Studiereis

Naar Kyushu met ANA

Adembenemend en betaalbaar Japan

Lekker en uitgebreid eten in Fukuoka met een budget van amper 15 euro, het leek een mission impossible voor de reisagenten op studiereis in Kyushu. Maar in de Yatai –traditionele verzameling eetkraampjes – lukte het wonderwel om voor een habbekrats te genieten van de lekkerste lokale specialiteiten. All Nippon Airways had op haar famtrip al de eerste avond iedereen overtuigd dat Kyushu een wonderbaarlijke en betaalbare bestemming is.

Vooroordelen

Vooroordelen genoeg over Japan: het is duur, zonder Japans ben je verloren en in de winter valt er weinig te beleven. Fout! ANA wou voor eens en altijd komaf maken met die vooroordelen en organiseerde een famtrip weg van platgetreden paden. Bestemming Kyushu: het meest westelijke en op twee na grootste eiland van Japan. “Kyushu is minder bekend. Onterecht want de natuur is er verbazingwekkend en het is een bestemming voor elk seizoen. De prijzen vallen heel goed mee en dat is zeker een pluspunt om die regio op de kaart te zetten,” zegt Naoko Hamada (ANA).

Vulkanische hotspot

Kyushu presenteert zich als het groene uithangbord van Japan en heeft daarvoor troeven bij de vleet. Bergen, kloven, rivieren, stranden, mysterieuze eilanden, karstlandschappen en niet te vergeten: werkende vulkanen. Japan heeft zo’n honderd vulkanen, de meeste al duizenden jaren in diepe winterslaap maar sommigen blijven rommelen en as spuien. Op Kyushu ligt de mooiste en de grootste vulkaan van Japan, de Aso-vulkaan, centraal gelegen in Nationaal Park Aso. Het is een verzameling vulkanen met verschillende vertakkingen verspreid in een krater of een caldeira met een doorsnede van bijna 25 km. Enkele zijn actief en aan de rand van de krater van de Naka is met wat geluk de gloeiende massa te bewonderen. Maar die vulkaan heeft kuren en geregeld wordt de toegang afgesloten door te veel gas, rondvliegend as of gewoon te slecht weer. Sinds 27 februari is de weg naar de top weer open maar het kan snel verkeren. Het nationaal park is ook een uitgelezen plek voor eindeloze wandelingen en tochten te paard met soms als enige gezelschap de beroemde Wagyu-runderen. Een andere niet te missen vulkaan is de Sakurajima aan de stad Kagoshima. De vulkaan ligt op een eiland in de baai en is met een ferry bereikbaar. Niet te missen maar ook van in het Shiroyama park op de heuvel in de stad, is het rokend monster goed te bewonderen. Ook het Sengan-en park in Kagoshima is een absolute aanrader door het fantastische uitzicht op de vulkaan.

Ryokan

Geen bezoek aan Japan zonder verblijf in een ryokan, het klassieke familiehotel met een onsen, een gemeenschappelijke badplaats met warm water van één van de honderden warmwaterbronnen op Kyushu. Voor Europese klanten is het wat onwennig om daar poedelnaakt rond te dralen maar wie zijn schroom overwint, ontdekt een nieuwe wereld. In de duurste ryokans zijn ook privébaden beschikbaar. In de betaalbare versie gaat het meestal over een gewone hotelkamer met een futon op de tatami in plaats van een bed, een eigen badkamer en elders in het gebouw een onsen.

Nagasaki

Voor de deelnemers is Nagasaki nog altijd de belangrijkste reden om een reis naar Kyushu te boeken. Nagasaki dankt zijn trieste bekendheid aan de tweede atoombom die in augustus 1945 op een voorstad werd geworpen. Er vielen zo’n 150.000 slachtoffers, zo’n zeventigduizend stierven meteen maar achteraf zijn er nog eens minstens zeventigduizend mensen omgekomen. Het museum en het vredespark zijn aangrijpend, een absolute must bij een bezoek aan de stad. Maar Nagasaki is ook bekend als belangrijke havenstad en de plaats waar Nederlanders en Chinezen onder strenge voorwaarden mochten handel drijven. Nagasaki heeft zelfs een Nederlands themapark met windmolens, tulpen en alles erop en eraan. De stad is ook beroemd voor zijn christelijke kerken en kathedralen, en zijn Chinese wijk, één van de grootste van Japan en bekend van het lantaarnfestival in het voorjaar.

Eilandtoerisme

Nagasaki is een goede uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht in de regio. In Nagasaki liggen voor de kust honderden bewoonde en vooral onbewoonde eilanden. Sommige eilanden zijn van een innemende schoonheid met Shinto-schrijnen, boeddhistische tempels en verborgen christelijke kerken. Andere zijn door jan en alleman verlaten zoals het sinistere Hashima-eiland. Daar werden kolen ontgonnen en is een volledige stad letterlijk uit de grond opgeschoten. In 1974 waren de kolen op en de mensen weg. Het is een hallucinante spookstad met een nogal duister verleden want tijdens de oorlog werkten daar duizenden Koreaanse en Chinese dwangarbeiders in de meest verschrikkelijke omstandigheden. Bezoek is mogelijk en het wordt vaak gebruikt als filmdecor zoals voor James Bond in Skyfall. In het zuiden is de stad Kagoshima de betere uitvalsbasis naar de tientallen eilanden die in de Chinese zee bijna tot aan Taiwan reiken. Natuurpracht bij de vleet en niet te missen is het eiland Yakushima dat volledig bemost is en waar sikaherten en makaken harmonieus met elkaar samen leven.

ANA Kyushu Fam Trip

Wanneer: 17 – 23/02 2019

Begeleiding: Naoko Hamada (ANA), Minami Koh (ANA).

Reacties en uitgebreid verslag vind je in onze analyse.

Comments