Digitale Economie

MiFi – een vergelijking

Sinds 15 juni werden roamingkosten afgeschaft binnen de EU, maar wat als je buiten de EU-zone wil genieten van een vlotte 4G-dataverbinding, zonder afhankelijk te zijn van lokale SIM-kaarten of openbare wifi-verbindingen? Mobiele wifi, oftewel MiFi, is een draagbare wifi-router die je in staat stelt om meerdere toestellen tegelijkertijd te verbinden met een (niet-fysieke) 4G data-SIM. Zo kan je in het buitenland eenvoudig online gaan, waar je ook bent. Travel Magazine kreeg de kans om twee ‘smart hotspots’ te testen die gebruikmaken van CloudSIM: de Solis X van Skyroam en de GlocalMe U2 van uCloudlink.

Skyroam Solis X

De Solis X is een vernieuwde versie van de Solis, maar iets kleiner. Het knaloranje, ronde toestel combineert tegelijkertijd een mobiele router en een powerbank en gebruikt een virtuele SIM om 4G LTE connectiviteit te bieden in meer dan 130 landen. Volgens Skyroam kan je tegelijkertijd 10 toestellen koppelen via wifi en met behulp van een eenvoudig te installeren app. Je hoeft de app niet op voorhand te installeren, maar het helpt wel om te connecteren. Je doet dit best voor vertrek, anders is de Solis X moeilijker in gebruik te nemen.

De aankoopprijs voor een Solis X is $179,99 (ongeveer €161). Via de app kies je jouw betaalplan: een dagpas voor $9 (€8) voor 24 uur onbeperkt wifi, een maandelijks GoData plan voor $9 voor 1GB en $9 per additionele GB, of een onbegrensd maandelijks plan voor $99/m. Je kan betalen via PayPal of creditcard.

De batterij-capaciteit is iets kleiner dan zijn voorganger (4700 mAh), maar daardoor draag je hem wel iets eenvoudiger met je mee. Je laadt hem op via een USB-C-kabel en heeft een geschatte batterijduur van 16 uur.

De Solis X haalt vaak betere 4G down- en uploadsnelheden dan de wifi in de hotelkamer en zelfs in bergachtige Maleisische gebieden was er geen probleem om een connectie te maken. Skyroam werkt samen met meer dan 300 providers en zoekt automatisch naar de snelste connectie.

Één vreemd element, is de 8MP camera die in het toestelletje verborgen zit. Volgens het bedrijf voor snelle en spontane familie-momentjes, maar aangezien iedereen tegenwoordig over een betere resolutie beschikt via zijn/haar smartphone, niet echt een meerwaarde. Voorts beschikt het toestel over een luidspreker, microfoon, bluetooth en een Smart Assistant, gekoppeld aan IFTTT, al hebben we die functionaliteiten niet aan een test onderworpen.

GlocalMe U2

De GlocalMe U2 is waarschijnlijk het best geschikt voor ‘frequent travelers’ die snel, goedkoop en overal ter wereld online willen geraken – al is het ook voor thuis een nuttig toestel, bijvoorbeeld voor werkende pendelaars die af en toe met een labiele verbinding te maken krijgen. Met ‘ingesloten codering’ beschikt de U2 over een veiligere connectie dan bepaalde open wifi-hotspots. In het buitenland kan je connecteren in 136 landen.

Ook hier is de CloudSIM (of virtual SIM – vSIM) aanwezig, waardoor je geen fysieke SIM-kaart nodig hebt, al is dat desgewenst wel een mogelijkheid. Bij het inschakelen van het toestel, gaat de U2 op zoek naar een SIM-kaart in een ‘SIM Rack’ in een lokaal datacenter van de provider. De GlocalMe U2 is lang, slank en in twee verschillende kleuren (goudbeige en donkergrijs) beschikbaar en kan tegelijkertijd tot 5 toestellen van een internetverbinding voorzien. De 3.500 mAh batterij heeft een duurtijd van ca. 12 uur en is volledig opgeladen in 3,5 uur d.m.v. een micro-USB-kabel. De aankoopprijs van het toestel is €149,99, al zijn de aankoopopties van data veel diverser in vergelijking met de Solis X. Je kan pakketjes kopen i.f.v. capaciteit, maar ook via land of zelfs via regio (bv. Zuidoost-Azië). Als richtprijs voor een 30 dagen tellend data-pakket van 3GB, betaal je €8,5.

Het toestel beschikt maar over één knopje en werkt vervolgens zeer intuïtief. De U2 zoekt naar een SIM-kaart in de cloud en via het SSID en het bijgeleverde paswoord maak je eenvoudig verbinding met het snelste internet – soms zelfs sneller dan onze eigen Proximus-dataverbinding in België. Een app is niet verplicht om te connecteren, maar is wel nuttig om de resterende data te checken of pakketjes bij te kopen. Net als bij de Solis X waren we ontzettend tevreden over de goede dekking in afgelegen gebieden.


Oordeel

Aangezien we nooit met meer dan vijf personen tegelijkertijd online verbonden moesten zijn, krijgt de GlocalMe U2 lichtjes de voorkeur op zijn tegenstander. De eenvoudige werking, geen verplichte installatie van de app, de stijlvolle vormgeving en de goedkopere dataplannen maakten het bij deze test de betere keuze. Indien meer dan vijf personen moeten connecteren, je langer aan één stuk werkt dan 12 uur, je een USB-C-verbinding prefereert en Smart Assistant features wil installeren, ben je waarschijnlijk beter af met de Solis X.

Comments