20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

EVENTS

TM Events: overzicht 2019

Ook in 2019 organiseert Travel Magazine zoals elk jaar opnieuw tal van evenementen. TM zet daarmee een aantal niet te missen events voor reisprofessionals op het getouw. Volgende data kan u alvast met stip aanduiden op de kalender:

 • 9 januari: TM-charter Vakantiebeurs Utrecht, i.s.m. NMBS Internationaal/Thalys & Sunny Cars
 • 7 maart: TM-charter ITB Berlijn, i.s.m. SN, Europa-Park en AHK debelux
 • april: TM Travel Awards Luxemburg (datum wordt eerstdaags aangekondigd)
 • 14 juni: TM-Golftornooi – Golf Club d’Hulencourt
 • 28-29 september: Travel Rally 2019
 • 30 september: TM Future Day, Radisson Blu Royal Hotel Brussels
 • 2 oktober: TM-charter Top Resa Parijs
 • 5 november: TM-charter WTM Londen
 • 15 november: 22e editie TM Travel Awards, Hilton Antwerp Old Town

We herinneren u graag aan de events- en agendapagina op de Travel Magazine website, www.travel-magazine.be. U kan er altijd terecht voor meer informatie over de Travel Magazine events, alsook de talrijke acties/evenementen van onze partners uit de reisindustrie.

ANALYSE

Analyse van de week

Deze week leest u het verslag van de TUI-studiereis naar Kaapverdië.

TM-CHARTER

Vakantiebeurs Utrecht: praktische informatie

Van 10-13 januari kan u in Utrecht opnieuw terecht voor de jaarlijkse Vakantiebeurs! Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Travel Magazine ook dit jaar een charter naar de vakbeurs, en dat op 9 januari, de Vakantiebeurs Vakdag. Met de steun van NMBS Internationaal/Thalys en Sunny Cars, reizen opnieuw 16 reisprofessionals (fully booked) met de trein vanuit Brussel of Antwerpen naar Utrecht. Voor wie dinsdag met ons meereist, herhalen we graag nog even de praktische informatie.

Heenreis

Brussel-Zuid: 8u52 (samenkomst aan het Sam’s café rechtover ingang Thalys perron omstreeks 8u30). Aankomst in Utrecht om 10u57. Antwerpen-Centraal: 9u30 (samenkomst aan het Thalys spoor omstreeks 9u15: zie berichtgeving schermen voor exacte perron). Bij aankomst biedt Sunny Cars een heerlijk ontbijt aan met barista-koffie en croissants.

Terugreis

Vertrek in Utrecht om 18u48. Aankomst in Brussel-Zuid om 21u08. Deelnemers ontvingen allemaal een informatiemail met daarbij een unieke registratiecode waarmee u zich kan registreren en uw toegangsbewijs kan afprinten. Indien u zich heeft ingeschreven voor de charter maar geen e-mail kreeg, gelieve dan een mail te sturen naar marleen@travel-magazine.be

BESTEMMING

Egypte:  update Imagine Travel

Na de bomaanslag op de bus met Vietnamese toeristen blijft de noodtoestand van kracht in Egypte. Buitenlandse zaken adviseert: “De noodtoestand (afgekondigd in april 2017) blijft van kracht: een verhoogde waakzaamheid blijft geboden, wegens de terreurdreiging, ook in toeristische zones.”

Lieve Daniëls van touroperator Imagine Travel reageert en nuanceert: “Uiteraard hebben we in de voorbije dagen telefoons gekregen van reisagenten in verband met de situatie in Egypte. We hadden ook kantoren aan de lijn die belden om de annuleringsvoorwaarden te kennen voor klanten die in de komende weken naar Egypte afreizen, maar we werden niet overstelpt door telefoons. Reisagenten beseffen ook dat Egypte een uitgestrekt land is en dat klanten die genieten van een zonvakantie of die op cruise zijn op de Nijl zich ver van de aanslag bevinden. Van zodra het nieuws binnenkwam hebben we onmiddellijk contact genomen met onze lokale correspondent. Die kon ons al snel verzekeren dat de geplande bezoeken aan de piramides gewoon konden doorgaan en dat er geen bezoekverbod werd opgelegd door de officiële instanties. Er werden geen vluchten geschrapt en ook buitenlandse zaken geeft geen negatief reisadvies. We volgen de situatie van heel dichtbij op en zien op dit moment zeker geen reden om niet naar Egypte te reizen in de komende maanden.”

PEOPLE ON THE MOVE

Robert Vanderwallen (eigenaar-chairman) en Bart Rutten (operationeel manager) van Footprints

Footprints benoemt operationeel manager

De touroperator Footprints uit Wilrijk heeft een operationeel manager aangesteld. Dat vernam de redactie van Travel Magazine van Footprints eigenaar-chairman Robert Vanderwallen. Het gaat om een nieuw gecreëerde functie, die vanaf deze week wordt bekleed door Bart Rutten (48 jaar). Hij stuurt in nauw overleg met Robert Vanderwallen het dynamische team van de snel groeiende touroperator aan. Rutten is geen onbekend gezicht in de reisindustrie. De meesten kennen hem vooral van zijn periode bij Jetair vanaf het begin van het millennium, waar hij zowel op het hoofdkantoor als in het buitenland, als host-vertegenwoordiger, heeft gewerkt. Van 2010 tot 2018 stond hij aan het roer van All Ways Cruises.

REISVERZEKERINGEN

Ilona Van Hemelrijk

AGA: nieuwe sales & marketing director

Stéphane Aerts

Reisverzekeraar Allianz Global Assistance heeft een nieuwe sales & marketing director. Stéphane Aerts is sinds half december aangesteld en kreeg officieel de functie als ‘national sales & marketing director Belgium/Luxembourg’ bij Allianz Worldwide Partners en vervangt in die hoedanigheid Ilona Van Hemelrijk, die als extern consultant aan de slag gaat. In nauwe samenwerking met Stéphane Aerts zorgt ze voor een goede transitie van haar activiteiten. Ilona was meer dan 20 jaar actief bij de verzekeraar, ze startte er haar loopbaan in september 1997, toen nog onder de naam Mondial Assistance Belgium. “Naast mijn activiteiten als consultant voor Allianz Global Assistance, zal ik me de komende tijd ook inzetten voor het liefdadigheidswerk, verbonden aan het UZ Brussel, Campus Jette. Daarbij wil ik ook mijn contacten in de reisindustrie aanspreken,” aldus Ilona Van Hemelrijk. Stéphane Aerts heeft meer dan 15 jaar distributie-ervaring in de wereld van service- en verzekeringsproducten. Van 2002 tot 2014 werkte hij in verschillende functies voor Europ Assistance Belgium, o.a. als international sales director, business development director en sales manager. Sinds 2014 was hij director business development & marketing bij ARC Europe Group, een bedrijf gespecialiseerd in het leveren van pechverhelping aan B2B-klanten in Europa.

TOUROPERATING

Maxitours investeert in NL-talige support

Sinds begin december versterkt Jonathan Eschauzier het sales & customer service team van Maxitours in Brussel. Jonathan is zo’n negen jaar actief in de reissector en maakte vele reizen naar de zes continenten. Zijn studies als professionele bachelor toerisme voltooide hij in Howest Kortrijk. Daarna werkte hij als travel designer en in een onthaalfunctie in de hospitality. Hij is vooral gespecialiseerd in het samenstellen van reizen op maat. Jonathan:  “Door de perfecte beheersing van mijn twee moedertalen, Frans en Nederlands, en mijn uitgebreide ervaring in de reissector, ben ik voortaan het aanspreekpunt bij Maxitours voor al je vragen over Blue Air en reizen naar Roemenië. Ook sta ik iedereen graag te woord bij commerciële activiteiten die ze willen ondernemen met betrekking tot Roemenië. Samen met mijn collega’s bij Maxitours sta ik klaar om je in het Nederlands te woord te staan, al je vragen over producten van Blue Air en Maxitours te beantwoorden, Maxitours en Blue Air te vertegenwoordigen op al jullie klantenevenementen en je de nodige brochures of promotiematerieel (affiches of folders) te bezorgen”. Aarzel niet om Jonathan Eschauzier te contacteren op de directe lijn: 02-899.43.56 of via mail: jonathan@maxitours.be

BESTEMMING

Kaapverdië: voortaan zonder visum

De Kaapverdische minister Fernando Elísio Freire de Andrade heeft op 20 december bekendgemaakt dat de onderdanen van de 28 lidstaten van de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein worden vrijgesteld van een visum voor verblijven tot 30 dagen op de Kaapverdische eilanden. Dit vanaf 1 januari 2019. Deze beslissing, die initieel voorzien was in januari 2018 en nog eens in mei 2018, is welgekomen voor Belgen en andere Europeanen, wetende dat ze 80% uitmaken van de toeristen die naar Kaapverdië op vakantie trekken. Daarbovenop komt een nieuwe maatregel die het budget van de luchthaven zal doen stijgen. Er komt een luchthavenveiligheidstaks vanaf 1 januari: 1,5 dollar voor binnenlandse vluchten en 35 dollar voor internationale vluchten.

BESTEMMING

© Efteling

Efteling hotel: nieuwe Raveleijn Suite

Op 19 december heeft het Efteling Hotel een nieuwe suite geopend: de Raveleijn Suite. Deze themakamer vervangt de Noorderlichtsuite. De Raveleijn Suite zit vol verwijzingen naar Raveleijn, de Efteling-parkshow die in samenwerking met het Franse park Puy du Fou tot stand is gekomen. De nieuwe suite bestaat uit een slaapkamer van graaf Olaf en gravin Halina, in de stijl van het Belfort van Raveleijn. Achter een geheime doorgang langs de boekenkast bevindt zich een kinderslaapkamer, oftewel de ‘Torenkamer van de Orde van de Raven’, waar geheime ruiterbijeenkomsten plaatsvinden… In de torenkamer brengen aangepaste meubels, kostuumdelen van de ruiters en speelattributen het spannende verhaal van Raveleijn tot leven. De Raveleijn Suite is nu te boeken. Naast een gloednieuwe Raveleijn Suite kreeg de bestaande Fata Morgana Suite, gebaseerd op de Efteling-attractie over de sprookjes van duizend-en-één-nacht, een flinke opknapbeurt. De badkamer werd opgefrist en attributen en decorstukken werden verfraaid.

HOTELLERIE

© Iberostar

Iberostar Llaut Palma 5*: nieuw

Iberostar Hotels & Resorts opent het hotel Iberostar Llaut Palma in 2019. Met een 5-sterrencategorie en gelegen in Playa de Palma, zal het hotel worden geïntegreerd in de Selection-categorie van de strandhotels, wat ook de ambitie van het bedrijf versterkt om een kwaliteitsaanbod te promoten in deze toeristische bestemming van Mallorca. Het hotel zal zijn deuren weer openen met de start van het nieuwe seizoen 2019, onder het merk Iberostar. Het in 2016 gebouwde hotel is een elegant hotel met alle luxedetails. Het beschikt over 186 kamers verdeeld over zeven verdiepingen en biedt pure topkwaliteit. Het aanbod omvat drie restaurants en drie bars, een spa, een fitnessruimte, twee zwembaden, een conferentieruimte met een capaciteit van 110 personen en een eigen ondergrondse parkeergarage.

TOUROPERATING

Club Med: mini-cruises

Club Med stelt de minicruise ‘Nice-Nice’ van 24 tot 29 juni 2019 voor. Een mini-cruise op het grootste zeilschip ter wereld, de Club Med 2.

Enkele troeven op een rij volgens Club Med:

 • “Ontspannen op één van de acht teakhouten dekken met zicht op idyllische landschappen, of relaxen in een van de vijf behandelingscabines van de Spa by Carita.
 • Beleef intense emoties: waterskiën, wakeboarden, windsurfen… zowel beginners als experts leven zich uit onder het wakend oog van de G.O.s.
 • Een kleinschalige cruise op het ritme van de klant, een intimistische ervaring en gezellige momenten met medepassagiers.
 • Iedere dag een andere tussenstop om in alle vrijheid of onder begeleiding van Franstalige gidsen de mooiste plekjes aan de Middellandse Zee te ontdekken.
 • 200 Franstalige bemanningsleden bedienen u op uw wenken van de eerste tot de laatste minuut.
 • Een originele formule, met vertrek vanaf Nice, met de vrijheid om iedere dag een andere bestemming te kiezen. Zonder verplichtingen of opgelegd programma.”

Amazing weeks

Van maart 2019 tot juli 2019, in een selectie van resorts en op bepaalde data, kunnen de G.M.s van Club Med uitzonderlijke ervaringen beleven.

 • 4 grote thema’s: sport, fotografie, wellness en een muziekfestival.
 • Tijdens de Amazing weeks, stelt Club Med telkens een ander programma voor aan de G.M.s: exclusieve ontmoetingen met experts en topatleten, kennismaking met nieuwe activiteiten…
 • Ieder thema is gebaseerd op een partnership met een sterk referentiemerk uit de sector.

LUCHTVAART

TUI fly: Charleroi-Montpellier

TUI fly start op 7 april met een nieuwe lijndienst vanaf de luchthaven Charleroi naar Montpellier (Frankrijk). De route zal tot 24 oktober drie keer per week gevlogen worden op dinsdag, donderdag en zondag. TUI fly vliegt vanuit België volgende zomer 9 keer naar het zuiden van Frankijk: twee keer per week van Charleroi naar Toulon, op vrijdag en zondag; twee keer per week van Antwerpen naar Toulon, op maandag en vrijdag; Twee keer per week van Charleroi naar Nice, op maandag en vrijdag en tot slot drie keer per week van Charleroi naar Montpellier, op dinsdag, donderdag en zondag.

TOUROPERATING

USA Travel: Airstream glamping in Yosemite

Airstreams zijn authentieke Amerikaanse  caravans uit de jaren ’60. De caravans met de typische aluminium look werden nauwkeurig gerestaureerd en staan vandaag ter beschikking voor uw klanten vlakbij het adembenemende nationaal park Yosemite. Deze hippe accommodatie biedt uw klant de kans om te verblijven in de prachtige natuur  in plaats van drukke steden, en in een typische Amerikaanse setting. Er zijn drie verschillende prijscategorieën, afhankelijk van waar de airstream zich bevindt. De summit suite bevindt zich op het hoogste niveau en heeft het mooiste uitzicht.

Het nationaal park Yosemite is wereldberoemd voor zijn immense donderende watervallen, de enorme granieten rotsformaties en de uitkijkpunten Tunnel View en Glacier Point die ongeëvenaarde uitzichten schenken. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van Yosemite is de Tioga Road. Deze hooggelegen weg biedt met elke bocht een verrassend uitzicht.

Naast de 80 opgeknapte Airstreams zijn er op de site tevens 15 luxe tenten en drie chalet suites beschikbaar, ook een clubhuis van 371m² met ontmoetingsplaats, een dek op het dak, een openluchtzwembad en een winkeltje om eten voor te bereiden in de keukens van de Airstreams, luxetenten, chalets of gewoonweg op de gezellige kampvuren. Uw klanten genieten op deze site vlakbij dit weelderige park en de historische stad Mariposa van een uniek verblijf. Ook bij Lake Powell kan USA Travel een verblijf in deze airstreams voorzien.

Meer en meer klanten wensen een totaalervaring te beleven op hun reis. Wenst u ook voor uw klanten op zoek te gaan naar een originele verblijfplaats, aarzel dan niet en neem contact op met USA Travel. Voor meer informatie, gelijkaardige pakketreizen en al uw reizen op maat kan u steeds terecht bij de reservatiedienst via info@usatravel.be of telefonisch op 02/734.97.00.

TOUROPERATING

Footprints goes ART

© Footprints

Footprints stelt een 13-daagse privérondreis voor: ‘South Africa Art Experience Journey’. Eric Morren: ‘Een aanrader voor fotografen en de enthousiaste artiesten! Deze unieke rondreis (Kaapstad-wijnlanden-Fransschoek-Johannesburg-Kruger National Park) laat u niet alleen kennismaken met de traditionele bezienswaardigheden van Zuid-Afrika maar geeft u tevens een bijzondere inkijk in de lokale kunst. Klanten brengen een bezoek aan enkele buitengewone kunstwijken en wereldberoemde kunstgalerijen en ontmoeten de kunstenaars. Verder kan uw klant genieten van de adembenemende, ononderbroken uitzichten op de Kaapse wijnlanden, gelauwerde wijnen degusteren en enkele verborgen geheimen van kunstenaars in de lokale dorpjes tot pottenbakkers in de townships ontdekken. Tot slot gaat uw klant op verkenning in de Afrikaanse wildernis, waar hij wordt omringd door een spectaculair landschap. Een enthousiast artiest of fotograaf zal hier zeker de nodige inspiratie opdoen.” Meer weten over deze ART rondreis of andere Zuid-Afrika programma’s van Footprints? Contacteer het Footprints-team via africa@footprints.be en www.footprints.be 03/242.82.83

HOTELLERIE

© Riu Hotels & Resorts

RIU Hotels & Resorts: Riu Buena Vista

RIU Hotels & Resorts heeft de aankoop afgerond van Hotel Riu Buena Vista, gelegen in het zuiden van Tenerife, met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Het hotel werd sinds 2008 door de keten geëxploiteerd, maar nu kon het gebouw aangekocht worden, met als doel te investeren in een belangrijke renovatie die de kwaliteit van het aanbod zal moderniseren en verbeteren. “Deze overname is een nieuwe stap in onze sterke betrokkenheid bij de Canarische eilanden, waar we in 1985 ons eerste hotel hebben geopend en steeds de kwaliteit van ons aanbod hebben verhoogd. Bovendien betekent de aankoop van het hotel ook baanzekerheid en brengt het welzijn voor het gehele personeelsbestand na een periode van onzekerheid tot de bevestiging van de aankoopoperatie”, aldus Luis Riu, ceo van Riu Hotels & Resorts.

LUCHTVAART

© KLM (Photo: Capital Photos)

KLM: einde taxfree-verkoop?

In 2019 wil KLM de taxfree-verkoop aan boord van haar vluchten schrappen. Daarvoor heeft de directie een ‘voorgenomen besluit’ voorgelegd aan de ondernemingsraad, wiens advies niet bindend is. “Die taxfree-artikelen leveren tegenwoordig te weinig op door de concurrentie van webwinkels, maar nemen wel ruimte en gewicht in beslag”, zegt een woordvoerder tegen de Nederlandse krant De Telegraaf. KLM wil wel meer inkomsten genereren uit de ancillaries (ruimbagage, maaltijden, stoelkeuzes,…). “We mikken volgend jaar op een extra omzet van 250 miljoen euro”, aldus Harm Kreulen, directeur van KLM Nederland in De Telegraaf.

BESTEMMING

Joburg opnieuw Afrikaanse topbestemming

Mastercard Global Destination Cities Index maakte afgelopen week opnieuw haar lijst van populairste Afrikaanse bestemmingen bekend. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar wist Johannesburg die prijs in de wacht te slepen. De grootste stad van Zuid-Afrika trok in 2017 4,05 miljoen toeristen en zakenmensen uit het buitenland aan. In de top 5 staan trouwens nog twee locaties in Zuid-Afrika: Polokwane, het voormalige Pietersburg, en Kaapstad. Uit het noorden van Afrika nestelden zich ook twee steden in het lijstje. Op nummer twee staat Marrakech, dat in 2017 maar liefst 3,93 miljoen buitenlandse bezoekers mocht ontvangen. Djerba, het bekendste eiland van Tunesië, bezet met 1,65 miljoen bezoekers plek vijf. Het Tunesische vakantie-eiland wordt overigens maar nipt afgetroefd door Polokwane (1,88 miljoen) en Kaapstad (1,73 miljoen).

TECHNOLOGIE

Sirius Early Sales

De Early Sales Actie van Sirius neemt vanaf 7 januari een vliegende start! Boek vanaf 7 januari tot 11 februari super promoties naar 1 van de honderden bestemmingen. Meer info op www.siriustravel.be

TOUROPERATING

TUI: nieuwe Small & Friendly hotels  voor zomer 2019

TUI stelt twee nieuwe hotels voor in hun aanbod TUI Small & Friendly. De focus ligt hier op kleinschalige en authentieke accommodaties, weg van alle drukte.

Hebben je klanten zin in een authentieke vakantie op Djerba? Dan zijn ze bij Les Jardins de Toumana 3*SUP aan het goeie adres. De warme ontvangst en het vriendelijke personeel zorgen ervoor dat je klanten zich hier thuis voelen. De inrichting van het hotel is een mooi evenwicht tussen het traditionele Djerba en het moderne leven. Hier genieten ze in alle rust van de zon op het privéfijnzandstrand.

Ook op Ibiza vinden je klanten een nieuw TUI Small & Friendly hotel: Can Lluc Boutique Country Hotel & Villas 4*. Gelegen in het hart van Ibiza is dit hotel een klein paradijs waar je kan wandelen in de weelderige dennenbossen of een dutje kan doen onder de johannesbroodboom. Hier komt iedereen tot rust. De knusse terrassen om te dineren, onberispelijke tuinen en een zwembad met een indrukwekkend uitzicht zijn troeven van dit hotel. Klanten genieten er van een vers ontbijt met lokale producten, kunnen een privéles yoga volgen of zelf aan de slag gaan in de fitness.

Nieuw: TUI SENSIMAR Insula Alba

Op Kreta vind je een nieuw TUI SENSIMAR hotel voor Zomer 2019! TUI SENSIMAR Insula Alba Resort & Spa 5* is een luxueus vijfsterrenhotel waar de kleur wit overheerst. Je klanten verblijven in een moderne kamer met minimalistische stijl en komen volledig tot rust dankzij de ontspannen sfeer en hoogstaande service. Het zwembad dat als een lagune doorheen het domein loopt en waar de swim-upkamers direct op uitgeven, dragen bij aan deze relaxte sfeer.

Je kan je klanten overtuigen voor TUI SENSIMAR Insula Alba met deze troeven:

 • Adults Only vanaf 16 jaar
 • Strak, modern design met Kretenzische elementen
 • Zeer vriendelijke service
 • Verzorgde zwembadzone en tuin
 • Swim-upkamers en kamers met privézwembad zijn een aanrader
 • Halfpension of All Inclusive formule

Nieuw: TUI fly app

TUI fly klanten kunnen vanaf nu de TUI fly app downloaden in de App Store of Google Play. Met deze app wordt er ingespeeld op de noden van de flight only klanten en bereikt TUI fly ook de klanten van TUI fly Maroc en klanten die een reversed flight geboekt hebben.

Meer informatie vind je terug op https://www.tuifly.be/nl/tuiflyapp

LUCHTVAART

Sukhoi Superjets verlaten Brussels Airlines

Maandag 7 januari 2019 zet Brussels Airlines voor het laatst een Sukhoi Superjet SSJ100 in. Volgens airlineroute gaat het om een heen- en terugvlucht naar het Deense Billund. Deze week vliegt Bussels Airlines met het toestel nog naar Basel, Birmingham, Bologna, Krakau, Milaan. Daarna gaan de geleasde SSJ100’s terug naar CityJet van wie de toestellen werden gehuurd. Eind oktober kwamen Brussels Airlines en CityJet overeen de vier Russische Sukhoi’s te vervangen door vier Bombardier CRJ-900’s. Het gaat om toestellen van Air Nostrum waarmee CityJet nauw samenwerkt. Brussels Airlines ondervond te veel last van kinderziektes bij de Superjets.

VAKBEURS

Vietnam maakt zich op voor het ATF

Van 14 tot 18 januari vindt in Vietnam de 38ste editie van het ASEAN Tourism Forum plaats. Het ATF is de jaarlijkse topontmoeting voor het toerisme naar de tien ASEAN landen (Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam). Gastland Vietnam verlaat voor het eerst de hoofdstad Hanoi en kiest deze keer voor een toeristische topbestemming van het land, met name de UNESCO werelderfgoed-site van Halong Bay. Zoals steeds zijn de eerste dagen voorbehouden voor conferenties met de respectieve ministers en verantwoordelijken van de toeristische diensten van de betrokken landen. Thema van het ATF is dit jaar ASEAN: The Power of One. De officiële opening vindt plaats op woensdag 16 januari. Op 17 en 18 januari volgt dan TRAVEX, de tweedaagse vakbeurs met en voor de professionals en de vakpers. Honderden internationale buyers en enkele tientallen internationale media (waaronder Travel Magazine) zijn voor deze vakbeurs uitgenodigd. Daarbij ook enkele Belgische operators, zoals Dewi Asia Tours en Easy Tours. Ter plaatse kunnen zij terecht bij een vijfhonderdtal sellers en krijgen zij ook een aantal verplichte afspraken opgelegd. In totaal worden zowat 1500 deelnemers uit vijftig landen voor de conferenties en de vakbeurs verwacht. De officiële bilaterale meetings, de meetings van de nationale toeristische diensten en de toerismeministers van de ASEAN-landen en de ASEAN toerisme conferentie vinden plaats in het enorme FLC Halong Bay Resort.

De Travex beurs heeft plaats in het Quang Ninh Exhibition of Planning and Expo Center (QNEPEC). ATF is dit jaar een organisatie van de Vietnamese Nationale Dienst voor Toerisme en het ministerie van cultuur, sport en toerisme. De praktische organisatie van sellers, buyers en media is in handen van het ervaren team van het in Singapore gevestigde TTG Events, een onderdeel van TTG Asia Media.

Officiële carrier is – hoe kan het ook anders – Vietnam Airlines. In samenwerking met de airlines van de SkyTeam groep en ander partners zoals Jet Airways, ANA en Qatar Airways. Alle info over het event is te vinden op www.atfvietnam2019.com. Zoals elk jaar zorgt Travel Magazine voor een uitgebreid verslag.

ATTRACTIEPARK

Europa-Park: klaar voor 2019!

In 2019 valt er nog meer te beleven in Europa-Park, maar ook net daarbuiten, want op een steenworp afstand van het park opent in het voorjaar het zesde themahotel ‘Kronasar’ en eind 2019 het waterpark ‘Rulantica’. In Europa-Park zal in de loop van het seizoen het Scandinavische themagebied weer opengesteld worden en ook op andere plekken presenteert Europa-Park talloze belevenissen 

Rulantica © Europa-Park

Rulantica

Dit tweede park, waar alles om water draait, zal het hele jaar door geopend zijn. Het indoorgedeelte van het waterpark telt 32.600 m² en is ingedeeld in acht themagebieden. Er komen 25 waterattracties waaronder 17 glijbanen.

Kronasar ‘Museum Hotel’

Het zesde themahotel opent eind mei 2019 en telt 7 verdiepingen en kan 1.300 gasten ontvangen. Het hotel wordt vormgegeven als een natuurhistorisch museum waardoor hotelgasten het gevoel hebben te zijn beland in de bekende film ‘Night at the Museum’.

TECHNOLOGIE

Amadeus & Points: betere loyaltyprogramma’s

Nu reizigers meer dan ooit kieskeurig en prijsbewust zijn, is het voor airlines vaak een uitdaging om hun loyaliteit te winnen of te houden. Het juiste loyaliteitsprogramma zorgt voor repeat customers en zorgt ervoor dat de airline zich kan differentiëren van andere airlines. Tegelijkertijd kan een goed loyalty programma zorgen voor extra omzet voor een luchtvaartmaatschappij. Daarom sloot Amadeus een strategisch partnership af met Points International, een bedrijf dat zich specialiseert in het versterken van loyaliteit in handel. Points stelt hun kennis ter beschikking om Amadeus’ Loyalty Management verder uit te bouwen. Dit stelt de airlines onder Amadeus op hun beurt in staat om hun loyaliteitsprogramma’s en ledenengagement te verbeteren.

TOUROPERATING

© Thomas Cook

Thomas Cook: SENTIDO Palm Azur

Is uw klant op zoek naar een heerlijke relaxvakantie aan een zachte prijs? Raad hem dan een verblijf aan in SENTIDO Palm Azur (4*) op Djerba! Dit nieuwe SENTIDO-hotel heeft namelijk alles in huis voor een onvergetelijke vakantie. Met haar moderne kamers, 4 restaurants, 3 bars, een fitness en maar liefst 3 zwembaden charmeert dit hotel zowel koppels als families. De schitterende ligging aan het fijn zandstrand maakt het plaatje helemaal af. Bovendien pakt Thomas Cook momenteel uit met straffe promoties voor afreizen in april en mei. Snel zijn is de boodschap!

First Minute voordelen

Bij Thomas Cook geniet je klant nog tot en met zondag 6 januari van de strafste First Minute voordelen: 200 euro extra korting (vertrek vanuit BRU) of gratis privéluchthavenvervoer. Daarbovenop profiteert je klant momenteel  van de tijdelijke zomerkortingen tot 50% en de actie ‘Kinderen bijna gratis’. Overtuig je klant dus om als de bliksem zijn zomervakantie vast te leggen en laat hem profiteren van de beste zomerdeal.

Relaxen aan de Costa del Sol

Sentido Benalmadena Beach © Thomas Cook

Houdt jouw klant van de Spaanse zon? Raad hem dan een verblijf aan in het volledig gerenoveerde viersterrenhotel SENTIDO Benalmadena Beach.  Dankzij haar toplocatie vlak aan de promenade en het strand vormt dit hotel de perfecte plek om helemaal tot rust te komen. Geniet van een romantisch diner, trakteer jezelf op een lekkere cocktail in de Blue Bar en word weer 100% zen in de wellness. Wil je wat meer actie? Maak dan een daguitstap naar Sevilla, Málaga of Granada en snuif de Andalusische sfeer op.

SENTIDO Perissia: vernieuwd

Trekt jouw klant graag naar Turkije? Goed nieuws, want ook het vijfsterrenhotel SENTIDO Perissia managed by PALOMA werd deze winter volledig vernieuwd. Zowel de standaardkamers, de suitekamers alsook de restaurants en (snack)bars werden in een nieuw jasje gestoken. Het nieuwe Beach Club Restaurant & Bar biedt jouw klant mits betaling een lekker ontbijt, lunch of diner aan op een unieke privélocatie. In de zes bars, waaronder de nieuwe Stage Bar, Night Club Bar en Beach Club Bar, geniet je klant dan weer van een lekkere aperitief.

Caraïben

Elke maand zet Thomas Cook één exotische bestemming of regio in de kijker en deze maand gaat het om de Caraïben! Voor elke boeking die tijdens de maand januari gemaakt wordt voor de Caraïben krijgt jouw klant 100 euro korting per dossier. Gebruik hiervoor de kortingscode ‘PIRATE’ in BTN4U. In de Thomas Cook newsletter van deze week vind je meer info over deze korting.

LUCHTVAART

‘TUI wil een kwart in het Franse Corsair behouden’

© Corsair

De verkoop van de Franse maatschappij Corsair door de reis- en luchtvaartgroep TUI aan het Duitse Intro Aviation laat nog even op zich wachten. TUI Group zou een blokkerend minderheidsbelang van 25% willen behouden in Corsair, maar verbindt zich ertoe een concessie te doen. Dat meldt de Franse krant La Tribune. Geen van de partijen wil een reactie kwijt. Tot dusver voorzag het plan dat Intro Aviation samen met het Amerikaanse investeringsfonds Crestline een belang van 80% wou nemen in Corsair. De overige 20% zou in handen komen van de 1.200 werknemers van de Franse luchtvaartmaatschappij. De deal moest begin januari worden afgerond maar zou nu verschoven zijn naar eind februari. Volgens mediaberichten wil TUI Group 25% van de aandelen behouden, de overige 55% zouden dan naar Intro Aviation kunnen gaan. Het aandeel voor de werknemers wordt nog steeds op 20% geraamd. Corsair exploiteert op dit moment zeven toestellen, vier Airbus A330’s en drie Boeing B747’s. Intro Aviation heeft naar verluidt plannen om de vloot tegen 2023 te verdubbelen.

REISINDUSTRIE

Travel Expert Ruben Gryson opent pop-up reisbureau

In hartje Brugge opende onlangs Reisbureau Ruben Gryson. Het gaat om een pop-up reisbureau van een Bruggeling die al enkele jaren zelfstandig reisagent is bij Travel Experts. Ruben is een gepassioneerd reisagent die als favoriete bestemmingen USA en Canada heeft. Ruben: “Het zijn dan ook topbestemmingen want hier vind je heerlijk eten, schitterende natuur en bovendien kom je op cultureel vlak ook niets te kort. Ik ben al een hele poos Travel Expert. De samenwerking verloopt zeer vlot en ik werk met erg veel plezier en enthousiasme onder die naam. De pop-up zal dus onder de naam Ruben Gryson – Travel Expert operationeel zijn. Naast mijn pop-up reisbureau kom ik ook bij iedereen langs aan huis of op een plaats die zij verkiezen op het moment dat het hen past, ook ’s avonds en in het weekeinde. Het kantoor zal van 4 januari tot en met 4 februari iedere dag open zijn van 10u ’s morgens tot 19u ’s avonds.”

TOUROPERATING

Caractère: Buitengewoon-reizen geïntegreerd in één brochure

2018 betekende het 25e jubileum voor Caractère en er werd tevreden en vooral positief afgesloten. Nu wordt de blik vooruit gericht met de nieuwe brochure voor 2019 die vanaf nu beschikbaar is. Eerste vaststelling: de Buitengewoon-brochure met unieke packages wordt geïntegreerd in de Caractère-brochure bij het desbetreffende hotel. Managing director Carmen Van den Bossche: “Dit laat ons toe deze ultieme reiservaringen nog meer in de kijker te zetten! En ook dit jaar zijn er verschillende nieuwe Buitengewoon-pakketten. Perfect combineerbaar met onze beleefreizen en hotels, een product dat niet te vinden is op het internet en dat ons toelaat een opmerkelijke meerwaarde te creëren naar onze klanten toe.”

Vroegboekactie in Sel Gris in Knokke (1* Michelin) verlengd

Net zoals vorig jaar is er ook nu weer een interessante vroegboekactie die nog verlengd wordt. Wie vóór 31 mei 2019 een verblijf van minimum 7 nachten tussen 15/03/2019 en 14/03/2020 inclusief AVIS-huurwagen (uitgez. Frankrijk-vasteland: geen huurwagen verplicht) geniet van een culinair viergangenmenu bij 1*-Michelinrestaurant Sel Gris te Knokke en dat voor slechts 49 euro. Chef Frederik Deceuninck, sous-chef Sander Van de Walle (Eerste Kok van België 2019) en hun team serveren er het beste van hun keuken met prachtig zicht op de zee en de duinen. Meer info op www.caractere.be/selgris

Prijstabellen enkel consulteerbaar online, niet meer in de brochure

Voor het eerst publiceert Caractère geen tarieven meer in de brochure. Carmen Van den Bossche: “Net zoals in de luchtvaart, hebben meer en meer hotels variabele prijzen en voeren continu tal van acties tijdens het jaar. Omdat wij transparantie hoog in het vaandel dragen en om steeds de beste prijs te garanderen, publiceren wij voortaan geen vaste prijzen meer in de brochure, maar bekijken wij wat de meest gunstige prijs is op het moment van aanvraag. Hiervoor kunnen onze klanten voor de meeste hotels via de online calculatiemodule zelf hun prijsberekeningen en -aanvragen maken (steeds vermeld bij het betreffende hotel op onze website). Voor de reisagenten is dit een heel handige tool met een actueel overzicht van de meest gangbare prijzen, alsook van onze voordelen en andere promo’s.”

REISINDUSTRIE

Maarten Janssens: nieuwe reiskantoren

Maarten Janssens en zijn broer Christoff Janssens zijn niet bij de pakken blijven zitten na het faillissement van Maretours – Thomas Cook – Vayamundo (waar ze beiden als zelfstandigen tewerkgesteld waren). Ze richten een nieuw reiskantoor op, genaamd Seven (gestileerd als Se7en) in Rillaar en Aarschot, Vlaams-Brabant. De twee kantoren zullen binnenkort openen. De reisagentschappen geven op hun nieuwe facebookpagina aan te zullen samenwerken met “uitstekende touroperators zoals TUI” maar ook met hun eigen lokale agenten. De oude structuur Thomas Cook – Mare Tours – Vayamundo heeft niets te maken met dit nieuwe kantoor. Maarten Janssens: “De naam 7 is ludiek ontstaan als de zeven dagen die in een week gaan en als zeven belangrijke bezienswaardigheden voor elke dag van de week. Die tips en expertise willen we ook aan onze klanten doorgeven.”

BESTEMMING

TUI: ‘alternatieve sneeuwvakantie in de lift’

Lapland

Het aantal Belgen dat tijdens de winter naar Fins Lapland reist, bereikt deze winter een nieuw record. Net als vorig jaar noteert TUI opnieuw de helft meer pakketreizen naar het hoge noorden. De gekozen vakantiebestemmingen tijdens de winter lopen steeds verder uiteen: ofwel wordt er zon getankt ofwel zoeken we onthaasting in de kou. En voor een sterk groeiende groep reizigers mag dat in almaar extremere winteromstandigheden en met een complete winterbeleving. Zo is het aantal Belgen dat vakantie neemt in Lapland (Finland) op twee jaar tijd verdubbeld. Het sneeuwzekere Kittila, op zo’n 3 uur vliegen van Brussel, is een topper.

Fins Lapland is vooral in trek bij gezinnen met kinderen of beginnende skiërs die zich aangetrokken voelen door de vele skipistes die meestal minder steil zijn dan in de traditionele skioorden. Belgen die voor dit soort vakantie kiezen, boeken meestal een totaalpakket waarin de populairste arrangementen zijn inbegrepen: de sneeuwtochten met huskyhonden of rendieren, de safari op een sneeuwscooter, icefloating (dobberen in het ijskoude meer), een diner aan een ijstafel in het Sneeuwhotel, de Finse sauna en een bezoek aan de rendierboerderij. En natuurlijk is het Noorderlicht een attractie die de hele winter (bij helder weer) erg in trek is.

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: gastronomische ontmoetingen

Bij Exclusive Destinations vinden ze productkennis erg belangrijk! En om hun kennis te delen, organiseert de touroperator meerdere keren per jaar de Gastronomische Ontmoetingen! Tijdens deze befaamde diners maak je niet enkel kennis met het ED-team, maar ook met een fijne selectie van hoteliers. Op maandag 4 februari staat Auberge De Herborist in Sint-Andries (Brugge) op de agenda, dinsdag 5 februari kiezen ze voor Pastorale in Reet. Voor de fijnproevers een vaste waarde en bekroond met niet minder dan 2 Michelinsterren.

De reisagent is welkom vanaf 18u15 en de aanwezige hotelpartners starten hun presentatie stipt om 19u. Inschrijving per mail via karim@exclusivedestinations.be, met vermelding van: voorkeur datum/locatie + voornaam/naam + reisbureau (1 persoon/kantoor).

Brochures 2019 – 2020

Le Mas des Herbes Blanches © Exclusive Destinations

Sinds woensdag 2 januari kan je de nieuwe Frankrijk & Benelux 2019 brochure verwachten met meer dan 80 hotels en maar liefst 11 nieuwkomers. De hotels en de prijslijsten zijn nu reeds volledig terug te vinden op de website: www.exclusive-destinations.be

Zomerbrochures: workshops

Naar goede gewoonte stelt Exclusive Destinations ook zijn zomerbrochures voor. De nieuwe hotels (meer dan 50) komen aan bod tijdens een avond-workshop, afgewisseld met korte presentaties door de aanwezige hotelpartners. Maar er is meer! “Exclusive Destinations is reeds jaar en dag de marktleider voor uw luxereizen naar het Midden-Oosten en wil zijn kennis met u delen. Er is een enorm aanbod maar de kunst bestaat erin het juiste hotel aan de juiste klant voor te stellen,” aldus Marc Van Zeveren.

De presentatie ‘Midden-Oosten’ start om 15u en eindigt om 17u30. Er is een afwisselend programma en pauze voorzien. Nadien kunnen de reisagenten om 18u aanschuiven aan het buffet en vanaf 19u start de presentatie ‘zomerbrochures’. De voorstelling ‘zomerbrochures’ start om 19u, maar de reisagenten zijn welkom vanaf 18u voor het buffet. Presentatie start stipt om 19u. Het einde is voorzien om 22u30. Naar goede gewoonte wordt de avond afgesloten met een tombola vol hotelovernachtingen.

Praktisch: maandag 18 februari – Gent-Nazareth Van der Valk.
dinsdag 19 februari – Antwerpen, Ramada Plaza, Desguinlei 94.

Inschrijven per mail via karim@exclusivedestinations.be, met vermelding van uw naam/kantoor en gekozen locatie/datum.

CRUISE

Welkom in een record-cruisejaar

2019 belooft een spectaculair jaar te worden voor de cruise-industrie. Er komen maar liefst 26 nieuwe cruiseschepen in de vaart. Dat zijn er dubbel zoveel als in 2018. De nieuwbouwprojecten zijn goed voor een investering van 9 miljard euro en 42.000 nieuwe benedenbedden. Het grootste schip dat dit jaar van stapel loopt, is de Costa Smeralda, gevolgd door de MSC Grandiosa en Spectrum of the Seas van Royal Caribbean. Met amper 100 bedden wordt de Celebrity Flora het kleinste vaartuig van 2019. De Costa Smeralda is na de AIDAnova het tweede cruiseschip in de wereld dat volledig op vloeibaar aardgas zal varen. Duurzaamheid en milieu staan ook centraal op de nieuwe expeditieschepen van Hurtigruten. De Roald Amundsen wordt deze zomer het allereerste cruiseschip met elektrische batterijen.

De Costa Venezia, het eerste cruiseschip van Costa Cruises, specifiek gebouwd voor de Chinese markt, wordt op 1 maart in Trieste gedoopt. 1.500 genodigden uit China, Korea, Japan en Europa zullen de plechtigheid bijwonen. De Costa Venezia is momenteel in aanbouw op de Fincantieri-werf in Monfalcone. Het schip is 323 meter lang en biedt plaats aan 5.100 passagiers. De Costa Venezia maakt deel uit van het expansieplan waarbij de Costa Group tegen 2023 zeven nieuwe schepen in de vaart brengt.

HOTELLERIE

Hillside Beach Club Turkije

© Hillside Beach Club

Liesbeth Balthazar: “Wie eens Hillside Beach Club heeft bezocht, laat er een stukje van zichzelf achter, wordt gezegd. Het Feel Good resort met 99% tevreden klanten en 68% terugkerende klanten blijft beroeren tot jaren later. Harvard Business School bestudeerde op volledig rationele wijze de succesvolle cultuur van Hillside Beach Club in de case study met de naam ‘Delivering the Ultimate Family Vacation in the Mediterranean’. ​​Intuïtief weet je dat je ooit zal terugkomen in Hillside Beach Club, door gasten steevast ‘hemel op aarde’ genoemd. Ondertussen kan je net als bijna honderdduizend anderen van over de hele wereld de Instagram account (@hillsidebeachclub) volgen en dromen van het goede gevoel en een eindeloze zomer. ​

De hele zomer lang kan je in Hillside Beach Club deelnemen aan ochtendyoga onder de bomen op Silent Beach, genieten van het smakelijke en gezonde wellnessbuffet, of dankzij deskundige handen volledig tot rust komen bij een Balinese massage in de SANDA Nature Spa, in de intimiteit van het groen.

​Wil je het wat actiever, dan kan je deelnemen aan zumba, tennissen, watersporten of duiken, of op trektocht gaan in de wonderbaarlijke natuur van Fethiye en de ruïnes van Kayaköy bezoeken, te voet of met de mountainbike. ’s Avonds heerst in Hillside Beach Club een heerlijk chillout-sfeertje. Voor 2019 heeft Hillside Beach Club opnieuw een programma van speciale weken voorbereid, met voor elk wat wils. Zo kan het resort de gasten uitgebreid tonen wat het voor iedereen te bieden heeft, voor wie op zoek is naar innerlijke rust, naar momenten met elkaar of sportieve uitdagingen. Verlang je terug naar het goede gevoel van Hillside, noteer dan alvast volgende weken in je agenda voor 2019: Feel Good Week 7/5-12/5 en 30/9-6/10, Watersports Week 13/5-18/5, BFI Summer Screenings 26/5-31/5, Summer Challenge 9-14/6 en 23/9-28/9 & Tennis Cup 7/10-12/10.”

De Hillside Beach Club is onder andere te boeken bij TUI, Thomas Cook, Pegase en Corendon.