20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

TM TRAVEL AWARDS

#TMTravelAwards 2019: bedankt!

©Maitrise

De 22e editie van de TM Travel Awards zit er alweer op. Travel Magazine wenst graag alle sponsors te bedanken alsook alle aanwezigen zonder wie deze avond nooit zo succesvol en amusant kon zijn! Bedankt iedereen voor de fantastische soirée! U zag er stralend uit en dat zagen onze fotografen ook. De studiofoto’s zijn reeds terug te vinden op onze minisite www.travelawards.be/Gallery en in hoge resolutie te downloaden. Wilt u deze beelden ergens publiceren, gelieve dan melding te maken van © Fotostudio. Door de zware fotobestanden, kan het wel even duren om de pagina te laden…

Klik hier voor de sfeerfoto’s, en de podiumfoto’s.

Publicatie resultaten 2019

Zoals elk jaar worden alle resultaten op basis van het online stemgedrag door de 700+ reisprofessionals gedetailleerd gepresenteerd in de speciale bijlage over de TM Travel Awards eind december in de TM 438 van 27 december 2019.

Save the date

Noteer alvast 13 november 2020 in uw agenda, want dan organiseert Travel Magazine de 23e editie van de TM Travel Awards!

REISINDUSTRIE

Caractère verkocht

De touroperator Caractère werd verkocht aan Wim Van Cauter en Ilona Stieners, twee ondernemers die tot op vorig jaar eigenaar waren van een HR bedrijf. Carmen Van Den Bossche: “Na meer dan 40 jaar – met hart en ziel – actief geweest te zijn in de toeristische sector, was het belangrijk uit te kijken hoe we de continuïteit van ons mooie bedrijf konden verzekeren. Vanaf vandaag zijn Wim Van Cauter en Ilona Stieners, die vorig jaar hun HR-bedrijf ‘Staffing’ verkochten, de nieuwe eigenaars: twee rasechte ondernemers die met een zelfde zorg en dynamiek, persoonlijke aandacht en kwaliteitsbewustzijn Caractère verder zullen uitbouwen. Hiermee is de opvolging én onafhankelijkheid van ons familiebedrijf verzekerd. We wensen hen dan ook veel succes toe. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om u van harte te danken voor de jarenlange samenwerking en het vertrouwen dat u ons de afgelopen jaren geschonken heeft en hoop dat u dit vertrouwen ook aan hen doorgeeft.”

TM TRAVEL AWARDS

Best Airline Broker Award: MisterFly 2e

Bij het online tellen van stemmen voor de Best Airline Broker Award sloop er een foutje in de geautomatiseerde telling van de resultaten. Door een verkeerde enter stond MisterFly niet op de podiumplaatsen, terwijl de airline broker wel als tweede uit de bus kwam bij de online stemmen van reisprofessionals. De eindrangschikking voor deze prijs is als volgt:

 • 1e: TUI Ticket Shop
 • 2e: MisterFly
 • 3e: Airtrade
 • 4e ex aequo: Boundless en Airtip

REISINDUSTRIE

Duitse TC-filialen verkocht

Zoals al enkele weken verwacht blijven twee Duitse Thomas Cook to-filialen operationeel in tegenstelling tot Thomas Cook Duitsland zelf dat per 1 december ophoudt te bestaan. De Turkse Anex groep uit Antalya o.l.v. Neser Kockar – die nog net enkele weken vóór het faillissement van TC met 8% aandeelhouder werd – heeft zowel Bucher Reisen als Öger Tours gekocht, 2 to-filialen van het Duitse Thomas Cook met specialisatie op Turkije en Egypte, vooral met klanten uit Duitsland en Rusland. Anex kocht vorige week ook al het Russische Intourist – nog een onderdeel van het vroegere Thomas Cook imperium – en met deze overname is de groep nu de grootste reisorganisator op de Russische markt. Intourist stuurt elk jaar 500.000 Russische klanten naar Turkije. Anex beschikt over hotels, incoming agentschappen en niche to’s en neemt alle 84 medewerkers in Hamburg en Meerbusch over.

CONGRES

Travelmedia Congres 2019

Het Travelmedia Congres 2019 was opnieuw een schot in de roos. Een honderdtal aanwezigen woonden dit inspirerende congres bij in The Lab in Gent, een al even inspirerende industriële locatie. Sprekers zoals Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen, Simone Van Neerven, innovation manager bij Vueling, Glenn Schnieders van Brussels Airport, en Jonathan Kubben, influencer als ‘Mom I’m fine’, om er maar enkele te noemen. Een uitgebreid verslag volgt in de TM Newsletter van volgende week. Ondertussen vind je alle foto’s hier terug.

EVENT

VAB winterdrink voor reisprofessionals

VAB nodigt je graag uit om een glaasje te klinken tijdens de winterdrink op 2de kerstdag. Zo kunnen we het voorbije jaar ontspannen afsluiten en 2020 sfeervol en ongedwongen op gang trekken. VAB trakteert!

Wanneer?
Donderdag 26 december
Afspraak om 18u00

Waar?
Icebar Knokke XL
Van Bunnenplein, 8300 Knokke-Heist
Inschrijven kan hier: https://koombanabay.eu/winterdrink-vab/

LUCHTVAART

Transavia naar Brussel?

Update: Ben Smith, CEO Air France-KLM, heeft bevestigd dat Transavia vanaf het voorjaar 2020 met twee Boeing B737’s naar ‘een groot aantal’ bestemmingen gaat vliegen vanaf Brussels Airport. Brussel wordt echter geen basis, daar de vliegtuigen en crews vanuit Nederland zullen komen.

Volgens De Telegraaf online zou Transavia vanaf volgende zomer twee vliegtuigen stationeren op Brussels Airport. Ook Travel Magazine heeft vernomen dat de betreffende slots zijn aangevraagd. Aangezien er geen capaciteit meer is op Schiphol en de Nederlandse politiek blijft talmen met de opening van Lelystad Airport, wil de vakantievlieger (tijdelijk?) verkassen naar Brussel. Transavia is bereid om haar activiteiten naar andere luchthavens te verplaatsen om ruimte te bieden aan de netwerkuitbreiding van ‘moeder’ KLM op Schiphol. Pas na 2020 kan KLM eventueel uitbreiden op Schiphol, hoe is nog onduidelijk.

“Er is nog veel onduidelijk, bijvoorbeeld of Lelystad Airport nog open gaat. Op Eindhoven hebben wij ook veel passagiers uit België, dus hebben we besloten onze capaciteit daar neer te zetten”, aldus een woordvoerder. “We zetten er geen basis neer, maar zullen Brussel aandoen in onze dagelijkse rotaties van Schiphol en Amsterdam. […]”, aldus Transavia en De Telegraaf. De komst van Transavia naar Brussels Airport betekent extra concurrentie voor Brussels Airlines, maar ook voor Ryanair en TUI fly.

EVENT

Transeurope: diners december

Na een negende bekroning op rij als City Trip TO of the Year tijdens de TM Travel Awards trakteert Transeurope reisagenten op vier sfeervolle dinner events in december. Naast een goed glas en een smakelijk bord serveren bestemmingsspecialisten alle must knows voor het nieuwe boekingsseizoen. Elke avond staat in het teken van een specifieke bestemming: Portugal op 10 december in Leuven, Frankrijk op 12 december in Kortrijk, Griekenland op 17 december in Wijnegem en New York op 19 december in Herstal. Aperitief telkens vanaf 18.30 uur, voorstelling om 19.30 uur en diner tot 22.30 uur. Inschrijven is volledig gratis en kan via sales@transeurope.com. Volgende week start SerQua met het verdelen van de nieuwe Charming brochures. De nieuwe brochure van New York is sinds vorige week uit en bij te bestellen via portal.serqua.be

TECHNOLOGIE

Hahn Air: 1ste ticket via blockchain

Hahn Air, naast technologieleverancier ook luchtvaartmaatschappij, viert volgende week in Parijs zijn 20ste verjaardag. Als extra toetje gaf Hahn Air voorbije dinsdag een allereerste luchtvaartticket uit via de blockchain-technologie dankzij het open-source Winding Tree distributieplatform. De eerste passagiers met een dergelijk blockchainticket reisden, aan boord van een reguliere Hahn Air vlucht van Düsseldorf naar Luxemburg op 18 november. Hahn Air biedt via het platform van Winding Tree vluchtmogelijkheden aan en verzorgt de boekingen en betalingen. De klant betaalt via kredietkaart of cryptovaluta. De Russische carrier S7 Airlines, lid van de Oneworld alliantie (het vroegere Siberian Airlines) verkoopt sedert 2017 al tickets via blockchain (ethereum protocol).

TECHNOLOGIE

7PLUS & Vietnam Airlines: samenwerking

Sinds mei zijn 7Plus en Vietnam Airlines een samenwerking aangegaan om reisagenten de kans te bieden om Vietnam te beleven. Hiervoor hebben ze een unieke incentive samengesteld met als doel de bestemming, die rijk is aan natuurlijke schoonheid, verschillende culturen en waar de inwoners altijd klaarstaan om uw klanten te verwelkomen om hen hun prachtige land te laten ontdekken, te promoten. Er waren talrijke reacties van de agentschappen en 7PLUS kan de reisagenten alleen maar bedanken voor de verkoop van de Vietnam-programma’s.

Op dinsdag 19 november is Stéphane, de Vietnam-specialist, vergezeld door Pascal, die Vietnam Airlines (APG Air Agencies) vertegenwoordigt, de prijzen gaan uitdelen aan de twee reiskantoren die de meeste reizigers voor Vietnam hebben verkocht. Al deze passagiers hebben het plezier van het reizen met de nationale luchtvaartmaatschappij Vietnam Airlines kunnen ontdekken én kunnen genieten van hun 4 sterren service.
Twee reisagenten zullen de ervaring van het reizen met Vietnam Airlines zelf kunnen beleven en hebben de kans om de kwaliteit van hun services te ervaren. Hun collega’s worden niet vergeten. Zij kunnen de Vietnamese keuken ontdekken met een bongo bon “Smaken uit Azië”. Met dank aan Vietnam Airlines kan 7PLUS de reisagenten verwennen! Ze hopen jullie snel een nieuwe kans te kunnen geven om prachtige bestemmingen te ontdekken en dit dankzij hun gewaardeerde partners!

REISINDUSTRIE

easyJet Holidays

Na het faillissement van de Thomas Cook Group is easyJet.com erg actief in het bijsturen en/of aanvullen van zijn uitgebreid vliegtuigaanbod. Europa’s tweede grootste low cost carrier verwierf vorige week erg belangrijke ‘slots’ op Bristol en Gatwick en lanceert nu ook ‘tous azimuts’ een pakketreisfiliaal op de Britse markt onder de naam easyJet Holidays (en dit nog voor Kerstdag 2019). Van de 20 miljoen Britse pax per jaar die met easyJet naar vakantiebestemmingen in Europa vliegen (van de 96,1 miljoen easyJet-pax in totaal op jaarbasis), zijn er amper een half miljoen die hun accommodatie boeken via de website van de airline.

“Meer dan 100 strand- en stadsvakantiebestemmingen met een totaal van zo’n 5.000 tophotels in Europa moeten de ‘gap’ vullen die de moderne consument vandaag vraagt”, aldus ceo Johan Lundgren (sinds 2017 bij easyJet, voordien 12 jaar topfunctie bij TUI).

Dit alles tegen een achtergrond van wat de ceo als een “moeilijk jaar” omschrijft met een daling van 26% in de jaarlijkse winst voor belastingen tot 427 miljoen pond. De totale opbrengst per seat daalde met 1,8% naar 60,81 pond, ondanks een stijging van 8,9% in aantal pax tot bovengenoemde 96,1 miljoen.

LUCHTVAART

ANA: toevoeging 5 bestemmingen aan globaal netwerk

Als onderdeel van haar zomerschema voor 2020 (29 maart tot 24 oktober), zal All Nippon Airways (ANA) nieuwe rechtstreekse diensten aanbieden van Haneda Airport naar Istanbul, Milaan, Moskou, Shenzhen en Stockholm. De tickets gaan in verkoop vanaf de tweede helft van december 2019. Daarnaast zal de frequentie vanuit HND naar Los Angeles en Sydney toenemen. Deze 12 additionele routes maken deel uit van ANA’s ‘dual hub’ strategie om haar internationale netwerk te verbeteren, terwijl de twee stadsluchthavens van Tokio blijven uitbreiden. De bestaande routes naar Delhi, Houston, Los Angeles, San Jose, Seattle en Washington D.C. routes worden verplaatst vanuit Narita International Airport.

EVENT

Franse Overzeese gebieden: afterwork

Wil jij bijleren over de overzeese gebieden van Frankrijk? Heb je zin om contacten te leggen en een fijne avond door te brengen? Dan nodigen de Franse Overzeese Gebieden je graag uit, op 28 november te Brussel.

Wanneer?
28 november vanaf 18u30
Waar?
Le Flore
Avenue de Flore 3-4
1000 Brussel
leflore.brussels
Een fleurige en trendy nieuwe plek in Brussel. Eentje die perfect past bij het thema van de avond.

Meer info en inschrijven op: https://www.rendezvousenfrance.be/event-van-het-moment/

TOUROPERATING

Travelworld verwelkomt 2 nieuwe medewerkers

Laetitia

Het gaat hard bij Travelworld. Na recordjaar 2018 lijkt ook 2019 weer alle records aan diggelen te slaan. De hoogste tijd dus om het Travelworld team uit te breiden met 2 nieuwe krachten. Welkom aan de nieuwe Travelworld medewerkers Lore & Laetitia.

Laetitia is geen nieuw gezicht in de reiswereld. Ze deed reeds 7 jaar ervaring op bij het team van reiskantoor Het Vakantiehuis in Averbode. De liefde bracht haar eerder dit jaar naar

Oostende, haar passie voor reizen brengt haar nu tot bij Travelworld. De 30-jarige spring-in-’t-veld is twee weken geleden met heel wat enthousiasme aan haar nieuwe uitdaging begonnen. Laetitia contacteren? Dat kan via laetitia@travelworld.be.

Lore

Lore heeft nog geen ervaring in de reiswereld, maar liet de school van het leven haar werk doen. Zo reisde ze een volledig jaar doorheen Azië en Nieuw-Zeeland. Met deze reiservaring en haar bachelor in toerisme- en recreatiemanagement op zak heeft ze enorm veel zin om de reisdromen van uw klanten mee te realiseren. De 26-jarige Lore is sinds vorige week aan de slag bij Travelworld. Lore contacteren? Dat kan via lore@travelworld.be.

Met deze 2 nieuwkomers bestaat het Travelworld team ondertussen uit 10 traveldesigners. Travelworld investeerde de afgelopen maanden niet enkel in nieuwe medewerkers, maar ook in een nieuw back office systeem en een nieuw offertesysteem. Dit alles moet er voor zorgen dat de groei ook het komende jaar verder gezet wordt. Team Travelworld is bereikbaar via info@travelworld.be of op het nummer 059/80.73.74.

EVENT

Silverjet: Abu Dhabi afterwork

Silverjet nodigt u uit voor een afterwork event op donderdagavond 5 december.
Wim David: “Het belooft een gezellige avond te worden, waar u de kans krijgt om samen met uw mede reisprofessionals te genieten van een hapje en een drankje.

Wij verloten deze avond samen met Etihad Airways een reis naar Abu Dhabi inclusief vliegtickets en 3 overnachtingen in een luxe hotel. De incentive loopt nog tot 30 november, dus hoe meer Silverjet pakketreizen u nog verkoopt (inclusief Etihad Airways vluchten), hoe meer kans u maakt om te winnen!”
Praktisch
Datum: 05/12/2019
Locatie: Kasteel van Lebbeke
Aanvang: vanaf 19u
Einde: 22u

Inschrijven? Gelieve een mailtje te sturen naar renke@silverjet.be om uw deelname te bevestigen, voor 28 november. Er zijn maximum 50 plaatsen beschikbaar.

PEOPLE ON THE MOVE

Thibault Van Look © Gerrit Op de Beeck

Thibault Van Look: Deputy Country Manager HHD Benelux

Thijs van Oss, regional director Northern Europe bij Interhome, wordt de Global Head of Sales voor de HHD Group vanaf 1 januari 2020. HHD staat voor Holiday Home Division en vormt het vakantiehuizenluik van de Zwitserse touroperator Hotelplan, waaronder de merken Interhome en Interchalet vallen. Van deze twee is Interhome al sinds 1971 actief op de Belgische markt met een kantoor in Brussel. Thibault Van Look wordt door deze verschuiving naast Commercial Sales Manager voor België nu ook Deputy Country Manager voor de HHD in de Benelux. Thibault werkt al sinds 2014 voor Interhome en speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van de sales voor de Belgische markt.

CAR BROKER

Sunny Cars: Sunny Star of the Year

Sunny Cars heeft Dieter Cludts tot de winnaar van de Sunny Star of the Year Award uitgeroepen. Dieter maakte de meeste autohuurboekingen in het Sunny Cars boekjaar van 1 november 2018 t/m 31 oktober 2019.

Naast eeuwige roem krijgt Dieter ook een Driving Experience op het circuit van Zandvoort voor 2 personen (t.w.v. € 650) én gratis autohuur ter waarde van € 350 om zorgeloos rond te rijden op zijn volgende reisbestemming.

Olivier Giacomini, Head of Sales Belgium bij Sunny Cars, over de Award: “Met de Sunny Star of the Year Award willen we onze absolute nummer 1 verkoper nog eens extra in het zonnetje zetten. Door van alle leisure reisagenten de meeste auto’s in een jaar te verhuren, ben je een regelrechte topper en verdien je volgens ons iets extra’s. Dat is met de stoere prijs op het circuit van Zandvoort en een flinke korting op eigen autohuur gelukt. Het was overigens voor ons leuk om te merken dat er flink is gestreden om de nummer 1 positie en dat het tot het eind spannend bleef wie zou winnen.”

BUSINESS TRAVEL

BCD Travel: grootste wereldwijde zakenreisorganisatie

Zakenreisspecialist BCD Travel is de eerste van de drie grootste zakenreisorganisaties die de status van TMC Elite-partner krijgt van SAP Concur, een wereldwijd toonaangevend bedrijf voor geïntegreerde oplossingen voor reis-, uitgaven- en facturatiebeheer. BCD was al een van de grootste SAP Concur-resellers en een van de eerste partners sinds 2001.

SAP Concur-software maakt de integratie mogelijk van front- en backofficesystemen, evenals de export van gegevens naar tools van derden. Dat levert een hoog niveau van fraudebewaking en -beveiliging op. Hun producten bieden klanten de mogelijkheid te voldoen aan GDPR-vereisten. De samenwerking tussen BCD en SAP Concur biedt klanten betere gegevensverzameling, en zekerheid en automatisering van kwaliteitscontrole. Dat vertaalt zich in betere klantenservice, productiviteit en efficiëntie. BCD’s klanten hebben toegang tot een op maat gemaakt Concur mid-office platform in alle markten waar BCD opereert.

RAIL

Nightjet ÖBB naar Tirol: prijzen bekend

© ÖBB

De prijzen voor de nachttrein naar Innsbruck en Wenen zijn bekend. De Nightjet trein biedt plaats aan 270 reizigers, die kunnen kiezen uit een slaaprijtuig met één-, twee- of driepersoons compartimenten, een rijtuig met vierpersoonscoupés (en vier slaapplaatsen) en een couchette rijtuig (zespersoons coupés). Daarnaast rijden er twee wagons met zitplaatsen (tweede klasse). De tickets zullen beschikbaar zijn aan een vanafprijs van 29 euro (Sparschiene tarief) en zijn sedert 12 november reeds te boeken. Voor touroperators zijn er speciale tarieven beschikbaar.

BESTEMMING

Sri Lanka: grote belangstelling voor networking-event

Een behoorlijk grote opkomst vorige week donderdag in de Press Club Brussels voor een interessante workshop georganiseerd door van de ambassade van Sri Lanka. Zes sprekers namen er het woord en belichtten er elk op hun beurt de vele troeven van deze exotische bestemming, meteen een overduidelijk antwoord afleverend op de vraag ‘Waarom Sri Lanka?’. Ambassadrice Grace Asirwatha, ereconsul Monique De Decker, tourleader en Travel Expert Rudy Meuws, Mahen Kariyawasan (president Sri Lanka Association of Inbound Tour Operators en gm DMC Andrew), Johan Six (ex-SriLankan Airlines) en Paul Ryckaseys (gm Imagine Travel) benadrukten de grote diversiteit van de onvolprezen parel van de Indische Oceaan. Paul Ryckaseys, net terug van een ABTO-verkenningsreis naar Sri Lanka, herhaalde dat ABTO in de komende maanden alle zeilen zal bijzetten om intens samen te werken met de Toeristische Dienst van Sri Lanka ‘to make Sri Lanka great again’.

DUURZAAMHEID

MSC op weg naar CO2-neutrale vloot

Ter gelegenheid van de feestelijke ingebruikname van zijn meest milieuvriendelijke cruiseschip ooit – MSC Grandiosa – kondigde MSC Cruises in Hamburg een fors engagement aan: evolueren naar ’s werelds eerste grote cruisemaatschappij met een volledig CO2-neutrale vloot.

Pierfrancesco Vago, MSC Cruises Executive Chairman: “Sinds we in 2003 onze eerste cruiseschepen bouwden, hebben we altijd de focus op innovatie gelegd. Dat maakt dat we nu een van de modernste vloten hebben, en een van de best presterende op milieugebied. En dankzij onze langetermijnplanning kunnen we al tegen 2024 een reductie van 29% van de CO2-intensiteit realiseren ten opzichte van 2008, goed op weg om de reductiedoelstelling van 40% voor 2030 te halen. Daarnaast hebben we vorige week aangekondigd dat het PACBOAT-project (van LNG-aangedreven brandstofcellen) zal worden geïnitieerd aan boord van MSC Europa – het eerste van 5 LNG-aangedreven cruiseschepen die er in onze vloot zullen bijkomen. Dat is een wereldprimeur van de meest veelbelovende technologie voor maritieme operaties. Het is ook een concreet voorbeeld van ons vaste engagement om te blijven investeren in de versnelde ontwikkeling van de next-generation technologieën, met het oog op de evolutie naar emissievrije schepen.”

LUCHTVAART

THAI: 8 jaar non-stop ex-BRU

Thai Airways International is de enige carrier die rechtstreeks tussen Brussel en Bangkok opereert, voortaan met 6 vluchten per week! In november 2011 startte de Thaise luchtvaartmaatschappij nog met 3 vluchten per week. Ondertussen vliegt ze dagelijks, behalve op woensdag, in een gloednieuwe A350-900 in ongeveer 11 uur tussen de twee hoofdsteden. Op alle vluchten biedt THAI haar legendarische Royal Orchid Service zodat de vakantie van uw klanten al begint wanneer ze boarden in Brussel. THAI beschikt over een zeer ruim netwerk in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland met vlotte verbindingen in Bangkok. Voortaan kunnen economy-reizigers hun stoel kiezen bij boeking, check-in of boarding. Voor meer informatie kan u terecht bij het Belgische team via sales@thaiairways.be, +32(0)25026527 of in onze dedicated mailing (klik hier) van vorige week.

REISINDUSTRIE

BTS op teambuilding

Afgelopen weekend, van 15 t.e.m. 17 november, was het team van BTS op teambuilding in Maastricht. Goed om de doelen op elkaar af te stemmen, de plannen voor de toekomst te smeden en op een amicale manier de collega’s weer wat beter te leren kennen tijdens een politie-spel, een grottenbezoek en tijdens bezoekjes aan de vele restaurants!

TECHNOLOGIE

Amadeus & KPMG: compliance vereenvoudigen

Amadeus en adviesbedrijf KPMG (UK) zijn verheugd om een samenwerking aan te kondigen die de wereld van het reizen en de wereld van ‘compliance’ dichter bij elkaar moeten brengen. Zakenreizen gaan altijd gepaard met planning, en formulieren, zowel voor het bedrijf als de zakenreiziger. Aangezien het aantal zakenreizen jaar na jaar blijft toenemen (de Global Business Travel Association voorspelt dat omzet door zakenreizen $1,7 triljoen zal bedragen tegen 2022), wordt de samenwerking op poten gezet met als doel het ontzorgen en vereenvoudigen van de formaliteiten rond zakenreizen. Door een gecombineerd technologisch aanbod zullen bedrijven en medewerkers hun zakenreizen makkelijk boeken en worden ze geholpen met immigratie-, belastingsformaliteiten, regelgeving en krijgen ze bijstand gedurende de hele reis.

LUCHTVAART

‘Eensgezindheid nodig rond certificatie Boeing B737 MAX’

Van onze luchtvaartredacteur Luk De Wilde in Berlijn

Luchtvaartautoriteiten wereldwijd hebben nog geen gezamenlijke aanpak geformuleerd om de Boeing B737 MAX-vliegtuigen terug de lucht in te krijgen, na twee fatale crashes met het type in korte tijd. Die verdeeldheid ondermijnt het publieke vertrouwen in de veiligheid van de luchtvaartindustrie, aldus topman Alexandre de Juniac van luchtvaartorganisatie IATA tijdens de luchtvaartconferentie ‘Wings of Change Europe’ in Berlijn.  Volgens de Juniac moeten luchtvaarttoezichthouders één lijn kiezen als het gaat om veiligheidscertificaten voor de B737 MAX. Anders is dat gehele certificatieproces gefragmenteerd, terwijl veiligheid in de luchtvaart juist is gebouwd op unanimiteit onder autoriteiten, zei de IATA-voorzitter.

De B737 MAX wordt sinds maart wereldwijd aan de grond gehouden, na crashes in Indonesië en Ethiopië. De vliegrampen werden veroorzaakt door software die de neus van het toestel naar beneden duwde. Boeing is bezig met een update. Naar verwachting kunnen de vliegtuigen pas rond maart volgend jaar weer de lucht in. Het lijkt erop dat eerst de Amerikaanse luchtvaartwaakhond FAA groen licht zal geven, pas later gevolgd door de Europese tegenhanger EASA en de Japanse, de Chinese en de Canadese luchtvaartautoriteiten. In ons land worden vier Boeing B737 MAX van TUI fly al maanden aan de grond gehouden als gevolg van de twee dodelijke crashes.

IATA: ‘Duurzame luchtvaartindustrie voor alle Europese burgers’

Bogo Nils Bogason, ceo Icelandair; Christina Foerster, ceo Brussels Airlines en Martin Gauss, ceo airBaltic.

De International Air Transport Association (IATA) roept de regeringen in Europa op de kans te grijpen om een ​​duurzame luchtvaartindustrie te creëren die het milieu beschermt en de connectiviteitsmogelijkheden voor de Europese burgers vergroot. De oproep kwam bij de opening van Wings of Change Europe – een bijeenkomst van belanghebbenden in de luchtvaart die dinsdag en woensdag werd georganiseerd in Berlijn. “Luchtvervoer heeft centraal gestaan ​​in de Europese integratie. Europa is nu verbonden met 23.400 dagelijkse vluchten, die een miljard mensen per jaar vervoeren. En dezelfde optimistische geest die 30 jaar geleden het nieuwe Europa heeft gevormd, moet worden omgezet in een positieve manier om de uitdaging van duurzaamheid aan te gaan. Er bestaan ​​oplossingen om dit continent duurzaam te verbinden en toegankelijk te houden voor al zijn burgers”, zei Alexandre de Juniac, directeur-generaal en ceo van IATA. De groeiende bezorgdheid omtrent klimaatverandering heeft terecht de aandacht gevestigd op de inspanningen die de luchtvaartsector doet om de uitstoot te verminderen. “Luchtvaartmaatschappijen hebben de gemiddelde uitstoot per passagier/reis gehalveerd ten opzichte van 1990. Wat nog belangrijker is, is dat de industrie haar milieu-impact nog verder wil verminderen”, klonk het.

Luchtvaartmaatschappijen blijven tientallen miljarden euro’s investeren in efficiëntere vliegtuigen, efficiëntere operaties en de ontwikkeling van duurzame vliegtuigbrandstoffen. De groei van de CO2-uitstoot zal vanaf 2020 worden gecompenseerd met behulp van het CO2-compensatie- en reductieprogramma voor de internationale luchtvaart (CORSIA). Ter herinnering: de sector heeft zich ertoe verbonden om de totale uitstoot tegen 2050 met de helft te verminderen vergeleken met 2005. En dat in overeenstemming met de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs.

de Juniac: “Belastingen of taksen lossen het klimaatprobleem echter niet op. “De klimaatuitdaging kan alleen worden overwonnen door samenwerking tussen industrie en overheden”, benadrukte hij. “Overheden hebben de macht om CO2-reducties te versnellen door investeringen in duurzame brandstoffen, nieuwe technologieën en verbeteringen in de luchtverkeersleiding aan te moedigen.”

TOUROPERATING

Imagine Travel: groepen & Incentives breidt uit

Günther Maes is sinds 4 november aan de slag bij Imagine Travel. Samen met Lieve Daniëls vormt hij nu de tandem van het Groups, Incentives & Special Events departement.

Günther heeft bijna 10 jaar ervaring in de toeristische sector. Na zijn studies Toerisme- en Recreatiemanagement aan de Vives Hogeschool in Brugge (het toenmalige KHBO) startte hij bij Thomas Cook Belgium als Contact Center Medewerker. In 2014 ging hij aan de slag op de afdeling Transport om uiteindelijk begin 2016 terecht te komen bij Product & Yield. Daar was hij verantwoordelijk voor heel wat Spaanse bestemmingen, de Algarve en enkele Balkanlanden, kennis die hij nu goed kan benutten.

Günther: “Toegegeven, na het faillissement van Thomas Cook had ik een moment van reflectie nodig. De uitkomst hiervan was dat ik duidelijk wist voor mezelf dat het ‘juiste product ‘en de -in mijn ogen- juiste waarden voor mij primair zijn. Uiteindelijk bleek ‘het juiste product’ toch weer in de TO-wereld te liggen en vond ik die juiste waarden en dat product terug bij Imagine Travel. Na een tweetal weken kan ik zeggen dat het enorm boeiend en uitdagend is om offertes op maat uit te werken voor uiteenlopende bestemmingen en allerlei doelgroepen. Ik kan hierbij terugvallen op de ervaring van Lieve en de uitstekende kennis van de Product Managers. Heb je aanvragen voor groepen of incentives, stuur ze ons door, bij Imagine zijn ze in goede handen.”

Aanvragen voor groepen en incentives? Mail: lieve@imaginetravel.be en/ of gunther@imaginetravel.be of bel 050 40 80 45 (Lieve) of 050 40 80 47 (Günther)

Imagine Travel: brochures 2020 Imagine Travel online

Alle brochures van Imagine Travel, dus ook deze die nog niet bij jullie op kantoor geleverd werden in de voorbije weken, zijn vanaf nu wel al online inkijkbaar via deze link: https://www.imaginetravel.be/nl/brochures.asp

In de voorbije weken ontvingen jullie de brochures: Azië, Japan, Egypte, Nabije Oosten en Rails & Rivers, dus die kunnen al volop meegegeven worden aan jullie klanten. Vanaf de 2de helft van december worden ook de overige brochures fysiek geleverd. Je hebt dus nog 4 brochures van hen tegoed: Portugal, Spanje, Imaginations en de splinternieuwe brochure ‘Het Noorden’. Nieuw is ook dat je in ‘Imaginations’ alleen nog maar hun Oost-Europese bestemmingen zal vinden, want alle noordelijke bestemmingen (IJsland, Groenland, Lapland, Schotland en Ierland) maken nu logischerwijs deel uit van hun aanbod ‘Het Noorden’, samen met een heleboel fantastische rondreizen in Scandinavië, het hele Verenigd Koninkrijk en schitterende 4KIDS-reizen. Ga alvast een kijkje nemen online!

EVENT

Travel Alliance: XMAS party 12 dec

Travel Alliance maakt ook dit jaar weer een afspraak met de reisagent en pakt uit met een nagelnieuw concept. Travel Alliance: “Op 12 december aanstaande bent u dan ook uitgenodigd voor de allereerste editie van Travel Alliance Goes Christmas. Een feestelijke avond die volledig baadt in de gezellige sfeer van Kerstmis. Meer dan 25 toeristische bedrijven tekenen present voor deze editie. Naast heel wat info van al deze partners geniet u verder ook van de beste kersthits, kunt u uzelf op uw kerstbest vastleggen in de fotobooth of deelnemen aan leuke Christmas Games. Verder proeft u van een uitgebreid winters buffet, kunt u gezellig op de schoot bij de échte kerstman of een jenever of glühwein proeven in de heuse kerstchalet. Voor elke deelnemer zijn twee kerstgeschenkjes voorzien en natuurlijk vallen er ook heel wat andere prijzen te winnen. Kerst viert u op 12 december in het Holiday Inn Hotel, in de schaduw van Brussels Airport. Deze locatie zal speciaal voor het event in een extra feestelijk jasje gestopt worden.
Waar wacht u op? Uw afspraak met de reisindustrie en de ideale afsluiter van 2019. Surf snel naar www.travelalliance.be voor alle info en om u in te schrijven. All we want for Christmas is … YOU!“

REISINDUSTRIE

Grecotel counter club: update je gegevens

Eva Van Herbruggen: “Ter voorbereiding van de lancering van de nieuwe Counter Club in 2020, willen wij graag jouw hulp vragen om de lidmaatschapsgegevens van jouw kantoor bij te werken. Dit stelt ons in staat om jouw kantoor account automatisch over te dragen naar de nieuwe Counter Club zonder verdere acties van jouw kant.

Wat vragen we je? Download onderstaand Excel-bestand en vul elk van de drie bladen in, die de minimale informatie bevatten die nodig is voor de overdracht naar de nieuwe Counter Club. https://www.dropbox.com/s/09kmjlb33wa3yv4/GCC_kantoorgegevens.xlsx?dl=0

 1. Gegevens van het reiskantoor.
 2. Gegevens van de verantwoordelijke van het kantoor.
 3. Gegevens van de reisagenten: Vul de gegevens in van elke agent die je wil activeren in de nieuwe Counter Club. Elke agent kan zijn profiel aanvullen na zijn activering.

Stuur ons het ingevulde bestand graag voor 29/11/2019, om klaar te zijn voor het nieuwe jaar. Laat alstublieft geen velden leeg, omdat dit de procedures vertraagt en ons mogelijk niet in staat stelt om jouw kantooraccount over te dragen. Enkele tips: Werk je in 2 agentschappen? Je kan slechts éénmaal registren. Je kiest best voor een registratie bij het kantoor waar je het vaakst werkt. Ben je de manager van meerdere kantoren? Je kan je meermaals registreren, met het e-mail adres van het kantoor in plaats van je persoonlijke e-mail.

Indien jij niet de verantwoordelijke/manager van het reiskantoor bent, gelieve deze e-mail dan door te sturen naar de desbetreffende persoon.”

VAKANTIEPARK

Roompot breidt uit met Sandaya

Roompot Vakanties breidt zijn internationale aanbod uit. Hiervoor slaan Europa’s nummer twee en Sandaya de handen in elkaar. 21 mooie parken op absolute toplocaties zijn voortaan boekbaar op de website van Roompot Vakanties.

Uit een keuze van meer dan 150 vakantieparken en 18.000 accommodaties boeken jaarlijks miljoenen Nederlanders, Duitsers en Belgen hun vakantie op de website van Roompot Vakanties. Het brede aanbod en de aandacht voor kwaliteit en service maken van Roompot Vakanties Nederlands grootste en Europa’s tweede aanbieder van vakantiewoningen.

Om de stijgende vraag naar een leuke vakantiewoning te kunnen beantwoorden en gasten een ruimere keuze te kunnen aanbieden, is Roompot Vakanties voortdurend op zoek naar kwaliteitsvolle vakantieparken op een toplocatie. In 2019 ontwikkelde en opende Roompot hiervoor het nieuwe en duurzame park Water Village in Zeeland, kondigde het de uitbreiding aan van bestaande parken en ging het nieuwe partnerships aan met unieke parken, zoals Waterpark Terkaple, Waterpark Langelille en van Park Zeedijk in Zuid-Holland. Deze maand maakte Roompot ook de komst bekend van Vakantiepark VeerseKreek in 2021 en luxe resort Duinrand in 2022.

LUCHTVAART

easyJet koolstofneutraal

easyJet, heeft deze week aangekondigd dat het de eerste grote luchtvaartmaatschappij ter wereld wil worden die koolstofneutrale vluchten over het hele netwerk uitvoert. De luchtvaartmaatschappij zal dit doel bereiken door vanaf nu de CO2-uitstoot van de brandstof voor al haar vluchten te compenseren.
easyJet zal CO2-compensatie uitvoeren via schema’s die zijn geaccrediteerd door twee van de hoogste verificatienormen, Gold Standard en VCS. Ze zullen bosbouw-, hernieuwbare en gemeenschapsprojecten omvatten.
CO2-compensatie is slechts een tussentijdse maatregel terwijl er nieuwe technologieën worden ontwikkeld, dus de luchtvaartmaatschappij zal innovatieve technologie blijven ondersteunen, inclusief de ontwikkeling van hybride en elektrische vliegtuigen, samen met anderen in de hele industrie om de luchtvaart op de lange termijn opnieuw uit te vinden en koolstofvrij te maken. Het doel zal zijn dat easyJet de hoeveelheid CO2-compensatie afbouwt naarmate er minder vervuilende toestellen en technologieën komen.
easyJet heeft een Memorandum of Understanding (MoU) met Airbus ondertekend met betrekking tot een gezamenlijk onderzoeksproject naar hybride en elektrische vliegtuigen. De MoU is een belangrijke stap in de richting van een beter begrip van de industrie van de operationele en infrastructuurmogelijkheden en uitdagingen van plug-in hybride en volledig elektrische vliegtuigen.
easyJet ondersteunt sinds twee jaar Wright Electric, dat een volledig elektrisch ‘easyJet-sized’ vliegtuig wil produceren dat kan worden gebruikt voor korte afstandsvluchten. De luchtvaartmaatschappij werkt ook samen met Rolls Royce en Safran aan nieuwe technologieën om de koolstofvoetafdruk van vliegen te verminderen.

GASTRONOMIE

Michelin reikt sterren uit

Peter Goossens van Hof Van Cleve blijft op eenzame hoogte het enige driesterrenrestaurant van België.

Naar jaarlijkse gewoonte werd in november de nieuwe Michelingids van België en Luxemburg  uitgereikt. Tijdens de Horeca Expo in Gent werden zeven restaurants bekroond met hun eerste Michelinster. Het gaat om Le Gastronome in Paliseul, L.E.S.S. in Brugge, Ogst in Hasselt, Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik, EssenCiel in Leuven en Souvenir in Gent. Eén restaurant kreeg er een tweede ster bij (Cuchara in Lommel) en andere behielden hun sterrenstatus van het afgelopen jaar. België kreeg geen nieuw driesterrenrestaurant op de kaart, waardoor Peter Goossens van Hof Van Cleve het enige driesterrenrestaurant aan de top van de Belgische gastronomie blijft. 15 jaar geleden kreeg Hof Van Cleve al zijn eerste Michelinster en het restaurant uit Kruishoutem blijft op eenzame hoogte staan. In totaal telt de nieuwe ‘BeLux 2020’ 139 sterrenrestaurants.

TOUROPERATING

Woni Safaris: Black Friday

Woni Safaris, lanceert een actie voor Black Friday, en biedt maar liefst 40% korting voor elke 2e persoon op enkele geselecteerde afreizen (Internationale groepsreizen).
Dit geldt voor reservaties vanaf Black Friday op 29 november tot maandag 2 December 2019.
De geselecteerde afreizen, met telkens 40% korting voor de tweede persoon zijn:

NORTHERN EXPERIENCE
31 Januari 2020, 6 maart 2020, 29 maart 2020

NORTHERN EXPERIENCE FLY-IN
3 Februari 2020, 1 april 2020, 3 september 2020

NORTHERN SKIES
9 februari 2020, 15 maart 2020, 7 april 2020
Alle programma’s zijn terug te vinden in de nieuwe brochure van Woni Safaris, of op de website www.wonisafaris.be Reservaties kunnen telefonisch via 03/288.23.74 of info@wonisafaris.be

LUCHTVAART

BSCA: flibco.com lanceert Door2Gate

flibco.com, lanceerde deze week een nieuwe vervoersmogelijkheid naar Brussels South Charleroi Airport. Door2Gate, een gedeelde mobiliteitsoplossing, heeft als doel de passagiers op een gepersonaliseerde manier van thuis naar de luchthaven te vervoeren. Aan boord van een comfortabel voertuig en met andere gebruikers worden de passagiers van aan hun deur tot de ingang van BSCA begeleid. Deze dienst die ter beschikking staat van de inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en zijn rand, van Waals-Brabant tot aan de grens met Henegouwen, wordt aangeboden tegen een afnemend bedrag afhankelijk van het aantal reizigers.

CRUISE

Celebrity Edge viert Internationale Vrouwendag met volledig vrouwelijk officiersteam

© foto Celebrity Cruises

Hoewel de scheepvaart vooruitgang boekt op het vlak van de gendergelijkheid, is wereldwijd nog maar 2 procent van de zeelui vrouwelijk. Celebrity Cruises vormt hierop een uitzondering. De rederij haalde enkele jaren geleden het nieuws met de aanstelling van Kate McCue als eerste Amerikaanse vrouwelijke kapitein aan boord van een cruiseschip. Vrouwen maken er vandaag al 22 procent van het personeelsbestand uit. In een nieuwe mijlpaal kondigt Celebrity Cruises de eerste afvaart aan met een volledig vrouwelijk brug- en officiersteam. Die vindt plaats aan boord van de Celebrity Edge op 8 maart 2020 naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag. Op de afvaart zullen vrouwen uit zeventien landen alle leidinggevende functies waarnemen.

Kapitein Kate McCue: “Ik ben opgewonden om voor deze werkelijk historische afvaart samen te werken met deze baanbrekende vrouwen. Ik word elke dag geïnspireerd door de geweldige vrouwen die in onze organisatie actief zijn, zowel aan land als op zee. Zij zijn het bewijs van de kracht van de diversiteit.” Naar aanleiding van deze bijzondere afvaart, werkt Celebrity Cruises aan een gelegenheidsprogramma met onder meer tentoonstellingen, kunstveilingen, filmvoorstellingen en animatie waarin de vrouw centraal staat. De rederij nodigt ook speciale gasten uit die tijdens een paneldiscussie en netwerkmogelijkheden een nieuwe generatie jonge meisjes en vrouwen willen inspireren hun grenzen te verleggen en barrières te doorbreken. Meer info over de International Women’s Day 2020 Sailing op www.celebritycruises.com/about-us/celebrity-cares/international-womens-day.

TOUROPERATING

Club Med: Color Days

Club Med geeft kleur aan uw winter van 25 november tot en met 4 december!

Dit is meteen ook de laatste kans om een vakantie in het winterseizoen te boeken tegen de beste prijs. Wacht niet langer en stel uw klanten een vakantie bij Club Med voor met kortingen tot 400 euro per persoon.

CRUISE

Europa-Park: nieuwe darkride

Snorri © Europa-Park

In Snorri Touren maken bezoekers in 4,5 minuut een geweldige multimediale ontdekkingstocht met de olijke, zesarmige octopus Snorri. Zij reizen in rubberboten naar de bonte onderwaterwereld van het magische eiland Rulantica. Daar wachten 7 spannende landschappen op de kleine en grote avonturiers. Sommige landschappen zijn lieflijk – met feestvierende trollen en lieftallige zeemeerminnen – maar er liggen ook gevaren op de loer zoals de machtige zeeslang Svalgur. Aan het eind van de reis komen bezoekers aan in een halve dome (koepel) om een multimediale film te zien én te beleven. Deze combinatie van een ride met een bewegend platform is een innovatie van Mack Rides, het moederbedrijf achter Europa-Park. Snorri Touren bevindt zich in het Scandinavische themagebied. In de nieuwe attractie is zoveel te zien en te ontdekken dat één rit niet genoeg is. Snorri Touren is een combinatie van een klassieke darkride (met o.a. animatronics) en nieuwe technologie waaronder geïntegreerde media, verlichting en special effects. De darkride is toegankelijk voor alle bezoekers (kinderen tot 8 jaar én 130 cm onder begeleiding) en is vooral ontworpen voor families met jonge kinderen. Europa-Park heeft de attractie ontwikkeld met Mack Animation en Mack Rides in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Jora Vision dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en produceren van dit soort attracties. Jora Vision was betrokken bij het hele traject, van ontwerp tot de productie van de sets.

CRUISE

CLIA lidmaatschap

Cruises winnen jaar na jaar aan populariteit. Gespecialiseerde reisagenten en touroperators hebben inmiddels een flinke kennis van de cruisesector opgebouwd. Zij (h)erkenden deze succesformule van vakanties op zee en riviercruises. Wil je nog mee varen op die golf van groeiende marktbekendheid en nieuwsgierigheid van nieuwe klanten, die een boot, schip, mega-jacht, vakantieresort op zee willen boeken? CLIA (Cruise Lines International Association) bied je die kans. CLIA brengt de hele cruise-industrie samen oceaan- en riviercruise-rederijen, reisagenten, havens, bestemmingen en industriële leveranciers.

Bovendien beschikt CLIA over een unieke, gecertificeerde e-learning academie waar reeds duizenden reisagenten wereldwijd gebruik van maken om hun kennis over vakanties op zee en riviercruises te vergroten en te actualiseren. Het CLIA-lidmaatschap is als een keurmerk.

Als lid van CLIA school je bij op eigen tempo en kan je alle ontwikkelingen in de sector op de voet volgen. CLIA organiseert workshops, scheepsbezoeken en netwerkevents. Investeren in die kennis is goed voor jezelf, je klanten, dus voor een groeiend zakencijfer.

Het CLIA-lidmaatschap 2020 voor reisagentschappen kan vanaf 1 november online gebeuren worden. Het is dan geldig tot 31 december 2020.

 • Een standaard lidmaatschap voor een agentschap kost 210 euro + BTW
 • Een lidmaatschap voor thuiswerkende reisagenten kost 80 euro + BTW

Leden krijgen:

 • Het ganse jaar door toegang tot cruiseexperts.org voor een standaard lidmaatschap (tot 10 persoonlijke profielen / 2 profielen voor thuiswerkers). Dit is inclusief toegang tot de Cruise Academie en accreditatie voor elke medewerker die een persoonlijk profiel aanmaakte
 • Exclusieve (=enkel voor leden) toegang tot netwerkevents, scheepsbezoeken
 • Toegang tot personen uit de cruise industrie via een eigen mailtoepassing, nieuwe Facebook groepen en maandelijkse e-newsletters.

Wat is nieuw in het 2020 programma?

 • Cruises voor beginners, in workshops en gidsen
 • Het bezoeken van scheepswerven ‘achter de schermen’
 • Cruises en duurzaamheid
 • Bepaal zelf mee de werking en toekomst van de cruisegemeenschap tijdens lunches.

Word CLIA lid via https://www.cruiseexperts.org/clia-agents/join-us-flemish/

Voor informatie over het lidmaatschap voor grote groepen van reiskantoren, contacteer CLIA via BLinfo@cruising.org Bestaande leden krijgen binnenkort een bericht voor de hernieuwing van hun bijdrage.