20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

Deze week verschijnt samen met de newsletter de analyse van de studiereis met Sunny Cars naar Andalusië. Deze vond vorige week plaats van 11 tot 14 september en pakte uit met een uniek concept. Lees het volledige verslag hier.

REISINDUSTRIE

ABTO en BTO smelten samen?!

Ilse Meyers, Luc Coussement, Jan Van Steen & Bernard Tuyttens.

ABTO en BTO ondertekenden op 18/9/2018 een Memorandum of Understanding waarbij de eerste stap werd gezet naar de samensmelting van beide verenigingen in één nationale beroepsvereniging. In een eerste fase worden de krachten van beide verenigingen gebundeld in een strategisch partnership om vervolgens te fusioneren in één nieuwe Belgische vereniging.

Jan Van Steen, Voorzitter van BTO; “Een doorgedreven samenwerking tussen de beroepsverenigingen ABTO en BTO heeft als doel om enerzijds de dienstverlening naar de leden van beide verenigingen te verhogen en anderzijds willen beide verenigingen meer relevant worden op de Belgische reismarkt. Vanuit BTO brengen wij onze expertise op vlak van IATA, Airline matters, Business Travel en Retail ter beschikking van alle ABTO leden.”

Luc Coussement, Voorzitter van de Board van ABTO: “Vanuit ABTO brengen wij onze expertise op vlak van Reisrecht, Travel Organising, lobbying, netwerking en onze juridische secretariaatswerking ter beschikking voor alle BTO leden. Door de krachten van beide verenigingen te bundelen, in een steeds sneller veranderende marktomgeving, zal onze representativiteit toenemen en aldus een sterkere toegevoegde waarde naar onze leden verzekeren.”

Beide Voorzitters geven duidelijk aan dat hun leden alvast bijzonder positief reageerden en onderstrepen tevens het symbolisch belang van deze eengemaakte beroepsvereniging. De samensmelting is voor hen evenzeer een eerste stap naar een verdere Reissector-samenwerking op nationaal vlak. Onze sector is gebaat met een sectoroverkoepelende samenwerking die met 1 stem naar alle stakeholders kan spreken.

TM-CHARTER

Top Resa: praktische info

Volgende week is het zover! Op woensdag 26 september vertrekt een delegatie Belgische reisprofessionals met de TM Charter naar Parijs, voor de vakbeurs Top Resa! De deelnemers worden verwacht tussen 7u45 en 8u00 aan de Thalys-desk in het station van Brussel-Zuid, waar de treintickets worden uitgedeeld. De Thalys vertrekt om 8u13 en aankomst is voorzien om 9u35 in Parijs. Bij aankomst in Parijs wordt de groep opgewacht door een hostess en worden ze begeleid naar de beurs per autocar. Om 11u30 worden alle deelnemers uitgenodigd op de stand van MisterFly (7.2-H77) voor een drankje, om 13u is er een lunch voorzien in Mercure Porte de Versailles. Om 16u45 is het verzamelen geblazen om met de autocar richting het station te rijden. De Thalys vertrekt om 18u25, aankomst in Brussel-Zuid om 19u47.

TM-CHARTER

EURAM lanceert nieuwe digitale B2B-oplossing: Planisto

Deze week leverde EURAM informatie over haar nieuwe digitale platform. Dat deden ze door verschillende contactmomenten te organiseren met enerzijds enkele beroepsverenigingen en anderzijds de vakpers. Met het nieuwe technologische platform, Planisto genaamd, kunnen reisagenten en andere partners digitale offertes en dito roadbooks ontwerpen via een progressieve webapplicatie.

Het quasi voltallige team van EURAM was aanwezig tijdens de persvoorstelling.

De tool is vanaf nu beschikbaar via www.euram.eu en is volgens Peter Keijers, oprichter en ceo van EURAM, “dé stap richting co-creatie, waarbij de consument zelf kan bijdragen aan en participeren in de samenstelling van zijn reis, in samenspraak met zijn/haar reisagent.” Volgens Vincent Hekkert, business development manager, “biedt de digitale tool nu ook de reissector de mogelijkheid om een ‘augmented reality’ voor te stellen aan haar klanten. Alles werd in-house gecreëerd, wat maakt dat Planisto volledig onafhankelijk beheerd wordt en aan alle legale eisen voldoet. Daarnaast is het een interactieve en gebruiksvriendelijke oplossing en dit volledig gratis!”

Het blijft mogelijk voor de klant om de offerte en het roadbook op papier of in PDF-formaat te ontvangen, maar indien consument en reisconsulent opteren voor de Planisto-app, kan de klant zijn reisplan online (of zelfs offline – indien de data ingeladen zijn) raadplegen, op eender welk device! Ligging van de hotels, route-omschrijving, geboekte excursies en zelfs actuele vluchtgegevens kan je raadplegen. De digitale offerte is sinds gisteren beschikbaar. Voor het digitale roadbook zal dit half oktober zijn.

Op onze website leest u het volledige artikel hier over de functionaliteiten van deze baanbrekende oplossing.

TRAVEL RALLY

Travel Rally: we zijn vertrokken!

Vandaag, vrijdag 21 september, wordt het startschot gegeven voor de 6e editie van de Travel Rally! De Travel Rally is een organisatie van Travel Magazine, Interhome, Allianz Global Assistance, Sunny Cars, NMBS Internationaal en trouwe partner het Garantiefonds Reizen. Dit jaar kan de organisatie rekenen op de steun van Atout France en Tourism Switzerland. Zo’n 40 reisprofessionals vertrekken vandaag met de trein vanuit Brussel naar Straatsburg waar ze via een culinaire wandeling de stad leren kennen. Met de huurwagen rijden ze in duo verder naar Zwitserland, meer bepaald naar Val d’Anniviers waar op zaterdag de Rally verder wordt gezet! De groep logeert twee nachten in de Interhome-residentie SwissPeak Resorts Vercorin. Op zaterdag verkennen de deelnemers op eigen tempo met de huurwagen de regio. Tussendoor moeten ze goed opletten en verschillende vragen en raadsels oplossen…

Wie wint de Travel Rally 2018 en gaat aan de haal met mooie prijzen? Volg de Travel Rally via de Travel Rally Facebookpagina en de Instagram-pagina van Travel Magazine.

TM-FUTURE DAY

TM Future Day: 1 oktober 2018

Op maandag 1 oktober organiseert Travel Magazine de 21ste editie van de TM Future Day in het Radisson Blu Royal Hotel Brussels, i.s.m. Travelport en NMBS Internationaal. Met als thema ‘Corporate Travel: a transforming industry’ maken opnieuw diverse keynote speakers en panelleden hun opwachting. De kick-off van de TM Future Day wordt naar goede gewoonte gegeven door Robrecht Willaert (Travel Magazine) en Jan Van Steen (BTO, CEO Omnia Travel). Robrecht Willaert presenteert en modereert de TM Future Day.

Keynote speakers & panelleden

Seauton-oprichter Jan Samyn is een geboren en gedreven ondernemer. Hij startte met Seauton in 1999. Ondertussen is het bedrijf werkzaam in verschillende landen en telt het Seauton-team 30 werknemers. Jean-Charles Velge (Qover) startte zijn carrière in private equity. Eerst bij Bain&Co als Private Equity consultant, dan bij het grootste Private Equity fonds in de Benelux NPM Capital. Vervolgens werkte hij vier jaar in Hong Kong. Hij voelt met zijn commercieel instinct zeer goed aan hoe Qover zijn partners kan helpen in hun groei in de verzekeringssector. Michael Fürer is general manager BCC Corporate (BCCC), de Belgische verstrekker van Visa en MasterCard voor bedrijven. In zijn keynote zal hij het hebben over de toekomst van travel payments. Pascal Struyve is de Global Travel, Fleet & Meeting Services Director bij Ingersoll-Rand. Daarnaast is hij Director van de Belgian Association of Travel Management. Pascal heeft een uitgebreide achtergrond in reismanagement, zowel wat betreft business als leisure travel. Paul Geyssens is de Belux regional president bij Uniglobe Travel. Daarvoor was hij zowat 20 jaar actief als sales- en distributiemanager bij NMBS Internationaal.

Travelport speakers

Kurt Bostyn (country general manager bij Travelport Belux) en Dirk Mertens (director Corporate development Travelport) brengen een gezamenlijke presentatie met volgend thema: “Transforming your travel management business – delivering value in a digital world.” Dirk Mertens is actief in de reisindustrie sinds 1978. Voordat hij bij Travelport aan de slag ging, vervulde Dirk diverse managementfuncties bij luchtvaartmaatschapijen (o.a. Iberia) en MICE-agentschappen. Kurt Bostyn is Country general manager bij Travelport Belux. Kurt startte zijn carrière in de luchtvaartindustrie en bekleedde verschillende managementfuncties in touroperating (Thomas Cook), MICE & Leisure (CWT) en TMC (Uniglobe Travel).

Registreer nu ‘free of charge’!

Bent u ook graag van de partij op de TM Future Day 2018? Reisprofessionals kunnen zich gratis inschrijven via de Travel Magazine website. Plaats van afspraak: Radisson Blu Royal Hotel Brussels, Wolvengracht 27, Brussel. Surf naar de TM-website, bekijk het programma in detail en schrijf vandaag nog in!

REISINDUSTRIE

Pangea The Travel Store: grootste reisbureau ooit!

© Pangea The Travel Store

Het grootste reisbureau ter wereld is geopend in het centrum van Barcelona: Pangea The Travel Store! Met zijn 1.700m² is het niet alleen het grootste reisbureau van Spanje, maar ook ter wereld, aldus David Hernandez, algemeen directeur van Pangea. Het reisbureau haalde zijn inspiratie bij boetieks zoals de ‘Apple Store’ en nam zijn intrek in een oud cinemagebouw. Er werken zo’n 30 reisagenten en bestemmingsexperten. David Hernandez: “De persoon die Brazilië verkoopt, is Braziliaans. Wie Thailand verkoopt, is Thais. En wie een fietsvakantie verkoopt, is mountainbikespecialist!” Pangea werd als concept gedurende drie jaar uitgetest in Madrid (met een oppervlakte van 1.500 m²).

TOUROPERATING

Thomas Cook: Lanzarote

Playa Blanca Lanzarote © Thomas Cook

Is jouw klant op zoek naar ongerepte stranden, indrukwekkende natuurlandschappen en gezellige baaitjes? Reserveer dan nu nog zijn wintervakantie naar Lanzarote! De vulkanische ondergrond van het eiland is extra uniek. Daardoor zijn natuurliefhebbers hier aan het juiste adres. Het Nationaal Park Timanfaya verrast je klant met een landschap van lavatunnels en kraters. Verder zijn er de zoutmijnen van Janubio, de cactustuin van Guatiza en het prachtige wijngebied La Geria. Lanzarote is uiteraard niet alleen geschikt voor rust- en natuurliefhebbers. Ook levensgenieters beleven hier de tijd van hun leven, bv. in Puerto del Carmen. Leuke bars en restaurants staan garant voor een fantastische zwoele avond. De dag nadien kan je klant uitrusten op een van de vele stranden. Enkele hotelideeën met een vertrek tijdens de herfstvakantie? Thomas Cook raadt deze hotels aan: SENTIDO Aequora 4* en smartline Pocillos Playa 4*.

Paasvakantie 2019: kinderen reizen gratis

Leg nu al je ei over de paasvakantie van je klant! Heeft je klant zin om de kinderen gratis mee te nemen op vakantie tijdens de paasvakantie? Dan is het nu dringend tijd om zijn paasvakantie te reserveren! Je vindt de voorwaarden van deze actie en de deelnemende hotels in de Thomas Cook nieuwsbrief van deze week. Wees snel, want het aanbod is beperkt.

Gratis skigarantie

Bang voor sneeuwarme skipistes? Dat hoeft helemaal niet dankzij de gratis skigarantie! Bij Thomas Cook is jouw klant zeker van voldoende sneeuw om er een geslaagde skivakantie van te maken. Deze skigarantie is de beste op de Belgische markt. Ze is geldig op alle accommodaties gelegen in een skigebied met bergtoppen van minimaal 2300 m en bij verblijven tussen 22/12/2018 en 13/4/2019. Indien minder dan 33% van de skiliften functioneren, kan je klant tussen 15 en 8 dagen voor vertrek gratis omboeken naar een ander skigebied en/of naar een andere vertrekdatum. Hij betaalt dan gewoon de prijs van de nieuwe accommodatie en/of de nieuwe vertrekdatum. Deze gratis skigarantie geldt voor alle accommodaties aangeduid met het logo ‘gratis skigarantie’. Tip: denk eraan dat je klant nog tot eind september geniet van grote vroegboekvoordelen op veel accommodaties!

Scheepsbezoek AIDAperla 17/10

Op woensdag 17 oktober 2018 ligt het schip AIDAperla voor anker in de haven van Zeebrugge. Een kans die Thomas Cook niet zomaar onbenut laat! Thomas Cook nodigt je uit om samen met andere reisagenten dit unieke schip te bezoeken. Na een rondleiding, waarbij je kennismaakt met de vele faciliteiten, geniet je van een lunch aan boord van het schip. Op het einde van je bezoek kent het schip geen geheimen meer voor jou. Deelnemen is helemaal gratis. Inschrijven doe je via de Thomas Cook nieuwsbrief van deze week.

LUCHTVAART

Brussels Airport: 2x pop-ups

© Brussels Airport

Vanaf afgelopen maandag tot 7 december opent ‘Best of Belgium Beer & Bites’ op Brussels Airport. De internationale luchthaven viert dit jaar haar zestigste verjaardag en dit najaar worden de beste Belgische producten onder de aandacht gebracht. Belgische topbieren en gastronomie mogen hier niet ontbreken. Brussels Airport selecteerde de brouwerijen Palm, De Hoorn en Rodenbach om binnen dit thema een belevingsbar uit te werken. De brouwers sloegen samen met topchef Viki Geunes de handen in elkaar en ontwikkelden, speciaal afgestemd op de luchthavenpassagiers, een ‘Beer & Food Pairing’ concept.

De drie ‘World Beer Awards gold winners’ bieren: Cornet, Rodenbach Grand Cru en Brugge Tripel worden met aangepaste gerechtjes gecombineerd. Vanuit zijn culinaire expertise ging Viki Geunes aan de slag om een verfijnd gerechtje bij elk bier te creëren. Resultaat is een gebalanceerd ‘Beer & Bites’- menu. De bieren worden in proefglaasjes van 18 cl geschonken en telkens met een bijpassend hapje, specifiek afgestemd op de smaak van het bier, geserveerd. De reiziger is flexibel om één of meerdere combinaties uit te proberen. De exploitatie van de pop-up wordt in goede banen geleid door de gerenommeerde cateraar J&M catering. Viki Geunes, 2 sterren chef ’t Zilte & U-eatsleep Antwerpen: ”Bier en gastronomie, twee van onze nationale begrippen, met reizigers van over heel de wereld delen maakt deze pop-up zo internationaal uniek, als chef ben ik verheugd een bijdrage aan dit prachtig initiatief te kunnen leveren!”

STUDIEREIS

Latina Experience: maak kennis met…

Sinds vorige week laten we je elke week kennismaken met twee deelnemers aan de Latina Experience naar Colombia. Deze originele studiereis die zich focust op dans, mode en gastronomie, is een organisatie van Sudamerica Tours i.s.m. KLM en Allianz Global Assistance. De Latina Experience belooft alvast een bijzondere studiereis te worden. Het programma blijft namelijk geheim waardoor de deelnemers gedurende de reis, dag per dag, verrast zullen worden door het gevarieerde programma!

Travel Magazine ging alvast eens polsen bij de tien deelnemers (allemaal vrouwen!): wat verwachten ze ervan? Hoe bereiden ze zich voor? En is deelnemen belangrijker dan winnen?

Deze week maken we kennis met Katrien Destoop (Travelconsulting Kortrijk) en Delphine Jacquin (Voyages Copines, Waver).

Katrien Destoop: “Zuid-Amerika spreekt me enorm aan, daarom heb ik mijn kans gewaagd om aan deze bijzondere studiereis deel te nemen. Eerder was ik al in Venezuela en Argentinië, en ik ben benieuwd om Colombia te ontdekken! Ik denk dat het een erg diverse bestemming is, met een kleurrijke cultuur en een aangename bevolking! Misschien zal ik nog eens een roman van Gabriel Garcia Marquez (her)lezen om in de sfeer te komen, maar los daarvan ga ik me niet echt voorbereiden. Ik laat de dingen graag op me afkomen en kijk erg uit naar dit avontuur! Voor mij is deelnemen belangrijker dan winnen!”

Delphine Jacquin: “Colombia is een compleet onbekende bestemming voor mij! Ik heb enkele Colombiaanse klanten en wanneer ze me vertellen over hun land, droom ik met hen mee! Ik ben dan ook super enthousiast en erg nieuwsgierig om de bestemming te verkennen. Mooi weer, zon, palmbomen… maar er is ongetwijfeld veel meer te ontdekken. Ik laat me graag gidsen door Sudamerica Tours! De Latina Experience combineert twee grote passies van me: mode en koken! Dansen? Ja, waarom ook niet?! Ik heb nog Modern Jazz gedaan… Ik bereid me rustig voor en heb bijvoorbeeld al opgezocht welke fashion hotspots er allemaal zijn. Binnenkort ga ik ook eens mijn Colombiaanse contacten aanspreken, ze zullen me alvast veel kunnen vertellen over hun land!”

LUCHTVAART

Brussels Airlines: versterking Afrika- netwerk

Na een netwerkuitbreiding van 26 korte- en middellangeafstandsbestemmingen deze zomer, investeert Brussels Airlines in de winter verder in haar Afrikaanse netwerk. De luchtvaartmaatschappij zal vanaf januari dagelijks Banjul (Gambia) aanvliegen in plaats van 4 keer per week. Van de 7 wekelijkse vluchten van en naar Dakar (Senegal) worden 3 vluchten vanaf januari rechtstreekse vluchten, zonder stop op een andere Afrikaanse luchthaven, waardoor er meer capaciteit ontstaat op de vluchten op dinsdag, donderdag en zondag.

Exit Mumbai

De Mumbai-vluchten van Brussels Airlines, die in maart 2017 werden gelanceerd, zullen om economische redenen worden stopgezet na 6 januari, aangezien de route niet de verwachte resultaten oplevert. Passagiers kunnen blijven genieten van de vele vluchtmogelijkheden via Frankfurt, München en Zürich dankzij Lufthansa Group partners Lufthansa en SWISS. De vluchtcapaciteit van Mumbai zal worden gebruikt om de focus te heroriënteren op Afrika, de intercontinentale kernactiviteit van Brussels Airlines. Klanten die na 6 januari vluchten van of naar Mumbai hadden gereserveerd, worden gecontacteerd door Brussels Airlines en krijgen alternatieve oplossingen aangeboden om op hun eindbestemming te komen.

Nieuwe bestemmingen

Op het korteafstandsnetwerk voegt Brussels Airlines twee nieuwe bestemmingen toe: vanaf oktober wordt Kiev (Oekraïne) 4 keer per week bediend en vanaf februari wordt 3 keer per week een vlucht naar Wroclaw (Polen) gelanceerd. Bovendien voegt de luchtvaartmaatschappij dit winterseizoen extra vluchtfrequenties toe naar bestaande bestemmingen, waaronder Alicante, Billund, Bordeaux, Faro, Genève, Lissabon, Malaga en Tel Aviv.

Brussels Airlines investeert deze winter ook aanzienlijk in haar langeafstandsproduct en ervaring aan boord door haar tien Airbus A330-vliegtuigen uit te rusten met een gloednieuwe Business Class, een vernieuwde Economy Class en voor het eerst een Premium Economy Class in een aparte cabine. Het eerste vliegtuig zal in december klaar zijn.

TOUROPERATING

Footprints: nieuwe Safari Collection

Waterberry Zambezi Lodge Botswana © Footprints

Footprints’ nieuwe ‘Safari Collection’-brochure wordt op dit moment verdeeld door Connect2. Een mooie brochure van 104 pagina’s boordevol individuele safari’s met privégids, selfdrives, familierondreizen, actieve ontdekkingen, City Inspirations, golfvakanties, nostalgische treinreizen en riviercruises. Ethiopië is aan een gestage opmars bezig en profileert zich steeds meer én beter als toeristische bestemming. Deze ‘wieg van de beschaving’ wordt aangeboden met 2 rondreizen met privégids. ‘Secrets of the North’ combineert de gekende oude culturele sites met het Simien Mountains NP. ‘Colours of the Omo Valley’ brengt u naar de  leefgebieden van kleurrijke etnische stammen. De klassieke safaribestemmingen Kenia, Tanzania en Botswana kregen uiteraard ruimschoots plaats in deze nieuwe uitgave. Laat ons even stilstaan bij de 13-daagse Family Safari in Tanzania, een heerlijke familie-beleving in het Lake Manyara National Park, de Ngorongoro krater, het Serengeti National Park en strandplezier in Zanzibar. Ook voor Botswana heeft Footprints zo’n Family Safari samengesteld met een Young Explorers pakket dat borg staat voor een exclusieve en private safaribeleving in de Okavango Delta. Zuid-Afrika wordt in al haar facetten belicht, van safaribestemming tot gastronomisch orgelpunt in de wijnlanden, de fabelachtige kustlijn, City Inspirations (Johannesburg en Cape Town) en het walhalla voor golfers. Het aanbod nostalgische treinreizen werd vergroot met The African Explorer, Blue Train, Rovos Rail en Shongololo Express.

Info en reservaties: Veerle Van Damme 03/242.82.84 – Saskia De Groof 03/242.82.83 – Karin Potargent 03/242.82.78 – africa@footprints.be

CONGRES

ANVR-Congres: nog enkele plaatsen

© ANVR

Met nog 2 maanden te gaan, kunnen nu nog enkele deelnemers mee naar het ANVR-Congres dat als thema ‘people, purpose, passion!’ heeft.

Van 15 t/m 18 november strijkt het congres dit jaar neer in het voor velen wat onbekende, maar niet minder interessante Midden- Portugal. Het sprekersprogramma is compleet, alle congreslocaties bekend, de excursies ingevuld, een van de twee hotels volgeboekt; kortom: wil je erbij zijn, boek dan snel! Op www.anvrcongres.nl kun je het uitgebreide programma bekijken en alvast kennismaken met zo’n 12 inspirerende sprekers uit binnen- en buitenland. Ieder vanuit zijn of haar eigen expertise zal een visie geven op het thema ‘people, purpose, passion!’. Ook dit jaar -zoals de deelnemers inmiddels gewend zijn- heeft de ANVR i.s.m. met de Portugese organisaties Apavt, Turismo de Portugal Centro en GI Travel weer een aantal fantastische, typisch Portugese locaties gevonden voor congres, diner en lunches. En natuurlijk is er gelegenheid om dit deel van Portugal beter te leren kennen. Je kunt er in je eentje op uit, maar er zijn tal van excursies georganiseerd om lekker actief, relaxed of informatief bezig te zijn. Fietsen, kanoën, wijntasting, oesters proeven, ovos moles bakken, bezienswaardigheden bezoeken; mogelijkheden te over!

Maak gebruik van de enkele plaatsen die er nog zijn; je kunt je nu nog inschrijven (hotel Vista Alegre heeft nog plaats) voor dit altijd drukbezochte en succesvolle ANVR-Congres.Op de deelnemerslijst zie je precies welke reisprofessionals zich al hebben aangemeld voor dit 5*programma. Dus wacht niet te lang meer!

HOTELLERIE

Mechelen: Van der Valk

Wanneer er geen onverwachte tegenslagen in het tijdsschema opduiken, mag Mechelen in september 2019 ‘het mooiste hotel van België’ verwelkomen. De Ouwen Dok wordt immers een viersterrenhotel van Van der Valk met 124 kamers op de eerste en tweede verdieping en een restaurant met terras aan het Keerdok. Afgelopen week werd het dak van de vroegere zwemkom weggehaald. In de plaats daarvan komt een grote vijver met heel veel groen. Manager van Van der Valk Mechelen Ben Wohrman: “Onze gasten zullen ontbijten met prachtig zicht op het water. Verder zal het hotel vijf vergaderzalen omvatten, die alles samen plaats zullen bieden aan in totaal 500 congresgangers. Ik zeg je: dit wordt het mooiste hotel van Vlaanderen”, aldus Wohrman.

INCENTIVE

MisterFlyPro: Smile Angels

Boek (en registreer) je hotelboekingen on Misterflypro.be en spaar dubbele TravelPoints met het Smile Angels loyaliteitsprogramma. Met deze punten spaar je voor mooie cadeaus en dat gaat tot eind september dus dubbel zo snel! Boeken, boeken en shoppen maar!

AUTOCARISME

FlixBus: recordaantal Belgen tijdens de zomer

FlixBus in België kende de beste zomer ooit in 2018. Volgens passagiersdata van FlixBus zijn er in de maanden juni, juli en augustus dubbel zo veel reizigers per bus gereisd vanuit België dan in dezelfde periode van het jaar daarvoor. De populairste reisbestemmingen voor Belgen waren Nederland, Frankrijk en Duitsland. Ook binnenlandse reizen waren zeer populair. “Ons doel is om mobiliteit voor iedereen aan te bieden om de wereld te kunnen ontdekken. We zijn verheugd dat steeds meer mensen de voorkeur geven aan de bus voor lange reizen.”, zegt André Schwämmlein, medeoprichter en CEO van FlixMobility. “Naast de verbeterde perceptie van busreizen over het algemeen, draagt de uitbreiding van het FlixBus netwerk naar meer en meer kleinere steden evenals het openen van landelijke markten binnen Europa bij aan onze groei.” Gemiddeld genomen nam het aantal passagiers in België met 100% toe in de afgelopen zomer. Echter is er in sommige steden een nog optimistischer beeld te zien. Antwerpen (106%), Bastenaken (135%), Brugge (400%), Luik (181%), Bergen (253%), Namen (604%), Oostende (306%) en Verviers (507%) kenden een stijging van meer dan 100%. Elk land binnen het FlixBus netwerk kende een toename van het aantal passagiers. De FlixBus en FlixTrain netwerken verbinden Europa met meer dan 300.000 dagelijkse verbindingen naar meer dan 2000 bestemmingen. Zowel grote steden als landelijke regio’s zijn in het netwerk opgenomen. Ruim 40% van de FlixBus haltes in Europa zijn steden met minder dan 20.000 inwoners.

LUCHTVAART

Ryanair steekt hand uit naar Belgisch personeel

Ryanair is bereid om vakbondsdelegaties te erkennen voor de in België gebaseerde piloten en cabinepersoneel, en om te onderhandelen over collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) volgens het Belgische arbeidsrecht. Dat zegt de maatschappij in een brief aan de Belgische vakbonden. Ze vraagt wel dat de geplande staking van 28 september wordt afgeblazen. De Belgische vakbonden hadden Ryanair vorige dinsdag een voorstel tot cao overgemaakt, en de maatschappij een week de tijd gegeven om te antwoorden. De respons viel dinsdagavond in de bus. De maatschappij roept in de brief de vakbonden LBC-NVK, BBTK en ACLVB op om snel syndicale delegaties samen te stellen voor de piloten en voor het cabinepersoneel (stewardessen en stewards), zodat er onderhandelingen kunnen worden opgestart. Ryanair zegt voorts bereid te zijn om te aanvaarden dat “elke toekomstige cao in België geregistreerd zal zijn, onderworpen zal zijn aan Belgisch recht en dat de Belgische rechtbanken bevoegd zullen zijn voor disputen in het kader van die cao”. De in België gebaseerde Ryanair-werknemers zullen ook onder de Belgische sociale zekerheid komen. Dit alles kan voor de maatschappij vanaf 1 maart 2020. Ryanair vraagt in de brief aan de christelijke bediendebond LBC-NVK, langs Belgische zijde betrokken bij de organisatie van de staking van het cabinepersoneel in verschillende Europese landen op 28 september, om tegen vrijdag te bevestigen dat die staking in België van de baan is. Aan vakbondszijde wordt voorzichtig positief gereageerd.

LUCHTVAART

Icelandair: optimalisatie vluchtschema 2019

Vanaf 2019 biedt Icelandair extra vluchten van en naar Noord-Amerika en Europa via Reykjavik aan. Deze uitbreiding van het routenetwerk zal onder andere gelden voor vluchten van en naar Amsterdam en Brussel en biedt passagiers extra opties om hun reis te plannen.

De nieuwe vluchten starten vanaf mei 2019 in aanvulling op het huidige vluchtschema en heeft betrekking op de vluchten vanuit grote Europese steden waaronder Amsterdam, Berlijn, Brussel, Frankfurt, Hamburg, Kopenhagen, München, Oslo, Parijs, Stockholm en Zürich, met aansluiting op de trans-Atlantische bestemmingen Boston, Chicago, Minneapolis, New York City, Toronto en Washington, DC.

Het toevoegen van extra vluchten biedt de mogelijkheid om nieuwe markten aan te boren, de ervaring van passagiers te verbeteren en flexibiliteit binnen het netwerk te vergroten. De nieuwe vluchten vanuit Noord-Amerika komen omstreeks 09.30 uur aan met vertrek naar Europa rond 10:30 uur. Vluchten vanuit Europa zullen rond 18:30 uur in Keflavik landen en vliegen omstreeks 20:00 uur door naar Noord-Amerika.

De extra vluchten sluiten mooi aan op de voortdurende vernieuwing van de vloot van Icelandair, aangezien het bedrijf begin volgend jaar zes nieuwe Boeing 737 MAX-toestellen zal toevoegen, naast de drie vliegtuigen die dit jaar in gebruik zijn genomen.

HOTELLERIE

RIU: opening hotel Londen

© RIU Hotels & Resorts

RIU heeft in de buurt van Victoria Station een gebouw gekocht dat voor de Riu Plaza-stadslijn tot een 4-sterrenhotel zal worden omgebouwd. Het gebouw bevindt zich op 1 Neathouse Place, in de buurt van de Kathedraal van Westminster en Buckingham Palace. Het toekomstige RIU Plaza-hotel in Londen zal eind 2020 het eerste hotel van de hotelketen zijn dat in het Verenigd Koninkrijk zijn deuren opent. Het RIU-hotel krijgt 350 kamers. Luis Riu, CEO van RIU Hotels & Resorts: “Voor de RIU Plaza-lijn is het essentieel om dichtbij de culturele en toeristische trekpleisters gelegen te zijn en een goede verbinding te hebben. Ik schat de totale investering (de aankoop van het gebouw en de werkzaamheden) op ongeveer 250 miljoen euro. Het is een uitstekende locatie, het gebouw bevindt zich in een geweldige staat en ik denk dat we in minder dan twee jaar de opening van ons eerste hotel in Londen kunnen vieren”.

REISINDUSTRIE

Travel Experts: specialisatie

Travel Experts gaat zich in 2019 focussen op een resem extra gespecialiseerde opleidingen en gaat daarmee het bestaande algemene aanbod aan trainingen voor de Travel Experts fors uitbreiden. “Wij willen nog meer professionaliseren en iedereen binnen de groep helpen om een andere kijk te krijgen op hoe je de beste belevenissen kan creëren voor de eindklant. Er zijn echt veel opportuniteiten, maar om successen te boeken moet je de zaken vandaag anders willen aanpakken dan hoe het vroeger gedaan werd,” zegt Mickey Creyf, CEO van Travel Experts. “Ik ben verliefd geworden op deze sector. Reizen, het is een sexy product, maar velen klagen dat er weinig mee te verdienen valt. Dat is volgens mij gewoon je reinste quatsch. Het probleem is

dat er door velen te weinig meerwaarde gecreëerd wordt en hun klanten dan uiteraard niet bereid zijn om daarvoor te betalen. Ik maak vaak vergelijkingen met andere sectoren en ook daar zie ik dat zij zich specialiseren. Diegenen die enkel gaan voor puur brochureverkoop kunnen het vergeten en dan spreek ik zelfs nog niet van de kortingsboeren die er geen euro aan overhouden. Te maf voor woorden! Die hype is volgens mij volledig gepasseerd en dergelijke spelers zullen dan ook uit het straatbeeld verdwijnen. Niet per se slecht voor het imago van de sector.”

Net daarom zetten ze bij Travel Experts in op tal van technische en commerciële oplossingen om hun zelfstandige reisagenten mee te ondersteunen. Zo leren ze om meer klanten te benaderen, grotere conversie te boeken en minder tijdverlies te lijden. “Er zijn conculega’s die dit nu al doen en met veel succes uitrollen. Voor hen kan ik alleen maar veel respect opbrengen, want zij hebben het duidelijk begrepen. Iedereen die ik ken in deze sector is gebeten door de reismicrobe, maar veel reisagenten frustreren zich jammer genoeg in het gebrek aan mogelijkheden om opleidingen te volgen en studiereizen te mogen doen. Wij gaan er voor zorgen dat onze reisagenten hun passie voor reizen volledig naar de voorgrond kan treden zodat het geheel klopt: veel reizen, deze ervaringen kunnen delen met de klant en goed verdienen,” besluit Creyf.

TOUROPERATING

Pegase: Oman nieuwe bestemming

In Pegase’s nieuwe brochure ‘Exotische vakanties 2018-2019’ vindt u hun nieuwe bestemming Oman terug. Voor veel mensen is Oman totaal onbekend terrein. Maar al wie het land reeds ontdekte, is het er roerend over eens: dit is een unieke plaats op aarde! Een land van Arabische mystiek en legendes, van glooiend gouden woestijnlandschappen en hortende bergplateaus, van een verrijkende cultuur en geschiedenis.

Oman’s troeven:

 • Een gloednieuwe luchthaven
 • De wegen, accommodaties & voorzieningen zijn uitstekend
 • De oorspronkelijke natuur, cultuur en architectuur zijn tegelijkertijd springlevend
 • Uniek landschap: gebergtes, wadi’s (rivierdalen die in droge gebieden voor een oase van groen zorgen), oneindige woestijn, mooie stranden
 • Culturele verrassingen: honderden kastelen, wachttorens, verlaten stadjes,…
 • Muscat: de levendige hoofdstad. Hoogtepunten hier zijn het Royal Opera House en de Grand Mosque, een van de grootste moskeeën ter wereld

AUTOCARISME

FBAA: vrije toegang busbanen autocars

De private sector van bus- en –autocarondernemers is blij te horen dat de busbanen van De Lijn op gewestwegen ook opengesteld worden voor privébussen en autocars. De sector was al langer vragende partij voor deze maatregel, ten voordele van de mobiliteit van miljoenen medeburgers en juicht het initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts toe. De FBAA hoopt dat zijn collega’s die in de andere gewesten bevoegd zijn voor mobiliteit, namelijk minister Pascal Smet in Brussel en minister Carlo Di Antonio in Wallonië, dit initiatief spoedig zullen overnemen. Ook de burgemeesters roepen we op om de busbanen op de lokale wegen open te stellen. Op die manier zullen alle reizigers die zich per bus of autocar verplaatsen, eindelijk kunnen genieten van een vlottere doorstroming. Enkel voor de autocar gaat het jaarlijks over meer dan 13 miljoen passagiers. De beslissing van de Minister past perfect binnen de strategische visie van de Europese Commissie, om bussen en autocars te promoten als duurzaam alternatief voor de personenwagen. Bussen en autocars halen elk immers 25 tot 30 auto’s uit het verkeer en stoten vandaag tot 5 keer minder uit.

REISINDUSTRIE

TUI Group koopt Musement

De TUI Group heeft de vijf jaar geleden opgerichte Milanese startup Musement gekocht voor een onbekend bedrag. Musement is actief in excursies en uitstappen. Musement zal onafhankelijk blijven maar opereren vanuit TUI Destination Experiences, actief in 49 landen. Musement heeft zo’n 35.000 tour- en excursieproducten in 1.100 steden over de hele wereld. Alle 135 werknemers en de oprichters Alessandro Petazzi, Claudio Bellinzona, Paolo Giulini, en Fabio Zecchini kunnen aan boord blijven na de overname.

TOUROPERATING

Africa by Excellence: buitenkansjes november

November en december zijn uitstekende maanden om te reizen naar Namibië en Zuid-Afrika. Wisten jullie dat bepaalde luchtvaartmaatschappijen nog uitstekende prijzen hebben voor vertrekken in deze maanden (uitgezonderd Kerst natuurlijk)? Heb je klanten voor wie een begeleide reis in het Frans geen probleem vormt? Dan kunnen zij nog tegen miniprijsjes weg met Qatar Airways naar Namibië en met Turkish Airlines naar Zuid-Afrika. Raad aan deze klanten de volgende rondreizen aan tegen gunstige voorwaarden: Balade Namibienne (8/11 & 22/11), Ontdekking van Zuid-Afrika (7/11 & 22/11) en de Vele gezichten van Zuid-Afrika (11/11, 18/11 & 24/11). Verder ook nog uitstekende vluchtprijzen voor november en december in combinatie met de Zuid-Afrika rondreizen (Engelstalig begeleid, max. 12 personen) Zuid-Afrika te voet, de Regenboogroute en de Zimbabwe & Botswana Safari Explorer (accommodatie of Under Canvas kampeerformule). Africa by Excellence stuurt deze week een mailing uit met de desbetreffende flyers: hang de flyers uit in uw uitstalraam en overtuig uw klanten. Meer info via info@africa-by-excellence.be of 09/395.10.20.

ATTRACTIEPARK

Europa-Park: Frankrijk heropening

Frankrijk in Europa-Park straalt weer. Tien maanden geleden begon de verbouwing en afgelopen week kon het vernieuwde Franse themagebied officieel in gebruik worden genomen. Nog steeds vormt de grote 45 meter hoge zilveren bol het middelpunt en deze herbergt nu maar liefst drie nieuwe attracties. De totale investering van de verbouwing bedroeg zo’n 30 miljoen euro. Tijdens de verbouwing van exact 311 dagen zijn alle baandelen en treinen vervangen en ook is de thematisering compleet aangepast. Bezoekers die nu de nieuwe Eurosat CanCan Coaster willen beleven maken in de wachtrij kennis met het kleurrijke leven in Parijs aan het begin van de 20e eeuw. De tweede nieuwe attractie is het souvenir- en curiositeitenwinkeltje van Madame Freudenreich en de derde nieuwe attractie is aan de achterzijde van de bol. Daar is de ingang van ‘Eurosat Coastiality’; een virtual reality-achtbaan met enkele bijzondere innovaties.

LUCHTVAART

Brussels Airport: milieu-inspanningen

Belgocontrol en Brussels Airport Company hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Brussels Airlines, TUI fly en DHL Express om gezamenlijke initiatieven te nemen die de milieu-impact van de luchtvaartactiviteiten verder zullen beperken. EUROCONTROL en ACI Europe, de vereniging van luchthavens, steunen en erkennen dit initiatief voor collaboratief milieumanagement (Collaborative Environmental Management of CEM) op Brussels Airport. Met de ondertekening van de overeenkomst formaliseren de vijf partners hun reeds lange samenwerking rond milieu. Door de krachten te bundelen en alle inspanningen voor het milieu op elkaar af te stemmen, willen de partners de projecten versnellen en meer bereiken op het gebied van CO2- en geluidsbeperking en lokale luchtkwaliteit. Daarom zullen specialisten van de verschillende bedrijven en organisaties regelmatig vergaderen om samen onderzoek en milieuvriendelijke initiatieven op te starten.

ATTRACTIEPARK

© Efteling

Efteling: najaarsprogramma

In de weekenden van september en oktober is de Efteling geopend van 10u tot 19u. Bezoekers kunnen in de herfst een uur langer genieten van alle attracties, live entertainment en het Sprookjesbos in nazomerse gloed. Ook brengt de Efteling vanaf 16 september een internationale show op de planken van het Efteling Theater: CARO. De bekende Nederlandse musicalacteur en regisseur Stanley Burleson tekent voor de regie en choreografie. CARO kan worden gecombineerd met een parkbezoek of een overnachting in een van de Efteling hotels of vakantieparken.

Ook dit jaar wordt Oudejaarsavond op sprookjesachtige wijze gevierd in de Winter Efteling.

DUURZAAM TOERISME

TUI Care Foundation: trainingsprogramma Mexico

TUI Care Foundation, de stichting van TUI Group, is onlangs in samenwerking met Rainforest Alliance in Mexico een trainingsprogramma gestart voor zo’n 300 leraren. Het programma is een nieuw project van de TUI Care Foundation Junior Academy en biedt leraren uit de populaire toeristische regio Riviera Maya diverse tools en trainingen op het gebied van duurzaam toerisme, klimaatverandering en biodiversiteit. Het programma stelt hen in staat de volgende generatie te onderwijzen over het belang van het beschermen van de natuur en het duurzaam ontwikkelen van de regio.

Riviera Maya is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Mexico. Dit jaar verwacht de regio zo’n vijf miljoen bezoekers. Toerisme is dan ook een belangrijke bron van inkomsten. Om er zeker van te zijn dat de lokale gemeenschap ook in de toekomst ervan kan blijven profiteren, moet men zich ervan bewust zijn dat er op een duurzame manier met de karakteristieke natuur en cultuur moet worden omgegaan. En er is genoeg om goed voor te zorgen in dit meest dicht beboste gebied van het land met verschillende UNESCO werelderfgoederen en het op een na grootste koraalrif ter wereld.

EVENT

Visit Indonesia: workshop

Indonesië is een groeiende bestemming in België. Op 1 oktober komen een aantal Indonesische bedrijven over om kennis te maken met de Belgische reismarkt. Visit Indonesia nodigt u dan ook uit voor een interessant netwerkevent in Strandwerpen (Linkeroever in Antwerpen). Het diner zal verzorgd worden door Masterchef Agus Hermawan van Ron Gastrobar Indonesia. U wordt verwacht vanaf 16u en kan dan de hele avond kennis maken met de aanwezige DMC’s en hotels. Om 19u kan u genieten van een diner, gevolgd door een dansvoorstelling. Einde voorzien om 21u. De volgende bedrijven zullen aanwezig zijn: Pearl Tours & Travel, Happy Trails, Rabina Tours, Azimuth Adventure Travel, The Elysian Boutique Resort & Villa, Flores Komodo Tours, Trip Trik Travel, Bali Mandara en Jungle Kayak. Inschrijven via marlies@tourismmarketingconcepts.com

BINNENLAND

Jarig Atomium met extra’s

Dit jaar, naar aanleiding van de 60ste verjaardag van het Brussels Atomium, duikt de actie ‘Provincies’ in de programmering van de activiteiten en festiviteiten van dit jubileum weer op van september tot en met eind december 2018. Twee jaar geleden, ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de heropening van het Atomium na de renovatiewerken, kon elke provincie al een extraatje meepikken. Deze maand kunnen de inwoners van de provincies Limburg, Luik en Luxemburg het Atomium en het ADAM – Brussel Design Museum (150 m verderop) bezoeken tegen de zachte verjaardagsprijs van € 6. In oktober zullen het Atomium en het ADAM de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Henegouwen uitnodigen. In november is het de beurt aan de provincies Antwerpen en Namen. Eindigen doet het in december met de bewoners van de twee Brabantse provincies.

TOUROPERATING

TUI: luxe in Dreams Dominicus La Romana 5*

© TUI

Dreams Dominicus La Romana 5* (09415, TUI) in de Dominicaanse Republiek is een recent familievriendelijk resort, toegespitst op luxe, ontspanning en entertainment. Deze nieuwste parel van de Dreams-keten, met Unlimited-Luxury Formule, is ideaal voor een luxueuze familievakantie of een romantisch verblijf. Het resort, op 40 minuten van Punta Cana Airport, is gelegen aan het prachtige strand van Bayahibe en doet denken aan een Mediterraans paradijs dankzij de Italiaans-geïnspireerde architectuur en elegante tuinen.

Koppels komen er tot rust in het uitgebreide spacentrum, terwijl gezinnen zich amuseren in het infinity zwembad. Kinderen en tieners vinden avontuur en plezier in de Explorer’s Club of Core Zone met tal van activiteiten en spelletjes. Ook vind je er een PADI duikcentrum en gemotoriseerde watersporten voor de liefhebber.

EVENT

Visit Finland Workshop

De bestemming Finland groeit al jaren op rij, niet alleen in Lapland in het winterseizoen, maar ook in de andere regio’s en in de lente, zomer en herfst. Deze workshop is de gelegenheid om kennis te maken met de verschillende regio’s en aanbieders uit Finland.

WANNEER

Donderdag, 27 september 2018
14.00 – 18.30 uur

WAAR

Lindner Hotel
Lange Kievitstraat 125
2018 Antwerpen

WAT

Leer meer over de vakantie mogelijkheden en ontwikkelingen in Finland tijdens de presentatie. Aansluitend maak je in korte speeddate-sessies kennis met de verschillende aanbieders uit de regio. En na afloop wordt nog een heerlijke Scandinavische lunch geserveerd. 1 gelukkige winnaar gaat naar huis met 2 tickets (excl. Airport tax) voor een bestemming naar keuze in Finland, aangeboden door Finnair. Geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar teun.kees@businessfinland.fi

LUCHTVAART

Luchthaven Oostende-Brugge: passagiersverdubbeling in 10 jaar

De internationale luchthaven van Oostende-Brugge wordt steeds populairder. In de voorbije tien jaar is het aantal bestemmingen verdubbeld, net als het aantal passagiers dat er gebruik van maakt. In 2017 maakten maar liefst 365.345 vertrekkende of aankomende passagiers gebruik van de luchthaven. Vooral de vlotte procedures vallen bijzonder in de smaak. West-Vlaanderen trekt met de centrumstad Brugge (UNESCO-werelderfgoed) en met de herdenking van Wereldoorlog I in de ruime regio rond Ieper bijzonder veel internationale toeristen aan. Toeristen maken – om de regio te bereiken – steeds meer gebruik van de internationale luchthaven Oostende-Brugge.

Meer bestemmingen

Opvallend, de meeste vliegbewegingen met passagiers beperken zich voornamelijk tot zonnige vakantiebestemmingen in het zuiden van Europa. In 2014 werd in totaal op 13 vakantiebestemmingen gevlogen, voornamelijk in Zuid-Europa, Turkije of op de Canarische eilanden. Anno 2018 zijn daar nog 12 vakantiebestemmingen bijgekomen, met sinds dit jaar ook voor het eerst twee niet-Europese vakantiebestemmingen in Egypte. De voorbije tien jaar is ook het aantal passagiers (aankomend + vertrekkend) dat gebruik maakt van de internationale luchthaven Oostende-Brugge verdubbeld. Daar waar er in 2007 nog slechts 180.063 passagiers waren, is dat in 2017 gestegen naar 365.345. Dat komt neer op een gemiddelde van zowat 1.000 passagiers per dag.

VAKBEURS

IT&CMA en CTW openen in Bangkok

In de Thaise hoofdstad Bangkok opende dinsdagavond de 26ste editie van de vakbeurs Incentive Travel & Conventions, Meetings Asia. Tegelijk met de 21ste uitgave van Corporate Travel World, een geheel van conferenties, meetings en presentaties. Meer dan duizend internationale sellers, buyers en media zagen een spetterende openingsshow en genoten op zowat honderd standjes van Thai streetfood, soms van een Michelin sterren niveau.

Leek het doublebill event vorig jaar ietwat afgezwakt, dan is het nu terug springlevend. Met welgeteld 916 sellers die 316 bestemmingen, bedrijven en organisaties vertegenwoordigen. Samen goed voor zesduizend vierkante meter beursoppervlakte (35 procent meer dan vorig jaar). Waarbij vooral de vertegenwoordiging van Japan met zes congressteden opvalt. En met 450 MICE, association en corporate buyers, eveneens een stijging tegenover de vorige jaren. CTW biedt dit jaar ruim honderd business, networking en educatieve sessies aan, verspreid over drie dagen. De Asian MICE cruise conference alleen al kon de eerste dag rekenen op zowat tweehonderd belangstellenden. De Belgen lieten het dit jaar wat afweten. Met enkel Hugo Slimbrouck (Ovation, MCI en SITE) als spreker en moderator, Wim Pauwels (Pauwels Travel) als incentive buyer en Travel Magazine als enige Belgische mediavertegenwoordiger. Het Thai Convention and Exhibition Bureau (TCEB) en Thai Airways zijn de officiële partners van IT&CMA-CTW en zorgen vanzelfsprekend voor de grootste inbreng aan mensen en middelen. Volgende week krijgt u in onze newsletter het verslag van en commentaren bij dit MICE event bij uitstek voor Azië. Info www.itcma.com en www.corporatetravelworld.com

BESTEMMING

Update Lombok

Toerisme op Lombok en de tropische “Gili-eilanden” (Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno) komt weer op gang. De wederopbouw van de eilanden, die in augustus getroffen zijn door twee aardbevingen, verloopt goed: de infrastructuur op Lombok is (op enkele uitzonderingen in het noorden en oosten van het eiland na) weer volledig functioneel. De openbare veerdienst tussen Bali en Lombok is sinds medio augustus alweer operationeel en de speedboten vanaf Bali varen vanaf begin september weer. De internationale luchthaven Lombok is open en functioneert met een passagiersvolume van ongeveer 10.000 mensen per dag weer normaal.

ATTRACTIEPARK

K3 krijgt eigen zone in Plopsaland De Panne

Begin volgend jaar wordt de bestaande Rollerskater en bijhorende zone in Plopsaland De Panne volledig gestript en omgebouwd tot de K3 Roller Skater, en dit naar aanleiding van het nieuwe fictieprogramma ‘K3 Roller Disco’, dat volledig in het teken van disco en rolschaatsen staat. De opening staat gepland voor het begin van de paasvakantie van 2019. De Rollerskater werd in 1991 geopend, toen Plopsaland De Panne nog Meli Park was. In een K3-rolschaats, die momenteel nog in Wizzy & Woppy gethematiseerd is, banen bezoekers zich een weg door gekke bochten en steile hellingen. Ook het nabijgelegen restaurant ‘Wizzy’s Fornuis’ krijgt een update en gloednieuwe invulling.

REISINDUSTRIE

Deelsteps Bird in Brussel

© Bird

Begin deze week werd Bird, wereldwijd het meest verspreide systeem voor elektrische deelsteps, gelanceerd in Brussel. Bird is een betaalbare en milieuvriendelijke vervoersoplossing die het aantal korte autoritten in de stad doet verlagen. Voortaan kunnen inwoners, pendelaars en toeristen dankzij de Bird app tussen 7u en 21u een elektrische deelstep vinden, reserveren en gebruiken. Parijs was vorige maand de eerste Europese stad waar Bird gelanceerd werd. Het initiatief werd warm onthaald door de plaatselijke bevolking. Bird komt immers tegemoet aan het probleem van ‘de laatste kilometer’ op momenten dat de afstand te kort is om voordeel te halen uit het gebruik van het openbaar vervoer en te lang om te voet af te leggen.

Hoe werkt het?

 • Download de Bird app op uw smartphone en maak een account aan
 • Open de app en vind de dichtstbijzijnde Bird-step
 • Scan de code bovenaan de Bird om de step te ontgrendelen en vertrek
 • Geniet van uw rit
 • Zodra u uw bestemming heeft bereikt, laat u de step achter op een verantwoorde plek (versper geen voetpad of een ander openbare plaats) en beëindigt u uw rit in de app.

Bird biedt nieuwe gebruikers een ritkorting van 5 euro aan wanneer ze in het betaalgedeelte van de app “BIRDBRUSSEL” invullen.

BINNENLAND

Zandsculpturenfestival Oostende: nog tot einde september

© Zandsculpturenfestival Oostende

Het Zandsculpturenfestival van Oostende, dat dit jaar in het teken staat van de 90ste verjaardag van Mickey Mouse, wordt nog tot 30 september verlengd. Oorspronkelijk was het evenement gepland tot 9 september, maar, door het succes en de nog uitzonderlijk goede staat van de beelden dankzij de droogte van de afgelopen zomer, komen er dus nog drie weken extra bij. “Fantastisch nieuws voor ons, en vooral voor de vele bezoekers”, aldus organisator Alexander Deman. Het zand voor de beelden komt uit de Waalse Ardennen. Het bevat opvallend veel klei, dat door de zon opdroogt en tot beelden versteend. “Zo zijn ze bestand tegen regen en wind, en kunnen we dus langer openblijven”, aldus Deman.

Het Zandsculpturenfestival Oostende bestaat uit meer dan 150 sculpturen, vervaardigd door 34 artiesten uit negen landen. Naast Mickey Mouse staan ook de vier merken van Disney – Pixar, Star Wars, Marvel Entertainment en de Disney-klassiekers – in the picture. Meer dan 100.000 mensen bezochten het Zandsculpturenfestival deze zomer al. “En daar kunnen er dus de komende weken nog een pak bijkomen.”