20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

TM-AWARDS

YouPro: voting op volle toeren

De top 5 in ranking van genomineerde ‘Young Professionals <35’ worden sinds half september, en dat nog tot en met 11 oktober 2018, alfabetisch geafficheerd en gepresenteerd op de TM Facebookpagina, waarna de collega reisprofessionals via likes en reacties hun voorkeur kunnen uitspreken, goed voor 40% van het stemmentotaal. Heeft u uw stem nog niet uitgebracht? Begeef je dus als de bliksem naar de TM Facebookpagina, ontdek er de top 5 genomineerden en stem jouw favoriet naar de overwinning! Bekendmaking op vrijdag 16 november tijdens de prestigieuze TM Travel Awards in Hilton Antwerp Old Town.

Talrijke dossiers ingediend

Met de deadline verstreken op 1 oktober, kunnen we met enige trots melden dat we een record aantal inzendingen hebben ontvangen voor enkele van onze meest prestigieuze awards. Voornamelijk de ‘Innovation of the Year’ bleek populair. Een teken dat de Belgische reismarkt meegroeit met de technologische ontwikkelingen om te blijven beantwoorden aan de wensen van de klant. Bedankt voor jullie deelname! Onze jury zal de ingediende dossiers zorgvuldig bestuderen. Pas op de gala-avond zelf, op vrijdag 16 november, komen de kandidaten te weten wie zich tot de winnaar van zijn/haar categorie kroont.

TOUROPERATING

Pegase Travel NV: nieuwe vennootschap

© Pegase

De niche luxetouroperator Pegase wordt een onafhankelijk bedrijf met, naast Thomas Cook België, de familiale holding BV Capital Partners als referentieaandeelhouder. Deze stap volgt op de verzelfstandiging van Pegase sinds 2015 als aparte business unit binnen Thomas Cook België. Tegen eind 2018 zullen alle activiteiten van Pegase overgaan naar een nieuwe vennootschap, Pegase Travel NV, waarin BV Capital Partners en Thomas Cook België de referentieaandeelhouders zullen zijn.

Lees verder via deze link.

CONGRES

Selectair Congres 2018

Gisterenochtend vertrokken zo’n 80 reisprofessionals naar Warschau voor het jaarlijkse Selectair Congres! Interessante sprekers en workshops worden er afgewisseld met leuke activiteiten! Via de TM Website komen we volgende week uitgebreid terug op dit congres.

Volg het congres ook via de hashtag #SelectairCongres2018!

ANALYSE

Analyses van de week

Deze week leest u meer over de famtrip met Air Transat naar Quebec en over het tinnen jubileum van TUI Sensatori.

CONGRES

Belgian Travel Summit uitgesteld tot lente 2019

De Belgian Travel Summit, het eerste gemeenschappelijke congres van de Belgische vakverenigingen (VVR, UPAV en ABTO) dat normaal gezien van 4 tot 9 december zou plaatsvinden in Ras Al Khaimah, is uitgesteld tot het voorjaar 2019. Verschillende professionals gaven aan zeker te willen deelnemen, maar konden gezien de korte deadline en reeds eerder aangegane engagementen hun agenda niet meer vrij maken. Inschrijvingen starten eind oktober.

Verdere informatie via de TM-Website.

EVENT

Toerisme Kroatië wil diversifiëren

In het Van der Valk hotel in Diegem, ontmoetten 13 toeristische organisaties uit de regio Zadar 40 gasten (reisagenten, TO’s en gespecialiseerde verenigingen) die wilden kennis maken met het rijke gamma aan mogelijkheden die de streek te bieden heeft. Zadar is een beetje Kroatië in het klein want de grote verscheidenheid van het toeristische aanbod –avontuur, actie, rust, strand en een rijke geschiedenis- vind je overal terug.  Het toerisme is dan ook een belangrijke economische factor in het land. In 2016 werden meer dan 16 miljoen aankomsten genoteerd, goed voor meer dan 91 miljoen overnachtingen. In de top-5 staan de Duitsers op kop, gevolgd door Slovenen, Oostenrijkers, Tsjechen en Italianen. België zit nog nipt in de top-20 met 200.000 toeristen die voor 1 miljoen overnachtingen zorgden. Een uitgebreider verslag vind je in de newsletter van volgende week.

TM-CHARTER

Charter WTM-Londen: 6/11/2018

​Van 5 tot 7 november 2018 opent de vakbeurs WTM zijn deuren. Net zoals de vorige jaren is de venue ‘ExCel Exhibition and Convention Centre’ in Londen. Net als vorig jaar – dankzij de ondersteuning van NMBS Internationaal en Eurostar – treinen we op dinsdag 6 november, tussen Brussel-Zuid en London St. Pancras. Voor 120€ kan u als reisprofessional inschrijven voor deze charter.

Inbegrepen in deze prijs zijn:

  • Heen- en terugreis Brussel-Zuid – London St. Pancras met Eurostar;
  • We reizen in alle comfort in Standard Premier;
  • Een ‘Elk Belgisch Station’-ticket om vlot naar en uit Brussel te geraken, als extraatje aangeboden door NMBS Internationaal;
  • Tube en DLR van en naar de beurs, d.m.v. London Travelcard;
  • Toegangskaart voor WTM 2018.

Vertrek Brussel-Zuid: 07u56 + aankomst London St. Pancras: 08u47 (lokale tijd)

Vertrek London St. Pancras: 19u34 + aankomst Brussel-Zuid: 22u38 (lokale tijd)

Samenkomst in de Eurostar-terminal, ten laatste om 07u15.

Inschrijven via deze link.

HOTELLERIE

Ikos Resorts: opening Ikos Aria

© Ikos Resort

Na de opening van Ikos Dassia in Corfu eerder dit jaar, voegt Ikos Resorts nu een vierde resort toe aan zijn luxueuze all-inclusive hotels met de lancering van Ikos Aria op Kos in mei 2019.​ Ikos Aria zal beschikken over 373 elegante en moderne kamers, en hoogstaande all-inclusive faciliteiten bieden op het populaire Dodecanese eiland. Gasten zullen verwend worden met à-la-carte menu’s gecreëerd door Michelin-chefs, indrukwekkende privézwembaden van 40 m², strandbediening, gratis kids clubs en een innovatieve ‘Dine Out’-service die hen toelaat om gratis te dineren in zorgvuldig geselecteerde restaurants op Kos als deel van hun all-inclusive verblijf. Het nieuwe vijfsterrenresort ligt aan de zuidwestkust van Kos, aan een idyllisch strand dat zich uitstrekt over 19 ha en met een adembenemend uitzicht op de Egeïsche Zee. Gasten hoeven niet ver te gaan om historische bezienswaardigheden te bezoeken: op het strand van Ikos Aria bevindt zich een oude basiliek. Het hotel is makkelijk bereikbaar, op slechts 45 minuten van Kos-stad en 20 minuten van Kos International Airport met rechtstreekse vluchten vanuit Brussel, Luik en Oostende (België) of vanuit Amsterdam en Eindhoven (Nederland). ​Kinderen en tieners van 4 tot 17 jaar zijn welkom in de gratis kids clubs die zich aan de strikte Britse OFSTED-normen houden. De clubs bieden een ruime waaier aan activiteiten zoals knutselen, sporten, koken, watersporten en zo veel meer. Er zal ook een Hero Creche zijn met professionele opvang voor kinderen tot 4 jaar (mits betaling).

STUDIEREIS

BaliPro 2018

De 13 gelukkige reisagenten die over twee weken Bali gaan ontdekken tijdens de BaliPro zijn misschien nog niet hun koffers aan het pakken, maar voelen toch al de kriebels. Het aftellen is immers begonnen.

Organisator Imagine Travel heeft voor de vijfde keer – na de succesvolle uitgaven van vorige jaren (resp. Noord-India, Sri Lanka, Zuid-India en Noord-Vietnam) – een actief programma uitgewerkt waarbij ‘beleving’ centraal staat. Al worden de echte hoogtepunten nog geheim gehouden, kunnen we wel verklappen dat er ludieke én sportieve opdrachten in het programma zitten, dat er contact met de lokale bevolking zal gezocht worden, dat originele vervoermiddelen wachten en dat de wondere onderwaterwereld bezocht zal worden!

Voor de derde keer zal airline-partner Emirates de deelnemers in alle comfort via Dubai naar Denpasar voeren. Op dinsdag 16 oktober worden de supergemotiveerde deelnemers op Brussels Airport verwacht. Niet alleen wordt er daar een klein tipje meer van de programma-sluier opgelicht, er liggen ook enkele tickets in Business Class klaar! De terugvlucht is op 23 oktober.

Meeste ‘likes’

Business Class moet je echter verdienen. Van de reisagenten wordt gevraagd dat ze via sociale media hun vrienden laten meegenieten van het avontuur. Via hun BaliPro-album op Facebook trachten de reisagenten zoveel mogelijk ‘likes’ van hun supporters te verzamelen. De deelnemers die de meeste likes krijgen, mogen als dank de benen strekken in de luxueuze Emirates Business Class. De hele reis zal uiteraard op de verschillende kanalen van mediapartner Travel Magazine de volle aandacht krijgen. Volgen kan ook via #balipro en via onze instagrampagina @travmag.

CRUISE

Berlitz-cruisegids: Europa en Europa 2 bovenaan

De Berlitz Cruise Guide 2019 roept de Europa 2 en Europa in 2019 van Hapag-Lloyd Cruises andermaal uit tot de enige vijfsterrenplus-schepen in de wereld. Uitgever Douglas Ward geeft de Europa 2 een totaal van 1.864 punten op 2000. Het is al het zesde opeenvolgende jaar dat het luxeschip de nummer één in de cruisewereld is. De Europa krijgt 1852 punten en staat daarmee sinds 19 jaar aan de top. “Beide schepen blijven door hun ongeëvenaarde attentie, vriendelijke en tegelijkertijd onopvallende service een indruk op mij maken. Bovendien scoren ze hoog voor hun uitstekend gastronomisch aanbod en uitgebreide ruimte per gast”, aldus Ward. Voor CEO Karl Pojer laat deze vernieuwde vijfsterrenplus-score zien hoe hard de rederij werkt om haar kwaliteitsbelofte waar te maken. De Bremen van Hapag-Lloyd Cruises krijgt in de gids vier sterren en 1.416 punten. Het team van Douglas Ward testte voor de Berlitz Cruise Guide 2019 een 300-tal schepen. De puntenscore is gebaseerd op de hardware van het schip, de accommodatie, de keuken, de dienstverlening, het entertainment en de algemene cruisebeleving.

TOUROPERATING

Thomas Cook: straffe acties

De herfst is ondertussen in het land, maar Thomas Cook richt zijn blik al volop op volgende zomer met 2 zomeracties: Kinderen gratis & 1+1 gratis. De familie-actie ‘Kinderen gratis’ is geldig op een selectie van vliegvakanties, zelfs in de paasvakantie en zomervakantie! Zo zijn zowel het hotel als de vluchten gratis voor de oogappels van jouw klant. Enkel een vast bedrag van € 99 per kind wordt aangerekend voor luchthaventaksen, reisleiding, stoelkeuze, bagage, transfers en annuleringsgarantie.

Uiteraard denkt Thomas Cook ook aan de koppels. Zo vertrekt jouw klant dankzij de actie ‘1+1 gratis’ naar de zon met 2 voor de prijs van 1! Dit is geldig op een selectie van vliegvakanties buiten de schoolvakanties. De 2e persoon gratis is verrekend in de prijs onder de vorm van een korting van 50% of meer.

Ontdek alles over deze nieuwe zomeracties op de Thomas Cook Agentsite!

Vroegboekvoordelen zomer 2019

Bij Thomas Cook geniet jouw klant bovenop de zomeracties ‘Kinderen gratis’ en ‘1+1 gratis’ van vroegboekvoordelen zoals gratis luchthavenvervoer, € 200 extra korting bij vertrek vanuit Brussel, € 100 singlekorting, je leeftijd in korting voor 55+’ers of ‘Kleuters gratis’ buiten de schoolvakanties. Het gaat hier om een keuzevoordeel, laat jouw klant dus kiezen voor het vroegboekvoordeel dat voor hem het interessantst is. Op de Thomas Cook Agentsite vind je trouwens een handig overzicht van alle lopende acties.

SENTIDO Lanzarote Aequora © Thomas Cook

Lanzarote

Houdt jouw klant van ongerepte stranden, stille baaien en pittoreske witte huisjes? Raad hem dan een vakantie op Lanzarote aan! Enkele hoteltips? Het adults-only boetiekhotel SENTIDO H10 White Suites en het trendy viersterrenhotel SENTIDO Aequora Lanzarote. Momenteel profiteert je klant van erg scherpe aanbiedingen op deze tophotels.

Bestemming van de maand: Thailand

Elke maand staat bij Thomas Cook 1 bestemming in de kijker en daar mag iedere klant van profiteren! Elke klant die een vakantie naar Thailand reserveert in de maand oktober 2018 ontvangt een korting van € 100 per dossier. Gebruik hiervoor in BTN4U de code ‘SMILEA’. Meer info en voorwaarden vind je in de Thomas Cook newsletter van deze week.

VAKANTIEPARK

Holiday Suites: expansies

Afgelopen weekeinde greep de West-Vlaamse vakantiespecialist Holiday Suites de kans om haar vele nieuwigheden en expansies voor te stellen. Dat gebeurde even voorbij de Franse grens in een van haar eerste parken in Équihen-Plage. Momenteel telt Holiday Suites negen vakantieparken die vrijwel allemaal aan de Belgische en Franse Opaalkust liggen: Équihen-Plage, Oye-Plage, Bray-Dunes, De Panne (5 km van Plopsa), Westende, De Haan, Blankenberge, Zeebrugge en eentje in het Limburgse Houthalen-Helchteren. Volgend jaar komen er maar liefst vier bij: vlak aan de jachthaven van Boulogne-sur-Mer (half juni 2019), Nieuwpoort, Jabbeke (Klein Strand) en Vence (20 km van Nice). Bij deze laatste opening wijkt Holiday Suites even af van haar opzet als ‘Kortbij Vakantiespecialist’.

2019: 790 units

Het concept van Holiday Suites is gebaseerd op het principe van de Amerikaanse condo hotels: een modern vakantieappartement met volledig uitgeruste keuken. Zeven jaar na de oprichting is het nieuwe masterplan razend ambitieus. In 2020 staat intussen ook al Saint-Cécile Camiers op de planning en voor volgend jaar mikt men op een capaciteit van 790 units in de portefeuille, goed voor 3712 mensen per nacht. Het zijn –bijna logisch- overwegend Belgen die boeken bij Holiday Suites. Toch komt er ook steeds meer volume uit Frankrijk en zelfs vanuit Nederland en Engeland merkt men een steeds grotere interesse.

TUI: exclusieve samenwerking

TUI en Holiday Suites werken al enkele jaren heel goed samen. Sarah Saucin (TUI): “Hoewel je jezelf de vraag kunt stellen of er in deze snelle tijden nog zekerheden zijn, investeert TUI graag in duurzame samenwerkingen en kijkt TUI positief naar de toekomst. De grote uitbreiding van de samenwerking met ingang van 2019, zelfs aan de Azurenkust, is hier niet vreemd aan. Holiday Suites is dan ook een belangrijke speler aan de Belgische en Noord-Franse kust, die voornamelijk families (met jonge kinderen) weet te charmeren. De stijlvolle vakantievilla’s en appartementen van Holiday Suites Hardelot – Équihe-Plage aan de Opaalkust zijn het populairst bij onze TUI klanten.”

IBIS

In Zeebrugge wordt er nauw samengewerkt met IBIS Hotel en in de toekomst komen daar Jabbeke en Nieuwpoort bij. Dit houdt in dat Holiday Suites klanten ook gebruik kunnen maken van faciliteiten zoals het zwembad en de vergaderzalen. De troeven van de West-Vlaamse vakantieondernemer blijven steeds meer het gemiddeld gezin aanspreken: gloednieuwe & comfortabele verblijven, flexibele verblijfsdata, een compleet uitgeruste keuken, huisdieren die steeds welkom zijn, een makkelijke en digitale check-in, kortingen voor lokale activiteiten en dus de ideale oplossing voor gezinnen die in alle comfort op reis willen gaan.

STUDIEREIS

Latina Experience: maak kennis met…

Sinds begin september laten we je elke week kennismaken met twee deelnemers aan de Latina Experience naar Colombia. Deze originele studiereis die zich focust op dans, mode en gastronomie, is een organisatie van Sudamerica Tours i.s.m. KLM en Allianz Global Assistance. De Latina Experience belooft alvast een bijzondere studiereis te worden. Het programma blijft namelijk geheim waardoor de deelnemers gedurende de reis, dag per dag, verrast zullen worden door het gevarieerde programma!

Travel Magazine ging alvast eens polsen bij de tien deelnemers (allemaal vrouwen!): wat verwachten ze ervan? Hoe bereiden ze zich voor? En is deelnemen belangrijker dan winnen?

Deze week maken we kennis met Lisa Devos (World of Travel – Kortrijk) en An De Smedt (Archeon Travel – Meise/Wolvertem).

Lisa Devos

Lisa Devos: “Het Zuid-Amerikaanse continent en haar cultuur spreken mij enorm aan en ik heb tot nu toe nog niet de kans gehad om een van de prachtige landen te bezoeken. Deze studiereis leek mij dus een uitgelezen kans om eindelijk eens een Zuid-Amerikaans land te bezoeken. Colombia is tot nu toe ook nog een weinig gekende bestemming bij ons op kantoor dus het is ook de ideale leerervaring om de ins en outs van de bestemming te kunnen ontdekken. Ik verwacht vooral een zeer leerrijke ervaring, zeker aangezien dit mijn eerste studiereis zal zijn, in een leuk gezelschap en op een fantastische locatie. Het wedstrijdaspect van deze studiereis is echter ook wel een verrassende en unieke twist, en de kans om een privéreis naar Colombia te winnen is uiteraard ook een enorme incentive om deel te nemen.

Ik ben iemand die alles liever op zich laat afkomen en niet te ver op voorhand plant, dus ik ga mij niet echt specifiek voorbereiden voor deze reis of de proeven. Ik laat mij ter plaatse liever verrassen en zie daar wel hoe alles verloopt. Spontane momenten en verrassingen zijn meestal de zaken die een reis echt onvergetelijk maken! Uiteraard is de studiereis al een unieke ervaring en een soort prijs op zich, maar ik kan niet ontkennen dat ik een competitief kantje heb, dus ik zal wel zeker mijn beste beentje voorzetten als het op het wedstrijd-aspect aankomt.”

An De Smedt

An De Smedt: “Ik heb me ingeschreven voor deze reis omdat de bestemming nog onbekend is voor me en ik er wel van hou om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik hou van verrassingen en ik denk wel dat de reis het een en ander in petto heeft! Het volledige concept spreekt me aan: de drie thema’s, het wedstrijdelement, de actie,…! Er zullen verschillende proeven worden georganiseerd, dus ik ga me zeker voorbereiden! Met de reisgids in de hand ga ik me wat verdiepen in Colombia. Daarnaast wil ik ook fysiek sterk genoeg zijn. Deelnemen is belangrijker dan winnen… maar ik kan niet zo goed tegen mijn verlies!”

TOUROPERATING

Africa By Excellence: 4Kids in Tanzania

© TBE

Gezinnen zijn momenteel volop bezig met hun vakantieplannen voor de grote vakantie 2019. Voor reizen naar Oostelijk en Zuidelijk Afrika is het zeker terecht om met deze planning nu bezig te zijn. Ideaal voor een gezinsvakantie in juli en augustus is een combinatie van Tanzania met het exotische specerijeneiland Zanzibar. Voor ouders met kinderen, ook van een wat lagere leeftijd, heeft Tanzania het voordeel dat de afstanden tussen de verschillende wildreservaten vrij kort zijn. Geen gezeur van kids over het te lang in de wagen zitten. Op www.africa-by-excellence.be stelt de touroperator een Tanzania 4Kids-reis voor waarbij je met het gezin het westen van de Kilimanjaro verkent, een heel authentieke regio die niet vaak wordt bezocht. In Tarangire sta je versteld van de grote hoeveelheid olifanten die hier vertoeven en wist je dat rond Lake Manyara er leeuwen bestaan die in de bomen klimmen? Uiteraard is een safarireis door Tanzania niet compleet zonder een afdaling in de immense Ngorongorokrater en een meerdaagse safari in de savannes van de Serengeti op zoek naar de Big Five. Na een inspannende safariweek ga je dan het vliegtuig op richting Zanzibar voor ontspanning en strandvertier in een van de vele comfortabele resorts op het eiland. 4Kids familiereizen zijn steeds op maat aanpasbaar volgens de wensen en de gezinssamenstelling van uw klanten.

Tanzania: The Big Migration aan laagseizoenprijzen

Wie de Migratie van de Wilde dieren wil zien aan laagseizoenprijzen moet in de Paasvakantie zijn safari boeken. Zogezegd regenseizoen, maar dit is niet meer dan af en toe eens een vlaag, voor de rest zijn de temperaturen super aangenaam. Op dat ogenblik bevindt de Big Migration zich in Ndutu, tussen Ngorongoro en Serengeti. Het voordeel van een safari in Ndutu is dat er weinig toeristen zijn en je het gevoel hebt alleen op safari te zijn. Bovendien kan je hier off road met je jeep buiten de vaste pistes, uitzonderlijk in Tanzania. Africa by Excellence kan een 1-weekse safari op maat voorstellen, ook voor gezinnen met kinderkortingen tot 16 jaar. En relaxen hoeft niet altijd op Zanzibar: waarom gewoon niet een paar dagen extra in je safari-lodge met zwembad blijven? Ontspanning troef, maar minder duur.Het ABE team staat klaar met zijn adviezen. Contacteer ze op 09/395.10.20 of info@africa-by-excellence.be.

Kampeersafari

© TBE

Meer en meer krijgt men bij Africa By Excellence de vraag om aparte belevingen te integreren in een klassiekere (safari)reis. Wist je dat je binnen een klassieke safariweek perfect een 1- of 2-daagse wandeling kan integreren? Wij bieden uw klanten de mogelijkheid om een 1- of 2-daagse wandeltocht begeleid door een Masaï-gids met overnachting in tenten te ondernemen van Ngorongoro via de Empakai-vulkaan naar het sublieme Natronmeer. Alle materiaal en voeding wordt gedragen door ezels en een team zorgt voor het opzetten van het kamp en het klaarmaken van het eten (3-gangendiner). Je overnacht in je tent op een unieke plek met een panoramisch zicht op de omgeving. Dit is trouwens een formule die ook perfect mogelijk is voor gezinnen met kinderen. Meer info via info@africa-by-excellence.be en 09/395.10.20 bij Manu, Anne, Virginie en Daniela.

LUCHTVAART

BSCA: Starbucks & Burger King

Sinds 1 oktober 2018 zijn in Brussels South Charleroi Airport werken opgestart om de infrastructuur aan te passen aan de komst van de SSP Groep en extra commerciële ruimte te creëren. In het kader van de aanbesteding die BSCA in 2017 uitschreef, kreeg SSP de commerciële vestigingen toegewezen waar passagiers terecht kunnen voor een hapje en een drankje. En dat zowel aan de kant van de stad (openbare zone) als aan de kant van de landingsbanen (zone na veiligheidscontrole). Daar zal trouwens een derde verdieping worden opgetrokken om nieuwe merken onderdak te bieden. Het eerste Horeca-verkooppunt van de Groep moet in december 2018 opengaan. Naarmate de werken vorderen, zullen stap voor stap elf bijkomende verkooppunten de deuren openen op verschillende locaties in de terminal. Prestigieuze internationale merken maken hun opwachting in de terminal van Brussels South Charleroi Airport. Zo openen Burger King, Starbucks en Panos er binnenkort een vestiging. Camden Food pakt uit met concepten op maat. En andere verkooppunten (eigen aan de luchthaven van Brussel-Charleroi) lanceren vernieuwende concepten in een prettig kader. In totaal worden er tussen december 2018 en augustus 2019 twaalf verkooppunten geopend. Starbucks wordt het allereerste verkooppunt dat in de openbare zone (ter hoogte van de aankomsthal) de deuren opent.

LUCHTVAART

Johan Decuyper (Belgocontrol): ATCA-award

Tijdens de ATCA-awardsuitreiking in Maryland (VS) mocht Johan Decuyper als voorzitter van de raad van ceo’s van FABEC de prijs in de categorie luchtverkeersleidingsmanagement in ontvangst nemen. De prestigieuze award wordt uitgereikt aan een organisatie met uitzonderlijke verdiensten in haar sector. ATCA (Air Traffic Control Association) is een professionele organisatie die openstaat voor iedereen die belang heeft bij het bevorderen en aanmoedigen van de vooruitgang van de luchtvaart en van luchtverkeersleiding. Eén keer per jaar wordt een congres gehouden waar experten van over de hele wereld de vinger aan de pols houden over wat leeft in de sector tijdens lezingen, workshops en informele contactmomenten. Tijdens dit evenement worden elk jaar awards uitgereikt in verschillende categorieën. Het doel van het ATCA Award Program is erkenning te geven aan personen of organisaties die een bijzondere bijdrage leveren aan de ontwikkeling, activiteiten of onderhoud van de wereldwijde luchtverkeersleiding. FABEC sleepte dit jaar de David J. Hurley Memorial Award for Aviation Traffic Management in de wacht. Die prijs erkent prestaties op het gebied van visie, strategie en leiderschap. FABEC kreeg de award omwille van zijn vernieuwend werk op vlak van volatility and adverse weather. De verschillende lidstaten voerden gezamenlijk uitgebreid onderzoek naar de gevolgen van onverwachtse gebeurtenissen en extreme weersomstandigheden voor de luchtverkeersleiding.

LUCHTVAART

Veilinghuis Troostwijk zoekt kopers voor onderdelen VLM

© FLY VLM

De uitverkoop van VLM, de failliete Antwerpse luchtvaartmaatschappij van de holding SHS Aviation Antwerp NV, lijkt niet echt te vlotten. Na een eerdere aankondiging op 23 september ll. kunnen geïnteresseerden nu via een zogenaamde ‘tender sale’ meebieden op de gehele onderneming of op individuele loten. “Alle scenario’s zijn dus nog mogelijk”, stelt veilinghuis Troostwijk Auctions dat door vereffenaar Youri Steverlynck werd aangesteld om de boedel te verkopen. Alles moet daarbij de deur uit. De drie Fokker-vliegtuigen, propellers, motoren en cabineonderdelen. Maar evenzeer licenties en landingsrechten, het VLM Airlines handelsmerk, en het FlyVLM-logo. Kandidaat-kopers kunnen op alles in één keer bieden, wat de facto op een overname zou neerkomen, of op individuele onderdelen. Een bod uitbrengen kan nog tot 15 oktober, datum waarop de veiling wordt afgesloten. De boedel kan op afspraak worden bezichtigd op de luchthaven Antwerpen.

TOUROPERATING

TUI: Kaapverdië

© TUI

Kaapverdië is een ideale zonnige winterbreak voor je klanten! Deze eilandengroep met het hele jaar een aangenaam en zonnig klimaat, met de nodige bries, bewijst de ideale zonvakantie te zijn voor wie zon, cultuur en avontuur wenst. Op Boa Vista en Sal vind je paradijselijke witte zandstranden, waar je soms zeeschildpadden kan spotten. Avontuurlijke reizigers kunnen kiezen voor een tour door het vulkanische landschap richting het natuurpark Boa Esperanza (Boa Vista). En ook voor de actieve strandganger biedt Kaapverdië heel wat. Sal behoort tot de top 5 van beste bestemmingen ter wereld voor wind- en kitesurfen! In dit surfparadijs huist bovendien een prachtige onderwaterwereld, leuk voor duikers!

Op Kaapverdië vinden klanten kwalitatief goede hotels. Bekijk met hen zeker eens het gloednieuwe Riu Palace Boavista (5*) (27097, TUI).

TUI vliegt met TUI fly 3x per week naar Boa Vista en 5x naar Sal. In een relatief korte vluchttijd staan je klanten op deze eilanden met een relaxte ‘no stress’ sfeer!

Winterdroom in Phantasialand

© TUI

Zes unieke themagebieden, topattracties van wereldklasse en spectaculaire shows… In Phantasialand beleven je klanten een ‘phantastische’ dag vol avontuur, fun en actie, nu ook in de winter met Wintertraum! Een magische winterwereld vol ‘phantasie’, topattracties in themagebieden gehuld in een winterjas, winterse lekkernijen, elke dag vuurwerk en een zee van duizenden twinkelende lichtjes: mysterieus flakkerend in Klugheim, lieflijk in Chinatown, feestelijk in Berlijn… In Phantasialand is de winter een droom! Geniet van het kerstmarktgevoel en de dansende waterfonteinen op de Kaiserplatz of schaats een rondje op de schaatspiste omringd door met sneeuw bedekte dennenbomen. Laat je betoveren door de wintershows vol humor, acrobatie en zang. Romantisch en dromerig, of speels grappig, het winterse showprogramma biedt onvergetelijke momenten en geweldig entertainment. Elke avond is er de show ‘The Magic Rose – Spirit of Light’ op de Kaiserplatz, met een groots vuurwerk als finale!

Hoteltips: Hotel Matamba (3*SUP) (76047) & Hotel Ling Bao (4*) (76048)

Shoppen in Firenze: korting

© TUI

Firenze is dé bestemming bij uitstek voor elke kunst- en geschiedenisliefhebber, maar ook om te shoppen ben je hier aan het juiste adres: grote namen van Italiaanse modeontwerpers vullen de smaakvol ingerichte etalages. TUI-klanten die op zoek zijn naar een Florentijns ambachtelijk juweel krijgen bij de juweliers Torrisi en Ristori op de Ponte Vecchio een korting van 10% op exclusieve Italiaanse merken.

Hoteltip in Firenze: Hotel Londra (4*). Dit hotel in het centrum van Firenze ligt op wandelafstand van Santa Maria Novella en de Duomo. Het hele seizoen geniet je hier van een gratis nacht, bij minimum 3 of 4 nachten. Je eet er lekker in het uitstekend restaurant en kan gratis gebruik maken van de sauna en fitness!

TOUROPERATING

Open Bedrijvendag: Neckermann

In het kader van Open Bedrijvendag zet Neckermann komende zondag 7 oktober in Gent de deuren open voor het grote publiek. “Niemand staat echt stil bij wat er allemaal komt kijken om elk jaar onvergetelijke en zorgeloze vakanties te organiseren,” klinkt het bij Neckermann. “Dat kunnen bezoekers op zondag 7 oktober ontdekken in het hoofdkantoor van Neckermann in Gent. Waarvoor kan de vakantieganger allemaal bij een reisorganisatie terecht? Met welke hotelpartners en luchtvaartmaatschappijen werkt een touroperator samen en aan welke eisen moeten ze voldoen? Hoe wordt het product afgestemd op de verwachtingen van de klant? Op deze vragen biedt touroperator Neckermann tijdens Open Bedrijvendag een antwoord. Bezoekers krijgen in Gent (Zwijnaarde) een unieke blik achter de schermen.” Jan Dekeyser, ceo van Neckermann: “Bezoekers ontdekken waar en hoe we de vragen van onze reizigers voor, tijdens of na de reis oplossen. Maar ook bijvoorbeeld hoe onze medewerkers alle zeilen bijzetten om reizigers uit de nood te helpen bij bijvoorbeeld een aardbeving of staking.”

LUCHTVAART

Eurowings: meer bestemmingen ex-DUS

Eurowings zet volgend zomerseizoen vanaf Düsseldorf Airport koers naar Bologna (dagelijks), Firenze (vier keer per week) en Genua (wekelijks). Eerder kondigde de Duitse maatschappij al een nieuwe lijndienst aan van Düsseldorf naar Las Vegas, een route die vanaf 3 juli 2019 drie keer per week wordt gevlogen met een Airbus A340 of A330. Bij de lange afstandsroutes bevinden zich Varadero (twee keer per week), Havana (wekelijks) en Bangkok (drie keer per week). Op enkele bestaande Europese bestemmingen verhoogt de Lufthansa-dochtermaatschappij de vliegfrequentie: Zürich (zeven keer per dag), Kopenhagen (twee keer per dag op weekdagen) en Wenen (tien keer per dag). Ook de vliegfrequentie op de Amerikaanse routes wordt verhoogd, naar Miami (vijf keer per week), Fort Myers (drie keer per week) en New York (zeven keer per week).

TOUROPERATING

Footprints: Aman Spa incentive

Footprints heeft een Aman-programma samengesteld in Indochina met 3 nachten in Amantaka (Laos), 3 nachten in Amansara (Cambodja) en 3 nachten in Amanoi (Vietnam). Het zijn steeds perfecte uitvalbases om de omgeving te gaan ontdekken. De prijs omvat: 100 USD Spa krediet per resort, 1 dagelijkse activiteit per resort (keuze uit: een Khmer ontbijt in het Amansara Village House, een monniken blessing met jasmijntjes, een dagelijkse ontdekking van de Angkor site met een Engelstalige privégids (Amansara), een ontdekking van Luang Prabang, een authentieke Baci ceremonie, een tempel- en dorpwandeling, een avondceremonie van zingende monniken en novicen of een 60min. voetmassage (Amantaka), hydrotherapie (stoomkamer en jacuzzi) en geurend bad, een 60min. voetmassage, een 60min. Amanoi Signature massage, Tai Chi les, een Vietnamese kookles, een trekking in het Nationaal Park, een picknick-lunch of trekking bij zonsopgang met ontbijt in Amanoi).

Aansluitend op dit Aman-programma lanceert Footprints een Aman Spa-incentive. Voor elke boeking tot 31/12/2018 van tenminste 3 nachten in een Aman resort krijgt u een Relax Deluxe Bongo-bon, goed voor een keuze uit 325 luxeverwennerijen.

Alle info bij Footprints in the Orient via 03/740.06.38 of 03/242.82.72 of orient@footprints.be

Footprints Inspirations app

© Footprints

De nieuwe ‘Safari Collection’ van Footprints zorgt voor nóg meer beleving dankzij de nieuwe Footprints Inspirations applicatie. Achter sommige foto’s in de Afrika-brochure zit extra inspirerend materiaal. Zo’n foto herkent u aan het AR (Augmented Reality) logo. Gebruik de QR-lezer van uw GSM om via de QR code de Footprints Inspirations applicatie te installeren. Of download de applicatie via de App Store of Play Store. Richt de camera naar één van de foto’s voorzien van een ‘AR’ tag en hop, een leuke 3D-mini-setting biedt u een portaal naar een fotogalerij en een prachtige video in hoge resolutie. Voor de Afrika-brochurefoto’s bestaat die 3D-mini-setting uit het Footprints-logo waarop een fiere leeuw staat te brullen. Info en reservaties: Veerle Van Damme 03/242.82.84 – Saskia De Groof 03/242.82.83 – Karin Potargent 03/242.82.78 – africa@footprints.be

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: zoektocht naar de ultieme all-inclusive

Is je klant op zoek naar een luxueuze oase voor volwassenen, dan kan hij kiezen voor Sandals Resorts. Sandals Resorts biedt koppels de ideale “luxe-all-inclusive” vakantie-ervaring in het Caraïbisch gebied. Met 16 verbluffende beachfront hotels in Jamaica, Antigua, Saint Lucia, de Bahamas, Barbados en Grenada, bieden de Sandals Resorts onbeperkt gastronomisch dineren in één van de vele restaurants, unieke bars met premium alcoholische dranken en topwijnen en alle land- en watersporten, inclusief gratis greenfee voor de golfbanen in de resorts, evenals PADI gecertificeerd duikcentra. Sandals is ook de marktleider in de Caraïben voor trouwpakketten en huwelijksreizen.

Voor alle reservaties vóór 31/10, geniet je van promoprijzen (-40% tot -45% afhankelijk van het kamertype).

Meer informatie zie www.exclusive-destinations.be of voor reservatie: reservations@exclusivedestinations.be

LUCHTVAART

60 jaar Brussels Airport: bekende Belgen vieren mee

Sinds afgelopen zomer viert Brussels Airport zijn 60e verjaardag met zijn medewerkers, partners en uiteraard zijn passagiers. Op 5 juli was er animatie, werden er activiteiten in de terminal opgezet, passagiers kregen cadeautjes uitgereikt, er werd een feest gehouden voor het personeel en de partners… Brussels Airport heeft kortom alles uit de kast gehaald om al deze jaren ontwikkeling en groei te vieren – en om met vertrouwen vooruit te kijken naar de toekomst.

Brussels Airport lanceerde op 1 oktober een nieuwe campagne, waarvoor een beroep werd gedaan op bekende Belgische luchthavenpassagiers van diverse disciplines: sport, gastronomie, muziek,… Al deze bekende Belgen springen letterlijk een gat in de lucht om deze verjaardag te vieren. Op sportgebied gooien de sprinters Kevin Borlée en Elodie Ouédraogo het over een andere boeg: ze wagen zich aan de trampoline. Net als chocolatier Pierre Marcolini en Pascale Naessens, auteur, keramisch kunstenares en vooral specialiste op het vlak van gezonde voeding. Ook Eurovision-vertegenwoordigster Blanche en de superbekende DJ Henri PFR waren van de partij. En tot slot viert Smurfin dubbel feest, want ook zij is dit jaar 60 geworden.

TECHNOLOGIE

Amadeus: Bangkok Airways

Bangkok Airways gaat de technologiesystemen veranderen en tekende daarvoor voor het Altéa passenger service system (PSS) van Amadeus. Met de Amadeus Altéa Suite heeft Bangkok Airways een volledig Passenger Service System dat de belangrijkste technologische processen, zoals reservaties, voorraad, controle bij vertrek, flight management… worden verbeterd. Puttipong Prasarttong-Osoth (President Bangkok Airways): “We investeren in de meest recente technologie om onze passagiers een vernieuwende en persoonlijke service te bieden. Met Amadeus Altéa plaatsen we de klantenbeleving voorop en kunnen we ook onze toekomst verder uitbouwen.”

LUCHTVAART

Air Transat: standaardisering tarieven Economy

Air Transat standaardiseert de Eco-tarieven voor trans-Atlantische vluchten en binnenlandse vluchten in Canada. Om de flexibele voorwaarden en de ontwikkeling van de luchtvaartindustrie op elkaar af te stemmen, heeft Air Transat de voorwaarden van het voordeligste tarief, Eco Budget, aangepast. Voor deze tariefklasse is ruimbagage niet langer gratis en is het niet meer mogelijk om een vlucht te wijzigen of te annuleren. Sinds 2 oktober 2018 moeten passagiers die een vlucht boeken voor vertrek vanaf 1 april 2019 of later, een toeslag betalen voor het eerste stuk ruimbagage van maximaal 23 kg.

De Eco-tarieven zijn een reeks tariefklassen die de mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld een vlucht gratis of tegen een vast bedrag te wijzigen of te annuleren. Met deze tariefklassen betalen passagiers alleen voor de services die ze werkelijk nodig hebben.

Reizigers kunnen nu ook tot 20% besparen op inchecktoeslagen op de luchthaven als ze vooraf hun bagage online betalen. De Eco-tarieven geven passagiers de mogelijkheid om een vlucht te wijzigen of te annuleren. Andere opties zijn gericht op het bieden van meer comfort aan boord. Air Transat’s Club Class combineert een uitzonderlijke, persoonlijke dienstverlening met de nodige flexibiliteit. Passagiers kunnen zo genieten van een aangename en nog comfortabelere vlucht met gratis stoelkeuze, extra ruimbagage, meer ruimte aan boord, en voorrang bij het inchecken, boarden en afleveren van bagage. Club Class-passagiers kunnen aan boord rekenen op vele extraatjes zoals een exclusieve comfortkit, een welkomstcocktail, keuze uit een brede selectie kwaliteitswijnen, dranken, snacks en heerlijke maaltijden, waaronder gerechten van het Chefmenu van Daniel Vézina.

Tot slot profiteren Option Plus-passagiers van meer voordelen in Economy Class, zoals één stuk gratis ruimbagage, stoelkeuze, voorrang bij het inchecken aan een aparte balie, voorrang tijdens het boarden en afleveren van bagage, alsook speciale extraatjes aan boord voor optimaal comfort.

VAKANTIEVERHUUR

NOVASOL: nieuwe vakantieadressen & flexibele verblijfsperiodes Scandinavië

De nieuwste vakantiehuizen zijn klaar om in gebruik te worden genomen voor 2019. Zowel het aanbod voor Noorwegen als Zweden is nu te bekijken via de website en de nieuw uitgebrachte catalogussen van NOVASOL.

Noorwegen

In Noorwegen is er geen enkele reden voor verveling tijdens een vakantie. Het hele jaar door biedt het land een breed scala aan activiteiten: van klimmen in West-Noorwegen, het Noorderlicht bekijken in het noorden tot skiën in Oost-Noorwegen. NOVASOL biedt onder andere chalets en appartementen in Sjusjøen aan, waar de skipistes direct voor de deur liggen. Voor de liefhebbers van een visvakantie is het aanbod van vissershuizen voor 2019 weer aangevuld, sommigen zelfs met eigen aanlegsteiger en boot.

Zweden

Het grootste meer van Zweden, de Vänern, ligt in het zuidelijke deel en is omgeven door de gebieden Darsland, Värmland en Västergötland. De Zweedse kustgebieden bestaan uit rotsachtige kliffen en brede zandstranden. Het is een prachtig afwisselend beeld, waardoor een bezoek aan zee nooit hetzelfde is. Kies een regio in Zweden met als basis een vrij gelegen vakantiehuis direct aan het water.

Flexibele vakantie

Vakantie hoeft niet altijd lang te duren. Het kan voldoende zijn om een korte pauze te nemen om de batterij weer op te laden. NOVASOL is verheugd dat steeds meer vakantiehuiseigenaren een boeking vanaf twee dagen aanbieden. Meer flexibiliteit hierin biedt onze reizigers de kans om het prachtige Zweden en Noorwegen ook in een korte periode te ontdekken. De nieuwe reiscatalogussen bieden een uitgebreide selectie vakantiehuizen in Noorwegen en Zweden, zoals afgelegen berghutten, moderne vissershuizen aan de kust en prachtige appartementen in de stad of een willekeurig wintersportparadijs.

BESTEMMING

Chili: Ruta de los Parques

© TUI

Chili heeft met de Ruta de los Parques een wandelroute van 2800 km doorheen Patagonië uitgestippeld. Wie de route volgt – vanuit Puerto Montt tot Kaap Hoorn – wandelt doorheen 17 nationale parken. Het idee komt van de stichting Tomkins Conservation, opgericht door de Amerikaan Douglas Tompkins (oprichter van kledingmerk North Face) die in 2015 in Chili verongelukte. De grote stukken land die hij zowel in Argentinië als Chili had gekocht om de natuur te beschermen, worden door zijn weduwe nu terug gedoneerd aan de Chileense overheid zodat het wandelpad kon worden aangelegd. Meer info over de route via deze link.

CONGRES

Wereldtop toegankelijk toerisme in Brussel

In het Brusselse congrescentrum The Edge vond op 1 en 2 oktober de tweede wereldtop rond toegankelijk toerisme plaats. Deze World Summit on accessible tourism (www.destinationsforall2018.eu) kreeg als slogan Destinations for All mee. Zowat vierhonderd afgevaardigden uit 42 landen konden er gedurende twee dagen terecht op presentaties, conferences en meetings. Daarbij kwamen een ruime waaier aan onderwerpen aan bod. Zoals openbaar vervoer voor mensen met een beperking, hotel- en andere accommodatie, geschikte activiteiten, toegankelijkheid van attracties en gebouwen en dergelijke, luchttransport, activiteiten in de natuur. Maar ook internationale samenwerking, nieuwe (technologische) hulpmiddelen, kwaliteitslabel- en normen voor toegankelijk toerisme. De focus lag daarbij op alle vormen van beperkingen. Dus niet enkel zuiver motorisch maar ook visuele, auditieve en mentale beperkingen. Met soms verrassende ontdekkingen, zoals bergbeklimmen voor mensen met een mentale beperking.

Landen en regio’s

Tijdens de conferenties en presentaties kwamen ook verschillende bestemmingen aan bod. Zo waren er presentaties door de regio Parijs, Barbados, Portugal, Québec, Zwitserland, Denemarken, Duitsland en andere. Tussen de diverse sessies door konden de deelnemers terecht aan een dertigtal standen. Met vanzelfsprekend de toeristische diensten van Brussel, Vlaanderen en Wallonië. De drie regio’s waren, samen met Oost-België, trouwens partners bij de organisatie van de top in Brussel. En daarnaast onder meer Duitsland, verschillende Franse regio’s, Catalonië, Québec, Barbados, Mallorca en Martinique. Aan verschillende andere standen kon men terecht voor technische hulpmiddelen voor visueel, auditief en motorisch mindervaliden. Zoals speciale vervoermiddelen, toestellen voor water- en wintersport en zo meer. Heel wat aandacht ging ook naar de rol van de sociale media in het toegankelijk toerisme.

Kéroul en CAWaB

De eerste wereldtop rond toegankelijk toerisme vond in 2014 plaats in Montreal, Canada, op initiatief van Kéroul (www.keroul.qc.ca) en onder de auspiciën van de World Tourism Organization (UNWTO). Deze top resulteerde in de eindresolutie ‘A World for Everyone’, met veertig concrete voorstellen tot een meer toegankelijk toerisme. Aan de basis van de organisatie lag toen Kéroul, een Canadese organisatie die sichricht op de toegankelijkheid van cultuur en toerisme voor mensen met een beperking. Ook bij de tweede top in Brussel was Kéroul nauw betrokken, en dat samen met CAWaB, het Collectif Accessibilité Wallonie-Bruxelles (https://cawab.be). CAWaB is een organisatie die een twintigtal verenigingen verenigt en zich inzet voor meer toegankelijkheid in het algemeen voor personen met een beperking. En dat op basis van de Conventie van de Verenigde Naties voor de rechten van de personen met een handicap. CAWaB maakte deel uit van het organisatiecomité van deze tweede wereldtop, samen met de VZW Access-i (https://access-i.be) en de meetings- en incentive specialist mci (www.mci-group.com).

CRUISE

Princess Cruises: Australië 2020

Princess Cruises heeft haar vaarprogramma Australië seizoen april-oktober 2020 bekend gemaakt. De cruises, met vertrek vanuit Sydney, Brisbane, Perth en Auckland en Nieuw-Zeeland, variëren in duur van een tweedaagse Australië trip tot een 106 dagen durende wereldreis. De vaartochten worden gemaakt met de 2000 gasten tellende Sun Princess of Sea Princess. Woensdag 10 oktober 2018 start de verkoop. De wereld rondreis vanuit Sydney en Auckland doet 27 landen aan met 41 aanleghavens. Bestemmingen in Azië, Europa, Noord- en Zuid- Amerika en de Noordpoolcirkel zijn in de reis opgenomen met overnachtingen in Dubai, Venetië, New York en Lima. De wereldcruise is ook in deeltrajecten te boeken, variërend van 19 tot 70 dagen. Op het programma staat eveneens een ‘circle Pacific’ cruise. Een rondreis vanuit Sydney of Brisbane met bestemmingen in Azië, Noord-Amerika en de Stille Zuidzee langs de Pacific Rim. In Alaska beleeft u twee ‘gletsjer- kijkervaringen’ en overnacht u in Vancouver en San Francisco.

COACH TOURISM

Zero emissie busvervoer

“De vergroening van de collectieve mobiliteit van reizigers hoeft geen politieke slogan te blijven, als het Vlaamse beleid ten minste de krachten bundelt met de privé-sector. Dat is essentieel om zero emissie vervoer te realiseren,” aldus Patrick Westelinck, gedelegeerd bestuurder van de Federatie van Belgische Autobus- en Autocarondernemers (FBAA) bij de voorstelling van de aanbevelingen van het Zero Emissie Bus (ZEB)-platform en de ingebruikname van de eerste twee elektrische bussen in Vlaanderen bij Multiobus in Tienen.

Pleidooi voor versnelde overschakeling

Patrick Westelinck (FBAA) en Olivier Van Mullem (Multiobus) klaar om één van de twee batterijbussen aan te sluiten op het laadstation.

Nu steeds meer Europese steden lage emissie- of milieuzones afbakenen, wordt het aanbieden van zero emissie busvervoer steeds meer noodzaak voor privé-busondernemers. In vergelijking met onder andere Italië, Frankrijk, Duitsland en Nederland evenals met Wallonië en Brussel hinkt Vlaanderen achterop. Privé-busbedrijven willen zich hiervoor engageren, maar het ontbreekt hen aan een duidelijk kader waarbinnen elektrisch aangedreven bussen kunnen worden ingezet. Het ZEB-platform (www.platformzeb.be) dat door de bussector werd opgericht en dat alle betrokken partijen verenigt, ijvert voor een versnelde overschakeling naar zero emissie busvervoer (ZEB) in Vlaanderen. Een éénduidige visie, een door alle betrokken partijen gedragen transitiepad, één verantwoordelijk beleidsdepartement en de aanstelling van een intendant die de transitie moet begeleiden, zijn dringend aangewezen om de vlotte instroom van elektrische bussen te faciliteren.

Eerste elektrische bussen rijden bij Multiobus

Sinds vorige week rijden alvast de eerste volledig door batterijen aangedreven elektrische bussen in vaste lijndiensten bij Multiobus uit Tienen. “Multiobus wil als kleine speler mee zijn met nieuwe technologie en wil initiatieven voor een duurzaam en milieuvriendelijk busvervoer promoten”, zegt zaakvoerder Olivier Van Mullem die twee jaar geleden startte met een pilootproject met elektrische pendelbusjes en met een standaardbus voor school- en bedrijfsvervoer. “Het project toonde aan dat wij, als privé-busbedrijf, perfect een elektrisch aangedreven bus kunnen inzetten op voorwaarde dat wij er voldoende kilometers kunnen mee rijden. Wij hebben vervolgens overlegd met De Lijn en bekeken in welke mate wij elektrische bussen kunnen laten rijden in lijndienst”.

Wachten op elektrische touringcars

Op langere termijn verwacht Olivier Van Mullem de introductie van elektrisch aangedreven autocars. “Autocars Dominique (www.autocars-dominique.com) uit Parijs is de voorbije zomer gestart met de eerste elektrische lange afstandsbusdienst voor Flixbus tussen Parijs en Amiens. Dat is een zowat 150 km. lang traject dat in een lijndienst volgens enige regelmaat wordt gereden, wat ideaal is voor een exploitatie met elektrische autocars”.

LUCHTVAART

Atlantic Airways mogelijk Schiphol – Faeröer

Er komt mogelijk een vlucht tussen Schiphol en de Faeröer Eilanden, uitgevoerd door Atlantic Airways. De officiële airline van de eilandengroep zit in de laatste fase om in de zomer van 2019 drie maal per week te kunnen vliegen naar Amsterdam.

foto: Ólavur Frederiksen

BINNENLAND

Recordzomer voor Belgische kust

Westtoer maakte de cijfers van de afgelopen zomer bekend. Met 6,8 miljoen dagtoeristen in juli en augustus werd de zomer van 2018 de op één na beste zomer van de voorbije twintig jaar. Enkel tijdens de vakantie van 2003 trokken nog meer dagtoeristen naar zee. Juli was een knaller met maar liefst 3,5 miljoen toeristen of 22 procent meer dan vorig jaar. Op vijf topdagen zoals op onze nationale feestdag op 21 juli en 15 augustus kwamen meer dan 200.000 dagjesmensen naar de Belgische kust.

2 miljoen bezoekers voor Beaufort 2018

© Westoer

Ook Beaufort 2018 aan onze Belgische kust mag een enorm succes genoemd worden. Na de veel minder gesmaakte editie, drie jaar geleden, trok Beaufort 2018, de Triënnale voor hedendaagse kunst aan zee, niet minder dan twee miljoen bezoekers. Heidi Ballet, curator van Beaufort 2018, blikte tevreden terug op de zesde editie van het groot kunstevent dat op 30 maart opende. “45 procent van de bezoekers was dagtoerist, waarvan ruim de helft naar meer dan één kunstwerk ging kijken”, zegt Franky De Block, voorzitter van Westtoer. “Opvallend was ook de grote belangstelling uit Nederlandse hoek.” Beaufort kent een trouw publiek: twee op drie bezoekers bezocht ook een vorige editie. Tal van kunstwerken uit vorige edities bevinden zich nog steeds aan de Kust. Dit jaar werden nog eens negen werken aangekocht door de kustgemeenten. Deze blijven permanent tentoongesteld. De nieuwe permanente werken zorgen voor een sterke uitbreiding van een beeldenpark aan de Kust.

Hotels aan zee profiteerden mee

De hotels aan onze kust profiteerden uiteraard mee van dit succes en haalden een gemiddelde bezettingsgraad van ruim 82 procent, met vrijwel elk weekend pieken van meer dan 90 procent. Globaal registreren de hotels deze zomer 6 procent meer overnachtingen. Over de eerste acht maanden van het jaar noteert de hotelsector aan de Kust een stijging van 3 procent. Vooral juli en ook mei met de verlengde weekends scoorden goed. Naast de binnenlandse markt gaat ook de Nederlandse markt er goed op vooruit.

Attracties en musea scoren minder goed

De vakantiecentra en -parken noteren een status-quo in overnachtingen deze zomer, bij jeugdlogies daalde het aantal overnachtingen lichtjes met 1 procent. Voor de eerste acht maanden van 2018 is de balans positief. Voor de attracties en musea aan de kust is 2018 tot nu toe een minder jaar. Eind 2017 sloot het museum Storms in Blankenberge de deuren en werd het James Ensorhuis in Oostende tijdelijk gesloten voor vernieuwing. Daarnaast hadden enkele musea specifieke tentoonstellingen in 2017 die niet voortduurden in 2018. Ook het strandweer ligt mede aan de basis van het lager aantal bezoekers in 2018 (-9 procent tot eind augustus).