20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

TRAVEL AWARDS

De jury tijdens de finale van de Best Leisure Travel Agent 2019

Superfinalisten ‘Leisure Agent of the Year’

De twee superfinalisten (zowel Nederlands- als Franstalig) zijn bekend! De absolute winnaar van de TM Award ‘Leisure Agent of the Year’ zal worden bekendgemaakt op de TM Travel Awards op vrijdag 15 november 2019 in Hilton Old Town – Antwerpen. In Wallonië en Brussel zijn de twee superfinalisten: Fabienne Clinckart (TUI Enghien) en Nancy Sacré (RTK Travel Center Heusy). In Vlaanderen zijn Lien Galle (Letsbook.be) en Kathy Demeulemeester (Selectair Inter-Sun Reizen) de uitverkorenen. Travel Magazine wenst alle deelnemende finalisten via deze weg nogmaals te bedanken… en de superfinalisten zien we graag terug tijdens de TM Awards!

TRAVEL MAGAZINE

TM 435: out now!

Het jongste nummer van Travel Magazine is uit! Op de trein, op kantoor, met een kopje koffie of thuis in de zetel… het maakt niet uit waar u uw vakblad leest, Travel Magazine wenst u keer op keer zo goed mogelijk te informeren en te inspireren met het meest recente B2B-reisnieuws. Waaraan mag u zich in dit nummer verwachten?

 • Coverinterview met Eric Georges (Algemeen Directeur Benelux Club Med)
 • Dossier ‘Cruises’ met aandacht voor het milieu, vrouwen aan het roer, Azië, Zeebrugge,…
 • Dossier ‘Citytrips & Shortbreaks Winter’, met een klassiek overzicht waarin de touroperators hun aanbod en nieuwigheden schetsen, alsook bestemmingsverhalen over Bordeaux, Valencia, Sint-Petersburg,…
 • Een terugblik naar de succesvolle 7e editie van de Travel Rally naar Berlijn en Brandenburg en de TM Future Day
 • Bijzondere aandacht ook voor de recente gebeurtenissen rond Thomas Cook België, waar u op onze website eveneens meer over kan lezen. (LINK)
 • De vertrouwde actua pagina’s waarin we terugblikken naar de events van de voorbije weken

Heeft u het gemerkt? De vier covers van het jongste nummer staan volledig in het teken van KLM! Naar aanleiding van de 100e verjaardag van de Nederlandse nationale carrier, wenst Travel Magazine het voltallige KLM-team een zeer gelukkige verjaardag!

Intussen werken we al volop aan het volgende nummer… TM 436, dat verschijnt op 8 november!
Info over abonnementen via abo@travel-magazine.be

CHARTER

Met TM naar WTM

Reis mee met de TM-Charter naar WTM! Van 4 tot 6 november 2019 opent de vakbeurs WTM voor de 40ste keer de deuren. Net zoals de vorige jaren is de venue ‘ExCel Exhibition and Convention Centre’ in Londen. Dankzij de ondersteuning van NMBS Internationaal en Eurostar – treinen we op dinsdag 5 november, tussen Brussel-Zuid en London St. Pancras. Voor 120 euro kan u als reisprofessional inschrijven voor deze charter.

Inbegrepen in deze prijs zijn:

 • Heen- en terugreis Brussel-Zuid – London St. Pancras met Eurostar;
 • We reizen in alle comfort in Standard Premier;
 • Een ‘Elk Belgisch Station’-ticket om vlot naar en uit Brussel te geraken, als extraatje aangeboden door NMBS Internationaal;
 • Tube en DLR van en naar de beurs, d.m.v. London Travelcard;
 • Toegangskaart voor WTM 2019.

Vertrek Brussel-Zuid: 07u56 + aankomst London St. Pancras: 08u57 (lokale tijd)
Vertrek London St. Pancras: 19u34 + aankomst Brussel-Zuid: 22u38 (lokale tijd)
SAMENKOMST IN DE EUROSTAR-TERMINAL, ten laatste om 07u15.

Alle info vindt u hier.

VAKBEURS

Cambodia Travel Mart opent in Phnom Penh

Minister van toerisme Dr. Thong Khon opende vorig weekend in de Cambodiaanse hoofdstad Phnom Penh de derde editie van de Cambodia Travel Mart. Na een eerste succesvolle editie in Siem Reap nabij de tempelsites van Angkor, was de uitgave van 2018 eerder zwak te noemen. Met weinig sellers en buyers. Dit jaar was er terug meer belangstelling en ook een aantal andere bestemmingen waren van de partij. Met onder andere opvallende stands van Korea, Japan en Maleisië. Met een enorme toevloed aan vooral Chinese “bezoekers” (waaronder heel wat casino-fanaten) en in mindere mate Vietnamese toeristen, ziet het land de groei van Westerse bezoekers stagneren en zelfs afnemen. Hoe het daar mee omgaat, leest u volgende week in deze newsletter. En dan krijgt u ook enige commentaar van een Belgische buyer. Voor een aantal foto’s van deze Cambodia Travel Mart kan u alvast terecht op de rubriek foto’s op onze website.

VAKBEURS

BTExpo 2019: 28 & 29 oktober !

De Belgium Travel Expo is dé B2B vakbeurs voor reisprofessionals. De ideale gelegenheid om er te netwerken en er de nieuwigheden voor 2020 te ontdekken. Tevens het ideale moment voor de volledige reisindustrie om er kennis te maken met de meer dan 50 exposanten die alle aspecten van onze sector vertegenwoordigen.

Sfeerbeeld BTExpo 2018

BTExpo 2019; dat is…
… een gevarieerd programma
… leerrijke conferenties (UPAV, VVR, CLIA, cruise rederijen,…)
… networking lunch
… ’s avonds een cocktail-event
… concert van Romain Helvetius (Restel)

Gezien de recente gebeurtenissen rond Thomas Cook, is ook Jobs4Tourism aanwezig om werkgevers en werkzoekenden met elkaar in contact te brengen en zo mee te kunnen bouwen aan een mooie toekomst van onze sector. Praktische info via www.btexpo.com/venues

28 oktober – Brussel in Jeux D’Hiver (Terkamerenbos)

11u- 12u          Conferentie ‘verzekeringen’ UPAV
12u-13u30      Networking Lunch
13u30 – 14u   Conferentie CLIA
14u-20u          Beurs met voorstelling 10 niche cruiserederijen
20u-22u          Cocktail-event en concert Romain Helvetius

29 oktober – Mechelen in Lamot Conference and Heritage Center

11u- 12u          Conferentie ‘verzekeringen’ VVR
12u-13u30      Networking Lunch
13u30 – 14u   Conferentie CLIA
14u-20u          Beurs met voorstelling 10 niche-cruiserederijen
20u-22u          Cocktail-event en concert Romain Helvetius

Alle informatie en het complete programma via www.btexpo.com of klik op de banner!

LUCHTVAART

Brussels Airlines: YOUCA Action Day

Gisteren, donderdag 17 oktober, liet Brussels Airlines voor de zevende keer studenten proeven van de luchtvaart in het kader van YOUCA Action Day. Voor de eerste keer gingen de studenten niet enkel aan boord van de vliegtuigen werken, maar gingen ze ook op de luchthaven aan de slag. Tien studenten van het vierde tot het zevende middelbaar draaiden een dag mee als cabinepersoneel en zullen een vlucht in Europa verzorgen. In b.house in Zaventem hebben ze samen met de cabin en cockpit crew de vlucht voorbereid, waarna ze samen met de crew aan boord gingen en al hun taalervaring konden inzetten om de internationale passagiers een aangename vlucht te bezorgen. Zes andere studenten draaiden een dag mee op de luchthaven als Passenger Service Agent. Met de hulp van een ervaren Passenger Service Agent zorgden de studenten voor een vlotte check-in, boarding en een aangenaam vertrek. De verloning van de studenten gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Meer info via https://www.youca.be/

PEOPLE ON THE MOVE

Transavia: nieuwe topman

Marcel de Nooijer (foto) wordt de nieuwe topman van Transavia. Hij volgt Mattijs ten Brink op die eind september vertrok bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, die onderdeel is van Air France-KLM. Zoals bekend wordt hij de nieuwe topman van de in de maak zijnde combinatie Corendon-Sunweb. de Nooijer begint op 1 januari aan zijn nieuwe opdracht. De nieuwe baas van Transavia komt uit de gelederen van het moederbedrijf. De Nooijer gaf de laatste jaren leiding aan de vrachtdivisie van Air France-KLM. Verder maakte Transavia bekend dat commercieel directeur Erik-Jan Gelink op 1 januari 2020 vertrekt bij de onderneming. Transavia grijpt zijn vertrek aan om de samenstelling van de directie te hervormen. Het nieuwe bestuur van de maatschappij zal uit drie in plaats van vier directieleden bestaan.

EVENT

Exclusive Destinations op Countryside 2019

Van 30 oktober tot 3 november kan je in Flanders Expo Gent opnieuw terecht voor de lifestyle beurs Countryside. Ook Exclusive Destinations en enkele hotelpartners zijn daar aanwezig met een eigen stand. “Kom zeker eens langs, we bieden u graag een glaasje bubbels aan en moedigen je aan een kans te wagen op de indoor golf-baan op onze stand.” De aanwezige hotelpartners zijn: Grand Hôtel de Cala Rossa, La Coorniche (Gironde), Haaïtza (Gironde) en Royal Hotel Sanremo. Wenst u een kaart voor de VIP-avond woensdag of één van de andere dagen? Vraag aan via sales@exclusivedestinations.be (zolang de voorraad strekt).

LUCHTVAART

Ethiopian Airlines: non-stop Brussel – Addis Abeba vanaf 28 oktober

Vanaf 28 oktober vliegt Ethiopian Airlines (lid van Star Alliance) non-stop vanuit Brussel naar Addis Abeba. Ethiopian Airlines biedt 125 internationale bestemmingen in 5 continenten aan en verbindt de Afrikaanse landen met een netwerk naar 62 Afrikaanse steden. Elke dag zal er een vlucht zijn die om 21u30 vertrekt en de volgende ochtend om 6u30 plaatselijke tijd arriveert in Bole International. Ethiopian werd dit jaar voor de derde keer door Skytrax verkozen tot ‘Beste luchtvaartmaatschappij in Afrika’. Enkele voordelen van de airline: naast handbagage mogen passagiers telkens twee stuks bagage van 23kg meenemen in economy, en 3 stuks in businessclass. Bole International, de nationale luchthaven van Ethiopië is de belangrijkste hub van Ethiopian Airlines. In 2003 werd de nieuwe terminal geopend, een van de grootste op het continent. Een moderne luchthaven met ideale verbindingen naar Tanzania, Kenia, Zuid-Afrika, Namibië, enz. Klik hier voor meer info over Ethiopian Airlines.

PEOPLE ON THE MOVE

Event Masters neemt 4 Thomas Cook Incentivespecialisten in dienst

© Event Masters

Na het faillissement van Thomas Cook besloot Event Masters om meteen vier incentivespecialisten over te hevelen naar het team in Willebroek. Door de toevoeging van de vier experten – Nathalie Van Holsbeke, Kelly Lammens, Hanne Vereecke en Sarah Vijt – versterkt Event Masters op deze manier het International Events-departement. Dankzij deze ‘joint venture’ zullen alle klanten dus voortaan kunnen rekenen op een groter aanbod, gaande van incentives, teambuilding, over congressen tot volledig op maat gemaakte evenementen.

Bert Knuts, zaakvoerder Event Masters: “Aanvankelijk zal er vooral gewerkt worden aan het leren kennen van elkaars klanten en ervoor te zorgen dat zij prioriteit zijn en kunnen rekenen op een uitstekende service en continuïteit. Belangrijk is ook dat de nieuwe collega’s een vlotte integratie kunnen maken en zich de bedrijfscultuur van Event Masters eigen maken.”

“De vier dames zijn zeer gepassioneerd, hebben kennis van zaken en zullen het komende jaar zoveel mogelijk bij ons op kantoor zijn om de bedrijfscultuur te leren kennen,” aldus Olivier Meyskens (director MICE) die de dagelijkse leiding over het team zal nemen. “Op middellange termijn plannen we ook de opening van een kantoor in Gent, vanwaar dit team – net zoals vroeger – kan opereren en klanten bedienen.”

Event Masters blijft op deze manier sterk groeien. In enkele jaren tijd werd het personeelsbestand verdubbeld naar een sterk team van 35 mensen, maar werd ook erg ingezet op de uitbreiding van haar MICE-expertise. De vier extra collega’s bij het International Events-departement passen in de visie die het bedrijf voor ogen heeft om haar stempel op de MICE-sector te drukken en klanten op een 360°-manier te kunnen bedienen.

PEOPLE ON THE MOVE

Drie ex-9W’ers starten eigen reiskantoor

Sanna Naqvi, David Bastin en Natalie Vanenburg openden deze week hun reiskantoor ChoosE Travel by Travel Experts in de Rue de Ribaucourt 47 te 1080 Molenbeek. De drie waren vroeger collega’s in het Brusselse kantoor van Jet Airways, vooraleer die luchtvaartmaatschappij naar Amsterdam verhuisde en in een later stadium de boeken neerlegde. “De core business van het kantoor zal zich richten op ethnic traffic”, aldus oprichtster Sanna Naqvi. “Het was een droom van mij, die enkele vrienden helpen waarmaken.”

REISINDUSTRIE

TUI fly: hartveiligheid in de lucht

Plots hartfalen treft meer dan 15.000 Belgen per jaar. Het kan overal gebeuren, dus ook op reis en in het vliegtuig. TUI fly investeert al sinds haar ontstaan in de beschikbaarheid van een defibrilator (AED) aan boord van al haar vliegtuigen. Met zo’n toestel verhoogt de kans op overleven namelijk met 70%. Ondanks dit goede voorbeeld loopt België achter op andere Europese landen als het gaat om hartveiligheid. Ter gelegenheid van Restart a Heart Day op 16 oktober vragen TUI, fabrikant Philips en AED expert CardioService in een video aandacht voor hartveilig reizen en vliegen. Om ervoor te zorgen dat slachtoffers van plots hartfalen de best mogelijke kans op overleven geboden wordt, investeert TUI aanzienlijk in een doorgedreven training van haar crew qua eerste hulp en reanimatietechniek. Daarnaast heeft elk vliegtuig van de TUI-vloot een AED aan boord die voor elke vlucht wordt getest. Deze toestellen kunnen zowel voor volwassenen als voor kinderen worden gebruikt en zijn zeer schok- en turbulentiebestendig.

HOTELLERIE

The Ritz-Carlton, Abama: fietspakketten

© Ritz Carlton, Abama

In het The Ritz-Carlton, Abama op de Canarische eilanden is de Belg Gregory de Clerck sinds begin 2019 aan de slag als nieuwe General Manager. De Clerck, geboren en getogen in Kortrijk, houdt toezicht op de strategische leiding en de dagelijkse activiteiten van het resort, dat 459 kamers en suites telt. Gregory de Clerck is een gepassioneerde hotelier met ruim 20 jaar wereldwijde ervaring in de sector van de luxe hospitality, die de lancering van acht hotels op zijn palmares heeft staan.

Voor actieve vakantiegangers kondigt The Ritz-Carlton aan zich vanaf Winter 2019/20 toe te spitsen op fietsfanaten. Liefhebbers van de wielersport beschikken over een fietsenberging, gereedschap om de fiets goed af te stellen en routes naar de Teide vertrekkende vanuit het hotel. Het is uitkijken naar de fietspakketten die het hotel binnenkort lanceert, met verblijf en beschrijving van fietstochten inbegrepen.

The Ritz-Carlton, Abama is te boeken via Exclusive Destinations, Pegase, Silverjet, VIP Selection en ook LuxairTours.

LUCHTVAART

Brussels Airport: 2 nieuwe bestemmingen en 6 nieuwe routes

Bij de aanvang van het winterseizoen in de luchtvaart, dat op 27 oktober van start gaat, biedt Brussels Airport twee nieuwe bestemmingen aan: Essaouira (twee keer per week door Ryanair) en Tromsø (van 18 januari tot 14 maart 2020 wekelijks op zaterdag door SAS Scandinavian). De luchthaven breidt hiermee zijn aanbod van meer dan 200 bestemmingen verder uit. Daarnaast staan er ook zes nieuwe routes op het programma: Valencia (vanaf februari 2020 vier keer per week door Brussels Airlines), Sevilla (4 keer per week door Ryanair), Catania (twee keer per week door Ryanair), Krakau (vier keer per week door Ryanair), Ljubljana (vanaf 4 november zes keer per week door Brussels Airlines) en Berlijn (dagelijks door easyJet). Aansluitend op het faillissement van flybmi heeft Loganair de tien wekelijkse vluchten naar East Midlands overgenomen, terwijl Brussels Airlines de dagelijkse vluchten naar Bristol (die deze winter tweedagelijks wordt) en Hannover voortaan voor zijn rekening neemt. Verschillende luchtvaartmaatschappijen gaan eveneens de stoelcapaciteit verhogen. Ze doen dat door grotere vliegtuigen te gebruiken of door regelmatiger te vliegen. Zo biedt Brussels Airlines vanaf november een vierde dagelijkse vlucht naar Birmingham, biedt Thai Airways International zes vluchten per week aan naar Bangkok terwijl Hainan Airlines drie keer per week naar Shenzhen zal vliegen. Delta Air Lines verhoogt de capaciteit van zijn vluchten naar Atlanta en New York door een B767–300ER te vervangen door een B767–400ER (25 extra stoelen). Air Canada vervangt de B787-8 naar Montreal door de B787-9 Dreamliner (47 extra stoelen). Tot slot biedt TUI fly een tweede wekelijkse vlucht aan naar Mombasa en Zanzibar, terwijl Ethiopian Airlines voortaan dagelijks rechtstreeks naar Addis Abeba zal vliegen.

TOUROPERATING

Club Med X Heberson Yogaschool

Omdat het welzijn van de reizigers bij Club Med altijd op de eerste plaats komt, leek het hen een logische keuze om de handen in elkaar te slaan met de yogaschool van Heberson Oliveira, een van ‘s werelds meest vooraanstaande yogameesters. Dit jaar kregen heel wat van de G.O.’s al een opleiding Vibhava Yoga. Deze eeuwenoude discipline is bedoeld om continu vooruitgang te boeken dankzij een holistische benadering waarbij gefocust wordt op concentratie, ademhaling en ontspanning, en dat op unieke droomlocaties. In zes van de Resorts worden ondertussen ook diverse workshops georganiseerd: Cefalù, Kemer, La Plantation d’Albion, Les Arcs Panorama, L’Alpe d’Huez en de Club Med 2. Deze yogasessies, begeleid door gediplomeerde lesgevers, omvatten niet alleen Vibhava Yoga by Heberson, maar ook tal van andere workshops, met aandacht voor ademhaling, kracht en uithouding, meditatie, lenigheid, detox of ontspanning. Bovendien komen daar nog eens de specifieke sessies bij van elk Resort! Meer info? Klik op de banner hieronder!

INCENTIVE

Woni Safaris: incentive cinematickets

De actie ‘gratis filmtickets’ van Woni Safaris die in augustus van start ging, blijkt erg succesvol! “Er gingen reeds meer dan 100 filmtickets de deur uit, en de actie loopt nog tot en met 31 december,” aldus Gregory Lamoot (Sales Manager). Afgelopen zomer besloot Woni Safaris de reisagenten én hun klanten te belonen. Voor reservaties vanaf 17 augustus tot en met 31 december 2019, biedt Woni Safaris GRATIS filmtickets aan voor alle klanten die een safari via de reisagent reserveren. Tevens krijgt de boekende reisagent zelf ook 2 tickets voor hem/haarzelf met partner. “Woni Safaris is dé specialist voor groepsreizen, individuele reizen en maatwerk naar Oostelijk en Zuidelijk Afrika.” De touroperator heeft recentelijk 2 exclusieve nieuwe brochures voor de reisagenten gelanceerd. Brochures kunnen op eenvoudige vraag besteld worden door een mailtje te sturen naar sales@wonisafaris.be

LUCHTVAART

BSCA: terras & lounge

De luchthaven Charleroi heeft sinds dinsdag twee nieuwe passagierszones: een lounge en een terras met uitzicht op de start- en landingsbaan. In oktober 2018 begon Brussels South Charleroi Airport met een reeks verbeteringswerken om het passagierscomfort te verbeteren. In juni werd al een gloednieuwe restaurantzone geopend. Nu heeft de luchthaven een nieuwe lounge met een oppervlakte van 200 vierkante meter waar alle nodige faciliteiten aanwezig zijn om zakenreizen voor te bereiden: snelle internetverbinding, een ontspanningsruimte en restaurantservice, verzorgd door cateraar SSP. De nieuwe lounge is ook toegankelijk voor niet business-passagiers. Toegang kan online worden geboekt via de website van de luchthaven voor 25 euro (online) of 28 euro (ter plaatse). Buiten de restaurantzone biedt het terras van 370 vierkante meter de passagiers de mogelijkheid om de lopende luchtvaartactiviteiten op de start- en landingsbaan te observeren.

REISINDUSTRIE

Trafundo: samenwerkingsakkoord Avitour

Trafundo breidt zijn B2B-partnerships uit en tekent een samenwerkingsovereenkomst met Avitour. Het is algemeen geweten dat reisagenten hun handen vol kunnen hebben met transportproblemen: annuleringen, vertraging, overboeking, downgrading,.. Hoewel ze professioneel zijn wat betreft het informeren van hun klanten en het bieden van hulp, staan ze vaak ook hulpeloos tegenover de omslachtige procedures rond schadeclaims. Het beheer van de dossiers is vaak zeer complex, tijdrovend en vraagt de nodige kennis van zaken. Daarom heeft Avitour (samenwerkingsverband met meer dan 250 reiskantoren in België) besloten om samen te werken met Trafundo, om zo een toegevoegde waarde te kunnen bieden aan hun agentschappen. Trafundo is een diensten- en bijstandsbedrijf, dat gespecialiseerd is in het adviseren en begeleiden van passagiers in het kader van schadevergoedingsprocedures voor vervoer met het vliegtuig, de trein, over zee (cruise/veerboot) en met intercitybussen. Door een snelle en probleemloze service te bieden, helpen wij passagiers bij het opeisen van een schadeloosstelling, bijvoorbeeld in geval van vertragingen en/of annuleringen van een vlucht. De schadevergoeding kan oplopen tot een bedrag dat veel hoger is dan wat wettelijk is vastgelegd, tot een maximum van € 4 000 per passagier. Onder de functie ‘Gratis Compensatie Check’ op www.trafundo.com kan je als reiskantoor gemakkelijk nagaan of er een compensatie mogelijk is.

TOUROPERATING

TUI: skivakantie in Frankrijk

© TUI

Nu is het hét moment voor je klanten om hun skivakantie te boeken. Zijn je klanten geïnteresseerd in een skivakantie in Frankrijk, dan boeken ze voordelig hun skimateriaal en -pas:

 • Voorverkoop bij TUI van het skimateriaal bij Intersport: de vroegboekkorting van 10% wordt verlengd t.e.m. 26 oktober. “Deze korting geldt bovenop de aangeboden prijzen die al een flink stuk lager liggen dan de prijzen ter plaatse,” aldus TUI.
 • Skipassen aan voordelige prijzen: in heel wat Franse skigebieden kan je samen met je hotel/verhuring een skipas boeken; lekker gemakkelijk en voordeliger dan ter plaatse!

Wist je trouwens al dat Les Arcs de namen van de liftpassen wijzigt? De skipas Les Arcs wordt PASS CLASSIQUE en biedt toegang tot de 200km skipistes van Les Arcs/Peisey-Vallandry. De skipas Paradiski vanuit Les Arcs wordt PASS ESSENTIEL en biedt toegang tot het volledige skigebied Paradiski (Les Arcs en La Plagne) met 425km pistes.

TOUROPERATING

Wie is de Spaanse groep Wamos?

De Spaanse toerismegroep Wamos kocht eind vorige week via de curatoren van T.C. Belgium een 60-tal Neckermann kantoren in ons land. De Wamos groep ontstond in 2014, maar was voordien onder andere namen al actief in het toerisme. Pullmantur Air werd opgericht in 2003 door Viajes Marsans. In 2006 werd die verkocht aan RCC Lines samen met de touroperator Pullmantur. Wamos Air was tot december2014 bekend als Pullmantur Air en beschikt vandaag over een vloot van 6 Boeing 747-400 en 7 Airbus A330-200 toestellen. De eigenlijke eigenaar van de Spaanse toerismegroep met 81% is het Zwitserse investeringsfonds Springwater Capital (basis Genève) o.l.v. de flamboyante Duitse CEO Martin Gruschka en 19 % Royal Caribbean Cruises, een joint venture sedert 2016. Belangrijkste bestemmingen van de groep met reguliere chartervertrekken zijn Cuba, de Dominicaanse Republiek en Mexico. De Wamos groep beschikt verder over de t.o. Wamos Tours & Circuitos en de reisbureauketen Nautalia Viajes, Top Atlantico en Geo Star. Omzet in 2018 was 1,2 miljard euro met een totaal van zo’n 2100 werknemers in Spanje en Portugal.

Lees meer over de nieuwe ontwikkelingen bij de Thomas Cook Group hier.

TOUROPERATING

7PLUS: focus op Egypte

Reeds 25 jaar biedt 7PLUS rondreizen aan in Egypte en dat zal in 2020 niet anders zijn! De Egypte-specialisten bij 7PLUS stellen enkele programma’s voor die Egypte in zijn geheel omvatten: van de oase van Siwain Alexandrië aan het noorden van de Nijldelta; langs de heilige rivier naar het Nassermeer met Aboe Simbel en de wonderen in het zuiden. Ook de Rode Zee is aanwezig met een uitgebreide selectie aan hotels. “In de nieuwe brochure, de meest complete op de Belgische markt, vind je de perfecte reis voor elke klant en dit ongeacht het budget of de gewenste luxe. We bieden hotels aan in diverse categorieën, van 3* tot 5*deluxe, meer dan een dozijn boten op de Nijl en het Nassermeer, en ook meerdere dahabeya en feloeks,” klinkt het. Egyptair, reeds vele jaren de partner van 7PLUS, biedt 5 dagen per week rechtstreekse vluchten naar Caïro aan en meerdere keren per dag zijn er binnenlandse vluchten wat tal van combinaties mogelijk maakt.

“Naast onze klassieke cruises en bezoeken aan Caïro, stellen wij enkele unieke rondreizen voor om Egypte te ontdekken, geheel naar de wens van de klant. Zoals ‘Eeuwig Egypte’, een rondreis ‘Avontuur’, ‘Ontdekking van Egypte’ en ‘De wonderen van het Midden-Oosten’.” Wie meer informatie wenst over het 7PLUS aanbod in Egypte, kan contact opnemen met info@7plus.be. Alle programma’s zijn eveneens terug te vinden op www.7plus.be

REISINDUSTRIE

Garantiefonds Reizen: Claims Center o.l.v. Ilse Geerinck

Ilse Geerinck

Nu het Garantiefonds Reizen bijna alle 13.000 reizigers die bij het faillissement van Thomas Cook/Neckermann op bestemming waren, naar huis heeft gebracht, begint het speciaal opgerichte Claims Center vorm te krijgen. De volledige ICT-omgeving is klaar om 15 medewerkers (FTE) te werk te stellen, die de naar schatting 26.000 schadedossiers zullen behandelen. Ongeveer 22.000 claims werden reeds via de website ingediend, maar daar kunnen dubbels of onterechte claims bij zitten. Talloze claims kwamen ook per mail en per post.

Ilse Geerinck is aangesteld als Claims Manager, nadat Leen Segers na twee dagen vertrokken is voor een nieuwe job bij Wamos Belgium. Zij zal het claims team aansturen en rechtstreeks rapporteren aan Mark De Vriendt, directeur, en Brigitte Baetens, adjunct-directeur. Ilse Geerinck werkte als Field Sales Manager bij Neckermann en als HR Business Partner bij Thomas Cook. Ze heeft er negen mooie jaren achter de rug. Het Garantiefonds Reizen is verheugd om vooral ex-medewerkers van Thomas Cook en Neckermann ad interim te kunnen tewerkstellen, zodat ze hun professionele carrière bijna ononderbroken kunnen verderzetten. Geïnteresseerden mogen zich bij Ilse aanmelden via ilse@gfg.be . Er zijn reeds vier van haar collega’s aan de slag bij GFG.  Niet alleen het grote aantal dossiers maakt de afhandeling complex, maar ook de veelheid aan betrokken bedrijven en de diverse samenstelling van de reizen. De opgebouwde expertise van het claims team zal hier bijzonder van pas komen. Over enkele weken zal het team op volle toeren draaien, en vervolgens de eerste uitbetalingen kunnen verrichten, klinkt het.

TOUROPERATING

ImagineTravel: IJsland promo

Op 9 oktober, de verjaardag van John Lennon, was zijn weduwe Yoko Ono te gast in IJsland om het licht van de Imagine Peace Tower aan te steken. Zij liet dit kunstwerk bouwen  ter nagedachtenis van John Lennon. Het witstenen monument straalt een ‘toren van licht’ uit, die bij helder weer tot minstens 4.000 meter omhoog reikt. De lichtbundel is elk jaar te zien vanaf 9 oktober, de verjaardag van Lennon, tot 8 december, zijn sterfdatum. De woorden “Imagine Peace” staan in 24 talen op het monument en onder het monument worden meer dan een miljoen geschreven vredeswensen bewaard. Yoko Ono koos IJsland als locatie voor haar project omwille van de natuurpracht, het milieubewustzijn en de geothermische energie, waarmee ook het licht van de toren opgewekt wordt. Goed nieuws voor de fans van The Beatles die dit met eigen ogen willen zien. Met Imagine Travel kan je nog tot 27/2/2020 voor 4 dagen op citytrip naar Reykjavik: 3 overnachtingen en rechtstreekse vluchten met Icelandair inbegrepen. Wie boekt voor 25/11 krijgt 2 excursies gratis: een foodwalk in Reykjavik en de Golden Circle met toegang tot de Secret Lagoon. De Imagine Peace Tower ligt op het eilandje Viðey voor de kust van Reykjavik. Meer info via deze link.

REISINDUSTRIE

Brussels Airlines: NATAN businessclass amenity kit

© Brussels Airlines

Brussels Airlines, NATAN en Galileo Watermark hebben samengewerkt om een modieuze amenity kit te ontwerpen voor de Business Class passagiers op intercontinentale vluchten. De elegante en functionele tasjes zijn gemaakt van vegan leder en zijn afgewerkt met een duurzaam geweven handvatje zodat ze ook nog lang na de vlucht kunnen blijven gebruikt worden. De keuze voor NATAN was logisch aangezien het gaat om een echt Belgisch icoon.

Dankzij deze samenwerking gaat Brussels Airlines verder op haar elan om het beste van België in de kijker te zetten, zoals de luchtvaartmaatschappij elders al doet via partnerships met Belgische sterrenchefs, Belgische chocolade en lokale biermerken om een culinaire ervaring aan boord te creëren. De unisex kit is beschikbaar in Business Class op alle Brussels Airlines vluchten naar Noord-Amerika en Afrika. Het is de eerste in een verzamelcollectie van drie unieke designs. De volledige collectie zal uitgerold worden over een periode van 18 maanden en bevat telkens alle essentials voor een comfortabele vlucht: een oogmasker, een tandenborstel en tandpasta, sokken, oordopjes, een hydraterende lotion, een lippenbalsem en een pen. De cosmetica worden aangeleverd door het Belgische merk RainPharma, bekend vanwege hun no-nonsense aanpak voor huidverzorging met doeltreffende en kwaliteitsvolle producten.

REISINDUSTRIE

Per elektrische fiets door Toscane

Sophie D’Haese, de enige ‘Vlaamse’ stadsgids in Firenze (zie TM 425 dd 8 maart ll.) werkt voortaan ook samen met ‘On the Road in Chianti’ en begeleidt met e-bikes, racebikes of mountainbikes kleine groepjes à la carte door een fantastische wijnregio: de Chianti. Ze heeft drie tours van telkens zo’n 60 kilometer uitgestippeld, allen in lusvorm met charmante culinaire stops en bezienswaardigheden onderweg.  “E-bikes zijn een ecologisch antwoord op de noden van de milieubewuste reiziger”, zegt Sophie. “Je kan mij als begeleider inhuren, maar de klant kan ook met een roadbook via een app op pad gaan. De organisatie stelt een noodnummer ter beschikking voor wie lek rijdt of een technisch probleem ondervindt. De minimumleeftijd is 12 jaar en uiteraard is er commissionering voor de reiskantoren en TO’s die dit product willen aanbieden.” Sophie D’Haese is te bereiken via sophiedhaese@gmail.com, www.stadsgidsfirenze.com