Cruise

MSC Cruises klaar voor de zomerdrukte

Na twee testcruises in Marseille en de heropening van de Spaanse havens is MSC Cruises klaar voor de zomerdrukte. Vanaf begin juli meert de MSC Seaside elke week af in de Zuid-Franse haven. Inschepen op de MSC Grandiosa kan voortaan in Barcelona. In de Oostelijke Middellandse Zee vaart de maatschappij opnieuw volop naar Griekenland. In Noord-Europa vertrekken MSC Seaview vanuit Kiel en MSC Virtuosa vanuit Southampton.

Patrick Pourbaix, directeur MSC Cruises België, Luxemburg en Frankrijk verwacht dat het aantal schepen in de loop van de zomer alsnog op tien wordt gebracht. Nu Noorwegen, de Baltische staten en mogelijks Rusland hun havens openen, overweegt de rederij ook die bestemmingen binnenkort opnieuw aan te lopen. Vanaf september komen daar ook de Caraïben vanuit Miami bij.

MSC Cruises lanceerde tevens een groots charterprogramma (meer dan 26.000 stoelen) om de vakantiegangers te helpen de inschepingshavens in de Middellandse Zee en Noord-Europa te bereiken. Voor Belgische en Luxemburgse passagiers biedt MSC Cruises vanaf 17 juli elke zaterdag chartervluchten aan met Air France vanuit Parijs CDG naar Hamburg en Venetië en met Eurowings vanuit Düsseldorf naar Genua.

Volgens Pourbaix lopen de reservaties voor de zomer en het najaar de jongste weken vlot binnen.  Ook de personeelsbezetting bij MSC België stijgt en tegen september zal iedereen weer volledig aan de slag zijn. Al wil dat niet zeggen dat alle bedienden ook fysiek aanwezig zijn op kantoor. Telewerk zal na de coronacrisis niet helemaal verdwijnen.

MSC Yacht Club

Het is nu hopen dat ook de vakantiegangers volgen. MSC Seaside voer vorige week uit met circa 1.600 passagiers of een kleine 40 procent van haar capaciteit. Dat was te weinig om een gezellige drukte te creëren in de bars en specialiteitenrestaurants. Ook de buitendekken lagen er met uitzondering van de omgeving van de zwembaden vrij verlaten bij. De MSC Yacht Club was wel quasi volzet, ook door gezinnen met kinderen. Daar hebben in deze coronatijd de extra ruimte in de lounge, het restaurant en het Yacht Club Pool Deck ongetwijfeld mee te maken.

Daarnaast gaat de kwaliteit van het Yacht Club Restaurant erop vooruit met smaakvollere bereidingen en een grotere keuze aan inbegrepen wijnen. Opvallend: de menu’s bevatten geen bereidingen van sterrenchefs waarrond de voorbije jaren veel om te doen was. Deze gerechten waren meestal overroepen en deden de Michelinchefs geen eer aan. Wij hebben ze tijdens de cruise alvast niet gemist.

Coronaprotocol

Gasten aan boord van de schepen van MSC Cruises hoeven deze zomer niet gevaccineerd te zijn. In het licht van het gezondheidsprotocol moeten de passagiers bij het inschepen een negatieve PCR-test kunnen voorleggen en worden ze in de terminal nogmaals getest voor ze het schip mogen betreden. Tijdens de cruise moet elke gast zich dagelijks melden voor een temperatuurmeting. Dat gebeurt bij het vertrek op de bubbelexcursies of bij de ingang van het restaurant. Verder geldt er een algemene mondmaskerplicht tijdens de verplaatsingen aan boord. Een bijkomende PCR-test was op onze cruise noodzakelijk twee dagen voor de ontscheping in Civitavecchia (Rome). Dit had te maken met de eisen die Italië oplegt voor mensen die het land binnenkomen.

Naarmate de vaccinatiegraad toeneemt, zullen deze maatregelen de volgende maanden wellicht wijzigen, zeker in het licht van het Europees Covidcertificaat. MSC Cruises overweegt om over enkele maanden aan boord van het schip versoepelingen door te voeren in verband met het dragen van het mondmasker. Deze zijn echter pas mogelijk wanneer de meeste opvarenden inclusief de bemanning zijn gevaccineerd. In Griekenland kregen zeelui de jongste maanden voorrang en waren bij de start van het zomerseizoen alle MSC-bemanningen volledig gevaccineerd. In Italië en de Westelijke Middellandse Zee gold die voorrang niet. Dit betekent dat veel (jongere) bemanningsleden eind juni zelfs nog niet toe waren aan hun eerste prik!

De bemanningsleden worden wel op regelmatige basis onderworpen aan Covid-testen en temperatuurmetingen. Het voorbije jaar heeft aangetoond dat het MSC-protocol wel degelijk functioneert. Niettemin staat deze manier van werken in schril contrast met de protocollen die andere rederijen hanteren. Windstar heeft eind juni zelfs twee geplande cruises geannuleerd omdat nog niet alle bemanningsleden volledig beschermd waren.

Comments