20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

Deze week leest u de volgende analyses samen met de newsletter:

TRAVEL MAGAZINE

TM 416: “NextGen of travel professionals”

Sinds augustus vorig jaar viert Travel Magazine zijn 25ste verjaardag! We hebben het feestjaar ingezet met de publicatie van de jubileumeditie TM 400 op 11 augustus 2017 waarbij we ons focusten op de verschillende segmenten van de steeds sneller veranderende reisindustrie. Daarnaast heeft u waarschijnlijk ook gemerkt dat we met de bijzondere printeditie ‘A Journey’ (december 2017) dit bijzondere jaar extra feestelijk maakten. Een nieuwe editie van ‘A Journey’ is intussen in de maak! Meer hierover binnenkort.

Om onze 25e jaargang samen met onze lezers en adverteerders stijlvol af te sluiten, werken we momenteel volop aan een speciale TM-uitgave (TM 416, 10 augustus), waarin we de Next Gen of Travel Professionals een platform willen geven. We zijn ervan overtuigd dat jullie allemaal veelbelovende jongeren en millennials in jullie team hebben. Dé reden waarom we jullie de kans willen geven om deze jonge reisprofessional in uw team naar voor te schuiven en zijn of haar visie over de toekomst van onze industrie te geven. Heeft u een jongere in gedachte die u in TM 416 aan bod wil laten komen? Vul dan dit formulier in.

Speciaal voor deze editie bieden we een unieke ‘full page coverage’ aan tegen een aantrekkelijke prijs. Meer informatie hierover via Advertising Manager Yannick Melsen – yannick@travel-magazine.be en 015 450 354

REISINDUSTRIE

GFG: “Pas uw algemene voorwaarden aan!”

De wet betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten wordt op 1 juli 2018 van kracht. Dit houdt ook in dat reiskantoren vanaf 1 juli hun algemene voorwaarden dienen aan te passen. Via de website van het Garantiefonds Reizen vindt u modellen opgesteld door de Geschillencommissie Reizen die je hier kan downloaden.

De nieuwe wet heeft het inderdaad niet gemakkelijker gemaakt, want pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en enkelvoudige reisdiensten hebben een andere aanpak nodig. Het Garantiefonds tracht u in deze flowchart op weg te helpen.

U kan bij uw eigen beroepsvereniging terecht voor meer informatie. De diverse beroepsverenigingen hebben ook met ABTO samengewerkt om via een handig programma tot het juiste formulier te leiden dat u aan uw klanten dient te overhandigen. Dit vind je hier.

REISINDUSTRIE

Thomas Cook: alle klanten staking OK!

Omdat de piloten van Brussels Airlines staakten op maandag 14 en woensdag 16 mei, was het bij Thomas Cook vanaf woensdag 9 mei alle hens aan dek. De touroperator mobiliseerde haar crisisteam en deed er – samen met de reisagenten in het hele land – alles aan om voor haar klanten een gepaste oplossing uit te werken. Alle vakantievluchten van Brussels Airlines konden, ondanks de staking, zoals gepland doorgaan. Voor alle andere klanten, die hoofdzakelijk citytrips hadden geboekt, werd een alternatieve oplossing uitgewerkt.

Door de stakingsdreiging van Brussels Airlines kwamen de plannen van heel wat vakantiegangers in het gedrang. Thomas Cook stelde alles in het werk om haar klanten tóch maximaal van hun vakantie te laten genieten. Het crisisteam van Thomas Cook stond permanent in contact met Brussels Airlines. Met extra medewerkers in het verlengde hemelvaartweekend in haar Customer Service Center in Gent, in de vakantiewinkels in het hele land, op Brussels Airport en op verschillende vakantiebestemmingen zorgde Thomas Cook ervoor dat elke klant persoonlijk of via de reisagent gecontacteerd werd en waar nodig een gepaste oplossing uitgewerkt werd.

Alle klanten die een pakketvakantie boekten, vertrokken zoals gepland op vakantie! Voor de overige klanten zocht Thomas Cook met man en macht naar alternatieven. Zo konden reizigers 1 of 2 dagen eerder vertrekken naar hun gekozen bestemming, op kosten van Thomas Cook. Klanten konden ook kiezen voor een andere vakantiebestemming uit het aanbod of hun vakantie zelfs zonder kosten annuleren. Wie voor die laatste optie koos, ontving – naast de waardebon ter waarde van de geannuleerde vakantie – een extra vakantiebudget van 100 euro. Verschillende klanten én reisagenten waardeerden deze inspanningen enorm, getuige de vele positieve reacties : “Alvast hartelijk bedankt! Topservice is dit, echt waar!”, “Alles intussen goed opgelost door Thomas Cook met twee extra vakantiedagen. Je moet maar geluk hebben!”

BESTEMMING

TUI Fly: lancering Thassos

Thassos? Veel kans dat dit eiland je niet veel zegt… Nochtans is het de ideale vakantiebestemming voor wie enkele dagen in rust en in de zon wil doorbrengen. Dit Griekse eiland in de Egeïsche zee heeft de nodige ingrediënten in huis voor een topvakantie! Het eiland ligt niet zo ver van de stad Kavala (op het vasteland) en is nog niet overspoeld door massatoerisme. Thassos is een nieuwe bestemming in het TUI-aanbod en wordt sedert eind april (en nog tot 10 oktober) twee keer per week aangevlogen vanuit Brussels Airport (woensdag en vrijdag). Maar Thassos is niet de enige nieuwighed bij TUI, er werden ook nieuwe vluchten gelanceerd dit jaar naar Lesbos, Valencia, Luxor, Murcia, Enfidha en Djerba, Kayseri, Firenze, Aruba,…. Wist je trouwens dat TUI (tweede grootste luchtvaartmaatschappij van België met 3,7 miljoen passagiers in 2016) de enige maatschappij is die vluchten kan aanbieden vanaf alle Belgische luchthavens (Brussel, Charleroi, Luik, Oostende en Antwerpen).

TUI organiseerde een perstrip, begeleid door Piet Demeyere (TUI) en Angela Tzifa (Toeristische Dienst van Griekenland), naar Thassos voor een tiental journalisten die deze Griekse parel mochten ontdekken. Om volledig te zijn geven we ook mee dat de luchthaven van Kavala bereikbaar is op +- 3u30 (na een stop in Volos of Lesbos). Vervolgens gaat het richting de kleine haven van Keramoti (minder dan 15 minuten met de auto), en na een oversteek van een goed half uurtje bereik je Limenas, ‘Thassos Town’. TUI stelt er verschillende hotels voor, waaronder het sympathieke Alexandra Beach ten zuiden van het eiland (Potos). Naast wat heerlijk ‘farniente’ aan het strand kan je er ook verschillende watersporten beoefenen. Je kan daarnaast ook Thassos bezoeken aan de hand van een 4X4 excursie naar de Ipsarion, op 1204 meter, waarbij je het hart van het mooie pijnbomenbos passeert en je geniet van prachtige vergezichten op het eiland en de stranden. Je kan ook verschillende kloosters bezoeken, zoals dat van Panagouda of van Aartsengel Michaël, het grootste van Thassos, gebouwd in de 18e eeuw met een spectaculair zicht op de Egeïsche zee en Mont Ahtos aan de horizon. Op de stranden Alykes, Pachis, Skala Rachoni, Astris, Tripiti, Makryammos,… is het de moeite waard om te duiken (een Belg heeft er een duikcentrum en is TUI-partner) of om te zwemmen. Ook voor wandelaars is het er een echt paradijs. En wie graag wat rondstruint doorheen gezellige dorpjes, is er Panagia bijvoorbeeld. Je kan ook naar het vasteland gaan, naar Kavala (aquaducten, het fort, middeleeuwse straatjes, marktjes,…) of de archeologische site van Philippi,…. Om nog maar te zwijgen over gastvrijheid en de gastronomie. Kortom: Thassos is een Grieks juweeltje!

HOTELLERIE

Casa Cook: nu ook in Mauritius

Volgende winter gaat Casa Cook, één van de hotelconcepten van Thomas Cook, een nieuw Casa Cook Adults Only hotel openen in… Mauritius! Het hotel zal gelegen zijn in Turtle Bay en zal 130 kamers tellen. Door zijn directe ligging aan het strand zal het hotel beschikken over enkele swim-up kamers. Daarnaast zal er ook een yoga-paviljoen en een restaurant zijn waar gasten een hele dag kunnen genieten van lokale en internationale gerechten. Veel details raakten voorlopig nog niet bekend, maar de gekende Casa Cook-stijl zal ook in dit hotel worden doorgetrokken. Boeken is alsnog niet mogelijk.

Het is intussen drie jaar geleden dat het eerste Casa Cook hotel werd geopend op het Griekse eiland Rhodos. Al snel volgde ook een vestiging in Kos en eind deze zomer opent een derde hotel in Kreta (Chania). Volgende zomer volgt Ibiza en er zouden ook plannen voor Kroatië op tafel liggen.

VAKANTIEPARK

Sandybrook opent 4e park

Landal GreenParks opent 20 juli 2018 het vierde vakantiepark in Groot-Brittannië. Landal Sandybrook Country Park ligt in de buurt van het stadje Ashbourne in een schitterend natuurgebied aan de zuidzijde van het Peak District National Park, tussen Manchester en Birmingham. De opening van het nieuwe park draagt bij aan de internationale bekendheid van Landal GreenParks; Groot-Brittannië is een van de negen landen in Europa waar de vakantieaanbieder actief is. Het Peak District National Park is een toeristisch zeer aantrekkelijke en daardoor populaire regio, niet alleen bij Engelse vakantiegangers, maar ook onder vakantiegangers uit Nederland, België en Duitsland. De omgeving biedt mooie landschappen en veel uitdagende outdoor-activiteiten. Het park beschikt over 55 lodges, die de komende maanden worden uitgebreid met enkele luxe lodges met jacuzzi’s. Ook de centrale voorzieningen worden uitgebreid met nieuwe indoor-activiteiten. Gasten kunnen gebruik maken van een zwembad, waar men kan wandelen op het water in de grote opblaasbare WaterWalkerz ballen, snorkellessen volgen van gediplomeerde instructeurs of op ontdekkingstocht gaan met een van de onderwaterscooters. Ook is er een game-ruimte en speelveld. Het park en de omgeving lenen zich uitstekend voor outdooractiviteiten als wandelen, fietsen, mountainbiken en bergbeklimmen.

Landal Sandybrook Country Park is het vierde nieuwe park van de vakantieaanbieder in Groot-Brittannië in ruim een jaar. Eerder openden al Landal Darwin Forest in het Peak District National Park tussen Birmingham en Manchester, Landal Kielder Waterside, gelegen in het Northumberland National Park, op de grens van Engeland en Schotland en Landal Gwel an Mor, gelegen aan de kust van het Engelse graafschap Cornwall.

EVENT

NMBS Internationaal: succesvol Spring Event

Gisterenavond 17 mei organiseerde NMBS Internationaal haar jaarlijks Spring Event in Hof ter Musschen te Sint-Lambrechts-Woluwe. Het Spring Event werd bijgewoond door heel wat enthousiaste reisagenten en NMBS wenst hen dan ook te bedanken voor de aanwezigheid en de belangstelling in hun “treinwereld”. Tijdens de workshop, die startte om 18u, stelden Thalys, TGV, ICE en Eurostar hun laatste nieuwigheden aan de reisagent voor. Ook aanwezig waren Accor, Regus, Expedia TAAP, Heidelberg Marketing, Stadtmarketing Mannheim, Travelport en het Agence d’Attractivité de l’Alsace. Uiteraard werden er ook dit jaar enkele prachtige prijzen weggeschonken. Het volledige NMBS Internationaal team kijkt alvast uit naar de editie van volgend jaar. Bedankt!

De foto’s zijn vanaf vrijdag 18/05 terug te vinden op de Travel Magazine fotopagina.

LUCHTVAART

Intro Aviation: interesse Corsair

Er hebben zich twee kandidaten gemeld voor de overname van Corsair, de Franse dochtermaatschappij van de TUI Group die al een tijdje in de etalage staat. De geïnteresseerden zouden het Duitse Intro Aviation zijn en de vrij onbekende Chinese luchtvaartmaatschappij Loong Airlines. Loong Airlines is ook mede-eigenaar van een aantal wijngaarden in de Bordeaux-streek. Omdat het om niet-Europees kapitaal gaat, is er slechts een aandeel van maximum 49,9% mogelijk. TUI zou daarom, althans aanvankelijk, verplicht zijn om hoofdaandeelhouder te blijven. Tenzij de Chinezen een Europese partner zouden vinden. Dat kan bijvoorbeeld Intro Aviation zijn, dat in het verleden kortstondig eigenaar was van LTU, CityJet en VLM Airlines. De overnameplannen van Corsair slepen al geruime tijd aan. De maatschappij is dringend toe aan de vervanging van zijn drie (oude) B747’s. Die toestellen moeten uiterlijk tegen 2020-2021 de vloot verlaten.

EVENT

Travel Counsellors: ‘Taste our world’

Travel Counsellors organiseert “Taste our world” in Mechelen op 31 mei om 18u. Het doel van de avond is om geïnteresseerden een proevertje te geven van het bedrijf Travel Counsellors en de dialoog te openen voor wat genodigden en organisator voor elkaar kunnen betekenen. Dit gaat gepaard met een proevertje van Brouwerij Het Anker, hapjes en drankjes worden tijdens de voorstelling voorzien. Inschrijven kan via deze link of via een persoonlijk bericht aan Debby Joossens debby.joossens@travelcounsellors.be of +32 491 99 80 73.

HOTELLERIE

RIU Santa Fe: nieuw concept

Het Riu Santa Fe hotel 5* ligt aan het strand van El Medano in Baja California Sur, Mexico en biedt zowel overdag als ‘s avonds wekelijks Riu Pool Party themafeesten aan in een nieuwe zone die gereserveerd is voor vertier met nationale en internationale DJ’s die de diverse themafeesten opluisteren. Het nieuwe gedeelte van het hotel biedt ook een nieuw Splash Water World park, en voor de kinderen een nieuwe speeltuin met zwembad en glijbanen. Naast de 288 nieuwe kamers heeft het hotel nu drie nieuwe bars: een swimup-bar, één naast het zwembad en een andere bar met een aanbod van snacks en maaltijden en ook een nieuw barbecuestation waar gegrilde specialiteiten worden bereid voor de lunch.

COACH

Alcoholslots: verplicht in autocar?

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot bezocht afgelopen maandag het autocarbedrijf Généraltour uit Herstal. Hij wou er de werking van het alcoholslot van naderbij bekijken. Voor de minister dienen alle nieuwe autocars een alcoholslot aan boord te hebben. Voor bestaande voertuigen wil hij een periode van vijf jaar voorzien om zich in regel te stellen. De maatregel zou niet alleen betrekking hebben op occasioneel vervoer, maar ook op bussen voor schoolvervoer en voor het openbaar vervoer. De minister zal zijn voorstel daarom ook overmaken aan de gewesten, die bevoegd zijn voor de laatste twee categorieën.

De federatie is geen voorstander van een algemene verplichting tot installatie van een alcoholslot in autobussen en autocars. Wel ondersteunt zij initiatieven van bedrijven als Généraltour die kaderen in een ruimer veiligheidsbeleid. De federatie ziet meer heil in een bedrijfseigen preventie- en sensibiliseringsbeleid met de gepaste instrumenten.

TOUROPERATING

USA Travel: Alaska!

USA Travel leidt uw klanten met de nieuwe brochure naar het hart van Alaska. Kom oog in oog te staan met de oneindige wildernis en vind er alles wat u moet weten over begeleide rondreizen, selfdrives en excursies om zo uw klanten te helpen hun droomreis te realiseren.

Wenst uw klant een unieke reis te beleven en alles à la carte samen te stellen, aarzel dan niet om met USA Travel contact op te nemen. Met deze online brochure, en persoonlijk reisadvies staan ze klaar om alles tot in de puntjes te regelen. Ook stellen ze u 2 selfdrives voor waar uw klant Alaska en Yukon of Alaska en Hawaii samen kan combineren. Ze bieden uw klanten excursies aan per bushplane (panoramische vluchten met zicht op duizelingwekkende bergtoppen, gletsjers, fjorden, wildlife en zoveel meer….)

Een greep uit hun excursies: Bear viewing flight safari, Helicopter flightseeing with glacier landing, Kenai Fjords National Park Cruise, Kayaking Tours, Artic Circle,…

USA Travel helpt u graag verder met al uw aanvragen op het telefoonnummer 02/734.97.00 of  info@usatravel.be.

Gratis cityguides

Samen met deze 4 Vlaamse gidsen van VIA AMERICANA, heeft USA Travel de krachten gebundeld om u vandaag 4 gratis digitale cityguides aan te bieden:

 • New York         by Jacqueline Goossens
 • Washington    by Hélène Toye
 • Chicago             by Leentje de Leeuw
 • Los Angeles     by Nathalie Bevernaegie

Bekijk en download de cityguides hier.

USA Travel wenst u als vertrouwde partner iets extra’s aan te kunnen bieden en hoopt dit op deze creatieve manier te doen.  Hopelijk kunt u deze gidsen gebruiken als aanvulling op de reisdocumenten voor uw klanten. Mag het voor de andere onder u een uitnodiging zijn om met USA TRAVEL samen te werken. Ook kan u bij hen terecht indien uw klant een klassieke stadwandeling of iets exclusievers wenst dan de platgetreden paden te bezoeken. Deze enthousiaste gidsen nemen u graag mee op sleeptouw in hun geliefde stad en vertellen graag over de mooiste, spannendste, hipste plekjes en geven je alle tips en tricks. Graag wenst USA Travel naast u, de reisagent ook United Airlines, Jacqueline, Leentje, Hélène en Nathalie te bedanken.

LUCHTVAART

Alitalia: interview commissaris prof. Paleari

Één van de drie commissarissen van Alitalia, prof. Paleari, gaf een interview aan het financieel dagblad ‘Il Sole 24 Ore’. Wij geven u de enkele uittreksels mee uit dit interessante interview.

De verliezen werden verminderd met twee derde en de overbruggingshypotheek (van 900 miljoen euro) van de Italiaanse regering is nog steeds intact. Een jaar na de start van de buitengewone commissie, hebben de drie commissarissen Luigi Gubitosi, Enrico Laghi en Stefano Paleari een tussenstand opgemeten van het geleverde werk bij Alitalia. “Het bedrijf doet het beter dan voorgaande jaren, maar nog niet echt goed. We kunnen pas stellen dat de zaken goed gaan wanneer er geen verlies meer gemaakt wordt en financiële stabiliteit bereikt is.” Zegt commissaris Stefano Paleari in het interview met ‘Il Sole 24 Ore’.

Vraag is of die financiële stabiliteit bereikt kan worden, aangezien er 900 miljoen van de overheid afkomstig is in de vorm van de overbruggingshypotheek, zeker nu deze regeling in opspraak komt in de Europese commissie. Paleari: “Het voorbije jaar werden de operationele verliezen teruggedrongen en tegelijkertijd is er een investeringsplan nodig op lange termijn, zeker als we onze fleet willen vernieuwen. We maken de autoriteiten en parlementaire commissies ook duidelijk hoe we ervoor staan, en dat we er beter voor staan. Uiteraard houden we deze transparantie aan. Voor de zomer zijn er positieve vooruitzichten. Er zijn al meer dan 5 miljoen boekingen gemaakt. Wel maken we ons zorgen over de stijgende olieprijzen, die zeker een impact zullen hebben op de financiële resultaten van de volgende kwartalen. In het algemeen is het ondernemingsklimaat wel gunstiger geworden en dat stemt ons toch hoopvol, samen met alle medewerkers die zich hard inzetten voor de toekomst van Alitalia.”

Een belangrijke sterkte van Alitalia is Linate, de tweede Milanese luchthaven. Paleari: “Linate is de beste city airport van Europa, en Alitalia heeft er meer dan 70% van de slots. Vandaag worden er 20 bestemmingen aangeboden, maar dat kan makkelijk nog groeien tot 25 à 30. Het succes van de shuttle service met Londen, die binnenkort uitgebreid wordt, toont dat er groeipotentieel is voor point-to-point service. Samen met de groei van long haul, zal de efficiëntie van de binnenlandse routes ook toenemen.”

COACH

FlixBus: ook in V.S.!

Vanaf 31 mei zal FlixBus verschillende steden, zoals L.A. en Las Vegas aan de westkust van de Verenigde Staten met elkaar verbinden. FlixBus wil hiermee zijn businessmodel ook op de Amerikaanse markt introduceren, vijf jaar nadat het mobiliteitsbedrijf in Duitsland  werd opgericht. Er zullen maar liefst 7 steden aan de westkust beschikbaar zijn via 180 dagelijkse verbindingen. Tegen het einde van het jaar, hoopt FlixBus op 1000 verbindingen per dag en een 20-tal steden in het aanbod.

SERVICE FACILITATOR

EurAm: avontuurlijke excursies

EurAm werkt permanent aan haar productaanbod. Er worden heel de tijd nieuwe extra diensten en accommodaties aangeboden: van klassiek tot extravagant, van avontuurlijk tot relax… Via deze weg houdt EurAm je hier regelmatig van op de hoogte.  Deze week alle nieuwe avontuurlijke excursies en tours bij Moab (Arches NP, Canyonlands SP, …).

Jeeptours

 • Jeep Tour Arches National Park – Backcountry – halve dag Arches NP met de 4×4
 • Jeep Tour Canyonlands Island in the Sky National Park – Backcountry – halve dag Canyonlands NP met de 4×4
 • Jeep/Raft Combi: Canyonlands Island in the Sky National Park + Fisher Towers Rafting – volledige dag combinatie Canyonlands NP met de 4×4 + Rafting trip.

Rafting

 • Fisher Towers Rafting (voormalig Scenic Splash Rafting) – halve dag of volledige dag rafting trip.
 • Westwater Canyon Rafting – Volledige dag rafting trip.
 • Cataract Canyon Powell’s Adventure – Guided Rowing Trip – 5-daagse rafting trip
 • Green River Family Rafting Desolation Canyon – 5-daagse rafting trip

Motorized J-rig (Raft met motor)

 • Cataract Canyon Favorite – Motorized J-Rig – 4-daagse rafting trip
 • Cataract Canyon Blast – Motorized J-Rig – 2-daagse rafting trip
 • Cataract Canyon Express – Motorized J-Rig – 3-daagse rafting trip

Hiking:

 • Hiking at Canyonlands National Park – Horseshoe Canyon – Volledige dag hiken in Canyonlands NP
 • Hiking at Canyonlands National Park – Needles District – Chesler Park – volledige dag hiking in Canyonlands NP​
 • Nieuw voor 2018: al het kampeermateriaal is inbegrepen in de prijzen van de meerdaagse rafting trips. Tent en slaapzakken hoef je dus niet zelf te voorzien!

LUCHTVAART

JAL plant lowcost

Japan Airlines (JAL) komt met een nieuwe luchtvaartmaatschappij. Dat heeft de top van de onderneming bekendgemaakt. Het zou gaan om een lowcost carrier voor de internationale markt, voornamelijk met middellange- tot langeafstandsvluchten. Thuisbasis wordt de Narita International Airport met een aantal geselecteerde bestemmingen in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. In de eerste fase, gepland rond 2020, gaat de nieuwe luchtvaartmaatschappij opereren met twee Boeing B787-8’s. Tot op heden bleef JAL zich altijd inzetten om zijn eigen full-service carriermodel te verfijnen.

TECHNOLOGIE

Travelport: nieuw boekingssysteem

The Midcounties Co-operative Travel, de VK’s grootste reiscoöperatieve, heeft zijn eerste meerjarige technologie-overeenkomst aangekondigd. Co-op Travel Management wordt ondersteund door een team van onafhankelijke ‘Personal Travel Agents’ (PTAs) die binnenkort Travelport’s technologie in gebruik zullen nemen door de nieuwe overeenkomst. Zowel de point of sale solution, Travel Smartpoint en Travelport Hotelzon maken deel uit van de overeenkomst. De coöperatieve hoopt met deze zet van Co-op Travel Management een unieke speler te maken in het corporate travel marktsegment.

RAIL

Eurostar: boost door huwelijk

Eurostar kondigt een toename aan van 24% van het aantal reizigers dat op vrijdag 18 en zaterdag 19 mei (ten opzichte van vorig jaar) naar Londen reist voor het huwelijksweekend van Prins Harry en Meghan Markle. Vrijdag 18 wordt de drukste dag met meer dan 10.000 boekingen. De toename van het reisverkeer tussen Brussel en Londen is het grootst met 54% meer reizigers in vergelijking met 2017. Het aantal reizen vanuit Parijs neemt met 15% ook aanzienlijk toe.

ATTRACTIEPARK

Diamond ThemePark Awards: de winnaars

Reeds voor de achtste keer worden de prijzen van de Diamond ThemePark Awards uitgereikt. Dit jaar was Beekse Bergen het gastpark. Dit jaar is Efteling de grote winnaar met maar liefst 12 awards. Het park werd onder meer bekroond als Beste Pretpark uit de Benelux en hun nieuwste attractie Symbolica: Paleis der Fantasie werd bekroond met de award beste nieuwe attractie in Europa. Gastpark Beekse Bergen scoorde maar liefst 4 awards, waaronder Beste Dierentuin van Nederland. Stichting Wildlife mocht trots de Educatie-Award in ontvangst nemen.
In België was het vooral Walibi Belgium dat sterk voor de dag kwam met maar liefst 8 awards, waaronder Beste Pretpark in België en ook de Spotlight Award omwille van hun meerjarenplan waarbij 100 miljoen euro in het park wordt gepompt. Ook Plopsa mocht heel tevreden naar huis, met vijf awards. Plopsaland De Panne is het Meest Kindvriendelijke Familiepark en Plopsa Indoor Hasselt het Beste Kinderpark.  Ook Bobbejaanland en Bellewaerde mochten beiden elk 2x op het podium: Bobbejaanland scoorde onder meer met Aaron Crow voor Beste Show van België en Bellewaerde slaagde er opnieuw in om de prijs voor Beste Personeel van België te winnen. Bij de dierenparken in België werd Pairi Daiza dit jaar niet alleen bekroond tot het Beste Dierenpark van de Benelux maar ook van Europa. Daarnaast won Pairi Daiza nog drie andere awards.In Europa was er dit jaar geen houden aan Europa-Park: zij haalden maar liefst 3 awards binnen, waaronder het Beste ThemaPark en de Leukste Overnachting.

De complete uitslag vindt u hier.

REISINDUSTRIE

Congolees Consulaat Antwerpen: gesloten

Visa uitgegeven door het Consulaat van de Democratische Republiek Congo in Antwerpen, zijn niet langer geldig. Wie in het bezit is van zo’n visum wordt vriendelijk verzocht een nieuw visum aan te vragen op de Ambassade van de Democratische Republiek Congo in Brussel (Rue Marie de Bourgogne 30). Klanten met een visum dat in Antwerpen werd uitgegeven, zullen dus niet kunnen boarden voor hun vlucht. Meer informatie via +32 466 05 41 44 en +32 488 19 06 22.

Wanneer u passagiers moet herboeken, volg de richtlijnen TWP 1804:

 • Voor tickets uitgeven op/vóór 16 mei 2018
 • Voor vluchten uitgevoerd door SN naar FIH
 • Reisdata tot 31 juli 2018
 • 1 herboeking is toegestaan zonder extra kosten als de herboeking wordt gedaan in dezelfde boekingsklasse (RBD)
 • Als de oorspronkelijke boekingsklasse niet meer beschikbaar is, moet de klant het verschil bijbetalen.

LUCHTVAART

Emirates: resultaten 2017-2018

Emirates Group maakte vorige week bekend dat het voor het 30e jaar op rij winst mocht optekenen. Emirates publiceerde zijn jaarverslag: het 2017-18 Annual Report. Daarin beschrijft de groep dat het in het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2018 een winst van 1,1 miljard USD boekte. Dat is een stijging van 67% tegenover het boekjaar daarvoor. De omzet van de groep klom met 8% tot 27,9 miljard USD. De groei werd ook in de hand gewerkt door een obligatie die in maart werd uitgegeven, maar eveneens door goede verkoopcijfers voor vluchten tijdens de paasvakantie, die dit jaar vroeg (eind maart) viel.

Rekening houdend met de winst beslist de groep om een dividend van 2 miljard AED (545 miljoen USD) uit te keren aan de Investment Corporation of Dubai.

EVENT

VLM viert feest

Op 15 mei 1993, 25 jaar geleden, voerde de toenmalige Vlaamse Luchttransportmaatschappij (VLM) haar eerste lijnvlucht uit van Antwerpen naar London City Airport. Dinsdagmorgen werd op de luchthaven van Antwerpen deze mijlpaal gevierd in aanwezigheid van de medewerkers van VLM en de luchthaven. Alle passagiers die op 15 mei van de luchtlijn Antwerpen-London City Airport gebruik maakten, kregen een speciaal “25 jaar Antwerpen-London City”-doosje cadeau met daarin lekkere pralines van de befaamde Antwerpse chocolatier Erik Goossens. Geheel onverwacht bleek dat ook Antwerps burgemeester Bart De Wever één van de passagiers was met bestemming Londen.

REISINDUSTRIE

Teldar: verkoopsboost

Nu de lente volop bezig is, lanceert Teldar Travel een speciale actie op de Belgische markt om de zomerverkoop te stimuleren. Het B2B online hotelreservatieplatform geeft reisagenten die lid zijn van Miles Attack de kans om te genieten van een extra ‘Last Minute’ bonus. Teldar Travel verdubbelt namelijk de MILES voor elk dossier gereserveerd tussen 15 mei en 15 juni 2018, met reisdata tussen 1 juli en 31 augustus 2018!

TOUROPERATING

TUI: Samos nieuw Boutique by Doryssa 4*sup

Op het Griekse eiland Samos heeft TUI een prachtig nieuw hotel in hun aanbod: Boutique by Doryssa 4*sup (code 11263, TUI Vliegvakanties). Wie zin heeft om aan de drukte te ontsnappen en te genieten in alle rust en comfort, is hier aan het juiste adres! Dit prachtig gelegen hotel telt slechts 25 kamers en is bijzonder smaakvol ingericht. Je klant kan er heerlijk relaxen in een van de loungezetels aan het zwembad of gratis een fiets lenen om naar de pittoreske haven van Pythagorion te rijden. Bovendien ligt dit boetiekhotel op amper 1 kilometer van het strand. Klanten zijn er welkom vanaf 16 jaar.

Bahía Príncipe Costa Adeje

Aan de westkust van Tenerife vind je het kleurrijke Bahía Príncipe Costa Adeje 4* (code 02873, TUI Vliegvakanties), rustig gelegen in de urbanisatie Playa Paraíso en op 2,5 km heb je het golfterrein ‘Costa Adeje’. Met de hoge CSQ-score van 8,8 is dit een geliefd hotel bij de klanten. Aan de ingang van dit levendige resort bevindt zich ‘Bahía Príncipe Village’, gebouwd als een Canarisch dorpje met tal van faciliteiten zoals discotheek, shops en biljart. Klanten genieten er van een uitgebreide all inclusive en vinden verkoeling in de mooie landschapszwembaden. De kamers van dit viersterrenhotel werden bovendien recent vernieuwd.

TUI Vliegvakanties: winter 2018/2019

Ready, set, go! Sinds 17/05 is het aanbod van TUI Vliegvakanties voor Winter 2018/2019 boekbaar! Vroege planners kunnen hun wintervakantie met afreis tussen 25/10/2018 t.e.m. 03/04/2019 boeken met interessante vroegboekvoordelen!

 • TUI Laagste Prijsgarantie: geldig tot 91 dagen voor afreis
 • TUI vroegboek- en omruilgarantie: geldig t.e.m. 03/09
 • TUI kortingen tot meer dan 550 euro per persoon
 • Lanceringsaanbiedingen vanaf 349 euro per persoon
 • Gratis luchthavenvervoer met Billo (op=op!)

Snel boeken is de boodschap: wanneer je klant een TUI Vliegvakantie of VIP Selection boekt vóór 24/05/2018, kan hij tot en met 12/06/2018 kosteloos wijzigen of annuleren.

INCENTIVE

Air Transat: incentive famtrip 1e winnaars

De Air Transat wedstrijd voor de Belgische en Luxemburgse reisagenten waarbij zij kans maken op een plaatsje voor de volgende studiereis naar de provincie van Quebec van 14 tem. 21 september 2018 loopt nog steeds en iedereen kan deelnemen. Inmiddels zijn de eerste twee winnaars voor deze Incentive famtrip bekend… reeds welkom aan boord: Cynthia Verluyten (EurAm) en Rita Verhoeyen (Kris Kras)!

HOTELLERIE

AccorHotels en Algeciras kopen Atton Hoteles

AccorHotels en de Chileense groep Algeciras hebben een akkoord bereikt met de aandeelhouders van Atton Hoteles over de aankoop van laatstgenoemde. AccorHotels wordt voor 100% eigenaar van Atton Hoteles, dat instaat voor het beheer van 11 hotels goed voor 2.259 kamers in totaal, verspreid over Chili, Peru, Colombia en Florida. Atton Hoteles werd opgericht in Chili in het jaar 2000 en richt zich vooral op zakenreizigers in het middenste en hogere segment. Het plan is om nog drie extra hotels te openen bovenop de 11 reeds bestaande hotels. Om de merkbekendheid van Atton te vergroten, worden de meeste hotels ge-co-brand met Pullman, Novotel, MGallery of Mercure om dan op middellange termijn volledig te veranderen van merknaam. De totale prijs van de deal is 105 miljoen dollar. Met deze zet wil AccorHotels zijn netwerk in Latijns-Amerika versterken, een regio waar ze reeds sterk staan sinds jaren met 335 hotels die worden uitgebaat op dit moment en 166 hotelprojecten in de steigers. Dit alles met de focus op de groeimarkten zoals Chili en Peru.

CRUISE

Oostendse cruiseseizoen gestart

Afgelopen maandagochtend meerde het cruiseschip Soleal aan de cruiseterminal in Oostende aan. De Soleal kwam van Isle of Wight (UK) en vertrok een dag later opnieuw. Aan boord zaten zo’n 190 passagiers en 142 bemanningsleden. De woensdag daarvoor, tijdens Oostende voor Anker, liep de Ocean Majesty binnen in Oostende. Dit was meteen het eerste cruiseschip van het seizoen. Het schip kwam uit Cherbourg en voer daarna richting Kiel Kanaal. De haven van Oostende ontvangt dit jaar alles samen 15 cruiseschepen. De laatste schip dit jaar wordt  ‘Le Champlain’ en doet de Koningin der Badsteden aan op 24 oktober 2018.

REISINDUSTRIE

BATM: “creditcard toeslag onacceptabel”

Pascal Struyve © BATM

BATM (Belgian Association of Corporate Travel Management) trekt van leer tegen extra kosten die Lufthansa Group zakenreizigers en bedrijven oplegt. Nadat Europa de caps van de interchange fees aanpaste naar 0,3 procent voor verrichtingen met individuele kredietkaart, pasten heel wat luchtvaartmaatschappijen hun toeslagen voor betaling van vliegtickets met kredietkaart aan. Lufthansa Group volgde ook, maar enkel voor consumenten. Zakenreizigers betalen nog steeds een toeslag van 1,65% per ticket, ongeacht de frequentie of het aantal tickets. Op die manier haalt de groep miljoenen binnen bij Belgische bedrijven. “Onaanvaardbaar”, vindt BATM-voorzitter Pascal Struyve. “Het is onaanvaardbaar dat Lufthansa Group de kosten voor betalingen met kredietkaart blijft aanrekenen aan corporate klanten terwijl andere groepen en maatschappijen de kosten voor alle reizigers laten vallen, benadeelt Lufthansa Group net die reizigers die het aan zich zou moeten binden. Het is waanzin dat de vrijetijdsreiziger die een keer per jaar met Brussels Airlines naar Tenerife vliegt geen extra kosten betaalt, en de zakenreiziger die elke twee weken naar Frankfurt gaat 26 keer 1,65% van zijn ticketprijs extra moet ophoesten!”.

TOUROPERATING

Footprints: betoverend Laos

Footprints biedt een 14-daagse privérondreis aan doorheen Indochina met Laos, Vietnam en Cambodja met een Engelstalige lokale gids. U ontdekt de voornaamste hoogtepunten van deze drie landen, te beginnen bij de charmante stad Luang Prabang, de mystieke grotten van Pak Ou en de Kaungsi watervallen. Van Hanoi naar het labyrint van eilandjes en grotten in Halong Bay, het historische plaatsje Hoi An, de keizerlijke stad Hue, de bruisende stad Ho Chi Minh, het majestueuse Angkor tempelcomplex en de indrukwekkende stad Phom Penh. Ook zal u worden uitgenodigd bij een lokale familie om samen met hen de lunch te bereiden en een inzicht te krijgen in hun levensstijl. Footprints in the  Orient medewerker Charlie Coosemans kon heel recent op uitnodiging van Singapore Airlines naar Laos voor een 4-daagse ontdekking die enorm in de smaak viel. Contacteer Footprints voor meer informatie over deze rondreis of voor een reis op maat naar dit betoverende land via Footprints in the Orient 03/242.82.72 of orient@footprints.be.

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: Quebec per watervliegtuig

In Quebec vind je de ideale combinatie tussen gezellige steden en een prachtige natuur. Deze provincie heeft de bijnaam ‘La Belle Province’ en terecht: honderden rivieren, indrukwekkende fjorden, immense wouden en een omvangrijke fauna met beren, herten, elanden en walvissen. De charmante steden zijn levendig en hebben een Europese sfeer. Slenter door de oude stadsgedeeltes en ontdek de vele historische gebouwen. Les Québecois, de lokale bevolking, vieren het goede leven en houden van gezelligheid en lekker tafelen.

En dan is er nog Indian Summer wanneer de uitgestrekte wouden veranderen in een prachtig kleurenpalet van rood, oranje en geel! Exclusive Destinations heeft voor jullie klanten een rondreis langs de hoogtepunten uitgewerkt. Je ontdekt de steden Montréal en Québec City, de prachtige natuur van Lac St. Jean, de Saguenay-fjord en de streek van Mauricie, gaat ook op walvissenobservatie in Tadoussac en spot zwarte beren in Lac Moreau. Maar… alle verplaatsingen gebeuren per watervliegtuig. Wat is er mooier dan de natuurpracht van Oost-Canada vanuit de lucht te bewonderen? Een unieke belevenis, een ‘once in a lifetime’ ervaring! Contacteer voor meer info en reservatie: kris@exclusivedestinations.be

Hostal de la Gavina, s’Agaro: golfpakket

Op wandelafstand van het gezellige zandstrandje van Sant Pol, geniet het klassevolle luxehotel, Hostal de la Gavina, van zijn bevoorrechte ligging, te midden van prachtige tuinen met pijnbomen en bougainvilles. Dit stukje Costa Brava bekoort elke gastronoom want niet minder dan 15 Michelin chefs zijn te vinden in de buurt en de keuken die het hotel zelf aanbiedt, valt zeker niet te versmaden. Ook voor de golfliefhebbers is dit hotel een goed adresje met maar liefst 3 golfterreinen binnen een straal van  30 min.. Deze zomer wil het hotel dit uniek verkoopargument in het licht stellen en biedt een interessant golfpakket aan van 3 nachten, inclusief 1 greenfee op Golf d’Aro. Meer info via deze link.

Sheraton La Caleta: nieuw strand

Het 5-sterren superior hotel Sheraton La Caleta Resort & Spa, Adeje heeft er een verkoopargument bij: op wandelafstand van het hotel werd er nu een nieuw strand geopend: het ‘El Duque Norte’ strand. Dit 400m lange strand met zwart zand biedt de mogelijkheid om ligbedden en parasols te verhuren en is dus zeker een bijkomende troef voor het hotel, naast zijn rustige ligging in een tropische tuin en zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor een beeld van dit mooie strand, klik.

HOTELLERIE

Club Med: Happy Days!

Een verre reis naar een tropische droombestemming of de zuiderse zon aan de Middellandse Zee? Van 14 mei tot 4 juni 2018 zijn het weer Happy Days bij Club Med… Bent u klaar om zomervakanties te verkopen tegen een zacht prijsje? Tot 400 euro korting per persoon. Reisperiode: van 31 mei t/m 5 november 2018.

Vergeet ook niet de Club Med wedstrijd voor uw klanten! Want voor ieder verblijf dat uw klanten tussen 14 mei en 4 juni (incl.) boeken, ontvangen ze een Summer Kit van Club Med. De kit wordt naar het reiskantoor gestuurd of aan huis geleverd. De Summer Kit bevat een zonnecrème van Uriage, een waterverstuiver, een pareo en een strandtas. In de kit zit ook een flyer met uitleg over de wedstrijd en een eenmalige code.

Op www.happydays-clubmed.be kunnen uw klanten de code ingeven en ontdekken of ze misschien wel hun verblijf volledig terugbetaald krijgen!

Wat kunnen uw klanten nog winnen? Tijdens deze actieperiode geeft Club Med 100 prijzen weg, waaronder:

 • De terugbetaling van een verblijf bij Club Med (tot maximaal 10.000 €)
 • Een diner in het sterrenrestaurant “Comme Chez Soi”
 • Een ballonvaart
 • Kortingsbonnen voor Club Med

HOTELLERIE

Grecotel & ExpairTours: reisagentenaanbod

Kalamata is een groene en levendige stad in het zuiden van de Peloponnesos… Ontdek zelf deze prachtige Griekse regio tijdens jouw vakantie, mét partner, dankzij ExpairTours en Grecotel Hotels & Resorts! Zij organiseren jouw transfer vanaf de luchthaven + 7 nachten in Grecotel Filoxenia voor slechts 650 euro of 1250 Counter Club punten (dubbele kamer in all-inclusive) + gratis excursie naar het Oude Olympia. Er rest je alleen nog het boeken van je vluchten naar Kalamata, met vertrek op 2 juni of 15 of 29 september 2018. Geïnteresseerd? Contacteer eva.vanherbruggen@grecotel.com.

TOUROPERATING

TUI Group: sterke prestatie eerste halfjaar

De TUI Group zette een sterke prestatie neer in de eerste helft van het jaar. De omzet steeg met 7,2% in vergelijking met volgend jaar. Ceo Fritz Joussen: “TUI Group levert een groei in omzet en inkomsten en blijft investeren in nieuwe cruiseschepen en hotels. Met de jongste cruisevloot van de markt, TUI Cruises, blijven we belangrijke stappen zetten in de oceaancruisesector, een markt met veel potentieel.” Ook in de BeNeLux doet TUI het goed. De kosten van de rebranding van vorig jaar vallen dit jaar weg. De zomer van 2018 voldoet voorlopig nog aan alle verwachting, algemeen is het aantal boekingen toegenomen met 5%.

TUI Group wenst verder nog te investeren in vliegtuigen. In het huidige klimaat is dat voordeliger dan leasen. Om weerbaar te blijven, moet er echter nog een goede mix zijn van geleasede en gekochte toestellen. Binnen vijf jaar wil men dat de vloot, die (nu zo’n 150 toestellen) voor de helft in eigen handen is. Op dit moment is drie vierde van de toestellen geleased.

BESTEMMING

Vlaanderen fietsvakantieland

‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ reikt fietsvakantiemakers content op maat aan. Een sterk imago als fietsvakantieland, meer boekingen én extra omzet voor lokale ondernemers: dat is het opzet van het project ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ van de vijf Vlaamse provincies.

Met behulp van een gloednieuw b2b digitaal platform stellen fietsvakantiemakers in België en Nederland voortaan gemakkelijk zelf aantrekkelijke arrangementen samen.

Via netwerkmomenten stimuleren de vijf Vlaamse provincies de samenwerking tussen alle betrokken partners. Toerisme Vlaanderen zet haar expertise in voor een ambitieus promotieplan in binnen- en buitenland. Op http://netwerkfietsvakantiesvlaanderen.be/ vinden touroperators en andere fietsvakantiemakers zoals routeplatformen alle bouwstenen om gemakkelijk een gevarieerd aanbod aan fietsvakanties in Vlaanderen te ontwikkelen: van knooppuntenroutes tot logies, van toeristische attracties tot sfeerfoto’s.

HOTELLERIE

Reylof Gent wordt Pillows

Vlak na het Gent Jazz Festival (9 juli) starten in Sandton Reylof de ingrijpende werkzaamheden voor een gloednieuw hotelconcept van Pillows Hotels. De formule kende een succesvolle start in Nederland en na het Pillows Grand Hotel Place Rouppe in Brussel volgt nu Gent. Het Sandton Grand Hotel Reylof in Gent sluit deze zomer de deuren voor een ware transformatie. Voor de transitie naar Pillows Hotels is Roger Langhout (voorheen Marriott Ghent) als General Manager aangetrokken van dit nieuwste Pillows Hotel. Hij was ook reeds spreker op de TM Future Day 2016. Langhout: ‘Het is de bedoeling dat we onze eerste gasten vanaf 8 oktober, net voor de start van Film Fest Gent, op een warm welkom in het nieuwe Pillows Grand Hotel Reylof zullen trakteren. Ik heb heel wat rondgereisd voor mijn werk, maar dat ik uitgerekend in mijn favoriete stad de volgende stap in mijn carrière mag zetten en een hotel van deze statuur mag openen, ervaar ik als een echt geschenk.”