Analyse, Studiereis

Met TUI naar Mexico, Mexiiiiiiiico

Jonas Vandenabeele, staff reporter

Op vrijdag 22 februari verzamelde een groep van 20 zich op Brussels Airport om met TUI koers te zetten naar Cancún in Mexico voor een studiereis. Onder leiding van Eline Quintens (TUI) en Simon De Milde (RIU Hotels & Resorts) werd het schiereiland Yucatán ontdekt met als uitvalsbasis de eerste dagen het nagelnieuwe Riu Palace Costa Mujeres en de laatste dagen Riu Palace Mexico in Playa Del Carmen.

Het reisgezelschap werd getrakteerd op fast lane toegang en toegang tot de Diamond Lounge alvorens zich te nestelen in de premium van de 787 Dreamliner (ook genaamd Diamond) voor een comfortabele 11-uur durende vlucht richting CUN met TUIfly. De service aan boord en de maaltijden waren uitstekend, het personeel was erg vriendelijk. Eens geland, stonden de TUI reps ter plaatse de groep op te wachten om hen te begeleiden richting Riu Palace Costa Mujeres voor de check-in. Het gloednieuwe, strakke hotel kon meteen naar eigen goeddunken verkend worden en alle faciliteiten konden meteen worden uitgetest, zoals de vele restaurants, zwembaden en spa & gym, of zelfs van de ‘splash’-glijbanen in het aanpalende Riu Dunamar, wat veel reisagenten ook effectief deden. Het hotel is dan ook geschikt voor families met kinderen.

Cobá

Het programma was erg gevarieerd: hotelbezoeken en excursies wisselden elkaar af, wat zorgde voor een perfecte combinatie van inspanning en ontspanning. De groep kreeg heel wat te zien van het schiereiland en van de hotels in het TUI-aanbod, maar voor beiden geldt: er valt nog heel veel moois meer te ontdekken. Isla Contoy en Isla Mujeres inclusief boottocht stonden op het programma, een bezoek aan de Maya-sites van Tulum en Cobá (waar je nog zelf op de treden van de grote tempel mag klauteren), het apenpark en natuurreservaat Punta Laguna en het water- en dierenpark Xel-Ha konden allemaal van de bucketlist geschrapt worden na de reis. Een overzicht van de bezochte hotels vindt u onderaan.

Organisatie aan het woord

Xcaret Hotel Mexico

Eline Quintens accountmanager TUI: “Mexico is één van de topbestemmingen in ons aanbod en is dat eigenlijk al altijd geweest. We merken een stijging in de verkoop mede door het nieuwe aanbod aan hotels maar ook doordat onze partners erg investeren in de renovaties van reeds bestaande hotels. Dat maakt het dan ook een interessante bestemming voor deze studiereis. TUI heeft op de bestemming een goede samenwerking met Riu vandaar ook de samenwerking voor deze trip. Mexico is op elk vlak een topbestemming. Het weer is bijna het hele jaar door uitstekend, er is veel cultuur en geschiedenis maar je kan ook genieten van het strand of een dag op zee. Combineer dit ook nog eens met een uitstekend hotel dat past binnen elk budget, én we vliegen ook nog eens met de Dreamliner van TUIfly. Kortom Mexico is een bestemming voor elke klant: jong, oud, koppels, families, vrienden, honeymooners, rustzoekers,… Er valt altijd iets nieuws te ontdekken en heel wat klanten keren ook meermaals terug hiervoor. Binnenkort kunnen reisagenten ook zelf excursies aanbieden vanuit België via het nieuwe B2B-platform, een enorme troef voor de reisagent die op zijn beurt weer extra service aan de klant kan bieden hiermee. Voor mij persoonlijk was het hotelbezoek aan de Xcaret een hoogtepunt, samen met ons verblijfshotel RIU Costa Mujeres, een verrassend en mooi concept.” Tijdens deze studiereis kwam duidelijk naar voor dat TUI ook inzet op het aspect duurzaamheid. Eline: “TUI waakt over het duurzame aspect in zijn excursies én hotels. Zo zagen we bijvoorbeeld in het Sandos Caracol Eco Resort dat er met waterdispensers gewerkt wordt en plastic wordt gemeden, maar ook op de excursie naar Isla Contoy en Isla Mujeres wordt water geserveerd in papieren bekers. Ook de bewustwording die erbij hoort is belangrijk. TUI Care Foundation ondersteunt hier ook een lokaal trainingsprogramma voor 300 leraren om de investeren in de toekomstige generaties.” Ook bij Riu geven ze terug aan de lokale bevolking. Simon De Milde: “Er staat hier een grote box in het Riu Palace Mexico waar mensen donaties kunnen maken in de vorm van speelgoed, kleren en dergelijke. Deze komen dan terecht bij mensen die deze echt nodig hebben.”

Riu Palace Peninsula

Vanwege RIU Hotels & Resorts reisde Simon De Milde, business development manager, mee. Simon De Milde: “Mexico is zowel voor TUI als voor RIU een belangrijke bestemming, ’s winters maar ook meer en meer ’s zomers. We noteren dit jaar een mooie groei op deze bestemming. Mexico heeft veel te bieden: uitstekende hotels, veel cultuur en prachtig weer. Dat trekt de Belgen aan. Deze studiereis kan verder een boost geven aan de verkoop. We merken ook wel dat veel reisagenten Mexico verkopen, maar sommigen onder hen er nog niet geweest zijn, deze studiereis was de ideale gelegenheid daarvoor. Qua verkoop in België is Riu Tequila nummer één, nummer twee is Riu Playacar, en nummer drie is Riu Palace Mexico – een iets duurder product, voor mensen die voor nog meer kwaliteit kiezen. Ik hoop dat de reisagenten na deze studiereis Mexico zelf gaan voorstellen als alternatief voor Turkije of Spanje bijvoorbeeld. Dit jaar wordt ook het Riu Palace Riviera Maya hotel volledig vernieuwd.”

Reacties van de deelnemers

Jasper De Saeger (Selectair Bornem Travel): “Ik kende de bestemming al een beetje maar door de verschillende excursies heb ik nog meer bijgeleerd. De boottocht naar Isla Contoy was fantastisch. We hadden er bij momenten het gevoel dat we er bijna alleen waren. De kleinschaligheid van excursies en attracties juich ik toe. Als klap op de vuurpijl gleed er een pijlstaartrog rustig voor onze voeten. We hebben veel moderne hotels bezocht. Er zijn iets minder authentieke of lokaal ogende hotels, ze zijn allemaal best wel strak qua design, maar daar hebben we wel het cliënteel voor. Ik zou eerder koppels die op zoek zijn naar een mooi strand en wat cultuur en natuur naar hier sturen.”

Liesbet De Kimpe (TUI Zele): “De studiereis was prima georganiseerd, het was voor mij de eerste keer Mexico. Het is een bestemming die vaak gevraagd wordt als alternatief voor de Dominicaanse Republiek en Jamaica of voor mensen die wat meer cultuur willen. Ik zou het zelf ook opnieuw doen. De mix van strand en cultuur is hier zeer goed aanwezig. Mensen die eens iets anders willen dan de klassieke bestemming binnen Europa, zoals de Canarische Eilanden, zijn hier zeker op hun plaats. Naar mijn mening heeft Mexico veel meer te bieden. De excursies waren een goeie mix tussen ontspanning en cultuur. Qua hotels is het nieuwe Riu Palace Costa Mujeres heel mooi. Het Riu Palace Mexico is een statig hotel met een mooi strand, maar wat mij betreft zijn de kamers wat minder, niet echt op Palace-niveau. Ik was aangenaam verrast door de twee Viva-hotels, een goede prijs-kwaliteitverhouding.”

Wie-wat-waar?

Deelnemers: Vanessa Romano, TUI Seraing – Charlotte Van De Velde, TUI Waarschoot – Walter Willems, Selectair Walter En Co Londerzeel – Lieven De Coninck, LETSBOOK.BE – Samia Klai, TUI Schoten – Agnieszka Bubicz, TUI Wijnegem Shopping – Chantal Demuyser, Selectair Fly Away Reizen – Nicole Van Krunkelveldt, Pollen Vakantiedienst – Aurelie Gerard, TUI Charleroi – Marie-Paule Poty, La Boutique Du Voyages – Audrey Raas, Avitour Del-Tour Hannut – Océane Vionne, Voyages Marin – Cansu Gök, TUI Woluwe Plaza – Manon Cambier, Avitour Anderlues Tourisme – Chanel De Ceuninck, TA Neptune Reizen – Liesbet De Kimpe, TUI Zele – Jasper De Saeger, Selectair Bornem Travel
Begeleiding: Eline Quintens (TUI) en Simon De Milde (RIU)
Periode: 22/02/2019 – 01/03/2019

Overnachtingshotels: RIU Palace Costa Mujeres, RIU Palace Mexico
Bezochte hotels: RIU Palace Costa Mujeres, RIU Dunamar, Grand Palladium Costa Mujeres, Riu Caribe, Riu Palace Peninsula, Royalton Riviera Cancun, Sandos Caracol Eco Resort, Xcaret Hotel Mexico, Riu Palace Mexico, Riu Tequila, Riu Yucatan, Riu Playacar, Riu Lupita, Viva Wyndham Azteca, Viva Wyndham Maya.
Carrier: TUIfly

 

¡Hasta luego, México!

Comments