20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

ANALYSE

Analyses van de week

Deze week publiceren we gelijktijdig met deze newsletter drie analyses. De eerste analyse gaat over de workshop van ABTO rond de implementatie van de nieuwe reiswet. Op 21 november 2017 werd de wet met betrekking tot de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten van kracht. Deze nieuwe reiswet vervangt de oude regelgeving die dateert uit 1994. De nieuwe wet zal op 1 juli 2018 effectief van toepassing zijn. Maar er zijn nog heel wat onduidelijkheden. Lees hier verder. Verder is er een analyse ‘Japan met Imagine Travel’. De reisagenten die van 27 februari tot 6 maart met Imagine op studiereis naar Japan trokken, hebben er een fantastische trip opzitten. Dat blijkt alvast uit hun reacties die u hier kan lezen. Tenslotte is er de analyse over Seatrade Cruise Global, die vorige week in Miami plaatsvond. Je leest er hier alles over!

VAKBEURS

ITB Berlijn: “topjaar toeristische industrie”

© ITB

ITB Berlijn, de grootste toeristische vakbeurs ter wereld, sloot vorige week zondag de deuren. Dit jaar bezochten maar liefst 170.000 bezoekers de vakbeurs, waar ongeveer 10.000 standhouders uit meer dan 180 landen en regio’s verspreid over 26 hallen aanwezig waren. De organisatie telde maar liefst 110.000 vakbezoekers en 60.000 consumenten. Deze cijfers zijn gelijkaardig aan die van vorig jaar. Christian Göke (CEO Messe Berlin): “Alles wijst erop dat de reissector een recordjaar zal meemaken dankzij de wereldwijde economische groei, de lage werkloosheid en de stijgende lonen waardoor er meer consumentenvertrouwen is. Daarnaast maakt de sterke euro vakanties in veel landen buiten de Eurozone een stuk voordeliger.” Volgend jaar zal ITB plaatsvinden van 6 tot 10 maart, met als gastland Maleisië. Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde Travel Magazine een TM Charter naar de beurs. Bekijk de foto’s via de TM-Website hier.

STUDIEREIS

TUI Experience trip 2018: Egypte!

Volgende week donderdag is het zover! Dan vertrekt TUI van 22 tot 27 maart met een 50-tal reisagenten op Nijlcruise om er het fantastische Egyptische erfgoed te bewonderen. TUI merkt in hun verkoopcijfers dat de bestemming weer volledig aan het aantrekken is. Een ideaal moment dus om als reisagent de nodige indrukken op te doen die van pas zullen komen om nog heel wat extra klanten te overtuigen om voor hun komende TUI-vakantie voor Egypte te kiezen. Voor je visum ter plaatse is het noodzakelijk dat je ofwel je identiteitskaart EN een recente pasfoto ofwel je internationaal paspoort (dan geen aparte pasfoto nodig) bij hebt. Afspraak 22/03 om 06u00 aan de TUI-balie in Zaventem. Het programma vind je hier.

LUCHTVAART

Air Belgium: midden april van start

Air Belgium heeft deze week van het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) zijn ‘AOC’-vlieglicentie gekregen. De eerste vlucht van Charleroi naar Hongkong vindt plaats op 16 april a.s. Air Belgium, een volledig nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij, wachtte al sinds het najaar 2016 op een vlieglicentie (AOC). Vermoed wordt dat onderzoek naar de aandeelhoudersstructuur van Air Belgium, dat werd opgericht door een aantal Aziatische investeerders, ervoor zorgde dat de toekenning van de licentie ruim anderhalf jaar op zich heeft laten wachten. Volgens een EU-verordening moet een Europese luchtvaartmaatschappij voor minstens de helft eigendom zijn van Europese ondernemingen. Vorig jaar raakte bekend dat de Waalse investeringsmaatschappij SRIW en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) elk 12,5% van de aandelen in Air Belgium verwierven. Het kapitaal van 20 miljoen euro werd onlangs nog vergroot. CEO Niky Terzakis bezit 20% van de aandelen. Air Belgium gaat vliegen vanaf de luchthaven Charleroi. Uitbater BSCA beloofde om de Waalse luchthaven de komende jaren aan te passen zodat er lange afstandsvluchten kunnen plaatsvinden en passagiers in comfortabele omstandigheden kunnen ontvangen worden. Ook de start- en landingsbaan wordt op termijn verlengd zodat de Airbus A340’s van Air Belgium met volle capaciteit kunnen opstijgen. Vooralsnog wordt er enkel naar Hongkong gevlogen, vier keer per week. Later komen daar nog zes andere bestemmingen in China bij. Air Belgium heeft momenteel twee Airbus A340’s, een aantal dat tegen de zomer dubbel zo groot moet zijn. De maatschappij mikt in het eerste jaar op 500.000 passagiers en wil daarvoor samenwerken met Aziatische en Europese luchtvaartmaatschappijen.

PEOPLE ON THE MOVE

H. Hotton naar Air Belgium

Hélène Hotton, voor meer dan 10 jaar het gezicht van Austrian Airlines in België – eerst als station manager BRU en later als pricing en marketing coördinator – heeft een nieuwe functie gevonden bij Air Belgium. Vanaf deze maand gaat zij aan de slag als airport operations supervisor. Travel Magazine wenst Hélène veel succes in deze nieuwe uitdaging.

PEOPLE ON THE MOVE

Birgit Conix: CFO TUI Group

De Belgische Birgit Conix (52) volgt Horst Baier op als CFO van TUI Group, voor een termijn van drie jaar. De Raad van Toezicht van de groep heeft beslist om Birgit Conix met ingang van 15 juli 2018 aan te stellen als lid van de Raad van Bestuur. Ze zal de functie van CFO op corporate niveau overnemen wanneer Horst Baier (61) dit najaar aftreedt na 22 jaar dienst bij TUI. Birgit Conix vervult nu nog de rol van CFO bij de Belgische media- en telecommunicatiegroep Telenet, een functie die ze opnam in oktober 2013. Voordat ze naar Telenet overstapte, was Conix sinds 2011 Senior Director Western Europe voor de internationale brouwerijgroep Heineken. Tussen 1996 en 2011 bekleedde ze verschillende management- en leidinggevende functies bij het wereldwijde farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson. Van 2004 tot 2007 werkte ze op de afdelingen J&J Pharmaceutical en Medical Devices voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, en was ze Vice President Finance bij Janssen Germany, een dochteronderneming van J&J. Voordien werkte ze voor Tenneco en Reed-Elsevier. Birgit Conix heeft 25 jaar ervaring op het gebied van financiën in meerdere sectoren. Ze studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg in Nederland en behaalde een masterdiploma bedrijfsbeheer aan de Booth School of Business van de Universiteit van Chicago. Professor Klaus Mangold (voorzitter van de Raad van Toezicht van TUI Group): “Met Birgit Conix hebben we een internationale topmanager aangetrokken als CFO van onze groep. Dankzij haar internationale achtergrond en uitgebreide ervaring in verschillende sectoren en ondernemingen zal ze een grote aanwinst zijn voor TUI. Ik ben ervan overtuigd dat Birgit Conix onze uitstekende reputatie bij investeerders en op de financiële markten zal vergroten in samenwerking met de huidige Raad van Bestuur en het personeel van TUI. Namens de Raad van Toezicht wil ik de heer Baier van ganser harte bedanken voor zijn uitmuntende prestaties en zijn engagement voor TUI. Hij was ruim tien jaar lid van de Raad van Bestuur en gedurende die periode heeft hij een cruciale rol gespeeld in de transformatie van het vroegere Preussag naar de grootste toerismegroep ter wereld. Hij was een krachtige sleutelfiguur met een strategische visie en heeft de fusie van TUI Travel PLC en TUI AG operationeel succesvol geïmplementeerd. De heer Baier heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van TUI en als bekwame en ervaren leidersfiguur is hij een rolmodel voor velen.” TUI’s toekomstige Raad van Bestuur zal uit zes managers bestaan met de Duitse, Britse en Belgische nationaliteit. Wanneer de nieuwe CFO haar functie opneemt, zullen twee van de zes leden van de Raad van Bestuur vrouwen zijn.

TOUROPERATING

Footprints Encounters: verrassingstrip naar Boedapest!

Selfiewedstrijd: Goedele Jaspers

Op dinsdag 13 maart vonden de Footprints Encounters plaats in het b.House van Brussels Airlines. Aan de reisagenten werd gevraagd om mét handbagage naar het evenement te komen, want één winnaar mocht ’s anderendaags op verrassingstrip naar een Europese bestemming vertrekken. Cynthia Verluyten van Alk Reizen uit Alken was dolenthousiast toen ze te horen kreeg dat ze naar Boedapest vertrok met een overnachting en ontbijt in de Four Seasons. Goedele Jaspers van TEN Group trok huiswaarts met die andere hoofdprijs: een H/T-ticket van Air Austral naar La Réunion als winnares van de selfiewedstrijd. Op de workshop tekenden volgende partners present: African Horizons Kenya, Air Austral, Air Namibia, Aitken Spence Sri Lanka, Asian Trails, Brussels Airlines, Cathay Pacific, Constance Hotels, Crystal Cruises, Hapag-Lloyd Cruises, Holland America Line, New Frontiers South Africa, Oceania Cruises, Ponant, Seabourn, Sea Dream Yacht Club, Six Senses, Star Clippers, The Seychelles Islands. Via onze Instagram-pagina  kon je trouwens de avond van dichtbij volgen.

EVENT

NMBS: spring event 17 mei

Net zoals de voorbije jaren organiseert NMBS op donderdag 17 mei haar jaarlijks Spring Event. Dit jaar vindt dit plaats in Hof ter Musschen te Woluwe. Tijdens de workshop, die start om 18u, stellen Thalys, TGV, ICE en Eurostar hun laatste nieuwigheden aan u voor. Ook aanwezig zijn Accor, Regus, Expedia TAAP, Heidelberg Marketing, Stadtmarketing Mannheim, Travelport en Agence d’Attractivité de l’Alsace. Na de workshop is er een ‘walking dinner’, gevolgd door de Spring Party. Inschrijven kan hier.

LUCHTVAART

Wizz Air: grootste operationele uitbreiding

Wizz Air is deze week begonnen met de grootste netwerkuitbreiding in zijn geschiedenis. Gedurende 17 weken zullen er 21 nieuwe vliegtuigen aan de vloot worden toegevoegd. Er komen ook 700 extra wekelijkse vertrekken bij en maar liefst 70 nieuwe routes. In juli komen er 4 nieuwe bestemmingen bij: Athene, Tallinn, Kharkiv en Wenen. De Oostenrijkse hoofdstad wordt meteen ook een nieuwe Wizz Air-basis. De uitbreiding van WIZZ in 2018 vertegenwoordigt een investering van meer dan 2 miljard US dollar in 11 basissen in Groot-Brittannië, Oostenrijk, Polen, Oekraïne, Hongarije, Roemenië en Georgië. De uitbreidingsplannen van Wizz Air begonnen deze week in Boedapest, met de komst van een nieuwe Airbus A320, het 11de vliegtuig dat gebaseerd wordt in de Hongaarse hoofdstad. Tezelfdertijd wordt ook een nieuwe route naar Stavanger in Noorwegen geopend. Tussen maart en juli 2018 zal Wizz Air ook 700 nieuwe medewerkers van meer dan 15 nationaliteiten in dienst nemen, die zullen bijdragen tot het groeiende succes van het bedrijf.

TOUROPERATING

Thomas Cook: einde cruise-acties op 18/03

Op zondag 18 maart loopt bij Thomas Cook de actie ‘2de persoon gratis op cruise’ af. Je leest het goed, jouw klant heeft nog welgeteld 3 dagen om van deze straffe actie te profiteren. Deze zondag sluit Thomas Cook ook de incentive van Costa & AIDA Cruises af. Bij elke boeking bij Costa of AIDA Cruises verdien je een bol.com-voucher ter waarde van € 10. In de Thomas Cook-newsletter van deze week vind je een tussenstand van de incentive. Wil je graag nog enkele bol.com-vouchers verdienen? Overtuig jouw klant dan om als de vliegende bliksem zijn cruise te reserveren!

Club Marvy: gratis extra’s

Zoals je weet, opent Club Marvy, a trademark by PALOMA op 13 april opnieuw de deuren voor het nieuwe zomerseizoen. Als jouw klant beslist om een vakantie te reserveren voor aankomst op 13/04, dan legt Club Marvy je klant nog méér in de watten met volgende extra’s: gratis upgrade, VIP-setup, speciale welkomstcocktail, gratis massage, 1 gratis diner in een betalend à-la-carterestaurant en een spetterende openingsparty. Aarzel niet om jouw klanten over deze leuke extra’s te informeren!

Autovakanties: ook dichtbij genieten!

Veel klanten plannen in deze periode van het jaar graag een weekendje weg. Bij Thomas Cook vind je hiervoor een waaier aan interessante arrangementen. Bovendien deelt Thomas Cook dankzij de campagne ‘1001 gratis nachten’ ook heel wat gratis nachten uit op hun aanbod dichtbijvakanties! In de Thomas Cook-newsletter van deze week vind je enkele aanraders voor een tripje dichtbij, deel deze hoteltips gerust met jouw klant!

Bestemming in de kijker: Dalmatië

Split, de grootste havenstad van Dalmatië, verrast in menig opzicht. Slenter over de Riva, de lange zeepromenade, en vergaap je aan de va-et-vient van de vele jachten. Of treed binnen in het hart van de stad, het paleis van Diocletianus. Dit indrukwekkend paleis aan de baai van Aspalathos werd gebouwd rond 300 na Christus en is the place to be tijdens je bezoek aan Split. In het paleis vind je winkels, markten en zelfs de kathedraal van Sint-Duje. Maar liefst 16 verdedigingstorens hielden indringers op een veilige afstand. Het geldt als een van de best bewaarde Romeinse paleizen ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit pareltje samen met het oude centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Wrijf zeker eens over de grote teen van het standbeeld van Diocletianus. Het brengt je volgens een mythe heel veel geluk! Split vormt ook de poort tot een prachtige strandvakantie aan de Dalmatische kust.

EVENT

Gastronomische infoavond: Costa Brava

Op 17 april 2018 om 18u organiseert KonsulTra een gastronomische infoavond samen met de regio’s Costa Brava en de Pyreneëen in het Felixpakhuis in Antwerpen. Op deze avond worden deze regio’s die zich situeren tussen Barcelona en de Franse grens voorgesteld. Op het programma staat een presentatie over Costa Brava, informatie over het jaar van de cultuur, een workshop met 15 lokale partners (regio’s, DMC’s, hotels,…), een diner bereid door gerenommeerde chefs uit de Costa Brava en er vallen ook prijzen en reizen te winnen om de streek nog beter te ontdekken. Er wordt een shuttledienst voorzien i.s.m. Diederik Reizen  met stops in Gent, Sint-Niklaas en het Crowne Plaza Antwerpen. Meer informatie en inschrijven hier.

TOUROPERATING

Odysseus: Thailand

Het boeddhistische Thailand biedt de reiziger niet alleen een rijke cultuur en geschiedenis, maar ook exotische eilanden, een bruisend nachtleven, een lange traditie van vriendelijkheid en gastvrijheid en één van ‘s werelds beste keukens. Verder is er Bangkok, een moderne wereldstad waar de geur van wierook u plots naar een verstilde tempel leidt. Enkele dagen zijn er snel gevuld met bezoeken aan het Koninklijk Paleis en Wat Phra Kaew, de Mahathat en de PO tempel, een verfrissende boottocht in de klongs, de drijvende markt in Damnoen Saduak… en natuurlijk winkelen. Maar er is ook zon, zee en strand. Thailand bezit enkele van de mooiste stranden ter wereld waarvan Phuket, Krabi en Koh Samui de bekendste zijn. Interesse om samen te werken met Odysseus? Er zijn verschillende kortingen in Koh Samui (W Retreat Samui en Santiburi Beach Resort) en Krabi (Phulay Bay en Rayavadee). Voor meer informatie contacteer Odysseus via mj@odysseus.be. De brochure kunt u aanvragen via Connect2.

TOUROPERATING

TUI: Turkije terug topfavoriet

Eind februari geldt als einddatum van de vroegboekperiode, tijdens dewelke meer dan de helft van de vakanties geboekt worden. TUI stelt een grote kentering vast in de tendens voor zomer 2018: na enkele seizoenen waarin de Europese bestemmingen topfavoriet waren, zijn de Turkse bestemmingen weer helemaal terug. Spanje en Griekenland blijven populair, maar de grote winnaar is Turkije met 58% méér boekingen dan op hetzelfde ogenblik vorig jaar. De andere vakantiebeleving in de Turkse hotels dan in de Europese is hierbij zeker bepalend. Daarnaast verklaart ook de uitstekende verhouding prijs/kwaliteit in de Turkse hotels de enorme heropleving. In Turkije blijft de vakantieganger veel vaker binnen zijn hotel dan bij de Europese bestemmingen. De reden is eenvoudig: alles is er aanwezig. Veel Turkse hotels zijn nog vrij nieuw en de infrastructuur is er moderner en grootser aangepakt dan op veel andere bestemmingen: verschillende à la carte restaurants, bars, aquaparken, een privéstrand, wellness, sportmogelijkheden, een miniclub en een uitgebreid animatieprogramma overdag en ‘s avonds. Een zeer belangrijk bijkomend voordeel is de quasi overal geldende all-in-formule waarbij alle faciliteiten in de prijs zijn inbegrepen. Alles kunnen meemaken zonder de portefeuille te moeten bovenhalen, is voor de Belg weer een bijzonder aantrekkelijke troef geworden. Turkije biedt zo een antwoord op de noden van de vakantieganger, anno 2018, en is hier ideaal voor. Op de Turkse Riviera (Antalya), de favoriete vakantieregio van de Belgen, programmeert TUI deze zomer een dagelijkse vlucht uit Brussel, 3 per week meer dan oorspronkelijk voorzien. Kusadasi blijft de familiebestemming bij uitstek en de Egeïsche kust (Dalaman) groeit het sterkst met 125%.

ATTRACTIEPARK

Europa-Park: ‘Vive la France’

Op 24 maart start het nieuwe pretparkseizoen bij Europa-Park, waar je klanten ook in 2018 terecht kunnen voor vele nieuwe belevenissen. Zo krijgt het Franse themagebied een compleet nieuwe uitstraling. In de markante 45 meter hoge zilveren bol van dit parkgedeelte kunnen bezoekers vanaf deze zomer kiezen uit twee nieuwe achtbanen: de ‘Eurosat CanCan Coaster’ of de virtual reality-versie. Een geheel nieuwe façade zal daarbij de rijke Franse cultuur weerspiegelen. Daarnaast neemt ‘Beertje Paddington’ zijn intrek in Duitslands grootste attractiepark. Dagelijks zal hij schitteren in de nieuwe ijsshow. Tenslotte telt ook het showprogramma van 23 uur per dag weer vele nieuwe shows.

PEOPLE ON THE MOVE

Monia Mellouk naar RIU Hotels

Monia Mellouk (Office Manager TUI Shop Kraainem), een bekend gezicht in de Belgische reisindustrie, gaat een andere uitdaging aan en gaat voor RIU Hotels & Resorts werken als Business Development Manager Frankrijk. Monia heeft er een lange carrière bij TUI opzitten, waar ze begon als stagiaire toen ze 25 jaar was. Minder dan een jaar later kreeg ze van TUI de mogelijkheid om te werken in hun kantoor in Woluwe Shopping (Brussel), waar ze drie jaar werkzaam was. Ze slaagde voor de test om Office Manager te worden, een functie die ze 5 jaar heeft uitgeoefend in de TUI Shop in Kraainem. Vanaf 3 april zal Monia de overstap maken naar de Franse markt, als Business Development Manager voor RIU Hotels & Resorts. Vanuit deze functie staat ze in voor de kantoren van de verschillende to’s die een contract hebben met RIU, verzorgt ze productopleidingen voor de reisagenten en vertegenwoordigt ze RIU op workshops, seminaries, enz. Peter Hahn (Head of Market Development RIU Hotels & Resorts Belux – France): “We geloven in een mooie verdere ontwikkeling van RIU op de Franse markt en kijken dan ook reikhalzend uit naar de komst van Monia!”

TOUROPERATING

TUI: Aruba & Curaçao

Heb je klanten op zoek naar een exotische relaxvakantie waarbij ze bovendien een gevoel van thuiskomen hebben? Dan zijn de Nederlandse Antillen dé aanraders! Op deze eilanden, en vooral op Curaçao, wordt veel Nederlands gesproken en je kunt er zelfs bekende supermarkten vinden, zoals Albert Heijn! Een gevoel van thuiskomen in een exotische setting. Aruba en Curaçao zijn nieuwe bestemmingen in het TUI aanbod van zomer 2018. Deze eilanden lenen zich perfect tot een paradijselijke en deugddoende vakantie, want je vindt er kilometers lange stranden en veel baaien. Heel het jaar door is het er zonnig en warm, met meestal een verkoelende wind. Een grote troef van de Nederlandse Antillen? Weinig orkaangevaar! Naast luieren op de stranden kunnen reizigers ook genieten van diverse uitstapmogelijkheden en activiteiten. Heel populair zijn er de verschillende watersporten. Ook vind je op Aruba en Curaçao een levendig uitgaansleven. Hierbij zet tui graag de mooie kortingen op deze twee bestemmingen in de kijker. Er zijn hoge kortingen tot wel 800 euro p.p.! Het is dus zeker de moeite om Aruba en Curaçao eens onder de aandacht van je klanten te brengen.

Nieuw: TUI wandelvakanties

Is je klant een fervent wandelaar en zoekt hij een vakantie waarbij hij zijn hobby kan beoefenen? TUI wandelvakanties bieden de geschikte oplossing! Het TUI sportvakanties aanbod breidt uit: naast sportieve fietsvakanties en marathonreizen, wordt er nu volop ingezet op begeleide wandelvakanties, waarbij het genieten op een matig tempo centraal staat. Het gaat hier dus niet over snelheidsraces. De TUI wandelvakanties gaan weg van de platgetreden paden: de deskundige en professionele Nederlandstalige wandelgids toont je klanten de mooiste plekjes en zorgt er bovendien voor dat de lokale fauna, flora en cultuur geen geheimen meer kent. Tijdens deze wandelvakanties is er ook aandacht voor de lokale gastronomie: lunches in typische lokale restaurantjes en proeven van de lokale keuken! In onze (doorgaans) 8-daagse wandelvakanties zit een maximale service vervat. De 1ste TUI wandelvakantie vindt plaats op Corsica van zaterdag 1 september 2018 tot zaterdag 8 september 2018. Corsica wordt gekenmerkt door een bergachtig landschap met diepe valleien. Een wandelvakantie is de ideale manier om de pracht van dit eiland te ontdekken! Dit kan vanaf € 1639 per persoon. Meer info over deze reis en wat er inbegrepen is, vind je hier.

WORKSHOP

Ethiopië Workshop: Land of Origins

Aan de Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent organiseerde Koombana Bay afgelopen dinsdag een workshop over Ethiopië. Het Oost-Afrikaanse land had voor die avond een sterke delegatie afgevaardigd. Minister van Toerisme Meaza G/Medhin, de Ethiopische Ambassadeur in ons land Teshome Toga Chanka, namens the Ethiopian Tourism Organisation was CEO Yohannes Tilahun aanwezig samen met Area Manager Ethiopian Airlines, Bisrat Tedla. Naast verschillende Ethiopische reisorganisaties waren voor ons land touroperators 7Plus, Afrika by Excellence, Live To Travel, Travel Sensations, Woni Safaris en VTB present. Naast de gebruikelijke speeches was er een drukbezochte workshop, een authentieke koffieceremonie, een walking diner met lokale specialiteiten en werd de inspirerende avond afgesloten met Ethiopische jazz percussie.

Live To Travel: NL-talige groepsreis Ethiopië

In de rand van de workshop maakte Mimika Spriet van Live To Travel bekend dat het dit najaar (17-9-2018) een tweede Nederlandstalige groepsreis naar Ethiopië organiseert. De eerste groep vertrekt einde deze maand en is uitverkocht. Het gaat om een 14-daagse reis met rechtstreekse vlucht vanuit Brussel (Ethiopian Airlines) naar de hoofdstad Adis Abeba waarna ’s anderendaags een binnenlandse vlucht naar Gheralta en een meerdaagse trektocht naar o.a. Axum, het Simien gebergte, Gondar, Bahir Dar en Lalibela volgen. Het gaat om een kleine groep van maximum 18 personen met 14 dagen de aanwezigheid van de vrouwelijke Vlaamse gids. Daarmee is Live To Travel de enige to die deze meerwaarde aanbiedt.

BESTEMMING

Duitsland: achtste recordjaar

De bondsrepubliek heeft in 2017 voor het achtste jaar op rij een recordaantal internationale overnachtingen genoteerd. Meerbepaald 83,9 miljoen in accommodaties met tien of meer bedden. Een stijging met 3,6 procent in vergelijking met 2016. Mocht men daar vakantiewoningen en B&B-overnachtingen bijtellen, dan gaat men zeker over de kaap van de honderd miljoen. De Belgen alleen al zorgden voor 3,13 miljoen overnachtingen. Een duidelijke trend bij deze cijfers is het stijgend aantal van zowel de korte vakanties (met 8 procent) als van de stedentrips (met 15 procent). De Duitse nationale dienst voor toerisme lanceert ook een nieuwe microsite die voor inspiratie moet zorgen bij stedentrips, shopping en wellness-reizen. De bestemmingen op deze site zijn allen binnen de vier uur bereikbaar per auto, trein of vliegtuig. Meer info hierover op www.germany.travel/duitslanddichtbij.

TOUROPERATING

Vayamundo: filmtickets

Als je vóór 31 maart 2018 één van onderstaande Nederlandstalig begeleide groepsreizen verkoopt, krijg jij als reisagent 2 Kinepolis-filmtickets van Vayamundo!

  • Kroatië: Parel aan de Adriatische Zee – vertrek op 20/05/2018
  • Toscane: La dolce vita – vertrek op 28/05 of 06/08/2018
  • Andalusië: In de sporen van het Moorse verleden – vertrek op 09/06 of 08/09/2018
  • Noord-Portugal: Doorheen de Douro-vallei – vertrek op 01/09 of 22/09/2018
  • Corsica: Île de Beauté – vertrek op 29/09/2018
  • Japan: Land van geisha’s en shogun – vertrek op 21/10/2018

Download hier je etalageleaflets om de reizen in de kijker te zetten bij jouw klanten.

MICE

BCD Travel: Cities & Trends 2017-rapport

Volgens het ‘Cities & Trends 2017’ rapport van BCD Travel blijft het Verenigd Koninkrijk de populairste bestemming voor Europese zakenreizigers, gevolgd door Duitsland en Spanje. De Verenigde Staten (VS), China en India zijn de meest bezochte bestemmingen voor intercontinentale zakenreizen. Ondanks alle bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van Brexit, blijft Londen de stad die het vaakst bezocht wordt door Europese zakenreizigers. Wenen en Amsterdam staan op plaats 2 en 3, gevolgd door Zürich en Parijs. Net als vorig jaar is de stad New York de belangrijkste intercontinentale bestemming voor Europese zakenreizigers, wederom gevolgd door Shanghai en Dubai. Vijf van de tien meest bezochte steden liggen in de V.S., waarvan twee in Californië. Silicon Valley vormt traditioneel de thuisbasis van grote IT- en hightechbedrijven en start-ups, en blijft daardoor veel zakenreizigers aantrekken. Naast de V.S. speelt ook China een grote rol met twee steden in de top tien: Shanghai en Peking. Dat komt door de sterke economische betrekkingen met China, Europa’s op een na grootste handelspartner na de V.S. De ranglijsten zijn gebaseerd op het aantal geboekte vliegtickets door klanten van BCD Travel in 2017, in diverse Europese markten.

CRUISE

Star Clippers: opening zomerseizoen 2019

Onlangs kregen alle professionele partners van Star Clippers het cruiseprogramma voor zomer 2019 inclusief de tarieven. Vanaf nu kan er gereserveerd worden voor cruises in de zomer van 2019, en voor de trans-Atlantische overtochten in de lente en de herfst. Dat lijkt misschien veraf, en toch is het belangrijk de voordelen op een rijtje te zetten: In de cruise-wereld zijn de drie schepen van Star Clippers klein en uniek. Wie houdt van zeilcruises, en op een specifieke datum wil reizen, plant en boekt beter ruim vooraf. De beste hutten zijn het snelst uitverkocht. Als je klant zijn keuze wil, moet hij tijdig beslissen.Vroegboekkortingen tot 20%!

VAKBEURS

Wallonië in Vlaanderen: 16-18 maart

Een zestigtal toerismeprofessionals bemant vanaf vrijdag 16 tot en met zondag 18 maart 2018 de vakantiebeurs ‘Wallonië in Vlaanderen.’ De vijftiende editie van deze alternerend in Antwerpen en Brugge gehouden toerismebeurs is zoals altijd gratis toegankelijk. Ze vindt plaats in een tijdelijk tentendorp van 1.500 m² op de Groenplaats in Antwerpen (vrijdag van 14u-18u/zaterdag 10u-18u/zondag 10u-17u). Bezoekers kunnen er alle aspecten van het Waalse landsgedeelte ontdekken met animatie, gratis degustatie van culinaire streekspecialiteiten en streekbieren. Om het uur is er een gratis tombola waarbij o.a. diverse weekendverblijven en gastronomische arrangementen kunnen gewonnen worden. Dit jaar is het thema ‘Wallonië Buitengewoon’. Onder deze noemer vestigt het Waalse toerisme de aandacht op aantrekkingspolen die in Wallonië op Vlaamse belangstelling rekenen. Een greep uit het aanbod: met een bootlift naar een barbecue in het midden van een meer, door een paard getrokken langlaufen, een blotevoetenwandeling in het bos, een bezoek aan een dromenmuseum te midden van honderden vlinders, in een astronautenpak de sterren ontdekken, op huifkartocht met fondue, en nog veel meer.

IN MEMORIAM

Peter Legro (ex-Transavia) overleden

Op 9 maart 2018 is Peter Legro, oud topman van Transavia, op 80-jarige leeftijd overleden. Peter Legro was 23 jaar lang de president directeur van Transavia, van 1979 tot 2002. Voorheen werkte hij voor Firestone en Pan American Airlines. Hij vormde Transavia mee tot de airline die ze vandaag is. Na zijn pensioen in 2002 bleef hij betrokken bij het bedrijf.

EVENT

Baltic amber & Gdansk

Nog tot zondag 18 maart kan je in Tour & Taxis de tentoonstelling over barnsteen (amber) uit de Oostzee bezoeken. Op zaterdag 17 en zondag 18 kan je bovendien deelnemen aan workshops en je laten begeleiden door twee alom gekende ambermeesters Marcin Tyminski en Andrzej Kupniewski om zelf van een brok ruwe barnsteen een mooi juweel te maken. Het is eveneens de ideale gelegenheid om meer te weten te komen over de stad Gdansk met videomateriaal en een infostand. Meer informatie vind je hier.

CRUISE

MSC Armonia: Miami nieuwe thuishaven

MSC maakte op donderdag bekend dat de MSC Armonia vanaf 10 december van dit jaar Miami toevoegt aan zijn 7-nachten durende trip naar Cuba & het Caribische gebied. Het schip krijgt er zijn thuishaven, naast de MSC Divina en de MSC Seaside. Dankzij de toevoeging van Miami krijgen de gasten nu een nog boeiendere reisroute doorheen het Caraibische gebied aangeboden en genieten ze voor hun cruisevakantie van een ruimer aanbod aan reisopties in- en outbound. MSC Cruises is bovendien de enige cruiselijn die een programma van 7 nachten heeft waarin regelmatig twee dagen in Havana worden opgenomen en dat op de grootste en modernste cruiseschepen die op Cuba varen. Ceo Gianni Onorato van MSC Cruises reageerde: “Miami staat internationaal bekend als de ‘wereldwijde cruise-hoofdstad’ en wordt algemeen tot de belangrijkste cruisehavens en thuishavens gerekend. Die reputatie blijft de stad koesteren door in te zetten op moderne faciliteiten als passagiersterminal, een fantastische accommodatie en een perfecte end-to-end logistiek en bevoorradingsinfrastructuur.”

CRUISE

Het Steen: cruiseterminal

Afgelopen zaterdag is in Antwerpen het cruiseseizoen gestart. Net zoals vorig jaar was het de 160 meter lange en 70 jaar oude Astoria van rederij Cruise & Maritime die als eerste passagiersschip Antwerpen aandeed. Dit jaar zal de stad van Brabo iets minder cruiseschepen verwelkomen, maar alles staat in de steigers om tegen de zomer van 2020 de cruisetoeristen op een betere manier te verwelkomen, met een nieuwe terminal aan het Steen. Die werken zijn intussen al gestart. Vanaf 2020 krijgt het vernieuwde Steen een dubbele invulling. Enerzijds wordt het een onthaalcentrum voor cruises. De huidige cruiseterminal zal verdwijnen en aan Het Steen komt een ponton waar zowel de zee- als riviercruises zullen aanmeren. In Het Steen zullen de aangemeerde toeristen ontvangen worden en er o.a. een stadswinkel aantreffen. Daarnaast komt doorheen Het Steen een belevingsparcours waar aandacht zal zijn voor Antwerpen en haar geschiedenis en troeven, waaronder de diamant. De vernieuwing van het Steen wordt begroot op 9 miljoen euro. Daar komen nog de kosten bij voor de aanleg van het nieuwe ponton.

BESTEMMING

Valletta: Antwerps sprekende karretjes

Nu Valletta een jaar lang de titel van ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ mag dragen, worden er een groot aantal buitenlandse toeristen verwacht. Gaan je klanten binnenkort naar Malta, dan geeft een tochtje met een elektrisch karretje van Rolling Geeks zeker een meerwaarde. Het is de Antwerpenaar Kris Rycken die het project (www.rolling-geeks.com). met zo’n tien blitse buggy’s leidt. Met een voorgeprogrammeerde GPS (er is zelfs een optie in het Antwaarps) rijdt de bestuurder met zijn passagiers naar de bekendste plekken op Malta. De beroemde Malta filmstudio’s, de jachthaven, de indrukwekkende forten en door de kleine charmante straatjes van Valletta. Het gaat om een tour van zo’n 18 km die je op eigen tempo invult. Je blijft op je favoriete locatie zolang je wil. De Rolling Geek vertelt je intussen alles wat je wil weten en waar je best rijdt. Kris Rycken: “Ook teambuildings en bedrijfsuitstappen organiseren we vaak. Voor reisagenten geven we altijd een mooie commissie en als ze zelf een ritje hier in Malta willen maken, geen probleem.”