20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

Deze week hebben we voor u de analyse van INDABA in Zuid-Afrika. Deze beurs ging door in Durban van 2 tot 4 mei 2019.

PRECISERING

Precisering actua TM428

Op pagina 6 van Travel Magazine nummer 428, verschenen op 10 mei 2019, staat een erratum. In het artikel over het Sofitel Quiberon komt de wielersport ter sprake. Een kleine precisering: Louison Bobet, heeft de Tour de France niet vijf keer, maar wel driemaal gewonnen, namelijk in 1953, 1954 en 1955.

TOUROPERATING

TUI Group resultaten: gematigd optimistisch

De TUI Group maakte deze week de resultaten bekend voor de eerste helft van 2019. Fritz Joussen (CEO TUI Group): “Na het recordjaar 2018 voldoen de resultaten van de eerste zes maanden aan de verwachtingen – omzetgroei, overcapaciteit in Spanje, de late timing van Pasen en eenmalige effecten van het vorige jaar zorgen voor een lagere EBITA zoals eerder aangekondigd – de trends voor de zomeractiviteiten blijven intact: hoog aantal boekingen voor het oostelijke Middellandse Zeegebied en Turkije in de tweede helft van het jaar.” Joussen verwacht een sterk jaar in tijden van consolidatie. “We blijven consistent focussen op hotels, schepen en de uitbreiding van digitale platformen en komen sterker uit de consolidatie.”

Belangrijke punten:

 • Sterk operationeel resultaat voor de core-activiteiten Hotels & Resorts, Cruises en Destination Experiences (het segment Holiday Experiences) – de groeistrategie rendeert.
 • Marktomgeving voor traditionele touroperators (het segment Markets & Airlines) in Europa is erg uitdagend – Transformatie van deze activiteiten wordt verder doorgezet.
 • Omzet van de groep stijgt met 1,7% tot 6,68 miljard euro.
 • Aangepaste verwachtingen op het vlak van opbrengsten voor het volledige jaar worden 2019 bevestigd: ze weerspiegelen het effect van het aan de grond houden van de 737 MAX (kostprijs 200 miljoen euro, indien er tijdens de zomer niets verandert, kan dit tot 300 miljoen euro oplopen).
 • Afhankelijk van de periode waarin gebruik gemaakt wordt van vervangvluchten (tot halverwege juli of volledige verlenging van de maatregelen tot het einde van het zomerseizoen), zal de geherformuleerde onderliggende EBITA naar verwachting met 17 tot 26 procent dalen ten opzichte van een resultaat van 1,177 miljard € in het vorige jaar.

Begin mei stond de TUI-koers op 10,16 euro, op donderdagochtend (gisteren) een lichte terugval tot 9,25 euro.

TOUROPERATING

Thomas Cook Group: omzet stabiel maar wel drastisch verlies

Met een drastische minus heeft de Thomas Cook Group de eerste 6 maanden van het jaar afgesloten. De groep realiseerde een bedrijfsomzet van 1,67 miljard euro (of 1,45 miljard pond), een daling van 6,4%. Het verlies vóór belastingen groeide van 303 miljoen pond naar 1,456 miljard pond (een stijging van 380%).
Behalve de hoge prijzen op de Canarische eilanden, en de Brexit-onzekerheid valt vooral de afschrijving van Mytravel op – voor 1,1 miljard pond. Ook de te koop staande airline-filiale viel op door een 8% omzetverlies (tot 1,2 miljard pond) met een negatief bedrijfsresultaat van 81 miljoen pond (28 percent).
De koers op de Londense beurs zakte na de bekendmaking van de halfjaar resultaten van 22,99 naar 18,52 pence (-20%), en dit op donderdagmorgen.

VAKBEURS

GTM 2019

Zo’n 500 reisprofessionals zijn deze week in Wiesbaden samengekomen voor de GTM, de belangrijkste beurs voor het inkomend toerisme in Duitsland. Travel Magazine tekende present en komt hier volgende week uitgebreid op terug.

GRAND PRIX SUNNY CARS

GP Sunny Cars: Opdracht 1

Om je alvast voor te bereiden op de pittige opdrachten tijdens de studiereis laat Sunny Cars je hersenen kraken met deze extra puzzelopdracht. Ga er maar even voor zitten, want voor een correct opgeloste opdracht ontvang je 1 kraslot! Stuur jouw antwoord inclusief je licentie- en persoonlijke agentennummer uiterlijk 31 mei naar GrandPrix@sunnycars.be o.v.v. Grand Prix opdracht 1. Veel succes!

Interview Teamcaptain 1

De teamcaptains voor de Grand Prix Sunny Cars hebben hun speciale positie dubbel en dik verdiend. Maar hoe gaan ze dit aanpakken? Wat zijn hun sterktes of zwaktes? We laten hen in de TM Newsletter zelf aan het woord.

PEOPLE ON THE MOVE

LuxairGroup: nieuwe chairman

Giovanni Giallombardo werd maandag, na de algemene aandeelhoudersvergadering, aangesteld als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Hij vervangt Paul Helminger, die wegens persoonlijke redenen stopt als voorzitter. Giovanni Giallombardo heeft een doctoraat in economie en handel aan de universiteit van Florence behaald. Hij startte zijn carrière in financiën en bankieren in Luxemburg, om vervolgens in 2009 directeur-generaal en lid van de raad van bestuur te worden bij UniCredit Luxembourg. Daarnaast zit hij ook in de raad van bestuur bij Essilor-Luxottica Group, wereldleider in de optica-industrie. Bij deze bedrijven heeft hij ervaring in de privésector sector opgedaan, die hij bij Luxair Group goed zal kunnen gebruiken. Giovanni Giallombardo: “Ik ben vereerd dat ik als voorzitter werd benoemd. Ik ben me ervan bewust dat dit geen makkelijke job is. De luchtvaartsector wordt namelijk blootgesteld aan een toenemende concurrentie. Hierdoor is er voor een regionale speler in deze sector weinig speelruimte.”

STUDIEREIS

Live To Travel: studiereis Australië

Van 10 tot 19 november 2019 organiseert Live To Travel in samenwerking met Cathay Pacific een studiereis naar Australië. De 10 geselecteerde reisagenten zullen in september worden bekendgemaakt. Zij zullen moeten voldoen aan vier voorwaarden:

 1. Inschrijven vóór 30/08/19 via deze link.
 2. Aanwezigheid op één van de Live To Travel University avonden voor een opleiding “Oceanië”.
 3. Zoveel mogelijk boekingen op Australië met Cathay Pacific vluchten vóór 30/08/19 realiseren. Om ook kleinere kantoren een kans tot deelname te geven, wordt de helft van het aantal plaatsen gereserveerd voor kantoren die het sterkst gegroeid zijn in omzet.
 4. Voltooien van de online training van Tourism Australia en het “Aussie Specialist” certificaat kunnen voorleggen.

Ben je benieuwd naar het programma? Dan kan je alvast hier een kijkje nemen.

TOUROPERATING

Thomas Cook: korte zonbreaks

Wil je klant nog snel een streepje zon meepikken in mei of juni? Thomas Cook lanceert honderden korte breaks naar de zon tegen een scherpe prijs. Zo kom je deze lente voor een extra zachte prijs even op adem tijdens een zonovergoten vakantie in het zuiden. In de Thomas Cook newsletter van deze week vind je meer info over deze korte breaks.

SENTIDO Hotels & Resorts

© Thomas Cook

Op zoek naar een vakantie vol pure verwennerij? In SENTIDO Hotels & Resorts voelt elke dag als zondag. Je klant geniet er van net dat tikkeltje meer op vakantie, zoals een adembenemende locatie, een persoonlijke service op maat en een gastronomische keuken. Zelfs aan de kleinste details wordt er gedacht.

Enkele troeven:

 • Ontbijt tot 11u30
 • Stille zones voor 16+
 • Activiteiten voor lichaam en geest
 • Holiday conciërges
 • Blue Bar met livemuziek
 • Topdekmatrassen- en kussenmenu

Enkele aanraders zijn alvast SENTIDO Apollo Palace (4*) op Corfu en SENTIDO Ixian Grand (5*) op Rhodos.

INCENTIVE

Teldar Travel’s zonnige miles

Teldar Travel zet alle reisagenten in België en Luxemburg extra in het zonnetje met een exclusieve booster vanaf 15 mei.

Het weer is aangenaam en de zomer nadert langzaam. Speciaal voor deze gelegenheid besluit Teldar Travel de temperatuur alvast wat te verhogen. Van 15 mei tot 15 juni 2019 kunnen alle leden van Miles Attack, het loyaliteitsprogramma van Teldar, genieten van een speciale zomerbooster: voor alle boekingen, gemaakt via het Teldar Travelplatform gedurende de genoemde periode, ontvangt de reisagent het dubbele aantal MILES! Deze booster is van toepassing op alle producten en diensten van Teldar Travel: accommodaties – met een verhoogd aanbod tot 1.000.000 – autoverhuur, transfers, activiteiten en annuleringsgaranties.

CRUISE

CroisiEurope: tweede zeeschip

© CroisiEurope

Zoals vorige week al aangekondigd in de newsletter, wordt La Belle des Océans (de voormalige Silver Discoverer) het tweede zeeschip van CroisiEurope.

Dit prestigieuze schip, dat bekend is in de wereld van de cruises omdat het al vele zeeën van de wereld heeft doorkruist, zal het aanbod van CroisiEurope verrijken.

Het luxe schip op menselijke schaal heeft 7 dekken, is 103 m lang en 15 m breed en zal het mogelijk maken volkomen nieuwe reiswegen te ontdekken in optimale omstandigheden.

Het biedt ruimte voor 120 passagiers dankzij de 60 ruime suites, allemaal met buitenzicht, waaronder 9 met privébalkons.

 • 1 Ocean suite van 38 m² met privébalkon, zithoek met bank, tweeling- of queensizebedden
 • 8 Riviera suites van 26 m² met privébalkon, zithoek met bank, tweeling- of queensizebedden
 • 4 Panorama suites van 25 m² met 2 grote ramen, zithoek, tweelingbedden of queensizebed
 • 38 Horizon-1 suites van 17 m² met raam, zithoek, tweelingbedden of queensizebed
 • 9 Horizon-2 suites van 17 m² met 2 grote patrijspoorten, zithoek, tweelingbedden of queensizebed

Alle suites beschikken over een badkamer met inloopdouche, een bureau, een haardroger, een inbouwkast met een kluisje, een minibar, een flatscreen-tv en airconditioning.

Aan boord gaat high-end comfort gepaard met verfijnde elegantie voor doordachte ruimtes en diensten op maat. 2 loungebars, een restaurant, een bar-restaurant-grill rond het zwembad, een fitnesscentrum, een schoonheidssalon met kapper en spa evenals een wasserijdienst.

De routes en data van de cruises en de verkoop ervan worden binnenkort bekendgemaakt, evenals de dag van de inhuldiging die gepland is voor de komende lente. Het wordt het tweede zeeschip van de rederij naast de MS La Belle de l‘Adriatique.

PEOPLE ON THE MOVE

Ursula Silling naar Kenya Airways

Kenya Airways heeft Ursula Silling aangetrokken als commercieel directeur (CCO) als opvolger van Vincent Coste (ex-Air France). Silling rapporteert sedert februari rechtstreeks aan ceo Sebastian Mikosz (ex-ceo LOT Polish Airlines). Silling bekleedde eerder senior managementfuncties bij Lufthansa Passenger Services en Lufthansa Systems, British Airways, Virgin Express, SN Brussels Airlines, TUI Group, AeroSvit Ukrainian Airlines en Air Malta. Haar voorganger Vincent Coste is momenteel chief commercial officer bij Gulfair in Bahrain.

BESTEMMING

Ierland toerisme: nieuwe online training

Sinds vorige week staat de nieuwe training van Ierland toerisme online. Via deze training leert de reisagent meer over culturele evenementen, adembenemende kustroutes, bijzondere overnachtingen en tal van leuke mogelijkheden voor zijn klanten in Ierland. Door deel te nemen, maakt de reisagent kans een studiereis naar Noord-Ierland te winnen. Hiervoor moet hij een zilveren of gouden certificaat behalen bij het invullen van de test. In september zullen onder alle deelnemers 15 winnaars geselecteerd worden. Deelnemen kan tot 31 augustus 2019 via deze link.

TOUROPERATING

TUI: Winterlancering ‘19-‘20

De winter is boekbaar bij TUI en VIP Selection! Snel boeken is de boodschap, want vroege planners kunnen hun wintervakantie met afreis tussen 04/11 en 31/03 boeken met interessante vroegboekvoordelen.

© TUI

TUI vroegboekvoordelen voor winter 2019-2020:

 • TUI vroegboekgarantie (t.e.m. 02/09)
 • Gratis luchthavenvervoer met Billo (OP=OP)
 • Kortingen tot 700 euro p.p. (OP=OP)

VIP Selection vroegboekvoordelen voor winter 2019-2020:

 • VIP Selection vroegboekgarantie (t.e.m. 02/09)
 • Gratis privéluchthavenvervoer (OP=OP)
 • Kortingen tot 700 euro p.p. (OP=OP)

Klanten genieten ook van de TUI Garanties en VIP Selection Beloftes. Hiermee hebben de klanten meer flexibiliteit bij het boeken en het beleven van hun reis.

 • Laagsteprijsgarantie
 • Omruilgarantie/Omruilbelofte
 • We-lossen-het-op-garantie /24/7 belofte
 • Niet-goed-geld-terug-garantie/Kwaliteitsbelofte

TUI Exotische Vakanties: Bahía Príncipe

De hotelketen Bahía Príncipe Hotels & Resorts heeft kwalitatieve hotels op de Dominicaanse Republiek, Mexico, Jamaica, de Canarische eilanden en de Balearen. Twee tropische hoteltips van TUI:

Grand Bahia Principe Jamaica 5*

Hier genieten klanten van een laid-back vakantie in het land van de reggae. Grand Bahia Principe Jamaica is een groot domein met sneeuwwitte gebouwen rondom een prachtig zwembad en direct gelegen aan het zandstrand van Runaway Bay. Op culinair vlak scoort dit resort ook hoog: klanten kunnen heerlijk tafelen in de à-la-carterestaurants.

Grand Bahia Principe Bavaro 5*

Dit all inclusive resort ligt in een tropische tuin, direct aan het witte zandstrand van Playa Bavaro en heeft enorme zwembaden. Overal in dit resort worden activiteiten georganiseerd en veel sporten zijn ook inbegrepen. Klanten worden er verwend met de heerlijkste buffetten, hoogstaande service en alle moderne comfort in een traditioneel en elegant kader.

BESTEMMING

Naar aanleiding van de focus Malta, die in het magazine 428 van 10 mei verschenen is, zetten we de hoofdstad La Valletta in de picture met mooi beeldmateriaal.

LUCHTVAART

LuxairGroup: resultaten onder druk

LuxairGroup boekte in 2018 een nettowinst van 12,5 miljoen euro tegenover een winst van 9,5 miljoen euro het jaar voordien. Het operationeel resultaat van de commerciële activiteiten daalde echter met 1,2 miljoen euro tot 800.000 euro. Het filiaal Luxair Luxembourg Airlines blijft in het rood en kwam over het voorbije jaar uit op een verlies van 10 miljoen euro (-6,3 miljoen in 2017). “De toename van het aantal passagiers kon de stijging van de (kerosine)kosten niet compenseren”, aldus de Luxemburgse luchtvaartmaatschappij. “De winstgevendheid is gedaald en er is geen wondermiddel. We werken aan bestemmingen, frequenties en we voeren een agressief prijsbeleid”, zegt Adrien Ney, algemeen directeur. De luchtvaartmaatschappij concurreert nu op elf bestemmingen in haar reguliere netwerk (50%), tegenover vier in 2011, vooral dan met lagekostenmaatschappijen zoals Ryanair en easyJet. Op vier van de LG-routes (Londen, Lissabon, Milaan en Porto) zijn ook drie andere bedrijven actief. In 2010 had Luxair nog een marktaandeel van 76% op de luchthaven Findel, vorig jaar nog slechts 52%. Adrien Ney: “Om in deze context weerstand te bieden, verhoogde Luxair vorig jaar zijn capaciteit met 12% en het aantal vluchten met 14%.” Uiteindelijk vervoerde de groep vorig jaar 2,1 miljoen passagiers waaronder 620.000 reizigers die bij LuxairTours een pakketreis boekten.

TOUROPERATING

Africa by Excellence: Zuid-Afrika: self drive bestemming

Tarangire © Africy By Excellence

De misvatting bestaat dat Zuid-Afrika een bestemming is die je alleen maar in onze winter kan bezoeken. Het klopt dat in juli en augustus het weer minder goed is langs de Tuinroute en in Kaapstad (Zuiden). Maar deze maanden zijn wel de beste maanden om op safari te gaan in het Kruger Park dat in het Noorden van Zuid-Afrika ligt. Het weer is hier dan zeer zonnig en droog. Juli en augustus zijn ook de maanden waarin de walvissen langs de kust trekken van Durban naar Mozambique. En er zijn beslist nog wel goede vluchtprijzen te vinden van en naar Johannesburg, bijvoorbeeld met Swissair. Info en reservaties op 09/3951020 & info@africa-by-excellence.be

Allerheiligen: safari Tanzania

Wie op zoek is naar vakantie-ideeën voor Allerheiligen kunnen wij een week safari in Tanzania van harte aanbevelen. Neem hier een kijkje naar het programma Verborgen Schatten van Tanzania. Je klant vliegt met Ethiopian op 26 oktober naar Arusha en is terug in België op zondag 3 november. Op het menu Big Five safari’s in de Ngorongoro-krater, overnachten in mobiele tentenkampen in de savannes van het Serengeti-reservaat, op zoek gaan naar de grote olifantenpopulaties in Tarangire, lunchen bij de lokale bevolking tussen de bananenplantages. Info en reservaties op 09/3951020 & info@africa-by-excellence.be

REISINDUSTRIE

@Leisure Group in Indiase handen

De @Leisure Group, gevestigd in Amsterdam, maar ook zeer actief in ons land, werd begin deze maand overgenomen door de Indiase mega-hotelketen Oyo Hotels and Homes. Onder de koepel van @Leisure Group ressorteren de brands Belvilla (specialist in online verhuur vakantiehuizen en in ons land vertegenwoordigd door Glenaki), DanCenter en Traum-Ferienwohnungen. Samen beheren ze meer dan 30.000 vakantiehuizen in 13 verschillende Europese landen. Het boekingsplatform biedt verder nog eens ruim 85.000 vakantiewoningen, verspreid over 50 landen, aan. Meerderheidsaandeelhouder van @Leisure was tot voor kort de Duitser Axel Springer, die wereldwijd bekend is als mediamagnaat.

Oyo Hotels and Homes werd in 2013 opgericht door de (toen pas 19-jarige) Indiër Ritesh Agarwal. Vandaag beschikt het bijzonder snel groeiende Oyo reeds over 636.000 hotelkamers in 24 verschillende landen. Het gros daarvan bevindt zich in India, China en elders in Azië, een beperkt aantal ook in de UK. Volgens dit criterium maakt Oyo aanspraak op de titel van zesde grootste hotelketen ter wereld. De meeste hotels situeren zich in de categorie van het lager budget.

Met de recente verwerving van de @Leisure Group streeft Oyo ook op gebied van vakantiehuizen naar de wereldtop. Bedoeling is in ieder geval om op korte termijn een globale brand in de sector van de vakantiehuizen uit te bouwen. Daarbij wordt de Amerikaanse gigant Airbnb veeleer beschouwd als distributieplatform dan als property brand.

De @Leisure Group beschouwt het koppelen van hun portefeuille aan vakantiehuizen met de technologie van Oyo, in de eerste plaats als een samenwerkingsverband waarbij de eigen ambities nog sneller kunnen gerealiseerd worden.

TOUROPERATING

Club Med: Sunny Days Wedstrijd

Tijdens de ‘Sunny Days’-actie van 10 tot en met 31 mei 2019 kan de reisagent zijn klanten een zomervakantie aanbieden met kortingen tot 600 euro per persoon.

Naast de ‘Sunny Days’-aanbieding kunnen alle G.M.s die een zomervakantie boeken voor de zomer van 2019 tijdens de Sunny Days bovendien meespelen met de uitzonderlijke wedstrijd en kans maken op de terugbetaling van hun Club Med-verblijf (t.w.v. max. 8.000 euro).

Hoe kan uw klant deelnemen?

Bij iedere aankoop van een verblijf voor de zomer 2019 tijdens de Sunny Days, krijgt de klant een uitnodiging om op  www.sunnydaysclubmed.be deel te nemen aan de wedstrijd. Klanten vullen hun reservatienummer en contactgegevens in en beantwoorden een schiftingsvraag. Zo eenvoudig is het om kans te maken op de volledige terugbetaling van hun zomervakantie tot 8 000 euro!

Wie wint, wanneer?

De winnaar wordt op 10 juni geloot uit alle G.M.s die de schiftingsvraag correct beantwoord hebben op de website www.sunnydaysclubmed.be. Volgende week ontdekt u meer over de actie die Club Med speciaal voor haar reisagenten organiseert!

Voor meer informatie, ga naar www.clubmedpartners.be

CRUISE

Ocean Medallion plus zes bij Princess

© Ocean

Princess Cruises neemt in 2020 de Ocean Medallion op nog zes schepen in gebruik. In de loop van volgend jaar zullen opeenvolgend de Ruby Princess, Grand Princess, Enchanted Princess, Emerald Princess, Coral Princess en Island Princess gebruiksklaar zijn voor dit innovatieve systeem. Daarmee zullen tegen eind 2020 in totaal elf Princess Cruises’ schepen de Ocean Medallion aanbieden. Op dit moment is de gelauwerde Medallion al beschikbaar op Caribbean Princess, Regal Princess en Royal Princess. Crown Princess volgt medio juni en is het eerste schip met vertrek vanuit Europa dat het Medallion-programma aanbiedt. Sky Princess, Princess Cruises’ volgende schip, wordt op 20 oktober 2019 met de Medallion in de vaart genomen tijdens een kort vaarseizoen in de Middellandse Zee. De Ocean Medallion versnelt het in- en ontschepen, opent automatisch de deur van de hut, laat gasten makkelijk toe hun familie en vrienden te lokaliseren alsook de weg op het schip te vinden, drankjes te bestellen of inkopen te doen aan boord.

SERVICE FACILITATOR

EurAm biedt nieuwe mogelijkheden

Eind vorig jaar introduceerde EURAM digitale offertes en roadbooks. De reisprofessionals werden direct fan en omarmden de nieuwe technologie. Vandaag komt EURAM met extra mogelijkheden! We zetten ze onder elkaar:

 • Zien wanneer een reiziger een digitale offerte en roadbook bekeken heeft
 • Mogelijkheid om het bekijken van een digitale offerte te blokkeren
 • Vouchers staan nu ook in het digitale roadbook
 • Vrije tekst in het roadbook bij Praktische informatie
 • Nieuwe PDF- en Word-documenten met moderne uitstraling
 • Mogelijkheid voor reizigers om PDF- en Word-documenten te maken vanuit digitale documenten
 • Vouchers in een fris nieuw jasje (met On Spot-Support!)

Reisprofessionals kunnen zich inschrijven voor de Webinar ‘EURAM vernieuwt!’ op 16 mei van 10:00 tot 10:20 uur voor een live demo van de nieuwe functies en werkwijze via deze link.

De vernieuwde werkwijze kan men terugvinden in de handleiding voor offertes en roadbooks.

VAKVERENIGING

ANVR tegen vliegtaks naar schatkist

Reisbrancheorganisatie ANVR staat achter de invoering van een vliegtaks als deze het milieu ten goede komt. Maar de reiskoepel is tegen een vliegbelasting zoals het Nederlandse kabinet per 1 januari 2021 wil invoeren, alleen omdat -volgens het Ministerie van Financiën- “Internationaal vliegen in tegenstelling tot de auto, bus of trein op geen enkele manier wordt belast.”

Frank Oostdam, voorzitter/directeur ANVR: ”Het is goed dat het kabinet er naar streeft een Europese vliegbelasting in te voeren; daar zijn wij een groot voorstander van. Maar zoals het er nu naar uitziet, zegt de overheid de luchtvaartsector te willen vergroenen om de gestelde klimaatdoelen te behalen, maar wordt de opbrengst van de voorgestelde belasting gewoon toegevoegd aan de pot algemene middelen. Een gemiste kans!”
De Nederlandse reissector roept het kabinet dan ook op om de juiste stappen te ondernemen. Deze gemiste kans kan worden omgezet in écht duurzamer vliegen door de opbrengst van de in te voeren vliegbelasting daadwerkelijk te gebruiken om een schonere luchtvaart te stimuleren en te realiseren. Daar zijn reizigers, burgers, reissector én het milieu bij gebaat.
De reissector vindt het ook onbegrijpelijk dat vooral Nederlandse -van Schiphol vertrekkende- passagiers deze belasting moeten betalen en (buitenlandse) transferpassagiers niet.

HOTELLERIE

RIU: nieuw hotel in Bulgarije

RIU Hotels & Resorts heeft een nieuw hotel geopend in Bulgarije, het Riu Astoria, een nieuw 4* All Inclusive. Het gaat om een moderne constructie en een hedendaags dienstenaanbod. Het complex ligt in Golden Sands, een bestemming die wel eens de parel van de Zwarte Zee wordt genoemd. Het entertainment-aanbod is speciaal gericht op gezinnen. Het is het enige hotel van de keten in Golden Sands en het zesde in Bulgarije. Deze vijf andere hotels liggen in de bestemmingen Obzor, Pravets en Sunny Beach.
Riu Astoria opende haar deuren op 26 april en zal in de zomermaanden haar diensten aanbieden.

INCENTIVE

AirPlus International SA/NV: 8.000 Miles

8.000 extra Miles met de Brussels Airlines Miles & More Mastercard

Vraag uw kaart aan voor 16 juni 2019 en ontvang 8.000 extra award Miles wanneer u voor 15 september 2019 * ten minste € 1.000 uitgeeft met uw nieuwe kaart.

Voor meer info Klik hier

LUCHTVAART

Star Alliance: gerenoveerde lounge CDG

Vorige week werd de renovatie van de lounge van Star Alliance in CDG airport voltooid. 220 gasten kunnen er nu genieten van een zitplaats. De lounge is zowel open voor eerste- als businessclassreizigers als de Star Alliance Gold members die reizen van CDG airport met volgende luchtvaartmaatschappijen: Aegean, Air China, ANA, Asiana, EGYPTAIR, Eva Air, Singapore Airlines, Thai Airways, Turkish Airlines en United. De lounge bevindt zich op het hoogste punt van het terminalgebouw. Naast het panoramisch zicht op de luchthaven kunnen de reizigers ook genieten van de aangelegde tuin. De lounge is dagelijks open van 5.30 uur tot 22 uur en biedt een breed scala faciliteiten aan. Star Alliance telt naast de lounge in Parijs nog zes andere lounges die gevestigd zijn in Amsterdam (AMS), Buenos Aires (EZE), Los Angeles (LAX), Nagoya (NGO), Rio de Janeiro (GIG), Rome (FCO) en Sao Paulo (GRU).

VAKVERENIGING

Lodz / Afbeelding van ania672 via Pixabay

ECTAA naar Łódź

ECTAA organiseert om het half jaar een vergadering met zijn belangrijkste stakeholders. De eerstvolgende vergadering zal op 3-4 juni plaatsvinden in de derde grootste stad van Polen, Łódź. De tweedaagse bijeenkomst zal plaatsvinden in Vienna House Andel’s Łódź Hotel. Het programma werd door de stad Łódź en de toeristische dienst van Łódź samengesteld. Op het programma staan een bezoek aan Manufaktura, een rondleiding om kennis te maken met het joodse erfgoed, een sightseeingtour en een bezoek aan het residentiële en industriële complex Priest Mill. Het is meteen ook de afscheidsvergadering van Michel de Blust, jarenlang secretaris-general en boegbeeld van ECTAA, voor hij op pensioen gaat.

LUCHTVAART

Liege airport mikt (nu ook) op zakenluchtvaart

Liege Airport en ASL (Air Service Liege NV) slaan de handen in elkaar om een centrum voor zakenluchtvaart te ontwikkelen op de luchthaven van Luik. Het samenwerkingscontract dat werd gesloten tussen beide vennootschappen, omvat twee grote krachtlijnen. Ten eerste het bouwen van een platform, een terminal en een loods die volledig en uitsluitend zullen dienen voor het verkeer van privé- en zakenjets. Naast de kantoren voor het personeel van ASL zal de zakenluchtvaartterminal ook over een onthaalruimte (lounge) beschikken voor de passagiers en de bemanningen. Door zijn ligging op de luchthaven en doordat hij gescheiden is van de andere luchtvaartactiviteiten (reizigers- en vrachtterminal), zal de terminal rechtstreeks toegang bieden tot het platform en de vliegtuigparkings, waardoor hij een comfort-, veiligheids-, discretie- en efficiëntieniveau zal bieden, dat bij zakenvluchten past. De tweede grote krachtlijn is het leveren van diensten voor bijstand op de grond en voor goederenbehandeling. De handlingdiensten omvatten onder meer het parkeren van de vliegtuigen, het verwelkomen en begeleiden van de passagiers en de bemanningen, het voltanken, het leveren van catering op bestelling, het ter beschikking stellen van wacht-, ontspannings- en werkruimten voor passagiers en bemanningen (lounge), het coördineren van de douanediensten, enz.

De werken zullen starten aan het einde van de zomer 2019. De inwijding is op haar beurt gepland voor de zomer 2020.

MICE

ICCA: “Parijs topbestemming”

The International Congress and Convention Association (ICCA) maakte in haar jaarlijks rapport bekend dat Parijs de topbestemming is voor meetings. De tweede plaats gaat naar Wenen. Parijs bewees dit jaar opnieuw een leider te zijn in de meeting industry. Dit werd mede dankzij Viparis mogelijk via het Paris Convention Centre, dat in 2017 de deuren opende. Het centrum is de grootste congreslocatie in Europa. Hierdoor kon Parijs de eerste plaats bereiken. Het centrum heeft ondertussen al enkele belangrijke Europese en internationale conferenties georganiseerd. Denk aan de European Respiratory Society (ERS) die zo’n 23.000 mensen naar Parijs lokte. Een andere belangrijke congreslocatie in Parijs is het Palais des Congrès de Paris. Ook zij organiseren doorheen het jaar belangrijke conferenties.

LUCHTVAART

Brussels Airport: zelfrijdende shuttlebus

© Brussels Airport

Brussels Airport is het decor van een ambitieus proefproject met een zelfrijdende shuttlebus van De Lijn. Maandag heeft de zelfrijdende elektrische bus er zijn eerste meters afgelegd. Nadien maakte hij gedurende de week nog enkele demonstratieritten, met als doel de technologie te testen in een echte omgeving. Het proefproject is momenteel nog in een ontwikkelingsfase. Op basis van de resultaten, zal de technologie aangepast worden. Brussels Airport hoopt de shuttlebus in de loop van 2021 in te zetten als een autonoom rijdende pendeldienst tussen de luchthaventerminal en de cargo bedrijvenzone en parkeerterreinen.

CAR BROKER

Dieter Cludts & Leen Leemans

Sunny Cars: Smile Society top 100

Dieter Cludts de nieuwe nummer 1! Sunny Cars heeft de 100 leisure reisagenten bekend gemaakt die het afgelopen Sunny kwartaal (februari, maart, april) de meeste autohuurboekingen hebben gemaakt. Deze top 100 geniet de komende drie maanden van exclusieve voordelen. De absolute nummer 1 van de lijst, Dieter Cludts (Event Travel, Sterrebeek), is bovendien gegarandeerd van een plek op de Grand Prix Sunny Cars studiereis in september. De Smile Society is een club speciaal voor de beste individuele verkopers van Sunny Cars autohuur. Naast Dieter zullen ook Leen Leemans en Lindsay de Groote deze rol vervullen. De vierde teamcaptain wordt in augustus onthuld. Drie maanden lang worden de 100 leden in het zonnetje gezet met tal van voordelen. Zit jij erbij? Check het hier.

BINNENLAND

Thermae Palace: renovatie

Er komt eindelijk schot in de renovatie van het Oostendse Thermae Palace en de Koninklijke Gaanderijen. Dankzij een samenwerking tussen de stad Oostende en de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV), de investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid, wordt er 10 miljoen uitgetrokken voor een complete make-over. De huidige huurder, de familie Vanmoerkerke, investeert mee in het project. PMV heeft veel ervaring met de renovatie van onroerende-erfgoedprojecten en kan er ook zelf in investeren. Burgemeester Bart Tommelein: “De renovatie van Thermae Palace en de Koninklijke Gaanderijen is altijd al een erg complex dossier geweest, maar we zijn blij dat we er uitgeraakt zijn. Het wordt ook het grootste investeringsdossier ooit in Oostende. De uiteindelijke bedoeling is om aan Thermae Palace en de Gaanderijen opnieuw de grandeur te geven die past bij onze stad.”

BESTEMMING

De Biënnale van Venetië

Sinds 1895 vindt om de twee jaar de Biënnale van Venetië plaats. Vorig weekend is de 58ste editie, met de titel ‘May You Live in Interesting Times’, in de stad van start gegaan. Dit evenement is een internationale kunstmanifestatie waar nationale en internationale kunstenaars hun werk aan het publiek voorstellen. Het wordt beschouwd als het belangrijkste evenement voor hedendaagse kunst van het jaar. 28 landen beschikken over een paviljoen in de Giardini. Het Belgisch paviljoen werd door de Brusselse kunstenaars Jos de Gruyter en Harald Thys ingericht. Aan de hand van mechanisch bewegende folkloristische poppen, willen de kunstenaars een bevreemdende ervaring bij de toeschouwer creëren. De Belgische inzending, Mondo cane, kreeg van de jury bovendien een eervolle vermelding. Een bezoek brengen aan de Biënnale van Venetië kan nog tot 24 november 2019.

TECHNOLOGIE

Amadeus en Travix werken nauwer samen

John Mangelaars

Amadeus en Travix kondigden op woensdag de intensivering van hun langdurige samenwerking aan door het afsluiten van een overeenkomst waarbij Amadeus wereldwijd de distributiepartner van Travix wordt. Dankzij de samenwerking krijgen de boekingswebsites van Travix in meer dan 50 markten betere toegang tot het aanbod van het Amadeus Travel Platform. Het Amadeus Travel Platform is gebaseerd op volledig open systemen en maakt gebruik van artificiële intelligentie. Het levert daarmee een hoger niveau van gepersonaliseerde content in een geïntegreerd platform. Deze intensievere samenwerking vormt ook een belangrijke mijlpaal in het NDC-X-programma van Amadeus. Travix, een drijvende kracht van het programma, en Amadeus maken bekend dat live NDC-boekingen sinds afgelopen november via de nieuwe Web Services-oplossing met NDC van Amadeus in productie zijn. De websites van Travix bieden momenteel NDC-content aan in Duitsland, Ierland, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Deze manier van boeken is een mijlpaal voor het NDC-X-programma, aangezien Amadeus met meerdere luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus samenwerkt om NDC te industrialiseren. Tegen deze achtergrond bereidt Amadeus de komende maanden de wereldwijde roll-out voor van de Web Services-oplossing met NDC.

John Mangelaars, ceo, Travix: “Wij zijn er trots op dat wij onze samenwerking met Amadeus intensiveren en Travix nog meer waarde levert aan klanten en luchtvaartmaatschappijen op het moment dat wij de uitbreiding in Europa en internationaal voortzetten. Als wereldwijd online reisbureau met een sterke groei is een betrouwbare technologische partner die ons voorziet van de infrastructuur waarmee we een voorsprong behouden, essentieel. Na de jarenlange samenwerking met Amadeus kennen wij de waarde die Amadeus levert. Wij kijken uit naar een voortzetting van de samenwerking om de best mogelijke ervaring aan onze klanten te leveren.”

Amadeus: Partnership Thai Airways, Elavon, Mastercard

Om de kosten van betalingen te drukken hebben Amadeus, Elavon, en Mastercard beslist om een partnership aan te gaan om innovatieve betalingssystemen te ontwikkelen waar zowel reisagenten als airlines voordeel uit halen. De ‘Amadeus B2B Wallet Partner Pay solution’ reduceert de kost en de complexiteit van het ontvangen en het uitvoeren van betalingen bij Thai Airways en Select Travel, een Zweeds reiskantoor, bij wijze van test. Wanneer het agentschap een betaling uitvoert naar Thai Airways met Mastercard, treedt Elavon op als ‘acquirer’ (of verwerker) van de betaling.

TOUROPERATING

Travelworld lanceert Topseller Aruba: boek en win!

© Travelworld

Travelworld en de toeristische dienst van Aruba slaan de handen in mekaar voor Topseller Aruba: een incentive waarbij u leert, ontdekt én wint!  Elke Aruba boeking via Travelworld levert u punten op, maar u kan ook punten verzamelen door een online training te volgen of deel te nemen aan één van de gastronomische Aruba workshops in Schilde of Gent.  De hoofdprijs is een reis voor 2 richting het ‘One Happy Island’, waarin écht alles inbegrepen is.  Daarnaast worden ook maandelijks heel wat exclusieve Rituals geschenkpakketten weggeven onder de deelnemende reisagenten.  De incentive loopt tot eind november.  Wordt u één van de winnaars of pakt u binnenkort misschien zelf uw koffers richting het Caribische eiland waar de zon 365 dagen per jaar de hoofdrol speelt?

Voor alle info en om uw kans te wagen, kat u terecht op het reisagentenplatform Topseller via www.top-seller.be/aruba

HOTELLERIE

Martin’s Patershof Mechelen blaast 10 kaarsjes uit

Deze week was het groot feest bij Martin’s Patershof in hartje Mechelen. John Martin, chief executive officer, Christophe Voet, chief operating officer, general manager Karen Verbiest en het ganse Martin’s team mochten een rits genodigden ontvangen naar aanleiding van de tiende verjaardag van dit unieke hotel. Karen Verbiest: “Martin’s Patershof biedt haar gasten een decennia lang het comfort van een viersterrenhotel in een adembenemend kader van een authentieke kerk, mede door de booggewelven, de statige zuilen, de glas-in-loodramen en de talrijke religieuze details. We ontvangen een mooie mix van leisure (weekends) en business tijdens de week. Belgen en Nederlanders zijn koplopers maar ook Amerikanen, Aziaten en mensen uit het Midden-Oosten en Afrika begroeten we. Onze gemiddelde bezettingsgraad is door het jaar zo’n 75%. Deze zomer trekken we er met ons team op uit om deze tiende verjaardag te vieren.”

HOTELLERIE

Thermae 2000 Valkenburg: nieuwe piramide-ervaring

Thermae 2000 © TUI

Afgelopen zaterdag sliepen de eerste gasten in het topje van de piramide van Hotel Thermae 2000 bovenop de Valkenburgse Cauberg. Een speciale ervaring, want de piramides hebben door hun specifieke ligging een bijzonder hoge energetische waarde. Dit is, naast het eigen heilzame bronwater en de unieke ligging op de top van de Cauberg (bekend van de finale van de Amstel Gold Race), één van de bijzondere kenmerken van het precies 30 jaar geleden gebouwde Thermae 2000. Na het wellnessresort was het de beurt aan het hotel, te starten met twee jacuzzisuites in de top van de piramide. Later dit jaar volgen de andere 60 kamers, allen gesitueerd in de Cauberg voor een vernieuwde look. Zowat de helft van de gasten aan Thermae 2000 zijn Belgen.

Dit hotel is onder andere te boeken bij TUI en Thomas Cook.

REISINDUSTRIE

Visit USA België lanceert nieuw logo

Sinds december 2018 is er een nieuw team aan het roer bij Visit USA België. Voorzitter Gérald Ponsard (Del-Tour), vice-voorzitter Elke De Winne (USA Travel) en schatbewaarder Geert Raes (Wings ’n Wheels) zullen, samen met de huidige en nieuwe leden, de toekomstige uitdagingen aangaan onder het nieuwe logo dat eerder deze week gepresenteerd werd. Om de USA als bestemming in België verder te promoten en te versterken, plant de vereniging enkele nieuwe acties, al doen ze die pas over enkele weken uit de doeken.

INCENTIVE

Silverjet incentive

Maak kans op een reis voor twee personen naar Abu Dhabi! Etihad Airways en Silverjet bieden twee vliegtickets en drie overnachtingen (in het laagseizoen) aan in een luxe hotel in Abu Dhabi. Hoe meer Silverjet pakketreizen, inclusief Etihad Airways vluchten, u verkoopt, hoe meer kans u maakt om te winnen! Telkens Silverjet zo’n boeking ontvangt, wordt een lot met uw naam aangemaakt. Vluchten in businessclass leveren twee loten op. Al deze loten worden verzameld en deze zomer wordt de winnaar geloot op een zonnig Abu Dhabi afterwork evenement georganiseerd door Etihad Airways en Silverjet. Deze incentive loopt nog tot 30 juni.

THEMAPARK

Efteling: nieuwe film, restaurant en naam voor 4D-theater

© Efteling

De Efteling maakte deze week de nieuwe plannen voor de attractie PandaDroom bekend. De Efteling heeft grootse plannen met het 4D-theater waar momenteel een 3D-film over de kwetsbare natuur van Moeder Aarde te zien is. PandaDroom werd in 2002 geopend in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het attractiepark. De attractie krijgt een nieuwe naam: Fabula. In Fabula staat het thema natuur op een speelse en vrolijke manier centraal. Omdat de ontwikkelingen op het gebied van beeld en techniek snel gaan, worden zowel de 3D-techniek als de inhoud van de 17 jaar oude film vernieuwd. In de nieuwe film krijgt een beer levenslessen van Klaas Vaak en krijgt daardoor meer oog en respect voor andere dieren. De film wordt vrolijk, spannend en iets korter waardoor meer bezoekers de attractie kunnen beleven. De gerenommeerde Britse studio Aardman produceert de nieuwe 3D-film. Hierin worden de tien bestaande 4D-effecten uit de attractie, zoals water-, geur- en windeffecten, op een passende wijze ingezet. De samenwerking tussen de Efteling en het Wereld Natuur Fonds eindigt eind 2019 wanneer Fabula haar deuren opent.

Naast de film, die een voor- en een hoofdshow kent, worden ook het restaurant en de souvenirwinkel aangepast voor een totaalbeleving. Het restaurant krijgt binnen en buiten meer zitplaatsen. Op de nieuwe menukaart staan verse en verantwoorde vlees-, vis- en veganistische gerechten passend bij de wereldse keuken. De investering voor de ontwikkeling van Fabula bedraagt 3,5 miljoen euro.

STUDIEREIS

Live To Travel: geslaagde Luxe Zuid-Afrika vliegsafari

Vorige week keerde Live To Travel met 5 enthousiaste reisagenten terug van een Luxe vliegsafari ervaring in Zuid-Afrika. Vanuit Zaventem ging het per minibus naar de luchthaven van Frankfurt en vervolgens per comfortabele vlucht van partner South African Airways naar Johannesburg. De reis werd verder gezet per privé vliegtuigje naar de Makuleke concessie, gelegen in het noordelijkste deel van het Kruger Nationaal Park. De eerste overnachting in de bush was in Pafuri Camp waar de reisagenten enorm gastvrij ontvangen werden en het warme Afrika gevoel meteen alle stress deed vergeten. Overnachten doe je in luxe canvas tenten, voorzien van alle comfort. Daarna ging het verder naar The Outpost. Deze exclusieve accommodatie is gelegen op een heuveltop en verblijven doe je hier in top luxe suites waarvan drie zijden open zijn en een adembenemend 180 graden panorama bieden. Klanten die op zoek zijn naar een unieke honeymoon belevenis zijn hier aan het juiste adres. De volgende ochtend bracht de piloot de groep naar &Beyond Ngala Safari Lodge voor een verblijf van 2 nachten. Deze luxe lodge maakt deel uit van de &Beyond keten en staat gekend voor zijn uitstekende safari’s. De reisagenten hadden het geluk om vier van de big five te spotten! Ervaren rangers en trackers gaan tot het uiterste voor de ultieme safari beleving, maar steeds met het meeste respect voor natuur en dier. De groep spotte een leeuwenfamilie met een wit leeuwenwelpje. Als kers op de taart was er nog een ontmoeting met een luipaard gevolgd door hyena’s. Klanten die op zoek zijn naar uitstekende safari’s gecombineerd met een verblijf in een luxe lodge, maakt met &Beyond zeker de juiste keuze.