20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

TM TRAVEL AWARDS

TM Travel Awards Luxemburg: het toerisme in het Groothertogdom in de bloemetjes

Op donderdag 28 maart verzamelde de reisindustrie van het Groothertogdom Luxemburg voor de jongste editie van de TM Travel Awards. Daar werd het mooie jaar 2018 samen met belangrijkste toeristische spelers bekroond. Het decor voor de TM Travel Awards dit jaar was Knokke Out Luxembourg. Vijf van de bekende awards werden uitgereikt aan evenveel reisprofessionals/toeristische bedrijven die zich wisten te onderscheiden het voorbije jaar. Het palmares van het avondevent kan u, net als alle foto’s van de winnaars en de deelnemers, terugvinden in Travel Magazine n°427 van 19 april.

Travel Magazine bedankt alle sponsors: Silversea, RIU Hotels & Resorts, LuxairTours en American Express en de aanwezige reisprofessionals die zorgden voor deze geslaagde avond.

Pics online

Kon u er gisteren niet bij zijn? Raadpleeg dan de speciale editie die u deze ochtend eveneens in uw mailbox vond. De foto’s van deze onvergetelijke avond zijn binnenkort terug te vinden via https://travel-magazine.be/photos/?lang=fr

Wanneer u gebruik wenst te maken van deze foto’s, gelieve dan © Maîtrise te vermelden.

CONGRES

Belgian Travel Summit: schrijf u in!

VVR, UPAV, ABTO en CLIA hebben samen hun schouders gezet onder de eerste Belgian Travel Summit. De Summit heeft als doel om rond vier belangrijke thema’s – digitalisering, opleiding, business development en duurzaamheid – een helder visiedocument te creëren voor de sector. Op deze manier wil de Belgische reissector heldere krijtlijnen uittekenen voor de komende jaren. De Summit vindt plaats in Ras al-Khaimah van 28 mei tot en met 2 juni met de steun van Ras al-Khaimah Tourism Authority (RAKTDA) en Emirates. Travel Magazine onderschrijft als tweetalig vakblad voor de Belgische reisindustrie mee het project. Als mediapartner van de organisatie kunnen we bevestigen dat de Summit stilaan kan rekenen op een topdelegatie deelnemers. Inschrijven kan nog steeds via www.belgiantravelsummit.be

Een niet te missen afspraak

De Belgian Travel Summit brengt alle actoren uit de outgoing reissector samen. Doel is om er tijdens een werk-vierdaagse een helder en gedragen visiedocument uit te schrijven dat een aantal belangrijke krijtlijnen op korte, middellange en langere termijn zal uittekenen. De deelnemers zullen tijdens de bijeenkomst geïnspireerd worden door internationale sprekers van topniveau en zullen werken rond diverse thema’s tijdens diverse workshops. De deelnemers zullen doorheen het proces begeleid worden door een externe coach.

Waarom Ras al-Khaimah?

“Waarom werd gekozen voor Ras al-Khaimah als bestemming voor de eerste Belgian Travel Summit?”, zullen sommige kritische stemmen zich afvragen.

“De ervaring leert ons dat een congres net ver genoeg dient te zijn om de deelnemers te motiveren, de networking te versterken en uiteraard om de nodige resultaten te realiseren,” klinkt het bij de organisatie. “Uiteraard speelde ook de inbreng van luchtvaartpartner Emirates en de Ras al-Khaimah Tourism Authority een doorslaggevende rol. Ras al-Khaimah is binnen de VAE bovendien één van de landen met een aparte visie op duurzame toeristische ontwikkeling.”

Lees verder via: https://travel-magazine.be/belgian-travel-summit-schrijf-u-in/

Meer informatie via www.belgiantravelsummit.be

LUCHTVAART

WOW Air: failliet

© WOW Air

De IJslandse lagekostenmaatschappij WOW Air houdt op te bestaan. De directie gooide om 9 uur gisterenochtend de handdoek definitief in de ring nadat de vliegtuigen sedert middernacht overal ter wereld aan de grond werden gehouden. Aanvankelijk klonk het nog hoopvol dat de maatregel van tijdelijke aard was. Maar enkele uren viel de beslissing om de vluchtoperaties met onmiddellijke ingang te staken. De luchtvaartmaatschappij verkeerde al lange tijd in zware financiële problemen. Gesprekken met concurrent Icelandair en met investeringsmaatschappij Indigo Partners kenden geen succes. De voorbije dagen volgende uiteenlopende berichten. Over gesprekken met de schuldeisers die toen nog bereid zouden zijn geweest om een deel van de schulden om te zetten in aandelen. WOW Air vloog dagelijks tussen Brussel en thuisbasis Keflavík, 50 km ten zuidwesten van de IJslandse hoofdstad Reykjavik.

LUCHTVAART

Brussels Airport trapt zomerseizoen op gang

Op 31 maart gaat het zomerseizoen officieel van start op Brussels Airport. Vanaf dan vliegt Ryanair naar twee nieuwe bestemmingen, beiden een primeur voor Brussels Airport. Zo vliegt Ryanair voortaan vier keer per week naar Pisa en behoudt het de twee vluchten per week naar Amman, die deze winter van start gingen. TUI fly neemt Puerto Plata op in zijn catalogus, met sinds de winter twee vluchten per week naar deze bestemming. Verder is er Loganair dat 11 keer per week naar Newcastle vliegt. Abonnees kunnen verder lezen via de TM-Website.

PEOPLE ON THE MOVE

Ignace Vermeylen versterkt BTExpo

Bernard Philippart & Ignace Vermeylen

Ignace Vermeylen (tot eind vorig jaar District Sales Manager bij Sunny Cars) zal samen met Bernard Philippart BTExpo vertegenwoordigen. Na zijn functie bij Sunny Cars besloot Ignace als zelfstandige in de toeristische sector te beginnen. Ignace: “Het is een prachtige uitdaging om professionals van de toeristische sector samen te brengen tijdens BTExpo. Het doel is om de bezoekers van de beurs een grote verscheidenheid aan leveranciers van Belgische en buitenlandse producten en diensten aan te bieden, en dit alles in een warme sfeer.”

BTExpo 2019
29/10 in Mechelen (Lamot Congrescentrum)
28/10 in Brussel (Jeux d’Hiver)

Ignace is te bereiken via ignace.vermeylen@btexpo.com en 0497/53.38.54

TOUROPERATING

© Gerrit Op de Beeck

Jan Dekeyser nu ook baas Thomas Cook NL

Jan Dekeyser, managing director van Thomas Cook Belgium, wordt per 1 april ook baas van Thomas Cook Nederland. De benoeming komt er na het vertrek van Carola Hoekstra, die vijf jaar aan het hoofd stond van de Nederlandse divisie van de reisorganisatie. Carola legt per 1 april 2019 haar verantwoordelijkheden neer, waarna Jan Dekeyser het management van de Nederlandse markt voor zijn rekening zal nemen. Carola Hoekstra was al sinds 2008 werkzaam voor Thomas Cook Nederland, o.a. als manager flight holidays en later als director touroperating flight & car holidays. Volgens een communiqué zal Jan Dekeyser zich de komende weken, in samenwerking met zijn managementteam, richten op “het leveren van meer volume en marge in de Nederlandse business.”

CONGRES

UNITWIN Conference 2019

Op 8 april gaat de UNITWIN Conference 2019 van start in Leuven. Het volledige programma staat online voor de UNITWIN-conferentie met als thema Value of heritage for tourism. Via deze link kunt u het volledige overzicht van alle lezingen en activiteiten raadplegen. Erfgoed en toerisme vormen een winnende combinatie wanneer ze goed gemanaged worden. Ook de balans en relatie tussen toerisme en conservatie is van groot belang. Er vinden elke dag interessante sessies plaats op verschillende locaties. Op bepaalde momenten vinden er zelfs drie parallelle sessies tegelijkertijd plaats, dat wordt dus moeilijk kiezen tussen alle interessante topics.

Travel Magazine zocht Dominique Vanneste (professor aan de KULeuven en Chair van het congres) op in Leuven en vroeg om een woordje uitleg bij de grootse conferentie die in de eerste week van de paasvakantie plaatsvindt.

Dominique Vanneste: “We hebben meer dan 200 deelnemers aan het congres, dat is meer dan het organising committee en mezelf gehoopt hadden. We zijn heel blij met de samenstelling van de sprekers en hun sessies. Onder andere Carla Santos, keynote speaker ‘Tourism welcomes heritage in research’ is één van de openers van de conferentie waar we erg blij mee zijn, wereldtop in haar vakgebied, verbonden aan de University of Illinois en director van het European Union Center. Bij de keynote speakers hebben we vier kwadranten gecreëerd: tussen academie en praktijk en tussen erfgoed en toerisme en de combinatie van dit alles. Ik heb onmiddellijk UNESCO (erfgoed) en Toerisme Vlaanderen (Toerisme) betrokken naast de academische namen.”

Naast de academische interesse is er ook aandacht voor de stad Leuven. Er komen namelijk deelnemers van over de hele wereld. 179 mensen hebben zich reeds ingeschreven om deel te nemen aan een stadswandeling in Leuven om de Vlaamse kunststad beter te leren kennen.

Verslag volgt via de diverse TM kanalen.

LUCHTVAART

Jet Airways: moeilijke tijden tegemoet

© Jet Airways

Jet Airways heeft mogelijk een keerpunt bereikt in de huidige financiële crisis sinds voorzitter en oprichter Naresh Goyal begin deze week ontslag heeft genomen. Ook zijn vrouw Anita en Etihad Airways-executive Kevin Knight zijn opgestapt. Geplaagd door schulden van meer dan een miljard dollar slaagde India’s op één na grootste luchtvaartmaatschappij er niet in om dingen te veranderen. Op dit moment opereert Jet Airways met slechts 41 vliegtuigen uit haar vloot van 119 toestellen. Een consortium van banken, geleid door State Bank of India (SBI), verkreeg begin deze week een meerderheidsaandeel in de noodlijdende luchtvaartmaatschappij en investeert nu miljoenen om de rekeningen, de schulden en de lonen van het personeel te kunnen betalen. Het bankenconsortium verkreeg door de investering en de uitgifte van nieuwe aandelen een meerderheidsaandeel van 51% in Jet Airways. Het belang van Naresh Goyal slinkt van 51 naar 25%, terwijl het aandeel van Etihad Airways van 24% naar 12% terugloopt. Voor eind mei moet er een nieuwe koper of aandeelhouder zijn gevonden. Het ‘resolution plan’ moet er intussen voor zorgen dat Jet Airways kan blijven vliegen. Wellicht kan de huidige ceo Vinay Dube aanblijven. Hem wacht de loodzware taak om Jet Airways zo snel mogelijk uit de huidige crisis te loodsen.

EVENT

Brussels Airlines & Skyways: “NDC en de reisagent”

Op 4 april organiseren Brussels Airlines en Skyways een presentatie en debat ‘NDC en de reisagent’, exclusief voor reisagenten. Wat is de strategie van Brussels Airlines? Wat zijn de voordelen voor de reisagenten? Hoe kan Skyways de reisagenten helpen om hun competitiviteit te verbeteren, dankzij zijn directe connectie met de Lufthansa Group en zijn nieuwe boeking engine FareFinder? De presentatie en het debat worden afgesloten met een networkingevent met drank en hapjes.

De presentatie vindt plaats op 4 april van 17u-19u in de B.house – Brussels Airlines op Brussels Airport. Inschrijven kan tot 2 april door een mail te sturen naar jequisoain@skyways.be

MICE

Event Masters: 3 nieuwe krachten

Nel, Mieke & Sebastien

Het Willebroekse eventbureau heeft met zijn ‘World-departement’ al heel wat (internationale) ervaring in huis en sinds kort mocht Event Masters maar liefst drie nieuwe collega’s verwelkomen. Mieke Festjens en Nel Watty zetten hun schouders mee onder het Incentive & Travel-departement, terwijl Sebastien Nolens, na heel wat ervaring bij Visit Brussels, de sterke groei van het PCO&DMC-department mee ondersteunt. Collega Nel Watty heeft meer dan 8 jaar ervaring in het hotelwezen bij Radisson en Warwick hotels. Zo was ze onder meer International Sales Manager en Director of Sales en Marketing.Voordien had Nel ook al heel wat ervaring als travel agent. Zij kent de Incentivesector door endoor. Mieke Festjens heeft dan weer veel ervaring met gidsen in het buitenland. De kennis die ze daar opgedaan heeft is een absolute meerwaarde voor het Incentive-departement van Event Masters. De job als eventplanner is haar ook niet vreemd, aangezien Mieke reeds skireizen organiseerde bij Skifriends. Binnen Incentives zal zij vooral het B2C-verhaal ondersteunen met skivakanties voor gezinnen en motorreizen voor particuliere eigenaars van een BMW-motor. Sebastien Nolens, geen onbekende in de sector, is de nieuwe aanwinst bij het in-house PCOdepartement. Niet alleen spreekt hij 4 talen waaronder het Spaans, maar was hij onder meer actief als Business Developer voor Visit.Brussels. De afdeling, gerund door Jan Van den Broeck die al twee decennia lang ervaring heeft als congressorganisator, is tevreden met de komst van Sebastien: “Event Masters heeft op elk vlak en in elk departement specialisten in huis. De mogelijkheid om samen te werken met al die specialisten is een enorme sterkte. Met Sebastien aan boord hebben we iemand die al heel wat ervaring had in het congreswezen en een grote hulp zal zijn bij de verschillende grote congressen die in 2019 op de planning staan”.

HOTELLERIE

Grecotel Sales Manual: zomer 2019

© Grecotel Corfu Imperial

De nieuwe Grecotel Sales Manual voor de zomer 2019 is er! Het is een praktische manual boordevol details over alle hotels: van algemene hotelinfo, tot een gedetailleerd kamerplan en de situering van de kamers in het hotel. Zo kunnen de reisagenten hun klanten nog beter informeren. Heel wat reisagenten krijgen de Sales Manual deze week automatisch via TWI op kantoor bezorgd. Deze manual bevat ook heel wat nieuwigheden. Zo werd de Lux.Me-formule nu ook in het volledig gerenoveerde Grecotel Lux.Me Rhodos geïntroduceerd, alsook in Grecotel Lux.Me Daphnila Bay Dassia. Grecotel Casa Marron en Grecotel Pella Beach kregen dan weer een grondige make-over. Grecotel Club Marine Palace (zeer geschikt voor families) beschikt voortaan over het nieuwe bijgebouw ‘Casa Marine’ en ook Grecotel Corfu Imperial kreeg er familiekamers bij in het gloednieuwe ‘Il Boschetto’-gebouw. Dat en nog zo veel meer, ontdekt u in de nieuwe Sales Manual!

Vanaf maandag 1 april kan je desgewenst één extra exemplaar bijbestellen bij TWI. Binnenkort verschijnt de versie 2019 ook online: http://www.grecotel-digital.com/sales-manual/en/

WEDSTRIJD

Center Parcs Les Trois Forêts: wedstrijd

© Center Parcs Les Trois Forêts

Sofie Van Caester: “Center Parcs Les Trois Forêts is één van onze mooiste parken in Frankrijk, midden in een oerbos, in de groene Vogezen. Een pareltje met unieke flora en fauna, luxe en gethematiseerde cottages en de cultuurrijke steden Nancy en Straatsburg! Graag willen we dit park in de kijker zetten. Daarom maakt u kans om één van de twee gratis verblijven bij Center Parcs Les Trois Forêts te winnen. Een gratis verblijf – 3 nachten/4 dagen voor 4 personen – kan op twee manieren gewonnen worden. Het kantoor dat vanaf 25 maart t.e.m. 3 mei 2019:
– de meeste boekingen voor Center Parcs Les Trois Forêts maakt;
– de meeste aankomsten in de maand mei (geldig voor alle Center Parcs parken) boekt,
maakt kans om één van deze twee verblijven in de wacht te slepen!

De winnaars zullen na afloop van de wedstrijd persoonlijk verwittigd worden. We wensen jullie heel veel succes en een uitstekende verkoop!”

EVENEMENT

Footprints: Vanilla Happening

Ontmoet de Vanilla partners van Footprints op de 2e editie van de Footprints Vanilla Happening. Het is een event rond de Vanilla Islands: Mauritius, Ile de la Réunion, Seychellen, Madagascar en Mayotte, met de medewerking van Air Austral, Air Mauritius, de diensten voor toerisme van Mauritius, Ile de la Réunion en de Seychellen, LUX* Resorts, Salt of Palmar Mauritius, Constance Hotels, Ness by D Ocean, L’Archipel Seychelles, Time & Tide Madagascar. Eric Morren: “Het is een uniek concept op een prachtige locatie met boeiende ontmoetingen en verrassende gastronomische ervaringen!” Deze Happening is exclusief voorbehouden voor maximum 60 reisprofessionals! De Vanilla Happening vindt plaats op donderdag 23 mei, Pier Blankenberge vanaf 18u30. De avond bestaat uit workshops, een walking dinner, open bar en een mooie loting waarbij een gratis verblijf van vijf nachten in Salt of Palmar Mauritius te winnen is! Inschrijvingen via Maartje Van Ewijk – maartje@footprints.be

TOUROPERATING

Thomas Cook: korting Iberostar

© Iberostar Playa de Palma

Is je klant op zoek naar een onvergetelijke relaxvakantie? Raad hem dan een verblijf aan in een Iberostar hotel. Deze hotels staan garant voor een verfijnde gastronomie, toegewijd personeel, een onberispelijke service en de allermooiste locaties. Bovendien krijgt je klant bij Thomas Cook tijdelijk € 200 extra korting per dossier met de code ‘REDUCA’. Deze korting is trouwens cumuleerbaar met het gratis privéluchthavenvervoer (PTAXIA) of de € 100 extra korting (100EUR).

Cyprus

Een ongerepte natuur, afgelegen stranden, eeuwenoude ruïnes en een bruisend nachtleven. Cyprus biedt alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie voor zowel strand- als cultuurliefhebbers. The place to be? De havenstad Paphos met haar prachtige stranden, gezellige boulevard en imposante archeologische sites. Enkele aanraders in Paphos zijn SENTIDO Cypria Bay by Leonardo Hotels (4*), SENTIDO Thalassa Coral Bay (5*) en SunConnect Sofianna Resort (4*).

Emiraten: korting

Elke maand zet Thomas Cook 1 exotische bestemming in de kijker. Deze keer is het de beurt aan de Emiraten. Elke klant die tijdens de maand april een vakantie reserveert naar Dubai, Abu Dhabi of Qatar krijgt € 100 korting per dossier. Gebruik hiervoor in BTN4U de kortingscode ‘ARABIA’. Meer info en voorwaarden vind je in de Thomas Cook newsletter van deze week.

Cruiseactie: ‘2de persoon gratis’

Enkel nog deze week profiteert je klant bij Thomas Cook van de straffe cruiseacties ‘2de persoon gratis’ en ‘2de persoon aan -50%’. Op zondag 31/03 lopen deze acties onherroepelijk af. Tip? Thomas Cook heeft nog enkele drie- en vierpersoonskajuiten in de aanbieding tijdens de vakantieperiodes. Bovendien is de actie ‘Kinderen gratis’ cumuleerbaar met de acties ‘2de persoon gratis’ en ‘2de persoon aan -50%’. Andere aanraders zijn de zonovergoten wintercruises naar de Emiraten (Costa Diadema) en de Nederlandse Antillen (MSC Divina). Ook op deze cruises geldt nog tot zondag de actie ‘2de persoon gratis’.

LUCHTVAART

Cathay Pacific: overname Hong Kong Express

© Cathay

Cathay Pacific koopt lagekostenmaatschappij Hong Kong Express, eigendom van de HNA Group, voor een bedrag van 628 miljoen dollar. Hong Kong Express, dat naar bestemmingen in heel Azië vliegt, wordt een volle dochter van Cathay Pacific. “We zijn van plan Hong Kong Express te blijven exploiteren als een op zichzelf staande luchtvaartmaatschappij die gebruik maakt van het lowcost-businessmodel”, aldus een woordvoerster van Cathay Pacific. De transactie zal naar verwachting tegen het einde van het jaar worden afgerond. De bedoeling is dat Hong Kong Express onder de bestaande naam en met hetzelfde businessplan verdergaat. Met een vloot van 24 Airbus A320’s wordt op zo’n dertig bestemmingen in Japan, Taiwan, China, Vietnam en Thailand gevlogen. Cathay Pacific behaalde vorig jaar opnieuw winst na twee jaar van verliescijfers.

TOUROPERATING

Club Med: “kom thuis met zoveel meer dan alleen herinneringen”

Sinds 11 maart loopt de nieuwe reclamecampagne “Kom thuis met zoveel meer dan alleen herinneringen” van Club Med. Deze nieuwe campagne zet vooral de aspecten in de kijker die de GM’s ontdekken en herontdekken tijdens hun vakantie in de Club Med Resorts. Club Med herpositioneert zichzelf en garandeert zijn klanten herboren terug te komen na de vakantie.

  • meer nieuwsgierigheid naar nieuwe culturen
  • meer zelfvertrouwen na nieuwe sportieve ontdekkingen
  • meer tijd voor elkaar, familie en vrienden!

CONGRES

ANVR: nieuwe congresbestemming

Het ANVR-Congres 2019 dat dit jaar India -en meer specifiek de regio Karnataka- als congresbestemming zou hebben, kan niet doorgaan in India. Frank Oostdam: “Precies in de periode waarin wij definitieve financiële verplichtingen moeten aangaan om een prachtig congres te kunnen organiseren, moeten wij helaas tot deze beslissing komen. De onzekere situatie bij Jet Airways is inmiddels veranderd met het door de maatschappij bekend gemaakte reddingsplan, maar wij hadden helaas niet meer de tijd om dit af te wachten.”

De ANVR vindt het jammer de altijd enthousiaste congresgangers het prachtige India te moeten onthouden, maar de brancheorganisatie is meteen in de weer met andere bestemmingen, zodat het ‘ANVR-Congres 2019’ tóch kan plaatsvinden. Diverse bestemmingen hebben al laten weten zeer geïnteresseerd te zijn de Nederlandse reissector te ontvangen. Over een maand hoopt de ANVR meer duidelijkheid te kunnen geven over de nieuwe bestemming en de eventueel aangepaste data. Oostdam: ”Wij hebben er alle vertrouwen in dat we met een mooi en uitgewerkt ‘plan B’ zullen komen”.

TOUROPERATING

TUI: Seabel Aladin Djerba

© TUI

Seabel Aladin Djerba 3* is omgeven door een prachtige tuin van 6 hectare. De stijl van het hotel is geïnspireerd door de lokale architectuur. In dit eenvoudige hotel genieten gasten van een interessante all-in formule, met lekker eten of een drankje aan het zwembad. Bovendien geldt er een aanbieding op dit hotel: reservaties tussen 12/03 en 15/04 voor een verblijf tussen 04/04 en 16/05 genieten van een mooie korting.

REISINDUSTRIE

Teldar Travel: dynamic packaging verzekering

Volgend op het van kracht worden van de nieuwe pakketreizenwet op 1 juli 2018, geeft het reserveringsplatform Teldar Travel de mogelijkheid aan reisagenten om aan dynamic packaging te doen, beschermd tegen mogelijke risico’s. Voor de allereerste keer geeft Teldar Travel aan reisagenten die aan dynamic packaging doen, de mogelijkheid om gedekt te zijn net zoals bij een touroperator! En dit dankzij een nieuwe verzekering die ‘hen’ beschermt. Deze innovatie is des te markanter vermits tot vandaag Teldar Travel enkel de reiziger beschermde met Teldar Protect. Een nieuwe optie is de nieuwe dynamic packaging verzekering: hotel+transport. Deze verzekering kan door reisagenten worden bijgeboekt van zodra ze minimaal één overnachting bij Teldar Travel en een transport bij een leverancier naar keuze (vliegtuig, trein, boot, bus, huurauto) boeken.

De reis kan eventueel verder worden vervolledigd met volgende Teldar Travel diensten die een representatief deel van de reis uitmaken: transfer, huurwagen, activiteit. Een laatste punt dat het leven van reisagenten eenvoudiger maakt, is de afhandeling van schadegevallen: met de dynamic packaging verzekering van Teldar Travel is het indienen van schadegevallen heel eenvoudig. De aangiftes kunnen rechtstreeks worden gedaan op een specifiek hiervoor gemaakte website. “De nieuwe Teldar Travel verzekering is uniek op de markt. Op deze manier zijn reisagenten gedekt in geval van een vertraagd of geannuleerd transport, heen of terug, zelfs als de oorzaak bij de transporteur ligt. Reisagenten kunnen dus vanaf nu in alle veiligheid hun eigen pakketreis vrij samenstellen. Op deze manier beantwoorden reisprofessionals het best aan de verwachtingen van hun klanten, optimaliseren ze hun inkoop en hun marge,” aldus Teldar Travel.

PRETPARKEN

Roken in Belgische pretparken (bijna) overal verboden

Over een week start in België het pretparkenseizoen en op de valreep hebben vrijwel alle pretparken en dierentuinen hun rookbeleid strenger opgesteld. Vanaf 5 april mag je niet meer roken op plaatsen waar veel volk tegelijk aanwezig is. Dat kan tijdens een show, of een optreden buiten zijn. Op speelpleinen en in wachtrijen voor de attracties was roken eerder al verboden. Plopsaland De Panne voert onmiddellijk een rookverbod in tijdens alle buitenoptredens op het centrale plein aan de ingang van het park. Het gaat om zo’n 30 shows per jaar. In Bellewaerde in Ieper mag dan weer niet gerookt worden tijdens de stunt- en duikshow, die 3 of 4 keer per dag wordt opgevoerd. Walibi in Waver en ook Bobbejaanland in Lichtaart hebben geen buitenshows, dus daar blijft voorlopig alles zoals het was.

SERVICE FACILITATOR

EurAm: glampings

EurAm werkt permanent aan haar productaanbod. Er worden heel de tijd nieuwe extra diensten en accommodaties aangeboden: van klassiek tot extravagant, van avontuurlijk tot relax,… via de TM-Newsletter houdt EurAm je regelmatig op de hoogte.

Olivier Dewit: “Ook in de V.S. kan je meer en meer creatief aan de slag met accommodaties, de markt bestaat al lang niet meer alleen uit klassieke hotels. Je vindt bij EurAm nu ook tal van ranches, B&B’s, campings en zelfs glampings. We kozen er voor u 2 uit.”

© Under Canvas

Under Canvas – Yellowstone
Olivier: “Stel je voor dat je wakker wordt vlakbij de unieke bezienswaardigheden, geluiden en geuren van een van de meest spectaculaire plekken op aarde. Under Canvas Yellowstone dompelt je onder in de buitenlucht van Montana terwijl je je nachten doorbrengt in je luxe glamping-tent. Het kamp ligt op slechts 10 minuten van de westelijke ingang van het Yellowstone National Park en biedt ongelooflijke uitzichten, een rustige, afgelegen locatie, on-site dineren, een scala aan activiteiten, en natuurlijk, Yellowstone aan de deur. Het comfort van de accommodatie wordt alleen geëvenaard door de unieke schoonheid van Montana overal om je heen! Under Canvas is een keten van glampings doorheen het Amerikaanse westen. Je vindt ze gemakkelijk aan de hand van onze zoekfunctie en onze filter.”

De Goosewing Rendezvous Glamping

© Goosewings Rendezvous camping

Olivier: “De Goosewing Rendezvous Glamping draait om natuur, de wildernis en het opnieuw verbinden met familie en vrienden in een unieke omgeving. Je kan er wandelen, paardrijden, vliegvissen, een verfrissende duik nemen in een van de bergwateren, de Gros Ventre River aftuben en de echte western cowboy gastvrijheid leren kennen. Glampers worden er aangemoedigd om deel te nemen aan activiteiten met paarden, mee maaltijden te bereiden, en ondertussen alles te weten komen over de westerse levensstijl. De avonden worden begeleid met kampvuurliederen, verhalen, sterrenkijken, heerlijk roosteren en ontspannen terwijl je reflecteert over de activiteiten van de dag. Naast de bovenvermelde activiteiten, zijn er bij gelegenheid ook nog: boogschieten, bijlgooien, mes werpen, roping (niet te paard), en het spotten van dieren in het wild. Yeehaw!”

Opmerkingen:

  • Minimaal verblijf van 2 nachten.
  • Van 14 juni tot 8 september.

Webinar Yukon op 2 april

Dinsdag 2 april 10u00 – 10u45 uur. Schrijf je in via deze link: http://bit.ly/webinarYukon

Olivier: “Karin Gomes van Yukon Tourism laat je zien welke geweldige ervaringen je kunt opdoen tijdens een reis door het spectaculaire Yukon. Welke routes zijn een must-do, wat is er te beleven, voor welk type klant is de Yukon een perfecte bestemming… je leert het in deze webinar waarbij Vincent je uiteraard ook laat zien wat je op de website van EURAM kunt verwachten als je een reis samenstelt voor jouw klant.”

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: SeaDream Yacht Club

© Exclusive Destinations

Op 19 september 2021 vertrekt het nieuwste schip van SeaDream Yacht Club, de SeaDream Innovation vanuit Londen voor zijn eerste 69-daagse Grand Voyage. SeaDream lanceert hiermee een nieuw begrip: Global Yachting. Voor het eerst zullen SeaDream klanten ook op ‘ontdekkingsreis’ kunnen gaan in Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en Antarctica.

Hoewel het schip groter gaat zijn dan de twee originele (tot 220 gasten) zal SeaDream trouw blijven aan zijn ‘boetiek’ karakter. Het uitzonderlijke all inclusive concept met open seating blijft behouden. Zo kan de klant onbeperkt genieten van een glas champagne en kan tijdens de maaltijden gekozen worden uit een selectie van 25 verschillende topwijnen. Gratis gebruik van mountainbikes, fitnessfaciliteiten, golfsimulator en de marina (kajak, jetski, snorkelen,…) zal ook mogelijk zijn. Het schip zal maar liefst 3 marina’s tellen met inbegrip van een watervliegtuigje (suppl.). Cabines worden op het nieuwe schip ‘suites’ en 80% van deze suites zullen met balkon zijn. De klassieke stijl van SeaDream wordt behouden, maar met een modernere toets. Aarzel niet om nu al te vragen naar de mogelijke routes van 19/1/’21 tot 14/5/’22 want de eerste boekingen lopen reeds binnen. Verder wil Exclusive Destinations nog een paar cruises voor 2019 in de kijker zetten. In 2019 worden voor de laatste keer de cruises naar Cuba aangeboden. Dus klanten met een bepaalde affiniteit met dit eiland, mogen niet aarzelen. Voor de wijnkenners of –liefhebbers staan er in 2019 nog een paar interessante wijncruises op het programma tijdens de maand mei en, in samenwerking met grote namen als Taittinger en Armand de Brignac, tijdens het najaar. En last but not least, om de klanten te overtuigen, zijn er twee afvaarten (27/05 Nice – Civitavecchia en 22/06 Malaga – Lissabon) met een  korting van 750 euro per persoon. Vraag ook zeker naar de afvaarten met korting tijdens de maand november in de Caraïben (vluchten vanuit Schiphol of Charles de Gaulle). Meer info via deze link.

Famtrip Montenegro & Kroatië 14-18 Mei

Exclusive Destinations nodigt u, i.s.m. Brussels Airlines, uit voor een korte roadtrip door Montenegro en Kroatië. Onbekend is onbemind:  ze laten u kennismaken met de bestemming zelf en met de hotels uit het aanbod van Exclusive Destinations: The Chedi Lustica Bay, Aman Sveti Stefan, Hotel Regent Porto Montenegro, Melia Budva Petrovac, Sun Gardens Dubrovnik en Villa Dubrovnik.

Marc Van Zeveren: “Deze studiereis is een unieke kans om deze toppers uit het aanbod van Exclusive te ontdekken.” Maximum 8 deelnemers. Inschrijven voor 8 april.

Voor meer info: sales@exclusivedestinations.be of 092340700

REISINDUSTRIE

BCD Travel: “2018 Cities & Trends Report”

Stewart Harvey © BCD Travel

Volgens het “2018 Cities & Trends Report” van BCD Travel blijft Londen vorig jaar de populairste stad in Europa voor Europese zakenreizigers. Ondanks de naderende Brexit, kon de hoofdstad zijn eerste plaats in de top vijf behouden. Amsterdam en Wenen staan op plaats twee en drie, gevolgd door Parijs en Zürich.

“Bijna de helft van het aantal geboekte vliegtickets in EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) bestaat uit Europese vluchten, ” zegt Stewart Harvey, President EMEA bij BCD Travel. “Met London bovenaan, houden we de ontwikkelingen rond de Brexit nauwlettend in de gaten. Ook blijven we travel managers en zakenreizigers informeren over de verschillende scenario’s en de mogelijke gevolgen voor zakenreizen zoals bijvoorbeeld bewegingsvrijheid, vertragingen, visa en paspoorten, mobiele roamingkosten en ziektekostenverzekering.”

New York blijft de belangrijkste intercontinentale bestemming voor Europese zakenreizigers, gevolgd door Shanghai en Singapore. Vijf van de tien populairste intercontinentale bestemmingen liggen in de Verenigde Staten. Het aantal boekingen voor Chicago steeg het meest, er werden 7,34% meer tickets verkocht dan in 2017. En de stad maakt zich klaar voor nog meer passagiers: Chicago O’Hare International airport breidt in 2019 verder uit. Het aantal gates wordt met 15% uitgebreid naar 220 in totaal, en de bestaande terminals worden vernieuwd en uitgebreid om meer passagiers aan te kunnen. In de top 10 staan ook twee Chinese steden: Shanghai en Peking. Dat komt door de sterke economische betrekkingen met China, Europa’s op een na grootste handelspartner na de VS.

Het Verenigd Koninkrijk blijft het populairste land voor Europese zakenreizigers in 2018, gevolgd door Duitsland en Spanje. De Verenigde Staten, China en India blijven de meest bezochte intercontinentale bestemmingen. Ook dit komt door de sterke handelsbetrekkingen van Europa met China en India.

REISINDUSTRIE

CWT: EcoVadis-label

CWT heeft voor het derde jaar op rij een EcoVadis golden rating in de wacht gesleept met haar activiteiten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. EcoVadis is het onafhankelijke ratingbureau voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Hiermee behoort CWT tot de top 1% van de meer dan 55.000 geëvalueerde bedrijven die elk jaar in 150 landen worden beoordeeld. “Het behalen van de hoogste EcoVadis-onderscheiding, voor het derde jaar op rij, is een bewijs van CWT’s toewijding op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen,” aldus Françoise Grumberg, CWT’s Vice-President, Global Responsible Business and Diversity & Inclusion. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat centraal in de cultuur van CWT. De gouden onderscheiding van EcoVadis weerspiegelt de toewijding van CWT om te werken volgens de hoogste normen van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Eén van de redenen voor de toekenning van deze onderscheiding is de aanzienlijke vooruitgang die we hebben geboekt op gebieden als diversiteit en inclusie en anti-mensenhandel,” aldus Grumberg. “Tot onze vele successen in 2018 behoorden de publicatie van een diversiteits- en inclusiehandvest, de ondertekening van de VN Women’s Empowerment Principles, bedrijfsbrede trainingen over onbewuste vooroordelen en het vergroten van het bewustzijn ten aanzien van mensenhandel bij onze interne en externe stakeholders.” EcoVadis beoordeelt bedrijven volgens 21 MVO-criteria, verdeeld over vier grote thema’s: milieu, arbeid, eerlijk zakendoen en duurzame inkoop. De prestaties van CWT op elk van deze vier thema’s werden geëvalueerd op basis van beleid, acties en resultaten.

OPLEIDING

VLOC & Defensie: SeaKing RS-05

© Kim Vanbesien Fotografie

Het VLOC (Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum te Oostende) en zijn partners hebben een unieke samenwerking met Defensie. Het opleidingscentrum ontvangt de SeaKing RS-05 als educatief materiaal voor hun studenten Vliegtuigtechniek. Het VLOC – Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum te Oostende is de thuisbasis voor de bacheloropleiding Luchtvaart van VIVES Hogeschool, secundair onderwijs Vliegtuigtechnieken van Petrus & Paulus West en de volwassenopleiding van de VDAB Aspirant Vliegtuigonderhoudstechnicus. De opleidingen zorgen samen voor een 200-tal studenten Vliegtuigtechniek te Oostende.

The Black Beauty

De SeaKing RS-05 wordt ook wel “the black beauty” genoemd. Gebouwd in het jaar 1976 kende hij zijn eerste vlucht in juni van datzelfde jaar. De basis van Koksijde mocht hem in ontvangst nemen in november 1976. Sinds 2001 draagt dit toestel met trots de Belgische kleuren op zijn herkenbaar zwarte body. Na een carrière van 43 jaar mag hij effectief op pensioen gaan te Oostende. De SeaKings vlogen in totaal 60.000 vlieguren en redde 1.757 personen tijdens 3309 reddingsacties. De SeaKing RS-05 zal nu de luchtvaartstudenten in Oostende en ver daarbuiten inspireren om hun carrière uit te bouwen in deze boeiende sector.

“De Luchthaven van Oostende-Brugge is bijzonder blij dat dankzij de uitstekende samenwerking met het VLOC én het Ministerie van Defensie één van de SeaKing toestellen zijn definitieve ‘rustplaats’ zal krijgen hier op de luchthaven. Naast een mooie publiekstrekker, zijn wij ook zeer opgetogen dat dit toestel in de toekomst zijn diensten nu zal kunnen bewijzen voor de vele studenten binnen de luchtvaartopleiding,” aldus Eddy Myngheer, Business Unit Manager Luchthaven Oostende-Brugge.

“Het VLOC is het kloppend hart op de grootste luchtvaartcampus van ons land. Het opleidingscentrum grenst aan de tarmac van de luchthaven van Oostende-Brugge en is omringd door de pilotenschool Ostend Air College (OAC), het gloednieuwe North Sea Aviation Center (NSAC), Noordzee Vliegclub en Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV). Dit bezorgt ons een unieke positie als opleidingscentrum. In combinatie met onze reeds jarenlange unieke opleidingen in het centrum, zijn wij klaar voor het uitbreiden van onze activiteiten. Dankzij de prachtige samenwerking met Defensie is dit het ideale startschot,” zegt Geert Keirens, afgevaardigd bestuurder van het VLOC.

REISINDUSTRIE

Travel Experts: 10 jaar!

Travel Experts bestaat tien jaar en heeft een schitterend jaar achter de rug. “We mogen blij zijn met een gerealiseerde groei van meer dan 10% in 2018”, zegt Mickey Creyf. “De groep heeft nog heel veel potentieel om uit te breiden, zo veel is zeker. Tegelijk zijn we ook best kieskeurig geworden in wie wij toelaten. Voor ons draait de toekomst nog meer dan ooit tevoren om kwaliteit in plaats van om kwantiteit. Over de jaren heen hebben we een zeer mooie groep competente Travel Experts weten te verzamelen en daar ben ik persoonlijk heel fier op. Zij delen dezelfde waarden en hebben ieder een zeer professionele aanpak. Wij gaan voor topniveau, niets minder.” Over hoe dat topniveau zichzelf in de toekomst nog zal overstijgen, is hij zeer duidelijk: “Het komende jaar gaan we best veel investeren in opleidingen, technologie en support. Alleen zo kan je meer intelligent de markt opgaan. Daarnaast denk ik dat er niemand in de markt zo breed gaat met z’n aanbod als wij dat doen. Dynamic packaging en à la carte reizen zijn voor ons dé toekomst en we hebben dan ook geïnvesteerd in een degelijke constructie om elk van onze agenten hiermee vertrouwd te maken.”

EVENT

Atout France: Nouvelle-Aquitaine

Op 25 april vanaf 18u30 nodigen het Comité Régional de Tourisme de la Nouvelle-Aquitaine en Atout France u uit voor een afterwork gewijd aan de toeristische schatten van de regio Nouvelle-Aquitaine in de Résidence de France 41, Boulevard du Régent in Brussel.

Natuur, grote open ruimtes, dynamische steden, mythische stranden, culinaire of feestelijke momenten… de schatten van Nouvelle-Aquitaine wachten op u! Arcachon, de Dordogne, L’Ile de Ré, Semitour Périgord/Lascaux, de Creuse, de Charente en de Médoc Atlantique maken de reis speciaal voor u. Net als Thalys, tot uw beschikking om uw reizen naar Nouvelle-Aquitaine te vergemakkelijken. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen door een mail te sturen naar promotion.be@atout-france.fr ten laatste op donderdag 18 april.

THEMAPARK

Efteling: lente!

© Efteling

De Efteling is elke dag van het jaar open. Maar ook in april kriebelt in Kaatsheuvel de lente. De Vliegende Hollander en de Piraña-bootjes kiezen weer het ruime sop, en vanaf 6 april (de start van de Belgische Paasvakantie) zijn er dagelijkse voorstellingen van de spannende Parkshow Raveleijn. Meer dan 80.000 kleurige bolbloemen als tulpen en narcissen en 45.000 voorjaarsplanten brengen overal het lentegevoel. Tijdens de Nederlandse Meivakantie, van 13 april tot en met 5 mei (de Belgische Paasvakantie loopt tot en met 22 april) is het attractiepark dagelijks twee uur langer open. Het park is in die periode open van 10 tot 20 uur. De laatste twee uur blijven grote attracties zoals Symbolica, Droomvlucht, het Sprookjesbos, Villa Volta, Vogel Rok en enkele zweefmolens op het Anton Pieck Plein open, net zoals een aantal parkrestaurants. Er zijn extra parkshows Raveleijn en Sprookjesboom. Meer informatie en actuele openingstijden op www.efteling.com

TECHNOLOGIE

Amadeus: Adobe Exchange Partner of the Year

Amadeus werd tijdens de Adobe Summit 2019 bekroond met de Adobe Exchange Partner of the Year 2018-award. Met deze award erkent Adobe enkele van zijn toppartners die gebruik maken van de Adobe Experience Cloud, een set marketing- en adverteringstools en analytische software waarmee klanten meer inzicht krijgen in hun klanten. Amadeus en Adobe sloten hiervoor in juni 2018 een samenwerkingsakkoord. Sindsdien hebben Amadeus en Adobe workshops en events georganiseerd in samenwerking met verschillende luchtvaartmaatschappijen om te demonstreren wat het partnership voor hen kan betekenen. Adobe en Amadeus hebben nog enkele plannen op stapel liggen. Zo zorgen ze voor een vernieuwde website van Avianca en gaan ze met Malaysia Airlines gepersonaliseerde digitale ervaringen voor de reizigers creëren, van zoeken tot boeken.

CRUISE

Princess Cruises: grootste vaarprogramma Australië

Princess Cruises heeft haar grootste vaarprogramma Australië ooit bekend gemaakt, met een enorme capaciteit vanuit Sydney en Adelaide met twee van haar nieuwste schepen. In totaal worden 123 cruises door vijf Princess schepen vanuit zes havens verspreid over heel Australië uitgevoerd. Princess doet bijna 80 bestemmingen in 19 landen aan en bezoekt onder meer 14 UNESCO Werelderfgoed monumenten. De verkoop van deze cruises – vaarperiode oktober 2020 tot april 2021 – start 11 april a.s. De Majestic Princess, het nieuwste schip uit de vloot, keert voor haar derde seizoen terug naar Australië. Zij wordt gestationeerd in Sydney samen met haar zusterschip Regal Princess, die haar eerste bezoek aan Australië brengt. Het is voor het eerst dat Princess Cruises twee Royal-klasse schepen buiten Florida uit dezelfde haven laat vertrekken. De schepen maken in totaal 35 cruises en stuwen daarmee de Princess Cruises ‘Sydney capaciteit’ tot een recordhoogte op.

THEMAPARK

Puy du Fou: culinair

© Puy du Fou

Themapark Puy du Fou heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met Compass Group France van 10 jaar. Hiermee wil het park nieuw leven blazen inzijn culinaire aanbod en van elke maaltijd een echt spektakel maken! Om deze ambitie waar te maken, werken ze voortaan samen met sterrenchef Yannick Alléno (chef van 4 sterrenrestaurants). Hij zal er samen met de teams van Puy du Fou voor zorgen dat de bezoekers ook op culinair vlak een reis doorheen de tijd maken.