Bestemmingen

Reizen we straks ‘natuurlijker’?

Natuurlijk – what’s in a word! – verlangen we in deze bange coronatijden naar het ogenblik dat we eindelijk opnieuw zullen kunnen en vooral mogen reizen.  Het heeft er daarenboven alle schijn van dat de lokroep van de natuur straks nog intenser zal doordringen in onze reisverwachtingen en -plannen. Overigens is de ‘terug naar de natuur-beweging’ reeds een tijdje ingezet met gezond eten, minder vervuilen, gezonder leven, meer bewegen, regelmatig sporten, enz.

Vandaar leek het ons niet al te vermetel om, in een nieuwe zaterdagreeks van 6 afleveringen, een aantal bestemmingen in de kijker te zetten, die zelfs een geoefende reiziger én natuurliefhebber in de toekomst kunnen bekoren en waarschijnlijk nu al doen watertanden.

 • Dichter bij de ongerepte natuur dan de Galapagoseilanden kom je niet op deze wereld. Deze 128 eilanden die samen de Archipiélago de Colon uitmaken, liggen op zowat 1.000 km in zee voor Ecuador, waarvan ze een provincie zijn. Mede door de ruim 2.000 inheemse diersoorten, die overigens de mens nooit als vijand hebben ervaren, is de biodiversiteit van die eilanden behoorlijk uniek.  Cruisen in deze waanzinnig mooie archipel is een absolute must voor natuurfreaks allerhande.
 • Nu we het toch over aardse paradijzen hebben, zal Frans Polynesië absoluut niet misstaan in het rijtje. Akkoord, je hebt een slordige 20u. nodig om er te geraken, maar op de schoonheid die je daar in de schoot valt kan je niet afdingen. De vijf archipels van dit Frans overzees gebied beslaan een oppervlakte die zo groot is als heel Europa. Een bezoek aan de talloze onwezenlijk mooie eilanden in het azuurblauw van de Stille Oceaan zorgen steevast voor een immense ver- en bewondering. Toppers zijn Tahiti, Moorea, Bora Bora, Huahine en Rangiroa. Paul Gauguin, Jacques Brel en Marlon Brando wisten het in hun tijd ook al.
 • Bonaire, magistraal gelegen in de Caraïbische Zee, rechtover de kust van Venezuela, is een Nederlands eiland en vormt samen met Aruba en Curaçao de ABC-eilanden. Toerisme en zoutwinning zijn er de belangrijkste bronnen van inkomsten, maar het is beslist één van ’s werelds mooiste onderwater natuurreservaten en terecht zeer geliefd bij duikers. Bovendien is de keuken er interessant en lekker, wat je niet altijd ongestraft van het moederland kunt beweren.
 • Wie onvoorwaardelijk fan is van een ‘geweldige’ natuur, moet vanzelfsprekend naar de Watervallen van Iguazu op het drielandenpunt van Brazilië, Argentinië en Paraguay. In de ruim 270 watervallen, verspreid over 2,7 kilometer stort daar per seconde niet minder dan anderhalf miljoen liter water naar beneden. De spectaculairste waterval is ‘De keel van de duivel’ (la garganta del diablo). De grootste duivel die er ooit op aarde is verschenen als je het ons vraagt! Je hebt twee dagen nodig om de watervallen zowel van de Argentijnse als van de Braziliaanse zijde te bewonderen. Iguazu vormt samen met Victoria Falls (grens Zimbabwe/Zambia) de top inzake watervallen op deze planeet, waarbij de Amerikaanse/Canadese Niagara Falls gewoon een lachertje zijn.
 • Heb je het liever een beetje frisser of stroomt er nog wat ontdekkersbloed door je aderen dan kan je in de zomermaanden op cruise in Spitsbergen (Svalbard). Keurig uitgeruste en moderne expeditieschepen zorgen voor een geleid bezoek aan een absoluut tot de verbeelding sprekende en onbezoedelde natuur in dit stukje Noorwegen dat amper 1.000km onder de Noordpool ligt. Het toendralandschap wordt afgewisseld met spectaculaire gletsjers, enigmatische fjorden en (ijs)bergen om u tegen te zeggen. Samen met de rijke fauna en flora is dit zeer zeker een beklijvende bestemming.
 • Wie liever in warmer weer op ontdekking gaat dan is een rondreis doorheen Midden-Amerika wellicht ook niet te versmaden. Costa-Rica, Nicaragua, Honduras en Guatemala bieden een veelvoud aan spectaculaire vulkanen en schilderachtige meren aan. Steden als San José, Managua, Tegucigalpa, Granada, Copan en Chichicastenango blijven op het netvlies van de reiziger gebrand. In het nevelwoud Monteverde in Costa-Rica zweef je in een zipline boven het woud of trek je – al of niet bibberend – over een spectaculaire hangbrug, hoog boven de boomkruinen.
 • In Zuid-Amerika is er qua natuuraanbod een gigantische keuze. Peru met het overdonderende Machu Picchu en het merkwaardige Titicacameer is vanzelfsprekend niet te missen, maar ook Colombia met prachtige koloniale steden zoals Bogota (met het mooiste goudmuseum van het continent en ook het Boteromuseum is ‘dik’ in orde) en Carthagena – waar de Spanjaarden het geroofde goud van de Indianen verzamelden en verscheepten naar het thuisland – zijn meer dan interessante bestemmingen.
 • Zuid-Afrika per tent was tot voor enige jaren het paradepaardje van de Nederlandse touroperator ‘oad’. Met de African Jumbo Camper, het favoriete speeltje van general manager Joop ter Haar kon je van Johannesburg naar Victoria Falls reizen. Een logistiek team zette de tenten op en ’s avonds werd er verzamelen geblazen rond de braai. In het Krugerpark werd er binnen veilige afbakeningen gekampeerd, maar steevast kwam je midden een overweldigende natuur terecht. The Big Five stond meer dan één keer op het programma.
 • Nog zo’n Afrikaanse topper is Hwange National Park in Zimbabwe (ex-Rhodesië). In dit enigszins omstreden land vanwege de langdurige dictatoriale leiding en het instorten van de agrarische sector, is het spotten van de leeuwen een belangrijke reden tot reizen geweest. Ook vandaag nog is dit een land waar je heel veel kans maakt om dit sierlijke dier aan het werk te zien. Geschat wordt dat er vandaag nog 500 tot 700 leeuwen in Zimbabwe te vinden zijn. Eén van de hoogtepunten was een drinkplaats voor olifanten waar er minstens 70 kolossen van deze giganten dagelijks hun dorst kwamen lessen. Om prima van dit spektakel te kunnen genieten was er zowaar een heuse tribune ter plaatse geïnstalleerd. “Kwestie van op de observatieplatforms mooiere en betere foto’s te kunnen maken” aldus een plaatselijke raadgeving.
 • Mocht je op zoek zijn naar originele manieren om de nacht te spenderen dan is Kagga Kamma in de vredige Cederbergen van Zuid-Afrika ongetwijfeld een tip waarmee je vriend en vijand kunt verbazen. Hier overnacht je in een heuse grot in het vroegere leefgebied van de bosjesmannen, waar je tevens prachtige rotstekeningen –  waarvan een aantal tot 6.000 jaar terug gaan – kunt bewonderen.
 • In het Midden-Oosten wordt – voor of na een bezoek aan het wereldwonder Petra – overnachten in het bedoeïen tentenkamp van Wadi Rum een absoluut hoogtepunt. In dit rode zandwoestijngebied (720 vierkante kilometer!) in het zuiden van Jordanië word je bij nacht bovendien getrakteerd op een ongelofelijke sterrenhemel. Wadi Rum is ook de locatie waar Lawrence of Arabia werd opgenomen, en meer recent een hele resem sciencefictionfilms.
 • Ook aan de innerlijke mens wordt volop gedacht tijdens daartoe speciaal georganiseerde reizen. Zo denken we bijvoorbeeld aan king krab vissen in Noorwegen of je eigen spaghetti maken op een foodfarm in Sardinië. In beide gevallen bijzonder geslaagd. De succulente king krab wordt al eens meer het enige nog overgebleven Russische rode leger genoemd dat duidelijk op weg is naar het Westen. De spaghetti in Sardinië vormde dan zowat de beste pastaslierten die wij ooit onder ons gehemelte mochten stoppen.
 • Als uitsmijter denken we ‘natuurlijk’ aan de Singapore Girl School in Singapore. Dit  opleidings- en trainingscenter voor de crew van Singapore Airlines is op z’n minst gezegd zeer merkwaardig. Daarnaast is Singapore uitstekend bekend bij F1-adepten en ter plaatse kan je je verder vergapen aan de Marina Bay Sands (met een infinity pool op 200m hoogte), de botanische tuinen en tal van andere natuurlijke hoogstandjes. Bij een bezoek aan het legendarische Raffles Hotel kan je vanzelfsprekend niet voorbij aan de Singapore Sling, volgens kenners één van de beste cocktails die ooit dorstige kelen hebben verblijd. Gezondheid!

Yves Slabbinck, senior writer Travel Magazine

Foto: Spitsbergen © Gerrit Op de Beeck

 

Comments