Analyse, Studiereis

MICE-famtrip Brazilië met TAP

Van 24 tot 30 mei trokken vier MICE-specialisten, op uitnodiging van TAP, naar Belo Horizonte, Mariana, Ouro Preto en Rio de Janeiro; een studiereis voor twee dames en twee heren. Honderd procent volgens de regels van de gendergelijkheid. Maar het evenwicht werd snel verbroken: de heren konden pas een dag later bij de ‘groep’ aansluiten. De eerste dag van deze reis liep Travel Magazine dus gedwee in het spoor van Griet en Julie, op zoek naar cultuur en natuur.

Korte reis, grote afstanden

In Inhotim park

Belo Horizonte, de allereerste vooraf netjes uitgetekende stad van Brazilië, is met zijn 2,5 miljoen inwoners zeer uitgestrekt en het is dus een heel stuk rijden eer je stad uit bent. Ons eerste doel: Inhotim, een 150 ha grote botanische tuin en terzelfder tijd een openluchtmuseum voor moderne en hedendaagse kunst, op zo’n zestig kilometer van de hoofdstad. Een schitterende combinatie, waar je makkelijk een dag mee vult. Op de terugweg naar het hotel, toch nog wat van Belo Horizonte zelf meegenomen: rond het kunstmatig Pampulhameer vind je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: o.a. de Sint Franciscus van Assisi kerk, het kunstmuseum en een aantal gebouwen van de bekende architect Niemeyer, door UNESCO opgenomen in de beroemde erfgoedlijst. En je kan er ook niet naast het Mineirão stadion kijken, de Braziliaanse voetbaltempel met zijn voetbalmuseum.

De rijkdom van Minas Gerais

Mariana

Belo Horizonte is de hoofdstad van deelstaat Minas Gerais, wat we vrij onnauwkeurig kunnen vertalen naar ‘land van de vele mijnen’. De staat bezit enorme reserves aan ijzer en een flinke voorraad aan goud en edelstenen. Sinds de achttiende eeuw zijn ware schatten opgedolven en dat weerspiegelt zich in de rijkdom van de steden langs de ‘keizerlijke route’ naar het zuiden. We vulden dag twee met een bezoek aan Mariana en Ouro Preto. Mariana is een betoverend, kleurrijk stadje met steile straten vol kleurschakeringen en fraaie pleinen met groen. Op het Minas Gerais plein trachten twee oker en witte kerken de meeste aandacht te trekken. Het is zondag en de meisjes lopen verkleed als engeltjes de kerk binnen. Alles straalt rust en zaligheid uit.

Ouro Preto, letterlijk ‘Zwart Goud’, is groter en drukker, maar hoeft in kleur en sfeer niet voor Mariana onder te doen. UNESCO zette de hele stad op de lijst. Dit is gewoon het plakboek van de Braziliaanse koloniale bouwstijl. De stad doet geregeld aan Cuba denken, maar de zorg die aan elke woning wordt besteed en de creatieve kleurkeuze maken de beelden uniek. Je kan een dag niet mooier vullen.

Op naar de ‘Cidade Maravilhosa’

Ouro Preto

Dag drie werd een ‘busdag’, van Ouro Preto naar Rio de Janeiro, daar mag je flink wat tijd voor uittrekken. Meer dan vierhonderd kilometer, maar wel door een schitterend groen decor. We stoppen voor een vrij late lunch in de Keizerlijke stad Petrópolis, waar in de negentiende eeuw heel wat Duitse boeren neerstreken. Sommige gebouwen lijken wel uit Duitsland of Oostenrijk te komen. Dag vier moest de kers op de taart worden: Rio de Janeiro, de ‘wonderbaarlijke stad’. Als je in Rio twee zaken moet doen, dan is het wel met het tandradtreintje de Corcovadoberg op naar het beeld van Christus de Verlosser én met de dubbele kabelbaan naar de top van de Suikerbroodberg. Deden we dus. Onvergetelijk. Maar je begrijpt dat we ook van Copacabana en Ipanema hebben geproefd.

Het oordeel van de reisagenten

Griet Esselens (Uniglobe Robins Travel, Wilrijk): “Voor mij blijft Rio de topper van de reis en ik denk dat dit ook zo is voor onze klanten. Het is een van de mooiste steden ter wereld en je hebt er natuur en cultuur bij elkaar, muziek, dans… Deze bestemming lijkt me heel interessant voor incentivereizen omdat je niet ver moet uitwijken om een heel verrassend programma samen te stellen. Ik vind het een prachtig idee om die twee luchthavens te verbinden. Daardoor hebben we ook een stuk van het binnenland kunnen zien, waarop ik tot nu toe geen zicht had. Ik was al een paar keer in Brazilië, maar meestal ga je naar één plaats en je blijft daar in de buurt, maar nu hebben we een heel stuk landschap doorkruist en dat was fantastisch.

Als je het puur als een programma voor een incentive groep zou bekijken, dan moet je zeker denken aan een minimum van vijf nachten. Je kan natuurlijk ook op één plaats blijven om van daaruit uitstappen te maken. In dat geval komt het er op aan om de Braziliaanse cultuur duidelijk in de verf te zetten, zoals wij het nu samen beleefd hebben: muziek, dans, cultuur, strand, restaurants. Met daarbij: gebruik maken van de topkwaliteit die ze bieden, de goede service, de vriendelijke mensen… ”

Julie Struman (Opportunity, Brussel); Christophe Van Campenhout (Act-Wise, Gent); David Luyckx (Thomas Cook) en Griet Esselens (Uniglobe Robins Travel, Wilrijk)

Christophe Van Campenhout (Act-Wise, Gent); “Ik was hier nog nooit en ik ben meteen een grote fan van de cultuur en de schoonheid. Ik zou de twee bestemmingen combineren, maar we hebben wel, ook omdat het een kort programma was, heel wat tijd doorgebracht in de bus. Maar langs de andere kant hebben we schitterende dingen gezien: Belo Horizonte, Mariana, Ouro Preto en Rio. Ik kom hier zeker terug. Rio is fantastisch, maar ook Mariana en Ouro Preto zijn uniek, heel koloniaal, mooie gebouwen, pittoresk. Als ik naar mijn klanten kijk, dan kan ik hier klanten naartoe sturen die wat tijd hebben, die zowat acht of tien dagen weg kunnen, en die ook wat budget hebben. Ik denk dat je in je programma ook moet mikken op goede, liefst centraal gelegen, hotels.”

David Luyckx (Thomas Cook): “Ik kan alleen maar erg positief zijn over deze korte reis: de bestemming, Rio de Janeiro, Ouro Preto, de groep… een plus voor alles. Als er een min moet gegeven worden dan wellicht voor de DMC, we hadden te veel lange afstanden af te leggen, vooral in Rio lag het hotel te ver van alles. Of het een gemakkelijk te verkopen product is, daar moet ik toch even over nadenken. Het is een zeer verre bestemming en er wordt meer en meer gedacht aan medium haul bestemmingen. MICE? Er zitten veel mogelijkheden in en met creativiteit zijn wel combinaties te maken. Leisure? Ook maar weer idem: het is ver. Je kan er niet meteen de grote massa mee aanspreken, vrees ik.”

Julie Struman (Opportunity, Brussel); “Een heerlijke bestemming, De keizerlijke steden zijn gewoon prachtig en Rio is nu eenmaal een wereldstad. Al bij al een zeer interessant land, vooral voor individuele reizigers. De hotelkeuze in een land waar de afstanden zeer groot zijn, is van bijzonder belang. In Rio bijvoorbeeld moet je nabij Copacabana op Ipanema logeren, niet in het westen van de stad, waar ons LSH-hotel lag. Een overigens zeer goed hotel! Ik ben heel blij dat Mariana en Ouro Preto in dit programma zaten, dit zijn juweeltjes die men moet gezien hebben. De reis kon misschien beter georganiseerd zijn, maar we hebben gezien wat we moesten zien. In zijn geheel een prachtig reisdoel en verkoopbaar. Voor dit product moet je individuelen of kleine groepen aanspreken, die al veel gereisd hebben en die over een ruimer budget beschikken, zodat je wat meer keuzevrijheid hebt. Vooral wat de hotels betreft.”

Over hotels gesproken

LSH Hotel, Rio de Janeiro

Griet Esselens vat de opinie van de hele groep samen:”Het Mercure Belo Horizonte Lourdes hotel is heel goed, maar niet echt een optie voor een incentive groep. Overigens is Belo eerder een bestemming voor business reizen en dus voor meetings van bedrijven.

Het vijfsterrenhotel Fasano Belo Horizonte was heel mooi en straalde iets huiselijk/gezellig uit. De vergaderruimtes zonder daglicht spreken echter niet aan.

In Ouro Preto sliepen wij in Pousada Classica – officieel viersterren, maar eigenlijk een minder goede drie. Er was geen wifi in de kamer en dus moesten we naar de lobby gaan om mails te checken. In de kamers stonden twee smalle bedjes, het gaf een beetje de indruk van een kostschool. Ook de badkamer met enkel douche was piepklein. En er was geen bar… Het LSH Hotel in Barra da Tijuca, een prachtige vijfsterren, is jammer genoeg geen goede locatie voor een incentive groep of een groep die meetings wil combineren met een activiteit, gezien alles ver weg is. Per taxi door het druk verkeer, heb je meer dan een uur nodig om centrum Rio de Janeiro te bereiken.

In Rio de Janeiro wil een incentive groep logeren in de buurt van Copacabana of Ipanema beach, Sofitel of Sheraton of zelfs Pestana zijn dan goede opties. En ook Hilton, dat we bezochten, is een mogelijkheid.”

TAP: tachtig keer per week naar Brazilië

Copacabana

Vincent Horians (Aviareps): “Gezien de historische banden blijft Brazilië natuurlijk onze belangrijkste bestemming. We hebben tachtig connecties per week naar tien verschillende luchthavens binnen Brazilië, die we allemaal rechtstreeks aanvliegen vanuit Lissabon. Ons bezoek aan Belo Horizonte is dan ook bedoeld om aan te tonen dat we verder gaan dan het gangbare. Wie in het binnenland nog verder wil, kan gebruik maken van onze samenwerking met Azul. We brachten ook heel wat vernieuwing op die vluchten en dat willen we dit jaar doortrekken naar Amerika en Afrika. Naar de Verenigde Staten gaan we van vijf naar acht bestemmingen: San Francisco, Chicago en Washington komen erbij. Naar Afrika komen twee bestemmingen bij. Er is meer: we zijn heel druk bezig met het vernieuwen van de hele vloot. We hebben nu zes A330-900 toestellen. Tegen eind 2019 worden in totaal 37 nieuwe toestellen verwacht. De A340’s gaan er dan ook uit. Alle longhaul toestellen die we hebben, worden binnenin helemaal gerenoveerd, wat een enorme impact zal hebben op de kwaliteit van ons product, voornamelijk richting Afrika.

Binnen Europa was eind maart de hele vernieuwing van de bestaande vloot afgerond: alle toestellen kregen een nieuw interieur. Er komen ook een aantal nieuwe A320neo’s bij en drie nieuwe A321 long range die zullen worden ingezet op Afrika en Amerika.

De bedoeling is niet enkel meer comfort te bieden, maar ook om onze vloot te verduurzamen. Met de nieuwe toestellen hebben we zeventien procent minder CO2-uitstoot. Na de vernieuwing zullen we een van de jongste vloten hebben van de Europese carriers.”

In het kort

Periode: van 24 tot 29 mei.
Vluchten met TAP: Heen Brussel-Lissabon-Belo Horizonte. Terug Rio de Janeiro-Lissabon-Brussel.
Deelnemers: Christophe Van Campenhout (Act-Wise, Gent); Julie Struman (Opportunity, Brussel); Griet Esselens (Uniglobe Robins Travel, Wilrijk); David Luyckx (Thomas Cook).
Begeleiding: Vincent Horians (Aviareps)
Hotels: Mercure Belo Horizonte Lourdes Hotel (Belo Horizonte), Pousade Clássica (Ouro Preto), LSH Lifestyle Hotel (Rio De Janeiro)
DMC: Del Bianco

TO’s die Brazilië aanbieden

BT Tours, Club Med, Continent Insolites, Cosmic Travel, Couleur Local, Djoser, Dynamer, Euromic, Generaltour Liège, Global Contacts, Joker, Langues Vivantes. Montana, Pegase, Sudamericatours, Thika Travel Belgium, Thomas Cook,Transnico, Travel Sensations, Your Travel.

 

Door Fernand Dacquin

Comments