Cruise

MSC Cruises repatrieert Belgen na aflassing Magnifica-cruise

MSC Cruises annuleert zeker tot half januari haar weekcruises met de MSC Magnifica in West-Europa. De huidige cruise eindigde woensdag in Le Havre. Van daaruit werden de passagiers gerepatrieerd die vorige week in Zeebrugge waren ingescheept. De Northern Pearls-route werd pas dit najaar gelanceerd. Het schip bezocht op dit vaarschema wekelijks Hamburg, Southampton, Le Havre, Zeebrugge en IJmuiden (Amsterdam). Door de sanitaire crisis in verband met de Omicron-variant en de nieuwe reisbeperkingen in landen die de MSC Magnificia aanloopt, heeft de rederij beslist de afvaarten op te schorten voor de rest van het kerst- en nieuwjaarseizoen.

MSC Cruises: “Door de nieuwe virusvariant Omicron zijn in grote delen van Europa strenge beperkingen afgekondigd. In Nederland is een lockdown ingegaan tot 14 januari 2022. Niet-essentiële winkels, kappers en restaurants zijn gesloten, net als de havens voor toeristische reizen. Ook het Verenigd Koninkrijk verscherpt de maatregelen om de verspreiding van de Omicron-variant verder af te remmen en te beperken. Hierdoor zijn excursies in Southampton niet langer mogelijk voor Europese gasten. Intussen wordt de toegang vanuit het Verenigd Koninkrijk ook in Duitsland en Frankrijk drastisch beperkt om iedereen te beschermen tegen de snelle verspreiding van de nieuwe variant. Duitsland heeft Groot-Brittannië afgelopen maandag als risicogebied geclassificeerd. Een risicogebied is de hoogste corona-risicocategorie voor Duitsland en betekent een 14-daagse quarantaine voor onze gasten op de MSC Magnifica.”

Gezien de huidige situatie zegt MSC Cruises geen andere keuze te hebben dan de Europese route voor de MSC Magnifica tijdelijk op te schorten. Het cruiseschip zal haar 7-nachten route na de onderbreking hervatten van 16 januari tot april 2022. Door deze beslissing konden afgelopen weekend geen passagiers meer inschepen in Hamburg. MSC Magnifica is met de overige opvarenden vanuit de Duitse haven vertrokken en meert vandaag, woensdag af in Le Havre. Dit wordt meteen het eindpunt van de cruise. Passagiers die vorige week donderdag in Zeebrugge zijn ingescheept, moeten daar overstappen op een bus die hen repatrieert.

Reisagenten en klanten

MSC Cruises België stuurt vandaag een brief naar de betrokken klanten en reiskantoren om hen in te lichten over de opschorting. Ook landgenoten die donderdag, in Zeebrugge zouden inschepen, kregen woensdag te horen dat hun cruise is afgelast. De getroffen passagiers ontvangen een voucher voor een toekomstige cruise, gelijk aan het reeds betaalde bedrag van hun cruise. De voucher is geldig op alle afvaarten voor boekingen gemaakt voor eind april 2022. Als bijkomende compensatie kent de rederij de gasten een boordkrediet van 200 euro toe.

MSC Cruises hoopt het vaarschema op 16 januari 2022 in Hamburg te kunnen hervatten. Op 20 januari zouden dan de eerste gasten opnieuw aan boord kunnen gaan in Zeebrugge. De rederij geeft toe dat de heropstart zal afhangen van de verspreiding van de Omicron-variant en de reisbeperkingen die op dat ogenblik gelden in de betrokken landen.

Maar zelfs als MSC Cruises dit vaarschema midden januari weer opraapt, zullen bepaalde restricties blijven gelden. Vanaf 15 januari is een boosterprik in Frankrijk noodzakelijk om het coronacertificaat te behouden. Deze regel werd op 15 december al van kracht voor de 65-plussers en wordt op 15 januari uitgebreid tot alle 12-plussers. Zonder boosterprik kunnen de gasten in Le Havre niet aan wal gaan. Sowieso geldt op deze cruises al een vaccinatieplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. Belgen die van plan zijn om met de MSC Magnifica te cruisen, zetten hun naam bijgevolg best op de QVAX-reservelijst indien ze nog geen uitnodiging hebben ontvangen voor de boostervaccinatie.

AIDA Cruises die met haar Metropolenroute een gelijkaardig schema aanbiedt in West-Europa, heeft haar afvaarten nog niet officieel on hold gezet en de aanvraag voor een ligplaats in Zeebrugge nog niet geannuleerd. Het vaarschema van de AIDAprima is voor de rest van het winterseizoen wel al van de website gehaald.

© foto MSC Cruises

Comments