Analyse

Met Sunny Cars op managersreis in Kroatië

Van 14 tot en met 16 mei ll. bracht Sunny Cars, i.s.m. de nationale toeristische dienst van Kroatië o.l.v. manager Ivan Novak en Croatia Airlines, een hoogst interessant studiebezoek aan Kroatië en dit met niet minder dan 23 managers/reisagenten. Naast de hoofdstad Zagreb werd Opatija, Mali Losinj en de eilanden Cres en Krk aangedaan met als leidraad: een goede mix tussen business en pleasure.

All in = all in!

Marco Ammerlaan (director sales Nederland, België en Frankrijk Sunny Cars): “Een afspraak is bij ons een afspraak. Als we een product all in verkopen, dan is dat ook zo en dat weten de reisagenten best. Kroatië is overigens een uitstekend voorbeeld van een land waar je met een huurwagen je voordeel kan doen. Natuur, cultuur, goede wegen en culinaire geneugten gaan hier immers uitstekend hand in hand en dat zijn nu eenmaal troeven die een tastbaar resultaat opleveren. Onze autoverhuur in Kroatië zit behoorlijk in de lift. Het land zit weliswaar nog net niet in de top tien van onze verhuurbestemmingen, maar het komt toch aardig in de buurt.

Sunny Cars is ondertussen aanwezig in meer dan 120 landen en we mogen vandaag worldwide prat gaan op 800.000 reserveringen op jaarbasis. Onze toplanden zijn Spanje (28 procent), Italië (14 procent), Portugal (9 procent), USA (8 procent) en Frankrijk (8 procent). In België noteerden we voor het seizoen 2016-2017 een groei van 18 procent, waarop we behoorlijk fier zijn. Voor het boekjaar 2017-2018 staat een groei van 12 procent genoteerd, die we met de gewaardeerde inzet en hulp van de reisagenten zeker hopen te halen.”

Derde maal

Olivier Giacomini (sales manager Belgium): “Het is na Tenerife en Malaga, de derde maal dat we een dergelijke managersreis organiseren. Het opzet is duidelijk: via workshops tijdens de reis kennis uitwisselen, waardoor we het product en de samenwerking met de reisagent kunnen blijven optimaliseren.”

Annick Heirman (district sales manager Vlaanderen): “De reisagenten zijn de eerste ogen en oren van de markt en in samenspraak kunnen we de nieuwe trends in de autoverhuurwereld detecteren en via opleiding en marketingondersteuning extra inspanningen leveren om de resultaten naar een nog mooier gezamenlijk groeipotentieel brengen.”

Renske Mijderwijk (marketing coordinator, b2b, events & joint promotions) werkte zich uit de naad om deze studiereis vlekkeloos te doen verlopen. “Het was voor mij opnieuw een uitdaging om met Belgische reisagenten te werken en ik ben wat blij dat iedereen met enthousiasme heeft deelgenomen. Ook voor mij was het bovendien een heel interessante ontdekkingsreis en een mooie beleving van een toch wel fantastisch land.”

Sunny Guide voor onderweg

Op 12 bestemmingen kan de reisagent en de klant een uitstekende informatieve Sunny Guide downloaden en eventueel uitprinten met tal van praktische tips voor onderweg. Komen o.a. aan bod: verkeersregels, verkeersborden, maximumsnelheden, boetetarieven, tanken, met de auto op de ferry en (tol)wegen, wat moet je doen bij eventuele schade of pech, enz. Een uitgebreide checklist zorgt ervoor dat je voor geen verrassingen komt te staan. Een paar woorden en zinnen in de taal van het land vervolledigen deze super handige tool.

Puike hotels en dito bestemming

Tijdens de driedaagse werden de reisagenten ondergebracht in twee puike hotels: Royal (4 sterren) in Opatija en Bellevue (5 sterren) in Mali Losinj. Twee kwalitatief hoogstaande accommodaties. “Het designhotel Royal maakt deel uit van de keten Amadrian Park”, vertelde Sandro Medan (executive sales manager), “we hebben 12 hotels in ons land, gelegen in de steden Zagreb, Opatija en Silbenik. We organiseren tevens 10-daagse rondritten met vintage cars.”

“Opatija is een schitterende bestemming”, benadrukte Smilja Zeba-Strika (gids en gm Verne Travel). “Naast een overweldigende natuur en een hele resem vakantiemogelijkheden is ook het medisch toerisme hier belangrijk. Een bijzonder gezellige formule is de Kroatische kusten verkennen via een cruiseschip, waarvan er zeker een vijftigtal met ruimte voor 36 tot 80 passagiers, beschikbaar zijn. Vijf dagen aan boord en dan vier dagen aan land met een huurwagen, is op die manier zeer zeker een absolute succesformule.”

Belgen: +11 procent

Ivan Novak (manager Kroatische toeristische dienst Benelux en reeds 7 jaar op post): “Met 4 miljoen inwoners en 12 miljoen bezoekers per jaar doen we het als vakantiebestemming zeker niet slecht. Vorig jaar genoten 200.000 Belgen van al het fraais dat Kroatië te bieden heeft. Dat was een groei met 11 procent en goed voor 1 miljoen overnachtingen. Daarmee staat België op de 12de plaats en de Benelux is zelfs opgerukt naar de 6de plaats. Het was voor mij de eerste maal dat ik het voorrecht had zo’n talrijke groep Vlaamse reisagenten in Kroatië te ontmoeten en te kunnen begeleiden.”

Een museum met één beeld

Op 27 april 1999 werd in de nabijheid van het eiland Losinj een fantastische vondst gedaan. Onze landgenoot René Wauters ontdekte er op 45m diepte een bronzen beeld dat minstens 2000 jaar in het zeewater had gelegen. Het magistrale Griekse beeld dat een atletische jongeling – een worstelaar misschien? – voorstelt werd gedurende 7 jaar gerestaureerd en prijkt nu als enig stuk in het museum Apoxyomenos in Mali Losinj.

11 vluchten per week

Croatia Airlines vliegt 11 maal per week tussen Brussel en Zagreb. Telkens tweemaal per weekdag, maar op zaterdag en op zondag slechts eenmaal. Vanuit Zagreb zijn er uitstekende doorverbindingen naar Split, Dubrovnik, Zadar en Pula.

Reacties

Gunther Batsleer (head of ancillaries management TUI Western Region): “Sunny Cars is kwalitatief een prima product, wellicht niet het goedkoopste, maar zeker een van de beste. Met Sunny Cars is er nooit miserie achteraf, een product m.a.w. dat je als reisagent met je ogen dicht kunt verkopen. Sunny Cars is overigens al jaren preferred partner bij TUI. Ik schat dat TUI op jaarbasis ruim 8.000 huurauto’s boekt bij Sunny Cars. Voor mij was het de eerste keer in Kroatië en het is niet omdat we hier met Sunny Cars waren dat ik het zeg, maar je bezoekt dit land het best per huurwagen om de talloze haventjes, schitterende dorpen, de dito natuur en een aantal cultureel zeer aantrekkelijke steden te ontdekken.”

Eva Vanderwallen (Uniglobe Robins Travel Wilrijk): “Sunny Cars is altijd zeer bereikbaar voor de reisagent. Je mag vragen wat je wil, als ze die vraag kunnen inwilligen en je op maat kunnen helpen, zullen ze het zeker doen. Niets is voor hen echt te veel om de reisagent en diens klanten uiteraard, tevreden te stellen. Kroatië heeft mij erg verrast. Ik was er nog nooit eerder geweest en dit driedaags bezoek heeft op mij een geweldige indruk nagelaten. Beklijvend mooi! Zeker wat de natuur betreft, maar ik was eveneens erg gecharmeerd door de schitterende palazzo’s die als prachtige accommodatieverstrekkers ter beschikking staan. Authenticiteit is hier het juiste woord. Te vergelijken met Zuid-Frankrijk en Zuid-Spanje, maar tegen een mildere prijs. Ook de kwaliteit en de gedrevenheid van de service in de hotels en restaurants beviel mij zeer.”

Goele Custers (De Reisboetiek, Dilsen-Stokkem): “Eén van de vele sterke punten van Sunny Cars is dat er zich heel weinig problemen voordoen en indien die er toch zijn, worden ze altijd in géén tijd opgelost. Ik vind dergelijke managersreizen zeer interessant want je legt er steeds ook contacten met andere collega’s die je niet elke dag ontmoet, maar die toch vrijwel dagelijks met hetzelfde product bezig zijn. Bovendien zijn de Sunny Cars-workshops steeds zeer leerrijk. Voor mij was het de derde keer in Kroatië. Met Selectair ben ik eens naar Split geweest, maar de regio die we nu hebben bezocht was opnieuw verbluffend mooi en interessant. Een fijn idee van Sunny Cars om ons te laten kennis maken met dit onvolprezen stukje Kroatië, met een heel intens eilandgevoel. Op dat vlak zit het zeker snor want Kroatië telt maar eventjes 1185 eilanden heeft men mij verteld.”

Pieter Willekens (A1 Reizen Brasschaat): “Sunny Cars is nu eenmaal een fantastisch bedrijf, uitstekend georganiseerd en als reisagent heb je ten allen tijde het gevoel van betrokkenheid. Tijdens de informatieve workshops worden alle aspecten van de autoverhuur grondig overlopen. Deze reis was het beste bewijs dat je Kroatië uitstekend kunt verkennen per huurauto. Het was wat mij betreft een zeer nuttige driedaagse. Ook voor mij was Kroatië een nieuwe bestemming. Ik vond het een bijzonder kleurrijk land met prachtige natuur en een zeer bevredigend culinair aanbod. Tot dusver heb ik veel reizen in het zuiden van het land verkocht, maar in de toekomst kan ik nu ook volop en met vertrouwen enkele hoogtepunten uit het noordelijke gedeelte aanbevelen.”

Koen Herbots (Herbots Reizen, Herk): “Ik heb tijdens de reis enkele frisse ideeën opgedaan. Niet alleen in verband met autoverhuur, maar ik denk dat ik in de toekomst aan citytrippers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, beslist Zagreb kan aanraden. Een verrassend prachtige stad, die heel wat grandeur tentoonspreidt. Overigens is het vijfsterren luxury hotel Esplanade, dat we konden bezoeken, een levendige getuige van een belangrijk historisch verleden. In een ver vervlogen tijd had de Orient Express op weg van Parijs naar Istanbul, hier immers een stopplaats.”

Wie, wat, waar

Bestemming: Kroatië (Zagreb, Opatija, Cres, Krk, Mali Losinj)
Duur: 14-16 mei
Organisatie: Sunny Cars i.s.m. de nationale Kroatische toeristische dienst
Carrier: Croatia Airlines: retour Brussel-Zagreb
Hotels: Royal (4*) Opatija en Bellevue (5*) Mali Losinj.
Deelnemers: Sylvie Vergucht (Uniglobe Triton Travel Gent), Jannik Saey (BTS Antwerpen), Eva Vanderwallen (Uniglobe Robins Travel Wilrijk), Peter Wallace (Peter Wallace Neerpelt), Annelore Laridon (Omnia Travel Roeselare), Katrijn Sleurs (Joker Mechelen), Evelyne Schwarzbich (Uniglobe Travel Essen), Cindy Laenen (Joker Wilrijk), Goele Custers (De Reisboetiek Dilsen-Stokkem), Pascale Alaers (Travel Partners Zonhoven), Andries Willekens (Connections Oostende), Griet De Lange (Jempi Reizen Lochristi), Yves Meyers (Reizen Meyers Kuringen), Ingrid Robyn (TUI Ieper), Daphne Holsters (TUI Lier), Isabel Geerts (Heide Travel Kalmthout), Sabine Schaeken (Oranje Tours Heist-op-den-Berg), Koen Herbots (Herbots Reizen Herk), Gunther Batsleer (TUI algemeen), Stephanie Vanneste (TUI Waregem), Maxime Naeyaert (Connections Gent), Gregory Vermeulen (World of Travel Kortrijk) en Pieter Willekens (A1 Reizen Brasschaat).
Begeleiders: Sunny Cars (Marco Ammerlaan, Olivier Giacomini, Annick Heirman en Renske Mijderwijk. Kroatische toeristische dienst (Ivan Novak).
Meer info:  www.sunnycars.be

Comments