20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyse van de week

VAKBEURS

BTExpo 2019: 28 & 29 oktober!

Nog enkele dagen en de Belgium Travel Expo, dé B2B vakbeurs voor reisprofessionals, gaat van start. De ideale gelegenheid om er te netwerken en er de nieuwigheden voor 2020 te ontdekken. Tevens het ideale moment voor de volledige reisindustrie om er kennis te maken met de meer dan 50 exposanten die alle aspecten van onze sector vertegenwoordigen.

BTExpo 2019; dat is…
… een gevarieerd programma
… leerrijke conferenties (UPAV, VVR, CLIA, cruise rederijen,…)
… networking lunch
… ’s avonds een cocktail-event
… concert van Romain Helvetius (Restel)

Gezien de recente gebeurtenissen rond Thomas Cook, is ook Jobs4Tourism aanwezig om werkgevers en werkzoekenden met elkaar in contact te brengen en zo mee te kunnen bouwen aan een mooie toekomst van onze sector. Praktische info via www.btexpo.com/venues

28 oktober – Brussel in Jeux D’Hiver (Terkamerenbos)

11u- 12u > Conferentie ‘verzekeringen’ UPAV
12u-13u30 > Networking Lunch
13u30 – 14u > Conferentie CLIA
14u-20u > Beurs met voorstelling 10 niche cruiserederijen
20u-22u > Cocktail-event en concert Romain Helvetius

29 oktober – Mechelen in Lamot Conference and Heritage Center

11u- 12u > Conferentie ‘verzekeringen’ VVR
12u-13u30 > Networking Lunch
13u30 – 14u >  Conferentie CLIA
14u-20u > Beurs met voorstelling 10 niche-cruiserederijen
20u-22u > Cocktail-event en concert Romain Helvetius

Alle informatie en het complete programma via www.btexpo.com

TOUROPERATING

Footprints reorganiseert

De bekende Antwerpse reisorganisator Footprints herschikt verschillende departementen en legt meer dan ooit de focus op het groeiende cruise-segment. Deze afdeling o.l.v. Chris Ganseman en collega’s Lynn Vleugels en Manuelle Serrien zal verder worden uitgebouwd naast het leisure gedeelte van Uniglobe Robins Travel. Dit houdt in dat de drie andere submerken – Sands – Afrika en Azië – weldra verdwijnen als Footprints labels.

Een en ander houdt ook verband enerzijds “met de enorme concurrentie op de premium markt van onze reisindustrie”, aldus stichter – voorzitter Robert Vanderwallen, en “anderzijds ook omwille van het feit dat ik straks 70 jaar word en een stap opzij zet voor mijn oudste dochter Eva, die voor de verschillende merken, Uniglobe Robins Travel en Footprints – cruises de verantwoordelijkheid van mij overneemt.”

Eva Vanderwallen (47 jaar), zal de verschillende entiteiten onder haar supervisie nemen, waaronder sedert kort ook het Uniglobe kantoor in Vilvoorde, VDK Travel met 11 medewerkers.  Eva wordt in haar taak van algemeen directeur Footprints bijgestaan door operations manager Jan Van Durme.

Dit houdt tevens in dat een 7-tal medewerkers op korte termijn (eind 2019) bij de reorganisatie verdwijnen: met name Eric Morren (marketing), Charlie Coosemans en Kevin Van Ingelghem (Azië), Saskia De Groof en Karin Potargent (Afrika), Anita La Meir en Maartje Van Ewijk (Sales). Lees hier het volledige artikel.

LUCHTVAART

Brussels Airport: ruim 720.000 passagiers verwacht tijdens herfstvakantie

Brussels Airport maakt zich op voor de komst van 720.000 passagiers, ofwel 2,7% meer dan in 2018, tijdens de komende herfstvakantie. Vandaag, vrijdag 25 oktober, wordt de drukste dag met 85.000 passagiers waaronder 46.000 vertrekkende reizigers. De populairste bestemmingen voor deze herfstvakantie zijn: Madrid, Barcelona, Rome en Londen-Heathrow. Op de lange afstand, zitten bij TUI vooral de Dominicaanse Republiek, Mexico, Tanzania en Gambia in de lift, ook al maken Spanje, Egypte, Turkije, Tunesië en Marokko de top vijf uit van populairste bestemmingen bij de touroperator.

Opnieuw zorgt Brussels Airport voor animatie voor jong en oud. Dit keer gaat bijzondere aandacht naar het patrimonium en het beste van België. Het thema ‘Belgian Treasures’, dat enkele weken geleden op Brussels Airport is gelanceerd, laat passagiers Belgische specialiteiten, kunstenaars, merken en symbolen (her)ontdekken. In pier A laten bestickerde tafels u kennismaken met de muziek van befaamde Belgische artiesten, zetten vitrines Belgische merken in de kijker en loopt u bekende wielrenners tegen het (kartonnen) lijf. In Connector vindt u dan weer een XL-zak friet of een Smurf van chocola. Muziekliefhebbers kunnen genieten van live saxofoonmuziek op vrijdagavond 25 oktober. Tot slot pakken de vele winkels en restaurants voor de gelegenheid uit met interessante commerciële acties.

Ook de kinderen worden niet vergeten, want Brussels Airport opent opnieuw zijn ‘Family Lane’, deze keer aangekleed in het Smurfenthema, om gezinnen met kinderen sneller door de veiligheidscontrole te loodsen. Er worden ook maskers en kleurpotloden uitgedeeld. Op sommige dagen komen meer dan levensgrote Smurfen langs om de kinderen te vermaken. Voor de allerjongsten is er de nieuwe Kids Corner, die deze zomer is geopend in Pier A. Hier kunnen passagiers hun kleintje verschonen of te eten geven, of een beetje laten spelen in een rustgevende omgeving.

TOUROPERATING

Pegase: wat met de 20% Thomas Cook aandelen?

Hardnekkige geruchten duiken de jongste dagen overal op, rond het feit dat de Spaanse toerismegroep Wamos in de overnamedeal van de Neckermann-naam en -kantoren, ook de 20% Thomas Cook-aandelen die de groep in de zelfstandige entiteit Pegase bezat, ook zou overgenomen hebben. Zoals bekend hebben begin dit jaar drie familiale Vlaamse investeerders (privé afzonderlijk handelend, maar gezamenlijk opererend) Pegase losgekoppeld en 80% van het aandelenpakket verworven met Thomas Cook België als minderheidsaandeelhouder.

Jeroen Decroos, managing director Pegase: “Pegase had bij de verzelfstandiging beslist om 20% van de aandelen bij Thomas Cook te plaatsen. Deze beslissing werd genomen om een aantal stappen die volledige onafhankelijkheid moesten bewerkstelligen in optimale omstandigheden te kunnen laten verlopen.  Om de belangen van Pegase te vrijwaren, werd evenwel de mogelijke overdracht van deze aandelen beschermd door een ‘voorkooprecht’ voor de investeerders van Pegase in de statuten. Hierdoor kunnen deze aandelen onmogelijk vrij circuleren. Dit voorkooprecht wordt uiteraard dan ook gekoesterd door de Pegase investeerders. Tot op heden is er geen enkele ‘officiële’ kennisgeving gebeurd die zou wijzen op een opstart van een mogelijke procedure conform de statuten van enige overdracht van die aandelen.”

Met andere woorden: noch de curatoren noch de Spaanse groep hebben tot op heden een officiële vraag geformuleerd of de drie investeerders in deze zaak hun voorkooprecht effectief willen uitoefenen. Dit leidt tot de conclusie dat er hier nog even gewacht dient te worden op eventuele witte rook.

REISINDUSTRIE

Miles Attack: agentenweekend Beekse Bergen

© Beekse Bergen

In het weekend van 22 t.e.m. 24/25 november kunnen reisagenten zich via Miles Attack aanmelden voor het agentenweekend naar Beekse Bergen in Hilvarenbeek (Nederland). Familie en vrienden kunnen mee en voor iedereen is er de AttractiePas. Hiermee kan je tijdens het gehele verblijf onbeperkt genieten van o.a. het Safaripark en Speelland. Er worden 5 lodgetypes aangeboden, verdeeld over twee parken: Vakantiepark Beekse Bergen en Safari Resort Beekse Bergen. Deze laatste opende in april 2018. Reisagenten ontvangen tot wel 50% korting op de reguliere tarieven, en in ruil daarvoor vinden er presentaties plaats van Beekse Bergen & Teldar Travel.

Er zijn een beperkt aantal lodges beschikbaar. Speciaal voor de lezers van Travel Magazine wordt de finale registratiedatum verlengd tot maandag 28 oktober. Aanmelden kan via de Miles Attack website. Hier is ook alle informatie terug te vinden omtrent de accommodaties, prijzen en voorwaarden. “Miles Attack is volledig gericht op reisagenten en doet graag dat beetje extra om reisagenten nog meer in de watten te leggen”, klinkt het.

TOUROPERATING

Africa By Excellence: samenwerking Karl Dijkmans

Manu Donck: “Van bij de start in 2014 biedt Africa by Excellence Sao Tome & Principe aan op de Belgische markt. Een quasi ongekende bestemming die we jaar na jaar beter verkopen. Vandaag vormt de ongekende bestemming Sao Tome & Principe een vaste waarde in het Africa by Excellence aanbod, maar niettemin blijft deze bestemming te weinig gekend bij de reiskantoren. Om verder te groeien op deze exotische eilandenarchipel gaat Africa by Excellence vanaf 1 november 2019 samenwerken met Karl Dijkmans (voorheen Destination Green) om deze vergeten chocolade-eilanden voor de kust van Gabon een nieuwe boost te geven en verder te ontwikkelen. De expertise en liefde die Karl tijdens de laatste 4 jaar voor deze unieke eilanden-archipel heeft ontwikkeld, samen met de structuur en know-how van Africa by Excellence, zullen er voor zorgen dat deze bestemming verder stevig op de kaart zal worden gezet”.

“Een bezoek aan het eiland Sao Tome is ideaal voor een week of 10 dagen. Wil uw klant combineren met het eiland Principe raden wij 10 tot 14 dagen aan. De archipel, gelegen op de evenaar, biedt grootse landschappen met een weelderige tropische plantengroei en bergpieken die tot 2024 meter reiken. Een bestemming voor wie op zoek is naar authenticiteit, rust en groen, ver weg van het massatoerisme.”

Karl is te bereiken op info@africa-by-excellence.be of karl@africa-by-excellence.be. Neem een kijkje naar het vernieuwde aanbod op www.africa-by–excellence.be

Uitbreiding luxe-aanbod: aanbod 2020 staat online

Thonga Beach Lodge. Mabibi. Maputaland. KwaZulu Natal. South Africa. © AbE

“Zoals jullie weten, werkt Africa by Excellence met een seizoensonafhankelijke smaakmakers-brochure en vind je ons aanbod op onze website. De website is de online brochure voor jou en je klanten. Maak er een gewoonte van om deze steeds te consulteren. De volledige programmatie voor 2020 staat nu reeds online! Africa by Excellence heeft een heel breed aanbod aan bestemmingen en programma’s overal in Afrika. Wij hebben voor 2020 ons aanbod aan luxeprogramma’s stevig uitgebreid. Onder impuls van Anne Sioen (voorheen Odysseus en Exclusive Destinations) hebben we nieuwe luxeprogramma’s uitgewerkt o.a. op Zuidelijk en Oost-Afrika, zoals Garden Route in Style, Highlights of South Africa in Grandeur, Wings over Namibia, Tanzania Wings & Wheels in Style, Kenya Overland de luxe,… . Je kan dus bij Africa by Excellence terecht voor de à la carte oplossing voor je meest veeleisende klanten.” Neem contact op met Manu, Anne, Daniela, Virginie en Karl via info@africa-by-excellence.be of 09/395.10.20.

RAIL

Eurostar: ‘drukste augustus ooit!’

Eurostar rapporteert een aanhoudende groei van het aantal passagiers in het derde kwartaal van dit jaar met zelfs de drukste augustus ooit, met meer dan 1 miljoen reizigers. Het aantal passagiers steeg tijdens de voorbije drie maanden (tot 30 september 2019) met 4% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (3,1 miljoen in 2019: 3,0 miljoen in 2018) en de omzet steeg met 3% tot 254 miljoen Britse pond (247 miljoen Britse pond in 2018).

Aan het einde van het kwartaal lanceerde Eurostar een nieuwe reclamecampagne in alle markten, gericht op de voordelen van reizen met Eurostar en het concept dat “je meer ziet als je niet vliegt”. Met het gemak en comfort van de hogesnelheidstrein en de groeiende vraag naar duurzame vervoersmiddelen wordt de trein steeds vaker gezien als een overtuigend alternatief voor reizen per vliegtuig. Op 14 november 2019 viert Eurostar zijn 25-jarig bestaan. Mike Cooper (CEO van Eurostar): “We hebben deze zomer een positieve dynamiek gezien met een sterke groei van het aantal Noord-Amerikaanse passagiers dat kiest voor reizen per hogesnelheidstrein.  Met onze 25ste verjaardag later dit jaar en de groeiende vraag naar duurzaam reizen hebben wij en onze passagiers een spannende tijd voor de boeg.”

AUTOHUUR

Sunny Cars & GreenSeat: duurzame samenwerking

Steeds meer reizigers kiezen ervoor om de CO2-uitstoot van hun huurauto te compenseren. Dat blijkt uit de boekingscijfers van autoverhuurbedrijf Sunny Cars. Terwijl er in 2014 zo’n 13.519 groene wagens geboekt werden, is dat aantal in 2018 bijna verdubbeld tot 26.694. Sunny Cars werkt samen met GreenSeat om de CO2-uitstoot van hun auto’s te compenseren en de impact op het klimaat te verminderen. Hierdoor worden duurzame projecten zoals windmolens in India en biogas en houtskoolovens in Afrika gesteund.

“Reizen en de wereld ontdekken met een huurauto draagt bij aan de CO2-uitstoot. Het is belangrijk om daar als autoverhuurbedrijf bij stil te staan. Daarom moedigen wij onze reizigers aan om hun impact op het milieu te compenseren”, aldus Hans Knottnerus, (managing director Sunny Cars Nederland, België & Frankrijk). “Geweldig om in onze boekingscijfers te zien dat meer en meer van onze klanten daar ook bewust voor kiezen.”

Zo compenseerden de reizigers van Sunny Cars vorig jaar maar liefst 1.923,4 ton CO2, dat komt overeen met 224 keer met de auto de wereld rondrijden of 1.295 keer vliegen van Brussel naar New York (heen én terug!). Dankzij die compensatie kregen 4.092 huishoudens in Cambodja, Oeganda en India toegang tot duurzame energie.

TRAVEL MAGAZINE

Air Malta en de Maltese Eilanden

In TM 435, dat ondertussen in uw bus is gevallen, leest u in het dossier citytrips & shortbreaks winter een uitgebreid artikel over Air Malta. De nationale luchtvaartmaatschappij biedt reizigers de beste keuze voor reizen tussen Brussel en Malta, door haar dagelijkse verbinding en het hoogst aantal frequenties per bestemming. Alle troeven worden hier netjes opgesomd. Naast een uitgebreide omschrijving van de Business- en Economy class, vindt u in het artikel ook de vluchtschema’s (onder voorbehoud) en dit zowel voor het winterseizoen 2019/2020 als voor het nieuwe zomerseizoen 2020. Lees er meer over op pagina 59 van ons nieuwste magazine!

STUDIEREIS

Internationale famtrip Tallinn met airBaltic

Estonia Travel, de Estonia Tourism board en airBaltic nodigen u als reisprofessional uit voor een internationale famtrip van 6-9 februari 2020 in kader van het ‘framework of Hosted Buyer Programme of Travel Trade Fair TOUREST 2020’. Aanmelden kan nog tot 28 oktober via deze link. Wie kan zich aanmelden? DMC’s/inbound agents, destination marketing organisaties, TO’s  etc. met potentieel op de bestemming. Deze famtrip is een uitgelezen kans om Tallinn te leren kennen samen met zijn toeleveranciers. Met airBaltic vliegt u rechtstreeks vanuit Brussel naar Tallinn. Meer info via AVIAREPS BVBA, die de vertegenwoordiging doet van airBaltic. Info via Egordts@aviareps.com

TOUROPERATING

Gallia: vaarvakanties opnieuw in het aanbod

Met een gloednieuwe VAREN-brochure steekt Gallia de vaarvakanties terug in zijn aanbod. Nadat dit reisproduct begin jaren 2000 met veel succes op de Belgische markt werd gelanceerd was het de laatste jaren bij Gallia wat in het vergeethoekje beland. Na het aangaan van een hernieuwde samenwerking met Le Boat werd beslist de vaarvakanties terug op de markt te zetten. Voor 2020 wordt er samengewerkt met 3 rederijen waardoor een vloot van honderden boten in verschillende landen en categorieën kan voorgesteld worden. “Het ‘varen zonder vaarbewijs’ opent meteen perspectieven om samen met familie en vrienden een originele vakantie op het water te beleven. Na een voorafgaande introductie neem je zelf het roer in handen en steven je voorwaarts op een gezapig, eigen tempo. Een vaarvakantie met een jacht laat je toe om grote regio’s rustig vanop het water te aanschouwen,” klinkt het bij Gallia. Vaarvakanties met Gallia zijn mogelijk in o.a. Ierland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Nederland en België.

Gallia werkt voor zijn aanbod cruisevakanties samen met toonaangevende rederijen zoals Carrick Craft, Nicols en Le Boat die beschikken over hedendaagse, comfortabele en veilige vaartuigen voor twee tot twaalf personen. Nicols introduceerde recent de Estivale Sicto Green, een jacht voor 6 personen, volledig elektrisch en dus 100% in harmonie met de natuur. Le Boat investeert en moderniseert keer op keer het aanbod en in 2020 vinden nog meer nieuwe Horizon-modellen de weg naar het water. Daarnaast werd er geïnvesteerd in de volledige modernisatie van de Mystique en Royal Mystique boten uit het Comfort Plus aanbod.

De jachten kunnen afhankelijk van de regio en het tijdstip van het jaar, worden gehuurd voor een weekeinde, een midweek of een week. Bepaalde trajecten kunnen, mits betaling van een toeslag, in één richting worden bevaren.

TOUROPERATING

RIU: inhuldiging Riu Palace Tikida Taghazout

© RIU Hotels & Resorts

RIU Hotels & Resorts heeft Riu Palace Tikida Taghazout ingehuldigd, een 5-sterren All Inclusive 24-uurs hotel. Het ligt in de buurt van de Taghazout baai, de nieuwe toeristische ontwikkelingsbestemming van Marokko, 15 kilometer ten noorden van de stad Agadir. Het hotel, het zesde in Marokko van RIU en hun Marokkaanse partner Tikida Group, ligt aan het paradijselijke strand van de prachtige Atlantische Oceaan. Op het strand heeft het een eigen gedeelte met ligstoelen, exclusief voor de gasten. Het hotel ligt op een terrein 18 hectare in het hart van de belangrijkste badplaats van het Plan Azur Atlántico van Marokko, dat tot doel heeft het aantal toeristen te verhogen in 2020. Het hotel biedt alle diensten van de prestigieuze lijn Riu Palace. Het heeft 504 kamers, waaronder vijf luxueuze swim-up suites die rechtstreeks aansluiten op een van de belangrijkste zwembaden. Daarnaast kunnen gasten genieten van de volledige internationale buffetkeuken van het hoofdrestaurant Le Tara en van de drie themarestaurants: Krystal, Bâbor Steakhouse en Le Musk met Marokkaanse specialiteiten.

Met de opening van Riu Palace Tikida Taghazout heeft RIU nu zes hotels in Marokko, waarvan drie in de omgeving van Agadir, twee in Marrakech en het laatste in Taghazout. Voor het komende winterseizoen 2019/2020 is de uitgebreide renovatie van Riu Tikida Garden (Marrakech) gepland. RIU en Tikida blijven zich sterk inzetten voor de renovatie van hun gehele hotelaanbod, waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften van de gasten, die ook in hun voorstellen bij grondige innovatieve renovaties bepalend zijn.

REISINDUSTRIE

MisterFly & Qatar Airways: ‘going places together’

“Boek Qatar Airways via MisterFly en ontdek hun scherpe aanbod voor reizen naar Bali, Bangkok, Colombo, Chiang Mai, Kaapstad, Hanoi, Phuket, Johannesburg, Manila of Windhoek. Steeds met 30 kg ingecheckte bagage en 7 kg handbagage, inbegrepen in de ticketprijs. Bovendien kunnen klanten hun stoel kiezen zonder extra kosten,” aldus MisterFly. Ontdek de aanbiedingen van Qatar Airways via MisterFly via deze link.

REISINDUSTRIE

LUX & TRAVEL 2020-2021

De jongste editie van LUX & TRAVEL is voortaan te verkrijgen in de Press Shops, Standaard Boekhandel of de betere krantenwinkel. Het magazine staat boordevol reisreportages en interviews met reiskenners. Rudy Beckx (uitgever): “Al jaren zijn we gepassioneerd door wereldwijde reizen waarbij we bijzondere bestemmingen aandoen. Als uitgever van reis- en cruisemagazines merken we overduidelijk dat vakanties, waarbij een heel bijzondere reis wordt gemaakt, steeds bij gespecialiseerde reisadviseurs, aangesloten bij het Garantiefonds, geboekt worden. Zij zorgen er immers voor dat u zonder zorgen en veel intenser van uw welverdiende vakantie geniet. Ons nieuwste jaarboek LUX & TRAVEL 2020-2021 fungeert hierbij door de boeiende en interessante tips inclusief mooi fotowerk als verleidende sfeermaker voor iedere bestemming.” U kan LUX & TRAVEL ook hier bestellen.

BESTEMMING

Menorca: gastronomische bestemming

Menorca heeft zich kandidaat gesteld om de prestigieuze titel te ontvangen van “Europese Regio van de Gastronomie in 2020”. De kandidatuur van Menorca als Europese gastronomische bestemming (de enige Spaanse bestemming die voor de nominatie kiest) is van het grootste belang voor de positionering en de strategie van het eiland, evenals voor al zijn professionele structuren, van de primaire tot de tertiaire sector.  Zowel historisch als cultureel heeft gastronomie altijd een duidelijke impact gehad op de economische structuur van het eiland. De kandidatuur werd op 9 oktober aangekondigd in Brussel, in zaal Le Claridge. Het evenement vond plaats in aanwezigheid van de lokale en regionale autoriteiten van het eiland Menorca, evenals de vertegenwoordiging van de centrale regering van Spanje: President van de Insulaire Raad van Menorca, President van de Regering van Balearen en de Staatssecretaris voor Toerisme in Spanje.

TOUROPERATING

Club Med: zomer 2020

“De zomer van 2020 is bij Club Med al een maand bezig! Wacht niet langer en laat je klanten profiteren van het allerbeste en meest volledige all-inclusive aanbod op de markt.”

  • Tot € 700 korting per persoon in een Deluxe-kamer of Suite
    • Tot € 500 korting per persoon in een Standaard- of Superior-kamer
    • Tot € 1 050 korting voor een verblijf van 2 weken
  • Happy First op alle Resorts, Escapades en Cruises met de Club Med 2.

TOUROPERATING

Carlo De Smet terug aan de slag

Carlo De Smet (59) is terug aan het werk na 40 jaar dienst op de touroperator afdeling van het failliete Thomas Cook België. Hij is terug aan de slag als parttime manager Strategic Partnerships bij Pegase. Carlo werkte veertig jaar lang bij Thomas Cook als touroperator manager en head of yield and product management short- and midhaul.

INCENTIVE

Naar Madagascar de musical met Live To Travel

Live To Travel deelt 7 duotickets uit voor de familiemusical Madagascar! Zelfs al zag je de film nog nooit, deze wervelende adaptatie zal je ongetwijfeld inpalmen. Deze hilarische feelgood musical sleept je mee door kleurrijke junglefiguren in knappe dierenkostuums en een weelderige enscenering die meteen tot de verbeelding spreekt. Hoe kan je deze tickets winnen? Voor elke nieuwe boeking met Air Austral naar Madagascar ontvang je twee gratis tickets, zolang de voorraad strekt. Air Austral vliegt meermaals per week via La Réunion of Mayotte naar de belangrijkste toeristische plekken in Madagascar zoals Antananarivo, Nosy Be, Tulear, Fort Dauphin, Diego Suarez, enz …
Waar & wanneer? Capitole Gent op 1 maart om 11u00

BESTEMMING

Visum St. Petersburg: precisering

In tegenstelling tot wat eerder vermeld werd in een artikel op onze website is er nu duidelijkheid: er is ook geen uitnodigingsbrief meer nodig om naar St. Petersburg en Kaliningrad te reizen via de gratis online visumprocedure. Uiteraard geldt dit enkel wanneer de reiziger in kwestie zich binnen de toegelaten zone begeeft. In het geval van St. Petersburg is dat St. Petersburg en de ‘paleizenregio’ (Oblast Leningrad). Voor alle reizen waarin steden of regio’s gecombineerd worden die buiten deze regeling vallen, geldt de ‘klassieke’ visumprocedure, dan is er wel nog een invitatiebrief nodig. De verplichte reisverzekering blijft, bij beide procedures.

VAKANTIEPARK

Center Parcs & Missing Chapter Foundations: ‘International Kids Council’

© Villages Nature Paris

Center Parcs en de Missing Chapter Foundation hebben de eerste ‘International Kids Council’ (Internationale Raad van Kinderen) opgericht. Center Parcs laat zich in Nederland al adviseren door een eigen Raad van Kinderen, maar nu krijgen kinderen voor het eerst op Europees niveau een stem. Het internationale kinderbestuur – dat bestaat uit 30 kinderen uit verschillende landen – komt van 6 tot 8 november samen in Villages Nature Paris. Tijdens dit evenement doen de kinderen veldwerk, ontdekken ze het park en interviewen zij experts. Tijdens het veldwerk ligt de focus op de vakantie ervaring van kinderen en ouders, nu en in de toekomst. In Parijs presenteren de kinderen hun eerste ideeën. Dankzij de Raad van Kinderen denken kinderen structureel mee met Nederlandse bedrijven en organisaties over strategische en maatschappelijke vraagstukken. Kind-inclusie staat voor kinderen betrekken en echt naar ze luisteren. Pascal Ferracci (CEO van Center Parcs): “Het is niet meer dan logisch dat we naar hun ideeën luisteren. Bovendien zijn ze een bron van creativiteit. Ze kijken heel anders naar de wereld, waardoor wij als bestuurders uitgedaagd worden om outside the box te denken. We zijn trots dat we onze samenwerking met de Missing Chapter Foundation naar een hoger niveau kunnen tillen.” Ze denken mee over het vraagstuk: ‘Hoe ziet de unieke Center Parcs ervaring voor families er in de toekomst uit?’

TOUROPERATING

Silverjet: GreenSeat compensatie

Wim David (algemeen directeur Silverjet): “Wij hebben ervoor gekozen om de gehele CO2-uitstoot van onze reizigers te compenseren. Dit doen wij samen met GreenSeat door hun projecten te steunen, met een bijdrage per reiziger voor houtskoolovens en biogas in Afrika en Windmolens in India. Deze projecten zorgen naast CO2-compensatie ook voor een verbetering van de leefomstandigheden van de lokale bevolking. Een win-win situatie als je het ons vraagt! Vanaf 1 november ontvangen alle reizigers die hun vluchten bij ons geboekt hebben, een certificaat voor hun gecompenseerde CO2-uitstoot. Met deze actie proberen wij ons steentje bij te dragen aan een groenere wereld.”

HOTELLERIE

Heritage Brugge: “Meest romantische luxehotel ter wereld”

Johan & Isabelle Creytens (links en rechts), Tanique Echardt (in het midden).

Het Brugse Hotel Heritage heeft tijdens de 13e editie van de World Luxury Hotel Awards de award voor ‘Meest romantische luxehotel ter wereld’ in ontvangst mogen nemen.  Deze jaarlijkse happening werd dit jaar op 12 oktober georganiseerd in het Arctic Treehouse Hotel in Fins Lapland. De award voor meest romantische luxehotel werd onder andere toegekend aan Hotel Heritage om hun excellente voorbeeldfunctie binnen de hotellerie wereld en uiteraard om de klassieke, luxueuze en romantische uitstraling van het hotel. Ook de inzet van Hotel Heritage op het vlak van maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering werd tijdens de prijsuitreiking geroemd.

TOUROPERATING

ImagineTravel: Japan

Paul Ryckaseys: “2020 wordt zonder twijfel een topjaar voor Japan! De Olympische Spelen blijken nu al een onovertroffen aantrekkingskracht uit te oefenen op het land van de rijzende zon. De nieuwe Imagine-brochure Japan 2020 is klaar en wordt volgende week geleverd in alle reiskantoren. Je krijgt van ons een brochure van 24 pagina’s met een exclusief aanbod Japan dat gaat van een  8-daagse trip (Konnichiwa Tokyo) tot rondreizen van 9 tot 16 dagen. Naast de klassieke hoogtepunten vind je in deze brochure uiteraard ook een zeer gevarieerd en exclusief aanbod zoals een rondreis op de eilanden Kyushu en Shikoku, strandverlengingen in Okinawa en Ishigaki en zelfs een rondreis Japan4kids. Maatwerk blijft het stokpaardje van Imagine en daarom vind je in de brochure ook enkele ideeën voor wandelingen in Kamikochi, trekkings op de Mount Fuji of rafting in de Iya-vallei.” Meer info? Contacteer Imagine via 050 40 80 40 of info@imaginetravel.be

Rails & Rivers brochure

“De nieuwe brochure Rails & Rivers is klaar en je mag dezevolgende week bij jou op kantoor verwachten,” aldus ImagineTravel. “In deze ‘gouden editie’ vind je opnieuw een zeer ruim aanbod van luxe-treinreizen en riviercruises. Uiteraard ligt er weer veel nadruk op de klassiekers zoals de Venice Simplon Orient Express, The Royal Scotsman en de Trans Siberische Express. Ook delen van Spanje kan je verkennen vanuit de trein met de Al Andalus, de Transcantabrico en de nieuwe Costa Verde Express met zijn originele Pullman-wagons uit 1923 die ook wel de Spaanse ‘Orient Express’ genoemd wordt,

Naast het ‘Rail-aanbod’ moet je zeker ook eens gaan snuisteren in het uiterst interessante gamma riviercruises. Voor 2020 biedt Imagine ook nieuwe Nederlandstalige en Franstalige cruises aan. Op de Donau vaar je van Wenen naar Belgrado (8-daags pakket) en van München naar Boekarest (12-daags pakket). Voor beiden zijn er Nederlandstalige en Franstalige afreizen voorzien. Ook in Portugal bieden we een nieuwe 5*-cruise aan op de Douro. Ook hier heb je de keuze tussen Nederlands- en Franstalige begeleiding.

Uiteraard mogen we ook de cruises in Rusland niet vergeten. Naast het 11-daagse pakket met de Kandinsky is er nu ook een 12-daags pakket met de Tchekhov die dit jaar helemaal vernieuwd werd.” Elk reiskantoor krijgt deze brochure automatisch geleverd. Wil je extra exemplaren, dan kan je die bijbestellen via portal.serqua.be. Meer info over deze brochure? Contacteer Imagine via 050 40 80 40 of info@imaginetravel.be.

CRUISE

MSC Cruises: Neptune award voor duurzaamheid

© rendering MSC Cruises

Op het Global Sustainable Shipping and Ports Forum in Kopenhagen heeft MSC Cruises de Neptune Award ‘Greenest Shipowner of the Year 2019’ in de wacht gesleept. Daarmee beloont de wereldwijde maritieme sector elk jaar de rederij die haar vloot het snelst op koers zet naar een duurzame toekomst. De inzet van geavanceerde technologie om de milieu-impact te beperken is daarbij een belangrijke maatstaf.

Pierfrancesco Vago (Executive Chairman van MSC Cruises): “Ik ben heel erkentelijk dat collega’s uit de hele scheepvaartsector onze langdurige en voortdurende inspanningen voor de bescherming van het milieu hebben erkend. We zullen continu blijven werken om de ecologische voetafdruk van onze activiteiten te verminderen, zowel op zee als aan wal. Van uitstoot tot energie-efficiëntie, afval- en afvalwaterbeheer: we rusten onze vloot uit met de nieuwste oplossingen die op de markt beschikbaar zijn. Tegelijk ondersteunen en investeren we in de ontwikkeling van steeds geavanceerdere technologieën.”

Op termijn wil MSC Cruises evolueren naar ‘zero-impact’. Het bedrijf zet tal van initiatieven op om de impact op het milieu te reduceren, onder meer door de inzet van mariene technologie voor het behoud en de bescherming van ecologische systemen.

Nog een belangrijke focus ligt op het verbeteren van de luchtemissiekwaliteit. Zo wordt 74% van de passagierscapaciteit van MSC Cruises al gedekt door innovatieve hybride uitlaatgasreinigingssystemen. De volledige vloot zal tegen 2021 hiermee worden uitgerust. MSC Cruises investeert ook € 5 miljard in vijf LNG-aangedreven schepen die tussen 2022 en 2027 in de vaart komen. Bovendien kunnen alle cruiseschepen die sinds 2017 werden gelanceerd, aansluiten op het lokale elektriciteitsnet in de haven. De bedoeling is om die technologie ook op oudere schepen te installeren, zodra de elektriciteitsvoorziening op grotere schaal beschikbaar wordt in cruisehavens. MSC Cruises installeert al meer dan 10 jaar geavanceerde afvalwaterbehandelingssystemen op zijn schepen. Daarmee wordt afvalwater gezuiverd tot bijna-kraanwaterkwaliteit. Daarnaast zijn er op de hele vloot moderne systemen om afval te verminderen, in te zamelen en te hergebruiken. Een uitgebreid assortiment van plastic wegwerpartikelen aan boord werd eveneens uitgefaseerd.

TOUROPERATING

TUI: de herfst beleef je anders!

“Kijken jouw klanten uit naar die eerste break van het schooljaar? Kunnen ze niet wachten om de schoolstress en het filerijden even achter zich te laten? Stel hen dan een leuke uitstap voor van TUI Experiences. TUI Experiences biedt wereldwijd belevingen en activiteiten aan in verschillende categorieën,” aldus TUI.

Hierbij alvast de tips & tricks van TUI voor enkele van hun topbestemmingen voor de herfstvakantie:

Malaga
“Bezoek het prachtige Picasso museum en leer meer over het leven van de kunstenaar. Eerder een natuurfanaat? Trek de natuur in en ontdek de indrukwekkende Gaitanes Kloof en Caminito del Rey.”

Hurghada
“Verken Luxor op een dag, bezoek de drie koninklijke graven, de dodentempel en bewonder de Kolossen van Memnon. Liever zin in wat ontspanning? Laat je verwennen in een luxe spa met Turks bad en verschillende behandelingen.”

Antalya
“Ga shoppen in Antalya en kuier op je gemak rond in de mooie straten van het charmante oude centrum. Plan een dagactiviteit en ontdek de oude havenstad van Perge, de watervallen van Kursunlu en het theater van Aspendos.”

Gran Canaria
“Verras je kids door hen mee te nemen op een catamaran, waar je dolfijnen en zelfs potvissen kan spotten! Of geniet van een exclusieve rondleiding, die je de smaken van Gran Canaria doet ontdekken.”

Tenerife
“Geniet van een onvergetelijke avond sterrenkijken in de ruige landschappen van het nationaal park ‘Las Cañadas del Teide’. En toast op de zonsondergang met een glaasje bubbels. Of plan een uitstap naar Masca, een sprookjesachtige omgeving met prachtige charmante huisjes die her en der verspreid tegen de rotsen aanleunen.”

Autovakanties: zomerlancering

De eerste bestemmingen voor TUI Autovakanties zomer 2020 zijn boekbaar. Klanten hebben keuze uit meer dan 600 accommodaties op bestemmingen zoals Frankrijk, Kroatië, Slovenië, Andorra en nog veel meer. Snel boeken loont, want er zijn vroegboekkortingen tot -40%, alsook 5 vroegboekbrochures met extra kortingen. Ook verblijven kinderen tot wel 18 jaar gratis tijdens het volledige seizoen in tal van accommodaties. Nieuwe toppers in het aanbod zijn: Hotel Le Relais de Castelnau (Loubbressac, Vallées de la Dordogne et du Lot), Hotel Beauregard (La Clusaz, Savoie Mont Blanc), Hotel Villa Sabolini (Colle di Val d’Elsa, Toscane), Alpenhotel Weitlannbrunn (Sillian, Oost-Tirol) en Eurotel Victoria Les Diablerets (Les Diablerets, Waadt).

TOUROPERATING

Brussels Airport & Business District rechtstreeks verbonden

Sophie Dutordoir (CEO van NMBS) en Arnaud Feist (CEO van Brussels Airport Company), hebben begin deze week, in aanwezigheid van Federaal minister van Mobiliteit François Bellot, de opening van een nieuwe rechtstreekse toegang tussen het station van Brussels Airport – Zaventem en het Business District van Brussels Airport ingehuldigd. Deze toegang zorgt ervoor dat de duizenden dagelijkse pendelaars, die in een van de vele bedrijven op de site werken, nu sneller op hun werkplek kunnen geraken. Brussels Airport bestaat natuurlijk uit de luchthaven, maar huisvest ook meer dan 300 bedrijven met bijna 24.000 rechtstreekse medewerkers. Ongeveer 10% van hen gebruikt de trein als belangrijkste vervoermiddel om naar het werk te gaan. NMBS en Brussels Airport wilden de verplaatsingen van deze pendelaars vereenvoudigen door een toegang te creëren die het station van Brussels Airport rechtstreeks verbindt met het Business District. Deze nieuwe toegang scheidt de passagiers van de luchthaven van de pendelaars die op de site werken. Deze alternatieve, efficiënte en veilige uitgang, uitsluitend voorbehouden aan de betrokken medewerkers, betekent een tijdwinst van 10 tot 20 minuten.

TOUROPERATING

TUI: herfstvakantie 2019

De Belgen reizen nagenoeg enkel nog met het vliegtuig tijdens de herfstvakantie: liefst 88% van de TUI-reizigers vertrekt vanuit een Belgische luchthaven richting zon. De verre bestemmingen noteren de mooiste groei: de nood aan een exotische omgeving neemt toe tijdens de donkere maanden, zelfs voor een verblijf van slechts 1 week. De prijs voor een vakantie in die landen neemt ook af, waardoor het nu zelfs goedkoper kan dan in Europa blijven. Acht procent reist met eigen wagen en vier procent vertrekt op citytrip.

Top 10 vliegvakanties

Alicante, Spanje © TUI

1)       Spanje
2)       Egypte
3)       Turkije
4)       Tunesië
5)       Marokko
6)       Dominicaanse Republiek
7)       Kaapverdië
8)       Cyprus
9)       Mexico
10)     Portugal

Top 5 autovakanties

1)       Duitsland
2)       België
3)       Frankrijk
4)       Nederland
5)       Luxemburg

Top 5 citytrips

1)       Londen
2)       Parijs
3)       Barcelona
4)       Rome
5)       Berlijn

TOUROPERATING

7PLUS: Japan à la carte

Kanazawa Kenrokuen Garten

“Bij 7Plus hebben we veel programma’s met verzekerde afreis en privé afreis, maar het is bij ons ook mogelijk om à la carte reizen aan te vragen,” aldus 7PLUS. Deze week heeft Laurence, specialist Japan, een rondreis op de archipel voorgesteld aan klanten waar ze de mooiste tuinen kunnen ontdekken. “Deze natuurliefhebbers zullen hun reis beginnen met het ontdekken van de historische tuinen van Tokyo. Van het alom gekende Hama-Rikyu tot Tonogayato, een kleine parel die ze absoluut moeten ontdekken. Ze vervolgen hun reis per Shinkansen naar Mito aan de oostkust om er de Kairaku-en tuin te ontdekken. Vervolgens doorkruisen ze het land naar Kanazawa voor één van de meest bekende tuinen: Keroku-en. Daarna gaat het verder met het ontdekken van Okayama, Koraku-en Garden en Ritsurin Park in Takamatsu. De reis eindigt in schoonheid in Yasugi met de tuin van het kunstmuseum Adachi, dat reeds 14 jaar de mooiste tuin van Japan is!”

Combinaties van binnenlandse vluchten met All Nippon Airways, en Shinkansen maken alle mogelijke variaties mogelijk. Als u klanten hebt die een themareis willen maken, aarzel dan niet om contact op te nemen met info@7plus.be.