20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

BREXIT

Brexit: No (big) deal?

Nu de Brexit-deal, die door May op tafel werd gelegd, overtuigend verworpen werd in het Britse parlement, schakelen we bij Travel Magazine een versnelling hoger. 29 maart nadert met rasse schreden en een ‘no deal’-scenario wordt waarschijnlijker. Deze week publiceerden we twee afleveringen van ons Brexit-feuilleton. Klik hier voor aflevering 2 en aflevering 3.

BESTEMMING

Update shutdown USA

© Flickr

Tijdens een rondvraag van Travel Magazine bij vijf Belgische touroperators, gespecialiseerd in reizen naar de USA, blijkt dat er geen ongerustheid heerst over de shutdown die ondertussen bijna een maand aan de gang is in de VS. Een kleine greep uit de reacties:

Gérald Ponsard, voorzitter Visit USA Belux & product manager USA & Canada bij Del-Tour: “We hebben momenteel enkele klanten in de VS, maar niemand onder hen ondervindt momenteel problemen. Vele Convention and Visitor Bureaus (CVB’s) steken zelf de handen uit de mouwen en springen bij waar nodig. Bv. het Vrijheidsbeeld is nog steeds toegankelijk omdat New York City zelf de site openhoudt, tegen een dagelijkse kost van $65.000.” Visit Utah houdt de Belgische partners dagelijks, zoniet meerdere keren per dag, op de hoogte van de ontwikkelingen.

Elke De Winne, managing director USA Travel: “Ondanks de shutdown zijn bezoekers nog steeds welkom in Bryce en Zion. Lokale autoriteiten en privé-partners financieren een minimum aan personeel om de parken operationeel te houden. Arches is theoretisch gezien open: dit wil zeggen dat er geen federale werknemers aanwezig zijn (dus geen diensten in het park) en dat het weer de toegankelijkheid zal bepalen. Als het sneeuwt, is er niemand om de wegen van het park sneeuwvrij te maken en wordt een bezoek dus onmogelijk. Dead Horse Point is open, zoals alle State Parks van Utah en de etappe in Moab blijft zeker en vast een mogelijkheid. Ook Arizona, met Grand Canyon National Park, blijkt het voorbeeld van Utah te volgen.”

“Gelukkig voor ons, valt deze shutdown in wat voor ons het laagseizoen is”, vertelt Pieter Demuynck, zaakvoerder Penta Reizen. “Washington en voornamelijk de Nationale Parken worden in deze winterperiode immers minder bezocht. Wij hebben momenteel wat klanten in Orlando, FL, en daar is er niets te merken van de shutdown. De wachtrijen aan de luchthaven kunnen wel iets langer zijn door verminderde diensten van de Transportation Security Administration (TSA).”

Nele Degryse, product manager Noord- en Latijns-Amerika TUI Specialists: “Wij hadden vorige week onze VTB Reishappening en daar hadden potentiële klanten toch wel wat vragen voor onze reisleiders en ook tijdens het Vakantiesalon in Brussel verwachten we antwoord te moeten bieden op bepaalde bezorgdheden. De shutdown kan wel tot gevolg hebben dat klanten langer wachten met boeken, maar tot op heden maken we ons absoluut geen zorgen. Voorlopig is het zwaarder voor de Amerikanen dan voor buitenlandse toeristen.”

Hoe lang nog?

© www.nu.nl

Het blijft natuurlijke koffiedik kijken hoe lang deze shutdown nog zal duren. In Washington D.C. zijn de gratis musea gesloten en dat begint zijn terugslag te krijgen binnen de hotelmarkt. Hetzelfde geldt, volgens gespecialiseerde pers zoals Skift, voor de lodgings in de buurt van de Nationale Parken. Delta Air Lines behaalde in 2018 nog een mooie winst, maar merkt een daling in de vraag naar vliegreizen in het eerste kwartaal van 2019 en de U.S. Travel Association spreekt ondertussen van een slag van 100 miljoen dollar per dag voor de reissector, zowel direct als indirect.

“De ‘man in charge’ lijkt niet wakker te liggen van de toeristische weerslag”, vertelt Geert Raes, eigenaar en managing director Wings ’n Wheels. “Hij zal niet plooien om zijn ego te redden en een statement te maken, al kan dit niet blijven duren. Een langetermijnvisie zal er waarschijnlijk pas komen wanneer de shutdown langer blijft duren. Voorlopig blijft de Brexit de actualiteit beheersen en wordt er minder aandacht aan de shutdown besteed.” Geert denkt dat het nog wel eens tot maart kan doorgaan, anderen denken dat het gedaan zal zijn voor het einde van de maand. Ondertussen blijft het afwachten tot één van de twee partijen, Republikeinen of Democraten, wat water bij de wijn doet om tot een oplossing te komen.

TM-CHARTER

ITB Berlijn: schrijf je in!

Dankzij onze sponsors Brussels AirlinesEuropa-Park en AHK debelux kunnen we onze jaarlijkse charter naar ITB Berlijn aanbieden tegen het voordelige tarief van €365 (10 euro korting voor VVR/VLARA/UPAV-leden). Op donderdag 7 maart 2019 vliegen we in Light&Relax met een Belgische delegatie naar één van de grootste vakbeurzen ter wereld! Het ontbijt met heerlijke gevulde croissants en warme koffie wordt u aangeboden door de vrijgevige mensen van Europa-Park.

Het speciaal aanbod voor slechts 365 euro is inclusief:

– heen en terug Brussel BRU – Berlijn TXL met Brussels Airlines,
– luchthaven- en veiligheidstaksen,
– transfers van en naar de beurs
– ontbijt op de beurs, aangeboden door Europa-Park
– toegangskaart voor ITB 2019, met korting aangeboden door AHK debelux

Graag geven we jullie ook nog even de vluchturen mee:

SN2579 07MAR BRU 06u20 – 07u50 TXL
SN2590 07MAR TXL 20u45 – 22u05 BRU

Bijeenkomst op Brussels Airport om 05u10.

Inschrijven via de TM-website.

VAKBEURS

ATF opent in Halong Bay

Woensdagavond 16 januari opende in Halong Bay in Vietnam de 38ste editie van het ASEAN Tourism Forum. Halong Bay is UNESCO natuurwerelderfgoed en behoort tot de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van het land. Het ATF is het jaarlijkse toptreffen van beleidsverantwoordelijken, aanbieders en buyers van de toeristische sector van de tien ASEAN landen. Thema is dit jaar “ASEAN, The Power of One”, verwijzend naar deze globale Zuidoost-Aziatische bestemming. Buiten de klassieke conferenties is er de tweedaagse vakbeurs TRAVEX, waar ook Belgen als Dirk Reynaerts (Dewi Asia Tours) en Antoine Noens (Easy Tours) als hosted buyer van de partij zijn. Opvallend is dat deze keer voor het eerst niet Thailand de grootste aanbieder is maar wel Vietnam. Met 15,5 miljoen bezoekers vorig jaar, is het gastland de belangrijkste groeipool van de regio.

Alle info over het event is te vinden op www.atfvietnam2019.com. Volgende week krijgt u in onze newsletter een uitgebreid verslag van dit ATF.

TOUROPERATING

Odysseus verspreidt nieuwste brochure

Volgende week zal Odysseus, sinds december onderdeel van Active Holidays BVBA, haar nieuwste brochure verdelen bij de Belgische reisbureaus. Travel Magazine kreeg in primeur een eerste kopij meegeleverd na een interview dat u binnenkort zal lezen in ons magazine van 15 februari. Etienne Van Camp, de geestelijke vader van het luxe-merk: “In onze nieuwste brochure van 244 pagina’s vind je voor 60% volledig nieuwe producten die nergens anders op de Belgische markt te boeken zijn. We bieden 140 luxe-hotels aan in de Caraïben, de Indische Oceaan en in het Midden- en Verre Oosten, maar ook 25 individuele luxe-rondreizen. Die zijn werkelijk uniek en origineel. We bieden o.a. vier programma’s op Mauritius, een bezoek aan de zeven Emiraten of circuits in het zuiden van Cambodja of op Jamaica.”

De kaft beschikt over een lichtroze cover met glanzende gouden golven en een opvallende quote op de achterflap: “Happiness comes in waves”.

Adriaan De Keuster en Laurent Rochtus, mede-eigenaars Active Holidays: “We hebben tweeënhalve maand hard gewerkt aan die brochure en zijn volop een website aan het ontwikkelen die in het teken staat van de reisagent. Wij hebben steeds veel tijd gespendeerd om onze merken Aktief-Ski en Landscape Ski als enige wintersporttouroperator kenbaar te maken en ook dit nieuwe merk en deze nieuwe brochure zullen we actief gaan presenteren in de verschillende reisbureaus in België. De reisagent is reeds overtuigd van ons ski-product. Als we onze techniek en informatica, alsook het reservatie-proces, de snelheid van handelen en onze uitstraling kunnen combineren met de glans van Odysseus, zal een synergie van het klanten- en partnerbestand van de verschillende merken hopelijk niet uitblijven.”

PEOPLE ON THE MOVE

Markus Leutner en Peter Vermeulen.

LuxairTours: Peter Vermeulen maakt promotie

Peter Vermeulen (47 jaar) werd op 1 januari 2019 benoemd tot Assistant Vice President (AVP) Product Purchase & Destination Management bij LuxairTours. Hij trad in dienst bij LuxairTours in 2009 als Contract Manager en is sinds 2011 Head of Contracting. Peter Vermeulen volgt daarmee Markus Leutner op, en voordien Ronny De Clercq, zijn mentor bij LuxairTours die vorig jaar op pensioen ging. Hij rapporteert rechtstreeks aan Alberto Kunkel, EVP Tour Operating & Sales. Voordien was Vermeulen aan de slag bij BEST Tours (1994-1995) als tour leader in Thailand, en bijna acht jaar bij Thomas Cook als product manager en bijna zes jaar (2003-2009) bij Jetair als senior contract & product manager.

VAKANTIEBEURS

VTB Reishappening: massale belangstelling

In het Congrescentrum van de Antwerpse Zoo was het afgelopen weekeinde weer een gezellig weerzien met reisleiders en medereizigers. VTB Reishappening 2019 stond ook deze keer in het teken van interessante presentaties en lezingen over de VTB rondreizen van het komende jaar. De zowat veertig infostanden werden traditioneel bemand door VTB Reizen reisleiders die de VTB Reizen het hele jaar ook zelf begeleiden. Dankzij hun ervaringen kwamen de vele aanwezigen van alles te weten over hun volgende groepsreis. Vooral de presentaties over Antarctica en Rusland kregen flink wat belangstellenden. Nadien kregen de bezoekers nog de kans om gezellig rond te kuieren in de zoo van Antwerpen en was er de laatste kans om te genieten van het China Light spektakel.

TOUROPERATING

Buro Scanbrit gaat motorreizen organiseren

Op de Vakantiebeurs in Utrecht valt altijd wel wat nieuws te rapen. En dat was ook deze keer niet anders. Zo wist Sander Geleedst, marketing en sales manager bij Buro Scanbrit, ons te melden dat de specialist in vakanties naar Noord-Europa de activiteiten heeft overgenomen van Motoerit. Ludo Sidler, oprichter en voormalig eigenaar, gaat de groepsreizen als vanouds begeleiden en zal de eerstkomende twee jaar zorgen voor een vlotte overgang van de werking en activiteiten. Voor 2019 staan enkele groepsreizen naar Spanje, Noorwegen, Engeland en Schotland op het programma. Met andere bestemmingen als Ierland, IJsland en Wales wordt de deskundigheid van Buro Scanbrit voor de motorreizen gegarandeerd.

BESTEMMING

Virunga National Park gaat terug open

Het Virunga National Park in Congo, het oudste nationaal park van Afrika, zal op 15 februari 2019 opnieuw open gaan voor toeristen. Dat meldt Hans Van der Stock, product director van Live To Travel en organisator van reizen naar het Virunga National Park. Het park werd eerder gesloten omwille van de groeiende onveiligheid in het oosten van Congo. Het Virunga National Park staat onder leiding van de Belg Emmanuel de Merode. “Om Virunga op een veilige manier te kunnen bezoeken, zijn veel steviger maatregelen nodig dan in het verleden,” liet de Merode zich bij de eerdere sluiting ontvallen. Die maatregelen lijken vandaag genomen.

LUCHTVAART

Schiphol moeilijk te bereiken per trein

De Nederlandse spoorbeheerder ProRail startte gisteren met werkzaamheden aan de belangrijkste spoorlijnen rond Amsterdam Airport Schiphol. Daardoor is de luchthaven per trein beperkt of niet bereikbaar. De werken duren nog tot zondag 20 januari. Concreet betekent dit het volgende: Op zaterdag 19 januari en zondag 20 januari rijden er geen treinen naar Schiphol. De luchthaven is wel bereikbaar met bussen vanuit Station Zuid, Sloterdijk en Bijlmer Arena. De bussen vanuit Leiden Centraal rijden wel.

BESTEMMING

Zuid-Afrika: versoepelde visa-voorwaarden kids

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Zuid-Afrika heeft sedert 1 december de visa-voorwaarden voor kinderen versoepeld. Hierdoor kunnen douanebeamten enkel bij uitzondering en op basis van willekeurige inspectie ouders vragen om documenten voor te overleggen. Omdat luchtvaartmaatschappijen nog wel om documenten vragen, worden ouders die reizen met minderjarigen aangeraden om de nodige documentatie steeds ter beschikking te hebben. De regels voor België, zijn als volgt gewijzigd:

 • Als het kind met beide ouders reist en diens paspoort de gegevens van de ouders bevat, zijn aanvullende documenten niet nodig.
 • Als achternamen anders zijn, wordt geadviseerd om een bewijs van ouderlijke relatie mee te nemen.
 • Kopieën van originele documenten zijn voldoende; deze hoeven dus niet gecertificeerd te zijn. Toestemming en machtiging mogen in de vorm van een brief worden aangeleverd, een notariële bekrachtiging of een beëdigde verklaring is niet nodig.
 • Als kinderen alleen reizen zijn aanvullende documenten nodig, waarbij kopieën volstaan.
 • Als kinderen met een andere volwassene dan hun ouders reizen, zijn aanvullende documenten nodig, waarbij kopieën volstaan.

PEOPLE ON THE MOVE

Amadeus: Mieke De Schepper hoofd Online Travel segment

© Amadeus

Amadeus heeft aangekondigd dat Mieke De Schepper aangesteld is als hoofd van het Travel Channels’ Online Travel segment, met onmiddellijke ingang. De Schepper komt van Egencia, het Travel Management bedrijf van Expedia Group waar ze actief was als senior vice president en chief commercial officer. Ze neemt maar liefst 17 jaar ervaring met zich mee in het managen van B2C en B2B bedrijven.

In haar nieuwe rol zal De Schepper online travel agencies, travel media-bedrijven en travel start-ups faciliteren en begeleiden in het uitbreidenvan hun business. Ook zal ze Amadeus naar voor schuiven als ideale partner voor online travel. De Schepper rapporteert aan Decius Valmorbida. De Schepper woonde en werkte in het verleden al op verschillende plaatsen in de wereld, waaronder de Asia Pacific. Daar zal ze ook werken en een regionale leidinggevende functie op zich nemen.

Mieke De Schepper, executive vice president, online travel & managing director Asia Pacific Amadeus reageert: “Online travel companies worden constant uitgedaagd om zichzelf heruit te vinden om relevant te blijven. Ik ben erg blij om Amadeus te helpen in dit vraagstuk om deze bedrijven te doen floreren in een snel veranderende markt.”

REISINDUSTRIE

Garantiefonds Reizen: Belfius Insurance

Op 1/1/2019 is Belfius Insurance (DVV) gestopt met de garantieverzekering aan te bieden aan een 18-tal klanten. De 7 vzw’s binnen het kader van Beweging.net (Intersoc, Kazou, Samana, Okra, Govaka, Pasar en Femma) en de Franstalige tegenhanger Enéo hebben zich op 1/1/2019 aangesloten bij het Garantiefonds Reizen.

De onafhankelijkheid en de belangeloze dienstverlening zonder winstoogmerk van het Garantiefonds Reizen waren belangrijke overtuigingselementen.

Het Garantiefonds Reizen is trots om zijn bescherming aan duizenden bijkomende reizigers te kunnen aanbieden. En zijn sticker 2019 aan nagenoeg 1.000 verkooppunten (van alle leden samen) in België en Luxemburg te kunnen verspreiden.

Meer info op de zeer complete website www.gfg.be, waar de reisprofessionals ook heel wat wetgeving en schema’s terugvinden, alsook de uitleg over de B2B-dekking.

BINNENLAND

Toerisme Antwerpen: record

In 2018 werd in Antwerpen de kaap van de 2 miljoen overnachtingen overschreden. Dat blijkt uit de resultaten van Toerisme Vlaanderen en de prognoses van Visit Antwerpen die deze week bekend werden. Dat is een flinke stijging, want vijf jaar geleden telde de Scheldestad 1,7 miljoen overnachtingen. Het bruisend cultureel leven, de vele uitgaansmogelijkheden, een rijk shoppingaanbod en tal van historische en toeristische trekpleisters zijn zeer populair bij de bezoekers die op zoek gaan naar een totaalbeleving. Ook de toekomst oogt positief. Door o.a. lovende woorden van reismagazines zoals Lonely Planet, dat Antwerpen verkoos als een top 10-bestemming voor 2018, komt de stad steeds vaker voor op de bucketlist van bezoekers. Ook projecten die nu in de pijplijn zitten, zoals de renovatie van het KMSKA, MoMu en Het Steen, zullen de komende jaren bezoekers blijven aantrekken.

Hotelsector lonkt naar Amerikaanse en Aziatische markt

Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Association, is heel positief en wil verder werken aan die trend: “Een groei van zowel toeristen als zakelijke bezoekers maakt van Antwerpen op lange termijn een economisch duurzame bestemming. De voorbije jaren zijn er door de sector dan ook zware investeringen gedaan waardoor we nu een kwalitatief sterk aanbod hebben. Ook de komst van nieuwe hotels zoals Hotel Franq, Hotel Riga, de Gulden Schoen en Hampton by Hilton heeft de stad opportuniteiten gegeven om deze kwaliteit naar de buitenwereld te promoten. We zitten niet stil en hopen dat op lange termijn onze reputatie tot in verdere continenten (Azië, Noord- en Zuid-Amerika) bekend wordt. Toeristen die van verder komen, blijven namelijk langer en zijn bereid meer te betalen.”

HOTELLERIE

Club Marvy goes Italy

© Club Med

Het concept ‘luxe’ is de voorbije jaren erg geëvolueerd. De glamour-factor, die jarenlang deel uitmaakte van het luxe-concept, heeft nu plaats gemaakt voor ‘naturelle’. Dit nieuwe concept definiëren we als ‘quiet luxury’, terug te vinden in elke hoek van Club Marvy. Met zijn eenvoudig design, moderne kunst en lokale keuken doet Club Marvy (de afkorting van marvellous) zijn naam alle eer aan. Het resort ligt op een domein van 45 are in de groene omgeving van Izmir, Kesre Bay. Nieuw in 2019 is het restaurant Bueno.Italiano van Cristina Bowerman (Michelinsterrenchef), die gasten meeneemt op een culinaire trip naar Italië. Gasten die tijdens de zomer van 2019 in Club Marvy verblijven, genieten er van de pure Italiaanse keuken aan de hand van de gerechten van Bowman. Ze werd onlangs bekroond met de award ‘The Best Female Italian Chef of Europe’ door The Love Italian Live 2018 in oktober.

LUCHTVAART

TAP: Porto non-stop ex-BRU vanaf juli

De nieuwste TAP-bestemming vanuit Brussel is vanaf nu in verkoop. De Portugese carrier start op 1 juli met een rechtstreekse vlucht naar Porto, en dat ineens tweemaal per dag, elke dag van de week! De vluchten vertrekken steeds in BRU om 11u10 en om 21u45 en komen aan in de tweede grootste stad van Portugal, resp. om 12u50 en 23u25.

Met de nieuwe non-stop vlucht kunnen reizigers nog meer van Portugal zien. Vanuit Porto kunnen klanten doorvliegen naar andere Portugese bestemmingen, zoals de Azoren of Madeira. Vanuit Francisco Sá Carneiro Airport (IATA: OPO) biedt TAP 19 rechtstreekse vliegverbindingen aan naar bestemmingen in Europa, de Verenigde Staten en Brazilië en een totaal aan 288 wekelijkse frequenties. Zoals steeds, maakt de maatschappij het ook mogelijk om kosteloos en tot 5 nachten een gratis stopover te maken, zowel in Porto als in die andere hub: Lissabon.

BESTEMMING

Culturele Hoofdsteden 2019

Elk jaar wordt er door het Europees Parlement een culturele hoofdstad van Europa gekozen. Voornaamste bedoeling hiervan is ‘de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen’. Dit jaar zijn het de Italiaanse stad Matera en het Bulgaarse Plovdiv die verkozen werden om een jaar lang als culturele hoofdstad van Europa de mensen te ontvangen.

Plovdiv: thema ‘Zajedno’ of ‘Together’

In Bulgarije ging de strijd tussen de steden Sofia, Varna en Veliko Turnovo. Uiteindelijk is Plovdiv uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2019. Plovdiv is op Sofia na de grootste stad van Bulgarije en zal als thema ‘Zajedno’ of ‘Together’ dragen. Met een geschiedenis van meer dan 8000 jaar is het één van de oudste en meest multiculturele steden van Europa, waar naast Bulgaren ook veel Roma, Turken, Armeniërs, Joden en Oekraïners wonen. Afgelopen weekeinde startten de feestelijkheden met een spectaculaire show op een podium van vijf etages waaraan in totaal zo’n duizend muzikanten, zangers en dansers meededen. De opening zelf werd live uitgezonden op de Bulgaarse televisie en begon met een paar toespraken van Bulgaarse politici. Voor Plovdiv is Varna de dichtste luchthaven. TUI Fly vliegt er van 7 mei tot 1 oktober 2019 op. Tot eind juni is dat tweemaal per week (dinsdag en zaterdag) en in juli en augustus zelfs vijfmaal per week (maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag). In september wordt dat vier keer per week (maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag)

Matera: van spookstad naar bucketlisttopper

Het piepkleine Matera liet bekende steden als Cagliari, Lecce, Perugia, Ravenna en Siena achter zich. Matera, gelegen in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata vlak boven de hak van de Italiaanse laars, dankt zijn roem aan de Sassi, een grottenwijk die in de bergen is uitgehakt. De stad is elfduizend jaar oud en werd gebouwd tegen een steile helling boven een kloof die gevormd is door de Bassento-rivier. Al in de achtste eeuw dienden de grotten als schuilplaats voor gevluchte kloosterlingen. Begin van de jaren tachtig was Matera een echte spookstad, maar de jongste jaren werd het langzaam weer opgebouwd tot een echt openluchtmuseum. Ook nogal wat films werden er opgenomen, precies omwille van het opvallende karakter van de stad.

Ryanair vliegt driemaal per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) en vanaf 1 april maar liefst vijfmaal rechtstreeks naar Bari (62 km van Matera), TUI fly vanaf 4 mei 2019 tweemaal per week vanaf Brussel naar Brindisi, op zowat 125 km van Matera.

PEOPLE ON THE MOVE

Nathalie Sterckx naar Vente Exclusive

Nathalie Sterckx ging begin dit jaar een nieuwe uitdaging aan als account/sourcing manager Travel bij Vente-Exclusive.com. Ze geeft daarmee een nieuwe wending aan haar carrière. Voordien was ze sinds september 2016 aan de slag als sales manager indirect sales Belux bij Pierre & Vacances – Center Parcs, waar ze het aanspreekpunt van de reisagent was. Van 2009 tot 2016 was ze actief bij Thomas Cook, o.a. als reisagente bij de Thomas Cook Travel Shop de Brouckère en later als area sales manager voor de Thomas Cook Travel Shops en als key account manager. Nathalie Sterckx is voortaan bereikbaar via Nathalie.sterckx@vente-exclusive.com

Tegelijkertijd blijft Sofie Van Caester bij de Pierre & Vacances – Center Parcs Group aan als sales manager indirect sales Belux.

REISINDUSTRIE

Travel Counsellors op Brussels Travel Top

Binnen enkele weken is het weer zover: Het vakantiesalon in Brussel. Hallen vol reisinformatie en talrijke momenten om nieuwe contacten te leggen. Op 7 februari zal Travel Counsellors ook aanwezig zijn op de Brussels Travel Top, het B2B event op het vakantiesalon in Brussel. Travel Counsellors is heel de dag aanwezig in de B2B Lounge in Paleis 5 en verzorg ttijdens de ochtend een presentatie over het worden van een Travel Counsellor. Ben jij een reisprofessional met een echte ondernemersgeest en klaar voor de volgende stap in je carrière of ben jij een ondernemende reisfanaat met verkoopervaring en wil je graag van je passie je werk maken? Zoek Travel Counsellors dan op in de B2B lounge of kom luisteren naar de presentatie om 11u in lokaal 501. Die dag wordt ook de Travel Academy voorgesteld. Een 32-weken opleidingsprogramma om de gedreven ondernemer met een passie voor reizen om te scholen naar een succesvolle Travel Counsellor.

Meer informatie vind je op de site: https://recruitment.travelcounsellors.com/be/onze-wereld/evenementen/ Laat weten als je langskomt, je kan je via de site registreren of een persoonlijke mail sturen naar debby.joossens@travelcounsellors.be of bellen naar 0491 99 80 73

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: brochures 2019 – 2020

De Middellandse Zee I , II en III brochures werden samengevoegd tot een klepper van formaat. Vanaf maandag 21  januari kan je de nieuwe Middellandse Zee 2019 brochure verwachten  met  ruim 300  hotels  en maar liefst 59 nieuwkomers. De hotels en de prijslijsten zijn nu reeds volledig terug te vinden op de website www.exclusive-destinations.be.

Vakantiesalon Antwerpen

© Exclusive Destinations

Exclusive Destinations is voor de eerste keer aanwezig op het Vakantiesalon Antwerpen van 24 tot 27 januari. “We verwelkomen u graag op onze stand in Hall 4, afdeling Cruises. We dagen je uit op onze ‘indoor Hole-in-One golfbaan’.”  Alle informatie betreffende het salon kan u hier vinden.

Voor een gratis  inkomticket, contacteer geert@exclusivedestinations.be

Workshop zomerbrochures

Naar goede gewoonte stelt Exclusive Destinations zijn zomerbrochures voor. De nieuwe hotels (90 in totaal ) komen aan bod in een zeer leerrijke workshop, afgewisseld met korte presentaties door de aanwezige hotelpartners. U bent welkom vanaf 18.00 voor het buffet. Presentatie start stipt om 19.00. Het einde is voorzien om 22.30. Naar goede gewoonte wordt de avond afgesloten met een mooie tombola rijk aan hotelovernachtingen. Praktisch: maandag 18/02, Gent-Nazareth, Van der Valk –  dinsdag 19/02,  Antwerpen, Ramada Plaza, Desguinlei 94. Inschrijven per mail:  karim@exclusivedestinations.be , met vermelding van uw naam/kantoor en gekozen locatie/datum.

Malediven: exclusieve stunt voor reisagenten

Exclusive Destinations pakt uit met een exclusieve stunt, geldig voor reisagenten (met een minimum omzet in 2018 (of 2019) van 50.000 euro) en hun partners: zes nachten gratis volpension Plus in het 5* Luxeresort You&Me. Meer praktische informatie en voorwaarden bij Exclusive Destinations.

You&Me by Cocoon is een adults only paradijselijk romantisch 5*luxe resort in de Malediven dat hoofdzakelijk bestaat uit overwatervilla’s. U geniet er van een verzorgd halfpension plus formule (kwalitatieve all inclusive formule mits supplement van 144 euro). Ter plaatse zijn er 5 restaurants (o.m. een spectaculair 360° onderwaterrestaurant), 2 bars, een privéjacht. Ter plaatse kan u kiezen voor een grote keuze aan watersporten en duiken (PADIcenter)

Voor meer info: reservations@exclusivedestinations.be

HOTELLERIE

Disneyland Parijs: hotelupgrades

Disneyland Parijs is volop werk aan het maken van de renovatie van al haar hotels. Het is de bedoeling dat elk hotel een eigen Disney-sfeer zal krijgen. Hotel Santa Fe zal meer in het teken van Cars staan, Hotel Cheyenne zal een typische cowboystijl krijgen, van de Toy Story figuren zoals Woody en Jessie terwijl Hotel Sequoia Lodge meer de figuren van Bambi zal creëren. Disney’s Newport Bay Club, het grootste hotel in het park, werd vier jaar geleden al volledig gerenoveerd.

Hotel New York: heropening zomer 2020

En dan blijven er nog twee hotels over: Hotel New York en het Disneyland Hotel. Voor het Disneyland Hotel, aan de ingang van het park, is het nog even wachten. Hotel New York sloot onlangs de deuren maar zal pas in de zomer van 2020 opnieuw openen. Hotel New York wordt ’s werelds eerste Marvel Hotel in een Disney Resort, verwijzend naar het nieuwe themagebied Marvel waar helden als Spider-Man, Iron Man en Hulk een prominente plaats krijgen. De officiële nieuwe naam wordt: Disney’s Hotel New York-The Art of Marvel en het wordt ook het duurste hotel. Het interieur design zal elegant en cosmopolitan afgewerkt worden in de stijl van Tony Stark en zal bestaan uit stripverhaal covers, posters, conceptuele kunst uit films, storyboards, productie ontwerpen, rekwisieten, originele schetsen, media, enz.

SERVICE FACILITATOR

EurAm: San Francisco City Tour & Alcatraz

EurAm werkt permanent aan haar productaanbod. Er worden de hele tijd nieuwe extra diensten en accommodaties aangeboden, van klassiek tot extravagant, van avontuurlijk tot relax. Via de TM-Newsletter houdt EurAm je regelmatig op de hoogte. Deze week stelt EurAm de combinatie voor van een gegidst bezoek aan San Francisco met een bezoek aan Alcatraz!

Olivier Dewit: “De dag begint met het bezoeken van Alcatraz. Spring aan boord van de veerboot en ontdek het eiland Alcatraz! Dit blijft een van de grootste bezienswaardigheden van San Francisco – en je klanten kunnen nu ontdekken waarom. De stadstour start om 14u bij Union Square en duurt vier uur.”

EurAm biedt nu drie opties om Alcatraz te bezoeken:

 • 3-daagse Hop On Hop Off Bus + Alcatraz
 • In combinatie met een fietstour door San Francisco (Golden Gate Bridge naar Sausalito, California Sunset, Golden Gate Park of Streets of San Francisco)
 • City Tour + Alcatraz (nieuw)

LUCHTVAART

Luchthaven Antwerpen: “Wall of Fame”

De Luchthaven Antwerpen huldigt vijf personen op een bijzondere en uiterst eervolle manier. Hun namen staan gegrift in een koperen gedenkplaat, aangebracht op een centrale plaats bij de ingang van de luchthaven. De muur wordt toepasselijk de Wall of Fame genoemd. Danny Cabooter, Staf De Lie, Christian Heinzmann (overleden in juli 2018), Freddy Michiels en tenslotte Freddy Van Gaever (overleden in december 2017) krijgen op die manier een bijzondere erkenning.

“Elk van hen heeft de laatste decennia het verschil gemaakt voor de Luchthaven van Antwerpen. De positieve impact van hun inspanning blijft tot op vandaag nazinderen. Hun niet-aflatende kracht en tomeloze inzet voor de Luchthaven maken van hen iconen. Laten we hen de luchthavenpioniers noemen over twee eeuwen heen,” aldus Marcel Buelens (CEO Luchthaven Antwerpen). Lees meer via de TM-Website.

LUCHTVAART

Brussels Airport: 30 min. gratis parkeren

Passagiers ophalen of afzetten was nog nooit zo voordelig en gemakkelijk op Brussels Airport. De luchthaven biedt 30 minuten gratis parking aan in parking P1, P2 en P3 met de parkeerkaart Pcard+. De Pcard+ is gratis online aan te vragen. Wie (nog) geen Pcard+ heeft, kan parkeren tegen het extra voordelige tarief van €2 per half uur in deze parkings. Naast de overdekte parking, kunnen bestuurders ook dankzij de drop off zone passagiers in minder dan 10 minuten afzetten. Deze beveiligde zone ligt aan de uitrit van de luchthaven zodat bestuurders ook weer snel hun route kunnen verderzetten. Wie langer dan 10 minuten zou halt houden in de drop-off zone, zal daarvoor vanaf 6 februari een vergoeding moeten betalen. Bestuurders kunnen ook maximaal 1 keer per uur gebruik maken van de gratis 10 minuten in de drop-off zone. Voor passagiers met verminderde mobiliteit is er een aanmeldpunt om assistentie ter plaatse te vragen. De wandelweg naar de terminal is overdekt. Meer info over parkeren, passagiers ophalen of afzetten vind je via deze link.

HOTELLERIE

Sani Resort: nieuwigheden

© Sani Resort

Sani Resort heeft opnieuw zoveel nieuws te brengen voor 2019. Het vijfsterrenresort in het Griekse Chalkidiki wil gasten ieder jaar een onvergetelijke ervaring bezorgen met nieuwe, indrukwekkende services die aansluiten bij de tijdsgeest. Nieuw voor 2019 zijn onder meer het Rafa Nadal Tennis Centre en de Sani Suite Collection. Tennissers van alle leeftijden zijn vanaf april welkom in het gloednieuwe Rafa Nadal Tennis Centre, ontwikkeld door de tennislegende en grandslamwinnaar. Het tennis centre geeft tennissers van alle leeftijden en niveaus de unieke kans om de tennisvaardigheden aan te scherpen op de acht nieuwe gravel terreinen, met tennislessen door de best opgeleide coaches. Het Rafa Nadal Tennis Centre is een fantastische toevoeging aan het sportaanbod van Sani Resort, waaraan het hele gezin plezier zal beleven. ​In 2018 introduceerde Sani de Sani Football Academy in samenwerking met de Chelsea FC Foundation. Kinderen van 4 tot 16 jaar kunnen zich de hele zomer inschrijven voor de Chelsea FC Foundation Football Coaching onder leiding van de Engelse topclub. Met de Sani Suite Collection introduceert Sani Resort een nieuwe, ongeëvenaarde service-ervaring. Deze is gereserveerd voor de meest veeleisende gasten die verblijven in Sani’s exclusieve suites, in elk van de vijf hotels. De Sani Suite Collection brengt suitegasten een volledig individueel en persoonlijk niveau van service – vóór aankomst, tijdens het verblijf en bij vertrek, afgestemd op hun behoeften en smaak. Gasten genieten een gepersonaliseerde vakantieplanning al voor hun vertrek, met reservaties voor het restaurant, de spa, activiteiten en kinderopvang. Een op en top VIP service, met in- en uitpakhulp, leuke attenties bij aankomst en vertrek, exclusieve kamervoorzieningen. Een babyfluisteraar geeft gepersonaliseerde tips aan jonge families die voor het eerst met de baby reizen. Met een privéchauffeur verkennen Sani Suite Collection gasten het adembenemende schiereiland, waarna ze uitrusten op een exclusief, voorbehouden strand.

Sani Resort is te boeken via Caractère, Exclusive Destinations, Go Chic, Pegase, Silverjet, Thomas Cook, TUI, VIP Selection.

CRUISE

Oceania Cruises: Travel Training Portal in het Nederlands

Oceania Cruises heeft haar eerste Nederlandse online trainingsprogramma ‘Recipe for Success’ uitgebracht, mede mogelijk gemaakt door OTT. ‘Recipe for Success’ beslaat zeven modules die reisagenten helpen om Oceania Cruises met vertrouwen te verkopen en omvat onder andere “Wie we zijn”, “Wat wij bieden” en “Hoe ons te verkopen”. De training is geschikt voor zowel reisagenten waarvoor het merk nieuw is, als voor degenen die Oceania Cruises jarenlang hebben verkocht. Agenten kunnen leren wanneer ze willen; ze kunnen de cursus na elke module stoppen en weer verdergaan wanneer hen dat het beste uitkomt en kiezen voor informatie betreffende de vloot, marketing ondersteuning, promoties en contactgegevens.

Elke module duurt ongeveer 10 minuten en eindigt met een korte vragenlijst. Reisbureaumedewerkers kunnen zich aanmelden voor de gloednieuwe online training op www.oceaniacruisestraining.nl.

TOUROPERATING

Club Med: goede voornemens

© Club Med

Club Med start het jaar met twee goede voornemens: ‘geniet van de sneeuw’ en ‘boek de zomervakantie’! Nu de feestdagen achter de rug zijn, is het het ideale moment om klanten een wintersportvakantie voor te stellen bij Club Med! Januari is eveneens ook het moment om zo vroeg mogelijk een zomervakantie te boeken naar verre zonbestemmingen, want nu zijn de prijzen van de vliegtickets het interessantst en is er nog ruim keuze voor een verblijf met -15% Happy First korting.

Stel uw (potentiële) klanten een vakantie in juli of augustus voor in de Club Med Resorts met comfortniveau 4 Tridents, 5 Tridents of in een van de Villa’s:

 • Mauritius: La Pointe aux Canonniers (gerenoveerd)
 • La Plantation d’Albion
 • De Villa’s van Albion
 • Cancún Yucatán
 • Dominicaanse Republiek
 • Enz…

CRUISE

143 cruiseschepen meerden vorig jaar aan in Zeebrugge

143 cruiseschepen meerden vorig jaar aan in Zeebrugge, dat zijn er evenveel dan het jaar ervoor. Niettemin is de opmars van het cruisegebeuren in de kusthaven spectaculair met een quasi verdrievoudiging van het aantal aanlopen van 59 tot 143 in tien jaar tijd. Volgens gedelegeerd bestuurder Joachim Coens brengen 143 cruiseschepen – de grootste in de wereld – elk jaar een half miljoen cruisepassagiers naar onze regio. Die worden sinds vorige zomer ontvangen in de ABC-toren. Met deze cruiseterminal is het de ambitie van het havenbestuur om Zeebrugge op de kaart te zetten als vertrek- en aankomsthaven voor cruises in Europa.

TECHNOLOGIE

Teldar Travel: Miles x2

Teldar Travel en Miles Attack helpen reisagenten graag deze drukke en koude winterweken door en laten het MILES sneeuwen! Van 15 januari tot 15 februari ontvangen reisagenten bij Teldar Travel het dubbele aantal Miles op alle boekingen. Reisagenten ontvangen dus 100% van de reissom in Miles! Meer info via www.teldartravel.com

HOTELLERIE

Iberostar Hotels & Resorts: HolidayCheck 2019

Het bekende hotelevaluatie- en boekingsportaal HolidayCheck kent de “HolidayCheck Award” voor de veertiende keer toe. Meer dan 950.000 vakantiegangers hebben online deelgenomen. In de jaarlijkse editie van de awards hebben 714 hotels uit 37 verschillende landen een award gekregen. Iberostar is wereldwijd de toonaangevende en meest bekroonde keten met 21 hotels die als winnaars zijn geselecteerd dankzij de uitstekende beoordelingen. Daarnaast zijn vier van deze hotels onderscheiden door de categorie ‘GOLD’, een status die een hotel bereikt wanneer gedurende vijf opeenvolgende jaren de Award is toegekend. De bekroonde Iberostar hotels bevinden zich op de zes bestemmingen Marokko, Tunesië, Montenegro, Dominicaanse Republiek, Mexico en Spanje. Binnen Spanje hebben hotels op de Canarische Eilanden, de Balearen en Andalusië gewonnen. Meer informatie via deze link.

CRUISE

CRUISE & STYLE: nu verkrijgbaar

Rudy Beckx, reeds 29 jaar uitgever van glossy tijdschriften: “In ons nieuwste tijdschrift CRUISE & STYLE 2019-2020, 12de jaargang, lees je beoordelingen van de nieuwste cruiseschepen, getuigenissen, interviews, o.a. met regisseurs Jan & Lien Verheyen die over hun eigen boeiende cruiseverhalen vertellen en daarbij waardevolle tips geven aan de lezers. Ook van het interview met Bob & Sabine, reeds 60 cruise-ervaringen, kunnen de lezers heel wat leren. In deze nieuwste CRUISE & STYLE staan boeiende reportages over talrijke bestemmingen: Middellandse Zee, Noorse fjorden, IJsland, Baltische Staten, Alaska, Japan, Caribbean, expeditie- en riviercruises… CRUISE & STYLE, 180 pagina’s, is verkrijgbaar in krantenshops à €6,95 of online op cruisestyle.be. Dit tijdschrift is nog steeds de meest handige en betrouwbare gids op weg naar een geslaagde cruisevakantie.”

Werkt u in een reisbureau? Mail Cruise & Style uw adresgegevens en website naar info@cruisestyle.be en u ontvangt per post een gratis exemplaar.

PEOPLE ON THE MOVE

David Delbrouck versterkt à la carte team TUI Specialists

Sinds 7 januari 2019 maakt David Delbrouck deel uit van het commercieel team van TUI Specialists. David was voordien aan de slag als sales manager bij Silverjet en als travel designer bij BTS Travel. David Delbrouck: “TUI Specialists heeft met TUI Tours en de wereldwijde à la carte verkoop een productfocus die goed aansluit bij de kennis die ik doorheen de jaren kon opbouwen in de toeristische sector. Bovendien liggen een aantal van de bestemmingen mij nauw aan het hart zoals Zuid-Afrika, Azië, Oman, Israël, Azoren,…”
Kim Meskens, Head of Tours & Cruises Benelux (TUI, VTB & Kras): “Sinds anderhalf jaar heb ik op menig reisevent telkens heel constructieve gesprekken gevoerd met David over de productstrategie van Specialists. Ik ben dan ook heel tevreden dat we ons commercieel team kunnen versterken met iemand die over heel wat reisbagage en kennis beschikt.”

TOUROPERATING

TUI: ‘vakantie met het gezin’

Bijna 90% van de Belgische gezinnen met kinderen (0-16 jaar) organiseren hun vakantie in functie van de kinderen. Uiteraard houden ze rekening met de schoolvakanties, maar bijna een kwart van de ouders laten ook het laatste woord aan hun kinderen over het vakantieland en het type verblijf (huis, hotel, camping, …). En wat er tijdens de vakantie wordt gedaan, is bijna altijd in functie van of in samenspraak met de kinderen. Het zijn dus inderdaad onze kinderen die bepalen waar we op vakantie gaan en wat we er doen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van TUI bij 1300 Belgen.

Bijna de helft van de reizen tijdens de zomervakantie zijn reizen met kinderen. En hebben de kinderen het naar hun zin, dan betekent dat een geslaagde reis voor het hele gezin. Wat gezinnen tijdens hun vakantie doen, gebeurt bijna altijd met de voorkeuren van de kinderen in het achterhoofd. 97% van de ouders zegt sterk rekening te houden met hun wensen. En bijna de helft (48%) laat de kinderen (mee)beslissen. De eigenlijke beslissing over het vakantieland of de streek ligt voor 24% bij de kinderen. In grote gezinnen (3 kinderen of meer) is dat zelfs 63%. Het aantal kinderen heeft uiteraard een grote impact op de inspraak van kinderen. Hoe meer kinderen, des te groter is hun invloed. Ook de leeftijd van de kinderen speelt een rol. Kinderen in de puberjaren (12-16 jaar) hebben hun eigen willetje en worden veel meer betrokken bij de beslissingen dan jongere kinderen. Gemiddeld mag zowat een derde van de tieners (mee)beslissen over de activiteiten, de bestemming en de keuze van het verblijf.

Hoe we reizen (met de auto, vliegtuig, openbaar vervoer…) is dan weer iets waar ouders in 32% van de gevallen geen rekening houden met de kinderen. Het onderzoek toont ook opvallende verschillen naargelang de gezinssamenstelling. Bij éénoudergezinnen is het kind vaak de enige reispartner die gemiddeld dubbel zoveel inspraak heeft als bij traditionele gezinnen. Bij nieuw samengestelde gezinnen hebben de kinderen iets meer in de pap te brokken over de reisplannen dan bij een klassiek gezin.

REISINDUSTRIE

Gault&Millau International: nieuw managementstructuur

3 jaar geleden heeft Côme de Chérisey, die toen reeds CEO was van dat bedrijf, een MBO gedaan op het bedrijf Gault&Millau International, samen met een reeks aandeelhouders. G&M International is wereldwijd eigenaar van het merk en Gault&Millau deelt de licenties uit. Côme de Chérisey heeft het netwerk internationaal gevoelig uitgebreid, en heeft de firma op een reeks vlakken gemoderniseerd. Jacques Bally, een van de bestaande licencees van Gault&Millau (in Rusland en Bielo-Rusland) en die al lang zijn roots heeft in de gastronomie, heeft eind 2018 met zijn zakenpartners (een Russische familie) Gault&Millau International en G&M Frankrijk overgenomen met de bedoeling de vennootschap versneld verder uit te bouwen. Gault&Millau Benelux heeft voor de Benelux reeds meer dan 16 jaar een lange termijncontract met G&M International, en er verandert voor de Benelux niets. Het aandeelhouderschap van Gault&Millau Benelux blijft ongewijzigd met Justin Onclin en Marc Declerck als aandeelhouders, en het management blijft eveneens volledig identiek. Ook bij G&M Nederland verandert er niets met Godfried Van der Lugt en Gault&Millau Benelux als aandeelhouders en Godfried Van der Lugt als CEO.

AIR BROKER

Sirius: super promoties

Boek vanaf 7 januari tot 11 februari super promoties naar 1 van de honderden bestemmingen. Meer info op www.siriustravel.be

HOTELLERIE

RIU Hotels & Resorts komt naar Canada

© RIU Hotels & Resorts

RIU Hotels & Resorts heeft de bouw aangekondigd van een hotel in de stadslijn Riu Plaza in Toronto, de grootste stad van Canada en het culturele, commerciële en financiële centrum van het land. Het Spaanse bedrijf is van plan om ongeveer 100 miljoen dollar te investeren in het project. Het zal het eerste RIU-hotel in Canada zijn. Het project zal in de avant-gardistische en verfijnde stijl van de Riu Plaza-lijn worden uitgevoerd en bevindt zich nu in de laatste fase van het ontwerp. De opening is gepland in 2021. RIU investeert in het gedeelte bestemd voor het hotel met 350 kamers, vergaderzalen, een fitnessruimte, een bar en een restaurant. De bovenste verdiepingen van het gebouw zijn voor residentieel gebruik.

Luis Riu, CEO van RIU Hotels & Resorts heeft verzekerd dat de opening van het eerste hotel in Toronto “een grote stap is in ons streven naar uitbreiding van de Riu Plaza-hotellijn in de belangrijkste steden van de wereld, waarbij het RIU-merk van de meest traditionele vakantiebestemmingen wordt geïmplementeerd. We hopen dat dit hotel RIU-klanten over de hele wereld zal aantrekken om de stad Toronto met ons te ontdekken. We hopen ook dat de loyale Canadese klanten zullen besluiten om ons stedelijk product te leren kennen. Dit project betekent ook een nieuwe impuls voor de bekendheid van ons merk binnen en buiten Canada”.

RIU Hotels & Resorts is al jaren verbonden met Canada, omdat het een van de belangrijkste markten is voor zijn hotels in het Caribisch gebied, Mexico en Midden-Amerika. Maar pas na de opening van dit nieuwe hotel is Riu ook fysiek in het land aanwezig.

TOUROPERATING

TUI: Noord-Frankrijk stijgt gevoelig

Afgelopen woensdag pakte de luchthaven van Rijsel uit met groot nieuws voor de Noord-Franse regio. TUI versterkt er haar activiteiten gevoelig, zo komt er vanaf mei een verbeterde luchtcapaciteit met een tweede gebaseerd vliegtuig en enkele nieuwe bestemmingen. Luchthaven Lille-Lesquin wordt vanaf die datum de vaste standplaats van twee Boeings van TUI fly. Voor het komende zomerseizoen vliegt TUI fly vanuit Rijsel naar 11 bestemmingen. Spanje, de meest gevraagde vakantiebestemming, krijgt via Rijsel vier nieuwe routes: Malaga, Mallorca, Ibiza en Tenerife. Daarnaast gaat het om Palermo (Italië), Kreta en Rhodos (Griekenland), Enfidha en Djerba (Tunesië), en Izmir en Antalya (Turkije). Nieuw ook zijn Calvi (Corsica) en Menorca. Op alle bestemmingen worden pakketreizen (vlucht + hotel) aangeboden. Lees het volledige artikel hier.

CRUISE

Haven Oostende: 7.211 passagiers

De Haven van Oostende mag terugblikken op een succesvol jaar. De trafiekcijfers van 2018, die afgelopen maandag bekend werden gemaakt, liegen er niet om. Het aantal invaarten steeg met 31.6% t.o.v. 2017. Dat betekent dat de Oostendse haven maar liefst 5331 schepen mocht ontvangen. Het grootste deel is bestemd voor algemene trafiek maar ook op vlak van cruises is er een positief cijfer. 19 cruiseschepen werden in 2018 verwelkomd en die brachten 7211 passagiers naar Oostende. Haven Oostende mikt op de kleinere cruiseschepen uit het hogere marktsegment. Onder andere twee gloednieuwe cruises kwamen afgelopen zomer Oostende aandoen: Le Laperouse en het zusterschip Le Champlain.

VAKBEURS

Vakantiebeurs Utrecht

Dit jaar telde de Vakantiebeurs voor het eerst vier dagen in plaats van vijf, met 103.312 bezoekers heeft het reisevent per dag meer bezoekers dan vorig jaar getrokken. Ook de belevingsdichtheid was hoger dan ooit, doordat de beurs compacter was opgezet dan in andere jaren en er veel activiteiten waren. De Vakantiebeurs 2019 vormde zo een mooie aanzet naar de 50ste editie van de Vakantiebeurs in 2020. De vakdag van Vakantiebeurs in Utrecht vond dit jaar op woensdag plaats en lokte dit jaar zo’n 12.000 reisprofessionals naar de Jaarbeurs.

BESTEMMING

Japan: nieuwe toeristentaks

Sinds 7 januari hanteert Japan een nieuwe toeristentaks van 1.000 yens (ongeveer 8 euro) voor elke reiziger die het land verlaat. Deze taks, de ‘Sayonara’ is zowel voor Japanners als voor toeristen (ouder dan 2 jaar), uitgezonderd reizigers die minder dan 24u in het land verblijven. De taks is bedoeld om het toerisme financieel te ondersteunen. Het land verwacht namelijk 40 miljoen bezoekers te mogen verwelkomen in 2020, het jaar dat Japan de Paralympiques host. Daarnaast zullen er ook werken worden uitgevoerd aan de luchthavens. De taks zou 80 miljoen euro per jaar moeten opbrengen.

LUCHTVAART

Vijf iconen Brussels Airlines op één foto

Brussels Airlines zette begin deze week zijn vijf Belgian Icon-vliegtuigen tegelijk op het tarmac voor een fotosessie. De maatschappij brengt met deze toestellen bijzondere Belgische personen en producten onder de aandacht van het internationale publiek. De vijf Airbus A320’s met de namen Trident (Rode Duivels), Rackham (Kuifje), Magritte (kunstenaar Magritte), Aerosmurf (smurfen) en Amare (Tomorrowland) genieten op hun vluchten heel wat bekijks maar het gebeurt slechts zelden dat al deze toestellen gelijktijdig op Brussels Airport aanwezig zijn. Deze A320’s worden doorgaans ingezet op routes binnen Europa en naar bestemmingen in Noord-Afrika en Tel Aviv (Israël).

LUCHTVAART

Air Transat Ticket Sale 2019

Ook dit jaar lanceert Air Transat weer een Ticket Sale in januari. Met verlaagde prijzen naar bestemmingen als Montreal, Quebec, Calgary en Vancouver vliegen reizigers het komend seizoen voordelig naar Canada. De Ticket Sale startte op 15 januari en duurt tot 28 januari. De lage prijzen zijn beschikbaar voor reizen in het voor- en najaar. Deze periodes zijn ideaal vanwege de aangename temperaturen en men vermijdt hiermee de drukkere zomermaanden. In het voorjaar staat de natuur in bloei en in het najaar beleven reizigers een spectaculaire Indian Summer door de prachtige herfstkleuren van de vele bossen. Vanaf 3 mei biedt Air Transat 3 directe vluchten per week aan vanuit Brussel naar Montreal. Belgische reizigers kunnen verder vliegen naar Quebec, Toronto, Vancouver of Calgary na een korte overstap in Montreal om nog meer van Canada te zien! Vanaf Amsterdam biedt Air Transat ook directe vluchten naar Toronto, Calgary en Vancouver aan. Vanaf Montreal of Quebec kunnen reizigers de provincie Quebec gaan ontdekken.

BESTEMMING

Oezbekistan: geen visum voor EU-lidstaten

Vanaf 1 februari dienen lidstaten van de Europese Unie, met inbegrip van de Benelux-landen, geen visum meer aan te vragen voor Oezbekistan. Dat laat de persdienst van de Oezbeekse ambassade in Brussel weten aan Travel Magazine. Shavkat Mirziyoyev, president van Oezbekistan sinds december 2016, ondertekende op 5 januari 2019 een decreet omtrent aanvullende maatregelen om de ontwikkeling van het toerisme in Oezbekistan te versnellen. Het document voorziet in het creëren van gunstige voorwaarden ter verbetering van de kwaliteit en het concurrentievermogen van de geleverde diensten. Het moet zorgen voor de verdere ontwikkeling van het toeristisch potentieel van het land op de wereldmarkten. Tijdens zijn toespraak voor het parlement op 28 december 2018 belichtte de Oezbeekse president de tweeledige maatregel. Enerzijds wordt vanaf 1 februari de lijst van landen die toegang hebben tot de elektronische visa-aanvraag uitgebreid en anderzijds is het vanaf 15 maart mogelijk om een visum voor een verblijf tot maximaal 30 dagen elektronisch aan te vragen. Voorheen diende dat te gebeuren met een visumaanvraag bij de Oezbeekse Ambassade. Het nieuwe decreet voorziet ook in een werkgroep die meer buitenlandse luchtvaartmaatschappijen naar lokale luchthavens moet aantrekken.

LUCHTVAART

Brussels Airlines: meer flexibiliteit op Afrika-vluchten

Sinds maandag 14 januari, verhoogt Brussels Airlines haar flexibiliteit met nieuwe reismogelijkheden op haar routes van en naar Afrika. Het nieuwe aanbod bevat voor het eerst een tariefoptie met één stuk bagage, de goedkoopste keuze voor passagiers die met beperkte bagage reizen en geen flexibel ticket nodig hebben. Reizigers die in Economy Class naar of van een van de 17 Sub-Sahara bestemmingen van Brussels Airlines reizen, hebben voortaan de mogelijkheid om een one bag-tarief te boeken indien ze licht reizen en geen ticket flexibiliteit nodig hebben. Een tweede reisoptie is het standaardtarief, dat omvat twee ingecheckte stukken bagage en gratis reservering van een zitplaats vooraf. De derde optie binnen de Economy Class is het Flex-tarief, ideaal voor passagiers die houden van extra beenruimte en meer flexibiliteit met een gratis aanpassing en terugbetaling van het ticket. Naast een Economy Class biedt de luchtvaartmaatschappij ook een Business Class en binnenkort een gloednieuwe Premium Economy Class aan op al haar langeafstandsvluchten. De drie nieuwe Economy Class reisopties zijn beschikbaar op de 17 bestemmingen van Brussels Airlines in Sub-Sahara Afrika: Abidjan, Accra, Banjul, Bujumbura, Conakry, Cotonou, Dakar, Douala, Entebbe, Freetown, Kigali, Kinshasa, Lomé, Luanda, Monrovia, Ouagadougou en Yaoundé.

LUCHTVAART

Brussels Airport: 25,7 miljoen passagiers in 2018

Brussels Airport heeft 2018 afgesloten met een passagierstoename van 3,6% ten opzichte van 2017. De luchthaven klokte af op 25.675.939 reizigers, een absoluut record. Het was al langer bekend dat 2018 een goed jaar zou worden inzake passagiers. Bij de start van de kerstvakantie werd al de 25 miljoenste reiziger verwelkomd. De groei werd voornamelijk gerealiseerd op het intercontinentale netwerk maar ook de korteafstandsvluchten deden het in 2018 goed. Brussels Airport bestaat ondertussen 60 jaar en heeft in die periode maar liefst 610 miljoen passagiers mogen verwelkomen. In de maand december 2018 ontving de luchthaven 1.809.834 passagiers, ofwel een stijging van 5,4%, een lichtjes vertekende stijging door de strenge winteromstandigheden die een deel van het netwerk tijdens de tweede week van december 2017 lam legden. Deze stijging werd zowel bij het aantal lokale passagiers als bij het aantal transferpassagiers vastgesteld. Het aantal korte- en langeafstandsvluchten ging er eveneens op vooruit.

INCENTIVE

RIU & TUI: vroegboekactie

Bij de start van het nieuwe jaar 2019 wil RIU Hotels & Resorts de reisagenten graag verwennen met een nieuwe vroegboek incentive. De 10 best verkopende reisagenten in de maand januari, worden beloond met een Rituals waardebon ter waarde van € 50 per persoon. De incentive loopt voor alle RIU reserveringen (zowel winter 2018-2019 als zomer 2019) tussen 1/01/2019 en 31/01/2019. Begin februari worden de 10 winnaars via de TUI E-flash bekend gemaakt.

REISINDUSTRIE

Galaxy Travel opent derde kantoor

Galaxy Travel opende op 2 januari haar derde kantoor te Eeklo. Het voormalige Maretours kantoor in de Stationsstraat nummer 5 werd opnieuw ingericht en opgefrist en is voortaan terug iedere dag open, behalve op woensdag. Zaakvoerder Marc D’haeseleer: “Galaxy Travel beschikte reeds over een hoofdkantoor te Wondelgem en in 2018 opende er een tweede kantoor te Zwijnaarde, na een eerste proefperiode als pop-up. Omdat de klanten weigerachtig stonden tegenover een tijdelijke winkel, heb ik toen bepaald om dat kantoor definitief te openen om opvolging van geboekte dossiers te verzekeren. Nu, een jaar later, opent er een derde kantoor te Eeklo, waar een bekend gezicht de klanten zal begroeten. Woensdag wordt de vaste sluitingsdag.” Galaxy Travel is voornamelijk gespecialiseerd in ski- en golfreizen, Zuidoost-Azië en cruises.

CRUISE

MSC Cruises: salonvoorwaarden

Na de Sint en de Kerstman zijn de beurzen nu in het land… MSC Cruises biedt uw klanten salonvoorwaarden aan voor volgende vakantiesalons:

Groothertogdom Luxemburg (18/01 – 20/01/2019)
Voorwaarden geldig van 17/01/2019 23u59 tot 21/01/2019 23u59

Antwerpen (25/01 – 27/01/2019)
Voorwaarden geldig van 24/01/2019 23u59 tot 28/01/2019 23u59

Brussel (07/02 – 10/02/2019)
Voorwaarden geldig van 06/02/2019 23u59 tot 10/02/2019 23u59

Een extra korting van 5% op de laagste prijs, de prijs na toepassing van alle huidige aanbiedingen. Deze salonvoorwaarden zijn van toepassing op drie schepen MSC Musica, MSC Preziosa en MSC Fantasia. Deze korting is geldig vanaf de opening van de beurs tot de dag na de beurs en alleen als deze is geboekt via MSCBook of het callcenter. Als reisagent kunt u deze voorwaarden, tijdens de duur van deze drie salons, aanbieden aan de klanten in uw reisagentschap. Combineerbaar met MSC Voyagers Club voordelen.

1% bonus commissie

Maar ook voor u heeft MSC Cruises een mooie aanbieding: 1% bonus commissie op de verkoop van de promo ‘-50% voor de 2de persoon’. Alle reserveringen, volledig bevestigd op mscbook.com van 14.01 tot 28.02.2019, met vertrek in 2019, geven recht op +1% bonus commissie op het cruisegedeelte.

TOUROPERATING

Thomas Cook: First Minute zomer

Het einde van de vroegboekperiode nadert met rasse schreden. Overtuig je klant dus om nog snel zijn zomervakantie te boeken, want Thomas Cook pakt uit met kortingen tot wel € 600. Daarbovenop geniet je klant momenteel van € 200 extra korting op zijn vakantie! Gebruik hiervoor de code ‘200EUR’ in BTN4U. In de Thomas Cook newsletter van deze week vind je meer informatie alsook handig promotiemateriaal om deze actie in de kijker te zetten.

© Thomas Cook

Griekse eilanden

Houdt je klant van azuurblauw water, mediterrane gerechten en pittoreske dorpjes? Overtuig hem dan om een vakantie te boeken naar de Griekse eilanden! Momenteel pakt Thomas Cook namelijk uit met straffe promoties op deze bestemming. Zo verblijft je klant er al een week vanaf € 499 per persoon, inclusief 35 kg bagage, transfers en Fuel Protection Program! Wees er wel snel bij, want OP = OP!

Nieuwe topper in Egypte: Gemma Resort

Gemma Resort © Thomas Cook

Is je klant op zoek naar een deugddoende vakantie onder de Egyptische zon? Raad hem dan een verblijf aan in het vijfsterrenhotel Gemma Resort 5* in Egypte. Dit gezellige familiehotel in Marsa Alam is volledig nieuw in het aanbod van Thomas Cook en heeft alles in huis voor een onvergetelijke vakantie. Je geniet er van een uitstekende service, propere kamers en een heerlijk buffet. Bovendien telt het hotel maar liefst 7 zwembaden, een binnenzwembad met jacuzzi en een uitgebreid wellnesscenter. De schitterende locatie aan het privéstrand maakt het plaatje af. Ook voor een sportieve vakantie ben je hier aan het juiste adres. Tennis, aquagym, yoga, minivoetbal, tafeltennis of beachvolleybal? Aan jou de keuze! En de kids? Die beleven dolle pret met het animatieteam. Wist je trouwens dat je tegen betaling ook duiklessen kan volgen? Ideaal om de onderwaterwereld van de Rode Zee te ontdekken!

TOUROPERATING

Pegase: unieke kamerupgrade

Laat uw klant nog snel genieten van de Pegase vroegboekvoordelen, de grootste vroegboekkortingen lopen immers af in januari!

De voordelen voor snelle beslissers op een rijtje:

 • Exclusieve vroegboekprijzen;
 • Pegase schenkt snelle beslissers een exclusieve kamerupgrade
  • Leggen uw klanten vóór 28 februari 2019 hun zomervakantie (uit de brochures vliegvakanties zomer 2019 en exotische vakanties 2018-2019) vast, dan genieten zij bovenop de vroegboekkortingen van een kamerupgrade.
 • Groot en gevarieerd aanbod kamers en suites
 • Vakantie wijzigen tot 7 dagen voor vertrek
 • Ook indien het dossier reeds geboekt werd, kan uw klant nog tot 7 dagen vóór vertrek zijn vakantie eenvoudig en kosteloos wijzigen.

BESTEMMING

Mozambique: stijging visumprijs

De prijs voor een single entry toeristisch visum voor Mozambique slaat op van 40 naar 60 euro. Ter info, het wordt aangeraden aan reizigers om hun visum aan te vragen bij de ambassade van Mozambique in Brussel voor vertrek. Visum bijaankomst is niet mogelijk behalve bij uitzonderlijke gevallen en/of wanneer de reiziger geen consulaire vertegenwoordiging heeft in zijn land van herkomst, volgens de de Mozambikaanse wet. Voor meer info: http://embassyofmozambique.be/tourist-visa/.

LUCHTVAART

Hahn Air viert 20ste verjaardag

De Duitse luchtvaartmaatschappij Hahn Air viert zijn 20ste verjaardag. De toonaangevende leverancier van ticketing- en distributie-oplossingen voor andere luchtvaartmaatschappijen en reiskantoren zal deze mijlpaal het hele jaar door vieren met verschillende activiteiten. Zo worden zeven internationale evenementen en allerlei wedstrijden voor reisagenten georganiseerd. Voor alle details kan u terecht op www.hahnair.com/anniversary. Via de website kunnen de reisagenten mooie prijzen winnen, zoals een reis voor twee personen naar één van de zeven verjaardagsfeestjes, die op uitzonderlijke locaties op vier continenten zullen plaatsvinden.

Nico Gormsen, mede-oprichter, mede-eigenaar en CEO van Hahn Air : “Sinds de start in 1999 zagen we Hahn Air door de jaren heen uitgroeien tot een volwaardige speler, geconnecteerd met alle grote GDS’en die de reisagenten gebruiken voor het reserveren en uitgeven van vliegtuigtickets. Vandaag beschikt Hahn Air over 350 rail-, airline-, en shuttlepartners en werkt het samen met meer dan 100.000 reiskantoren in 190 markten.

BESTEMMING

Rust: “meest gastvrije bestemming van Duitsland”

© Europa-Park

Vorige week heeft Booking.com voor de zevende keer de “Guest Review Awards” uitgereikt. Niet alleen accommodaties maakten kans op zo’n award, voor het eerst werden ook overzichten gepresenteerd van de meest gastvriendelijke plaatsen per land. In Duitsland eindigde Rust, de thuishaven van Europa-Park, op de eerste plaats, nog vóór Berlijn, Hamburg en München. Europa-Park telt zelf vijf themahotels en een Camp Resort. Roland Mack, directeur/eigenaar van Europa-Park: “Dit is een bijzondere uitslag die het uitstekende aanbod aan overnachtingsmogelijkheden in Rust onderstreept. Samen met de gemeente zijn we dan ook zeer blij met dit resultaat. In het voorjaar opent Europa-Park het zesde themahotel. Hotel “Krønasår” is gebaseerd op het thema van een natuurkundig museum en zal eind mei de eerste gasten begroeten. We vertrouwen erop dat dit hotel samen met het nieuwe waterpark wat eind van het jaar zal openen, ook in de toekomst zullenbijdragen aan dit succes.”

HOTELLERIE

Brussels Airport Company: overname Sheraton Hotel

© Sheraton

Brussels Airport Company heeft een overeenkomst ondertekend voor de overname van Airhotel Belgium bvba (ltd), de onderneming die vandaag eigenaar is van het Sheraton Hotel op de luchthaven. Brussels Airport krijgt hiermee de controle over een strategische locatie recht tegenover het terminalgebouw en zal investeren in een internationaal merkhotel van hoge kwaliteit. De afronding van de transactie is onderworpen aan de gebruikelijke afsluitingsvoorwaarden waaronder de goedkeuring door de Europese Commissie. Het hotel biedt zijn gasten 294 kamers, 21 vergaderruimtes met een maximumcapaciteit van 1.500 personen, een restaurant, een fitnesscentrum en een eigen parkeergarage. Met de afronding van de transactie na goedkeuring door de Europese Commissie zal Brussels Airport 100% van de aandelen in Airhotel Belgium bvba bezitten. De overnameprijs wordt niet bekendgemaakt.

“De overname van het Sheraton Hotel is belangrijk voor Brussels Airport omdat we hierdoor het hotel volledig kunnen integreren in onze toekomstige ontwikkelingsplannen voor deze strategische zone. We kijken ernaar uit om de succesvolle exploitatie van het Sheraton voort te zetten samen met de huidige hotelteams, hetgeen bijdraagt aan de hoge kwaliteit van de diensten die Brussels Airport aan zijn passagiers en bezoekers biedt”, verklaart Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. Het personeel van het Sheraton Hotel zal geen invloed ondervinden van deze overname. Het hotel blijft in de toekomst werken onder de Sheraton-merknaam.

REISINDUSTRIE

Duurzaam FlyGRN: ‘beste reisidee 2019’

De Amsterdamse vliegticketsite FlyGRN is op de Vakantiebeurs verkozen tot het beste reisidee van 2019. In Utrecht gaf de startup in twee minuten aan waarom hun vergelijker, die gratis CO2-compenseert, het beste idee is. De jury, bestaande uit Steven van der Heijden (CEO Corendon), Louis Frankenhuis (voormalig Oad-topman) en Jolanda Degen (mede-oprichtster Vliegtickets.nl) zag de meeste potentie in FlyGRN. Het milieuaandeel van de luchtvaart is 2% van de totale CO2-uitstoot per jaar. Naar verwachting is dit – indien er niets gebeurt – over twintig jaar verdubbeld. Met het gratis (gedeeltelijk) compenseren van de CO2 uitstoot van een geboekte vlucht, hoopt FlyGRN een belangrijke stap te zetten in het verminderen van de emissie in de reisbranche. De site vergelijkt sinds augustus vorig jaar vliegtickets en betaalt CO2-compensaties voor de vlucht grotendeels uit eigen zak. Zo worden er in India zonnepanelen geplaatst die fossiele brandstoffen vervangen, waardoor er netto niet meer wordt uitgestoten. Dat kan gratis doordat FlyGRN een bedrag ontvangt per verkocht ticket. Omdat de idealistische startup het milieu belangrijk vindt, stopt de vergelijker een deel van deze marge in CO2-compensatie. Sinds de lancering heeft de FlyGRN naar eigen zeggen honderden vluchten verkocht en gecompenseerd.