Cruise

MSC Cruises: opening Marseille in mei

MSC Cruises heeft sinds de heropstart al meer dan 30 afvaarten verzorgd en circa 60.000 passagiers verwelkomd onder een heel strikte protocol. Volgens Patrick Pourbaix, directeur MSC Cruises België, Luxemburg en Frankrijk is een cruise vandaag de veiligste manier van reizen. Dat is ook de mening van de Franse overheidsdiensten die de MSC Grandiosa bezochten in Genua in de voorbereiding tot de heropening van de haven van Marseille. Volgens de deelnemers zijn dergelijke strikte sanitaire protocollen aan land onbestaand.

Patrick Pourbaix drukte zich op de virtuele persconferentie hoopvol uit dat er begin mei een beslissing valt over de heropening van Marseille. De bedoeling is dat passagiers dan in de Zuid-Franse haven kunnen inschepen aan boord van de MSC Seaside. Aan een gelijkaardige oplossing wordt gewerkt in Barcelona voor de aanloop van de MSC Grandiosa. Deze schepen maken deel uit van de vloot van tien vaartuigen die MSC Cruises in de aanloop tot het zomerseizoen terug in dienst neemt. Met 10 van de 18 schepen (19 vanaf augustus met de lancering van de MSC Seashore) en een maximale passagiersbezetting van 70 procent, zou MSC Cruises deze zomer 40 tot 50 procent van haar capaciteit opnieuw benutten.

Volgens het plan zullen vanaf mei in de westelijke en vanaf juni in de oostelijke Middellandse Zee telkens drie schepen varen. Deze laatste regio wordt aangelopen vanuit Venetië en Trieste. In Noord-Europa staan vier schepen gepland, waarvan de MSC Virtuosa is voorbehouden voor de Britse passagiers. Drie schepen varen vanuit Duitsland. De havens in het Balticum heropenen geleidelijk. Noorwegen ligt moeilijker en MSC Cruises sluit niet uit dat op die routes aanpassingen nodig zullen zijn. De cruises op het Europese vasteland zijn in eerste instantie voorbehouden aan inwoners uit de Schengen-landen. Pourbaix hoopt de schepen de volgende maanden tevens open te kunnen stellen voor inwoners van buiten Europa.

Corona en quarantaine

Hoewel steeds meer mensen worden gevaccineerd, behoudt MSC Cruises voorlopig alle maatregelen aan boord en kunnen tussenstops enkel in het raam van de georganiseerde excursies. De rederij biedt op elke bestemming tot tien uitstappen in kleine groepen aan. Voor de afvaarten met de Seaside vanaf mei kondigde Pourbaix aan dat in Taranto (Puglia) een overeenkomst werd gesloten met drie stranden. De rederij legt shuttlebussen in vanaf het schip naar deze beach clubs zodat ook hier de sanitaire bubbel gegarandeerd blijft.

Ondanks alle inspanningen van MSC Cruises blijft het voor Belgen voorlopig onaantrekkelijk om vanuit Italië te varen. Landgenoten moeten bij aankomst in het land vijf dagen in quarantaine en na de reis nog eens een week in zelfquarantaine thuis. België kleurt namelijk het volledige grondgebied van Italië rood, terwijl deze kleurcode op Italiaanse kaarten alleen geldt voor drie regio’s. Patrick Pourbaix onderschrijft het probleem. Samen met de betrokken overheden onderzoekt de rederij de uitgifte van een transitdocument dat de inschepende passagiers zou vrijstellen van de quarantaineverplichtingen in Italië. Details kon hij nog niet geven. Veel zal afhangen of Italië volgende week de regels voor aankomende reizigers al of niet versoepelt. Een herziening staat gepland voor aanstaande maandag.

Op de persconferentie gaf Pourbaix ook mee dat 2021 het laatste jaar wordt waarin de schepen vertrekken vanuit Venetië. Vanaf volgend jaar moeten de cruises verhuizen naar Marghera. MSC Cruises heeft geen probleem met deze nieuwe locatie die zich dichter bij de luchthaven bevindt en waar op termijn de nodige infrastructuur zal worden uitgebouwd. Pourbaix deelde tot slot mee dat MSC Cruises deze zomer gratis parking voorziet in alle vertrekhavens. Volgens de directeur is eigen vervoer in deze coronacrisis de veiligste manier om naar het schip te reizen en de bubbel gedurende de hele reis te vrijwaren.

© foto MSC Cruises

Comments