20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

TRAVEL MAGAZINE

TM wenst u prettige feestdagen

De TM-Newsletter gaat even met vakantie, momenteel leest u dus de laatste TM-Newsletter van 2017. Maar het nieuws gaat door, tijdens de kerstvakantie blijft de redactie dan ook actief met uitzondering van 25 en 26 december 2017 en 1 en 2 januari 2018. Hou zeker de TM-website, de cruise– en aviation newsletter, eventuele breaking news en uiteraard onze facebookpagina en mailbox voor speciale edities in de gaten. Uw wekelijkse TM-Newsletter is terug op 5 januari 2018 met TM Newsletter 1005. Fijne feestdagen!

VAKBEURS

BTExpo ‘light’ slaat aan

Afgelopen maandag en dinsdag vond in het Brusselse Jeux D’hiver (Ter Kamerenbos) de tweedaagse vakbeurs voor reisprofessionals BTExpo plaats. De organisatie, o.l.v. Bernard Philippart de Foy en Charles Bedoret, ging dit jaar voor een kwalitatieve en stijvolle ‘light’ versie, tot tevredenheid van de standhouders. De vakbeurs mocht rekenen op de aanwezigheid van enkele sterke spelers uit de diverse geledingen van de reisindustrie, waaronder enkele toeristische diensten zoals Cuba en de Dominicaanse Republiek, touroperators zoals Antipodes, Easy Tours, Footprints, Rainbow en Sudamerica Tours, airlines waaronder Air Europa en Emirates, autoverhuurder Sunny Cars, cruiserederijen CroisiEurope en MSC Cruises, verzekeringsmaatschappij Touring en technologieproviders Travelport en Amadeus. Ook de railproviders NMBS Europe en Voyages-sncf waren present. Verder een ruim aanbod aan hotel- en reservatiesystemen zoals Teldar en een resem DMC’s. Zonder meer een mooi aanbod standhouders uit de toeristische industrie. In het kader van de vakbeurs sloot Amadeus trouwens een opzienbarend akkoord met zijn nieuwe klant Boost (nvdr. Meer hierover via de TM-Newsflash van dinsdag 12 december).

UPAV maakt het mooie weer

Op maandag was de beurs geopend van 17 tot 22u en was het niet meteen over de koppen lopen, mede omwille van de extreme weersomstandigheden. Op dinsdag ging de beurs al open om 14u30 en was het aangenaam druk, zoals dat traditioneel het geval is tijdens de tweede beursdag van BTExpo. Dinsdag werd er ook een networking lunch georganiseerd in restaurant Restaurant Winery Les Papilles vlakbij de beurs. UPAV organiseerde op BTExpo ook enkele druk bijgewoonde conferenties, onder meer over de nieuwe reiswet en de wet rond de GDPR, de Algemene verordening Gegevensbescherming. Op dinsdagavond was er een heuse tombola en vanaf 20u was het tijd voor een feestje. Travel Magazine was ook dit jaar mediapartner van het evenement. De meningen over deze BTExpo varieerden van erg positief – goede locatie en betere formule – tot gematigd tevreden (te weinig reisagenten en touroperators), maar qua formule bleken de meeste deelnemers wel tevreden.

Slotavond: winnaars Travel Trophy bekend!

Traditiegetrouw werd op de slotavond van BTExpo het winnende team van de Travel Trophy bekend gemaakt. De Travel Trophy, een studiereis georganiseerd door Sudamerica Tours in samenwerking met Air Europa, Allianz Global Assistance en de Toeristische Dienst van de Dominicaanse Republiek, vond dit jaar plaats van 17 tot 25 november. Vijf teams reisden naar de Dominicaanse Republiek en hebben er het beste van zichzelf gegeven tijdens de verschillende proeven, maar er kan er natuurlijk maar eentje de winnaar zijn. And the winner is… Team Bachata! Kevin Roche (RTK La Louvière) en Anthony Andreini (RTK Herve) gaan naar huis met de felbegeerde Travel Trophy trofee en winnen elk een reis naar… de Dominicaanse Republiek! Proficiat!

CHARTER

Vakantiebeurs Utrecht: TM-charter

Door de stijgende interesse in de Vakdagen van de Vakantiebeurs in Utrecht voorzien Travel MagazineNMBS Europe en Thalys dit jaar opnieuw 25 tickets voor Belgische reisprofessionals. Op dinsdag 9 januari 2018 gaan we op dagbezoek tijdens de eerste vakdag van de beurs. Om nog beter aan jullie wensen te voldoen, kunnen jullie kiezen tussen twee opstapmogelijkhedenBrussel-Zuid of Antwerpen-Centraal. Perfect toch?! Sunny Cars toonde zich bereid om de Belgische delegatie te voorzien van een heerlijk ontbijt met lekker warme espresso, croissants en smoothies. Wij kunnen jullie een charterpakket aanbieden tegen een uitzonderlijk tarief van €75, met een terugrit in 1ste klasse. Voor dat bedrag geraak je er op eigen krachten nooit! Wat is er inbegrepen?

 • Heen- en terugrit met Thalys (heen in Comfort 2, retour in Comfort 1) tot Rotterdam-Centraal en Sprinter tot Utrecht Centraal
 • Toegangskaarten tot de beurs
 • Ontbijt aangeboden door Sunny Cars

We verdelen de stoelen via een first-come, first served. Wil je mee… schrijf je dan snel in via de TM-Website!

PEOPLE ON THE MOVE

Urbanyi naar TourEast Tour

Het is intussen bijna een jaar geleden dat het Hongaars Agentschap voor Toerisme besloten heeft om verschillende buitenlandkantoren te sluiten, waaronder ook dat van de Benelux in Brussel, onder leiding van Peter Urbanyi. Hierna ging Urbanyi aan de slag als freelancer en werkte hij voor verschillende partners. Sinds kort is hij weer in de toeristische industrie werkzaam, als sales manager Benelux voor de Hongaarse incoming TO: TourEast Tour. Hij organiseert groepsreizen naar Hongarije, zowel leisure als business. Je kan Peter bereiken via peter.urbanyi@toureasttour.hu en/of 0497 401 572.

Drew Descheemaeker naar MSC Cruises

Vanaf 26 december zal Drew Descheemaeker (Service Voyages, Stockel) deel uitmaken van het Franstalige salesteam van MSC Cruises, hij vervangt Benoit Ponsonnet. Drew Descheemaeker: “Na 11 jaar ervaring te hebben opgedaan in een reiskantoor, zal ik vanaf 26 december het salesteam van MSC Cruises versterken. Het toerisme heeft me altijd al erg weten te boeien, en cruises is een product dat ik altijd met veel plezier heb verkocht. Nog tot 2026 zal er elk jaar een nieuw MSC schip worden ingehuldigd, wat aantoont dat MSC een bedrijf is in volle expansie en daar wil ik graag deel van uitmaken. Ik zal bij MSC instaan voor de verkoop in Brussel en Waals-Brabant. Niet alleen zal ik reiskantoren bezoeken en bijstaan, maar zal ik ook het merk mee helpen positioneren in België. Vanaf 26 december ben ik dus niet langer reisagent, maar sales! Een mooier kerstcadeau kon ik niet krijgen!”

Wijziging TUI distributieteam

Deze week werd de samenwerking tussen Wouter Strobbe en TUI in onderling overleg stopgezet. Je kan vanaf nu met jouw vragen terecht bij Eline Quintens (eline_quintens@tui.be) of mailen naar distribution@tui.be.

Marco van Nieuwkerk zoekt nieuwe uitdaging

Marco van Nieuwkerk (50) is op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de toeristische sector. Marco heeft reeds veel ervaring binnen de luchtvaart en werkte ondermeer voor Thomas Cook Airlines, Nippon Express, Alitalia, Air One, US Airways en British Midland. Marco is te bereiken via 0488 265 603 of marcopcvannieuwkerk@gmail.com Meer weten over zijn profiel? Surf naar https://www.linkedin.com/in/marcovannieuwkerk/

GOLF

Golf in Flanders, IAGTO Undiscovered Golf Destination of the Year for 2018

Jo Maes, Managing Director PAR4OUR Golf Services

Vlaanderen kaapt dit jaar deze prestigieuze IAGTO* award weg die is uitgereikt op de jaarlijkse International Golf Travel Market (IGTM) in Cannes. Onze regio werd verkozen door de internationale golfpers uit een selectie van 60 bestemmingen. Golf in Flanders is een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Golf (VVG) en Toerisme Vlaanderen, om op een structurele manier aan inkomend golftoerisme te doen. Ze ontwikkelden hiervoor een website www.golfinflanders.com , waar de buitenlandse (golf)toerist in vier talen een golfronde kan boeken, een hotel reserveren, een restaurant uitzoeken. Dit is een interessant platform voor de reis-, golf-, en horeca industrie om hun arrangementen te promoten, en alzo meer golftoeristen aan te trekken uit onze buurlanden. Marc Verneirt, Secretaris Generaal VVG: “we merken een groeiend aantal buitenlandse bezoekers op onze golfbanen, dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen, en de media promotie door Jo Maes van EGTMA.’’ Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen “Om eerlijk te zijn, we hebben aanvankelijk nooit gedacht dat de golfsport een promotie kon zijn voor ons toerisme. Deze award is een aanmoediging om voort te doen op de ingeslagen weg.’’ *IAGTO = International Association of Golf Tour Operators. Nog meer golfnieuws en interessante bestemmingen vindt u in het golf & wellness dossier van januari 2018.

TOUROPERATING

Pegase: incentive

De Pegase-hotelpartner op Cyprus, Constantinou Bros, lanceert opnieuw een incentive.Maak t.e.m. 30/6/2018 welgeteld 3 Constantinou Bros reservaties (of meer) en ontvang een gratis verblijf van 7 nachten in een van de Constantinou Bros hotels.

Win: gratis luxeverblijf op de Canarische eilanden

Winterzon en Pegase gaan hand in hand. Klanten zoeken ook steeds meer extra luxe voor hun winterzonvakantie en vinden dit perfect bij Pegase. Om deze boodschap kracht bij te zetten én om jullie de kans te geven om volop te proeven van de tophotels geeft Pegase twee luxueuze freestays weg: Voor de beste boeker in verkochte omzet op Gran Canaria is dit een verblijf voor 7 dagen in de prachtige Royal suite van LOPESAN Costa Meloneras. Daarnaast krijgt de beste boeker in verkochte omzet op Tenerife een freestay voor 7 dagen in de suite met zeezicht in de IBEROSTAR Anthelia.  Bovendien krijgt elke reisagent 50% extra incentive op elk Gran Canaria of Tenerife dossier vanaf nu t.e.m. eind december. Dit betekent 75 euro reisbudget per dossier zowel op een winter- als op een zomerafreis. Voorwaarden: Deze actie is enkel geldig voor nieuwe boekingen van een Pegase pakketvakantie (vlucht + hotel) voor Tenerife en Gran Canaria  van 21/10/2017 tot en met 31/12/2017 en is geldig op zowel winter- als zomerafreizen. De winnaar wordt begin januari bekend gemaakt, zo zet u het nieuwe jaar meteen goed in.

TOUROPERATING

Gallia: back to the roots

Na wat omzwervingen via Noord-Limburg en Oost-Vlaanderen vestigde Gallia zich deze zomer terug kort bij zijn geboorteplaats in Limburg. In april 2017 nam Gallia zijn intrek in het vroegere KBC bankgebouw in het landelijke dorpje Kozen, halfweg tussen Hasselt en St-Truiden. Tijdens de overgangsperiode die nu afgerond is, waren er Gallia activiteiten zowel in Ninove als in Kozen. In deze transitieperiode werd er, in Limburg, een ‘bijna’ volledig nieuw team aangeworven en opgeleid. Zo is de cirkel na 15 jaar weer rond en wordt het 25-jarig bestaan gevierd daar waar het allemaal begon.

TOUROPERATING

Travel2Sports: Formule 1 & Moto GP

De kalenders voor de Formule 1 & Moto GP Seizoen 2018 zijn bekend gemaakt. Uiteraard heeft Travel2Sports pakketten beschikbaar voor de meeste races! Alle info op de website of via info@travel2sports.be en/of 059/41.46.02

WK 2018 Rusland

Travel2Sports heeft reeds diverse pakketten uitgewerkt voor het WK Voetbal 2018 in Rusland. Zo leggen ze o.a. een dagcharter in naar de match België – Engeland! Contacteer het team via info@travel2sports.be of via 059/41.46.02. Ze helpen je graag verder!

Nieuw: fietsvakanties Mallorca

Nieuw dit jaar bij Travel2Sports zijn de begeleide fietsvakanties naar Mallorca tussen 15/04/18 en 13/05/18. De pakketten zijn inclusief vluchten vanuit Oostende of Brussel, 7 nachten hotel 3* of 4*, transfers en een fietspakket. Bovendien is er een ruim aanbod van huurfietsen in diverse categorieën beschikbaar. Naast deze begeleide fietsvakanties heeft Travel2Sports ook een uitgebreid aanbod voor individuele fietsvakanties op Tenerife, Gran Canaria & Lanzarote. Meer info via www.travel2sports.be

Marathon New York

Travel2Sports biedt voor 2018 de Marathon van New York à la carte aan. Vluchten, hotel, loopnummers, excursies… alles wordt in pakketvorm aangeboden. Contacteer Wesley via wesley@travel2sports.be voor alle info!

RAIL

NMBS Europe: nieuwigheden

Traditioneel staat de 2de zondag van de maand december garant voor enkele nieuwigheden in het internationaal treinaanbod. NMBS kan dan ook enkele innovaties aankondigen, zowel op gebied van treinaanbod als op technologievlak. Eind november communiceerden ze al over de mogelijkheid om Carte Grand Voyageur te boeken via @lantis. Dit SNCF-getrouwheidsprogramma laat uw klanten toe om punten te sparen, die zij kunnen inruilen voor exclusieve kortingen of andere privileges. Ook Eurostar lanceerde op 7 december haar vernieuwd getrouwheidsprogramma “Club Eurostar”. De spoorverbinding tussen Berlijn en München kan vanaf heden met ICE afgelegd worden in een reistijd van minder dan 4 uur, dankzij de voltooiing van het laatste stuk hogesnelheidsnetwerk. Sinds 10 december zijn de Thalys-reisklassen onderverdeeld in Premium, Comfort en Standard; en zijn bovendien de “Thalys Corporate Fares” nu ook boekbaar in Comfort. Het aanbod van binnenlandse SNCF treinen wordt ook uitgebreid: de zogenaamde TARA (Trains à Réservations Anticipées) en THAC (Trains Horaires à Confirmer) treinen zijn nu boekbaar in @lantis. Deze TARA/THAC treinen worden aangeduid met een speciaal icoontje. Bij reservatie moeten de naam, voornaam en het e-mailadres van uw klant verplicht worden ingevuld. U kunt natuurlijk ook uw e-mailadres doorgeven zodat SNCF u op de hoogte brengt als de dienstregeling van de geboekte trein wijzigt. Meer informatie over al deze nieuwigheden kan u terugvinden op www.nmbs-europe.com/agent. Wilt u nog een kalender voor het gloednieuwe jaar 2018? Aarzel dan niet om uw Account Manager te contacteren of een e-mail te sturen naar traveltrade@b-rail.be!

TOUROPERATING

TUI Autovakanties: Zuid-Tirol

Heb je klanten die op zoek zijn naar exclusiviteit en topkwaliteit voor een zomervakantie in de bergen? Laat hen kennismaken met Miramonti Boutique Hotel (4*SUP) (73033, TUI Autovakanties) in Zuid-Tirol, waar ze genieten van het heerlijk zonnige karakter van het Italiaanse bergklimaat. Miramonti Boutique Hotel draagt de eretitel “Small Luxury Hotel of the World” en werd uitgeroepen door Gault-Millau tot “Hotel van het Jaar 2018”! Dit hotel in Zuid-Tirol verrast z’n gasten met de natuur in al haar puurheid: geniet van de ochtendzon met een ontbijt op het zonneterras, verwen lichaam en geest in het solarium of kies voor de fitness, maak een verkwikkende wandeling in het woud en vlij je neer aan de open haard in de lounge. Een uitmuntend gastronomisch diner met panoramisch zicht op de Dolomieten is de kers op de taart na deze perfecte dag. Snel boeken voor dit tophotel is aangeraden!

Vliegvakanties: Hotel Vulcano

Hotel Vulcano (4*) (02846, TUI Vliegvakanties) ligt op een van de beste locaties van Playa de las Americas in Tenerife, met het strand, winkelcentra en uitgaansgelegenheden op wandelafstand. Hotel Vulcano is ook geliefd voor zijn gevarieerde en lekkere keuken, en het vriendelijke personeel. In 2017 werd dit comfortabele viersterrenhotel volledig gerenoveerd: vernieuwde openbare ruimtes, badkamers, restaurants, fitness en een nieuw spacentrum. Een leuke meevaller voor je klanten!

In the spotlights: Baron Hotels in Egypte

Baron Hotels zijn kwalitatief hoogstaande resorts met een heel hoge klantenwaardering. Raad ze dus zeker aan bij klanten die op zoek zijn naar een zonnige zomer- of wintervakantie! Baron Hotels heeft 3 mooie hotels in Egypte: Baron Resort (5*) (16622, TUI en VIP Selection) in Sharm El Sheikh, Baron Palms Resort (5*) (16651, TUI) in Sharm El Sheikh en Baron Palace (5*SUP) (16082, TUI en VIP Selection) in Hurghada.

Citytrips: 3x top-expo’s

TUI stelt drie steden- en hoteltips voor in het thema ‘top-expo’s’: willen je klanten op citytrip naar Keulen, raad hen dan de expo ‘Tintoretto’ aan, een niet te missen expo over de Italiaanse kunstenaar in het Wallraf Museum (nog tot 28/01). Hoteltip: Am Augustiner Platz (4*): fris hotel met een designlook en toegang tot het zwembad. Klanten die naar Straatsburg gaan, kun je verrassen met het Pixel Museum over de geschiedenis van de video games: ze kunnen er bovendien zelf spelen (permanent, nu open). Hoteltip: Hotel Boma (4*): een uniek ingericht hotel met tapasbar. In Parijs kunnen je klanten zich laten betoveren door het Atelier des Lumières: in dit grote ‘digitale museum’ kun je letterlijk rondlopen in de beroemdste kunstwerken ter wereld (permanent, vanaf maart). Hoteltip: ZE Hotel Tour d’Auvergne (4*): origineel ingericht boetiekhotel in de meest trendy wijk van Parijs.

Spaanse Kers & exotisch nieuwjaar

Spanje is de komende kerstvakantie de absolute favoriet van de reizende Belg. Net geen 60% van alle vliegreizen in de kerstperiode gaat richting de Costa’s of de Spaanse eilanden. TUI, de grootste toerismegroep van het land, heeft dan ook 12 extra vluchten ingelegd. Opvallend is daarnaast dat de Caraïben in het bijzonder tot de verbeelding spreken als decor om de jaarwissel te vieren. 1 op 6 vakantiegangers reist in de tweede week van de kerstvakantie naar de Dominicaanse Republiek of Mexico. TUI noteert in deze periode overigens 15% meer vliegvakanties naar de zon dan in dezelfde periode vorig jaar.

REISINDUSTRIE

Travel Counsellors: kwartaalmeeting

De Travel Counsellors kwamen op de tweede beursdag van BTExpo samen voor hun laatste kwartaalmeeting. Sunny Cars kwam hen informeren over hun laatste nieuwtjes en topkwaliteit aan producten, en daarna werd de eigen agenda overlopen. Het eigen dynamic packaging systeem, Phenix en het contactcenter blijven evolueren en verbeteren. Naast regelmatige webinars om iedereen up-to-date te houden, zorgen ze ook voor face-to-face trainingen zoals op deze meeting. Naast een reeds zeer ruim aanbod in Phenix (waaronder ook Sunny Cars geïntegreerd is) werken de Travel Counsellors regelmatig samen met DMC’s en vertrouwde touroperators. Kennis van de producten en een goede relatie zijn belangrijk voor hen en ze willen dan ook dat de Travel Counsellors zoveel mogelijk de opportuniteit nemen om zich te scholen en contact te leggen met de mensen waarmee ze dagelijks werken.

TOUROPERATING

Thomas Cook: begeleide all-in cruise Noorwegen

Je klant ontdekt het beste van Noorwegen dankzij de begeleide all-in cruise naar het land van de Vikingen! Je klant vaart richting het noorden met de Costa Favolosa en neemt het aperitief op het achtersteven met zicht op de mooiste fjord: de Geirangerfjord! Klanten waarderen voornamelijk de all-inclusive beleving dankzij het samengestelde pakket. Prijsidee? Afvaart op 1 juni 2018, 8-daagse begeleide all-in cruise naar Noorwegen met de Costa Favolosa. (code: P1COFJ).

Valentijn

Een echte Cupido geeft een tripje cadeau! En dat tripje kan je klant nu al onder zijn kerstboom leggen! Als je klant nu een valentijnsweekendje onder de kerstboom legt, geniet hij van € 20 extra korting per dossier. Voorwaarden van deze actie? € 20 korting per dossier, geldig voor reservaties van 11/12/2017 t.e.m. 20/2/2018, afreizen tussen 1/2/2018 en 28/2/2018 en geldig voor de bestemmingen: Benelux, Duitsland (PFA/BWU/NRW/SLD/BAY/BAW/EPR/HES/THU) en Frankrijk (SXB).

Gratis privéluchthavenvervoer

Je klant geniet tijdens de vroegboekperiode van gratis privéluchthavenvervoer (op=op). Het is voortaan ook mogelijk om gratis privéluchthavenvervoer aan te bieden voor een adres dat op max. 25 km van de Belgische grens ligt. Hoe inboeken in Btn4U? Gebruik de manuele code SUM18E in het scherm “Extra diensten” in Btn4U. Deze extra dienst voor buitenlandse klanten kost € 50. De eerste 3 personen genieten van gratis privéluchthavenvervoer. Vanaf de 4de persoon (en volgende personen) betaalt je klant € 25 per persoon (heen en terug samen). Ontdek alle info in de Thomas Cook nieuwsbrief van deze week. Voordelen t.o.v. de andere touroperators in België? Geen gedoe met credit cards. Alle supplementen worden in Btn4U verrekend. Je ontvangt als reisagent dus het geld én de commissie. Thomas Cook is bovendien de enige touroperator die jouw klant met een privéchauffeur direct van zijn huis naar de luchthaven brengt én hem na afloop van een hartverwarmende vakantie ook weer rechtstreeks naar huis brengt. De vakantie begint al zodra jouw klant zijn voordeur dichttrekt. De service van Taxi2Airport kent tenslotte een uitstekende kwaliteitsscore van 9.3/10.

Nieuwe extra vroegboekvoordelen

Maandag heb je reeds een overzicht ontvangen van alle nieuwe vroegboekvoordelen die geldig zijn t.e.m. 7/1/2018. Bovenop de vroegboekkortingen t.e.m. € 700/dossier en de kinderen die gratis op vakantie gaan (hotel + vlucht, ook tijdens de schoolvakanties) heeft je klant nog de keuze uit 2 voordelen: gratis privéluchthavenvervoer (code in Btn4U: SUM18A) (of € 50 commissie voor jou als reisagent als je het luchthavenvervoer zelf regelt, code in Btn4U: SUM18B) OF € 100 extra korting voor afreizen vanuit Brussel (code in Btn4U: SUM18R). Kies 1 van de 2 voordelen voor je klant want je kan geen aanspraak maken op een combinatie van deze voordelen.

LUCHTVAART

Belgische chocolade- en kaassnacks bij KLM

Ruim enkele jaren geleden verkochten de broers Destrooper het familiebedrijf Jules Destrooper (van de bekende Destrooper-wafeltjes). Patriek Destrooper is sedert 2004 eigenaar van het bedrijf Noble Chocolates uit Veurne dat hoogwaardige chocoladecups en recent ook chocoladesnacks produceert. Sinds 2015 heeft Patriek ook een nieuw bedrijf opgericht in kaaskoekjes ‘Noble Savoury’. Op KLM-vluchten worden sinds kort de chocolade clusties (27gr) en vanaf 1 januari 2018 ook de kaaskoekjes (15gr) in businessclass geserveerd. In de taxfree winkels zijn ze momenteel enkel in Brussel en de clusties 110g onder PL (Lady May) in de USA te verkrijgen.

REISINDUSTRIE

Essence of Madagascar

Essence of Madagascar heeft nu kantoren in Antananarivo en Nosy Be voor al uw aanvragen: individuele FIT’s, groepen, incentives (in het Nederlands, Frans of Engels). Nieuw programma voor uw klanten: Safari Raid in oude Renault 4L doorheen Madagascar. Contact sales@essenceofmadagascar.com en via deze link.

REISINDUSTRIE

Jos Vercruysse (Toerisme Vlaanderen) met pensioen

Met een druk bijgewoonde afscheidsdrink, in de historische lokalen (5de verdieping) van Toerisme Vlaanderen nam Jos Vercruysse, als Vlaams ambtenaar afscheid van collega’s en vrienden n.a.v. zijn nakend pensioen op 1 januari 2018. Talloze reisagenten en reisprofessionals herinneren zich Josef – Jos – Vercruysse uit Herent als de iconische ambtenaar, diensthoofd, en zelfs even interim administrator-generaal, bij het Technisch Comité van de Reisbureaus (in de periode dat reislicenties in Vlaanderen nog onontbeerlijk waren). Zijn laatste functie was Hoofdadviseur, Vlaamse overheid, departement Buitenlandse Zaken.

RAIL

Loyaltyprogramma Club Eurostar

Eurostar kondigt de lancering van zijn nieuwe loyaltyprogramma aan: Club Eurostar. Het nieuwe programma is beschikbaar voor alle vrijetijds- en zakenreizigers en biedt meer flexibiliteit en extra voordelen. Reizigers uit de hele wereld kunnen kosteloos inschrijven voor het programma. Er zijn drie niveaus in Club Eurostar (Classique, Avantage & Carte Blanche), waardoor nu alle reizigers voordelen halen uit hun reizen, de niveaus zijn niet verbonden aan een bepaalde reisklasse. Bovendien is het nu voor het eerst mogelijk om punten te gebruiken voor upgrades of reiskortingen. Punten voor gratis tickets zijn nog altijd mogelijk, er zijn geen uitzonderingsdata of bijkomende kosten.

TOUROPERATING

TUI Group: winst stijgt dankzij hotels en cruises

© Rüdiger Nehmzow

TUI’s topman Fritz Joussen kondigde deze week sterke winstcijfers aan voor het boekjaar 2016-2017 (tot eind september). Zonder de waardeschommeling van het Britse pond in acht te nemen, steeg de winst met 11 procent naar 19,2 miljoen euro. Met het pond inbegrepen plus 8,1 procent naar 18,5 miljoen euro. “Dit is het derde jaar op rij met dubbele digit winst bij de operationele winst en meer als de helft komt voort uit de hotel- en cruisesementen,” aldus voorzitter Fritz Joussen. “TUI 2017 is niet meer vergelijkbaar met TUI 2012,” aldus Joussen. Het concern was vroeger grotendeels een reisorganisatie, vandaag is het bedrijf een ontwikkelaar, investeerder en operator van hotelgroepen en cruisefilialen. Om nog tot een grotere efficiëntie te komen en een betere optimalisering van het rendement te halen, zet TUI volop in op yield management systemen en blockchaintechnologie. Terwijl het failliete airberlin (met 14 wetlease vliegtuigen van van TUI fly) het resultaat in Duitsland sterk beïnvloedt, steeg het resultaat van de TUI hotels en resorts met 17,3 procent naar 356,5 miljoen euro en de cruise-afdeling (TUI Cruises, Hapag-Lloyd Cruises en het Britse Marella Cruises, de vroegere Thomson Cruises) naar 255,6 miljoen euro.

Groei Benelux

Nederland en België droegen in grote mate bij aan het resultaat van Western Region (Nederland, België, Frankrijk), Frankrijk heeft een moeilijker jaar achter de rug. Vooral de tweede helft van het jaar was sterk in Nederland en België, die beiden nog steeds de vruchten plukken van de ‘re-branding’ naar TUI (TUI België ging in oktober 2016 over van Jetair naar TUI). De onderliggende EBITA van Western Region groeide met 26,8% naar 109,2 miljoen euro. Dirk Van Holsbeke, General Manager TUI België: “De resultaten van het voorbije boekjaar tonen nog maar eens aan dat TUI een zeer sterke koers vaart. Ook in België hebben we er alles aan gedaan om een mooie bijdrage tot dit groepsresultaat te leveren. Volgens de eerste boekingsprognoses wordt ook volgend boekjaar een zeer positief verhaal.”

TOUROPERATING

Footprints: Hong Kong met Cathay

Naar aanleiding van de directe vluchten tussen Brussel en Hong Kong met Cathay Pacific lanceert Footprints een gloednieuwe 10-daagse individuele rondreis waarbij ze de bruisende metropolen Hong Kong en Shanghai combineren met het rustige karakter van bamboebossen, slaperige dorpjes, een patchwork van geelgroene velden overschaduwd door kalkstenen rotsformaties in de streek rond Guilin en Yangshuo. Je klanten logeren in 5-sterren hotels waarbij er kan gekozen worden uit een Standard, Superior of Deluxe categorie. De prijs omvat de vluchten Brussel-Hong Kong-Brussel met Cathay Pacific, het programma zoals beschreven en het vervoer in een geklimatiseerde privé wagen met lokale Engelstalige of Franstalige gids. Footprints heeft trouwens de eer om met een aantal reisagenten de inauguratievlucht Hong Kong-Brussel van Cathay Pacific op 25 maart mee te beleven. We zullen dus getuige zijn van de ceremoniële momenten in zowel Hong Kong als op Brussels Airport. Alle info bij: Annie op 03/242.82.87 – Kevin op 03/740.06.38 – Charlie op 03/242.82.72 orient@footprints.be

Regent Seven Seas Cruises: upgrades en incentive

Deze maand december promoot Footprints het Caraïbische programma aan boord van de Seven Seas Explorer van Regent Seven Seas Cruises. De Seven Seas Explorer werd in juli 2016 ingehuldigd en is daarmee het jongste schip uit de vloot. Kosten noch moeite werden gespaard om alle verwachtingen te overtreffen, en dat is RSSC aardig gelukt volgens Chris Ganseman (Brand Manager Cruises bij Footprints). Het is een schitterend all-suite schip geworden met 6 open seating restaurants, een 2 verdiepingen hoge theaterzaal, drie boetieks en een Canyon Ranch SpaClub. Er wordt gebruik gemaakt van de meest duurzame materialen, recente technologische ontwikkelingen én milieuvriendelijke motoren, waardoor we gerust van een ‘groen’ schip kunnen spreken. Culinary Arts Kitchen is Regent’s eerste culinaire kookschool waar gasten aan één van de 18 individuele kookplekken zelf gerechten kunnen maken. De vele workshops bieden alles en nog wat, zoals gezond koken, vis en schelpdieren, mini-desserts, grill gerechten en workshops die geïnspireerd zijn op de bestemmingen waar het schip op dat moment is. RSSC heeft nu een tijdelijke ‘Free 3 Category Suite Upgrade’ actie op haar Caraïbische afvaarten. Boek vóór 30/12/2017 een Veranda Suite en je klant gaat op cruise in een Concierge Suite. Cruises die hiervoor in aanmerking komen: Miami-Miami Oostelijke Caraïben op 03/01, 30/01, 19/02 en 11/03/2018 met onder meer Basseterre, Castries, St. John’s en Gustavia. Miami-Miami Westelijke Caraïben op 09/02 en 01/03/2018 met onder meer Cozumel en Roatan, Santo Tomas de Castilla, Harvest Caye, Costa Maya en Key West. Denk ook aan een stijlvolle en luxueuze verlenging in Miami voor je klanten. Footprints stelt The Betsy en The Datai voor, beiden gelegen in Miami South Beach. Ook jij valt in de prijzen! Per boeking van één van deze RSSC cruises in de Caraïben bij Footprints ontvang je een Ritual Ceremony Pakket naar keuze ter waarde van 65 € (The Ritual of Dao, The Ritual of Laughing Buddha of The Ritual of Samurai). Info bij Katia, Stefaan en Chris, cruises@footprints.be of 03/242.82.88 & 03/242.82.94 & 03/242.82.80.

LUCHTVAART

Corendon naar Sardinië

Na Sicilië eerder dit jaar, zal Corendon vanaf april zijn aanbod uitbreiden met Sardinië. Van half april tot eind oktober zal er één keer per week vanuit Maastricht en drie keer per week vanuit Schiphol naar Alghero worden gevlogen. Sardinië is daarmee de dertiende bestemming in het Corendon-aanbod met vertrek vanuit Maastricht.

TECHNOLOGIE

Google: ‘trending’ landen en vakanties

Elk jaar gaat Google op zoek naar de meest trending zoekopdrachten van het jaar. Dit jaar werd ook gekeken naar de meest trending feestdagen en vakanties en de meest trending landen op google.be in 2017. Met een ‘trending zoekopdracht’ bedoelt Google de zoekopdrachten die in 2017 de sterkste stijging kenden in vergelijking met 2016. Welke landen waren ‘hot’? Naar welke feestdagen keken we het meest uit? Het meest gezochte land in België is alleszins… België, maar dat hoeft niet te verbazen. Travel Magazine kreeg de resultaten exclusief uit handen van Google. Een overzicht. Trending landen in België (wereldwijd):

 1. België
 2. Frankrijk
 3. Nederland
 4. USA
 5. Spanje
 6. Duitsland
 7. Italië
 8. UK
 9. Marokko
 10. Luxemburg
 11. Turkije
 12. Portugal
 13. Japan
 14. Zwitserland
 15. Griekenland
 16. Polen
 17. Canada
 18. Rusland
 19. China
 20. Australië

Trending feestdagen/vakanties:

 1. Krokusvakantie 2017
 2. Paasvakantie 2017
 3. Moederdag 2017
 4. Vaderdag 2017
 5. Herfstvakantie 2017

HOTELLERIE

Paloma: benoemingen

Murat Oldaç werd recentelijk aangesteld als de nieuwe COO binnen Paloma Hotels & Resorts. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de hospitality industrie en is reeds geruime tijd in dienst bij de Turkse hotelgroep. In zijn nieuwe functie is hij verantwoordelijk voor Operations Management, Standard, Policy & Procedure Management, Budget & Forecasting, Total Productiviteit Management, Service Excellence & Total Quality Management en Health & Safety Management. Daarnaast is Basak Erel aangesteld als nieuwe CCO voor de groep, alsook voor hun hotelconcept Marvy. Ze heeft reeds 27 jaar ervaring binnen Marketing, Branding en PR Management. In haar nieuwe functie is zij verantwoordelijk voor de Commercial Strategy & Development, Concepts and Branding, Sales & Marketing, Revenue Management, Media & Public Relations & CRM Management.

OPLEIDING

TOBOS: eindwerken onder de loep

TOBOS (Toeristische overheid, bedrijfsleven & onderwijs in samenwerking) is het platform waar alle actoren van de toeristische sector in Vlaanderen de handen in elkaar slaan om te informeren, te inspireren en nauw samen te werken. Elk jaar reikt TOBOS een prijs uit voor de beste eindwerken van de studenten, die aan de Vlaamse hogescholen en universiteiten een opleiding Toerisme of Hotelmanagement gevolgd hebben. De prijs voor de beste Bachelorproef was weggelegd voor Clinic Escape, het eindwerk waarmee Gille Buyle (Hamme), Agnieszka Bubicz (Deurne), Valerie Buts (Nijlen) en Nele Manusfeldt (Grimbergen) in juni afstudeerden aan de opleiding Toerisme en Recreatiemanagement van de Thomas More-hogeschool in Mechelen.

Clinic Escape (Thomas More)

Voor hun bachelorproef combineerden de vier studenten een escaperoom, een doolhof en een spookhuis in een verloederd ziekenhuis tot één spannend spel. De verschillende aspecten van de attractie lopen naadloos in elkaar over tot een doorlopend en huiveringwekkend geheel. Clinic Escape biedt vier verschillende escape rooms aan, elk met hun eigen verhaal en uitdagende puzzels. De deelnemers krijgen een uur de tijd om in teams van twee tot zes personen uit de kamer te ontsnappen. De Clinic Escape is voorlopig nog een fictief toeristisch-recreatief bedrijf. Dat was immers de opdracht van de bachelorproef. Maar misschien vinden de studenten nog iemand met een wat verloederd en leegstaand gebouw dat een mooie toeristisch-recreatieve invulling kan gebruiken.

MICE

CONVENE in Vilnius

Op 14 en 15 februari vindt in de Litouwse hoofdstad Vilnius opnieuw de MICE vakbeurs CONVENE plaats. Een kleinschalig maar kwaliteitsvol event dat in de eerste plaats de meetings en incentives mogelijkheden toont van de Baltische staten Letland, Estland en Litouwen. Maar daarnaast is er ook de regio met landen als Polen, Finland en Zweden. Zowat 170 hosted buyers worden verwacht, niet alleen uit Europa maar ook uit de USA, India en China. Die kunnen terecht bij een negentigtal sellers, wat alles samen goed moet zijn voor 3500 vooraf vastgelegde afspraken. Dit betekent een toename met dertig procent ten opzichte van 2017. CONVENE biedt alle deelnemers en bezoekers tevens een volwaardig education programme aan, specifiek gericht naar iedereen die betrokken is bij meetings, conferenties en events. De Belg Hugo Slimbrouck, director strategic partnerships van Ovation global DMC is een van de sprekers tijdens de beurs volgend jaar. CONVENE vindt plaats in het Lithuanian Exhibition and Congress Centre, LITEXPO en wordt georganiseerd door het Vilnius Convention Bureau. Buyers en bezoekers kunnen zich registreren via www.convene.lt. Travel Magazine is een officiële mediapartner van CONVENE 2018.

IN MEMORIAM

Jean-Pierre Delbart overleden

Eén van de vroegere iconische figuren uit de jaren ’70 – ’80 van de vorige eeuw in de Belgische reisindustrie, is eind vorige week overleden, met name Jean-Pierre Delbart is in Sint-Lambrechts Woluwe op 87-jarige leeftijd gestorven. Hij was jarenlang directeur van de Zwitserse niche-to Hotelplan in Parijs vooraleer naar Brussel af te zakken. Hij leidde hier na het terugtrekken van de Zwitserse Travelwell Hotelplan vooraleer de to worldwide van Omnium Tours te vervoegen (o.a. collega van Jos Lecossois en als baas Ronny Kuyl). Hij was een pionier in zijn tijd die als eerste na de politieke dooi in China, groepsreizen naar Beijing en omstreken organiseerde… Hij heeft ook in de jaren ’80 als één van de eerste chartertreinen naar de wintersportbestemmingen gelanceerd. Jean-Pierre Delbart werd gisteren in Schaarbeek begraven. De jongste jaren hield hij zich enorm bezig met de vereniging ‘Saint Vincent de Paul’, een vzw voor behoeftige personen.

LUCHTVAART

Air Europa naar Quito

Air Europa houdt zich aan haar groeiplan en blijft verder uitbreiden. De maatschappij maakt zich op om in 2018 haar aanwezigheid in Ecuador te versterken met de bestemming Quito. Vanaf 1 januari vliegt de luchtvaartdivisie van de Globalia-groep in een driehoek tussen Madrid, Quito en Guayaquil, waarbij de huidige vlucht naar Guayaquil elke maandag, woensdag en vrijdag behouden blijft. Vanaf volgende zomer, meer bepaald vanaf juni al, verhoogt Air Europa het aantal vluchten naar vijf per week. Op deze route, waarop in het eerste jaar ruim 90.000 passagiers worden verwacht, wordt een Airbus A-330 ingezet, die zal opstijgen in de luchthaven Adolfo Suarez Madrid-Barajas om 01u35 en in de hoofdstad van Ecuador zal landen om 12u20 (plaatselijke tijd). Twee uur later vliegt het toestel verder naar Guayaquil, waar het om 17u voet aan de grond zet, om dan opnieuw koers te zetten naar Madrid.

LUCHTVAART

Brussels Airlines: samenwerking lady chef Stéphanie Thunus

Brussels Airlines zet haar promotie van de Belgische gastronomie aan boord van haar vluchten onverminderd voort, dankzij een nieuwe samenwerking met lady chef Stéphanie Thunus van sterrenrestaurant Au Gré du Vent. Business Class passagiers zullen in 2018 het hele jaar lang verwend worden met chef Thunus’ menu’s onderweg naar Afrika, de U.S. of India. Samen met haar echtgenoot, maître d’hôtel Sébastien Guchet, runt Stéphanie het restaurant sinds 2012 in haar geboortedorp Senefee. Slechts één jaar na de opening verdiende het koppel al hun eerste Michelinster, die het tot op heden nog steeds heeft, en Gault & Millau geeft het restaurant een 16/20 in 2017. Op het eerste menu in januari 2018 vinden we gerechten terug als kwartelmousse, kalfswangetjes met schorseneren, dragonsaus en paarse mosterd en witte koolvis met saffraansaus. Deze worden gecombineerd met speciale bieren uit de regio van de Brasserie de la Haute Senne. Daarnaast serveert Brussels Airlines steeds ook een selectie van Belgische wijnen. Om het 4-gangen menu af te sluiten, hebben passagiers de keuze uit een mooie selectie kazen van kaasaffineurs Van Tricht. Chef Thunus’ menu’s zullen geserveerd worden van januari tot december 2018.

HOTELLERIE

Wyndham Dubai Marina

In februari 2016 opende Wyndham Hotels & Resorts zijn eerste hotel in Dubai: Wyndham Dubai Marina. Het hotel telt 486 ruime kamers en suites, die zijn opgedeeld in 9 verschillende categorieën. Daarnaast is het hotel ook uitgerust met vier verschillende restaurants, een meetingroom, spa en wellnessfaciliteiten. In de spa, Dreamworks, kunnen gasten helemaal tot rust komen. Ze kunnen kiezen uit een breed scala aan behandelingen en verzorgingen. Sportievelingen kunnen dan weer in de fitness terecht. Het hotel is gelegen in één van de meest levendige buurten van Dubai, vlakbij Dubai Marina, met veel winkels en restaurants. Op slechts 10 minuten ligt het strand Jumeirah Beach Residence. Het volledige hotel heeft een moderne uitstraling, waarbij gebruik werd gemaakt van veel licht, donker hout en neutrale kleuren. Letterlijk hoogtepunt van het hotel is de rooftop pool, van waar je uitkijkt op de skyline van Dubai. Klik op de banner voor meer info, of mail naar reservations@wyndhamdubaimarina.com

BESTEMMING

Barcelona ziet toeristen wegblijven

Inwoners van Barcelona noemen het voorlopig nog een zegen, maar lang mag de ongerustheid in Barcelona -en bij uitbreiding in heel Catalonië- zeker niet aanslepen. Vanwege de strijd om onafhankelijkheid was oktober op toeristisch vlak een ronduit slechte maand. Er werden vijf tot zes procent (1,5 miljoen) minder buitenlandse bezoekers genoteerd en dat terwijl in andere regio’s in Spanje bijna een groei van twee procent (7,3 miljoen) werd opgetekend. Vooral toeristen uit Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk lieten zich door de tijdelijke chaos niet afschrikken. Het blijft nu afwachten hoe de politieke kwestie zich zal herstellen. Nadat de regionale regering was afgezet, wordt Catalonië nu tijdelijk door de regering in Madrid bestuurd.

TUI: volop promoties bij hotels

Dat Barcelona klappen kreeg, was ook waar te nemen bij TUI. Woordvoerder Piet Demeyere: “Met TUI fly hadden we sinds de aanslag 20% meer passagiers geboekt dan vorig jaar tijdens dezelfde periode. Enkel de eerste twee weken waren beduidend rustiger. Op vlak van citytrips –hotels inbegrepen- ging Barcelona zwaar in het negatief. We mogen zelfs over een verlies van 40% spreken. De hoteliers geven momenteel massaal promoties en kunnen dus van een algemene trend spreken, de Belgische grenzen voorbij. Het wordt afwachten of de Belg, op basis van deze optimale prijs/kwaliteit verhouding, snel opnieuw Barcelona omarmt. We verwachten dit op middellange termijn zeker.”

Transeurope: ‘live the moment’-houding

Tijdens zijn eerste salesbezoek de ochtend na de aanslagen, kwam bij Kevin Van Nieuwenhuyse, sales & marketing van Transeurope, een koppel boeken voor Barcelona. Kevin: “Dat wees er meteen op dat de impact van de aanslagen beperkt zou blijven. Ook aan onze kant zijn de boekingen nooit stilgevallen. Niet na de aanslagen, niet toen de politieke onlusten begonnen. Mensen stellen zich anders op dan vroeger. Je kan spreken van een gewenningseffect. Maar ze relativeren ook veel meer en nemen een ‘live the moment’-houding aan: “Reizen is mijn droom en niets of niemand houdt mij tegen om die na te jagen – we zien wel hoe alles loopt”. November was zelfs een recordmaand voor Bali, net op het moment dat de vulkaan Agung zich roerde. De bewezen flexibiliteit van de georganiseerde reissector speelt daarin zeker een rol. Ze weten dat ze in alle omstandigheden op een professional kunnen terugvallen voor het aanpassen van hun reisplannen e.d.”

Thomas Cook & Neckerman: andere Spaanse steden profiteren

Bert Bouserie, PR Consultant van Thomas Cook en Neckerman: “Qua vertrekken voor oktober 2017 zagen we een trend van -19%. In oktober en november zakte het cijfer zelfs naar -35%. Ook voor de rest van het jaar (inclusief vertrekken in 2018) ligt de trend op -31%. In vergelijking tot vorig jaar zindert het effect wel degelijk na. Qua vertrekken zien we natuurlijk de grootste terugval op Citytrips, aangezien we relatief weinig Autovakantie klanten hebben die in oktober en november naar Spanje reizen. Andere Spaanse steden profiteerden dan weer van de situatie: Madrid +59%, Sevilla +80%, Malaga +30%. De Autovakanties in Catalonië (Costa Barcelona, Costa Brava, Costa Dorada) liepen wel achter, maar de terugval bleef relatief beperkt. Echte annulaties waren er niet. Het ging hem dus vooral om een gebrek aan nieuwe boekingen. Qua Autovakanties verwachten we weinig blijvende impact van de Catalaanse crisis en hopen de komende weken -tijdens de First Minutes- op een verbetering in de interesse in Spanje als vakantiebestemming. Qua Citytrips naar Barcelona zie ik weinig beterschap al valt het verlies natuurlijk niet te vergelijken met de impact van een terroristische aanslag.”

Caractère: optimisme blijft groot

Bij Caractère hebben ze geen annulaties moeten verwerken op Catalonië. Claire Houttave Sales, Marketing & Press van Caractère: “Momenteel is het seizoen ook ten einde, waardoor we nog geen uitspraken kunnen doen voor 2018. Ondanks de perikelen rond de onafhankelijkheidsverklaring blijven wij wel 100% geloven in Catalonië, een regio met veel verscheidenheid en kwaliteitsvolle hotels. We hebben zelfs een nieuwe beleefreis samengesteld voor 2018: ‘Barcelona en Catalaanse verscheidenheid, cava, gastronomie en bohémiens’ en we hebben eveneens diverse nieuwe hotels in ons aanbod opgenomen.”

THEMAPARK

Primeur: nachtsafari’s in Beekse Bergen

Tijdens Winterdroom in Safaripark Beekse Bergen ontdekken bezoekers vanaf 15 december ook in het donker de prachtige natuur en dieren in het park. Een maand lang zal het park, vlak over de Nederlandse grens, geopend zijn van 12u tot 20u uur en worden er dagelijks unieke nachtsafari’s georganiseerd. Overdag ontdekken bezoekers het park door op safari te gaan met de auto, boot, bus of te voet. Zodra het gaat schemeren blijft het park gewoon open, zodat bezoekers zich ook in het donker kunnen verwonderen over de uitgestrektheid van de natuur en op avontuur kunnen gaan om oog in oog te komen met de prachtige wilde dieren. De rangers vertellen spannende verhalen tijdens de unieke nachtsafari en de wandelsafari wordt verlicht met duizenden lichtjes en een bijzonder blacklight pad. Bezoekers kunnen op reis door vijf verschillende droomwerelden, en alle pleinen in het park zijn natuurlijk gevuld met gezelligheid, vuur, muziek en heel veel lekkernijen.