot 10u45. In deze webinar vertelt Marliz Schouten namens Visit Denver over alle hotspots van The Mile High City en waarom je hier zeker een paar dagen moet verblijven voordat je aan een rondreis begint. Ook worden enkele toppers uit het EURAM-aanbod getoond in deze stad. Aanmelden kan via deze link.

Op donderdag 12 december zijn de Premium Features van EURAM aan de beurt. De presentatie is gepland van 10u00 tot 10u45. De Premium Features van EURAM…. Wat is het? Hoe werkt het? Wat kan het? Alle antwoorden én meer krijg je in deze Webinar! Schrijf je snel in via deze link.

BEURS

Vakantiesalon Antwerpen

Van 23 tot 26 januari 2020 opent Antwerp Expo zijn deuren voor maar liefst vier beurzen: Het Vakantiesalon, Aventuria, B&B days en Let’s Camp. Door deze vier beurzen onder één dak thuis te brengen, richt de organisatie zich naar verschillende doelgroepen. Van de actieve avonturier (Aventuria), de genieter van kleine charmeverblijven (B&B days) en de kampeerder/glampeerder (Let’s Camp). Gezinnen met kinderen die op zoek zijn naar een kindvriendelijke vakantie, kunnen op het Vakantiesalon de kidsroute volgen. Naast de vele standhouders, kan je op de beurs ook een klimmuur en duiktank uittesten. Reisbloggers zijn aanwezig en geven lezingen en delen hun reistips tijdens verschillende presentaties, en natuurlijk kan je op het Vakantiesalon ook tal van specialiteiten en exotische gerechten proeven. Meer info via www.vakantiesalon-antwerpen.be

LUCHTVAART

Italiaanse regering houdt Alitalia in de lucht met nieuwe staatslening

De Italiaanse regering heeft maandag het licht op groen gezet voor een nieuwe staatslening van 400 miljoen euro aan Alitalia. Rome probeert zo de noodlijdende luchtvaartmaatschappij in de lucht te houden. De nieuwe lening is zes maanden geldig en moet de beheerders van Alitalia de kans geven om verder te herstructureren en kopers te zoeken voor de luchtvaartmaatschappij, zo meldt de regering in een verklaring. Alitalia is sinds mei 2017 virtueel failliet en kon al die tijd actief blijven dankzij een overbruggingskrediet van 900 miljoen euro van de Italiaanse overheid, dat binnenkort afloopt. De regering vaardigde al een hele reeks deadlines uit voor een overnamebod, maar die verliepen steeds zonder resultaat. De meest recente deadline liep af op 21 november. Volgens ingewijden verliest Alitalia jaarlijks zowat 500 miljoen euro, en had het eind september nog iets meer dan 300 miljoen euro in kas. De doodsstrijd van Alitalia kan nog feller worden, als zou blijken dat de staatssteun ingaat tegen de Europese mededingingsregels. De Europese Commissie onderzoekt al een tijdje het dossier.

BESTEMMING

Thailand viert nationale feestdag

Manasvi Srisodapol, Katrien Depauw (Thai Airways International) en Marc Devriendt (Flanders Investment & Trade).

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de koninklijke ambassade van Thailand in Brussel een receptie ter gelegenheid van de nationale feestdag. Plaats van afspraak was deze keer het prestigieuze Steigenberger Wiltcher’s hotel. Gastheer ambassadeur Manasvi Srisodapol blikte terug op het jaar 2019, met de kroning van de nieuwe koning Vajiralongkorn (Rama X), de democratische parlementsverkiezingen, het voorzitterschap van ASEAN en de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen Thailand en de Europese Unie. Naast heel wat diplomaten, politici en leden van de Thaise gemeenschap in België, waren ook enkele professionals uit de toerismesector van de partij.

LUCHTVAART

Transavia: zomerbestemmingen 2020 vanaf Brussel

Komende zomer biedt Transavia negen bestemmingen aan vanaf Brussel: Alicante en Ibiza in Spanje, Verona in Italië, Corfu, Heraklion en Thessaloniki in Griekenland, Tel Aviv in Israël, Agadir in Marokko en Faro in Portugal. Tickets met vertrek vanaf Brussel zijn sinds 3 december te boeken. “Onderzoek gaf aan dat Brussel ons extra kansen biedt omdat de (lowcost) vraag vanuit Nederland en België naar vliegreizen het aanbod overstijgt”, aldus Erik-Jan Gelink, commercieel directeur van Transavia. Brussel wordt echter geen basis, daar de vliegtuigen en crews vanuit Nederland zullen komen.

CRUISE

Costa Cruises werkt samen met FlixBus

© FlixBus

Costa Cruises heeft een overeenkomst gesloten met Flixbus om passagiers naar en van de inscheephavens te brengen. Op die manier krijgen meer van 2.000 steden een duurzame verbinding met de havens die Costa Cruises gebruikt. Het project omvat tien Italiaanse havens: Bari, Catania, Civitavecchia, Genua, La Spezia, Napels, Palermo, Savona, Trieste en Venetië. Daarnaast kunnen gasten met de Flixbus naar inscheephavens zoals Amsterdam, Barcelona, Bremerhaven, Kopenhagen, Hamburg, Kiel, Marseille, Rostock (Warnemunde), Stockholm en Valencia. In de loop van de jaren heeft FlixBus het meest uitgebreide intercity-busnetwerk uitgebouwd in 30 Europese landen, goed voor 350.000 dagelijkse verbindingen. Costa-passagiers kunnen de FlixBus-tickets aankopen in hun reiskantoor of via het Costa Contact Center. Mario Alovisi, Vice President Revenue Management, Itinerary & Transportation bij Costa Cruises: “We zijn erg opgetogen over dit nieuw partnership dat uniek is in de cruisesector en een Costa-vakantie nog toegankelijker maakt. Het is belangrijk dat wij onze gasten een comfortabele, duurzame en slimme dienst aanbieden zodat ze hun cruises op de best mogelijke manier kunnen starten.”