Bestemmingen

Met VLM naar Maribor (Slovenië)

Luchtvaartmaatschappij VLM Airlines heeft onlangs de nieuwe verbinding tussen Antwerpen en Maribor met tussenstop in München opgestart. Van maandag tot vrijdag kan je nu dagelijks een keer heen en terug vliegen op deze route. Voor Maribor mikt VLM op zowel zakenreizigers als toeristen. Want de tweede grootste stad van Slovenië heeft ook op toeristisch gebied heel wat te bieden. Bovendien is Maribor een uitvalsbasis om de historische streek Stajerska te ontdekken.

Stad aan de Drava

Maribor: Stara Tra, Yves Panneels, woordvoerder VLM.

Maribor telt amper 100.000 inwoners, maar is toch de tweede grootste stad van Slovenië. Eeuwenlang behoorde Maribor (of Marburg an der Drau zoals ze toen noemde) tot de Oostenrijkse regio Stiermarken. In 1918 trokken de geallieerden een grens net boven de stad en werd het zuidelijke deel van Stiermarken (Stajerska in het Sloveens) bij het pas opgerichte Joegoslavië gevoegd. Nog steeds zie je in Maribor sporen van dit Oostenrijkse verleden.

De stad ontstond in de Middeleeuwen aan de rivier Drava. Op de linkeroever bevindt zich de oude havenwijk Lent, die volledig gerenoveerd werd. Deze pittoreske wijk met zijn voor de stadsmuren en bastions opgetrokken cafés en restaurants, vormen een geliefd trefpunt voor de stadsbewoners.

Even verder op ligt het historische centrum, waar het sociale leven zich concentreert rond enkele pleinen. Het imposante Glavni trg vormt met het stadhuis, de Aloysiuskerk, de patriciërshuizen en de pestzuil het centrale plein van Maribor. Via de verkeersvrije Postna Ulica (met zijn talrijke cafés en terrassen de uitgangsbuurt bij uitstek), bereik je het parkachtige Slomskov trg. Met zijn kathedraal, classicistische universiteitsbibliotheek en postkantoor is het architectonisch het mooiste en tegelijk ook het meest levendige plein van de stad. Hier ligt ook het Sloveens Nationaal theater, dat met zijn opera- en balletensemble tot de wereldtop behoort.

Sappige trots

Niet alle sprookjes zijn te mooi om waar te zijn. Dat bewijst het verhaal van ’s werelds oudste wijnstok, die meer dan 450 jaar geleden in Maribor werd geplant en sindsdien koppig is blijven staan. De Stara Trta, zoals de Slovenen hun sappige trots noemen, levert nog elk jaar 35 tot 55 kilogram druiven op. De eeuwenoude knar heeft zijn eigen museumpje gekregen. De rode wijn die van deze legendarische druivelaar wordt gemaakt, is naar verluidt alleen maar bestemd voor regeringsleiders en gekroonde hoofden.

Maribor wordt omringd door wijnheuvels en is van oudsher het commerciële centrum van de Podravje wijnregio, bekend omwille van de voortreffelijke witte wijnen. De stad staat dan ook in het teken van het opkomende wijntoerisme. In een verborgen vallei, net buiten de stad, ligt Château Ramsak, waar je de grootste wijnpers van Europa kunt zien en waar je terecht kunt voor een wijnproeverij. In de wijngaarden vind je ook een nieuw en kleinschalig glampingresort met een aantal luxetenten rond een natuurvijver. Vanuit dit domein kan je de schoonheid van de uitgestrekte wijnvelden en de rust en rustieke uitstraling van het Sloveense binnenland ontdekken. Op de Belgische markt wordt Glampingresort Château Ramsak aangeboden door de nichetouroperator Caractère.

Oudste stad

Maribor is zoals gezegd een ideale uitvalsbasis om de historische streek Stajerska te ontdekken. Nog geen dertig kilometer ten zuidoosten van de stad ligt Ptuj, een stadje waarvan de naam uitspreekt alsof je een kersenpit uitspuwt. Ptuj bestaat reeds sinds de Romeinse tijd en is de oudste stad van het land. De 2000 jaar oude wijncultuur van Ptuj is voelbaar in de iconische wijnkelder van Ptujska Klet. Aan het eind van een mysterieuze gang liggen achter slot en grendel de oudste wijnen van Slovenië te wachten. Deze wijnkelder maakt nu deel uit van het wijndomein Pullus, waarvan je de wijn kunt degusteren.

Ptuj: zicht over de rivier Drava.

Bierfontein

Wie even genoeg heeft van wijn en wil overschakelen op bier, komt ook aan zijn trekken. In het dorp Zalec, op zo’n 60 kilometer van Maribor, staat alles in het teken van de hopplantages en bier. Over de teelt van dit groene goud en het brouwproces kom je alles te weten in het plaatselijke eco-museum. Maar de meesten komen toch naar hier voor de fameuze bierfontein. Voor zes euro mag je aan deze fontein vijf biertjes tappen.

Comments