20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

 • Van 21 tot 26 mei vond de TUI Experience Trip Antalya plaats, daar stonden de TUI hotelmerken in de kijker. Klik op de link en lees ons verslag!
 • Twee jaar geleden heeft orkaan Irma het eiland in puin herschapen. Vandaag lonkt het eiland vernieuwd en stralend naar de toeristische toekomst.
  Lees hier de analyse van ‘SMART St. Maarten Annual Regional Tradeshow’
 • Neem een kijkje in de Boeing 787-10 van United Airlines in het Inflight Report: United Airlines: BRU-EWR-BRU

CONGRES

Belgian Travel Summit: One voice, one vision

De verwachtingen waren hooggespannen omtrent de eerste Belgian Travel Summit, maar de organisatoren – VVR, UPAV, ABTO en CLIA – zijn met glans geslaagd in hun opzet. Dat blijkt uit de vele positieve reacties van de zowat 60 deelnemers (zie verder). De uitdaging was dan ook groot: een nationaal en sectorgedragen platform creëren, wat uiteindelijk moet resulteren in een helder omzetbaar visiedocument voor de Belgische reissector. De Belgian Travel Summit is hoe dan ook ‘du jamais vu’, want voor het eerst kwamen de vakverenigingen, over de deelsectoren heen, gezamenlijk naar buiten.

De Summit kreeg al snel de ondersteuning van de Ras al-Khaimah Tourism Authority (RAKTDA) en Emirates en zo vond het congres vorige week van 28 mei tot en met 2 juni plaats in Ras al-Khaimah. De Belgian Travel Summit spoorde ook de mediapartners aan om het geheel te ondersteunen en zo onderschreef ook Travel Magazine, als tweetalig vakblad voor de Belgische reisindustrie, het project.

De deelnemers werden tijdens de bijeenkomst geïnspireerd door sprekers van topniveau, maar het is vooral de formule van de Summit die het opzet uniek maakt. Het wijkt erg af van de klassieke conferenties waarbij informatie top-down wordt gepresenteerd. De organisatie zorgde enkel voor het framework, de deelnemers-reisprofessionals produceerden zelf de content. Zo werkte Summit rond vier belangrijke thema’s: duurzaamheid, digitalisering, opleiding en business development. Het geheel van presentaties, workshops en pitches ter plaatse zal de komende weken resulteren in een whitepaper, een rapport dat alle stakeholders informeert over de diverse behandelde thema’s en de gezamenlijke filosofie van de Belgische reissector presenteert. Het visiedocument zal de belangrijkste krijtlijnen op korte, middellange en langere termijn uittekenen. Het is de bedoeling om de komende maanden vier hackathons te organiseren, die de behandelde thema’s (duurzaamheid, digitalisering, opleiding en business development) in een concreet actieplan moeten omzetten.

Tussen de verschillende sessies door waren er ook enkele ontspanningsmomenten zoals een teambuilding, een stadstour, de Jebel Jais Flight (’s werelds langste zipline), een rit door de woestijn en een preview van de Dubai Expo 2020, in aanwezigheid van de Belgische ambassadeur.

Tijdens de Belgian Travel Summit kon u alles al volgen via de Travel Magazine Instagram stories en de Facebook-pagina. Bekijk hier de volledige fotoportfolio van de werk-vierdaagse. Travel Magazine komt de komende weken nog uitgebreid terug op de Summit, o.a. in TM 430 (21 juni) en TM 431 (12 juli).

Reacties deelnemers

Aangezien de Belgian Travel Summit een nationaal concept is, brengen we u graag enkele reacties van de deelnemers in het Engels.

Kurt Van der biesen (Amadeus): “With some uncertainty about what to expect, I left for the Summit. I soon saw that all the pieces of the puzzle found their place and that great dynamism, synergy and, above all, great faith emerged. Congratulations to the organizers and all participants, without exception. I am confident that the organization will facilitate the momentum excellently.”
Frank Bosteels (Connections): “Great initiative and an overwhelming success. Tour operators, travel agents, clients and suppliers, men and women, Flemish and Walloon, together we are ONE.”
Olivier Dugardyn (Dugardyn & Partners): “History has been made. I am grateful to have been part of this very first Belgian Travel Summit.”
Kaat De Ridder (Thomas More): “A big shout out to the organizers of the Summit. Great to see so much passion and expertise together.”
Thierry Coppejans (TUI): “Never been more nervous before departure, but what an incredible drive of all participants. Proud to be part of the future of tourism. Let’s do this together, just because we can!”
Olivier Giacomini (Sunny Cars): “Great enthusiasm and wonderful ideas. I like the idea of one voice, one vision and I am very hopeful for the future!”

TRAVEL MAGAZINE

Amsterdam op en af: vliegtuig / trein

De test!

Volgende week woensdag 12 juni test Travel Magazine op een objectieve manier de verbinding vanuit Mechelen naar het Amsterdamse business district Amsterdam-Zuid via Schiphol. Staff reporters Jonas Vandenabeele en Adeline Willems reizen af naar de hoofdstad van onze noorderburen. Adeline doet dat per hogesnelheidstrein en Jonas doet dat met het vliegtuig. De pro’s en de contra’s worden quasi live via onze eigenste instagram-pagina @travmag gepost en later volgt een uitgebreid artikel in Travel Magazine 433 van 6 september 2019. Volg ons alvast op Instagram om de vergelijking op de voet te volgen. Indien jullie vragen hebben aangaande de trein- of vliegreis die jullie graag beantwoord zien, mag je deze voor dinsdag aanstaande, 13u, sturen naar newsletter@travel-magazine.be en dan worden deze in de mate van het mogelijke behandeld.

LUCHTVAART

Brussels Airlines: Valencia vanaf februari 2020

© Brussels Airlines

Vanaf 17 februari 2020 start Brussels Airlines met vluchten naar Valencia in Spanje. Met de opening van de Valencia route door Brussels Airlines zijn alle luchtvaartmaatschappijen van de Lufthansa Group nu vertegenwoordigd in de Spaanse stad. Brussels Airlines zal A319 en A320 vliegtuigen op de route inzetten. Het winterseizoen, dat op 27 oktober van start gaat, brengt ook wijzigingen aan op enkele bestaande bestemmingen op de Europese netwerkkaart van Brussels Airlines. Dit resulteert in meer frequenties naar Alicante (van 3 naar 4 wekelijkse vluchten), Billund (van 14 naar 18 wekelijkse vluchten), Faro (van 1 naar 2 wekelijkse vluchten) en Hurghada (van 2 naar 3 wekelijkse vluchten).

VAKBEURS

BTExpo 2019: “Twee beurzen voor de prijs van één”

Vijf maanden voor de BTEexpo 2019, spraken we met de twee organisatoren van de beurs, namelijk Bernard Philippart en Ignace Vermeylen die erg enthousiast is over deze nieuwe professionele uitdaging. Zoals we een paar weken geleden hebben aangekondigd, is de beurs in een nieuwe vorm gegoten. Ze wordt verdeeld in twee vergelijkbare dagen. Maandag 28 oktober in de Jeux d’Hiver in Brussel en dinsdag 29 oktober in Lamot Congress and Heritage Center in Mechelen. Reisagenten en exposanten zullen ongetwijfeld hun weg vinden. De organisatoren zijn zich ervan bewust dat dit evenement plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. De vakantieweek is echter geen periode van massale vertrekken en zal daarom niet ten koste gaan van het succes van de beurs. Deze data liggen daarenboven dicht bij de oorspronkelijke datum van de BTF (begin november) en passen beter in de agenda van belanghebbenden (bespreking contracten, nieuwe brochures, reservaties…).

Dit jaar is heel het salon dus verdubbeld: “We zouden zelfs kunnen spreken van twee salons voor de prijs van één”, volgens Bernard Philippart. Op beide locaties zijn er netwerking mogelijkheden. Door het feit dat de stands zich beperken tot wat strikt noodzakelijk is, zal de verhuis van Brussel naar Mechelen geen complicaties met zich meebrengen.

Lees alle info over de nieuwe BTExpo hier in dit nieuwsbericht!

TRAVEL MAGAZINE

TM Golf Trophy

Volgende week is het zover: Travel Magazine organiseert de 11e editie van zijn  TM Golf Trophy, op vrijdag 14 juni! Het toernooi zal doorgaan op de Golf Club d’Hulencourt te Vieux-Genappe. De deelnemers worden om 11 uur verwacht. De tee-off staat rond 12 uur gepland.

Deelnemers aan het toernooi moeten lid zijn van de Koninklijke Belgische Golf Federatie en in het bezit zijn van een geldige GVB 2019. Voor hen is de maximale toegestane handicap 34.

Na het golftoernooi is er nog voldoende mogelijkheid om te netwerken tijdens het diner, u aangeboden door Travel Magazine. Er zal een fantastische prijzentafel voorzien worden, aangeboden door onze topsponsors. Het evenement is uitsluitend voorbehouden voor travel professionals.

REISINDUSTRIE

Triton neemt Corendon over via Sunweb Group

Corendon kondigde begin deze week aan dat er een verandering optreedt in de aandelenstructuur van de Nederlandse en Belgische touroperatoractiviteiten, de Turkse back-office en de airline. “Vandaag (maandag 3 juni, nvdr.) is een belangrijke dag voor ons,” aldus Atilay Uslu (stichter en CEO van Corendon). “We zijn trots dat we kunnen meedelen dat we gaan samenwerken met Triton.” Triton is een Scandinavisch-Duitse private equity en nam in februari  van dit jaar effectief de meerderheid van de aandelen van Sunweb, het kroonjuweel van de Sundio Group, over voor een onbekend bedrag. Met Gert de Caluwe (ex Thomas Cook België) staat bij Sunweb een Belg als CEO aan het hoofd van de reisorganisatie. Triton liet vorige week ook al zijn interesse blijken voor een andere toeristische partij, m.n. Thomas Cook Nordics, onderdeel van de Thomas Cook Group.

Gert de Caluwe, ceo van Sunweb Groep: “Er is van beide zijden diep respect voor elkaar en dat heb je nodig in een goed huwelijk. Het zijn twee aanvullende bedrijven, die beiden challengers in de markt zijn. Dat zit in ons dna. We hebben beiden een fighting spirit. Straks zijn we een nog grotere challenger in de markt. Sunweb is bijvoorbeeld sterk in wintersport en Corendon is sterk op zon en heeft een eigen airline. We hebben toegang tot meer middelen, niet alleen financieel, maar ook meer toegang tot kennis. We kunnen zo meer snelheid maken.”

Lees meer via deze link.

BESTEMMING

Sri Lanka: reisadvies opnieuw versoepeld

In een nieuwe update (3 juni) geeft Buitenlandse Zaken, op de website van de FOD, opnieuw een versoepeld reisadvies voor de bestemming Sri Lanka (code geel). Eerder werden niet alle essentiële reizen naar Sri Lanka afgeraden, n.a.v. de explosies die op zondag 21 april plaatsvonden in en rond Colombo, Negombo en Batticaloa. De Sri Lankaanse overheid nam daarop drastische veiligheidsmaatregelen in heel het land. Het was China dat tien dagen geleden het reisadvies naar ‘code geel’ had gebracht. Duitsland en Nederland volgden vorig weekend. Waakzaamheid en voorzichtigheid zijn nog steeds geboden, maar het versoepelde reisadvies is goed nieuws voor de Belgische touroperators en de klanten.

LUCHTVAART

BSCA: ontwikkeling infrastructuur

© BSCA

Brussels South Charleroi Airport start het ontwikkelingsproces van haar infrastructuur. Om het hoofd te bieden aan de uitdagingen waar Brussels South Charleroi Airport voor staat, werd het bedrijf AERTEC geselecteerd om een studie over de ontwikkeling van de luchthaven uit te voeren. De werken voor de verlenging van de start- en landingsbaan van 2550 meter naar 3200 meter zijn aan de gang, maar de luchthaven is niet van plan het hierbij te laten. Ze wensen namelijk hun groei voort te zetten. De handelszone zal tegen 2020 uitgebreid worden. Ook een nieuwe lounge staat op het programma. Diversificatie maakt integraal deel uit van de strategie van Brussels South Charleroi Airport. Hierdoor zal de verdere groei van het passagiersvervoer door de ontwikkeling worden bereikt door middel van korte, middellange, lange afstanden en transit.

CRUISE

Aanvaring MSC opera & cruiseschip

De MSC Opera kwam zondagmorgen in Venetië in aanvaring met de River Countess van Uniworld River Cruises. Volgens de Italiaanse autoriteiten raakten aan boord van het riviercruiseschip een vijftal mensen licht gewond. Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval. De MSC Opera werd op het ogenblik van het incident – zoals voorgeschreven – begeleid door een loods en sleepboten. De brug zou door een technisch mankement de controle over het vaartuig verloren hebben. De neus van het riviercruiseschip werd daarbij helemaal vernield. Het cruiseschip van MSC Cruises liep zelf ook schade op aan de romp toen het langs het rivierschip en de kade schuurde.  Op diverse video’s is te zien hoe Uniworld-passagiers het schip en de kade ter hoogte van de Terminal San Basilio ontvluchten wanneer het cruiseschip op hen afkomt. Het incident heeft het protest tegen de aanwezigheid van cruiseschepen op het Giudeccakanaal alvast weer aangewakkerd.

De Italiaanse minister voor Verkeer, Danilo Toninelli, wil alvast dat er tegen eind deze maand een definitieve oplossing komt voor het cruiseverkeer in het centrum van Venetië.  Voor hem illustreert het ongeval andermaal dat cruiseschepen niet thuis horen in het Giudeccakanaal. Ook burgemeester Luigi Brugnaro van Venetië drong zondag aan op onmiddellijke actie.

De Italiaanse overheid beperkte al in 2013 de maximumtonnage van de cruiseschepen in het kanaal tot 96.000 ton. Een rechtbank heeft deze restrictie kort daarna ongedaan gemaakt. In 2017 kondigde de regering een nieuw plan aan om de schepen buiten het centrum en de lagune om te leiden naar de Venezia Terminal Passeggeri. Hiervoor moet echter een vaargeul worden uitgediept. Deze werken zullen jaren in beslag nemen. Een drastischer plan bestaat erin om een nieuwe cruiseterminal buiten Venetië te bouwen en de passagiers van daaruit met tenders of kleine ferry’s naar het centrum te vervoeren. Wellicht dat het incident met de MSC Opera een en ander nu in een stroomversnelling zal brengen.

Uit vaart gehaald

Na de aanvaring van afgelopen zondag in Venetië blijven zowel de MSC Opera als de River Countess voorlopig uit de vaart. Maandag is MSC Cruises gestart met herstellingswerken aan de romp van de MSC Opera. De rederij hoopt de werken tegen eind deze week klaar te hebben, zodat het schip vrijdag vanuit Venetië zou kunnen afvaren naar Bari. Of dat effectief kan gebeuren, zal ook afhangen van het gerechtelijk onderzoek. Tot het zoeken naar de oorzaak van het ongeval is afgerond, houden de Italiaanse autoriteiten het schip in Venetië. Voor Uniworld Boutique River Cruises ziet de toekomst er minder rooskleurig uit. Het riviercruiseschip liep zware schade op aan de boeg en de achtersteven. Uniworld heeft voorlopig zes afvaarten met de River Countess geschrapt en verwacht dat het schip op 21 juli in Milaan haar vaarschema kan hervatten. Alle getroffen klanten zijn intussen gecontacteerd en kregen alternatieven aangeboden.

STUDIEREIS

Grand Prix Sunny Cars: 1.484x kans

De kras & win actie met kans op 28 plekken voor de Grand Prix Sunny Cars studiereis in september is met bijna 500 deelnemers een groot succes geworden. In totaal hebben alle deelnemers samen 1.484 krasloten bij elkaar gespaard. De beste prestatie werd geleverd door een reisagent die er maar liefst 28 wist te sparen, gevolgd door 22 krasloten voor de nummer twee. Afgelopen vrijdag was de laatste dag van de actieperiode die op 1 mei begon. De hele maand mei konden krasloten verdiend worden door het maken van boekingen. Daarnaast konden extra krasloten verdiend worden door het maken van de inschrijfquiz, een Customer Journey e-learning en het oplossen van pittige hersenkrakers.

Olivier Giacomini, Head of Sales Belgium bij Sunny Cars, over de incentive: “Bijna 500 deelnemers, geweldig toch! Dat we het aantal van 410 van vorig jaar zouden overtreffen, daar konden we alleen maar van dromen. Al deze deelnemers hebben zich via een kennisquiz ingeschreven, waardoor we belangrijke informatie over autohuur en Sunny Cars hebben kunnen overbrengen. Ook is een duidelijke stijging zichtbaar in het aantal boekingen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De deelnemers hebben dus flink hun best gedaan om zo veel mogelijk krasloten te verdienen. Dat zagen we ook aan de opdrachten die we als extra spelelement hebben bedacht als voorproefje op de studiereis. Ruim 70 antwoorden werden ingestuurd, waarvan 48 correct. En geloof ons, ze waren niet eenvoudig! Door al dit enthousiasme hebben we besloten het aantal prijzen flink uit te breiden, zodat al die moeite niet voor niets is geweest. Ons kantoor leek de afgelopen dagen wel een postkantoor door het versturen van die bijna 1.500 krasloten, maar dat is het zeker waard. Nu op naar de Grand Prix Sunny Cars studiereis zelf!”

Voor meer informatie: b2b.sunnycars.be

LUCHTVAART

Star Alliance: nieuwe Connecting Partner

© Star Alliance

Star Alliance heeft op 2 juni aangekondigd dat THAI Smile Airways de nieuwe Connecting Partner van het netwerk zal worden. Dit heeft The Chief Executive Board of Star Alliance goedgekeurd in Seoul. Het Connecting Partner-model werd in 2016 opgericht als aanvulling op het lidmaatschapsmodel. Zodra aan alle toegangseisen is voldaan, wordt THAI Smile Airways de tweede Connecting Partner samen met Juneyao Airlines, die al toetrad in 2017. Klanten met een overstap tussen een Star Alliance luchtvaartmaatschappij en een Connecting Partner, behouden de voordelen van Star Alliance. Daarnaast genieten klanten die een Star Alliance Gold status hebben behaald in hun frequent flyer programma van de premium voordelen. Met behulp van deze nieuwe samenwerking, breidt Star Alliance haar netwerk met 11 nieuwe bestemmingen uit.

HOTELLERIE

RIU Hotels & Resorts naar Senegal

© RIU

RIU Hotels & Resorts heeft de aankoop aangekondigd van 25 hectare grond in het gebied van Pointe Sarène, aan de westkust van Senegal. Dit is een paradijselijke bestemming die midden in het proces van toeristische ontwikkeling zit. Hiermee consolideert de keten haar betrokkenheid bij het Afrikaanse continent, waar zij al zes hotels bezit (vijf in Kaapverdië en één in Tanzania) en nog eens vijf hotels in Marokko.

Het RIU-project in Senegal bestaat uit twee fasen: een eerste fase waarin een hotel uit de Classic-serie wordt geopend, waarin ongeveer 500 kamers zullen worden ondergebracht, en een volgende fase waarin de bouw van een hotel van de RIU Palace-lijn zal worden uitgevoerd, met een capaciteit voor ongeveer 800 gasten. De opening van beide hotels zou in totaal 600 banen genereren.

Het voornemen van de lokale en toeristische autoriteiten om de bestemming te promoten, bleek duidelijk uit de ontwikkeling van de nieuwe internationale luchthaven Blaise-Diagne in 2017. Deze ligt op 35 km van de door RIU aangekochte grond. Ook is er een snelweg aangelegd, die de luchthaven met de stad Dakar verbindt. Voor het project van de hotelketen zal er een afslag worden aangelegd die de snelweg zal verbinden met deze nieuwe bestemming in ontwikkeling.

RIU: 55 ‘Certificaten voor Excellentie’

TripAdvisor heeft 55 etablissementen van de keten RIU Hotels & Resorts een ‘Certificaat voor Excellentie’ toegekend. Deze certificaten belonen excellentie in de hotelwereld en worden slechts toegekend aan die hotels die zich beijverd hebben voor de directe waardering van toeristen zelf. De RIU hotels die dit certificaat hebben mogen ontvangen liggen in 16 landen: Spanje, Portugal, Kaapverdië, Mexico, Dominicaanse Republiek, Jamaica, Panama, Marokko, Aruba, Costa Rica, Mauritius, Tanzania, Duitsland, Ierland, Sri Lanka en de Verenigde Staten van Amerika.

HOTELLERIE

Holiday Suites: nieuwe vakantieresidentie

© Holiday Suites

Op maandag 17 juni opent Holiday Suites haar nieuwe vakantieresidentie met 95 verblijven in Boulogne-sur-Mer. Na Bray-Dunes, Équihen-Plage en Oye-Plage, vestigt Holiday Suites zich nu ook in havenstad Boulogne-sur-Mer. Het nieuwe Holiday Suites gebouw is gesitueerd in het hart van de jachthaven, vlak over het casino. Dankzij de centrale ligging, kan de klant  gemakkelijk het historisch stadscentrum en Nausicaá te voet bereiken. General Manager Anaë Huybrechts: “In Boulogne-sur-Mer is er voor iedereen wat wils: strand, cultuur, sport en natuurlijk Nausicaá, het grootste aquarium van Europa. Dankzij deze nieuwe vestiging versterkt Holiday Suites haar aanwezigheid aan de Franse Ophaalkust en kunnen de klanten genieten van deze prachtige streek.”

LUCHTVAART

Oneworld: digitale ontwikkeling

Oneworld ontwikkelt haar digitaal platform. Dit is mogelijk doordat de luchtvaarmaatschappijen hun digitale platformen aan elkaar koppelen. Cathay Pacific en Qatar Airways waren de eerste Oneworld-leden die op deze manier verbinding maakten. Hierdoor kunnen klanten de app en/of website van beide luchtvaartmaatschappij gebruiken om in te checken en de boarding pass te ontvangen. Andere maatschappijen zullen dit initiatief volgen.  In de toekomst wenst Oneworld op deze manier een gezamenlijke app te maken voor al de luchtvaartmaatschappijen, met als resultaat reizen eenvoudiger maken voor de passagiers. In de toekomst zullen andere digitale diensten worden toegevoegd zoals tracking van bagage, stoelkeuze (ook wanneer betalingen vereist zijn) en de mogelijkheid om te betalen voor extra bagage.

TOUROPERATING

TUI: Last Minute actie RIU

De Last Minute campagne van TUI draait op volle toeren en daarom wil RIU Hotels & Resorts de reisagenten graag verwennen met een zomerse incentive. De 20 best verkopende reisagenten in de maand juni worden beloond met elk een waardebon van € 50 bij ‘Renmans beenhouwerij’. Tijd dus om jullie BBQ-set vanonder het stof te halen. De incentive loopt voor alle RIU zomerreserveringen tussen 01/06/2019 en 30/06/2019. Begin juli worden de 20 winnaars via de TUI E-flash bekend gemaakt. Veel succes met de verkoop!

Self Service Bag Tag op Charleroi

© TUI

Je klanten kunnen vanaf nu nog meer tijd besparen bij hun TUI fly vlucht met vertrek uit de luchthaven van Brussels South Charleroi Airport. Na online check-in kunnen ze namelijk zelf hun bagagelabel printen aan één van de terminals op de luchthaven met aanduiding Self Service Bag Tag.

Ze hoeven dus niet meer aan te schuiven aan de check-in balie, maar kunnen zich onmiddellijk met hun bagage en geprint bagagelabel naar het bagage drop-off punt begeven, waarna ze in alle rust naar de veiligheidscontrole kunnen.

Hoe werkt deze nieuwe service?

 • Check online in
 • Ga naar één van de Self Service Bag Tag terminals op de luchthaven van Brussels South Charleroi Airport
 • Scan je digitale boarding pass
 • Het bagagelabel wordt geprint
 • Bevestig het bagagelabel zoals aangegeven
 • Ga naar het bagage drop-off punt
Zanzibar © TUI

Extra vluchtdag Zanzibar en Kenia

Vanaf 29/10 heeft TUI een extra vluchtdag naar Zanzibar en Kenia. Dit brengt het aanbod op twee vluchten per week: dinsdag en zaterdag. Goed nieuws voor klanten die een safari in Kenia van hun verlanglijstje willen schrappen of die van een strandvakantie aan de parelwitte stranden van Zanzibar willen genieten.

CRUISE

Costa Cruises: “4GOODFOOD”

© Costa Cruises

Met het programma 4GOODFOOD wil Costa Cruises de focus leggen op duurzaamheid, meer specifiek op het vermijden van voedselverspilling. Onlangs kreeg Costa Cruises voor dit project een award tijdens de derde editie van de Ayming Business Performances Awards. Het basisidee van 4GOODFOOD is dat het niet kan zijn dat er aan de ene kant van de aardbol honger is en dat elders eten wordt weggegooid. Daarom wil Costa Cruises tegen 2020 het voedselafval halveren. Het programma gaat echter nog verder dan enkel het vermijden van voedselverspilling. Andere aspecten komen aan bod zoals gezonde voeding, het digitaliseren van de grootkeukens, de ‘Taste, don’t Waste’-campagne en investeringen in het ‘Orti in Africa project’. Costa tekende eveneens een akkoord met FEBA, de Europese Federatie van Voedselbanken. Sinds de zomer van 2017 werden meer dan 100.000 maaltijden geschonken aan hulpbehoevenden, via lokale partners in Italiaanse, Spaanse en Franse havens.

TECHNOLOGIE

Travelport: nieuwe boekingscode ‘X’

Travelport lanceerde op 1 juni een nieuwe boekingscode voor non-binaire passagiers. Deze nieuwe code biedt de optie om ‘X’ te kiezen in de plaats van ‘M’ of ‘V’. Dit passagiersgegeven was nodig voor reizigers die naar Algerije, Canada, China (behalve Hong Kong), Iran, Jamaica, Japan, Kenia, Mexico, Pakistan, Zuid-Afrika, Spanje, Syrië, Thailand, de VS en de Verenigde Arabische Emiraten op reis gingen. Travelport maakt de code voor alle 480 luchtvaartmaatschappijen die hem wensen te gebruiken beschikbaar. Een aantal luchtvaartmaatschappijen, zoals United, American Airlines en Delta, hebben al bevestigd dat ze de code zullen invoeren. Andere maatschappijen zullen in de toekomst volgen. De optie om ‘X’ te kiezen moet wel worden gekoppeld aan het paspoort of de identiteitskaart van de passagier.

© Travelport

Trip Assist: al 50 klanten bereikt

Meer dan vijftig reisbureaus hebben zich via de Trip Assist aangemeld. Trip Assist is een mobiele app van Travelport die speciaal ontworpen is voor reisbureaus om de betrokkenheid van reizigers te vergroten, naleving van het reisprogramma te ondersteunen en de servicekosten te verlagen door een verbeterde reiservaring te bieden. Voor Apple en Android apparaten heeft de app heel wat te bieden zoals een slim beheer van het reisschema, hulp tijdens de reisdag, mogelijkheid om de reisagent te bellen en flexibele berichtmogelijkheden.

CRUISE

Hurtigruten lanceert elektrische catamaran

© Rendering Hurtigruten Svalbard

Hurtigruten ontwikkelt in samenwerking met de Noorse startup Brim Explorer een elektrische catamaran voor Spitsbergen. Het vaartuig komt in het voorjaar van 2020 in Longyearbyen in de vaart en zal worden ingezet voor duurzame excursies. Het hybride vaartuig wordt 24 meter lang, kan in vrijwel elke haven worden opgeladen en tegen een kruissnelheid van 10 knopen gedurende 10 uur varen op batterijen. Het wordt daarmee het allereerste sightseeing-schip ter wereld dat een volledige dag op elektriciteit vaart. Het schip zal opereren onder de naam Hurtigruten Svalbard.

Om gasten tijdens de uitstappen maximaal te laten genieten van het dierenleven, zowel boven als onder de waterlijn, wordt de elektrische catamaran uitgerust met hydrofoons en onderwaterdrones. Hiervoor werkt Hurtigruten samen met Blueye Robotics. Het Noorse bedrijf zal eveneens diverse expeditieschepen van de rederij voorzien van deze apparatuur.

Daniel Skjeldam, CEO van Hurtigruten: “Brim en Hurtigruten vonden elkaar via onze gemeenschappelijke passie voor de oceanen. Onze visie om de manier waarop de mensen het poolgebied ervaren te veranderen, sluit perfect aan bij onze gedurfde duurzaamheidsambities. Wij zijn ervan overtuigd dat de toekomst van het reizen emissievrij is.” Hurtigruten is niet alleen in Noorwegen, maar ook binnen de hele cruise-industrie een voorloper op het vlak van duurzaamheid. Deze dagen lanceert de rederij met de MS Roald Amundsen het eerste hybride expeditieschip. Voor het nieuwe contract voor de uitbating van de Noorse kustdienst tussen Bergen en Kirkenes maakt Hurtigruten daarnaast haar bestaande schepen groener met elektrische batterijen, vloeibaar aardgas (LNG) of biogas (LBG) geproduceerd op basis van organisch afval van dode vissen.

TOUROPERATING

Club Med: opening reservaties ontdekkingsreizen

Laat uw klanten profiteren van het Happy First-aanbod van Club Med, met kortingen tot -15% op de prijs zonder vervoer (tot € 500 korting per persoon).

Het Happy First-aanbod is een superbelangrijke wervingstool om twijfelende klanten over de streep te trekken en om van een bestaande klant een trouwe en vaste klant te maken. Zoals altijd is Club Med er ook deze keer om u te helpen bij de communicatie rond de ODR Rondreizen W20. Club Med heeft een hele reeks marketing & sales tools voor u. U vindt ze hier en op het BtoB-platform terug.

De voordelen van een rondreis met Club Med:

 • Vertrek 100% gegarandeerd
 • Uitsluitend Club Med deelnemers in de groep, maximaal 16 personen
 • Volpension met 1 drankje tijdens de maaltijd, inclusief koffie en thee bij iedere maaltijd
 • Plaatselijke Franstalige gidsen en voor bepaalde rondreizen wordt u bovendien vanaf Parijs begeleid door een GO
 • Hulpverlening 7d/7, 24u/24, overal ter wereld
 • Volledige reiskit

RAIL

Eductour Bordeaux met NMBS Internationaal & Atout France

NMBS Internationaal nodigt u – in samenwerking met Atout France – uit op hun studiereis naar Bordeaux van 27 tem 29 juni 2019. Ontdek tijdens deze 3 dagen DE trendy stad Bordeaux, de wijnhoofdstad gelegen langs de Garonne. Het is een ideale bestemming voor een (lang) weekend waarin cultuur, erfgoed en gastronomie samengaan. De heenreis vanuit Brussel-Zuid gaat via Marne-la-Vallée naar Bordeaux met Thalys en TGV (vertrek is voorzien om 9u22). De terugreis is met de nieuwe Thalys Zon die rechtstreeks naar Brussel-Zuid spoort (vertrek 13u46 – aankomst 17u50).
Schrijf in via traveltrade@b-rail.be voor 20 juni. Wees snel, want het aantal plaatsen is beperkt.

PEOPLE ON THE MOVE

ECTAA: opvolger voor Michel de Blust

Eric Dresin

ECTAA, European Travel Agents’ and Tour Operators’ Associations, heeft een opvolger voor zijn secretaris-generaal Michel de Blust beet. Het gaat om de Frans-Belgische Eric Dresin (47 jaar). Hij start na de zomer en treedt in de voetsporen van de Blust, die er bijna dertig jaar carrière heeft opzitten bij ECTAA. Hij groeide er uit tot het boegbeeld en het uithangbord van de organisatie. Michel de Blust, die met pensioen gaat, werd begin deze week uitgewuifd tijdens de halfjaarlijkse vergadering van ECTAA in Łódź (Polen). De veeltalige Eric Dresin heeft een professioneel verleden bij heel wat Europese verenigingen zoals o.a. de Europese Metaalunie (EMU), HOTREC (Hotels, Restaurants & Cafés in Europe) en CEETTAR (European Organisation of Agricultural, Rural and Forestry Contractors).

TOUROPERATING

Thomas Cook: Winter 2019-2020: kortingen

© Thomas Cook

Wil je klant deze winter zijn zetel verruilen voor een strandstoel? Goed nieuws, want Thomas Cook pakt uit met kortingen tot wel 50% op tal van winterzonvakanties! Deze kortingen zijn geldig op een selectie van vliegvakanties met vertrek tussen 01/10/2019 en 01/04/2020. De deelnemende hotels en vertrekdata vind je gemakkelijk terug op de website van Thomas Cook. Bovendien geniet je klant daarbovenop van gratis privéluchthavenvervoer (PTAXIA), € 50 extra korting per persoon (050EUR) of je leeftijd in korting voor 55+’ers (RED55A t.e.m. RED55Q).

Kinderen gratis: nu ook eind juni vertrek

Is je klant op zoek naar de perfecte gezinsvakantie? Dankzij de familieactie ‘Kinderen gratis’ bij Thomas Cook neemt hij zijn bengels deze zomer gratis mee op vakantie! Zowel het hotel als de vluchten zijn gratis, enkel een vast bedrag van 99 euro per kind wordt aangerekend voor luchthaventaksen, reisleiding, stoelkeuze, bagage, annuleringsgarantie, Fuel Protection Program en transfers. En er is meer, want sinds kort heeft Thomas Cook het aanbod uitgebreid naar afreizen vanaf 29 juni. Ideaal voor wie na de laatste schooldag meteen de koffers wil pakken!

© Thomas Cook

Incentive Constantinou Bros: laatste kans!

Wil je graag een gratis verblijf winnen op Cyprus? Zet dan alles op alles voor de verkoop van Constantinou Bros Hotels op Cyprus! Elke reisagent die minimum 3 boekingen maakt in een van de 3 Constatinou Bros hotels op Cyprus (min. 7 nachten), krijgt zelf een gratis verblijf van 7 nachten in een van deze hotels:

 • Constantinou Bros Athena Beach Hotel 4*
 • Constantinou Bros Athena Royal Beach Hotel 4*
 • Constantinou Bros Asimina Suites Hotel 5*

Op 30 juni loopt deze incentive af. Meer info en voorwaarden vind je in de Thomas Cook newsletter van deze week.

PEOPLE ON THE MOVE

Uiterst links Mathias Meere, uiterst rechts Martijn Strijker

Martijn Strijker promoveert bij Aviareps

Martijn Strijker heeft een promotie te pakken bij Aviareps. Hij wordt er vanaf heden Vice President Northern & Western Europe. Daarvoor vervulde Martijn functies als General Manager Benelux, Head of Sales AVIAREPS Benelux en Sales Manager. Voor zijn periode bij Aviareps werkte Martijn ook als sales manager voor Aer Lingus en Holiday Auto’s. Door deze promotie wordt Joris Cruysberghs naar voor geschoven als head of sales Belux en wordt Mathias Meere naast zijn huidige functie ook senior manager aviation.

SERVICE FACILITATOR

EurAm: Populaire Journey

© EurAm

EurAm werkt permanent aan haar productaanbod. Er worden heel de tijd nieuwe extra diensten en accommodaties aangeboden: van klassiek tot extravagant, van avontuurlijk tot relax. Via de TM-Newsletter houdt EurAm je regelmatig op de hoogte.

Deze week ontdek je de Port en de Vinho Verde. Hier kan je reizen doorheen de verschillende landschappen en wijngaarden van de noordelijke regio’s van Portugal. In de vruchtbare Minho regio liggen de gezellige, historische steden Guimaraes en Braga. Natuur- en wandelliefhebbers gaan nog iets noordelijker dan Braga, naar het mooie nationale park Peneda-Gerês, op de grens met Spanje. Volg de Douro of ‘gouden rivier’ vanuit Lamego, langs de hellingen vol wijnranken naar de historische stad Porto, de thuishaven van de port.

TOUROPERATING

Footprints: Vanilla Showcase Ile de la Réunion

© Footprints

Eric Morren: “We hebben er een succesvolle Vanilla Happening opzitten, dus tijd om hier een vervolg aan te breien, de Vanilla Showcase. De komende weken zetten we telkens één van de Vanilla Islands in de kijker.

Starten doen we met Ile de la Réunion. Wie La Réunion als een klassieke strandbestemming beschouwt, doet dit eiland beslist oneer aan. Het ganse eiland is in oorsprong een imposante prehistorische vulkaan verzonken in de oceaan. Piton de la Furnaise is momenteel de enige overgebleven actieve krater. Laat dit een tipje van de sluier oplichten van Réunion’s verrassend veelzijdige natuur: van vulkanisch maanlandschap tot berglandschappen met canyons en natuurlijke amfitheaters, van uitgestrekte vanille- en suikerrietplantages tot intens groen regenwoud.

Er zijn dan ook verschillende formules mogelijk om per huurauto dit verrassend mooie eiland te ontdekken. Footprints biedt een 8-daagse selfdrive aan met 2 overnachtingen in Lodge Roche Tamarin, 1 nacht in Diana Dea Lodge, 2 nachten Palm Hotel & Spa en 2 nachten in Boucan Canot. Wie voor minder verplaatsingen opteert kan zich zeker vinden in 4 overnachtingen in Ness by D Ocean of LUX* Saint-Gilles (allebei westkust) en 3 nachten in Diana Dea Lodge (oostkust).

Momenteel hebben we 2 schitterende aanbiedingen lopen met de voornoemde hotels aan de westkust. Een origineel honeymoon pakket in LUX* Saint-Gilles met privétransfers, 7 nachten verblijf, 2 dagen huurwagen (cabriolet), romantisch diner, excursie per helikopter met Champagne, excursie per 4×4 en een dolfijnensafari per catamaran. Ness by D Ocean is een pas geopend hotel met 84 kamers en suites, gelegen ten zuiden van Saint-Gilles aan de lagune van La Saline-les-Bains. De introductietarieven zijn echt niet te versmaden.

Gert staat paraat op 03/242.82.79 en sands@footprints.be

Vanilla fotowedstrijd

Tijdens de Footprints Vanilla Happening in Blankenberge waren Footprints en hun gasten getuige van een prachtige zonsondergang zoals je dat enkel aan zee kan zien. Er werden dan ook heel wat camera’s boven gehaald om dit moment vast te leggen. Dit inspireerde Footprints om er een wedstrijd aan te koppelen. De avond zelf werd beloofd om de mooiste sunsetfoto te belonen. Uit de inzendingen hebben we de foto van Evelyne Honorez uitgeroepen tot allermooiste, zij krijgt van ons 2 Kinepolis filmtickets. Proficiat!

Vanilla incentive

Footprints is zijn Vanilla Showcase gestart met Ile de la Réunion. Elke week plaatsen ze zo één van de Vanilla Islands in de kijker. Volgen nog: Madagascar, Mauritius en de Seychellen. De beste boeker van deze Vanilla Showcase wint 2 tickets voor een zomerfestival naar keuze (Suikerrock 26/07-28/07 Tienen, Pukkelpop 15/08-18/08 Hasselt of Laundry Day Festival 24/08 Antwerpen). Veel succes. Meer weten over actie? Contacteer Eric Morren op 03/242.82.81

HOTELLERIE

Martin’S Hotels: focus op meetings

Het verhaal van de Martin’S hotels begint in 1909 bij de Britse brouwer John Martin. In dat jaar besluit hij zich in Antwerpen te vestigen en vanuit de haven de Ierse Guinness stout  in België te importeren. Later creëert hij speciaal voor de Belgische markt de bekende klasse-bieren Gordon Scotch en Martin’s Pale Ale. En 25 jaar later krijgt hij van Schweppes de licentie voor de Benelux en Frankrijk om aan de oevers van het meer van Genval de al even bekende Indian Tonic op punt te stellen. In 1966 overlijdt hij en nemen zijn zonen Andrew en John James het bedrijf over. En in 1980 neemt John Charles van de derde Martin-generatie de fakkel over. Hij neemt het initiatief om het zogenaamde “Château Schweppes” om te bouwen tot het vijfsterrenhotel en seminariecentrum Martin’s Château du Lac.

Veertien hotels, restaurants en spa’s

Het hotel in Genval zal voor John C. Martin de start betekenen van een carrière als hotelier in België. In minder dan veertig jaar breidt hij de keten uit naar veertien hotels, acht restaurants en vier spa’s. Waarbij de Martin’s Spa in Genval en de Martin’s City Spa in Louvain-la-Neuve. Wat er meteen voor zorgt dat het ijsvogel logo van de groep een bekend beeld is in de Belgische hotelwereld. Door de manier waarop met kleuren en materialen wordt omgesprongen, zijn geen twee Martin’s hotels gelijk. Het Martin’s portfolio bestaat op dit ogenblik uit Martin’s Waterloo, Martin’s Grand hotel in Waterloo, Martin’s Manoir of Martin’s Château du Lac in Genval, Martin’s Red in Tubeke (bekend van de Rode Duivels), Martin’s Relais en Martin’s Brugge (beide in Brugge) en Martin’s Brussels EU.

© Martin’S Hotels

De drie meest recente, in 2018 geopende hotels, zijn Martin’s Rentmeesters in Bilzen (in het hart van de Commanderij Alden Biesen) en Martin’s All Suites en Martin’s Louvain-la-Neuve, beiden in de gelijknamige universiteitsstad. Martin’s Klooster in Leuven en Martin’s Patershof in Mechelen vonden onderdak in historische gebouwen. Het laatste wordt door Trivago omschreven als een van de tien meest ongewone hotels ter wereld.

En voor 2019 staat de opening van het Martin’s Dream Hotel in Mons op het programma.

Alle hotels van de groep focussen zich op meetings & events. Met een aanbod van alles samen een zeventigtal zalen. Uitschieter daarbij is het Martin’s Château du Lac met niet minder dan 23 zalen met een capaciteit die schommelt van 20 tot 990 personen. Maar ook Martin’s Red in Tubeke en de twee hotels in Louvain-La-Neuve bieden meeting rooms aan voor meer dan 200 personen.

Info: www.martinshotels.com

EVENT

IATA-top gaat volgend jaar door in Amsterdam

Zondag werd in Seoul bekendgemaakt dat de IATA-top volgend jaar in Amsterdam georganiseerd wordt. KLM zal in de Nederlandse hoofdstad als gastheer optreden, als eerbetoon aan het honderdjarige bestaan van de luchtvaartmaatschappij. De Annual General Meeting (AGM) van IATA gaat elk jaar in een andere stad door, waarbij de organisatie ook de werelddelen afwisselt. Vorig jaar was de AGM in Sydney, afgelopen week in Seoul en dus was het de beurt aan een Europese of Amerikaanse stad om de volgende top te organiseren. Afrika en Latijns-Amerika komen immers nauwelijks in aanmerking. De IATA-top ging nog maar één keer eerder in Amsterdam door (1969). Den Haag was twintig jaar eerder, in 1949, de locatie van de toen vijfde top van IATA, opgericht in 1945 in Montreal, met KLM als een van de founding fathers.

INCENTIVE

MisterFly lanceert AUTOVERHUUR

Reiskantoren kunnen gebruik maken van het aanbod van meer dan 170 autoverhuurders verspreid in 145 landen verdeeld over om en bij de 20.000 kantoren. De aangeboden prijzen zijn zeer concurrentieel gezien we de goedkoopste, eenvoudigste maar tevens meest complete aanbiedingen hebben onderhandeld met de verhuurders.  Onbeperkte kilometers, diefstal en ongevallenverzekering (LDW), aansprakelijkheid (LIS) en lokale belastingen zijn inbegrepen in de prijs. De franchise kan afgekocht worden en ook dan blijven de prijzen uiterst competitief. Ten slotte kan er geannuleerd en gewijzigd worden tot 48 uur voor het ophalen van de wagen.
Hoe zit het met de marge?  Deze kan uiteraard naar wens toegevoegd worden via Menu> Bureau> Marge auto.
En wat meer is… elke autoboeking wordt ook beloond bij de Smile-Angels!

Flash Smile Angels news: hotelboekingen worden nu automatisch aan uw account toegevoegd!

HOTELLERIE

© Grecotel

Grecotel Olympia Oasis: opnieuw mogelijk in All In!

Vanaf heden is Grecotel Olympia Oasis opnieuw verkrijgbaar in all inclusive. Ook voor klanten die reeds een verblijf geboekt hebben, is het alsnog mogelijk om de formule via TUI bij te boeken. Benieuwd wat de nieuwe formule allemaal omvat? Bekijk het snel via deze link. Binnenkort staat de formule uiteraard ook online op de website van TUI.

LUCHTVAART

PortAventura © Thomas Cook

Munich Airport: uitbreiding long-haul

Munich Airport voegt nieuwe intercontinentale bestemmingen toe aan haar netwerk. De luchthaven kent al sinds de start van 2019 een toename van 10,5% van het aantal passagiers. In juni zullen nieuwe bestemmingen aangevlogen worden. Zo zal American Airlines naar de metropolitan area of Dallas / Fort Worth in Texas vliegen. Lufthansa en United zullen op hun beurt naar Chicago vliegen. Andere nieuwe bestemmingen die verbonden zullen worden vanuit Munich Airport zijn Bangkok, Singapore en Osaka.

PRETPARKEN

PortAventura: zesde hotel geopend

Het Spaanse pretparkresort PortAventura World heeft afgelopen weekeinde een gloednieuw themahotel geopend. Het gaat om het viersterrenhotel Colorado Creek, met 150 kamers, dat zich in de buurt van het Far West-themagebied bevindt. Colorado Creek draait om de Amerikaanse goudkoorts. Directeur Fernando Aldecoa is optimistisch en verwacht tijdens het hele seizoen een bezettingsgraad van 90 procent. Met de ingebruikname van het nieuwe hotel beschikt PortAventura samen over 2200 hotelkamers, verspreid over zes themahotels. Bij het Far West-gedeelte horen ook Hotel Gold River en Hotel Mansion de Lucy. Bij de hoofdingang bevindt zich Hotel Port Aventura, in mediterrane stijl. Even verderop liggen Hotel El Paso en Hotel Caribe. Het nieuwe hotel kostte 25 miljoen euro.

REISINDUSTRIE

Roompot Group: nieuw hoofdkantoor

© Roompot Group

Op maandag 3 juni werd het nieuwe hoofdkantoor van Roompot Vakanties te Goes officieel in gebruik genomen. Met de verhuizing verlaat het hoofdkantoor de plek waar het 54 jaar geleden allemaal begon. Het doel van de verhuis is om de personeelsgroei op te vangen. Het aantal werknemers in het hoofdkantoor groeide namelijk in vijf jaar tijd met 70%. Het nieuwe kantoor is een zogeheten ‘open space office’ met panorama-uitzicht door de langgerekte raamstroken. Daarnaast heeft het pand een dakterras. Het ontwerp bestaat uit twee delen: het daadwerkelijke kantoor met vijf verdiepingen en een naastgelegen tweede gebouw voor het logistieke centrum.