20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

TRAVEL MAGAZINE

Travel Awards: jij bent aan zet!

‘YouPro <35’

Young travel professionals: jullie zijn aan zet! Wie van de jonge professionals, die alomtegenwoordig zijn in de reisindustrie, verdient volgens jullie de ‘TM Travel Award Young Professional <35’? Het is zonder twijfel iemand die voor de volle 100% met zijn vak bezig is, proactief communiceert, informeert en daarnaast ook het belang van de sector uitdraagt. Dit jaar verloopt de voting voor de ‘YouPro < 35’ top of mind via de TM Travel Awards miniwebsite (40% van de stemmen), en dat vanaf september. De alfabetische top 5 van genomineerden wordt vervolgens gequoteerd door het TM Travel Awards Steering Committee (60% van de stemmen). In tegenstelling tot de voorgaande jaren komt er voor de editie van 2019 dus geen Facebook-voting voor de ‘YouPro < 35’ Award. Die eer valt te beurt aan de genomineerden voor de Sales Excellence Award (zie onderstaand). Deadline om uw YouPro <35 naar voor te dragen is zaterdag 31 augustus.

Sales Excellence Award & M&W of the Year

Zoals hierboven gesteld, komt er dus een wissel in de stemming van de ‘Young Professionals < 35’ Award en de Sales Excellence Award. Zo verlopen de Sales Excellence Award nominaties op basis van een dossier/webformulier, waarna de alfabetische top 5 van genomineerden van 10 september tot 9 oktober onderworpen worden aan een Facebook-contest (40% van de stemmen). Je kan je kandidatuur inleveren tot en met 31 augustus. Het steering committee zal de overige 60% van de stemming van de Sales Excellence Award bepalen. Alleen sales executives (en dus geen country managers) kunnen in aanmerking komen voor de Sales Excellence Award.

Ook dit jaar zal de award Man & Woman of the Year bepaald worden via dit dossier/webformulier, dat ten laatste op 1 oktober moet worden ingediend. In overeenstemming met het TM Travel Awards Steering Committee verdwijnt de Car Rental Company Award uit de serie TM Travel Awards. Bij de Supplier Awards wordt, naast Cruise Product en Ferry Product, de TM Travel Award voor River Cruise Product toegevoegd.

‘TM Leisure & Business Travel Agency Award’

Als reisagent kunt u uzelf tot 31 augustus kandidaat stellen om mee te dingen naar de TM Leisure Travel Agency Award en de TM Business Travel Agency Award. Het volstaat om het inschrijvingsformulier op de website www.travelawards.be in te vullen om in aanmerking te komen voor het bezoek in september van één van onze mystery shoppers. De best scorende reisagenten worden dan uitgenodigd voor een finale proef, donderdag 10 oktober, in de Travel House te Brugge, Kon. Astridlaan 29, 8200 Brugge. Dit voor een vakjury. Gastheer is Koen van den Bosch van de VVR. Jan Van Steen wordt in zijn hoedanigheid van voorzitter van de vakjury voor de gelegenheid vervangen door Dirk Dom (Thomas Cook). Olivier Giacomini (Sunny Cars) en Piet Demeyere (TUI) maken ook deel uit van de jury.

Dossiers indienen

Voor de awards ‘Man & Woman of the Year’, ‘Innovation of the Year’ en ‘Sustainable TO/Tourism’, ‘Best OTA’ en ‘Best Social Media’ kan u een dossier indienen via de speciale website www.travelawards.be/nominees. Kandidaturen kunnen worden ingediend tot en met 1 oktober.

TRAVEL MAGAZINE

TM432 – out now!

Beste lezer, vandaag ontvangt u TM432! In dit nummer maakt u kennis met het reservatieteam van Silverjet. Daarnaast ontdekt u welke nieuwigheden de touroperators in petto hebben voor de winterzonvakantie van uw klanten. Ook aan Egypte werd een dossier gewijd. Lees alle trends en nieuwigheden over het land van de Pyramides en farao’s op pagina 24 tot en met 27. En verder? Uw vertrouwde actua-pagina’s, bestemmingsverhalen over de Azoren en Sardinië. We nemen ook een kijkje in de twee RIU hotels op de Malediven. Kortom: onmisbare lectuur voor de echte reisprofessional. Het volgende nummer van Travel Magazine komt uit op vrijdag 6 september.

EVENT

CLIA cruise-dag en 1ste Belgian Travel Summit Persconferentie

CLIA organiseert op donderdag 19 september een bijzonder cruise-informatie- en netwerkevenement in de nieuwe ABC Cruise Terminal in Zeebrugge.

De vertegenwoordigers van verschillende rederijen zullen in de voormiddag klaar staan om reisagenten en pers te informeren over alle nieuwigheden. Bijzondere aandacht zal gaan naar acties in verband met ‘oktober=cruisemaand’.

Alle bezoekers zijn vervolgens welkom aan boord van MSC Preziosa voor een voordracht over duurzaamheid binnen de cruisesector en voor een persconferentie over de Belgian Travel Summit. Dit is een samenwerking tussen ABTO, UPAV, VVR en CLIA.

Het mediamoment wordt gevolgd door een lunch aan boord. Daarna staat nog een rondleiding op het schip gepland.

Inschrijven kan via deze link.

LUCHTVAART

Brussels Airport: gerust op reis?!

Vliegen van of naar Brussels Airport is ook dit jaar weer niet zonder zorgen. Na de stakingen, werkonderbrekingen of personeelstekorten bij luchtverkeersleider skeyes, bagage-afhandelaar Aviapartner, het douaneperonseel, e.a. werden vliegtuigpassagiers dit jaar al voor de derde keer geconfronteerd met achtergebleven reiskoffers, een gevolg van technische problemen met de bagagebanden op Brussels Airport. Het zorgt telkens weer voor ontevreden klanten en een negatieve beeldvorming in de media.

Door Luk De Wilde – TM Aviation News

Het volledige artikel leest u hier: https://travel-magazine.be/uw-klant-gerust-op-reis-via-brussels-airport/

BESTEMMING

Venetië: toegangsgeld uitgesteld

Wanneer het toegangsgeld voor toeristen nu effectief ingevoerd wordt in Venetië, blijft voorlopig een raadsel. Het toegangsgeld zou enkel te betalen zijn door bezoekers van ‘La Serenissima’ die niet in de stad zelf overnachten. De stad zegt meer tijd nodig te hebben voor de administratieve voorbereidingen van het toegangsgeld. Bedoeling was dat de maatregel in voege trad vanaf september 2019 (eerder werd zelfs mei al vastgelegd als datum), maar dit wordt opnieuw uitgesteld. Deze keer zelfs zonder nieuwe datum te preciseren. De reden hiervoor is het ontbreken van alle administratieve vereisten, hoe het geld geïnd zal worden is dus nog niet bepaald. Het plan was om te beginnen met een standaardvergoeding van drie euro per dag. Later zou dit variabel worden, onder andere afhankelijk van de reistijd. Het maximale bedrag was tien euro.

TRAVEL MAGAZINE

TM Future Day: Hahn Air sponsor

Na een jaartje te zijn weggeweest, heeft Hahn Air opnieuw zijn aanwezigheid bevestigd voor de TM Future Day. Het ‘tech event’ van Travel Magazine in het kader van business travel zal dit jaar doorgaan op maandag 30 september in het Radisson Blu Royal Hotel te Brussel. Hahn Air is een globale consolidatie-dienst die de content van transportleveranciers (waaronder luchtvaartmaatschappijen, hogesnelheidstreinen en touroperators) koppelt in hun eigen GDS-systeem, beschikbaar voor IATA-reiskantoren. Het Global Distribution System bestaat dit jaar trouwens 20 jaar! Op het event leren ba/ma-studenten en reisprofessionals het bijzondere systeem en de geleverde diensten beter kennen via Christelle Boutec, director global account management bij HR.

LUCHTVAART

Ethiopian Airlines zonder tussenstop naar Addis Abeba

© Ethiopian

Ethiopian Airlines gaat met ingang van het winterseizoen, eind oktober, rechtstreeks vliegen tussen Brussel en Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Nu nog maakt de Afrikaanse luchtvaartmaatschappij op de route een tussenstop in Wenen. Van 28 oktober tot 16 december vliegt ze dagelijks, behalve op dinsdag, tussen de twee hoofdsteden met een Boeing B787 Dreamliner. Vanaf 17 december zal er ook op dinsdag rechtstreeks van Brussel naar Addis Abeba worden gevlogen. De aanpassingen zijn het gevolg van een herschikking van het netwerk waarbij een nieuwe verbinding wordt gelanceerd van Addis Abeba naar Manchester. Manchester wordt, na Londen, de tweede Britse bestemming van Ethiopian Airlines. De lijndienst naar Manchester voert Ethiopian vier keer per week uit met een tussenstop in Brussel. In Addis Abeba biedt Ethiopian doorverbindingen naar een groot aantal Afrikaanse bestemmingen.

REISINDUSTRIE

AmEx GBT partnership met UNICEF

American Express Global Business Travel (GBT) gaat UNICEF ondersteunen met een donatie van een half miljoen dollar. De donatie is onderdeel van het partnership dat GBT met UNICEF USA aangaat om kinderen te helpen weer naar te school te gaan in tijden van nood en conflict. Het partnership maakt deel uit van GBT’s wereldwijde Responsible Business-programma.

Met het partnership committeert GBT zich ertoe UNICEF te ondersteunen van augustus 2019 tot juni 2021, om kinderen toegang te geven tot de middelen die zij nodig hebben om hun opleiding voort te zetten in tijden van crisis. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar tijdens crisissituaties, die een verhoogd risico vormen voor hun fysieke en emotionele veiligheid. Vooral wanneer het onderwijs aanzienlijk wordt verstoord kan dit generaties lang sociale, psychologische en economische gevolgen hebben. School is niet alleen een plek om te leren, maar ook een veilige plek voor kinderen om te spelen en toegang te krijgen tot fysieke en geestelijke gezondheidszorg.

PEOPLE ON THE MOVE

Sunny Cars: nieuwe Director of Customer Care

© Sunny Cars

Sunny Cars focust zich met de aanstelling van Axel Stender als Director of Customer Care nog sterker op kwaliteit en klanttevredenheid. Axel stuurt vanuit het hoofdkantoor in München de Customer Care teams voor de Duitse, Nederlandse, Belgische en Franse markt aan. Zijn belangrijkste verantwoordelijkheden zijn gericht op het bereiken van optimale klanttevredenheid tijdens en na het gebruik van de huurauto.

Axel heeft ruime ervaring in de reisbranche en vervulde de afgelopen acht jaar leidinggevende functies op uiteenlopende gebieden, waaronder de functie van Hoofd Partner- en Kwaliteitsmanagement bij Jochen Schweizer, een grote Duitse aanbieder van beleveniscadeaus. In die rol werkte hij intensief aan het verhogen van de klanttevredenheid, klachtenmanagement en proceskwaliteitsmaatregelen. Vanuit die positie maakt Axel nu de overstap naar Sunny Cars, waar hij verantwoordelijk wordt voor het ontwikkelen van servicestandaarden, het verbeteren van de informatiekwaliteit en het optimaliseren van klantcontact.

TOUROPERATING

Transasia: nieuwe brochure Dubai-Abu Dhabi

Caesars Palace © Transeurope

Een selectie van kantoren kreeg deze week de nieuwe Transasia brochure over Dubai en Abu Dhabi in handen, geldig voor reizen van 1 oktober 2019 tot en met 30 september 2020. Een referentiewerk met de meest uitgebreide, up-to-date bestemmingsinformatie en het meest gevarieerde aanbod aan hotels en excursies op de Belgische markt, gaande van betaalbare stadshotels (Rove Downtown) tot gezinsvriendelijke all-inclusive resorts (Rixos The Palm), adressen met een authentiek karakter (Al Seef Heritage) en absolute tophotels (Caesars Palace). Vertrouwde hotelnamen als Anantara, Jumeirah, Hyatt en Ritz-Carlton ontbreken niet op het appel. Voor elk type klant is er wat. Elk hotel is persoonlijk bezocht en kreeg, op enkele uitzonderingen na, een dubbele pagina met grote sfeerbeelden en een prijstabel met vroegboekkortingen tot 55%. Naast de hoofdselectie in de brochure zijn er nog tal van andere hotels aan dagprijs boekbaar, waarbij het team van Transasia graag adviseert. Zelfde brede waaier aan excursies met een street food tour, een exclusieve high tea in de Burj Al Arab, een panoramische vlucht aan boord van een watervliegtuig, het themapark Warner Bros World Abu Dhabi en de bekroonde show La Perle by Dragone als nieuwigheden voor volgend seizoen. Wanneer minstens de vluchten en het hotel in pakket bij Transasia worden geboekt, krijgen de klanten ter plaatse een persoonlijke verwelkoming op de luchthaven en gratis privétransfers tussen de luchthaven en hun hotel.

Incentive

Wie tussen 15 augustus en 15 november de meeste pakketten onderbrengt bij Transasia met Emirates als carrier, wint bovendien zelf een 6-daagse combitrip Dubai-Abu Dhabi voor 2 personen op basis van vijfsterrenhotels, vluchten heen en terug, transfers, een panoramische vlucht boven Dubai en tickets voor het visuele spektakel van Franco Dragone. Dubai en Abu Dhabi kunnen ook perfect dienstdoen als stopover op weg naar een van de verdere bestemmingen uit het Transasia aanbod. Binnen de VAE biedt Transasia ook het authentieke emiraat Ras Al Khaimah en het rustige emiraat Ajman aan. Kantoren die de brochure niet ontvingen maar wel aan hun klanten willen voorstellen, kunnen via www.connect2.be hun bestelling doorgeven.

LUCHTVAART

© Cathay

Cathay Pacific naar Niigata en Tokushima

Cathay Pacific Group vliegt deze winter naar Japan met twee extra seizoensroutes naar Niigata en Tokushima. Reizigers met skiplannen kunnen uitkijken naar de nieuwe lijndienst naar Niigata want de regio staat bekend om haar sneeuwrijke winters. De route zal worden uitgevoerd door Cathay Dragon met een Airbus A330 vanaf 30 oktober 2019 en dat tweemaal per week, op woensdag en zaterdag (onder voorbehoud van wettelijke goedkeuring). Het wordt daarmee de eerste rechtstreekse lijndienst tussen Niigata en Hongkong. Verder zal ook de populaire route naar Tokushima op Shikoku Eiland, die vorige winter werd gelanceerd, terugkeren vanaf 9 november (onder voorbehoud van wettelijke goedkeuring). Ook deze vluchten zullen twee keer per week worden uitgevoerd door Cathay Dragon op woensdag en zaterdag. Het toestel dat voor deze lijndienst wordt gebruikt is een Airbus A320 met twee reisklassen.

BESTEMMING

St. Petersburg: binnenkort gratis online visum

Vanaf 1 oktober zou toegang tot St. Petersburg verleend worden via een kosteloos online visum, aldus de Russische berichtgeving. Dit visum geeft toegang tot St. Petersburg en de regio Leningrad. De geldigheid van dit visum zal maximaal acht dagen bedragen. Dit volgens een decreet dat president Poetin ondertekende.

Paul Ryckaseys (Imagine Travel): “Imagine heeft inderdaad ook het nieuws vernomen dat de visumformaliteiten zouden aangepast worden. In eerste instantie alleen voor St. Petersburg (niet voor Moskou!). Imagine stuurt reeds vele jaren honderden klanten per jaar naar Rusland. Meestal zijn dit reizen waarbij de twee steden worden gecombineerd. Volgend jaar is voor deze klanten dus nog steeds een klassiek visum nodig. We zullen afwachten of het e-visum een impact heeft op het aantal toeristen. Er is sprake van een gratis visum maar dat is nog niet officieel bevestigd. Er is ook nog heel wat onzekerheid over de invitatiebrieven, de verplichte reisverzekering,…. We zitten ook nog met vragen tot waar ‘St. Petersburg’ reikt. Kunnen klanten invliegen op St. Petersburg en per trein doorreizen naar Moskou? Kunnen en mogen de klanten de ruime omgeving van St. Petersburg bezoeken met een e-visum? We volgen dit uiteraard op de voet. Imagine heeft een aantal pakketten op St. Petersburg zowel individueel als in groep. Uiteraard zullen we hiervoor communiceren naar de potentiele reizigers van zodra er meer duidelijkheid en officiële communicatie is. We hebben de voorbije jaren een toename van het aantal toeristen gezien dankzij de rechtstreekse vluchten van Brussels Airlines en uiteraard ook dankzij de wereldbeker voetbal. Om deze groei vast te houden komt het e-visum wel op een interessant moment.”

Maurits Bouwman (Sovjet Reizen): “De verwachting is dat er een toename van het aantal kortere reizen naar St. Petersburg zal zijn. Het toepassen van een gratis e-visum zal de bestemming aantrekkelijker maken als korte citytrip terwijl de gemiddelde duur nu 6 dagen verblijf is. De bestemming zal dus dynamischer worden. Wij zetten ons reeds volledig in op St. Petersburg als bestemming, al dan niet vaak toch gecombineerd met Moskou, waar nog wel een visum voor nodig is.”

Laurence Daniëls (7PLUS): “Het lijkt dat Rusland er toch op vooruit gaat. Als Rusland-specialist voor 7Plus kreeg ik de gelegenheid om in april 2018 deel te nemen aan een ronde tafel in St. Petersburg met betrekking tot visa. Het topic elektronisch visum kwam toen ook aan bod.  Deze vernieuwing zou het leven van citytrip liefhebbers enorm vergemakkelijken. Het streven naar “pilootstad” en culturele hoofdstad is zeker een goed idee; de meeste reizen die onze reizigers reserveren gaan uiteindelijk naar deze prachtige stad. We moeten echter afwachten hoe de details worden geregeld. De huidige procedure is nogal omslachtig en het lijkt mij een beetje utopisch om dezelfde manier van werken te gebruiken voor de “online” versie. Bovendien zullen de regels voor reizigers die St. Petersburg met andere steden willen combineren (ik denk hier aan natuurliefhebbers die willen genieten van het noorderlicht ten noorden van de poolcirkel, of cruisefans die de twee hoofdsteden aandoen) toch moeten aangepast worden; ik denk dan aan een visumvrijstelling of faciliteiten voor visumversoepeling voor de rest van het land? We zullen deze nieuwe procedure zeker in het oog houden en zodra deze is geformaliseerd, zullen onze klanten worden geïnformeerd; hetzij via onze Facebook-pagina, onze website of onze specialisten Rusland.”

TOUROPERATING

Thomas Cook: “Morabeza” op Sal

Oasis Salinas © Thomas Cook

Is jouw klant op zoek naar zon, ontspanning, lekker eten en een zonovergoten vakantie tijdens de herfst of winter? Dan heeft Thomas Cook de ideale bestemming in zijn reiskoffer: Sal. Op Sal schijnt de zon het hele jaar door en geniet je klant altijd van aangename temperaturen, mooie stranden en de gekende Kaapverdische gastvrijheid. Op Cabo Verde draait alles rond “Morabeza”: leef met een open geest, geniet van de gezelligheid, voel je welkom, relax én geniet van het leven. Deze herfst en winter geniet je klant al extra voordelig van de heerlijke winterzon op Sal in het vijfsterrenhotel Oasis Salinas Sea en het viersterrenhotel Oasis Belorizonte.

Kerstmarktcruise op de Rijn

Sfeervolle lichtjes, authentieke koekoeksklokken, versierde kerstsokken en glühwein bij de vleet. Dat is een 4-daagse kerstmarktcruise in de Elzas en het Zwarte Woud. Je klant vaart op de Rijn en bezoekt onder meer de kerstmarkten van Straatsburg, Freiburg en Colmar. Wanneer trekt je klant best zijn kerstsokken aan? De cruise vertrekt op 11/12/2019 en doet Straatsburg, Alt-Breisach, Breitnau, Freiburg, Colmar en opnieuw Straatsburg aan.  Inbegrepen tijdens deze cruise: transfer per autocar vanuit 3 opstapplaatsen in België naar Straatsburg, transfer naar de kerstmarkten in Straatsburg, Colmar en Freiburg, 3 nachten cruise aan boord van de MS Europe o.b.v. volpension, dranken aan boord: water, wijn, bier, fruitsap naar believen en een koffie bij de maaltijden, bezoek aan het openluchtmuseum Écomusée d’Alsace en een Nederlandstalige reisbegeleider vanuit België. Goed nieuws: deze cruise is al gegarandeerd. Je boekt de kerstmarktcruise via de code P1EUKE. Meer info? Bel de Thomas Cook cruise-experts op het nummer 09 248 47 44.

Laatste dagen extra Last Minute korting

Wil je klant nog vlug een Last Minute boeken voordat het nieuwe schooljaar begint? Raad hem dan nu een Last Minute naar het zuiden aan. Zo profiteert je klant bij Thomas Cook nog tot en met zondag 11 augustus van 100 euro extra korting met de code ZONBOB voor afreizen van 17/8 t.e.m. 31/8. Haast je, want je klant heeft nog 4 dagen om van dit voordeel te genieten. Deze extra korting is cumuleerbaar met de 200 euro familiekorting (code: FAMILB) en de €100 extra korting per persoon met code TC100A OF het gratis privéluchthavenvervoer met code PTAXIA. Als bijvoorbeeld een familie van 2 volwassenen en 1 kind in de 2de helft van augustus (van 17/8 t.e.m. 31/8) op vakantie vertrekt, geniet deze familie van een extra korting van maar liefst 600 euro. Ongelooflijk, niet?

PEOPLE ON THE MOVE

Daniele Felix naar MSC Cruises

Daniele Felix maakt de overstap van Siteimprove, waar ze aan de slag was als business development executive, naar MSC Cruises Nederland, waar ze de functie opneemt van sales manager. Eerder was Daniele meer dan tien jaar werkzaam voor Costa Cruises en was ze ook nationaal vertegenwoordiger voor CLIA Cruises Nederland. Daarnaast is Daniele eveneens life en personal coach.

STUDIEREIS

Misterfly: eductour Aruba

MisterFly Pro Belux, in samenwerking met RIU Hotels&Resorts ; KLM/Air France en Aruba Tourism Authority, organiseert een studiereis van 27 november tot 3 december (aankomst 04 december) naar… ARUBA!

Alexandre Dorrego: “Zalig niets doen op Eagle Beach, Palm Beach of Boca Grande, genieten van de natuur in Arikok National Park of ontdekking in het veelkleurige Oranjestad. Genoeg amusement dus maar we zullen ook … een beetje … werken ! Tijdens deze studiereis staan ook een aantal hotelbezoeken op het programma.”

Wil je mee ?

 • Schrijf je ten laatste voor 1 september, nog in via deze link http://bit.ly/2LMg0pw
 • Verzamel tussen 6 augustus en 30 september zoveel mogelijk punten:

Hoe kan je punten verdienen ?

 • Elke MisterFly boeking = 1pt
 • Elke KLM/AF boeking bij Misterfly = 2pt
 • Elke KLM/AF boeking op Aruba bij Misterfly = 4pt
 • Elke RIU boeking bij Misterfly (wereldwijd) = 2pt
 • Elke RIU boeking op Aruba bij Misterfly = 4pt

👉 De ingeschrevenen met de meeste punten kunnen helemaal kostenloos mee. Na 30 september word je op de hoogte gebracht van deelname met definitief programma!

TOUROPERATING

Footprints: culinaire groepscruise brochures

Oceania © Footprints

De brochure met de rode paprika op de cover, met andere woorden de 3 culinaire cruises en wijncruise van Footprints wordt momenteel verdeeld door Connect2.

Een uitgelezen aanbod van 3 culinaire topcruises in de Middellandse Zee en Zuid-Afrika/Namibië/Mozambique, exclusief voor Footprints, omkaderd door één van de 33 Masterchefs van België die mee aan boord gaat. Deze brochure kan, samen met andere folders voor groepscruises (expeditie- en ontdekkingscruises) bijbesteld worden op Connect2, je kan ze allemaal downloaden op de Footprints website én via de agentenlogin (gebruikersnaam: footprints – paswoord: agent). Je vindt de programma’s ook terug op de website. Meer weten over de groepscruises? Contacteer dan de cruise-collega’s Lynn op 03/242.82.88 en Chris op 03/242.82.80.

Incentive: Book&Dine Oceania

Koen Devos © Footprints

De geselecteerde culinaire groepscruise van Oceania Cruises brengt je klant van Rome naar Monte Carlo, van 4/11 tot 11/11/2020 (Brussel/Brussel).

Chef Koen Devos van Restaurant La Cravache in Rekkem zal hier voor de culinaire omkadering zorgen. De Masterchef staat garant voor een welkomstcocktail, show cooking, kookworkshops met de chef in het Culinary Center van het schip, exclusief diner in één van de à la carte restaurants, wijnproeverij door de chef, begeleid door de sommelier aan boord en culinaire excursies. Deze cruise staat voor heel wat troeven: topservice aan boord, alles in het teken van gastronomie & service, 4 à la carte restaurants (zonder toeslag), Culinary School aan boord, uitgebreide Canyon Ranch & Spa. Voor deze cruise lanceert Footprints de volgende incentive: Book&Dine. Boek 3 van deze culinaire cruises van Oceania Cruises en ontvang een uitnodiging om te gaan dineren met 2 in La Cravache! Meer info via dezelfde kanalen als hierboven.

Vroegboekactie Regent Seven Seas Cruises

De geselecteerde culinaire groepscruise van Regent Seven Seas Cruises brengt uw klanten naar Zuid-Afrika, Namibië en Mozambique, van 8/12 tot 22/12/2020 (Brussel/Brussel) en wordt culinair omkaderd door chef Bert Recour, van het Restaurant Pegasus in Poperinge.

Het is een cruise die heel wat te bieden heeft: all-inclusive formule, 25 gratis excursies, inscheping vanaf 12.00 uur, zodat iedereen al kan genieten van een lekkere lunch, elke zondag ontbijt met champagne en kaviaar, de ongedwongen sfeer aan boord, een overnachting in het 5* boutique hotel Cape Grace voorafgaand aan de cruise, diner in het exclusieve restaurant Auslese in Kaapstad, stadsrondrit Kaapstad, excursie naar de Elgin vallei: Almenkerk Wine Estate en Beaumont Wine Farm met wijnproeverijen en lunch.

Op deze cruise kunnen we prominente vroegboekkortingen aanbieden, geldig voor reservaties tot 30/11/2019. Meer weten over Footprints’ groepscruises? Contacteer dan hun cruisecollega’s Lynn op 03/242.82.88 en Chris op 03/242.82.80 of via cruises@footprints.be

RAIL

Eurostar: ‘Press for Champagne’

© Eurostar

100 dagen voor zijn 25ste verjaardag op 14 november 2019 introduceert Eurostar de ‘Press for Champagne’ knop. Op geselecteerde treinen kunnen de eerste 25 reizigers die op de knop drukken ontspannen terwijl een glas bubbels aan hun stoel wordt geserveerd.
De knop was beschikbaar voor reizigers in bepaalde treinen op 6 augustus, 100 dagen vóór het 25-jarig jubileum van Eurostar, en zal vervolgens nog beschikbaar zijn op vrijdagavond voor de rest van de maand (9, 16, 23 en 30 augustus).

• Londen naar Parijs met vertrek om 17u01
• Parijs naar Londen met vertrek om 17u13
• Londen naar Brussel, Rotterdam en Amsterdam met vertrek om 17u16

CRUISES

Costa Cruises: speciale BeLux-brochure

© Costa

Na de consolidatie van een toegewijd verkoopteam o.l.v. Massimo Tedesco en de terugkeer van Eveline Vanderstraeten, investeert Costa Cruises in een brochure voor België en Luxemburg. De 256 pagina’s dikke brochure is gedetailleerd en rijk geïllustreerd met een overzicht van de reisbestemmingen van Costa Cruises: de Middellandse Zee en Noord-Europa, maar ook verre en exotische bestemmingen zoals de Caraïben, de Indische Oceaan, de Emiraten en het Verre Oosten. Er is een keur aan korte en lange reizen, of nog langere en uitzonderlijke cruises zoals de Costa World Tour.

Massimo Tedesco: “Onze brochure is meer dan een catalogus. Hij is van groot praktisch belang voor de reisagenten en hun klanten en een waardevol instrument dat onze website CostaExtra aanvult. Voor professionals is er een voorstelling van elk schip met een gedetailleerd plan en een presentatie van de Costa-ervaringen. Ook het ‘Leven aan Boord’ komt aan bod, met info over de gastronomie, het welzijn, de ontspanningsmogelijkheden en alles wat we bieden om de gezinnen te verwelkomen. Er is verder een gedetailleerd overzicht van het prijsaanbod, de verschillende drankenpakketten, het concept van excursies CostaTours en alle diensten verbonden aan een Costa-cruise.”

De brochure heeft ook een duurzaam luik met bijzondere aandacht voor het vlaggenschip Costa Smeralda dat in oktober 2019 in de vaart komt. Het nieuwe schip zal de Italiaanse stijl en vriendelijkheid uitstralen en wordt het eerste van twee schepen die worden aangedreven met milieuvriendelijker vloeibaar aardgas. De Franstalige brochure kan vanaf heden worden aangevraagd. De Nederlandstalige versie staat in de planning voor begin 2020. De Nederlandstalige reisagenten beschikken met de Franstalige versie in afwachting alvast over een duidelijk overzicht van de afvaarten en schepen. Bestellen kan via Loginmail.be.

EVENT

UPAV kiest Frankrijk

Klimaatverandering, biodiversiteit en welzijn zijn allemaal zaken die het gedrag van reizigers en het toeristische landschap veranderen. Het is een grote uitdaging om over het toerisme van morgen op een ecologisch verantwoorde manier na te denken. “Het is dan ook vanzelfsprekend dat Atout France, dat zich bezighoudt met de bevordering van duurzaam toerisme, ervoor heeft gekozen om het jaarlijkse congres van de UPAV, dat zich op dit thema richt, te steunen,” aldus Gisèle Jamin. Van 28/09 tot 01/10 kunnen de deelnemers genieten van de bestemming Oise, in de Hauts-de-France, op een steenworp afstand van België, alvorens naar de IFTM-Top Résa te gaan. Chantilly en Roissy zijn de ankerpunten voor reisagenten tijdens deze paar dagen, met als hoogtepunt een galadiner in de Polo Club de Chantilly met een Polo Match en culinaire workshops met de beste chef-koks uit de regio.

🌿 Herontdek de rijkdom van het Franse grondgebied en neem deel aan de ontwikkeling van het toerisme van morgen!

Meer info: https://www.upav.be/fr/activites/2019-09-28-congres-annuel-2019

THEMAPARKEN

Universal Studios Orlando kondigt Epic Universe aan

Heel veel is er nog niet gekend van dit nieuwe parkgedeelte van Universal Orlando in de staat Florida. Toch belooft Epic Universe nieuwe standaarden te gaan stellen, die je in de andere drie delen van het Park – Universal Studios, Islands of Adventure en Volcano Bay– nog niet tegenkomt.

Volgens Universal moet het woord ‘Epic’ niet alleen een term zijn, maar moet het nieuwe parkgedeelte ook echt beleefd worden. “Ons nieuwe park is de grootste investering van Comcast NBC Universal in pretparken en in Florida,” zegt Brian Roberts, ceo van Comcast. Volgens het bedrijf staan er nieuwe niveaus aan ervaringen gepland die de term ‘beleving’ in amusementsparken moeten herdefiniëren. Gedetailleerde informatie over de attracties bestaat er echter nog niet. Het is wel duidelijk dat er, naast het themapark, ook hotels, winkels, restaurants, een uitgaanscentrum en andere attracties zullen komen.

Een openingsdatum of zelfs de duur van de bouwfase is nog niet bekend. Universal’s Epic Universe wordt niet naast het bestaande Universal Orlando Resort gebouwd, al zou er voor transport tussen de parken gezorgd worden. Momenteel heeft Universal Orlando 25.000 mensen in dienst. Met de opening van het nieuwe park worden 14.000 bijkomstige banen gecreëerd.

LUCHTVAART

Regional Airport Bruges-Ostend: tevreden

Ondanks de drukkere maand juli kan men op de Luchthaven van Oostende terugblikken op niets dan tevreden passagiers. Een vlotte check-in, beperkte wachttijden aan security- en paspoortcontrole,  snelle afhandeling van de bagages bij zowel vertrek als aankomst zijn één voor één aspecten die hebben bijgedragen tot het behalen van een hoge klantentevredenheid.  De compacte luchthaven heeft dat soort troeven in huis en de reizigers ervaren dit tijdens hun vertrek en aankomst op de luchthaven aan de kust.

In de maand juli waren er 61.520 passagiers. Dit waren er bijna 3% méér t.o.v. 2018 (=59.827).  De positieve trend zet zich voort. Er was slechts een beperkte toename van capaciteit van TUI fly. Met het wegvallen van twee succesvolle bestemmingen, Nice en Barcelona, kan men stellen dat de vrijgekomen ‘capaciteit’ werd gehanteerd om het aantal stoelen verder te doen stijgen; waaronder Malaga (+41%), Palma de Mallorca (+33%) en Antalya (+30%).

Het globaal aantal bewegingen is lichtjes gedaald in juli (-11,90%). Dit is te verklaren door een kleiner aandeel van lijn- en trainingsvluchten.  Het aantal zakenvluchten steeg afgelopen maand met 25%. Dit cijfer ligt volledig in de lijn van de verwachtingen sinds de opening van de nieuwe business terminal.

De ‘on-time performance’ haalde in juli een score van 96,6%. Dit is een sterk cijfer voor Europese luchthavens.

TOUROPERATING

Pegase: vroeger dan ooit

Uw klant kan nu reeds zijn zomervakantie voor 2020 vastleggen, zowel vliegvakanties als exotische vakanties! Bij Pegase zijn reeds talloze hotels boekbaar voor volgende zomer. Uw klant is net terug van vakantie en wenst volgend jaar opnieuw in hetzelfde hotel te verblijven? Of was het initieel gekozen hotel reeds volgeboekt? Bepaalde van de aangeboden hotels, zoals Stella Island op Kreta, zijn heel snel volgeboekt in populaire periodes. Door de vroege boekbaarheid zijn uw klanten nu reeds zeker van hun hotel en kamer naar keuze en dit aan scherpe prijzen! Aarzel dus zeker niet om uw klant hiervan op de hoogte te brengen, zodat hij zeker geen beschikbaarheden misloopt.

Uw klant geniet, net zoals bij nieuwe boekingen voor winter 2019, van een exclusief lanceringsvoordeel ter waarde van 150 EUR p.p., en dit cumuleerbaar met de andere lopende kortingen, incentives en vroegboekkortingen.

Ook nuttig om weten: uw klant geniet automatisch van dit lanceringsvoordeel, gezien deze direct verschijnt in het prijsdetail.

Voorwaarden:

 • Geldig voor afreizen tussen 01/04/2020 en 31/10/2020
 • Enkel geldig op volgende catalogen: PEG PFLI (vliegvakanties), PEG PDIS (exotische vakanties) en PEG PYBE (extra aanbod)
 • Minimumdossierwaarde: 2.000 EUR
 • De korting van 150 EUR  is geldig per vol betalende volwassene (18+)
 • OP = OP

FERRY’S

Corsica Linea: eerste LNG-ferry

Ferrymaatschappij Corsica Linea kondigt de aankoop van hun eerste schip op LNG aan, in lijn met de ambities van het bedrijf die ze begin 2019 bekendmaakten. Het wordt het eerste nieuwe vaartuig dat aangedreven wordt door ‘Liquified Natural Gas’ ofwel vloeibaar aardgas, en dat is beter voor het milieu. Door de ingebruikname van deze brandstof worden er heel wat minder schadelijke stoffen de lucht ingestuurd. De ferry wordt afgeleverd door het Italiaanse Visentini, en zal klaar zijn in 2022.

HOTELLERIE

Relais & Châteaux: 13 nieuwe locaties

Relais & Châteaux is haar zogehete ‘delicious journeys’ wereldwijd aan het uitbreiden en heet 13 nieuwe leden welkom bij de exclusieve club voor hotels en restaurants. In onder andere de Malediven, Zuid-Amerika, Europa en Afrika omarmen de nieuwe leden de Relais & Châteaux filosofie.

 1. The Nautilus, Baa Atoll, Malediven
 2. Pujol, Mexico
 3. Nayara Gardens, La Fortuna, Costa Rica
 4. Pikaia Lodge, Galapagos, Ecuador
 5. Stock Exchange Hotel, Manchester, VK
 6. Le Jules Verne, Parijs, Frankrijk
 7. La Maison des Têtes, Colmar, Elzas, Frankrijk
 8. Restaurant Le Pré, Clermont-Ferrand, Auvergne, Frankrijk
 9. Hôtel Richer de Belleval, Montpellier, Hérault, Frankrijk
 10. Restaurant Frederikshøj, Aarhus, Denemarken
 11. Château de Vignée, Villiers-sur-Lesse, Wallonië, België (opent okt 2019)
 12. Walliserhof Grand-Hotel & Spa, Saas-Fee, Zwitserland (opent dec 2019)
 13. Mpala Jena Camp, Zambezi Park, Zimbabwe

REISINDUSTRIE

BCD Travel koopt Adelman

BCD Travel breidt verder uit in de Verenigde Staten en koopt het zakenreisbedrijf Adelman. Het full-service zakenreiskantoor is gevestigd in Milwaukee. Adelman werd opgericht in 1985 en heeft zo’n 300-tal werknemers in dienst. “Onze financiële slagkracht laat ons toe om verder te groeien met expansies zoals deze. Dit komt onze klanten, werknemers, partners en belanghebbenden ten goede.” Aldus Craig Bailey, president van BCD Travel Americas.

Vorige maand versterkte BCD Travel zich ook al buiten Noord-Amerika door het Japanse Hitachi Travel Bureau te kopen.

HOTELLERIE

Recordcijfers voor Brusselse hotels

Het Brusselse verblijfstoerisme heeft nieuwe records bereikt in de maand juli. De hotels waren in de afgelopen zomermaand gemiddeld voor 78,3% gevuld. Met uiteraard dank aan de start van de Ronde van Frankrijk maar ook aan Tomorrowland. 63.000 overnachtingen werden immers rechtstreeks gelieerd aan Tomorrowland. De maand juli van vorig jaar was al een recordmaand met een gemiddelde hotelbezetting van 76%, maar dit jaar kwam daar nog eens bijna 3% bij. Het toont aan dat onze hoofdstad op vlak van toerisme een grote aantrekkingskracht heeft ontwikkeld.

Stijging in tien jaar van 20%

De weekendcijfers lagen hoger dan tijdens de week en dat zagen ze eigenlijk nooit eerder in Brussel. “Het toont aan dat de verhouding tussen vrijetijds- en zakentoerisme heel goed is, want in het verleden werd Brussel vooral als een zakenstad geassocieerd,” aldus Jeroen Roppe, woordvoerder van visit.brussels. “Dat onze hoofdstad steeds aantrekkelijker wordt, toont de vergelijking met tien jaar geleden aan. Toen lag de hotelbezetting op amper 57 procent. Na de twee bomaanslagen in 2016 lag dat cijfer zelfs nog lager met 56,5 procent. In de afgelopen jaren werd er dus een stijging van meer dan 20 procent behaald.”

Bijna 800.000 wielerfans voor de Grand Départ

Dé grote blikvanger in deze julimaand was natuurlijk de Grand Départ van de Tour de France. Die zorgde voor maar liefst 767.000 wielerfans die langs het parcours stonden in de hoofdstad. “Twintig procent van die bezoekers kwamen uit het buitenland en dan vooral uit onze buurlanden Duitsland, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië”, zegt Roppe. “De Ronde van Frankrijk heeft een enorme impact gehad en dit zelfs tijdens het hele weekend. Het grootste effect op lange termijn is natuurlijk de media-aandacht, want Brussel is wereldwijd prachtig in beeld gebracht”, aldus nog de woordvoerder van visit.brussels.

TOUROPERATING

TUI: VIP Selection Asia Gardens

Voor klanten op zoek naar zen in een Aziatische stijl is Asia Gardens 5* aan de Costa Blanca het ideale hotel. De Balinees geïnspireerde kamers ademen rust uit en ook de omgeving voelt zen: heel veel groen, palmen, felgekleurde bloemen met tussendoor slenterbruggetjes, fonteinen en massagehutjes. Ze worden zen tijdens een lesje tai chi of yoga, of leren bij tijdens een workshop Aziatisch koken. Schuiven ze liever zelf de voeten onder tafel, dan worden ze verwend in de restaurants met een mix van mediterrane en Aziatische delicatessen. Kortom, de uitgelezen plek voor rustzoekers.

Hotels in de kijker: Meliá Benidorm en Meliá Villaitana

Aan de Costa Blanca liggen de viersterrenhotels Meliá Benidorm (TUI) en Meliá Villaitana (TUI en VIP Selection). Meliá Benidorm is gelegen op wandelafstand van het Levante-strand en heeft een zwembadzone dat tot de verbeelding spreekt: uitgestrekt, superverzorgd en omringd met zalige tuinen. De kamers zijn er ruim en stijlvol ingericht, en wie wat meer luxe wilt, kan kiezen voor een ‘The Level’-kamer.
Meliá Villaitana is gebouwd als een sfeervol mediterraan dorp, met smalle slenterstraatjes, kerken, pleinen en fonteinen. Klanten drinken er een glaasje onder de sinaasappelbomen of rusten uit op het aangelegde zandstrand. De zwembaden kronkelen als een prachtige lagune door het resort. Het luxueuze spacentrum en de 2 golfterreinen tillen de vakantie meteen op tot een hoger niveau.

REISINDUSTRIE

Anex Group investeert in Thomas Cook Group

Het Turkse Anex Tourism Group, met hoofdzetel in Antalya, investeert in de Thomas Cook Group na de aanhoudende daling van het aandeel van laatstgenoemde. Neset Kockar, ceo van de Turkse Anex Tourism Group kocht 6,7 procent van de aandelen van de TCG. Hierna ging het aandeel weer de hoogte in. In minder dan een etmaal verhoogde het Turkse Anex Tourism Group zijn aandeel van 6,7 procent naar 8,01, wat op dinsdag 6 augustus op de beurzen goed onthaald werd. Het Chinese Fosun bezit 18,7 procent van de aandelen in het oudste touroperatorbedrijf.

HOTELLERIE

Zuidstation verwelkomt tweede Meininger in Brussel

Afgelopen dinsdag opende het gloednieuwe Meininger-hotel in de Brusselse Barastraat, niet ver van het Zuidstation. Het is meteen het tweede hotel in Brussel van de Duitse keten. Met 150 kamers en 678 bedden is het nieuwe hotel ook iets kleiner dan het oudere broertje aan het kanaal in Molenbeek. Het interieur van het hotel is geïnspireerd op het surrealisme van René Magritte, met paraplu’s, snorren en de occasionele pijp.

EVENT

De Blauwe Vogel mega cruise-event

Op zondag 18 augustus zorgt het Blauwe Vogel-team voor een primeur, nog nooit vertoond in de Benelux. Die dag organiseert deze reisspecialist een mega cruise event in de vermaarde Versluys Dôme van Oostende. Het is de allereerste keer dat een reiskantoor zoiets op dit formaat organiseert in de Benelux. Trudo Carlier van De Blauwe Vogel: “We gaan er vooral onze speciale groepscruises voor seizoen 2020 presenteren. Dat zijn de Noorse Fjorden en de Baltische Staten die al jaren een vaste waarde in ons aanbod zijn plus de ‘Kroatië Charme’-cruise met ons eigen yacht. 46 specialisten zullen die zondag aanwezig zijn en iedereen bijstaan met alle vragen. Reeds 3.000 gasten hebben zich intussen ingeschreven voor een leuke dag aan zee.” De voorstelling begint stipt om 11.00 uur en er zijn nog enkele plaatsen. Inschrijven kan op www.deblauwevogel.be

HOTELLERIE

Paloma Finesse Side: open kitchen concept

Het Paloma Finesse Side-hotel, dat zijn deuren dit jaar opende op 26 juni, pakt uit met een hedendaags open-keuken-concept. Er wordt gebruik gemaakt van lokale en organische producten, waarvan er zoveel mogelijk uit de eigen tuin en boerderij komen. Noem het dining-concept van het hoofdrestaurant ‘The Kitchen’ niet zomaar een buffet, want de filosofie is één grote open keuken. Er is huisbereide pasta en dry-aged steak, gegrilde vis en er zijn lokale gerechten. Dit alles wordt ter plaatse bereid in open keukens naargelang de wensen van de klant.

Chef’s Kitchen

In het à la carte-restaurant ‘Chef’s Kitchen’ krijgen gerenommeerde chefs van over de hele wereld de kans om hun kunsten tentoon te spreiden, en dat van juli tot september. De volledige lijst vind je hier:

Dates Chef
1 26.06.2019 – 29.06.2019 Ercan Soylu
2 01.07.2019 – 06.07 2019 Umut Karakuş
3 08.07.2019 – 13.07.2019 Doğa Çitçi
4 15.07.2019 – 20.07 2019 Murat Aslan
5 22.07.2019 – 27.07.2019 Tevfik Alparslan
6 29.07.2019 – 03.08.2019 Mark Sargeant
7 05.08.2019 – 10.08.2019 Pascal Favre D’anne
8 12.08.2019 – 17.08.2019 Jose Pizarro
9 19.08.2019 – 24.08.2019 Johnny Goric
10 26.08.2019 – 31.08.2019 Joe Barza
11 02.09.2019 – 07.09.2019 Enrique Valenti
12 09.09.2019 – 14.09.2019 Andreas Bagh
13 23.09.2019 – 28.09.2019 Jonathan Berntsen
14 30.09.2019 – 05.10.2019 Pere Planaguma
15 21.10.2019 – 26.10.2019 Rik Jansma
16 28.10.2019 – 31.10.2019 Volkan Bekit

DUURZAAMHEID

SFO: Verbod verkoop plastic flesjes

Op San Francisco International Airport (VS) mogen vanaf dinsdag 20 augustus geen plastic flesjes meer verkocht worden voor eenmalig gebruik. Het verbod geldt voor alle restaurants, cafés en drankautomaten op de drukke Amerikaanse luchthaven. Passagiers die water of frisdrank willen drinken, moeten hun eigen flesjes van thuis meenemen of herbruikbare flesjes van aluminium of glas kopen.

LUCHTVAART

Norwegian: passagierscijfers juli

Norwegian heeft voor de tweede maand op rij minder reizigers vervoerd dan in dezelfde maand het jaar voordien. Met 3,71 miljoen vervoerde passagiers werd afgelopen maand een daling van 2% of 81.851 reizigers genoteerd in vergelijking met juli vorig jaar.

De bezettingsgraad daarentegen steeg met 0,5 procentpunt tot 93,5%. In de eerste zeven maanden van dit jaar vervoerde Norwegian 37,9 miljoen mensen, een stijging van 6% op jaarbasis. De bezettingsgraad nam in de gehele periode met 1,7 procentpunt af tot 85,4%. In totaal nam het verkeer toe met 6% en de ‘capacity growth’ bedroeg 5%.

Geir Karlsen, cfo en uitvoerend chief executive: “De cijfers tonen ons dat passagiers langere afstanden vliegen en er is een hogere load factor. Dit betekent dat mensen voor Norwegian kiezen, niet in het minst voor intercontinentale vluchten.”

THEMAPARK

Efteling: Zes Zwanen komen eraan

Het populaire pretpark de Efteling maakte deze week bekend dat de nieuwste sprookjesattractie ‘de Zes Zwanen’ op zaterdag 28 september om 10.00 uur zal openen. Naast het klassiek sprookjestafereel van de gebroeders Grimm zal er ook een mini-attractie voor kinderen komen. Die kunnen een vaartocht maken op de rug van één van de zes zwanen uit het sprookjesverhaal. Afgelopen maand arriveerden de kleurrijke bootjes al. Die varen vanaf eind september het slot binnen waar prinses Elisa op een rots hemden zal breien. De Zes Zwanen kostte 2,5 miljoen euro en is het dertigste sprookje in het sprookjesbos sinds de opening in 1952.