20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

TRAVEL MAGAZINE

TM423: nu uit!

Vanaf vandaag vindt u de jongste editie van Travel Magazine in de bus of kunt u het online raadplegen door hier te klikken. Op de cover van deze editie staan Lieven & Annelies Bossaert, general managers van Travelworld. U leest alles over de aankomende zomer in deel 1 van dit uitgebreide dossier. Verder leest u alles over golf en wellness met nog een extra online artikel dat u hier kan vinden. Meer informatie over Marokko vind je in het desbetreffende dossier. Veel leesplezier!

CONFERENTIE

UNITWIN conference 2019: ‘Value of heritage for tourism’

Van 8 tot 12 april gaat aan de KU Leuven de ‘6e Unesco UNITWIN conference 2019’ door met als thema ‘Value of heritage for tourism’. Travel Magazine is mediapartner van de conferentie en zal verslag uitbrengen van dit unieke en interessante meerdaagse gebeuren. Op de conferentie wordt er meerdere dagen dieper ingegaan op de relatie tussen erfgoed en toerisme. De twee ‘conference chairs’ zijn prof. Dominique Vanneste, actief op het gebied van geografie en toerisme, en prof. Koen Van Balen, actief op het gebied van architectuur en conservatie. Ook Peter De Wilde, administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen, komt spreken op de conferentie. Daarnaast komen er nog verschillende experts en onderzoekers uit binnen- en buitenland om te spreken. De onderwerpen zijn o.a. de economische waarde van erfgoed voor toerisme, hoe toerisme bijdraagt tot de conservatie van erfgoed en vice versa, duurzaamheid van toeristisch gebruik van erfgoed… en nog veel meer.

Voor meer informatie en registratie klik hier.

CRUISE

Costa heropent BeLux-kantoor

De Costa Group keert fysiek terug naar België en opent een B2B-kantoor in de Europese wijk in Brussel. Deze week gaat Massimo Tedesco aan de slag als sales directeur België en Luxemburg. Hij krijgt binnenkort versterking van een tweetalig commercieel afgevaardigde. De aanstellingen passen in de nieuwe strategie van Costa om zich meer op service te richten en haar positie te versterken met Parijs als hub voor Noord-Europa.

Costa zal in de BeLux opnieuw present zijn op beurzen en events. Afgelopen weekend konden reisagenten Massimo Tedesco al ontmoeten op Vakanz in Luxemburg. Deze week zal Costa Cruises fysiek aanwezig zijn op het Vakantiesalon Antwerpen en op het CLIA-networking event. Lees verder via de TM-Website.

TM-CHARTER

ITB Berlijn: schrijf je in!

Dankzij onze sponsors Brussels Airlines, Europa-Park en AHK debelux kunnen we onze jaarlijkse charter naar ITB Berlijn aanbieden tegen het voordelige tarief van 365 euro (10 euro korting voor VVR/VLARA/UPAV-leden). Op donderdag 7 maart 2019 vliegen we in Light&Relax met een Belgische delegatie naar één van de grootste vakbeurzen ter wereld! Het ontbijt met heerlijke gevulde croissants en warme koffie wordt u aangeboden door de vrijgevige mensen van Europa-Park.

Nieuwe sponsor: FTI Ticketshop

Na Europa-Park en AHK debelux, heeft ook FTI Ticketshop besloten om de schouders te zetten onder onze jaarlijkse TM-charter naar ITB. Om 16u30 nodigen zij de Belgische beursgangers uit voor een receptie met presentatie en aperitief. Handig, want het dient eveneens als ontmoetingspunt voor de terugrit, die gepland staat om 18u00. Bedankt!

Het speciaal aanbod voor slechts 365 euro is inclusief:

– heen en terug Brussel BRU – Berlijn TXL met Brussels Airlines,
– luchthaven- en veiligheidstaksen,
– transfers van en naar de beurs
– ontbijt op de beurs, aangeboden door Europa-Park
– toegangskaart voor ITB 2019, met korting aangeboden door AHK debelux
Graag geven we jullie ook nog even de vluchturen mee:

SN2579 07MAR BRU 06u20 – 07u50 TXL
SN2590 07MAR TXL 20u45 – 22u05 BRU

Bijeenkomst op Brussels Airport om 05u10.
Inschrijven via de TM-website.

COACH TOURISM

Bus- en autocarsector kijkt aan tegen uitdagingen voor 2019

Tijdens de druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van FBAA West-Vlaanderen blikte provinciaal voorzitter Emmanuel Van Steelandt terug op het voorbije jaar en somde hij ook de verschillende uitdagingen voor de bus- en autocarsector op.
Heel wat aandacht gaat naar de invoering van de basisbereikbaarheid, de werking met vervoerregio’s, het leerlingenvervoer en de samenwerking met De Lijn in het algemeen. Positief was Emmanuel Van Steelandt omtrent de lancering van de kantoorbussen, maar er rijzen er wel vraagtekens rond het kostenplaatje voor de werkgever die zijn personeelsleden met de kantoorbus laat pendelen.

Enorme problemen door milieuzones…

Wat betreft de autocarsector verheugde Emmanuel Van Steelandt zich erover dat het ontkoppelen van de rij- en rusttijden voor autocar- en vrachtwagenchauffeurs eindelijk terug op de Europese agenda is geplaatst, ook al zal het niet allemaal van een leien dak lopen. “Een acuut probleem zijn de LEZ- of milieuzones. Wij worden geconfronteerd met enorme problemen terwijl wij uitgerekend een deel van de oplossing kunnen zijn door ons aanbod van gemeenschappelijk personenvervoer. Beleidsmakers beschuldigen ons van het tegenovergestelde. Wij vliegen uit de steden naar randparkings en er worden mobiliteits- en circulatieplannen doorgevoerd die het ons onmogelijk maken om nog met bussen en autocars in de steden te rijden.”

…En door chauffeurstekort

“Het chauffeurstekort is acuut en wordt steeds acuter”, beklemtoonde Emmanuel Van Steelandt. “Ik heb dat vorig jaar al aangekaart, maar dat het probleem steeds erger wordt, heb ik zelf ervaren. Tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, op de feestdagen, heb ik zelf heel wat opdrachten uitgevoerd omdat er geen chauffeurs beschikbaar waren of omdat zij niet willen rijden op feestdagen. Dit kan zo niet verder, ook niet voor ons als sector. Dat hangt niet alleen van de federatie af en de initiatieven die zij daaromtrent neemt, maar ook van de individuele bus- en autocarbedrijven. Op heel wat vlakken is het voor onze sector vijf voor twaalf en wij moeten samen de uitdagingen onder handen durven nemen.”

VAKBEURS

Brussels Travel Top… u komt toch ook

U bent uitgenodigd voor de Brussels Travel Top van donderdag 7 februari georganiseerd door het Vakantiesalon van Brussel, vooraan in Paleis 5. Maar liefst 20 pure B2B spelers verwelkomen u op hun beurs. Luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, air brokers, online spelers, autoverhuurbedrijven, TO’s, cruise spelers en reisagenten verwelkomen u graag. Ook voor ondersteuning voor visa-aanvragen kan u in deze zone terecht. Wenst u een afspraak te maken? Dat kan! Klik op de link naar de website en klik door naar “BTT exposanten” en stuur hen een e-mail.

Networking cocktail

Na de Brussels Travel Top nodigt de Italiaanse nationale dienst voor toerisme u in de BTT zone uit voor een networking cocktail, waar u in een informele sfeer contacten kan leggen met actoren uit de toeristische sector. Het startschot voor de cocktail wordt gegeven om 18u30 en de avond wordt afgesloten om 22u00.

U kan zich hiervoor inschrijven via de online registratiemodule.

Praktische informatie:

Brussels Expo
Paleis 5, BTT zone
BTT: 7/02 – 10.00u – 18.00u
Cocktail: 7/02 – 18.30u – 22.00u voor de Belgische reisindustrie.

TOUROPERATING

TUI Frankrijk: wijzigingen raad van bestuur en uitvoerend comité

TUI Frankrijk ondergaat grondige wijzigingen in de raad van bestuur en het uitvoerend comité. “Om zijn positie in de markt te consolideren is de tijd gekomen om over te gaan naar een nieuwe fase,” klinkt het in een mededeling. TUI Frankrijk moet nu profiteren van zijn integratie in de TUI Western Region, dat België, Nederland en Frankrijk omvat. Dat moet zorgen voor meer efficiëntie en synergieën.

Wat Corsair betreft, staan twee belangrijke projecten op de planning: de vernieuwing van de vloot en de komst van een nieuwe strategische partner in het kapitaal. De Franse maatschappij is hiervoor in onderhandeling met het Duitse Intro Aviation. De deal moest begin januari worden afgerond maar zou nu verschoven zijn naar eind februari. Corsair exploiteert op dit moment zeven toestellen, vier Airbus A330’s en drie Boeing B747’s. Intro Aviation heeft naar verluidt plannen om de vloot tegen 2023 te verdubbelen.

Elie Bruyninckx

Om deze belangrijke koerswijzigingen binnen Corsair te stroomlijnen zal Pascal de Izaguirre zijn functie als CEO van TUI Frankrijk neerleggen om zich ten volle te kunnen wijden aan de ontwikkeling van Corsair.

Elie Bruyninckx, CEO TUI Western Region, zal op zijn beurt benoemd worden tot voorzitter en algemeen directeur van TUI Frankrijk om te zorgen voor een betere integratie van de Franse teams binnen de regio. Omwille van medische redenen zal de rol van Elie Bruyninckx binnen TUI Frankrijk in eerste instantie worden overgenomen door Wim Van Besien, CFO TUI Western Region. De raad van bestuur van TUI Frankrijk keurde gisteren 23 januari de omvattende wijzigingen goed.

Om de activiteiten van TUI Frankrijk te optimaliseren worden een aantal andere verantwoordelijkheden toegewezen.

 • Dirk Van Holsbeke, General Manager van TUI België, is binnen TUI Frankrijk benoemd tot directeur touroperating, productie, revenu management, clubs en aankoopverantwoordelijke voor de luchtvaartproducten.
 • Hans van de Velde blijft het management aansturen wat betreft distributie en retail, third party retail, opzet van projecten en callcenters.
 • Serge Laurens is naast marketing director, online en customer experience benoemd tot adjunct algemeen directeur, verantwoordelijk voor de externe vertegenwoordiging van TUI Frankrijk.

VAKANTIEPARK

Center Parcs: Blackstone investeert 200 mio.

© Center Parcs

Center Parcs, onderdeel van de Pierre & Vacances – Center Parcs Group, heeft een nieuwe lange termijn leaseovereenkomst gesloten met Blackstone, eigenaar van het vastgoed. Als onderdeel van deze overeenkomst investeert Blackstone 200 miljoen euro in het vernieuwen van de voorzieningen en accommodaties in de zeven grootste vakantieparken: Erperheide en De Vossemeren in België, De Kempervennen, De Huttenheugte, Het Heijderbos en Het Meerdal in Nederland, en Bispinger Heide in Duitsland. Zo worden ruim 4.800 cottages vernieuwd en wordt geïnvesteerd in het subtropische zwemparadijs Aqua Mundo, de centrale faciliteiten en de infrastructuur.
Lees verder: https://travel-magazine.be/center-parcs-blackstone-investeert-200-miljoen-euro/

TOUROPERATING

Club Med: aanbiedingen

Zoals u weet, beslissen klanten aan het begin van het nieuwe jaar over hun volgende vakantie. Bergen of strand, Club Med helpt u en uw klanten bij hun keuze en biedt tal van exclusieve promo’s op alle bestemmingen. Om deze exclusieve aanbiedingen aan uw klanten te communiceren, heeft Club Med een specifieke e-mailing opgesteld om naar uw klanten te sturen: klik hier.

Opgelet voor de quota’s: hoe sneller uw klanten op de hoogte zijn, hoe meer kans ze maken om van de kortingen te profiteren. Bekijk de kortingen hier.

TOUROPERATING

TUI Sports: nieuwigheden

TUI Sports breidt dit jaar zijn aanbod gevoelig uit met nieuwe producten. Om te beginnen is TUI Sports al jaren dé specialist in fietsvakanties. Na Mojacar en Calpe opent TUI, in samenwerking met Baguet Bicycle Center, op 7 april een nieuw fietscentrum op Mallorca! Tot en met 9 juni kunnen klanten hier wekelijks terecht voor een aangename trainingsweek onder de zon. Het 3de centrum heeft als uitvalsbasis Beach Club Font de Sa Cala, gelegen in het noordoosten van Mallorca. Klanten profiteren verder van een uitgebreid bike pakket met gloednieuwe TREK ALR 5 huurfietsen, 5 ritten onder Belgische begeleiding, Etixx bevoorrading en technische assistentie.

Marathons

© TUI

TUI Sports is eveneens officiële touroperator geworden van 2 Marathon Majors: Berlijn & New York! De marathon van Berlijn vindt plaats op 29 september en geldt als een van de snelste marathons ter wereld. Op 3 november 2019 is het de beurt aan New York, de bekendste marathon ter wereld. Tot slot is er de Bilbao marathon op 19 oktober, die wordt gelopen bij valavond en start om 19u00 aan het indrukwekkende San Mames stadion en eindigt aan het prachtige Guggenheim Museum.

Yoga met Evy Gruyaert

Na de eerste editie komt er in 2019 een nieuw programma rond Yoga met Evy Gruyaert. Een perfect weekendje onder vrouwen waar relaxen, healthy food en yoga centraal staan. Meer informatie volgt later.

Voetbalreizen

© TUI

Voetbalfanaten komen vanaf nu helemaal aan hun trekken bij TUI. Met de nieuwe voetbalreizen kan je met de ganse familie of vriendengroep een topwedstrijd in Spanje of Engeland bijwonen! Een sportieve citytrip mét officieel voetbalticket… Inbegrepen zijn 2 of 3 overnachtingen in 3* of 4* hotel op basis van kamer en ontbijt, officieel wedstrijdticket, eventuele extra’s, ticketlevering. Optioneel kan TUI ook voor transport en een stadion tour zorgen.

WK Wielrennen

Net zoals alle andere edities kan je met TUI opnieuw naar het WK Wielrennen. De regenboogtrui bij de mannen zal op zondag 29 september uitgedeeld worden na een koers van 284,5 kilometer op het heuvelachtige parcours in het Britse Yorkshire.Op donderdag 26 september vertrek je vanuit Antwerpen richting Leeds. Daar verblijven je klanten in het Hilton City Centre hotel 4* van waaruit ze het WK 4 dagen lang van dichtbij volgen. Dankzij dit programma beleeft je klant zowel de start in Leeds als de aankomst in Harrogate op zondag volledig live mee.

PEOPLE ON THE MOVE

© LinkedIn

Erik Laenens naar TUI

Erik Laenens is sinds kort aan de slag bij TUI als Customer Service Manager Belgian Airports. Sinds 2001 werkte Erik onafgebroken bij Connections, daar werkte hij als operations manager. Daarvoor was hij enkele jaren actief bij UsitWorld als senior business analyst in Dublin en ook als helpdesk analyst en office manager, ook bij Connections.

STUDIEREIS

Footprints famtrip Tanzania

© Footprints

Beleef Tanzania met Footprints, en dit van 13 tot 23 maart, in samenwerking met Ethiopean Airlines. Footprints geeft u de gelegenheid om enkele van de mooiste natuurparken in Tanzania te ontdekken. “Tijdens deze boeiende belevingsreis nemen we u mee naar het Tarangire National Park, een opmerkelijk natuurgebied en leefgebied van één van de grootste olifantenpopulaties ter wereld. We reizen verder naar Lake Eyasi dat grenst aan de zuidelijke hooglanden van de Ngorongoro Conservation Area. Ons verblijf hier staat in het teken van de ontmoetingen met de fascinerende Hadzabe en Datoga stammen.

In het Serengeti National Park vindt jaarlijks het spectaculair schouwspel plaats van de jaarlijkse migratie van de wildebeest en zebra’s op zoek naar voedsel en water. We verkennen de Ndutu, Central/Seronera en Grumeti regio’s van het natuurgebied. Tot slot een bezoek aan de Ngorongoro Crater, een enorme caldera gevormd door een reusachtige ingestorte vulkaan en sinds 1979 een werelderfgoed site.”

Deelname 1.895 euro pp. op basis van een gedeelde 2-persoonskamer. Het betreft een tweetalige groep voor maximum 12 reisagenten. Geen single kamers beschikbaar vanwege de kleinschaligheid van de lodges. Alles is inbegrepen met uitzondering van dranken, fooien, persoonlijke  uitgaven, visakosten en reisverzekering. Footprints begeleidster: Saskia De Groof. Enkel inschrijvingen van actieve verkopers die in 2018 tenminste 1 Footprints dossier geboekt hebben komen in aanmerking. Geïnteresseerd? Stuur uw inschrijving of vraag meer info aan Footprints-sales Maartje Van Ewijkmaartje@footprints.be

TOUROPERATING

Imagine Travel: extra capaciteit Nijlcruises paasvakantie

© Imagine Travel

Magali François (Product Manager Egypte): “Om de vraag te kunnen bijhouden hebben we extra allotments voor de paasvakantie ter beschikking voor onze programma’s Imagine Egypte (combi van Caïro en een Nijlcruise in 10 dagen), de geheimen van de Nijl (8-daagse Nijlcruise Luxor-Aswan) en Egypte in vogelvlucht (8-daagse rondreis) die je de hoogtepunten van Caïro en de Nijl laat ontdekken. Alle rondreizen van Imagine Travel worden begeleid door een Nederlandstalige gids-egyptoloog. Uit ervaring weten we dat Egypte ook een schitterende bestemming is voor families met kinderen. De cultuur van het oude Egypte spreekt tot de verbeelding van kinderen van elke leeftijd. Ook zij hangen altijd aan de lippen van de gids. Bovendien zijn de temperaturen in de paasvakantie ideaal om zon en cultuur te combineren.”

CRUISE

Paul Nuyens naar CLIA

Paul Nuyens, welbekend in de Belgische en internationale cruisewereld, is het nieuwe gezicht voor CLIA en meer in het bijzonder voor België, Nederland en Frankrijk. Paul Nuyens vervangt Antoine Lacarrière, die zijn functie bij CLIA in november inruilde voor een managementfunctie bij Futuroscope in Poitiers. De taak van Paul Nuyens bij CLIA is het ontwikkelen van B2B cruise activiteiten in de drie landen, via campagnes en evenementen. Hij zal ook het Europees CLIA-programma voor de reisagent verder uitbouwen.

BUSINESS TRAVEL

BCD Travel: Betere communicatie, betere naleving reisbeleid

Technologieën als machine learning, blockchain en chatbots zijn krachtige communicatietools voor zakelijke travelmanagers die de naleving van hun reisprogramma’s willen verbeteren. Dat blijkt uit de nieuwste paper uit de Inform-serie van BCD Travel. In Communications, Emerging technology and Travel Management onderzoekt de zakenreisorganisatie hoe opkomende technologieën kunnen helpen om reizigers op precies het juiste moment aan te zetten om het beleid na te leven, via effectieve en gepersonaliseerde berichten. Er zijn veel praktische voorbeelden: een chatbot kan tijdens het boeken van een reis een vraag van een reiziger beantwoorden en de beste reisopties voorstellen binnen het bedrijfsbeleid. Of een reiziger kan een reis boeken met behulp van een virtuele persoonlijke assistent. Een slim contract dat is opgeslagen op blockchain kan een travelmanager een notificatie sturen wanneer een reiziger buiten het beleid boekt. Met location-based technologie kunnen reizigers op het juiste moment reistips en waarschuwingen over storingen ontvangen. Na de reis kan de virtuele assistent reizigers een herinnering sturen om hun onkostendeclaratie in te dienen, grotendeels al ingevuld door een algoritme voor machine learning.

“Reisleveranciers worden steeds agressiever en geavanceerder in hun directe benadering van reizigers”, aldus Natalia Tretyakevich, Senior Manager Research and Intelligence bij BCD Travel. “Het is voor travelmanagers dus belangrijk om het juiste tegenwicht te bieden. Anders lopen ze het risico dat reizigers niet meer boeken bij voorkeursleveranciers, waardoor de kosten van hun zakenreisprogramma stijgen. Met de juiste communicatie kunnen zakenreizigers effectief worden beïnvloed om binnen het programma te blijven. Nieuwe en opkomende technologieën helpen om met hen te communiceren en hun aandacht te krijgen.”

Download de paper hier.

TOUROPERATING

Maxitours: nieuwe brochure

Deze week is de nieuwe brochure van Maxitours gepresenteerd. Daarin staan flink wat nieuwigheden. Zo zijn er de kleine groepsreizen naar de Karpaten, Moldavië (regio van Roemenië) en Transsylvanië, werden er een ‘Fly & Drive Roemenië’ voorgesteld en is er veel aandacht voor de kusthotels in prachtige badsteden als Nyota en Opera. Jonathan Eschauzier, travel coordinator bij Maxitours: “De brochures worden zowel in het Frans als Nederlands uitgegeven en verdeeld onder de reisagenten via connect2. We hebben nog niet meteen een studiereis ingepland, maar we gaan ervan uit dat we er een in september zullen organiseren. We hebben wel speciale prijzen voor reisagenten die zelf Roemenië willen ontdekken. Overigens nog dit: we zijn de enige met gegarandeerde vertrekken met Nederlandse gids.” Bekijk de brochure via: https://www.maxitours.travel/nl/onze-catalogi/

CAR BROKER

Sunny Cars: gratis flexservice tot 1/03

Komende zomer gaan weer veel Belgen op pad met een huurauto. Sunny Cars ziet nu al een stijging van 5% in het aantal gemaakte zomerboekingen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Door op tijd te boeken, zijn huurders er zeker van dat de gewenste huurauto nog beschikbaar is en dat ze niet de normale prijs hebben betaald. Bovendien profiteerden zij van de vroegboekactie met gratis Flexservice. Een goede reden voor Sunny Cars om deze succesvolle vroegboekactie met een maand te verlengen en zo reisagenten te helpen bij het binnenhalen van nog meer vroegboekingen. Alle reisbureauklanten die voor 1 maart een huurauto reserveren voor hun zomervakantie profiteren daardoor nog van gratis Flexservice, waarmee de auto tot vier uur voor huuringang kosteloos kan worden geannuleerd. Vooral voor reserveringen in het hoogseizoen of als de klant bijvoorbeeld specifiek een cabrio, een stationwagen of een minivan wil, kan vroeg boeken veel verschil maken.

Reisagentenactie

Reisagenten die een vroegboeking maken in de periode van 23 t/m 31 januari laten niet alleen hun klant profiteren van gratis Flexservice, maar kunnen er zelf ook een leuke extra aan overhouden. Zij maken kans op één van de twee tegoedbonnen voor een week gratis autohuur ter waarde van 350 euro, als zij uiterlijk 1 februari hun reserveringsnummer(s), licentienummer en contactgegevens sturen naar salessupport@sunnycars.be o.v.v. Vroegboekactie.

Verre roadtriplanden populair

Uit de zomerboekingen tot nu toe blijkt dat verre en vaak wat duurdere bestemmingen populair zijn. Zo gaan Belgen deze zomer vaker roadtrippen in Canada. Het aantal toeristen dat daar met een huurauto op pad gaat, is met 57 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Ook gaan steeds meer Belgen toeren in Zuid-Afrika (+22%) en de Verenigde Staten (+30%).

De vroegboekactie geldt t/m 28 februari 2019 voor alle klanten die bij een reisagent een huurauto reserveren voor een huurperiode tussen 1 april en 31 oktober 2019. De gratis Flexservice actie is automatisch in het boekingssysteem verwerkt. Deze optie staat aangevinkt en op 0 euro. Ter ondersteuning van de actie is promotiemateriaal ontwikkeld dat reisagenten kunnen gebruiken om de gratis Flexservice en andere voordelen van vroeg boeken onder de aandacht van hun klanten te brengen. Er zijn banners en teksten beschikbaar voor op de website, in een nieuwsbrief of Facebook pagina.

LUCHTVAART

Aer Lingus: make-over en nieuw logo

Afgelopen weekeinde presenteerde Aer Lingus in Dublin haar nieuw logo. In twintig jaar tijd is dit de eerste make-over van de Ierse carrier. De shamrock, een jonge klaverplant met drie blaadjes -tevens het nationale symbool van Ierland- is gebleven. Het meest opvallend verschil is de vliegtuigromp, die niet langer groen aan de bovenkant is, maar geheel wit, met uitzondering van de staart. De nieuwe overheersende kleur is teal, een kruising tussen groen en blauw die we ook zullen aantreffen op het staartstuk en de motoren. Het gewijzigde uiterlijk valt samen met het aantreden van de nieuwe CEO, Sean Doyle, eerder deze maand.

TOUROPERATING

Travelworld: nieuwe Malta brochure

Deze week lanceert touroperator Travelworld haar nieuwste Malta & Gozo-brochure: editie 2019-2020. Na een absoluut recordjaar 2018 waarin meer Belgen dan ooit met Travelworld richting de Maltese eilanden reisden, pakt de to uit met haar meest uitgebreide Malta brochure ooit. Lieven Bossaert: “Het hotelaanbod werd verder uitgebreid met niet minder dan 7 nieuwe hotels, wat het totaal op meer dan 30 verschillende accommodaties brengt. Zoals altijd voor elk wat wils: van 3* budgethotel in bruisend St. Julian’s tot een exclusieve 5* in het hart van de Stille Stad Mdina. Eén van de meest opvallende nieuwkomers in het aanbod is het exclusieve Rosselli Hotel in de Maltese hoofdstad Valletta. Dit moderne suitehotel is ondergebracht in een 17e-eeuws gebouw. Het is een echt pareltje en wordt zonder twijfel het meest luxueuze hotel van Valletta. Er zijn 28 suites, allen met inbegrip van butlerservice, en allen in een andere stijl. Valletta zit sowieso in de lift nadat het zich vorig jaar de culturele hoofdstad van Europa mocht noemen. Nog nieuw in de bruisende stad is The Saint John, een modern boetiekhotel waar geschiedenis en industriële stijl samenkomen. Knap is ook Hotel1926: een hypermodern designhotel in hartje Sliema of Urban Valley: een verrassend hotel te midden van het Maltese platteland. De laatste jaren zet Travelworld alsmaar meer in op de beleving en ook in Malta wordt die lijn doorgetrokken. Daarom een pak nieuwe ‘Travelworld Moments’ met vooral een focus op het gastronomische aspect van de eilanden. Denk maar aan een culinaire wandeling door Valletta, een wijnproeverij in een historisch paleis of een ontdekkingstocht van het binnenland vol lokale lekkernijen. De Maltese eilanden hebben zoveel te bieden en met meer dan 30 hotels, tientallen fantastische ervaringen en een selectie unieke islandhopping combinaties doet Travelworld haar naam als Malta specialist meer dan ooit eer aan.”
De Malta brochure wordt momenteel verdeeld door Connect2 en kan ook bijbesteld worden via www.connect2.be

TOUROPERATING

Thomas Cook: First Minute laatste dagen!

Klanten die nog willen profiteren van First Minute voordelen bij Thomas Cook doen er goed aan zo snel mogelijk te reserveren. Het zijn immers de laatste dagen waarbij ze nog kunnen genieten van kortingen tot wel 600 euro. Daarbovenop krijgen ze nog 200 euro extra korting met de code ‘200EUR’. Deze First Minute voordelen blijven slechts geldig t.e.m. 31 januari.

Cook’s Club hotels: voor een nieuwe generatie reizigers

Cook’s Club hotels, het nieuwste hotelconcept van Thomas Cook is speciaal ontworpen voor een nieuwe generatie reizigers.

De belangrijkste pijlers zijn:

 • Design: een eigentijds en minimalistisch interieur
 • Food: lekkere en gezonde gerechten
 • Drinks: uitstekende dranken en cocktails die met zorg worden bereid
 • Sound: de hele dag lang zorgen dj’s voor de perfecte beats aan het zwembad

Je vindt deze trendy hotels met city vibes in Egypte, Bulgarije, Kreta, Kos, Sardinië, Mallorca en Turkije. Vanaf volgende winter strijkt Cook’s Club ook neer op Gambia.

Belambra: korting bij Thomas Cook

Belambra vakantieclubs in Frankrijk, staat garant voor vakanties zowel aan zee, in het binnenland als in de bergen. Deze hotelpartner van Thomas Cook biedt namelijk moderne en comfortabele accommodaties, heerlijke buffetten à volonté, de mooiste locaties in Frankrijk, kinderclubs voor kinderen van 3 maanden tot 17 jaar en activiteiten voor jong en oud. Bovendien geniet je bij Thomas Cook momenteel van 5% korting op alle Belambra accommodaties bij aankomst in juli 2019. Deze korting is trouwens cumuleerbaar met de reeds bestaande kortingen. In de Thomas Cook newsletter van deze week vind je meer info en voorwaarden.

RAIL

Thalys ZYR naar Marne-la-Vallée

© Thalys

Vorige week donderdag reed een bijzonder treinstel het station van Brussel-Zuid binnen. Binnen iets meer dan 2 maanden, op 31 maart, zal Thalys voor de eerste keer aankomen in Disneyland Paris. Om de lancering van deze nieuwe verbinding te vieren, pakt de bekende rode trein groots uit: van Buzz Lightyear en Assepoester tot Spider-Man en de geliefde Mickey Mouse, enkele van de populairste figuren uit het Disney-universum staan afgebeeld op deze uitzonderlijke trein. Vanaf 31 maart brengt Thalys twee keer per dag reizigers heen en terug naar de luchthaven Charles de Gaulle en Marne-la-Vallée. Disneyland Paris was nog nooit zo gemakkelijk en in alle comfort bereikbaar – bezoekers staan in slechts 1u33 vanuit Brussel-Zuid en in 2u20 vanuit Antwerpen-Centraal aan de ingang van het park.

SERVICE FACILITATOR

EURAM Webinars

In 45 minuten leer je hoe je zelf een rondreis in de website van EurAm creëert. Je leert hoe je een route maakt, hoe je producten toevoegt, hoe je een digitale offerte maakt én hoe je een boeking maakt.

Voor alle reisprofessionals die niet bekend zijn met EURAM of een refresher willen.

 • Maandag 28-Jan  11u – 11u45
 • Dinsdag 29-Jan  18u – 18u45
 • Woensdag 30-Jan  13u – 13u45
 • Donderdag 31-Jan  11u – 11u45

Digitale offerte & roadbook

In 45 minuten leer je op basis van een bestaand dossier een digitale offerte en roadbook aanmaken en overloopt EURAM samen de verschillende features van deze vernieuwende manier van werken.

 • Maandag 28-Jan  10u – 10u45
 • Dinsdag 29-Jan  17u – 17u45
 • Woensdag 30-Jan  12u – 12u45
 • Donderdag 31-Jan  10u – 10u45

Schrijf je in via http://bit.ly/webinarsjanuari2019

Een EURAM webinar behoeft geen voorbereiding noch installatie, je volgt hem eenvoudig vanop je pc.

REISINDUSTRIE

Verheyen: nieuw verzekeringsproduct

Verzekeringsmakelaar Verheyen lanceert een nieuw product voor reisbureaus en touroperators. Het kantoor uit Deurne, dat gespecialiseerd is in bepaalde niches, ontwerpt zelf verzekeringsproducten op maat van de noden van verschillende sectoren. Zo komt Verheyen voor de reissector met een gloednieuwe calamiteitenverzekering waar elk reiskantoor beroep op kan doen zonder hiervoor verplicht lid te moeten zijn van een vakvereniging. Naast deze calamiteitenverzekering, biedt Verheyen ook verzekeringen aan voor onder andere BA uitbating, beroepsaansprakelijkheid en insolventie. Een unicum dat van het Antwerpse verzekeringskantoor de enige onafhankelijke speler voor heel de reissector maakt.

Reiskantoren zijn al jaren verplicht om een verzekering voor financieel onvermogen af te sluiten, maar konden hiervoor slechts bij twee verzekeraars terecht. In dit zeer beperkte aanbod komt nu verandering door verzekeringsmakelaar Verheyen, die als derde volwaardige partner voor de reissector optreedt. Met de calamiteitenverzekering komt Verheyen tussen in de kosten van het reisbureau als bepaalde situaties van overmacht zich voordoen, zoals natuurrampen, terrorisme, stakingen,… Met het complete verzekeringspakket dat Verheyen samenstelde in samenwerking met solide A-rating verzekeraars, positioneert het Antwerps verzekeringskantoor zichzelf als enige onafhankelijke speler op de Belgische markt.

“Ondernemingen in de reissector hadden slechts een zeer beperkte keuze voor het afsluiten van verzekeringen voor financieel onvermogen, BA uitbating en beroepsaansprakelijkheid. We merkten dat er vraag was naar een uitbreiding van dit aanbod en daarom zijn we bij Verheyen aan de slag gegaan en treden we nu op als volwaardige onafhankelijke verzekeringspartner om dergelijke risico’s in te dekken. Door de verandering in de reiswet hebben we zelf een nieuw verzekeringsproduct ontwikkeld, de calamiteitenverzekering, om tussen te komen in de kosten van het reisbureau indien zich een situatie van overmacht voordoet.” Voor meer informatie kan u terecht op travel@vzkverheyen.be of +32 (0)3 231 23 14.

LUCHTVAART

Van West-Vlaanderen naar Moskou

Pobeda – de low-cost dochter van het Russische Aeroflot- start op 7 maart a.s. haar lijndienst vanaf luchthaven Oostende-Brugge naar Moskou (Vnukovo) en dit driemaal per week. Ostend-Bruges Airport lanceert in dit kader een mediacampagne met een duidelijke knipoog naar haar roots. In de spotjes die vanaf dinsdag 22 januari, te horen zijn, wordt de West-Vlaamse tongval gebruikt om niet alleen de nieuwste bestemming aan te prijzen maar tevens de voordelen van lokaal vliegen.

Pobeda vliegt met 24 gloednieuwe Boeings 737-800. De tickets voor directe vluchten van Oostende–Brugge naar Moskou, die ongeveer 3,5 uur duren, zijn nu reeds te boeken op www.pobeda.aero Op deze website dien je als vertrekluchthaven Bruges-Ostend te kiezen om uw vlucht naar Moskou te kunnen boeken. De vluchten zijn gepland op dinsdag, donderdag en zaterdag. Deze frequentie biedt zowel zakenreizigers als toeristen voldoende flexibiliteit.

Beluister hier de spot:

Het vluchtschema is als volgt:

Vertrek (OST) Aankomst (VKO)

Dinsdag 17:15 22:55
Donderdag 17:15 22:55
Zaterdag 12:35 18:15

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: last call gastronomische ontmoetingen

Momenteel zijn er nog enkel plaatsen vrij voor de befaamde diners van Exclusive Destinations waar je niet enkel kennis maakt met het ED-team, maar ook met een fijne selectie van hoteliers. Op maandag 4 februari staat Auberge De Herborist in Sint-Andries (Brugge) op de agenda, dinsdag 5 februari kiezen ze voor Pastorale in Reet. De reisagent is welkom vanaf 18u15 en de aanwezige hotelpartners starten hun presentatie stipt op 19u00.

Inschrijving per mail: karim@exclusivedestinations.be met vermelding van: voorkeur datum/locatie + voornaam/naam + reisbureau (1 persoon/kantoor).

LUCHTVAART

Air Europa: 11 miljoen pax in 2018

In 2018 heeft Air Europa voor het eerst de kaap gerond van 11 miljoen passagiers. Dit cijfer bevestigt de groei van de luchtvaartmaatschappij de voorbije jaren. Het passagiersverkeer is fors gestegen, in het bijzonder op de langeafstandsvluchten, met een toename van ongeveer 10% tegenover 2017, vooral in businessklasse. Op de vluchten op middellange afstand is de toename vrij vergelijkbaar.

STUDIEREIS

Famtrip ‘All the Silk Roads lead to Kyrgyzstan’

Nomadstan Travel Agency organiseert in samenwerking met Turkish Airlines en de steun van de ambassade van Kyrgyz Republic in de Benelux een famtrip van 27 mei tot 31 mei 2019. Geïnteresseerde reisorganisatoren kunnen contact opnemen met elnura@nomadstan.com of Marc Lambert via +32 475 84 07 12 – marc@qvovadis.travel die met zijn bedrijf Qvovadis sponsor is van deze studiereis. Deelname bedraagt 399 euro, inclusief tickets Brussel – Bishkek – Brussel, 3 overnachtingen, maaltijden, transfer, toegangsgelden, gidsen, chauffeurs,… Inschrijven kan tot en met 1 maart.

BUSINESS TRAVEL

BCD: uitbreiding Zuid-Afrika

BCD Travel kondigde begin deze week aan dat Rennies Travel zich heeft aangesloten bij BCD’s Global Network, dat vertegenwoordigd is in 109 landen. Rennies Travel, met hoofdkantoor in Zuid-Afrika, is gespecialiseerd in zakenreizen, incentive- en groepsreizen, vakantiereizen en reistechnologieën. Het bedrijf maakt deel uit van Bidvest Group en bedient vanuit hun zes kantoren zowel klanten in Zuid-Afrika als wereldwijd. BCD zal zijn huidige joint venture in Zuid-Afrika, BCD Travel South Africa, afzonderlijk blijven opereren. Op basis van de totale jaaromzet van de twee ondernemingen breidt BCD zo zijn positie als marktleider in zakenreizen in Zuid-Afrika verder uit. Adrian Woodward, vice president EMEA van BCD’s Global Network: “Deze samenwerking met Rennies Travel is een logische volgende stap. Rennies Travel is een uitstekende strategische aanwinst voor ons netwerk, dankzij hun onberispelijke reputatie en het vermogen om klanten van elk formaat wereldwijd te bedienen.” Lidia Folli, CEO van Bidvest’s reiscluster BidTravel, zegt: “Op basis van BCD’s track record in Zuid-Afrika, heb ik er het volste vertrouwen in dat we de beste service in Zuid-Afrika kunnen blijven bieden aan bedrijven wereldwijd.”

LUCHTVAART

Qatar Airways lanceert filmische campagne

Qatar Airways start het jaar met de lancering van haar grootste en meest filmische merkcampagne tot nu toe: ‘A World Like Never Before’. Deze reclamespot – waarvoor inspiratie gezocht werd in Hollywood en die geproduceerd werd door een paar van de meest getalenteerde creatievelingen in de filmwereld – neemt passagiers mee op een magische reis naar een hartveroverende fantasiewereld die tot de verbeelding spreekt.

In de campagne, die wereldwijd gelanceerd is op 17 januari 2019, toont Qatar hoe vliegen met hen reizen omtovert van iets wat iedereen kent naar een comfortabele beleving van a tot z. De nieuwe wereldwijde campagne trekt de aandacht met een visueel spectaculaire film over een gezinsreis met Qatar Airways. “De tocht brengt hen vanop hun vlucht door de straten van Parijs, de ijspiste en parades van New York, de gezellige drukte van Hong Kong, het comfort en de rust van de A380 lounge van Qatar Airways, en de mix van traditioneel en modern Doha. Tot slot keert het gezin terug naar hun QSuite met echte bedden en kunnen ze heerlijk wegdromen in de luxe van bekroond comfort.”

Bekijk het filmpje hier: https://www.youtube.com/watch?v=Xzpp0sIfzcE

HOTELLERIE

Romantik Hotels & Restaurants

© Romantik Hotels

Per 1 januari heeft charmehotel Villa Copis in Borgloon zich aangesloten bij het Europese samenwerkingsverband Romantik Hotels & Restaurants. De organisatie heeft recentelijk zeventien nieuwe bedrijven toe zien treden, waarvan 7 hotels in Duitsland, 5 in Italië en 3 restaurants in Zwitserland. Het snel groeiende aantal aangesloten onafhankelijke luxehotels en restaurants in negen Europese landen wordt mede toegeschreven aan de sterke groei van het aantal reservaties die via de vernieuwde website van de organisatie werd gerealiseerd. De nieuwe website ging ruim een jaar geleden online. Romantik Hotel Villa Copis in Borgloon is een nieuw hotel dat in 2018 werd geopend met 8 luxueuze, comfortabele kamers niet ver van de Nederlandse en Duitse grens gelegen tussen de historisch interessante steden St. Truiden en Tongeren. Maastricht en Luik zijn dichtbij. De uit 1929 daterende voormalige villa is ingrijpend en met veel smaak verbouwd en opnieuw ingericht in een landelijke, familiale sfeer. Eigenaars van het hotel zijn Wim en Veerle Poismans.

LUCHTVAART

Lille Airport Magazine

Vorige week kon u al lezen dat de luchthaven van Rijsel extra inzet om de (West-)Vlaamse reiziger voor zich te winnen. TUI versterkt er haar activiteiten gevoelig door vanaf mei een verbeterde luchtcapaciteit met een tweede gebaseerd vliegtuig en enkele nieuwe bestemmingen aan te bieden. Ook het luchthavenmagazine ‘Lil In/Out’ ligt in de luchthaven in een tweetalige versie om gratis mee te nemen. Jean-Christophe Minot, CEO van Lille Airport, vindt het een logische ontwikkeling: “We zien steeds meer Belgische nummerplaten op onze parking en die willen we ook een extra service aanbieden met een tweetalig magazine. Daarin staan allerlei weetjes over bestaande en nieuwe bestemmingen vanuit Rijsel, maar ook lokale toeristische tips, interviews, een cultuurkalander, vervoerstips en het vluchtenaanbod vanaf onze Rijselse luchthaven. Alles is te lezen zowel in het Nederlands als in het Frans”, aldus Minot.

HOTELLERIE

Relais & Châteaux: 13 nieuwe leden

Relais & Châteaux heeft dertien nieuwe locaties toegevoegd aan haar vereniging van hotels & restaurants. In het verleden kon een vestiging pas worden toegevoegd wanneer deze al een paar jaar haar deuren had geopend. Vanaf nu komt hier verandering in met vier nieuwe vestigingen die pas geopend zullen worden in de loop van 2019. Alle nieuwe leden delen dezelfde kernwaarden: ze zijn allemaal in eigendom van onafhankelijke hoteliers, chefs en eigenaars die hun passie voor hun vak en hun streven naar authenticiteit graag delen met hun gasten.

AFRIKA

© Relais et Châteaux

Palais Ronsard, Marrakech (Marokko) – Opent februari 2019
NOORD-AMERIKA

Blackberry Mountain, Tennessee (Verenigde Staten) – Opent februari 2019
Rosedon Hotel, Bermuda, De Caraïben
EUROPA

Restaurant Le Calandre, Rubano (Italië) – 3 Michelin sterren
Restaurant Quadri, Italië – 1 Michelin ster
Hotel Plaza e de Russie, Viareggio (Italië) – Opent juni 2019
Château de Drudas, Drudas (Frankrijk)
Grantley Hall, Grantley (Verenigd Koninkrijk) – Opent in juni 2019
Dragsholm Slot, Hørve (Denemarken) – 1 Michelin ster
AZIË

The Purist Villas & Spa, Bali, Ubud (Indonesië)
Restaurant , Bangkok (Thailand) – 2 Michelin sterren
Restaurant Sühring, Bangkok (Thailand) – 2 Michelin sterren
OCEANIË

Laura at Pt. Leo Estate, Merricks (Australië)

PEOPLE ON THE MOVE

Davidsfonds zoekt nieuwe algemeen directeur

Tine Verhelst, algemeen directeur van Davidsfonds, heeft besloten in het voorjaar 2019 Davidsfonds te verlaten en op zoek te gaan naar een nieuwe professionele uitdaging. Davidsfonds sluit hiermee een intens traject van 4 jaar af, waarbij Tine mee het voortouw nam om Davidsfonds klaar te maken voor een volgende fase in zijn 144-jarige bestaan, waar de nieuwe missie de hoofdrol zal spelen. Het bestuur van Davidsfonds gaat op zoek naar een opvolger die de weg van vernieuwing verder zet. In onderling overleg met de Raad van bestuur zal Tine de overdracht aan het team en haar opvolger in het voorjaar van 2019 voorbereiden.

EVENT

Dit zijn de vijf genomineerden voor ‘Wandelroute 2019’

Vijf kandidaten zijn nog steeds in de running voor de trofee van de Wandelroute van het Jaar 2019. Op zaterdag 2 februari, tijdens de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in Gent zal de jury de bijbehorende trofee uitreiken aan de winnaar. Afgelopen jaar hebben zich 18 kandidaten ingeschreven: wandelroutes die tussen november 2017 en november 2018 nieuw gerealiseerd of ingrijpend gewijzigd zijn. Voor het eerst kwamen, naast routes in Nederland en België, ook wandelingen in het Groothertogdom Luxemburg in aanmerking. Daarmee is de trofee uitgegroeid tot een onderscheiding voor de beste (nieuwe) wandelroute van de Benelux. Na een grondige verkenning van de kandidaturen en het in de praktijk testen van de gevarieerde wandelroutes, kwam de jury uit op een selectie van vijf gegadigden: de Brabantse Kouters, Noardlike Fryske Wâlden in Friesland, het Romeinse Limespad in Nederland, Tour du Brabant Wallon en de Walcherse Wandelingen.