20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

VAKBEURS

TM-charter naar WTM London

Net als vorig jaar konden we rekenen op de ondersteuning van Eurostar en NMBS Internationaal – die hun laatste Travelcards voor het Londense metrostelsel beschikbaar stelden – om 18 Belgische reisprofessionals naar vakbeurs WTM London te vervoeren. Het mocht blijken dat het merendeel van de 51.500 bezoekers de tweede beursdag, dinsdag 6 november, verkiezen voor een bezoek. Uit reacties van enkele van de 5.000 standhouders was te horen dat zij tevreden waren over de opkomst. De toeloop was overduidelijk te merken bij de Europese bestemmingen aan de noordzijde van de beurs, waar het werkelijk op de koppen lopen was. De verre bestemmingen – aan de andere kant van de centrale hal – konden op relatief minder interesse rekenen. Onze TM charter-deelnemers keerden met bakken vol brochures en inspiratie naar huis. Voor enkelen onder hen, mocht het gerust nog een dag langer duren.

Alle foto’s van de TM-charter zijn terug te vinden op onze website. 

TRAVEL MAGAZINE

TM 420 komt eraan!

Door de staking van bpost zal het jongste nummer van Travel Magazine, TM 420, mogelijks vandaag nog niet bij u in de bus vallen. Wie wenst, kan alvast terecht op de TM-Website waar je het volledige magazine online kan lezen!

FOCUS

UNIGLOBE bouwt aan de toekomst (II)

Hou uw mailbox vandaag, vrijdag 9 november, goed in de gaten. U ontvangt straks de tweede focus-mailing van UNIGLOBE Travel Belux (eerste focus verschenen op vrijdag 26 oktober). Er beweegt wat binnen de reisorganisatie… Paul Geyssens, sinds eind vorig jaar aangesteld als regional president Uniglobe Belux Travel, kondigt enkele belangrijke nieuwigheden aan. Vooreerst was er met Blue Sky Travel al de oprichting van het nieuwe business travel center op Liège Airport. Vandaag staan er ook enkele belangrijke investeringen en evoluties op til binnen het bestaande kantorennetwerk. Het moet de dienstverlening voor de klant verder optimaliseren en de werkomgeving voor de medewerkers nog aantrekkelijker maken. Meer hierover in de speciale focus e-mail van deze namiddag.

FOCUS

Ontdek de professionele ondersteuning van Travel Experts!

U ontving gisteren de Focus mailing van Travel Experts. Dit netwerk van mobiele reisagenten bestaat ondertussen tien jaar en is niet meer weg te denken uit het voortdurend veranderende toeristische landschap in België. De overkoepelende organisatie heeft veel ervaring opgedaan en de werking bijgestuurd om een voortdurende én kwalitatieve ondersteuning te bieden aan haar leden. Lees er alles over in uw mailbox of op www.wordtravelexpert.be

REISINDUSTRIE

TravelBird failliet

TravelBird, de Amsterdamse reisorganisatie met 310 medewerkers, is failliet. Vorige week werd nog uitstel van betaling aangevraagd nadat bleek dat de organisatie de hotels niet vooraf kon betalen, maar dat verzoek werd omgezet in een faillissement. De bewindvoerder gelooft dat het bedrijf in een afgeslankte vorm een doorstart kan maken. Momenteel zijn zowel SGR (Nederlandse Garantiefonds) als TUI bezig om de vakanties van zo’n 6000 getroffen reizigers toch te laten doorgaan. In totaal zijn zeker 40.000 toeristen gedupeerd, voornamelijk Nederlanders. In het verleden investeerde Rocket Internet, de drijvende kracht achter Zalando, in het bedrijf. In 2015 controleerde Rocket Internet zo’n kwart van TravelBird. De oprichters van TravelBird, Symen Jansma en Dennis Klompaerts, zitten nog in het kapitaal, net als het investeringsfonds Main Mezzanine Capital.

TOUROPERATING

Club Med: opening Magna Marbella uitgesteld

De opening van het nieuwe Club Med Resort Magna Marbella (Spanje) was oorspronkelijk voorzien voor 3 augustus 2019, maar wordt uitgesteld tot 8 februari 2020. Wegens onvoorziene omstandigheden kunnen wij niet garanderen dat het Resort volledig gebruiksklaar zal zijn tegen augustus 2019 met de kwaliteitseisen die Club Med zijn klanten wenst te bieden. “Bij de opening van Club Med Magna Marbella in februari 2020 zal dit een ideale bestemming zijn voor wie met het gezin, onder vrienden of als koppel reist. Het hele jaar rond kunnen gasten genieten van het zachte klimaat, de cultuur en de natuur van Andalusië.”

LUCHTVAART

© Brussels Airport

Brussels Airport: nieuwe bestemmingen winterseizoen

In het winterseizoen, tot en met maart, komen er op Brussels Airport acht nieuwe bestemmingen bij. In totaal zijn er 164 rechtstreekse passagiersbestemmingen op de luchthaven. TUI fly start met een tweewekelijkse vlucht naar Puerto Plata op de Dominicaanse Republiek. Daarnaast biedt ze ook een wekelijkse vlucht aan naar het Keniaanse Mombasa die wordt gecombineerd met Zanzibar. Brussels Airlines zal vanaf februari drie wekelijkse vluchten op het Poolse Wroclaw aanbieden. SN vliegt sinds midden oktober ook vier keer per week op het Oekraïense Kiev. Ryanair start tweewekelijkse vluchten op het Jordaanse Amman en op het Marokkaanse Marrakesh. Air France is in september al gestart met zes wekelijkse vluchten op Rennes. Daarnaast worden ook drie nieuwe bestemmingen van het zomerseizoen voortgezet in de winter: Cathay Pacific vliegt vier keer per week naar Hongkong, Hainan Airlines twee keer per week naar Shenzhen en Georgian Airways twee keer per week naar Tbilisi. Ook komen er extra vluchten en een grotere capaciteit op een aantal routes bij. Aeroflot voert een derde dagelijkse vlucht naar Moskou uit. All Nippon Airways (ANA) vergroot de capaciteit met 46 extra stoelen op de dagelijkse vlucht naar Tokio, van een Boeing B787-8 naar een Boeing B787-9 met 215 stoelen. Vanaf januari vergroot ook Etihad Airways de capaciteit op de dagelijkse vlucht naar Abu Dhabi, met 37 stoelen extra per vlucht.

REISBEURZEN

Reisbeurzen van start

Vanaf volgende week staan nogal wat reisbeurzen op de planning. Travel Magazine maakte graag al een eerste overzicht: nu zondag 11 november (10u30 tot 17u) is er in het Congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen de grootste USA reisbeurs van het land. Een hele dag lang presenteren reisexperts van verschillende organisaties je het mooiste wat de USA te bieden heeft. Op 18 november organiseert Jempi Reizen Reishappening in Lochristi. Van 10 tot 18 uur staan zo’n twintig reisspecialisten iedereen te woord en zijn er in een filmlounge ook nog reisvoorstellingen op groot scherm. Noteer ook nog een reiscafé, een foodtruck en een tombola. Diezelfde dag is er ook de reisbeurs van Unitrips op Domein De Vesten in Laakdal (10u tot 13u & 14u tot 17u). Je ontdekt er niet enkel het aanbod van UniTrips maar ook van de partners: Tenerife Specialist en RegioTrips. Op 2 december (11u tot 18u) gaat in Lamot Mechelen de 33e editie van de Joker reisbeurs Landencocktail door. Op het programma: info over honderden avontuurlijke en duurzame reizen in kleine groep, voorstellingen door enthousiaste reisbegeleiders en heel veel infotafels waar je al je vragen kwijt kan tijdens een face-to-face gesprek met een ervaren reisbegeleider. We schrijven 9 december (10u tot 18u30) wanneer Reizen De Lathauwer en zusterbedrijf Live To Travel veertig reisorganisatoren naar Aalst uitnodigen die hun producten en bestemmingen komen voorstellen. Dichtbij, ver weg, met de auto of het vliegtuig… Alle mogelijke formules en bestemmingen komen aan bod. In de studio kan je de hele dag reisvoorstellingen meevolgen aan de hand van film- en fotomateriaal. Volgende maand presenteren we het tweede luik dat hoofdzakelijk begin 2019 zal doorgaan.

TECHNOLOGIE

© Gerrit Op de Beeck

Luc Pannecoeck (gm Amadeus Benelux) gaat met pensioen

De 63-jarige Luc Pannecoeck, jarenlang het uithangbord van technologiegigant Amadeus, gaat per 31 december 2018 met pensioen. Het hoofdkantoor in Madrid laat weten binnenkort met de naam van de opvolger te komen. Pannecoeck leidt een laatste keer, eind volgende week de Amadeus-delegatie, bij de 21e editie van de TM Travel Awards in de Hilton Antwerp Old Town.

Rijk gevulde carrière

Na zijn studies aan de universiteit van Antwerpen (1973-1977 TEW), startte Luc Pannecoeck bij de toenmalige nationale carrier Sabena waar hij in 1993 zou eindigen als Vice-President Commercial Support, m.a.w. verantwoordelijk voor de marketingactiviteiten worldwide. Hij was er gestart als budgetcontroler en in 1986-1988 werd hij netwerk manager voor de Noord-Atlantic routes.

Pannecoeck stapte in oktober 1993 over naar Amadeus waar hij – na 15 jaar trouwe dienst bij Sabena- niet minder dan 25 jaar mee aan de groei en expansie en transformatie stond van Amadeus: van CRS over GDS tot 100% technologieprovider. Pannecoeck werd in 1993 eerst verantwoordelijk voor België, mid 1995 werd het Antwerpse ICSAT (ontwikkelaar van Mid- en Back office systemen voor de reisindustrie) geïntegreerd), in 1995 werd hij ook verantwoordelijk voor Nederland en in 1999 voor Luxemburg. De jongste 20 jaar was hij general manager Benelux. Na de overname van Pyton Communication (september 2015) werd hij ook chairman van de Board of Directors van Pyton. In 2011 kreeg Luc Pannecoeck de “Man of the Year”-Award op de TM Travel Awards in Antwerpen.

Enkele ideeën die de gm Benelux onlangs nog in het Nederlandse online magazine emerce.nl poneerde: “Wat we tegenwoordig ook als belangrijke ontwikkeling zien is de New Distribution Capability (NDC) van IATA. Onze visie is een geïntegreerde oplossing te ontwikkelen die zowel door reisagenten als luchtvaartmaatschappijen kan worden gebruikt. Het doel is om vroege adoptie in de markt te realiseren met minimale disruptie en ervoor te zorgen dat de zakelijke doelstellingen van alle betrokkenen worden bereikt.

Vorig jaar hebben we onze 30ste verjaardag gevierd maar we kijken meer naar de toekomst van Amadeus dan naar het verleden. Mobiele apparaten, kunstmatige intelligentie en data analytics veranderen onze sector. Deze ontwikkelingen geven mensen meer ideeën, opties en controle over hun reis. Amadeus beweegt mee met deze veranderingen. We ontwikkelen technologie voor het intelligent gebruiken van data, waarbij nieuwe devices en architecture worden geïntegreerd zodat gepersonaliseerde customer journeys kunnen worden aangeboden.”

GASTRONOMIE

Gault&Millau: niets dan winnaars

Voor een publiek van meer dan 1000 restaurateurs, journalisten en partners stelde het team van Gault&Millau afgelopen maandag de zestiende editie van de Gault&Millau Belux Gids voor. Het grootste nieuws was uiteraard de bekendmaking van de Chef van het Jaar 2019, een titel die dit jaar gaat naar David Martin van Restaurant La Paix in Anderlecht. Voor het eerst kreeg een Waalse chef het maximum van 5 koksmutsen: L’air du temps van Sang-hoon Degeimbre stijgt naar 19/20. Andere stijgers aan de top zijn Sea Grill van Yves Mattagne met 18.5/20, The Jane van Nick Bril en Chambre Séparée van Kobe Desramaults met 18/20. Hof van Cleve en Bon-Bon behouden hun topscore van 19.5/20. Bij de Jonge Chefs van het Jaar vallen Thijs Vervloet (Colette – Westerlo) voor Vlaanderen, Maxime Zimmer (Un Max de Goût – Comblain-au-Pont) voor Wallonië en Maxime Maziers (Bruneau – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen. De foto’s van het event zijn terug te vinden op de TM-website.

 Andere bekroningen

 • Gastheer van het Jaar: Fabrice D’Hulster (Sea Grill – Brussel)
 • Italiaanse Chef van het Jaar: François Piscitello (La Villa des Bégards – Embourg)
 • Aziaat van het Jaar: Bún Bar & Restaurant (Antwerpen)
 • Terras van het Jaar: Bachtekerke (Bachte-Maria-Leerne)
 • Sommelier van het Jaar: Yanick Dehandschutter (Sir Kwinten – Lennik)
 • Dessert van het Jaar: Martijn Defauw (Rebelle – Marke)
 • Brasserie van het Jaar: Brasserie Julie (Sint-Martens-Bodegem)
 • Gastro-bistro van het Jaar: Veranda (Antwerpen)
 • Ambachtsman Chef van het Jaar: Luc Broutard (La Table du Boucher – Mons)
 • Groentechef van het Jaar: Nicolas Decloedt (humus x hortense – Brussel)
 • Dé Nieuwkomer van het Jaar: Souvenir (Gent)
 • Wijnkaart van het Jaar: Au Gré du Vent (Seneffe)
 • Bierkaart van het Jaar: De Gebrande Winning (Sint-Truiden)
 • De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar: Le 54 (Tongeren), Le Tournant (Brussel) en Attablez-Vous (Namen)
 • De 3 ontdekkingen van het Jaar: La Canne en Ville (Brussel), Le Vieux Château (Flobecq) en ViEr (Kortrijk).

Het Cahier POP dat vorig jaar werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen verzamelt, groeit snel. Het telt nu reeds meer dan 250 adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. De drie POP-laureaten van 2019 zijn Peppe’s in Genk, My Tannour in Brussel en Samëlla in Visé. Ontdek deze unieke verzameling via deze link.

TOUROPERATING

TUI: “vroegboeken met 60% gestegen op 5 jaar tijd”

TUI heeft onderzoek gedaan naar het reisgedrag van de Belgische vakantiegangers. “Voor onze zomervakantie weten we steeds beter waarheen we willen reizen en hoe we willen verblijven. Daardoor leggen we onze reis steeds vroeger vast. Het aantal zomervakanties dat voor nieuwjaar al wordt geboekt, is de voorbije 5 jaar met meer dan 60 procent gestegen.

En omdat we heel precies weten waar we die vakantie willen spenderen en wat we willen beleven, is het vakantie-aanbod nog nooit zo ruim geweest. Vijf jaar geleden boekten slechts 15 op de 100 Belgen hun zomervakantie voor nieuwjaar. Vandaag is dat al een kwart, een stijging dus van 66%. Daarmee maakt ons land een inhaalbeweging tegenover andere Europese landen. Belgische touroperators zijn verplicht de vroegboekingen aan te moedigen om de Belgische reiziger de vakantieplek, kamer en reisdata van zijn keuze te laten boeken binnen zijn budget. Bovendien wil de Belgische vakantieganger steeds meer een vakantie op maat. De specifieke verwachtingen van gezinnen met kinderen, koppels op zoek naar rust of jongeren die vooral avontuur willen, zorgen voor een omwenteling in de vakantiesector. Concepthotels boomen, andere hotels verfijnen én specialiseren hun aanbod. Tot slot groeit ook de groep die ervoor kiest om vanuit een regionale luchthaven te vertrekken. Populaire vakantieregio’s zoals de Costa Blanca, Costa del Sol, Ibiza, Corfu of Enfidha (Tunesië) worden frequenter en vanuit steeds meer regionale luchthavens aangevlogen.”

REISINDUSTRIE

Travel Counsellors: webinar

Op 28 november om 10u30 organiseert Travel Counsellors een Live Webinar. Geïnteresseerden die overwegen zich aan te sluiten bij Travel Counsellors kunnen via een live stream meekijken naar een Webinar over wie ze zijn en wat ze doen. Ze nodigen ook steeds een van hun Travel Counsellors uit om het gesprek mee aan te gaan en de vragen te beantwoorden die je hebt. Je kan met je vragen live terecht via email.  Ze pikken ze dan op en behandelen ze tijdens de uitzending. Wil je hieraan meedoen? Schrijf je dan nu in via deze link. Wil je liever een persoonlijk gesprek in alle discretie, neem dan even contact op met debby.joossens@travelcounsellors.be of +32 491 99 80 73.

TOUROPERATING

Belco Travel & Tours: originele oudejaarsnacht

Laat je klanten met Belco Travel & Tours een originele oudejaarsnacht beleven. De touroperator biedt een feestnacht aan boord van P&O Ferries “The Pride of York” aan. Uw klanten stappen op 31 december aan boord in Zeebrugge, genieten van een diner en varen langs de kust waar het vuurwerkspektakel zich afspeelt. Overnachting gebeurt in binnen- of buitenhut of de luxueuze Club Cabin. ’s Morgens genieten ze van een uitgebreid ontbijtbuffet. Meer info via Belco Travel & Tours.

CRUISE

Cunard: van Zeebrugge naar Kaapstad

© Cunard

Zeebrugge wil zich profileren als inscheephaven. Dat is ze tijdens het zomerseizoen al voor enkele cruiseschepen. Opvallender is dat Cunard de mogelijkheid biedt om in Zeebrugge in te schepen voor een cruise naar Zuid-Afrika. De Queen Elizabeth vertrekt op 2 november 2019 vanuit Zeebrugge voor een cruise van 18 nachten via Southampton, Lissabon en Tenerife, langsheen de Afrikaanse westkust naar Walvis Bay en Kaapstad. Cruise Selection biedt de afvaart ook aan als een pakketreis met aansluitend een vierdaags verblijf in Kaapstad, excursies naar de wijngaarden van Stellenbosch en Kaap de Goede Hoop en de terugvlucht naar België.

BESTEMMING

Vaticaanse musea: limiet

Ook Rome krijgt steeds meer af te rekenen met een stormloop aan toeristen. Gidsen van het Vaticaan vertellen dat dagelijks zeker tien bezoekers flauwvallen wanneer ze traag door de nauwe en overvolle museumgangen lopen. Vooral de galerij die naar de Sixtijnse Kapel leidt, zorgt dagelijks voor verschillende fysieke problemen. Mensen raken daardoor dikwijls gewond of krijgen paniekaanvallen in de smalle gangen. In februari kreeg een toerist zelfs een hartaanval. De lange gangen hebben bovendien geen airconditioning. Die is alleen aanwezig in de Sixtijnse Kapel. Als in de zomer soms 30.000 mensen per dag de populaire kapel bezoeken, kan de temperatuur volgens de gidsen oplopen tot meer dan 40 graden. Tegen maart 2019 wil het Vaticaan nu een limiet op de bezoeken.

LUCHTVAART

Luchtverkeersleider Belgocontrol wordt ‘Skeyes’

Belgocontrol verandert van naam en wordt ‘Skeyes’. Belgocontrol is een autonoom overheidsbedrijf, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid en begeleiding van het luchtverkeer in ons land, en dat dit jaar zijn twintigste verjaardag viert. “Skeyes slaat natuurlijk op het luchtruim en de ogen van de luchtverkeersleiders die daarop gericht zijn. Maar het staat ook voor de blik die het bedrijf op de mensen richt: de passagiers, de klanten, de stakeholders”, klinkt het. De baseline bij de naam luidt “Nice to guide you”. Ook daarin zit de dubbele verwijzing naar de opdracht om het luchtverkeer in goede banen te leiden en het aspect ontmoeting. Voor Johan Decuyper, ceo van Belgocontrol, is de nieuwe identiteit “slechts een volgende maar belangrijke stap in de geschiedenis van het bedrijf”. “We staan pas aan de start van de uitdagingen voor de toekomst: we moeten zien stand te houden in de internationale concurrentiële omgeving van de luchtverkeersleiding.” In 1998 ging de Regie der Luchtwegen over in het autonoom overheidsbedrijf Belgocontrol. Het bedrijf is in volle eigendom van de federale overheid, maar werkt zelfstandig. De luchtverkeersleiders beheerden de voorbije 20 jaar zowat 20 miljoen vluchten. Tegen eind volgend jaar zal Belgocontrol ongeveer 900 mensen tewerkstellen.

LUCHTVAART

TUI fly: eerste vlucht MBA

Vrijdag 26 oktober was het feest op de luchthaven van de Keniaanse stad Mombasa. Sinds ruim een week vliegt TUI fly opnieuw naar Mombasa. Vanaf Brussel gebeurt dat in combi met Zanzibar (BRU – ZNZ – MBA – BRU). De vluchten worden eenmaal per week uitgevoerd met een Dreamliner. Tot einde maart 2019 blijft de route zeker operationeel. Dat is goed nieuws want de laatste TUI-vlucht naar Mombasa dateert intussen al bijna vier jaar geleden (02/03/’15).

RAIL

Eurostar: recordomzet

Eurostar presteerde een recordomzet in het derde kwartaal van 2018. Het passagiersaantal steeg met 12% in vergelijking met het voorgaande jaar (3 miljoen in 2018 vs. 2,69 miljoen in 2017). De omzet steeg met 17% (247 miljoen Britse pond in 2018 vs. 211 miljoen Britse pond in 2017).

Deze solide prestatie werd gedeeltelijk verwezenlijkt door een sterke zakelijke markt. Het aantal zakelijke reizigers nam jaar-op-jaar met 21% toe, doordat zij steeds vaker kiezen voor het gemak en comfort van de hogesnelheidstrein boven het vliegtuig voor reizen over het Kanaal.

Het vrijetijdsverkeer werd gestimuleerd door het succes van de nieuwe verbinding van Eurostar tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, met 130.000 extra passagiers die van Londen naar Amsterdam en Rotterdam reisden met de hogesnelheidstrein, sinds deze route in april van dit jaar werd gelanceerd.

Om aan de vraag te voldoen, introduceert Eurostar in juni 2019 een derde directe dagelijkse trein vanuit Londen en is het de bedoeling om vier treinen per dag te laten rijden wanneer de regeringen eind 2019 grenscontroles in Nederland introduceren, met zelfs de ambitie voor vijf dagelijkse treinen in de toekomst.

RAIL

Voyages-sncf: opening winterverkoop

Op 6 november opende SNCF zijn winterverkoop voor treinreizen tot en met 10 maart via de traditionele GDS-kanalen en www.voyages-sncf.eu. Maak van de gelegenheid gebruik en laat uw klanten op vakantie gaan naar één van de vele bestemmingen. Meer informatie via www.voyages-sncf.eu

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: 5% extra voordeel op dollarbestemmingen

Exclusive Destinations kocht zijn dollars in voor het ganse winterseizoen. Daardoor genieten hun klanten van een aantrekkelijke euro-dollarkoers die ongeveer 5% goedkoper is dan de huidige euro-dollar koers. De niche-to garandeert ook deze koers, dus nooit zal een dollarsupplement aangerekend worden!
Meer info via reservations@exclusivedestinations.be

REISINDUSTRIE

CWT-kantoor Gent: gesloten

Het reiskantoor van Carlson Wagonlit in de Gentse Bagattenstraat ging deze week na vele jaren definitief dicht. Ontslagen vallen er echter niet. De maatregel is louter om organisatorische redenen omdat er steeds meer van thuis uit gewerkt wordt. Het materiaal wordt vandaag verhuisd naar de andere kantoren in Antwerpen (Uitbreidingstraat 66 in Berchem) en Brussel (Kanselarijstraat 17A). De medewerkers, die veelal thuiswerken, gaan ook naar beide steden op de dagen dat er niet thuis gewerkt wordt. Gisteravond was er nog een emotioneel afscheidsfeestje in Gent waar ook tal van ex-werknemers aanwezig waren. Carlson Wagonlit Travel is een wereldwijde zakenreisorganisatie met vestigingen in meer dan 150 landen.

TOUROPERATING

Thomas Cook: laatste dagen zomeractie

Wil jouw klant deze zomer graag naar de zon met 2 voor de prijs van 1? Overtuig hem dan om als de bliksem te reserveren, want het zijn de laatste dagen van de actie ‘1+1 gratis’! Wees er vliegensvlug bij, want deze actie blijft slechts geldig t.e.m. zondag 11/11. Meer info vind je in de Thomas Cook newsletter van deze week. P.S.: Vergeet de First Minute voordelen niet! Momenteel geniet je klant van €150 extra korting OF gratis privéluchthavenvervoer.

Last Minutes november & december

Wil jouw klant deze winter graag zijn zetel inruilen voor een strandstoel? Dat treft, want Thomas Cook lanceert een tijdelijke extra korting van € 100 per dossier op winterzonvakanties met vertrek in november, december en januari. Gebruik hiervoor in BTN4U de kortingscode ‘100TCA’. Snel zijn is de boodschap!

© PALOMA Orenda Resort

PALOMA

Ben je benieuwd naar de nieuwste hotels van PALOMA? In de Thomas Cook newsletter van deze week vind je heel wat foto’s van de 2 gloednieuwe hotels PALOMA Orenda Resort & PALOMA Finesse Side. Zo ziet jouw klant in één oogopslag hoe de nieuwe hotels eruit zullen zien! De opening van de hotels is voorzien op 1 juni 2019.

Thomas Cook garanties

Is jouw klant de eeuwige twijfelaar? Dankzij de Thomas Cook garanties voor zomer 2019 is je klant 100% zeker dat hij de beste keuze maakt:

 • Later goedkoper? Het verschil wordt terugbetaald.
 • Elders goedkoper? Ook dan wordt het verschil terugbetaald.
 • Gratis wijzigen tot 4 weken voor vertrek
 • Niet tevreden op reis, geld terug
 • 24 uur op 24 bereikbaar zowel voor, tijdens als na de vakantie van je klant

In de Thomas Cook newsletter van deze week vind je een handig overzicht van alle garanties.

TOUROPERATING

Pegase: gratis nacht

De maand november staat bij Pegase in het teken van de Canarische eilanden. Alle nieuwe winterboekingen vanaf 01/11/18 tot en met 30/11/18 genieten van één gratis nacht. Daarmee verlengen ze bij Pegase de vakantie van uw klanten en genieten zij nog iets langer van een deugddoende winterzon. Ontdek de actievoorwaarden via het dedicated Pegase service center: 09/248 48 50.

AUTOVERHUUR

Sunny Cars: nieuwe Smile Society Top 100

Sunny Cars heeft de 100 leisure reisagenten bekend gemaakt die het afgelopen Sunny kwartaal (augustus, september, oktober) de meeste autohuurboekingen hebben gemaakt. Deze top 100 geniet de komende drie maanden van exclusieve voordelen. De absolute nummer 1 van de lijst, Leen Leemans (foto), is bovendien gegarandeerd van een plek op de Grand Prix Sunny Cars studiereis in september.

Voor de allerbeste verkoper van het kwartaal (nummer 1 in de lijst) is er nog een heel fijn extra voordeel: hij of zij is zeker van een plek op de Grand Prix Sunny Cars studiereis in september. Speciaal voor de uiteindelijke vier kwartaaltoppers is tijdens de studiereis de rol van teamcaptain weggelegd.

Olivier Giacomini, Sales Manager België bij Sunny Cars, over de Top 100: “De Smile Society club geeft ons de kans de beste verkopers persoonlijk te belonen door ze nog meer in het zonnetje te zetten. Zij krijgen een extra aantrekkelijke korting op eigen autohuur en we organiseren leuke evenementen en incentives speciaal voor deze 100 toppers. Om zo veel mogelijk reisagenten de kans te geven in de club te komen en van de voordelen te genieten, beginnen we elk kwartaal weer opnieuw.”

Niet getreurd dus voor reisagenten die er dit keer niet bij zitten, de teller staat vanaf nu weer op 0. Begin februari wordt de nieuwe Top 100 bekend gemaakt. Voor meer informatie: http://b2b.sunnycars.be

‘Geen Waarborgpakket’ Sicilië

Bij Sunny Cars kun je nu ook op het Italiaanse eiland Sicilië kiezen voor het unieke ‘Geen Waarborgpakket’. Huurders hoeven dan geen waarborg te overleggen om de huurauto mee te krijgen. Dus gegarandeerd geen gedoe met extra nabelastingen. Ook ideaal voor klanten zonder creditcard of met een beperkte kredietlimiet.

Hans Knottnerus (Managing Director Netherlands, Belgium & France): “Met het ‘Geen Waarborgpakket’ hebben we ingespeeld op de vraag uit de markt. Doordat wij zelf garant staan, is het mogelijk dat de klant geen waarborg hoeft te betalen. Sinds de introductie in 2015 hebben we het pakket in steeds meer landen uitgerold en we zijn blij dat Sicilië daar nu ook bij is gekomen. Klanten zonder creditcard kunnen vanaf nu toch in een huurauto het Italiaanse eiland ontdekken. En iedereen weet, alleen dan kom je op de leukste plekjes.”

Maar er is meer goed nieuws voor vakantiegangers naar Sicilië, want via de nieuwe partner (vloot 9) waar Sunny Cars mee samenwerkt, kun je naast het ‘Geen Waarborg’ ook kiezen voor de fastlane met Express of Premium. Bij Premium is je klant bovendien verzekerd van een recente huurauto. De nieuwe partner kan geboekt worden op de luchthavens van Catania en Palermo met huuringang sinds 1 november. Naast Sicilië wordt het ‘Geen Waarborgpakket’ ook aangeboden in Spanje, Portugal, Curaçao, Kroatië, en Griekenland.

Vroegboekactie

Reisbureauklanten die nu alvast een huurauto reserveren voor hun zomervakantie profiteren van gratis Flexservice. Dankzij de Flexservice kan de klant tot vier uur voor huuringang kosteloos annuleren, zonder een reden te hoeven opgeven. Vroegboekers zijn bovendien zeker van het gewenste type auto en hebben ook nog volop keuze uit ophaal- en afleverlocaties en tijdstippen. Vooral voor reserveringen in het hoogseizoen of als de klant bijvoorbeeld specifiek een cabrio, een stationwagen of een minivan wil, kan vroeg boeken veel verschil maken.

De vroegboekactie geldt sinds 1 november 2018 t/m 31 januari 2019 voor alle klanten die bij een reisagent een huurauto reserveren voor een huurperiode tussen 1 april en 31 oktober 2019. De gratis Flexservice actie is automatisch in het boekingssysteem verwerkt. Deze optie staat aangevinkt en op 0 Euro. Ter ondersteuning van de actie is promotiemateriaal ontwikkeld dat reisagenten kunnen gebruiken om de gratis Flexservice en andere voordelen van vroeg boeken onder de aandacht van hun klanten te brengen. Er zijn banners en teksten beschikbaar voor op de website, in een nieuwsbrief of Facebook pagina.

TOUROPERATING

TUI: incentive Cornelia Hotels

Dankzij Cornelia Hotels heb je kans op een mooi cadeau! De 5 reisagenten die de Cornelia Hotels in Turkije het meest verkopen (volgens het aantal boekingen) van 01/11/2018 t.e.m. 31/03/2019, krijgen een BOL.com geschenkkaart ter waarde van 250 euro. Overtuig je klanten dus om te kiezen voor deze hotels aan de Turkse Riviera en maak kans op de geschenkkaart.

Cornelia De Luxe Resort 5* biedt een uitgebreide All-in met 24op24 inbegrepen dranken, buffetten en à-la-cartekeukens, en talrijke ontspanningsmogelijkheden (o.a. golfterrein en spacentrum met biologische producten). In Cornelia Diamond Golf Resort & Spa 5* vind je een van de grootste spacentra van de Belek: het state-of-the-art spacentrum heeft 3 verschillende vleugels (Spa Luxury, Spa Private en Spa Relax). Je kan er subliem dineren in een groene omgeving. Er zijn veel ontspannings- en sportmogelijkheden, waaronder 10 tennisterreinen!

RIU vroegboekactie: win Kinepolis tickets

Zomer 2019 is boekbaar en daarom wil RIU Hotels & Resorts jullie graag verwennen met een vroegboek-incentive. De 10 best verkopende reisagenten voor RIU in de maand november worden beloond met 5 gratis Kinepolis tickets per persoon! De incentive loopt voor alle reserveringen (zowel winter als zomer) tussen 01/11/2018 en 30/11/2018. Begin december worden de 10 winnaars bekend gemaakt.

HOTELLERIE

Fantasia Bahia Principe Tenerife geopend

© Bahia Fantasia

Het ‘magische’ Fantasia Bahia Principe Tenerife 5* heeft zijn deuren geopend. Het pas geopende hotel telt 372 kamers. Het begrip ‘magisch’ mag je best letterlijk nemen als je weet dat de miniclub in de vorm van een heus kasteel is gerealiseerd. Het hoofdrestaurant houdt verschillende thema-avonden met voor elk wat wils. Daarnaast zijn er nog verschillende andere restaurants met elk een specifieke keuken. Er zijn verschillende gratis en betalende sporten en activiteiten beschikbaar in en rond het hotel. Het hotel ligt op zo’n 700m van het strand.

Dit hotel boeken kan onder andere via TUI en Thomas Cook.

LUCHTVAART

Emirates: niet vóór 2020 met A380 op BRU

© Emirates

Ook volgend jaar zal Emirates zijn superjumbo nog niet inzetten op de route tussen Dubai en Brussels Airport. Dat heeft Tim Clark, ceo en president van de Arabische luchtvaartmaatschappij, gezegd in een exclusief gesprek met TM Aviation News in de rand van het APG luchtvaartcongres in Monaco. Clark zei dat Emirates voorlopig geen vluchten naar Brussel plant met de Airbus A380. “We hebben nu twee dagelijkse vluchten met de B777 en dat willen we zo nog een tijdje houden. Met de gestegen olieprijzen is de viermotorige A380 een pak duurder dan de tweemotorige B777. Vóór 2020 zal de A380 dan ook niet ingezet worden tussen Dubai en Brussels Airport.”

RAIL

Thalys: eindejaarspromotie

Tot en met 25 november verkoopt Thalys 41 000 tickets tegen lage prijzen voor reizen van 17 december 2018 tot en met 24 februari 2019 naar Parijs en Nederland.

Boekingsdata: van 6 november tot en met 25 november 2018.
Reisdata: van 17 december 2018 tot en met 24 februari 2019.

Culturele uitstappen met korting

Nu de eerste winterprik zich laat voelen, is het de ideale gelegenheid om op ontdekkingstocht te gaan naar enkele iconische musea van Thalys-bestemmingen. En al zeker wanneer de toegang tot die musea goedkoper wordt voor je klant op vertoon van zijn Thalys-ticket! Enkele ideeën: de wereldkunstcollecties in het Quai Branly in Parijs (inkom 7 euro in plaats van 10 euro) of het beroemde Van Gogh Museum in Amsterdam (20 euro in plaats van 23 euro). Voor meer info, neem contact op met Thalys.

TOUROPERATING

Conferentiecentrum Corendon Village Hotel: opening

Het Conference Center in het Corendon Village Hotel in Amsterdam is officieel geopend. De 11 vergaderruimtes bevinden zich op het eerste verdiep van het hoofdgebouw. De ruimtes zijn voorzien van de nieuwste technologieën. De maximale capaciteit van de elf zalen bedraagt 600 pax. In boardroom opstelling kunnen in de kleinste vergaderzalen 8 pax, in de grootste vergaderzalen 12 tot 20 pax. Het Corendon Village Hotel biedt voldoende cateringmogelijkheden in het hotel zelf en ook de nodige ontspanningsmogelijkheden. Lees het artikel dat eerder verscheen op de TM website hier. Voor meer informatie rond meetings contacteer events.village@corendonhotels.com

BESTEMMING

Amsterdam: ééndagstoerist betaalt meer?

Het stadsbestuur van Amsterdam wil de grote middelen inzetten om de overvloed van toeristen tegen te gaan. Daarom wil het inzetten om vanaf volgend jaar dagjesmensen eveneens een extra bijdrage te laten leveren voor het bezoeken van attracties zoals de bekendste musea, Madame Tussauds en Artis. Het aantal buitenlandse bezoekers in de stad blijft wel groeien en o.a. de Wallen trekken inmiddels zo’n 2,5 miljoen bezoekers per jaar. Nu betalen alleen degenen die in een hotel of Airbnb overnachten 7 procent toeristenbelasting per nacht. Dagjesmensen betalen momenteel niks. Zij maken nochtans bijna de helft van het totaal aantal bezoekers uit.

LUCHTVAART

Icelandair koopt WOW air

Verrassende wending in de IJslandse luchtvaart met een opmerkelijke consolidatie: Icelandair heeft een akkoord bereikt om zijn rivaal WOW air over te nemen. De twee IJslandse luchtvaartmaatschappijen zullen wel blijven opereren als aparte merken, zo meldt de Icelandair Group. Beide carriers vliegen op Brussels Airport. Zowel Icelandair als Wow air verkoopt vluchten van Europa naar Noord-Amerika met overstap in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Op die luchthaven zijn haast enkel vliegtuigen van die twee maatschappijen te zien, maar op de hele trans-Atlantische markt hebben ze maar een gecombineerd marktaandeel van circa 3,8%. Icelandair moest vorige week nog meedelen dat het een van zijn schuldconvenanten heeft geschonden en obligatiehouders moest vragen om tijdelijk een oogje dicht te knijpen. Ook het veel jongere Wow air zit in lastige papieren. De maatschappij is al jaren verlieslatend en zocht een partner om door de moeilijke wintermaanden te komen nu de olieprijzen aan het stijgen zijn. De aandeelhouders van Icelandair zullen in de komende dagen kunnen stemmen over de deal, die Wow air op 18 miljoen dollar (15,8 miljoen euro) waardeert. Daarna moet ook nog de IJslandse mededingingsautoriteit groen licht geven.

BUSINESS TRAVEL

CWT: zakelijke creditcard

Volgens onderzoek uitgevoerd in opdracht van CWT geeft vier van de tien zakenreizigers toe zijn of haar zakelijke creditcard te gebruiken voor persoonlijke uitgaven. Waarbij 46% van de Amerikaanse en Europese reizigers zegt dit te doen, tegenover 38% van de reizigers in Azië-Pacific. “Travel managers moeten het misbruik van bedrijfskaarten aanpakken – en tevens uitzoeken waarom reizigers zich niet aan de regels houden”, aldus Christophe Renard, Vice President van CWT Solutions Group, de consultancytak van Carlson Wagonlit Travel.

Het gebruik van corporate creditcards voor persoonlijke doeleinden vindt op grote schaal plaats. Ondanks dat 63% van de Amerikaanse en 58% van de Europese reizigers aangeeft, dat hun bedrijf een beleid heeft tegen het gebruik van zakelijke creditcards voor persoonlijke aankopen. Het handhavingspercentage bij controle hierop bedraagt in beide regio´s 85%. Van de reizigers in Azië-Pacific geeft 69% aan dat hun bedrijf een dergelijk beleid heeft en komt het handhavingspercentage bij controles uit op 87%.

ATTRACTIEPARK

Europa-Park: winterwonderland

Europa-Park tovert zich deze winter weer om tot een magisch Winterwonderland. De 18e editie start op 24 november en duurt tot en met 6 januari 2019 (m.u.v. 24 en 25 december). Bovendien zal het park op 12 en 13 januari geopend zijn. 2,5 miljoen lichtjes, 3.000 kerstbomen, 25 kampvuren en ontelbare decoraties staan garant voor een ultieme winterse beleving. Naast de bekende attracties zijn er vele winterse toevoegingen zoals een tweetal kerstmarkten, een reuzenrad van 55 meter hoog, een ijsbaan, een kinderskischool en een sneeuwhelling. Op het programma staan ook shows die passen bij deze romantische tijd van het jaar: een wintercircus, een ijsshow en een lichtjesparade. Europa-Park presenteert deze winter ook een aantal nieuwigheden. Er worden speciale wintershows voorzien voor deze periode en een nieuwe 4D-film. Je loopt in Europa-Park niet alleen van land naar land, maar tijdens de winteropenstelling loop je er ook van de geur van vers gebakken Lebkuchen, via gepofte kastanjes naar warme glühwein, eierpunch en andere lekkernijen. Voor wie het wat ‘sterker’ mag, is er ook een ijsbar ‘Glaciar’ voorzien waar je je kan opwarmen aan een likeurtje.

Grensoverschrijdend project

Op de foto v.l.n.r.: Jean-Luc Marx (prefect Région Grand Est), Michael en Roland Mack (directeur/eigenaar Europa-Park), Emmanuel Macron (president Frankrijk), Jean Rottner (president Région Grand Est), Winfried Kretschmann (minister-president Baden-Württemberg)

Europa-Park staat al jaren bekend als een interessante toeristische bestemming, maar ook als een populaire ontmoetingsplaats voor mensen uit heel Europa. Met name vanuit Frankrijk is er steeds meer interesse voor het aanbod van Europa-Park. De eigenaarfamilie Mack zet zich vanaf het prille begin al in voor het Europese gedachtegoed en de Duits-Franse vriendschap. Voor Dr.-Ing. h.c. Roland Mack, oprichter en eigenaar van Europa-Park was dit altijd een van de drijfveren bij de ontwikkeling van zijn onderneming. Tegen deze achtergrond wil de ondernemersfamilie, nu op initiatief van managing partner Michael Mack, deze manier van denken voortzetten met een uniek investeringsproject in Frankrijk. Europa-Park heeft vandaag het plan bekend gemaakt om de verbinding met de regio Elzas te verbeteren door een kabelbaan over de Rijn te bouwen. Europa-Park ligt hemelsbreed zo’n drie kilometer van de Rijn en dus de Franse grens.

De familieonderneming heeft het streven om op termijn langs de Franse zijde overnachtingsmogelijkheden aan te bieden. Dit duurzame en natuurvriendelijke project zou voor verdere arbeidsplaatsen in Frankrijk kunnen zorgen. Daarnaast wordt de huidige verkeersinfrastructuur sterk ontlast: Europa-Park ontvangt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers uit Frankrijk en meer dan 1.000 medewerkers pendelen vanuit de Elzas naar Rust waar het park gevestigd is.

LUCHTVAART

Emirates: biometrische pad

© Emirates

Emirates bereidt zich voor om het eerste ‘biometrische pad’ ter wereld te lanceren. Het pad gebruikt de recentste biometrische technologie: een mix van gezichts- en irisherkenning. Dankzij de technologie worden Emirates-passagiers geïdentificeerd terwijl ze door de luchthaven lopen. Zo kunnen ze moeiteloos inchecken voor hun vlucht, immigratieformaliteiten vervullen, de Emirates Lounge binnengaan en het vliegtuig betreden zonder extra controles. 10 oktober werd ook de kick-off gegeven voor tests van de Smart Tunnel, een project van het General Directorate of Residence and Foreigners Affairs in Dubai (GDRFA) in samenwerking met Emirates. De Smart Tunnel is een wereldwijde primeur voor paspoortcontrole: passagiers lopen gewoon door de tunnel en worden ‘goedgekeurd’ door de immigratiediensten, zonder menselijke interventie of een fysieke paspoortstempel.

Van zodra de interne tests met de Smart Tunnel zijn afgerond, start Emirates met het testen van biometrische verwerking op andere belangrijke klantencontactpunten in de luchthaven, zoals de check-in, de lounge en de gates. In een volgend stadium wordt de technologie ook uitgetest bij de transitbalies/boardinggates en de vervoersdiensten. Het GDRFA slaat alle biometrische gegevens op. Klanten zullen expliciet toestemming moeten geven om aan aan de tests mee te werken.

De biometrische identificatie zal worden gebruikt in de vertrek-, aankomst- en transitzones in Dubai International Airport, evenals in de Emirates Lounge en voor de vervoersdiensten. In eerste instantie genieten de passagiers van eerste en businessclass van de innovatie maar Emirates wil het biometrische pad snel verder uitrollen zodat ook reizigers in economy van de voordelen genieten.

LUCHTVAART

Ryanair: 7% passagiers meer in maand ‘grootste staking ooit’

© Ryanair

Ryanair heeft in oktober 7% meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Ruim 12,5 miljoen mensen vlogen afgelopen maand met de Ierse maatschappij die in oktober te kampen had met wat door sommige media ‘de grootste staking ooit’ werd genoemd.

De bezettingsgraad bleef met 96% hoog. Het Oostenrijkse Laudamotion, waarin Ryanair sinds korte tijd een belang van 75% heeft, vervoerde in oktober een half miljoen passagiers met een bezettingsgraad van 89%. Op groepsniveau werden daarmee in totaal ruim 13 miljoen passagiers vervoerd. Ryanair moest 300 van de 71.400 vluchten schrappen als gevolg van een staking bij een deel van het personeel in België, Nederland, Spanje en Portugal.

Gevolgen vertrek Ryanair voor Eindhoven beperkt

De gevolgen van de sluiting van de Ryanair-basis op Eindhoven Airport zijn beperkt. Vrijkomende ‘slots’ worden later in het winterseizoen ingevuld door Transavia en Wizzair. Door het vertrek van de vier op Eindhoven gestationeerde Boeing B737’s van Ryanair verdwijnen vijf bestemmingen uit het aanbod, aldus luchthavendirecteur Joost Meijs tegenover het Eindhovens Dagblad. “Het gaat dan om Bratislava, Riga, Murcia, Agadir en Réus. Deze bestemmingen worden niet overgenomen door de andere maatschappijen.” In totaal gaat het volgens Meijs om slechts 6,7 slots per dag. “Dat is grofweg 6% op het gemiddelde van 110 dagelijkse vluchten door alle maatschappijen samen. Ongeveer de helft van die 110 wordt nu gevlogen door Ryanair.” Ook volgens Ryanair heeft de sluiting van de in 2013 geopende vliegbasis niet zo heel veel gevolgen voor de reizigers: behalve de vijf genoemde bestemmingen blijft de rest van het Ryanair-aanbod gehandhaafd. Alleen zullen deze vluchten dan vanaf bases in het buitenland worden uitgevoerd. Een vlucht naar Malaga bijvoorbeeld wordt dan gevlogen vanuit deze standplaats – en met Spaans personeel – naar Eindhoven en terug. De financiële gevolgen voor Eindhoven Airport als gevolg van de sluiting van de Ryanair-basis ‘minder landingsgelden’ zijn volgens Meijs ‘zeer beperkt tot nul’, omdat andere maatschappijen het gat gaan opvullen.