20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

Deze week leest u samen met de TM Newsletter de volgende analyse:

TM TRAVEL AWARDS

TM Travel Awards 2018: bedankt!

De 21e editie van de TM Travel Awards zit er op. Travel Magazine wenst graag alle sponsors te bedanken alsook alle aanwezigen zonder wie deze avond nooit zo succesvol kon zijn! Bedankt iedereen voor de fantastische soirée! U zag er schitterend uit en dat zagen onze fotografen ook! De studiofoto’s zijn reeds terug te vinden op onze minisite www.travelawards.be/Gallery en in hoge resolutie te downloaden. Wilt u deze beelden ergens publiceren, gelieve dan melding te maken van ©Fotostudio. Door de zware fotobestanden, kan het wel even duren om de pagina te laden…

Klik hier voor de sfeerfoto’s, en de podiumfoto’s.

Publicatie resultaten 2018

Zoals elk jaar worden alle resultaten op basis van het online stemgedrag door de 700+ reisprofessionals gedetailleerd gepresenteerd in de speciale bijlage over de TM Travel Awards eind december in de TM 422 van 28 december 2018.

Save the date

Noteer alvast 15 november 2019 in uw agenda, want dan organiseert Travel Magazine de 22e editie van de TM Travel Awards!

CRUISE

MSC: zomer 2020 in zicht

MSC Cruises zet 9 schepen in de Middellandse Zee in. Samen met het nieuwe vlaggenschip MSC Grandiosa zullen er straks 3 andere schepen in de westelijke Middellandse Zee varen: MSC Divina (Balearen en Napels), MSC Fantasia (Sicilië, Sardinië en Valencia) en MSC Seaview (Barcelona, Cannes, Civitavecchia). In de oostelijke Middellandse Zee bieden 5 schepen – MSC Orchestra, MSC Musica, MSC Magnifica, MSC Sinfonia en MSC Opera – routes aan naar de Griekse eilanden met het beste van de Adriatische Zee. En tenslotte varen de MSC Poesia en MSC Splendida langs de Portugese kust richting Marokko en de kusten van Madeira en verder naar de Canarische Eilanden voor langere cruises van 12 en 9 nachten.

MSC Grandiosa wordt in november 2019 gedoopt en vaart het eerste zomerseizoen vanuit Genua naar Napels (met o.m. de ruïnes van Pompeii), Messina, Valletta, Barcelona en Marseille. MSC Grandiosa is het eerste schip in het nieuwe, uitgebreide Meraviglia Plus-prototype en heeft ’s werelds eerste digitale cruise-assistent Zoë aan boord, uitbreiding van het digitale innovatieprogramma ‘MSC for Me’. MSC Grandiosa krijgt een nog langere promenade in het hart van het schip en zal de gasten entertainen met gloednieuwe en exclusieve Cirque du Soleil-shows. De gasten van MSC Yacht Club, het unieke ship in ship concept, ontvangen gratis wifi.

Noord-Europa

Voor de zomer van 2020 zet MSC Cruises 4 schepen in Noord-Europa in, met cruises van 7 tot 14 nachten. Zo doet MSC Preziosa vanuit Hamburg Noorwegen en IJsland aan en vaart MSC Poesia naar de fjorden in Noorwegen of de Baltische hoofdsteden. MSC Splendida voegt zich bij MSC Meraviglia in thuishaven Kiel (Duitsland). Deze schepen bieden een gevarieerde reisroute aan waaronder een maxi-cruise die halt houdt in Ierland of op de Noordkaap (al naargelang de gekozen route).

Caraïben: exclusief privé-eiland

In 2020 blijft MSC Seaside regeren over het Caribisch gebied met 7 nachtenroutes vanuit Miami naar Jamaica, George Town (Caymaneilanden) en Cozumel (Mexico). Ook MSC Armonia vaart naar de westelijke Caraïben ​​met halt in Havana. Beide schepen zullen het Ocean Cay MSC Marine Reserve bezoeken, het exclusieve privé-eiland van MSC Cruises dat in november 2019 wordt geopend. Dit prachtig stukje paradijs, net voor de kust van Miami, zal de cruisegasten onderdompelen in een adembenemende natuur met azuurblauw water en witte zandstranden.

DUURZAAM TOERISME

TUI Care Foundation: ‘Flavours of Malaga’

© TUI Care Foundation

Een nieuw initiatief van TUI Care Foundation in de traditionele wijken van Malaga draagt bij aan de economische ontwikkeling van lokale vrouwen. In dit project worden 70 vrouwen ondersteund in het ontwikkelen van een culinaire excursie voor vakantiegangers. Zij verzorgen kookworkshops en organiseren een bezoek aan de lokale markt. Via het project ‘Flavours of Malaga’ worden 70 vrouwen uit traditionele gemeenschappen aangemoedigd om op hun niveau bij te dragen aan het gastronomische erfgoed in Malaga. Daarbij maken zij gebruik van de groeiende toeristische populariteit van de stad. Elise Allart, Executive Director van TUI Care Foundation, legt uit: “Met het ‘TUI Cares for Malaga’-programma stellen we vrouwen in staat om hun mogelijkheden te vergroten en ontwikkelen we bedrijfsmodellen die gebaseerd zijn op hun culturele erfgoed. Door deel te nemen aan dit project, verbeteren de lokale vrouwen hun sociaaleconomische positie en stimuleren ze de leefbaarheid van het gebied dankzij hun verbeterde ondernemers- en leiderschapsvaardigheden.”

STUDIEREIS

Footprints inspiratiereis Sri Lanka

© Footprints

Laat je van 6 tot en met 16 mei 2019 inspireren door het Sri Lanka van Footprints en ontdek de hoogtepunten van deze Groene Parel van de Indische Oceaan. Voor de overnachtingen opteerden we voor absolute topklasse, zoals Uga The Residence, Uga Jungle Beach, Water Garden Sigirya, Grand Hôtel Nuwara Eliya, Chena Huts… Je mag je aan enkele unieke ervaringen verwachten, zoals een boottocht naar de dolfijnen en walvissen, een cricketmatch met de lokale bevolking, een prachtige treinreis in de theeregio en een safari in het Yala National Park. Deelname 1.360 euro (per persoon op basis van gedeelde 2-persoonskamers), fooien en dranken niet inbegrepen. Je kan je enkel kandidaat stellen indien je een actieve verkoper bent in het leisure segment van een reiskantoor. Aanvragen voor upgrade naar business komen niet in aanmerking. Deze Sri Lanka inspiratiereis gaat door volgens het ‘samen uit, samen thuis’ principe. Singlekamers op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid. Bevestiging van de singlekamer en de toeslag ervan wordt bevestigd na afsluiten van de inschrijvingen.

Kom mee inspiratie opdoen in Sri Lanka en stel je vandaag nog kandidaat bij Footprints’ sales Maartje via maartje@footprints.be

TOUROPERATING

Transeurope: nieuwe editie New York/Washington

© Transeurope

Vorige week verscheen de nieuwe editie van de Transeurope brochure New York/Washington, geldig voor reizen van 1 april 2019 tot en met 31 maart 2020. Kevin Van Nieuwenhuyse (Brand Manager Transeurope): “Vaak krijgen we de vraag wat klanten zeker gezien moeten hebben bij een eerste bezoek aan New York. Daarom maakten we voor de nieuwe brochure een city experience pakket ‘Kennismaking met New York’. Dit pakket kan gecombineerd worden met om het even welk hotel uit ons aanbod en omvat de belangrijkste excursies, zoals een fietstocht door Central Park. We stelden een gelijkaardig pakket samen voor gevorderden rond het thema ‘Food & Architecture’. Daarin zit onder meer een geleid bezoek aan Chelsea, het Flatiron District en een brouwerij in Brooklyn. Op dezelfde manier combineren we New York en Washington, met de Amtrak tussen beide steden.” Qua hotellerie is het aanbod in de brochure een paar leuke boetiek- en designhotelletjes rijker. De meest opvallende nieuwe namen zijn Mr. C Seaport (4*), eigendom van de familie Cipriani (jawel, die van de restaurants), The Beekman (4*) met een atrium uit 1881, Hotel Shocard (3*) bij Times Square met slechts 47 kamers (uniek voor Manhattan) en het hotel dat in New York dit jaar het meest over de lippen ging: The William Vale (4*) in Williamsburg. Klanten die hotel en vlucht samen bij Transeurope boeken, krijgen nog altijd een gratis toegangsticket voor het MoMA aangeboden.

LUCHTVAART

TUI fly naar Lille-Lesquin

Na Brussel, Oostende, Antwerpen, Charleroi en Luik wordt Rijsel de zesde basis van waaruit TUI fly vluchten aanbiedt naar populaire bestemmingen. Voor het zomerseizoen 2019 zal men vanaf de luchthaven Lille-Lesquin naar elf bestemmingen kunnen vliegen: Malaga, Mallorca, Ibiza, Tenerife (Spanje), Palermo (Italië), Kreta en Rhodos (Griekenland), Enfidha en Djerba (Tunesië), en Izmir en Antalya (Turkije). Op alle bestemmingen worden pakketreizen (vlucht + hotel) aangeboden. Op 7 bestemmingen is het mogelijk om enkel het ticket te reserveren. Luchthaven Lille-Lesquin wordt de vaste standplaats van twee Boeings van TUI fly. De luchtvaartmaatschappij beantwoordt met de uitbreiding naar Rijsel naar eigen zeggen aan een toenemende vraag van de Belgische reizigers naar een nabijgelegen luchthaven. De Franse luchthaven ligt op slechts enkele kilometers van de Belgische grens en biedt nieuwe mogelijkheden voor het Belgisch publiek uit de omliggende regio, luidt het.

GASTRONOMIE

Michelin Bib Gourmand Benelux 2019

Michelin maakt de nieuwe selectie van de Bib Gourmand Benelux bekend. In deze elfde editie hebben de inspecteurs van de MICHELIN gids opnieuw een verleidelijk aanbod restaurants verzameld. De criteria zijn duidelijk: een volledig menu aanbieden (voor-, hoofd- en nagerecht) voor maximaal 37 euro en zich onderscheiden door een geweldige verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier. De Bib Gourmand gids werd in een nieuw jasje gestoken. Dankzij de toevoeging van foto’s en een modernere lay-out krijgt men een beter beeld van de geselecteerde restaurants. Editie 2019 van de Bib Gourmand benadrukt de culinaire mondialisering die al een paar jaar gaande is in de Benelux. “Die trend is vandaag alomtegenwoordig,” aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelin gidsen in de Benelux. “Van de bruisende hoofdstad tot het gezellige gehucht, overal vind je invloeden uit alle hoeken van de wereld. Het is interessant om te ontdekken op welke manier de chefs daarmee aan de slag gaan. Er zijn elk jaar ook meer en meer chefs die streven naar een plaatsje in de Bib Gourmand en dat enthousiasme zorgt voor constante vernieuwing.”

CRUISE

Costa Cruises: compacte brochure

Costa Cruises heeft voor de Belgische markt een nieuwe, compacte brochure uitgebracht. Een dozijn pagina’s, meer is er niet nodig om de essentie te vatten van wat Costa te bieden heeft. In een handvol pagina’s wordt een overzicht gegeven van de regio’s waar gecruiset wordt, met routes en prijzen. First time cruisers denken spontaan aan de Caraïben, de Griekse Eilanden of de Noorse Fjorden. Of de ‘Baltische Staten’, waarbij in feite de Baltische Zee wordt bedoeld. Costa weet precies waar mensen naar op zoek zijn en heeft de antwoorden klaar. Tegelijk presenteert de rederij een aantal reizen die minder voor de hand liggen, maar extra exotisch zijn, zoals de cruises naar de Seychellen, Madagascar, Sri Lanka, de Malediven, etc.

Costa Cruises werkt met drie soorten tarieven. Door het helder overzicht weet men meteen wat de voordelen zijn van het ene of het andere pakket. Zo wordt uitgelegd wat er allemaal inbegrepen is in de prijs van een cruise. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen de gewone restaurants en de specialiteitenrestaurants? Moet je betalen om een optreden te zien?

Het is ook duidelijk dat Costa verder evolueert in de richting van nog meer all-in vakanties. Vanaf april is ook het verblijfsforfait inbegrepen in de reissom, beter gekend als ‘de fooien’. Geen verrassingen meer aan het einde van de cruise.

Brochures aanvragen kan via https://mijn.twi.nl/inloggen/inloggen_mijntwi.asp

CRUISE

Icelandair: ‘Safety Matters’

Icelandair heeft een nieuwe veiligheidsvideo gelanceerd: Safety Matters. De film brengt de betrokkenheid van de luchtvaartmaatschappij bij de veiligheid en het welzijn van haar passagiers in beeld, zowel aan boord als bij aankomst in IJsland. Met een beetje hulp van Icelandair special cabin crew member Svandís Dóra Einarsdóttir biedt de film praktische tips voor een veilige reis aan boord en een dito verblijf in IJsland. Bekijk Safety Matters hier.

De film moedigt verantwoord toerisme aan, en leert passagiers hoe belangrijk het is om met respect voor de omgeving door het land te reizen en tegelijkertijd te genieten van de one of a kind ervaringen die IJsland te bieden heeft. In aanvullende films krijgen reizigers specifieke tips voor reizen tijdens de IJslandse winter en voor rijden in IJsland, deze zijn te vinden op het YouTube kanaal van Icelandair.

PEOPLE ON THE MOVE

Bart De Groote verlaat NMBS

Bart De Groote, de huidige directeur Marketing en Sales bij NMBS en voordien Chief Marketing Officer bij Mobistar, wordt vanaf januari 2019 directeur Telco en Online Services bij Medialaan – de Persgroep Publishing. Dat meldt Medialaan in een persbericht op zijn website. Hij wordt verantwoordelijk voor de telco-merken Mobile Vikings en JIM Mobile en de online services Vacature.com, Tweakers, Livios.be, Mijnenergie.be en Spaargids.be. De Groote vervoegt het directiecomité van het nieuwe mediabedrijf, dat ontstond na een fusie van Medialaan (VTM en Q-Music) en De Persgroep Publishing (Het Laatste Nieuws, De Morgen en Dag Allemaal). Bart De Groote: “De nieuwe organisatie die zal ontstaan uit de fusie van de Persgroep Publishing en MEDIALAAN heeft een unieke positie in een sector die de komende jaren voor ingrijpende en boeiende veranderingen staat.” De huidige directeur Mobile Herbert Vanhove verlaat het bedrijf.

PEOPLE ON THE MOVE

Symphony of the Seas: doop

© Symphony of the Seas

Royal Caribbean International heeft Symphony of the Seas officieel gedoopt aan haar nieuwe terminal in PortMiami. Dat gebeurde door de acteurs Alexa en Carlos PenaVega en hun 23-maanden oude zoon Ocean. Bijna 1.000 genodigden woonden de naamgeving van het 25ste schip van Royal Caribbean International bij op de kade en zorgden daarmee voor de grootste naamgevingsceremonie in de geschiedenis van de rederij. Het feest was al even innovatief als de schepen van Royal Caribbean met een elektronische violist, een choreografie van 400 drones, een marching band en een opzwepende drumline-uitvoering door leerlingen van Miami Southridge Senior High. Symphony of the Seas verzorgt vanuit Miami het hele jaar door cruises naar de Oostelijke en Westelijke Caraïben. Vanaf mei 2019 zal de cruise naar de Oostelijke Caraïben ook een Perfect Day at CocoCay op het vernieuwde particuliere eiland van de rederij in de Bahama’s omvatten.

COACH TOURISM

BlaBlaCar: overname OUIBUS

Het carpoolplatform BlaBlaCar neemt Ouibus over, de busdochter van de SNCF, en heeft een fondsenwervingscampagne van 101 miljoen euro gelanceerd waaraan de openbare groep zal deelnemen. “De evolutie van BlaBlaCar bestaat er in zich open te stellen voor een gedeelde mobiliteit die breder is dan carpooling en dus een gedeelde mobiliteit op de weg die auto’s en bussen omvat, op Europese of zelfs mondiale schaal”, aldus de directeur van BlaBlaCar.

De startup van 2004 kan tegen het einde van het jaar bus- en carpoolreizen aanbieden op het boekingsplatform oui.sncf. Klanten zullen trein en touringcar kunnen combineren en in een tweede fase wordt ook carpooling toegevoegd. “Ze zullen zich dan van vertrek- naar eindpunt kunnen verplaatsen met een combinatie van vervoermiddelen: trein, bus en carpooling, in een paar klikken”, zo stelt de SNCF.

REISINDUSTRIE

BCD Travel: MVO-score

BCD Travel behaalde een gouden rating in een onafhankelijk onderzoek naar maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). BCD is daarmee de enige zakenreisorganisatie die drie jaar op rij de hoogste score krijgt. De score ligt 18% hoger dan in 2016, toen BCD Travel haar eerste EcoVadis gouden onderscheiding behaalde. “Het is altijd een indrukwekkende prestatie om een gouden onderscheiding van EcoVadis te ontvangen. Maar nu we voor de derde keer op rij de hoogste score voor maatschappelijk ondernemen krijgen, behoren we tot de beste leveranciers ter wereld”, zegt John Snyder, President en CEO van BCD Travel.” Dat is een belangrijke prestatie die de visie en missie van ons bedrijf weerspiegelt.”

TOUROPERATING

TUI: Ierland

Is je klant geïnteresseerd in een reis naar Ierland? Dan kan hij kennismaken met het ruime TUI-aanbod voor het komende zomerseizoen. TUI stelt zowel individuele rondreizen voor, als rondreizen in groep (TUI Tours). Wat de individuele rondreizen betreft, is er de keuze uit een 8-, 10- of 15-daagse rondreis. De TUI Tours Rondreis in groep ‘Het groene eiland van kliffen, legendes en romantische kastelen’, is een rondreis van 8 dagen met Nederlandstalige TUI-reisleiding, van Brussel tot Brussel. Ook een citytrip Dublin behoort tot de mogelijkheden en dankzij VTB Reizen kan je de 10-daagse groepsreis ‘Land van sagen, woeste kusten en heerlijke Guinness’ aanraden.

REISINDUSTRIE

Miles Attack: nieuwe partner

Miles Attack heeft een derde bestemmingspartner in België en Luxemburg: de Dominicaanse Republiek. De samenwerking is reeds van start gegaan met een quiz op de website van Miles Attack, waaraan al honderden reisagenten hebben deelgenomen. Reisagenten hebben de mogelijkheid om met deze quiz hun kennis van de Dominicaanse Republiek te testen en 500 MILES te verdienen bij een foutloze deelname. Aanvullend op deze essentiële bestemmingskennis wil het verkeersbureau van de Dominicaanse Republiek de verkoop van boekingen stimuleren. Boekingen naar de Dominicaanse Republiek worden beloond en daarmee ging de tweede activiteit op 8 november van start:

  • 4 000 MILES per boeking, geboekt via Teldar Travel naar de Dominicaanse Republiek
  • 4 000 MILES per vliegticket, geboekt via Air Europa naar de Dominicaanse Republiek

Deze MILES verdien je bovenop de MILES die je reeds verdient via de ‘Daily MILES’ van Teldar Travel en Air Europa.

TOUROPERATING

Thomas Cook: Black Flyday

Is je klant op zoek naar allerbeste vakantiedeals? Thomas Cook pakt uit met straffe Black Flyday deals met straffe prijzen voor zowel het hotel als de vluchten! Nog t.e.m. Cyber Monday op 26 november profiteert je klant elke dag van extra scherpe promoties op een selectie van vliegvakanties, autovakanties en cruises. Laat je klant dus snel zijn slag slaan!

Familiekortingen

Wil jouw klant volgende zomer met het hele gezin naar de zon? Momenteel profiteert hij bij Thomas Cook van de actie ‘Kinderen gratis’ voor zomer 2019, ook tijdens de paasvakantie en zomervakantie. Bovendien trakteert Sinterklaas alle families op nog eens € 200 extra korting per dossier. Gebruik hiervoor in BTN4U de code ‘200FAN’. Deze Sinterklaaskorting is geldig bovenop de ‘Kinderen gratis’ actie en is geldig op alle vliegvakanties met vertrek in juli en augustus. Wees er wel snel bij, want deze korting is enkel geldig op de eerste 5000 boekingen. Het is dus voor de snelle beslissers!

Cook’s Club Sunny Beach

Ontdek de parels van de Balkan!

Is jouw klant op zoek naar een nieuwe bestemming? Laat hem dan de parels van de Balkan ontdekken. Niet alleen vind je er een ongelooflijke natuurpracht en rijke cultuur, ook zijn deze bestemmingen goed voor de portemonnee. Enkele hoteltips: Cook’s Club Sunny Beach **** – Bulgarije (NIEUW), SENTIDO Obzor Suites **** – Bulgarije (NIEUW) en smartline Bluesun Neptun *** – Kroatië.

EVENT

AVIAREPS Around the World 3.0

AVIAREPS organiseert op 3 april 2019 de derde editie van de AVIAREPS Around The World in België! Nieuw is dat het deze keer een echte Benelux-editie is, want voor het eerst gaat de roadshow ook door in Luxemburg! De twee vorige edities bleken telkens erg succesvol, met meer dan 50 suppliers en 150 reisagenten! AVIAREPS Nederland start op 2 april, België op 3 april en Luxemburg eindigt de roadshow op 4 april. Uitnodigingen worden begin 2019 verstuurd, waarbij ook de locaties worden bekend gemaakt.

CRUISE

CroisiEurope: challenge

Na het succes van deze nieuwe bestemming en om de toekomstige bouw van een tweede boot op Zuid-Afrika te vieren, heeft CroisiEurope een unieke challenge opgezet voor reisagentschappen met als inzet 4 suites om te winnen. In een wereld van luxe, avontuur en ontdekking, verblijft uw klant aan boord van de African Dream, een gloednieuwe boot op mensenmaat met slechts 8 suites. Uw klant combineert deze mini-cruise met een verblijf in een luxe lodge en privézwembad, de ontdekking van het Chobe National Park en het Matusadona National Park in 4X4 en een bootsafari aan boord van privéboten op de Chobe Rivier. CroisiEurope is de specialist van riviercruises en bezit 49 boten! In 2017 overschreden ze de jaarlijkse mijlpaal van 200.000 passagiers aan boord. De klassieke bestemmingen zijn Rijn, Donau, Kroatië, Douro, Venetië, Sevilla, Loire, Gironde, Seine, Rhône en Elba en hun verre bestemmingen zijn de Wolga, Zuid-Afrika, Cambodja/Vietnam, Myanmar, China en Chili. Als rederij en touroperator bieden ze reisbureaus een all-in product inclusief transport, transfers en begeleiding vanuit België. Als reisbureau neemt u automatisch deel vanaf uw eerste reservatie. Wilt u meer weten of visueel materiaal ontvangen voor uw kantoor? Stuur een e-mail naar Jennifer Dedyn jdedyn@croisieurope.com of Kendra Maes kmaes@croisieurope.com voor een bezoek!

HOTELLERIE

© Sandos Hotels & Resortts

Sandos Hotels & Resorts: app

De Sandos Hotels & Resorts groep heeft de eerste versie van een nieuwe app gelanceerd die klanten toelaat om online in te checken voor ze in het hotel aankomen. Dit wil zeggen dat er niet meer hoeft gewacht te worden bij aankomst in het hotel. Uw klant kan meteen naar de receptie om zijn sleutels te gaan ophalen om zo meteen naar de kamer te gaan. Sandos San Blas Nature Resort & Golf en Sandos Papagayo Beach Resort zullen de eerste hotels zijn waar gasten de app kunnen gebruiken. In de komende weken wordt de app geïmplementeerd in Spanje en Mexico. De app zal beschikbaar gemaakt worden in de Apple store en in de Google Play store voor android gebruikers.

TOUROPERATING

Silverjet: zomerverkoop online

Het zomeraanbod 2019 van Silverjet staat online en is volledig klaar voor verkoop. U kunt steeds terecht op de website van Silverjet voor een prijsindicatie; voor een volledig uitgewerkte offerte of à la carte aanvraag neemt u best contact op met de reservatiedienst.

STUDIEREIS

Latina Experience by Sudamerica Tours: here we go!

Komende zondag wordt op de luchthaven van Brussel het startschot gegeven van de Latina Experience naar Colombia! Tien reisagenten staan alvast te popelen om dit land op een ongewone manier te ontdekken. Op het programma: individuele proeven rond de thema’s gastronomie, dans en mode! Travel Magazine reist mee en brengt verslag uit van deze bijzondere studiereis. Raadpleeg zeker regelmatig onze Facebookpagina, en die van SudamericaTours! De Latina Experience is een organisatie van Sudamerica Tours in samenwerking met Allianz Global Assistance en KLM. #LatinaExperience

PEOPLE ON THE MOVE

easyJet holidays: nieuwe CEO

© easyJet

easyJet heeft hoge ambities in de verkoop van reizen. Ze stellen daarom een man met ervaring aan om hun segment easyJet Holidays te leiden, namelijk Garry Wilson, die lange tijd voor TUI gewerkt heeft. Dit werd in mei vorig jaar aangekondigd en werd vorige week bevestigd door het bedrijf. Tijdens zijn twintig jaar in de toeristische sector heeft Garry Wilson de volgende functies bekleed: head of buying Northern Europe, product & purchasing director et managing director, group product & purchasing, allemaal bij TUI.

Garry Wilson reageert via een persbericht: “Ik ben heel blij dat ik kan deelnemen aan het creëren van een sterke speler op de vakantiemarkt. easyJet is een merk met miljoenen fans die velen kan bekoren en met een sterke marktpositie. Ik wil een toonaangevend bedrijf boetseren en een netwerk te creëren met de beste partners doorheen Europa om zo de groei in dit segment te verzekeren voor de jaren die komen.” Johan Lundgren een aandere ancien van TUI, vandaag ceo van easyJet, reageert ook in het persbericht: “Met meer dan twintig jaar ervaring in de vakantiesector hebben we met Garry en al zijn knowhow, samen met de sterkte van het merk en het efficiënte businessmodel van easyJet heel wat troeven in handen om ons vakantieaanbod significant uit te breiden.”

CRUISE

2019 wordt topjaar voor West-Vlaamse cruisehavens

2019 belooft een bijzonder goed jaar te worden voor West-Vlaamse cruisehavens. In 2018 zullen er in totaal 156 cruiseschepen aanmeren in de havens van Zeebrugge en Oostende. Dat is ongeveer evenveel als het jaar ervoor. Op dit ogenblik staan er in Zeebrugge en Oostende al 152 cruiseschepen op de planning voor 2019 en dus zal het volgend jaar zo goed als zeker een topjaar worden. In 2019 zal de Britse rederij Cunard vanaf Zeebrugge vertrekken voor een uitzonderlijke cruise naar Kaapstad met het cruiseschip Queen Elizabeth. Daar is intussen al veel belangstelling voor.

Cruiseschiptoeristen meer spreiden

Om de cruiseschiptoeristen meer te spreiden over de hele provincie werd een excursieaanbod vanuit de nieuwe cruiseterminal in Zeebrugge ontwikkeld. Verschillende steden en gemeenten zoals Veurne, Kortrijk, Waregem, Ieper, Damme en Blankenberge hebben intussen een akkoord gegeven om hieraan mee te werken. Ook de Atlantic Wall en het Zwin even voorbij Knokke zijn in het aanbod opgenomen. “Een goede zaak”, vindt West-Vlaams provincieraadslid Himpe. “We moeten ervoor zorgen dat de cruiseschiptoeristen ook in de provincie West-Vlaanderen blijven en zo een meerwaarde zijn.”

Nieuwe cruiseterminal in Zeebrugge is katalysator

De nieuwe cruiseterminal in Zeebrugge krijgt positieve feedback. “Maar aangezien de nieuwe terminal pas in juni in gebruik werd genomen, is het nog te vroeg om een groot effect te zien”, zegt gedeputeerde De Block. “Maar de nieuwe cruiseterminal zal in elk geval een katalysator zijn.” Het provinciebedrijf Westtoer zorgde intussen ook voor een promotiefilm over West-Vlaanderen die op een groot scherm in de cruiseterminal geprojecteerd wordt.

GASTRONOMIE

Michelin Belux 2019: 1 keer 3*

De absolute top van de Belgische gastronomie wordt in editie 2019 aangevoerd door Hof van Cleve (Kruishoutem). Peter Goossens behoudt zijn drie sterren dankzij een keuken die persoonlijk en zeer constant is. Chef Goossens bezit het talent de kwaliteit van topproducten naar boven te halen en te verrijken. Gasten krijgen hier een echt product op het bord, dankzij de genereuze porties genieten ze er uitvoerig van. Door de sluiting van Hertog Jan (Zedelgem) telt België nog één driesterrenrestaurant.

De Michelin gids België en Luxemburg 2019 pakt uit met drie nieuwe tweesterrenrestaurants. David Martin van La Paix in Anderlecht bevestigt zijn talent met een zeer eigen signatuur. “Hij interpreteert klassiekers graag op zijn manier en weet opmerkelijke nuances te creëren met Aziatische technieken,” aldus Werner LOENS, selectiedirecteur van de MICHELIN gidsen in de Benelux.” Maxime Collard van La Table de Maxime in Our geeft dan weer zijn eigen visie op de moderne keuken. Zijn technische kennis en creativiteit laten hem toe gasten te boeien met enkele topingrediënten. Oog voor details en precisie typeren ook Cyril Molard van Ma Langue Sourit in Oetrange (Groothertogdom Luxemburg). Hij verrast en verbaast zijn gasten telkens weer met een indrukwekkende wervelwind van smaken.”

SERVICE FACILITATOR

EurAm: digitale roadbooks

Na de lancering van de digitale offertes pakt EURAM nu uit met digitale roadbooks. De wereld verandert snel en consumenten zijn al gewend om tijdens hun vakantie digitaal ondersteund te worden. Met EURAM’s digitale roadbooks heeft de reisprofessional dé kans zich te onderscheiden in de reiswereld. Sedert 20 november kunnen de klanten van reisprofessionals online op elk apparaat hun roadbook  bekijken. Deze oplossingen worden gepresenteerd via EURAM’s nieuwe platform Planisto.

Hoe werkt het? De consument krijgt een welkomstscherm te zien met sfeerfoto’s en een persoonlijke welkomstboodschap van de reisprofessional. Vervolgens kan hij op BEKIJKEN klikken en komt hij in zijn persoonlijk roadbook terecht. Met de tab Dagboek kan hij de tijdlijn van zijn vakantie consulteren. Op een aantrekkelijke en duidelijke manier kan hij exact zien waar hij arriveert en vertrekt. Dit is één op één gekoppeld aan de kaart links van de tijdlijn. Dit Dagboek is incl.: actuele vluchtinformatie, het weer ter plekke, afstanden, foto’s, beschrijvingen van plaatsen & producten én verwijzingen naar online navigatie. Via Praktische informatie leest de consument alles over het land dat hij gaat bezoeken. Via Route én Verblijf & activiteiten navigeert hij verder langs de route, de plaatsen en de producten. Het roadbook staat boordevol foto’s en beschrijvingen. Uiteraard vindt hij ook de contactinformatie van de reisprofessional.

Het roadbook is gratis beschikbaar nadat een boeking bij EURAM gemaakt is.

Ter ondersteuning van het digitale roadbook organiseert EURAM een Webinar op 26 november van 10:00 tot 10:30 uur. Inschrijven kan via: http://bit.ly/webinardigitaleroadbooks

TOUROPERATING

Black Friday op het zwarte continent bij Africa by Excellence

Om de goede samenwerking met de reisagenten te belonen lanceert Africa by Excellence een unieke Black Friday promotie die deze keer ú, reisagent, beloont en eens niet de klant. Africa by Excellence geeft 1% extra commissie op uw boekingen. Deze promotie is geldig voor elke aanvraag vanaf Black Friday 23/11/2018 tem vrijdag 30/11/2018 die een boeking wordt ten laatste 3 weken na de datum van aanvraag. Deze actie is niet cumuleerbaar met eventuele andere promoties en voordelen. Het Africa by Excellence team dankt de reisagenten voor het vertrouwen en de groeiende samenwerking die we in de bijna 5 jaar van ons bestaan mogen ervaren. Meer info op info@africa-by-excellence.be of op 09/395.10.20.

Vier een uniek feest met Africa by Excellence

Africa by Excellence biedt een rondreis aan door Ghana, Togo, Benin: het grote traditionele Odwira-festival. In 2019 viert de Ashanti koning zijn 20-jaren op de troon. En dit door de 2 grote festivals Odwira en Akwasidae Kese samen te vieren. Het einde van de Odwira, de zuiveringsmaand die om de 5 jaar wordt gehouden, valt dan samen met het Akwasidae Kese Festival. Zo’n festival is uniek en grandioos en vond voor het laatst plaats in 1995. Alle stammen uit het Ashanti-rijk zullen naar deze festiviteiten afzakken samen met hun stamhoofden. Maar ook koningen van overal in Afrika, getooid in hun mooiste gewaden en met hun kleurrijk gevolg, komen naar Ghana voor deze gebeurtenis.

Nodig jullie klanten uit om ook deel te nemen aan dit uniek evenement. Want nog eens 23 jaar wachten duurt lang. Ghana, Togo, Benin het grote traditionele Odwira-festival 12 dagen, vertrekdatum: 12 April 2019. Meer info op www.africa-by-excellence.be, info@africa-by-excellence.be of op 09/395.10.20.

HOTELLERIE

Van Cleef Brugge enig Belgisch hotel Utopian Hotel Collection

© Hotel Van Cleef

Onlangs lanceerde de Belgische ondernemer Paul Cordier uit Keerbergen een gloednieuw luxehotelinitiatief dat als naam Utopian Hotel Collection meekreeg. Het gaat om een groep onafhankelijke luxehotels op maat (zie TM Newsletter 1045). De portfolio telt momenteel 28 hotels die worden zorgvuldig geselecteerd op basis van een aantal karakteristieken en vijf principes. Enkele karakteristieken zijn: een unieke locatie, een persoonlijke service waar de gast centraal staat, aandacht voor duurzaamheid, ecologie en sociaal bewustzijn, integratie in de lokale omgeving en uitzonderlijk zijn op hun eigen unieke manier. Het eerste en tot op heden enig Belgische lid van Utopian Collection is het Brugse Hotel Van Cleef.

Frederik Vanhaecke (Van Cleef): “Verrassingseffect is heel belangrijk.”

Met één van de mooiste uitzichten op de bekende Brugse reitjes, biedt Hotel Van Cleef alles wat de bevoorrechte gast mag verwachten. Frederik Vanhaecke, general manager van Van Cleef Hotel: “De kunst is om zodanig te diversifiëren dat er bij de gasten een verrassingseffect ontstaat, nog het liefst enkele keren per dag. Creativiteit en een persoonlijke attentie bieden zonder de traditionele waarden met betrekking tot service en gastvrijheid uit het oog te verliezen: dat is elke dag onze steeds weerkerende uitdaging. We zijn dan ook fier dat we met ons hotel in het platform Utopian Hotel Collection opgenomen zijn.”

TOUROPERATING

Imagine Travel: Hemis festival in Ladakh

Het Tibetaans Boeddhistisch festival dat jaarlijks doorgaat in het klooster van Hemis is een unieke belevenis. De lokale bevolking neemt er in grote getale aan deel en dost zich voor de gelegenheid uit in fraaie “Peyraks”, maar ook als toerist ben je er van harte welkom. De monniken voeren op de binnenplaats de bekende kleurrijke Cham op, gemaskerde dansen, en ze rollen een reusachtige Thangka, een geschilderd of geborduurd kunstwerk uit. Deze 9-daagse rondreis met Imagine is zo gepland dat de groep op 11 juli, tijdens het festival,  in Hemis is en dus getuige kan zijn van dit unieke spektakel. Het 17e-eeuws klooster van Hemis is het rijkste van Ladakh en is zeer belangrijk binnen de Roodkappen sekte van het Tibetaanse boeddhisme. Het klooster huisvest een 500-tal monniken en de wand is versierd met prachtige muurschilderingen. De plek is dus sowieso meer dan een bezoek waard. De 9-daagse begeleide groepsreis van Imagine Travel naar Ladakh gaat door van 7 tot 16 juli 2019. Contacteer Imagine Travel voor meer info.

© Imagine Travel

TOUROPERATING

© Exclusive Destinations

Exclusive Destinations: focus op Griekenland

Exclusive Destinations biedt een ruim aanbod van meer dan 50 hotels aan in Griekenland. Voor 2019 zijn er ook tal van nieuwigheden. Vanaf eind maart 2019 heropent het Four Seasons Astir Palace Resort op het schiereiland van Vouliagmeni.

 

© Exclusive Destinations

Ze verstevigen met hun samenwerking met Grecotel, een collectie van hotels & resorts in Griekenland, elk met een uniek design en architecturale beleving, geïnspireerd door hun natuurlijke omgeving. Ze voegen Grecotel Mandola Rosa toe op het vasteland, Grecotel Caramel Boutique en Grecotel Amirandes op Kreta, Grecotel Corfu Imperial op Corfu en Grecotel Mykonos Blu op Mykonos. Op Corfu bieden ze daarnaast ook nog Domes Miramare, een gloednieuw luxueus “Adults Only Resort” dat in de jaren 60 tot de Onassisfamilie behoorde en gasten als Jackie O’ en Maria Callas ontving. Met Angsana Corfu opent de gereputeerde hotelketen Banyan Tree zijn eerste hotel in Griekenland. Ook hier zullen de gasten kunnen genieten van een uitstekende service, prachtige uitzichten en heerlijke gerechten in het gastronomische restaurant onder leiding van de Michelin sterrenchef Botrini. In Mykonos werd het Exclusive Destinations aanbod uitgebreid met 2 hotels van de Myconian Collection: Royal Myconian en Myconian Imperial, beiden ook Leading Hotels of the World. Een derde nieuwkomer is Kenshou Psarou, het nieuwste trendy luxe boutiquehotel aan Psaroubeach, één van de meest iconische spots in Mykonos.

© Exclusive Destinations

En natuurlijk mag het nieuwe Ikos Resort op Kos, Ikos Aria niet ontbreken. Net zoals zijn 3 zusterhotels herdefinieert dit resort het all inclusive begrip als “Infinite lifestyle”: een ongeëvenaard concept voor kwaliteit, elegantie, sereniteit en warme gastvrijheid. Griekenland biedt voor elk wat wils: kleinschalige charmehotels met een gepersonaliseerde service; kindvriendelijke resorts waar zowel jong als oud zich niet zullen vervelen, mooie designhotels met intieme sfeer, prachtige villa’s met absolute privacy; maar ook de liefhebbers van een actieve vakantie, gastronomie en cultuur komen hier aan hun trekken.

Voor meer informatie of reservatie: reservations@exclusivedestinations.be

LUCHTVAART

Brussels Airlines ook in de zomer naar Kiev en Wroclaw

Brussels Airlines zal ook tijdens het zomerseizoen 2019 vanuit Brussel naar Kiev (Oekraïne) en Wroclaw (Polen) vliegen. De nieuwe lijndiensten gingen van start bij de aanvang van het winterseizoen en worden respectievelijk vier en drie keer per week uitgevoerd. Nog tijdens de zomer van 2019 biedt de maatschappij extra vluchten aan naar Accra (Ghana), Freetown (Sierra Leone), Lomé (Togo) en Monrovia (Liberia). Op het Europese netwerk voert Brussels Airlines extra vluchten uit naar Alicante, Athene, Faro, Florence, Napels, St. Petersburg, Kreta, Kos, Rhodos, Lanzarote en Djerba. Tijdens de werken aan de landingsbaan op Milaan Linate Airport worden alle vluchten naar Milaan tussen 27 juli en 27 oktober omgeleid van Linate Airport naar Malpensa Airport.

LUCHTVAART

Emirates & easyJet: samenwerking

EasyJet en Emirates gaan een samenwerking aan waarbij reizigers van easyJet in Londen Gatwick kunnen overstappen op een vlucht van Emirates naar Dubai. De transferservice ‘Worldwide by easyJet’ biedt op dit ogenblik al dezelfde faciliteit aan bij Virgin Atlantic, Singapore Airlines, Scoot, Norwegian, WestJet en het Franse La Compagnie. Johan Lundgren, ceo van easyJet: “Wij zijn trots om Emirates te verwelkomen als partner in de ‘Worldwide by easyJet’ transferservice. Aangezien we allebei veel bestemmingen vanuit Londen Gatwick aanvliegen, zijn we ervan overtuigd dat de toevoeging van Emirates aan Worldwide erg gesmaakt zal worden door klanten die op zoek zijn naar een gemakkelijke verbinding tussen Europa en het Midden-Oosten.” Concreet betekent dit dat de passagier met één boekingsnummer en twee tickets in Gatwick kan overstappen op de Emirates-vluchten naar Dubai. Zijn bagage gaat automatisch naar de volgende vlucht en bij vertraging heeft de reiziger de garantie dat hij of zij mee kan op de eerstvolgende vlucht naar de eindbestemming.

GASTRONOMIE

Gault&Millau Catering Awards

Gastronomische gids Gault&Millau reikte afgelopen woensdag voor de derde keer de Gault&Millau Catering Awards uit. Dat gebeurde op de slotdag van Horeca Expo in Gent. De awards worden uitgereikt aan een onderneming of instelling die in een bepaald domein of thema bijzondere en structurele inspanningen levert waardoor deze als voorbeeld voor de sector kunnen gelden. Gault&Millau wil met deze uitreiking enkele inspirerende cateringbedrijven onder de aandacht brengen die zich onderscheiden op verschillende vlakken zoals voedselverspilling en duurzaam ondernemen. De Award voor Afvalbeheer ging dit jaar naar het Sociaal Huis in Oostende, Triamant in Zottegem (met cateraar Aramark) en Résidence Christalain in Jette. De Awards voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gingen naar Zorgbedrijf Antwerpen (in eigen beheer) en Domaine de Chevetogne (met cateraar Sodexo).

GASTRONOMIE

Michelin gids België Luxemburg 2019

Op maandag 19 november vond in Flanders Expo Gent onder grote belangstelling de presentatie van de Michelin gids België Luxemburg plaats. Opvallend, ons land heeft maar één restaurant met drie sterren: Hof van Cleve in Kruishoutem. Peter Goossens behoudt die drie Michelin sterren al sinds 2005. Tijdens de voorstelling wees hij er fijntjes op dat hij bijna alle chefs die op het podium stonden kende. Goossens is van oordeel dat de ouder wordende chefs moeten proberen de jongere generaties alles aan te leren en ze vooral te stimuleren om een eigen stijl te ontwikkelen en ook superlekker te koken. Naar die mensen zijn Michelin inspecteurs volgens hem op zoek. En dat er talentvolle jonge chefs zijn bewijst Philippe Heylen van Eed (een knipoog naar het nabije gerechtsgebouw) in Leuven. Hij is 23 en kreeg de prijs van Jonge Chef van het Jaar. Volgens Gwendal Poullenec, de nieuwe internationale directeur van de Michelin gidsen, zijn België en Luxemburg boeiende bestemmingen op gebied van gastronomie. Volgens hem blijken de inspecteurs onder de indruk van de inspanningen die chefs er leveren om hun klanten het beste voor te zetten.

De drie nieuwe tweesterrenrestaurants in de Michelin gids 2019 gaan naar La Paix van David Martin in Anderlecht, La Table de Maxime in Our (een gehucht waar de Our doorheen stroomt) waar Maxime Collard de scepter zwaait en naar Ma Langue Sourit van Cyril Molard in Oetrange in het Groothertogdom Luxemburg. Zeven restaurants, netjes verdeeld over Wallonië en Vlaanderen en een in het Groothertogdom, Les Jardins d’Anaïs, kregen één ster. La Plage d’Amée in Jambes, La Ligne Rouge in Plancenoit (bij Waterloo) en Little Paris in Waterloo. In Vlaanderen gaat het om Eed in Leuven en Nathan en Franq in Antwerpen. Bloemen en gelukwensen waren er voor de vier generaties van het huis van vertrouwen Comme Chez Soi. De zoon zorgt waarschijnlijk voor de vijfde generatie. In de nieuwe gids 2019, de 63ste editie, staan – naast 327 hotels – 891 restaurants en 171 Bib Gourmand restaurants. Je herkent ze aan de vrolijke trekken van het Michelin-mannetje en ze bieden een bijzondere prijs-kwaliteitverhouding. Het afsluiten van deze Sterrenceremonie Michelin gids 2019 gebeurde in stijl met delicieuze gerechtjes en perfect gerijpte kazen.