Cruise

Ms Artania vaart toekomst voor cruises in

Maandag meerde de MS Artania als eerste cruiseschip sinds 11 maart 2020 af in Zeebrugge. Voor het havenbestuur stond de komst van het schip van Phoenix Reisen symbool voor de toekomst van de cruisesector in Zeebrugge. De cruise-industrie werd door de Covid 19-pandemie hard getroffen. Vastberaden ging de sector op zoek naar geschikte maatregelen die hen een toekomst konden bieden: de invoering van erg strenge gezondheidsprotocollen aan boord, in de terminals en tijdens excursies aan wal.

De maatregelen omvatten naast de evidente coronamaatregelen (social distancing, mondmaskers en handhygiëne) ook de vroege invoering van gezondheidscertificaten, een beperking van het aantal cruisegasten, aangepaste ventilatiesystemen, regelmatige temperatuurcontroles en desinfectie, éénrichtingsverkeer aan boord, invoering van het bubbelprincipe, medische staf met testmogelijkheden en voorzieningen voor isolatie en quarantaine aan boord, …). Momenteel vereisen de meeste cruiserederijen dat alle passagiers en bemanningsleden gevaccineerd zijn en/of over een Covidpaspoort beschikken.

In de Middellandse Zee wordt al sedert vorige zomer opnieuw gecruised. De cijfers bewijzen dat de strikte aanpak werkt. Inmiddels is 48 % van de cruisevloot opnieuw in de vaart en hebben 1,8 miljoen toeristen opnieuw een cruisereis gemaakt, met in totaal 46 vastgestelde Covid-besmettingen (0,003%). Een veiliger manier om te reizen is dus moeilijk te vinden.

Onder impuls van FOD Mobiliteit en de Beleidscel Noordzee creëerden de Belgische overheidsinstanties met de invoering van een ‘cruisenota’ eind juli 2021 een kader waarmee onze havens opnieuw, onder strikte voorwaarden, cruisepassagiers konden verwelkomen. In augustus liepen inmiddels  de cruiseschepen ms Europa (Antwerpen) en ms Hanseatic inspiration (Gent) al Belgische havens aan. De 230 m lange ms Artania kan in principe 1.260 passagiers accommoderen maar heeft voor deze  reis 876 Duitse passagiers aan boord, die allen net als de volledige bemanning gevaccineerd zijn. Het schip begon de reis in Bremerhaven en loopt ook Le Havre en Rotterdam aan. In Zeebrugge lag het schip van 11 uur tot 23 uur aan de Zweedse kaai zodat de passagiers ruim tijd hadden voor een daguitstap.

De scheepvaartpolitie stond in voor gerichte grenscontroles en voor de volledige controle van het Covidcertificaat en het Passenger Location Form.  De ABC cruiseterminal en het schip ware enkel toegankelijk voor passagiers, bemanningsleden en terminalpersoneel met een Covidcertificaat.

In Zeebrugge mogen dit jaar in principe nog 26 cruiseaanlopen verwacht worden maar of het zo’n vaart zal lopen, hangt af van verdere versoepelingen van de voorwaarden van de overheidsinstanties. In elk geval kondigt het seizoen 2022 zich met 148 kaaiaanvragen hoopvol aan terwijl de teller voor 2023 ook al op 106 staat.

© foto Port of Zeebrugge

Comments