20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

TOUROPERATING

TUI Sneeuwvakanties: gratis skipas in december

Heb je klanten die nog hun skivakantie voor deze winter willen boeken? In heel wat hotels uit ons aanbod genieten ze (tijdens bepaalde periodes) van een gratis skipas. Bekijk snel de lijst met hotels met een gratis skipas via deze link.

Extra aanbod in de Beierse Alpen

Laat je klanten de 3 nieuwe pareltjes in het TUI-aanbod in de Beierse Alpen ontdekken. Slechts een kleine 9 uur rijden, gezellig en prijsvoordelig! Hotel Terrassenhof 4* (77219) in Bad Wiessee am Tegernsee, Hotel Steinbach 4* (77221) in Ruhpolding en Hotel Sommer 4* (77214) in Füssen zijn absoluut het ontdekken waard.

Black Friday bij TUI

Ook bij TUI profiteren jouw klanten op Black Friday van te gekke kortingen. Neem vlug een kijkje op www.tui.be/nl/black-friday en ontdek er alles over!

TUI neemt 5 reiskantoren over

TUI Belgium heeft 5 extra shops toegevoegd aan zijn netwerk, dat al uit 98 kantoren bestond. Twee daarvan liggen in West-Vlaanderen, in Oostende en De Panne. Het vroegere Mercator reizen heeft na 40 jaar een stevige reputatie opgebouwd als Neckermann reizen kantoor. Hun contract werd na 31 oktober niet meer verlengd, waardoor niets een bondgenootschap met TUI in de weg stond. Het exclusief aanbod van TUI-vluchten uit luchthaven Oostende is een zeer sterke troef waar de klanten vanaf nu gretig gebruik kunnen van maken. Xavier Wynen – zaakvoerder: “Aangezien het contract tussen Mercator reizen en Neckermann – Thomas Cook na 40 boeiende jaren ten einde liep, hebben mijn medewerkers gekozen voor een nieuwe samenwerking met de belangrijkste touroperator in België. Onze medewerkers met hun jarenlange ervaring zullen zich even enthousiast voor de klant blijven inzetten en met hem de perfecte reis met TUI uitzoeken.”

IN MEMORIAM

©Gerrit Op de Beeck

Reactie ABTO n.a.v. Bob De Meutter

De TM-redactie ontving nog een bijkomende reactie van ABTO op het overlijden begin deze week van Bob De Meutter, de pionier van het chartertoerisme in ons land. “Met het heengaan van Robert De Meutter verdwijnt onze eerste voorzitter van ABTO” volgens Luc Coussement (huidig Voorzitter van de ABTO Board). “ABTO werd opgericht op 5 december 1973 en onder het voorzitterschap van Robert is de basis van ABTO gelegd. Heel wat ‘Captains of Industry’ hebben nadien het voorzitterschap overgenomen van Robert en verder gebouwd op deze basis. Hierdoor wist ABTO zich uiteindelijk ontegensprekelijk te profileren als representatieve Tour Operator beroepsorganisatie op de Belgische Markt. Ons medeleven gaat uit naar de familie en vrienden die dit grote verlies nu een plaats zullen moeten geven.”

REISINDUSTRIE

België tegen Booking.com

Geïnspireerd door de Franse en Duitse voorbeelden, stelden Belgische ministers Denis Ducarme en Kris Peeters deze donderdag een wetsvoorstel voor aan hoteliers om hun kamers tegen een lagere prijs aan te bieden dan de prijs die te vinden is op boekingssites zoals Booking.com. Volgens cijfers in De Tijd, knabbelen boekingsplatforms 15 tot 25% van de omzet van hoteliers weg, waardoor de balans tussen hotelexploitanten en platforms wordt bedreigd. Dit wetsvoorstel zou hen ‘bevrijden’ van hun engagement naar de Booking.com’s van deze wereld toe en zou een positief effect hebben op het directe contact tussen reizigers en hoteliers.  

TOUROPERATING

Transeurope: New York

Vorige week bracht zevenvoudig City Trips T.O. of the Year Transeurope een nieuwe jaarbrochure rond New York uit. Vanaf 1 april 2018 voegt de to standaard een ticket voor het Museum of Modern Art (MoMA) bij de reisdocumenten toe wanneer minstens de vluchten en het hotel in pakket bij hen geboekt worden. “Zo creëren we niet alleen toegevoegde waarde voor de reizigers, het is ook een stimulans voor de reisagent om het pakket integraal bij Transeurope onder te brengen. Hij of zij haalt voordeel uit onze gunstige TO-tarieven bij de carriers en hotels. En spaart tijd uit door alles onder één dak te boeken”, klinkt het. Bovenop het MoMA-ticket voorziet het Brugse team ook nog altijd een kortingskaart voor Macy’s en een stadsgids. A la carte kunnen nog tal van andere extra’s bijgeboekt worden: transfers tussen de luchthaven en het hotel, de nieuwe Frozen musical op Broadway, een helikoptervlucht boven Manhattan, …. De hotelselectie telt vier nieuwkomers: twee budgetvriendelijke Holiday Inn’s, het gloednieuwe Public Hotel van Ian Schrager (de stichter van Studio 54) met prachtige tuinen, en het appartementencomplex The Nash op een steenworp van de Chrysler Building (aantrekkelijke formule met kinderen of voor samenreizende koppels). Klanten die nog meer uit hun verre verplaatsing willen halen, worden in de nieuwe brochure aangemoedigd om de Big Apple met andere steden aan de East Coast te combineren. Dat kan individueel met de Amtrak of de huurauto (vrije vertrekdatum), of in groep onder Nederlandstalige begeleiding (vaste, gegarandeerde vertrekdata). Extra brochures bestelt u op www.connect2.be.

Charmings op komst

Terwijl u dit leest worden ook de nieuwe Charming brochures voor 2018 volop klaargestoomd. Ongeveer een derde van het aanbod op Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal is vandaag al online boekbaar via Resa+ (inloggen rechts bovenaan op www.transeurope.com). De gedrukte brochures worden in de laatste week van december in de kantoren verwacht.

LUCHTVAART

Lufthansa: 250 miljoen voor delen Alitalia

Lufthansa Group onderhandelt de komende maanden over de overname van delen van Alitalia. Ceo Carsten Spohr was deze week voor besprekingen in Italië, meldt de Italiaanse krant Il Giornale. Lufthansa deed in oktober een bod op een aantal onderdelen van Alitalia. Samen met easyJet wil de maatschappij een groot deel van Alitalia overnemen. Lufthansa is alleen geïnteresseerd in onderdelen die helemaal vernieuwd kunnen worden. De onderhandelingen die nu gestart zijn, moeten voor 30 april 2018 zijn afgerond. Dan heeft Alitalia nog vijf maanden om een overbruggingskrediet terug te betalen. Voor 30 april moet ook duidelijk worden wie de andere partijen zijn die Alitalia willen. Volgens Il Giornale zouden in het plan van Lufthansa ongeveer 6000 cabinepersoneelsleden hun job kunnen behouden. De Duitse carrier wil ongeveer honderd vliegtuigen behouden. De vloot van Alitalia bestaat nu uit 118 toestellen. Volgens onbevestigde bronnen wil Lufthansa 250 miljoen op tafel leggen. Eerder deze week kondigde Alitalia twee nieuwe bestemmingen aan: Johannesburg en Nairobi.

TOUROPERATING

Pegase: Thaise gastvrijheid

Op 1 december 2017 opent Le Menara haar deuren: dit gloednieuwe luxehotel is gelegen aan het parelwitte droomstrand van Banglut, ten noorden van Khao Lak. Het resort combineert een hedendaags design met een authentieke Thaise stijl. Bij een verblijf van minimum 7 nachten ontvangt uw klant een gratis traditioneel Thaise of aromatische massage van 45 min. Daarnaast is er ook een mooi openingsaanbod: uw klant betaalt de prijs van de deluxe studio’s (type A2A), maar verblijft in de villa’s met aparte slaapkamer (type A2B).

CONGRES

ANVR-congres in Sevilla

Aangezien de wetgeving binnen het toerismelandschap meer en meer op Europees niveau geregeld wordt en gezien het feit dat goede pan-nationale samenwerkingen en debatten een licht kunnen werpen op verschillende problematieken in binnen- en buitenland, reisden we afgelopen weekend met de ANVR (het overkoepelende samenwerkingsverband van onze Nederlandse collega’s) naar Sevilla voor hun jaarlijkse congres. Een uitgebreid verslag over de behandelde thema’s, de uiteenzettingen en de reacties van Belgische collega’s leest u volgende week in de analyse op onze website.

EVENT

Travel Counsellors : ‘A future without limits’

Van 10 t.e.m. 12 november vond de 23e Internationale Travel Counsellors conferentie plaats te Manchester. De rode draad van de conferentie was dit jaar ‘A future without limits’. 1500 Travel Counsellors en werknemers waren aanwezig. Bij aankomst op vrijdag werd er meteen in de workshops gevlogen. De dag werd afgesloten met een klassevolle White Party, met niemand minder dan Rick Ashley als hoogtepunt van de avond! De conferentie werd op zaterdag verdergezet met een reeks verrassende en ontroerende sprekers. Ook ceo Steve Byrne vertelde met passie zijn verhaal. De avond bracht meer entertainment, meer prijzen en awards. Voor België sleepten Tom Vleugels en Jeroen Adriaenssens de award van “top performing Travel Counsellor België” in de wacht voor hun snelgroeiende corporate business. “Top Performing Travel Counsellor Gobal” werd Antony Guy met een omzet van maar liefst 4.500.000 Pond! Na de nodige felicitaties werd de zaal in vuur en vlam gezet met X-factor UK ster Olly Murs. Het weekend werd op zondag afgesloten door een gesprek met inspirerend Brits icon Joanna Lumley, onder meer gekend van de serie ‘Absolutely Fabulous’ en meer recent van de film ‘The Wolf of Wallstreet’.

Sterke groei

Travel Counsellors België kende dit jaar een groei in sales van 43% ten opzichte van het vorige financiële jaar. Deze groei komt voornamelijk voort uit de verdere uitbreiding van de ondernemingen van de individuele Travel Counsellors, evenals een groei in marge. 17% van de reizen werd geboekt via het eigen dynamic packaging systeem, Phenix. Het afgelopen jaar zijn 4 reisadviseurs van start gegaan als Travel Counsellor. In de komende maanden staan er nog 3 kandidaten klaar om de interne training te doorlopen. Ook introduceerde Travel Counsellors dit najaar een ‘roadshow’ met het thema ‘Taste our World’ waarbij alle geïnteresseerden vrijblijvend kennis konden maken met de organisatie en tijdens een proeverij een echte ‘taste’ van Travel Counsellors konden krijgen. Op 12 oktober vond deze plaats in Berchem.

CRUISE

Celebrity Cruises: nieuw schip

Celebrity Flora, Galapagos, FL, Renderings, New, Galapagos Islands

Celebrity Cruises lanceert op 26 mei 2019 een nieuw schip voor de Galapagoseilanden. Celebrity Flora wordt het meest energiezuinige en milieuvriendelijke vaartuig dat in de archipel zal varen. Celebrity Flora wordt uitgerust met een marina waar tegelijk drie Zodiacs kunnen aanmeren. Op die manier kunnen de passagiers sneller ontschepen en hebben ze meer tijd om de ongerepte eilanden te bezoeken. Tijdens hun verblijf aan boord kunnen de passagiers ontspannen in de Sunset Lounge en genieten van het adembenemende zicht in het Observatory, met ramen van de vloer tot het plafond. In Darwin’s Cove en het Naturalist Center vinden de gasten alle informatie over de bestemmingen, de fauna en flora van de Galapagoseilanden en de inspanningen op vlak van milieu. In de Discovery Lounge verzorgen natuurkundigen presentaties en geven ze uitleg over de excursies. ’s Avonds kunnen de passagiers op het Stargazing Platform deelnemen aan begeleide sterrenkijktours. Celebrity Flora zal met twee verschillende lussen het hele jaar door weekcruises aanbieden in de Galapagoseilanden. De afvaarten zijn vanaf heden te boeken via Cruise Connection.

PEOPLE ON THE MOVE

Uniglobe benoemt nieuwe Regional President

Uniglobe Travel benoemde tijdens de 14de editie van de Uniglobe Conventie, die afgelopen weekend plaats vond in het Radisson Blu te Hasselt, zijn nieuwe Belux Regional President. Paul Geyssens (60 jaar) zal voortaan onder een zelfstandig statuut het mandaat op zich nemen. Geyssens verliet begin deze maand NMBS Europe, waar hij bijna 20 jaar sales & distributiemanager was. In zijn nieuwe functie treedt hij in de voetsporen van Ria Debruyn, die een jaar geleden al Uniglobe verliet als Regional President. Paul Geyssens studeerde handelsingenieur in Leuven en startte zijn carrière in de banksector, bij Paribas. Na verloop van tijd werd hij gevraagd om financial controller van de groep Telindus te worden. Een functie die hij drie jaar zou uitoefenen. Vervolgens kwam VTB-VAB waar hij in 1988 aan de slag ging als financieel directeur, om er later algemeen directeur te worden. Nadien werd hij geselecteerd om Transcontinental, Transintra en Intercontinental te gaan leiden en te fuseren, in België onder de naam Belgium International Travel. In 1998 werd hij uiteindelijk door de NMBS binnen gehaald om, met de komst van het hogesnelheidsverkeer, de distributie op punt te stellen.

TECHNOLOGIE

RIU PartnerClub lanceert app

RIU Hotels & Resorts biedt een nieuwe applicatie van Riu PartnerClub, het loyaliteitsprogramma van RIU voor reisagenten. Via deze app kunnen reisagenten via hun mobiele telefoon of tablet alle transacties van hun Riu PartnerClub-account op een snelle en gemakkelijke manier beheren. Onder de nieuwe functionaliteiten van deze mobiele applicatie vindt u de mogelijkheid om: nieuwe reserveringen te maken of reserveringen te beheren en gewenste wijzigingen door te voeren; behaalde punten bij te werken om te blijven profiteren van de voordelen van de geregistreerde reserveringen; accounts van alle reisagenten op te zoeken en de gegevens daarvan bij te werken of te wijzigen; de laatste speciale aanbiedingen van RIU Hotels te ontdekken voor gebruikers van het loyaliteitsprogramma, evenals het laatste nieuws van de hotelketen; en is het mogelijk om wensen of suggesties te verzenden zodat uw klanten blijven genieten van het beste van RIU Hotels. Riu PartnerClub werd in 1992 opgestart met als doel om exclusieve voordelen te bieden aan reisagenten. Dit jaar heeft de hotelketen het 25-jarig jubileum gevierd van het loyaliteitsprogramma, dat 100.000 reisagenten in 68 landen heeft bereikt.

STUDIEREIS

Malta verwelkomt MICE agenten

Dit weekend verwelkomt Malta enkele geselecteerde MICE agenten. Ze zullen zich verdiepen in tal van mogelijkheden die het mooie eiland biedt en welke nieuwigheden mogelijk zijn op het vlak van MICE. Met Valletta als culturele hoofdstad 2018 wordt dit zeker een interessante bestemming. Kenneth Baldacchino van Event Solutions Malta en Marianne Hoogeveen, van Malta Tourism Authority zorgen voor een voortreffelijk programma. De reisagenten verblijven in het Maritim Antonine hotel & Spa. Voor meer info over Malta, contacteer marianne.hoogeveen@malta.be, en voor meer info over Maritim Hotels, contacteer Javier Equisoain jequisoain.vki@maritim.com.

CRUISE

BLACK FRIDAY met MSC Cruises !

U heeft 24 uur de tijd om uw klanten te laten genieten van de MSC Black Friday aanbiedingen! Boek een balkonkajuit of een suite aan boord van de MSC Magnifica en uw klanten genieten van een uitzonderlijke korting van maximaal – €1050 per persoon voor een cruise van 7 tot 14 nachten! Meer informatie op www.mscbook.com

TOUROPERATING

Thomas Cook: sterke zomerbusiness

Uit het deze week gepubliceerde jaarverslag van de Thomas Cook Group, blijkt dat door een double digitgroei in de voorbije zomer, de beoogde winstcijfers voor 2016/2017 bereikt werden. Een omzetstijging van 9% t.o.v. het vorige boekjaar van 9 miljoen pond (knap 10,2 miljoen euro). De winst vóór belastingen ligt met 261 miljoen euro (231 miljoen pond), 34 miljoen pond hoger dan het jaar voordien. Ook TC’s airline Condor is, volgens ceo Peter Fankhauser, met 43 toestellen, opnieuw in zwarte positieve cijfers beland. De hele vloot van TC Airlines met 93 toestellen vervoerde het afgesloten boekjaar 17.5 miljoen pax. Op de beurs in Londen daarentegen kwamen de positieve cijfers niet zo schitterend over. Na een enorme stijging de voorbije weken, zakte het aandeel woensdag naar een dieptepunt van 104.1 pence. Probleem is natuurlijk het zwakke Britse pond dat de winstcijfers van het bedrijf aantast en ook de Spaanse prijzenslag (met kortingen) deden de operationele winstmarges zeker geen goed. Ook de twee maanden geleden failliet gegane lowcostcarrier Monarch heeft niet alleen op Thomas Cook, maar ook op de Britse markt enorme druk gezet. Ook al geeft België geen separate cijfers, wijst ceo Jan Dekeyser erop dat het nieuwe boekingsjaar “exceptioneel goed gestart is”, en dat onze markt ook heel positief heeft bijgedragen tot een overall zeer positief resultaat van de regio Continentaal Europa in de totaalbalans. Wat “uiteraard”, aldus de Belgische ceo, “leidt tot een uitbetaling voor alle personeelsleden van een passende bonustarget.”

LUCHTVAART

VIP-lounge voor Ostend-Bruges Airport

De luchthaven van Oostende – Brugge heeft de voorbije maanden ingrijpende renovaties uitgevoerd om het comfort voor de reiziger te verhogen. Er werd ruim één miljoen geïnvesteerd in een uitbreiding en vernieuwing van de vertrekhal die nu 1000 m2 groot is. Er kwamen de afgelopen maanden ook al nieuwe catering- en winkelfaciliteiten bij. Eén van de realisaties is de VIP-lounge, waar de veeleisende reiziger het vertrek van zijn vlucht kan afwachten in een zeer aangename ruimte en met de gepaste service. De VIP-lounge werd afgelopen woensdagmiddag officieel in gebruik genomen.

Eerbetoon aan Hans Vanhaelemeesch

TUI Belgium is oprecht vereerd dat de VIP-lounge genoemd wordt naar een bijzonder gedreven en verdienstelijke man die eind augustus 2016 bij een tragisch fietsongeluk om het leven kwam. De verdienstelijke carrière van Hans Vanhaelemeesch binnen TUI is zondermeer een gepast eerbetoon voor alle familieleden, vrienden en collega’s van Hans. Centraal in de VIP-lounge hangt een grote foto van de verongelukte woordvoerder van TUI. Daarop ook de tekst ‘a star in the sky’. General manager Dirk Van Holsbeke: “De tijd heelt wel, maar vergeten zullen we Hans nooit. We halen nog dagelijks verhalen op over de periode met hem. Onze gezamenlijke ritten naar en van het Nederlandse Rijswijk: we missen ze nog altijd enorm, maar vergeten zullen we Hans, mede door deze lounge, nooit of te nimmer. We zijn dan ook ten zeerste verheugd dat Ostend-Bruges Flanders International Airport ons de mogelijkheid gegeven heeft om Hans op zijn favoriete werkterrein en interessepunt te vereren.”

Binnenkort bouw van family room

TUI Belgium hoopt op jaartermijn zo’n 20.000 passagiers in haar nieuwe VIP-lounge te mogen verwelkomen. TUI-woordvoerder Piet Demeyere berekende dit op basis van de klanten die met VIP Selection boeken. “Dat aantal groeit vrij snel. Binnenkort komt er aan de air site van de Oostendse luchthaven, palend aan de een half jaar geleden geopende brasserieruimte, een speciale family room. Daar kunnen vooral gezinnen met kinderen een plekje krijgen. Zo storen ze de andere passagiers niet, ook al omdat er in die nieuwe ruimte allerlei typische speeltuigen komen. Als alles naar wens verloopt, openen we bij het begin van het nieuwe zomerseizoen zowat einde maart, deze nieuwe familieruimte.”

Antwerp Airport: opening Claude Perignon-VIP-lounge

Deze middag werd ook op Antwerp Airport een VIP-lounge geopend. Die is, door ruimtegebrek in het Antwerpse luchthavengebouw, kleiner dan die in Oostende. De nieuwe VIP-lounge is genoemd naar Claude Perignon (voorzitter ABTO), de man die 30 jaar lang de Belgische reiswereld mee vorm gaf en eind 2015 op een zondagnacht overleed. Hij had niet alleen een indrukwekkende loopbaan, maar de indruk die hij naliet als mens was nog vele malen groter. Daarom besliste TUI om zijn naam voor altijd aan de nieuwe VIP-lounge in Antwerpen te linken.

TOUROPERATING

Footprints: “The Beach Collection”

Footprints heeft met veel enthousiasme de nieuwe editie van “The Beach Collection” samengesteld. Ze laten u graag kennismaken met de gekende klassiekers maar ook met enkele nieuwigheden. Ze zijn op zoek gegaan naar kleinschalige hotels, ecovriendelijk, charmant, trendy, traditioneel of koloniaal… Grote luxe naast stijlvolle romantiek. Stuk voor stuk bijzondere plaatsen waarvan ze de kwaliteit volledig kunnen garanderen. De mooiste droomstranden en een schitterend aanbod aan fantastische hotelresorts en charmante boetiekhotels op paradijselijke locaties. De Indische Oceaan, van Mauritius en La Réunion tot de Malediven en Bali biedt een veelzijdig en ongelooflijk gevarieerd pallet dat eenieder van u zal weten te bekoren. Of misschien spreekt een 10-tal dagen island-hopping in Frans-Polynesië u meer aan?

Caraïben

In deze nieuwe Sands brochure vormen de Caraïben een nieuw en belangrijk onderdeel met de bestemmingen Miami, Bahama’s, Barbados, St. Barth(olomé) en Turks & Caicos. Zo hebben ze in Miami South Beach met The Betsy en The Setai twee fantastische boetiekhotels in een onvolprezen koloniale stijl in het aanbod. Absoluut een aanrader en zonder twijfel een vakantie om U tegen te zeggen.

Strandverlenging

De cruisevakantie van uw klant kan starten of eindigen met een strandvakantie. Footprints zet in op reizen op maat, denk maar aan het à la carte aanbod in Azië, Afrika en op cruisevlak. Deze lijn trekken ze door in de Sands brochure. Daarom bieden ze nu ook Hawaï, Australië, Nieuw-Zeeland en de Cook Islands aan. Ontdek de nieuwe brochure en u zal snel overtuigd zijn dat Footprints een ideale partner is voor uw exotische strandvakanties, al dan niet aangevuld met een land- of cruiseprogramma. De Sands brochure wordt vanaf volgende week door Connect2 verdeeld. Info via Manuelle Serrien 03/242.82.82 en Charlie Coosemans 03/242.82.72 of via sands@footprints.be

Footprints op BTExpo

Footprints is aanwezig op BTExpo, dat met een nieuw concept doorgaat op maandag 11 en dinsdag 12 december 2017 in Jeux d’Hiver Brussel. Ze geloven in deze vernieuwde aanpak met op maandag een nocturne tot 22u zodat er ook na kantoortijd mogelijkheid is langs te komen. Footprints hoopt jullie te mogen ontmoeten voor een praatje over de 3 nieuwe brochures met virtuele toepassingen, Africa Showcases, de Europalia Indonesia incentive, een actie met Regent Seven Seas Cruises en de speciale Cathay Pacific lancering. Alle info bij Eric Morren – Marketing Manager 03/242.82.81 of eric@footprints.be

LECTUUR

Horeca-anekdotes verzameld in een boek

Vorige week woensdag werd in Damme het boek ‘Gevraagd: hulp voor Frituur. Om in te springen’ voorgesteld. Over 114 bladzijden krijgt de lezer een verzameling van hilarische versprekingen, klachten, huisregels en anekdotes, mede verteld door topchefs als Geert Van Hecke (vroegere Karmeliet, nu Zet’Joe), Sergio Herman (Jane, Pure C en Air Republic), Filip Claeys (Jonkman), Peter Goossens (Hof Van Cleve) en Kobe Desramaults (vroegere In de Wulf).Drie jaar geleden bracht onze medewerker en auteur Mario De Wilde ook al ‘Flaters in het Reistheater’ uit waarbij allerlei echt gebeurde verhalen uit de reissector een plaatsje kregen. Het enorme succes van deze uitgave stuurde Mario naar het zijdelings, haast parallel pad van de horeca. Ook in de keuken, de zaal en in het café doen zich dagelijks de meest hilarische dingen voor. Het resultaat is nummer twee ‘Gevraagd: hulp voor frituur. Om in te springen…’ uitgegeven door Zorro Uitgeverij en te koop bij alle boekhandels en dagbladhandels in België en Nederland.

Lou Roman schrijft muziekgeschiedenis

Vlaanderen heeft een rijke geschiedenis aan sterke muzikanten, zangers en orkesten. Eén orkest dat de concurrentie van andere muziekformules glansrijk heeft doorstaan is het orkest van Lou Roman. Al 45 jaar brengt hij muzikale kwaliteit op het podium, zo zorgt het orkest ook elk jaar voor de sfeer op de TM Travel Awards. Dit jaar bestaat het orkest van Lou Roman 45 jaar en dat wordt herdacht met een boek waarin pianist-orkestleider Lou Roman zelf terugblikt op de weg de hij heeft afgelegd. Het orkest van James Last is zijn grote voorbeeld. Zijn bewondering voor vakmensen is zeer groot, zeker voor entertainers zoals Frank Sinatra, waarover hij een merkwaardig verhaal vertelt. Lezers zullen zich zeker amuseren met de vele verhalen en ervaringen over en met Jacky Lafon, Jan Van Dyke, Gaston Berghmans, Leo Martin, Yvonne Verbeeck, Nicole & Hugo, René Froger, Gilbert Bécaud enz. Sommige verhalen zijn ietwat intriest, andere zijn dan weer ronduit hilarisch. Kortom: een boek vol muziekgeschiedenis om van te smullen. Lou Roman geeft inkijk in zijn wereld en dat leest als een spannende roman. Rijkelijk geïllustreerd met exclusieve foto’s. Het boek wordt uitgegeven door Artus Uitgevers en kost €24,95.

REISINDUSTRIE

rtk Travel Center: nieuwe reiswinkel

Op 12 oktober 2017 is de nieuwe winkel van het franchiseconcept rtk Travel Center geopend op de Avenue des Alliées 65 in Malmedy. Tijdens de opening verlootte eigenares en filiaalmanager Maud Beauvoix een waardebon van 500 euro. De winnaars kunnen met de prijs een citytrip boeken bij rtk Travel Center Malmedy. Maud Beauvoix: “Ik ben heel blij dat ik samen met rtk Travel Center een nieuw en geweldig avontuur ben begonnen. rtk Travel Center is een jong, dynamisch en innovatief merk met enorm potentieel. Ik kijk ernaar uit om jarenlang deel uit te maken van deze familie.” rtk Travel Center Malmedy is geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10 tot 18 uur, op donderdag van 10 tot 20 uur en op zaterdag van 10 tot 16 uur.

COACH

Amsterdam: geen autocars in binnenstad vanaf 2018

Binnenkort zullen autocars niet meer in de binnenstad van Amsterdam mogen rijden. Vanaf eind maart 2018 zullen de haltes van de Prins Hendrikkade naar de achterkant van het Centraal Station worden verplaatst. Er komen haltes bij de De Ruyterkade en de Zouthaven. Dat betekent minder manoeuvres van bussen voor het Barbizon en het Victoriahotel. Het Rokin en het Damrak zullen vanaf het voorjaar van 2018 stapsgewijs verboden terrein worden voor bussen en autocars.

TOUROPERATING

Uniglobe Belux Conventie in Hasselt

Touroperator Uniglobe hield vorig weekend de traditionele Uniglobe Belux Conventie. Dat gebeurde voor deze 14de editie in het Radisson Blu hotel in Hasselt.De conventie vormt de ontmoetingsplaats tussen suppliers en travel agents. De reisagenten kunnen er kennismaken met (de nieuwigheden in) het aanbod van de aanbieders. In totaal verwelkomde Uniglobe in Hasselt 32 suppliers. Het ging onder meer om airline companies, autoverhuurmaatschappijen en tour operators. Van de kant van de reisagenten was de belangstelling heel groot. Niet minder dan 120 reisagenten waren voor de conventie in Hasselt te gast. Zij konden er ook deelnemen aan workshops die focusten op het optimaliseren van de service om de klant in het reiskantoor nog beter van dienst te zijn en te informeren. Op de Gala Night werden de UG Awards uitgereikt, waarvoor de UG-medewerkers zelf hadden mogen stemmen. De onderscheiding van Most Loyal Employee ging naar Erik Hotterbeekx (XXXX Travel). Best teamplayer was Yves Neirynck (Southwest Travel) en de award voor Most Stress Resistant was voor Wim Goetstouwers (Temptation Travel). De onderscheiding van Best Supplier ging naar Sunny Cars.  Luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines kende haar award voor best sales agent toe aan Dirk Peeters (Axon Travel) en Aeroflot bekroonde Southwest Travel als best agency sales.  Autoverhuurmaatschappij Sunny Cars kende haar award van best sales agent toe aan Philippe Van Binnenbeek (Axon Travel), die ook werd bekroond als beste verkoper in heel België. De reisagenten hadden de mogelijkheid om te overnachten. Voor de organisatie en accommodatie vond Uniglobe de ideale partner in het Radisson Blu hotel in Hasselt. Het hotel beschikte over een voldoende grote capaciteit om het totale aantal deelnemers van een dergelijke conventie een overnachting te bieden.

BUSINESS TRAVEL

Hotelaanbod BCD Travel nu ook beschikbaar voor gebruikers Concur Travel

Klanten van BDC Travel die Concur Travel gebruiken, krijgen toegang tot hetzelfde hotelaanbod dat beschikbaar is voor reizigers die boeken via een BCD-agent of via de app of website van BCD’s platform TripSource®. Met de integratie van TripSource en Concur Travel hebben zakenreizigers toegang tot meer dan een miljoen hotelboekingsmogelijkheden wereldwijd en keuze uit meer dan 15 miljoen hoteltarieven. Het hotelprogramma van BCD combineert het aanbod van Global Distribution Systems (GDS) met dat van toonaangevende hotelzoekmachines en particuliere hotels. Reizigers kunnen boeken tegen voorkeurstarieven die door hun bedrijf zijn onderhandeld, maar ze kunnen ook aanbiedingen gebruiken van hotelketens en onafhankelijke hotels. De samenwerking tussen BCD Travel en Concur levert niet alleen een groter hotelaanbod op, maar biedt bedrijven ook een effectieve manier om reisuitgaven en andere onderdelen beter te beheren, zoals vlucht, hotel, huurauto en maaltijden. Door de combinatie van BCD’s full-service zakenreismanagement met de online boekings- en declaratie-oplossingen van Concur, is dit in de huidige markt het meest uitgebreide aanbod voor het verzamelen, meten en beheren van reiskosten.

LUCHTVAART

British Airways: nieuw instapsysteem

British Airways voert op 12 december een nieuw instapsysteem in op al zijn vluchten: wie het minst heeft betaald, gaat het laatst aan boord van het vliegtuig. Naast urenlange vertragingen behoort ook het instappen tot een van de grootste ergernissen bij vliegtuigpassagiers. Omdat steeds meer passagiers enkel met handbagage reizen en de laadruimtes boven de stoelen binnen de kortste keren overvol zitten, is het probleem er alleen maar groter op geworden. Daar wil British Airways nu wat aan doen. Op de instapkaart van elke passagier zal voortaan een nummer prijken tussen 1 en 5. Wie nummer 1 heeft, mag eerst het vliegtuig op. Hoe hoger het nummer, hoe langer de wachttijd bij de gate. In de praktijk krijgen de passagiers uit first class en businessclass dus voorrang en zal iemand die het goedkoopste tarief heeft betaald, het meeste geduld moeten oefenen. Op Europese vluchten is nummer 1 voor Executive Club Gold, Oneworld Emerald en businessclass, nummer 2 voor Silver en Sapphire, nummer 3 voor Bronze en Ruby, nummer 4 voor economy en nummer 5 voor mensen in economy zonder ruimbagagevrijdom. Op intercontinentale vluchten is nummer 1 voor Executive Club Gold, Oneworld Emerald en first class, nummer 2 voor Silver, Sapphire en businessclass, nummer 3 voor Bronze, Ruby en premium economy en 4 & 5 voor economy.

TOUROPERATING

Thomas Cook: Nieuwe brochures autovakanties Frankrijk & Europa

Vanaf 27 november ontvang je de nieuwe Thomas Cook zomerbrochures ‘Autovakanties Europa’ & ‘Autovakanties Frankrijk’ in jouw kantoor. Je ontdekt in de nieuwe brochures tal van vroegboekkortingen en interessante voorwaarden voor families met kinderen. Enkele voordelen op een rijtje (geldig tot 7/01/2018): kinderen reizen gratis mee op een selectie van hotels en residenties, tot 500 euro vroegboekkorting, gegarandeerd de beste prijs en extra kortingen van verschillende hoteliers. Wees er snel bij, want je klant geniet nog van andere voordelen die je ontdekt in de Thomas Cook nieuwsbrief van deze week!

Kerstmis op Gran Canaria

Heeft je klant zin om deze winter zijn feestneus op te zetten op Gran Canaria? Raad hem dan nu aan om zijn kerstvakantie op Gran Canaria door te brengen. Je klant geniet momenteel van exclusieve kortingen (enkel voor de Belgische markt) op tal van hotels van de hotelpartner IFA Lopesan. Ontdek ze in de Thomas Cook nieuwsbrief van deze week. Casa Cook Rhodes: European Hospitality Award Goed nieuws! De ‘Kitchen Club’ van hotel Casa Cook Rhodes (Kolymbia, Rhodos) heeft vorige week in Londen de European Hospitality Award gewonnen in de categorie ‘Best Hotel Restaurant 2017’. Het trendy luxehotel op Rhodos is een oase van rust waar je klant met zijn partner in een ongedwongen sfeer van zijn vakantie geniet. Het hart van Casa Cook Rhodes is de ‘Kitchen Club’, waar het restaurant, de bar en het zwembad samen komen. Het restaurant serveert gezonde gerechten met pure ingrediënten. Daarvoor doet het hotel beroep op lokale boerderijen en zijn eigen kruidentuin.

Zon, zon, zon op Djerba

Heeft je klant een vitamine D-boost nodig? Raad hem dan zeker een zonnige wintervakantie naar Djerba aan. Het eiland is dé ideale winterbestemming voor families met kleine kinderen die nog niet schoolplichtig zijn. Hotelideetje? Het driesterrenhotel Djerba Sun Club is een uitgestrekte vakantieclub in een groene omgeving. Het is bovendien hét ideale familiehotel dankzij de grote miniclub en familiekamers tot 6 personen. Je klant kan er ook talrijke sporten beoefenen.

Black Friday Deals

Kent je klant Black Friday? Op vrijdag 24/11, de dag na Thanksgiving, pakt Thomas Cook uit met tal van Black Friday Deals naar de mooiste bestemmingen. En dat 4 dagen lang! Ze stunten er op los met sterke promoties voor afreizen tijdens de winter, lente én zelfs zomer! Raad je klant aan om snel zijn Black Friday Deal te reserveren, want deze actie is enkel geldig van 24/11 t.e.m. 27/11.

EVENT

BT Expo: unieke netwerkmomenten

Op maandag 11 en dinsdag 12 december vindt de jaarlijkse BTExpo plaats. Op basis van de feedback van de standhouders en de bezoekers werd geopteerd voor een nieuwe formule. Zo vindt de beurs plaats op maandag en dinsdag. De professionele bezoekers gaven aan dat deze voor reisagenten het beste uitkwamen. Ook de openingsuren van de beurs werden aangepast. Maandag loopt de beurs van 17u tot en met 22u, waarna een netwerkcocktail wordt aangeboden. Op deze manier heeft iedereen de tijd om makkelijk de verschillende aanwezige leveranciers te ontmoeten. De tweede dag start de beurs om 12u met een netwerking lunch. Ze loopt nadien door tot 19u, gevolgd door een tombola en een heuse party. Plaats van het event is het Brusselse “Jeux d’Hiver”, Chemin du Croquet 1, 1000 Brussel, in het hart van het Ter Kamerenbos. www.btexpo.com

GASTRONOMIE

Michelinsterren fonkelen vooral boven Vlaanderen

In de nieuwste Michelingids is het ‘Vlaanderen boven’ dit jaar. Van de 14 nieuwe sterrenrestaurants liggen er maar liefst 11 in de Vlaamse regio. Bovendien zijn de drie restaurants die voor het eerst een tweede ster aan hun gevel mogen hangen ook Vlaams. De top van het klassement wijzigt niet en is eveneens Vlaams. Opvallend is verder dat jonge chefs goed scoren en dat topchefs die het met nieuwe concepten kalmer aan wilden doen onmiddellijk in de prijzen vallen.

Jeugdig talent

De Michelingids BelgiëLuxemburg 2018 onderscheidt 144 restaurants met één of meerdere sterren.  De Franse restaurantbijbel durft het nu aan om veel sneller dan vroeger jonge talenten te bekronen. Zo werd de 26-jarige Jo Grootaers uit Tongeren niet alleen uitgeroepen tot Jonge Chef van het jaar, maar kreeg zijn restaurant Altermezzo ook meteen een Michelinster. Ook ander jeugdig talent (OAk in Gent en M-Bistro in Nieuwpoort) werd beloond.

Ambacht

Michelin is nog steeds vooral gericht op de klassieke Franse keuken, maar krijgt toch ook oog voor nieuwe concepten. Zo sleepten twee typische vleesrestaurants waar de ambacht centraal staat (met name Carcasse in Sint-Idesbald en The Butcher’s Son in Antwerpen) voor het eerst een ster in de wacht.

Nieuwe (laagdrempelige) concepten

Voorgaande jaren waren er in ons land een aantal chefs die vrijwillig afstand deden van hun sterrenstatus en een doorstart maakten in een laagdrempeliger restaurant met een nieuw concept. Deze chefs vallen opnieuw in de prijzen. Zo krijgen de gelauwerde chefs  Geert Van Hecke (voormalig driesterrenrestaurant De Karmeliet) en Luc Bellings (voormalig tweesterrenrestaurant Aan Tafel) opnieuw een ster voor hun nieuwe zaken Zet’Joe by Geert Van Hecke (Brugge) en De Vork van Luc Bellings (Hasselt). Ook Kobe Desramaults (In de Wulf) en Thomas Locus (Bistro Margaux) hebben hun concept aangepast. Blijkbaar tot voldoening van Michelin, want beide chefs mogen zich opnieuw sterrenchef noemen (Chambre Séparée in Gent en Brasserie Julie in Sint-Martens-Bodegem krijgen een ster).

Culinair firmament

Drie jonge Vlaamse talenten zagen hun inspanningen beloond met een tweede Michelinster. Tim Boury uit Roeselare en Michaël Vrijmoed uit Gent, die hun achternaam gaven aan hun restaurant, mogen zich net als Ralf Berendsen (La Source, Neerharen) voortaan tweesterrenchef noemen. De top van het culinaire firmament wordt opnieuw aangevoerd door Peter Goossens (Hof Van Cleve, Kruishoutem) en Gert De Mangeleer (Hertog Jan, Zedelgem), die net zoals het voorgaande jaar hun derde ster behouden.

Weinig verliezers

Een opvallend nieuwe trend van de jongste jaren is dat Michelin meer beloont dan bestraft. De meeste verdwenen sterren komen door bedrijfssluitingen of verandering van concept. Daardoor zijn er eigenlijk maar drie echte verliezers: L’épicierie du Cirque (Antwerpen), Kasteel Diependaal (Elewijt) en Apriori (Haaltert) die hun ster moeten inleveren.

Bib Gourmand

Zoals gezegd was de sterrenslag van Michelin dit jaar vooral een Vlaamse zaak. Brussel en Wallonië moeten het doen met elk één nieuw sterrenrestaurant (L’Ecailler du Palais Royal in Brussel en Bistro Racine in Braine-le-Château). In de categorie ‘bib gourmand’ (restaurants met een bijzondere prijs-kwaliteitverhouding) is de situatie omgekeerd. Dat bevestigt andermaal dat men in Wallonië goedkoper kan eten dan in Vlaanderen.

REISINDUSTRIE

Eerste samenkomst gidsencollectief VIA AMERICANA

Het Belgo-Amerikaanse gidsencollectief VIA AMERICANA heeft een eerste succesvolle werkbijeenkomst achter de rug in Washington DC. Helene Toye was gastvrouw van dienst en nam collega’s Jacqueline Goossens (New York), Leentje De Leeuw (Chicago) en Nathalie Bevernaegie (Los Angeles) op sleeptouw doorheen verschillende boeiende buurten van de Amerikaanse hoofdstad. Vooral de ‘off the beaten path’ wandelingen door Shaw en Georgetown vielen in de smaak. Naast infosessies, brainstorms en rondleidingen organiseerde het viertal tijdens hun bijeenkomst ook een informeel netwerkevenement. Geïnteresseerden uit de internationale community in DC kwamen donderdag onder het genot van een Belgisch biertje luisteren naar de enthousiaste stadsgidsen.

Binnenkort in ons land

Drie van de vier Vlaamse Via Americana gidsen zijn binnenkort in België en zijn er beschikbaar voor interviews en afspraken. Nathalie Bevernaegie is van 19 december tot 8 januari in het Antwerpse, net zoals Jacqueline Goossens die tussen 9 en 22 januari 2018 in Antwerpen vertoeft. Leentje De Leeuw zoekt haar West-Vlaamse roots op en dat tussen 29 december en 11 januari 2018. Meer informatie over VIA AMERICANA  en hun originele wandelingen en fietstochten vindt u op www.via-americana.com.

LUCHTVAART

Alitalia: bagage tracking gecertifieerd door IATA

Alitalia is de eerste Europese airline die van IATA een certificaat verkreeg voor het naleven van IATA-resolutie 753. Die houdt in dat luchtvaartmaatschappijen ingecheckte bagage moeten tracken op hun reis: vanaf de check-in en het laden, via eventuele transfers, tot aan hun eindbestemming. Alitalia verkreeg het certificaat voor haar bagageafhandeling in Rome Fiumicino, de hub van de airline. Resolutie 753 heeft als doel de traceerbaarheid van ingecheckte bagage te verbeteren, een betere dienstverlening aan passagiers te garanderen en de mishandeling van bagage te beperken. Alitalia verkreeg het certificaat ruim van tevoren, gezien het feit dat resolutie 753  pas in juni 2018 van kracht gaat.

RAIL

Programme Voyageur SNCF nu beschikbaar in @lantis

Sinds dinsdag 21 november 2017 wordt het “Programme Voyageur SNCF” aangeboden via de NMBS Europe verkoopsapplicatie @lantis. Het “programme Voyageur SNCF” is het getrouwheidsprogramma van SNCF om haar trouwe reizigers te belonen. Het schenkt exclusieve privileges en laat toe om punten te sparen die op hun beurt kunnen ingewisseld worden voor geschenken en andere voordelen. Er zijn 4 niveaus te onderscheiden: Voyageur, Grand Voyageur, Grand Voyageur Plus en Grand Voyageur Le Club. Medio januari zal dit programma ook beschikbaar zijn via het online portaal. Op de website www.nmbs-europe.com/agent staat een kleine verduidelijking hoe dit kan ingeboekt worden in @lantis. Meer informatie via uw Account Manager of op 02/528.27.06.