20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

EVENT

TM Golf Trophy

Vandaag organiseert Travel Magazine, na een jaartje afwezigheid, de 11ste editie van haar TM Golf Trophy. Het toernooi zal doorgaan op de gloednieuwe championship course van Golf Club d’Hulencourt te Vieux-Genappe. In de loop van de dag kan u de birdies, pars en (hopelijk niet al te veel) triple bogeys van onze deelnemers – allen professionals uit de Belgische reisindustrie – volgen via @travmag. Uiteraard volgt er een uitgebreid fotoverslag via onze website. Dit sportief networking evenement wordt ondersteund door onze trouwe partners: Dominicaanse Republiek, One to One Consult, VIP Selection, Wallonie-Belgique Tourisme en Condor.

TRAVEL RALLY

Travel Rally: inschrijvingen stromen binnen

De inschrijvingen voor de Travel Rally, die van 20 tot 22 september zal plaatsvinden in Berlijn en Brandenburg, lopen als een trein. De teller staat inmiddels op 40 deelnemers! Gezien het grote succes gebeuren registraties sinds afgelopen dinsdag enkel nog onder voorbehoud van de beschikbare accommodatie/transport. De organisatie stelt alles in het werk om de nodige extra capaciteit te creëren om alsnog extra plaatsen te kunnen aanbieden. De inschrijvingen worden definitief afgesloten op vrijdag 28 juni. De Travel Rally is een gezamenlijk initiatief van de partners NMBS Internationaal, Sunny Cars, Touring, Interhome en Travel Magazine. Deze editie krijgt de steun van VisitBerlin en de Toeristische Dienst van Brandenburg. Ook het Garantiefonds Reizen is al enkele jaren vaste partner van dit event.

Partner in de kijker: Touring

De Travel Rally mag voor de editie van 2019 Touring als nieuwe partner verwelkomen. Chantal Van Wulpen: “Touring is bijzonder fier om de Travel Rally te kunnen ondersteunen. Het is een organisatie met pit en het concept slaat enorm aan bij de reisprofessionals. Het initiatief krijgt enorm veel visibiliteit via de platformen van Travel Magazine en externe kanalen. We kijken ernaar uit om de deelnemers van de 2019 editie van de Travel Rally met een uitgekiende reisverzekering én de nodige gemoedsrust op weg te zetten. Onze reisbijstandsformules moeten vandaag altijd deel uitmaken van het reisvoorstel voor de klant, of dat nu in het kantoor is of per e-mail. Met trainingen, kantoorbezoeken, telefonische ondersteuning, prijsvergelijkingen en nu de sponsoring van de Travel Rally, zorgen we ervoor dat de reisagent steeds over een resem argumenten beschikt om de klant goed te informeren. Argumenten die we ook tijdens de Travel Rally op een relaxte manier onder de aandacht van de reisagent zullen brengen. In het kader van de klantenbescherming (IDD) moet de reiziger per definitie informatie ontvangen over het verzekeringsproduct. Reden te meer om in te zetten op een doorgedreven kennisoverdracht, theoretisch én in de praktijk.”

AIR – RAIL

Travel Magazine test ‘Amsterdam op-en-af’

Eergisteren testten TM-reporters Jonas en Adeline de verbinding vanuit Mechelen naar het Amsterdamse business district Amsterdam-Zuid via Schiphol. Er werd live verslag uitgebracht van deze reis op Instagram: @travmag. Adeline reisde per trein en HST, haar posts zijn te herkennen aan het trein-icoontje. Jonas reisde per trein en vliegtuig, zijn posts zijn telkens vergezeld van een vliegtuig-tekentje. Vertrekpunt: Travel Magazine – Hanswijkstraat/Mechelen. Doel: lunchmeeting om 12u30 in Amsterdam-Zuid.

Het verhaal staat uitgelicht op onze instagrampagina en kan dus herbeleefd worden. Er wordt nog dieper ingegaan op de ervaring in TM 433 van 6 september.

REISINDUSTRIE

Chinese Fosun in overnamegesprek met Thomas Cook

Het Britse reisconcern Thomas Cook Group bevestigde begin deze week een ‘voorlopig verzoek’ van Fosun International ontvangen te hebben voor een eventuele overname van de T.O. divisie. Zoals bekend, valt de eigen airline van de groep, inclusief vakantievlieger Condor, daarbuiten. Het Chinese conglomeraat is nu al de grootste aandeelhouder van Thomas Cook Group met 18,7 procent van de aandelen. Tot de Fosun Tourism Group behoren nu al Club Med, hotels in China en een incoming agentschap. De bevestiging van de gesprekken tussen Thomas Cook en Fosun deed begin deze week de aandelenkoers van het reisconcern stijgen met 16 procent tot 18,7 procent.

LUCHTVAART

The Loft: ‘beste airport lounge’

© Brussels Airlines

Tijdens de 26e editie van de World Travel Awards is THE LOFT by Brussels Airlines and Lexus op Brussels Airport verkozen tot ‘Europe’s Leading Airport Lounge 2019’.

De World Travel Awards, een prestigieus en wereldwijd erkend ereprogramma op het gebied van reizen en toerisme, zet organisaties in de kijker die streven naar uitmuntendheid. Het stemmen gebeurt niet alleen door klanten, maar ook door professionals uit de reis- en toerismewereld.

“We zijn enorm trots om deze prestigieuze award te mogen ontvangen van zowel professionals uit de reisindustrie als van onze klanten. Dit toont aan dat ‘customer centricity’ voor ons meer is dan alleen een buzz woord, onze klanten staan echt centraal in alles wat we doen. Deze award moedigt ons aan om continu te blijven investeren in onze gastvrije dienstverlening die we doortrekken in alle contacten met onze klanten”, zegt Tanguy Cartuyvels, Head of Customer Experience & Marketing bij Brussels Airlines.

THE LOFT by Brussels Airlines and Lexus opende de deuren op 25 juni 2018 als een ontspannende nieuwe omgeving voor internationale reizigers. Sinds de opening heeft de lounge al meer dan 450.000 bezoekers verwelkomd.

TOUROPERATING

TUI medewerkers halen € 49.107 op voor TUI Care Foundation

© TUI Care Foundation

De maand mei stond bij TUI geheel in het teken van TUI Care Foundation, de corporate stichting van de reisorganisatie. Voor het tweede jaar op rij werden er gedurende een hele maand activiteiten georganiseerd door en voor collega’s in België en Nederland. Alle evenementen hadden maar één doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor TUI Care Foundation en de projecten. En met succes! De medewerkers schonken via diverse activiteiten liefst € 24.550. Dit wordt door de TUI directie verdubbeld zodat het prachtige bedrag van € 49.107 kon worden overhandigd aan Elise Allart, Executive-Director Programmes & Operations van TUI Care Foundation.

LUCHTVAART

SN Airholding: nieuwe bestuurder

Jan Smets © Brussels Airlines

Jan Smets (68), de voormalige gouverneur van de Nationale Bank, wordt bestuurder in de raad van bestuur van SN Airholding, het moederbedrijf van Brussels Airlines. Jan Smets komt in de plaats van Emmanuel van Innis (ex-Engie), de enige andere Belgische bestuurder. Die beslissing werd vandaag genomen. Het is tegelijk de bedoeling dat Smets op termijn de 86-jarige graaf Etienne Davignon opvolgt als covoorzitter van SN Airholding. Davignon gaf eerder al aan eind 2019 te willen stoppen. Smets zal bij Brussels Airlines verder moeten waken over de Belgische verankering. Lufthansa integreert de Belgische dochter in zijn lagekostendochter Eurowings. De Gentenaar Jan Smets, die een CD&V-signatuur heeft, komt zo naast Thorsten Dirks, de Duitse ceo van Eurowings, te zitten. De vijfkoppige raad van bestuur telt nog twee Duitsers: Heike Birlenbach, vicepresident verkoop Europa-Midden-Oosten bij Lufthansa, en Jörg Beissel, een financiële topmedewerker van Lufthansa.

MICE

BCD Travel: Cities & Trends Rapport

Wenen was in 2018 de meest bezochte Europese stad voor zakenreizigers vanuit België. Daarmee stoot de stad Londen van de troon, dat zelfs naar de vijfde plaats zakt. Op intercontinentaal vlak blijft de Verenigde Staten de belangrijkste bestemming. Singapore is aan een belangrijke opmars bezig. Voor Luxemburgse zakenreizigers blijft Londen wel de belangrijkste Europese stad, maar ook daar klimt Wenen. Dat belicht het jaarlijkse ‘BCD Travel Cities & Trends Report’.

Tegenover vorig jaar bezochten een kwart minder Belgische zakenreizigers Londen, waardoor de stad van de eerste plaats naar de vijfde plaats zakt. “De politieke onrust omtrent de Brexit speelt allicht een rol in die daling, al kan er ook een praktische oorzaak meespelen. Midden vorig jaar viel de populaire en snelle verbinding tussen Antwerpen en Londen weg. Veel passagiers stapten daardoor over op de trein voor hun zakenreizen naar Londen. Maar met de oprichting van Air Antwerp wordt de populaire route wellicht vanaf het najaar van 2019 opnieuw aangeboden. We verwachten dan ook een mogelijke heropleving in 2020. Tegen dan is er ook meer zicht op de impact van Brexit”, zegt Jean-François De Mol, Senior Director Sales EMEA bij BCD Travel.

Wenen en Kopenhagen doen het dan weer uitermate goed als populaire vliegbestemmingen voor zakenreizigers. Kopenhagen komt als nieuwkomer binnen op de vierde plaats. Wenen is echter de grootste stijger met een groei van 37% en klimt daarmee van de vierde naar de eerste plaats.

De intercontinentale top drie steden kent weinig verandering: New York blijft met een lichte daling nog altijd de belangrijkste bestemming. Singapore stijgt met 20% en behoudt de tweede plaats. Shanghai (+24%) en Chicago (+11%) stijgen ook flink, waardoor ze de top vijf binnendringen op plaats vier en vijf.

Klik hier voor de volledige ‘BCD Travel 2018 Cities & Trends’ ranking voor België en Luxemburg.

PEOPLE ON THE MOVE

Zuks Ramasia komt aan het hoofd van South African Airways

Zuks Ramasia © South African Airways

Amper twee dagen nadat huidig ceo Vuyani Jarana zijn vertrek aankondigde, heeft South African Airways (SAA) een nieuwe algemeen directeur. Het gaat om Zuks Ramasia, reeds enige tijd directeur operaties bij SAA. Ramasia neemt maandag al de functie over van haar voorganger die hierdoor onmiddellijk kan vertrekken in plaats van in augustus, zoals eerder was aangekondigd. Jarana bood deze week zijn ontslag aan, daarbij verwijzend naar ‘de fors opgelopen schulden als gevolg van de onzekerheid over de financiering van SAA en het gebrek aan steun van de overheid als aandeelhouder bij de uitvoering van de langetermijnstrategie’.
Opmerkelijk: de nieuwe ceo zal worden bijgestaan door chief restructuring officer Peter Davies en Deon Fredericks, interim chief financial officer. De Brit Peter Davies was tussen 2002 en 2005 de eerste ceo van SN Brussels Airlines na het faillissement van Sabena. Van februari 2006 tot januari 2008 kwam Davies aan het hoofd te staan van Caribbean Airlines Ltd. (voordien BWIA) in Trinidad en Tobago. Nadien trok Davies naar Air Southwest in het Verenigd Koninkrijk waar hij opnieuw ceo werd. Tot slot werd hij in 2011 aangetrokken door Air Malta, waar hij tot mei 2014 eveneens de functie van ceo zou bekleden.

HOTELLERIE

Holiday Suites: opening Côte d’Azur

© Holiday Suites

Vorige week werd bekendgemaakt dat Holiday Suites een nieuwe vakantieresidentie in Boulogne-sur-Mer opent. Deze week onthulde Holiday Suites een nieuw vakantiedomein aan de Côte d’Azur. Na de Belgische kust, de Noord-Franse Opaalkust en Belgisch Limburg, trekt Holiday Suites voor de eerste keer naar het Zuiden, meer bepaald naar Vence aan de Franse Côte d’Azur. De locatie werd gekozen vanwege zijn strategische ligging. Het stadje bevindt zich namelijk in de gouden driehoek Nice, Cannes en Monaco en is hierdoor de perfecte uitvalbasis om de Côte d’Azur te verkennen. Het vakantiedomein werd ‘Les Jardins d’Azur’ gedoopt en is het eerste product van het nieuwe luxesegment van Holiday Suites. Ter plaatse zijn er tal van faciliteiten zoals een verwarmd openluchtzwembad met poolhouse en solarium, een omnisportterrein, een petanquebaan, pingpongtafels, een speelplein, een (ondergrondse) parking en 3 oplaadpunten voor elektrische auto’s. Het vakantiedomein in Vence volgt natuurlijk het vertrouwde Holiday Suites concept: nieuwe, moderne verblijven met een volledig uitgeruste keuken en flexibele verblijfsdata dankzij de digitale receptie.

LUCHTVAART

Europese luchtvaartmaatschappijen kiezen voor duurzaamheid

Een duurzame groei is een topprioriteit voor Europese luchtvaartmaatschappijen. Hierdoor kan de luchtvaart voor de Europeanen een sociale en economische waarde creëren. Sinds 2012 betaalt de sector zijn uitstoot in Europa via het ‘EU Emission Trading System’ (ETS). Bovendien is de Europese luchtvaart bereid om de klimaatveranderingen aan te pakken. Thomas Reynaert, Managing Director Airlines for Europe (A4E): “De luchtvaartsector heeft al een lange weg afgelegd, maar er is nog werk aan de winkel. Om de CO2-uitstoot te verminderen moeten de Europese regeringen de sector ondersteunen door economische stimulansen aan te bieden. Enerzijds voor de ontwikkeling van duurzame vliegtuigbrandstoffen. Anderzijds moet het Europese luchtruim op haar beurt dringend hervormd worden. Dit zou voor directere en efficiëntere routes zorgen met minder CO2-uitstoot als gevolg.”

Daarnaast zijn een aantal A4E-luchtvaartmaatschappijen innovatieve samenwerkingen aangegaan met als doel duurzame vliegtuigbrandstofinstallaties in Europa en hybride elektrische vliegtuigen te produceren. Alleen al het gebruik van duurzame brandstoffen zou de uitstoot tot 80% kunnen verminderen. Terwijl onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën voor duurzame vluchten aan de gang zijn, belemmeren de luchtvaartbelastingen de overgang in plaats van te helpen. Dit blijkt uit een studie die onlangs gepubliceerd werd door de Europese commissie ‘Taxes in the Field of Aviation and their impact’.

TOUROPERATING

Live to Travel: ‘The Lion King’

© Live to Travel

Live To Travel nodigt alle reisagenten uit op woensdag 7 augustus om 20u in Cinema Cameo in St-Truiden om samen de nieuwe Disney Live-Action versie van de film ‘The Lion King’ te komen bekijken (Engelstalige versie – tweetalig ondertiteld). Wil jij graag aanwezig zijn samen met je gezin, schrijf je dan in via volgende link. Enkel geldig voor reiskantoren die de producten van Live To Travel aanbieden en boeken.

De plaatsen zijn beperkt, dus wacht niet te lang. Hakuna Matata!

TOUROPERATING

Club Med: Last Minutes

Club Med weet dat heel wat klanten nog steeds hun zomervakantie niet hebben geboekt. Dankzij hun Last Minute-aanbiedingen kunt u hen nu een vakantie aanbieden tegen aantrekkelijke prijzen, met wel € 500 korting per persoon! Bied uw klanten een groot aantal mogelijkheden om een onvergetelijke vakantie te beleven: genieten op het strand aan de Middellandse Zee of op een van de verre bestemmingen van Club Med, herbronnen in de bergen of de wereld verkennen tijdens een cruise op de Middellandse Zee aan boord van de Club Med 2.

Praktisch:

 • Reservatieperiode: van 14 juni t.e.m. 30 augustus
 • Reisperiode: gedurende het hele zomerseizoen 2019, van juni tot 19 oktober
 • Promotie: tot € 500 korting per persoon
 • Voorwaarden: klik hier.

CRUISE

PONANT: ontwikkeling duurzaam toerisme

© PONANT

Naar aanleiding van de wereldoceanendag op 8 juni, kondigde PONANT de lancering van ‘Fondation PONANT’ aan. Naast haar verantwoordelijke werkwijze en acties om duurzaam toerisme te promoten, wil PONANT inzetten op de bescherming van oceanen, poolgebieden en bevolkingsgroepen uit de hele wereld. Een van de projecten die ze zullen ondersteunen is ‘Aldabra Clean Up’, dat instaat voor de strijd tegen plasticvervuiling in de zee. Het in stand houden van de atol Aldabra in de Seychellen en de wereld sensibiliseren voor het milieu zijn de doelen van dit project. Foundation PONANT steunt eveneens de initiatieven van ‘Plastic Odyssey’ om afval te recycleren en de betrokken bevolkingsgroepen te beschermen.

LUCHTVAART

Pobeda schrapt verbinding Oostende-Moskou al na amper 3 maanden

© Pobeda

De Russische luchtvaartmaatschappij Pobeda trekt eind deze maand minstens tijdelijk een streep onder de verbinding Oostende-Moskou. De route was pas begin maart opgestart. De luchthaven van Oostende hoopt dat de maatschappij in oktober terugkeert. Pobeda, een lagekostenmaatschappij die deel uitmaakt van de Russische maatschappij Aeroflot, vloog sinds 7 maart tussen Oostende en de luchthaven Vnukovo, op een dertigtal kilometer van de Russische hoofdstad Moskou. Gestart met drie vluchten per week, werd de frequentie nadien teruggebracht tot twee per week. Ondanks “een zeer succesvolle start met telkens sterke bezettingsgraad per vlucht”, aldus de luchthaven, wordt de route eind deze maand helemaal stopgezet. “De luchthaven werd gisteravond van de beslissing van Pobeda op de hoogte gebracht”, zegt woordvoerster Vanessa Flamez. En dat was toch wel een verrassing, geeft ze toe. “We wisten van in het begin dat de frequentie in de zomer lager zou liggen, maar we rekenden op één of twee vluchten per week, en dus niet op een volledige stopzetting”. Pobeda geeft volgens Flamez aan dat de ticketverkoop voor de zomermaanden tegenviel. Russen zouden eerder naar zonnige oorden willen trekken, dan op citytrip te gaan naar bijvoorbeeld Brugge. De luchthaven hoopt nu dat de schrapping van de route tijdelijk is en dat de verbinding terugkeert na de zomer. “Pobeda heeft aangegeven dat ze inzetten op de herfst en de lente, dus we hopen dat we ze vanaf oktober weer kunnen verwelkomen”, klinkt het. Zekerheid daarover is er nog niet, maar de luchthavenwoordvoerster benadrukt dat de route beter scoorde dan verwacht, “met op een bepaald moment een bezettingsgraad van meer dan 80%”.

Sinds 21 december vorig jaar vliegt Pobeda ook vier keer per week tussen Eindhoven en Moskou. In de periode van 1 juni tot 14 september is dat aantal vluchten teruggebracht naar twee keer per week. Of er na die periode weer vaker gevlogen wordt is ook hier niet duidelijk.

CAR BROKER

Sunny Cars: gratis check-in en gegarandeerde modellen

Wie een auto huurt, wil het liefst een vooraf ingevuld huurcontract om zo snel mogelijk de auto op te halen. Ook is de waarborg vaak nog te onduidelijk. Dat blijkt uit een poll van autohuurspecialist Sunny Cars onder ruim 2300 respondenten. Daarom gaat Sunny Cars in Italië, Griekenland en Spanje (Andalusië, Balearen en Canarische Eilanden) bij een aantal partners gratis online check-in toevoegen met als doel deze service uiteindelijk op 70 tot 80 procent van haar ruim 8000 bestemmingen aan te bieden. Daarnaast heeft de autohuurspecialist gegarandeerde modellen geïntroduceerd en wordt gewerkt aan Nederlandstalige huurcontracten. Op die manier wil Sunny Cars autohuur transparanter maken en een antwoord bieden op de voornaamste ergernissen die vakantiegangers ervaren bij het huren van een auto in het buitenland. Voor meer informatie: b2b.sunnycars.be

HOTELLERIE

Maritim Hotels: nieuw hotel

© Maritim hotel

Maritims Hotel viert dit jaar haar 50-jarig bestaan en is nog steeds een familiebedrijf. In april 2019 voegde de Duitse Hotelketen een nieuw hotel toe aan zijn portfolio. Het MARITIM Hotel Paradise Blue Albena is gelegen aan de prachtige kustlijn van Albena. Dit 5-sterren hotel telt maar liefst 238 luxueuze kamers waarvan enkele kamers met privé zwembad. In het hotel kan je genieten van buiten- en binnenzwembaden, wellness faciliteiten, watersport en andere strandactiviteiten. Ook natuurliefhebbers vinden in Albena hun geluk. Albena ligt namelijk in het natuurreservaat Baltata met een hondertal soorten planten en vogels. Daarnaast heeft het hotel twee restaurants en één bar waar je terecht kan voor lekkere lokale en internationale gerechten. Voor meer informatie contacteer het Maritim Sales Kantoor Benelux via email: info.vkbenl@maritim.com of tel 02 669 27 92

EVENT

ANA: Run to Tokyo

Op 15 september 2019 zal de ‘Run to Tokyo’ plaatsvinden in de Hippodrome te Watermaal-Bosvoorde. Dit is een campagne om geld in te zamelen voor Team Belgium, dat in 2020 zal deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokyo. ANA is tijdens de Olympische Spelen de carrier van de Belgische delegatie. Inschrijven voor het event kan als team van vijf personen. De lopers zullen elk een verschillende afstand afleggen: 15km, 10km, 5km of 2km.

Inschrijven kan tot 30 juni 2019 door een mail te sturen naar Naoko hamada, ANA Brussels office, Na.hamada@ana.co.jp Subject: [Run to Tokyo] Application *input your name* met volgende informatie:

 • Voor- en achternaam
 • Bedrijfsnaam en afdeling
 • Gewenste afstand (maximaal 4 keuzes)

Voorbeeld: 1ste keus 10km, 2de keus 15km, 3de keus 5km, 4de keus 2km
First come=first served.

Meer informatie over het event via deze link.

BESTEMMING

Algarve: Europe’s Leading Beach Destination

De 200 km lange stranden van de Algarve blijven de awards binnenrijven. Tijdens een exclusieve gala-avond op Madeira werden afgelopen weekeinde de World Travel Awards uitgereikt. Op die avond kreeg de Algarve de hoofdprijs als beste strandbestemming, zeg maar Europe’s Leading Beach Destination. Nieuw is deze prestigieuze award niet voor Algarve, want sinds 2012 ontvangt de regio deze prijs vrijwel jaarlijks (2012, 2013, 2015, 2016, 2017). Enkel in 2014 moest het de duimen leggen. Andere genomineerde stranden waren die van Cannes (Frankrijk), Mallorca (Spanje), Marbella (Spanje), Sardinië (Italië), Corfu (Griekenland), Peloponnesos (Griekenland) en Ölüdeniz (Turkije).

TOUROPERATING

TUI Experiences

© TUI

Klanten reserveren nu eenvoudig op voorhand hun belevingen op bestemming. Een glaasje wijn naast de wijngaard, een uurtje me-time met een yogales of vol verwondering wegdromen in het theater. TUI Experiences biedt meer dan 45.000 belevingen (excursies, toegang- en concerttickets, wine & dine , wellness, …) in 90 verschillende bestemmingen, waarvan maar liefst 2000 belevingen in eigen taal. Zo geboekt via de reisagent of via www.GOTUI.com

TUI Sneeuwvakanties: boekbaar

© TUI

Vanaf vandaag is het volledige aanbod TUI Sneeuwvakanties boekbaar, inclusief alle skipassen en skimateriaal!

Skilessen Frankrijk en Oostenrijk in voorverkoop:

 • In Les Menuires en Val Thorens (3 Vallées): nederlandstalige skilessen voor kinderen t.e.m. 12 jaar, vanaf 13 jaar Franstalige of Engelstalige lessen
 • In Zell am See (Salzburgerland): nederlandstalige skilessen voor kinderen en volwassenen

Ook de skipas kan op voorhand geboekt worden:

 • Gemakkelijk en vaak heel wat goedkoper dan ter plaatse (tot 43%)
 • Gratis skipas voor kinderen t.e.m. 11 of 12 jaar in de Paasvakantie, in een aantal bestemmingen

Daarnaast kan het skimateriaal ook vooraf geboekt worden:

 • Gemakkelijk en goedkoper dan ter plaatse (tot 25%)
 • Gratis skimateriaal voor 1 kind t.e.m. 12 jaar in Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland (in Frankrijk: t.e.m. 14 jaar in de Paasvakantie)
 • Gratis skimateriaal voor 1 kind t.e.m. 10 jaar in Italië en Zwitserland

Vroeg boeken is de boodschap! Boek nu en profiteer van € 70 extra vroegboekkorting per boeking, geldig bij een verblijf van min. 4 nachten (niet geldig binnen 20/12/2019-4/1/2020, 21/2/2020-29/2/2020 en 3/4/2020-19/4/2020)

TECHNOLOGIE

MisterFly: herinnering hotel

MisterFly speelt open kaart op vlak van transparantie en eerlijkheid. Indien de klant een niet-restitueerbaar hotel heeft gereserveerd, zal hij er voortaan op drie verschillende manieren aan herinnerd worden:

 • Via misterflypro.be > Menu > Mijn boekingen > Dossier XXX
 • In de confirmatiemail die u meteen na de reservatie ontvangt
 • Nieuw: een e-mail met als titel ‘reservatie xxx: laatste dagen voor annulatie zonder kosten ‘ zal naar de reisbureaus gestuurd worden

Incentive festivals

De zomer is net om de hoek…  En als we aan de zomer denken, denken we aan mooi weer, festivals, vakanties, strand, cocktails onder een palmboom, … Alles waar we een jaar op gewacht hebben!

Bij Misterfly willen ze je deze zomer verwennen door je op de Belgische festivals te laten dansen. Ga voor de legendes op Werchter Classic met Bon Jovi, John Fogerty of Anouk.  Als je meer voor het ‘eigentijdse’ bent, laat je dan meeslepen tijdens het Brussels Summer Festival met Lost Frequencies, Booba, Suarez of Alvaro Soler!

Hoe Deelnemen? Super simpel:

 • Beantwoord hier een quiz tot 3 juli 2019
 • Probeer 4X2 tickets voor Werchter Classic & Brussels Summer Festival te winnen!

REISINDUSTRIE

Spaanse Dienst voor Toerisme: verhuis

De Spaanse Dienst voor Toerisme in Brussel verhuist op 1 augustus 2019. Het nieuwe adres wordt: Kunstlaan 52, 1000 Brussel. De telefoonnummers en faxnummer alsmede hun e-mailadressen blijven ongewijzigd.

TOUROPERATING

Footprints: Grand Prix Formule 1

Footprints heeft een 5-daags programma klaar voor de Grand Prix Formule 1 van Singapore 2019. De officiële agenda ziet er als volgt uit: 20/09: oefenrondes – 21/09: oefenronde en kwalificatieronde – 22/09: finale. Inbegrepen in de reis zijn een privétransfer van de luchthaven van Singapore naar het hotel, 4 nachten in Park Hotel Clarke Quay (Standard Room), ontbijt, 3-daags Formule 1 ticket (Bay Grandstand met toegang tot de zones 3 en 4) en een privétransfer van het hotel naar de luchthaven.

Een ideale gelegenheid om de spanning, opwinding en sensatie van de voorbij racende bolides op dit stratenparcours te combineren met de hoogtepunten van een exotische citybestemming. Uiteraard kan Footprints een programma op maat samenstellen met excursies, bezoeken en zelfs restaurants. Singapore kan zelfs de start zijn voor een rondreis door het naburige Thailand.

Poseidon Expeditions

© Footprints

Poseidon Expeditions is een nieuwkomer in de ‘Cruise Collection’ van ‘Footprints in Blue Waters’ en is toonaangevend op het gebied van poolexpedities. Als men naar afgelegen gebieden vaart, is de keuze van het schip erg belangrijk: hoe kleiner het schip, hoe groter de beleving. Footprints kiest voor de Sea Spirit. Dit expeditieschip heeft 57 ruime kajuiten en suites die stijlvol en praktisch ingericht zijn. Tijdens een expeditiecruise mogen de reizigers zich aan onvergetelijke belevenissen verwachten, zoals het aanschouwen van de meest extreme en meest ongerepte natuurlijke landschappen op aarde. Toverachtige plaatsen die omwille van hun stilte inspireren.

Footprints kan nu op 2 Spitsbergen afvaarten (21/06 en 29/06/2019) en op 3 Franz-Jozef-Land afvaarten (19/07, 01/08 en 13/08/2019) maar liefst 50% korting aanbieden. Voor wie het deze zomer over een totaal andere boeg wil gooien en open staat voor een weergaloze ontmoeting met de natuur in haar meest pure vorm, is dit een unieke buitenkans.

HOTELLERIE

Sani Resort: Europe’s Leading Family Resort

© Sani Resort

Bij de uitreiking van de World Travel Awards 2019 werd Sani Resort verkozen tot ‘Europe’s Leading Family Resort’ en ‘Greece’s Leading Family Resort’. Het is de eerste keer dat het resort deze award wint. Eerder dit jaar werd Sani Resort in de TripAdvisor Traveller’s Choice Awards 2019 bekroond in de top tien beste familiehotels en top tien beste luxehotels van de wereld. De awards zijn een beloning voor de gerichte en doorgedreven inspanningen van Sani Resort om ieder jaar opnieuw originele services toe te voegen aan het familie-aanbod, inspelend op nieuwe trends en klantenbehoeften.

BESTEMMING

Turkije: Hasankeyf verdwijnt onder water

De oeroude en historisch waardevolle stad Hasankeyf zal door de bouw van de Ilisu-stuwdam op de Tigris-rivier onder water komen te staan. Het stadje kent een rijke geschiedenis door de passage van de Koerden, Perzen, Arabieren, Turken en christenen. Hierdoor zijn er in de stad ongeveer 300 archeologische sites en overblijfselen van minstens 12.000 jaar geleden. Door de bouw van de stuwdam komt al dit erfgoed binnenkort voor 90% onder water te staan. Om een deel van het erfgoed te redden, werden archeologische vondsten en Ottomaanse gebouwen naar het ‘nieuwe Hasankeyf’, een hoger gebied, verhuisd.

THEMAPARK

Europa-Park-dag in Aalst

Europa-Park krijgt steeds meer belangstelling in België en voor het eerst pakt het Duitse park uit met een echte Europa-Park-dag in Aalst en dat op zondag 30 juni. Henk Groenen, persvertegenwoordiger voor de Benelux: “Die dag organiseren we voor het eerst in de Ajuinenstad ‘Bar Coaster’ en dat samen met fanclub ‘de Vijf Zintuigen’. De eigenaren van de bar, Kristof en Carla, zijn helemaal gek van ‘rollercoasters’ en nog meer van Europa-Park”. Kristof: “Vanwege onze vele bezoeken aan dit park vragen onze klanten regelmatig om informatie. Dat geven we graag, maar het leek ons ook leuk om een keer een speciale Europa-Park-dag te organiseren”. Iedereen die meer wil weten over Duitslands grootste attractiepark is van 12.00 tot 18.00 uur van harte welkom. Denk je Europa-Park al goed te kennen, dan ben je eveneens van harte welkom om deel te nemen aan de pubquiz.

TOUROPERATING

Thomas Cook: kinderen gratis

© Thomas Cook

Voor families is het nu of nooit, want enkel t.e.m. 20/06 profiteert je klant bij Thomas Cook van de ‘Kinderen gratis’-actie. Deze familie-actie geldt voor een selectie van vliegvakanties met vertrek tussen 29/06/2019 en 25/08/2019. Zowel het hotel als de vluchten zijn gratis, enkel een vast bedrag van € 99 per kind wordt aangerekend voor luchthaventaksen, reisleiding, stoelkeuze, bagage, annuleringsgarantie, Fuel Protection Program en transfers. Wees er snel bij, want de klok tikt!

Cook’s Club Hotels

Is je klant op zoek naar een trendy strandvakantie met urban vibes? Dan zijn de gloednieuwe Cook’s Club hotels hem op het lijf geschreven! Deze adults-only hotels werden speciaal ontworpen voor een nieuwe generatie van reizigers die houden van een eigentijds design, heerlijke streetfood en premium cocktails. Aan het zwembad zorgen dj’s voor een relaxte sfeer met de perfecte soundtrack op de achtergrond.

Enkele aanraders zijn alvast Cook’s Club El Gouna (4*) in Egypte en Cook’s Club Alanya (4*) in Turkije.

De winterbrochures komen eraan

Trekt je klant graag in de winter naar de zon? Goed nieuws, want binnenkort rollen de volgende Thomas Cook winterbrochures van de pers:

 • Thomas Cook vliegvakanties
 • Thomas Cook exotische vakanties
 • Thomas Cook inspiratiereizen

Deze brochures worden in de week van 17/06 geleverd. Overtuig je klant om zo snel mogelijk te reserveren, want Thomas Cook beloont vroege boekers met straffe voordelen. Zo geniet je klant van vroegboekkortingen tot € 700 per persoon, kortingen tot 50% en gratis privéluchthavenvervoer (PTAXIA), € 50 extra korting per persoon (050EUR) of je leeftijd in korting (RED55A t.e.m. RED55Q).

Bovendien heeft Thomas Cook ook heel wat hotels voor zomer 2020 al in de winterzonbrochure opgenomen. Hierbij geniet je klant van dezelfde garanties en voordelen als voor deze winter.

LUCHTVAART

Ex-Virgin manager Mark Anderson wordt ceo van Connect Airways

Mark Anderson

De raad van bestuur van Connect Airways, een joint-venture van Virgin Atlantic, Stobart Group en verschillende fondsen die beheerd worden door Cyrus Capital Partners, heeft Mark Anderson aangesteld als nieuwe ceo van Connect Airways. Connect Airways neemt de vliegactiviteiten over van o.a. de Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybe dat al geruime tijd in financiële problemen verkeert. Christine Ourmières-Widener, de huidige ceo van Flybe, had eerder al aangegeven op 15 juli te willen vertrekken. Connect Airways verkrijgt de managementcontrole over Flybe zodra de fusie door de Europese Commissie is goedgekeurd. Anderson is sinds 2017 executive vice president klantenrelaties en deed ervaring op bij Virgin Atlantic. Eerder was hij aan de slag als managing director van Virgin Holidays. Connect Airways is een onafhankelijke luchtvaartmaatschappij die opereert onder één managementteam en voor 40% eigendom is van Cyrus, 30% van de Stobart Group en 30% van Virgin Atlantic.

HOTELLERIE

Martin’s hotel Mons

In onze Newsletter van vorig week schreven we dat voor 2019 de opening van het Martin’s Dream Hotel in Mons op het programma stond. Dat blijkt niet helemaal juist te zijn want ondertussen vernamen we dat het hotel in april dit jaar al zijn deuren opende. Info: www.martinshotels.com

LUCHTVAART

Opvolger van Zwitserse Germania Flug heet Chair

© Chair Airlines

Er is een nieuwe naam voor de opvolger van Germania Flug, de Zwitserse maatschappij die onder het failliete moederbedrijf Germania Fluggesellschaft viel. De keuze viel kortweg op Chair. Volgens commercieel directeur Urs A. Pelizzoni was de herlancering met een nieuwe merknaam noodzakelijk. Chair wijst zowel naar de stoelen aan boord van de toestellen als naar Zwitserland (ch) en naar de lucht (air). De Zwitserse maatschappij heeft drie Airbus A319’s in de vloot waarvan er eentje al in de nieuwe kleuren rondvliegt. De A319’s staan gestationeerd op de luchthaven Zürich Kloten en voeren voornamelijk vakantievluchten uit voor touroperators. Germania, de Berlijnse moedermaatschappij van het Zwitserse Germania Flug, vroeg in februari het faillissement aan. De Zwitserse en Bulgaarse dochterondernemingen Germania Flug AG en Bulgarian Eagle bleven buiten dat faillissement. Chair wordt geleid door ceo Tobias Somandin en door commercieel directeur  Urs A. Pelizzoni, bijgestaan door Anri Fontanive (financieel directeur) en Shpend Ibrahimi (chief Information officer). Bij Chair werken zo’n 150 mensen. De opvolger van Germania Flug AG is voor 50,01% eigendom van Schweizer Albex Aviation AG en 49,99% van de Poolse chartermaatschappij Enter Air.

SERVICE FACILITATOR

EURAM: Populaire Journey Campania & Puglia

Olivier Dewit: “Bezoek in één reis de hectiek van Napels, het mondaine Capri en de Amalfi-kust en verbaas je over het contrast met de rustige provincie Puglia, waar dorre landschappen, prachtige kusten en middeleeuwse stadjes elkaar afwisselen. Tijdens de reis van Vieste naar Lucera kun je een kleine omweg maken via het Parque Nazionale del Gargano. Of boek een extra nacht en neem de ferry naar de schitterende eilanden van Tremiti voor de kust van Puglia. Kijk voor meer maatwerkrondreizen naar Puglia ook eens naar de Populaire Journeys ‘Proef Basilicata en Puglia’ of ‘Puglia – De Volledige Ervaring’. Onze Franse collega Audrey heeft jaren als tourleader gewerkt in deze regio en deelt een aantal geweldige tips in de beschrijvingen van deze Populaire Journeys.”

BESTEMMING

Jamaica: Reggae Sumfest

Binnen een maand gaat de 27ste editie van het Reggae Sumfest in Jamaica van start. Het grootste reggaefestival vindt plaats van 14 tot 20 juli in Montego Bay. Met meer dan 50.000 bezoekers per jaar is dit het grootste muziekevenement in het hele Caribische gebied. Reggae is de bekendste muziekstijl in Jamaica en ontwikkelde zich in het land, denk maar aan Bob Marley. Vanwege de sleutelrol van reggae voor de Jamaicaanse samenleving en vooral het spirituele belang voor de Rastafari gemeenschap werd reggae eind 2018 door UNESCO op de lijst van immaterieel Werelderfgoed opgenomen. Meer informatie op www.reggaesumfest.com

TOUROPERATING

Maxitours lanceert gloednieuwe website

Maxitours bestaat bijna veertig jaar en dus werd het tijd om ook de website eens grondig te hernieuwen. Zowel Roemenië als Montenegro krijgen veel aandacht op vlak van hotels, rondreizen, wellness en strand- en bergvakanties. Jonathan Eschauzier, Travel Coordinator van Maxitours: “Ons team staat graag ter beschikking voor de reiskantoren en al hun informatie- en offerteaanvragen. Aarzel niet om ons uw op- en aanmerkingen door te sturen. Fijn surfen gewenst op onze nieuwe site.”

CRUISE

Vernieuwde Celebrity Equinox in de vaart

© Celebrity Cruises

Celebrity Cruises heeft de vernieuwde Celebrity Equinox in de vaart genomen. Het cruiseschip werd op de scheepswerf in het Spaanse Cadix van boeg tot achtersteven gemoderniseerd in het raam van het Celebrity Revolution-programma. Daarbij investeert de rederij ruim 500 miljoen euro om tegen 2023 de hele vloot in lijn te brengen met de nieuwste vlaggenschepen Celebrity Edge en Celebrity Apex. Alle kajuiten en suites op de Celebrity Equinox werden gemoderniseerd en voorzien van nieuw beddengoed en RFID-vergrendelingstechnologie. Het volledige schip werd uitgerust met de supersnelle Xcelerate Wi-Fi. Met de Celebrity Cruises app kunnen gasten via gezichtsherkenning sneller inschepen. Suitegasten genieten voortaan van The Retreat met exclusief zonnedek, lounge en restaurant. Het Aziatische restaurant Silk Harvest werd omgevormd tot Qsine met ‘Le Petit Chef and Friends’ en de originele ‘Le Petit Chef’. De vernieuwde Passport Bar is de perfecte stek om voor en na het diner te socializen. De Gastrobar werd heringericht als Craft Social met meer dan 40 ambachtelijke bieren, wijnen, cocktails en heerlijk comfort food. Voor zijn jongerenprogramma werkt het schip voortaan samen met het Philip and Patricia Frost Museum of Science. Het museum stelt interactieve programma’s voor rond twee wetenschappelijke onderwerpen: het probleem van de microplastics en het belang van de diversiteit van het plankton voor de oceanen en het milieu. Celebrity Equinox vaart het hele jaar vanuit Fort Lauderdale naar de Caraïben.

BINNENLAND

Brugge wil toerisme beperken

Het stadsbestuur van Brugge zal in de toekomst geen reclame meer maken voor haar toerisme in hotels in andere grootsteden. Die beslissing werd vorige vrijdag genomen om de toestroom aan buitenlandse dagjestoeristen in te perken. Ook met het havenbestuur van Zeebrugge zijn afspraken gemaakt om maximaal twee cruiseschepen op hetzelfde moment te laten aanmeren. Schepen van Toerisme Philip Pierins gaf afgelopen zondag in ‘De Zevende Dag’ hiervan gewag en dat n.a.v. de Nederlandse dienst voor Toerisme die geen promotie meer maakt voor Amsterdam, ook al wegens een teveel aan toeristen. Twee weken geleden waren er voor het eerst in de geschiedenis drie cruiseschepen tegelijk op één voormiddag in Zeebrugge.

BESTEMMING

Benidorm: Britten blijven koplopers, gevolgd door Belgen

Spanjaarden verblijven steeds minder (-12%) in Benidorm. Dat blijkt uit gegevens die deze week zijn bekend gemaakt door de horecavereniging Hosbec. Dat komt omdat de prijzen in de regio van Alicante de voorbije jaren flink stegen. Van alle toeristen die de laatste twee weken van mei in Benidorm verbleven, had 35,1% de Spaanse nationaliteit. Britten zijn nog altijd de grootste groep met 53,6 %, gevolgd door Belgen en dan voornamelijk Vlamingen. Wat de bezettingsgraad in mei betreft, valt op dat er een lichte daling te noteren was ten opzichte van vorig jaar. De tweede helft van mei was de bezetting gemiddeld 89 procent, terwijl dat in 2016 nog 91,1% was. Voor de hele maand mei was de bezettingsgraad 86,4%.