20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Inflight report van de week

Travel Magazine bracht vorige week een bezoek aan de nieuwe internationale luchthaven van Istanbul (IST), de thuisbasis van Turkish Airlines. De luchthaven met een prijskaartje van ongeveer 10,25 miljard euro heeft de ambitie de ‘grootste luchthaven ter wereld’ te worden. Ze nam in april jl. alle activiteiten over van Atatürk International Airport. Over de nieuwe luchthaven, de exclusieve TK businesslounge en Do&Co catering services leest u binnenkort meer in de printuitgave van Travel Magazine. Over de vluchten met Turkish Airlines tussen Brussel en Istanbul kom je alvast meer te weten in het ‘Inflight report’ door hier te klikken

REISINDUSTRIE

Destination Green en ImagineTravel gaan samen verder

Paul Ryckaseys, Wouter Debaets en Karl Dijkmans.

Deze week hebben Karl Dijkmans en Wouter Debaets officieel het handelsfonds van Destination Green overgedragen aan Paul Ryckaseys van ImagineTravel. “Karl en Wouter hebben na 3 jaren hard werken, beslist om hun activiteiten bij een grotere touroperator onder te brengen. Ze willen focussen op hun concrete producten en reisprogramma’s en alle boekhouding en papierwerk aan anderen overlaten”, aldus Paul Ryckaseys. “ImagineTravel was al een tijdje op zoek naar een uitbreiding voor het gamma op IJsland, Schotland en Ierland en wilde graag nieuwe bestemmingen in Scandinavië aanboren,” gaat Ryckaseys verder. “Een perfecte match dus. De bestemmingen van beide touroperators vullen elkaar mooi aan en ze delen dezelfde visie om zorgvuldig uitwerkte programma’s aan te bieden via de gevestigde reiskantoren.” Wouter gaat al vanaf maandag 16 september fulltime aan de slag in het kantoor van Imagine in Brugge en zal daar instaan voor de uitwerking van de reisprogramma’s voor zomer 2020 (vertrekken vanaf 1/4/2020) in Scandinavië, de Faeröer-eilanden, de Kanaaleilanden, Groot-Brittannië en Ierland. Samen met Magali Francois van ImagineTravel zal Wouter een nieuwe brochure ‘Het Noorden en de Britse eilanden’ samenstellen. “Hij zal graag zijn kennis delen en ter beschikking stellen van alle reisagenten die een rondreis op maat willen voorstellen aan hun klant.”

Karl blijft nog enkele maanden aan de slag bij Destination Green om de boekingen voor winter 2019-2020 te noteren en af te handelen en om alle geboekte dossiers op te volgen. Hij blijft bereikbaar via 054254153 en info@destinationgreen.be. “Over de latere integratie van de winterverkoop, volgt nog verdere informatie.” Wouter is vanaf maandag bereikbaar bij ImagineTravel via wouter@imaginetravel.be of op het directe nummer 050408046. Dit kan ook via het algemene contact info@imaginetravel.be of 050408040. Uiteraard informeert ImagineTravel de reisagenten verder in de komende weken en maanden via workshops, via de geplande Travel By Excellence-diners en via de sales reps Veronique en Céline.

REISINDUSTRIE

TM Travel Awards 2019: stemformulieren online!

Vanaf  vandaag, 13 september, kan u via de mini-site van TM, www.travelawards.be/Voting, uw stem uitbrengen voor de jaarlijkse laureaten van de TM Travel Awards. Vul het online stemformulier hier in en geef op deze manier iedereen uit de reiswereld blijk van uw appreciatie voor hun inspanningen. Tot eind oktober kan u ‘top of mind’ uw favoriet kiezen.

Reisprofessional, uw stem telt!

Voor het bepalen van de laureaten voor de prestigieuze TM Travel Awards 2019 roept Travel Magazine alle reisprofessionals op om massaal te stemmen en op die manier een zo representatief mogelijke uitslag te bekomen. Het is immers de reisindustrie die bepaalt welke touroperators, airlines, etc. recht hebben op een TM Travel Award. Opgelet: enkel bonafide reisprofessionals kunnen een geldig formulier invullen!

U dient zich eerst te registreren door uw voornaam, achternaam, organisatie, e-mailadres en sector op te geven. Vervolgens wordt u doorverwezen naar het formulier van uw sector/beroep. U ontvangt eveneens een e-mail met uw bevestiging van registratie, met daarin uw logingegevens en paswoord. Let op: de volgorde waarin u de namen vermeldt, is ook van belang. Deze telt immers mee in de puntentelling. Nadat u het formulier heeft ingevuld, dient u onderaan het formulier op de “submit”-knop te klikken. Na het doorlopen van de stemprocedure, ontvangt u een bevestigingsmail op het door u opgegeven e-mailadres. U dient de link in deze e-mail aan te klikken om uw formulier definitief in te dienen. Geen bevestiging ontvangen? Kijk dan zeker ook even in uw ‘spam’-folder.

Young Professional <35 Award

Tot eind augustus kon u via onze website doorgeven wie volgens u deze prestigieuze award moet winnen! U heeft nog tot 31 oktober de tijd om via www.travelawards.be/voting op uw favoriet te stemmen! Uw stem is goed voor 40% van het eindtotaal, het TM Travel Awards Steering Committee brengt ook zijn stem uit, goed voor de overige 60%. Hierbij de top vijf shortlist:

Joeri Baczkowski (32) – Corporate Event Manager (Thomas Cook)
Annelies Bossaert (34) – Co-General Manager (Travelworld)
Diane Géline (31) – Reservation Supervisor / Product Manager (Silverjet)
Tobias Stuyts (31) – Vice President (Transeurope)
Eva Van Herbruggen (34) – Sales & Marketing Consultant (Grecotel Hotels & Resorts)

Sales Excellence Award

Ook voor deze award had u tot 31 augustus de tijd om uw favoriete Sales aan ons kenbaar te maken! Sinds 10 september en nog tot 9 oktober publiceren we de shortlist op de Facebookpagina van Travel Magazine en kan u uw favoriet liken (40% van de stemmen). De overige 60% wordt bepaald door het Steering Committee. De alfabetische top 5 van de genomineerden voor de ‘Sales Excellence Award’ ziet er als volgt uit:

Christophe Lievens (Thomas Cook)
Rafael Perez (Sunny Cars)
Eline Quintens (TUI)
An Reynders (Iberostar Hotels & Resorts/Pitch Perfect)
Steven Van Oost (Pegase)

De TM Sales Excellence Award zal worden uitgereikt door sponsor Omnia Travel. Afspraak op 15 november, waar we alle winnaars bekend maken!

Mystery shoppers onderweg

Net zoals bij de vorige edities stuurt Travel Magazine dezer dagen zijn mystery shoppers er opnieuw op uit om de reiskantoren te bezoeken en de finalisten te bepalen van de TM Leisure Travel Agency Award 2019, zoals ieder jaar gesponsord door Sunny Cars. Alle kanshebbers mogen alvast 10 oktober in hun agenda noteren, want op deze dag gaat namelijk de finale van de wedstrijd door met dit jaar als gastheer Thomas Cook. De finale gaat door in hun hoofdkwartier in de Travel House Brugge, Kon. Astridlaan 29, 8200 Brugge. Gastheer is Koen van den Bosch van de VVR. Jan Van Steen wordt in zijn hoedanigheid van voorzitter van de vakjury voor de gelegenheid vervangen door Dirk Dom (Thomas Cook). Olivier Giacomini (Sunny Cars) en Piet Demeyere (TUI) maken ook deel uit van de jury. Deze felbegeerde award zal uitgereikt worden tijdens de prestigieuze gala-avond van de 22ste editie van de TM Travel Awards op vrijdag 15 november in het Hilton Antwerp Old Town. Ondertussen zijn de professionals op de baan om de vakbekwaamheid en de service/kwaliteit van uw kantoor extra na te trekken aan de hand van concrete dossiervoorstellen. De best scorende reisagenten worden dan uitgenodigd voor een finaleproef, waarvan de laureaten uiteindelijk de felbegeerde TM Award in de wacht zullen slepen.

FORUM

Forum Thomas More: ‘duurzame transportmodi vandaag & morgen’

De opleiding Toerisme- en Recreatiemanagement van Thomas More Mechelen nodigt u van harte uit op haar eerste forum van het nieuwe academiejaar, dat zal plaatsvinden op donderdag 17 oktober 2019. Noteer alvast deze datum! De deelnemende sprekers proberen dit jaar antwoorden te vinden op het complexe vraagstuk ‘duurzame transportmodi vandaag en morgen’. Het is van groot belang om hier op in te spelen en bewustzijn te creëren rond dit onderwerp. Thomas More en Travel Magazine hebben ernaar gestreefd om opnieuw een uniek platform te creëren, waarbij een brede waaier aan sprekers aan bod zal komen. Zo zetelen Greet Huybrechts (Joker), Olivier Giacomini (Sunny Cars), Saar Claeys (Zwitserland Toerisme) en Leon Verhallen (Brussels Airport) in het panel. TM hoofdredacteur Robrecht Willaert is moderator van dienst. De studenten van Dominique Verbeeck, docente Hospitality, zorgen voor het goede verloop van de avond.

Praktische informatie: het forum vindt plaats op de Thomas More Campus De Vest, Aula 2, Zandpoortvest 60, 2800 Mechelen. Aanvang is om 18u30 stipt. Het einde wordt verwacht rond 20u00. Inschrijvingen via http://forms.thomasmore.be/view.php?id=2800440

REISINDUSTRIE

rtk neemt Avitour over

Avitour, de grootste groepering van reiskantoren in België kondigt een structurele verandering aan. rtk International is vanaf heden de enige aandeelhouder van de groep. Avitour en rtk International werken reeds jaren intensief samen, onder meer voor het aanbieden van Duitse to’s en in een joint venture voor de franchise rtk Travel Center. rtk International neemt ook voor het franchisemerk de totaliteit van de aandelen over. Alain Kisiel en het volledige team blijven operationeel. De kantoren blijven behouden in Waterloo. “Alle diensten blijven eveneens behouden. Kortom, voor de leden verandert er niets”, klinkt het in een mededeling. Avitour werd opgericht in 1995. Na de overname in 2006 door Alain Kisiel en Sophie Roggeman is de groep uitgegroeid, nu 13 jaar later, tot een netwerk met meer dan 250 verkooppunten. Deze reiskantoren hebben toegang tot 15 verschillende diensten (contracten met Belgische en buitenlandse leveranciers, IATA, DMC-centrale, IT, marketing, website, financiële screening…).

rtk International is een Luxemburgs filiaal van de Duitse groep rtk (Raiffeisen-Tours-Kooperation). Het Luxemburgse filiaal werd in 2003 opgericht en wordt vandaag geleid door Cécile Mariani. Alain Kisiel: “Alles verandert razendsnel in onze sector. Met rtk, de nummer 1 in Europa op het vlak van distributie, kunnen we onze leden meer zekerheid bieden voor de toekomst en dit niet enkel op nationaal vlak, maar in een internationale context.”

Thomas Bösl: “Deze versterking in België is een logische stap in de Europese ontwikkeling. Avitour en rtk volgen dezelfde filosofie: ten dienste staan van de onafhankelijke reiskantoren om deze sterker te maken en een toekomst te bieden.”

LUCHTVAART

Loganair: zes nieuwe routes

Het Schotse Loganair geeft met de aankondiging van zes nieuwe routes zijn expansie verder vorm. De nieuwe routes staan gepland voor 2020 en verbinden Glasgow met Cardiff, Aberdeen met Haugesund, Aberdeen met East Midlands, Aberdeen met Brussel weliswaar met een overstap in Newcastle, Newcastle met Bergen en tot slot een zomerlijndienst tussen Newcastle en het eiland Guernsey. Sinds de gedeeltelijke overname van een aantal routes van het failliete flybmi begin 2019 werden er tot nog toe 19 routes geïntroduceerd. Loganair staat daarmee gerangschikt als 5de grootste luchtvaartmaatschappij van het Verenigd Koninkrijk qua uitgevoerde vluchten. De carrier is met een vloot van 45 vliegtuigen actief op in totaal 36 bestemmingen in zeven landen.

RAIL

NMBS Internationaal: Thalys Sneeuw boekbaar

Wintersportfans en liefhebbers van besneeuwde bergtoppen staan zeker al te popelen. Raad uw klanten aan om nu tickets met Thalys Sneeuw te boeken naar de mooiste skistations van de Franse Alpen. Tijdens de SNOW FLAKES promotieperiode (gestart op donderdag 12/09) zijn tickets in Premium beschikbaar voor de meeste data in het laagseizoen aan heel scherpe prijzen. Na de promotie stijgt de prijs terug. De Thalys Sneeuw-treinen rijden van zaterdag 21 december 2019 tot zaterdag 18 april 2020. Reizigers in Premium genieten van extra beenruimte en comfort, gratis Wi-Fi+, een maaltijd aan de zitplaats en gratis magazines en kranten.

Tickets Thalys Sneeuw zijn boekbaar via www.nmbs-internationaal.com/agent, @lantis of via het Rail Service Center @02/528.28.30.

ATTRACTIEPARK

Europa-Park: beste attractiepark ter wereld

© Europa-Park

Vorige week vond in het Amerikaanse attractiepark ‘Silverwood’ in Idaho de uitreiking van de ‘Golden Ticket Awards’ plaats. Europa-Park ontving voor het zesde jaar op rij de award voor beste attractiepark ter wereld. Deze verkiezing vindt jaarlijks plaats en alleen leden van een vakjury kunnen hiervoor hun stem uitbrengen.

De verkiezing van de ‘Golden Ticket Awards’ werd voor de 22ste keer georganiseerd door het vakblad ‘Amusement Today’. Om de beste parken en attracties te kiezen, doet de redactie een beroep op journalisten, experts en frequente parkbezoekers uit de gehele wereld. Zij bepalen de winnaars in de verschillende categorieën. De belangrijkste categorie is die van beste attractiepark ter wereld en voor het zesde jaar op rij kreeg Duitslands grootste attractiepark hier de meeste punten. Europa-Park liet daarbij internationaal gerenommeerde parken als Disney en nieuwe parken in China en Zuid-Amerika achter zich.

Jürgen Mack, directeur/eigenaar van Europa-Park, nam, samen met zijn vrouw Mauritia de award in ontvangst: “We zijn bijzonder trots dat wij als familiebedrijf voor de zesde keer vóór reuzen in onze branche geëindigd zijn. Deze prijs nemen mijn vrouw en ik namens onze familie maar ook namens de 4.250 medewerkers van Europa-Park met plezier in ontvangst”.

De zesde Golden Ticket Award ontvangt Europa-Park in het jaar dat in het Duitse Rust het zesde themahotel is geopend en het door brand verwoeste Scandinavische themagebied opnieuw in gebruik is genomen. Eind november opent de familie Mack nog een tweede park, het gigantische indoor waterpark Rulantica.

REISINDUSTRIE

Kost e-visum India daalt

Vanuit New Delhi komt het nieuws dat het ministerie van toerisme van India heeft beslist om de kost van een e-visum te doen dalen. Dit om meer toeristen naar India te lokken. De zogenaamde e-Tourist Visa Fee per land kan je via de volgende link raadplegen: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/images/Etourist_fee_final.pdf Er werd ook een vijfjarig toeristisch visum ingevoerd. De kost daarvoor komt op $80. Meer details hierover vind je hier: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html

LUCHTVAART

Air Antwerp naar Londen

“De voorbije maanden heeft een klein team keihard gewerkt om de vlieg- en exploitatievergunning te verkrijgen. Exact een maand geleden was het dan zover. Zelfs iets sneller dan wij zelf verwacht hadden, belandde dat belangrijk bericht in mijn mailbox”, aldus Johan Maertens, CEO van Air Antwerp.

“Sindsdien was het alle hens aan dek om op commercieel en operationeel vlak alles tijdig klaar te hebben. Mijn dank gaat daarom uit naar alle medewerkers, leveranciers en partners die zich zo hard hebben ingezet. Ook een oprecht woord van dank voor onze aandeelhouders, CityJet en KLM, voor het vertrouwen dat ze aan ons schonken om deze venture mogelijk te maken. En last but not least, wil ik onze klanten bedanken voor de vele enthousiaste reacties en aanmoedigingen die we mochten ontvangen via mail en sociale media. De belangrijke lijn Antwerpen – London City is terug en genereert grote belangstelling!”

Marcel Buelens, CEO van Antwerp Airport, voegde eraan toe: “Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk hebben wij er opnieuw een uiterst belangrijke zakenbestemming bij. Deze iconische route zal menig zakenman en -vrouw bekoren. We weten nog niet wat de Brexit precies zal betekenen, maar het is een feit dat het handeldrijven en zakendoen met het Verenigd Koninkrijk niet zullen verminderen, wel integendeel. Wij verwachten dat er nog meer naar de Britse hoofdstad zal moeten gereisd worden om een en ander in goede banen te leiden en maximaal gebruik te maken van de nieuwe opportuniteiten die zich zullen aanbieden. Antwerp Airport is er helemaal klaar voor en zal zijn troeven van efficiënte regionale luchthaven en uitmuntende on-time performance volop uitspelen.”

Peter Downes, Aviation Director van London City Airport, verklaarde: “De nieuwe route van Air Antwerp, tot drie keer per dag op weekdagen, maakt snel en gemakkelijk reizen mogelijk tussen de grootste stad van Vlaanderen en het Londense stadscentrum. Eens te meer speelt London City Airport volop zijn rol als brug tussen grote Europese steden en de Britse hoofdstad. De route Antwerpen – London City was jarenlang een erg gewaardeerde route. Het is dus fantastisch om reizigers te zien terugkeren aan boord van de vertrouwde Fokker 50. Mede dankzij de codeshare-overeenkomst die Air Antwerp en KLM ondertekenden, zien we nu al meer interesse wat reservaties betreft, of het nu voor een stedentrip is of om zaken te doen in Antwerpen of London.”

Op weekdagen worden op de route Antwerpen-Londen City drie retourvluchten per dag aangeboden. Op zondag wordt eenmaal heen en terug gevlogen. Op zaterdag zijn er geen vluchten. De regionale luchtvaartmaatschappij Air Antwerp werd in mei van dit jaar opgericht. Aandeelhouders van de in Antwerpen gevestigde startup zijn het Ierse CityJet (75 procent) en het Nederlandse KLM (25 procent).

TOUROPERATING

Transeurope: nieuw salesteam vanaf 14 oktober

Over een maand krijgt Transeurope in België een ander salesteam. Dan wordt Xavier Samyn het commerciële aanspreekpunt van de huismerken Transeurope/Transasia en Michelle Martens van het luxelabel Go Chic. De nieuwe rolverdeling is een logisch gevolg van de productdiversificatie die de Brugse reisorganisator de voorbije jaren uitrolde. Michelle is geen onbekend gezicht in de sector. Ze keert terug naar het voorplan na een tijdje achter de schermen te hebben gewerkt als business development manager bij Go Chic. Xavier bouwde als Emiratenexpert bij Transasia reeds een sterke reputatie op. Beide vertegenwoordigers zullen zowel in nederlandstalig als in franstalig België opereren. Kevin Van Nieuwenhuyse, de voorbije tweeënhalf jaar het gezicht van de nichespeler in Vlaanderen, zal zich voltijds op alle marketing en communicatie toespitsen.

VAKBEURS

BTExpo 2019: “uitzonderlijke editie”

Bernard Philippart en Ignace Vermeylen voorspellen een onuitgegeven editie van BTExpo 2019. “Er zit een uitzonderlijke editie aan te komen.”

 • Gratis treinticket ‘elk Belgisch station’ voor reisagenten dankzij de sponsor NMBS
 • Studenten toerisme van Thomas More zorgen voor een hartelijke ontvangst
 • Er zijn drie conferenties gepland
  • UPAV – Brussel – 28 oktober
  • VVR – Mechelen – 29 Oktober
  • CLIA – Brussel & Mechelen – beide data
 • Networking lunch te Brussel en te Mechelen
 • Beurs met meer dan 50 exposanten
 • Korte opleidingen (3 keer 30 minuten) in Brussel en Mechelen over nichecruises
 • Een walking dinner gevolgd door een live optreden ‘pop – rock & groove’ met Romain Helvetius en zijn gitarist Jérôme Hohlweg in Brussel en Mechelen

Zo’n 50-tal enthousiaste exposanten zullen er voor u aanwezig zijn. Eind oktober komen verschillende brochures uit en dat is het moment bij uitstek om de nieuwigheden voor 2020 te ontdekken en om contacten te leggen of te onderhouden. Grijp de kans en kom massaal naar Brussel of Mechelen. Enkel nog inschrijven en je badge maken en je bent er klaar voor.

Praktische informatie

Nog even herhalen: de Belgium Travel Expo heeft dit jaar twee data op twee verschillende plaatsen: maandag 28 oktober in Jeux d’Hiver te Brussel en dinsdag 29 oktober in Lamot Conference and Heritage Center te Mechelen. Meer info via www.btexpo.com/venues
Het programma vind je hier: www.btexpo.com/programme
Een overzicht van alle bevestigde exposanten: www.btexpo.com/partnersexhibitors

Om je in te schrijven, klik op de banner hieronder!

REISINDUSTRIE

Yves Neirynck Uniglobe Roeselare

Fusie tussen UNIGLOBE Roeselare en Gent afgerond

Op 1 september werd de overname tussen UNIGLOBE Southwest Travel in Roeselare en UNIGLOBE Smart Travel in Gent afgerond. Hiermee versterkt UNIGLOBE Belux zijn integratie en schaalvergroting binnen het bestaande netwerk op de Belgische markt.

“Deze samenwerking zal onze commerciële slagkracht in Oost- en West-Vlaanderen nog verstevigen, waarbij we een geïntegreerd sales & account-team ten dienste kunnen stellen van onze corporate klanten.” zegt Paul Geyssens – Regional President – UNIGLOBE Belux Travel. UNIGLOBE Smart Travel uit Gent valt voortaan onder het management van UNIGLOBE Southwest Travel uit Roeselare. De namen van beide kantoren blijven behouden en ook het voltallige personeelsteam blijft werkzaam op de gekende locaties.

“Met deze fusie kunnen we nog meer inzetten op een kwalitatieve dienstverlening en de uitbouw van ons professioneel team van Travel Consultants” zegt Yves Neirynck – Zaakvoerder – UNIGLOBE Southwest Travel.

INCENTIVE

Woni Safaris: actie gratis filmtickets

Gregory Lamoot: “Na het daverende succes van onze filmvoorstelling van ‘The Lion King’ van 18 juli heeft Woni Safaris besloten de reisagenten én hun klanten verder te belonen. Voor reservaties vanaf 17 augustus tot en met 31 december 2019, biedt Woni Safaris GRATIS filmtickets aan voor alle klanten die een safari via de reisagent reserveren.  Tevens krijgt de boekende reisagent zelf ook 2 tickets voor hem/haarzelf met partner. Uiteraard raden wij hiervoor in eerste instantie “The Lion King” aan.  Klanten/reisagenten kunnen kiezen tussen alle Belgische filialen van UGC en Kinepolis. Na elke reservatie zal er contact worden opgenomen door ons sales departement om deze incentive te bevestigen.”

TOUROPERATING

Luxebeurs: Verhelst Knokke in Style

Exclusive Destinations verwelkomt u graag aan hun stand op deze luxe beurs in Knokke. Deze heeft plaats van 20 tem 23 september. Aarzel niet om langs te gaan, ze bieden u graag een glaasje bubbels aan en nadien kan u nog shoppen of genieten van een strandwandeling. Wil je een aantal kaarten voor uw klanten of gewoon 1 duokaart voor u zelf? Vraag aan via geert@exclusivedestinations.be

Famtrip Dubai 7-13 december

Exclusive Destinations laat u intensief kennis maken met hun hotelaanbod in Dubai, Ajman en Ras-al-Khaimah. Elke nacht verblijf in een 5* tophotel: Oberoi Al Zorah, Bvlgari, Fairmont The Palm… En dit alles op basis van een 2 persoonskamer. Kortom de ideale update voor uw productkennis. Dankzij de medewerking van trouwe airlinepartner Emirates kan je genieten van een nachtvlucht in business ! Retour in economy. Deelname prijs 450 euro, voor meer info sales@exclusivedestinations.be

CRUISE

Oceania Cruises promoties

Oceania Cruises  heeft een aantal interessante promoties.  Profiteer tot 30 september van de OLife Ultimate voordelen, zoals:  gratis excursies, alcoholische dranken tijdens lunch & diner en boordtegoed. Wifi, softdrinks en specialiteitenrestaurants zijn standaard bij de cruiseprijs inbegrepen! Dit rijke aanbod geldt zowel voor routes naar o.a. Azië, Caribbean, Pacific als de Middellandse Zee.
De zes elegante, middelgrote schepen ( 684 of 1.250 gasten) varen de hele wereld rond en er zijn cruises van 8 tot 180 dagen.  Klik  hier voor alle promoties. Of klik op de banner bovenaan deze newsletter!

LUCHTVAART

Brussels Airport vernieuwt runway

Na de grondige renovatiewerken van banen 25L/07R in 2015 en 01/19 in 2016, renoveert Brussels Airport Company van 13 juli tot 23 augustus 2020 baan 25R/07L.

24 jaar na de vorige renovatiewerken op deze baan, in 1996, moet de volledige baan dicht om gerenoveerd te worden, zodat het veilig landen en opstijgen van vliegtuigen gegarandeerd blijft. Door de sluiting van deze baan is het baangebruik tijdens de werkzaamheden op Brussels Airport anders dan in normale omstandigheden. Om de sluiting van de baan en de impact van deze werken in de tijd te beperken, wordt er 24 uur per dag en 7 dagen per week gewerkt.

Baangebruik tijdens de werken

Als gevolg van de werken zal het baangebruik op Brussels Airport anders zijn dan in normale omstandigheden. Informatie over het real-time baangebruik is altijd terug te vinden op www.batc.be Tijdens de werken zal het baangebruik bepaald worden door luchtverkeersleider skeyes op basis van verschillende parameters, zoals o.a. het preferentieel baangebruik dat door de federale overheid bepaald wordt, de beschikbaarheid van vertrek- en landingsbanen en van de taxiwegen, de weersomstandigheden en de verkeersintensiteit. De veiligheid van het luchtverkeer krijgt daarbij altijd absolute voorrang. Daarnaast streeft Brussels Airport er naar om vertragingen voor passagiers zo veel mogelijk te vermijden.

PEOPLE ON THE MOVE

Gert de Caluwe weg bij Sunweb Group

Gert de Caluwé © Gerrit op De Beeck

Gert de Caluwe (57) treedt omwille van persoonlijke redenen terug als CEO bij Sunweb Group. Vanaf het vierde kwartaal van dit jaar, in principe 1 december,  zal zijn functie worden overgenomen door Mattijs ten Brink, sinds 2013 managing director & chairman bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia. Gert de Caluwe blijft gedurende de overgangsfase actief bij Sunweb Group en zal daarna adviseur blijven van het bedrijf. Hij startte zowat 33 jaar terug zijn carrière in toerisme bij het toenmalige Sunair. Sinds 2003 was hij actief bij Thomas Cook Belgium waar hij in 2012 CEO werd. In 2013 ging hij aan de slag als CCO bij Sunweb Group en werd er in 2015 CEO. “Ik heb de laatste tientallen jaren continu in en uit m’n koffer geleefd. Tijd om het wat rustiger aan te doen,” aldus de Caluwe in een reactie aan Travel Magazine. “Ik laat een heel mooi bedrijf achter dat klaar is voor de uitdagingen van morgen. Mijn opvolger kan meteen een vliegende start nemen. Ik blijf wel nog even in de Advisory Board van Sunweb Group, zonder schoonvader te willen spelen. Mijn standplaats blijft meer dan ooit de Arteveldestad, Gent. Bij thuiskomst van m’n vele internationale reizen heb ik de stad steeds meer leren appreciëren.” Gert de Caluwe prijkte meerdere keren op de cover van Travel Magazine, de laatste keer op 16 juni 2017 (TM 398).

Matthijs ten Brink: “Met de steun van meerderheidsaandeelhouder Triton zie ik veel potentie voor Sunweb Group om consolidatie van de reismarkt te stimuleren en tegelijkertijd te blijven investeren om een digitale touroperator te worden die aan de verwachtingen van de toekomstige reiziger voldoet en deze kan overtreffen.”

CRUISE

Hanseatic inspiration toch geen Antwerpse doop

© Hapag-Lloyd Cruises

Hapag-Lloyd Cruises doopt de Hanseatic inspiration op 11 oktober in Hamburg. Eerder was aangekondigd dat de plechtigheid in Antwerpen zou plaatsvinden. CEO Karl J. Pojer: “Onze schepen varen over de hele wereld, maar Hamburg blijft onze thuishaven. Het is daarom bijzonder om de Hanseatic inspiration te dopen tegen de achtergrond van de haven van Hamburg.” De beslissing hing al een tijdje in de lucht, temeer daar de Hanseatic nature, het eerste in de reeks van drie nieuwe expeditieschepen, laattijdig de werf in Noorwegen verliet. Hierdoor moest Hapag-Lloyd Cruises in april van dit jaar alle feestelijkheden in Hamburg afgelasten. De Hanseatic inspiration wordt op vrijdag 11 oktober in Hamburg gedoopt en vertrekt de volgende dag richting Antwerpen waar op 14 oktober de eerste – uitverkochte – commerciële afvaart start. De Hanseatic inspiration vaart op haar maiden voyage in 15 dagen van de Scheldestad via de Kanaaleilanden, Spanje, Marokko en Madeira naar Tenerife en stelt tijdens haar eerste winter cruises voor in Antarctica. Het vijfsterrenschip biedt plaats aan 175 bemanningsleden en 230 gasten. Op de expeditiecruises in Antarctica en Spitsbergen beperkt Hapag-Lloyd Cruises het aantal reizigers tot 199. Dit heeft te maken met de geldende restricties. In Antarctica mogen immers maar 100 gasten gelijktijdig aan land gaan.

TOUROPERATING

Pegase: incentive rondlopen met een Rolex

Jasmien Vanneste :”Ter ere van het 30-jarig bestaan van Pegase is dit mogelijk! Calista Luxury Resort, dé absolute top van Belek, en Pegase slaan de handen in elkaar en lanceren een unieke incentive! Graag belonen we u, als trouwe partner, voor uw boekingen van Calista Luxury Resort bij Pegase. De verkoper met het hoogst aantal geboekte klanten ontvangt dit uniek, tijdloos geschenk ter waarde van 7.000 EUR. Om iedereen de kans te geven dit uniek cadeau in de wacht te slepen, verlengen we de incentive tot 30 september! De strijd is dus nog niet gestreden.”

Casa Cook Ibiza

Sergio Herman in Casa Cook hotels

De Casa Cook-hotels willen inspireren met een architecturale stijl en design die zowel kosmopolitisch als ongedwongen aanvoelen. Om u te omhullen met een zachte schoonheid die karakter en comfort ademt, en u te verrassen met details die misschien klein lijken, maar tegelijkertijd ook zo doordacht zijn dat u het gevoel krijgt in het huis van een goede vriend te verblijven. Liefde en passie voor food en design brachten Serax en Sergio Herman samen. Met Surface, de nieuwe serviescollectie, onderstrepen het Antwerpse label en de Nederlandse chef hun gezamenlijke passie voor samenwerken en creativiteit. U geniet vanaf nu van maaltijden geserveerd op Surface-servies van topchef Sergio Herman in alle Casa Cook Hotels.

STUDIEREIS

Latina Experience: maak kennis met…

Vanaf nu laten we je elke week kennismaken met twee deelnemers aan de Latina Experience naar Panama en Ecuador. Deze originele studiereis die zich focust op dans, mode en gastronomie, is een organisatie van Sudamerica Tours i.s.m. Air Europa, Allianz Global Assistance en de toeristische diensten van Panama en Ecuador. De Latina Experience belooft alvast een bijzondere studiereis te worden. Het programma blijft namelijk geheim waardoor de deelnemers gedurende de reis, dag per dag, verrast zullen worden door het gevarieerde programma!

Travel Magazine ging alvast eens polsen bij de tien deelnemers (allemaal vrouwen!): wat verwachten ze ervan? Hoe bereiden ze zich voor? En is deelnemen belangrijker dan winnen?

Deze week maken we kennis met Laura Van Impe (Reizen De Lathauwer) en Sabrina Baclène (Voyages Mosans).

Laura Van Impe: “Zowel Ecuador als Panama zijn onbekende bestemmingen voor mij. Ik kijk er dan ook erg naar uit deze twee landen te gaan ontdekken. Er worden ook niet zo vaak studiereizen georganiseerd naar Latijns-Amerika, daarom was ik meteen verkocht om me in te schrijven. Naast het wedstrijdgedeelte hoop ik vooral ook de bestemmingen in al hun facetten te mogen ontdekken. Ecuador staat samen met Peru en Argentinië hoog op het verlanglijstje. Met deze reis kan ik al eentje van de drie schrappen, en Panama als extra bestemming is al helemaal geweldig. Ik kijk vooral uit naar de gastronomische proeven, aan drink- en eetlust geen gebrek bij mij! Ik ben ongelofelijk blij dat ik mag en kan deelnemen, met de hoofdprijs naar huis gaan zou de kers op de taart zijn!”

Sabrina Baclène (Voyages Mosans): “De Latina Experience is meer mijn ding dan de Travel Trophy, wat toch een beetje te sportief leek voor mij. Ik denk dat de proeven rond mode, gastronomie en dans meer mijn ding zijn. Ik kijk er enorm naar uit om de twee bestemmingen op een ongeziene en ludieke manier te ontdekken en hoop met tal van mooie herinneringen huiswaarts te keren. Hopelijk is er een goede sfeer tussen de deelnemers onderling, misschien  ontstaan er wel nieuwe vriendschappen? Voorbereiden vind ik moeilijk, aangezien we het programma en de proeven niet kennen natuurlijk. Ik ga wel regelmatig lopen, misschien helpt dat me al een eind op weg? En wat Spaanse woordjes leren lijkt me ook mooi meegenomen!”

TOUROPERATING

Thomas Cook: Marokko reispas terugbetaald!

Houdt je klant van majestueuze steden, gezellige soeks en gouden zandstranden? Laat hem dan snel zijn vakantie naar Marokko reserveren. Thomas Cook betaalt nu immers het verplicht internationaal reispaspoort terug op alle winterzonvakanties naar Marokko (pakket hotel + vlucht). Er is voor deze actie een korting voorzien van 75 euro per volwassene en 40 euro per kind (2-11 jaar). Je gebruikt hiervoor in BTN4U de kortingscode ‘MAROCA’.

Bovendien is deze actie cumuleerbaar met de vroegboekvoordelen van Thomas Cook, zoals de 150 euro extra korting per persoon (150TCA) of het gratis privéluchthavenvervoer (PTAXIA). Zo geniet een koppel van 450 euro extra korting op hun vakantie! Meer info vind je in de Thomas Cook newsletter van deze week.

Paloma Orenda © Thomas Cook

PALOMA hotels boekbaar voor zomer 2020

Goed nieuws, want alle PALOMA hotels zijn vanaf nu boekbaar voor zomer 2020. Zoals je weet, staat deze hotelketen garant voor comfort, luxe en kwaliteit. De schitterende locaties langs de Turkse kust zijn zorgvuldig uitgekozen, de magnifieke zwembaden met glijbanen bezorgen jong en oud een heerlijke portie waterpret en je proeft er van de meest verfijnde gerechten bereid met verse, biologische producten. De uitmuntende service en het uitgebreide animatieprogramma maken het plaatje compleet.

Thomas Cook’s hoteltip: PALOMA Orenda Resort 5* in Side

LUCHTVAART

Wizz Air naar BRU

Wizz Air gaat vanaf volgend jaar ook van en naar Brussels Airport vliegen. Nu al heeft de Hongaarse lagekostenmaatschappij heel wat routes vanuit Charleroi. Vanaf 1 juni wordt Brussels Airport met een Airbus A321 van Wizz Air zes keer per week verbonden met Boedapest. Ook de Oekraïense steden Lviv en Charkov krijgen verbindingen met de Hongaarse hoofdstad. Met de komst van Wizz Air dreigt er volgend jaar een overcapaciteit te ontstaan op de route Brussel – Boedapest. Want vanaf 30 maart zal ook de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT tweemaal per dag tussen Brussels Airport en Boedapest vliegen. Op dit moment vliegt enkel Brussels Airlines naar Boedapest. Een prijzenstrijd lijkt een onvermijdelijk gevolg.

TOUROPERATING

Horizon Select: vernieuwde website en brochure

Vorige week vrijdag vertrok een select groepje reisagenten op uitnodiging van Horizon Select op studiereis naar Sri Lanka en de Malediven. Tijdens de reis, in samenwerking met RIU Hotels & Resorts en Emirates verkennen ze nog tot en met zaterdag enkele toeristische attracties van beide bestemmingen. Meer hierover volgende week op onze website!

De niche touroperator Horizon Select viert dit jaar eveneens zijn twintigste verjaardag en lanceerde voor deze bijzondere gelegenheid een nieuw logo, bijhorende brochure en vernieuwde website (www.horizonselect.be – online vanaf vrijdag 13 september in de voormiddag) tijdens de studiereis. Horizon Select, opgericht door Greta Soffys en nu in handen van haar zoon Peter Warlop en diens vrouw Mieke Vervaeke, biedt al van het prille begin non stop Sri Lanka aan en kan buigen op jarenlange ervaring en kennis over de bestemming. Naast Sri Lanka bieden ze nog 28 andere bestemmingen aan in Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oceanie. Peter Warlop: “Het vernieuwende concept steunt nog steeds op onze vaste waarden. Zo mogen reiskantoren van ons binnen de 24u antwoord verwachten en werken we steeds op maat. De exclusieve reisbeleving die wij onze klanten bieden, zal voortaan nóg een extra tikkeltje luxe krijgen, zo kunnen onze klanten voortaan ook terecht in de Diamond Lounge op Brussels Airport, en nog veel meer…!”

Meer over deze studiereis en het vernieuwde Horizon Select leest u later op onze Website. Volg ons nog tot en met zaterdag via Instagram!

TOUROPERATING

TUI Sports nieuwe brochure

Deze week werd de nieuwe brochure Sportvakanties van TUI Sports verdeeld. Tot vorig jaar was er enkel een brochure voor fietsvakanties, maar deze werd stevig uitgebreid naar een algemene TUI Sports-brochure van om en bij de 50 pagina’s. Hierin kan je het volledige aanbod vinden met alle informatie, prijzen en reservatiecodes.
Meer info in de brochure of via sports@tui.be.

De brochure omvat:

 • Complete en sportieve fietsvakanties
 • Premier League- en Primera Division-matchen (reeds boekbaar)
 • Marathonreizen
 • Yoga met Evy Gruyaert in Mallorca

foto’s © TUI

TECHNOLOGIE

MisterFly: Aruba incentive

De dienst van toerisme Aruba, RIU Hotels&Resorts, Renaissance Aruba Resort&Casino, KLM/Air France & MisterFly laten je (her)ontdekken … Aruba, one happy Island !  Waan je reeds op Eagle Beach, Palm Beach of Boca Grande.  Geniet van de natuur tijdens een trekking in het Nationaal Park Arikok. Ontdek Oranjestad, de veelkleurige hoofdstad.

Daarenboven, boek Aruba, RIU Hotels&Resorts, Renaissance Aruba Resort&Casino en/of KLM/Air France via MisterFly Pro tot 2 oktober, doe mee aan de e-learning http://bit.ly/2k14t9I & waarbij je 2 cheques van 250 euro voor High Tech producten kan winnen!

TECHNOLOGIE

Amadeus & Hertz: nieuwe overeenkomst

The Hertz Corporation heeft een nieuwe overeenkomst gesloten met Amadeus. Zo zal Amadeus de wereldwijde producten van Hertz aanbieden en distribueren. Concreet zal de reisagent via Amadeus toegang krijgen tot alle producten van Hertz, Dollar,Thrifty en Firefly op zo’n 10.200 locaties verspreid over Noord-Amerika, Europa, de Caraïben, Latijns-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Dit alles zou snel en gebruiksvriendelijk moeten verlopen.

MICE

London topmeetingbestemming 2020

London blijft in 2020 de belangrijkste stad in de EMEA-regio voor meetings & events, volgens prognoses van CWT Meetings & Events Future Trends in het gelijknamige rapport. Dat rapport werd deze week gepubliceerd.

De top tien van bestemmingen in Europe, Middle-East en Africa zijn (positie in 2019):

 1. London, UK (1)
 2. Frankfurt, Germany (10)
 3. Paris, France (9)
 4. Berlin, Germany (4)
 5. Barcelona, Spain (3)
 6. Milan, Italy (-)
 7. Cologne, Germany (8)
 8. Stockholm, Sweden (7)
 9. Amsterdam, Netherlands (-)
 10. Vienna, Austria (6)

LUCHTVAART

TUI fly zwaait boegbeeld uit

Op zondag 15 september zwaait TUI fly één van zijn grootste boegbeelden uit: na 41 jaar eindigt zijn pilotencarrière en gaat Antwerpenaar Ludo Gysels verdiend met pensioen. Zijn eerste vlucht voerde hij reeds als student uit in 1973 op Deurne, waar zondag ook zijn laatste vlucht uit Firenze zal landen. Cijfers die tot de verbeelding spreken: 29.000 vluchturen op 7 verschillende vliegtuigtypes heeft Ludo op zijn actief. Daarnaast bestuurde hij talloze kleinere luchttaxi-toestellen en leidde hij veel jonge piloten op.

BINNENLAND

Mooie zomer voor Antwerpen

Antwerpen heeft opnieuw een goed toeristisch zomerseizoen achter de rug.

Tal van trekpleisters, hotels en evenementen in de binnenstad kijken terug op een goede zomer. De pieken lagen tijdens de laatste week van juni en op 15 en 18 augustus, met de vele evenementen in de Antwerpse binnenstad zoals de Antwerp Pride en het Bollekesfeest.

Populair bij dagjesmensen

Ongeveer 1/3 van de dagjesmensen in Antwerpen kwam uit het buitenland, met de buurlanden op kop. Bijna de helft van de buitenlandse bezoekers komt uit Nederland; en Frankrijk en Duitsland nemen elk bijna 10% voor hun rekening. Koen Kennis, Antwerps schepen voor toerisme: “De zomermaanden doen het altijd goed in Antwerpen. Indien we nog een warme nazomer tegemoet gaan, belooft 2019 een topjaar te worden. De Nederlandse dagtrippers blijven hun weg naar Antwerpen vinden. Onze noorderburen genieten van het geweldige winkelaanbod en de vele gezellige restaurants en cafés zijn een succesformule. We blijven dan ook inzetten op gerichte toeristische promotie bij onze buurlanden en dat zie je in deze cijfers.”