20_newsletterschaduw

          

Verantw. uitgever: R. Willaert, Hanswijkstraat 23, 2800 Mechelen      Tel: 015/450.350      E-mail: newsletter@travel-magazine.be

TM-AWARDS

 TM Travel Awards 2017: bedankt!

De twintigste editie van de TM Travel Awards zit er op. Travel Magazine wenst graag alle sponsors te bedanken alsook alle aanwezigen zonder wie deze avond nooit zo succesvol kon zijn! Bedankt iedereen voor de fantastische soirée! U zag er schitterend uit en dat zagen onze fotografen ook! De studiofoto’s zijn reeds terug te vinden op onze minisite www.travelawards.be/Gallery en in hoge resolutie te downloaden. Wilt u deze beelden ergens publiceren, gelieve dan melding te maken van ©fotostudio.be. Door de zware fotobestanden, kan het wel even duren voor de pagina om te laden…

Klik hier voor de sfeerfoto’s, en de podiumfoto’s

Publicatie resultaten 2017

Zoals elk jaar worden alle resultaten op basis van het online stemgedrag door de 700+ reisprofessionals gedetailleerd gepresenteerd in de speciale bijlage over de TM Travel Awards eind december in de TM 406 van 22 december 2017.

TRAVEL MAGAZINE

Nieuwe website & 1000e newsletter!

Vandaag is de nieuwe TM-Website online! Naar aanleiding van de 25e verjaardag van Travel Magazine, kreeg de website een grondige make-over in samenwerking met Kreatix (een jong technologiebedrijf uit Lier). Surf naar www.travel-magazine.be en ontdek zelf wat er allemaal veranderde. Op de homepage heeft u een duidelijk overzicht van het meest recente B2B reisnieuws en via handige rubrieken kan u specifiek op zoek gaan naar artikels, foto’s en bestemmingsverhalen. Samen met de lancering van de nieuwe website, leest u vandaag ook de 1000e newsletter van Travel Magazine die voor de gelegenheid ook in een ander jasje steekt. Opmerkelijk is dat deze nieuwsletter mobile friendly is! Zo heb je het laatste B2B reisnieuws voortaan altijd bij de hand! U ontvangt de newsletter nog steeds op vrijdag in uw mailbox, en de link voert u naar de nieuwe site!

RAIL

Voyages-sncf.eu: Eurostar brengt meer Miles op

In het kader van een speciale samenwerking met Miles Attack, die nog loopt tot het einde van het jaar, levert elke Eurostar PNR (net zoals alle andere verkopen die u kunt doen via de kanalen van Voyages-sncf: TGV, Thalys,…) u Miles op! Van november tot december, schenkt Voyages-sncf u zelfs 10 keer meer Miles voor elke gevalideerde Eurostar PNR. Het is heel eenvoudig om van deze speciale aanbieding te genieten! Het volstaat om zich te registreren op www.milesattack.com en uw PNR’s in te geven van zodra u een reservatie voor een hogesnelheidstrein gemaakt heeft (TGV, Thalys, Eurostar, Lyria, Renfe-SNCF in cooperation,…). Al uw verkopen leveren Miles op! Eens die gevalideerd zijn, worden deze Miles naargelang uw voorkeur omgezet in geschenken of Amazon bonnen. Wacht niet langer, en surf naar www.voyages-sncf.eu. Heeft u een vraag, neem contact op met het commerciële team via be_commercial@voyages-sncf.com U kan hen ook ontmoeten op BTexpo op 11 en 12 december.

HOTELLERIE

Club Marvy: 5x à la carte

In mei opende Club Marvy, het nieuwe hotelconcept van Paloma, de deuren na een grondige renovatie. Marvy moet het beste all-in-concept van het Middellandse Zeegebied worden; een zuiders antwoord op wat in de Scandinavische wereld ‘hygge’ genoemd wordt –de stijl van het goede leven. Vertaald naar het mediterraans concept, wordt het ‘Modern Aegean Style’ genoemd. Het hotel bevindt zich – in vogelvlucht – 45 kilometer ten zuiden van Izmir en 20km ten noorden van Kusadasi. Wist je dat Club Marvy 5 à la carte restaurants heeft? Een overzicht! Bliss Lounge & Bar Restaurant: dit restaurant is gelegen in het centrum van Club Marvy en laat de klanten genieten van een prachtig uitzicht over Kesre Bay. Je kan er genieten van de lekkerste cocktails alvorens je je voeten onder tafel schuift in het hedendaagse Italiaanse restaurant. Kies voor een plekje op het terras, en geniet van het verbluffende uitzicht. Degirem Restaurant: hier proef je van de lokale/organische/traditionele Egeïsche keuken. Het restaurant bevindt zich in een historische molen en kijkt uit over de baai. Hier genieten je klanten van de mooiste zonsondergang! Iskele Meyhane: Meyhane is een Turkse versie van een taverne. Typisch hier is dat er geen menukaart is, behalve een grote keuze aan Raki. Men serveert er voornamelijk mezzes en andere warme gerechten die in kleine porties op tafel komen. Ongeveer 20 verschillende soorten gerechten worden op tafel gezet. De gerechtjes veranderen dagelijks, afhankelijk van de seizoenen en de wil van de chef. Boa Steak and Burger House: hier eet je de beste steak! Echt waar! Elke stukje vlees is werkelijk verrukkelijk. Het steakhouse is een echt juweeltje, gelegen in de prachtige tuin. Boho Beach: in dit restaurant heerst een bohemian sfeer. ’s Avonds serveert deze beachclub verse zeevruchten en andere visspecialiteiten. Meer info via www.clubmarvy.com

TOUROPERATING

Imagine Travel: Rails & Rivers 2018

De nieuwe themabrochure Rails & Rivers 2018 (luxe treinreizen en riviercruises) van Imagine is klaar. De nieuwe brochure omvat weer een groot wereldwijd aanbod van luxetreinreizen zoals de Venice Simplon Orient Express, The Royal Scotman, El Transcantabrico en andere in Europa, maar daarnaast biedt Imagine ook alle luxetreinen aan in de andere continenten zoals de Maharadja Express, de Shongololo, de Transsiberische, en nog vele anderen. Daarbovenop is er nog een aanbod aan riviercruises in Rusland, op de Donau, op de Mekong,… Imagine bewijst hiermee nogmaals zijn kennis en creativiteit met een zeer mooi en ruim aanbod. De ‘zilveren’ brochure mag u volgende week in uw kantoor verwachten. Info en boekingen bij Imagine via info@imaginetravel.be of 050/40.80.40.

RAIL

Eurostar: 10e verjaardag London St Pancras    

Eurostar vierde dinsdag het 10-jarig jubileum van de verhuizing van Waterloo Station naar London St Pancras International. In 2017 werd de Eurostar-terminal in Londen opgewaardeerd om de reiservaring van reizigers naar België en Frankrijk verder te verbeteren. Er werden onder meer eGates of elektronische paspoortlezers geïnstalleerd om de check-in te versnellen. Begin 2018 verwelkomt de vertrekhal een nieuwe Prêt à Manger en World Duty Free. De verhuis van Eurostar naar London St Pancras International stimuleerde de groei van Kings Cross, vandaag één van de meest eclectische en dynamische buurten in Londen. Nicolas Petrovic, CEO van Eurostar: “De verhuizing naar London St Pancras International 10 jaar geleden verminderde de reistijd naar Brussel en Parijs met 20 minuten, waardoor Eurostar nog aantrekkelijker werd voor zowel zakenreizigers als vakantiegangers. Wij investeren continu om onze treinen, stations en diensten te verbeteren, waardoor onze passagiers steeds vaker kiezen voor reizen per hogesnelheidstrein in plaats van het vliegtuig naar onze diverse bestemmingen.”

TOUROPERATING

Thomas Cook: New York

New York is en blijft dé ideale citytrip, zowel in de winter als de zomer. Na 1 hap in The Big Apple valt je klant van de ene verbazing in de andere wegens de smeltkroes van culturen. Je klant ontdekt er een ongekende hoeveelheid aan hoogstaande musea, podia, galerieën, toprestaurants, streetfood, hippe bars, boetiekwinkels en architecturale pareltjes. Na een dagje in deze metropool rust je klant best even uit in een van de populairste hotels, namelijk hotel Metro. Momenteel biedt hotel Metro extra kortingen aan voor afreizen tijdens de winter én de zomer. Ontdek ze in de Thomas Cook nieuwsbrief van deze week.

Onder de Egyptische zon in Marsa Alam

Wil je klant net voor de winter begint nog even genieten van een heerlijk zonnetje? Raad hem dan een vakantie aan naar het Egyptische Marsa Alam. Aan een lang privézandstrand met een geweldig huisrif logeert je klant in het vijfsterrenhotel SENTIDO Oriental Dream Resort. Troeven van dit hotel: voor zowel rustzoekers als actievelingen, ruime en mooie familiekamers en een prachtig onderhouden tuin.

Let it snow

De voorbije 2 weken heeft het enorm gesneeuwd in de Alpen, een ideale start van het wintersportseizoen! Thomas Cook biedt je klant momenteel een berg aan promoties aan, zelfs voor afreizen tijdens de kerstvakantie. Slalom nu snel naar de verschillende promoties in de Thomas Cook nieuwsbrief van deze week.

Altijd inbegrepen tijdens vliegvakanties

Bij Thomas Cook vindt je klant de beste zomerdeals. Je klant geniet – naast alle tijdelijke vroegboekvoordelen – altijd tijdens zijn vliegvakantie van enkele inbegrepen diensten: 23 kg ruimbagage + 12 kg handbagage (20 kg ruimbagage voor Turkije, Egypte en Cabo Verde), de annuleringsgarantie, geen vluchtuurwijzigingen, rechtstreekse vluchten, de Fast Lane op Brussels Airport, gegarandeerd de beste prijs (tot 70 dagen voor vertrek) en geen wijzigingskosten tot 4 weken voor vertrek. Meer info en alle details over deze inbegrepen diensten of de vroegboekvoordelen vind je op thomascook.be/zomer2018.

TOUROPERATING

Pegase vroegboekactie

Deze zomer gaat Pegase nog een stapje verder om de vakantie van uw klant dat luxueuze karakter te geven! Vergeet dus niet om de Pegase vroegboekactie in de kijker te zetten bij uw klanten. Reserveer vóór 7 januari 2018 een Pegase vliegvakantie en uw klant geniet van een gratis exclusieve kamerupgrade. Dit voordeel komt bovenop de interessante vroegboekkortingen. Daarnaast kan uw klant tot 24u voor vertrek kosteloos de afreisdata, bestemming en hotel wijzigen.

Malta De Luxe: ontdekkingsweekend

Vorige maand werd de exclusieve ‘Malta De Luxe – Met Pegase naar de Maltese archipel’ brochure gelanceerd. In deze brochure worden alle ridderlijke troeven van de Maltese eilanden in de kijker gezet. In navolging van de lancering van deze extra brochure, organiseerde Pegase in samenwerking met de dienst van Toerisme van Malta een exclusief ontdekkingsweekend voor reisagenten naar Malta & Gozo. Ze verbleven in de Phoenica Malta dat na een volledige renovatie opnieuw haar deuren opende in mei 2017. Bij de heropening ontving het hotel als eerste en enige hotel op het eiland het label van ‘The Leading Hotels of the World’. De ideale uitvalsbasis om Valletta (op minder dan 5 minuutjes stappen) en het eiland te ontdekken. Tijdens het verlengde weekend ontdekte de groep reisagenten het eiland. Voor alle deelnemers was het de 1e keer dat ze naar Malta reisden en zo werden zij omgetoverd tot ware Malta experts. Een interessante mix van bezienswaardigheden en hotels vormden zo de ideale kennismaking met de highlights van de Maltese archipel, zoals o.a. de natuurpracht van Gozo, een gastronomische diner in ‘de Mondion’, de ontdekking van de 3 Cities met de ‘Rolling Geeks’ en een bezoek aan het prachtige Valletta.

LUCHTVAART

30 jaar Air Transat: nieuwe look

Air Transat vierde begin deze week z’n 30ste verjaardag op de luchthaven Montréal-Trudeau, Transat A.T. Inc., samen met 375 genodigde partners en gasten. Om deze mijlpaal extra kracht bij te zetten onthulde de maatschappij eveneens de nieuwe look van de vloot! “Ik ben bijzonder trots als ik bekijk van waar we komen sinds 14 november 1987, toen onze eerste vlucht vanuit Montreal naar Acapulco vertrok”, zei Jean-Marc Eustache, voorzitter & Chief Executive Officer van Transat. “En onze reis is nog lang niet voorbij. Hoewel onze touroperator- en onze luchtvaartactiviteiten het goed doen, blijven onze diensten evolueren om aan de verwachtingen van de hedendaagse en toekomstige reiziger te voldoen. We hebben tal van innovaties in petto, waaronder de nieuwe livery die we vanavond onthullen, en de nieuwe hoteldivisie die we gaan creëren. Hierbij willen we onze vooraanstaande positie in de reisindustrie bestendigen.’’

Toestel in nieuw jasje

Tijdens de feestelijke avond stond de nieuwe look van de Air Transat-vloot symbool voor de recente evolutie van het merkimago van Transat. Daarbij werd de missie van het bedrijf benadrukt: het dagelijkse leven opvrolijken met toegankelijke vakanties. Het bekende stersymbool van Transat prijkt op de staart, de achterkant van de romp en op de vleugels. Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan wordt in het ontwerp gebruik gemaakt van grijstinten. Een knipoog naar de allereerste toestellen van Air Transat. De verschillende tinten blauw staan voor ‘de transformationele kracht van vakantie’. De naam Air Transat verschijnt aan de zijkant en de onderkant van de romp. Altijd zichtbaar, zelfs tijdens de vlucht.

TOUROPERATING

Exclusive Destinations: famtrip Sri Lanka 5-14 december

‘Visit, Feel and Discover’, Met deze slogan nodigt Exclusive Destinations u uit om deel te nemen aan hun famtrip naar Sri Lanka van 5 tot 14 december. Vluchten dankzij medewerking van Etihad Airways. Deelname prijs 650 euro met incentive programma. Voor meer info bellen met Geert 09/269.45.69 en inschrijven kan tot 20 november 12.00  via geert@exclusivedestinations.be

Workshop winterbestemmingen:  27 & 28 november

Last Call! Heb je nog niks op de planning 27 of 28 november? En is ook voor jou  productkennis belangrijk? Schrijf je dan in voor deze workshop met focus op Sri Lanka en het Midden Oosten. Maandag  27/11 – Antwerpen, Hotel Ramada Plaza en dinsdag 28/11 – Nazareth, Hotel Van der Valk. Inschrijven via  karim@exclusivedestinations.be

PEOPLE ON THE MOVE

EasyJet: Johan Lundgren is nieuwe ceo

© EasyJet

EasyJet heeft de Zweed Johan Lundgren als nieuw ceo. De nieuwe topman is afkomstig van reisorganisatie TUI Travel en hij begint in zijn nieuwe functie bij de Britse lagekostenmaatschappij op 1 december a.s. Hij volgt huidig ceo Carolyn McCall op, die naar ITV vertrekt om daar ceo te worden. McCall stond sinds 2010 aan het roer bij easyJet en kwam destijds over van Guardian Media Group. Ze blijft nog tot 31 december aan bij de luchtvaartmaatschappij, om haar opvolger bij te staan bij zijn introductie. De 47-jarige Lundgren was tot mei 2015 ceo mainstream bij TUI. Hij werkt al sinds 2005 voor het reisconcern.

STUDIEREIS

Dom Rep Travel Trophy van start

Deze ochtend geven Eric Gedeon en Niels Feys van Sudamerica Tours het startschot voor de Travel Trophy 2017 op Brussels Airport! De tien deelnemers zijn er helemaal klaar voor om naar de Dominicaanse Republiek te vertrekken dankzij de steun van de Toeristische Dienst van de Dominicaanse Republiek, Air Europa en Allianz Global Assistance. Team Bachata, Anthony Andreini (RTK Herve) en Kevin Roche (RTK La Louvière), vertrekken alvast met een voordeel naar de Caraïben, want zij zijn de winnaars van de Like-wedstrijd die de afgelopen week op Facebook werd gehouden!

REISINDUSTRIE

Gault&Millau 2018: Eric Fernez (d’Eugénie à Emilie) is de 15de Chef van het Jaar

© Gault&Millau

In de aanwezigheid van meer dan 800 professionals uit de restaurantsector werd maandagmiddag de jubileumeditie 2018 van de Gids Gault&Millau voorgesteld. De anonieme inspecteurs van de gids hebben dit jaar meer dan 1.280 restaurants bezocht en gerecenseerd. De vele laureaten vertegenwoordigen heel het Belgische en Luxemburgse grondgebied. Zowel bij de puntenscores als bij de thema’s die de gids bestrijkt, vallen er nieuwigheden aan te stippen en in de speciale bijlage komt dit jaar Thailand aan bod. Het grootste nieuws was uiteraard de bekendmaking van de Chef van het Jaar, een titel die dit jaar naar Eric Fernez van restaurant ‘D’Eugénie à Émilie’ in Baudour (Bergen) gaat. Bij Jonge Chefs van het Jaar vallen Jo Grootaers (Altermezzo – Tongeren) voor Vlaanderen, Ludovic Vanackere (Atelier de Bossimé – Loyers) voor Wallonië en Kenzo Nakata (Gramm – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen. Er werden ook een aantal thematische laureaten bekroond. De ambassadeurs van de ‘prijs & plezierverhouding’ van het jaar zijn Le 203 (Brussel), de Siphon (Damme) en de baraGoû (Marche-en-Famenne), de 3 ontdekkingen van het jaar zijn de Transvaal (Oudergem), De Stadt van Luijck (Sint-Truiden) en L’Horizon (Chaumont-Gistoux). Peter Goossens van Hof van Cleve werd gelauwerd voor zijn 15 maal op rij 19.5/20. Hij is de enige chef die deze score 15 jaar behaald heeft. Christophe Hardiquest van Bon-Bon bevestigt voor de derde maal op rij deze score buiten categorie. Nog altijd in de hoogste sferen zijn de opvallendste evoluties de opmerkelijke 17,5 van Chambre Séparée van Kobe Desramaults en dezelfde score voor D’Eugénie à Émilie, Nuance en het Chalet de la Forêt. Bij de nieuwkomers op 17/20 noteren we de Zet’Joe van Geert Van Hecke en Dany Hoorseele met zijn gelijknamige restaurant. De Ambachtelijke Chef van het Jaar is Johan Segers, die in 2017 zijn 50 jaar aan de fornuizen viert, een halve eeuw uitmuntendheid. De gids maakt ook een overzicht van de belangrijkste laureaten van zijn 15 edities, en is daarmee een collector’s item. De lectuur van sommige namen toont bovendien dat Gault&Millau een scherpe neus voor nieuw talent heeft. Dit jaar pakt de culinaire gids bovendien uit met een Thailand-landenbijlage, speciaal voor de Belux markt. De 75 pagina’s tellende special wordt geïntegreerd in de gids zelf. Enkele Belgische topchefs gingen daarvoor op uitnodiging van TAT (Tourism Authority of Thailand) in juni samen met een delegatie van Gault&Millau op culinaire expeditie naar Bangkok. De reiservaringen en culinaire hoogtepunten van de chefs en het team ontdekt u in de landenspecial of via deze link. Op de lancering van de gids op 13 november werd de landenbijlage feestelijk voorgesteld met een Thai village met Thaise delicatessen, verzorgd door de Tourism Authority of Thailand en enkele Thaise toprestaurants uit België.Tot slot heeft de gastronomische uitgever onlangs de nieuwe POP-adressen (voor Populair) gelanceerd, waarvan de finalisten van de Awards enkele dagen geleden werden aangekondigd. De laureaten zijn Nona voor Brussel, Pépite voor Wallonië en Bar Palmier voor Vlaanderen. Ontdek deze unieke verzameling van nu al meer dan 170 adressen op https://be.gaultmillau.com/collections/pop. Managing Director Marc Declerck wijst er niet zonder trots op dat Gault&Millau met meer dan 30.000 exemplaren in de voorverkoop met een grote voorsprong de Belgisch-Luxemburgse leider van de sector blijft. De gids 2018 ligt deze week in de boekhandel en kost 29 euro.

RAIL

NMBS Europe: studiereis Arc 2000

In samenwerking met Belambra organiseert NMBS Europe een studiereis naar Arc 2000. De groep zal verblijven in Club Belambra ‘L’Aiguille Rouge’. Heenreis op 20 januari met Thalys Sneeuw, vertrek om 7u53, aankomst om 14u30. Terugreis op 23 januari in de late namiddag met TGV. Schrijf snel in voor 4 december 2017 via www.nmbs-europe.com/agent. Plaatsen zijn beperkt!

TM-FORUM

Forum Thomas More Mechelen: “internationale toeristische diensten”

Na het geslaagde forum op 17 oktober over de ‘reisverwachtingen van de Millennials’, organiseert de opleiding Toerisme- en Recreatiemanagement haar tweede forum op 5 december 2017. Opnieuw werd gezocht naar een interessante invalshoek om de toeristische sector van vandaag te benaderen, en voor het volgende debat staan de internationale toeristische diensten centraal. Wat is namelijk de functie van een internationale toeristische dienst in de gewijzigde marktsituatie van vandaag? Heel wat toeristische diensten sloten immers de deuren (Luxemburg, VisitBritain,…), verhuisden het hoofdkantoor naar Nederland of Londen en ‘bedienen’ van daaruit de Belgische markt. De toeristische diensten maken ook een snelle evolutie door. Vroeger hadden diverse diensten nog een ‘loket’ voor het groot publiek, waar geïnteresseerde reizigers informatie konden afhalen (bijv. Atout France). Vandaag is er een versnelde shift naar enerzijds een doorgedreven B2B ondersteuning (in samenwerking met touroperators en reisagenten), en anderzijds de jacht op de klant/reiziger via diverse digitale, online & offline geconnecteerde platformen. In het panel zetelen deze keer Saar Claeys (Switzerland Tourism), Dominika Szulc (Poland), Samanda Fersobe (Dominican Republic) en Paul Mayer (Austria – ONAT). TM-hoofdredacteur Robrecht Willaert is moderator van dienst. De studenten van Dominique Verbeeck, docente Hospitality, zorgen voor het goede verloop van de avond. Praktische informatie: het forum vindt plaats op de Thomas More Campus De Vest, Aula 2, Zandpoortvest 60, 2800 Mechelen. Aanvang is om 19u00 stipt. Het einde is voorzien rond 20u30. Inschrijven via deze link.

LUCHTVAART

6% meer reizigers voor luchthaven Charleroi in oktober

Brussels South Charleroi Airport verwerkte in oktober 6% meer reizigers dan in dezelfde maand vorig jaar. In oktober 2017 ontving de luchthaven 690.471 reizigers. De stijging komt volgens de luchthaven door de ontwikkeling van luchtvaartactiviteiten en de diversificatiestrategie waardoor het aanbod van bestemmingen voor de reiziger uitgebreid wordt. Populairste landen zijn Spanje, Italië, Frankrijk, Marokko en Roemenië. De luchthaven heeft met zes luchtvaartmaatschappijen (Ryanair, Wizz Air, Pegasus Airlines, Tui fly, Air Corsica en Belavia) een aanbod van 180 bestemmingen. Vaste waarden voor de luchthaven blijven de landen in Centraal- en Oost-Europa en het Middellandse Zeegebied.

REISINDUSTRIE

Passaportas: nieuw bordspel voor reisfanaten!

© Passaportas

Op woensdag 8 november stelden acteur Herman Verbruggen en klankman Pascal Braeckman het gloednieuwe vintage bordspel Passaportas voor. In het spel word je teruggekatapulteerd naar de jaren ’50. Als reisagent ben je verantwoordelijk voor een groep passagiers, die je zo snel en zo veilig mogelijk op hun bestemming moet krijgen. Maar is er wel genoeg plaats op het vliegtuig? Is er genoeg brandstof? Beschikt iedereen over de juiste documenten? Dat ondervind je zelf tijdens het tijdens het spel. Herman Verbruggen en Pascal Braeckman mochten het spel als eerste testen en waren meteen overtuigd! Pascal Braeckman werd ook gedoopt tot peter van het spel. De Belgische kunstenaar Joris Van Derbeken is de geestelijke vader van Passaportas, en werkte zo’n 15 jaar aan het spel. Hij koos resoluut voor een bordspel voor jong en oud: “Ik wilde een spel creëren met eenvoudige spelregels, dat bovendien tot op het einde spannend blijft!” Passaportas is te koop via www.passaportas.com.

TOUROPERATING

TUI Vliegvakanties: Baron Hotels in Egypte

Baron Hotels zijn kwalitatief hoogstaande resorts met een heel hoge klantenwaardering. Raad ze dus zeker aan bij klanten die op zoek zijn naar een zonnige zomer- of wintervakantie! Baron Hotels heeft 3 mooie hotels in Egypte: Baron Resort 5* (16622) en Baron Palms Resort 5* (16651) in Sharm El Sheikh en Baron Palace 5*plus (16082) in Hurghada.

Regionale luchthavens: nieuwe routes

Voor Zomer 2018 biedt TUI fly een aantal nieuwe routes vanaf de regionale luchthavens aan. Zo kunnen klanten dicht bij huis en weg van alle drukte op vakantie vertrekken, naar nog meer bestemmingen. Maak je klant attent op deze extra mogelijkheden.

TUI Autovakanties zomer 2018

Het volledige aanbod voor Autovakanties Europa en Autovakanties Frankrijk voor zomer 2018 is boekbaar. Ook voor Dichtbijvakanties en Citytrips kan je al heel wat accommodaties boeken. Raad je klant aan om snel te boeken want wanneer je klant een vakantie boekt vóór 22/11/2017, kan hij tot 22/12/2017 kosteloos wijzigen of annuleren (bepaalde producten en transporten hebben afwijkende optievoorwaarden). Bovendien profiteren vroege boekers van extra voordelen en stapelgekke prijzen.

CRUISE

Meiboom op cruisegebouw Zeebrugge

© Benny Proot

De constructie van het ABC-gebouw (Artes Brugge Cruise) heeft een nieuwe fase bereikt. De ruwbouw- en betonwerken zijn afgerond. Ter ere van het bereiken van het hoogste punt van de constructie werd in aanwezigheid van de bouwonderneming Artes, MBZ en Stad Brugge de meiboom geplaatst. Het project van het cruisegebouw is een gezamenlijke investering van Artes en MBZ (Maatschappij van de Brugse Zeehaven). De bedoeling is het gebouw tegen Pinksteren 2018 in gebruik te nemen. Het gelijkvloers dient als ruimte voor de check-in/check-out van cruisepassagiers, alsook als wachtruimte met shop. Op de hogergelegen verdiepingen komen een eventzaal met een capaciteit van 499 personen, kantoren voor Artes, een bezoekerscentrum met belevingsruimte die de haven interactief voorstelt en het rooftoprestaurant ‘NJORD’ met panoramisch zicht op de haven. Het restaurant wordt uitgebaat door de familie Dendooven, de eigenaars van Ter Doest in Lissewege. Zeebrugge is razendsnel uitgegroeid tot de grootste cruisehaven van Vlaanderen. Ze verwacht het jaar af te sluiten met 152 cruiseschepen.

PEOPLE ON THE MOVE

Geert Sciot naar NBB

© Brussels Airlines

Geert Sciot, die al 15 jaar een van de woordvoerders is van Brussels Airlines, trekt de deur van de luchtvaartmaatschappij achter zich dicht. Vanaf januari gaat hij aan de slag als communicatiemanager en woordvoerder van de Nationale Bank van België (NBB), zo liet deze laatste woensdag, 15 november, weten. Sciot moet het nieuwe communicatiebeleid van de NBB vormgeven en implementeren, zo staat in een persbericht. “Een vlotte, toegankelijke communicatiebenadering en een meer proactieve aanpak via verschillende mediakanalen staan daarbij centraal.” “De functie van communicatiemanager is een nieuwe functie”, verduidelijkt Sciot. “Ik zal bij de Nationale Bank een communicatieteam uitbouwen. De instelling wil een meer toegankelijk communicatiebeleid voeren, dat meer inspeelt op de wijzigende rol die ze speelt.” De 46-jarige Sciot startte zijn carrière als medewerker bij de openbare omroep VRT. In 1993 trok hij naar de krant De Morgen, waar hij op de economische redactie terechtkwam. Sinds 2003 werkt hij voor Brussels Airlines, waar hij communicatiemanager is.

PEOPLE ON THE MOVE

Exit woordvoerder Thomas Cook Belgium

© Thomas Cook Belgium

Op 21 augustus werd Laura Van Waeyenberge aangesteld als de nieuwe woordvoerster en communicatiemanager bij Thomas Cook Belgium. Na amper drie maanden beslist Van Waeyenberge om het bedrijf te verlaten en een andere uitdaging aan te gaan. In afwachting van een nieuwe woordvoerder werd Nathalie Meert, lid van het communicatieteam, als ad interim manager aangesteld. Samen met een pool van medewerkers, waaronder ook Carlo Desmedt en Leen Segers, nemen zij de communicatietaken van Laura tijdelijk over.

REISINDUSTRIE

BCD Travel: Brazilië

BCD Travel is sinds kort de volledige en enige eigenaar van zijn voormalige joint venture-partner in Brazilië. De investering past binnen de groeistrategie van de zakenreisorganisatie in Latijns-Amerika en de rest van de wereld. In Brazilië werken nu zo’n 300 mensen voor BCD Travel. “We waren al aanwezig in deze belangrijke markt, maar deze overname versterkt onze positie. We kunnen zo onze product- en serviceaanbiedingen in Brazilië nog verder verbeteren”, zegt Mike Janssen, BCD’s president voor de regio Noord- en Zuid-Amerika. De Braziliaanse joint venture werd in oktober 2013 opgericht, waarna BCD een meerderheidsbelang verwierf. Het bedrijf verbeterde er de telefooninfrastructuur, richtte nieuwe werkstroomprocessen in, implementeerde een modern backofficesysteem en verbeterde de training en ontwikkeling. Als volledig eigenaar blijft BCD stevig investeren in technologie en oplossingen voor zijn Braziliaanse klanten. Antonio Fernando Slomp en zijn Braziliaanse zakenreisorganisatie Avipam zijn sinds 2006 onderdeel van het BCD Travel-netwerk. Avipam heeft kantoren in zowel São Paulo als Rio en is een sterke lokale speler in Brazilië. Brazilië is de grootste economie in Latijns-Amerika en de op acht na grootste in de wereld. Het land biedt dus aanzienlijke kansen voor bedrijven die daar zakendoen. Met bijna 210 miljoen inwoners heeft Brazilië de op vier na grootste bevolking ter wereld.

TOUROPERATING

Corendon: meer vanuit Maastricht

Corendon breidt het aantal vluchten vanaf Maastricht Aachen Airport flink uit. De van oorsprong Turkse maatschappij vliegt vanaf april 2018 vanuit Maastricht naar twaalf vakantiebestemmingen in zes landen. Nu vliegt Corendon vanuit Nederlands Limburg tijdens het zomerseizoen naar drie bestemmingen. België zou volgende zomer goed moeten zijn voor ongeveer een derde van de extra passagiers waarop het bedrijf mikt. Corendon was jarenlang weinig actief op Maastricht maar heeft de samenwerking met de luchthaven dit jaar nieuw leven ingeblazen. Vanaf volgend jaar wil de carrier er een Boeing B37-800 stationeren. Steven van der Heijden van Corendon ziet in Maastricht Airport een reeks voordelen ten opzichte van Schiphol. “In Maastricht bieden we de vakantieganger grote voordelen, zoals gratis parkeren, voordelige tarieven, anderhalf uur van tevoren inchecken in plaats van drie uur op Schiphol en nauwelijks wachtrijen.”

REISINDUSTRIE

Koffers & Go sluit haar deuren

Op 31 december 2017 sluit het bekende reisbureau Koffers & Go in de Dorpsstraat van Stekene haar deuren. Net op de twintigste verjaardag besliste Katrien De Rudder samen met haar echtgenoot Kris Van Duyse de stekker uit het reisbureau te trekken. In mei 1997 opende Katrien in Stekene haar reisbureau (toen nog in samenwerking met Ster Reizen). Tien jaar nadien was ze klaar om op eigen benen verder te gaan en dit onder de naam Koffers & Go. In 2010 ging Koffers & Go in zee met Thomas Cook. Katrien: “Het is zeker geen faling, maar een vrijwillige keuze. We nemen geen zomerboekingen meer aan en verzorgen nog alle vertrekkers tot het laatste dossier. De digitalisering en de veranderende reiswereld hebben ons dit helaas doen besluiten. Ook de alsmaar lagere commissies van de to’s noopten ons daartoe. Als je niks meer verdient, moet je je vragen stellen.”

Verder bij VAB en IB Travel

Er werd voor Koffers & Go helaas geen overnemer gevonden en dus sluit het reisbureau. Toch blijft Katrien De Rudder actief in de reisbranche. Vanaf 2 januari 2018 gaat ze aan de slag bij VAB voor de dienst reisbijstand en in bijberoep nog aan de slag als reisagente in samenwerking met IB Travel uit Gent. Dit Gentse reisbureau neemt de volledig back-office van Katrien op zich en Katrien zal instaan voor de verkoop. Katrien: ”Zo kunnen we de mensen in Stekene toch nog goed bedienen en helpen bij hun vakantie.” Een jaar geleden verliet medewerkster Soraya Ivens reeds ‘Koffers & Go’ om bij Reizen De Cauwer in Sint-Niklaas aan de slag te gaan.

BESTEMMING

Singapore: meest gastvrije stad ter wereld

Het online reisbureau Travelbird heeft onderzoek gedaan hoe internationale steden scoren in gastvrijheid ten opzichte van het niveau van massatoerisme. Zoals deze zomer door veel media is uitgelicht, neemt de druk op sommige steden door toerisme enorm toe, wat een sterke invloed heeft op lokale gemeenschappen en de reisbeleving van toeristen. De lijst is gebaseerd op meerdere factoren, zoals een verwelkomende plek van binnenkomst (vliegveld, treinstation, etc.), het geluk van inwoners, de bereidbaarheid om toeristen onderdak te bieden en de beheersing van de Engelse taal. Daarnaast is door middel van een vragenlijst aan meer dan 15.000 journalisten gevraagd om de gastvrijheid van de geselecteerde steden te beoordelen op basis van eigen ervaring. Singapore kwam met een 8,22 score als ’s werelds meest gastvrije stad uit de bus. Op de 16e plaats staat Brugge, met 7,41/10. Abu Dhabi is de veiligste stad op de ranglijst, Oslo de gelukkigste stad, Parijs is de stad waar mensen het meest gastvrij naar toeristen toe zijn en Doha (Qatar), Manamah (Bahrein) en Lima (Peru) hebben het laagste niveau van massatoerisme. Nederland tenslotte heeft steden die zowel deel uitmaken van de top 10 en de onderste 10 voor massatoerisme.

HOTELLERIE

Queen A Antwerp: nu Indigo Antwerp

Precies één jaar na de opening van Queen A Antwerp aan het Antwerpse Astridplein wordt vanaf 15 december a.s. de naam van het viersterrenhotel veranderd in Indigo Antwerp. Wendy Croes, Regional Sales Manager van Prem Group: “Als er iets is waar wij ‘Sinjoren’ van houden, dan zijn het mooie opportuniteiten. Het gaat trouwens om meer dan een naamsverandering. We gaan in zee met Hotel Indigo omdat we geloven in een hotelervaring die uniek en lokaal geïnspireerd is. We willen gasten aantrekken die nieuwsgierig zijn naar meer… Voordeel is de loyalty. Met IHG Rewards Club spaar je punten voor elk verblijf in het hotel en je ruilt deze in tegen waardebonnen of gratis overnachtingen wereldwijd.” Hotel Indigo staat voor boetiekhotels, geïnspireerd door hun “Neighbourhood” (wijk/omgeving). Een uniek design, verschillend in elk hotel, maar met een kenmerkende persoonlijkheid en een waaier aan lokale specialiteiten, bezienswaardigheden en must do’s. Op dit moment zijn er 22 Hotel Indigo Neigbourhoods in Europa en 79 wereldwijd.

LUCHTVAART

Lufthansa wil positie na overname airberlin verder versterken

Lufthansa blijft na de overname van delen van airberlin azen op mogelijkheden om zijn positie in Europa verder te versterken. Ulrik Svensson, directeur financiën bij de Duitse luchtvaartonderneming, zei dit maandagochtend in een interview met Börsen-Zeitung. “Er zullen verdere consolidaties in Europa komen en wij zullen actief aan dit proces meedoen”, aldus de Zweed, die in januari begon als cfo. Svensson zegt in de Duitse krant dat de groep op dit moment meer dan 6 miljard euro aan liquiditeiten heeft. Daarvan moet echter nog wel 1,5 miljard euro worden betaald voor de overname van airberlin. Voor het pensioenfonds van het personeel is 1,5 miljard opzijgelegd. Lufthansa kwam eind oktober met de curatoren van het failliete airberlin overeen 81 toestellen over te nemen. Drieduizend medewerkers van airberlin zullen voortaan voor Eurowings vliegen, een dochterbedrijf van Lufthansa. In de Duitse krant Bild verklaarde ceo Carsten Spohr maandagochtend dan weer dat Lufthansa het gat in het aanbod van luchtverbindingen in Duitsland dat ontstaan is door het wegvallen door airberlin, vanaf januari zal opvullen met dertig extra vluchten per dag. Dat zijn bijna duizend vluchten per maand. Ook de ticketprijzen zullen dalen. De tarieven waren door het tekort aan capaciteit fors gestegen. “Wij als Lufthansa willen niet de Duitse consument tegen ons in het harnas jagen”, aldus Spohr. “Als we in honderd dagen alle sympathie verspelen die Lufthansa in 65 jaar heeft opgebouwd, dan zou dat erg onverstandig zijn.”

EVENT

Amsterdam Light Festival

Van donderdag 30 november 2017 tot en met zondag 21 januari 2018 verlichten heuse lichtkunstwerken 53 dagen lang de binnenstad van Amsterdam. Het gaat om de tweede editie van ‘Amsterdam Light Festival’. Er wordt momenteel intensief met kunstenaars, vormgevers en architecten samengewerkt aan de realisatie van de unieke en innovatieve lichtkunstwerken. Het gaat om indrukwekkende werken van 900 kunstenaars uit meer dan 45 landen, waaruit ruim 35 concepten werden geselecteerd. Onder de deelnemers bevindt zich de wereldberoemde kunstenaar Ai Weiwei. Alle lichtkunstwerken worden speciaal voor Amsterdam Light Festival en de specifieke locaties in de stad gemaakt. Van een werk in de masten van VOC schip De Amsterdam bij het Scheepvaartmuseum tot lichtkunstwerken die boven de Herengracht gespannen worden. Vooral de waterexpositie langs de Amsterdamse grachten wordt bijzonder. Talrijke hotels bieden speciale light-arrangementen aan.

CONGRES

BTO Congres 2017 Bilbao

Op 14 en 15 november vond in Bilbao het BTO Congres 2017 plaats. Thema dit jaar: “The Future of the Travel Agency: what do our customers expect? The Value Connection. Relationship suppliers and the Direct Travel Distribution.” Verschillende sprekers, zoals BTO voorzitter Jan Van Steen, Pascal Struyve (BATM) en Juan Antonio Rodriguez (IATA) kwamen aan bod. Na het congres was er ook tijd om Bilbao te verkennen. Zo bezochten de deelnemers het Guggenheim Museum en konden ze proeven van pintxos! Een uitgebreid verslag volgt volgende week!

HOTELLERIE

Trivago Awards: Brugse hotels grote winnaars

Afgelopen maandag maakte de toonaangevende, wereldwijde hotelmetasearch Trivago in Düsseldorf de Awards van beste Belgische hotels bekend. Deze jaarlijkse Awards zijn gebaseerd op meer dan 175 miljoen geaggregeerde beoordelingen van gasten, waaruit blijkt welke hotels in België het meest gewaardeerd worden. Dukesʹ Palace in Brugge mag zich net als vorig jaar met trots de winnaar noemen in de categorie 5-sterrenhotels. Het best beoordeelde 5-sterrenhotel mag dan in Brugge staan, acht van de tien andere winnaars onder de 5-sterrenhotels staan in Brussel. Hotel Manoir de Lébioles is gevestigd in Spa en staat op nummer acht in het top tien lijstje. Hotel Prinsenhof in Brugge blijft – net als vorig jaar – bovenaan de lijst prijken in de categorie best beoordeelde 4-sterrenhotels. De hotels Van Cleef in Brugge en Ariane in Ieper, volgen – net als vorig jaar – met een tweede en derde positie. Zeven van de tien best beoordeelde 4-sterrenhotels bevinden zich overigens in Brugge. The Townhouse, ook al in Brugge, mag zich dit jaar de titel best beoordeelde alternatieve accommodatie in België toe-eigenen. De tien best beoordeelde alternatieve accommodaties van België bevinden zich overigens met name in de kunststad Brugge. Enkel en alleen B&B De Waterzooi in Gent weet plaats zes te bemachtigen in deze categorie.