Cruise

MSC Cruises hoopt vanaf 15 augustus weer te varen

MSC Cruises hoopt op 15 augustus te kunnen herstarten. De rederij verwacht nog deze week de finale goedkeuring van de Italiaanse overheid. Dat heeft CEO Gianni Onorato meegedeeld in een online media-briefing. In een eerste fase zal dat gebeuren met twee schepen. De MSC Grandiosa zal weekcruises voorstellen tussen Genua, Civitavecchia (Rome), Napels, Palermo en Valletta. De MSC Magnifica vaart tussen Bari, Korfoe, Katakolon, Piraeus (Athene) en Trieste. De autoriteiten in Griekenland en Malta hebben deze havens weer opengesteld en MSC’s gezondheids- en veiligheidsprotocol goedgekeurd. De rederij wil de volgende maanden geleidelijk schepen en vaarroutes toevoegen aan het aanbod. Frankijk en Spanje zijn voorlopig tot eind augustus gesloten voor grote schepen. Patrick Pourbaix, MSC-directeur voor België, Luxemburg en Frankrijk hoopt dat vanaf september opnieuw schepen van de maatschappij kunnen afmeren in Marseille.

MSC Cruises verwelkomt in een eerste fase alleen gasten uit de Schengenlanden. Bovendien zullen de vaartuigen maximaal 70 procent van hun passagierscapaciteit benutten. Dit komt voor de Grandiosa en Magnifica neer op circa 3.000 en 2.000 gasten. Ook in de publieke ruimtes wordt het aantal aanwezigen beperkt. In het theater wordt bijvoorbeeld maar de helft van de zitjes benut. In de zwembaden neemt de rederij 4m² per persoon als regel. Dat betekent dat maximum 12 tot 15 mensen gelijktijdig in een zwembad mogen. Het persoonlijk contact wordt zoveel mogelijk vermeden met een uitbreiding van de telefonische permanentie (24/7) aan de receptie en menukaarten via een QR-code.

Gezondheids- en veiligheidsprotocol

Voor de heropstart heeft MSC Cruises in samenwerking met een internationale taskforce een uitgebreid gezondheids- en veiligheidsprotocol uitgewerkt. Dat berust op drie pijlers: een screening bij de inscheping, een dagelijkse monitoring tijdens de reis en een bekommernis om de opvarenden veilig en gezond te houden zowel op het schip als in de havens.

Concreet moeten gasten voor het aan boord gaan een Covid 19-swap ondergaan, hun temperatuur laten meten en een gezondheidsformulier voorleggen. Dat gebeurt in principe in de terminal. Volgens Onorato zal de hele procedure 60 tot 90 minuten in beslag nemen. Risicogroepen en opvarenden uit landen die de Covid-alarmdrempel overschrijden, moeten een negatieve PCR-test kunnen voorleggen, afgenomen uiterlijk 72 uur vóór de inscheping. Deze regel geldt momenteel onder meer voor België en Spanje. De klanten en de reisagenten worden hierover twee weken voor de reis ingelicht. Inschepende bemanningsleden moeten een coronatest ondergaan in hun thuisland, een tweede bij inscheping en een derde na een quarantaine van vijf dagen. Pas als de test drie maal negatief is, kunnen ze aan de slag.

Ook tijdens de reis wordt regelmatig de lichaamstemperatuur gemeten en is een mondmasker verplicht in de publieke ruimtes. De rederij heeft tevens een trackingsysteem uitgewerkt om bij een eventuele besmetting te kunnen nagaan met wie een gast langdurig in contact is geweest. Dat gebeurt op de Grandiosa aan de hand van het MSC-polsbandje dat gps-coördinaten opslaat. Deze gegevens worden tot 14 dagen na de reis bewaard.

Om de veiligheid in de aanloophavens te garanderen kunnen bezoeken aan wal in de opstartfase enkel met een door MSC Cruises georganiseerde excursie. Het aantal inbegrepen excursies hangt af van de gekozen hutcategorie. Voor gasten in de MSC Yacht Club zijn alle excursies inclusief. Wie in de goedkoopste categorie verblijft, moet de uitstappen betalen. De prijs bedraagt 100 euro voor drie excursies.

Covid-19 Protection Plan

Om de gasten met een zo veilig mogelijk gevoel te laten reizen, heeft MSC Cruises in samenwerking met Europ Assistance een Covid-19 Protection Plan uitgewerkt. Deze reisverzekering kost 18 euro per persoon per cruise en dekt alle aspecten van de reis vanaf de boeking tot de veilige terugkeer. Het protection plan covert alle reiskosten voor wie niet kan varen alsook alle verzorgingskosten voor wie toch zou blootgesteld zijn aan Covid-19, zowel voor, tijdens als na de cruise.

In een reactie na de voorstelling sprak Patrick Pourbaix zijn vertrouwen in de toekomst uit. Hij is ervan overtuigd dat de wil bij de vakantiegangers aanwezig is om opnieuw te cruisen. Dit blijkt ook uit de reacties van de passagiers die hun cruise de voorbije maanden geschrapt zagen. Slechts een klein percentage heeft effectief geannuleerd. Het gros heeft zijn boeking overgezet naar de zomer 2021. De reservaties voor het winterseizoen liggen momenteel achterop, maar de directeur is ervan overtuigd dat het vertrouwen zich zal herstellen eenmaal de schepen effectief opnieuw varen. “Wij staan te popelen om de activiteiten te hervatten en zijn klaar om de reiskantoren te helpen de draad opnieuw op te nemen.”

Terwijl diverse rederijen schepen verkopen of hun bouworders aanpassen, blijft MSC Cruises op koers en houdt ze haar expansieprogramma voor de volgende jaren aan. Pourbaix: “Alle bestellingen zijn bevestigd voor zowel MSC Cruises als de nieuwe luxebrand die we opzetten. Her en der zullen er wel kleine verschuivingen zijn in de opleveringen, maar die hebben louter te maken met de tijdelijke sluiting van de werf in St. Nazaire ten gevolge van de covid-pandemie.”

© foto’s MSC Cruises

Comments