Analyse, Studiereis

MSC Cruises: Caraïben met MSC Opera

Moderne piraten op de Caraïbische zee

Cruisen als een moderne piraat op de Caraïbische zee lijkt voor velen een onbereikbare droom, want onbetaalbaar. Een misvatting, zo blijkt, want een cruise hoeft niet meer te kosten dan een vergelijkbaar landarrangement. Dit en nog veel andere tips en weetjes kregen 20 reisagenten tijdens de workshops aan boord van de MSC Opera tijdens een 8-daagse Caraïben-cruise. Daarnaast was er natuurlijk nog heel veel tijd om te genieten van de faciliteiten van het schip en om bestemmingen als Havana, Montego Bay (Jamaica), de Kaaimaneilanden en Cozumel (Mexico) te ontdekken.

Andere kijk op cruisen

“Het doel van deze famtrip is om reisagenten een andere kijk op cruisen te geven”, licht Sam Verhaegen, Business Developper MSC Cruises Belgium, toe. “We stellen immers vast dat er, zelfs bij reisagenten, nog veel vooroordelen bestaan over het cruisen. Het zou alleen maar voor rijke mensen zijn, je zou je rot vervelen en je moet minstens een pensioengerichte leeftijd hebben bereikt. Daarom hebben we tijdens deze ontdekkingscruise een aantal workshops voor de reisagenten ingelast om de veelzijdigheid van het cruiseproduct te belichten en de bestaande vooroordelen te ontkrachten. Daarnaast hebben we ook een quiz voorbereid (Wie wordt de slimste Cruise Agent ter wereld) om op die manier nog meer info en kennis op een ludieke manier door te geven”.

Sam Verhaegen maakte van de gelegenheid ook gebruik om de reisagenten uitgebreid te laten kennismaken met MSC Meraviglia en MSC Seaside, de twee nieuwste paradepaardjes van MSC-vloot die intussen 14 schepen telt. Volgens Sam positioneert de MSC Meraviglia  zich vooral als een ‘funship’ met veel ruimte aan het zwembad en een indrukwekkend Polar Aquapark. Liefhebbers van entertainment kunnen zich aan boord vergapen aan twee weergaloze Cirque du Soleil shows. MSC Seaside biedt een uniek cruise-ervaring doordat het schip door zijn glaspartijen in publieke ruimtes en panoramische liften in totale verbinding staan met de zee. Dit schip heeft een complete bowlingbaan en een nooit gezien interactief waterpark met 5 verschillende glijbanen.

Leven aan boord

Met onder meer een dag op zee, kregen de reisagenten ruimschoots de gelegenheid om de faciliteiten van MSC Opera te ontdekken en om het leven aan boord te beleven. Sales Executive Natasja Bollen: “MSC Opera werd gebouwd in 2004 en behoort tot de Lirica-klasse. Vergeleken met de later gebouwde schepen gaat het om een relatief klein schip met 970 kajuiten (ongeveer 2679 passagiers), waarvan slechts 20% met balkon. Het schip onderging in 2014-2015 onder de noemer ‘Renaissance’ wel een grootscheeps renovatie, waardoor kajuiten, publieke ruimtes en restaurants vernieuwd en vergroot werden. Met de hulp van gerenommeerde partners zoals ChiccoLEGO en Namco werden nieuwe speelplekken ontworpen voor kinderen. Verder werd ruimtes voor muziek en dans uitgebreid, waardoor de MSC Opera een schip is voor alle leeftijden. ”

Inschepingshaven Havana

Als cruisegebied zijn de Caraïben erg populair. Maar bijzonder aan deze cruise met de MSC Opera  is dat de rederij als inschepings- (en ontschepings)haven kiest voor Havana, waar het schip trouwens twee dagen blijft liggen. Hierdoor krijgen de passagiers uitgebreid de gelegenheid om de hoofdstad van Cuba te ontdekken (wie wil kan natuurlijk ook excursies boeken voor het binnenland). Extra comfortabel en gesmaakt door de gasten is de door MSC gecharterde vlucht met Air France vanuit Paris CDG naar Havana. De bagage die in Parijs op de band gaat, vind je bovendien terug in jouw kajuit. Als dat geen extra service is! Zoals steeds kunnen de gasten aan boord van de MSC Opera op voorhand excursies boeken en in Havana was dit niet anders. Maar aangezien de cruiseterminal pal in het centrum van de stad ligt, kozen de meeste reisagenten ervoor om de stad op eigen houtje te ontdekken. Vooral het ritje met een typische oldtimer door Habana Vieja was een topper.

Raften in Jamaica

Na twee dagen Havana, werd het tijd voor de MSC Opera om het ruime sop te kiezen voor een etmaal op zee. Na meer dan 30 uur varen, bereikte de groep Montego Bay (Jamaica), waar de toeristische dienst hun opwachtte. Hoogtepunt van de volledige dag op het reggae-eiland was het gezapige raftingtochtje op een bamboevlot op de rivier Martha Brae.

Witte stranden en zwart geld

Volgende stop en derde bestemming was Grand Cayman, het eiland van de witte stranden en het zwarte geld. Op het programma voor ieder wat wils: sommige reisagenten kozen voor strand of shopping; anderen gingen pijlstaartroggen of zeeschildpadden aaien.

Maya-eiland

Laatste bestemming was Cozumel, een eiland voor de Mexicaanse kust. Cozumel was ooit een belangrijk bedevaartsoord voor de Maya’s, wat duidelijk werd na een bezoek aan de tempelruïnes van San Gervasio. De dag werd afgesloten met waterpret aan één van de parelwitte stranden, waar het Maya-eiland bekend om staat. Volgens een legende zou er ergens op één van die stranden nog steeds een piratenschat verborgen liggen. Maar veel tijd om ernaar te zoeken kreeg de groep niet. De scheepshoorn van MSC Opera gaf alweer het signaal voor het vertrek naar Havana.

Reacties

Hilde Cremers (Limburg International): “Deze cruise was ideaal om kennis te maken met de Caraïben. Leuk vond ik de Latino-sfeer en de aangepaste ‘Caraïbische animatie’ aan boord. De crew deed echt zijn best om de gasten een vrolijk gevoel te geven. Er waren ook vrij veel jonge mensen aan boord, wat een speciale sfeer gaf. Ik zou zo’n cruise als instapcruise bij mijn klanten wel willen aanraden.”

Tamara Vanperre (Axis Travel): “Ik heb al een drietal cruises gemaakt, maar dit was mijn eerste cruise in de Caraïben. Vooral Cuba kon mij zeer bekoren. Het feit dat je dit eiland twee dagen kunt bezoeken, geeft een meerwaarde. Ook Jamaica vond ik aangenaam. De MSC Opera is duidelijk nog niet zo lang geleden gerenoveerd en dat merk je, maar het blijft natuurlijk wel een iets ouder schip. De vlotte inscheping in Havana (met de rechtstreekse transport van de koffers naar de kajuiten) vond ik ook een meerwaarde.”

Ilse Cogge (Omnia Roeselare): “Het leuke aan dergelijke cruises, is de variatie aan landschappen en culturen die je op korte tijd kan ontdekken. Het gaat hier vooral om ‘teasers’, aangezien je nergens echt lang blijft (buiten Havana dan), maar je kan je toch onderdompelen in de typische Caraïbische sfeer. Positief vond ik ook de goed georganiseerde workshops en de animatie aan boord.”

Cindy Verstrepen (TUI Mechelen): “Het is een cruise waarmee je als reisagent kunt scoren bij jouw klant, op voorwaarde dat je de cruise verkoopt aan het juiste doelpubliek. Volgens mij is deze cruise vooral geschikt voor families met kinderen en mensen die houden van animatie. Er was ook een gevarieerd aanbod: stad, cultuur, strand… en dit alles in een Caraïbische sfeer. Zeer positief vond ik ook de incheckprocedure, waarbij de gast ontzorgd werd van zijn bagage.”

Stephane Stassart (Reiscentrum Overijse): “Het was een typische Caraïbische ’funcruise’. Van de bestemmingen moet je, met uitzondering van Havana, niet zo veel verwachten, aangezien de nadruk vooral ligt op plezier, zon, zee en strand. Ik denk dat dergelijke cruises geschikt zijn voor mensen die voor de eerste keer een cruise willen maken. Ook inzake prijs/kwaliteitsverhouding zit het goed”.

Kathy Coppens (Belcotravel): “Voor mij was het de tweede keer dat ik aan boord was van een MSC-schip, maar het was mijn eerste langere cruise met onder meer een dag op zee en twee dagen aan land. Mijn conclusie is opnieuw dat MSC Cruises een product is voor een groot publiek. De gasten krijgen veel waar voor hun geld: inzake de prijs/kwaliteitsverhouding zit MSC Cruises erg goed. Deze cruise vind ik vooral geschikt voor families met kinderen. Er is genoeg animatie aan boord en met het all-in concept (zeker met aangekocht drankenpakket) moeten de gasten zich niet te veel zorgen maken over het budget. Ik zou deze cruises wel niet aanraden aan instappers, maar eerder aanbevelen bij repeaters.”

Wie, wat, waar, wanneer

Studiereis MSC Cruises Cuba & de Caraïben met MSC Opera: van zaterdag 9 december t.e.m. zaterdag 16 december (MSC Opera)
Route: Havana (Cuba) – Montego Bay (Jamaica) – George Town (Cayman islands) – Cozumel (Mexico) – Havana
Deelnemers: Cindy Verstrepen (TUI Mechelen); Elien De Herdt (TUI Specialists), Veerle Lefevere (Connections Oostende); Ann Dumoulin (Connections); Tom De Doncker (Reizen De Postiljon); Stephane Stassart (Reiscentrum Overijse); Sandra Ingelbinck (Selectair Walter & Co); Maureen De Wispelaere (M Travel); Karolien Deconinck (Hoppetravel Poperinge); Melanie Debrabandere (Hoppetravel Veurne); Elsie Quayhaegens (Evertravel); Regina Brands (Blue Skies), Tamara Vanperre (Axis Travel); Ilse Cogge (Omnia Roeselare), Sarah Cottignie (TPP Galaxy Travel); Evelyne Honorez (Uniglobe Worldwide Travel); Annick Vander Beken (IB Travel); Hilde Cremers (Limburg International); Kathy Coppens (Belcotravel), Katleen De Peuter (Travel Expert).
Begeleiding:  Natasja Bollen (MSC Cruises); Sam Verhaegen (MSC Cruises).

Peter Van Oyen, senior reporter Travel Magazine

Comments