Cruise

MSC Cruises rondt eerste geslaagde afvaart af

MSC Grandiosa arriveerde zondag terug in Genua na een weekcruise door de Westelijke Middellandse Zee. De beslissing van MSC Cruises om opnieuw uit te varen werd in sommige consumentenmedia de voorbije dagen omschreven als een gevaarlijk experiment. Meteen werd verwezen naar de virusuitbraken van begin dit jaar bij onder meer Princess Cruises. MSC Cruises heeft de voorbije maanden een streng gezondheids- en veiligheidsprotocol uitgewerkt om de passagiers, de bemanningsleden en de lokale gemeenschappen in de havens en bestemmingen die de schepen bezoeken, te beschermen. De procedures omvatten onder meer Covid 19-testen voor alle opvarenden en een verplichte deelname aan georganiseerde excursies voor wie in de transithavens aan land wil.

Ook deelde MSC Cruises mee dat ze in deze eerste fase slechts 70 procent van haar passagierscapaciteit zal benutten. Op de eerste afvaart met de MSC Grandiosa vanuit Genua scheepten vorige week circa 1.000 passagiers in. Gisteren vertrok het schip vanuit de Noord-Italiaanse haven met 650 gasten. Met deze aantallen kan MSC Cruises de regels van de social distancing perfect respecteren. In normale omstandigheden kan het vlaggenschip van de rederij tot 6.300 gasten accommoderen.

Uit een eerste balans blijkt alvast dat MSC Cruises heel nauw toeziet op de naleving van haar protocol. Zo werd op de eerste cruise in Napels een familie verbannen van het schip omdat de leden de georganiseerde excursie hadden verlaten om zelf de bestemming te verkennen. In een reactie zegt de rederij dat het gezin door de groep te verlaten de sociale bubbel doorbrak en daarom niet meer welkom was aan boord. Op sociale media blijkt dat de meerderheid achter de beslissing van MSC Cruises staat. Het gedrag van de betrokken gasten wordt omschreven als egoïstisch en gevaarlijk omdat ze niet alleen hun eigen leven, maar ook dat van medepassagiers in gevaar brachten. Op de tweede afvaart heeft de rederij zondag in Genua dertien Franse passagiers geweigerd omdat een van de leden positief testte bij de inscheping. Omdat de groep op dezelfde bus had gereisd, werd iedereen het inschepen ontzegd.

MSC Cruises is de eerste rederij die na een onderbreking van vijf maanden opnieuw uitvaart. De cruise-industrie volgt deze testcase van nabij. Er rust alvast een zware last op de schouders van MSC Cruises. Een eventuele uitbraak van het Covid 19-virus aan boord van een van haar schepen zal niet alleen voor de maatschappij, maar de hele sector gevolgen hebben.

© foto MSC Cruises

Comments