20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyse van de week

Deze week presenteren we u samen met de Newsletter een testimonial van ceo van Gault&Millau België Marc Declerck. In het stuk spreekt Marc Declerck  uitvoerig over het culinaire aanbod aan boord van de Silver Spirit. Deze week opende de verkoop voor Silversea cruises voor het winterseizoen 2020-2021, deze zijn vanaf heden dus boekbaar. Voortaan kunt u dus reizen vastleggen voor uw klant met de Silver Muse, Silver Whisper, Silver Shadow, Silver Spirit en de Silver Moon. Lees Marc zijn volledige analyse hier.

REISINDUSTRIE

Uniglobe partnership: BT Alliance

Vanaf 1 mei 2019 is UNIGLOBE Belux een partnership aangegaan met Travelgroup, Boost en Avitour voor de creatie van een gezamenlijk IATA/BSP competence center. Het opzet is om zowel voor de onafhankelijke reisbureaus van de verschillende partners als voor de airlines de bestaande samenwerking te optimaliseren.

Dit competence center IATA/BSP zal in onderling overleg aangestuurd worden door UNIGLOBE Belux die zich gaat toeleggen op de inkoop en contracting met de luchtvaartmaatschappijen, de beheersrapportering en de opvolging van de verkoop aan de hand van diverse partnerships.

Hierbij merkt Paul Geyssens (regional president UNIGLOBE Belux) op: “Met deze samenwerking willen wij met bovengenoemde partners/groeperingen de communicatie en commerciële informatie (van de luchtvaartmaatschappijen, nvdr.) voor de travel consultants van de verschillende distributiepartners optimaliseren en tevens de externe communicatie naar de zakelijke -, de etnische – en leisure klanten beter ondersteunen. Dit partnership krijgt de naam ‘Belgian Travel Alliance’ of kortweg ‘BT Alliance’ en wordt geconcentreerd rond de IATA/BSP expertise binnen deze groep van Belgische partners”.

Verder dient nog opgemerkt dat AVITOUR en UNIGLOBE Belux ook een intensere samenwerking overeengekomen zijn op gebied van touroperator aanbod en de diensten van Avitour, waaronder het DMC netwerk.

TRAVEL MAGAZINE

TM 428 in de bus

Vandaag, 10 mei, verschijnt de nieuwste editie van Travel Magazine. In TM 428 zetten we in het dossier ‘reisverzekeringen’ de belangrijkste nieuwigheden op een rijtje. De Europese richtlijn over verzekeringsdistributie (IDD) is sinds 28 december 2018 van kracht in België en gaat gepaard met aanpassingen. Het ideale moment dus om uw kennis inzake reisverzekeringen bij te spijkeren. In de special rond Centraal- en Oost-Europa trekken we naar Kroatië, Rusland en Albanië. NMBS Internationaal zet in het jaarlijkse rail dossier de evoluties in het treinaanbod op een rijtje. Daarnaast richten we onze pijlen op Malta en de Provence-Alpes-Côte d’Azur en vieren we alvast de 50ste verjaardag van het iconische Belroy Hotel in Benidorm. In TM 428 bieden we ook een lijvig dossier over de belangrijkste Europese themaparken. We trekken o.a. naar Londen waar we de magie van Harry Potter beleven, Europa-Park, Parc Astérix en Villages Nature Paris. Naar aanleiding van de uitbreiding van het Vakantiepark Efteling Bosrijk had Travel Magazine een gesprek met Nicole Scheffers, directeur Verblijf Efteling. In het coverinterview laat ze haar licht schijnen op de commerciële strategie van de Efteling verblijfsaccommodaties. De Efteling stelt vandaag al meer dan 3.000 bedden ter beschikking van de (internationale) gasten.

Nicole Scheffers, directeur Verblijf Efteling. Video © Efteling

BEURS

Indaba: toerisme stimuleert economie

‘African Stories’ was het thema van Indaba, de toerismebeurs die van 2 tot 4 mei plaatsvond in Durban (Zuid-Afrika). Indaba heeft een stevige traditie opgebouwd als gereputeerde beurs in Afrika. Dit jaar waren er 1000 standhouders en de beurs trok 7.000 bezoekers. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa onderstreepte met zijn aanwezigheid het belang dat Zuid-Afrika eraan hecht om mee het succesverhaal van het toerisme te schrijven. “De komende jaren gaan we fors op het toerisme inzetten”, verklaarde de Zuid-Afrikaanse president. “Toerisme zorgt voor economisch groei en dat creëert jobs, wat bijdraagt tot het welzijn van de mensen.”

Een van de middelen om het toerisme te helpen stimuleren is de creatie van Jurni, het digitale informatiesysteem, dat minister van Toerisme Derek Hanekom op de beurs voorstelde: “Jurni wil zo veel mogelijk informatie voor de toerismesector verzamelen, om zo nog beter de wensen en noden in kaart te brengen. Tweede luik is het ontwikkelen van een app waarmee de bezoekers snel informatie kunnen vinden.”

De reacties van de Belgische deelnemers aan Indaba zijn alvast positief. Bruno De Lathauwer, Managing Director van Live to Travel (links op de foto) vindt het belangrijk om op de beurs te zijn: “Indaba is meer dan een beurs. Het is niet alleen nieuwe producten ontdekken. Het betekent ook ’s avonds netwerken en het glas heffen met vrienden en oude bekenden. Nele Brouns, product manager bij TUI, is voor de tweede keer op de beurs: “Deze editie heeft me meer contacten en nieuwe producten opgeleverd. Ik heb heel efficiënt kunnen werken. Wij merken een groeiende belangstelling voor Zuid-Afrika.” Filip Jacobs, purchasing manager TUI Tours, is ook heel tevreden over zijn deelname: “Ik heb met heel veel mensen interessante contacten kunnen leggen. Dit kan alleen maar bijdragen tot het succes van Zuid-Afrika.”

Bekijk de foto’s van de beurs op onze website. 
Een uitgebreide analyse leest u volgende week op Travel-Magazine.be!

BESTEMMING

“Sri Lanka will be back”

In Sri Lanka hebben alle hotels de veiligheid verhoogd na de aanslagen in april dit jaar. Er werden bagagescanners geïnstalleerd en metaaldetectors geplaatst. Ook de securitykrachten zijn uitgebreid. Er wordt een globaal PR-bureau ingeschakeld om een ‘Recovery Program’ op te starten en een globale advertentiecampagne te voeren om een groot aantal mensen te bereiken. Sri Lanka’s Tourism Chief Kishu Gomes: “Ik ben ervan overtuigd dat het geen 13 maanden zal duren tot we er met verhoogde veiligheidsmaatregelen terug bovenop zijn.” Maahen Kariyawasan, managing director van Andrew voegt toe: “Op Sri Lanka wonen verschillende bevolkingsgroepen al een hele tijd vredevol samen: Sinha, Tamil, moslim, Burgher… we laten terroristen ons land niet verscheuren.”

Meer info via deze link.

TRAVEL RALLY

Travel Rally 2019: save the date!

Blokkeer alvast 20 – 22 september in jullie agenda, want dan vindt de 7de editie van de Travel Rally plaats! Dit jaar slaan Interhome, Sunny Cars, NMBS Internationaal en Travel Magazine de handen in elkaar met een nieuwe partner: Touring. Ook het Garantiefonds Reizen is al enkele jaren trouwe partner van de organisatie. Deelnemers aan de vorige edities kennen als geen ander de ingrediënten van deze succesvolle Rally, die dit jaar opnieuw drie dagen zal duren.

De Travel Rally is een origineel en informeel driedaagse trip waarbij zo’n 50 Belgische reisprofessionals de toeristische troeven van een mooie dichtbij regio verkennen. In duo rijden ze met de huurwagen van checkpoint naar checkpoint en onderweg worden verschillende opdrachten uitgevoerd. De voorbije jaren streek de Rally neer in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Luxemburg,… maar naar welke kant gaat het dit jaar? Tipje van de sluier? Dankzij de ondersteuning NMBS Internationaal en Sunny Cars, kan de organisatie dit jaar opnieuw ‘wat verder denken’…

De organisatie maakt de bestemming en het programma bekend op 31 mei 2019! Tot dan kan je op de Facebookpagina van de Travel Rally terecht waar elke vrijdag hints worden gegeven over de Travel Rally 2019! Inschrijven zal eveneens mogelijk zijn vanaf 31 mei.

Nieuwe partner: Touring

Chantal Van Wulpen © Maîtrise

De Travel Rally mag voor de editie van 2019 Touring als nieuwe partner verwelkomen. Chantal Van Wulpen: “Touring is bijzonder fier om de Travel Rally te kunnen ondersteunen. Het concept slaat enorm aan bij de reisprofessionals en krijgt enorm veel visibiliteit via de platformen van Travel Magazine en externe kanalen. We kijken ernaar uit om de deelnemers van de 2019 editie van de Travel Rally met een uitgekiende reisverzekering én de nodige gemoedsrust op weg te zetten. Onze reisbijstandsformules moeten vandaag altijd deel uitmaken van het reisvoorstel voor de klant, of dat nu in het kantoor is of per e-mail. Met trainingen, kantoorbezoeken, telefonische ondersteuning, prijsvergelijkingen en nu de sponsoring van de Travel Rally, zorgen we ervoor dat de reisagent steeds over een resem argumenten beschikt om de klant goed te informeren. Argumenten die we ook tijdens de Travel Rally op een relaxte manier onder de aandacht van de reisagent zullen brengen. In het kader van de klantenbescherming (IDD) moet de reiziger per definitie informatie ontvangen over het verzekeringsproduct. Reden te meer om in te zetten op een doorgedreven kennisoverdracht, theoretisch en in de praktijk.”

BESTEMMING

Zuid-Afrika: reisvoorwaarden minderjarigen versoepeld

Op 29 november 2018 heeft de Zuid-Afrikaanse regering de reisvoorwaarden voor minderjarige kinderen versoepeld. Ondanks het feit dat de wet was gewijzigd, werd deze toen niet toegepast door de luchtvaartmaatschappijen. Zij waren van mening dat de wet dubbelzinnig was opgesteld. Pas op 2 april 2019, na een derde omzendbrief van het Zuid-Afrikaans ministerie van Binnenlandse Zaken, was er voor de luchtvaartmaatschappijen genoeg zekerheid om de wet toe te passen. Onder andere via Timatic kwam voor luchtvaartmaatschappijen de officiële melding van IATA dat het tonen van een geboorteakte niet langer verplicht is. Let wel dit geldt enkel wanneer kinderen met beide ouders reizen, wanneer ze minstens één gelijknamige familienaam hebben en wanneer de ouders visumvrij mogen reizen (voorbeeld: EU-burgers). Meer info via deze link.

LUCHTVAART

Qatar Airways: ‘Quisine’ ex-BRU

© Qatar Airways

Qatar Airways lanceert in economy class een nieuw maaltijdconcept ‘Quisine’. Het wordt gefaseerd ingevoerd op vluchten van en naar Brussel, Cardiff, Göteborg, Moskou en St. Petersburg. De maaltijden zijn 25 tot 50% uitgebreider en de nadruk ligt meer op het gebruik van lokale, verse en seizoensgebonden ingrediënten. Ook worden bij elke maaltijd individueel verpakt ambachtelijk warm brood en een flesje water geserveerd. Halverwege de vlucht is er een breder assortiment movie snacks beschikbaar, waaronder kaas en crackers, chocoladerepen, chips en popcorn. Op de menukaarten van lange- en ultralangeafstandsvluchten staat een tijdlijn voor de service. Zo kunnen passagiers hun reis plannen zonder iets van het aanbod te moeten missen. Daarnaast is er vanaf nu op vluchten van langer dan vijf uur mogelijkheid tot een aperitief. Qatar Airways vliegt dagelijks tussen Doha Hamad International Airport (HIA) en Brussels Airport.

EVENT

Travelworld: Aruba-roadshow

Meer dan 30 jaar geleden was het kleine Caribische eiland Aruba de eerste ‘long haul’ bestemming voor de Oostendse touroperator Travelworld.  Om dat te vieren, plannen de toeristische dienst van Aruba én Verre Reizen specialist Travelworld dit jaar heel wat acties, events én ander leuks. De aftrap wordt gegeven met 2 gastronomische avonden, waar de reisagent vanzelfsprekend van harte welkom is!

Op 27 mei is het verzamelen geblazen in het knappe Casello restaurant te Schilde, terwijl u op 28 mei in Restaurant Horseele te Gent verwacht wordt. Naast gastronomische verwennerij staan er ook boeiende presentaties op het menu. Bij inschrijving kunt u bovendien kiezen voor een presentatie voor beginners of voor experts. Zo krijgt u de gepaste informatie op maat. Tijdens de avond ontmoet u ook heel wat experts van Aruba, de hotels én van Travelworld.

Topseller Aruba

Travelworld lanceert tijdens het event ook Topseller Aruba, een incentive die tot eind 2019 loopt en waarbij u tal van toffe prijzen in de wacht kunt slepen. Travelworld & Aruba boeken, loont meer dan ooit.  Komt u naar één van de events, dan krijgt u meteen een mooie voorsprong in de Aruba Topseller campagne.  Door uw deelname aan het event verdient u immers 2500 Topseller punten. Inschrijven via deze link.

STUDIEREIS

Grand Prix Sunny Cars

Van 15 tot en met 19 september 2019 vindt de Grand Prix Sunny Cars plaats. Er zijn nog 28 studiereisplaatsen te verdienen door Sunny krasloten . Een soort studiereisloterij dus, maar hoe meer krasloten je verzamelt, hoe meer kans op deelname! Er zijn trouwens nog meer leuke prijzen te krassen naast de studiereisplekken. In de actieperiode van 1 t/m 31 mei verdien je met elke nieuwe boeking één kraslot (voor businesskantoren geldt: per 5 boekingen verdien je 1 kraslot)

Customer Journey training: extra kraslot

Als jij alles over autohuur bij Sunny Cars weet, verkoop je gerichter en beter aan je klanten. Sunny Cars wil reisagenten dan ook voortdurend op de hoogte houden en laten biijleren. In de nieuwe online training leer je alles over de klantreis (Customer Journey): hoe en wanneer je autohuur het beste onder de aandacht kunt brengen en welke middelen je daarbij kunt gebruiken. Naast meer verkoop levert het voor 31 mei ook nog eens een extra kraslot op! Een pure win-win situatie dus. Je hebt ´m trouwens niet zomaar verdiend, je hebt wel een minimale score van 80 nodig. Dus doe je best! De training vind je hier.

MICE

Meet in Mechelen culinaire beklimming St. Romboutstoren

Op 8 mei verzamelden een twintigtal meeting planners om kennis te maken met het MICE-aanbod van de stad Mechelen. Elk jaar organiseert Meet in Mechelen in samenwerking met zijn partners een tiental famtrips waar kennis gemaakt wordt met het meetingaanbod van de kunststad. Voor de MICE-niche van 3 tot 300 pax, is Mechelen uiterst geschikt. De planners verzamelden aan de voet van de St. Romboutstoren om 97 meter hoog te klimmen via de 538 trappen. Op elk verdiep van de toren werd er een meetinglocatie voorgesteld en werden de aanwezigen getrakteerd op een lekkernij van de partner in kwestie. De aanwezige partners waren: Lamot Congres- en Erfgoedcentrum (waar op 29 oktober het B2B-event van BTExpo doorgaat), Cosma Foodhouse, De Fortuyne, Salons Van Dijck, Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg. Indien u graag zelf een meeting, incentive, congres of evenement wil organiseren dient Meet in Mechelen (kosteloos) als eerstelijnscontact om u in contact te brengen met de juiste partners. Dat kan via meetinmechelen@mechelen.be

Bekijk alle foto’s hier.

ATTRACTIEPARK

Disneyland Paris: Toy Story Play Days

Van 18 t.e.m. 28 juni 2019 zal in Disneyland Paris de release van de nieuwe Disney-Pixar Toy Story 4 gevierd worden met de Toy Story Play Days. 11 dagen lang zullen Buzz Lightyear, Woody en hun vrienden extra in de verf gezet worden! Het Walt Disney Studios Park zal het speelterrein worden voor dit evenement, waar groot en klein zullen genieten van de volgende gebeurtenissen:

 • Een digitale schattenjacht waarbij bezoekers op zoek gaan naar Vorkje, het nieuwste speelgoed van Bonnie
 • Exclusieve beelden van Toy Story 4!
 • Een ontmoeting met Buzz Lightyear, Woody en Jessie, maar ook Bo Peep!
© DisneyPixar

Disneyland Paris voorziet ook nieuwe shopping- en eetervaringen, speciaal ontwikkeld voor de Toy Story Play Days. Daarnaast kan je je onderdompelen in het Toy Story Playland in het Walt Disney Studios Park met verschillende attracties voor de hele familie, waaronder de sensationele RC Racer, de schattige Slinky Dog Zigzag Spin en de duizelingwekkende Toy Soldiers Parachute Drop. Als kers op de taart kan je in het Disneyland Park de strijd aangaan met keizer Zurg in Buzz Lightyear Laser Blast. Om volledig in de sfeer te blijven van Toy Story logeer je in Disney’s Hotel Cheyenne, waar je terechtkomt in de cowboy-sfeer van Woody en Jessie. Klanten kunnen nu voordelig boeken voor een verblijf tijdens de Toy Story Play Days en genieten van bijzondere kortingen! (Aanbieding onder voorwaarden. Zie www.disneylandparis.com voor alle voorwaarden en data)

CRUISE

Dubbele aanloop Holland America Line in Zeebrugge

In Zeebrugge meerden zaterdag met de Nieuw Statendam en de Zuiderdam twee schepen van Holland America Line af. Het was meteen de eerste keer dat twee schepen van de maatschappij samen de Vlaamse haven bezochten. Beide cruiseschepen staken ook samen de Atlantische Oceaan over. De Nieuw Statendam kwam pas in december 2018 in de vaart. Het vaartuig is op enkele details na identiek aan de Koningsdam die in 2016 de HAL-vloot vervoegde. Na Zeebrugge op zaterdag, vond zondag de maiden call van de Nieuw Statendam in Amsterdam plaats. Het nieuwste vlaggenschip van Holland America Line verzorgt vanuit de Nederlandse haven het hele zomerseizoen cruises van 7 en 14 dagen naar de fjorden, de Noordkaap, IJsland en de Baltische staten. De Zuiderdam biedt deze zomer cruises aan vanuit Kopenhagen.

Op uitnodiging van Holland America Line bezochten het voorbije weekend enkele reisagenten het nieuwste vlaggenschip van de rederij, bekijk de foto’s hier.

LUCHTVAART

Brussels Airlines: Premium Economy gestart

Sinds 1 mei is de verkoop van de Premium Economy klasse van Brussels Airlines van start gegaan. Vanaf augustus wordt de nieuwe tussenklasse operationeel op drie Noord-Atlantische routes: Brussel – Toronto/New York/Washington. Later wordt deze klasse dan ook gefaseerd ingevoerd op vluchten naar Afrika. Upgrades voor deze klasse kunnen ook last minute aangekocht worden: aan de check-in balie, aan de gate, of zelfs aan boord. De nieuwe Premium Economy klasse biedt meer persoonlijke ruimte, extra beenruimte (in totaal 38”), en een seat recline van 40°. Verder is er een 13,3” scherm ter beschikking met entertainment. De toegelaten bagage bedraagt tweemaal 23 kilogram.

PEOPLE ON THE MOVE

Veerle Heyvaert.

Thomas More: nieuwe Marcom directeur

De Thomas More Hogeschool heeft een nieuwe directeur marketing en communicatie. Het gaat om Veerle Heyvaert die begin mei in dienst trad bij de hogeschool. Veerle was voordien actief in diverse marketing- en communicatiefuncties, o.a. bij Joker Reizen van 1999 tot 2004. Daarnaast was ze ook eindredacteur bij VRT, marketing en communicatiemanager bij Stedelijk Onderwijs Antwerpen en persverantwoordelijke bij Brussels Jazz Orchestra. Veerle studeerde Moderne Geschiedenis aan de KU Leuven en behaalde een master Cultuur en Communicatie aan de Katholieke Universiteit Brussel.

STUDIEREIS

Beachcomber Aventure is terug!

In februari 2020 zal de zesde editie van de Beachcomber Aventure plaatsvinden. Paradis Beachcomber Golf Resort & Spa zal dit jaar de 12 winnaars van de verkoopwedstrijd ontvangen. De hotelgroep Beachcomber Resorts & Hotels organiseert sinds 2015 elk jaar een verkoopwedstrijd, waarbij 12 reisagenten de kans krijgen naar Mauritius te reizen met Denis Brogniart.

Nieuw dit jaar is dat de wedstrijd op 1 mei begint en eindigt op 30 september.

De 12 geselecteerde reisagenten zullen bestaan uit:

 •  5 reisagenten met de beste winterverkopen (van 1 mei 2019 tot 30 september 2019)
 • 5 reisagenten met de beste totale verkoop (van 1 mei 2019 tot 30 april 2020)
 • Een reisagent willekeurig geloot op het Beachcomber-feest in Longchamp op 12 september 2019
 • Een reisagent willekeurig geloot onder alle deelnemers

Meer informatie en inschrijven op www.beachcomber-aventure.com

TOUROPERATING

Club Med: ‘Sunny Days’-actie

Met de ‘Sunny Days’-actie van Club Med kunt u uw klanten alle types reizen voorstellen met kortingen tot 600 euro per persoon: verre bestemmingen, zonvakanties dichtbij, de bergen in de zomer, maar ook cruises en rondreizen. De reservatieperiode loopt van 10 tot en met 31 mei. Reisperiode is gedurende het hele zomerseizoen 2019, van 1 juni tot 31 oktober.

Om de reisagenten te ondersteunen bij de verkoop van de ‘Sunny Days’-zomeraanbieding organiseert Club Med twee gloednieuwe acties die in de twee volgende Travel Magazine Newsletters aan bod komen. Ten eerste, een uitzonderlijke wedstrijd waarbij uw klanten kans maken om gratis op reis te gaan. Ten tweede, een incentive waarbij de reisagent kans maakt op een Club Med-vakantie.

Voor meer informatie, ga naar www.clubmedpartners.be

LUCHTVAART

Lufthansa wil Condor overnemen van Thomas Cook

© Condor

Lufthansa gaat een bod uitbrengen op de Duitse vakantiemaatschappij Condor, onderdeel van het internationale reisconcern Thomas Cook. Ook de aankoop van alle luchtvaartactiviteiten van de Britse reisorganisatie behoort tot de mogelijkheden. Dat heeft Lufthansa-topman Carsten Spohr dinsdag 7 mei gezegd op de aandeelhoudersvergadering. “We besloten maandag op de vergadering van de raad van bestuur om een bod uit te brengen op alle aandelen van Condor met de mogelijkheid om dit (bod) uit te breiden naar alle luchtvaartmaatschappijen van Thomas Cook,” zei Spohr in de marge van de jaarlijkse algemene vergadering van Lufthansa in Bonn. Spohr is van mening dat vooral de langeafstandsvluchten van Condor interessant kunnen zijn. Die zouden kunnen worden toegevoegd aan Lufthansa-dochterbedrijf Eurowings waartoe ook Brussels Airlines behoort. Condor, opgericht in 1956, is voornamelijk actief op Duitse luchthavens van waaruit men met een vloot van 41 vliegtuigen naar 90 bestemmingen vliegt. Condor was vroeger al in handen van Lufthansa, maar werd rond de eeuwwisseling aan Thomas Cook verkocht. Thomas Cook zette zijn winstgevende luchtvaartmaatschappij in februari in de etalage na enkele winstwaarschuwingen en omdat er zodoende extra geld moet opgehaald worden. Naast Condor heeft Thomas Cook ook luchtvaartmaatschappijen Groot-Brittannië, Scandinavië en Spanje. Hoeveel Lufthansa voor Condor op tafel wil leggen, is niet bekend.

LUCHTVAART

© Aer Lingus

Aer Lingus opnieuw Europese businessclass

Na bijna 20 jaar gaat Aer Lingus weer een businessclass aanbieden op een aantal van zijn Europese vluchten. Het gaat om een service waarbij de middenste stoel van de eerste rijen (drie stoelen) vrij wordt gehouden. De passagier kan genieten van gratis maaltijden en dranken, priority boarding, fast track security, toegang tot de luchthavenlounge en gratis wijzigingen aan het ticket en eventuele terugbetaling. Het product heet Aer Lingus Aerspace en zal vanaf 1 september geïntroduceerd worden op alle routes met veel zakelijke reizigers zoals onder meer uit Brussel en Amsterdam. Op vluchten naar vakantiebestemmingen blijft de maatschappij alleen economy class aanbieden.

BESTEMMING

Barcelona: quota versmarkten

Na Venetië, Amsterdam en Valletta gaat nu ook Barcelona ingrijpen om de vele cruise- en ook gewone toeristen een halt toe te roepen. Op vraag van de uitbaters van de marktkramen en het vaste winkelpubliek, besloot de gemeente Barcelona zopas de toegang voor toeristen tot de populaire versmarkten te beperken. Op sommige dagen in het hoogseizoen is het op de bekende versmarkten La Boquería, Sant Antoni en La Catarina zo druk dat normaal doorkomen niet meer mogelijk is. Groepen met druk fotograferende en selfies nemende toeristen versperren de gangen tussen de marktkraampjes voor de gewone marktbezoekers die er inkopen komen doen. Tot en met 30 oktober is het op vrijdag en zaterdag daarom verboden voor groepen van meer dan 15 personen met gids om de Mercados te betreden.

CRUISE

CroisiEurope koopt schip Silversea

© Silversea Cruises

CroisiEurope heeft de Silver Discoverer gekocht. De voormalige Oceanic Grace uit 1989 voer sinds 2014 als Silver Discoverer voor Silversea Cruises. Na de overname van de rederij besliste Royal Caribbean Cruises de vloot van haar nieuwe luxe- en expeditiedochter de volgende jaren te upgraden. De Silver Discoverer voor 128 passagiers werd daarbij afgestoten en is overgekocht door CroisiEurope. Deze Franse maatschappij is actief in het segment van de riviercruises en kustvaart. Het is dan ook eigenaardig dat CroisiEurope haar oog liet vallen op dit expeditieschip. Volgens Gualtiero Togneri, directeur CroisiEurope België is het niet de bedoeling van zijn maatschappij om expeditiecruises aan te bieden. CroisiEurope heeft de aankoop en haar toekomstige plannen voor het vaartuig nog niet officieel gecommuniceerd. Togneri wil alleen de aankoop bevestigen. “Een team van CroisiEurope is momenteel in Azië om het schip te inspecteren en na te gaan welke werken noodzakelijk zijn om het vaartuig in lijn te brengen met onze maatschappij. Ik wacht net als jullie op een officiële mededeling van de hoofdzetel in Straatsburg. Op dit ogenblik kan ik alleen bevestigen dat de voormalige Silver Discoverer al dit najaar in Azië in de vaart zal komen.”

TOUROPERATING

Thomas Cook: gratis vluchten winterzonvakanties

Klanten die hun winterzonvakantie nu al reserveren, beloont Thomas Cook met een straffe actie. Zo geniet je klant vanaf woensdag 8 mei van GRATIS vluchten tijdens zijn winterzonvakantie met afreis van 1/10/2019 t.e.m. 1/4/2020. De gratis vluchten zijn reeds verrekend in de prijs. Je vindt alle informatie en voorwaarden in de Thomas Cook nieuwsbrief van deze week of op de Thomas Cook Agent site.

Win een verblijf

© Thomas Cook Iberostar Bouganville Playa

Zin om zelf te genieten van de ongeëvenaarde service, de hartverwarmende gastvrijheid en de uitstekende gastronomie van Iberostar Hotels & Resorts? Doe dan nu mee aan een nieuwe incentive. De reisagent met het hoogst aantal uniek geboekte Thomas Cook klanten wint een free stay voor een verblijf in het gerenoveerde hotel Iberostar Bouganville Playa voor 2 personen (7 nachten op basis van all-inclusive). Bovendien geniet je nu op een selectie van Iberostar Hotels & Resorts van dubbele Iberostar staragent punten. Je klant profiteert momenteel van scherpe kortingen van 40% of meer op enkele Iberostar hotels zoals Iberostar Grand Mirador, Iberostar Anthelia en Iberostar Las Dalias op een selectie van afreizen in mei of juni. Je vindt alle informatie en voorwaarden in de Thomas Cook nieuwsbrief van deze week of op de Thomas Cook Agent site.

Winterzon: lange verblijven Tenerife en Hurghada

Kiest jouw klant voor een lang winterverblijf van 3, 4 of 5 weken onder de zuiderse zon? Laat hem dan snel profiteren van de Thomas Cook vroegboekactie voor de lange verblijven in Hurghada en op Tenerife. Als je klant een winterzonvakantie (pakket hotel+vlucht) boekt naar TFS of HRG op een selectie van afreisdata, dan krijgt hij 2x 23kg ruimbagage per persoon GRATIS. Je hoeft hiervoor niets te doen. Je klant ontvangt bij zijn reisdocumenten een voucher voor een extra stuk ruimbagage. In heel veel hotels in Hurghada en op Tenerife geniet je klant nu van extra voordelige prijzen voor lange winterverblijven. Je ontdekt alle afreisdata en meer informatie in de Thomas Cook nieuwsbrief van deze week.

TECHNOLOGIE

MisterFly App – Mobitrip

MisterFly lanceert zijn eigen reis-app: Mobitrip! Deze applicatie is gepersonaliseerd op naam van jouw reiskantoor voor jouw klant, geboekt via www.misterflypro.be. Upload eenvoudig jouw vlucht en/of hotelreservering door de volgende informatie in te geven die je kan terugvinden op de hotelvoucher en vlucht e-ticket:

Voornaam/achternaam
Hotelreferentie: 3XXXXXXX
Vluchtreferentie: 1XXXXXX

Download de app nu reeds in de Apple Store of Google Play om te genieten van de offline reisgids, maak uw eigen reisroute met de MisterFly ‘genius’, wandel rond met GPS of bekijk alle bezienswaardigheden die de bestemming biedt… en nog veel meer!

Multi Airport

MisterFly lanceert de zoekopdracht ‘Multi Airport’.  Deze intuïtieve zoekoplossing biedt de reisagenten de mogelijkheid om op hetzelfde moment naar een vlucht te zoeken die vertrekt vanaf verschillende luchthavens.

Als je bijvoorbeeld een zoekopdracht start vanuit:

 • Brussel (Zaventem en Charleroi): je kan dezelfde vlucht zoeken vanuit Antwerpen en/of Oostende *
 • Luxemburg: je kan dezelfde vlucht zoeken vanuit Frankfurt, Eindhoven en/of Keulen *
 • Amsterdam: je kan dezelfde vlucht zoeken vanuit Rotterdam, Maastricht en/of Eindhoven *
 • Frankfurt: je kan zoeken naar dezelfde vlucht vanuit Düsseldorf en/of Keulen *

Wanneer je naar het vluchtoverzicht gaat, verschijnt het tabblad “Meer vluchten? Zie ook de vertrekken van: X – X”. Als je hierop klikt, krijg je de beschikbaarheid te zien van de luchtvaartmaatschappijen op de vermelde data en desbetreffende luchthaven.

* De vluchten die na je nieuwe zoekopdracht getoond worden zijn in functie van de beschikbaarheid van de luchtvaartmaatschappijen op de vermelde data.

Nieuw: Package ‘vlucht+hotel’

MisterFly voegt een technologische innovatie toe: Package “vlucht+hotel”. Vanaf nu kunt u een vlucht + hotel boeking in één dossier maken. Bovendien neemt MisterFly de volledige verantwoordelijkheid voor de package op dezelfde manier dan wanneer een vlucht en hotel boeking afzonderlijk werd gedaan. MisterFly neemt dus de verantwoordelijkheid voor de package “vlucht+hotel”, evenals voor een aparte vlucht en hotel boeking! Geïnteresseerd ? Probeer het zonder verdere vertraging op www.misterflypro.be

BESTEMMING

Via Americana breidt uit

Via Americana, de Vlaamse en vrouwelijke reisgidsenvereniging in grote Amerikaanse steden, zit niet stil en wordt steeds groter. De zes bestaande dames: Jacqueline uit New York, Daisy uit Philadelphia, Leentje uit Chicago, Hélène uit Washington D.C, Trui uit Detroit en Nathalie uit Los Angeles trokken onlangs op verkenning door het Midwesten en landden in Milwaukee. Deze verfrissende stad aan het water veroverde meteen hun hart en wordt meteen de zevende bestemming in Amerika. De Vlaamse Katleen Speelman uit Milwaukee springt hier enthousiast mee op de Americanaboot. Samen met Katleen kan je de charme van ‘Cream City’, de gezellige terrasjes langs de Milwaukee rivier, de bierbrouwerijen, het Harley-Davidson museum, enz. ontdekken. Info over rondleidingen in Milwaukee: www.welcome2milwaukee.com

Taallessen en gidsen

Katleen is een gepassioneerde leerkracht geschiedenis die vier jaar geleden naar Dallas trok en waar ze haar eigen schooltje ‘The European Academy of Bright Stars, LLC (EABS)’ oprichtte. Daar werden virtuele trips naar Europa en taallessen georganiseerd. Sinds kort vertoeft Katleen samen met haar echtgenoot in het Midwesten. Ze geeft online lessen Nederlands via het Dutch Flemish Language Institute en gidst nu bezoekers de bruisende stad in om de vele eye-catchers van Milwaukee te ontdekken.

De Amerikaanse zevensprong

Milwaukee is een ideale excursie vanuit Chicago op slechts anderhalf uur rijden. De trein biedt een aangenaam alternatief dankzij de Amtrak die je van Chicago eveneens op anderhalf uur naar het centrum van Milwaukee brengt. Wil je er een echte road trip van maken? Spring in Milwaukee op de ferry en steek Lake Michigan over. Vanuit Muskegon is het slechts drie uur rijden naar Detroit, waar Trui je dan weer met plezier rondleidt. Met Via Americana wordt cityhoppen door Amerika kinderspel. Spring jij straks ook mee op de boot of heb je nog een duwtje nodig? Klik op de website – die overigens een heuse facelift kreeg – en maak kennis met de zeven Vlaamse gidsen, zeven steden: www.via-americana.com

REISINDUSTRIE

Vakantiebeurs Utrecht: Ras Al Khaimah gastland 2020

De 50e editie van de Vakantiebeurs in Utrecht, die zal plaatsvinden in januari 2020, verwelkomt Ras Al Khaimah als gastland. Bart Meijer (beursmanager): “We zijn als Vakantiebeurs enorm trots om Ras Al Khaimah te kunnen presenteren als het gastland voor de 50e editie in 2020. We kijken ernaar uit om samen met de tourist board voorafgaand en tijdens het event het grote publiek te laten kennismaken met deze aantrekkelijke en relatief ‘nieuwe’ bestemming in het Midden-Oosten. Met haar mooie stranden, woestijn, mangroven en indrukwekkende gebergte heeft Ras Al Khaimah alles in huis voor zowel een strand- als actieve vakantie. Een nog onontdekt pareltje in de Verenigde Arabische Emiraten.” Het is drie jaar geleden dat de Vakantiebeurs een gastland had.

VAKVERENIGING

ANVR: nieuwe congresbestemming 2019

Belfast is dit jaar 4 dagen (van 21 t.e.m. 24 november) het decor voor het ANVR-Congres. Nadat eind maart toch onverwacht het besluit viel dat het congres niet in India kon plaatsvinden, heeft de ANVR Tourism Northern Ireland bereid gevonden het ANVR-Congres te hosten. Het congresthema dit jaar is: ‘Een wereld te winnen’. “Door zeer snel te reageren, wist het enthousiaste Northern Ireland op deze korte termijn budget vrij te maken en werkt de ANVR momenteel  samen met Noord-Ierland aan het samenstellen van het programma voor reisagenten, touroperators, business partners en andere reisprofessionals”, aldus Frank Oostdam, directeur ANVR, die de afgelopen dagen in Noord-Ierland was. “Wij zijn blij dat we op deze voor ons korte termijn in N.-Ierland een congrespartner hebben gevonden.” Deelnemers aan dit ANVR-event verblijven tijdens de congresdagen in het stadscentrum gelegen in het nieuwe en moderne, ooit Victoriaanse, 4* Grand Central Hotel. Half juni hoopt de ANVR het programma grotendeels klaar te hebben, zodat de eerste deelnemers zich alvast kunnen inschrijven via de congreswebsite. Voor meer informatie kan u contact opnemen met Mirjam Dresmé via het telefoonnummer 00/31/ 35 543 3416 of 00/31/ 6 5144 0878.

TOUROPERATING

TUI: MAGIC LIFE

TUI MAGIC LIFE, dat zijn actieve all-in vakanties voor het hele gezin. Niet alleen de ijsjes, drankjes en de parasol op het strand, maar ook activiteiten zoals aerobics en een les windsurfen zijn inclusief. Er zijn veelzijdige buffetten en kindermenu’s in all-in met snacks tussendoor en dranken de klok rond. Ook zijn heel wat afwisselende activiteiten inbegrepen, zoals een ruim aanbod aan sporten, in het water en op het droge, spectaculaire shows, bruisende beachparty’s en entertainment om je avond onvergetelijk te maken.

TUI MAGIC LIFE Cala Pada

Klanten enthousiast gemaakt voor TUI MAGIC LIFE? Laat hen kennismaken met TUI MAGIC LIFE Cala Pada 4* op Ibiza! Dit hotel, uitermate geschikt voor families, beschikt over een uitgebreid aanbod aan sporten en activiteiten zoals we dat van TUI MAGIC LIFE gewoon zijn. Tennis, beachvolley, mountainbike, waterpolo… En natuurlijk animatieclubs per leeftijdscategorie, en animatievoorstellingen ’s avonds. Vooral fietsliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want er worden 5 keer per week 2 mountainbiketours per dag georganiseerd, en 1 keer per week zelfs een volledige dagtocht. Klanten verblijven in ruime appartementen met een eenvoudige maar heldere inrichting, verspreid in de grote tuin.

Brochure Cruises winter 2019/2020

Volgende week wordt de nieuwe brochure Cruises winter 2019/2020 geleverd in de reiskantoren. In de brochure staan negen vaste cruisepakketten die uitgebreid voorgesteld worden. Enkele voorbeelden zijn Cruise Verenigde Arabische Emiraten – AIDAprima, Cruise Verenigde Arabische Emiraten – Mein Schiff 5, Cruise Canarische Eilanden – Mein Schiff 3 en Nijlcruise. U kan deze pakketten boeken of in optie nemen in My Travel Mate, waar ook de digitale brochure en extra informatie over de pakketten te vinden zijn. Voor vragen neem contact op met het cruise departement van TUI Specialists op het telefoonnummer 02/717.82.00 of per e-mail cruises@tui.be

SERVICE FACILITATOR

EurAm: Cross selling best sellers!

© EURAM

EurAm werkt permanent aan haar productaanbod. Er worden heel de tijd nieuwe extra diensten en accommodaties aangeboden: van klassiek tot extravagant, van avontuurlijk tot relax. Via de TM-Newsletter houdt EurAm je regelmatig op de hoogte.

Olivier Dewit: “Consumenten leggen vaak hun hotels en autohuur lang op voorhand vast. Bij EurAm zien we traditioneel een enorme piek in de verkoop van aanvullende producten vanaf april-mei. Dit is de tijd van het jaar om je klanten te attenderen op al die prachtige aanvullende producten die een vakantie zo bijzonder maken!”

Cross selling best-sellers in de USA, Canada en Latijns Amerika

 • Helikoptervlucht over de Grand Canyon (vanaf Las Vegas en de Grand Canyon) – USA
 • Hop on/Hop off plus toegang tot het beruchte gevangenis-eiland Alcatraz in San Francisco – USA
 • Monument Valley Jeep tour  – USA
 • Whale watching/bear watching in Tofino – Canada
 • Gospelshow in New York – USA
 • Cirque du soleil: keuze uit meer dan 10 extraordinaire shows in Las Vegas – USA
 • Citypasses (niet meer in de rij hoeven staan bij attracties!) voor New York en Chicago – USA
 • Toegangskaartjes tot Universal en Seaworld in Los Angeles, San Diego en Orlando – USA
 • Arenal Vulkaan trektocht in Arenal, Costa Rica

TECHNOLOGIE

Amadeus & Finnair: “samen blijven innoveren”

Amadeus en Finnair hebben hun samenwerking hernieuwd. Finnair zal Amadeus’ Altéa NDC met Amadeus Travel Platform volledig integreren in hun werking. Finnair’s NDC Partner programma zal reisverkopers aanzetten om content te zoeken en aan te bieden via meerdere platforms, waaronder het Amadeus Travel Platform. Gebruikers van Amadeus die intekenen op het Finnair NDC partner programma zullen toegang krijgen tot hetzelfde brede gamma content dat via elke andere intermediair toegankelijk is. Reisagenten kunnen via Amadeus voortaan ook Finnair met NDC boeken.

BESTEMMING

Málaga: boetes in historisch centrum

Vanaf begin mei is het verboden om in Málaga door het historisch centrum te fietsen of je er per Segway of elektrische step te verplaatsen. Boetes kunnen oplopen tot 200 euro en moeten meteen betaald worden. Alleen residenten mogen nog door het oude centrum fietsen. Het verbod en de boetes gelden ook voor alle deelnemers en begeleiders van allerlei fietstours met gids door de stad of trips per Segway. Málaga wordt jaarlijks door tienduizenden toeristen bezocht die ervoor kiezen om de stad en haar toeristische hoogtepunten per fiets te ontdekken. Dat geldt zeker voor de vele duizenden buitenlandse toeristen die per cruiseschip aankomen en ook voor wie een fiets een zeer handige optie is om zoveel mogelijk van de toeristische hotspots te zien.

LUCHTVAART

Air Transat: vlootvernieuwing

© Air Transat

Eind vorige week onthulde Air Transat de eerste van 15 Airbus A321neoLR-vliegtuigen die voor 2022 aan de vloot worden toegevoegd. De Airbus A321neoLR sluit aan bij de inspanningen van Air Transat voor duurzaam toerisme. Het vliegtuig wordt aangedreven door Pratt & Whitney-motoren, die het laagste brandstofverbruik en de minste uitstoot van broeikasgassen (CO2 en NOX) hebben in hun klasse. Ook verbetert Air Transat haar kernactiviteiten voor onze bestemmingen in Canada, Europa, het Caraïbisch gebied en Centraal- en Zuid-Amerika met de lange afstanden die dit vliegtuig kan afleggen.”

De passagiers stappen in een volledig opnieuw ontworpen cabine, waar comfort voorop staat. “We willen dat onze passagiers een vakantiegevoel ervaren op het moment dat zij aan boord gaan”, legt Annick Guérard, COO bij Air Transat uit. De tweede Airbus A321neoLR van Air Transat wordt in juni verwacht en de volgende vier komen in het najaar van 2019. Er worden geleidelijk aan nieuwe vliegtuigen toegevoegd zodat de complete vloot in 2022 bestaat uit Airbus-vliegtuigen. Air Transat heeft een overeenkomst met AerCap ondertekend voor een langdurige lease van 15 Airbus A321neoLR-vliegtuigen.

VARIA

Victor and Charles Champagne: Ambassador

Op vrijdag 26 april werd in het prestigieuze salon Bruegel van Golf d’Hulencourt Chris Geyskens benoemd tot Ambassador Victor and Charles Champagne voor België. Op de foto overhandigt Steve Knowles, Ambassador of Victor and Charles Champagne Worldwide, de benoeming aan een ontroerde Chris Geyskens.