20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

EVENT

AVIAREPS Around the World 3.0

Woensdagavond maakten zo’n 130 reisagenten een rondje rond de wereld tijdens de derde editie van de AVIAREPS Around the World workshop. Deze avond was de tweede van drie; want gisteren steek de AVIAREPS-karavaan neer in de Knokke Out in Luxemburg, op 2 april was Utrecht de place to be voor de nieuwsgierige reisagent.

Touroperators, airlines, bestemmingspartners, cruises… Aviareps selecteerde een gevarieerd aanbod aan suppliers (60 in totaal!), zodat de reisagenten huiswaarts keerden met tal van informatie én… een compliment van de Complimentenmeisjes. Gedurende de hele avond werden ook tal van mooie prijzen verloot!

Bekijk de foto’s van het geslaagde event op de TM-Website.

RAIL

Thalys: 2018 recordjaar

© Thalys

De lancering op zondag 31 maart van de nieuwe verbinding tussen Nederland, België en het noordoosten van Parijs is het moment voor Thalys om de balans op te maken van haar boekjaar 2018. Met een omzet van 527 miljoen euro en exact 7.506.000 passagiers aan boord was 2018 het jaar van alle records voor Thalys. In het algemeen kunnen we spreken van een resoluut opwaartse trend. Die heeft het mogelijk gemaakt om de conjunctuurschommelingen op de Franse markt in 2018 op te vangen en tegelijkertijd ook te streven naar nieuwe groei-impulsen voor 2019.

Deze tendensen hebben Thalys in staat gesteld om de impact van de lange stakingsperiode in Frankrijk in de eerste helft van het jaar en de demonstraties van de “gilets jaunes” in het vierde kwartaal op te vangen. Gedurende de stakingsperiode zag Thalys zich bijvoorbeeld genoodzaakt om haar vervoersplan af te slanken, wat een omzetverlies van 10 miljoen euro tot gevolg had. Daarnaast leed Thalys een extra omzetverlies van 2 miljoen euro als gevolg van de demonstraties. Opgeteld is dit het equivalent van 2,5 % ongerealiseerde groei.

En 2019?

Bertrand Gosselin, ceo Thalys: “Met drie nieuwe bestemmingen – Roissy-Charles de Gaulle en Marne-la-Vallée vanaf 31 maart en vervolgens Bordeaux elke zaterdag van deze zomer – en daarbovenop een vernieuwing van de vloot vanaf het najaar, zetten we in op nieuwe groei-impulsen om de ontwikkeling van de Europese mobiliteit te blijven stimuleren. Onze strategie is duurzaam en beantwoordt zowel aan de behoeften van de Europese reizigers als aan de milieu-uitdagingen van morgen”.

LUCHTVAART

Flybe herschikt vloot

© flybe

Flybe kon vanaf gisteren een normale vluchtuitvoering garanderen. Eergisteren nog annuleerde de Britse regionale maatschappij 32 vluchten vanaf de luchthavens Belfast, Southampton, Birmingham en Aberdeen vanwege problemen met de uurroosters van piloten en de drukte door de paasvakantie. Vanaf gisteren waren er geen annuleringen meer. De luchtvaartmaatschappij, die jaarlijks 8 miljoen passagiers vervoert tussen 81 luchthavens in Europa, heeft zich verontschuldigd bij de getroffen klanten. Onlangs werd Flybe, dat meer dan 210 routes vliegt in 15 landen, verkocht aan een consortium rond Virgin Atlantic, Stobart Group en Cyrus Capital. Flybe zegt vandaag dat het een aantal noodplannen heeft opgesteld om toekomstige verstoringen te minimaliseren. In een afzonderlijke verklaring zegt de luchtvaartmaatschappij dat zij haar Embraer E195-jets gaat weghalen op vier luchthavens in Groot-Brittannië. Dat als onderdeel van een eerder aangekondigde reorganisatie om de vloot in te krimpen. Zo beëindigt Flybe de vluchten met jets vanuit Cardiff, Doncaster, Exeter en Norwich. Vanaf het winterseizoen worden ze vervangen door zuinigere Bombardier Q400’s (78 stoelen). Gesprekken over de afvloeiing van 38 piloten en 52 cabinepersoneelsleden gaan op 10 april van start. De ontslagen zijn gekoppeld aan de voorstellen van Flybe om de bases van Cardiff en Doncaster vanaf 1 oktober volledig te sluiten.

PEOPLE ON THE MOVE

Patrick D’Hoore: gm Radisson Blu Bruges

Patrick D’Hoore, de nieuwe GM van Radisson BLU Bruges.

Per 1 april werd Patrick D’Hoore (59) aangesteld als general manager van Radisson Blu Bruges. Het prima gelegen hotel (109 kamers, 30 medewerkers) in hartje Brugge, vlak naast het station, opende de deuren zes maanden geleden en mikt op een gezonde mix van leisure, corporate travel, meetings en events.

Patrick D’Hoore werd geboren in Luozi (het toenmalige Belgisch Congo), maar verhuisde al vlug naar België. Hij behaalde een graduaat toerisme aan Ceria/Coovi te Brussel. Zijn eerste job in toerisme was ticketing agent bij Apollo Travel in Deinze. Daarna werkte hij een aantal jaren in de sales voor South African Airlines en KLM. De jongste tien jaar was hij aan de slag bij Radisson, o.a. in Lyon, Johannesburg, Brussel en Brazzaville.

“Ik ben blij dat ik opnieuw in Brugge kan functioneren,” zegt hij, “want ik heb ooit 2 jaar voor Sofitel Brugge – nu NH Hotels – gewerkt. Bovendien was Radisson Blu Bruges een niet te missen opportuniteit. Overigens willen we er het beste hotel van Brugge van maken en de eerste cijfers zijn zeer hoopgevend. Prijs/kwaliteit zijn we zeer competitief met de markt en onze ‘Yes I Can-service’ is al meer dan legendarisch. Gasten kunnen vanuit het hotel Brugge makkelijk te voet verkennen en we beschikken over de goedkoopste parking van de stad. Aangezien Radisson altijd al een pro-reisagent-politiek voert, kunnen ze blijven rekenen op een mooie commissie.”

ATTRACTIEPARKEN

Diamond ThemePark Awards: winnaars

Voor de negende keer werden de prijzen van de Diamond ThemePark Awards uitgereikt. Na achtereenvolgens de winnaars te hebben ontvangen in Bobbejaanland, Toverland, Plopsaland De Panne, Pairi Daiza, Walibi Holland, Walibi Belgium en Beekse Bergen, werd de uitreiking dit jaar georganiseerd in de Efteling.
Mede-organisator Patrick Joossens licht toe: “Elk jaar opnieuw zijn we enorm dankbaar en trots dat een park haar deuren voor ons openstelt. Het is ook steeds een eer dat vele parken op onze uitnodiging ingaan. Het doel van de Diamond ThemePark Awards is om een positieve benadering te geven naar alle parken toe: voor ons als organisatie en als fans, is ieder park een winnaar. Elk park is immers enorm de moeite waard om te bezoeken. Met onze verkiezing bepalen een jury en een stempubliek, de fanbase van de parken, wie zij als beste van de klas zien in verschillende categorieën.”
Het gastpark van deze editie, Efteling, sleepte ook dit jaar de meeste awards in de wacht. Ze werden onder meer beloond met de prijs voor Beste Pretpark van de Lage Landen.

© Efteling

Het beste Belgische pretpark werd Walibi Belgium, dat ook nog meerdere andere prijzen won. Ook de Plopsa-groep haalde enkele mooie gewaardeerde prijzen binnen, waaronder het meest Kindvriendelijke Familiepark uit België. Volgens de enquête is Sledgehammer uit Bobbejaanland nog steeds de beste attractie in België en ook dit jaar werd het personeel van Bellewaerde wederom beloond met de award voor Beste Personeel.

In Nederland ging Efteling met heel wat prijzen lopen, maar ook Walibi Holland scoorde best goed, met onder meer de Beste Achtbaan uit de Lage Landen, zijnde Goliath. Toverland werd dan ook weer mooi beloond voor haar zware investeringen vorig jaar met onder meer de nieuwe achtbaan Fēnix in het nieuwe themagebied Avalon.In de dierentuinwereld was Pairi Daiza de grote winnaar: het park kroonde zich onder meer opnieuw tot beste Europese dierenpark. Ook Beekse Bergen werd opnieuw aanzien als beste dierentuin van Nederland.
Aan Belgische zijde wonnen Planckendael en Wildpark van de Grotten van Han nog enkele mooie prijzen, in Nederland waren Apenheul, Diergaarde Blijdorp en Wildlands ook nog bij de gelukkige winnaars.
Op Europees niveau scoorde Efteling ook heel sterk, maar het was uiteindelijk Europa-Park dat als Beste Pretpark in Europa werd gekroond. Disneyland Paris is dan weer de beste plek gebleken om te overnachten. Phantasialand ging uiteindelijk met twee hoofdprijzen lopen: Taron als Beste Achtbaan in Europa en Chiapas als Beste Attractie.

EVENT

Live To Travel University

The Live To Travel University presents: inspirational powerpoint shows mixed with nice food & cool drinks!

© Live To Travel

Heb je behoefte aan deskundige tips & tricks voor rondreizen naar Tanzania, Zuid-Afrika en Oceanië? Dan ben je meer dan welkom op één of meerdere van de zes avonden (19u-22u) die Live To Travel op leuke locaties in Kortrijk, Aalst en Mechelen organiseert!

  • Dinsdag 23 april in “Eetcafé De 7 Zonden” – Kortrijk: Oceanië
  • Woensdag 24 april in “Eetcafé De 7 Zonden” – Kortrijk: Tanzania & Zuid-Afrika
  • Donderdag 25 april in “Cimorné” – Aalst: Oceanië
  • Maandag 06 mei in “ViaVia” – Mechelen: Tanzania & Zuid-Afrika
  • Woensdag 08 mei in “ViaVia” – Mechelen: Oceanië
  • Maandag 27 mei in “Cimorné” – Aalst: Tanzania & Zuid-Afrika

Dit najaar kan je eveneens deelnemen aan de studiereizen naar Australië en Tanzania, maar in dat geval is jouw aanwezigheid op één van deze avonden vereist (de bestemming conform de opleiding die je bijwoont). Meer info betreffende deze studiereizen volgt later dit jaar.

De plaatsen zijn beperkt, dus wacht niet langer en schrijf je hier in! De events zijn gratis.

LUCHTVAART

Air Transat springt gedupeerden WOW Air bij

Air Transat introduceert speciale tarieven voor passagiers met een ticket van WOW Air, dat al haar activiteiten met onmiddellijke ingang staakt. Voor afreizen van 1 april t.e.m. 31 mei tussen België, Frankrijk of Nederland en Canada (Montreal, Toronto, Calgary of Vancouver), zullen de getroffen passagiers kunnen genieten van 30% korting op het ticket (exclusief taksen). Deze speciale tarieven zijn beschikbaar vanuit Amsterdam, Brussel en Parijs en zijn geldig voor een enkele reis of retour. Reserveringen kunnen gemaakt worden via de Helpdesk: Helpdeskts@airtransat.fr. Enkel op vertoon van een Wow Air-ticket. Deze aanbieding is geldig tot 12 april 2019 voor alle klassen en alle eco-tarieven.

LEZERS SCHRIJVEN ONS

Marc Van Zeveren: “Exclusive Destinations & Ryanair: never again”

“Als zaakvoerder van EXCLUSIVE DESTINATIONS werd ik door MELIA uitgenodigd voor het weekend op hun premium workshop in Rome. Mijn ticket voor de terugvlucht werd geboekt via MELIA (Cortes Ingles) bij RYANAIR (vlucht FR2984 op 31/03 Rome-Fiumicino- Brussel: 20h-22h20). Het vliegtuig kon in Rome niet opstijgen door een technisch defect. Uiteindelijk vertrokken we met een kleine drie uur vertraging. Gedurende de ganse periode dienden wij in het toestel te blijven (zonder airco omwille van het technisch defect). Na 2 uur kregen wij van RYANAIR te horen dat water “tegen betaling’’ verkrijgbaar was.

Toen ik daarover mijn ongenoegen uitte tegen de cabineverantwoordelijke en vroeg of zij dit wilde herhalen voor mijn GSM, werd zij uitermate agressief en rukte het toestel uit mijn handen. Na zo’n 5-tal minuten en heel wat discussie, kreeg ik mijn GSM terug met het dreigement dat men er de politie zou bijhalen. Tijdens de vlucht betaalde mijn collega de drankjes met haar creditcard en was het niet mogelijk om haar een betalingsbewijs te verstrekken. Toen ik daarover commentaar gaf tegen mijn collega werd ik opnieuw verbaal aangepakt en snauwde men mij af dat het moest gedaan zijn met kritiek te hebben op RYANAIR en dat de politie in Zaventem er zou worden bijgehaald.

En inderdaad werd ik in Zaventem bij aankomst door twee hoffelijke politieagenten begeleid uit het vliegtuig. Er volgde een paspoortcontrole en na een vijftal minuten en een paar vraagjes over wat er aan de hand was, kon ik probleemloos verder huiswaarts.

Dit laakbare gedrag van RYANAIR is voor mij in eerste instantie als consument totaal onaanvaardbaar en staat haaks op een minimum van klantvriendelijkheid. Ik kan alleen maar zoveel mogelijk reisprofessionals afraden nog vluchten met RYANAIR te boeken. Een klacht zal door mij ingediend worden bij RYANAIR Dublin bij het RYANAIR Claims Department, maar gezien hun reputatie verwacht ik hier weinig resultaat van.” Aldus Marc Van Zeveren.

AUTOHUUR

Sunny Cars voorjaarskorting

© Sunny Cars

Het voorjaar is begonnen en dat is een perfecte periode om met een huurauto (nvdr. Jammer genoeg dus niet in combinatie met aprilvis-huurfiets) op pad te gaan. Om de boekingen extra te stimuleren, biedt Sunny Cars van 3 t/m 7 april een speciale voorjaarskorting van 15 euro voor boekingen met huuraanvang in april, mei of juni. De voorjaarskorting van 15 euro geldt voor alle nieuwe boekingen gemaakt in de periode van 3 t/m 7 april met huuraanvang in april, mei en juni. Hans Knottnerus, managing director, België, Nederland & Frankrijk, over de voorjaarsactie: “Met de 15 euro voorjaarskorting bieden we de reisagent een extra verkoopargument om de klant te overtuigen de huurauto vast te leggen. Als reisagent weet je dat het beter is om zo snel mogelijk te reserveren zodat de gewenste auto voorradig is. Maar soms heeft de klant een extra zetje nodig. Het wijzigen van de boeking kan nog tot huuraanvang, maar door de huurauto nu al te reserveren, zijn de beschikbaarheid en een gunstige deal gegarandeerd.”

Net als met de succesvolle vroegboekkorting eerder dit jaar helpt Sunny Cars reisagenten graag op weg met het verkopen van een huurauto. Vooral om de huurauto vroeg genoeg te reserveren, zodat je klant nog zeker is van een specifieke auto(categorie), voordelige prijs of bepaalde ophaallocatie. Dat kan met name in het hoogseizoen verschil maken op populaire bestemmingen als Spanje, Portugal en Italië. Klanten die toch liever wachten met de autohuur, kunnen door de kortingsactie, plus een eventuele waarschuwing voor drukte alsnog over de streep worden getrokken. De 15 euro korting wordt automatisch in het boekingssysteem verwerkt. Voor meer informatie: b2b.sunnycars.be

VAKANTIEPARK

Center Parks & Sunparks met ecocheques

© Center Parcs Vossenmeren

Sinds begin dit jaar is het ook mogelijk om je verblijf bij Sunparks en Center Parcs in België met Ecocheques (papier & digitaal) te betalen. Liesbeth Vandamme, salesmanager, legt uit: “Duurzaamheid ligt aan de basis van alles wat de Groep Center Parcs doet: 90% minder chloor in het zwemwater, zuinige stroominstallaties, waterbesparende douchekoppen, verwarming die uitgeschakeld wordt indien een klant voor langere tijd de cottage verlaat… Groen zit dus duidelijk in ons DNA.” Dankzij deze maatregelen, in harmonie met een duurzame ontwikkeling in lijn met de criteria van het Green Key certificaat verkregen door Center Parcs Erperheide en De Vossemeren alsook Sunparks De Haan, Oostduinkerke aan Zee en Kempense Meren aan Zee, kunnen bezoekers nu ook met ecocheques betalen en onvergetelijke verblijven met hun familie doorbrengen.

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: het ‘ongerepte’ Algarve

Helemaal in het oosten van Zuid-Portugal, in het hartje van het authentieke Algarve, opende in januari het Grand House Algarve Hotel 5* GL.  Het gebouw dateert uit 1926 en ademt de iconische stijl uit van de jaren ’20: een magische ontmoeting tussen Art Déco en modern comfort. Met slechts 30 kamers en gezellige ruimtes als de Grand Salon en de Grand Roof Top Bar, weet dit boutique hotel perfect een intimistische sfeer op te wekken waar elke klant zich thuis voelt.

Op 2 km kunnen de klanten, via gratis transfer, terecht in de Grand Beach Club met een infinity zwembad, een restaurant en een cocktailbar waar regelmatig speciale evenementen gehost worden met live muziek. De grootste troef van dit hotel blijft de uitzonderlijke ligging aan de haven van Vila Real de Santo António, een stadje gebouwd na de beruchte aardbeving van 1755, met onbelemmerd zicht op de marina en de Guadiana-rivier. Het stadje wordt geflankeerd door 2 natuurreservaten. De Ría Formosa beslaat een oppervlakte van ruim 18.000 ha en is een internationaal erkend ‘wetland’, een labyrint van zoute moerassen, slikken, schorren, zoutpannen, zandeilandjes en kanalen, van groot belang voor trekvogels. In het natuurpark Vale do Guadiana loopt de rivier soms tussen smalle oevers om zich te vertakken in smalle kanalen over de vlakte in het moerasachtig gebied Sapal de Castro Marim en Vila Real de Santo António. Uitgelezen plekken om het massatoerisme te ontwijken…

Meer informatie vindt u via deze link.

LUCHTVAART

Transavia vult gat WOW Air

© Transavia

Transavia gaat vanaf 5 juli a.s. drie keer per week tussen Amsterdam Schiphol en Reykjavik vliegen. De Nederlandse dochtermaatschappij van Air France-KLM springt hiermee in de bres die ontstaan is na het wegvallen van de IJslandse carrier WOW Air. “Transavia springt hiermee in het gat dat valt doordat WOW Air de vluchten naar de hoofdstad van IJsland noodgedwongen heeft moeten staken”, aldus Transavia in een mededeling. De vluchten worden uitgevoerd op maandag, woensdag en vrijdag. Op termijn komen er meer frequenties, luidt het. Transavia vliegt vanaf 27 mei vanuit Rotterdam ook naar Akureyrarflugvöllur, de internationale luchthaven van de stad Akureyri, in het noordoosten van IJsland. Die vluchten gebeuren wekelijks in opdracht van reisorganisatie Voigt Travel.

RAIL

Thalys back op Disneyland Paris

Zondag verwelkomden de stations van Marne-la-Vallée en Roissy Charles-de-Gaulle de eerste Thalys-trein uit Antwerpen en Brussel. Bertrand Gosselin, ceo van Thalys, en Isabelle Willemsens, Country Director Benelux Walt Disney Parks & Resorts, vierden samen de eerste Thalys-rit in een treinstel waarop de grootste Disneyhelden staan afgebeeld voor deze gelegenheid. 31 maart vormt het startschot voor de nieuwe Thalys-route vanuit België en Nederland naar Marne-la-Vallée en Roissy Charles-de-Gaulle. Thalys verbindt nu Antwerpen en Brussel rechtstreeks met het oosten van Parijs, met twee dagelijkse retourritten.

“Thalys biedt haar Belgische en Nederlandse reizigers voortaan een rechtstreekse verbinding naar bestemmingen in het noordoosten van Parijs. Dankzij de uitbreiding van ons netwerk kunnen zij genieten van een erg gemakkelijke toegang tot Disneyland Paris en de luchthaven Paris Charles-de-Gaulle”, vertelt Bertrand Gosselin, ceo van Thalys.

“Het is voor Disneyland Paris een grote troef dat we Thalys aan de ingang van ons park kunnen verwelkomen. De nieuwe directe verbinding vanuit Antwerpen, Brussel, Rotterdam en Amsterdam stelt ons in staat om steeds dichter bij onze internationale klanten te staan”, legt Isabelle Willemsens, Country Director Benelux Walt Disney Parks & Resorts, uit.

TOUROPERATING

© Thomas Cook

Thomas Cook: tijdelijk beperkt voorschot

Uit onderzoek blijkt dat veel Belgen op hun vakantiegeld wachten om hun zomervakantie te boeken. Op die manier zien zij echter heel wat voordelen en beschikbaarheden aan hun neus voorbijgaan. Daarom lanceert Thomas Cook een tijdelijke actie met een verlaagd voorschot van 50 euro per persoon. Zo hoeft je klant niet te wachten op zijn vakantiegeld om zijn vakantie vast te leggen. Op de Thomas Cook Agentsite vind je meer informatie over het tijdelijk beperkt voorschot.

Marokko: internationaal paspoort terugbetaald

© Thomas Cook

Thomas Cook pakt opnieuw uit met de actie ‘Internationaal paspoort terugbetaald’ op alle vliegvakanties naar Marokko. Gebruik hiervoor in BTN4U de kortingscode ‘MAROCA’ voor een extra korting van 80 euro per volwassene en 40 euro per kind (2 t.e.m. 11 jaar). Bovendien is deze korting cumuleerbaar met andere acties en kortingscodes. Meer info en voorwaarden vind je op de Thomas Cook Agentsite.

 

 

CRUISE

Viking Sky: oorzaak blackout

© foto Erik Johan Landa/Norwegian Maritime Authority

Een probleem met de oliedruk lag afgelopen weekend aan de basis van het incident met de Viking Sky. Tot die conclusie komt de Norwegian Maritime Authority (NMA) die de voorbije dagen samen met de classificatiemaatschappij Lloyd’s Register het ongeval onderzocht. De maritieme autoriteit concludeert dat de oliedruk was weggevallen. Normaal moest op dat ogenblik een waarschuwingssignaal afgaan. Dit is niet gebeurd. De onderzoekers sluiten niet uit dat een en ander teweeg werd gebracht door de bewegingen van het schip in het zware stormweer. Door het gebrek aan smering en om oververhitting te voorkomen, zijn kort daarna de motoren automatisch stilgevallen. De NMA heeft nu een algemene waarschuwing uitgestuurd naar de scheepvaart. In een mededeling laat Viking Cruises alvast weten dat ze de oliedruk op alle zusterschepen laat controleren en procedures in het werk stelt om te vermijden dat zich in de toekomst nog een gelijkaardig incident zou voordoen. De Noorse autoriteiten hebben de Viking Sky intussen toestemming gegeven om naar Kristiansund te varen. Daar zullen de nodige reparatiewerken worden uitgevoerd vooraleer het schip opnieuw in de vaart kan komen.

LUCHTVAART

TUI fly meer vluchten ex-OST paasvakantie

Liefst 26% meer passagiers dan tijdens de Paasvakantie 2018: dit is het mooie resultaat dat TUI fly en de luchthaven van Oostende kunnen voorleggen voor de komende paasvakantie. De 3 populairste bestemmingen vanuit Oostende blijven stevig in het zadel zitten: Alicante (Costa Blanca) is koploper en groeit met 30%, gevolgd door Malaga (Costa del Sol) en Tenerife. Ook de overige bestemmingen vanuit Oostende doen het goed: Palma de Mallorca groeit met 90%, Antalya (Turkije) met 20% en Gran Canaria kan 13% meer vakantiegangers overtuigen. Ook Tunesië is zeer populair: op de vluchten naar Enfidha noteert TUI fly 60% meer reizigers. Verder kennen ook Hurghada en Sharm El Sheikh (Egypte), die tijdens de paasvakantie 2018 nog niet werden aangeboden vanuit Oostende , een groot succes. De reizigers vanuit Oostende waarderen vooral de uitstekende bereikbaarheid, de kleinschaligheid die een comfortabel vertrek zonder stress garandeert, en de interessante parkeermogelijkheden.

TUI fly paasvakantie stabiel

Het aantal Belgen dat tijdens de paasvakantie op reis vertrekt, is constant gebleven in vergelijking met vorig jaar. De favoriete bestemmingen van de Belg zijn echter veranderd: Spanje boet in aan populariteit ten gunste van niet-Europese bestemmingen. De meeste Belgen kiezen voor zonnige bestemmingen dicht bij huis, zoals de Canarische Eilanden of Egypte. De exotische Caraïben oefenen ook een grote aantrekkingskracht uit (12% van de vertrekkende vluchten). TUI noteert dat 76% van haar passagiers het vliegtuig neemt, 12% gaat skiën, 7% trekt er met de wagen op uit en 5% kiest voor een citytrip.

Top 5 van de vliegvakanties: Spanje, Egypte, Turkije, Tunesië, Dominicaanse Republiek
Top 5 van de autovakanties: Duitsland, België, Frankrijk, Nederland, Luxemburg
Top 5 van de skivakanties: Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Duitsland, Zwitserland
Top 5 van de citytrips: Londen, Parijs, Barcelona, Rome, Lissabon

TOUROPERATING

Africa By Excellence: Garden Route in stijl

© Travel By Excellence

13-daagse selfdrive door Zuid-Afrika in 4* accommodaties
Manu Donck
: “Willen jouw klanten de Tuinroute in Zuid-Afrika verkennen en net dat ietsje meer luxe wat accommodatie betreft? Stel hen dan onze 13-daagse rondreis ‘Garden Route in style’ voor. Tijdens deze reis ontdek je de veelzijdige Garden Route van Cape Town tot Port Elisabeth en logeer je in charmante, luxueuze 4* lodges en guesthouses. Geniet van de culinaire wijnlanden, sla walvissen voor de kust van Hermanus gade, ga op avontuur in het Tsitsikamma National Park, ontdek de grote olifantenpopulatie in Addo National Park, ga kanovaren, vissen en zwemmen in de Kariega-rivier en nog zoveel meer.” Meer info op www.africa-by-excellence.be, op info@africa-by-excellence.be en 09 395 10 20.

TOUROPERATING

Spring Event NMBS Internationaal: donderdag 16 mei 2019

Naar jaarlijkse traditie organiseert NMBS Internationaal het Spring Event op donderdag 16 mei. De workshop vindt plaats in Hof ter Musschen in Woluwe. Tijdens de workshop, die start om 18u, stellen Thalys, TGV, ICE en Eurostar hun laatste nieuwigheden aan u voor. Ook aanwezig zijn Accor, Expedia TAAP, Holiday Extras, Groupe Barrière en WorldHotels. Na de workshop is er een ‘walking dinner’, gevolgd door onze Spring Party. Inschrijven kan via www.nmbs-internationaal.com/agent. Wees snel, de plaatsen zijn beperkt.

ICE Brussel-Keulen-Frankfurt rijdt voortaan 7x per dag

Vanaf 7 april rijdt de ICE-trein op het traject Brussel-Aken-Keulen-Frankfurt 7 (in plaats van 6) keer per dag in beide richtingen. Daardoor komt er een doorlopend ritme van 2 uur tussen beide grootsteden, Frankfurt en Brussel. De nieuwe ICE-trein vertrekt rond het middaguur, om 12.25 uur, in Brussel-Zuid en komt aan in Frankfurt Hauptbahnhof om 15.35 uur. In de omgekeerde richting verlaat de ICE-trein de stad aan de Main om 12.29 uur en komt hij om 15.35 uur in Brussel-Zuid aan. De twee extra treinen zullen de standaardroute volgen, van Brussel-Zuid via Luik-Guillemins, Aachen Hbf en Köln Hbf naar Frankfurt (Flughafen) en Frankfurt (Main) Hauptbahnhof. Daardoor bedraagt de reistijd ook in dit geval ong. 3 uur en bereikt men Keulen zelfs in minder dan twee uur. Aan boord worden de reizigers begroet door ons viertalig personeel (Frans, Nederlands, Engels en Duits). De gratis wifi in eerste en tweede klasse is zowel in Duitsland als in België beschikbaar.

TOUROPERATING

TUI Vliegvakanties: Insotel Punta Prima Menorca

Insotel Punta Prima Resort & Spa 5* (Menorca) ligt op wandelafstand van het Punta Prima strand, een van de meest bevoorrechte stranden van de Middellandse Zee. In dit zwemparadijs geniet je van een uitgebreide all-inclusiveformule en van veel sportactiviteiten. Zo is er zowel een hoofdrestaurant, alsook een Italiaans à-la-carterestaurant, tex-mex restaurant en een grill aan het zwembad. De studio’s en appartementen zijn gebouwd in de typische Menorcaanse stijl en liggen in een reusachtige tuin van 200.000 m². De superieure appartementen werden in het winterseizoen vernieuwd.

Royalton Hicacos Cuba

Klanten die een vakantie in Caribische sfeer willen beleven op Cuba, kunnen terecht in het Royalton Hicacos 5*. Het hotel is gelegen in een adembenemende setting aan een parelwit strand. In dit Adults Only hotel genieten je klanten van een uitgebreide all-in in het hoofdrestaurant of in de à-la-carterestaurants: Italiaans, Caribisch, zeevruchten en een beachgrill. Wist je dat er ook een pannenkoekenhuis is? Klanten op zoek naar meer actie vinden hier ook hun gading. Zowel watersporten (kajak, windsurfen, catamaran…) als verschillende balsporten zijn hier troef. Of wat dacht je van duiken in het helderblauwe water?

BESTEMMING

Amsterdam bezoeken? Betalen!

In navolging van Venetië gaat nu ook Amsterdam toegangsgeld heffen voor een bezoek aan de binnenstad. Vanaf 14 oktober dit najaar worden er poortjes geplaatst bij alle toegangswegen die toegang verschaffen tot het centrum. Tegen 1 januari 2020 zal de ‘Touristic Payment Zone’ enkel op vertoon van een geldig toegangsbewijs of abonnement toegankelijk zijn. Aan een betaling zal niemand kunnen ontsnappen. De nummerplaten van auto’s worden gescand waarna de eigenaar van de auto automatisch een factuur toegezonden krijgt en ook de waterwegen zullen gecontroleerd worden. Voetgangers en fietsers zullen poortjes moeten passeren –zoals in de stations- die na het scannen van een geldige pas openen.

HOTELLERIE

Best Western Hotel awards

Jaarlijks worden alle Best Western hotels in België en Nederland gecontroleerd op de internationale eisen die Best Western stelt op het gebied van onderhoud, kwaliteit, service, personeel, schoonmaak en branding. Het hotel dat de beste resultaten behaalt, ontvangt de Quality Award. De feedback van gasten – berekend naar het gemiddelde van alle online reviews van sites als Booking.com, TripAdvisor en Expedia – maakt een belangrijk onderdeel uit van deze score.

Het in Aalst gelegen Best Western Premier Keizershof Hotel heeft afgelopen jaar een uitgebreide renovatie van de helft van de hotelkamers inclusief de badkamers, publieke toiletten, gangen, lobby, bar en vergaderzalen achter de rug. Het hotel heeft afgelopen jaar een uitzonderlijk hoge Net Promoter Score (NPS) behaald van 75,8%, de hoogste NPS van alle hotels in Nederland en België.

Best Revenue Performance Award

Alle Best Western hotels in België lieten afgelopen jaar een mooie omzetstijging zien, maar de grootste stijging was voor Best Western Hotel Brussels South. Het hotel wist een groei van 42% in omzet via de Best Western distributiekanalen te realiseren.

Best Western Hotel Zaan Inn in Zaandam is met een groei van 24% in omzet winnaar van de Best Revenue Performance Award onder de hotels in Nederland. Het hotel heeft de award al eerder gewonnen en laat een continue groei zien.

Best Rewards Performance Award

Het hotel dat de grootste groei in omzet via het loyaliteitsprogramma Best Western Rewards laat zien, wint de Best Rewards Performance Award. In België is deze award uitgereikt aan Best Western Plus Hotel Aldhem in Grobbendonk. Zij lieten een Best Western Rewards omzetgroei van 30% zien. Best Western Plus Berghotel Amersfoort ontving eveneens de Best Rewards Performance Award, door een verdubbeling van de omzet binnen het loyaliteitsprogramma.

EVENT

KoomBana Bay: ‘Lang leve de Muziek’

Vorige week organiseerde KoomBana Bay, n.a.v. haar vijfde verjaardag, exclusief voor de reisprofessionals een nocturne in de Sint-Pietersabdij van Gent. Die schitterende locatie was niet toevallig, want aan de drink was een bezoek aan de Expo ‘Lang Leve de Muziek’ gekoppeld. Die nostalgische muziekreis gaat nog tot juni door. VAB trakteerde daarbij en niet minder dan 50 reisagenten waren op deze lucratieve uitnodiging van het tourism marketing & communication agency ingegaan. Zaakvoerder Axel De Corte: “Muziek maakt duidelijk dingen los bij mensen, waardoor je eens gesprekken hebt over iets helemaal anders, met eens iemand anders. Iedereen was aangenaam verrast over deze leuke belevingstentoonstelling. We ontvingen trouwens ook heel wat enthousiaste berichten per mail van mensen die er jammer genoeg niet bij konden zijn.”

Sterk in het bundelen van krachten

Het was voor Axel ook het moment om een round-up te maken. Axel: “Als ik even terugblik op de voorbije vijf jaar van KoomBana Bay hebben we heel wat mooie dingen gerealiseerd. Dingen waarvan ik zelfs bij het begin niet had kunnen vermoeden dat we die vandaag zouden doen. Waar ik misschien nog het meest van versteld stond, zijn de vele enthousiaste ondernemers die onze sector rijk is. Ze schotelden ons leuke uitdagingen voor en brachten ons tot het punt waar we vandaag staan. We zijn hen daar enorm erkentelijk voor. Er is organisch een mooie basis gegroeid, waarop we met vertrouwen kunnen verder bouwen, denk ik. We geloven heel sterk in het bundelen van krachten, expertise en enthousiasme. En met Karel, Gertjan en Joke, mijn echtgenote, erbij, hebben we de juiste expertise in huis om alle vormen van communicatie on- en offline aan te pakken. En niet te vergeten: ons communicatieproject OpVakantie!, een uniek samenwerkingsproject voor de Belgische reissector.”

Nieuwste website operationeel

In 5 jaar tijd heeft KoomBana Bay een eigen inspirerend verhaal binnen toerisme weten op te bouwen, in nauwe samenwerking met toonaangevende reiskantoren en niche touroperators. Axel De Corte: “We kijken dan ook met veel goesting naar de toekomst om de reismerken van bij ons verder te helpen ontwikkelen. In absolute primeur kan ik je onze nieuwe website voorstellen. Je vindt er ons geactualiseerd verhaal. https://koombanabay.eu en https://koombanabay.eu/expertise/

CULINAIR

Michelin gids: Main Cities of Europe 2019

Restaurant Amador © Studio Koeb.at

Michelin lanceerde afgelopen week zijn Michelin gids ‘Main Cities of Europe 2019’, en onthult ook meteen de selectie van zijn restaurants voor 2019. Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin-gidsen: “ De Main Cities Guide covert 38 steden in 22 landen en bevat meer dan 1.900 restaurants. We zijn erg blij dat steden zoals Reykjavik in IJsland en Zagreb en Dubrovnik in Kroatië zijn toegevoegd aan deze editie, om zo nog meer keuze te bieden aan onze lezers.” Amador, het restaurant van chef Juan Amador in Wenen, wordt bekroond met 3 sterren. In Wenen vind je ook sinds dit jaar een nieuw 1-sterrenrestaurant: aend.

The numbers

MICHELIN Guide Main Cities of Europe 2019, in een oogopslag:
3-star restaurants – 23 (waaronder één nieuwe toevoeging)
2-star restaurants – 92 (waaronder zeven nieuwe toevoegingen)
1-star restaurants – 382 (waaronder 44 nieuwe toevoegingen)
Bib Gourmands – 271 (waaronder 28 nieuwe toevoegingen)

EVENT

anders dan anders: thema-avond Iran

Op donderdagavond 25 april organiseert anders dan anders een thema-avond Iran. Deze avond gaat door in het ADA-salon, waar klanten, reisagenten (samen met hun klanten) welkom zijn voor een avond in Iraanse sferen. Tourleader Rob zal er ook zijn om de rondreis voor te stellen en op alle vragen van de klanten te antwoorden. Er zullen typische hapjes zijn en een workshop om de basiswoorden in het Perzisch te leren. Meer info over het programma van deze avond en hoe in te schrijven vind je hier. Inschrijven is wel verplicht.

LUCHTVAART

ANR: drie nieuwe bestemmingen

Tanger (Marokko), Lublin (Polen) en Enfidha (Tunesië) zijn de drie nieuwkomers op de Luchthaven van Antwerpen zoals reeds eerder aangekondigd. De lijnvlucht naar Tanger werd reeds opgezet in november 2018 met een vlucht per week. TUI fly vliegt vanaf april tweemaal per week op woensdag en zaterdag naar de Marokkaanse havenstad. De twee andere nieuwe bestemmingen gaan van start voor de paasvakantie. TUI fly vliegt voor de eerste keer uit Antwerpen naar Lublin op vrijdag 5 april om 17:25u. Enfidha wordt voor de eerste keer aangevlogen op zaterdag 6 april om 6:45u. Lublin heeft 2 vluchten per week (maandag en vrijdag), Enfidha heeft vluchten op woensdag en zaterdag. Dankzij deze TUI fly verbindingen kunnen de in België woonachtige gemeenschappen hun vrienden en familie in hun respectievelijk thuisland regelmatig gaan bezoeken vanuit de Luchthaven van Antwerpen. Vanessa Flamez: “de luchthaven van Antwerpen kan de lijnvluchten naar deze nieuwe bestemmingen alleen maar toejuichen. TUI fly – dat steeds de vinger aan de pols houdt op Belgische bodem door onophoudelijk onderzoek te verrichten naar specifieke noden op de markt – kan zo gericht rekening houden met de wensen van potentiële passagiers en zo een grote groep mensen gelukkig maken.”

TECHNOLOGIE

Brugs AlfaVision naar Baku

Asgar Alakbarov (Director of the State Department of the Historical and Architectural Reserve of Icherisheher under the Cabinet of Ministers of the Republic of Azerbaijan) en Javid Kazimov (Director of The Administration of the Historical and Architectural Reserve of Icherisheher) uit Baku werden gastvrij ontvangen door Hans Vandamme van Alfa Vision.

Afgelopen week kwam een belangrijke delegatie uit Azerbeidzjan naar het Historium van Brugge om een omvangrijke deal te ondertekenen. Na diverse Belgische en buitenlandse opdrachten, realiseert AlfaVision (Brugge) immers een omvangrijk museaal totaalproject in Azerbeidzjan. In Baku, stad in volle ontwikkeling en ook wel ‘het nieuwe Dubai aan de Kaspische zee’ genoemd, opent in het najaar een nieuw museum, Baku Khan Palace. Daarin zal AlfaVision een VR-beleving ontwikkelen met negen gethematiseerde kamers, w.o. een Bukhara Caravanserai en een hammam, animatronics, diverse projecties en cutting edge technologie en een virtual reality ervaring zoals in Brugge. Ook wordt er gewerkt met wisselende geuren, temperaturen en bijzondere geluiden. Na de persconferentie ontving de Gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwe, de culturele delegatie in zijn ambtswoning, op vijf passen van het Historium.

VR-beleving in Oostenrijk

Gisteren werd door AlfaVision ook geschiedenis geschreven in Oostenrijk. Het Tiroolse Schloss Tratzberg is het eerste kasteel in het land dat zijn geschiedenis vertelt aan de hand van een VR-ervaring. AlfaVision werkte er nauw samen met de graaf en gravin Goess-Enzenberg die eigenaar zijn van het indrukwekkend kasteel. Vertrekpunt van de 3D ervaring is het nooit eerder getoonde initiële fort dat is afgebrand. Dat kan je doen alsof je in een koets op het domein rondrijdt. De VR-beleving kadert in de viering van 500 jaar keizer Maximilian.

CRUISE

Hapag-Lloyd schrapt twee afvaarten

© Hanseatic

Hapag-Lloyd Cruises laat weten dat de eerste twee afvaarten van de Hanseatic nature zijn geschrapt. De Vard-werf in Noorwegen kan het schip namelijk niet op tijd opleveren. De nieuwe lanceringsdatum is 5 mei in Hamburg. ceo Karl Pojer: “Wij betreuren het ongemak voor onze gasten en hadden ze veel liever aan boord verwelkomd. De scheepswerf kan het schip evenwel niet op tijd afleveren. Wij hebben dan ook geen andere keuze dan het vaarschema aan te passen.” Gasten op deze afvaarten krijgen het volledige bedrag terugbetaald plus een voucher ter waarde van 50 procent voor een volgende cruise op eender welk Hapag-Lloyd-schip tot en met september 2021. De problemen met de Hanseatic nature hebben geen invloed op de lancering van de Hanseatic inspiration die in oktober in Antwerpen wordt gedoopt. De ruwbouw van het zusterschip verliep vlotter dan deze van het prototype. Het schip verliet met geschilderde romp begin februari de werf in Tulcea (Roemenië) en arriveerde na een zeereis van 4.000 zeemijlen intussen op de Vard-werf in Langsten bij Alesund waar met de binnenafwerking is gestart.

PEOPLE ON THE MOVE

Kathy Salden: Claro Communications

Kathy Salden, tot medio maart marketing verantwoordelijke bij Selectair, heeft een nieuwe uitdaging gevonden. Kathy: “Ik heb mijn job bij Selectair opgezegd om me te vestigen als freelance vertaler en copywriter bij Claro Communications. Dat is niet zo’n grote switch als het misschien lijkt, want ik ben vertaler van opleiding en werkte vóór Selectair in een copywritingbureau. Ik zal dus niet meer exclusief voor de toeristische sector werken, maar ik sluit niet uit dat er nog opdrachten uit die hoek zullen komen.” Kathy is voortaan te bereiken via info@clarocommunications.be

REISINDUSTRIE

Travel Counsellors in de prijzen

© Travel Counsellors

Tijdens de conferentie van Travel Counsellors België en Nederland werd de organisatie verrast door Liberty International Tourism Group met de Industry Innovator Award 2018. Managing Director Fred van Eijk en General Manager Milka van Dam namen de award namens Travel Counsellors in ontvangst van Andreas Schmitz (CEO Liberty Sport Events) en Ruud Den Hooglander (Director of Sales Benelux) van Liberty.

Deze award wordt toegekend aan een organisatie die op een kenmerkende en innovatieve manier te werk gaat. De winnende organisatie heeft succes met zijn vernieuwende aanpak en koppelt resultaat aan een effectieve manier van werken, waardoor er vanuit de gehele reisbranche met respect gekeken wordt naar de organisatie; aldus Liberty.

General Manager Travel Counsellors, Milka van Dam: “Wij vinden het een eer deze award uitgereikt te krijgen. Onze samenwerking met Liberty werpt al tijden zijn vruchten af. Hoe mooi is het dan om van hen een award te ontvangen die staat voor innovatie, vernieuwing en daadkracht, waar zowel partners, Travel Counsellors als klanten van profiteren.”

OVERTOERISME

Indonesië sluit eiland

De regering van Indonesië sluit begin volgend jaar het eiland Komodo voor de toeristen om de reuzenvaranen te beschermen. In principe gaat het om een tijdelijke sluiting van één jaar om de populatie van de komodovaranen en de herten te laten groeien. De herten zijn de voornaamste voedselbron voor deze varanen. Volgens de gouverneur van de provincie Oost-Nasu Tenggara wordt het eiland geteisterd door een ongebreidelde diefstal van herten. De afname van de hertenpopulatie vormt een bedreiging voor deze unieke varanensoort. De komodovaraan is bovendien kannibalistisch en kan bij gebrek aan voedsel zijn tanden in soortgenoten of zijn eigen kroost zetten

Ter bescherming van de komodovaraan

Het Komodo Nationaal Park is de enige plek in de wereld waar de ‘draken’ in hun natuurlijke habitat leven. Jaarlijks bezoeken meer dan 10.000 mensen het park. De regering wil dat aantal drastisch beperken en nog enkel tickets verkopen vanuit het nabijgelegen eiland Flores. Vanuit de haven van Labuan Bajo zullen de toeristen dan met bootjes naar het park varen. De reuzenvaraan is de grootste hagedis ter wereld en uitgegroeid tot het nationale dier van Indonesië. Het reptiel kan drie tot vier meter lang worden. Zijn speeksel is erg giftig en ook voor de mens levensgevaarlijk. Komodo Nationaal Park is een van de belangrijkste toeristische attracties in Indonesië. Het bezoek aan het eiland is eveneens een populaire excursie op de cruises in Indonesië en de schepen die op hun wereldcruises de regio bezoeken.

Niet alleen Komodo!

Ook in Thailand werden dergelijke maatregelen al genomen tegen overtoerisme, waar bijvoorbeeld Maya Bay (The Beach) voor onbepaalde duur gesloten is voor het toerisme. Ook in IJsland werd de Fjaðrárgljúfur canyon tijdelijk gesloten voor het publiek. De plaats kwam eerder nog aan bod in een videoclip van ‘I’ll Show You’ van Justin Bieber, wat mee het (te grote) succes bepaald heeft. In de Filipijnen een gelijkaardig verhaal: de toeristische attractie Boracay werd voor 6 maanden gesloten door president Duterte door het overtoerisme.

REISINDUSTRIE

Davidsfonds: nieuwe directeur

Kris Opdedrynck (40) wordt de nieuwe algemeen directeur van Davidsfonds, Vlaanderens grootste cultuurorganisatie. Op 1 april 2019 gaf Tine Verhelst na vier jaar als algemeen directeur van Davidsfonds de fakkel door. Nationaal voorzitter Peter De Wilde ziet in Kris Opdedrynck een ondernemende en inspirerende ploegspeler en kijkt dan ook vol vertrouwen uit naar de samenwerking.

LUCHTVAART

EL AL: “nieuwe, innovatieve dienst”

EL AL komt op de proppen met een nieuwe dienst en – naar eigen zeggen – een primeur in de luchtvaartwereld: voortaan kunnen klanten andere passagiers vinden om een taxi-rit naar hun hotels te delen en zo hun reisuitgaven te beperken: TaxiPool. Via een mobiele site, https://taxipool.elal.com, kunnen passagiers van een vlucht zich voor de dienst registreren. Die helpt vervolgens om extra passagiers te vinden die tegelijkertijd op dezelfde luchthaven aankomen en naar bestemmingen in dezelfde stad gaan. De dienst komt er niet alleen voor mensen die reiskosten willen drukken, maar is er ook als duurzaam alternatief of voor mensen die de stad niet kennen en nieuwe vrienden willen ontmoeten of om samen te reizen.

EL AL stelt TaxiPool beschikbaar voor klanten van iedere airline en registreren is eenvoudig. Een reiziger dient via de app enkele details invullen zoals vluchtnummer en -datum, maar ook het adres of het hotel op bestemming, een e-mailadres en telefoonnummer. Goed om te weten: deze informatie wordt niet gedeeld met de andere passagiers die gebruikmaken van de dienst. Wanneer er een match gevonden is, ontvangen de gebruikers een SMS of e-mail met een link naar een veilige en anonieme chat room. Vervolgens kunnen alle afspraken tussen de passagiers onderling gemaakt worden, zoals bv. ontmoetingsplaats op de luchthaven, kostenverdeling, enz.

BESTEMMING

Belfast wordt bedevaartsoord voor Game of Thrones-freaks

Belfast wordt steeds populairder als citytrip. Forse investeringen in talrijke hotels, een internationaal golftoernooi en een grote overzichtstentoonstelling van Game of Thrones zullen dit jaar voor nog meer toeristen zorgen. Vlak voor het begin van het allerlaatste seizoen van de populaire Game of Thronesserie opent in de Noord-Ierse hoofdstad een groot opgezette tentoonstelling ‘Game of Thrones – The Touring Exhibition’ haar deuren. Een absolute to do voor alle fans en de plaats om helemaal op te gaan in de populaire serie met talrijke originele kostuums, rekwisieten en bijzondere decorstukken uit alle zeven seizoenen. De expositie in het Titanic Exhibition Centre, tegenover de legendarische Titanic Studios, voert de gasten mee in het mystieke land van Westeros en Essos. Ook in het nabijgelegen Ulster Museum komt het verhaal van Game of Thrones tot leven met een 77 meter lang wandtapijt dat je mee voert door de belangrijkste gebeurtenissen uit de eerste zeven seizoenen. In juni worden de laatste panelen toegevoegd, die het verloop van seizoen acht vertellen.

CRUISE

Princess Cruises: 2 nieuwe schepen

Princess Cruises heeft op de Fincantieri-werf haar optie bevestigd voor de bouw van twee LNG-schepen. De vaartuigen zullen 175.000 brutoton meten en 4.300 passagiers ontvangen. Dit maakt ze een stuk groter dan de huidige Royal Class die 143.000 brutoton meet en plaats biedt aan 3.660 gasten. De Monfalcone-werf nabij Trieste levert het eerste schip op eind 2023. Het zusterschip volgt in de lente van 2025. President Jan Swartz: “Princess Cruises blijft wereldwijd groeien. De nieuwe schepen worden tevens uitgerust met het MedallionClass-platform. De OceanMedallion is de meest vooruitstrevende draagbare technologie beschikbaar binnen de hotelindustrie.” Deze nieuwe bestelling betekent dat Princess Cruises de volgende zes jaar maar liefst vijf nieuwe schepen in de vaart brengt.

VAKANTIEPARK

Holiday Suites: nieuwe residentie Belgische kust

© Holiday Suites Jabbeke

Vandaag opent Holiday Suites in Nieuwpoort haar vijfde vakantieresidentie aan de Belgische kust. “Nieuwpoort is één van de parels van onze Belgische kust, wij zijn dan ook ontzettend blij dat onze klanten binnenkort deze prachtige kuststad kunnen ontdekken”, vertelt General Manager Anaë Huybrechts. Ook deze keer blijft Holiday Suites volledig trouw aan het vertrouwde concept: nieuwe, moderne verblijven met een volledig uitgeruste keuken, flexibele verblijfsdata dankzij de digitale receptie en een kindvriendelijk domein met speelplein. Er zijn ook tal van faciliteiten aanwezig, zoals een verwarmd binnenzwembad, stoombad en sauna. Huisdieren zijn zoals altijd toegelaten en er zijn ook vakantiestudio’s voorzien die toegankelijk zijn voor mindervaliden. De nieuwe vakantieresidentie telt 48 vakantieverblijven voor 2 tot 7 personen. Tegen eind dit jaar zal het vakantiedomein 96 Holiday Suites omvatten.

Dit jaar 333 (nieuwe) vakantieverblijven

Holiday Suites begon het jaar met acht bestemmingen en 508 vakantieverblijven. Eind dit jaar zal Holiday Suites aanwezig zijn op maar liefst twaalf bestemmingen, goed voor een totale capaciteit van 841 Holiday Suites. Na Jabbeke en Nieuwpoort openen er in juni namelijk nog twee vakantieresidenties in Frankrijk: Boulogne-sur-Mer aan de Noord-Franse Opaalkust en Vence, de eerste bestemming van Holiday Suites aan de Côte d’Azur in juli.

CRUISE

Silversea: finest world tour

© Silversea

Silversea Cruises heeft de boekingen geopend voor The Finest 2021 World Tour. De Silver Whisper vertrekt op 7 januari 2021 in Fort Lauderdale voor deze reis van 150 dagen en zal onderweg 54 havens in 34 landen bezoeken. The Finest World Tour wil de gasten op een rustige wijze de authentieke schoonheid van de wereld laten ontdekken. De cruise omvat maar liefst 28 overnachtingen in 23 steden. Op die manier kunnen de passagiers meer van de bestemmingen genieten. Blikvangers zijn het Paaseiland, de eilanden in Frans-Polynesië, Bali, Shanghai, Hongkong, Ho Chi Minh City, Singapore en Yangon. Gasten kunnen onderweg genieten van twee nieuwe Silversea-initiatieven. ‘Dine Around Town’ geeft hen de mogelijkheid om in twee steden uit een keuze van vijf restaurants te dineren met aangepaste wijnen in een gastronomisch restaurant op kosten van de rederij. ‘Your Day Your Way’ laat de reizigers toe alleen of met vrienden in een private wagen of minivan de bestemming te ontdekken, vergezeld van Engelstalige gidsen.

LUCHTVAART

Kunst op Ostend/Bruges

Vanaf het begin van de paasvakantie tot eind 2019 kan elke luchthavenbezoeker in Oostende genieten van “kunst” in de centrale vertrekhal. Er is de mooiste dierenfamilie “The travelling penguin family” verbonden in een kunstinstallatie (by artist Hannes D’Haese-Le Compte) bestaande uit 27 pinguïns en daarnaast is er een reeks van “popart” schilderijen die later dit jaar zullen worden opgehangen aan de muur links van de check-in balies.

De kunstinstallatie zal te vinden zijn op het platform boven de infobalie ter hoogte van de lift.

Hoe subjectief kunst ook is, hoe objectief men kan stellen dat kunst mensen verbindt. De Luchthaven Oostende-Brugge als locatie om kunst te exposeren, biedt een breed draagvlak en omarmt veel belanghebbenden. Het dient het gemeenschappelijke belang op z’n minst.

Marcel Buelens: “Om op een luchthaven te werken, moet je van mensen houden. Dus ook van dieren. Zelfs de pinguïns weten dit en hebben beslist om hun vakantie op onze luchthaven door te brengen. Kunst en dieren op onze (kind)vriendelijke en aangename regionale luchthaven, een mooie aanwinst.”

REISINDUSTRIE

BAUHAUS 100 jaar jong

In 1919 stichtte de Duitse architect Walter Gropius in Weimar het Bauhaus. Officieel de “Hochschule für Gestaltung als Staatliches Bauhaus”. Vanuit deze kunststad in Thüringen, waar Wagner en Goethe kind aan huis waren, ontwikkelde deze avant-garde kunst- en architectuurstroming zich over de hele wereld. In 1925 verhuisde het Bauhaus naar Dessau in de deelstaat Saksen-Anhalt en nog later naar Berlijn, waar het in 1933 de deuren moest sluiten onder druk van het nationaalsocialisme. Het was dus geen toeval dat de vertegenwoordiging van Saksen-Anhalt door de EU was uitgekozen om het 100-jarige Bauhaus voor te stellen aan een aantal genodigden uit de toerismesector, de architectuur, de politiek en ook de Belgische pers.

Henry van de Velde

Dat er een uitgebreide presentatie in België plaatsvond, was een evidentie. Al was Walter Gropius de officiële stichter van het Bauhaus, hij deed dit op uitdrukkelijke vraag van de Belgische architect Henry van de Velde, die directeur was van de “Kunstgewerbeschule” en de academie in Weimar. van de Velde geldt, samen met Victor Horta, als een der belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau. En als architect en functionalist speelde hij in het begin van de twintigste eeuw een voorname rol in de ontwikkeling van de architectuur en de decoratieve kunsten, vooral dan in Duitsland.

Het Bauhaus in Duitsland en de wereld

Liefhebbers van het Bauhaus kunnen, zeker dit jaar, over de hele wereld toeristische bestemmingen combineren met Bauhaus-elementen. In Duitsland zijn dat logischerwijze vooral Weimar, Dessau en Berlijn. Maar ook verspreid over het hele land, zoals in Chemnitz, Hannover, Celle, Hagen, Alfeld en vele andere plaatsen. En in wereldsteden als Tel Aviv, Chicago, Santiago de Chili, Moskou en Tokio. Ook in België en Luxemburg spelen reisorganisatoren in op het Duits jaarthema. O.a. B-Tours, Korei, Davidsfonds cultuurreizen, Art Travel, Euroreizen en vele anderen.

Duitsland: cultuurbestemming

Na de verschillende presentaties van de vertegenwoordigers van Weimar, Saksen-Anhalt en het Fonds Henry van de Velde, had Claudia Bergholz (interim-directeur Germany Travel België) het over Duitsland als cultuurbestemming bij uitstek in Europa. In die context benadrukte ze de sleutelrol die het Bauhaus-erfgoed speelt in het globale Duitse cultuurtoerisme. Daarnaast blikte ze vooruit op de verschillende evenementen en tentoonstellingen die in 2019 gepland staan naar aanleiding van het Bauhaus-jubileum in Duitsland. De aanwezigen konden het Bauhaus ter plaatse bezichtigen dankzij een virtuele beleving van de bureau van Walter Gropius. Onder de hashtag #CelebratingBauhaus wordt alle onlinecommunicatie rond de campagne en het pr-event verzameld.

Alle info is te vinden op www.germany.travel/bauhaus en www.bauhaus100.com.

De sprekers tijdens en organisatoren van de Bauhaus-presentatie in Brussel: Serge Strekotin (Weimar), Kristina Hansen (Germany Travel Brussel), Priska Schmückle von Minckwitz (Fonds Henry van de Velde), Judith König (Investeren in Saksen-Anhalt), Staatssecretaris Dr. Schellenberger (Saksen-Anhalt), Claudia Bergholz (Germany Travel Brussel), Alfonso Pantisano (Moderator), Carmen Johannsen (Vertegenwoordiging van Saksen-Anhalt bij de EU).

BINNENLAND

Limburgs toerisme scheert hoge toppen

© Toerisme Limburg

De Limburgse toeristische sector scheerde hoge toppen in 2018. Dat blijkt uit de cijfers van Toerisme Vlaanderen, die Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts onthulde. Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Limburg: “We gaan verder op de positieve koers die we varen sinds 2014. We zijn enorm blij dat we de stijgende trend het voorbije jaar opnieuw konden bestendigen. En dit dankzij de inspanningen van Toerisme Limburg en vooral dankzij het harde werk van de toeristische sector zelf.”

De resultaten zijn gebaseerd op de voorlopige cijfers van Federale Overheidsdienst Economie. Uit de eerste analyses blijkt dat in 2018 1,4 miljoen toeristen incheckten in Limburg: 99.000 of 8% meer dan in 2017. Het aantal toeristische overnachtingen dat zij samen genereerden, klokte af op 4,3 miljoen: 234.000 of 6% meer dan in 2017. “Die extra overnachtingen betekenen een extra economische return voor Limburg. De totale omzet voor het verblijfstoerisme komt zo neer op 423 miljoen euro in 2018”, zegt Igor Philtjens.

Populaire dichtbijbestemming

Sinds een paar jaar is de dichtbijvakantie in opmars. Een toeristische trend die zich ook omwille van de actuele klimaatproblematiek duidelijk verderzet. Steeds meer mensen boeken een verblijf dichter bij huis. Ook in Limburg tekent die tendens zich zichtbaar af. Het aantal ontvangen toeristen uit eigen land groeide in 2018 met 8% ten opzichte van 2017. In totaal komt zelfs 61% van de gasten die in Limburg inchecken uit België. Maar ook bij buitenlandse gasten is Limburg intussen een populaire dichtbijbestemming. Het aantal buitenlandse aankomsten steeg in 2018 met 10%. Daarbij staan onze buurlanden op kop. Maar liefst 20% van de gasten die vorig jaar in Limburg incheckten, komen uit Nederland. Gevolgd door Duitsland met 7%. Dat zijn na Vlaanderen de twee doelgebieden waarop Toerisme Limburg actief inzet.