20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

Cruiseterminal Zeebrugge: officiële ingebruikneming

In Zeebrugge wordt vandaag, vrijdag 15 juni, de nieuwe cruiseterminal officieel ingehuldigd. De terminal aan de Rederskaai maakt deel uit van de ABC-toren (Artes Brugge Cruise). De beneden- en eerste verdieping met een totale oppervlakte van 2.700 m² dienen voor de ontvangst en inscheping van de cruisepassagiers en de dagbezoekers aan de schepen.

Met deze nieuwe terminal beschikt Zeebrugge eindelijk over een volwaardige cruise-ontvangstinfrastructuur. Gasten die inschepen, geven hun bagage af aan het bagageluik bij de inkom en begeven zich in de vertrekhal vervolgens naar een van de twaalf check-in balies. Ze kunnen nog verpozen in de lounge op de eerste verdieping, passeren de beveiligde zone en worden vervolgens met een port shuttle tot aan de gangway gevoerd. In omgekeerde richting moeten de (transit)passagiers afhankelijk van de origine van het schip (Shengen of niet-Shengenzone) en van een risico-analyse zich al dan niet aanbieden aan de zes balies van de scheepvaartpolitie voor een grenscontrole. Ook een douanecontrole behoort tot de mogelijkheden. De cruiseterminal bevat verder een shop, tv-schermen met toeristische informatie en een ruimte waar bemanningsleden op het internet kunnen surfen. De volledige terminal is uitgerust met wifi. Zeebrugge verwacht dit jaar 141 cruiseschepen, goed voor ruim 400.000 passagiers.

Lees het volledige bericht hier.

Met Pegase naar Cyprus

Cyprus (her)ontdekken? Vier reisagenten vertrokken op 2 juni vanuit Brussels Airport naar het zonnige en gastvrije Cyprus op uitnodiging van Pegase en in samenwerking met Constantinou Bros Asimina Suites! Lees het hele verslag hier.

Inflight Cathay Pacific: business

Klik hier voor het inflight report over de business-klasse van Cathay Pacific op de route Brussel-Hongkong.

TOUROPERATING

Brandstoftoeslag in perspectief

Het is een terugkerend fenomeen: B2C-media die berichten over een brandstoftoeslag voor vliegtuigvakanties die de touroperators aan hun klanten aanrekenen als gevolg van stijgende olieprijzen die het vliegen duurder maken. Een ander terugkerend fenomeen: de B2C-media die niet berichten wanneer klanten een deel van hun geld teruggestort krijgen als gevolg van dalende olieprijzen. Zo titelde Het Nieuwsblad deze week op zijn voorpagina: “Vliegvakanties kost gezin tot 160 euro extra”. Daarin worden o.a. Thomas Cook en TUI geciteerd. Zij zien zich inderdaad genoodzaakt om voor de komende zomervakantie een brandstoftoeslag aan te rekenen als gevolg van stijgende olieprijzen (met ruim 60% gestegen t.o.v. vorige zomer) omwille van gewijzigde geopolitieke omstandigheden, zoals de sancties tegen Iran of de productiebeperking sinds 2017. De prijzen van de vliegvakanties worden vastgelegd bij het verschijnen van de touroperator-brochure, op basis van een inschatting van de transportprijzen. In de daaropvolgende maanden worden de olieprijzen nauwlettend in de gaten gehouden. Stijgt de olieprijs boven een bepaalde drempel, dan dient een brandstoftoeslag te worden aangerekend, zoals contractueel wordt vastgelegd door de reisorganisatoren. Dat maakt dat Thomas Cook dit jaar (heen en terug) een brandstoftoeslag van 24, 32 of 40 euro per persoon dient aan te rekenen aan de klant. TUI rekent voor juli een toeslag aan van 3 tot 13 euro per persoon al naargelang van de bestemming. Piet Demeyere, woordvoerder van TUI, krijgt in het artikel van Het Nieuwsblad welgeteld één zin recht van antwoord: “Bij een sterk dalende olieprijs krijgen de klanten een deel van hun geld teruggestort.” Afspraak volgend jaar op de voorpagina wanneer het brandstof-mechanisme, dat in twee richtingen werkt, gunstig uitdraait voor de klant?

ABTO reageert

Het spreekt voor zich dat dit niet alleen geldt voor bovengenoemde touroperators maar evenzeer voor een aantal andere to’s, lid van de beroepsvereniging ABTO. Luc Coussement, voorzitter van ABTO, legt uit: “Er zijn ABTO-leden die ervoor kiezen om geen brandstoftoeslagen door te rekenen. Anderen garanderen dat de prijs van het vliegtuigticket op het moment van aankoop voor de hele reis geldt. Tot slot zijn er reisorganisatoren die de klant de keuze geven om bij aankoop een Fuel Supplement Garantie als extra optie bij te boeken. Ondanks de voortdurende prijsschommelingen bieden onze leden stuk voor stuk de nodige zekerheid aan hun klanten, de reizigers. Het doorrekenen van brandstoftoeslagen in de reissector is wettelijk geregeld. Het mechanisme voorziet dat stijgingen in brandstofprijzen doorgerekend kunnen worden aan de eindklant, maar ook dat er in geval van dalingen terugbetalingen doorgevoerd worden. En dat laatste wordt nog al eens vergeten.”

HOTELLERIE/TOUROPERATING

Club Med: neemt Beachcomber Seychellen over

Op 4 juni waren journalisten van over de hele wereld verzameld in Sicilië voor de opening van de nieuwe Club Med (5T) Exclusive Collection Cefalù (Sicilië). Tijdens de voorstelling tekenden Henri Giscard d’Estaing (voorzitter Club Med) en Gilbert Espitalier-Noël (ceo New Mauritius Hotels – Beachcomber) een contract waarbij Club Med de Beachcomber eigendom op Sainte-Anne overneemt. Club Med zal zich op dit kleine eiland, in het hart van het Parc Marin National de Sainte-Anne en vlakbij Mahé, op de Seychellen kunnen positioneren op één van de meest idyllische plekken van de archipel. Met deze overname zet Club Med zijn sterke positie op de internationale markt verder en neigen ze steeds meer naar een concept ‘haut de gamme’. Deze Club Med, die eveneens deel zal uitmaken van de Exclusive Collection, zal in 2020 geopend worden.

Club Med Cefalù (Sicilië): officiële opening

Vandaag opent de eerste Club Med 5 Trident Resort in Europa: Club Med Cefalù! Het nieuwe Exclusive Collection Resort, gelegen op 1u15 van Palermo en genesteld op een kaap die boven het kristalheldere water van de Middellandse Zee uitsteekt, ligt vlakbij één van de mooiste plaatsjes van Sicilië: Cefalù. Je klanten kunnen er terecht voor de gekende service en activiteiten van Club Med, maar in deze club gaan ze nog een stapje verder! Zo is er de mogelijkheid te ontbijten op de kamer, het ontdekkings-aanbod is volledig à la carte, er is ruime keuze uit gastronomische menu’s, Spa Carita…. De kamers en ‘villetas’ zijn erg ruim en ingericht in harmonie met de omliggende natuur. Met dit splinternieuwe Exclusive Collection Resort schrijft Club Med een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis, gericht op luxueuze belevenissen!

REISINDUSTRIE

Malta Belux: wijziging vertegenwoordiging

Malta Tourism Authority voert per 1 juli een wijziging door in de vertegenwoordiging op de Belgische en Luxemburgse markt. Sinds 2000 werd de toeristische dienst vertegenwoordigd door Marianne Hoogeveen, eerste gedurend vijf jaar als werknemer en daarna als zelfstandig vertegenwoordiger met haar eigen firma Contour Consult. Vanaf de maand juli zal de vertegenwoordiging in België overgenomen worden door Glenaki Tourism Consultancy uit Brugge, op Facebook gekend onder de naam Glenaki Travel Angels. Marianne Hoogeveen: “De samenwerking met de Malta Tourism Authority is beëindigd vanwege een Europese aanbestedingsprocedure. Ik wil benadrukken dat er geen geschillen zijn tussen Glenaki en mezelf. Ik wens hen veel succes om Malta in de kijker te blijven houden en zorg te dragen voor mijn ‘nalatenschap’.” Dat Marianne met Malta de afgelopen 18 jaar een succesverhaal schreef is duidelijk. “We begonnen met gemiddeld 20.000 Belgische toeristen per jaar en hebben vorig jaar een record gerealiseerd van bijna 75.000 pax,” aldus Marianne. “Goed voor een stijging van 75 procent, wat ik kan beschouwen als het topresultaat van mijn loopbaan. Daarom is dit eigenlijk een goed tijdstip om te stoppen en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.”

“Halve leven gewijd aan Malta”

Marianne Hoogeveen: “Ik heb bijna de helft van mijn leven gewijd aan het promoten van de Maltese eilanden en ik ben erg dankbaar voor alle opportuniteiten. We organiseerden tientallen studiereizen, MICE & trade events, persreizen, mediacampagnes en diverse joint marketing promoties met o.a. partners zoals Studio 100, Nintendo en Playmobil. Ook Malta zelf heeft de nodige veranderingen doorgemaakt: toetreding tot de Europese Gemeenschap, invoering van de euro, het EU-voorzitterschap in 2017. In 2018 is Valletta de culturele hoofdstad van Europa.”

Marianne is te bereiken via marianne@contourconsult.be

REISINDUSTRIE

Mark De Vriendt: voorzitter EGFATT

© EGFATT, de ultieme reddingsboei voor miljoenen Europese reizigers

EGFATT, de Europese vereniging van garantiefondsen (waaronder het Belgische, het Franse en het Nederlandse), heeft op 8 juni jl. zijn Jaarlijkse Algemene Vergadering gehouden in Stavanger, op uitnodiging van het Noorse garantiefonds.

Mark De Vriendt, General Manager van het Belgische Garantiefonds Reizen, werd er door de leden voor twee jaar herverkozen als voorzitter van EGFATT. David Bourne van de CAA (de Britse Civil Aviation Authority) werd bevestigd als ondervoorzitter en Erik Jan Reuver van het Nederlandse SGR als penningmeester. Vanzelfsprekend was de implementatie van de nieuwe Reisrichtlijn het hoofdthema van de vergadering. Alle leden-garantiefonds zijn er klaar voor: zij bieden samen aan miljoenen EU-inwoners de bescherming tegen financieel onvermogen, zoals het hoort.

Belangrijkste verwezenlijking dit jaar betreft de opstart van een gezamenlijke Europese database, waar in duizenden reisbedrijven uit 8 Europese landen opgenomen zijn. Neem alvast een kijkje op www.egfatt.eu. EGFATT staat ervoor open dat ook derde garantiestellers (fondsen, verzekeraars,…) hun ledenlijst naar deze database zouden uploaden. Meer info via mail@egfatt.eu of +32 2 240 68 02.

LUCHTVAART

Brussels Airport: belevingsproject

© Toerisme Vlaanderen

De komende 3 jaar zullen 75 miljoen reizigers op Brussels Airport kennismaken met een gloednieuw belevingsproject gewijd aan de toeristische troeven van Vlaanderen. Op verschillende plaatsen in de 2 pieren van de luchthaven zijn belevingshoeken ingericht rond de Vlaamse Meesters, gastronomie en wielercultuur. Deze ‘Vlaamse visitekaartjes’ werden ingehuldigd door minister van Toerisme Ben Weyts, CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen en ceo Arnaud Feist van Brussels Airport Company.

In de interactieve belevingshoeken in Pier A en B  maken de passagiers voortaan kennis met Rubens, Brueghel en van Eyck, getalenteerde chefs, brouwers, chocolatiers, streekproducten en wielergeschiedenis. Passagiers die aankomen op Pier B passeren onder een kleurrijk kunsttafereel op weg naar de uitgang.

“Het initiatief van Toerisme Vlaanderen en minister Ben Weyts biedt passagiers verschillende elementen aan die onze identiteit en geschiedenis bepaald hebben. Passagiers kunnen niet alleen meer te weten komen over onze bekendste kunstenaars, streekproducten of sportgeschiedenis. Ze kunnen onze rijke cultuur zelfs van heel dichtbij beleven door bijvoorbeeld zelf achter een schilderijlijst te kruipen of te zegevieren op de Vlaamse kasseien”, vertelt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company

BESTEMMING

Bonaire: eerste ‘Blue Destination’

Doordat Bonaire heeft beloofd oceanische rijkdommen duurzaam te gebruiken voor groei, welzijn, banen en de gezondheid van het ecosysteem van de oceaan, wordt het eiland ’s werelds eerste ‘Blue Destination’. Bonaire zal zichzelf positioneren als vooruitstrevend eiland omdat het een synergie tussen mens en natuur creëert. Dit vergroot de concurrentiepositie van Bonaire en maakt het eiland tot leider op het gebied van natuurbehoud. Bonaire heeft wereldwijd altijd al vooropgelopen bij het onderkennen van de belangrijke aspecten en ontwikkelingen van duurzaamheid en duurzame economische groeimogelijkheden. Bonaire was het eerste Caribische eiland met een beschermd Marine Park, met natuurbescherming als hoeksteen van ecologisch verantwoord toeristisch beleid; het economisch ontwikkelingsplan van het eiland is gebaseerd op duurzaamheid en 40% van het eiland gebruikt schone energie.

In het kader van de Bonaire International Sailing Regatta (10 oktober 2018) zal er ook een community-evenement plaatsvinden, waarbij Bonaire zichzelf officieel tot Blue Destination zal uitroepen.

LUCHTVAART

El Al: nieuw pricingmodel in Y

El Al Israel Airlines Ltd. (IATA: LY) stelt een nieuw hybride tariefmodel voor waarbij tariefplan LITE aan de bestaande economy class mogelijkheden wordt toegevoegd. Voor vluchten met vertrek vanaf 15 oktober 2018 zal er op de route Brussel – Tel Aviv een extra ticketkeuze beschikbaar zijn voor uw klanten in economy class, zodat zij een vluchtenpakket kunnen samenstellen dat het beste aan hun wensen beantwoordt.

Het nieuwe ticketmodel biedt drie types aan in verschillende prijsklassen:

 • LITE (nieuw bij El Al!): het basis vliegticket met inbegrip van één stuk handbagage en een lichte maaltijd. Extra betalende diensten zijn mogelijk, inclusief ingecheckte bagage en stoelselectie. Annulatie of wijziging is niet toegestaan.
 • CLASSIC: bevat één stuk handbagage, vooraf toegewezen seating (standaardstoel), een lichte maaltijd en ingecheckte bagage. Annulatie of wijziging is mogelijk tegen een meerkost.
 • FLEX: stelt uw klant in staat tot maximale flexibiliteit voor alle economy boekingsklassen en annulaties/wijzigingen (volgens de voorwaarden verbonden aan de tickets). In de ticketprijs zijn twee stuks handbagage, uitgebreide seatingopties, een lichte maaltijd, ingecheckte bagage en extra diensten zoals priority check-in en priority boarding inbegrepen.

De mogelijkheden in business class blijven onveranderd. Groepsprijzen worden voorgesteld op basis van de CLASSIC-voorwaarden. Uiteraard zijn ook de combinaties van tickets mogelijk. Zo kan een familie van vier ervoor kiezen om twee LITE-tickets voor de kinderen te combineren met twee CLASSIC-tickets voor de ouders om aldus geld te besparen. De tarieven zijn beschikbaar in uw GDS. Voor extra vragen kan u terecht op 0032/22310103.

MICE

ANVR-congres: registratie open!

De website van het ANVR-congres staat nu online: www.anvrcongres.nl. Reisprofessionals kunnen zich dus inschrijven voor het Congres dat dit jaar van 15 t/m 18 november wordt georganiseerd in Midden-Portugal. Samen met de Portugese organisaties Apavt en Turismo de Portugal Centro wil de ANVR ook dit jaar een inspirerend congres neerzetten en je kennis laten maken met een voor velen minder bekend gebied. Op de website vind je nu al in grote lijnen het programma van deze vier dagen die in het teken staan van ‘people, purpose, passion!’, drie essentiële begrippen voor een succesvolle toekomst. Sprekers als Ap Dijksterhuis, Danielle Braun, Herman Konings, Matthew Banks, Jarno Duursma, Zita Schellekens en Joris van Zoelen hebben hun enthousiaste medewerking al toegezegd.
Frank Oostdam, directeur ANVR: “Passie voor het vak, het product en de bestemming is essentieel. Maar ook de juiste verbinding met ‘people’ is belangrijk; van productgericht naar klantgericht. Nieuwe technologische innovaties kunnen daarbij helpen, maar de consument verandert ook en daar komt ‘purpose’ om de hoek. Hoe gaan we om met overtoerisme, welke keuzes maakt de consument en welke rol neem jij in als reisonderneming? Deze line-up aan sprekers zal ons een spiegel voorhouden.”

De congresdeelnemers verblijven in twee moderne en sfeervolle hotels. Je kunt kiezen voor het  comfortabele 4* Melia Ria in het hart van Aveiro of voor het zeer betaalbare, luxueuze 5* Montebelo Vista Alegre in het historische Ilhavo, beide met een geheel eigen karakter.

Om Midden-Portugal beter te leren kennen, liggen de drie congreslocaties in drie verschillende plaatsen: Aveiro, Coimbra en Ilhavo. ’s Middags kan iedereen sportief, actief of cultureel de omgeving ontdekken. En wil je meer van deze landelijke regio zien en nog andere steden bezoeken, boek dan nu meteen aansluitend de posttour die Isropa i.s.m. Sunny Cars heeft ontwikkeld. Wacht niet te lang met boeken, want deze eerste maand kan je ook nog gebruikmaken van de vroegboekkorting.

PEOPLE ON THE MOVE

Joost Schuring nieuwe topman Otravo

© Amadeus

Otravo heeft een opvolger beet voor ceo Raymond Vrijenhoek, die in januari van dit jaar aan de slag ging als vice president bij Sabre Travel Network in het Midden-Oosten. Hij wordt per 1 juli opgevolgd door Joost Schuring die overkomt van Amadeus. Joost Schuring kwam in Travel Magazine 408 van 16 februari nog aan bod in de serie ‘digitale economie’. Schuring is een gekende figuur in de wereld van technologie-providers in travel. Hij begon zijn carrière bij Amadeus meer dan 17 jaar geleden, in 2001. Hij doorzwom verscheidene commerciële en managementfuncties over de hele wereld bij de IT-groep in onder meer de Verenigde Staten, Brazilië en Duitsland. Joost beschrijft zichzelf als een fervent reiziger die houdt van het onbekende en graag op ontdekking gaat. In zijn laatste functie bij Amadeus was hij VP EMEA Travel Channels.

Amadeus Travel Channels: opvolging

Amadeus kondigt op zijn beurt dan weer een vervanger aan voor Joost Schuring om leiding te geven aan het retail segment van Amadeus’ Travel Channels. Het gaat om Leon Herce, die aan het hoofd komt van alle Travel Channels in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Herce werkt bij Amadeus sinds 2004 waar hij al diverse financiële en commerciële jobs uitoefende, waaronder senior functies bij commercial distribution in de Asia-Pacific regio en VP Travel Channels in Latijns-Amerika en de Caraïben. Schuring en Herce werken nu al samen om een vlotte overgang te verzekeren bij het vertrek van Schuring naar Otravo in juli. Leon Herce: “De reiskantoorervaring is uniek aangezien de persoonlijke aanpak van een reisagent echt het verschil kan maken en de klant zijn reis net dat tikkeltje beter kan maken. Zowel kleine als middelgrote reiskantoren als touroperators en consolidators zijn belangrijk voor Amadeus.”

STUDIEREIS

Silverjet: studiereis

Dankzij Brussels Airlines reis je rechtstreeks (6u) vanuit Brussel naar Senegal, waar het vijfsterrenhotel Lamantin Beach Resort & Spa is gelegen. Dit resort, dat onder de Franse directie staat van Eric Philibert, een oud leerling van de prestigieuze hotelschool van Lausanne, is een echt begrip aan de kust van Saly. Luxe, comfort, gastronomie, animatie voor groot en klein, een mooie spa en een marina zijn de vele pluspunten van dit hotel, voor een onvergetelijke vakantie voor zowel koppels als families.

Vanaf oktober 2018 opent de Espace Blue Bay: 20 ruime suitekamers aan het strand met exclusief zwembad aan de zee, afzonderlijke receptie en 24/24 service van een butler.

Neem deel aan de Silverjet-wedstrijd en win 1 van de plaatsen op hun studiereis naar het Lamantin Beach Resort & Spa in oktober 2018. Drie reisagenten kunnen volledig gratis mee op studiereis naar Senegal voor 4 dagen/3 nachten. De trekking is voorzien begin augustus. Deelnemen kan door Silverjet te reserveren tussen 1/6 en 31/07/2018, zo neemt u u automatisch deel aan hun tombola! Iedereen kan dus meedoen, want alle reservaties tellen mee.

Klik hier voor de Silverjet-promotie op de Lamantin Beach Resort & Spa.

STUDIEREIS

Air Transat famtrip 2018: mei winnaars

De Air Transat wedstrijd voor Belgische en Luxemburgse reisagenten waarbij je kans maakt op een plaatsje voor de volgende studiereis naar de provincie van Quebec loopt nog steeds! Deze studiereis vindt plaats van 14-21 september 2018 en neemt de deelnemers mee op ontdekking langs o.a. Québec City, Tadoussac, Baie-Comeau, Matane, Kamouraska en Montréal.

Inmiddels zijn de twee volgende winnaars voor deze incentive famtrip bekend: Justine Decoster (Voyages DEL-TOUR Perwez) en Tamsin Schoefs (TUI Hasselt)! Zij zijn samen met Cynthia Verluyten (Alk Reizen) en Rita Verhoeyen (Kris Kras) alvast zeker van hun deelname aan deze mooie FAM-trip.

Ga ook mee

Ook deze maand is deelnemen eenvoudig: elke reisagent die één of meerdere Air Transat tickets naar Montreal, Toronto, Quebec, Calgary of Vancouver (liefst met vertrek ex-BRU) boekt en uitgeeft tussen 1 april en 31 juli 2018, maakt immers een kans in deze wedstrijd! Hoe kun je deelnemen? De registratieprocedure is simpel! Zodra de maand om is kan je de Air Transat reserveringsnummers online doorgeven voor de 5e dag van de nieuwe maand via: https://www.airtransat.com/nl-BE/fam-trip-be. Alle boekingen gemaakt sinds 1 april tellen mee! Vervolgens kom je in aanmerking om geselecteerd te worden als één van de reisagenten die de studiereis in september zullen vervoegen. Winnaars worden elke maand rond de 10e geselecteerd en bekend gemaakt, de incentive loopt t.e.m. 31 juli 2018. Hoe meer boekingen en pax, hoe groter je kans!

CRUISE

© Ponant Lorraine Turci

Ponant: Sea Plastics

Naar aanleiding van de wereldoceanendag vorige week, zet Ponant zijn samenwerking met Sea Plastics voort. De rederij stort 1% van haar omzet van 8 juni aan Sea Plastics. Die organisatie wil een circulaire economie voor plastic op poten zetten en er alles aan doen om de oceanen te beschermen. Elk jaar wordt er een expeditie opgezet om de impact van plastic op het zeemilieu te bestuderen en het grote publiek van het probleem bewust te maken. De inspanningen van Ponant om zijn impact op het milieu te verminderen, beperken zich niet tot het leven aan boord maar beginnen al bij het ontwerp van de schepen. De gloednieuwe ‘Clean Ship’-sisterships (Bureau Veritas) van Ponant behoren tot de meest recente schepen ter wereld. De Ponant Icebreaker met hybride aandrijving staat symbool voor de inspanningen van PONANT om zijn milieu-impact te verminderen. De belangrijkste innovatie is het gebruik van vloeibaar aardgas. Als de Ponant Icebreaker vanaf 2021 als elektrisch hybrideship door de poolgebieden vaart, zullen er zelfs helemaal geen deeltjes meer in de atmosfeer uitgestoten worden. Daarnaast ondergaat elke nieuwe vaarroute eerst een milieu-impactstudie waarbij men de impact op het ecosysteem bestudeert. Tot slot volgen de passagiers aan boord van Ponant heel wat concrete richtlijnen om de fauna en flora, de lokale bevolking en de oceanen te beschermen.

FERRY

DFDS schrapt route Zeebrugge-Rosyth

Op 19 april berichtte TM de heropening van de route Zeebrugge-Rosyth van DFDS Seaways. Enkele dagen eerder vond er echter een brand plaats in de machinekamers van het ro-ro vrachtschip Finlandia, al werd dat nieuws pas enkele dagen later bekendgemaakt. “Door de herstellingswerken aan het schip en de extra kosten aan een reeds verlieslatende situatie, werd een geen ander alternatief gevonden dan de route te sluiten. Een ommekeer en heropening worden hiermee onrealistisch”, laat Tom De Wannemacker, sales & key account management weten.

TOUROPERATING

Famiski: nieuwe bestemmingen

De zomer is volop in het land, maar ondertussen is  het nieuwe skiseizoen bij Famiski van start gegaan: de brochures worden binnenkort verstuurd en de nieuwe website staat intussen online.

Elk jaar gaat Famiski op zoek naar een aantal nieuwe, gezinsvriendelijke bestemmingen. Zo zijn Livigno, Monte Rosa, Katschberg en Bad Hofgastein zeker een aanrader voor families met beginnende skiërs. Voor de meer ervaren skiërs stellen ze hun extra aanbod voor in Ischgl/Kappl, crème de la crème van alle skigebieden. Wie nog geen brochures besteld heeft, kan dit doen via de website.

Kinderen gratis

© Famiski

Door de jarenlange ervaring kan Famiski van de hoteleigenaars aantrekkelijke kinderkortingen bekomen op een kamer met twee volledig betalende personen. Dankzij deze unieke actie krijgen kinderen tot 6 jaar (d.w.z. tot de dag dat ze 6 jaar worden) in bepaalde hotels gratis verblijf en gratis skipas. In het Pitztal en Stubaital gaan kinderen tot 10 jaar gratis mee! Reist de klant met de eigen wagen, dan kunnen ze volledig gratis mee, ze betalen geen skipas en geen hotel (afhankelijk van de periode). Reist de klant met de bus, dan betalen kinderen 150 euro voor vervoer en administratiekosten.

Teamuitbreiding

Famiski heet Karel Standaert van harte welkom als nieuwe medewerker. Karel zal zich vooral bezig houden met het marketing gebeuren, shortski’s en andere administratieve taken. U kan hem bereiken via Karel@famiski.be

Little Ski Mountain

De samenwerking met Little Ski Mountain wordt verder uitgebreid. Tijdens deze 4 weken werkt Famisiki samen met Little Ball Village, de kleutersportspecialist in België. De doelgroep voor deze Little Ski Mountainweken zijn gezinnen met jonge kinderen vanaf 9 maand tot 8 jaar. Vanuit de expertise van Little Ball Village zijn deze weken opgebouwd rond het bioritme van een kleuter. Voor het 4de jaar op rij is Hotel Jafferau de uitvalsbasis voor deze kleuterskivakantie waar de begeleiding ter plaatse in handen is van Little Ball Village en een team van 10 gediplomeerde Nederlandstalige kleuterjuffen.

TRAVEL RALLY

Travel Rally: Straatsburg

© Christophe Urbain

De Travel Rally vindt dit jaar plaats van 21 – 23 september. Op 21 september reizen we met de TGV vanuit Brussel rechtstreeks naar Straatsburg, waar we tot in late namiddag de tijd krijgen om de Europese hoofdstad te leren kennen. Atout France en het Office de Tourisme de Strasbourg hebben samen een culinair programma uitgewerkt voor de deelnemers aan de Travel Rally. Want in Straatsburg combineert men het beste van twee werelden als het op gastronomie aankomt: de overvloed van de Duitse keuken, en de verfijning van de Franse cuisine!

 

Het historische centrum van Straatsburg maakt deel uit van het werelderfgoed van UNESCO. Ontdek de stad te voet, op de fiets, met een rondvaartboot of met de minitram. Straatsburg hecht nog steeds aan oude tradities maar heeft de uitstraling van een moderne en kosmopolitische stad. Wat je niet mag missen in Straatsburg:

 • La cathédrale Notre-Dame met zijn astronomische klok en het panoramische terras,
 • ‘Petite France’ met vakwerkhuizen en waterwegen, de overdekte bruggen,
 • ‘Place de la République’ met indrukwekkende gebouwen die dateren uit de Duitse tijd (1871-1918),
 • Wijk met de Europese instellingen, zoals de Raad van Europa, het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en het Europees Parlement,
 • Le Palais Rohan (18e eeuw) met zijn musea,
 • Het Museum voor moderne en eigentijdse Kunst,
 • Het park van de Orangerie,
 • De brasserieën en de ‘winstubs’, dit zijn kleine restaurantjes die je alleen maar in de Elzas vindt.

Meer info over Straatsburg via deze link.

Over de Travel Rally

De toeristische bestemmingspartners Atout France en Zwitserland Toerisme zorgen alvast voor een uitgekiend programma vol leuke rally-activiteiten! Interhome zorgt voor een luxe-verblijf in het splinternieuwe SwissPeak Resort Vercorin, Allianz Global Assistance zorgt voor de verzekering, met NMBS Internationaal sporen we rechtstreeks van Brussel naar Straatsburg en dankzij Sunny Cars hebben we het hele weekend de huurwagen tot onzer beschikking! Ook het Garantiefonds Reizen is al enkele jaren vaste partner van dit event.

Twijfel niet te lang, want het aantal plaatsen is zeer beperkt. De bescheiden deelnamekost bedraagt 50 euro per persoon! Klik hier om je in te schrijven!

Meer informatie over programma en bestemming via www.travelrally.be

LEZERS SCHRIJVEN ONS

Sharm el Sheikh situatie

Naar aanleiding van de geschrapte vluchten van Brussels Airlines naar Sharm el Sheikh, ontving de TM redactie deze week ook een reactie van de Ambassade van Egypte in Brussel.

“We zijn verbaasd door deze beslissing. Er is op dit ogenblik niets veranderd aan de veiligheid in Sharm El Sheikh sinds verschillende maanden. Dat bevestigt ook het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken dat weliswaar aanraadt de Sinai niet aan te doen, behalve de hotelzone in Sharm el Sheikh die als ‘veilig’ wordt verklaard.” Reacties van de VVR en UPAV leest u op onze website: https://travel-magazine.be/lezers-schrijven-ons-reactie-vvr-op-geannuleerde-sharm-el-sheikh-vluchten/

TOUROPERATING

Thomas Cook: Egypte +90% Belgen

© Sentido Mamlouk Palace Resort

Het aantal Belgische toeristen dat naar Egypte op zomervakantie gaat, is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Om aan die grote vraag te voldoen, heeft Thomas Cook voor deze zomer meer vluchten ingelegd en biedt de touroperator zo het grootste aanbod rechtstreekse vluchten vanuit Brussels Airport naar de Egyptische badplaatsen deze zomer. Thomas Cook ziet de boekingen naar Egypte voor deze zomer met maar liefst 90% stijgen versus vorig jaar en daarmee hoort Egypte bij de populairste zomerbestemmingen. Hoewel de boekingen nog maar pas gestart zijn, is er ook voor winter 2018/2019 een groei van 60% in de boekingen.

Jan Dekeyser, managing director Thomas Cook: “We blijven geloven en investeren in Egypte aangezien dit een belangrijke bestemming is voor Thomas Cook. Samen met de hoteliers in alle vakantieoorden aan de Rode Zee werken we aan een bijzonder kwalitatief hotelaanbod voor de Belgische vakantiegangers. Deze sterke groei toont duidelijk aan dat de Belgen zeer graag op vakantie gaan naar Egypte.”

Kinderen gratis: laatste dagen

Wil jouw klant deze zomer met het hele gezin op vakantie vertrekken? Overtuig hem dan om als de vliegende bliksem bij Thomas Cook te reserveren! Het zijn namelijk de laatste dagen van de actie ‘Kinderen gratis’. Zondag 17/06 loopt deze actie definitief af. Jouw klant heeft dus nog welgeteld 4 dagen om hiervan te profiteren. Snel zijn is de boodschap! In de Thomas Cook newsletter van deze week vind je meer informatie over deze actie.

Incentive en WK-wedstrijd

Er breken spannende tijden aan. Niet enkel zijn de Last Minutes uit de startblokken geschoten, ook het WK voetbal in Rusland is van start gegaan. Daarom lanceert Thomas Cook een spannende wedstrijd en een incentive om voluit te gaan voor een succesvolle Last Minute verkoop! Hierbij geeft Thomas Cook in totaal 11 duovliegtickets van Brussels Airlines weg. Meer info en voorwaarden vind je op de Thomas Cook Agentsite. Veel succes!

© SunConnect Marina Beach

Kreta: strand, natuur, cultuur

Kreta is een bestemming die je doet dromen van een heerlijke relaxvakantie op het strand. Maar dit Grieks eiland heeft nog zo veel meer te bieden. Denk maar aan prachtige steden zoals Heraklion, Aghios Nikolaos, Rethymnon, Chania en Elounda. Geniet van het uitzicht op de Lassithihoogvlakte, de grootste van Griekenland, en vergeet je picknickmand niet! Of neem de boot naar het leprozeneiland Spinalonga en laat je onderdompelen in zijn geschiedenis. Ook de 16km lange Samariakloof mag zeker niet op het lijstje ontbreken. Momenteel biedt Thomas Cook extra kamers aan in deze 2 tophotels: SENTIDO Vasia Resort & Spa en SunConnect Marina Beach.

Nieuw: Inspiratiereizen

Wil jouw klant een zorgeloze vakantie met Nederlandstalige begeleiding én een unieke ervaring beleven? Stel hem dan een van de Thomas Cook Inspiratiereizen voor. Van avontuurlijk tot genieten, van een nieuwe sport beoefenen tot puur natuur, van kleuters tot 55+, er is voor elk wat wils. Een greep uit het aanbod voor deze winter: citytrip Dubai en Abu Dhabi, riviercruise op de Douro, singlevakanties voor 55+ aan de Turkse Rivièra, Surf & Yoga in Taghazout (Marokko) en rondreis Mexico ‘De Mol achterna’. Bovendien pakt Thomas Cook uit met een bijhorende incentive: voor alle boekingen van 18/06 t.e.m. 30/09/2018 uit de Thomas Cook Inspiratiereizenbrochure krijg je nu tijdelijk dubbele Easy Way punten. Meer info en voorwaarden vind je in de Thomas Cook newsletter van deze week.

LUCHTVAART

Brussels Airlines: piloten

Directie en vakbonden bij Brussels Airlines zijn het maandagavond eens geraakt over een voorstel om het loon en de werkdruk van de piloten te verbeteren. Dat wordt nu aan de piloten zelf ter stemming voorgelegd. Begin volgende week zou het resultaat bekend moeten zijn. De directie en de bonden van de luchtvaartmaatschappij waren maandag rond 13 uur bijeengekomen voor wat een cruciale vergadering werd genoemd. De bonden hadden beloofd om de piloten nadien te briefen. Iets na 23 uur was de vergadering afgelopen. Met resultaat, er ligt een voorstel op tafel om aan de piloten voor te leggen. Al wilden de bonden het woord ontwerpakkoord niet in de mond nemen. “Er is een voorstel, en we zullen dat zo neutraal mogelijk aan de piloten voorleggen”, klonk het. “We zullen zien hoe zij erover denken.” Ook over de inhoud wilden de vakbondsvertegenwoordigers niet veel kwijt. Ze willen de teksten eerst aan de piloten voorleggen. “Er is wel vooruitgang geboekt tegenover een maand geleden”, toen de piloten twee dagen staakten. “Er ligt nu een heel gedetailleerd voorstel op tafel.” Er zou zowel iets in zitten inzake verloning als wat betreft werk-privébalans. De directie reageerde via een persbericht. Zij heeft het over een voorstel met maatregelen om de regels rond dienst- en rusttijden, en de balans tussen werk- en privéleven te verbeteren. Ook is er een compensatieregeling voor de piloten. De stakingsaanzegging voor de piloten blijft voorlopig van kracht, tot het resultaat van de stemming bekend is. Aan een prognose waagden de vakbondslui zich niet.

PEOPLE ON THE MOVE

Airtrade België: nieuwe Sales

® Airtrade

Airtrade Holland breidde sinds 1 juni 2018 in België uit met de komst van Javier Equisoain Blanco als nieuwe sales manager. In zijn nieuwe rol heeft Javier de ambitie om de positie van Airtrade in België te versterken.

Javier Equisoain Blanco: “Airtrade heeft grote ambities voor de Belgische markt en biedt als een van de weinigen de combinatie tussen consolidating en reistechnologie aan. Denk hierbij aan 24-uurs automatische ticketafhandeling, white label boeking tools, diverse API’s en ook een ruim aanbod aan flight content waaronder NDC.”

De afgelopen 15 jaar heeft Javier zijn sporen ruimschoots verdiend in de reisbranche en deed hij veel sales ervaring op bij bedrijven als KLM, SAS Scandinavian Airlines, NH Hotels, US Airways en American Airlines.

TOUROPERATING

TUI: nieuwe rondreis

© TUI

Voor het winterseizoen lanceert TUI een nieuwe TUI Rondreis, genaamd Winters IJsland & het Noorderlicht! Dit is een 5-daagse rondreis in IJsland met zijn onbeschrijflijke landschappen. De rondreis is boekbaar via TUI Specialists in My Travel Mate.

Deze TUI Rondreis is een groepsreis met Nederlandstalige TUI reisleiding van Brussel tot Brussel. Tijdens deze 5-daagse trip gaat je klant op jacht naar het indrukwekkende noorderlicht, geniet hij van de prachtige natuur met watervallen, geisers en ruige landschappen, en kan je je ontspannen in het warme water van de Blue Lagoon. Later gaat het verder naar het schiereiland Snaefellsnes ‘IJsland in het klein’ en ontdekt hij de natuurroute ‘Golden Circle’.

Autovakanties: Puy du Fou tijdens de Tour

© Puy du Fou

‘L’Histoire n’attends que vous’: een driedubbele portie geschiedenis wacht je op in Les Epesses! Herbeleef het avontuurlijke verleden in het themapark Puy du Fou, bekroond met tal van internationale onderscheidingen, en overnacht in de stijl van lang vervlogen tijden. Als kers op de taart: beleef mee hoe onze beste coureurs tijdens de Tour de France geschiedenis schrijven!

 • Zaterdag 7/7: Aankomst 1ste etappe in Fontenay le Comte (op 50 km van Puy du Fou)
 • Zondag 8/7: Start 2de etappe in Mouilleron St.-Germain (op 30 km van Puy du Fou) – aankomst in La Roche sur Yon (op 60 km van Puy du Fou)
 • Maandag 9/7: 3de etappe: Ploegentijdrit in en rond Cholet (op 20 km van Puy du Fou)

Koppel de start van de Tour de France aan een verblijf in één van de Puy du Fou-hotels in Les Epesses. Woon zoals de Merovingers in een paalwoning op het water in Les Iles de Clovis (code 61821). Deze accommodatie bevindt zich middenin een natuurgebied van 7 hectare en biedt directe toegang tot het Puy du Fou park. Of geniet van een koninklijk verblijf in ‘logeries’ van Frans I en Hendrik VIII van Engeland in Le Camp du Drap d’Or (code 61824). Ontdek de pracht en praal van de Renaissance! Ook hier heb je directe toegang tot het park.

Incentive: geschenkkaart TUI BLUE hotels

Maak kans op een BOL.com geschenkkaart ter waarde van 200 euro! De 5 best boekende reisagenten voor TUI BLUE Sarigerme Park4*SUP (14852, Egeïsche Kust) en TUI BLUE Palm Garden 4* (15878, Turkse Rivièra) tussen 01/06/2018 en 31/08/2018 winnen deze mooie prijs.

Beide hotels werden volledig gerenoveerd en opgewaardeerd naar het TUI BLUE concept. Hier kan je klant zich dan ook verwachten aan een fantastische vakantie waar niets aan het toeval wordt overgelaten. Ook aan animatie is er geen gebrek: het Edutainment programma biedt actieve, ontspannende en ook creatieve activiteiten voor alle leeftijden. Neem deel aan het BLUEf!t programma, geniet van gezonde buffetten, en plan je vakantie met de BLUE app.

TECHNOLOGIE

Amadeus: niveau 3 NDC

Amadeus bereikt als eerste certificatieniveau drie van de laatste NDC standaard, dit is een nieuwe mijlpaal voor Amadeus. Sinds 2016 staat het certificatieproces op poten voor de New Distribution Capability, zodanig dat alle stakeholders in de luchtvaartindustrie NDC messaging ondersteunen. Amadeus heeft als eerste niveau drie van certificatie bereikt met zijn Altéa NDC met versie 18.1, de laatste versie die op de wereld losgelaten werd in maart dit jaar. Nieuw aan versie 18.1 is dat deze gebaseerd is op het nieuwste luchtvaartdatamodel waarbij nieuwe en oude gegevens op een eenduidige manier opgeslagen en gebruikt worden, wat helpt om nieuwe standaarden zoals NDC te implementeren in het werkveld. “We zijn samen met IATA en andere partners aan het werken om de laatste versie van de NDC standaard te testen en te verbeteren, om daarna in de sector te implementeren en te laten mee-evolueren”, aldus Gianni Pisanello, vicepresident van Amadeus NDC-X programma.

Amadeus Global Report 2017

Amadeus heeft opnieuw zijn jaarlijkse Global Report gelanceerd, waarin de GDS en technologieprovider een unieke kijk biedt op de reisindustrie. Je leest er alles over trends en de positie van Amadeus in het toeristische landschap. Amadeus investeerde ook het voorbije jaar heel erg veel in het connecteren van reizigers met reisagenten, luchtvaartmaatschappijen, hotels, railproviders, cruises,…. Daarnaast leest u in het rapport ook welke koers Amadeus vaart en hoe ze jaar na jaar groeien. Zo werden het voorbije jaar maar liefst 55 contracten afgesloten of vernieuwd. Daarnaast gaat er in het rapport ook veel aandacht uit naar duurzaamheid.  Meer informatie via deze link. http://www.amadeus.com/msite/global-report/2017/en/home/index.html?BLOG=25

LUCHTVAART

TUI fly investeert in vluchtopleiding

Luchtvaartmaatschappij TUI fly heeft de Belgische maatschappij Venyo gekozen voor de installatie van een vluchtsimulator op haar hoofdzetel in Zaventem. De vluchtsimulator wordt een handig werkinstrument voor de studenten van de pilootacademie die TUI fly in 2017 oprichtte. Deze tool roept reële vluchtomstandigheden op, een troef in de opleiding van toekomstige piloten, die worden gevormd op basis van TUI fly’s eigen procedures. Bovendien zal de simulator worden ingezet voor regelmatige trainingssessies van de reeds actieve piloten bij TUI fly.  De simulator werd eind mei geïnstalleerd, wordt in juni goedgekeurd en zal in september klaar zijn voor de eerste opleidingen.

VAKANTIEPARK

Nutchel: nieuw vakantiedomein

Op 1 juli gaat op domein De Warre in Neeroeteren (Maaseik) op de grens van Limburg met Nederland het vakantiedomein Nutchel de poorten open. In een bosgebied van 13 ha zijn 35 vakantiewoningen geplaatst, die de bewoners het leven in en een intens contact met de natuur willen laten ervaren. De houten chalets variëren in omvang – van 12 vierkante meter voor een viertal personen tot 25 vierkante meter voor zes personen – en in type. Sommigen bevinden zich op palen enkele meters boven de grond. Anderen beschikken over een toren, waar de gasten van het uitzicht kunnen genieten, relaxen of tafelen. Nog andere chalets bevinden zich per twee dichtbij elkaar, zodat grotere groepen er samen kunnen verblijven.

Het idee komt van James Mennekens, ex-ceo van Center Parcs Europe en nu eigenaar van Feather Down, de Europese marktleider in glamping. “De filosofie van Nutchel is alle connecties met de vertrouwde wereld af te sluiten – wifi is op het domein beperkt –

en de band met de natuur te versterken”, beklemtoont James Mennekens. De chalets beschikken over een keukenhoek, een douche en wastafel in simpele vormgeving, een toilet en een houtkachel, waarvoor de bewoners zelf de vracht hout aan de stapelplaats moeten halen. Verlichting en elektriciteit zijn tot een minimum beperkt. De auto moet op het parkeerterrein aan de toegang van het park blijven.

Het park richt zich vooral op belevingsvakanties. Zo kunnen de gasten er tussen de bomen klimmen op een hoogteparcours, met de kabelbaan zweven boven het domein, de konijntjes koesteren, enzovoort. Nutchel maakt deel uit van De Warre, een hippisch centrum, dat paardenliefhebbers en topsporters uit binnen- en buitenland ontvangt. Ook de gasten van Nutchel zijn er welkom.

VAKBEURS

© Buy Catalunya

BUY Catalunya 2018

Save the date! Van 25 september tot 29 september 2018 gaat BUY Catalunya door. Dit is het grootste toerisme networking event van het jaar in Catalonië, georganiseerd door de Catalan Tourist Board. De beurs verzamelt meer dan 100 touroperators van over de hele wereld. BUY 2018 gaat van start met een dag workshop voor professionals gevolgd door een twee dagen lange studietrip die de Catalaanse cultuur en tradities showcaset. De inschrijvingen zijn open tot 2 juli en er is een gelimiteerd aantal deelnemers. Meer info vind je terug op deze website.

BESTEMMING

#HerOntdekDominica!

© Discover Dominica

Discover Dominica lanceert de promotiecampagne ‘HerOntdekDominica’ om reizigers aan te moedigen het eiland te bezoeken. ​Want in september 2017 heeft orkaan Maria het eiland zwaar toegetakeld. Onmiddellijk heeft de regering van Dominica onder impuls van premier Roosevelt Skerrit zich toegelegd op het herstel van het eiland. Doelstelling is om het eiland voor de toekomst bestand te maken tegen de globale klimaatverandering.

​​Hoewel de orkaanschade aan de hotels en huizen enorm was, zijn vandaag 36 toeristische accommodaties opnieuw operationeel en open voor toerisme. De laatste updates over accommodaties kan je volgen op http://dominicaupdate.com/where-to-stay/.​ CruisesDominica verwelkomde eind december 2017 reeds het eerste cruiseschip na de orkaan in Portsmouth en eind januari het eerste cruiseschip in Roseau. Meerdere cruiseschepen meerden aan op Dominica, zoals TUI Cruises en AIDA.

Tegen het einde van zomer 2018 wordt verwacht dat Dominica volledig is hersteld.

Actie

In het kader ‘HerOntdekDominica’ loopt er een actie waar elke reisagent uit België en Luxemburg gebruik van kan maken. Klanten kunnen vier nachten boeken en betalen slechts voor drie nachten. Dit geldt voor boekingen tussen 24 mei en 31 juli 2018 met de promotiecode DOM2018 voor verblijven tussen 1 juli en 15 december 2018 (met uitzondering van 15 oktober – 8 november 2018).  Bovendien krijgen volwassenen korting op de boeking van de ferry-verbinding met de omliggende eilanden. Meer info hier.

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: Normandië

© Exclusive Destinations

La Ferme Saint Simeon (5*L), de wieg van de Impressionistische beweging, is een schitterende zeventiende-eeuwse herberg, waar opkomende kunstenaars kwamen om te worden verwend door Moeder Toutain. In deze Normandische omgeving kan u genieten van een uitstekende keuken, gekruid met plaatselijke smaken, of kiezen voor Bio-behandelingen in de Spa op basis van appels en melkproducten. De nabij gelegen stad Honfleur zal u charmeren met zijn monumenten, aangename steegjes, zijn kleine haven en zijn geschiedenis. De ligging kan ook inspireren tot het verkennen van de Pays d’Auge met haar prachtige historische dorpjes, mooie landschappen en de vele Calvados distilleerderijen of, voor de kaasliefhebbers, tot een bezoek aan Pont l’Evêque of Camembert. Volg het voorbeeld van de impressionisten en kies voor een memorabel verblijf in dit unieke hotel met prachtig lichtval over de Seine.

Om dit bezoek nog aantrekkelijker te maken biedt het hotel van 01/07/18 tot 31/08/18 GRATIS ONTBIJT  aan (waarde: 32 euro; te boeken vóór 15/07). Meer info vindt u hier.

Chicago

Aan Chicago wordt vrijwel nooit gedacht voor een stedentrip in de Verenigde Staten wil doen. Nochtans is het een fascinerende stad met enorme wolkenkrabbers en een prachtige skyline. Chicago heeft iets voor iedereen. Je kan er interessante musea van wereldklasse bezoeken, dineren in één van de vele Michelin-sterrenrestaurants of een show in één van de meer dan 200 theaters bijwonen. Je kan er een waaier aan bezienswaardigheden bezoeken, een sportmanifestatie van de White Sox (baseball), Chicago Bears (American Football) of Chicago Bulls (basket) beleven, eindeloos shoppen op de Magnificent Mile of picknicken op één van de stranden aan Lake Michigan. Maak een boottocht op de Chicago River en ontdek de vele bruggen en prachtige architectuur van de gebouwen of geniet van een uitzicht op de stad vanop één van de 2 observatieplatforms. En ’s avonds stort je je in het bruisende nachtleven met tal van bars en nachtclubs, live muziek en comedy clubs. Er zijn talrijke dingen te bezoeken, te zien en te ervaren in Chicago. Dus begin vandaag nog met het plannen van je bezoek! Exclusive Destinations helpt je graag met uitwerken van een stedentrip. Ze reserveren de rechtstreekse vluchten met United Airlines, evenals de transfers, de hotels (ongeacht het budget, er is genoeg keuze) en de bezienswaardigheden. Een aanrader is zeker een begeleide wandeling met Leentje De Leeuw, hun Vlaamstalige gids ter plaatse. Contacteer Exclusive Destinations voor meer info en reservatie: kris@exclusivedestinations.be

West-USA

Exclusive Destinations neemt je klanten graag mee op één van hun rondreizen. Tijdens de begeleide rondreis ‘Utah & Arizona Photography tour’ leg je, zonder twijfel, de perfecte foto vast. Je ontdekt de ‘Mighty Five’, 5 van de meest unieke nationale parken van Utah (Zion, Bryce Canyon, Monument Valley, Arches en Canyonlands) in combinatie met Antelope Canyon, één van de meest fotogenieke plekken in de USA. Deze 16-daagse rondreis gebeurt in een kleine groep, onder begeleiding van een ervaren gids/fotograaf. De ideale rondreis als je voor de eerste keer naar West-USA wil, is de rondreis per huurwagen ‘Far West Adventure’. Hier ontdek je de adembenemende natuur en de spectaculaire en levendige steden van het Westen. Tijdens de rondreis ‘National Park Adventure’, reis je van woestijnen tot met sneeuw bedekte bergtoppen, van grote zoutvlaktes tot felrode hoodoos, van uitgestrekte bossen tot helblauwe meren en torenhoge watervallen… Ieder park heeft wel iets unieks en is absoluut een bezoek waard! Contacteer Exclusive Destinations voor meer info en reservatie via kris@exclusivedestinations.be

PEOPLE ON THE MOVE

BCD Travel verwelkomt Andrew Menkes

BCD Travel heeft per 11 juni Andrew Menkes, aangesteld als senior vice president Global Client Solutions, hij is tevens oprichter en voormalig ceo van Partnership Travel Consulting. Menkes wordt in zijn nieuwe rol verantwoordelijk voor de groei van het wereldwijde marktaandeel van BCD Travel. Hij zal dat doen door het aanbod van de zakenreisorganisatie verder in lijn te brengen met de veranderende behoeften van inkopers van zakenreizen. Daarvoor werkt hij samen met het regionale management van BCD, maar ook met klanten en prospects. Daarnaast zal Menkes onder andere het reisbeleid van bedrijven ontwikkelen en evalueren, risicomanagementdiensten beoordelen en selecteren, zakelijke creditcardsystemen selecteren en andere inkoopuitdagingen aanpakken. Menkes is gevestigd in Cape Coral, Florida en zal rapporteren aan Mike Janssen, global chief operating officer en president van de Amerikaanse regio.

STUDIEREIS

Grand Prix Sunny Cars: Teamcaptain in de kijker

De Grand Prix Sunny Cars belooft een geweldige reis te worden. De studiereis draait drie dagen om fun, kennis en spel. Aan de hand van superleuke GPS opdrachten ontdekken vier teams van acht personen van 11 t/m 14 september een topbestemming voor autohuur (welke, dat houden ze nog even geheim) en leer je onderweg meteen waarom een huurauto daar onmisbaar is. Én hoe je die er het beste kunt verkopen. En wie kunnen je dat beter leren dan de absolute topexperts in autohuur: de kwartaalwinnaars van de Smile Society Top 100. Zij hebben hun plek dus al verdiend en worden de teamcaptains. Wedden dat je onder de bezielende leiding van Tineke Rymenants, Leen Leemans of Kristof Joosen met een smile én meer autohuurkennis thuis komt. En misschien ook nog wel als het winnende team van de Grand Prix Sunny Cars editie 2018!

Deze week wordt in de TM Newsletter de laatste reeds gekende teamcaptain voor de Grand Prix Sunny Cars voorgesteld.

Deze week is dat Leen Leemans van Joker Wilrijk, we laten Leen aan het woord: “Net als mijn voorgangers hier de vorige weken aan het woord, kijk ik erg uit naar de Grand Prix. Ik hoop dat het een leuke bestemming wordt. Het is uiteraard wel spannend dat wij nog steeds niet weten waar de Grand Prix Sunny Cars zal doorgaan. Ik heb mijn plekje bemachtigd door bij elke klanten de voordelen van een Sunny Cars huurwagen aan te prijzen. Ik probeer ook altijd mijn eigen ervaringen aan de pluspunten van een Sunny Cars huurwagen te koppelen. Als teamcaptain zal ik iedereen in mijn team motiveren er volop voor te gaan. Ik ben niet de grootste leidersfiguur, maar ik ben wel iemand die houdt van een leuke sfeer maken. Ik hoop dan ook dat ik leuke, grappige teamleden zal hebben die even enthousiast zijn om het spel en de studiereis tot een goed einde te brengen. Stiekem hoop ik dat mijn teamleden goed kunnen parkeren en manoevreren met de wagen, dat is iets waar ik niet in uitblink, maar daarmee wil ik geen stereotypen bevestigen (lacht). Ik ben heel enthousiast om de opdrachten allemaal zo goed mogelijk op te lossen, maar voor mij geldt het motto ‘deelnemen is belangrijker dan winnen, de ervaring op zich is ook enorm belangrijk voor mij. Uiteraard ga ik er samen met mijn teamgenoten voor!”

GPS-opdracht 4: extra kraslot

Vier weken lang kun je krasloten verdienen om kans te maken op een van de beschikbare 28 studiereisplekken tijdens dé Grand Prix Sunny Cars, een te gekke studiereis die van 11 t/m 14 september plaatsvindt. Geloof ons, daar wil je bij zijn! Maar er zijn ook nog andere prijzen te winnen. Je verdient krasloten door boekingen én opdrachten te maken (kijk op b2b.sunnycars.be voor meer informatie). Zo kun je wekelijks een extra kraslot krijgen als je een GPS-opdracht maakt. Dus zet je schrap, want hier komt het vierde én laatste raadsel.

Om het wat overzichtelijker te maken, kun je een antwoordformulier downloaden en daarop jouw antwoorden invullen. Die kun je uiterlijk 22 juni naar GrandPrix@sunnycars.be sturen. Zie hieronder de vierde opdracht, veel succes!

COACH TOURISM

Flixbus breidt uit in België

Naast Staf Cars dat drie maanden geleden startte met de eerste ritten voor Flixbus engageren nu ook vier andere Belgische autocarbedrijven zich voor de internationale lange afstandsdienst. Het viertal zet samengeteld 20 nagelnieuwe voertuigen in. Met de 30 voertuigen van Staf Cars erbij telt de Belgische Flixbus-vloot weldra 50 voertuigen. Met de intrede van twee Waalse partners wordt het netwerk vanuit Wallonië naar Nederland, Duitsland en Frankrijk uitgebreid en geoptimaliseerd. De grootste nieuwe partner voor Flixbus wordt Coach Partners dat 11 autocars (4 Mercedes, 7 VDL Futura waarvan 2 dubbeldekkers) inzet. “Vijf autocars worden gestationeerd bij Coach Partners in Affligem en rijden vanaf einde juni op de route Brussel-Amsterdam. De 6 overige autocars staan bij Coach Partners in Kortrijk en worden ingezet op de routes vanuit Brugge naar Parijs en Brest en vanuit Kortrijk naar Brussel en Bercy (Parijs)”, vertelt Luc Popelier. “Het is een hele opdracht erbij. Wij hebben hiervoor op korte tijd 25 chauffeurs kunnen aanwerven. Ik ben ervan overtuigd dat dit project wat wordt. Hoe meer passagiers wij kunnen vervoeren, hoe beter het is voor ons, en dat geldt ook voor de respectieve andere partners”. Bij Demuynck & Vansteelandt (Kortrijk Bellegem) rijden vanaf einde juni vier nieuwe autocars Irizar i6 uit. “Wij rijden op het traject Brussel-Parijs-Caen en pendelen vervolgens tussen Caen, Bayeux en Parijs om van daaruit opnieuw naar Brussel te rijden”, zegt Emmanuel Vansteelandt. Sinds einde april rijden al twee Waalse autocarbedrijven in opdracht van Flixbus: Jumbo Tourisme (Péruwelz) en Toussaint Car&Bus (Beauraing).

EVENT

Educational Forum LGBTQ reizen Europa

De European Travel Commission (ETC), VISITFLANDERS en de International Gay & Lesbian Travel Association (IGLTA) zullen een ‘Educational Forum’ over LGBTQ toerisme in Europa organiseren. Het evenement heeft als doel extra kennis te op te bouwen rond LGBTQ toerisme in Europa, de huidige toestand te bespreken van Europa als een aangename bestemming voor LGBTQ reizigers en hoe dit in de toekomst nog kan verbeterd worden. Ook wordt er gekeken naar de aankomende trends in deze toeristische niche. Het discours wordt ondersteund door het joint research project van ETC en IGLTA Foundation en de bevindingen van dat onderzoek worden toegelicht door de schrijver van het onderzoek Peter Jordan. Het forum zal plaatsvinden in het Hilton Brussels Grand Place en wordt gehost door Robert Davershot. Er zullen bedrijven uit de toeristische sector aanwezig zijn zoals nationale, regionale en lokale tourist boards, mensenrechtenorganisaties, en EU-policymakers. Aanwezige sprekers zijn ETC president en ceo van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde, Piet De Bruyn, Thomas Bachinger, de Europese Raad en vele anderen.

Registreren voor het forum kan via: http://www.etc-corporate.org/events/educational-forum-on-lgbtq-tourism

STUDIEREIS

BaliPro: Final Call!

U heeft nog tot volgende week dinsdag om u te registreren voor de BaliPro, de exclusive fam trip experience van Imagine Travel en Emirates. Deze actieve studiereis, opgevuld met een lading lokale elementen en uitdagende opdrachten, gaat door van 16 t.e.m. 23 oktober. De deelnameprijs bedraagt 490 euro; voor een single-supplement betaal je een toeslag van 250€. Registreren doe je via www.travel-magazine.be/BaliPro. It’s going to be legen… – wait for it! – …DARY!

BESTEMMING

Breda: daguitstap met de trein

Ieder jaar bezoekt een miljoen toeristen Breda. Tien procent daarvan zijn Belgen die gemiddeld slechts een afstand van een dik uur moeten overbruggen. Ongeacht of ze met de auto of met de trein komen. Vanaf Brussel, met haltes in Mechelen, Berchem en Antwerpen zijn er dagelijks 14 IC treinen die rechtstreeks naar Breda sporen.

Wie voor de auto opteert, vindt in Breda en omgeving ruimschoots parkeergelegenheid.
Breda gaat er prat op de belangrijkste Nassaustad van Nederland te zijn. Dat heeft uiteraard te maken met de link tussen de Nassaus en het Nederlandse koningshuis. Aan overnachtingsmogelijkheden is er in Breda alvast geen gebrek. Het centrum telt zeventien hotels, aangevuld met de traditionele aanverwante accommodaties die samen goed zijn voor 1.055 gastenbedden. Zij verheugen zich in een gemiddelde verblijfsduur van hun gasten van twee dagen. De bezoekers spenderen er hun meeste tijd om er te genieten van cultuur en geschiedenis maar ook van de uitgebreide shoppingmogelijkheden, gastronomie en het fiets- en wandelaanbod. Voor gasten heeft Breda een hele rits arrangementen in de etalage. Reisagenten krijgen voor hun bemiddeling een commissie van ongeveer 10% al naargelang de gekozen formule. Meer info via www.vvvbreda.nl en marketing@vvvbreda.nl

CRUISE

Royal Caribbean bant rietjes

© Royal Caribbean

Royal Caribbean Cruises bant het gebruik van plastic drankrietjes aan boord van alle schepen van Royal Caribbean International, Celebrity Cruises, Azamara Club Cruises, TUI Cruises en Pullmantur. Aan boord van Symphony of the Seas zijn de plastic drankrietjes al vervangen door papieren exemplaren. In de loop van 2019 wil de rederij overal het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik bannen. Ook de plastic roerstokjes in cocktails en prikkers in hapjes worden vervangen door alternatieven in hout of bamboe. In een volgende fase gaat de maatschappij in de loop van 2020 alle plastic verpakkingen, zakken en bekers bannen aan boord van de vaartuigen. De maatregelen passen in het ‘Save The Waves’-programma waarbij Royal Caribbean al sinds 1992 de afvalberg reduceert. De bedoeling is om op termijn alle afval aan boord te hergebruiken, te recycleren of te verbranden. Op dit ogenblik leveren de schepen in de havens minder dan 250 gram afval per persoon per dag af. Dat is zowat één achtste van wat aan land wordt geproduceerd.