20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

BEURS

Vakantiesalon Brussel/Brussels Travel Top

Gisteren, 7 februari, opende het Vakantiesalon Brussel de deuren. Nog tot en met 10 februari kunnen bezoekers in Brussels Expo terecht om er kennis te maken met de meer dan 350 exposanten die meer dan 800 vakantie- reisbestemmingen voorstellen. Het is de 61ste editie van het Vakantiesalon Brussel, en er worden meer dan 100.000 bezoekers verwacht. Elk jaar plaatst het Vakantiesalon van Brussel een land in de kijker. Dit jaar werd gekozen voor Italië. 7 op 10 Belgen brachten ooit al een vakantie door in Italië. En van de 30% die er nog nooit naartoe ging, zijn 2 op de 10 van plan om er hun volgende vakantie door te brengen.

Gisteren vond in Paleis 5 de Brussels Travel Top plaats. Uw vakblad was uiteraard ook van de partij, samen met 20 andere B2B-partners. Na de Brussels Travel Top nodigde de Italiaanse nationale dienst voor toerisme de reisprofessionals uit in de BTT zone voor een networking cocktail, waar  in een informele sfeer contacten werden gelegd met actoren uit de toeristische sector.

Bekijk alle foto’s van de eerste dag van het Vakantiesalon van Brussel en Brussels Travel Top via de fotopagina.

REISVERZEKERINGEN

Allianz Global Assistance: update met Rudi & Tanja

Na de aankondiging van Stéphane Aerts als nieuwe sales & marketing director bij reisverzekeraar Allianz Global Assistance (TM Newsletter 1055 van 4 januari), had TM een gesprek met Rudi Verschoren en Tanja Maes van het AGA salesteam. Rudi Verschoren, al meer dan 33 jaar in dienst bij Allianz Global Assistance (vroeger Elvia Verzekeringen en Mondial Assistance) en officieel business development manager, stuurt commercieel de zaken aan voor het travel-segment. Hij krijgt daarbij de ondersteuning van Frank Audenaert, Wim Vervaet, Charlotte Hervy en Tanja Maes. Tanja Maes heeft binnen het commercieel team de functie van Business Developer E-travel & Corporate. Klik hier voor een update met Rudi en Tanja over de Europese richtlijn ‘Insurance Distribution Directive’ (IDD) en de productstrategie van Allianz Global Assistance.

TOUROPERATING

Transeurope: nieuwe CEO

De Raad van Bestuur van de Transeurope-groep heeft in haar laatste bijeenkomst de heer Kurt De Vreese benoemd tot nieuwe CEO. Hij wordt de eerste externe, niet-familie gerelateerde CEO van Transeurope.

Kurt is werkzaam bij Transeurope sinds februari 1997. Hij doorliep er heel wat afdelingen: van call center medewerker over events-manager tot contracts-manager. Sinds april 2017 stond hij aan het hoofd van de afdeling contracts. In die functie speelde hij een belangrijke rol bij de uitbouw van de unieke product-mix waarmee Transeurope zich weet te onderscheiden binnen de sector.

Koenraad en Tobias Stuyts blijven, net als in het verleden, de globale strategie van de groep uittekenen en waarborgen een evenwichtige groei in zowel de touroperating als de hotellerie. Kurt krijgt de operationele leiding over de volledige touroperating-activiteiten.

Lees het volledige artikel hier.

HOTELLERIE

Update: Transport Boeing 747 naar Corendon Village Hotel

© Corendon

De Boeing 747 ‘City of Bangkok’ van KLM is vertrokken voor haar laatste reis, met bestemming de tuin van het Corendon Village Hotel. Het toestel is dinsdagavond 5 februari om 22u30 op een gigantische zelfrijdende trailer van transportbedrijf Mammoet gezet en heeft zijn eerste meters afgelegd tot aan de Sloterweg nabij Schiphol. Op zaterdagnacht wordt het toestel verwacht aan het Corendon Village Hotel. In de nacht van 8 op 9 februari vindt het meest spectaculaire gedeelte van de reis plaats. Rond middernacht steekt de Boeing de drukke A9 autosnelweg over. Daarna volgt het toestel met een slakkengangetje de route richting het Corendon Village Hotel. In de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 februari steekt het toestel dan nog de Schipholweg over en zal het na 57 parkeerbewegingen definitief in de tuin van het Corendon Village Hotel plaatsnemen. TM volgt het komende weekend het transport van de Boeing 747 en brengt hierover verslag uit. Alles is live te volgen via de livestream: https://www.corendon.nl/boeing747

PEOPLE ON THE MOVE

Paloma Hotels: benoeming COO

Murat Kadaifcioglu © Paloma Hotels & Resorts

Paloma Hotels kondigt de benoeming aan van Murat Kadaifcioglu als COO van de Turkse hotelketen. Murat trad afgelopen maandag 4 februari al in dienst. Ece Tonbul (Chairperson of the Executive Board): “Murat Kadaifcioglu heeft bakken ervaring in de hospitality sector. Hij is al 38 jaar actief in topfuncties bij luchtvaartmaatschappijen, touroperators en in het hotelwezen. In zijn laatste functie voor zijn overstap naar Paloma Hotels was hij als managing director voor de Accor Group in Turkije erg succesvol. Murat neemt een cruciale rol op binnen het bedrijf en zal het huidige succes van Paloma Hotels verder versterken. Het is de geweldige mix van operationele ervaring, inspiratie en technische capaciteit dat van hem de geknipte persoon voor de job maken. Murat neemt de algemene verantwoordelijkheid voor de activiteiten van onze hotelketen, nieuwe hotelopeningen en het waarborgen van de ultieme klantervaring. Daartoe behoren ook de innovatieve merken en concepten zoals Club Marvy en Paloma Finesse, evenals de volledig gerenoveerde Sentido Perissia en Paloma Orenda. Met de aanstelling willen we de volgende fase van onze groeistrategie versnellen.”

RAIL

NMBS Internationaal: Thalys Zon

© Thalys

Zuid-Frankrijk is binnen handbereik van uw klanten: sinds 7 februari is de verkoop voor het zomerseizoen van Thalys Zon van start gegaan op NMBS Internationaal. Naar het Zuiden sporen met Thalys, dat is al vakantie: een recordreistijd, comfortabele zitplaatsen, een barrijtuig, wifi… en als uw klanten in Premium class reizen, dan krijgen ze er een maaltijd op hun plaats en gratis kranten en tijdschriften bovenop. De Thalys Zon treinen rijden elke zaterdag van 29 juni tot 31 augustus vanuit Brussel-Zuid naar de zonnigste en meest charmante steden in het zuiden van Frankrijk: Valence (3u37), Avignon (4u12), Aix-en-Provence (4u41), Marseille (4u56) en de nieuwe Thalys bestemming Bordeaux* (4u11).

Tickets zijn te koop sinds 7 februari 2019*! Aarzel dus niet om uw klanten deze bestemmingen aan te bevelen. Meer informatie vindt u op www.nmbs-internationaal.com/agent.

* Uitgezonderd Bordeaux: verkoop start op 21 februari.

Save the Date: Spring Event

Naar jaarlijkse traditie organiseert NMBS Internationaal haar Spring Event op donderdag 16 mei. De workshop vindt plaats in Hof ter Musschen in Woluwe. Noteer alvast deze datum in uw agenda! Meer informatie volgt binnenkort.

FOCUS LUCHTVAART

EL AL: ‘Fly Business For Pleasure’

Vlieg met EL AL vanuit Brussel naar Tel Aviv in business class en geniet van de nieuwste lage prijzen. Tegenwoordig vliegt uw klant al H/T naar Israël voor €999, alle taksen inbegrepen, terwijl hij/zij geniet van het comfort en de service in C-klasse.

Ook op aansluitende vluchten naar het Verre Oosten en Zuid-Afrika gelden momenteel interessante tarieven met twee gratis stops in Tel Aviv inbegrepen.

Verdere informatie is te vinden via www.elal.com, via het callcenter 02/231.01.03 en via de banner. Beschikbaar via alle GDS’en.

IN MEMORIAM

Yves Jossa (CruisePartner) overleden

Woensdag 30 januari is Yves Jossa overleden. Yves was de man van Sabine Leten. Beiden zijn erg bekend in de toerisme- en cruisewereld. Yves Jossa was medezaakvoerder en eigenaar van CruisePartner en via zijn eigen bedrijf – Kruimels Consultancy– had hij diverse klanten onder de reiskantoren en touroperators, voor de opbouw van websites en applicaties. Yves heeft Sabine vaak vergezeld op studiereizen en lanceringen van nieuwe cruiseschepen. Hij zal ons bijblijven als een vriendelijke en sympathieke man.

Yves was al een tijdje ziek en overleed in het ziekenhuis in Veurne. Hij was nog maar 51 jaar oud. Morgen, zaterdag 9 februari, om 11u wordt afscheid van Yves genomen bij Cornelis, Sint-Idesbaldusstraat 43 te Veurne. Condoleren kan online via www.cornelisuitvaartzorg.be.

CAR BROKER

Sunny Cars: nieuwe Smile Society TOP 100

Lindsay de Groote (Best of Travel, Roeselare) © Sunny Cars

Sunny Cars heeft de 100 leisure reisagenten bekend gemaakt die het afgelopen Sunny kwartaal (november, december, januari) de meeste autohuurboekingen hebben gemaakt. Deze top 100 geniet de komende drie maanden van exclusieve voordelen. De absolute nummer 1 van de lijst, Lindsay de Groote (Best of Travel, Roeselare), is bovendien gegarandeerd van een plek op de Grand Prix Sunny Cars studiereis in september.

Teamcaptain Grand Prix Sunny Cars studiereis

Voor de allerbeste verkoper van het kwartaal (nummer 1 in de lijst) is er nog een heel fijn extra voordeel: hij of zij is zeker van een plek op de Grand Prix Sunny Cars studiereis in september. Speciaal voor de uiteindelijke vier kwartaaltoppers is tijdens de studiereis de rol van teamcaptain weggelegd. Naast Lindsay zal ook de nummer 1 van het eerste kwartaal, Leen Leemans, deze rol vervullen. De overige teamcaptains zijn begin mei en begin augustus bekend.

Olivier Giacomini, head of sales België bij Sunny Cars, over de Top 100: “De Smile Society club geeft ons de kans de beste verkopers persoonlijk te belonen door ze nog meer in het zonnetje te zetten. Zij krijgen een extra aantrekkelijke korting op eigen autohuur en we organiseren leuke evenementen en incentives speciaal voor deze 100 toppers. Om zo veel mogelijk reisagenten de kans te geven in de club te komen en van de voordelen te genieten, beginnen we elk kwartaal weer opnieuw.”

Begin mei wordt de nieuwe Top 100 bekend gemaakt.

PEOPLE ON THE MOVE

Travelworld: Gwendoline De Bruycker kiest nieuwe uitdaging

© Travelworld

Na 15 jaar als Sales Manager bij Verre Reizen specialist Travelworld, breekt voor Gwendoline De Bruycker een nieuw hoofdstuk aan. In samenspraak met eigenaars Lieven en Annelies Bossaert werd, in alle vriendschap, beslist om de samenwerking stop te zetten.

Lieven Bossaert: “Wij zijn Gwendoline enorm dankbaar voor de afgelopen 15 jaar waarin we samen heel wat bereikt hebben.  Travelworld staat anno 2019 sterker dan ooit en dat hadden we nooit gekund zonder een fantastische sales als Gwendoline op de baan. Ze zal voor altijd deel uitmaken van de Travelworld-familie en we wensen haar het allerbeste in haar verdere loopbaan”.

Annelies Bossaert: “Gwendoline heeft de Travelworld kleuren al die jaren met verve vertegenwoordigd.  Ze was een medewerkster met ontzettend veel drive en passie.  We zijn er zeker van dat ze ook in de toekomst nog heel wat van zich zal laten horen.”

Het voltallige Travelworld-team wenst Gwendoline het allerbeste.  In afwachting van de aanstelling van de nieuwe Travelworld sales kunt u voor alle sales-gerelateerde vragen terecht bij Lieven of Annelies Bossaert via info@travelworld.be of op het nummer 059/80.73.74.

HOTELLERIE

Thermae Palace Hotel: stekker uit overnameprocedure

Een nieuwe fase breekt aan in het dossier rond Thermae Palace Hotel in Oostende. Na de Vlaamse regering trekt nu ook het stadsbestuur van Oostende de stekker uit de overnameprocedure van het bekende hotel. De Vlaamse overheid en de stad Oostende zijn samen eigenaar van het Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen. De regering startte begin 2016, samen met de stad Oostende, een openbare procedure op voor de toewijzing van het Thermae Palace. De nieuwe eigenaar zou dan met subsidies het hotel en de gaanderijen restaureren. Maar er kwam geen overeenkomst, ondanks het feit dat zowel het hotel als de gaanderijen smeken om een grondige renovatie. Voor het Thermae Palace Hotel worden nu gesprekken opgestart met de huidige huurder, Restotel nv van Mark Vanmoerkerke. Het restauratiedossier voor de Koninklijke Gaanderijen wordt meteen opgestart. Het stadsbestuur zegt dat er geen tijd te verliezen is. De zo statige Koninklijke gaanderijen worden al anderhalf jaar gestut en zijn in erbarmelijke staat. Een eerste restauratieproject ligt nu op de tekentafel bij de architect maar er moet ook nog een akkoord komen van Erfgoed Vlaanderen. In het beste geval zou de renovatie van de gaanderijen eind 2021 afgewerkt zijn. Mark Vanmoerkerke zelf was niet voor commentaar bereikbaar.

PEOPLE ON THE MOVE

Erik Van Hoornyck vervoegt Selectair

Erik Van Hoornyck tijdens de jongste TM Future Day (begin oktober 2018) in gesprek met Anke Schuermans van de VVR. © Maîtrise

Sedert begin februari is Erik Van Hoornyck (ex Sun Reizen / Skyways) aan de slag op het hoofdkantoor van Selectair. Pieter Demuynck (voorzitter Selectair) : “we waren al lang op zoek naar iemand om ons centrale kantoor in Vilvoorde  te versterken met een meer dan degelijke boekhoudkundige kennis. Er lopen vele zaken heel goed bij Selectair, maar op de dagelijkse boekhouding kan het een flink stuk beter. In een toevallig gesprek met Erik enkele maanden geleden, bleek er van zijn kant wel interesse te zijn.  We zijn er samen snel uitgeraakt: hij vervoegt ons team op zelfstandige basis. Erik zal voor Selectair een enorme meerwaarde betekenen door de combinatie van zijn boekhoudkundige opleiding, en zijn kennis van de sector.”

Erik van Hoornyck: “Nadat ik Sun Reizen overgelaten heb, was het niet mijn bedoeling om op vervroegd pensioen te gaan. Ik wil in de reissector actief blijven en na een positief gesprek met Pieter zie ik het als een uitdaging om de boekhouding en de administratie te ondersteunen van een grote groep van zelfstandige reisagenten. Het betekent voor mij het verderzetten van de steun aan de zelfstandige reisagenten. Dat is trouwens iets dat ik met Skyways altijd heb gedaan en waarin Selectair een belangrijke plaats had.”

Peter Vandevelde (ondervoorzitter Selectair): “Erik heeft zich op de uitdaging gestort en is samen met mij volop bezig met onze boekhouding en het opmaken van de jaarrekeningen. Hij doet dat schitterend, en zal in de toekomst de taak van de penningmeester (thans bestuurslid) enorm verlichten.”

Erik Van Hoornyck blijft nog tot de zomer voorzitter van de Raad van Bestuur bij het Garantiefonds Reizen. Erik was jaar en dag het uithangbord van de Belgische air broker Skyways, dat op 1 december 2018 werd overgenomen door Airtrade Holdings BV, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in innovatieve reistechnologie en air broker diensten.

Nog even bij vermelden dat in de voorbije januari maand Bianca Haegens, sedert een jaar tewerkgesteld op de marketing-afdeling, voor andere opportuniteiten heeft gekozen en Selectair marketing heeft verlaten.

CRUISE

MSC Cruises: virtuele cruise-assistent

Over enkele weken neemt MSC Cruises in Southampton de MSC Bellissima in de vaart. Een van de blikvangers van het vaartuig wordt Zoe, ’s werelds eerste virtuele personal cruise-assistent. Zoe is een met stem bediende, artificiële intelligentie ten dienste van passagiers in alle cabinetypes. Ze begrijpt zeven talen en beantwoordt honderden vragen over het cruisetraject. Ze verschaft informatie over de dienstverlening aan boord en begeleidt of suggereert passagiers bij het boeken van diensten. Volgens de rederij brengt deze cruise-assistent MSC Cruises’ Guest Services naar een totaal nieuwe hoogte met verbluffende virtuele ‘butler-technologie’ en bezorgt ze de passagiers een nog intensere en meer zorgeloze cruisebeleving. Zoe is een samenwerking van MSC Cruises, Harman Connected Services en Samsung Electronics.

LUCHTVAART

Vliegtuigen aan de grond, Germania vraagt faillissement aan

© Germania

De in Berlijn gevestigde luchtvaartmaatschappij Germania, opgericht in 1986, heeft maandagavond het faillissement aangevraagd en heeft met onmiddellijke ingang alle vluchtoperaties stopgezet. “Na een ‘kortetermijnliquiditeitsprobleem’ was er geen andere optie”, aldus ceo Karsten Balke van Germania, die zich bij zowel passagiers als personeel verontschuldigt voor de gang van zaken. Alle geplande vluchten blijven aan de grond, de naar schatting 1400 werknemers verliezen hun job. Germania legt de oorzaak voor het faillissement bij de gestegen brandstofprijzen en de volatiliteit op de valutamarkten. Vorige week had het personeel van Germania al laten weten dat het niet betaald was voor de maand januari, ondanks de bewering van de directie dat het een meevaller van meer dan 15 miljoen euro had ontvangen. De financiële moeilijkheden bij Germania raakten begin januari bekend. De vluchten bleven aanvankelijk doorgaan volgens plan. In de tussentijd had het bedrijf naar eigen zeggen ‘succesvolle financieringsonderhandelingen’ gevoerd. Germania vervoerde het voorbije jaar meer dan 4,4 miljoen passagiers en was al meer dan 30 jaar actief. De maatschappij opereerde met een vloot van 34 vliegtuigen vanuit 18 luchthavens en vloog op een 60-tal bestemmingen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De laatste vlucht van Germania werd maandagavond uitgevoerd van Fuerteventura naar Nürnberg. Eind oktober 2017 ging de op een na grootste Duitse luchtvaartmaatschappij, Air Berlin, failliet en eind september 2018 trok Azur Air Germany de sterker eruit terwijl elders in Europa maatschappijen als Primera Air, Small Planet Airlines, Sky Works (Zwitserland), Cobalt Air (Cyprus), VLM Airlines Antwerpen en Brussel, PrivatAir (Zwitserland) en Cello (VK) hun vluchtoperaties moesten staken wegens financiële problemen.

Carriers springen in de bres

Heel wat luchtvaartmaatschappijen bieden passagiers van Germania die in het buitenland zijn gestrand de mogelijkheid om tegen een voordeliger tarief naar huis te vliegen. Het gaat onder meer om Lufthansa, easyJet, Condor, TUI fly, SWISS, Austrian Airlines en Eurowings. Sinds maandagavond staan alle vliegtuigen van Germania aan de grond om de Duitse maatschappij uitstel van betaling heeft aangevraagd. In een mededeling staat te lezen dat reizigers die met Germania zouden vliegen als onderdeel van een pakketreis zich tot hun touroperator moeten wenden. Wie rechtstreeks via de website heeft geboekt dient zelf op zoek te gaan naar een reisalternatief. Eurowings laat weten dat in het buitenland gestrande passagiers tot en met 28 februari 2019 aan een gereduceerd tarief naar Duitsland (50% van de Eurowings-ticketprijs) kunnen terugvliegen. Geef als onderwerp aan: “Restitutie/Erstattung Germania“. De betaling vindt plaats op het betalingsmiddel dat men bij boeking op eurowings.com aangegeven heeft. Binnenlandse vluchten in Duitsland zijn uitgesloten. Hetzelfde geldt voor vluchten die via andere boekingskanalen of in het reisbureau geboekt zijn.

REISINDUSTRIE

visit.brussels Awards stemming is open

Nog tot en met 3 maart 2019 kan iedereen op www.awards.brussels stemmen voor de visit.brussels Awards. Welgeteld 86 kandidaturen werden ingediend, verdeeld over acht categorieën. Bij die categorieën zijn onder meer de beste tentoonstelling van 2018, het beste internationale event, het beste gastronomisch concept en het beste nieuwe hotel, hotelconcept of hotelrenovatie.

Zodra de drie finalisten in elke categorie bekend zijn, kiest een jury van professionals uit de Brusselse toeristische sector de winnaars. De jury zal daarbij vooral letten op de impact die de kandidaten hebben op het toerisme in Brussel. Andere criteria zijn de internationale uitstraling, originaliteit, het aspect duurzaamheid en de toegankelijkheid voor minder mobiele bezoekers. De bekendmaking van de laureaten en de prijsuitreiking vinden plaats ter gelegenheid van de visit.brussels Awards & Networking Night op 4 april 2019.

TOUROPERATING

Thomas Cook: 5000 vakanties met gratis vluchten

Thomas Cook geeft maar liefst 5000 gratis vluchten weg naar alle vliegbestemmingen. Zo vertrekt je klant tegen een extra scherpe prijs naar o.a. Spanje, Griekenland, Kroatië, Marokko en Italië. Deze korting zit reeds verrekend in de prijs in BTN4U op een aparte kortingslijn. Wees er wel snel bij, want deze actie is enkel geldig voor de eerste 5000 boekingen! In de newsletter van deze week vind je meer info en promotiemateriaal om deze actie in de kijker te zetten.

Kinderen bijna gratis: actie verlengd

Goed nieuws voor families, want Thomas Cook verlengt uitzonderlijk de ‘Kinderen bijna gratis’ actie. Bij deze actie wordt enkel een vast bedrag van € 149 per kind aangerekend voor luchthaventaksen, reisleiding, stoelkeuze, bagage, transfers, Fuel Protection Program en annuleringsgarantie. En de ouders? Die vliegen gratis dankzij de actie ‘5000 vakanties met gratis vluchten’.

Sardinië

La dolce vita in Italië

Kan je klant niet kiezen tussen de vele vakantiebestemmingen? Raad hem dan een verblijf aan in Italië! Je vindt er niet alleen zonovergoten stranden, maar ook historische steden, indrukwekkende natuurparken en een overheerlijke keuken. Bovendien pakt Thomas Cook momenteel uit met erg scherpe promoties op vliegvakanties naar Italië.

LUCHTVAART

Aviareps BeLux: vertegenwoordiging Aegean Airlines

Aegean Airlines wordt op de Belgische en Luxemburgse markt voortaan vertegenwoordigd door Aviareps. Aviareps neemt sinds 1 februari de rol op als General Sales Representative van Aegean Airlines. Αegean Airlines en haar dochteronderneming Olympic Air waren in 2017 goed voor 13.2 miljoen passagiers. Het netwerk was in 2018 goed voor 153 bestemmingen (31 binnenlands en 122 internationaal) in 44 landen. Aegean is sinds juni 2010 lid van Star Alliance. Het bedrijf werd in 2018 door de Skytrax World Airline Awards bekroond als beste Europese regionale luchtvaartmaatschappij. In juni 2018 tekende Aegean een overeenkomst met Airbus voor de bestelling van 42 nieuwe toestellen uit de A320-reeks. De bestelling wordt gezien als een signaal van de groeivooruitzichten voor de Griekse luchtvaartmaatschappij, voor het Griekse toerisme en voor het land in het algemeen. Aegean Airlines biedt tweemaal per dag lijnvluchten van Brussel naar Athene, en dat het hele jaar door. Vanuit Luxemburg vliegt de carrier tussen april en oktober twee keer per week naar de Griekse hoofdstad.

REISINDUSTRIE

Travel Counsellors: nieuwe recruitment website

Travel Counsellors heeft haar recruitmentwebsite volledig vernieuwd. Debby Joossens (sales manager): “De website heeft een frisse uitstraling en is gebaseerd op de nieuwste technologieën waarbij veel foto- en videocontent wordt gebruikt. Daarnaast is de gebruiksvriendelijkheid van de website verbeterd zodat de bezoeker in slechts enkele klikken bij de gewenste informatie terechtkomt.” De website heeft als doel de bezoekers mee te nemen in de wereld van Travel Counsellors. Er is uitgebreide informatie te vinden over het DNA en het verhaal van de organisatie. De gebruiksvriendelijkheid is volledig toegespitst op de huidige Travel Counsellor kandidaten. Of men nu een achtergrond heeft in de leisure of zakelijke markt of een echte ondernemer is zonder ervaring in de branche, de website sluit nu aan bij iedere doelgroep. De website, geheel in de nieuwe huisstijl van Travel Counsellors, zal voortdurend worden voorzien van nieuwe blogs, events en informatie. Het vernieuwen van de website past binnen de visie van Travel Counsellors, het innovatieve karakter van het bedrijf en de focus op technologie. Fred van Eijk (Managing Director): “Onze nieuwe website geeft een nog beter beeld van waar wij als organisatie voor staan, wat wij onze Travel Counsellors bieden en wat wij van een samenwerking verwachten. Een mooie intuïtieve website, boordevol informatie, helemaal van deze tijd.“ Meer info via www.wordeentravelcounsellor.be

TOUROPERATING

Club Med: Amazing Weeks ‘Detox’

© Club Med

De Spa 5 Mondes in Marrakech is al langer een droombestemming voor welness-addicts, maar in de maand maart wordt het een waarachtig walhalla. De timing is niet toevallig. Geen beter moment dan het begin van de lente om het lichaam te zuiveren en gezonde voornemens waar te maken. Daarom organiseert Club Med een speciaal detox-arrangement. Behalve een persoonlijke gelaatsdiagnose, massages en beautybehandelingen op maat staan er ook workshops yoga, meditatie en sofrologie op het programma. Daarnaast worden er ook lezingen georganiseerd waarbij experts de laatste bevindingen geven inzake gezondheid en welzijn. En omdat voeding een hoeksteen is voor evenwicht en balans staan gezonde glutenvrije gerechten, veganistische bereidingen, versgeperste vruchtensappen en home made desserts als vanzelfsprekend op het menu.

Dit aanbod kadert in de Amazing Weeks die Club Med dit jaar organiseert om tegemoet te komen aan de meest veeleisende meerwaardezoekers. Naast wellness worden er in diverse clubdorpen heel de zomer lang ook speciale programma’s aangeboden voor muziekliefhebbers, sportfanaten en amateurfotografen.

BEURS

Fiets- en Wandelbeurs: 15.000 bezoekers

De combinatie van Fiets- en Wandelbeurs, E-bike Challenge en Mount Expo heeft tijdens het weekend van 2 en 3 februari niet minder dan 15.218 bezoekers naar Flanders Expo in Gent gebracht. Fietsen en wandelen zijn topsegmenten van het toerisme en dat bleek nog maar eens tijdens deze beurs. Naast een aantal reisorganisatoren waren onder andere de toeristische diensten van Spanje, Portugal, Zwitserland en Luxemburg sterk vertegenwoordigd. Met daarnaast al even evident heel wat regio’s en steden van Nederland, Vlaanderen, Wallonië, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. De lezingen en presentaties, circa vijftig elke dag, dragen duidelijk bij tot het succes van deze niche-beurs. Evenals vijf parcours voor verschillende types van fietsen. Tijdens de beurs werd ook de winnaar van de trofee Beste Nieuwe Benelux Wandelroute bekendgemaakt. Die trofee ging dit jaar naar het lange afstandswandelpad Romeinse Limes in Nederland, dat het haalde van andere kandidaten zoals het Belgische wandelnetwerk Brabantse Kouters en de GRP127 Tour du Brabant Wallon.

TOUROPERATING

TUI: TUI FAMILY LIFE Flamingo Beach

© TUI

TUI heeft een nieuw hotel toegevoegd aan het hotelaanbod op Lanzarote: TUI FAMILY LIFE Flamingo Beach (02285). Dit hotel is nu boekbaar voor Winter 2018-2019 en voor Zomer 2019. TUI FAMILY LIFE Flamingo Beach is een op-en-top familiehotel direct aan het strand en de promenade, waar klanten zich kunnen onderdompelen in het dorps- en clubgevoel. Je vindt er:

  • Goede animatie met kids clubs voor verschillende leeftijden
  • 6 zwembaden met een kids waterspuitpark
  • Comfortabele en stijlvolle kamers (appartementen)

Dichtbijvakanties: lentedeals

Geen beter seizoen voor een weekendje weg dan de lente! TUI lanceert een nieuw promokrantje TUI Lentedeals Dichtbijvakanties. Hierin vind je een 100-tal accommodaties aan verlaagde prijzen. Wanneer er een rood hartje bij staat, is het een ideaal Valentijnscadeau. Ontdek de lentedeals ook via deze link.

VIP Selection: Smileys x5 in februari!

Het TUI vroegboekvoordeel van gratis luchthavenvervoer met Billo is dan wel afgelopen, maar de klanten die VIP Selection boeken voor zomer 2019, genieten nog steeds van gratis privéluchthavenvervoer. Hier geldt nog steeds OP = OP. Om dit voordeel extra te ondersteunen, kan jij gedurende de hele maand februari maar liefst 5 Smileys i.p.v. 1 Smiley verdienen voor elke VIP Selection boeking die je maakt.

Vakantiesalon: korting

Op het vakantiesalon geniet je bij TUI van kortingen tot € 100! Ook bij VIP Selection krijg je € 100 korting.

RAIL

IZY: nieuwe prijsformule

Sinds begin deze week zijn alle IZY-tickets op dinsdag, woensdag en donderdag te koop tegen de vaste prijs van €19. Met dit aanbod breidt Thalys haar strategie van gulle formules op haar lowcosttrein verder uit. Naast de stoelen zonder gegarandeerde zitplaats tegen €10 en de klapstoelen tegen €15 zijn er voortaan ook enkele honderden tickets per dag te koop tegen de vaste prijs van €19. “Door dit aanbod te lanceren, zetten we ons beleid kracht bij: we willen zo veel mogelijk mensen de kans geven om de trein te nemen. Vandaag kennen vele passagiers IZY al als de goedkoopste reisoplossing voor een weekendje Parijs. Met deze bijzonder aantrekkelijke prijs op weekdagen, willen we een nog bredere klantenkring aantrekken, zoals price seekers of jonge mensen, voor wie de vaste prijs van €19 een trigger kan zijn,” legt commercieel directeur Bruno Dierickx uit.

LUCHTVAART

Alitalia: Sardinië vanuit Brussel via Rome of Milaan

Vanaf 17 april verbindt Alitalia Brussel met drie Sardinische steden via hun hub Rome Fiumicino of via Milaan Linate. Cagliari, Alghero en Olbia worden dus bereikbaar met Alitalia vanuit Brussel, meer steden op Sardinië dan ooit tevoren. Fabio Maria Lazzerini, chief business officer reageert: “Ons doel is om Sardinië dichterbij te brengen bij het vasteland van Italië en bij de rest van Europa. De reizigers die vertrekken vanuit België hebben vanaf 17 april de mogelijkheid om al onze bestemmingen op Sardinië te bereiken.”

LUCHTVAART

TAP: +10,7%

© TAP

TAP Portugal heeft het voorbije jaar 16 miljoen passagiers vervoerd, een stijging van 10,7% of +932.000 pax ten opzichte van 2017. Op vluchten tussen Lissabon, Porto en Faro vervoerde TAP voor de eerste keer meer dan een miljoen passagiers en bereikte 1,1 miljoen reizigers, wat een groei betekent van 9,4% ten opzichte van het voorgaande jaar. De vluchten tussen het vasteland en de Azoren en Madeira noteerden de grootste groei van 13,5% of in totaal 1,3 miljoen passagiers. Op de Afrikaanse routes reisden 1,1 miljoen passagiers met TAP, een stijging van 11,3%. Noord-Amerika was goed voor 800.000 passagiers (+ 9,6). Tussen Portugal en Brazilië (11 steden) waren er 1,7 miljoen passagiers (+7,8%). De gemiddelde bezettingsgraad het voorbije jaar op het ganse netwerk kwam uit op 81,7% (+2,2 procentpunten).

CRUISE

Hurtigruten: nog meer expeditiecruises

© Hurtigruten

Hurtigruten gaat de volgende jaren vier extra schepen het hele jaar inzetten voor expeditiecruises. Trollfjord, Finnmarken, Spitsbergen en Midnatsol zullen tegen 2021 alleen nog expeditiecruises aanbieden. Volgens CEO Daniel Skjeldam is het sinds zijn aantreden de ambitie geweest om zich meer op dit marktsegment toe te spitsen. De beslissing van de Noorse regering om de kustdienst tussen Bergen en Kirkenes vanaf 2021 toe te wijzen aan twee operatoren heeft Hurtigruten nog meer in die richting geduwd. Met de bestaande expeditieschepen waaronder de Fram en de drie nieuwe hybrideschepen die er de volgende jaren aankomen, zal Hurtigruten tegen 2021 over een vloot van tien expeditieschepen en 3.670 bedden beschikken. Dit zal volgens Skjeldam van Hurtigruten de grootste en meest groene expeditierederij maken.

LUCHTVAART

Finnair: Helsinki – Sapporo

Finnair vliegt volgende winter twee keer per week tussen Helsinki en Sapporo (Japan). De nieuwe route zal van 13 december tot 27 maart twee keer per week worden gevlogen met een Airbus A350 van de Finse luchtvaartmaatschappij. Sapporo staat bekend als een winter- en skioord. Sapporo wordt de vijfde Japanse bestemming van Finnair naast Tokio, Osaka, Nagoya en Fukuoka. Nog tijdens het winterseizoen vliegt de maatschappij één keer per week naar Punta Cana in de Dominicaanse Republiek met een Airbus A350.

TOUROPERATING

Transeurope: Lucky Deals

Niet minder dan vijftig reisagenten waren present in Kruishoutem voor de Portugal-avond van Transeurope. Joäo Rodeia (directeur van Turismo de Portugal) en Antonio Lacerda (verantwoordelijke voor de Portugese Alentejo-regio) tekenden eveneens present. Kevin Van Nieuwenhuyse (Brand Manager van Transeurope) en bestemmingsspecialist van Transeurope, Kim Vergauwe toonden samen met Joäo Rodeia de vele typische aspecten van zowel het noorden, het centrum als het zuiden van Charming Portugal. Kevin Van Nieuwenhuyse gaf op het einde van de presentatie ook nog wat extra informatie mee over de Lucky Deals van Transeurope. Kevin: “Het gaat om een nieuwe soort van tijdelijke promoties waarop we 15% én drievoudige bonuspunten toekennen aan de doorverkopende reisagent. Zowel klant als reisagent halen er dus voordeel uit. We lanceerden de formule in de aanloop naar de feestdagen, als bedanking voor de trouwe steun van de reisagent, maar al snel besloten we om er het jaar rond mee uit te pakken. Op de landingspagina van Resa+, het b2b-gedeelte van onze website, krijgt iedereen een actueel overzicht van de lopende Lucky Deals te zien. Momenteel loopt er een Lucky Deal met de Quinta Cabeças do Reguengo in het noorden van de Alentejo, die we uitlichtten tijdens de presentatie.”

CRUISE

Oceania Cruises: herbruikbare waterflessen

© Vero Water

Oceania Cruises vervangt vanaf april alle plastic waterflessen voor éénmalig gebruik door herbruikbare flessen. De boetiekrederij werkt hiervoor samen met Vero Water, een pionier op het vlak van waterdistillatiesystemen. Het bedrijf levert al premium water aan hotelketens als Ritz-Carlton, JW Marriott, Kimpton, Hyatt en MGM Hotels & Resorts. CEO Bob Binder van Oceania Cruises: “Met de introductie van Vero Water nemen we niet alleen een enorme sprong voorwaarts, maar voorzien we onze gasten ook van de gouden standaard op het vlak van plat en bruisend water. Met de installatie van de Vero Water-systemen op onze schepen zullen we naar schatting drie miljoen plastic flessen per jaar elimineren.” De Riviera is op 2 april het eerste Oceania-schip dat over dit zuiveringssysteem zal beschikken. Tegen eind juni wordt de hele vloot ermee uitgerust. In een tweede fase zal Oceania het systeem uitbreiden naar de excursies.

SERVICE FACILITATOR

EurAm: Grand Canyon per helicopter, vliegtuig en Hummer

EurAm werkt permanent aan haar productaanbod. Er worden de hele tijd nieuwe extra, diensten en accommodaties aangeboden, van klassiek tot extravagant, van avontuurlijk tot relax. Via de TM-Nieuwsbrief houdt EurAm je regelmatig op de hoogte. Deze week: de Grand Canyon. Combineer de ontdekking van de Grand Canyon door de lucht met een 4×4 rit die uw klanten naar plaatsen brengt die anders volledig ontoegankelijk zijn.

Op de website van EurAm zijn 4 nieuwe combinaties beschikbaar onder de tap ‘Grand Canyon South Area’. Het gaat telkens om een klassieke vlucht gecombineerd met een 2u durende Hummer-excursie in de Canyon.

North Canyon Tour met Hummer Tour:

  • De dag begint met een helikoptervlucht over de Grand Canyon, de South en North Rim en de adembenemende felgekleurde rotsformaties, Kaibab National Forest, en zelfs Dragon’s Corridor – het diepste en breedste deel van de kloof. Onbeperkte fotomogelijkheden door de extra grote vensters van je helikopter (Vliegtijd: 25-30 minuten).
  • Na de vlucht spring je aan boord van een openlucht Hummer voor een rit door het Grand Canyon National Park. Je tour bevat verschillende stops langs panoramische uitzichten, zoals de bestemmingen Duck on Rock, Yavapai Point en Moran Point.

Gelijkaardige producten:

  • Majestic met Hummer Tour
  • Grand Kingdom met Hummer Tour
  • South Rim Airplane Tour met Hummer Tour

Maak het verschil door digitale offertes van EURAM aan te vullen met unieke extra producten!

STUDIEREIS

Live To Travel: studiereis Zuid-Afrika

Touroperator Live To Travel organiseert van 15 tot 24 maart 2019 een studiereis naar de Westkaap in Zuid-Afrika, in samenwerking met South African Tourism Board. De studiereis van tien dagen en negen nachten gaat met British Airways van Brussel naar Kaapstad (via Londen). Op het programma staan heel wat activiteiten in o.a. Stellenbosch, Klein Karoo, Oudtshoorn, Knysna en Kaapstad. Met de Segway door een wijngaard cruisen of met de fiets in de Swartbergen? Een Safari in Gondwana Game Reserve of een boottocht bij zonsondergang? Kajakken tussen de pinguïns of Lions Head (Kaapstad) beklimmen bij zonsopgang? Wil jij graag mee? Klik op deze link voor alle informatie en een gedetailleerd programma. Weetje: Alle Live To Travel prijsoffertes worden ook in dit formaat doorgestuurd. Inschrijven kan nog tot 12 februari, de kostprijs voor de studiereis bedraagt 795 euro.

TECHNOLOGIE

Teldar Travel: nieuwe app

Teldar Travel heeft een eigen app gelanceerd, waarmee het bedrijf kiest voor een technologie met functionaliteiten die ervoor zorgen dat reisagentschappen hun klanten behouden. Het is ook de allereerste app waarmee reisagenten hun omzet kunnen vergroten, zelfs als hun klanten al onderweg zijn. De app biedt zowel voor de klant als voor de reisagent tal van voordelen.

Voordelen voor de klant: wanneer de klant zijn reservering voor een hotelverblijf bij het reiskantoor deed, kan via de App Store de Telder Travel-app worden gedownload. De klant krijgt daarmee toegang tot een aantal mogelijke extra diensten. Met een paar klikken kan je een last minute transfer boeken, kan je klant kiezen voor een luxe kamer of voor een bepaalde activiteit. Deze reservaties kunnen op elk gewenst moment en waar dan ook worden uitgevoerd.

Voordelen voor het reiskantoor: na iedere reservering via de app, krijgt de klant een kortingsbon die bij een volgende hotelreservatie kan worden ingewisseld… bij de reisagent natuurlijk. De agent hoeft verder niets meer te doen, want er volgt automatisch een notificatiemail van de reservatie die de klant via de app heeft gedaan. De Telder Travel app is de eerste app die de mogelijkheid biedt om het eindbedrag van het reserveringsdossier van de klant te verhogen.

REISINDUSTRIE

BCD Travel: financiële resultaten 2018

John Snyder – BCD Travel

BCD Travel heeft de financiële resultaten van 2018 bekendgemaakt. De totale omzet bedroeg 27,1 miljard dollar, waarvan 10,7 miljard aan partneromzet. De omzet steeg met 6% in vergelijking met 2017, de omzet uit nieuwe sales overtrof opnieuw de grens van 1 miljard.

“2018 was in vele opzichten een uitzonderlijk jaar voor BCD Travel. Dankzij onze focus op partnerships en innovatie, waarmee we reizigers meer betrekken en intelligente programma’s mogelijk maken, bleven we nieuwe klanten aantrekken. We stelden onze huidige klanten bovendien in staat het bereik van hun programma’s te vergroten. Daardoor behouden we al tien jaar de meest constante retentiegraad binnen deze branche”, zegt John Snyder, president en CEO van BCD.

De constante sterke prestaties zijn het resultaat van het ambitieuze groeiplan van BCD Travel. In 2018 investeerde het bedrijf meer dan 40% van de EBITDA in technologie en infrastructuur. Een groot deel van die investering gaat naar de digitale platformen van BCD, zoals DecisionSource, een business intelligenceplatform voor travelmanagers, en TripSource, een robuust reismanagementplatform.

BCD blijft, als onderdeel van haar groeistrategie, investeren in opkomende markten. In 2018 nam de zakenreisorganisatie een meerderheidsbelang in haar operationele activiteiten in Colombia. Onlangs nog werd de uitbreiding van BCD’s internationale netwerk in Zuid-Afrika aangekondigd.

“We blijven intensief investeren in technologie, mensen en ons wereldwijde netwerk. Met onze digitale platformstrategie en de meest talentvolle mensen binnen de internationale sector aan boord, willen we een meerwaarde creëren voor onze klanten”, zegt John Snyder.

CRUISE

Belgen in top 6 van Seabourn-klanten

Bij het analyseren van de passagierscijfers, ziet Seabourn een jaarlijkse terugkeer van gasten uit grote landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Canada. Sinds enkele jaren staat ook België hoog in de ranking. In 2018 stond ons land zelfs op de zesde plaats na Duitsland. De Middellandse Zee, de Griekse Eilanden en Noord-Europa blijken de favoriete cruiseregio’s te zijn, gevolgd door meer exotische bestemmingen zoals de Caraïben en Azië. Maar er is ook een groeiende interesse voor Alaska, Antarctica en Zuid-Amerika. Volgens de rederij is de kwaliteit van de gastronomie een van de belangrijke drijfveren voor Belgen om bij Seabourn te boeken. Als er Belgen op de gastenlijst staan, weet de hotelmanager namelijk dat er extra veel kaviaar en champagne zal gevraagd worden. Zoals u eerder al kon lezen, breidde Seabourn haar culinaire partnerschap met chef-kok Thomas Keller onlangs uit via zijn nieuwe kaviaarbedrijf Regiis Ova.

BESTEMMING

Dubai: Burj Jumeira

© Dubai Holding

Dubai plant de bouw van een nieuwe futuristische wolkenkrabber, die 550 meter hoog zal zijn. De toren zal de naam Burj Jumeira dragen, en is een project van staatsinvesteringsbedrijf Dubai Holding. De toren zal gebouwd worden vlakbij het luxehotel Burj Al Arab. Op een hoogte van 450 meter zal er een skylounge en restaurant worden geïnstalleerd. De basis van de wolkenkrabber zal een gigantische duimafdruk zijn van Mohammed bin Rashid (Minister-president van de Verenigde Arabische Emiraten). De eerste fase van de bouw zou in 2023 afgerond moeten zijn. De Burj Khalifa is met zijn 828 meter nog steeds het hoogste gebouw ter wereld. Maar niet voor zo heel lang meer. De Dubai Creek Tower die nog in aanbouw is, zal 928 meter hoog worden en daarmee de Burj Khalifa met gemak naar de kroon steken.

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: gastronomische ontmoetingen

Marc Van Zeveren: “Reeds meer dan 15 jaar organiseert Exclusive Destinations met succes zijn gekende ‘Gastronomische Ontmoetingen’. Je maakt er niet enkel kennis met het ED-team, maar ook met een fijne selectie van hoteliers. Op maandag 11 maart staat ’t Aardsparadijs in Merendree op de agenda, dinsdag 12 maart  kiezen we voor de eerste keer het Eyckerhof in Bornem-Hingene. Chef-kok Ferdy Debecker staat meer dan 30 jaar aan het fornuis en niet zonder succes! Deze chef won al meerdere prestigieuze kookwedstrijden waaronder de Bronzen Bocuse. Eyckerhof draagt als gevestigde waarde in het restaurantwezen dan ook een uitzonderlijke reputatie.”

Volgende hotelpartners zullen van de partij zijn: Hotel Casadelmar (Corsica), Evian Resort (Hotel Royal & Ermitage) (Frankrijk), Asia Gardens Hotel & Thai Spa (Spanje), Daios Cove Luxury Resort & Villas (Kreta), Hotel Radisson Blu Beach Crete (Kreta), Hotel Royal Mansour (Marrakech) & Forte Village (Sardinië), Hotel W The Palm (Dubai), Rixos Hotels (Dubai & Abu Dhabi), Roccoforte Hotels, Six Senses Hotels & Resorts

Reisagenten zijn welkom vanaf 18U15 en de aanwezige hotelpartners starten hun presentatie stipt om 19U00. Inschrijving per mail via karim@exclusivedestinations.be met vermelding van: voorkeur datum/locatie + voornaam/naam + reisbureau (1 persoon/kantoor).

Famtrip Costa del Sol

Exclusive Destinations nodigt u graag uit voor een korte trip langs de tophotels van de Costa del Sol van 14 tot 18 maart. Brussels Airlines zorgt voor een vlotte verbinding heen en terug op Malaga. Overnachten doen ze in het Kempinski Hotel Bahia *****GL, Gran Melia Don Pepe *****GL, Nobu Marbella *****GL en als klap op de vuurpijl het Finca Cortesin Golf & Spa Hotel ******. Een unieke kans om deze toppers uit het aanbod van Exclusive te ontdekken. Opgelet: er kunnen maximum 8 reisagenten deelnemen. Inschrijven voor 12 februari. Meer info via geert@exclusivedestinations.be of 092340700

Zomerbrochures: workshop & presentatie

De zomerbrochures van Exclusive Destinations zijn uit. Tijdens twee workshops, op 18 en 19 februari, presenteert het ED-team de nieuwe hotels (meer dan 50), afgewisseld met korte presentaties van de aanwezige hotelpartners. De zomerbrochure voorstelling start om 19u00 maar reisagenten zijn welkom vanaf 18u00 voor het buffet. Presentatie start stipt om 19u00. Het einde is voorzien om 22u30. Naar goede gewoonte wordt de avond afgesloten met een mooie tombola, rijk aan hotelovernachtingen.

Praktisch:
Maandag 18/02, Gent-Nazareth, Van der Valk.
Dinsdag 19/02,  Antwerpen, Ramada Plaza, Desguinlei 94.
Inschrijven per mail via karim@exclusivedestinations.be met vermelding van uw naam/kantoor en gekozen locatie/datum.

Magisch ijshotel

Marc Van Zeveren: “Op 24 januari opende het IJshotel of “Hôtel de Glace” in Québec zijn deuren.Het hotel wordt ieder jaar opnieuw gebouwd, telkens volgens een ander thema. Het is het enige hotel in Noord-Amerika dat volledig uit sneeuw en ijs bestaat. Met temperaturen die schommelen tussen -3 en -5°, is dit hotel zeker niets voor koukleumen. Hôtel de Glace ligt op 10 minuten rijden van Québec stad en is open tot eind maart. Naast de ‘gewone’ kamers, kan je ook overnachten in één van de themakamers. Het meubilair is in het ijs uitgehakt. ’s Avonds kan je eerst gebruik maken van de sauna’s en jacuzzi’s om lekker warm te krijgen alvorens in de speciale poolslaapzakken de nacht door te brengen. Verder zijn er twee kunstgalerieën, een bioscoop, een bar, een overdekte- en een openluchtijsbaan en een trouwkapel. Wij bieden een pakket met 1 overnachting in Valcartier, een 2de overnachting in het ijshotel en nadien 3 nachten in Auberge St Antoine in Quebec City.”

Voor meer informatie of reservatie: kris@exclusivedestinations.be

BESTEMMING

Rembrandt: 350 jaar

Het jaar 2019 markeert de 350 jaar na het overlijden van Rembrandt van Rijn, een van Nederlands bekendste schilders. Om deze reden zal zijn leven, samen met de Gouden Eeuw, geëerd worden met interessante tentoonstellingen en evenementen. Ontdek de historische steden die levende herinneringen zijn voor deze welvarende periode en kom alles te weten over het leven van Rembrandt en zijn meesterwerken. In heel Nederland lopen er dit jaar dan ook verschillende tentoonstellingen rond Rembrandt, onder meer in het Rijksmuseum, het Mauritshuis en het Rembrandthuis.

LUCHTVAART

Ryanair: meer passagiers en omzet, wel verlies

© Ryanair

Ryanair heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 33 miljoen passagiers vervoerd, een stijging van 8%. De bezettingsgraad bleef met 96% stabiel. Maar de Ierse lagekostenmaatschappij boekte in het afgelopen kwartaal, dat liep tot 31 december, wel een verlies van 19,6 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder was dit nog een winst van 105,6 miljoen euro. CEO Michael O’Leary spreekt van een tegenvallend resultaat dat volgens hem volledig toe te schrijven is aan de lagere ticketprijzen, hoewel hogere brandstofkosten en personeelskosten de luchtvaartmaatschappij eveneens parten speelden. “Klanten profiteerden evenwel van lagere prijzen en dat is goed voor de huidige en toekomstige groei”, aldus de topman. De gemiddelde ticketprijs daalde met 6% onder de dertig euro. De omzet steeg op jaarbasis van 1,4 miljard tot 1,5 miljard euro. Verder raakte bekend dat het contract van Michael O’Leary met vijf jaar verlengd werd tot minstens juli 2024, hoewel veranderingen binnen het bedrijf er evenwel voor kunnen zorgen dat de ceo alsnog wordt vervangen. De voorzitter van de raad van bestuur, David Bonderman, verlaat volgend jaar Ryanair en wordt opgevolgd door Stan McCarthy, die al sinds 2017 in het bestuur zit. Ook onafhankelijk bestuurder Kyran McLaughlin zal vertrekken in 2020. O’Leary waarschuwt voorts dat Ryanair het optimisme van andere luchtvaartmaatschappijen over het aantal zomerboekingen niet deelt. De recente daling van de brandstofprijzen houdt concurrenten in de lucht, aldus de topman. De concurrentie zal dan ook hoog blijven, met lagere ticketprijzen tot gevolg, zo verwacht hij. Ryanair blijft zich verder zorgen maken over de verwachte impact van een harde brexit, die de vergunningen en landingsrechten van Ryanair kan raken, omdat het bedrijf vanwege zijn Britse aandeelhouders als niet-Europees kan worden beschouwd. Om dat te voorkomen zal Ryanair in dat geval de stemrechten van zijn niet in de EU gevestigde aandeelhouders beperken. En om zijn Britse vliegroutes veilig te stellen in het geval van een brexit zonder scheidingsakkoord, heeft Ryanair in het VK voor de zekerheid een vliegvergunning aangevraagd en bekomen.

PEOPLE ON THE MOVE

American Express: nieuwe CPO

Patricia Huska © John O’Boyle

American Express Global Business Travel (GBT) heeft Patricia Huska benoemd als Chief People Officer. Huska, die in december officieel in haar nieuwe rol begon, rapporteert aan de CEO van GBT, Doug Anderson, en is toegetreden tot het Executive Leadership Team. Anderson: “GBT is een people-first-organisatie en bij Patricia staat het welzijn en de ontwikkeling van onze mensen hoog in het vaandel. Ze maakt al vele jaren deel uit van de GBT-familie en wordt zeer gerespecteerd door collega’s over de hele wereld.”

Huska: “Het succes van GBT is volledig gebaseerd op haar mensen. Zorgen dat iedereen de best mogelijke ervaring heeft en elke mogelijkheid heeft om professioneel te groeien en zich te ontwikkelen, is van cruciaal belang voor ons aanhoudend succes. Ik ben vastbesloten om GBT bekend te laten staan als de interessantste, meest diverse en waardevolle plek om te werken in de wereldwijde zakenreisindustrie.”

Huska was voorheen vicepresident Global Human Resources bij GBT, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van strategieën gericht op het aantrekken van talent, en op het behoud en de betrokkenheid van de bestaande werknemers. Ze heeft ook aanzienlijke ervaring met fusies en acquisities.

THEMAPARK

Efteling: carnaval-discussie

Heeft politiek correct Nederland net haar jaarlijks welles-nietes-spel over zwarte piet achter de rug, dan barstte bij onze noorderburen de nationale Carnaval Festival-discussie los. De Afrikaanse poppetjes van de Efteling attractie werden plots als kwetsend beschouwd. Vooral de rode neuzen en oorringen waren voor sommigen heel beledigend. In Kaatsheuvel wilden ze geen risico nemen en dus gaat de attractie van maart tot mei dicht ‘voor een onderhoud’ zoals de directie dat mooi omschrijft. Carnaval Festival bestaat 35 jaar en dit voorjaar wordt alles qua techniek van de systeembesturing geüpdatet, worden de motoren die de gondels aandrijven vervangen en gaan de 118 gondels in onderhoud. Het ‘totale onderhoud’ kost 3 miljoen euro.