20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

LUCHTVAART

Eurowings/Brussels Airlines: ‘business as usual’

Veel commotie en media-aandacht de voorbije dagen over de toekomst van Brussels Airlines. Maar na het bezoek woensdagmorgen van Thorsten Dirks, de ceo van Eurowings, blijkt dat er eigenlijk niets verandert aan het tot dusver succesvolle businessmodel van Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij wordt volgens Dirks geen Belgische kopie van bijvoorbeeld Ryanair of easyJet. Eurowings-ceo Dirks bevestigde woensdagochtend op een ondernemingsraad aan het personeel wel dat hij in Brussel een expertisecentrum voor langeafstandsvluchten wil oprichten. Dat viel af te leiden uit de slides die tijdens Dirks’ presentatie werden getoond. De ceo zei, net als bestuursvoorzitter Etienne Davignon maandagavond, dat Brussels Airlines en Eurowings samen de Eurowings Group zullen vormen. “Brussels Airlines is een sleutelelement voor ons succes als Eurowings Group en zal een doorslaggevende rol spelen in onze toekomst”, zo stond nog in de presentatie. Dirks wees er ook op dat de producten die Brussels Airlines en Eurowings aanbieden nu al tamelijk gelijklopen, met ‘producten van hoge kwaliteit voor elk budget’. Hij verduidelijkte ook dat het de bedoeling is om meer vliegend personeel aan te werven bij Brussels Airlines, al betekent dat niet dat die allemaal vanuit Brussel zullen werken. Brussels Airlines voert nu ook al vluchten uit voor Eurowings vanuit Düsseldorf. Dat gebeurt met Duitse piloten die op de loonlijst van Brussels Airlines staan. Overigens is Eurowings zelf nog druk bezig met het opstellen van een commercieel plan voor Brussels Airlines. Op 12 maart komt Dirks dat plan in Brussel voorstellen. Hoe dan ook zal de naam Brussels Airlines nog minstens één jaar behouden blijven. Wat daarna komt, is nog niet geweten maar volgens Dirks zal de Belgische touch zeker behouden worden.

Topman Lufthansa gelooft in Belgische arm voor Eurowings

Na Thorsten Dirks van Eurowings heeft ook Carsten Spohr, de topman van Lufthansa, zijn vertrouwen uitgesproken in een sterke Belgische tak van de Duitse luchtvaartgroep. Spohr was woensdagmiddag in Frankfurt waar hij de nieuwe kleuren en huisstijl van Lufthansa voorstelde. De topman zei dat de focus dit jaar ligt op wat hij noemde de verdere ontwikkeling van de zogenaamde premium-merken Lufthansa, SWISS International Air Lines en Austrian Airlines. Tegelijk voorspelde hij ‘een grote toekomst’ voor Eurowings, de lagekostenmaatschappij van de Lufthansa Group waarin Brussels Airlines op termijn wordt geïntegreerd. Door de overname van grote delen van het failliete Air Berlin heeft Lufthansa de groeiplannen en strategie van zijn dochterbedrijf Eurowings moeten bijstellen, aldus Spohr. Zo zal men bij Brussels Airlines de coördinatie op zich nemen van de langeafstandsvluchten die Eurowings plant vanaf haar hubs in Brussel, Düsseldorf en München. Spohr herhaalde voor de verzamelde Duitse pers dat Brussels Airlines zijn ‘Belgische eigenheid’ zal behouden en de merknaam voorlopig niet verdwijnt niettegenstaande de maatschappij binnen de Eurowings-unit zal werken. “Brussels Airlines bleibt belgisch”, zei Spohr. “We geloven dat we met Brussels Airlines een erg sterk merk hebben en we willen het met Eurowings samenbrengen om het beste uit beide te halen. We willen het aantal toestellen bij Eurowings laten groeien tot meer dan 200”, besloot Spohr.

REISINDUSTRIE

Afschaffing geoblocking: online (reis)shoppen makkelijker

Alle Belgische online consumenten kunnen vanaf eind 2018 genieten van dezelfde prijzen en verkoops-of betalingsvoorwaarden in de hele Europese Unie. Het Europees Parlement keurde onlangs een maatregel goed waardoor ‘geoblocking’ bij online winkelen in de EU wordt afgeschaft. In de Europese Unie wordt het dus mogelijk om producten uit andere lidstaten aan te kopen zonder daarbij hogere prijzen of bijkomende betalingskosten te moeten betalen. U leest het goed, dus ook online reizen reserveren op buitenlandse websites, wordt een stuk gemakkelijker.

VVR reageert

Koen Van den Bosch, ceo & gedelegeerd bestuurder VVR: “De regels die geoblocking toelieten, zorgden ervoor dat er beperkingen waren voor de online toegang tot goederen en diensten op basis van de geografische locatie van de gebruiker. Op basis hiervan werden gebruikers in sommige gevallen doorverwezen van bijvoorbeeld een .DE site naar een .BE site. De ervaring leert – jammer genoeg is dat vaak wanneer er iets misloopt – dat heel wat reizigers vandaag reeds op buitenlandse sites gaan zoeken naar de beste prijzen. In de offline-situatie maken ‘grenskantoren’ dit in beide richtingen reeds lang mee. Het hoeft echter geen betoog dat dit een en ander wat toegankelijker maakt en dat de klant in deze gevallen niet steeds op dezelfde manier beschermd is. Het is dan ook belangrijk dat de verschillende verantwoordelijke overheden de klant/consument hier helder over informeren. Daarnaast is er de nieuwe Wet betreffende de verkoop van Pakketreizen, Gekoppelde Reisarrangementen en Reisdiensten die op 1 juli in voege gaat. Deze regelt dat alle klanten in Europa maximaal op dezelfde manier beschermd moeten worden. Hier zit voor de reisagent en voor hem alleen een ongelooflijke opportuniteit in. Door de manier waarop de wet gestemd is, ontsnappen internetboekingen makkelijk aan de wet. Indien één van de drie volgende gegevens niet wordt doorgegeven: naam, financiële gegevens, contactgegevens, of indien deze gegevens na 24 uur worden doorgegeven, ontsnapt het internet aan de wet en geniet de klant geen bescherming. Met andere woorden, de reisagent wordt de enige waar de klant 100% zekerheid heeft. Daar moeten we dan ook volop op inzetten. Met deze zekerheid, met een uitstekende service waarbij je als reisagent de klant 100% centraal zet en niet vertrekt vanuit het product, heeft de reisagentengemeenschap een bijzonder mooie opportuniteit naar de toekomst toe. Ook hier is weer het uiterst belangrijk dat alle stakeholders er alles aan doen om de klant helder te informeren zodat hij/zij voor zijn of haar vakantie de juiste keuze kan maken.  Het spreekt voor zich dat we als VVR hier ook al het mogelijke zullen doen om dit mee te realiseren.”

GFG reageert

Mark De Vriendt, general manager Garantiefonds Reizen: “Garantiefonds Reizen biedt al sinds de start in 1996 aan zijn leden de mogelijkheid om hun verkoop in het buitenland te verzekeren, en vanaf 1 juli 2018 gebeurt dat met de nieuwe Reiswet automatisch.  Het opzet van de nieuwe Europese Reisrichtlijn van 25 november 2015 is dat de reiziger, waar en hoe hij ook boekt, altijd beschermd is tegen het faillissement van de reisorganisator, waar deze ook in de Europese Unie gevestigd is. Voorwaar een mooie doelstelling. Toegepast op België is het de Economische Inspectie die er op toeziet, dat Belgische bedrijven verzekerd zijn tegen financieel onvermogen, en dat doet ze goed. Reizigers in gans de Europese Unie kunnen dan met een gerust hart boeken bij een Belgische reisorganisator  of deze nu met een website met extensie .be of .com of .eu werkt (Let wel: het is niet omdat je op een .be-website boekt, dat je te maken hebt met een Belgisch bedrijf). Maar de meeste vragen gaan natuurlijk over het omgekeerde, nl. wat als en in België op een website van een buitenlandse reisorganisator geboekt wordt? Zeker nu het Europees Parlement op 6 februari nieuwe regels tegen geoblocking heeft goedgekeurd. Die maken een einde aan het beperken van online toegang tot goederen en diensten, gebaseerd op de geografische locatie van de gebruiker. Volledig vrij online shoppen in de EU dus. Wat met de bescherming van de reiziger?” Lees deze reactie verder via deze link.

Volgende week kan u eveneens de reactie van ABTO en BTO in de TM Newsletter lezen.

TM-CHARTER

TM-Charter ITB Berlijn: nog 2 plaatsen!

Neem jij één van de laatste twee plaatsen in van de TM-charter naar de grootste toeristische vakbeurs ter wereld? Naar jaarlijkse traditie organiseert Travel Magazine in samenwerking met Brussels AirlinesEuropa-Park en AHK debelux een charter naar ITB Berlijn, dit jaar op donderdag 8 maart. We bieden voor het eerst ook de mogelijkheid om te overnachten in RIU Plaza Berlijn, indien één beursdag voor u niet voldoende zou zijn. Meer informatie en inschrijven via deze link. Opgelet: er zijn nog slechts 2 plaatsen beschikbaar, dus snel zijn is de boodschap! Inschrijven kan nog tot 12 februari 2018.

CONGRES

VVR Congres Nantes: 24 – 27 mei 2018

De inschrijvingen voor het #BETravelCongres van de VVR zijn open. Het #BETravelCongres is een unieke gelegenheid om alles weer even op scherp te stellen. Onze sector staat voor heel wat uitdagingen. Het is dan bijzonder nuttig om even stil te staan bij waar je vandaag staat. Even aan zelfreflectie te doen, je te laten inspireren door enkele sprekers die een sterk en waardevol verhaal brengen, je kennis uit te bouwen tijdens de workshops en te overleggen en te evalueren met de collega’s die aanwezig zijn. Thema van dit congres is dan ook “mijn klant, mijn reisbureau, mijn meerwaarde” en de sprekers en workshops zijn dan ook in functie van dit thema gekozen. Via de website BETravelCongres.be vind je alle relevante informatie. De plaatsen zijn beperkt en de inschrijvingen lopen via een “first come first served” principe.

CAR RENTAL

Sunny Cars Autoverhuur: Leen Leemans nieuwe nummer 1!

Sunny Cars heeft de 100 leisure reisagenten bekend gemaakt die het afgelopen Sunny kwartaal (november, december, januari) de meeste autohuurboekingen hebben gemaakt. Deze top 100 geniet de komende drie maanden van exclusieve voordelen. De absolute nummer 1 van de lijst, Leen Leemans, is bovendien gegarandeerd van een plek op de studiereis in september. De eerdere kwartaalwinnaar Tineke Rymenants was al zeker van een studiereisplek.

TOUROPERATING

TUI: records voor krokusperiode

De krokusvakantie wint dit jaar opnieuw aan belang als vakantieperiode. Vooral het aantal vliegvakanties kent een opvallende stijging met 17% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De hunkering naar wat zon door het zeer grijze weer in december en januari speelt zeker een rol. 40% van de mensen die komend weekend op vakantie vertrekken, stappen op het vliegtuig naar een zonbestemming. Na een uitzonderlijk grijze jaarwissel blijkt de nood aan zon en warmte zeer groot. Zonzekere bestemmingen zijn veruit het populairst: Spanje, Noord-Afrika en de Caraïben.  Egypte kent een ongelofelijke remonte met maar liefst 275% meer afreizen ten opzichte van de krokusvakantie van 2017. TUI verdubbelde zijn capaciteit op die bestemming en alle vluchten zijn volledig volgeboekt. Krokus blijft daarnaast de periode bij uitstek voor liefhebbers van sneeuw. De sneeuwval van de voorbije weken in alle skistations zorgt voor een bijkomend aanzuigeffect. Frankrijk, traditioneel het favoriete skiland van de Belgen, is goed voor de helft van de wintersporters.

RAIL

NMBS Europe: verkoop Thalys Zon gestart

Elke zaterdag – van 30 juni tot 1 september 2018 – rijden de Thalys Zon treinen weer tussen België en het zuiden van Frankrijk. Thalys Zon houdt halte in Valence, Avignon, Aix-en-Provence en Marseille, allemaal zeer zonnige bestemmingen en snel bereikbaar voor een vakantie in alle rust. Vanuit Brussel-Zuid duurt het slechts 3u36min om Valence te bereiken en 4u50min om naar Marseille te sporen. Voor het seizoen 2018 gaat Thalys Zon over naar het nieuwe tariefaanbod met 3 klassen: Premium, Comfort en Standard. De treinen rijden met 2 Premium-rijtuigen, 1 Comfort-rijtuig, 1 Bar-rijtuig en 4 Standard-rijtuigen. Enkel in de Premium reisklasse zal er een ontbijt op de heenreis en een avondmaal op de terugreis geserveerd worden. Tickets zijn te koop sinds 8 februari 2018! Aarzel dus niet om uw klanten deze bestemmingen aan te bevelen. Meer informatie vindt u op www.nmbs-europe.com/agent. Noot voor @lantis-gebruikers: het gamma THA moet gebruikt worden om Thalys Zon te boeken, het gamma THZ is afgeschaft.

LUCHTVAART

Kinshasa-route Brussels Airlines: van zeven naar vier keer per week?

De Congolese luchtvaartautoriteiten willen dat Brussels Airlines het aantal vluchten tussen Brussel en Kinshasa terugschroeft van zeven naar vier per week. Voorlopig is er evenwel nog geen verandering omdat de maatschappij de tijd moet krijgen om haar vluchtschema’s aan te passen. En dus vliegt Brussels Airlines tot nader order nog dagelijks naar de Congolese hoofdstad. Omtrent de aanleiding is er sprake van ‘een gebrek aan wederkerigheid’. Brussels Airlines vliegt wel op Congo, maar er is geen Congolese maatschappij die op België vliegt. Maar hoogstwaarschijnlijk is de beslissing politiek gemotiveerd. De relaties tussen de Belgische regering en het regime in Congo zijn de voorbije maanden fel verslechterd. “Dit is heel jammer, vooral voor onze passagiers”, reageert Kim Daenen, woordvoerster van Brussels Airlines. De maatschappij werkt aan een nieuw vluchtprogramma, dat ze ter goedkeuring moet voorleggen aan de Congolese autoriteiten. Brussels Airlines kan dus voorlopig zeven keer per week naar de Congolese hoofdstad Kinshasa blijven vliegen. Dat blijft zo tot wanneer de Congolese luchtvaartautoriteit het nieuwe vluchtprogramma heeft goedgekeurd, zo zegt Brussels Airlines.

TOUROPERATING

Sudamerica Tours: Cuba4Kids

Sudamerica Tours pakt uit met een nieuwe rondreis in Cuba op maat van families met kinderen. Deze unieke Cuba4Kids reis neemt jou en je gezin mee op een 14-daagse ontdekking van het Caraïbisch eiland met unieke ervaringen zoals een fietsbezoek aan Havana, een ritje in een Amerikaanse slee, naar beneden roetsjen langs de tokkelbaan gevolgd door een ontdekking te paard doorheen de vallei van Viñales, een bezoekje aan een crocodile farm… Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig voor een leuke en unieke vakantie met voldoende family fun time. Meer info via www.sudamericatours.be/voyages/Cuba-4Kids-p98311266

BESTEMMING

Politieke onrust Malediven

De politieke situatie op de Malediven is al geruime tijd onstabiel. Sinds afgelopen week lopen de gemoederen echter hoog op en intussen werd de noodtoestand uitgeroepen. Voor de toeristen is er (voorlopig) geen gevaar, zij worden dan ook niet geëvacueerd. De voornaamste Belgische touroperators op de Malediven zijn het dan ook unaniem eens: de resorts liggen één voor één op afgelegen eilandjes ver weg van de hoofdstad Malé. Enkel excursies naar Malé worden momenteel geannuleerd, maar daar is sowieso weinig vraag naar. Ook de vluchtsituatie verloopt normaal. De Malediven zijn in grote mate afhankelijk van inkomsten van het toerisme. Vorig jaar gingen bijna anderhalf miljoen mensen er op vakantie.

TOUROPERATING

TUI: naar nieuwe horizonten met Le Boat

TUI Vaarvakanties heeft in 2018 een aantal nieuwigheden te bieden. Samen met Le Boat ontdekken je klanten nieuwe horizonten! Le Boat is de nummer 1 aanbieder van vaarvakanties in Europa. Klanten die geïnteresseerd zijn in een vaarvakantie, kunnen deze gemakkelijk boeken bij hun reisagent. Bovendien is er geen ervaring vereist en geen vaarbewijs nodig om uit te varen. Vanaf 2018 is op een aantal bestemmingen (o.a. Canal du Midi en Camargue) ook afvaart op zondag mogelijk. Dit geeft je klanten de gelegenheid om zonder verkeersstress aan hun vakantie te beginnen! De nieuwste vloot van Horizon-boten krijgt er in 2018 een nieuwe boot met 5 hutten bij: de Horizon 5. Op deze nieuwe boten genieten er tot maximaal 12 personen van een eersteklas Horizon-ervaring. Zo kunnen je klanten met een grotere groep op vaarvakantie! Deze boten zijn beschikbaar in Frankrijk (m.u.v. Bretagne en Charente), Duitsland, Nederland en Italië. Ook meert Le Boat in 2018 aan in Canada! Deze nieuwe bestemming van TUI Vaarvakanties is de eerste vaarbestemming buiten Europa. Klanten ontdekken er de unieke charme van het Rideau Kanaal.

Incentive Aruba: win een free stay via TUI!

De drie reisagenten die het best boeken met TUI voor bestemming Aruba tijdens de periode februari en maart, winnen een gratis all-in vakantie op Aruba voor 2 personen! Het hotel is naar keuze en de vluchten zijn inbegrepen. Deze incentive is niet geldig tijdens schoolvakanties. De winnaars worden bekend gemaakt in april. Met een TUI vakantie op Aruba kiezen je klanten voor ‘One Happy Island’. Alles op Aruba straalt deze vrolijkheid uit, en de vriendelijke bewoners van dit Caribische eiland ontvangen je met open armen. TUI vliegt bovendien zélf naar dit zonnige eiland. Vluchten naar Aruba zijn wekelijks op vrijdag vanuit Brussel met TUI fly, vanaf 15/06/2018 t.e.m. 19/10/2018. Onder de troeven van Aruba vind je de brede, langgerekte zandstranden, waar je kan relaxen onder typische divi divi bomen. De meeste hotels en resorts liggen bovendien direct aan het strand. Ook actievelingen vinden hier hun gading: wind- en kitesurfen, waterskiën, catamaranzeilen, kanoën, parasailen kan er allemaal. Het azuurblauwe water van de Caribische Zee heeft ook een prachtige onderwaterwereld; zeker te bewonderen!

Breed aanbod aan campings in Europa

Genieten van een back-to-basicvakantie in een stacaravan of ‘glamping’ in een luxueuze chalet? Alleen of met de kinderen? Dichtbij een speelparadijs of rustig en afgelegen in de natuur? Zonnebaden aan het zwembad of picknicken aan het meer? Koken of uit eten? Settelen of de regio ontdekken? Welk dilemma je klanten ook ervaren, ze vinden zeker hun gading in ons aanbod. Ontdek ons rijke aanbod campings tot wel 5 sterren in Frankrijk, Spanje, Italië en Kroatië en geef jouw klanten zin in eigentijds kamperen! Binnenkort komt de nieuwe campingbrochure uit met extra aanbod in Frankrijk en Spanje. Ook in de Europa- en Frankrijkbrochure van Zomer 2018 vind je een uitgebreid aanbod aan campings. De TUI selectie topproducten: Camping Le Bois Fleuri (Rousillon, Frankrijk), Camping Les Grenettes (Charente-Maritime, Frankrijk), Camping Bel Air (Vendée, Frankrijk), Camping Ardèche (Ardèche, Frankrijk), Camping Cisano & San Vito (Gardameer, Italië), Villaggio Turistico Internazionale (Venetiaanse Kust, Italië), Chalet-Camping Isabena (Pyreneeën, Spanje), Camping Vendrell Platja (Costa Dorada, Spanje), Camping Tamarit Beach Resort (Costa Dorada, Spanje), Camping Bi Village (Istrië, Kroatië).

Update renovatie Grecotel Pella Beach 4*

Grecotel is volop bezig aan de renovatie van het hotel Pella Beach 4* (code 10677, TUI Vliegvakanties) in Chalchidiki. Vanaf 2018 worden alle gasten helemaal overdonderd in deze verbeterde accommodatie in Noord-Griekenland, met onder andere nieuwe kamers, een nieuw restaurant, nieuwe lobbybar en een heraangelegde tuin en aangename zwembadzone. Alle gasten logeren in kamers in het hoofdgebouw of in het speciaal ontworpen gebouw voor families. De nieuwe kamers in het hoofdgebouw zullen ook de meest veeleisende klanten imponeren: er is een nieuwe Standaardkamer, Superieure kamer, Familiekamer en Superieure Familiekamer. Grecotel Pella Beach is een ideale uitvalsbasis voor een uitstap naar o.a. de levendige stad Thessaloniki vol culturele bezienswaardigheden, of naar de berg Athos waar orthodoxe kloosters op de rotsen gebouwd zijn.

TOUROPERATING

Corendon: nieuwe bestemmingen vanaf Maastricht

Corendon stationeert in de zomer van 2018 een tweede vliegtuig op luchthaven Maastricht Aachen Airport en voegt drie nieuwe bestemmingen toe aan het vakantieaanbod met vertrek vanuit Maastricht: Bulgarije, Macedonië en de Turkse badplaats Bodrum. Maastricht Aachen Airport biedt de ruimte en mogelijkheid om extra vluchten in te zetten, zodat Corendon aan de groeiende vraag naar vakantiereizen kan voldoen. In totaal voert Corendon in de zomer 29 vluchten per week uit vanaf Maastricht Aachen Airport. Dat staat te lezen bij onze collega’s van Travmagazine.

PEOPLE ON THE MOVE

Antoine Lacarrière nieuwe CLIA-manager voor België, Nederland en Frankrijk

© CLIA

CLIA Europe heeft Antoine Lacarrière aangesteld als Membership Manager voor België, Nederland en Frankrijk. In deze nieuwe functie wordt de Fransman verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het European Travel Agent Programme in de drie landen alsook voor promotieacties naar de trade en evenementen. Binnen het bredere werk van de Cruise Lines International Association zal hij ook een sleutelrol spelen in het betrekken van alle belangrijke actoren in België, Nederland en Frankrijk, inclusief de rederijen en havens, bij de CLIA-werking. Lacarrière is al een kwarteeuw actief in het toerisme. De voorbije acht jaar was hij general manager Frankrijk, België en Zwitserland bij Croisières de France, een filiaal van Pullmantur. Daarvoor was Lacarrière aan de slag als sales and marketing director voor de Accor Hotels Arena en als manager business development and partnerships bij Disneyland Resort Paris. “Ik ben heel blij dat ik mij kan inzetten voor CLIA. De cruise-industrie is in volle ontwikkeling en breidt in snel tempo uit in alle Europese markten. CLIA heeft een sterke expertise ontwikkeld om die groei in alle regio’s professioneel te ondersteunen,” aldus Lacarrière.

TOUROPERATING

Footprints Encounters: heerlijke drankjes

De Footprints Encounters 2018 beloven een erg speciale editie te worden. Footprints ging in zee met ‘Noble Elite Drinks’ die met een hippe mobiele bar heerlijke drankjes komen serveren. En dat gaat van gins, alcoholische en niet-alcoholische cocktails tot gezonde fruitdrinks. Keuze te over dus. Cateraar ‘Very Food’ geeft een geheel eigen invulling aan catering met als doel al je zintuigen te veroveren. Met een verbluffende presentatie, vernieuwende creaties en stijlvolle bediening zullen ze het event een zichtbare meerwaarde geven. Dinsdag 13 maart verwacht het ganse team van Footprints je. Van 18u30 tot 21u30 kan je volop workshoppen en aan networking doen. Het event gaat door in de B-House, de thuishaven van Brussels Airlines nabij Brussels Airport in Diegem. Ze hebben voor een mooi aanbod aan partners gezorgd: African Horizons Kenya, Air Austral, Air Namibia, Aitken Spence Sri Lanka, Asian Trails, Brussels Airlines, Cathay Pacific, Constance Hotels, Crystal Cruises, Hapag-Lloyd Cruises, Holland America Line, New Frontiers South Africa, Oceania Cruises, Ponant, Seabourn, Sea Dream Yacht Club, Six Senses, Star Clippers, The Seychelles Islands. Heerlijk workshoppen met culinaire intermezzo’s én kans maken op gratis tickets van Air Austral en Brussels Airlines? Dat laat je toch echt niet liggen? Schrijf je nu snel in bij Maartje via maartje@footprints.be

Footprints te gast op “Azië in Antwerpen”

Het food- en cultuurfestival “Azië in Antwerpen” is aan z’n 2de editie toe en gaat door van 09/02 t/m 11/02/2018 in de Waagnatie in Antwerpen. Een event dat bewust de traditionele clichés over Azië achterwege laat. Uiteraard staan er Oosterse eetstalletjes maar je krijgt ook workshops hoe je een Lotus bloem maakt met Hanji papier, enorm populair in Zuid-Korea of hoe je Indonesische bloemenoffers maakt. En je kan je inwijden in de kunst van de kaligrafie en van het maken van sushi of Indonesische poppen. Traditionele Balinese dans-shows, geisha’s op stelten, de Ninja on fire, wushu krijgers, Chinese slangenvrouwen en een grote Pikachu zorgen voor verrassingen zowel voor als in het publiek. Spectaculaire topact wordt een Maleisische leeuwendans op 2 meter hoge palen. Nieuw is dat elk land een eigen paviljoen krijgt. Zo bezoek je in één dag China, Indonesië, Vietnam, Zuid-Korea, Thailand, India en Japan. Voor de liefhebbers van de Aziatische gastronomie is “Azië in Antwerpen” een waar walhalla. Denk maar aan de Vietnamese rice bowls, de Filipijnse dessertjes Yema Balls, de Japanse Wagyu burger, Taiwanees streetfood en Chicken Tika Massala uit India. In de meeste paviljoens kan je ook een travel stand terugvinden, Footprints is uiteraard van de partij en opteerde voor het Thailand Paviljoen. Drie van de 4 Brands van Footprints tekenen present met mooie inspirerende programma’s rond Thailand. Dompel je onder in Aziatische sferen, neem deel aan de gratis workshops voor jong en oud en verwacht je aan bloedstollende shows. Kortom, pittige ingrediënten voor een leuke dag met familie en vrienden! “Azië in Antwerpen” in de Waagnatie aan de Rijnkaai in Antwerpen Vrijdag: 16u tot 22u – Zaterdag: 12u tot 22u – Zondag: 12u tot 22u

CONGRES

ANVR-congres 2018 in Portugal

Dit jaar gaat het ANVR-congres zo goed als zeker door in Portugal, aldus onze Nederlandse collega’s van Travmagazine. De bestemming in Portugal zelf is nog niet bekend. Het congres zou plaatsvinden van 15 tot 18 november. De bestemming is een ‘opmerkelijke’ keuzen, daar er normaal afwisselend voor een intercontinentale en een bestemming in Europa wordt gekozen. Vorig jaar vormde Sevilla het decor voor het jaarlijkse congres.

LUCHTVAART

Ryanair ex-BRU naar Amman

Ryanair start in het najaar met een rechtstreekse lijndienst tussen Brussels Airport en Amman in Jordanië. De route zal vanaf eind oktober twee keer per week gevlogen worden met een Boeing B737-800 (189 stoelen). Het is de eerste keer dat de maatschappij vanuit België naar het Midden-Oosten gaat vliegen. Tot nu toe vliegt Ryanair vanuit Zaventem enkel naar bestemmingen in Europa. Tegelijk meldt Ryanair dat er in de maand januari 9,3 miljoen passagiers werden vervoerd, een toename op jaarbasis met 6%. De gemiddelde bezettingsgraad steeg met 1 procentpunt tot 91%.

OFFICE ON THE MOVE

Travel Counsellors verhuisd

Het hoofdkantoor van Travel Counsellors Nederland is verhuisd. Vanaf heden zijn ze officieel bereikbaar op het nieuwe adres: Travel Counsellors, Sijthoff Offices, Grote Marktstraat 43A, 2511 BH Den Haag, Tel: 070-3141831. “Wij voelen ons nu al thuis in dit moderne pand in hartje Den Haag. Kom gerust een keer een kijkje nemen, de koffie staat altijd klaar. Er komt ook zeker nog een ‘office warming’ dit voorjaar, meer info volgt snel!”, aldus Travel Counsellors.

REISINDUSTRIE

Vakantiesalon in Brussel: 105.620 bezoekers

Het Vakantiesalon in Brussel heeft zijn 60ste  verjaardag gevierd, meer dan 105.000 bezoekers op zoek naar reisinspiratie en -ervaringen konden er niet alleen kennismaken met 350 exposanten, maar ook talrijke animaties en activiteiten beleven. Ook in 2018 is en blijft het Brusselse Vakantiesalon de grootste toeristische beurs van België. Net zoals het Autosalon of Batibouw geeft het Vakantiesalon de toeristische sector de komende maanden een echte boost. De talrijke exposanten hebben reden genoeg om op het Vakantiesalon aanwezig te zijn: dankzij deze beurs kunnen ze voorspellen wat de reistrends van 2018 worden. De 61e editie van het Vakantiesalon vindt plaats van 7 tot 10 februari 2019. Ondanks het hogere bezoekersaantal, boeten de voornaamste vakantiesalons toch in aan grootte. Dat was niet alleen te merken in Brussel, maar ook in Antwerpen en Utrecht oogde de salons beduidend kleiner.

Vakantiesalon Antwerpen en nieuw salon in Namen

Eind januari telde het Vakantiesalon Antwerpen meer dan 73.000 bezoekers. Precies 73.171 bezoekers vonden van donderdag 25 t/m zondag 28 januari hun weg naar de hallen van Antwerp Expo. Dat is ongeveer hetzelfde aantal bezoekers als vorig jaar toen de beurs een dag langer duurde. Vergeleken met de eerste vier dagen van vorig jaar alleen, steeg het bezoekersaantal zelfs met 12%. Volgend jaar zal de beurs van 24 t/m 27 januari plaatsvinden. Beursorganisator Conceptum bouwt verder op het succes van Vakantiesalon Antwerpen en lanceert in het najaar een nieuwe beurs voor de Franstalige markt: van 12 t/m 14 oktober 2018 vindt in Namur Expo voor het eerst Aventuria plaats, een salon voor actieve en avontuurlijke vakanties. Meer informatie op www.vakantiesalon-antwerpen.be en www.salonaventuria.be/

LUCHTVAART

Eurowings: meer long haul ex-DUS

Eurowings gaat haar aanbod verre vluchten ex-DUS uitbreiden. Hiermee vult de airline het gat dat is ontstaan na het wegvallen van airberlin. Bijgevolg verdwijnt het aanbod verre vluchten vanaf Keulen. De snelst-groeiende airline van Europa wil bij de start van het winterseizoen 2018-2019 in totaal zeven long haul toestellen op Düsseldorf Airport stationerenvoor zo’n 140 verre vluchten per maand naar de VS en de Caribbean. Bestemmingen zijn New York, Fort Myers, Havanna, Cancun (Mexico) en Punta Cana (Domrep). Eurowings vliegt uiteraard vanaf Düsseldorf ook naar andere Duitse luchthavens. Deze vluchten zullen ook als feeder-vluchten dienen voor de verre bestemmingen. Op termijn wil Eurowings 40 toestellen op Düsseldorf stationeren. Keulen wordt dan weer het voornaamste kader van de medium-haul operaties van de airline.

LUCHTVAART

Brussels Airlines: Kalamáta en Zadar

Naast de 24 zonnige bestemmingen die sinds vorig jaar deel uitmaken van het netwerk, kan je vanaf nu vluchten boeken naar nog twee nieuwe bestemmingen: Kalamáta in Griekenland en Zadar in Kroatië. Vanaf eind april vlieg je op zaterdag rechtstreeks van Brussel naar Kalamáta en terug. Vanaf midden mei zullen er ook eenmaal per week rechtstreekse vluchten zijn naar Zadar op zaterdag. Plan je een leuke zomervakantie met familie of vrienden? Dan is Kalamáta met zijn azuurblauwe zee, witte stranden en eindeloze olijfboomgaarden de perfecte bestemming. Ook liefhebbers van cultuur en geschiedenis zullen zich er niet vervelen. Plan een daguitstap naar de historische stad Olympia en de door UNESCO erkende werelderfgoedsite in Mystras of laat je betoveren door Methoni en Navplion. Het relatief ongerepte Zadar is al even charmant. Dankzij de mix van Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse architectuur, die de perfecte omkadering biedt voor je verblijf aan de Dalmatische kust, wordt het de coolste stad van het land genoemd. Bovendien liggen de vaak geïnstagramde meren van Plitvice en de adembenemende omliggende natuur op slechts iets meer dan een uurtje rijden van Zadar. Voor meer informatie, aarzel niet om naar brusselsairlines.com te gaan.

TOUROPERATING

Thomas cook: kortingen tot -50%!

Na de vroegboekperiode en de saloncondities blijft Thomas Cook niet stilzitten. Deze week pakt Thomas Cook uit met straffe kortingen tot -50%. Deze kortingen zitten rechtstreeks in de prijs berekend op heel wat vliegvakanties, autovakanties en cruises. Vooral op Griekenland vallen deze week interessante kortingen te rapen. Als jouw klant houdt van tzatziki, ouzo en de Griekse gastvrijheid, dan is het nu hét moment om te reserveren! Bestemming in de kijker: Chalkidiki De naam zegt je misschien niets, maar deze zonovergoten Griekse vakantiebestemming imponeert door haar 3 prachtige groene schiereilanden met idyllische en brede zandstranden. Chalkidiki ligt op een uurtje rijden van de bruisende universiteitsstad Thessaloniki. Leg je handdoek op een van de Griekse stranden of snuif wat cultuur op. De heilige berg Athos en de wereldberoemde Meteora kloosters mogen zeker niet op je to-dolijstje ontbreken. Enkele hoteltips? De SENTIDO Mediterranean Village, de smartline Mediterranean en de Istion Club.

Valentijnsactie: € 20 korting per dossier

Valentijn komt steeds dichterbij! Heeft jouw klant al zin om met zijn geliefde te genieten van een heerlijke wandeling, een gezellig fietstochtje en een lekker diner met een goed glas wijn? Raad hem dan een romantisch tripje aan in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk of Duitsland! Als hij vóór 21 februari reserveert, ontvangt hij € 20 korting/dossier op zijn valentijnstripje!

TOUROPERATING

Pegase: Nieuwe hotels in het zomer 18 aanbod:

Ook dit jaar neemt Pegase uw klanten mee naar de meest luxueuze hotels. Ontdek hieronder twee van de nieuwe pareltjes:

Marbella Nido Suite Hotel & Villas – Corfu:

In mei 2018 opent de nieuwste parel van Marbella Hotels haar deuren onder de naam Marbella Nido Suite Hotel & Villas. Nido, wat “nest” betekent in het Italiaans, weerspiegelt de warme, intieme en huiselijke sfeer die hier de boventoon voert. Dit adults only hotel is de perfecte hideaway voor koppels die op zoek zijn naar een romantische relaxvakantie. De juniorsuites en suites zijn hedendaags ingericht en bieden alle comfort. Vanop het balkon of terras geniet uw klant vanuit zijn ligstoel van een panoramisch uitzicht op de Ionische Zee. Ook fijnproevers worden hier op hun wenken bediend met een uitgebreid aanbod aan authentieke Griekse en Italiaanse specialiteiten.

Hotel Osam – Split:

Dit kleinschalig en verzorgd adults only hotel ligt op het mooie eiland Brač, vlakbij de haven met tal van restaurants en bars. Met de ferry reist uw klant op korte tijd naar de levendige stad Split, die een bezoekje meer dan waard is. De kamers, deluxe kamers en suites zijn modern en smaakvol ingericht met zachte kleuren en veel licht. Relaxen kan op de ligbedden aan het zwembad of in de sauna, maar ook voor wie op zoek is naar een actieve vakantie, zijn hier vele mogelijkheden. Op het strand zijn verschillende watersporten beschikbaar en ook een fietstochtje op het eiland is de moeite waard. Met op de achtergrond een adembenemend uitzicht op de omgeving is het zalig genieten van een cocktail in de rooftopbar.

Pegase cruises brochure is geleverd

Vorige week werd de gloednieuwe Pegase cruise brochure bij u op kantoor geleverd. In deze brochure laten ze u kennismaken met de meest exclusieve rederijen ter wereld. Rederijen die zichzelf blijven heruitvinden om uw klanten een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Zo kondigt Azamara Club Cruises de komst van een nieuw vlaggenschip aan, terwijl ook Ponant zijn vloot uitbreidt met 4 schepen die elk beschikken over een multi-zintuiglijke onderwaterruimte. Seabourn op zijn beurt verwelkomt de Seabourn Ovation, dat zich onderscheidt met een VIP-dek, Sushi restaurant en The Grill by Thomas Keller. De Flying Clipper is dan weer het meest ambitieuze project van Star Clippers tot nu toe: uw klant kan er verblijven in een exclusieve owner suite en dineren in een restaurant dat twee dekken beslaat.

TECHNOLOGIE

BCD Travel introduceert SolutionSource

BCD Travel introduceert SolutionSource, een nieuw productplatform met technologische reisoplossingen van externe partners. De online marktplaats biedt travelmanagers en reisinkopers toegang tot innovatieve externe technologieën, die zakelijke reisprogramma’s helpen optimaliseren. Freebird, Rocketrip, Fairfly en Yapta zijn de eerste partners die hun oplossingen via het platform aanbieden. Daar komen in de loop van 2018 meer partners bij. Met het open platform SolutionSource maakt BCD Travel het voor klanten makkelijker om die technologieën te ontdekken, te testen en in hun reisprogramma op te nemen. Ga voor meer informatie over SolutionSource naar solutionsource.bcdtravel.com.

TOUROPERATING

Transeurope: infoavond in Brugge

Op dinsdag 6 maart organiseert Transeurope een voorstellingsavond over de Benelux, Duitsland en Citytrips in Brugge. In het gezellige streekrestaurant Den Dyver fietsen huisspecialisten Tom en James door het vernieuwde Charming aanbod, vervoert NMBS Europe u naar de meest bruisende steden van Europa en neemt Visit Malta u op sleeptouw door de straten van Culturele Hoofdstad Valletta. Na de productpresentaties komt er een heerlijk streekgerecht op tafel. Inschrijven is gratis en doet u via sales@transeurope.com.

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: alle brochures staan online

Binnenkort mag u de nieuwe brochure Worldwide 2018-2019 op kantoor verwachten. Ondertussen staat de kleurenbrochure worldwide wel online. Klik hier en doorblader de gewenste brochure op zoek naar het ultieme hotel voor uw topklanten. Offertes aanvragen doe je best via reservations@exclusivedestinations.be

Gastronomische Ontmoetingen 5 & 6 maart

Productkennis blijft belangrijk, vinden ze bij ED en die kennis delen ze graag met de reisagent. Tijdens deze befaamde diners maak je niet enkel kennis met het ED team, maar ook met een fijne selectie van hoteliers. Op maandag 5 maart staat Auberge De Herborist in Sint-Andries (Brugge) op de agenda, op dinsdag 6 maart  kiezen ze voor het Hofke van Bazel in Bazel. Voor de fijnproevers: beide restaurants zijn gelauwerd met 1 Michelin ster. Deze keer vinden de Gastronomische Ontmoetingen plaats i.s.m. en in aanwezigheid van Hotel Royal Mansour (Marrakech), Terre Blanche Hôtel Spa Golf Resort (Frankrijk), Royal Hotel San Remo (Italië), Hostal de la Gavina (Spanje), Hotel La Finca Golf&Spa Resort (Spanje), Château Saint-Martin & Spa (Frankrijk), Hotel Daios Cove Luxury Resort & Villas (Kreta), Vila Joya (Portugal), Tenerife Select (Tenerife). Inschrijving per mail: karim@exclusivedestinations.be, met vermelding van: Voorkeur datum/locatie + voornaam/naam + reisbureau.

Gratis toegangskaarten Louvre Abu Dhabi

Etihad Airways en Exclusive Destinations geven gratis toegangstickets weg voor het Louvre Abu Dhabi. Het Louvre Abu Dhabi opende afgelopen jaar de deuren en is op vlak van architectuur en kunstcollecties wereldtop. Exclusive Destinations is ervan overtuigd dat uw klanten een bezoek aan dit museum zeker zullen waarderen. Hoe werkt het? Boek Etihad Airways vluchten via Exclusive Destinations en vraag je gratis tickets aan (reservaties tussen 01/02 en 28/02, 1 ticket per passagier, zo lang de voorraad strekt). Etihad Airways brengt u comfortabel in slechts 7 uur rechtstreeks van Brussel naar het zonzekere Abu Dhabi. Info en reservaties: reservations@exclusivedestinations.be of 09/2340700

Famtrip Costa Del Sol 8-12 maart

Spanje blijft een topbestemming! Exclusive Destinations nodigt een kleine selectie reisagenten uit om samen de tophotels aan de Costa Del Sol te verkennen. Geen trip om te relaxen, wel het ideale moment om uw productkennis bij te schaven en nog wat extra boekingen binnen te halen voor het komende seizoen. Heb je interesse: info en inschrijven via toffe-studiereizen@exclusivedestinations.be.

Cover Posters

Een extra blikvanger voor etalage of kantoor nodig? Exclusive Destinations kan u alle brochurecovers 2018-2019 leveren op A1 posterformaat (afmeting 594 × 841 mm).  Alle covers kan u terugvinden op de website. U kan ook de ‘citytrip Dubai poster’ bestellen! Maak uw keuze en vraag ze aan via geert@exclusivedestinations.be, max 3 posters per kantoor. Zolang de voorraad strekt.