20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

PEOPLE ON THE MOVE

Bjorn Gianotten naar Eurowings

Bjorn Gianotten is sinds deze week aan de slag bij Eurowings (Lufthansa Group) als Regional Manager Western Germany. Gianotten was sinds 2003 aan de slag bij Air Berlin en was er in zijn laatste functie, tot aan het faillissement van de Duitse luchtvaartmaatschappij, country manager Benelux & deputy area manager Western Europe. In zijn nieuwe functie bij Eurowings is hij verantwoordelijk voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen, een belangrijk gebied met meer dan 18 miljoen inwoners, waar o.a. de strategische luchthavens van Keulen en Düsseldorf gelegen zijn. Eurowings maakt er geen geheim van dat het vanaf komende zomer het aanbod vanaf Düsseldorf Airport fors wil gaan uitbreiden (+30%). Bjorn Gianotten in een telefonische reactie aan Travel Magazine: “Ik ben bijzonder opgetogen om de draad opnieuw op de pikken met de bestaande contacten die ik de afgelopen jaren heb opgebouwd en te werken aan de uitbreiding van mijn netwerk. Voortaan opereer ik vanuit het Eurowings-kantoor in Düsseldorf.”

TOUROPERATING

Transeurope: nieuwe salesaanpak

Op 1 maart krijgt Go Chic opnieuw een eigen sales & marketing gezicht. Vanaf dan zal James Masson het luxemerk van Transeurope in België vertegenwoordigen. Als reserveringsmedewerker en contractor leerde James (33) de voorbije jaren de knepen van zowel de verkoop als aankoop bij Transeurope. Hij wordt straks het vaste commerciële aanspreekpunt voor reisagenten bij Go Chic. Op dezelfde dag neemt Kevin Van Nieuwenhuyse de fakkel over van Michelle Martens als sales van Transeurope en Transasia in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Kevin blijft ook sales in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Michelle evolueert naar een business development rol achter de schermen bij Go Chic. De nieuwe rolverdeling moet de groei van de drie huismerken (Transeurope, Go Chic en Transasia) bestendigen.

Go Chic Summer Delights

Op dinsdag 13 maart organiseert James in zijn nieuwe rol een exclusieve Go Chic avond op het kasteeldomein van Breivelde. Hij zal er duiding geven bij alle nieuwigheden. James haalde deze vijf luxehotels aan boord voor een inspirerende presentatie: Costa Navarino (Peloponnesos), Seaside Grand Hotel Residencia (Gran Canaria), Botánico (Tenerife), Douro Royal Valley (Noord-Portugal) en Dona Filipa (Algarve). Onthaal en aperitief tussen 18 en 19 uur, productvoorstellingen tot 20.30 uur en daarna diner. Inschrijven is nog mogelijk tot en met 5 maart, gratis via sales@gochic.be.

LUCHTVAART

Air Belgium: eerste A340’s maken opwachting

De ‘start-up’ luchtvaartmaatschappij Air Belgium heeft een nieuwe stap gezet in de richting van de eerste commerciële vlucht, die eind maart zou moeten plaatsvinden. De eerste twee vliegtuigen werden vrijdag ingeschreven in het Belgische luchtvaartregister. Ze kregen de registratiecodes OO-ABA en OO-ABB, staat te lezen in het register op de website van de federale overheidsdienst Mobiliteit. De nieuwe luchtvaartmaatschappij bevestigt de registratie. De vliegtuigen staan momenteel nog in Frankrijk en zijn afkomstig van Finnair. Ze zijn nog niet helemaal afgewerkt: ze zijn bijvoorbeeld nog niet beschilderd in de kleuren van Air Belgium. Het is ook nog niet helemaal duidelijk wanneer ze naar België zullen komen. Air Belgium wacht intussen nog steeds op zijn vlieglicentie (AOC). Topman Niky Terzakis maakte eind januari bekend dat Air Belgium vanaf eind maart vanop de luchthaven van Charleroi richting China wil gaan vliegen. De eerste bestemming moet Hongkong worden. De vloot zou op termijn bestaan uit vier A340’s.

VAKVERENIGING

BTO: “Er moet duidelijkheid komen omtrent fees voor het gebruik van credit cards”

De doorbelasting van kosten van kaartbetalingen wordt aan banden gelegd. Dat is het resultaat van de zgn PSD2: de tweede EU payment services directive (richtlijn over betalingsdiensten). Waarover gaat het? De PSD2 stelt een verbod in op het doorbelasten van kosten van betalingstransacties aan de consument via toeslagen op het gebruik van een specifiek betaalmiddel, vaak creditcards. Nu verschillen de regels per lidstaat. Resultaat: een zeer heterogene betaalmarkt in de Europese Unie. Er was sinds 2015 al een begin van regeling door een EU verordening (Verordening (EU) 2015/751) die de hoogte van interbancaire vergoedingen voor betaalpas en creditcard gebaseerde betalingen (“Multilateral Interchange Fees” oftewel MIF’s) aan banden legt. Deze afwikkelvergoedingen zijn kosten die een winkelier betaalt aan de aanbieder van een pas als deel van een elektronische pas-transactie (met een bankpas (debitcard) of een creditcard). Nu komt daar PSD2 bovenop. Volgt U nog? Wat betekent dit in de praktijk? Geen kosten doorrekenen voor B2C? Maar wel voor Diners en Amex? Idem voor bedrijfskaarten, wil dit zeggen B2B ? Wat met lodge cards en ander virtuele cards?

Reactie bevoegde minister

BTO vroeg de voor de omzetting in Belgisch recht bevoegde minister (Consumentenzaken)  om meer uitleg. Het antwoord luidde als volgt: “PSD 2 bepaalt een verbod voor handelaars om kosten door te rekenen aan de eindgebruiker voor het gebruik van betaalinstrumenten waarvan de afwikkelingsvergoeding onder de MIF-verordening  vallen (bancontact, Maestro, Visa, Mastercard). De richtlijn bepaalt dat dit verbod kan uitgebreid worden tot andere betaalinstrumenten die niet onder deze verordening vallen zoals bedrijfsbetaalkaarten en echte derde partijenkaarten bv. American Express. Nu voorziet de richtlijn sowieso dat alleen de ‘directe kost’ voor de handelaar verbonden aan het gebruik van het betaalinstrument kan doorgerekend worden. Naast de betaalkaarten waarvan de afwikkelingsvergoeding onder de MIF-verordening  vallen (Bancontact, Maestro, Visa, Mastercard), besliste de ministerraad vorige week om ook de bedrijfsbetaalkaarten onder het verbod te laten vallen. De driepartijkaarten zoals Amex en Diners club vallen niet onder het verbod, hiervoor kunnen de handelaars nog kosten doorrekenen”. Het is duidelijk dat alles behoorlijk onduidelijk is. Daarom vroeg BTO aan de minister om één en ander bij gelegenheid van de tweede lezing in Ministerraad (binnen een 2 à 3tal weken, na ontvangst van het advies van de Raad van State) overzichtelijk op te lijsten. Er moet een lijst komen van alle soorten bankkaarten met per soort de geldende wettelijke bepaling.

LUCHTVAART

Nieuwe eigenaar voor A320-activiteiten VLM Airlines

Een Nederlandse investeerder neemt de activiteiten over die VLM Airlines had op Brussels Airport. Het gaat onder meer om twee Airbus A320-vliegtuigen en een 40-tal werknemers. Zij veranderen voor de tweede keer in minder dan een jaar van eigenaar. De betrokken mensen vormden een jaar geleden nog het grondpersoneel van Thomas Cook Airlines Belgium (TCAB). Eerst dreigden zij hun baan te verliezen, toen Brussels Airlines andere onderdelen van TCAB kocht. Maar uiteindelijk kwamen ze terecht bij SHS Aviation, de holding boven VLM Airlines, samen met twee A320’s en de vlieglicentie ervoor. SHS Aviation doet die activiteiten (omschreven als VLM Airlines Brussels) nu alweer van de hand. Ze worden overgenomen door een Nederlandse investeerder, over wie er geen details worden vrijgegeven. Hij zal zich met de A320’s concentreren op lease- en chartervluchten, zoals VLM dat tot nu ook deed. De investeerder neemt ook de ambitie over om op termijn langeafstandsvluchten op te starten tussen Europa en Azië met Airbus A330’s. Of de nieuwe eigenaar voortgaat met de naam VLM Airlines Brussels, is niet duidelijk. De holding SHS Aviation omvat na de verkoop nog de Antwerpse en Sloveense activiteiten van VLM Airlines. Het gaat meer bepaald om de lijndiensten met Fokker 50’s. SHS Aviation BV is een Nederlandse holding, voor 60 procent in Nederlandse en voor 40 procent in Chinese handen. Volgens onze informatie heeft de nieuwe eigenaar van de Brusselse VLM-activiteiten Willy Buysse aangesteld als ceo. Buysse was tot voor kort technisch adviseur van VLM Airlines en eerder directeur van Sabena Technics en ook van luchtvaartmaatschappij DAT, de voorloper van Brussels Airlines.

REISINDUSTRIE

ANTOR Belux: verkiezing nieuwe comité

Tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van ANTOR Belux die plaatsvond op 2 februari 2018 in het kader van het Vakantiesalon van Brussel, heeft de vereniging het mandaat van het huidige Comité verlengd. Het comité verwelkomt meteen een nieuw lid: Aruba vertegenwoordigd door Jaap Ellis, Sales and Marketing Manager Europe. Vanuit zijn werkzetel in Den Haag zal hij de contacten faciliteren met toeristische diensten en operators die in Nederland gevestigd zijn. Samanda Fersobe, Directrice van de Toeristische dienst van de Dominicaanse Republiek wordt Voorzitster van de vereniging, een functie die ze sinds 31/08/17 uitoefent na de terugkeer van Felipe Formariz Pombo, voormalige Directeur van de Spaanse Toeristische Dienst voor Toerisme naar Madrid. Spanje blijft ook lid van het comité met Rafael Chamorro Marin, Directeur van de Spaanse dienst voor toerisme, als vertegenwoordiger. Het comité ANTOR Belux 2018-2019 bestaat dus uit de volgende leden: Dominicaanse Republiek (Samanda Fersobe, Voorzitster), Aruba (Jaap Ellis), Frankrijk (Vincent Toulotte), Kroatië (Ivan Novak), Malta (Marianne Hoogeveen), Nederland (Bram Straatman – tevens Penningmeester), Polen (Dominika Szulc), Spanje (Rafael Chamorro Marin). Naast diverse ontmoetingen met partners uit de toerismesector (o.a. touroperators, media, luchthavens, vakantiesalons, enz.) kan u alvast de datum van de volgende ANTOR Belux pers-workshop in uw agenda noteren: 15 november 2018.

REISINDUSTRIE

ABTO workshop: nieuwe reiswetgeving

De Package Travel Directive werd omgezet in de nieuwe Reiswet. Die zal op 1 juli 2018 effectief van toepassing zijn. Maar wat betekent dat nu concreet voor jou? Om daar een antwoord op te krijgen organiseert de ABTO verschillende workshops. Meer informatie over de Nederlandstalige workshops kan je via deze link terugvinden.

TOUROPERATING

Pegase: luxueus de zomer in

Wie reist met Pegase, kan rekenen op de hoogste standaarden inzake comfort, service en flexibiliteit. Niet alleen vanwege het bijzondere hotelaanbod, maar ook dankzij een waaier aan privileges, uniek in België. Elke klant geniet bij een vliegvakantie standaard van een resem prachtige extra’s als aanvulling op de sowieso al heel persoonlijke service. Zo worden uw klanten in een luxewagen met privéchauffeur van en naar de luchthaven in België gebracht (optioneel bij te boeken), genieten ze van het comfort van voorbehouden plaatsen op de voorste rijen tijdens hun vlucht, kunnen ze hun eigen golf- en duikmateriaal kosteloos meenemen en wordt er een directe privétransfer voorzien tussen het hotel en de luchthaven zowel bij aankomst als vertrek. Het zijn maar enkele voorbeelden uit het brede scala aan privileges voor wie deze zomer zijn vliegvakantie toevertrouwt aan Pegase.

Nieuwe Vijfsterrenhotels en bestemmingen

Pegase schenkt uw klanten voor 2018 alweer een uniek aanbod aan exclusieve bestemmingen en luxueuze hotels. Zo reist de expert in luxereizen naar Italië richting prachtige streken zoals het exclusieve Sardinië, Sicilië en Napels. Daarnaast introduceert Pegase heel wat nieuwe vijfsterrenaccommodaties. Een toonbeeld van het comfort en service is Ikos Dassia . Dit adembenemende vijfsterrenresort opent in mei 2018 de deuren op een schilderachtige locatie aan de Ionische Zee. Daar openbaart het hotel niet alleen een eigen privéstrand, het dompelt uw klanten onder in een cocktail van wellness, entertainment en gastronomie van het hoogste niveau. Fijnproevers genieten van onvergetelijke culinaire ervaringen, bereid door sterrenchefs. Aarzel niet de Luxury Travel Advisors te contacteren indien u meer info wenst rond een specifieke upgrade voor een dossier! U kunt hen steeds bereiken via 09 248 48 50 of via contact@pegase.be

LUCHTVAART

Brussels Airlines: nog meer vluchten deze zomer

Voor het volgende zomerseizoen dat begint op 25 maart, biedt Brussels Airlines extra vluchten naar Noord-Amerika, 5 keer per week naar Toronto en 6 keer per week naar Washington. Tijdens het seizoen blijft de luchtvaartmaatschappij ook dagelijks vliegen naar New York. Brussels Airlines biedt vluchten aan naar Noord-Amerika in 3 reisklasses: Business, Economy en Economy Privilege. Passagiers in Business Class kunnen genieten van 2x23kg ingecheckte bagage, voorrang aan de check-in, toegang tot de lounge, een luxueus 2m bed met massage functie en een exclusief menu met gerechten uit de Belgische keuken. Vanuit Toronto, Washington en New York zijn er makkelijke verbindingen naar andere Noord-Amerikaanse bestemmingen met partner luchtvaartmaatschappijen.

TOUROPERATING

© IRT Emmanuel VIRIN

Live To Travel: incentive Réunion

Live To Travel organiseert een Boek & Win-actie in samenwerking met Air Austral en Le Saint Alexis Hotel & Spa 4*. Boek Réunion en win zelf een reis naar deze tropische bestemming! Hoe kan je winnen? Stuur zoveel mogelijk klanten naar Réunion met Live To Travel, inclusief Air Austral vluchten en minimum 2 nachten Le Saint Alexis Hotel & Spa. Wie procentueel het meest in omzet stijgt op Réunion wint een reis naar Réunion voor 2 personen (reisagent + partner)! Verkoopperiode: 01/11/2017 t.e.m. 28/02/2018 Op 1 maart 2018 wordt de winnaar bekend gemaakt! Wat kan je winnen: Rechtstreekse vluchten Parijs-Réunion-Parijs met Air Austral voor 2 personen (reisagent + partner) in economy klasse en inclusief luchthaventaksen, Luchthaventransfers in Réunion en uiteraard 5 nachten verblijf in Le Saint Alexis Hotel & Spa 4* in een Superior kamer inclusief ontbijt. Reisperiode is van 01/03/2018 t.e.m. 28/02/2019, uitgezonderd schoolvakanties en volgens beschikbaarheid.

TOUROPERATING

TUI Autovakanties: all-in genieten in la Douce France

TUI biedt in het Franse binnenland exclusief hotels aan met all-in formule, diverse zwembaden en familiekamers. Dat is gastronomisch tafelen, een lekker glaasje wijn drinken en genieten in het hartje van la Douce France – zonder zorgen over het prijskaartje! Kinderen t.e.m. 12 jaar zijn in onderstaande hotels bovendien volledig gratis in all-in! Auberge de la Petite Reine 3* (62818) ligt in de Dordogne, de bakermat van de gastronomie in Frankrijk. Dit hotel met een klantenscore van 9,2/10 is een echte all-weather accommodatie dankzij het overdekt zwembad. In zomer 2018 gaan de extra kamers en het nieuwe restaurant open. Hotel Des Bains 3* (63065) is gelegen in de Auvergne, het groene hart van Frankrijk. Deze accommodatie is ideaal voor families, met een openlucht- en overdekt zwembad, en de miniclub in juli en augustus. Hotel Du Pont 3* (62992) ligt in het ongerepte Frankrijk in de Tarn. Dit hotel heeft familiekamers in duplexvorm en ter ontspanning is er een openluchtzwembad met extra kinderbad.

Ontdek op Curaçao: LionsDive & Beach Resort

Ontdek via TUI LionsDive & Beach Resort 4* (25463) op Curaçao! Dé aanrader voor wie houdt van een ontspannende strandvakantie met een uitzicht over het azuurblauwe water. Dit gezellige vakantieresort heeft naast de spa, sportschool, zwembaden en het strand ook veel activiteiten. Zo kan je er bijvoorbeeld kanoën en duiklessen nemen in de PADI duikschool, de grootste duikschool van Curaçao! Een andere unieke troef is het 50-meterbad, het enige op de Caribbean, waar zwemliefhebbers hun baantjes kunnen trekken. Maar ook rust is je klant gegund, bijvoorbeeld met een deugddoende massage in het spacentrum. In dit gezellig resort in Europese-Caribische sfeer heb je bovendien een ruime keuze aan bars en restaurants, zoals het restaurant aan het strand, grillrestaurant, mediterraan restaurant, fine dining… LionsDive & Beach Resort geniet van een centrale ligging waaruit je gemakkelijk op uitstap kan naar Sea Aquarium en de Dolphin Academy. Bovendien ligt het hotel op wandelafstand van de Curaçao Beach Boulevard, waar je heerlijk kan slenteren langs de leuke winkeltjes, restaurants en gezellige bars, en direct aan het uitgestrekt privéstrand.

Autovakanties midden in de natuur met Landal GreenParks

Of je klant nu gaat voor een weekend, midweek of een volledige week… Bij Landal is het áltijd heerlijk genieten! Langs de kust, verscholen in het bos, op wandelafstand van het strand, aan een meer of in de heuvels… Er is keuze genoeg aan locaties waar je een Landal GreenParks bungalowpark kan vinden. In Duitsland vind je Landal GreenParks in de regio’s Eifel, Moezel en Sauerland. In België zijn er in Limburg en in de Ardennen. En in Nederland vind je deze bungalowparks in Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Drenthe. Nieuw in het TUI aanbod vanaf zomer 2018 is Landal Marina Lipno in Tsjechië. Boek een milieubewust verblijf vol family fun bij TUI in één van bovenstaande Landal GreenParks tijdens de paasvakantie en profiteer van de paaspromokorting: 10%, 15% of 20% korting op je verblijf binnen 30/3-13/4!

PEOPLE ON THE MOVE

Nicki Jorssen naar Africa Genius

Vanaf 26 februari gaat Nicki Jorssen aan de slag bij Afrika Genius, de touroperator van Kristien Lambrechts. Zo wordt het team uitgebreid naar 3 personen: Sophie Claes (ticketing & Afrika specialist), Kristien en Nicki. Nicki heeft 15 jaar sales & marketing ervaring bij Exclusive Destinations en ging een jaar geleden aan de slag bij TUI als data controller.

LUCHTVAART

Deliveroo op Schiphol

Nog even pizza en sushi bestellen op de luchthaven voordat je kan boarden? Dat kan vanaf nu. Schiphol, Food & Beverage operator HMSHost International en maaltijdbezorger Deliveroo starten een pilootproject waarbij passagiers die vanaf de E-pier vliegen, gemakkelijk via hun telefoon eten en drinken kunnen bestellen. Binnen 15 minuten wordt de maaltijd met de step bezorgd aan de gate. De service is dagelijks tussen 07.00 en 20.30 uur beschikbaar. De proef loopt in eerste instantie tot en met eind maart. Daarna volgt een evaluatie. Schiphol is de eerste luchthaven in Europa die experimenteert met bezorging bij de passagier.

TOUROPERATING

Thomas Cook: kortingen tot -50%

Was jouw klant nét te laat om van de kortingen tot -50% te profiteren? Dan heeft hij geluk, want Thomas Cook verlengt deze actie uitzonderlijk nog t.e.m. 28/2! Deze kortingen zitten rechtstreeks in de prijs verrekend op tal van vliegvakanties, autovakanties en cruises. Deze week vallen er extra veel kortingen te rapen op verschillende eilanden en Frankrijk. Als je klant houdt van eilandhoppen of lekkere Franse wijn, dan is nu het ideale moment om te reserveren!

Spanje: TIJDELIJK € 125 extra korting!

Houdt jouw klant van tapas, paella, fiesta’s en een flinke portie zonneschijn? Goed nieuws, want op 22/2, 23/2, 24/2 en 25/2 deelt Thomas Cook € 125 EXTRA korting uit op alle vakanties naar Spanje. Deze korting van € 100 is bovendien geldig bovenop hun kortingen tot -50%! Overtuig jouw klant dus om dit weekend zijn vakantie naar de Spaanse zon te boeken! Meer info en voorwaarden vind je in de Thomas Cook newsletter van deze week.

Sardinië: aanbod uitgebreid met 3 nieuwe hotels

Is jouw klant al op vakantie geweest naar Sardinië? Zo niet, raad hem dan zeker aan kennis te maken met dit prachtig Italiaans eiland! Niet enkel is Sardinië een zonzekere bestemming, ook herbergt het eiland een prachtige natuur met blauwe baaien, rustige zandstranden en geweldige duiklocaties. Bovendien breidt Thomas Cook zijn aanbod op Sardinië uit met 3 nieuwe hotels: Sentido Orosei Beach, Hotel Baia Aranzos en Hotel Liscia Eldi.

Bestemming in de kijker: Zuid-Sicilië

Kan je niet kiezen tussen cultuur, natuur en strand? Hoeft ook helemaal niet. Vlieg deze zomer gewoon naar Comiso, in het zuiden van Sicilië. Deze authentieke regio biedt voor elk wat wils. Zuid-Sicilië herbergt tal van imposante en indrukwekkende steden. In de historische provincie Val di Noto is er een overvloed aan barokke steden die deel uitmaken van het UNESCO Werelderfgoed. Denk maar aan Noto, Ragusa, Modica en Scicli. In het natuurpark Vendicari spot je talrijke vogelsoorten of kan je een frisse duik in het water nemen. Ook kun je heerlijk wandelen en fietsen in de Valle dell’ Anapo. Bereik je de top, dan heb je een geweldig zicht over Pantalica, een natuurreservaat waar je een indrukwekkende necropolis kan bezoeken. In het zuiden van Sicilië zijn de stranden niet groot, maar ze behoren wel tot de mooiste van Italië. Geniet van de zon op de stranden van Marina di Noto, Scoglitti of Marina di Ragusa. Vergeet dit alles niet te combineren met de onovertroffen Siciliaanse keuken en maak van je vakantie naar Zuid-Sicilië een onvergetelijke ervaring! Enkele hoteltips? Athena Resort, San Giorgio Palace en Club Sikania Resort.

BESTEMMING

visit.brussels Awards 2017

visit.brussels bekroont elk jaar de beste toeristische initiatieven in Brussel. Voor het voorbije jaar kunnen de toerisme professionals tot 4 maart meestemmen via de website www.awards.brussels. Welgeteld 63 kandidaturen zijn ingediend, verdeeld over acht categorieën. Gaande van evening experience 2017 over international event 2017 tot hotel newcomer 2017. Alle categoriën zijn terug te vinden op de website. Men kan in iedere categorie zijn drie beste initiatieven kiezen. Daaruit kiest een professionele jury uiteindelijk telkens een laureaat. De bekendmaking van de laureaten en de prijsuitreiking vinden plaats ter gelegenheid van de visit.brussels Awards & Networking Night op 29 maart 2018.

REISINDUSTRIE

EGFATT: Eerste Europese database inzake de financiële bescherming van reizigers

EGFATT lanceert de eerste Europese database van reisorganisaties, waarmee reizigers de financiële bescherming krijgen die door de EU wordt opgelegd. De EGFATT (European Guarantee Funds’ Association for Travel and Tourism) anticipeert op de implementatie van artikel 18 van EU-richtlijn 2015/2302 van 25 november 2015 “Pakketreizen en Gekoppelde Reisarrangementen” waarin de wederzijdse erkenning van de systemen van insolventiebescherming wordt opgelgd en de administratieve samenwerking tussen de lidstaten wordt gestimuleerd. De website (www.egfatt.eu) is volledig herbouwd en biedt het grote publiek nu een database van bijna 10.000 reisorganisaties die miljoenen reizigers beschermen. Deze bedrijven zijn gedekt door de diverse garantiefondsen, lid van EGFATT. Deze fondsen zijn gevestigd in 6 EU-landen (B, F, IRL, L, NL, UK) en in Zwitserland en Noorwegen. Met een paar klikken kan de consument het reisbureau of de touroperator identificeren waarbij hij zijn reis zonder financieel risico kan boeken. Dat een bedrijf niet in deze database voorkomt, betekent echter niet dat het niet wettelijk in orde is, aangezien er andere garantie-instanties bestaan maar deze zijn (nog) geen lid van de EGFATT. Dit alles is slechts een eerste stap in afwachting van verdere ontwikkelingen, zowel op kwalitatief (gebruiksgemak van de website) als kwantitatief (aantal leden) vlak. EGFATT blijft meer dan ooit een pionier in de Europese reisindustrie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Alain Verwilghen, Secretaris-generaal EGFATT via secretarygeneral@egfatt.eu

TOUROPERATING

7Plus: Egypte herneemt zich weer volop!

Het is dan ook tijd om elke klant weer te overtuigen van deze prachtige bestemming! Een cruise op de Nijl blijft de ideale manier om de Egyptische geschiedenis te ontdekken. De Nederlandstalige gidsen/Egyptologen zijn fantastisch en de lokale bevolking zeer gastvrij. 7Plus heeft 4 schepen op de Nijl waarmee ze een zeer goede samenwerking hebben, maar voor wie graag een authentieke, zeer persoonlijke beleving heeft, stellen ze graag een dahabiya voor! De combinatie met Caïro wordt weer veel gereserveerd. Een reis naar Egypte is uiteindelijk niet volledig zonder een bezoek aan de piramiden van Gizeh! En waar kan je dan beter overnachten dan in een prachtige kamer met zicht op de piramiden in het unieke Mena House Hotel? Vanuit Caïro biedt 7Plus een verlenging van 3 nachten Alexandrië aan. Deze historische stad is gekend om zijn beroemde bibliotheek. Voor wie nog enkele dagen wil relaxen in een luxe kader, is er het elegante hotel Sofitel Legend Old Cataract te Aswan, waar u de keuze heeft uit het charmante Palace gedeelte of de hedendaagse Nijlvleugel. Maar ook een verlenging aan de Rode Zee behoort tot de mogelijkheden. Je kan bij 7Plus terecht voor elke à la carte aanvraag.

RAIL

Eerste Eurostar-trein aangekomen in Amsterdam

Dinsdagochtend vond de eerste officiële Eurostar-rit plaats op lijn Londen St. Pancras-Amsterdam CS. Eurostar CEO Nicolas Petrovic omschreef de ‘inwijdingsreis’ als een historische stap in de uitbreiding van het internationale hogesnelheidstreinverkeer. “Het versterkt de handelsrelaties en toeristische band tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland.” Na een uitgebreide voorbereiding, talloze tests op de Nederlandse hogesnelheidslijn en de bouw van Eurostar-terminals in Amsterdam en Rotterdam, start Eurostar op 4 april 2018 met twee treinen per dag vanuit London St Pancras International naar Rotterdam en Amsterdam om 08u31 en 17u31. Vanuit Amsterdam Centraal vertrekken Eurostar-reizigers tweemaal per dag naar Brussel-Zuid, om 7u48 en 16u48, en vanuit Rotterdam Centraal om 8u25 en 17u25. De lancering van de rechtstreekse verbinding tussen Londen en Amsterdam zorgt ook voor een nieuw record op de route van Londen naar Brussel. Reizigers zien hun reistijd dalen met 17 minuten doordat de reistijd vermindert van 2u05 naar 1u48.

TOUROPERATING

‘Exclusive Destinations’pakt uit met nieuwe luxe-bestemmingen

In het Antwerpse Ramada Plaza Hotel presenteerde zaakvoerder Marc Van Zeveren voor meer dan 50 reisagenten het gloednieuwe seizoen van Exclusive Destinations. Aan de klassieke 7 brochures werd nu een 8ste, met bestemmingen in de USA en Canada, toegevoegd. Ook Sri Lanka kreeg extra aandacht. Vertegenwoordigers van tophotels uit Spanje, Italië en Griekenland kwamen er persoonlijk hun producten enthousiast voorstellen.

Explosieve groei

Niets dan tevreden gezichten bij de Exclusive Destinations crew. Terecht, want 2017 was het beste jaar ooit met een groei van 20% en alles lijkt erop te wijzen dat ook in 2018 deze trend wordt voortgezet. “Het is nog vroeg,” lacht Marc Van Zeveren, maar ook januari sloten we met +20% af. De reden van dat succes? Een combinatie van vele factoren. De betere economische conjunctuur heeft zeker een positief effect, al moet je die invloed op ons niet overdrijven. Het luxe-segment is niet zo conjunctuur-gevoelig. Hoe exclusiever iets is, hoe makkelijker we het verkopen. Alles begint bij het product. We bieden kwalitatieve hotels aan op prachtige bestemmingen, zowel dichtbij als veraf, zowel exclusief als betaalbaar. Ook de expertise van ons gedreven team speelt een rol. We streven ernaar om binnen de 24 uur –uitzonderlijk binnen de 48 uur- een correcte offerte aan te bieden. Goed om te weten is ook dat we enkel via de reisagent werken. Via onze website is geen rechtstreekse verkoop mogelijk. Zeker met de veranderingen in de Europese wetgeving, is dat een belangrijk gegeven.”

Meer dan golf

Golfliefhebbers vinden beslist hun gading in het aanbod van Exclusive Destinations. “Op dat vlak zijn we inderdaad marktleider,” zegt Marc Van Zeveren. “Door onze samenwerking met Brussels Airlines mogen golfers gratis hun golfbagage meenemen, wat toch een besparing van 50 EURO betekent. En op verschillende bestemmingen krijgen ze kortingen op de green fee. Maar het zou verkeerd zijn om ons alleen als golfspecialist te percipiëren: 20% van onze klanten kiest voor golf, 80% niet. Ook voor bestemmingen in de golfstaten zijn we marktleider. Zo hebben we nu een superaanbod voor een citytrip naar Dubai. Doordat Emirates twee vluchten per dag aanbiedt, kan je op vrijdagavond vertrekken, zaterdag en zondag van Dubai genieten en maandagnamiddag terugkeren. Vluchten, drie overnachtingen en 3 excursies kosten amper 769 EURO. Bijkomend voordeel: voor deze trip moet je maar één dag vakantie nemen! Ook met Ethiad hebben we een mooie samenwerking voor o.a. een overnachting bij een stop over.”

USA en Canada

Een compleet nieuwe brochure prijst USA en Canada aan. “We hebben die markt eerst verkend en ontdekt dat er amper een aanbod was in het luxesegment,” zegt product- en contractingmanager Patricia Schaumans. “Een gat in de markt dat wij graag opvullen met uitgekiende rondreizen en citytrips! Ook hier hebben we gezocht naar de beste hotels in elke regio. In de belangrijkste regio’s stellen we uitgekiende rondritten voor. Uiteraard hoeft de klant niet al onze voorstellen te volgen maar kan hij een à la carte programma laten uitwerken. In Florida bieden we villa’s aan in de buurt van de pretparken. In Canada ligt het accent op natuurbeleving, vooral in het westen, en op wintersport in Quebec. Op al die bestemmingen proberen we toch weer dat beetje extra te bieden. Zo kan je een fototour door de Amerikaanse natuurparken boeken, onder leiding van een professionele fotograaf. In grote steden hebben we Nederlandstalige gidsen die je met een fietstocht of wandeling de stad op een heel aparte manier leren kennen. En in Canada bieden we de trip ‘Quebec per watervliegtuig’ aan, origineel en fascinerend. En wie een cruise naar Alaska wil doen, kan ook bij ons terecht.”

Sri Lanka wordt topbestemming

Alle nieuwe hotels oplijsten die aan de klassieke bestemmingen werden toegevoegd, is onmogelijk. Toch een greep uit een paar verrassende aanbiedingen. Dichtbij valt Gent op met ‘1898 The Post’ en Brugge met ‘Hotel Heritage’.  In het Franse Cannes biedt het kleinschalige ‘La Villa Garbo’ een gratis open bar.  Spanje en Portugal bieden het grootste aantal klassiekers met nieuwe projecten op Ibiza (meer dan een party-eiland!) en Mallorca. De keten Hoteles SantoS probeert de reisagenten te overtuigen met toppers in Valencia en Malaga. Marbella blijft een belangrijke trekpleister met ‘Puente Romano’ en ‘Marbella Club’, allebei in veel groen gelegen waarin ook villa’s ter beschikking staan. De Canarische eilanden blijven populair met ‘The Ritz-Carlton’ en ‘Bahia del Duque’ op Tenerife, terwijl op Gran Canaria ‘Sheraton Gran Canaria Salobre’ mooie troeven uitspeelt. In Portugal komt er nieuw aanbod in het noorden met ‘Douro Royal Valley’ en ‘Vidago Palace’. Italië kwam pronken met ‘Rocco Forte Hotels’, een keten die in elke stad zijn hotel de aparte sfeer van de stad probeert mee te geven. ‘Hotel de Russie’ in Rome is er een schitterend voorbeeld van. Griekenland is weer volop terug. In de buurt van Athene wacht het verblindende Grand Resort Lagonissi op een prachtig schiereiland: uniek gelegen en toch op niet meer dan een uurtje van Athene. Dankzij 18 vluchten per week in het hoogseizoen, wordt Kreta zeker een topbestemming.  De populariteit van het Nabije- en Midden-Oosten groeit gestaag. Naast klassieke bestemmingen zoals Abu Dhabi of Dubai biedt Exclusive Destinations ook toppers aan in Ajman, Ras Al Khaimah of Oman, even aantrekkelijk maar een stuk goedkoper. In de ‘worldwide’ brochure blijven de Caraïben, de Malediven, Bali en Thailand het uitstekend doen.  Veel wordt echter verwacht van Sri Lanka. Exclusive Destinations biedt er rondreizen aan van 5, 10 of 14 nachten. “Het eiland heeft werkelijk alles,” beklemtoont Marc Van Zeveren. “Er is cultuur, natuur, strand, een vriendelijke bevolking, prachtige hotels en een aantrekkelijk prijskaartje.” Ook hier bieden veel hotels een all-inclusive formule aan, een trend die overigens overal is waar te nemen.

Gastronomische Ontmoeting 6 maart

Er zijn nog enkele plaatsen vrij in het Hofke van Bazel op 6 maart. Deze keer vinden de Gastronomische Ontmoetingen plaats i.s.m. en in aanwezigheid van Hotel Royal Mansour (Marrakech), Terre Blanche Hôtel Spa Golf Resort (Frankrijk), Royal Hotel San Remo (Italië), Hostal de la Gavina (Spanje), Hotel La Finca Golf & Spa Resort (Spanje), Château Saint-Martin & Spa (Frankrijk), Hotel Daios Cove Luxury Resort & Villas (Kreta), Vila Joya (Portugal), Tenerife Select (Tenerife). Inschrijving per mail : karim@exclusivedestinations.be met vermelding van: Voorkeur datum/locatie + voornaam/naam + reisbureau.

Exclusive Destinations in Barcelona

Naast het gereputeerde Hotel Arts (5* GL) van de Ritz-Carlton groep aan het strand en het iconische Hotel Casa Fuster (5* GL), symbool van het Catalaanse modernisme in het stadscentrum, biedt Exclusive Destinations nu ook 2 boutique hotels aan in deze bruisende stad. In hun Middellandse Zee I brochure vindt u het designhotel OD Barcelona (5*) terug. Dit hotelletje met zijn 98 kamers zal de klanten zeker weten te bekoren met zijn skybar en zwembad om te onthaasten na een druk stadsbezoek.  Gloednieuw in het aanbod is het Hotel Ohla Eixample (5*L). Zoals de naam het verraadt, ligt dit hotel in de Eixamplewijk. Naast het aangenaam dakterras met verwarmd zwembad kan dit hotel ook prat gaan op een met 1 Michelinster gelauwerd restaurant. Meer info op http://www.exclusive-destinations.be/trips/20624/view?key=hotel-ohla-eixample.

Self-Catering in Tenerife

Voor wie gaat voor de vrijheid van Self-Catering heeft Exclusive Destinations voortaan een mogelijkheid in Tenerife, meer bepaald op 10km ten westen van de Costa Adeje: Las Terrazas de Abama (5*). Dit luxueuze complex ligt binnen het exclusieve Abamadomein met o.m. zijn spectaculaire 18 holes golfbaan, tennisfaciliteiten, een mooi zandstrand, (Michelinsterren) restaurants en professionele Spa. Las Terrazas bestaat uit 63 1 tot 4 slaapkamers self-catering units met uitzicht op de golfbaan of de Atlantische Oceaan. Meer info op http://www.exclusive-destinations.be/trips/19934/view?key=las-terrazas-de-abama.