20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

Cruise Europe Conference in Zeebrugge: milieu domineert

Zo’n 120 vertegenwoordigers van Noord-Europese havens, 17 cruiserederijen, toeleveranciers en organisaties als de Cruise Lines International Association (CLIA) en CruiseMed woonden in Zeebrugge vorige week de jaarlijkse Cruise Europe Conference bij. De organisatie bundelt 140 havens in 20 landen langs de Atlantische kusten, de Britse eilanden, het Balticum en Noorwegen, IJsland en de Faeröer. De organisatie van het congres roteert tussen deze vier regio’s. Nadat St. Petersburg vorig jaar het congres ontving, was deze keer Zeebrugge aan de beurt. In 2020 fungeert Edinburgh als gaststad. De deelnemers bezochten tijdens hun vierdaags verblijf Brugge, Gent en Brussel en woonden in de cruiseterminal in Zeebrugge een congres bij. Centraal op die bijeenkomst stond het milieu en de duurzaamheid. Lees verder.

OPINIESTUK

Paniekvoetbal en geruzie hoog in de wolken

Luk Dewilde, senior aviation editor

“Nog maar eens is de vliegtuigpassagier de dupe van het gekrakeel in het luchtruim. Deze keer door het talmend optreden van de Europese luchtvaartautoriteiten en door het geruzie bij de Belgische luchtverkeersleiders. De erg late beslissing van de Europese luchtvaartwaakhond EASA om het luchtruim vanaf dinsdag 20 uur in Europa te sluiten voor de Boeing B737-MAX8 zorgde ervoor dat heel wat vliegtuigen van dit type last minute moesten worden omgeleid.
Daardoor moesten o.a. de vier toestellen van TUI fly België en Nederland dinsdagavond op de terugweg naar Brussels Airport of Amsterdam Schiphol – totaal onverwacht – uitwijken naar luchthavens in Spanje, Italië en Bulgarije: Alicante, Bologna, Las Palmas en Sofia.  Terugvliegen naar hun thuisbasis was voor de luchtvaartautoriteiten géén optie. En dat niettegenstaande er sedert de vliegtuigcrash van afgelopen zondag in Ethiopië geen enkel nieuw element of technische vaststelling naar boven is gekomen waaruit zou blijken dat de B737-MAX8 niet meer luchtwaardig is. En dus strandden passagiers en vliegtuigcrews uit de Kaapverdische Eilanden, Hurghada en Banjul in de voorgenoemde luchthavens van waar ze door TUI naar een nabijgelegen hotel werden gebracht. Ze werden daar woensdag opgehaald door andere toestellen die weliswaar leeg vanuit Zaventem en Schiphol naar de vier genoemde luchthavens vlogen. En intussen hebben de verkeersleiders van skeyes (het vroegere Belgocontrol) beslist om nog maar eens een volledige nacht het werk neer te leggen. Uit onvrede met de voortgang van het sociaal overleg, klinkt het. Het Belgische luchtruim bleef zo een nacht dicht nadat het amper drie weken geleden al eens voor 24 uur op slot was gegaan als gevolg van een nationale vakbondsstaking. En er zich tussendoor ook nog verkeersleiders ‘ziek’ hadden gemeld.
Arme passagier!”

TECHNOLOGIE

Amadeus: resultaten 2018

Amadeus laat voor 2018 opnieuw een sterk financieel resultaat optekenen. De omzet steeg in 2018 met 6,6% in vergelijking met 2017, tot 4.943,9 miljoen euro. Het EBITDA-cijfer groeide met 9,7%, tot 2.040,6 miljoen euro. De IT Solutions-tak van Amadeus deed het goed en zorgde mee voor de omzetstijging. In het segment distributie nam de verkoop door reisagentschappen toe met 2,1%, naar een totaal van 580,2 miljoen, in 2017 bedroeg het aantal boekingen door reisagenten 568,4 miljoen. Luis Maroto, president en ceo van Amadeus: “Amadeus houdt zijn traditie aan van omzet- en winstgroei dit jaar. Er werd ook gezorgd voor diversificatie in het Hospitality-segment door het aanwerven van TravelClick, wat ook leidde tot een grotere omzet.”

LUCHTVAART

Brussels Airport: geen plannen voor hogesnelheidstrein

Er is de voorbije dagen veel te doen geweest om korte afstandsvluchten te vervangen door minder vervuilende treinreizen. Aan heel veel Europese luchthavens kan je probleemloos een hogesnelheidstrein instappen om snel en rechtstreeks naar andere grote steden te rijden, maar vanuit Brussels Airport is dat niet mogelijk en plannen zijn er vooralsnog niet. Mobiliteitsminister François Bellot, Brussels Airport en Thalys schuiven de zwarte piet naar elkaar door en komen niet meteen met concrete plannen op de proppen.

Steeds via Brussel-Zuid

Tussen de Amsterdamse luchthaven Schiphol en Brussels Airport rijdt momenteel een ‘gewone’ Beneluxtrein, die er zo’n 2 uur en 10 minuten over doet om de afstand tussen beide steden te overbruggen. Met de hogesnelheidstrein Thalys ben je in minder dan anderhalf uur in Schiphol, maar dan moet je wel eerst naar Brussel-Zuid. Ook wie van onze nationale luchthaven naar Parijs wil sporen, moet eerst naar Brussel-Zuid om daar de HST te nemen. Volgens spoornetbeheerder Infrabel is de infrastructuur nochtans voorzien op onze hogesnelheidstreinen. Maar Thalys ziet minder een oplossing. “Een omweg maken via Brussels Airport zou echt te veel tijdverlies betekenen voor de andere pendelaars,” zegt woordvoerder Matthias Bartoen van Thalys.

THEMAPARK

Efteling: uitbreiding

© Efteling

Vorige week is gestart met de voorbereidingen van de bouw van twaalf nieuwe groepsaccommodaties in Vakantiepark Efteling Bosrijk. Het gaat om 144 bedden, verdeeld over twaalf hoeves die per twee verdeeld staan in het bestaande vakantiepark. De nieuw te bouwen Boshoeves hebben dezelfde uitstraling en inrichting als de acht al bestaande groepsaccommodaties, behalve dat de woningen niet te schakelen zijn tot accommodaties voor 24 personen. Oplevering staat gepland voor komende zomer.

Duurzame accommodatie

Er is gekozen voor een duurzame bouw en exploitatie van de nieuwe Boshoeves. Zo worden de nieuwe accommodaties prefab gerealiseerd, wat duurzamer is dan traditioneel bouwen. In de Boshoeves wordt geen gas gebruikt om te verwarmen en te koken en er wordt enkel ledverlichting gebruikt. Ook worden de nieuwe accommodaties in het natuurrijke vakantiepark aangesloten op de bestaande warmte-koudeopslaginstallatie (WKO) van de Efteling. Dankzij dit energiebesparende klimaatregelingsysteem circuleert het grondwater binnen de Wereld van de Efteling en wordt daarna teruggepompt in de bodem.

CRUISE

MS Finnmarken: premium expeditieschip

© rendering Hurtigruten

Hurtigruten gaat de MS Finnmarken begin volgend jaar ombouwen tot een premium expeditie-cruiseschip. Het gaat om de grootste upgrading in de geschiedenis van de rederij. Zo worden de motoren vervangen door nieuwe generatoren met een lage uitstoot en wordt het schip uitgerust om over te schakelen op walstroom. Ook worden voorbereidende werken uitgevoerd om op termijn op elektrische batterijen te kunnen varen. Verder worden alle hutten en suites gerenoveerd en krijgt het schip vier nieuwe restaurants. Blikvanger wordt het specialiteitenrestaurant Lindstrøm, genoemd naar de favoriete chef van de Noorse poolhelden. Speciaal gericht op de expeditiereizen creëert de rederij op dek vier een Science Center. Deze ruimte wordt uitgerust met de nieuwe technologie en hightech-gadgets. Dit eductainment-centrum is tevens het hoofdkwartier van het expeditieteam aan boord van de Finnmarken. Het vaartuig werd in 2002 gebouwd en behoort tot dezelfde klasse als de MS Trollfjord en MS Midnatsol. Hurtigruten had eerder dit jaar al aangekondigd dat niet alleen deze drie schepen, maar ook de MS Spitsbergen zullen worden omgebouwd tot expeditieschepen.

HOTELLERIE

Accor profileert zich in het lifestylesegment

King Power Mahanakhon © Accor

Volgens Accor gaan reizigers alsmaar meer op zoek naar unieke merken met sterke karakters, Accor wil zich dan ook toeleggen op dit segment in de toekomst. Hotels & ruimtes die tegelijkertijd urban working stimuleren, zijn plaatsen om te socializen en nieuwe ervaringen te beleven. Kunstwerken bezichtigen, originele gerechten en cocktails proeven, de geur van verse bloemen en essentiële oliën opsnuiven, het aanraken van hout of touchscreens… Accor wil op alle zintuigen inspelen om ervaringen als geen ander te creëren. De locaties van de merken mikken op:

 • Unieke bestemmingen
 • Gewaagde interieurs, vaak door gerenommeerde designers
 • Open leefruimtes om te werken en te socializen
 • Muziek en entertainment
 • Vriendelijk en open personeel
 • Rijk en gevarieerd F&B-aanbod met bars, clubs, lounges… met terrasjes en rooftop-concepten

LUCHTVAART

Schiphol: nieuwe Star Alliance lounge

Star Alliance heeft vorige week donderdag zijn nieuwe lounge voorgesteld op de derde verdieping van terminal 1 (nabij het Panorama-terras) in de Schengen-zone op de luchthaven Amsterdam-Schiphol. De lounge biedt plaats aan 150 reizigers die er tussen 5u30 en 21u30 uur terecht kunnen voor drankjes en versnaperingen. De lounge beschikt over gratis wifi en verschillende usb- en andere aansluitingen om elektronische apparaten op te laden. Verder zijn er ook enkele werkplekken, een gezamenlijke werktafel, een relaxhoek, een bar en een plek waar je wijnen kunt degusteren. De lounge wordt voornamelijk gebruikt door reizigers die vertrekken met vluchten van Adria Airways, Aegean Airlines, Austrian Airlines, LOT Polish Airlines, Lufthansa, SAS, Swiss en TAP Air Portugal. In totaal vliegen zestien Star Alliance-leden op Amsterdam naar 23 bestemmingen in 18 landen.

CRUISE

Seabourn Venture

Het eerste expeditieschip van Seabourn zal  ‘Seabourn Venture’ heten, als eerbetoon aan de afgelegen bestemmingen die bezocht worden door de zeer succesvolle expeditie,- en excursieprogramma ‘Ventures by Seabourn’ en de fascinerende plaatsen die in de toekomst nog verkend moeten worden.

De lancering van de Seabourn Venture is gepland voor juni 2021, met een tweede nog te benoemen zusterschip dat in mei 2022 te water zal worden gelaten. Beide schepen worden gebouwd volgens de PC6 Polar Class-norm. Dit betekent dat Seabourn ze in alle wateren kan inzetten. De schepen worden uitgerust met twee duikboten voor zes gasten, 24 Zodiacs en een reeks kajaks. Volgens Robin West, vice-president Expeditions Operations bij Seabourn is het de bedoeling dat de expeditiereizigers het maximum uit de bestemmingen halen. Het eerste schip zal tijdens het zomerseizoen 2021 in Arctische wateren varen en zet daarna koers naar Antarctica voor het winterseizoen 2021-2022. In de loop van het voorjaar zal Seabourn de boekingen openen voor het eerste seizoen. Op dat ogenblik zal de rederij meer details publiceren over de voorzieningen en suites aan boord van de schepen.

COACH TOURISM

FBAA: 33e lentereceptie & 5e symposium

Is uw bedrijf voorbereid op de digitalisering? Dat is de vraag die centraal staat tijdens het FBAA Symposium, op maandagvoormiddag 18 maart in de Proximus Lounge in Evere. Experten belichten vooral de ontwikkelingen op het vlak van E-Commerce en Mobility as a ServiceMaaS. Dit wordt het programma (10u30-14u30): Deel 1: e-BUS-iness, de weg naar digitale innovatie E-commerce is geen fake news – Sven De Clercq (Thomas More) Digitale transformaties op maat van KMO’s – Nicolas Bebray (Solvay Business School) Deel 2: Mobility as a Service, de markt verkennen voor busbedrijven Mobiliteit wordt anders – Steven Lannoo (ICB) Platformen stellen zich voor: Touring en Pikaway Het project BUSaanZET – Tom Storme en Lore Vandemaele (HoGent) FBAA voorziet een lichte lunch en laat het programma naadloos aansluiten op de Lentereceptie. Schrijf u hier in voor het FBAA Symposium.

HOTELLERIE

Oudste hotel Brugge heropent na grondige renovatie

© Hotel Sablon

Vorige week mocht de pers een kijkje komen nemen in Hotel Sablon, het oudste én allernieuwste trendy boutique hotel in hartje Brugge. Oud? Jawel, het hotel dateert immers uit het jaar… 1596. Begin dit jaar sloot het hotel in de Kopstraat voor ingrijpende renovatiewerken en tevens voor een bijna verdubbeling van de kamers. In het tweede kwartaal van 2019 (10 april) zal het hotel met 43 luxe kamers en suites opnieuw openen. Er komt ook de grootste suite (84 m2) van Brugge en omstreken met terras en uitzicht op de historische binnenstad. Gratis wifi, vlotte bereikbaarheid, een 5 sterren ontbijt, modern interieur met een ‘living room’ en exclusieve bar met leeftuin zijn de grootste troeven. Eigenaar Christophe Vanswieten lichtte tijdens een persmoment met sneakpreview al een tipje van de sluier op.

BESTEMMING

IslaAir: Balearen ontdekken met een watervliegtuig

De Spaanse luchtvaartmaatschappij IslaAir, met basis op Palma, wil binnenkort met watervliegtuigen de kleine Spaanse archipel in de Middellandse Zee verder toeristisch ontwikkelen. Van Ibiza naar Menorca, van Mallorca naar Formentera. Of een trip naar alle eilanden van de Balearen: IslaAir wil vanaf volgend jaar dagelijks vijf vluchten van Palma naar Ibiza (35 minuten), zeven trips naar Formentera (36 minuten) en vier naar Menorca (38 minuten) plannen. In een latere fase worden ook de havens van Palma, Ibiza en Formentera verbonden met Valencia en Alicante. De vliegtuigen bieden ruimte aan twee piloten en 18 passagiers. De watervliegtuigen bereiken een snelheid van 230 kilometer per uur.

TOUROPERATING

Footprints: nieuwe rederij in portfolio

© Footprints

Footprints voegt een nieuwe rederij toe aan haar cruiseportfolio: Poseidon Expeditions.

Poseidon Expeditions werd opgericht in 1999, is een toonaangevende rederij op gebied van poolexpedities in de cruise industrie en staat bekend om haar expertise, passie en unieke routes in de Arctic en Antarctica. Het doel van Poseidon Expeditions is om nieuwsgierige en leergierige reizigers een onvergetelijke ervaring te bezorgen, dit met het nodige comfort en een unieke service.

De MS Sea Spirit is met maximaal 114 passagiers één van de kleinere expeditieschepen. Het schip is erg wendbaar en kan in smalle fjorden en kleinere baaien navigeren. De versterkte romp, 9 snelle zodiacs, een kajakuitrusting en uitschuifbare stabilisatievinnen zorgen voor een comfortabele expeditiereis. De 57 ruime kajuiten en suites zijn stijlvol en praktisch ingericht. Verder is er aan boord nog de Oceanus Lounge voor presentaties en filmvoorstellingen. Het expeditieteam is internationaal, Engelstalig en bestaat uitsluitend uit specialisten in hun vakgebied. Vooral de natuur, fauna en geologie maar ook fotografie komen ruim aan bod.

© Footprints

Deze week stelt Footprints de 12-daagse Spitzbergen expeditie voor met vertrek op 29 juni 2019, vertrek en aankomst in Longyearbyen. Vanaf 10 deelnemers voorziet Footprints een gegarandeerde Belgische reisbegeleiding. Interessante troef is beslist het kajakprogramma. Dit wordt meestal aangeboden op reizen met bestemmingen in de Hoge Arctische gebieden zoals Groenland, Svalbard (Spitzbergen), Franz Josef Land of bij een combinatie van deze plaatsen. Een unieke manier om de afkalvende gletsjers in Svalbard te ervaren, of zich te vergapen aan de kathedraalachtige ijsbergen in Groenland, of labyrintische uitgestrekte stukken zee-ijs in de Noordelijke IJszee.

BESTEMMING

Venetië bezoeken vanaf 1 mei? Betalen.

Waarvan al lang sprake is, werd afgelopen weekeinde concreet: wie Venetië vanaf 1 mei wil bezoeken, moet een dagkaartje van drie euro kopen en nu al werd bevestigd dat de prijs volgend jaar nog naar zes of tien euro zal verhoogd worden. Die tweede belasting zal afhangen van de drukte in de populaire en bomvolle Italiaanse stad. Op sommige plaatsen in Venetië zullen toegangspoortjes komen om dagkaartjes te valideren. Die zullen ook op voorhand kunnen gekocht worden. De dagkaartjes komen er omdat veel toeristen niet in een hotel in de binnenstad verblijven, maar er slechts een dagtochtje van maken. Hierdoor is de toeristenbelasting niet toereikend voor het stadsbestuur om de kosten van het opruimen van het vele toeristenafval te dekken.

SERVICE FACILITATOR

EurAm: Eentje voor de muziekliefhebbers!

© EurAm

Maar liefst 4 nieuwe routes zijn toegevoegd aan de Populaire Journeys van EURAM, allemaal met een muzikaal thema!

 • Muzikale ontdekking van het Noorden: ontdek de muziekscene van Chicago en Detroit, de geboorteplaats van Motown Music, de grote steden van het oosten en eindig in Boston, de stad van Aerosmith.
 • Muzikale roots van het Zuiden: van heavy metal in San Antonio naar de jazz in Charleston.
 • Muziekreis aan de Pacifische kust: vanuit Seattle langs de Indie Rock van Portland, de muziek uit de Flower Power tijd in San Francisco naar het Los Angeles van The Beach Boys.
 • Op het ritme van de Mississippi Rivier: een geweldige reis van Chicago naar New Orleans met onderweg blues, country, rock ’n roll en jazz.

Kijk op de website voor een uitgebreide beschrijving van deze Populaire Journeys. In de beschrijving vind je aanvullende tips!

Webinars in maart:

*Een EURAM webinar behoeft geen voorbereiding nog installatie, je volgt hem gemakkelijk vanop je pc.

Wil jij in 45 minuten leren hoe je zelf een rondreis met EURAM’s website samenstelt? Wil je leren hoe je een digitale offerte verstuurt? Wil je zien hoe uitgebreid EURAM’s aanbod voor Europa is? Schrijf je dan snel in voor deze Webinar

CRUISE

NMBS Internationaal: Spring Event donderdag 16 mei 2019

Naar jaarlijkse traditie organiseert NMBS Internationaal haar Spring Event op donderdag 16 mei. De workshop vindt plaats in Hof ter Musschen in Woluwe. Tijdens de workshop, die start om 18u, stellen Thalys, TGV, ICE en Eurostar hun laatste nieuwigheden aan u voor. Ook aanwezig zijn Accor, Expedia TAAP, Holiday Extras, Groupe Barrière en WorldHotels. Na de workshop is er een ‘walking dinner’, gevolgd door onze Spring Party. Inschrijven kan via www.nmbs-internationaal.com/agent. Wees snel, de plaatsen zijn beperkt.

CRUISE

Olivier Vandenbulcke: reis rond de wereld zonder vliegtuig

Sinds begin dit jaar is Olivier Vandenbulcke van reisagentschap TUI St.-Pieters-Woluwe onderweg met de eerste cruise rond de wereld van MSC Cruises. Hij vertrok vanuit Marseille in januari met de MSC Magnifica om een fantastisch parcours af te leggen langs Zuid-Europa, de Caraïben, Centraal-Amerika, Californië, de eilanden van de Pacific en Polynesië. Halfweg de reis, wanneer hij de internationale datumgrens overschrijdt, zet hij koers richting Oceanië. De sfeer aan boord is erg ontspannen, weet ook Olivier: “De reis is tot nu toe echt geslaagd, en heeft veel potentieel voor reisagenten. Het is een unieke ervaring die ik met plezier op mijn facebookpagina deel: “Tour du monde sans avion’”. Wanneer Olivier terug aankomt in Marseille in mei, staat Travel Magazine klaar om hem te interviewen. Zo kan Olivier zijn ervaringen delen en krijgen de collega’s uit de sector een verslag van dit nieuwe product van MSC. In afwachting daarvan, kan je Olivier op zijn facebookpagina volgen.

STUDIEREIS

Atout France: Lorraine

Herontdek de Lorraine op 26 en 27 april met de studiereis Lorraine georganiseerd door Atout France. “Twee dagen lang kan u enkele schatten van de regio ontdekken; beleef Nancy zoals nooit tevoren, ga op safari in het dierenpark van Sainte-Croix en op ontdekkingstocht door Lunéville en zijn kasteel. Proef de heerlijke wijnen van de Côtes de Toul tijdens een degustatie en ontmoet de partners van Lorraine Tourisme om alles te weten te komen over deze prachtige regio.” Inschrijven kan door een mail te sturen naar promotion.be@atout-france.fr

CRUISE

Hapag-Lloyd schakelt over naar lichte scheepsbrandstof

Hapag-Lloyd HANSEATIC inspiration © Hapag-Lloyd

Hapag-Lloyd Cruises schakelt voor al haar expeditieschepen in juli 2020 over op lichte en minder vervuilende scheepsbrandstoffen. CEO Karl Pojer: “Verantwoordelijk omgaan met de natuur en het milieu is voor ons steeds een topprioriteit. De beslissing om voor onze expeditieschepen het hele jaar door en op alle routes over te schakelen op lichtere scheepsoliën is een belangrijke stap in de goede richting om deze doelstelling te halen.” Het gebruik van laagzwavelige brandstoffen is al jaren verplicht in Antarctica. Daarnaast vaart Hapag-Lloyd Cruises op vrijwillige basis ook in andere gevoelige regio’s als de Noordpoolwateren en Kamchatka al op laag-vervuilende brandstof met een zwavelgehalte van slechts 0,1 procent. De expeditieschepen Hanseatic nature, Hanseatic inspiration en Hanseatic spirit zijn niet alleen uitgerust met katalysatoren die de uitstoot van stikstofdioxide met bijna 95 procent verminderen, maar kunnen ook overschakelen op walstroom.

Naar aanleiding van de lancering van de nieuwe expeditiebrochure 2020-2021 deelt Hapag-Lloyd Cruises ook mee dat de Hanseatic inspiration vanaf oktober 2020 een tabaksvrij schip wordt. Dat betekent dat roken niet enkel verboden is in alle publieke binnenruimtes, maar eveneens op de buitendekken en op de particuliere balkons.

INCENTIVE

© Pegase

Pegase: win een luxehorloge

Ter ere van het 30-jarig bestaan van Pegase kan je een chique Rolex winnen! Calista Luxury Resort, een tophotel & resort in Belek, en Pegase slaan de handen in elkaar en lanceren een unieke incentive! Graag beloont Pegase u voor uw boekingen van Calista Luxury Resort bij Pegase. De verkoper met het hoogst aantal geboekte klanten ontvangt dit tijdloos geschenk ter waarde van 7.000 euro. Voor meer info, raadpleeg Pegase.

BUSINESS TRAVEL

CWT Solutions Group verwacht 4% daling gemiddelde vliegticketprijzen

CWT Solutions Group, de consultancy tak van CWT, het B2B4E-(business-to-business-for-employees) travel management platform, voorspelt een daling in april voor de wereldwijde gemiddelde vliegticketprijzen, tot ongeveer 673 US Dollar. De verwachting is dat de prijzen iets meer dan 4% lager uitkomen dan in februari, aangezien de gepubliceerde tarieven gecorrigeerd zijn vanwege de sterke stijging in de eerste twee maanden van het jaar.

Deze bevindingen worden gepubliceerd in de derde editie van het tweemaandelijkse Air Trends Report, dat een eigen algoritme gebruikt voor het signaleren van trends.

De wereldwijde gemiddelde ticketprijs steeg in januari met ongeveer 6% en vervolgens met nog eens 3% in februari tot 702 US Dollar. Deze stijging werd grotendeels veroorzaakt door nieuwe commerciële beleidsmaatregelen en modellen voor inkomstenbeheer die luchtvaartmaatschappijen wereldwijd invoerden.

BUSINESS TRAVEL

BCD Travel enquête: reizigerswelzijn is prioriteit

Welzijn en tevredenheid van zakenreizigers is na kostenbeheersing en zorgplicht de op twee na hoogste prioriteit voor travelmanagers. Toch schenken bedrijven te weinig aandacht aan het welzijn van reizigers. Zo blijkt uit een recente enquête van zakenreisorganisatie BCD Travel onder 53 travelmanagers over de hele wereld. 72% van de respondenten geeft aan dat het werven en behouden van talent de hoofdreden is waarom het welzijn van reizigers zo belangrijk is. Toch wordt het welzijn van reizigers nog vaak over het hoofd gezien in het reisbeleid. Hoewel 55% van de respondenten aangeeft dat hun bedrijf over een welzijnsprogramma voor hun medewerkers beschikt, heeft slechts 11% een soortgelijk programma voor hun reizigers. “Nadat ze besparingen en kosten onder controle hebben, moeten travelmanagers vaak nadenken over de volgende stap. Dankzij dit soort enquêtes kunnen ze in kaart brengen hoe hun reisprogramma kan leiden tot innovatie voor het hele bedrijf”, aldus Jorge Cruz, executive vicepresident, Global Sales & Marketing bij BCD Travel. “Door te investeren in een reizigerswelzijnsprogramma dat frequente zakenreizigers zoals salesmedewerkers tevreden houdt, kunnen travelmanagers hun bedrijf helpen beter te presteren dan de concurrentie. Het uiteindelijke effect is veel groter dan alleen maar tevreden reizigers.”

TOUROPERATING

Thomas Cook: turbokortingen

De turbokortingen tot € 1000 per boeking lopen bijna af bij Thomas Cook. Op zondag 17/03 loopt deze actie definitief ten einde. Bovendien zijn deze turbokortingen cumuleerbaar met het gratis privéluchthavenvervoer (PTAXIA) of de € 100 extra korting (100EUR). Wees er dus snel bij, want de tijd tikt!

© Thomas Cook

Chalkidiki

Chalkidiki is nog vrij onbekend bij de meeste Belgen. Thomas Cook geeft je alvast 5 redenen om je klant te overtuigen van dit stukje Griekenland.

 1. Paradijselijke stranden
  Voor de allermooiste stranden moet je in Chalkidiki zijn. Dankzij het lichtgele zand in contrast met het azuurblauwe zeewater waan je je precies op de Malediven!
 2. De heilige Athosberg
  In het oosten van Chalkidiki ligt de imposante Athosberg, een monnikenstaat met een twintigtal prachtige kloosters te midden van de groene natuur.
 3. De ‘zwevende’ kloosters van Meteora
  In dit gebied stuit je op adembenemende rotsformaties die als pilaren naar de hemel reiken. Bovenop prijken verschillende kloosters, waarvan er 6 nog bewoond worden door monniken.
 4. Thessaloniki, een goed bewaard geheim
  De 2de grootste stad van Griekenland is een bruisende universiteitsstad met een rijke geschiedenis en tal van bezienswaardigheden.
 5. Ruim hotelaanbod
  Thomas Cook biedt voor elk wat wils, van een heerlijke relaxvakantie met z’n tweetjes tot actieve vakanties voor het hele gezin. Bovendien omvat het aanbod zowel familiaal gerunde charmehotels als grote vakantieresorts en luxehotels.

Costa de la Luz

Iberostar Royal Andalus

Wil je klant graag het échte Spanje leren kennen? Dan is de Costa de la Luz hem op het lijf geschreven. Deze regio in het zuiden van Andalusië dankt haar naam aan het schitterende zonlicht op de oceaan en vormt de ideale uitvalsbasis voor een uitstap naar topsteden zoals Sevilla of Jerez.

Ook kan je er heerlijk wandelen langs de gouden zandstranden of op ontdekking gaan in de vele natuurreservaten. Bovendien is het er rustiger dan aan de meeste costa’s waardoor je met volle teugen kan genieten van de mooie omgeving.

Thomas Cook hoteltip? Het familievriendelijke viersterrenhotel Iberostar Royal Andalus.

THEMAPARK

Europa-Park: Ammolite opnieuw 2 Michelinsterren

© Europa-Park

Voor de vijfde keer op rij ontving het fine-dining restaurant van Europa-Park op 26 februari j.l. twee Michelin-sterren. Europa-Park blijft hiermee het eerste en enige attractiepark ter wereld met een sterrenkeuken. Restaurant “Ammolite” van themahotel “Bell Rock” behoort daarmee tot de 48 beste restaurants in Duitsland. Enkele maanden geleden kende restaurantgids Gault & Millau ook opnieuw 17 van 20 mogelijke punten toe.

In 2012 opende Europa-Park het viersterren superior hotel “Bell Rock”. Op de begane grond van de 35 meter hoge vuurtoren van dit themahotel bevindt zich “Ammolite – The Lighthouse Restaurant”. Het fine dining-restaurant telt slechts 36 zitplaatsen. Amper een jaar later werd de keuken met een Michelin-ster onderscheiden. In 2014 kwam de tweede ster.

STUDIEREIS

Live To Travel: luxe studiereis Zuid-Afrika

Na de lancering van de ‘Afrika Collectie’ organiseert Live To Travel een studiereis naar Zuid-Afrika, volledig in het kader van deze brochure. Reis van 2 tot 8 mei mee naar Zuid-Afrika in een kleine groep van 7 personen, in een single kamer én op basis van vol pension.

De vluchten zijn voorzien met South African Airways naar Johannesburg om dan met een privécharter door te vliegen naar het noorden van het Kruger Nationaal Park. De daarop volgende dagen wordt er verbleven in Makuleke Contractual Park en Timbavati Private Nature Reserve, in exclusieve accommodaties zoals Pafuri Luxury Tented Camp, The Outpost en &Beyond Ngala Safari Lodge. Natuurlijk staan er heel wat safari’s van wereldklasse op het programma, zowel in open jeeps als te voet.

Wil jij graag mee? Klik op deze link voor een gedetailleerd programma en schrijf je meteen in! Inschrijven kan nog tot 24 maart 2019. Alle programma’s die Live To Travel samenstelt, worden op het moment van offerte trouwens ook op deze wijze in WETU doorgestuurd, gepersonaliseerd met het logo en de contactgegevens van het reiskantoor.

TOUROPERATING

Club Med: Opening Winterboekingen 2019-2020

Op 26 maart opent Club Med de reservaties voor de Winter 2019-2020. Dan zijn er ook terug Happy First-voordelen

Er snel bij zijn bij de reservaties van Club Med biedt tal van voordelen voor uw klanten: ze profiteren gegarandeerd van het beste aanbod van het seizoen met de -15% Happy First vroegboekkorting en ze hebben de ruimste keuze uit alle vertrekdata en alle bestemmingen. En dat allemaal vóór alle anderen! Tot 700 euro korting per persoon in een Deluxe-kamer of Suite, en tot 500 euro korting per persoon in een Standaard- of Superior-kamer

HOTELLERIE

Grecotel: golfvakantie Amirandes – Kreta

© Grecotel

Dankzij de Golf Academy in het Kretenzische Grecotel Amirandes, kan elkeen zijn spel verbeteren. De Academy voorziet in faciliteiten zoals chipping area en putting green. Privé of in groep, beginner of gevorderd… iedereen (vanaf 7 jaar) kan golflessen volgen, aangepast aan het eigen niveau. De Grecotel Golf Academy wordt aangeboden in samenwerking met de Crete Golf Club.

Crete Golf Club Gratis green fees

De Crete Golf Club is een prachtig 18-hole golf terrein, één van de meest impressionante golfterreinen rond de Mediterrane Zee. Het is gelegen op 10km van Amirandes en werd sinds 2016 volledig vernieuwd. De Golf Club is opgebouwd volgens internationale PGA standaarden, volgens een typisch Kretenzische lay-out, en is zorgvuldig onderhouden en biedt tegelijkertijd een ideale locatie voor internationale golftoernooien. NIEUW sinds 2019: Alle Grecotel Amirandes gasten krijgen onbeperkt gratis green fees.

Dit hotel is te reserveren via volgende to’s in België: Essential Greece, Exclusive Destinations, Expair Tours, TUI en VIP Selection.

CRUISE

NCL: nieuw concept ‘Free at Sea’

© NCL

Norwegian Cruise Line biedt vanaf 2 april de mogelijkheid om de ‘Free at Sea’-upgrade bij te boeken voor een cruise van zeven nachten. Gasten kunnen uit twee extra voordelen kiezen, waaronder merkdranken, een dinerpakket voor de ‘specialty dining restaurants’, een wifi-pakket, 50 dollar excursietegoed of enkel de kosten van de vaarbelasting voor het derde en vierde familielid dat mee vaart. De Conciërge-passagiershutten, Suites en The Haven Suites ontvangen standaard alle vijf keuzes. ‘Free at Sea’ kan worden geboekt via Book Norwegian, Amadeus Cruise en via de reserveringsafdeling van NCL 00800 0310 21 21. De nieuwe upgrade vervangt het vroegere Premium All Inclusive.

LUCHTVAART

Ryanair: uitbreiding BRU & CRL

Ryanair breidt het aantal bestemmingen vanaf de luchthavens Zaventem en Charleroi komende winter uit met zeven nieuwe bestemmingen. Vanaf Brussels Airport vliegt de Ierse lagekostenmaatschappij vanaf eind oktober twee keer per week naar Catania, twee keer per week naar Essaouira, vier keer per week naar Krakow, drie keer per week naar Pisa en tot slot ook vier keer per week naar Sevilla. Voor de luchthaven Charleroi gaat het om twee nieuwe bestemmingen: Béziers (drie keer per week) en Tel Aviv (vier keer per week).

BESTEMMING

Ibiza: meest winstgevende bestemming van Spanje

Ibiza / photo by Jose Llamas

Uit een berekening van de toeristische organisatie Exceltur komt Ibiza als de meest winstgevende Spaanse vakantiebestemming uit de bus. Voor toeristen is het tegelijk ook wel de duurste bestemming. Exceltur nam meer dan honderd toeristische bestemmingen in Spanje onder de loep om de winstgevendheid van Spaanse hotels in 2018 te kaderen.

De bestemmingen werden netjes onderverdeeld in steden en pure vakantiebestemmingen.

Op basis van deze cijfers was 2018 vooral goed voor de toeristische industrie op de Balearen en in de steden. De Canarische Eilanden daarentegen hadden last van de concurrentie van andere mediterrane bestemmingen zoals Turkije, Tunesië, Egypte en Griekenland.

Drie locaties op Ibiza voeren de Spaanse lijst aan van hoogste opbrengst per beschikbare kamer of RevPAR (revenue per available room). Bestemmingen op de Balearen hebben profijt gehaald uit ‘substantiële investeringen in renovaties van faciliteiten en herpositionering in de afgelopen jaren’, aldus het rapport. San Josep de Sa Talaia is de plaats waar hotels de grootste opbrengst krijgen uit hun faciliteiten met meer dan 124 euro per kamer. De tweede plek is Ibiza’s hoofdstad Eivissa met 121,80 euro. Op de derde plaats staat Chiclana de la Frontera in de Andalusische provincie Cádiz aan de Costa de la Luz met 111,90 euro. Op vier staat weer een plek op Ibiza: Santa Eulària des Riu met 109,80 euro. De vijfde plaats wordt ingenomen door Adeje op Tenerife met 101,80 euro en daarna volgt Marbella met 98,30 euro.

INCENTIVE

MisterFly & Emirates: incentive

MisterFly & Emirates werken niet alleen samen om de reisagenten super tarieven aan te bieden naar Thailand, de Malediven, Mauritius, Sri Lanka, Indië, Dubai,… maar bieden jullie eveneens twee tickets naar… Dubai! Deelnemen is eenvoudig: doe mee aan deze quiz en boek Emirates via www.MisterFlyPro.be-fr. Deze actie is geldig tot en met 21 april 2019. Meer info en voorwaarden via www.MisterFlyPro.be-fr

AIR&RAIL

© Brussels Airport

Brussels Airport test check-ins te Antwerpen-Centraal

Dinsdag is Brussels Airport, in samenwerking met NMBS, gestart met haar “Airport City Terminal” testproject. Gedurende zes maanden kunnen passagiers, die vanuit Antwerpen-Centraal sporen, inchecken voor hun vlucht terwijl ze wachten op hun trein naar halte Brussels Airport-Zaventem. Indien ze enkel met handbagage reizen, kunnen zij, aangekomen op de luchthaven, ineens naar de veiligheidscontrole gaan. De twee kiosken bevinden zich onderaan de lange roltrappen, op de op één na laagste verdieping van het station. De kiosken worden vergezeld van een bord met gebruiksaanwijzingen en een overzicht van de vertrektijden te BRU.

LUCHTVAART

Brussels Airport: projectleider ‘Airport Operations Plan’

Brussels Airport heeft tijdens het World ATM Congres in Madrid een prijs ontvangen als leider van het project ‘Airport Operations Plan’, met name de Single European Sky (SES) Award in de categorie Corporation. Het ‘Airport Operations Plan’ (AOP) wil via realtimegegevens de planning van de luchthavenprocessen optimaliseren om de passagiers een betere ervaring te bieden en de veiligheid van de operaties te garanderen. Het Airport Operations Plan van Brussels Airport wil daarnaast ook alle processen op de luchthaven versoepelen, van het inchecken tot het instappen op het vliegtuig. Door de stromen van passagiers, bagage, vliegtuigen en de toegankelijkheid te optimaliseren en ze op elkaar af te stemmen, verlopen de reis naar de luchthaven en de verschillende stappen in de luchthaven een stuk vlotter voor de passagiers.

“Het Airport Operations Plan zorgt ervoor dat het volledige traject van de passagier, van zijn reis naar de luchthaven tot het instappen in het vliegtuig, vlotter verloopt door een groot aantal verzamelde en geanalyseerde gegevens in realtime te gebruiken. Via het AOP kunnen we anticiperen op mogelijk moeilijke situaties en ze snel oplossen om de hinder voor de passagiers te beperken”, vertelt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. “Brussels Airport speelt een toonaangevende rol in dit Europese project en is uitgegroeid tot een internationale referentie in de materie.” Meer informatie via deze link.

REISINDUSTRIE

Spermalie: 19 nieuwe stadsgidsen

Afgelopen dinsdag reikte Volwassenenonderwijs Spermalie voor de tiende keer de certificaten uit van stadsgids Brugge. Voor de cursisten, die gedurende ruim drie jaar een stevige opleiding volgden, was dit de kroon op het werk. Na de proclamatie van de kersverse gidsen ontvingen de afgestudeerde cursisten ook de officiële gidsenkaart i.s.m. Toerisme Vlaanderen. Het verhaal begon in januari 2007 toen het Centrum voor Volwassenenonderwijs Spermalie voor de eerste keer in de geschiedenis startte met een opleiding stadsgids Brugge. Samen met de gidsenverenigingen en Toerisme Brugge gaf Volwassenenonderwijs Spermalie de opleiding vorm en werd deze module per module ingekleurd. Deze week zwaaide intussen de tiende lichting al af. De directie is hen dan ook zeer erkentelijk voor hun engagement.

BESTEMMING

Zondag kleurt de wereld weer groen

Zondag 17 maart staat de wereld weer in het teken van de Ierse nationale feestdag St. Patrick’s Day. Niet alleen in de straten van Ierland wordt zondag de beschermheilige uitbundig herdacht, de hele wereld licht op in Ierlands bekende groene kleur. Meer dan 300 iconische locaties en UNESCO Werelderfgoed worden ’s avonds verlicht: Het National Football Museum in Manchester, het Palais de l’Europe in Straatsburg, het Köningsbau in Stuttgart, de Trafalgar Square fonteinen in Londen, het Colosseum in Rome, de Sacré Coeur in Parijs, la Croisette in Cannes, het Christusbeeld in Rio de Janeiro, de Niagara-watervallen in Canada, de Empire State Building in New York en de Londen Eye gaan weer groen. België doet ook mee en zeven locaties gaan morgen ‘on green’: de Grote Markt van Brussel, de Burg en het stadhuis in Brugge, de Lille Gate in Ieper, het Belfort van Bergen en het stadhuis van Dinant. Ook Manneken Pis zal in traditionele Ierse klederdracht gehuld worden.