20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

Deze week worden er samen met de TM-newsletter drie analyses gepubliceerd. De eerste analyse gaat over de CLIA BeLux resultaten 2017 waaruit blijkt dat in 2017 er 71.000 Belgen en 5.000 Luxemburgers op zeecruise vertrokken. De volledige analyse lees je hier verder. De volgende analyse gaat over de de Belgisch-Sloveense luchtvaartmaatschappij VLM en hun aanbod. Vanaf maandag 26 maart zullen zij dagelijks de Engelse stad Birmingham aandoen, en de vluchtfrequentie op München wordt verdubbeld. Verder lezen kan hier. De inschrijvingen voor het #BETravelCongres van de VVR, van 24 tot 27 mei 2018 in Nantes, lopen bijzonder vlot. “De kaap van de 100 deelnemers, waaronder heel wat nieuwkomers, is inmiddels overschreden,” aldus Koen van den Bosch, ceo van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus. U leest er hier alles over.

CRUISE

Primeur: doop Hanseatic inspiration in Antwerpen oktober 2019

Hanseatic inspiration, het tweede nieuwe expeditieschip voor Hapag-Lloyd Cruises, wordt op 13 oktober 2019 in Antwerpen gedoopt. Dat heeft CEO Karl J. Pojer op zaterdag 17 maart aangekondigd op een persmoment in aanwezigheid van Koen Kennis, waarnemend burgemeester en schepen van Toerisme van de stad Antwerpen. Op 14 oktober vat het schip vanuit Antwerpen zijn ‘maiden voyage’ aan richting Tenerife. Het is de allereerste keer dat een doopplechtigheid van een cruiseschip in de Scheldestad wordt gehouden. Schepen Kennis noemde de beslissing dan ook een bijzondere gebeurtenis. De keuze van Antwerpen wijst meteen op het belang van de Belgische markt voor Hapag-Lloyd Cruises. De luxe- en expeditierederij bezocht op 17 maart Antwerpen met haar showroom truck. De maatschappij stelde tijdens een reeks infosessies haar expeditieproduct voor aan de touroperators (ATC Cruises, Cruise Plus, Classix Cruises, Footprints, TUI en Pegase) en een 45-tal reisagenten met potentiële klanten voor Hapag-Lloyd Cruises.

MS EUROPA 2: catalogus 2018/2020

De wereld rond in 35 cruises! De nieuwe Hapag-Lloyd brochure voor de MS Europa 2 is uit. Het schip zal uitvaren naar reeds bekende en nieuwe wateren in het seizoen 2018-2020. Bij de nieuwigheden zijn er de Japanse havens zoals Ishigaki en Tokyo, die de Europa 2 in het komende jaar zal aandoen. Andere cruisebestemmingen zijn Oceanië, de West-Middellandse Zee, West- en Noord-Europa, de Canarische Eilanden, Zuid-Amerika en de Caraïben. Reizigers met een passie voor mode en kunst zullen echt in hun sas zijn met fashion2sea en art2sea in 2020. Daarenboven zorgt het IN2BALANCE-team ervoor dat ook sportievelingen hun gading vinden.

TM LUX AWARDS

Johan Vanneste: Man of the Year Luxemburg

© Maîtrise

Dinsdagavond werden in het cultureel centrum Schéeiss (Luxemburg) de jaarlijkse TM Travel Awards 2017 uitgereikt voor de Luxemburgse reisindustrie. De achtste editie stak in een nieuw jasje en kon rekenen op het enthousiasme van de Luxemburgse reisprofessionals. In totaal werden zes awards uitgereikt, waaronder die van ‘man of the year’. Het was Johan Vanneste, ceo van Lux-Airport, die deze prestigieuze award in ontvangst mocht nemen. In zijn speech, door TM live gecoverd via Instagram en ook te bekijken via Twitter (http://bit.ly/2FT29vq), bedankte hij de Luxemburgse reisindustrie voor het vertrouwen en de erkenning. Het was meteen ook zijn ‘adieu’, aangezien hij vanaf 1 mei aan de slag gaat als nieuwe ceo bij de luchthaven van Keulen/Bonn. Vanneste heeft een lange staat van dienst in de Belgische en Luxemburgse luchtvaartindustrie (o.a. DAT, VLM, TNT, Air Belgium). De 57-jarige Belg was sinds 2014 ceo op Findel en wist in 2017 de kaap van de 3,6 miljoen passagiers op de Luxemburgse luchthaven te overschrijden.

TM winnaars Lux op een rijtje

© Maîtrise

Volgende vijf winnaars maken het lijstje van de TM Travel Awards compleet:

  • Best Leisure Travel Agent 2017: Paula Ferreira (Tip Top Travel – Steinfort)
  • Best Cruise Travel Agent 2017: Nicole Hausherr (We Love to Travel – Mersch)
  • Best Touroperator 2017: LuxairTours
  • Best Sales 2017: Alain Leveque (Air France) & Mickael Ricquebourg (LuxairTours)
  • Business Travel Award 2017: Gary Coppers (BCD Travel)
  • Man of the Year 2017: Johan Vanneste (Lux-Airport)

Bekijk alle foto’s hier: https://travel-magazine.be/galerij/tm-travel-awards-luxembourg/ 

TRAVEL BELUX 2018

Modern Vikings: aanvulling

In de Travel BeLux van 2018 stond Modern Vikings uit Gentbrugge als reisagent, maar eigenlijk zijn zij een touroperator. Modern Vikings is een kleinschalige niche touroperator met maar één focus: het pure IJsland! Dankzij hun uitgebreide reis-, werk- en verblijfservaring op de bestemming bieden zij een uniek reisaanbod aan met belevingsreizen buiten het gewone en ver weg van de platgereden paden. Lokaal, authentiek en puur zijn kernelementen die in al onze reizen terugkomen. Geen grootschaligheid dus, zij gaan steeds voor zoveel mogelijk contact met de locals en verkiezen authentieke verblijfsadresjes boven onpersoonlijke hotels. Meer info bij Tine Maenhout: Modern Vikings Rijkeklarenstraat 14 9050 Gentbrugge Belgium info@modernvikings.be / www.modernvikings.be Tel: +32 486 96 98 90

ZuiDERHuiS: update

Verder dienen we te preciseren dat Het ZuiDERHuiS ook actief is op volgende bestemmingen: Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Oceanië. ZuiDERHuiS NV Kortedagsteeg 13-15 | 9000 GENT – BELGIUM Melkmarkt 23 | 2000 ANTWERPEN – BELGIUM welkom@zuiderhuis.be / www.zuiderhuis.be Tel: +32 (0) 9 233 50 00 (Gent) / +32 3 285 99 90 (Antwerpen)

PEOPLE ON THE MOVE

Brussels Airlines: benoeming

Vanaf 1 mei wordt de Belg Dieter Vranckx het derde lid van de Management Board van Brussels Airlines, die collectief rapporteert aan de SN Airholding Board of Directors. Naast zijn verantwoordelijkheden als Chief Financial Officer zal Dieter Vranckx de functie van deputy ceo van Brussels Airlines bekleden. Dieter Vranckx (45 jaar), momenteel Lufthansa Vice President Asia Pacific, vervoegt Brussels Airlines vanaf 1 mei en zal aan het hoofd staan van de financiële afdeling. In 1998 bekleedde Vranckx de functie van Operations Manager bij Sabena, voordat hij in 2000 bij Swissair in Zürich in dienst trad als Senior manager network planning Europe. Eind 2001 maakte hij deel uit van het netwerkplanningsteam dat het nieuw opgerichte netwerk van SN Brussels Airlines heeft opgezet. Tussen 2001 en 2016 leidde hij verschillende afdelingen binnen de Lufthansa Groep. Van 2010 tot 2013 was hij Regional Director USA Midwest and Canada bij Lufthansa Cargo en van 2013 tot 2016 Vice President Home Markets bij Swiss International Air Lines. Sinds 2016 staat Vranckx aan het hoofd van de verkoop van de Lufthansa groep in Asia Pacific, gevestigd in Singapore.

LUCHTVAART

Brussels Airport: uitbreiding drop-off zone

Brussels Airport is gestart met de herinrichting van de volledige drop-off zone om het comfort voor passagiers die er toekomen te verhogen, en het verkeer in de zone vlotter te kunnen laten doorstromen. In deze zone bevinden zich naast de gratis drop-off voor vertrekkende passagiers ook het busstation, taxizone en touringcars. Gedurende de werken, die zullen duren tot eind mei, zullen de verkeersstromen een aantal keer verlegd worden. Op termijn krijgt de drop-off zone een toegangscontrole met slagbomen. De drop-off zone is uitsluitend bedoeld om passagiers snel af te zetten. Langer dan 10 minuten stilstaan is er daarom niet toegestaan, bestuurders mogen hun voertuig ook niet verlaten. Wie passagiers wil begeleiden naar de vertrekhal of passagiers komt ophalen, kan terecht in P1, P2 en P3. Een half uur parkeren in één van deze parkings is gratis met de Brussels Airport Pcard+, zonder deze kaart kost parkeren 2 euro per half uur.

PEOPLE ON THE MOVE

Frederic Schenk (Delta) naar Milaan

Frederic Schenk, tot voor kort country sales manager Belgium, Luxembourg & Central- Eastern Europe bij Delta Air Lines, is gepromoveerd tot regional sales manager South Europe. Volgende week neemt hij zijn verantwoordelijkheden voor de Zuid-Europese markt over en deze zomer verhuist hij naar Milaan. Over een mogelijke opvolg(st)er is voorlopig nog niets gekend, al kan u alle nieuwigheden over DL blijven volgen via de nieuwe B2B-website: https://pro.delta.com/content/agency/be/nl/home.html

EVENT

Costa Navarino: 28 maart

KonsulTra nodigt je uit om Costa Navarino te ontdekken, een premium bestemming voor duurzame reizen en MICE in de regio van Messinia in het Zuid-Westen van de Peloponnesos. Samen met de Griekse Nationale Dienst voor Toerisme, de regio van de Peloponnesos en Brussels Airlines ben je welkom om op 28 maart om 18u30 de rechtstreekse verbinding tussen Brussel en Kalamata in te huldigen. Afspraak in Humphrey Brussel, een nieuwe gastronomische hotspot. Meer info en inschrijven kan hier.

LUCHTVAART

b.group: beschikbaar in 6 talen

Brussels Airlines probeert continu zijn diensten te verbeteren ook voor het boeken van groepen. Vanaf deze week is de b.group tool om groepsboekingen te maken en te beheren beschikbaar in 6 talen: Engels, Nederlands, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. De volgende keer dat je naar de b.group tool surft kan je deze laten weergeven in de door jouw gewenste taal. Om groepscontracten (in pdf) weer te geven in dezelfde taal als in de browser klik je op de contracting language bij het dropdown menu in het profiel van jouw agentschap. Surf hier naar de groepstool.

RAIL

Thalys: historische 7,2 miljoen reizigers

In 2017 heeft Thalys met meer dan 7 miljoen reizigers (7,2 mln.; +7%) en een omzet van ruim 500 miljoen euro (€509 mln.; +11%) twee symbolische mijlpalen bereikt. “We haalden dit jaar een groeipercentage met twee cijfers. Dit is het resultaat van een allesomvattende en 100% Europese strategie, die gericht is op de ontwikkeling van zowel vrijetijdsreizen als een kwalitatief aanbod voor zakelijke reizigers”, aldus Agnès Ogier, ceo van Thalys. Verschillende factoren hebben geleid tot dit resultaat: een voortdurende versterking van de Nederlandse route en, bijgevolg, meer verkeer tussen Brussel en Amsterdam (+14%) en tussen Parijs en Amsterdam (+6%). Ook was er het succes van de inspanningen op de Duitse route en de uitbreiding met een 5e heen- en terugreis per dag tot Essen (+4% verkeer). Verder was er de aantrekkingskracht van het nieuwe aanbod van Thalys, dat in september gelanceerd werd om nog beter in te spelen op de verschillende vragen van de reizigers en het gebruik van de 1e klasserijtuigen te optimaliseren. Thalys blijft investeren in de toekomst, zo wordt een derde van het treinenpark momenteel herzien in het kader van een versterkt onderhoudsplan. Thalys werkt intussen ook aan de uitbreiding van het operationeel centrum dat toezicht houdt op alle verbindingen en de herschikking van de onthaaldienst in Brussel-Zuid.

TOUROPERATING

TUI: TUI BLUE Palm Beach Palace 5*

TUI Hotels & Resorts timmert flink aan de weg met de opening van een TUI BLUE hotel in Tunesië: TUI BLUE Palm Beach 5* (06082). Dit eerdere TUI SENSIMAR Palm Beach Palace is vanaf 2 maart TUI BLUE. Djerba heeft de primeur; hier is het eerste TUI BLUE hotel van Tunesië terug te vinden. TUI BLUE Palm Beach heeft 261 kamers en focust op gasten vanaf 16 jaar. Het hotel heeft een oriëntaalse sfeer en architectuur, en straalt Moorse charme uit. Het hotel brengt de kunst, cultuur en culinaire heerlijkheden van het eiland binnen handbereik van haar bezoekers. De zogenaamde BLUE Guides weten alles over de regio, en geven tips op maat voor elke vakantiewens. Leuk om te weten: de hotelmanager neemt persoonlijk deel aan een kookles die voor gasten wordt gegeven en deelt zijn familierecepten met de cursisten.

Zum Kostbaren Blut 3*

Zijn je klanten op zoek naar méér dan een bed? Stel hen retrohotel Zum Kostbaren Blut 3* (77569, TUI Autovakanties/Citytrips) in Keulen voor: innovatief, authentiek, sexy en een beetje gek. Gasten worden meteen ondergedompeld in de out-of-the-box filosofie van dit concepthotel dat één is met z’n omgeving en er alles aan zal doen zodat gasten dat ook worden. Je krijgt er de leukste tips over must see plekjes in de buurt, de hipste restaurantjes en de coolste bars waar je de beste Kölsch proeft. Na een dag vol cultuur en avontuur geniet je van een cocktail aan de bar of relax je op de tonen van een klassieker op vinyl, want elke kamer heeft een eigen platenspeler. Als je een verblijf boekt van minimum 2 nachten in de periodes 02/04 t.e.m. 15/04 en 16/07 t.e.m. 19/08, krijgen je klanten er deze extra’s bovenop: per persoon 1 gratis ticket voor de beklimming van de toren van de Dom in Keulen; per kamer een chocoladegeschenkje in de vorm van de Dom.

Yoga met Evy Gruyaert – Ladies Only

Yoga met Evy Gruyaert is een nieuw product in het TUI Sports aanbod en eens iets anders om je klanten aan te bieden! Een weekend ‘Yoga met Evy’ staat voor me-time, interessante workshops, inspanning en ontspanning onder de deskundige en inspirerende leiding van Evy Gruyaert. Tijdens dit weekend ontdekken deelnemers hoe Evy sport en ontspanning in haar drukke agenda inplant en wat haar persoonlijke tips & tricks zijn. Dit ladies only weekend gaat door van vrijdag 28 september t.e.m. zondag 30 september in Hotel Amadore de Kamperduinen 4* in Zeeland (hotelcode 78347, boekbaar via BTN), de perfecte locatie voor dit weekendje relaxen. Het programma bevat onder andere goodnight yoga, een voedingsworkshop, wellness, bootcamp,…

Isil Club Milta 5*: kortingen

Kennen je klanten Isil Club Milta 5* (14268) op Bodrum al? Dit zeer gekend hotel bij Belgische reizigers pakt uit met een heel uitgebreide all-in. Elke dag worden gasten verrast met een gevarieerd en ruim aanbod. Dat merk je niet alleen aan de verschillende eetmogelijkheden en ruime buffetten, maar ook aan het aanbod ontspanning: diverse sporten, aquapark, danslessen, kinderanimatie… Naast deze ultra all-in geniet je er ook van een uitstekende en persoonlijke service, en van moderne kamers. Isil Club Milta ligt op 8 km van het centrum van Bodrum en je kan er regelmatig een dolmus nemen naar Bodrum-stad. Bij TUI pakken ze bovendien uit met zeer mooie prijzen in Isil Club Milta voor de maand mei: tot wel 50% korting! Een aanrader dus voor je klanten.

LUCHTVAART

Laudamotion: nieuwe livery

De nieuwe Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Laudamotion, ontstaan uit de as van Air Berlin-dochtermaatschappij NIKI, heeft deze week op een persconferentie in Wenen meer details bekendgemaakt over het vluchtprogramma dat op zondag 25 maart start. Grote baas en gewezen Formule 1-piloot Niki Lauda toonde foto’s waarop de kleuren en het logo van Laudamotion te zien zijn. Tegelijk werden ook de uniformen van het cabinepersoneel aan de pers voorgesteld. Niki Lauda kondigde 32 routes aan vanaf verschillende Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse luchthavens. Zo gaat Laudamotion vanaf Düsseldorf naar Ibiza, Malaga en Mallorca vliegen. Wenen wordt tijdens het zomerseizoen verbonden met Brindisi, Chania, Ibiza, Kalamata, Malaga, Mallorca, Paphos, Pisa en Thira. Vanuit Basel in Zwitserland komen er vluchten naar Heraklion en Mallorca. Vanaf Berlijn, Frankfurt, Graz, Hannover, Keulen/Bonn, Linz, Innsbruck, Salzburg en Stuttgart vliegt Laudamotion naar Mallorca. Vanuit Zürich vliegt de maatschappij naar Corfu, Fuerteventura, Ibiza, Heraklion, Lamezia Terme, Lanzarote, Mallorca, Olbia en Rhodos.

Ryanair: met 25% in Laudamotion

Ryanair neemt een belang van 25% in Laudamotion, de nieuwe en uit de as van Air Berlindochtermaatschappij NIKI ontstane luchtvaartmaatschappij van voormalige F1-piloot Niki Lauda. Niki Lauda stelde dit weekend zijn luchtvaartmaatschappij voor onder de naam Laudamotion. Tegen de zomer wil hij 32 routes aanbieden vanuit Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Vandaag kondigt Niki Lauda aan dat Ryanair een belang neemt van 25% in Laudamotion. De ierse maatschappij wil dat zo snel mogelijk opdrijven tot 75% als de Europese concurrentiewaakhond daar groen licht voor geeft. Om driekwart van Laudamotion in handen te krijgen, zal Ryanair naar verluidt ‘minder dan 50 miljoen euro’ betalen. Maar Ryanair zegt daarbovenop 50 miljoen euro te investeren om de opstart van Laudamotion te ondersteunen. De deal is erg opmerkelijk omdat de maatschappij van topman Michael O’Leary zich tot nog toe nooit heeft ingekocht in een ander bedrijf in de luchtvaartsector. Ryanair heeft wel een commerciële samenwerking met Air Europa en binnenkort wellicht ook met Aer Lingus maar een investering in het kapitaal van een andere maatschappij is voor de Ieren een absolute primeur.

EVENT

NMBS Spring event: Duitse steden present

Op het NMBS Spring Event van 17 mei 2018 zullen twee Duitse bestemmingen aanwezig zjin die makkelijk te ontdekken zijn met de trein. De twee steden die er vertegenwoordigd zullen worden zijn Mannheim, UNESCO muziekstad en Heidelberg, UNESCO literatuurstad. Mannheim is een universiteitsstad vol leven die op allerlei manieren constant in ontwikkeling is. De stad ligt tussen de Rijn en de Neckar en vormt een symbiose tussen stad en natuur. Mannheim is bereikbaar per trein van Brussel in 3u30, met één overstap in Keulen of Frankfurt. Meer info kan je hier ontdekken. Heidelberg is dan weer de literatuurstad bij uitstek. Goethe, Mark Twain en Victor Hugo waren allen fan van Heidelberg. De stad wordt omringd door dennenbossen en heuvels en in de vallei kronkelt de Neckar. Van bij de ruïnes van het mysterieuze kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je vindt er ook de oudste universiteit van Duitsland, gesticht in 1836. Heidelberg is eveneens bereikbaar in 3u30 vanuit Brussel met 1 overstap in Keulen of Frankfurt. Meer info hier.

LUCHTVAART

Hainan Airlines: Shenzhen van start

Dinsdagavond heeft Hainan Airlines zijn eerste rechtstreekse vlucht uitgevoerd tussen Brussels Airport en Shenzhen Boa’an International Airport. De nieuwe rechtstreekse vlucht werd feestelijk ingehuldigd door de Chinese ambassadeur in België Xing Qu, country manager Olivier Yang van Hainan Airlines en ceo Arnaud Feist van Brussels Airport Company. Na Beijing, sinds 2006, en Shanghai Pudong, sinds oktober 2017, is Shenzhen de derde directe verbinding van Hainan Airlines vanuit Brussels Airport. De snelle uitbreiding van de connectiviteit tussen ons land en China mag niet verbazen. “De opening van de nieuwe rechtstreekse verbinding tussen Brussel en Shenzhen zal bijdragen tot het versterken van wederzijdse voordelige relaties voor beide landen. De stad Shenzhen heeft met meer dan 11 miljoen inwoners, een even grote populatie als België. En dus is het potentieel zeer groot, niet alleen voor het toerisme en de culturele uitwisseling tussen de twee regio’s, maar ook voor het bedrijfsleven”, aldus Arnaud Feist van Brussels Airport Company. Elk jaar bezoeken ongeveer 7 miljoen Chinezen het Europese continent. In totaal verzorgt Hainan Airlines deze zomer wekelijks 10 vluchten tussen China en Brussel, waaronder vijf naar Beijing en drie naar Shanghai. Twee keer per week, op dinsdag en donderdag, zal de luchtvaartmaatschappij met een Boeing B787- 8 Dreamliner naar Shenzhen vliegen.

TOUROPERATING

Thomas Cook: Last Minutes juli en augustus

Vroeger dan ooit biedt Thomas Cook jouw klant vanaf deze week scherpe Last Minutes voor deze zomer. Vlieg dus naar het aanbod en laat jouw klant deze zomer uiterst voordelig naar de zon vertrekken. Meer informatie vind je in de Thomas Cook newsletter van deze week.

Beschikbaarheden paasvakantie

Wil jouw klant graag op vakantie tijdens de paasvakantie? Het is nog niet te laat! Om jouw zoektocht te vergemakkelijken, geeft Thomas Cook in hun newsletter van deze week een overzicht van de bestemmingen en afreizen met de grootste beschikbaarheden voor de paasvakantie. Vooral op de Canarische Eilanden, Cabo Verde en Turkije zijn er nog heel wat vakanties beschikbaar!

Griekenland: extra korting

Houdt jouw klant van tzatziki, ouzo en de Griekse zon? Thomas Cook deelt t.e.m. 25/03 uitzonderlijk 100 euro extra korting per dossier uit op de vakanties naar Griekenland! In Btn4U gebruik je hiervoor de kortingscode ‘GREEC E’. Meer info en voorwaarden vind je op de Thomas Cook Agentsite.

Cruise-actie ‘2de persoon gratis’ verlengd tot 31/03

Thomas Cook verlengt de cruise-actie ‘2de persoon gratis’ op tal van afvaarten tot 31/03! Het gaat hierbij om afvaarten van Costa Cruises en MSC Cruises. Ook verlengt Thomas Cook de incentive op boekingen bij Costa & AIDA Cruises. Nog tot 31/03 verdien je per boeking bij Costa of AIDA Cruises een bol.com-voucher ter waarde van 10 euro. Op de Thomas Cook Agentsite vind je alle info en voorwaarden.

TOUROPERATING

Pegase: wintervakanties al boekbaar

De zomerverkoop draait nog op volle toeren, maar bij Pegase zijn ook heel wat vlieg- en exotische vakanties voor de winter reeds boekbaar! Indien uw klant een verblijf kiest dat niet boekbaar is, kunt u steeds een vooruitboeking sturen naar contact@pegase.be. Tijdig boeken betekent dat uw klant kan kiezen uit een groot en gevarieerd aanbod. Wie specifieke wensen heeft, wacht dus best niet te lang met de reservatie. Bepaalde kamertypes zoals gezinskamers, minisuites, kamers met een balkon of zeezicht zijn veel gevraagd, maar vaak beperkt in aanbod. Wil uw klant zeker zijn van de kamer en het hotel van zijn voorkeur? Dan boekt hij dus best flink op tijd. Er zijn nog een aantal onzekerheden? Dan kunt u altijd een optie van 7 dagen nemen, zodat uw klant meer tijd heeft om alles nog eens rustig te bekijken, zonder dat hij zijn favoriete bestemming misloopt. Ook indien het dossier reeds geboekt werd, kan uw klant nog tot 7 dagen voor afreis zijn bestemming, hotel en data wijzigen. Bovendien genieten vroege boekers bij Pegase van mooie vroegboekkortingen tot 500 euro per persoon!

Vroegboekactie winter 18-19

Naast deze kortingen schenkt Pegase uw klant een upgrade naar een hoger kamertype. Voorwaarden: Upgrade naar het eerstvolgende duurder geprijsde kamertype. Kamertype afhankelijk van hotel (bv. eenzelfde kamer met mooier panorama of additioneel kenmerk) en beschikbaarheid. Geldig bij nieuwe boekingen vanaf 13/03/2018 tot september van een Pegase vlieg- of exotische vakantie (pakket hotel+vlucht) met afreis gedurende winter 2018-2019 (vanaf 25/10/18 tot en met 03/04/19). Niet cumuleerbaar met enige andere acties of promoties. Upgrade tot maximum 500 euro. Het reserveringsnummer dient zo snel mogelijk doorgegeven te worden via contact@pegase.be, en dit ten laatste 8 dagen na boeking. Het dossier dient ingeboekt te worden op het hogere kamertype (de upgrade zit dus reeds in het ingeboekte dossier). De prijskorting waarop de klant recht heeft op basis van de actievoorwaarden wordt door de Pegase reservatieafdeling in het dossier gezet. Indien er twijfel bestaat over de geldigheid van de upgradeactie of de hoogte van de prijskorting op een boeking dient onmiddellijk en dit ten laatste 24 uur na boeking contact opgenomen te worden met het Pegase contact center.

RAIL

NMBS & NS: Kortere reistijd Brussel-Amsterdam

NMBS Internationaal en NS wijzigen vanaf maandag 9 april het traject van de InterCity Brussel-Amsterdam van de klassieke lijn naar de hogesnelheidslijn, waardoor Antwerpen voortaan met Breda wordt verbonden en de reistijd tussen Brussel en Amsterdam in één klap met een half uur wordt ingekort (tot 2u53 minuten). De stations Noorderkempen en Breda worden eveneens bediend, waardoor Brussels Airport zeer kortbij ligt voor Nederlanders uit Noord-Brabant. De 16 verbindingen per dag zijn opgesplitst in 12 verbindingen tussen Brussel en Amsterdam en vier verbindingen tussen Brussel en Den Haag. Deze verkorte reistijd is een troef voor uw klanten die willen reizen vanuit Brussels Airport of Amsterdam Airport Schiphol. Voor meer informatie over de AirRail-mogelijkheden met de InterCity Nederland contacteer edith.bezikofer@b-rail.be.  

TOUROPERATING

Odysseus: Vietnam in de kijker

Na een lange en bewogen geschiedenis is Vietnam een van de meest interessante bestemmingen in het zuidoosten van Azië. Dit land waar de traditie zichtbaar blijft, terwijl het hoopvol naar de toekomst kijkt, strekt zich als een langgerekte S uit van de bergen in het noorden, over de Rode Rivierdelta en de Centrale Hooglanden tot de Mekong Delta in het zuiden. Hanoi is een van de aangenaamste steden in zuidoost Azië, met belommerde lanen, parken en oud-koloniale huizen. De Vietnamese geest waart nog rond in de tempels en monumenten van het oude kwartier. De boeddhistische pagoda Tran Quoc en taoïstische tempel Quan Than zijn meer dan een bezoekje waard. Daarnaast raadt Odysseus een fietstocht aan. Proeven van het streetfood is ook een must. Daarnaast is er Ho Chi Minh: het voormalige Saigon is de grootste stad van Vietnam en symbool van de snelle economische groei van het land. Toch zijn er ook nog koloniale gebouwen zoals het Postkantoor en de Notre Dame kathedraal. Andere hoogtepunten zijn het Monument van Thich Quang Duc, het Herenigingspaleis en het War Remnants Museum. Zeker de moeite waard is Huê de keizerlijke stad, Hoi An het havenstadje met levendige markt en tevens UNESCO-werelderfgoed. Vanop het water ontdekt u nog enkele pareltjes van Vietnam. Zo is een boottocht per jonk tussen de 3000 eilanden en rotsen in de baai van Halong een absolute aanrader, net als een cruise door de Cuu Long regio met de Negen Draken Rivier en een bezoek aan de drijvende markt. Bekijk het Odysseus-aanbod in Vietnam in hun brochure p. 78-87. Naast hotels bieden ze er ook de rondreizen ‘Imperial Dynasties’ en ‘Romantisch Vietnam’ aan. Offertes kunnen aangevraagd worden via reservations@odysseus.be.

IN MEMORIAM

UPAV: ex-secretaris-generaal overleden

Christian Vanderwinnen en Dan Leleux (Africa Emotions) op het UPAV-congres 2010 in Krakau.

Woensdagmiddag bereikte ons het bericht dat de ex-secretaris generaal van UPAV (van 1999 tot 2013) Christian Vanderwinnen (67 jaar) plots aan een hartaanval is overleden. Hij was een bekend gezicht in de toeristische sector en binnen de Franstalige beroepsvereniging, een trouwe compagnon van voorzitter Jean-Philippe Cuvelier. Hij was verder ook secretaris-generaal van de Belgische Vereniging van de Jeugdherbergen, voor hij er voorzitter werd (1999 tot 2013). Hij was ook actief als journalist in de toeristische sector, onder andere ook bij het Franstalige Pagtour en ook op de redactie van Travel Magazine als freelancer, waar hij enkele jaren het Franstalige dossier toeristische opleidingen verzorgde. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op dinsdag 27 maart om 13u45 in het crematorium van Ukkel (Stillelaan 61).

EVENT

AVIAREPS: around the world workshop edition 2.0

AVIAREPS nodigt je uit voor een unieke avond waar je Afrika, Azië, Europa, Amerika, Australië, de Indische Oceaan en de Caraïben kan ontdekken en dat allemaal tijdens één avond. Dit evenement vindt plaats op 26 april 2018 in Brussel in Hôtel de la Poste. Tijdens en na de workshop worden er drankjes en eten geserveerd. De workshop wordt afgesloten met een open bar en een feest. 17u30 – 19u00: registratie & verwelkoming 18u00 – 21u00: workshop 22u00: tombola 21u00 – 23u00: networking party met DJ Dorine Fox. Deze partners hebben zich reeds aangemeld: Worldhotels, LUX* Resorts & Hotels, Air Namibia, Condor, Africa by Excellence, Imagine Travel, Sudamerica Tours, Wings’n Wheels, Footprints, Tap Air Portugal, Africa Genius, Air Austral, NMBS Internationaal, Maritim Mauritius, Le Saint Alexis Hotel & Spa, Allianz, Global Assistance, Exclusive Destinations, Brussels Airport, Air Transat, Destination Green, Idaho, Aegean, Transeurope, GoChic, Holiday Extras, Holland America Line & Seabourn, Office du Tourisme des Seychelles, Ukraine International Airlines, Diederik Reizen, Euram, Live To Travel, Essence Of The World DMC’s, Classic Safari Camps of Namibia, Machaba Safaris, Ghoha Hills, Tourism Ireland, St. Maarten Tourist Bureau, South African Airways, Asteria Afrika, Travelworld, Opportunity Citytrips, Croisiere Paul Gauguin, SunExpress, Gallia, Silverjet, Sovjet Reizen, Aruba, Cyprus, Dominican Republic, Greece, Zwitserland Toerisme, Germany Travel, Turismo de Portugal, Jamaica, Czech Tourism Benelux, Gorgonia Beach Resort, Ax Hotels Malta, Banyan Tree, Voyages SNCF, Rainbow, National Tourist Board of Sweden, IRT, Costa Cruises, Aida Cruises, Aida Cruises, Costa Cruises, Oman, Africadona, Grecotel Hotels & Resorts, Oregon, Slovenia. De hoofdsponsors zijn Brussels Airport en Live To Travel. Om in te schrijven, klik hier.

LUCHTVAART

VLM: zomerseizoen 2018

Op maandag 26 maart 2018 voegt VLM Airlines Birmingham aan zijn netwerk toe. Van maandag tot en met vrijdag zal de luchtvaartmaatschappij dagelijks vanuit Antwerpen naar de stad in het Engelse graafschap West Midlands vliegen. Een tweede nieuwigheid dit zomerseizoen is de verdubbeling van het vluchtaanbod op de route Antwerpen-München, want vanaf 26 maart zal VLM Airlines op weekdagen tweemaal per dag naar de Beierse hoofdstad vliegen.   Uurrooster van de nieuwe route Antwerpen – Birmingham

 Route  Vertrek  Aankomst Vluchtdagen
 Antwerpen – Birmingham NIEUW 12:40 13:15 12345–
 Birmingham – Antwerpen NIEUW 13:45 16:20 12345–

Uurrooster van de route Antwerpen – München

 Route  Vertrek  Aankomst Vluchtdagen
 Antwerpen – München 07:05 08:45 12345–
 München – Antwerpen 13:15 15:05 12345–
 Antwerpen – München NIEUW 17:30 19:10 12345–
 München – Antwerpen NIEUW 19:40 21:50 12345–

LUCHTVAART

NDC & Amerikaanse airlines: discriminerende prijszetting?

Via BTO bereikte ons een bericht over Amerikaanse airlines en de NDC (New Distribution Capability), de nieuwe communicatiestandaard van IATA, waarbij het persoonlijk koopgedrag van reizigers directer gelinkt wordt aan de data van de airlines. Waarnemers vrezen ervoor dat de privacy van de passagier in het gedrang komt. Er wordt gevreesd voor scenario’s waarin er door ‘dynamic pricing’ een hogere ticketprijs gevraagd wordt aan consumenten op basis van hun surfgedrag en online koopgedrag. Democratisch senator voor New York, Chuck Schumer, noemde het “big brother meets big business” en wil dan ook een onderzoek laten starten. ASTA, de American Society of Travel Agents (de Amerikaanse tegenhanger van VVR-UPAV-ABTO) steunt dit onderzoek en wil dat de Federal Trade Commission (FTC) en de Department of Transportation (DOT) ‘dynamic pricing’ en mogelijke discriminatoire prijszetting nauwgezet in het oog houden. Lees het volledige artikel hier.

HOTELLERIE

Nieuwe Aman: Amanvari Mexico

© Aman

Aman kondigt zijn eerste resort aan in Mexico: Amanvari. Het wordt een exclusieve en afgelegen oase tussen zee en bergen in het westen van het Baja schiereiland, aan de golf van Californië. Het resort zal aan de oevers van ‘de zee van Cortez’ liggen tussen de goudgele stranden en opent de deuren in 2020. De naam Amanvari is van het Sanskriet afkomstig en betekent zoveel als vrede en water. Het nieuwe etablissement zal bestaan uit een hotelgebouw en private residenties.

REISINDUSTRIE

BCD Travel: “prijsstijgingen vlieg- & hoteltarieven”

Volgens de halfjaarlijkse update van de Industry Forecast 2018 van BCD Travel is er een langzame stijging van de vliegtarieven in de markten met de sterkste vraag. De Industry Forecast analyseert vliegtarieven in zeven belangrijke regio’s voor de business- en economyclasstarieven van regionale en intercontinentale vluchten, en blikt vooruit op de gemiddelde dagelijkse hoteltarieven en economische groeiverwachtingen. De verwachting voor hotelprijzen wereldwijd blijft onveranderd voor 2018 met een voorspelde stijging van 2-4% ten opzichte van vorig jaar. Voor een aantal markten is de voorspelling van BCD voor vliegtarieven toegenomen in vergelijking met de Industry Forecast 2018 die in september 2017 is gepubliceerd. Dat is te danken aan de verbeterde economische verwachting, een sterke wereldwijde vraag en stijgende olieprijzen. Vanwege het beperkte aanbod en de toegenomen vraag, heeft BCD de verwachting voor olieprijzen verhoogd van 50 USD naar 60 USD per vat.

REISINDUSTRIE

Travel Counsellors: forse internationale groei

Travel Counsellors begon hun financieel jaar op 1 november 2017 en mochten voor het eerste kwartaal een groei van maar liefst 68% noteren. Met hetzelfde aantal Travel Counsellors noteerden ze deze stevige stijging in de cijfers, plus een stijging in marge. De Travel Counsellors werken op basis van hun eigen netwerk. Vanuit het hoofdkantoor worden de Counsellors ondersteund op vlak van marketing, administratie, coaching en zoveel meer. Dankzij het inhouse reservatie- en packaging systeem wordt een gezonde marge bereikt die een stuk hoger ligt dan de standaard commissie.

EVENT

VVR: uitnodiging Talk & Travel

Ongelooflijk hoe groot het arsenaal communicatiemiddelen is waarover je als niche-reisorganisatie en reisagent beschikt om je klanten te bereiken: website, brochure, een inspirerende nieuwsbrief. Maar voor welke actie gebruik je welk kanaal? Je leert het tijdens het VVR-seminarieCommuniceren met je travel klanten’ op donderdag 26 april in Mechelen. Consumenten zijn niet alleen een pak slimmer en mondiger geworden, ze willen elke maand iets anders dan platte promopraat of een push voor een reis die het niet goed doet. Een goeie nieuwsbrief is zoals een krant: journalistiek, verrassend, vol nieuws en prikkelende info waarmee je klant concreet iets kan doen. Daarom heet hij ook ‘nieuws’-brief. Nieuwsgierig naar de andere vereisten van een nieuwsbrief die scoort? Travel journalist en travel content-expert Johan Lambrechts (Het Laatste Nieuws, Libelle, Feeling) en communicatie-specialist Pieter Weymans vertellen het je met concrete voorbeelden uit hun eigen praktijk tijdens het tweede VVR-seminarie. Klik hier voor het volledige programma en om je in te schrijven.

LUCHTVAART

LATAM Airlines: eerste vlucht Rome – São Paulo

LATAM Airlines huldigde op 17 maart 2018 zijn directe verbinding tussen Rome en Sao Paulo in. Drie keer per week wordt deze nieuwe route uitgevoerd en vanaf 1 juli zelfs dagelijks met een Boeing 767 met een capaciteit van 191 passagiers in economy en 30 plaatsen voor premium business. De vlucht met nummer JJ8181 van Latam Airlines Brazilië vertrekt van Rome Fiumicino elke maandag, donderdag en zaterdag om 10u om te landen in Sao Paulo/Guaralhos om 18u35 lokale tijd dezelfde dag. Deze vlucht is voor LATAM de eerste ex-Rome en wordt zo de zesde Europese stad die de luchtvaartmaatschappij aandoet en de tweede Italiaanse stad, na Milaan. LATAM hoopt met de opening van de nieuwe lijn op zo’n 35.000 extra passagiers per jaar.

TOUROPERATING

Vayamundo: culinair ontdekkingsweekend Houffalize

Op 17 en 18 maart waren een dertigtal reisagenten van over het hele land uitgenodigd bij Vayamundo Houffalize voor een intense workshop. Travel Magazine was ook van de partij. Dat reisagenten van alle markten thuis zijn, werd al direct bewezen, want de allereerste vis van het officiële seizoen werd gevangen door een reisagent uit Doornik. Nadien stond er uitleg over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op het programma. Misschien nog niet helemaal duidelijk hoe reisagenten dit kunnen doen, maar daar schepte het infomoment over Vayamundo Travel klaarheid over. Een uitgebreider verslag zal je ook kunnen vinden in het aprilnummer van Travel Magazine (TM411).

Vayamundo Travel: nu ook in het Frans

De Vayamundo brochures Reizen voor Iedereen, VéLove en Vayamundo Clubs zijn beschikbaar in het Frans. Willen je Franstalige klanten liever naar de USA of Canada, dan helpen we je natuurlijk ook graag verder met een programma op maat, én Franstalig roadbook voor je klanten. Vraag de brochures aan via Connect2. Meer info en boekingen via 016 27 00 09 of touroperating@vayamundotravel.be.

Vayamundo Clubs: nieuwe brochure

Afgelopen weekend werd door Vayamundo de nieuwe inspiratiebrochure Vayamundo Clubs in primeur voorgesteld.Want de Vayamundo Clubs in Oostende, Houffalize en Quillan zijn voortaan ook boekbaar via de touroperator Vayamundo. Brochures aanvragen kan via Connect2.

PEOPLE ON THE MOVE

Vueling: nieuwe sales

Na het wegvallen van Wim Melis als country manager bij Vueling is er opnieuw een sales-contact voor de Benelux-markt voor de Spaanse low cost vliegmaatschappij. Eveline Jansen is sinds twee maanden aangesteld als de nieuwe sales manager Nederland, met ad hoc verantwoordelijkheden voor België en Luxemburg. Eveline heeft een uitgebreide kennis van de luchtvaartindustrie na voorgaande sales- en marketingfuncties bij China Airlines, Garuda Indonesia en Aviareps in Nederland. Zij is te bereiken via eveline.jansen@vueling.com

EVENT

ANVR congres Portugal: ‘people, purpose, passion!’

Deze drie p’s liggen aan de basis van het ANVR Congres 2018. Van 15 tot en met 18 november is de, ook voor veel reisprofessionals, minder bekende regio Centro Portugal dé pleisterplaats voor zo’n 235 deelnemers aan het ANVR Congres. Vorig jaar was het stedelijke Sevilla decor voor inspiratievolle sprekers, inhoudelijke discussies en enthousiaste deelnemers; dit jaar is ANVR druk in de weer om bevlogen sprekers te contracteren voor presentaties in het meer landelijke Portugal, of specifieker in onder andere Aveiro en Coimbra. “Het thema biedt alle mogelijkheden daartoe, want in ‘people, purpose, passion’ ligt de essentie van een succesvolle toekomst”, aldus Frank Oostdam, directeur/voorzitter ANVR. “Iedereen geeft dagelijks invulling aan zijn ‘passion’; passie voor het product, voor de bestemming en natuurlijk passie voor het vak. Customer experience, people, is dan wél de verbinding die je moet maken en allerlei technologieën kunnen je daarbij helpen. En dan komt ‘purpose’ om de hoek kijken. Want alles verandert, zeker ook de consument. Welke keuzes gaat de consument maken, wat wil hij en hoe (snel) pas ik mijn bedrijfsvoering daarop aan?”. Samen met de Portugese reisbrancheorganisatie Apavt, Turismo Centro Portugal, GI Travel en de altijd enthousiaste bijdragen van vele sponsors, zal de ANVR ook dit jaar een inspirerend en fantastisch congres organiseren. Binnenkort wordt de website gelanceerd en de inschrijving geopend. Maar noteer alvast de congresperiode 15-18 november 2018 in je agenda!

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: Brochurevoorstellingen Noord-Amerika

Net zoals de bestemming zelf, kan het aanbod in Noord-Amerika overweldigend zijn. Welke hotel biedt de beste prijs/kwaliteit? Hoeveel tijd heb je nodig in een bepaald park? Welk excursie loont nu echt de moeite? Welke route is nu de beste? Wat moet ik zeker op voorhand reserveren? Er kunnen veel vragen rijzen bij het uitwerken van een reis in Noord-Amerika en zeker als je de bestemming niet zo goed kent. De Exclusive USA-specialisten Kris Remacle en Patricia Schaumans geven je graag een woordje uitleg bij hun gloednieuwe Noord-Amerika brochure, maar ook praktische tips over de bestemmingen en bezienswaardigheden, evenals hoe je dit het beste aanpakt om voor je klanten de perfecte reis naar de USA en/of Canada samen te stellen. Schrijf je snel in voor één van onderstaande data, plaatsen zijn beperkt. 16/04, avondsessie in Brugge; 17/04, ontbijt en lunchsessie in Sint-Martens-Latem 17/04, avondsessie in Antwerpen; 19/04, avondsessie in Hasselt. Alvorens de voorstellingen aan te vatten, trakteert Exclusive Destinations op een Amerikaanse hap en drankje. Inschrijven of info: 09/234.07.00 of Kris@exclusivedestinations.be.

EVENT

4e FBAA symposium Evere

Op maandag 19 maart vond de 32e lentereceptie & 4e symposium van de FBAA (Federatie voor Belgische Autobus- en Autocarondernemers) plaats in de Proximus Lounge in Evere. Het grootste euvel dat hier aangekaart werd: het tekort aan chauffeurs. De bus- en autocarsector in België heeft jaarlijks 1200 nieuwe chauffeurs nodig om de uitstroom door pensionering op te vangen. De volgende jaren moeten er 30% nieuwe chauffeurs instromen. Meer hierover in een analyse die volgende week samen met de TM-Newsletter 1017 verschijnt op 30 maart.

TOUROPERATING

Transeurope: portaal variabele commissies

Transeurope laat met enkele structurele maatregelen meer geld naar de reisagent vloeien. Om te beginnen pakt de Brugse niche touroperator uit met een nieuw portaal waarop reisagenten zelf hun commissie op variabele dagprijzen kunnen instellen. Vaste brochureprijzen en variabele dagprijzen bestaan al langer naast elkaar bij Transeurope. In beide gevallen ging het om klantenprijzen waarop een vastgelegd commissiepercentage toegepast werd. Daar komt nu dus verandering in voor de dagprijzen. In een eerste fase kunnen reisagenten op hotelniveau de commissie voor zichzelf bepalen; later wordt dat ook mogelijk voor het vervoer (vluchten, transfers,…). Online krijgen ze alle beschikbaarheden live te zien en de mogelijkheid om de boeking onmiddellijk te bevestigen voor hun klant. Verschijnt er geen beschikbare kamer voor een beoogd hotel uit de brochure, dan staan callcenter agents klaar om te bellen met het hotel. Parallel met alle online ontwikkelingen verhoogt Transeurope in de brochures het aantal N-producten. Dat zijn hotels met de hoogste vaste commissie. De N-code wordt ook in de niet-Europese brochures ingevoerd, te beginnen met Dubai en Abu Dhabi half juni. Met de nieuwe maatregelen wil Transeurope als 100% onafhankelijke reisorganisator zowel productinhoudelijk als financieel meer dan ooit het verschil voor de reisagent maken.

RAIL

Voyages-sncf.eu: benoeming indirecte verkoop Europa

Vanaf deze week staat Pascal Loillier (47 jaar) aan het hoofd van de afdeling indirecte verkoop Europa bij voyages-sncf.eu. Pascal Loillier zal zijn nieuwe functie uitoefenen vanuit Spanje en zal de verschillende lokale filialen op regelmatige basis bezoeken. Hij is sinds 1998 actief bij de Franse spoorverdeler en heeft een grote expertise en een ruime kennis van de groep. Op het hoofdkantoor in Brussel zullen, Patrick Dom, Head of Sales voor de Benelux en Duitsland, en David Dupuis, Head of Marketing & Communication Continental Europe, rechtstreeks aan hem rapporteren. De lokale teams blijven evenwel uw contact voor al uw vragen met betrekking tot de distributie van spoorwegproducten in Europa.

HOTELLERIE

Moxy: uitbreiding Europa

Moxy Hotels, het merk van Marriott met een hippe en speelse uitstraling, breidt verder uit in Europa. Het brand van Marriott richt zich vooral op jongeren. Moxy ging van start in Europa in 2014 met een eerste hotel in Milaan en groeide snel. Het concept wordt nu globaal uitgerold. Er zijn plannen om uit te breiden met 50 nieuwe hotels in zowel snelgroeiende als traditionele bestemmingen in Europa in de komende drie jaar. Tussen nu en 2020 moeten er 50 nieuwe hotels geopend worden in Europa met een sterke toename in Duitsland (waar er al 9 Moxy hotels zijn) en het Verenigd Koninkrijk, maar eveneens nieuwe vestigingen in Frankrijk (Parijs, Rijsel en Biot), Portugal (Lissabon) en Nederland (Den Haag & Amsterdam). Daarnaast zal Moxy ook voor het eerst aanwezig zijn in Polen (Warschau, Poznan, Katowice & Szczecin), Georgië (Tbilisi), Zwitserland (Bern & Lausanne), Ierland (Dublin) en ten slotte Griekenland (Patra).

ATTRACTIEPARK

Efteling: 5,18 miljoen bezoekers in 2017

De Efteling heeft het afgelopen jaar 5,18 miljoen bezoekers ontvangen. In 2016 waren dat er nog 4,76 miljoen. De stijging is grotendeels te danken aan de investeringen in de nieuwe familieattractie Symbolica en verblijfsaccommodatie Het Loonsche Land. Fons Jurgens, voorzitter Raad van Bestuur: “Sinds 2014 heeft de Efteling een duidelijke visie richting 2020: het uitgroeien naar een internationale bestemming met 5 miljoen bezoeken per jaar. Die mijlpaal in bezoekersaantallen hebben we nu, eerder dan verwacht, in ons jubileumjaar al bereikt. De investeringen van het afgelopen jaar, in de nieuwe familieattractie Symbolica en in verblijfsaccommodatie, werpen hun vruchten af. Dat betekent zeker niet dat we achterover gaan leunen, want die 5 miljoen gasten moeten ook in 2018 weer door ons worden verleid om een bezoek te brengen aan ons park.” Ook in 2017 kwam 80% van de Efteling-bezoekers uit Nederland, 15% uit België en 5% uit de overige landen (Duitsland, Engeland, Frankrijk, etc.). Het aantal Belgische bezoekers steeg met 8%. Bezoekers bleven aanzienlijk vaker overnachten in de wereld van de Efteling ten opzichte van 2016 (25% meer verblijfsgasten).

CRUISE

Ponant: start verkoop Antarctica

Ponant is vanaf 22 maart van start gegaan met de verkoop van tickets voor 22 afvaarten naar Antarctica tijdens het winterseizoen 2019-2020. Op het programma staat een selectie van vijf vaarroutes, waarvan één nieuwe route, om het witte continent te ontdekken. Van november 2019 tot maart 2020, tijdens de zuidelijke zomer, is het mogelijk om met Ponant aan boord te stappen op één van hun vier luxueuze schepen ‘L’Austral, Le Boréal, Le Lyrial en Le Soléal’. Zo ontdekt je klant op een van de 22 cruises de buitengewone streek die Antarctica is in de voetsporen van grote ontdekkingsreizigers.

TOUROPERATING

Corendon: massaal terug naar Egypte en Turkije

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar noteert Corendon een stijging van 34% op Turkije en maar liefst 87% op Egypte. Na een lange winter met eerst veel grijs en daarna bijzonder koud weer wil de Belg duidelijk warmere oorden opzoeken. En hierbij worden opnieuw bestemmingen geboekt die het de afgelopen jaren bijzonder moeilijk hadden. Egypte op kop, want daar zullen maar liefst 87% meer Belgen naartoe trekken in vergelijking met vorig jaar, wat blijkt uit de meest recente boekingscijfers van Corendon. Maar ook Turkije doet het opmerkelijk goed, met 34% meer boekingen. Corendon oprichter Atilay Uslu: “Turkije is weer helemaal terug als populair vakantieland voor de Belg. Om aan de vraag te kunnen voldoen, vliegen we in het zomerseizoen dagelijks vanuit Brussel en Maastricht naar Antalya. De prijs-kwaliteitverhouding is er steeds goed en de service uitstekend. Het niveau van de all inclusive formule in Turkije vind je nergens anders rond de Middellandse Zee terug”. Al ruim 10.000 Belgen hebben hun vakantie bij Corendon geboekt met vertrek vanuit Maastricht. Maastricht Aachen Airport biedt dan ook heel wat voordelen voor de vakantieganger, zoals gratis parkeren, voordelige tarieven, anderhalf uur van tevoren inchecken en nauwelijks wachtrijen. Komend zomerseizoen voert Corendon 29 vluchten per week uit vanaf Maastricht Aachen Airport naar 17 vakantiebestemmingen. Meer info op www.corendon.be.

REISINDUSTRIE

Travel-ID en Ever Travel failliet

De handelsrechtbank in Antwerpen heeft deze week het faillissement uitgesproken van de reiskantoren Travel-ID in Sint-Antonius Zoersel en Ever Travel in Sint-Job-in-’t-Goor. De zaakvoerster Annick K. legde zelf de boeken neer. Herman Hellebosch werd door de rechtbank aangesteld als curator. De reisbureaus waren niet meer aangesloten bij de VVR en hebben nooit een aansluiting gehad bij het Garantiefonds Reizen. Wel waren ze rechtstreeks aangesloten bij verzekeraar Amlin, die de polis op 10 januari 2018 heeft stopgezet. Begin dit jaar kwamen immers klachten van klanten binnen over fraude met betalingen, waarvan voornamelijk TUI de dupe was. In een reactie schetste Piet Demeyere, woordvoerder TUI, ons de omstandigheden: “Op een bepaald moment constateerden we dat we geen betalingen van enkele klanten van deze reisbureaus ontvingen. Er was een bepaalde fraude opgetreden doordat foutieve e-mailadressen werden doorgegeven door de zaakvoerster. Hierdoor ontvingen de klanten onze aanmaningen niet. Toen we de zaakvoerster hierover aanspraken, liet ze ons echter wel weten deze betalingen in orde te brengen, al besloten wij om verdere boekingen van deze reisbureaus op te schorten. Aan de klanten vroegen we alsnog om de betalingen door te voeren zodat ze op reis konden vertrekken. Als commerciële geste ontvingen zij een waardebon van TUI tegen dezelfde waarde voor een volgende reis. Wij waren op dat moment immers een even benadeelde partij als hen. Met deze uitspraak van een faillissement kunnen de klanten nu wel gerechtelijke stappen ondernemen en zich wenden tot de verzekeraar financieel onvermogen.” De politie Voorkempen onderzoekt de fraude-aanklachten.

BESTEMMING

Nieuw record voor New York: 62,8 miljoen bezoekers

De burgermeester van New York, Bill de Blasio en NYC & Company, de officiële marketingorganisatie van New York City, maakten woensdag bekend dat 2017 het achtste toeristische recordjaar op rij was. De stad verwelkomde in 2017 maar liefst 62,8 miljoen toeristen, een stijging van 2,3 miljoen ten opzichte van 2016. Hiervan kwamen 49,7 miljoen uit eigen land en 13,1 miljoen uit het buitenland, beiden een recordaantal. “We houden de deur naar de wereld open,” aldus burgermeester de Blasio. “Zelfs met alle tegenwind van het Witte Huis hebben we een recordaantal bezoekers naar onze stad getrokken. Het bewijst hoe sterk onze toeristische sector is.”

Vorig jaar 4000 nieuwe kamers

NYC heeft de meest actieve ontwikkeling van hotelaanvraag in de Verenigde Staten. Zelfs met de 4.000 nieuwe kamers, die vorig jaar aan de hotelinventaris werden toegevoegd, waardoor het totaal op bijna 116.500 kamers kwam, bleef de vraag sterk. Vorig jaar verkocht de stad een record van 36,4 miljoen hotelkamerovernachtingen, een groei van 4,5% ten opzichte van 2016. In 2017 bezochten 6,2 miljoen vergadering- en congresdeelnemers de vijf stadsdelen van de stad, wat bijdroeg aan het totaal van 13 miljoen zakenreizigers dat naar New York City kwam.