Cruise

MSC Opera botst met riviercruiseschip

De MSC Opera raakte zondagmorgen in Venetië in aanvaring met de River Countess van Uniworld River Cruises. Volgens de Italiaanse autoriteiten raakten aan boord van het riviercruiseschip een vijftal mensen licht gewond. Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval. De MSC Opera werd op het ogenblik van het incident zoals voorgeschreven begeleid door een loods en sleepboten. De brug zou door een technisch mankement de controle over het vaartuig verloren hebben. De neus van het riviercruiseschip werd daarbij helemaal vernield. Het cruiseschip van MSC Cruises liep zelf ook schade op aan de romp toen het langs het rivierschip en de kade schuurde.  Op diverse video’s is te zien hoe Uniworld-passagiers het schip en de kade ter hoogte van de Terminal San Basilio ontvluchten wanneer het cruiseschip op hen afkomt. Het incident heeft het protest tegen de aanwezigheid van cruiseschepen op het Giudeccakanaal alvast weer aangewakkerd.

De Italiaanse minister voor Verkeer, Danilo Toninelli, wil alvast dat er tegen eind deze maand een definitieve oplossing komt voor het cruiseverkeer in het centrum van Venetië.  Voor hem illustreert het ongeval andermaal dat cruiseschepen niet thuis horen in het Giudeccakanaal. Ook burgemeester Luigi Brugnaro van Venetië drong zondag aan op onmiddellijke actie.

De Italiaanse overheid beperkte al in 2013 de maximumtonnage van de cruiseschepen in het kanaal tot 96.000 ton. Een rechtbank heeft deze restrictie kort daarna ongedaan gemaakt. In 2017 kondigde de regering een nieuw plan aan om de schepen buiten het centrum en de lagune om te leiden naar de Venezia Terminal Passeggeri. Hiervoor moet echter een vaargeul worden uitgediept. Deze werken zullen jaren in beslag nemen. Een drastischer plan bestaat erin om een nieuwe cruiseterminal buiten Venetië te bouwen en de passagiers van daaruit met tenders of kleine ferry’s naar het centrum te vervoeren. Wellicht dat het incident met de MSC Opera een en ander nu in een stroomversnelling zal brengen.

© foto Vigili del Fuoco

Comments